Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Φιλικοί αγώνες - Αποτελέσματα
  • [02] (Κ) Τένις - Παγδατής - US OPEN
  • [03] (Κ) Γάλλος Υπουργός - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Ταλάτ - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή - Αγνοούμενοι - Ινστιτούτο Νευρολογίας
  • [07] (Κ) Πάουελ - Μολυβιάτης - Επιστολή - Κυπριακό
  • [08] Κ) Πάουελ - Μολυβιάτης - Επιστολή - Κυπριακό ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Φιλικοί αγώνες - Αποτελέσματα

    Ισόπαλος 2 - 2 έληξε ο χθεσινός φιλικός αγώνας μεταξύ Ανόρθωσης και Παναθηναϊκού, στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος''.

    [02] (Κ) Τένις - Παγδατής - US OPEN

    Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής εξασφάλισε χθες βράδυ την πρόκριση για το US OPEN, ύστερα από τρεις νίκες στα προκριματικά.

    [03] (Κ) Γάλλος Υπουργός - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η έκρηξη βόμβας στον ιερό ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλεται επίσης η επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ στην Αθήνα (η οποία έχει στο μεταξύ αναβληθεί), η συνάντηση χθες στην Αθήνα του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, η παρουσίαση στις 6 Οκτωβρίου της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία καθώς και η επίσκεψη εμπειρογνωμόνων των ΗΕ στην Κύπρο για το θέμα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Συσπείρωση προκάλεσε η έκρηξη στον Αγιο Μάμα'' γράφει ότι αντί να πληγούν οι δυνάμεις της επαναπροσέγγισης εμφανίζονται ενδυναμωμένες τόσο στα κατεχόμενα όσο και στις ελεύθερες περιοχές μετά την τρομοκρατική επίθεση κατά του ναού του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου. Αλλού γράφει ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία καταδίκασε με ανακοίνωση της το βανδαλισμό κατά του ναού του Αγίου Μάμαντος και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι ''αρχές'' του ψευδοκράτους θα καταβάλουν ''κάθε δυνατή προσπάθεια για σύλληψη και καταδίκη των δραστών''.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Βόμβα στα θεμέλια του Αγίου Μάμα'' γράφει ότι εξτρεμιστές νυκτοβάτες στα κατεχόμενα συγκλόνισαν συθέμελα τον ιερό ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου, προκαλώντας μεγάλες ζημιές στη δυτική είσοδο, τη στέγη, στα παράθυρα και σε μια εικόνα. Αλλού γράφει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ενώ εξέφρασε τη λύπη του για τη βομβιστική επίθεση κατά της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος, ισχυρίστηκε ότι η μετάβαση των Ε/Κ στη Μόρφου αποτελεί πρόκληση.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Βόμβα στο κενό Τρομοκράτες από το χθες θωράκισαν το σήμερα'' γράφει ότι τα ακραία εθνικιστικά στοιχεία των κατεχομένων, τα οποία προφανώς κρύβονται πίσω από τη βομβιστική επίθεση στον Αγιο Μάμα, έφεραν τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προσδοκούσαν και ενίσχυσαν περαιτέρω την αποφασιστικότητα για πραγματοποίηση της εκδήλωσης στη Μόρφου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συζήτησε χθες στην Αθήνα με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να μεταφέρει τις απόψεις του στον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Προβοκάτσια και φόνοι'' γράφει ότι Τούρκοι εξτρεμιστές έβαλαν βόμβα και επιχείρησαν να πυρπολήσουν το ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου αποκάλυψε ότι οι αρμόδιες αρχές του κράτους κατείχαν πληροφορίες ότι Τούρκοι εξτρεμιστές σχεδίαζαν ακόμη και δολοφονίες για να κλείσουν τα οδοφράγματα. Αλλού γράφει ότι οι Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος και Κυρηνείας Παύλος καταδικάζουν με βδελυγμία τη βομβιστική επίθεση και τη βεβήλωση του ιερού ναού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Νότα των ΗΠΑ για Λευκωσία'' γράφει ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Αθήνα, θα έχει ψηλά στην ατζέντα των συζητήσεων του αύριο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και τον Ελληνα ΥΠΕΞ το Κυπριακό σε σχέση με τον καθορισμό της ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας ΕΕ. Αλλού γράφει ότι εφοδιασμένοι με δύο γνωματεύσεις διεθνολόγων εγνωσμένου κύρους, που εξουδετερώνουν τα τουρκικά επιχειρήματα για αναγνώριση της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων του ψευδοκράτους ως εγχώριου ένδικου μέσου, θα εμφανιστούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων η Νομική Υπηρεσία και οι νομικοί σύμβουλοι Ε/Κ αιτήτριας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Οργή'' γράφει ότι οργή, αγανάκτηση και αποτροπιασμός είναι οι λέξεις που αποτυπώνουν την καθολική αντίδραση του κυπριακού λαού απέναντι στην απεχθή πράξη εκείνων των κύκλων που επιβουλεύονται τη λύση και την επανένωση με την τοποθέτηση βόμβας στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος. Κυβέρνηση, κόμματα, οργανώσεις, φορείς και Εκκλησία καταδίκασαν την ενέργεια. Αλλού γράφει ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του Επίτροπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, Ζαν Κριστόφ Φιλορί δήλωσε ότι η έκθεση για την έναρξη ή μη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ θα παρουσιασθεί στις 6 Οκτωβρίου και είναι έργο της απερχόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Ρομάνο Πρόντι.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Βομβιστές κτύπησαν την εκκλησία της Μόρφου'' γράφει ότι έκρηξη βόμβας, νωρίς χθες το πρωί, προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, μερικές ημέρες προτού οι Ε/Κ πραγματοποιήσουν εκεί την πρώτη Θεία Λειτουργία από το 1974. Αλλού γράφει ότι ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ) δήλωσε χθες ότι εμπειρογνώμονες του Οργανισμού αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο για αξιολόγηση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Αγιος Μάμας - Βόμβα - Αντίδραση ------------------------------------------ Βαθιά θλίψη εξέφρασε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο Μπράιαν Κέλι για τη βομβιστική επίθεση εναντίον της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ ''αναμένει με ενδιαφέρον το πόρισμα της έρευνας που διεξάγεται''.

    Πρεσβεία ΗΠΑ - Αγιος Μάμας - Καταδίκη ------------------------------------- Η Πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία καταδικάζει τη βομβιστική ενέργεια κατά του Ιερού Ναού του Αγίου Μάμαντος και καλεί τις δύο κοινότητες να αντιδράσουν με υπευθυνότητα στο θέμα που προέκυψε.

    ''Η Πρεσβεία των ΗΠΑ καταδικάζει τη βομβιστική ενέργεια και τους βανδαλισμούς που σημειώθηκαν κατά της Εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος'', αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πρεσβείας και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι ''οι τ/κ αρχές θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να συλλάβουν και να διώξουν ποινικώς τους υπεύθυνους''.

    Εκφράζεται επίσης η ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η λειτουργία του Αγίου Μάμαντος όπως έχει προγραμματισθεί ''χωρίς άλλα επεισόδια''.

    Θόδωρος Ρουσόπουλος - Επίθεση - Αγιος Μάμας ------------------------------------------- Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα Θόδωρος Ρουσόπουλος εξέφρασε αποδοκιμασία για τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση είπε πως ''τέτοιες ενέργειες δηλητηριάζουν το κλίμα της ειρηνικής συμβίωσης στο νησί, το οποίο είναι απαραίτητο για την προσπάθεια που καταβάλλεται για εξεύρεση λύσης για την επανένωση της Κύπρου''.

    Μητρόπολη Μόρφου - Αγιος Μάμας - Βομβιστική ενέργεια ---------------------------------------------------- Η Μητρόπολη Μόρφου εκφράζει τη θλίψη της για τη βομβιστική ενέργεια που σημειώθηκε κατά του Ιερού Ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    ''Η Μητρόπολη εκφράζει τη θλίψη της για τις αποτρόπαιες συνέπειες των ενεργειών μιας μικρής ομάδας φανατικών, οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν την πραγματοποίηση της πανήγυρης του Αγίου Μάμαντος'', ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της Μητρόπολης.

    Είπε ακόμη ότι υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι ο Ναός θα είναι έτοιμος για τη Λειτουργία της γιορτής του Αγίου Μάμαντος.

    Μητροπολίτης Κυρηνείας - Αγιος Μάμας - Εκρηξη --------------------------------------------- Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος σε γραπτή δήλωση του καταδικάζει την βομβιστική επίθεση εναντίον του Ιερού Ναού Αγίου Μάμαντος της κατεχόμενης Μόρφου.

    ''Καταδικάζουμε με αποτροπιασμό και βδελυγμία τη βομβιστική επίθεση εναντίον του Ιερού Ναού Αγίου Μάμαντος της κατεχόμενης Μόρφου και καταγγέλλουμε το υποτελές στην Τουρκία καθεστώς του Ντενκτάς για τη νέα εγκληματική ενέργεια εις βάρος των χριστιανικών μας μνημείων'', αναφέρει ο Πανιερώτατος στη γραπτή δήλωση-διαμαρτυρία του.

    Πρόεδρος Κίνησης Διαμερίσματος Μόρφου - Πρόταση - Δήμαρχος Μόρφου ----------------------------------------------------------------- Η βομβιστική επίθεση εναντίον του Ιερού Ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, θέτει νέα δεδομένα για την ''Κίνηση Διαμερίσματος Μόρφου για λύση και επανένωση''.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κίνησης Αριστος Κάτσης, απεύθυνε πρόταση στο Δήμαρχο Μόρφου Χαράλαμπο Πίττα, όπως οι εορτασμοί περιοριστούν στο θρησκευτικό τους χαρακτήρα και κανένα μέλος της Κίνησης δεν απευθύνει χαιρετισμό, με την προϋπόθεση ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα υποστηρίξει ομόφωνα την όλη εκδήλωση στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος.

    Οπως είπε ο κ. Κάτσης, ''η τρομοκρατική βομβιστική επίθεση στον Αγιο Μάμα δημιουργεί νέα δεδομένα και στους τρομοκράτες πρέπει να σταλούν δυο μηνύματα, αυτό της αποφασιστικότητας και της ενότητας''.

    Σχολιάζοντας την πρόταση της Κίνησης, ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας ανέφερε σε δηλώσεις στα ΜΜΕ, ότι η απάντηση θα δοθεί ύστερα από συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου.

    ΑΚΕΛ - Πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δικής μας'' - Αγιος Μάμας -------------------------------------------------------------- Η τ/κ Πλατφόρμα ''Αυτή η χώρα είναι δική μας'' εξέτασε το ενδεχόμενο μεταφοράς της εκδήλωσης που διοργανώνει για την παγκόσμια ημέρα ειρήνης την 1η Σεπτεμβρίου από την πλατεία Ινονού στην κατεχόμενη Λευκωσία στην κατεχόμενη Μόρφου, ως απάντηση στη βομβιστική επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος.

    Σε δήλωση του μετά από συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Πλατφόρμας με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, ο πρόεδρος της συνδικαλιστικής οργάνωσης ''Ντεβ-Ις'' Αλί Γκιουλέ είπε ότι μετά τη βομβιστική επίθεση εναντίον της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος, η Πλατφόρμα θα εξετάσει το ενδεχόμενο μεταφοράς της εκδήλωσης στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επαφών της Πλατφόρμας με δυνάμεις από την ε/κ κοινότητα τις οποίες καλούν να πάρουν μέρος στην εκδήλωση. Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε και το Κυπριακό και τρόποι με τους οποίους μπορεί να αναβαθμιστεί η συνεργασία του ΑΚΕΛ με την Πλατφόρμα, "ώστε να συμβάλουμε στη δημιουργία των προϋποθέσεων οι οποίες θα οδηγήσουν στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό".

    Είπε ότι τέτοιου είδους επαφές είναι απαραίτητες επειδή συμβάλλουν στη δημιουργία αλληλοκατανόησης και του απαραίτητου κλίματος για να φτάσουμε στη λύση του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς εάν το ΑΚΕΛ θα συμμετάσχει στην εκδήλωση της Πλατφόρμας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι η απόφαση θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα του κόμματος.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ αφού καταδίκασε τη διενέργεια της βομβιστικής επίθεσης κατά της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος διαβεβαίωσε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να πτοηθεί από τέτοιου είδους ενέργειες και θα συνεχίσει τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να φθάσουμε σε λύση λειτουργική και βιώσιμη.

    Κάλεσε ταυτόχρονα εκείνες τις δυνάμεις στις δύο κοινότητες που επιθυμούν την επίτευξη λύσης να αντισταθούν σε αυτές τις μεθοδεύσεις και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τελευταίες εμπρηστικές δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς συνδέονται με αυτή τη βομβιστική ενέργεια.

    Ο κ. Γκιουλέ είπε ότι η επίθεση στον Αγιο Μάμα δεν είχε στόχο μόνο τους Ε/Κ, αλλά και τους Τ/Κ και δήλωσε ότι "θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στους κύκλους που δυναμιτίζουν την ειρήνη". Υπενθύμισε ότι οι κύκλοι που πρόσκεινται στον κ. Ντενκτάς κατηγόρησαν την Πλατφόρμα για ''προδοσία''.

    Αναφορικά με την επαναλειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος, ο κ. Γκιουλέ είπε ότι η Πλατφόρμα αναγνωρίζει ότι σε μια χώρα που έχει ενταχθεί στην ΕΕ αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα στον κάθε πολίτη να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα.

    ΑΚΕΛ - Ναός Αγίου Μάμαντος - Εκρηξη ---------------------------------- Το ΑΚΕΛ καταδικάζει την έκρηξη που σημειώθηκε στο ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, θεωρώντας την ως έκρηξη στα θεμέλια της επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και της προσπάθειας επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Η έκρηξη'', όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου και Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού, ''συνιστά πράξη εκείνων των κύκλων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, οι οποίοι ουδέποτε συμβιβάστηκαν με την ιδέα ότι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι θα μπορούσαν να συμβιώσουν''.

    ΔΗΣΥ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη --------------------------- Ο ΔΗΣΥ πληροφορήθηκε με αισθήματα αποτροπιασμού ότι διενεργήθηκε επίθεση με εκρηκτικά στον Αγιο Μάμα, στην κατεχόμενη Μόρφου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος.

    Χαρακτηρίζοντας το γεγονός ''απαράδεκτο'', είπε ότι ''αυτή η επίθεση αποτελεί πράξη ακραίων εξτρεμιστικών στοιχείων που είναι προφανές ότι επιθυμούν και επιδιώκουν τη ματαίωση της επαναλειτουργίας του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου''.

    ΔΗΣΥ - Παπαπολυβίου - Βομβιστική επίθεση - Αγιος Μάμας ------------------------------------------------------ Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παπαπολυβίου καταδικάζοντας τη βομβιστική επίθεση κατά της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου αναφέρει ότι ''πρόκειται για μια ιερόσυλη πράξη εθνικιστικών και ανεγκέφαλων στοιχείων που προσβάλλει τα εθνικά και θρησκευτικά αισθήματα των Ε/Κ''.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο κ. Παπαπολυβίου σημειώνει ότι ''είναι προφανές ότι τα ακραία, εθνικιστικά στοιχεία στην άλλη πλευρά δεν είδαν με καλό μάτι την προοπτική επαναλειτουργίας του ναού μετά από 30 χρόνια'', προσθέτοντας πως ''οι νυκτοβάτες κινήθηκαν με στόχο να ακυρώσουν την τέλεση της πανήγυρης του πολιούχου Αγίου της Μόρφου''.

    Σημειώνει ακόμη ότι ''οι όποιες τρομοκρατικές πράξεις δεν θα πλήξουν το θρησκευτικό φρόνημα του λαού μας που μαζικά θα διατρανώσει στις 1 και 2 Σεπτεμβρίου ότι τα ιερά μας προσκυνήματα μας ανήκουν και ότι θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη ένταση να διεκδικούμε την απρόσκοπτη άσκηση των αναφαίρετων θρησκευτικών μας δικαιωμάτων''.

    Καλούμε τους Μορφίτες, τους πρόσφυγες του διαμερίσματος Μόρφου και όλους τους Ε/Κ πιστούς, συνεχίζει, να προσέλθουν μαζικά στις θρησκευτικές εκδηλώσεις για τον Αγιο Μάμα στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και ελπίδας και ένα μήνυμα ότι οι τρομοκρατικές πράξεις ανεγκέφαλων και ακραίων στοιχείων δεν θα λυγίσουν την θέληση μας για επανένωση της πατρίδας μας και επιστροφή στις πόλεις, τα χωριά και τα προσκυνήματα μας.

    ΔΗΚΟ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη --------------------------- Το Δημοκρατικό Κόμμα καταδικάζει την έκρηξη που σημειώθηκε στο ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου, επιρρίπτοντας την κύρια ευθύνη στο λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και στο κατοχικό καθεστώς που δεν προσπάθησε να αποτρέψει τέτοια φαινόμενα.

    ''Δυστυχώς'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ''το περιστατικό αυτό αναμφίβολα δείχνει ότι εκεί στα κατεχόμενα δρουν ακόμα, σχεδόν ανενόχλητα, άνθρωποι οι οποίοι δεν επιθυμούν την ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων''.

    Το πιο ανησυχητικό όμως'', είπε ο κ. Κλεάνθους, ''είναι το ότι ενόψει μιας θρησκευτικής εκδήλωσης εκεί και μιας συνεύρεσης όλων των Μορφιτών, όσων θα μεταβούν για να λειτουργηθούν, το κατοχικό καθεστώς δεν φρόντισε για την προστασία του χώρου αυτού και φαίνεται ότι οι αρχές του ψευδοκράτους κινούνται ανάμεσα στην αμέλεια και στην ανοχή''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη ----------------------------- Το ΚΣ ΕΔΕΚ καταδικάζει με βδελυγμία και αποτροπιασμό τη βομβιστική επίθεση στον Ιερό Ναό Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    Τόνισε ότι ''η ιερόσυλη και βέβηλη αυτή πράξη βαρύνει απόλυτα τις δυνάμεις κατοχής και τις λεγόμενες αρχές του υποτελούς καθεστώτος των κατεχομένων.

    ΝΕΟ - Ναός Αγίου Μάμαντος - Εκρηξη ---------------------------------- Οι Νέοι Ορίζοντες καταδικάζουν την έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου και παράλληλα ζητούν όπως συζητηθούν σοβαρά τα θέματα ασφάλειας όσων Ελληνοκυπρίων ετοιμάζονται να μεταβούν εκεί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας από το Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτο.

    ''Είναι απόλυτα και έντονα καταδικαστέα η πράξη αυτή'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού.

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη ----------------------------------- Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου καταδίκασε απερίφραστα τη βομβιστική επίθεση κατά της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Βασιλείου είπε ότι ''δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η ενέργεια αυτή είχε σαν στόχο να υποσκάψει τις προσπάθειες επαναπροσέγγισης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και να δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ τους''.

    ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Αγιος Μάμας ----------------------------- Η βομβιστική επίθεση κατά του ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου αποτελεί επίθεση ενάντια στους Ε/Κ και Τ/Κ που μαζί αγωνίζονται για να επανενώσουν την πατρίδα τους, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος μαζί με αντιπροσωπεία του κόμματος μετέβη χθες στη Μόρφου για να εξετάσει την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ναός μετά τη βομβιστική επίθεση.

    Οπως είπε, οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι αρκετές και συνεργεία του ψευδοκράτους βρίσκονται εντός και εκτός του ναού για να προβούν στις απαραίτητες επιδιορθώσεις, ούτως ώστε ο ναός να μπορεί να λειτουργήσει ανήμερα της γιορτής του Αγίου, στις 2 Σεπτεμβρίου.

    ''Διαπίστωσα ότι οι ζημιές είναι αρκετές. Τοποθετήθηκε βόμβα στη δυτική είσοδο του ναού, υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην πόρτα, στα κεραμίδια έξω από την πόρτα, στα τζάμια και πετάχτηκαν και ξύλα'', είπε.

    Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι υπάρχουν και ζημιές και μέσα στο ναό, η εικόνα της Παναγίας έχει γδαρσίματα ενώ έσπασε και το προστατευτικό γυαλί της εικόνας.

    ''ΑΔΗΚ - Αγίος Μάμας - Εκρηξη --------------------------- Το ΑΔΗΚ καταδικάζει την έκρηξη που σημειώθηκε στο ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου και αναμένει την αποκάλυψη των δραστών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του κόμματος Ντίνος Μιχαηλίδης, ''το ΑΔΗΚ καταδικάζει με αποτροπιασμό τη βάρβαρη αυτή ενέργεια και θεωρεί ότι τέτοιες πράξεις δεν συμβάλλουν στη θετική εξέλιξη των προσπαθειών για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε στην επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών''.

    Οικολόγοι - Αγιος Μάμας - Εκρηξη -------------------------------- Σε προσπάθεια, τα νήματα της οποία κινεί η Αγκυρα, και που έχει στόχο να δυναμιτίσει το κλίμα που αρχίζει να δημιουργείται στην Κύπρο για μια ευρωπαϊκή λύση του κυπριακού προβλήματος πέρα από τη μισαλλοδοξία, τον εθνικισμό και το φανατισμό, αποδίδει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών τη βομβιστική ενέργεια εναντίον της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης είπε ότι αφήνεται στην κρίση του καθενός η απόφαση για μετάβαση στην κατεχόμενη κωμόπολη για την επαναλειτουργία του Αγίου Μάμαντος, ''φτάνει το θέμα να μην πολιτικοποιηθεί''.

    ΚΕΑ - Αγιος Μάμας - Εκρηξη -------------------------- Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) σε ανακοίνωση του καταδικάζει με βδελυγμία και αποτροπιασμό τη βομβιστική επίθεση στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Καλεί, ταυτόχρονα, το κατοχικό καθεστώς να προβεί σε όλες τις ενέργειες ώστε να αποκαλυφθεί ποιοι κρύβονται πίσω από το ανοσιούργημα αυτό.

    ΕΥΡΩΔΗ - Ναός Αγίου Μάμαντος - Εκρηξη ------------------------------------ Το κόμμα ''Ευρωπαϊκή Δημοκρατία'' (ΕΥΡΩΔΗ) καταδικάζει την έκρηξη που σημειώθηκε στο ναό του Αγίου Μάμαντος στη Μόρφου και καλεί τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας να λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ομαλή αναχώρηση, διέλευση και παραμονή στα κατεχόμενα όσων επιθυμούν να μεταβούν εκεί για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στις 2 Σεπτεμβρίου, ''έτσι ώστε να μη θρηνήσουμε ενδεχομένως και θύματα'', όπως είπε σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Βουλευτής Ρίκκος Ερωτοκρίτου.

    ''Η πράξη αυτή είναι αποτροπιαστική και καταδικαστέα'', είπε ο κ. Ερωτοκρίτου, ''όχι μόνον από τους Ελληνοκυπρίους αλλά θα πρέπει να είναι και από ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο''.

    Πολιτιστικός Ομιλος Μόρφου - Αγιος Μάμας --------------------------------------- Ο Πολιτιστικός Ομιλος Μόρφου θεωρεί πολύ σημαντική την επαναλειτουργία του ιερού ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου μετά από τριάντα χρόνια.

    Με ανακοίνωση του καλεί τα μέλη του και γενικά όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Μόρφου να παρευρεθούν τόσο στον εσπερινό της 1ης Σεπτεμβρίου όσο και στην πρωινή λειτουργία της 2ας Σεπτεμβρίου, εορτής του πολιούχου Αγίου της Μόρφου.

    Κατεχόμενα - ''Αστυνομία'' - Αγιος Μάμας ---------------------------------------- Ανακοίνωση της λεγόμενης αστυνομίας των κατεχομένων αναφέρει ότι η βομβιστική ενέργεια στον Ιερό Ναό του Αγίου Μάμαντος σημειώθηκε γύρω στις 3.30 χθες το πρωί.

    Σύμφωνα με την ''αστυνομία'' οι δράστες τοποθέτησαν την εκρηκτική ύλη μπροστά στη δυτική πόρτα του Ναού και από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημιές στην πόρτα, το ξύλινο κάλυμμα της οροφής καθώς και σε αντικείμενα μέσα στο κτίριο.

    Οι άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτική ύλη και εντός της εκκλησίας σπάζοντας το παράθυρο και προκαλώντας φωτιά, η οποία κατασβέστηκε λίγη ώρα μετά από πυροσβεστικά οχήματα που μετέβησαν στην περιοχή.

    Η "αστυνομία" του ψευδοκράτους πιστεύει ότι η εκρηκτική ύλη που χρησιμοποιήθηκε περιείχε TNT.

    Τ/Κ ηγέτης - Αγιος Μάμας - Επίθεση --------------------------------- Τη λύπη του για τη βομβιστική επίθεση κατά του Ναού του Αγίου Μάμαντος εξέφρασε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος ωστόσο ισχυρίστηκε ότι η μετάβαση των Ε/Κ αρχές Σεπτεμβρίου αποτελεί πρόκληση.

    ''Ο ερχομός των Ε/Κ εδώ είναι πρόκληση για τον λαό μας. Είναι ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα αισθήματα του κόσμου'' είπε και χαρακτήρισε ''λυπηρή'' την επίθεση.

    Ισχυρίστηκε ακόμα ότι υπάρχει η πιθανότητα η βομβιστική επίθεση κατά του ναού του Αγίου Μάμαντος να έχει εκδηλωθεί από υποστηρικτές των Ε/Κ.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ''στο παρελθόν είχαν σημειωθεί βομβιστικές επιθέσεις από Ε/Κ και μετά θεωρήθηκαν φταίχτες οι Τ/Κ''.

    Ταλάτ - Επίθεση - Αγιος Μάμας ----------------------------- Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μετέβη χθες στην κατεχόμενη Μόρφου όπου επιθεώρησε τις ζημιές που υπέστη ο ναός του Αγίου Μάμαντος ύστερα από τη βομβιστική επίθεση, χαρακτηρίζοντας την πράξη αυτή ''αισχρή και αηδιαστική''.

    ''Η επίθεση στρέφεται εναντίον της τ/κ κοινότητας και θα βλάψει την καλή εικόνα των Τ/Κ. Είναι μια δόλια πράξη κατά των Τ/Κ'', ανέφερε ο κ. Ταλάτ.

    Πρόσθεσε ότι το ψευδοκράτος θα επιδιορθώσει τις ζημιές ούτως ώστε ο ναός να είναι έτοιμος για τη λειτουργία και ότι θα υπάρξει ασφάλεια.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του σε ραδιοφωνικό σταθμό (Σιμ FM) στα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ ισχυρίστηκε ότι η βομβιστική επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου «είναι βούτυρο στο ψωμί» της ε/κ πλευράς, η οποία θα εκμεταλλευθεί το γεγονός.

    Είπε, επίσης, ότι υπήρχαν προκλήσεις και από λεγόμενους κυβερνητικούς κύκλους στα κατεχόμενα. Η επίθεση, σημείωσε, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους Τ/Κ, το ψευδοκράτος καθώς και την εικόνα των Τ/Κ που διαμορφώθηκε μετά από χρόνια προσπάθειας.

    Κατεχόμενα - Οζκάν Μουράτ - Αγιος Μάμας -------------------------------------- Η έκρηξη στο ναό του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου θα δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες για τους Τουρκοκυπρίους στη διεθνή σκηνή, δήλωσε ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Οζκάν Μουράτ, ο οποίος μετέβη στο χώρο της έκρηξης μαζί με το ''διευθυντή της αστυνομίας Μόρφου'' Χασάν Μπαντασάν.

    Οπως είπε ο κ. Μουράτ, δεν πρόκειται να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην απόφαση για χορήγηση ''άδειας'' τέλεσης της Θείας Λειτουργίας στον Αγιο Μάμα από τους Ε/Κ στις 2 Σεπτεμβρίου.

    Μία ή δύο βόμβες, είπε, δεν μπορούν να εκφοβίσουν την τουρκοκυπριακή κοινότητα και το ''κράτος'', το οποίο χαρακτήρισε ''δημοκρατικό και κοσμικό'' και -όπως ανέφερε- ο καθένας μπορεί να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις λατρείας σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του.

    Κατεχόμενα - Εκένογλου - Αγιος Μάμας - Εκρηξη -------------------------------------------- Η πρόεδρος της λεγόμενης βουλής των κατεχομένων Φατμά Εκένογλου δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση εναντίον του Ιερού Ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου αποτελεί έργο προβοκατόρων που δεν επιθυμούν την ειρήνη και την συνύπαρξη.

    Σύμφωνα με το παράνομο πρακτορείο ΤΑΚ, η κ. Εκένογλου, η οποία μετέβη στο τόπο της επίθεσης, δήλωσε ότι αυτή η επίθεση έχει ιδιαίτερη σημασία λόγω της χρονικής στιγμής που έγινε, πριν την πραγματοποίηση της λειτουργίας για την γιορτή του Αγίου και πριν τις συναντήσεις του Σεπτεμβρίου.

    Είπε, τέλος, ότι οι άνθρωποι που κρύβονται πίσω από την επίθεση πρέπει να βρεθούν.

    Ερογλου - Ακιντζί - Αγκολεμλί - Αγιος Μάμας ------------------------------------------ O αρχηγός του Κόμματος Εθνικής Ενότητας Ντερβίς Ερογλου είπε ότι δεν εγκρίνει την βομβιστική ενέργεια στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Ο κ. Ερογλου είπε ότι τόσο η βομβιστική ενέργεια όσο και η λειτουργία της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος είναι ''ευαίσθητα'' θέματα.

    Εξάλλου, ο αρχηγός του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι η επίθεση δεν είναι μόνο ενάντια στους Ε/Κ αλλά και στους Τ/Κ, στην ανθρώπινη ιστορία και στον πολιτισμό.

    Ο κ. Ακιντζί επισκέφθηκε την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος και ενημερώθηκε επιτόπου για τη βομβιστική ενέργεια.

    Είπε ότι ''έγινε από αυτούς που δεν θέλουν την ειρήνη και τις δύο κοινότητες να είναι κοντά'' προσθέτοντας ότι οι Τ/Κ θα υπερπηδήσουν όλα αυτά τα προβλήματα και θα δημιουργήσουν ένα ειρηνικό μέλλον με τους Ε/Κ.

    Ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Χουσεϊν Αγκολεμλί καταδικάζοντας την βομβιστική επίθεση χαρακτήρισε την ομάδα που την διενήργησε ως ''ομάδα προδοσίας''.

    Οπως είπε ''σε μια χρονική στιγμή που οι Τ/Κ είναι υπέρ της ειρήνης και η Τουρκία θα πάρει ημερομηνία ένταξης, οι άνθρωποι που έκαναν αυτή την βομβιστική ενέργεια μπορούν να επιτελέσουν μόνο προδοσία εναντίον των Τ/Κ''.

    Κατηγόρησε τέλος την λεγόμενη κυβέρνηση ότι δεν έλαβε τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας.

    Κατεχόμενα - Ιζέτ Ιζτζάν - Αγιος Μάμας - Εκρηξη ----------------------------------------------- O Γενικός Γραμματέας της κόμματος Ενωμένης Κύπρου Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι η βομβιστική επίθεση κατά του ιερού χώρου της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου αποτελεί ντροπή και ότι στόχος ήταν η πρόκληση φόβου μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και η παρεμπόδιση της ειρήνης.

    Επισκεπτόμενος χθες την εκκλησία, ο κ. Ιζτζάν χαρακτήρισε προκλητικές τις δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς, του λεγόμενου δημάρχου Μόρφου Μαχμούτ Οτζινάρ και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας που αφορούσαν την επαναλειτουργία του Αγίου Μάμαμαντος

    Κόμμα Κοινοτικής Απελευθέρωσης - Αγιος Μάμας ------------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μεχμέτ Νταβουλκού καταδίκασε την βομβιστική επίθεση στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου.

    Σε γραπτή δήλωση του, αναφέρει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και κάποιες άλλες καθεστωτικές ομάδες στην προεδρία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας προσπαθούν να δώσουν άλλο νόημα στη λειτουργία που θα γίνει στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος για ''άλλους σκοπούς'' κι ότι αυτό δεν είναι ορθό διότι έχουν ως αποτέλεσμα βομβιστικές επιθέσεις όπως η σημερινή (χθεσινή).

    Αθήνα - Παπαδόπουλος - Παπανδρέου - Κυπριακό -------------------------------------------- Τις εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Η συνάντηση του κ. Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κράτησε περισσότερο από μία ώρα και σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Παπανδρέου αμέσως μετά, είπε πως ''συζητήσαμε τις επόμενες εξελίξεις τόσο στην ΕΕ και όσο και στον ΟΗΕ, όπου θα υπάρξουν αποφάσεις για τη συνεργασία με το κατεχόμενο κομμάτι, όπως και για την ημερομηνία που ζητά η Τουρκία το Δεκέμβριο''.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε σημαντικούς σταθμούς για το Κυπριακό αυτά τα γεγονότα, ενώ επανέλαβε πως ''το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στο πλάι της Κύπρου και στις προσπάθειες που καταβάλλει για βιώσιμη λύση του Κυπριακού''.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Κύπρου προτίθεται να θέσει βέτο στο θέμα της ημερομηνίας για την Τουρκία, ο κ. Παπανδρέου απάντησε: «δεν είμαι αρμόδιος να μιλήσω για τις ενστάσεις της κυπριακής κυβέρνησης, αλλά νομίζω ο κ. Παπαδόπουλος έχει δηλώσει δημοσίως ότι δεν θα βάλει εμπόδια στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ».

    «Μια τέτοια ευρωπαϊκή πορεία για την Τουρκία ανοίγει νέες δυνατότητες και ελπίδες μέσα από την ευρωπαϊκή διαδικασία να υπάρξει λύση για Κυπριακό», σχολίασε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε: «δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ούτε αυτόματη».

    Απαντώντας σε ερώτηση αν διαβλέπει επανέναρξη των συνομιλιών για λύση στο Κυπριακό, ο κ. Παπανδρέου είπε πως «ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διατείνεται ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν. Ποιες θα είναι αυτές, πότε θα μπορέσουν να υπάρξουν και αν θα μπορούσαν να υπάρξουν είναι άλλο ερώτημα».

    Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Συνάντηση ----------------------------- Ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Ηλίας Γεωργιάδης επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχει λάβει πρόσκληση από το τρίτο μέλος της ΔΕΑ Πιέρ Κουπεράν για να παραστεί σε συνάντηση τη Δευτέρα στις 11πμ στο Λήδρα Πάλας.

    Στη συνάντηση, είπε, θα συζητηθούν θέματα που έχουν σχέση με την επιδιωκόμενη και αναμενόμενη επαναδραστηριοποίηση της ΔΕΑ.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η δική μας πλευρά είναι έτοιμη να συνεργαστεί πλήρως και αποτελεσματικά για την υλοποίηση των εισηγήσεων του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Εξέφρασε, τέλος, την ελπίδα ότι το ίδιο θα πράξουν όλοι οι εμπλεκόμενοι.

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Ομάδα εμπειρογνωμόνων - Εκπρόσωπος --------------------------------------------- Τετραμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο αυτό το Σαββατοκύριακο με σκοπό την αξιολόγηση της αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ), δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της δύναμης Μπράιαν Κέλι.

    Οπως ανέφερε, η επίσκεψη πραγματοποιείται μετά την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ημερομηνίας 26 Μαΐου 2004, ''στην οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή του να γίνει μια αξιολόγηση της αποστολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τα επίπεδα δυνάμεων και η έννοια της επιχείρησης''.

    Γάλλος Υπουργός - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη ------------------------------------------- Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 3 και 4 Σεπτεμβρίου ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου της Γαλλίας Francois Loos.

    Στη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Loos θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργο Λιλλήκα και τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου.

    Ο κ. Loos και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν από την Κύπρο στις 4 Σεπτεμβρίου το πρωί.

    Ντενκτάς - Ψευδοκράτος - ''Προεδρία'' ------------------------------------ Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι δεν θα θέσει "υποψηφιότητα" για την "επανεκλογή" του στην ''προεδρία'' του ψευδοκράτους στις λεγόμενες προεδρικές εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν τον Απρίλιο του 2005.

    ''Η απόφασή μου είναι οριστική...δεν είναι σωστό το ίδιο πρόσωπο να κατέχει συνεχώς το ίδιο αξίωμα. Η αλλαγή είναι καλό πράγμα'', δήλωσε ο 80χρονος Ντενκτάς στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    Ολυμπιακοί - Ορεινή Ποδηλασία Γυναικών - Κύπρια αθλήτρια -------------------------------------------------------- Η Κύπρια αθλήτρια της ορεινής ποδηλασίας Ελίνα Σοφοκλέους εγκατέλειψε την κούρσα των 30 χιλιομέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, ενώ βρισκόταν στο 13ο χιλιόμετρο της ανώμαλης διαδρομής.

    Ολυμπιακοί - Ιππασία - Αντώνης Πετρής ------------------------------------ Με την ολοκλήρωση του 1ου γύρου του τελικού της υπερπήδησης εμποδίων ο Αντώνης Πετρής κατατάχθηκε στην 36η θέση. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συνεχίσει στον 2ο γύρο του τελικού.

    Ποδόσφαιρο - Φιλικοί αγώνες - Αποτελέσματα ------------------------------------------ Ισόπαλος 2 - 2 έληξε ο χθεσινός φιλικός αγώνας μεταξύ Ανόρθωσης και Παναθηναϊκού, στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος''.

    Στον άλλο χθεσινοβραδινό φιλικό αγώνα στο Τσίρειο Στάδιο, Απόλλων και ΑΕΚ Αθηνών εξήλθαν ισόπαλοι 3 - 3.

    Τένις - Παγδατής - US OPEN -------------------------- Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής εξασφάλισε χθες βράδυ την πρόκριση για το US OPEN, ύστερα από τρεις νίκες στα προκριματικά.

    Ο Παγδατής νίκησε τον Αργετινό Φρεντερίκο Μπράουν με 6-2 και 6-1 σετ, τον Αμερικανό Τζεφ Σάλτζενσταϊν με 6-0, 5-7 και 6-3 σετ και τον Γάλλο Μαρκ Ζικέλ με 4-6, 6-0 και 6-3 σετ.

    Χρηματιστήριο - Απώλειες ----------------------- Σκαμπανεβάσματα γύρω από το σημείο των 85 μονάδων συνέχισε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο επανήλθε στο επίπεδο των 74 μονάδων, λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,67%, κλείνοντας στις 74,9 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών δεν μπόρεσε να ξεφύγει από τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα που καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες και διαμορφώθηκε στις 266 χιλιάδες λίρες.

    [06] (Κ) Ταλάτ - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή - Αγνοούμενοι - Ινστιτούτο Νευρολογίας

    Ο ''πρωθυπουργός'' των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέστειλε χθες στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιστολή για το θέμα των αγνοουμένων, στην οποία αναφέρει πως το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να λειτουργήσει ως δικοινοτικό ίδρυμα και οι Τ/Κ να συμμετάσχουν ενεργά τόσο στη διοίκησή του όσο και στις επιστημονικές και ιατρικές του δραστηριότητες.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, στην επιστολή του ο κ. Ταλάτ αναφέρει ότι μόνο ένα δικοινοτικό ινστιτούτο μπορεί να παράσχει αξιόπιστες πληροφορίες που να μπορούν να αποδεχθούν και οι δυο πλευρές και πως το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής είναι το μόνο ίδρυμα στο νησί που μπορεί να διενεργεί αναλύσεις DNA. Προσθέτει πως το Ινστιτούτο διοικείται τώρα από την ε/κ πλευρά.

    [07] (Κ) Πάουελ - Μολυβιάτης - Επιστολή - Κυπριακό

    Διάφορα διμερή και πολυμερή θέματα, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επιθυμεί να συζητήσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με τον Ελληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη, όπως ο ίδιος ο κ. Πάουελ αναφέρει στη σημερινή επιστολή του προς τον κ. Πάουελ.

    [08] Κ) Πάουελ - Μολυβιάτης - Επιστολή - Κυπριακό ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Διάφορα διμερή και πολυμερή θέματα, μεταξύ των οποίων το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επιθυμεί να συζητήσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με τον Ελληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη, όπως ο ίδιος ο κ. Πάουελ αναφέρει στη σημερινή επιστολή του προς τον κ. Μ ο λ υ β ι ά τ η.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 28 August 2004 - 17:49:10 UTC