Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρια 2004 - Πρεμιέρα - ''Χαμάθεν''
  • [02] (Κ) Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 - Κύπρος - Ελλάδα
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

  • [01] (Κ) Κύπρια 2004 - Πρεμιέρα - ''Χαμάθεν''

    Με την παγκόσμια πρεμιέρα της ποιητικής συμφωνίας ''Χαμάθεν'' (Από τη γη) του Κύπριου συνθέτη Χρήστου Πήττα σε ποίηση Ρόη Παπαγγέλου αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004''.

    [02] (Κ) Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 - Κύπρος - Ελλάδα

    H Εθνική ομάδα της Κύπρου στο ποδόσφαιρο στις 5.00 σήμερα το απόγευμα συναντάται στο Δουβλίνο με την Εθνική ομάδα της Ιρλανδίας (Εϊρε).

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [04] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η αιματηρή κατάληξη της ομηρίας παιδιών, γονέων και δασκάλων σε σχολείο στη βόρεια Οσετία, κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων, οι οποίες επίσης αναφέρονται στον απόηχο της λειτουργίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, στις συναντήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τ/κ κόμματα στα κατεχόμενα, στην επαναλειτουργία του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου, στη δημιουργία του πρώτου τεχνολογικού πάρκου στην Κύπρο, καθώς και στον οικοδομικό οργασμό και τις πωλήσεις περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Κραυγή αγωνίας'' γράφει ότι χθες τρία τ/κ κόμματα εξέφρασαν μεγάλη ανησυχία για το ενδεχόμενο να μην υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι τον επόμενο Δεκέμβριο όταν η ΕΕ θα αποφασίσει για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η κραυγή αγωνίας ακούστηκε από τα τ/κ κόμματα στη διάρκεια των συναντήσεων των κομμάτων με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ υπό την ηγεσία του Προέδρου του κόμματος Νίκου Αναστασιάδη. Αλλού γράφει ότι ορατοί παραμένουν οι κίνδυνοι ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα λάβει μια απόφαση που θα τινάζει στον αέρα τις εκατοντάδες προσφυγές Ε/Κ εις βάρος της Τουρκίας.

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Αιματηρό τέλος'' γράφει ότι 95 αναγνωρισμένα πτώματα, και φόβος ότι οι νεκροί θα ξεπεράσουν τους 200 και τουλάχιστον 646 τραυματίες, εκ των οποίων τα 636 παιδιά, είναι ο τραγικός απολογισμός της τριήμερης ομηρίας εκατοντάδων αθώων θυμάτων ενηλίκων και παιδιών σε σχολείο στην Οσετία. Αλλού γράφει ότι ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φρανσουά Λος και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αποφάσισαν να αναπτύξουν τη συνεργασία τους σε θέματα εμπορίου και τεχνολογίας, ύστερα από συνάντηση που είχαν στην Λευκωσία. Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε επίσης ότι η Κύπρος προχωρεί σε συνεργασία με τη Γαλλία στη δημιουργία του πρώτου τεχνολογικού πάρκου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ο χάρος κτύπησε το πρώτο κουδούνι'' γράφει ότι ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με αγωνία τα τεκταινόμενα στη ρωσική επαρχία της βορείου Οσετίας, όπου Τσετσένοι τρομοκράτες αιματοκύλησαν σχολείο. Προβάλλει πηγές των δυνάμεων ασφαλείας της Βορείου Οσετίας, σύμφωνα με τις οποίες η ομηρία καθοδηγήθηκε από ένα Τσετσένο αντάρτη διοικητή και πιθανόν χρηματοδοτήθηκε από το δίκτυο της Αλ Κάιντα. Σε άλλο θέμα της η εφημερίδα γράφει ότι νεότερες υποσχέσεις από τον λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έλαβε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης για την ομαλή επαναλειτουργία του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου. Προσθέτει ότι τα ΗΕ διαβεβαίωσαν την κυβέρνηση ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν έγκαιρα.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Παγκόσμιος τρόμος'' αναφέρεται στην ομηρία παιδιών και γονέων σε σχολείο στην Οσετία, και γράφει ότι ο εφιάλτης της τρομοκρατίας επιστρέφει και ότι ο νέος Ηρώδης, οι ''μαύρες χήρες'' της Τσετσενίας έπνιξαν στο αίμα αθώα παιδιά σε ένα μακελειό χωρίς προηγούμενο που ξεκίνησε χθες στο σχολείο του τρόμου στη βόρεια Οσετία. Αλλού γράφει ότι στην Ιερά Σύνοδο θα τεθεί το θέμα των επαφών του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου με το κατοχικό καθεστώς, ενώ σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομο, οι επιπτώσεις που θα προκύψουν από την λειτουργία στον Αγιο Μάμα θα είναι δυσμενείς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Ε/Κ στο χορό ξεπουλήματος'' γράφει ότι στο μεγαλύτερο αγκάθι της όποιας μελλοντικής πρωτοβουλίας για επίλυση του Κυπριακού τείνει να εξελιχθεί το θέμα των περιουσιών και κυρίως τα όσα διαδραματίζονται στα κατεχόμενα το τελευταίο διάστημα. Προσθέτει ότι ο οικοδομικός οργασμός και οι πωλήσεις περιουσιών προσλαμβάνουν ανεξέλεγκτες διαστάσεις, ενώ προβληματισμό προκαλεί η εμπλοκή Ε/Κ, η οποία εκδηλώνεται με διάφορες μορφές. Αλλού γράφει ότι μεγάλες κυρώσεις αναμένουν την κυβέρνηση από την ΕΕ σε περίπτωση που μέχρι το τέλος του χρόνου δεν εξευρεθεί τρόπος για την καταστροφή των ζωικών αποβλήτων των σφαγείων και των πτηνοσφαγείων καθώς και των εργοστασίων κοπής κρέατος.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εφιάλτης'' γράφει ότι δεκάδες νεκροί, εκατοντάδες τραυματίες, αρκετοί εκ των οποίων σοβαρά, ήταν η κατάληξη του εφιάλτη της ομηρίας μαθητών, γονιών και δασκάλων στο σχολείο Μπεσλά της βόρειας Οσετίας. Προσθέτει ότι στην περιοχή επικρατούσε ένα εφιαλτικό πεδίο πολεμικής σύρραξης. Σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε συλληπητήριο τηλεγράφημα προς τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. Αλλού γράφει ότι η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους που συνήλθε χθες για δεύτερη φορά μετά από παύση πέντε περίπου χρόνων, μελέτησε τρόπους επέκτασης του πεδίου των δραστηριοτήτων και των ευθυνών της.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Εκατοντάδες χάνουν τη ζωή τους σε κατάληψη σχολείου'' γράφει ότι 100 ή περισσότεροι άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν σε σχολείο στην Οσετία σε μια χαώδη μάχη για να απελευθερώσουν παιδιά, γονείς και δασκάλους που κρατούνταν όμηροι για 53 ώρες από Τσετσένους αντάρτες. Αλλού γράφει ότι η αεροπορική εταιρεία ''Ηλιος'' υπέβαλε αίτηση προς την πολιτική αεροπορία της Τουρκίας για έναρξη πτήσεων ανάμεσα στην Λάρνακα και την Κωνσταντινούπολη. Σημειώνει ότι η αίτηση υποβλήθηκε τον Ιούλιο, αφού η εταιρεία πήρε το πράσινο φως από την κυβέρνηση της Κύπρου.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' με τίτλο ''Κόντρες πίσω από τον άμβωνα'' αναφέρεται στην λειτουργία στην κατεχόμενη εκκλησία του Αγίου Μάμαντος και γράφει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν κορυφαίες διαφωνίες σε όλα τα επίπεδα όσον αφορά τον τρόπο και το παρασκήνιο που προηγήθηκε για την πραγματοποίηση της θείας λειτουργίας, οι οποίες εστιάζονται και σε πολιτικό αλλά και σε θρησκευτικό επίπεδο. Αλλού ο ''Αντίλογος'' αναφέρεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, και γράφει ότι η υφήλιος υποκλίθηκε στην εκτυφλωτική λάμψη των Αγώνων και ότι έλαβε πολύ θετικά σχόλια από τον διεθνή Τύπο.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ρώσος Πρόεδρος - Μήνυμα -------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε συλληπητήριο μήνυμα που απέστειλε χθες στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, αναφέρει ότι ''η πρόσφατη επίθεση θα πρέπει να ενδυναμώσει την αποφασιστικότητά μας για καταπολέμηση της μάστιγας της τρομοκρατίας, ιδιαίτερα μέσω μιας αυξημένης διεθνούς συνεργασίας''.

    ''Παρακολουθούμε'', σημειώνει ''με μεγάλη αγωνία το δράμα των αθώων παιδιών και πολιτών που έπεσαν θύματα της αποτρόπαιης τρομοκρατικής επίθεσης''.

    ''Εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου θα ήθελα να διαβιβάσω σε σας και στο λαό της Ρωσίας τη συμπάθειά μας και στις οικογένειες των αθώων θυμάτων τα πιο ειλικρινή μας συλλυπητήρια'', καταλήγει στο μήνυμα του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Βαληνάκης - Ευρωβουλευτές - Γεύμα ------------------------------------ Γεύμα εργασίας παρέθεσε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης στους ευρωβουλευτές της χώρας, κατά το οποίο τους ενημέρωσε για τις θέσεις της κυβέρνησης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στην κρισιμότητα των επόμενων μηνών ιδιαίτερα για το Κυπριακό, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

    Αναφέρθηκε επίσης και στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας ενόψει των αποφάσεων του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπουργός Εξ. Εμπορίου Γαλλίας ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες το απόγευμα τον Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Φρανσουά Λος.

    Μετά το πέρας της συνάντησης, που διήρκησε πέραν της μιας ώρας, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας ---------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Γιούρι Φεντότο, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο.

    Μετά τη συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο, που κράτησε μία ώρα, δεν έγιναν δηλώσεις.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Γαλλίας --------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου επεσήμανε προς το Γάλλο Υπουργό Εξωτερικού Εμπορίου Φρανσουά Λος ότι μόνο μετά από λύση του Κυπριακού η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποδεχθεί αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου στα κατεχόμενα.

    Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ μετά από ημίωρη συνάντηση με το Γάλλο Υπουργό, ο κ. Θράσου είπε ότι συζήτησαν το θέμα «της πιθανότητας ανοίγματος των αεροδρομίων στα κατεχόμενα'', προσθέτοντας ότι ''εμείς είπαμε ότι μόνο με μια λύση του Κυπριακού θα υπάρξει τέτοιο ενδεχόμενο''.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέπτυξε στον κ. Λος, τους ενδεχόμενους τρόπους με τους οποίους θα επηρεαστούν τα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου σε περίπτωση που αυτό συμβεί.

    Είπε επίσης ότι ο κ. Λος επέδειξε ενδιαφέρον για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων με τους προσφοροδότες όσον αφορά την ανάπτυξη των αεροδρομίων με τη μέθοδο του στρατηγικού επενδυτή και ενημερώθηκε από τον κ. Θράσου ότι την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης.

    Στο πλαίσιο της ανταλλαγής απόψεων για τα αεροδρόμια ο Γάλλος Υπουργός ενημερώθηκε και για την αύξηση που αναμένεται να σημειωθεί στη διακίνηση επιβατών στα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την ανάπτυξη τους και τη βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών σε αυτά.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Λος ενδιαφέρθηκε επίσης για τα έργα υποδομής που γίνονται και σχετίζονται με τον τουρισμό και τα υπό μελέτη έργα που θα εμπλουτίσουν το τουριστικό προϊόν της Κύπρου.

    Καταλήγοντας ο κ. Θράσου είπε ότι ευχαρίστησε τον Γάλλο Υπουργό για τη στήριξη που παρέχει η χώρα του στην Κύπρο στα διάφορα διεθνή φόρα και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η στήριξη αυτή θα συνεχισθεί.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Μετάβαση στην Ουκρανία - Σύμβαση -------------------------------------------------------- Στην Ουκρανία μεταβαίνει αύριο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου, προκειμένου να υπογράψει διμερή σύμβαση που αφορά τη νομική συνεργασία Κύπρου και Ουκρανίας σε αστικά θέματα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Θεοδώρου, πέραν της συνάντησης που θα έχει με τον ομόλογό του Υπουργό Δικαιοσύνης της Ουκρανίας, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών της χώρας, τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Δικαστηρίου και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Καταπολέμηση του Οργανωμένου Εγκλήματος και της Διαφθοράς.

    Ο κ. Θεοδώρου θα έχει επίσης συνάντηση με εκπροσώπους των Ελλήνων της διασποράς στην Οδησσό και αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου.

    Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Γαλλίας - Κύπρος ------------------------------------------------ Εφθασε χθες στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Φρανσουά Λος.

    Υποδεχόμενος τον κ. Λος στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως σκοπός της επίσκεψης του κ. Λος στην Κυπρο είναι η συζήτηση διμερών θεμάτων σε μια σειρά από τομείς στους οποίους Κύπρος και Γαλλία μπορούν να αναπτύξουν και να εμβαθύνουν περισσότερο τη συνεργασία τους και ιδιαίτερα σε τομείς όπου η Γαλλία βρίσκεται ανάμεσα στις πιο προηγμένες χώρες.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε πως «οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας έχουν τις ρίζες του βαθιά στην ιστορία και είναι σχέσεις στενής φιλίας και συνεργασίας».

    Ο κ. Λος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα για την πρόσκλησή του, είπε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στα οικονομικά θέματα είναι καλές.

    Ανέφερε πως θα συζητήσουν για διάφορα έργα στα οποία μπορούν να επικεντρωθούν και να προωθήσουν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα ''θα μπορέσουμε να το λύσουμε σήμερα γιατί η κατανόηση που υπάρχει είναι πολύ καλή''.

    Λιλλήκας - Γάλλος Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου - Συνάντηση ------------------------------------------------------------- Η Κύπρος προχωρεί, σε συνεργασία με τη Γαλλία, στη δημιουργία του πρώτου Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο και την ερχόμενη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία το πρώτο σεμινάριο που θα οδηγήσει στη μελέτη βιωσιμότητας για το Τεχνολογικό Πάρκο, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Θέματα περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Γαλλίας τόσο στον εμπορικό όσο και στον τεχνολογικό τομέα είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σήμερα, στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, ο κ. Λιλλήκας και ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου Φρανσουά Λος, που πραγματοποιεί από σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το εμπόριο με τα κατεχόμενα και τους σχετικούς με αυτό ευρωπαϊκούς κανονισμούς, ο κ. Λος δήλωσε ότι το ζήτημα αυτό πρέπει να συζητηθεί μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών, αλλά πάντοτε -όπως επεσήμανε - με σεβασμό στους ευρωπαϊκούς κανόνες για την υγιεινή και την ασφάλεια.

    Καλωσορίζοντας τον Γάλλο Υπουργό, ο κ. Λιλλήκας δήλωσε μετά την συνάντηση που είχε μαζί του και στην οποία -εκτός των συνεργατών των δύο Υπουργών- παρέστη και ο Πρεσβευτής της Γαλλίας στη Λευκωσία Χαντελέν ντε Λα Τουρ-Ντιου-Πεν, ότι του δόθηκε η ευκαιρία να εκφράσει ''τις ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης για την υποστήριξη των κυπριακών θέσεων εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης, τόσο στα θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης που συζητούνται τόσο στην Κομισιόν και στο Συμβούλιο, όσο και για το Κυπριακό και τις συζητήσεις που έχουν γίνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας''.

    ''Οι θέσεις της γαλλικής κυβέρνησης'', είπε ο κ. Λιλλήκας, ''είναι θέσεις αρχής που στηρίζονται στο Διεθνές και στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, όπως είναι και οι δικές μας θέσεις''.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον κ. Λα Τουρ-Ντιου-Πεν ''τις διμερείς σχέσεις και τους τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας ανάμεσα στην Κύπρο και στη Γαλλία, μια παραδοσιακή φίλη χώρα, με την οποία έχουμε'', όπως είπε ο Υπουργός Εμπορίου, ''στενούς δεσμούς, αλλά και αρκετές εμπορικές συναλλαγές''.

    ''Με τη Γαλλία'', είπε ο κ. Λιλλήκας, ''προχωρούμε στη δημιουργία του πρώτου Τεχνολογικού Πάρκου στην Κύπρο και την ερχόμενη Δευτέρα θα έχουμε στην Κύπρο το πρώτο σεμινάριο, που θα οδηγήσει στη μελέτη βιωσιμότητας για το Τεχνολογικό Πάρκο''.

    ''Ο τομέας της υψηλής τεχνολογίας είναι ένας τομέας στον οποίο η Γαλλία διαπρέπει, με πολλές επιτυχίες και με δυνατή παρουσία στη διεθνή αγορά τεχνολογίας'', τόνισε ο κ. Λιλλήκας, δηλώνοντας ότι στον τομέα αυτό μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες.

    ''Παράλληλα'', συνέχισε ο Υπουργός Εμπορίου, ''συζητήσαμε για την παρουσία και των δυο μας, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, σε εκδήλωση που θα γίνει στη Γαλλική Γερουσία για συζήτηση των εμπορικών σχέσεων αλλά και των προοπτικών, των δυνατοτήτων και των ευκαιριών περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες''.

    Στις δηλώσεις του ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου ευχαρίστησε τον κ. Λιλλήκα για την υποδοχή που του επιφύλαξε και για τη συνάντηση που είχε μαζί του και, όπως είπε, μέσω μεταφράστριας, ''οι γαλλικές εταιρείες είναι πολύ ευχαριστημένες με τις υπηρεσίες που έχουν στην Κύπρο''.

    ''Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', είπε ο κ. Λος, ''θα ενδυναμώσει αυτές τις δραστηριότητες''.

    Ο κ. Λος εξήγησε ότι, ''κάθε φορά, η ένταξη νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση οδηγεί σε εμβάθυνση των εμπορικών σχέσεων και στην οικονομική ανάπτυξη''.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν έχει συζητηθεί το θέμα των ευρωπαϊκών κανονισμών για το εμπόριο με τα κατεχόμενα και για τη διακίνηση εμπορευμάτων των Τουρκοκυπρίων και κατά πόσον απασχολεί τη Γαλλία το θέμα διακίνησης στην Ευρωπαϊκή Ενωση εμπορευμάτων που εισάγονται ενδεχομένως από άλλες χώρες, χωρίς τον απαραίτητο έλεγχο των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Λος είπε πως ''αυτό το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Εθνών''.

    Ο κ. Λος ανέφερε ότι με ειλικρίνεια και καλή θέληση θα συζητήσουν αυτά τα θέματα και θα κάνουν όλες τις αναγκαίες ενέργειες, έτσι ώστε και η ''απομόνωση'' των Τουρκοκυπρίων να μην υπάρχει, αλλά και τα θέματα ασφάλειας και υγιεινής να εξασφαλισθούν.

    ''Είναι πολύ σημαντικό'', τόνισε, ''να τυγχάνουν σεβασμού οι ευρωπαϊκοί κανόνες και επιμένουμε βεβαίως για σεβασμό των ευρωπαϊκών κανόνων, που για το εμπόριο είναι μια αναγκαιότητα την οποία έχουμε παντού''.

    Κατεχόμενα - Συνάντηση ΚΠΕ - ΔΗΣΥ - Δηλώσεις ------------------------------------------------ Κατανόηση για τις ανησυχίες των Ε/Κ σε σχέση με την εφαρμογή της λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν σημειώθηκε στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Νίκο Αναστασιάδη και του Κινήματος Πατριωτικής Ενότητας στα γραφεία του ΚΠΕ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, που διήρκησε μισή περίπου ώρα, τόσο ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων του ΚΠΕ Αλπάι Ντουρντουράν όσο και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επεσήμαναν την ανάγκη του διαλόγου και της κατανόησης.

    Ο κ. Ντουρντουράν εξήρε τη στάση του ΔΗΣΥ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και ειδικότερα ''το θάρρος που έδειξε ο ΔΗΣΥ κατά την εκστρατεία για το δημοψήφισμα και το γεγονός ότι απέδειξε στους Τ/Κ ότι το μεγαλύτερο κόμμα της ε/κ κοινότητας είναι έτοιμο να εφαρμόσει μια λύση στο Κυπριακό και το ότι είναι ώριμο αρκετά για να επανενώσει την πατρίδα και το λαό της''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ντουρντουράν, οι Τ/Κ ψήφισαν ''ναι'' στο δημοψήφισμα και έδειξαν την αποφασιστικότητά τους για μια ενωμένη πατρίδα και για ένα ενιαίο κράτος.

    ''Θέλουμε ένα ενωμένο κράτος και ένα ενωμένο λαό και αυτό είναι ξεκάθαρο. Ετσι είμαστε έτοιμοι να ξαναρχίσουμε τις συνομιλίες και να κάνουμε τις αναγκαίες αλλαγές και να διαβεβαιώσουμε τους Ε/Κ ότι οι ανησυχίες τους θα αντιμετωπιστούν'', είπε ο κ. Ντουρτουράν.

    Είπε ότι επιθυμεί τη λύση του προβλήματος των αγνοουμένων και την εφαρμογή της συνθήκης της Τρίτης Βιέννης, ενώ επεσήμανε τη σημασία του διαλόγου και της αλληλοκατανόησης.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Αναστασιάδης αφού εξήρε ''τη μετριοπαθή στάση'' του κ. Ντουρντουράν, είπε πως στη συνάντηση επικράτησε αλληλοκατανόηση.

    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, υπάρχει κατανόηση για την ανάγκη αλλαγών που πρέπει να επέλθουν, προκειμένου να υπάρχουν διασφαλίσεις για την εφαρμογή της λύσης και να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των Ε/Κ, οι οποίες, όπως πρόσθεσε, δεν επηρεάζουν καθ' οιονδήποτε τρόπο τα δικαιώματα των Τ/Κ.

    ''Είμαστε συμπατριώτες, μπορούμε να ζήσουμε μαζί, όπως κάναμε και στο παρελθόν'', ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι αυτό εξαρτάται από τους Κύπριους.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ''έχουμε κοινές αξίες, μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, να δούμε μια ενωμένη Κύπρο στη βάση των συμφωνιών υψηλού επιπέδου και του σχεδίου Ανάν'', προσθέτοντας ότι μια ομοσπονδία μπορεί να επανενώσει το νησί και να δώσει στους Κύπριους μια ευκαιρία να ζήσουν ειρηνικά σε συνθήκες ευημερίας.

    Αναστασιάδης - Ιζτζιάν - Συνάντηση -------------------------------------- Στο κοινό συμπέρασμα ότι το Κυπριακό πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό, κατέληξαν οι αντιπροσωπείες του ΔΗΣΥ και του Κινήματος Ενωμένη Κύπρος, οι οποίες συναντήθηκαν χθες στα κατεχόμενα, υπό τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη και τον αρχηγό του ΚΕΚ Ιζέτ Ιζτζιάν.

    Οι δύο πολιτικοί σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση ανέφεραν ότι ήταν πολύ εποικοδομητική η συζήτηση που είχαν, η οποία επικεντρώθηκε στις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τα δημοψηφίσματα.

    Υπογράμμισαν ότι ο χρόνος κυλά εις βάρος της Κύπρου και του λαού της, Ε/Κ και Τ/Κ, και ότι πρέπει να επαναρχίσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι συζήτησαν επίσης και για τις ανησυχίες των Ε/Κ όσον αφορά την εφαρμογή της λύσης και ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους.

    Αναφερόμενος στον οικοδομικό οργασμό στα κατεχόμενα, είπε ότι υπάρχει ανησυχία και υπογράμμισε ότι αυτός είναι ακόμη ένας από τους λόγους που πρέπει να επαναρχίσει ο διάλογος για μια οριστική λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ακόμη ότι την Κυριακή θα βρίσκεται στα κατεχόμενα για να επισκεφθεί διάφορα χωριά, συμπεριλαμβανομένου και του Κορμακίτη.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι η κυβέρνηση εκτιμά πως δεν υπάρχει οποιοδήποτε πολιτικό μήνυμα από τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''εάν δεν το έλαβαν το μήνυμα, τότε υπάρχει πρόβλημα εκ μέρους τους''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κλήθηκε εξάλλου να απαντήσει σε δήλωση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι η χωρίς πρόβλημα τέλεση της λειτουργίας στον Αγιο Μάμα απέδειξε ότι η ''βόρεια Κύπρος'' δεν είναι μια περιοχή όπου υπήρξε εισβολή αλλά μια ελεύθερη «χώρα».

    Φυσικά εκτιμούμε το τι έχουν πράξει για την παρουσία του κόσμου (στη λειτουργία), αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κατοχή στην Κύπρο'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Από την πλευρά του ο κ. Ιζτζιάν είπε ότι το Κίνημά του υποστηρίζει τη συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες, η οποία θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού.

    Ο χρόνος δεν κυλά υπέρ αλλά εις βάρος της Κύπρου, σημείωσε ο Τ/Κ πολιτικός, λέγοντας ότι υπάρχουν πολλές εθνικιστικές κινήσεις, ή δυνάμεις που υποστηρίζουν την υφιστάμενη κατάσταση.

    Υπογράμμισε την ανάγκη να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας γιατί οι Ε/Κ είπαν όχι στο σχέδιο Ανάν. Πρέπει να ξανασυζητηθεί το σχέδιο Ανάν και εάν είναι δυνατό να γίνουν ορισμένες αλλαγές'' είπε.

    Ο κ. Ιζτζιάν πρόσθεσε ότι οι Τ/Κ δεν πρέπει να επαναπαύονται επειδή είπαν ''ναι'' στο σχέδιο Ανάν, διότι το Κυπριακό δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

    Πρόσθεσε ότι μετά τον Απρίλη, οι εξελίξεις στο Κυπριακό είναι αρνητικές και είπε ότι επιβάλλεται να ξεκαθαριστούν οι προθέσεις της ε/κ πλευράς.

    Πρέπει να γνωρίζουμε τι θέλουν οι Ε/Κ, ποιες αλλαγές επιθυμούν. Η κυβέρνηση του κ. Παπαδόπουλου πρέπει να το ξεκαθαρίσει. Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες για επίλυση'', είπε.

    Αναφερόμενος στην πώληση περιουσιών στα κατεχόμενα, ο κ. Ιζτζιάν είπε ότι το θέμα τρομάζει τον ίδιο και το Κίνημά του.

    Όπως σημείωσε, επιταχύνονται οι ρυθμοί πώλησης περιουσιών στα κατεχόμενα και υποστήριξε ότι μετά το δημοψήφισμα έχουν πωληθεί περιουσίες συνολικής αξίας δύο δις δολαρίων.

    Ο κ. Ιζτζιάν ανέφερε ότι οι περιουσίες αυτές αλλάζουν ιδιοκτήτες, κυρίως ξένους, και σημείωσε ότι το θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό και θα τεθεί ενώπιον της λεγόμενης βουλής.

    ΔΗΣΥ - ΚΚΑ - Συνάντηση στα κατεχόμενα ---------------------------------------- Ο ΔΗΣΥ και το τ/κ κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης επαναβεβαίωσαν τις θέσεις τους υπέρ της εξεύρεσης μια βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη συναντήθηκε χθες το πρωί στα κατεχόμενα με αντιπροσωπεία του τ/κ Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης υπό τον Πρόεδρό του Χουσεϊν Αγκολεμλί.

    Σε κοινή γραπτή δήλωση των δυο κομμάτων αναφέρεται επίσης πως αυτά θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με στόχο τη διευθέτηση του Κυπριακού φέτος.

    Στην αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ συμμετείχαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Τάσος Μητσόπουλος, Καίτη Κληρίδου, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Γιώργος Λιβέρας.

    Η συνάντηση διήρκησε γύρω στη μια ώρα.

    Ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση εξέφρασε τη χαρά του για αυτήν. Είπε πως εξέφρασαν τις ανησυχίες τους στο ΚΚΑ και πως η συνάντηση ήταν χρήσιμη. Ανέφερε επίσης πως η προσέγγιση από το ΚΚΑ είναι θετική.

    Ο κ. Αγκολεμλί είπε πως το κόμμα του και ο ΔΗΣΥ έχουν την ίδια πολιτική σε σχέση με το σχέδιο Ανάν.

    Ανέφερε πως συζήτησαν ορισμένα θέματα σε λεπτομέρεια, όπως το άνοιγμα περισσότερων διόδων για διακίνηση προς και από τα κατεχόμενα, την ελεύθερη αγορά προϊόντων και στις δυο πλευρές από άτομα και των δυο κοινοτήτων και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τ/Κ που εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές.

    Ο κ. Αγκολεμλί είπε πως ζήτησαν από το ΔΗΣΥ να εργαστεί για τα κοινωνικά δικαιώματα των ατόμων αυτών.

    Ανέφερε πως είναι σημαντικό να υπάρξουν ορισμένες εξελίξεις μέχρι το Δεκέμβριο και μονομερής εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, όπως ανακήρυξη ''τ/κ κράτους'' και εγκαθίδρυση του ''συντάγματός'' του.

    Αναφέρθηκε στη σημασία του Δεκεμβρίου λέγοντας πως δεν θα είναι δυνατό να υπάρχουν πάντα οι ίδιες ευκαιρίες όπως σήμερα, για αυτό και οι προσπάθειες πρέπει να εντατικοποιηθούν μέχρι το Δεκέμβριο.

    Είπε πως και οι δυο κοινότητες επέδειξαν κοινή λογική κατά τη Λειτουργία στον Αγιο Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου και εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς όλους.

    ΔΕΑ - Ανακοίνωση - Γεωργιάδης -------------------------------- Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) συνήλθε χθες και μελέτησε τρόπους επέκτασης του πεδίου δραστηριοτήτων και ευθύνης της, ενώ αποφάσισε όπως ολοκληρώσει τη μελέτη αυτή κατά την συνάντηση της ερχόμενης Τρίτης.

    Ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στην Επιτροπή Ηλίας Γεωργιάδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι στην συνάντηση που διήρκεσε πέραν των τεσσάρων ωρών, συζητήθηκαν κάποιες εισηγήσεις που έκανε το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, Πιέρ Κουπεράν, ''ούτως ώστε να διευκολυνθεί το έργο που πρέπει να επιτευχθεί και να εισέλθουμε πιο παραγωγικά και αποτελεσματικά στη νέα φάση''.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση, ''η ΔΕΑ, σύμφωνα με τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις επιστολές του ημερομηνίας 3 Δεκεμβρίου 2003 και 4 Αυγούστου 2004, προς τους δύο ηγέτες της Κύπρου, μελέτησε το πως να επεκτείνει το πεδίο δραστηριοτήτων και ευθύνης της''.

    ''Η νέα εντολή της Επιτροπής καλύπτει τώρα συμπλήρωση των ερευνών, όπως είχε προβλεφθεί από τα όρια αρμοδιότητας και τους κανόνες διαδικασίας του 1981, συμπεριλαμβανομένων των κατευθυντήριων γραμμών για τις έρευνες καθώς και για τις εκταφές και τις ταυτοποιήσεις, όπως προβλέπεται από την συμφωνία της 31ης Ιουλίου 1997'', αναφέρει η ανακοίνωση.

    Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπήρξε ακόμη απάντηση από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, στο αίτημα της ΔΕΑ να λάβει ένα κατάλογο διεθνών ιατροδικαστών (Forensic expert) για επιλογή, ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατό η απαραίτητη εργασία εκταφών σε τοποθεσίες σε όλο το νησί.

    ''Δεν υπήρξε ακόμη απάντηση από τον Ερυθρό Σταυρό, ίσως γιατί θέλουν να βεβαιωθούν ότι τα άτομα που θα συμπεριλάβουν στον κατάλογο θα είναι ελεύθερα από άλλες ασχολίες'', είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρία ύστερα από πέντε σχεδόν χρόνια διακοπής. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα, 30 Αυγούστου, και διήρκεσε περίπου τρεισήμισι ώρες.

    Στη συνεδρία από ε/κ πλευράς συμμετείχαν το μέλος της Επιτροπής Ηλίας Γεωργιάδης και ο βοηθός του Ξενοφών Καλλής, ενώ από τ/κ πλευράς συμμετείχαν το μέλος της ΔΕΑ Ρουστέμ Τατάρ και ο βοηθός του Χακίν Ονέν.

    Παρόντες ήταν ακόμη το τρίτο μέλος της επιτροπής, ο Ελβετός Πιέρ Κουπεράν και οι βοηθοί του Ανίτα Τόμας και Ζαν Σέλμπι.

    Κύπρος - Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάλτας - Επίσκεψη ----------------------------------------------------------- Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Δευτέρα, 6 Σεπτεμβρίου, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Μάλτας George Pullicino μετά από πρόσκληση του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου.

    Ο κ. Pullicino θα έχει συνάντηση με τον κ. Ευθυμίου τη Δευτέρα στις 9:00 π.μ. Στη συνέχεια, οι δυο Υπουργοί θα προεδρεύσουν σύσκεψης στην οποία θα παραστούν ο Γενικός Διευθυντής, καθώς και οι Διευθυντές των Τμημάτων Γεωργίας, Ινστιτούτου Γεωργικών Ερευνών, Αναπτύξεως Υδάτων, Δασών, Αλιείας και Περιβάλλοντος.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις συναντήσεις αυτές θα ανασκοπηθούν οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Μάλτας στο γεωργικό τομέα και θα διερευνηθούν νέοι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

    Επίσης, θα γίνει ενημέρωση του Μαλτέζου Υπουργού για τα προγράμματα αναδασώσεων, ανάπτυξης της ιχθυοκαλλιέργειας, της λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης, της γεωργικής έρευνας και της χρήσης ηλιακής ενέργειας που εφαρμόζονται στην Κύπρο.

    Την Τρίτη, 7 Σεπτεμβρίου, ο κ. Pullicino θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Κατά τη διάρκεια της διήμερης παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Pullicino θα επισκεφθεί τον Πειραματικό Σταθμό Θαλάσσιας Ιχθυοκαλλιέργειας στο Μενεού, καθώς και το Τρόοδος, για ενημέρωση του σε θέματα αναδασώσεων από το Τμήμα Δασών.

    ΓΓ Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης - Επίσκεψη στην Κύπρο ---------------------------------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Μετεωρολογικής Οργάνωσης (ΠΜΟ) Μάικλ Ζαρόντ θα πραγματοποιήσει μεταξύ 6-7 Σεπτεμβρίου επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, κατόπιν πρόσκλησης από το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, κατά την παραμονή του στο νησί ο κ. Ζαρόντ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και θα επισκεφθεί τα γραφεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

    Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια προγράμματος για συναντήσεις του κ. Ζαρόντ με τους αρμόδιους των δέκα νέων Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σκοπό έχει την επί τόπου ενημέρωσή του για την εργασία που επιτελείται, σε ό,τι αφορά τις Μετεωρολογικές Υπηρεσίες, για τα επίπεδα τεχνολογικής ανάπτυξης και επιστημονικής κατάρτισης του προσωπικού των Υπηρεσιών, καθώς επίσης και για ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με τομείς στους οποίους θα μπορούσαν οι Υπηρεσίες των δέκα νέων Κρατών Μελών της ΕΕ να βοηθηθούν από την ΠΜΟ, ώστε να αναβαθμισθούν τόσο τεχνολογικά όσο και επιστημονικά, γνωσιολογικά.

    Το πρόγραμμα της επίσκεψης του κ. Ζαρόντ περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τη Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 το πρωί.

    Ο ΓΓ της ΠΜΟ θα επισκεφθεί τα γραφεία της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας και θα έχει συνάντηση με το Διευθυντή και τους Ανώτερους Λειτουργούς της Υπηρεσίας την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου, στις 10.00 το πρωί.

    Προεδρικός Επίτροπος - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου - Επαναλειτουργία ---------------------------------------------------------------- Τα Ηνωμένα Εθνη διαβεβαίωσαν χθες την κυβέρνηση ότι μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα θα επιλυθούν όλα τα προβλήματα για την επαναλειτουργία του γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο έτσι ώστε να αρχίσει τη λειτουργία του ταυτόχρονα με τα γυμνάσια στις ελεύθερες περιοχές, στις 13 Σεπτεμβρίου, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής.

    Σε δηλώσεις, ύστερα από συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς και οργανωμένα σύνολα του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα και συζήτησαν επιμέρους προβλήματα, ο κ. Σαρρής είπε ότι ο αριθμός των μαθητών στο δημοτικό αναμένεται να ανέλθει σε 15, στο γυμνάσιο σε 12 και στο νηπιαγωγείο σε δύο, αριθμός, όπως σημείωσε, που ''ίσως να αυξηθεί'' αν επιτραπεί σε ακόμη μια οικογένεια να επιστρέψει.

    Ο Προεδρικός Επίτροπος, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση ανάμενε σήμερα από τα ΗΕ την απόφαση για επαναλειτουργία του γυμνασίου, είπε ότι τα ΗΕ ενημέρωσαν σήμερα την κυβέρνηση ότι ''όπως τα ίδια ελπίζουν όλα θα είναι έτοιμα την ερχόμενη εβδομάδα, όλα τα πρακτικά προβλήματα θα λυθούν και το γυμνάσιο θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και όπως θα λειτουργήσουν τα άλλα γυμνάσια στις ελεύθερες περιοχές στις 13 Σεπτεμβρίου''.

    Οσον αφορά στον αριθμό των καθηγητών που θα διδάξουν στο γυμνάσιο, ο κ. Σαρρής εξέφρασε την ελπίδα ότι ''θα γίνει αποδεκτός ως έχει'' ο κατάλογος με τους περίπου 25 καθηγητές που έχει δοθεί.

    ''Δεν μας έχουν μέχρι τώρα ειδοποιήσει για απορρίψεις (καθηγητών)'', είπε ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας ότι ''αν τυχόν εγερθούν προβλήματα με ορισμένους καθηγητές είμαστε σε θέση να τους αντικαταστήσουμε αμέσως''.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση συμμερίζεται τις εκτιμήσεις των ΗΕ για επίλυση όλων των προβλημάτων μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα, ο κ. Σαρρής απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι το ''ζητούμενο είναι να αρχίσει τη λειτουργία του το γυμνάσιο. Επιμέρους πρακτικά προβλήματα, όπως ορισμένες επιδιορθώσεις (του κτιρίου), είναι δευτερευούσης σημασίας'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν υπήρξαν μέχρι σήμερα επιδιορθώσεις στο σχολείο, ο κ. Σαρρής αφού σημείωσε ότι ''αρκετές εργασίες τώρα θα αρχίσουν'', διευκρίνισε ότι ''το κτίριο μπορεί να λειτουργήσει ως έχει''.

    Οσον αφορά στο θέμα ασφάλειας των μαθητών και καθηγητών, ο κ. Σαρρής είπε ότι δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνάντηση το θέμα, προσθέτοντας ότι είναι κάτι το οποίο συζητείται ''σε άλλο επίπεδο'' και δεν είναι ενήμερος για το θέμα.

    Σε σχέση με τη συζήτηση για το θέμα που είχε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Σαρρής είπε ότι ενημερώθηκε τηλεφωνικώς από τον κ. Αναστασιάδη για τη συζήτηση που είχε με τον κ. Ταλάτ για την επαναλειτουργία του γυμνασίου.

    Διοικητής ΚΤ - Αμετάβλητα τα επιτόκια -------------------------------------- Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμένουν αμετάβλητα στο 5,5% και 3,5% αντίστοιχα, δήλωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Όπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου η απόφαση λήφθηκε κατά την σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής μετά από από διεξοδική συζήτηση που διεξήχθη.

    Είπε ότι η Επιτροπή σημείωσε ότι η παρατηρούμενη άνοδος στην τιμή του πετρελαίου δεν αναμένεται, στο παρόν στάδιο, να έχει έντονες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

    Παρόλα αυτά, συνέχισε, στις πλείστες οικονομίες η καταναλωτική εμπιστοσύνη έχει σημειώσει κάποια υποχώρηση με αποτέλεσμα να αναθεωρηθούν ελαφρά προς τα κάτω οι προβλεπόμενοι ρυθμοί μεγέθυνσης και οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες να σημειώσουν πτώση ενώ οι πληθωριστικές πιέσεις τουλάχιστον στην ευρωζώνη, έχουν αναζωπυρωθεί.

    Όσον αφορά τις επιπτώσεις της ανόδου της τιμής του πετρελαίου στους μακροοικονομικούς δείκτες της κυπριακής οικονομίας, είπε ο κ. Χριστοδούλου, αυτές συναρτούνται με τον βαθμό και την διάρκεια της ανόδου στις τιμές πετρελαίου προσθέτοντας όμως πως απ΄ ότι φαίνεται στο παρόν στάδιο θα είναι επίσης περιορισμένες.

    Σημείωσε ωστόσο ότι ανησυχίες εξακολουθούν να δημιουργούνται από τυχόν διατήρηση των υψηλών τιμών πετρελαίου επί μακρόν λόγω της σχετικά μεγάλης εξάρτησης της κυπριακής οικονομίας από το πετρέλαιο καθώς και από την ύπαρξη της ΑΤΑ, η οποία ενισχύει τις πληθωριστικές πιέσεις.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ακόμη ότι ο εγχώριος πληθωρισμός το τελευταίο δίμηνο έχει κυμανθεί σε επίπεδα πέραν του 3% φθάνοντας το 3,3% τον Ιούλιο και το 3,2% τον Αύγουστο.

    Πρόσθεσε ότι στις λοιπές εγχώριες οικονομικές εξελίξεις, το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα ενώ ικανοποιητικός κρίνεται ο ρυθμός της οικονομικής μεγέθυνσης.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, ''η Επιτροπή έλαβε επίσης υπόψη το γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος των τραπεζικών χορηγήσεων διοχετεύθηκε στον κατασκευαστικό τομέα''.

    ''Η Επιτροπή συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα αποφάσισε να τηρήσει στάση αναμονής, διατηρώντας τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας αμετάβλητα'', κατέληξε.

    Κύπρια 2004 - Πρεμιέρα σήμερα - ''Χαμάθεν'' --------------------------------------------- Με την παγκόσμια πρεμιέρα της ποιητικής συμφωνίας ''Χαμάθεν'' (Από τη γη) του Κύπριου συνθέτη Χρήστου Πήττα σε ποίηση Ρόη Παπαγγέλου αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004''.

    Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδος στην Κύπρο και για την παγκόσμια πρώτη πρεμιέρα σήμερα, θα βρίσκονται στην Κύπρο αξιωματούχοι του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού.

    Την ποιητική συμφωνία ''Χαμάθεν'' ερμηνεύει η Συμφωνική Ορχήστρα Αθηνών, με τους Βαγγέλη Χατζησίμο (βαρύτονο) και Κύρο Πατσαλίδη (τενόρο) με τη συμμετοχή χορωδιακού ensemble το οποίο απαρτίζουν 12 γυναικείες φωνές μέτζο σοπράνο υπό την καθοδήγηση της Καλλιόπης Γερμανού.

    Την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών Διευθύνει ο Νίκος Τσούχλος - Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών όπου το Μάιο του 2005 θα παρουσιαστεί ξανά το ''Χαμάθεν'' ενώ υπάρχει ενδεχόμενο μεταφοράς του και στο Λονδίνο.

    Ελληνες δημοσιογράφοι και κριτικοί που παρακολούθησαν τις πρόβες στην Αθήνα δήλωσαν ενθουσιασμένοι για το ''Χαμάθεν'' των Χρήστου Πήττα και Ρόη Παπαγγέλου.

    Η τριλογία του Ρόη Παπαγγέλου γράφτηκε το 1975 με έμπνευση την καταστροφή της Κύπρου.

    Pafos Aphrodite Festival - Πρεμιέρα - Ριγκολέτο ------------------------------------------------- Πρεμιέρα χθες βράδυ για το ''Pafos Aphrodite Festival 2004'' το οποίο παρουσιάζει μέχρι και την ερχόμενη Κυριακή την όπερα του Τζιουζέπε Βέρντι ''Ριγκολέτο'' από την Εθνική Οπερα Πολωνίας στην πλατεία του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου.

    Για τις ανάγκες των παραστάσεων βρίσκεται στην Κύπρο πολυμελής ομάδα από την Εθνική Οπερα Πολωνίας η οποία αποτελείται από 207 άτομα καλλιτέχνες, τεχνικούς και διοικητικό προσωπικό ενώ έχουν επιστρατευθεί, ειδικά για αυτή την παραγωγή, σολίστες από τη διεθνή οπερατική σκηνή σε μια προσπάθεια να καλυφθούν πλήρως οι αυξημένες ερμηνευτικές απαιτήσεις της ''Ριγκολέτο''.

    Καινοτομία στη φετινή διοργάνωση του φεστιβάλ αποτελεί η εισαγωγή υπέρτιτλων στην αγγλική και ελληνική ώστε το κοινό να μπορεί να παρακολουθεί βήμα - βήμα την ενδιαφέρουσα πλοκή της ιστορίας του ''Ριγκολέτο'' μιας όπερας η οποία έχει κάνει πρεμιέρα στις 11 Μαρτίου 1851 στη Βενετία αλλά εξακολουθεί να είναι από τα πιο δημοφιλή και πολυσυζητημένα έργα στο παγκόσμιο ρεπερτόριο της όπερας.

    Σημαντική για την Κύπρο θεωρείται η συμμετοχή στην όπερα της Κύπριας σοπράνο Ρεβέκκας Σαββίδου-Τριμικλινιώτου η οποία επιλέγηκε από κατάλογο ονομάτων Κυπρίων καλλιτεχνών ο οποίος δόθηκε στην Εθνική Οπερα της Πολωνίας από το ''Pafos Aphrodite Festival''.

    Μουσικός Διευθυντής της Εθνικής Οπερας Πολωνίας είναι ο Jacek Kaspszyk, σκηνοθέτης ο Marek Weiss - Grzesinski, σκηνογράφος ο Pawel Dobrzycki και χορογράφος ο Emil Wesolowski.

    Η όπερα ''Ριγκολέτο'', σε λιμπρέτο Φρανσέσκο Μαρία, είναι η πρώτη από τις τρεις όπερες που κατέστησαν τον Βέρντι (1813-1901) διεθνές όνομα.

    Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο Ριγκολέτο σφράγισε την ιστορία της ιταλικής παγκόσμιας όπερας και με τους μνημειώδεις χαρακτήρες του, τη νευρώδη και γεμάτη πάθος μουσική και την έξυπνη πλοκή του κέρδισε μια σταθερή θέση ψηλά στο διεθνές ρεπερτόριο.

    Το έργο διαδραματίζεται στη Μάντουα της Ιταλίας το 16ο αιώνα όταν ο γελωτοποιός στην αυλή του Δούκα, Ριγκολέτο, χλευάζει τον κόμη του Ceprano και άλλους αυλικούς οι οποίοι για να τον εκδικηθούν απαγάγουν την κόρη του Ριγκολέτο την Τζίλντα πιστεύοντας ότι είναι η ερωμένη του.

    Η Τζίλντα όμως είναι ερωτευμένη με τον ακόλαστο Δούκα τον οποίο ο Ριγκολέτο υποπτεύεται για την απαγωγή της κόρης του.

    Στρατολογεί τον επαγγελματία δολοφόνο Sparafucile για να δολοφονήσουν το Δούκα αλλά η αδελφή του δολοφόνου Μαντελένα - η οποία παρά το ρόλο της ως δόλωμα, ερωτεύεται τον ελκυστικό Δούκα - πείθει το δολοφόνο να σκοτώσει αντί το Δούκα, τον επόμενο επισκέπτη που θα εισέλθει στο πανδοχείο τους.

    Κατά τραγικό τρόπο αυτή είναι η Τζίλντα. Πιστεύοντας λοιπόν ότι το σώμα που τοποθετήθηκε σε σακίδιο είναι αυτό του Δούκα ο Ριγκολέτο είναι πανευτυχής για τη νίκη του.

    Σχίζοντας όμως το σακίδιο ανακαλύπτει την ετοιμοθάνατη κόρη του η οποία τον εκλιπαρεί να την συγχωρέσει και πεθαίνει στα χέρια του.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες - Στάση αναμονή επενδυτών ------------------------------------------------------------- Παρά το πενιχρό σήμερα αγοραστικό ενδιαφέρον και τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) μπόρεσε τελικά να παραμείνει πλησίον της προχθεσινής τιμής κλεισίματος του, ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στο τελευταίο 20λεπτο της διαδικασίας στους τραπεζικούς τίτλους. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,08%, κλείνοντας στις 74,76 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ''γκρεμίστηκε'' στις 102 χιλιάδες λίρες, καταδεικνύοντας τη στάση αναμονής των επενδυτών ενόψει της έναρξης λειτουργίας από την ερχόμενη Δευτέρα των πέντε νέων αγορών του ΧΑΚ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 4 September 2004 - 17:49:09 UTC