Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί - Κυπριακές συμμετοχές - Παπαδόπουλος - Ολυμπιακό Χωριό
  • [02] (Κ) Ολυμπιακοί - Χώρες - Μετάλλια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (K) Ιριλάι - Πάουελ - Ελλάδα - Παπαδόπουλος
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών - Κατεχόμενα - Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
  • [07] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εμπόριο - Κανονισμός ΕΕ
  • [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κανονισμός ΕΕ - Τ/Κ
  • [10] (Κ) ΕΔΕΚ - Μνήμη Δώρου Λοϊζου - Διακήρυξη
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη
  • [13] (K) Αθήνα-Ρουσόπουλος- Επίσκεψη Πάουελ-Κυπριακό
  • [14] (Κ) Ολυμπιακό Χωριό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γεύμα
  • [15] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κατεχόμενα - Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
  • [16] (Κ) Ολυμπιακοί - Ιππασία - Κύπριος στον τελικό
  • [17] (Κ) Ολυμπιακοί - Μιστράλ -Ολοκλήρωση - Καριόλου - Χατζηδαμιανού
  • [18] (Κ) Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ -Ξενοδόχοι- Αποδοχή μεσολαβητικής πρότασης

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί - Κυπριακές συμμετοχές - Παπαδόπουλος - Ολυμπιακό Χωριό

    Οι Κύπριοι σέρφερ Ανδρέας Καριόλου και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού συμμετέχουν σήμερα στην 11η και τελευταία ιστιοδρομία των Μιστράλ Ανδρών και Γυναικών, αντίστοιχα, η οποία θα κρίνει την τελική τους θέση στη γενική κατάταξη.

    Ο Καριόλου βρίσκεται στην 13η θέση της γενικής, ενώ η Χατζηδαμιανού βρίσκεται στην 21η θέση.

    [02] (Κ) Ολυμπιακοί - Χώρες - Μετάλλια

    Η Ελλάδα συνεχίζει να βρίσκεται στη 13η θέση του πίνακα των μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες με 5 χρυσά, 2 αργυρά και 2 χάλκινα.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνάντηση αύριο στην Αθήνα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο τρόπος αντιμετώπισης της κυπριακής κυβέρνησης από τις ΗΠΑ, η διακίνηση τ/κ προϊόντων μέσω της ''Πράσινης Γραμμής'' βάσει κανονισμών της ΕΕ, η πρόταση του προπονητή Χρήστου Τζέκου το 2001 να αναλάβει την προετοιμασία Κυπρίων αθλητών έναντι αδρής αμοιβής και η επαναλειτουργία κατόπιν ''άδειας'' από το ψευδοκράτος της εκκλησίας του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου την 1η και 2α Σεπτεμβρίου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Κόκκινο φως στον Τάσσο από τις ΗΠΑ'' γράφει ότι οι Αμερικάνοι αντιμετωπίζουν με το χειρότερο τρόπο την ε/κ ηγεσία και ειδικότερα τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, από τον οποίο δεν ζητούν πια να ξεκαθαρίσει απλώς τι θέλει στο Κυπριακό, αλλά να είναι πειστικός γι' αυτό που θέλει. Η εφημερίδα γράφει ότι την ώρα που η Αθήνα μεσολαβούσε για τη βελτίωση του κλίματος, διπλωματική πηγή ανέφερε πως ''δεν είναι αρκετό πια να πει τι θέλει, αλλά να πείσει ότι δεν θα υπαναχωρήσει πάλι''. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως η ΕΕ αποφασισμένη ότι θα λειτουργήσει το εμπόριο μέσω της ''πράσινης γραμμής'', στέλλει Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες στα κατεχόμενα για να ελέγξουν την παραγωγή σιταριού και πορτοκαλιών.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η Τύμπου στο παιχνίδι των αναδόχων'' γράφει ότι η κυβέρνηση "αδυνατεί" να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου. Οπως αναφέρει, "εξαιτίας του θολού τοπίου γύρω από τη νομιμότητα του αεροδρομίου Τύμπου, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω και η κατάληξη που θα έχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και εταιρείας Hermes Airports για την ανάπτυξη των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου". Σε άλλη είδηση αναφέρει πως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας αναμένεται να εξετάσει σήμερα το Κυπριακό όπως διαμορφώθηκε μετά τα δημοψηφίσματα του Απριλίου.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Αλτ από Αττίλα σε νέες διόδους'' γράφει ότι υπό τους όρους του στρατού κατοχής διαπραγματεύεται τη διάνοιξη νέων διόδων από και προς τα κατεχόμενα ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Οπως γράφει η εφημερίδα, ο κ. Ταλάτ, ο οποίος στην αρχή εμφανίστηκε έτοιμος για άμεσο άνοιγμα του οδοφράγματος Ζώδιας μέσω του υφιστάμενου δρόμου, υποχρεώθηκε να υποκύψει στις υποδείξεις του Αττίλα με αποτέλεσμα η διάνοιξη της διόδου να καθυστερήσει σε βάρος των ίδιων των Τ/Κ, οι οποίοι θα διευκολύνονταν για τη μεταφορά εσπεριδοειδών στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού αναφέρει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εμμένει στην απαίτηση για έλεγχο των διαβατηρίων στα οδοφράγματα ενόσω η Κυπριακή Δημοκρατία συνεχίζει να έχει την αντίληψη πως έχει την κυριότητα ολόκληρου του νησιού.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φλερτ με ΚΟΑ'' αποκαλύπτει επιστολές του Ελληνα προπονητή Χρήστου Τζέκου προς τον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού το 2001 με τις οποίες υποσχόταν να φτιάξει Κύπριους Ολυμπιονίκες το 2004 και σύμφωνα με την εφημερίδα ο κ. Τζέκος ζήτησε για κάθε Κύπριο αθλητή το ποσό των 20 περίπου χιλιάδων λιρών. Αλλού γράφει ότι ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ υποστήριξε χθες ότι η ''άδεια'' που παραχώρησε στο Μητροπολίτη Μόρφου είναι μόνο για τη λειτουργία στην εκκλησία του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου και όχι για τη διενέργεια δικοινοτικής εκδήλωσης ενώ ο Πρόεδρος της Κίνησης του Διαμερίσματος Μόρφου για Λύση και Επανένωση Αριστος Κάτσης δήλωσε χθες ότι μετά τη θεία λειτουργία θα πραγματοποιηθεί δικοινοτικό πανηγύρι.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Νομικά μέτρα για περιουσίες'' γράφει ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νομικά μέτρα για την προστασία των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, οι οποίες πωλούνται σε ξένους. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τα μέτρα θα στραφούν προς κάθε κατεύθυνση, προς κτηματομεσίτες αλλά και τους αγοραστές. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως οι προοπτικές εργασιακής ομαλότητας στο ημιδημόσιο διαγράφονται δυσοίωνες, καθώς οι θέσεις των εμπλεκομένων μερών παραμένουν απόλυτες. Η κυβέρνηση εμμένει σε μηδενικές αυξήσεις για τα προσεχή τρία χρόνια ενώ οι συντεχνίες καθιστούν σαφές πως οι μηδενικές αυξήσεις αναπόφευκτα θα οδηγήσουν σε αδιέξοδα και μετωπική αντιπαράθεση το φθινόπωρο.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Γιουχάισαν την αδικία'' γράφει ότι για 15 περίπου λεπτά οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στο κλειστό γυμναστήριο του ΟΑΚΑ διαμαρτύρονταν δυνατά για τη χαμηλή βαθμολογία του Αλεξέι Νέμοφ στην τελικό του μονόζυγου ο οποίος συγκέντρωσε 9, 732, με αποτέλεσμα οι κριτές να αναβαθμολογήσουν τον αθλητή δίνοντάς του 9,762 βαθμούς. Αλλού γράφει ότι συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή θα έχει αύριο Πέμπτη στις 11 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με επίκεντρο τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Σήμερα ο κ. Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί το Ολυμπιακό Χωριό και θα παρακαθήσει σε γεύμα με τα μέλη της κυπριακής ολυμπιακής αποστολής.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Ψύλλοι σίγησαν το ΡΙΚ'' γράφει ότι μέσω του Τρίτου Ραδιοφωνικού Προγράμματος του ΡΙΚ ανακοινώθηκε χθες ότι και τα τρία ραδιοφωνικά κανάλια του ιδρύματος θα μετέδιδαν για ένα 24ωρο μόνο μουσική και σύντομα δελτία ειδήσεων εξαιτίας ''επείγουσας ανάγκης για ψεκασμό''. Ο λόγος είναι γιατί οι εγκαταστάσεις του ΡΙΚ έχουν μετατραπεί σε "αποικία αδέσποτων γάτων". Αλλού γράφει ότι οι οικοδομικές εργασίες σε 30 περίπου σχολεία σε όλο το νησί αναμένεται να συνεχίσουν ακόμη και μετά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ανδρέας Παττίχη.

    [04] (K) Ιριλάι - Πάουελ - Ελλάδα - Παπαδόπουλος

    Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι δήλωσε πως δεν έχει υπόψη του να έχει διευθετηθεί συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στην Αθήνα.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Pουσόπουλος - Συνάντηση Καραμανλή - Παπαδόπουλου ------------------------------------------------ Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα έχει αύριο στις 11.00 το πρωί ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, όπως ανακοίνωσε χθες ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Κατά τη συνάντηση, όπως δήλωσε ο κ. Ρουσόπουλος, θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της συνάντησης που αναμένεται να έχει την Κυριακή ο Ελληνας Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε επίσης ότι το πρωί ο Πρόεδρος της Κύπρου δέχθηκε τον ΥΠΕΞ Πέτρο Μολυβιάτη με τον οποίο συζήτησαν τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Υπουργός Επικρατείας, ερωτηθείς αν ο Πρωθυπουργός ενόψει της συνάντησης του με τον κ. Πάουελ θα επιχειρήσει μια ανανεωμένη προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού ή θα ζητήσει τροποποίηση του σχεδίου Ανάν, επανέλαβε πως «είναι διαρκής η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης σε συνεργασία με την κυπριακή να παραμείνει το Κυπριακό διεθνοποιημένο θέμα».

    «Είναι διαρκής η προσπάθειά μας να βρεθεί καλή λύση, βιώσιμη λύση που θα βοηθήσει στην επανένωση του νησιού», είπε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Μολυβιάτης - Μίλερ - Επίσκεψη Πάουελ ------------------------------------ Οι τελευταίες λεπτομέρειες για την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στην Ελλάδα συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    Ο κ. Μίλερ σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ανέφερε πως «ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ προφανώς δεν έρχεται στην Αθήνα μόνο για να παρακολουθήσει την τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ή κάποιο παιχνίδι» αλλά θα συζητήσει «όλα τα θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες».

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Πάουελ θα φτάσει στην Αθήνα το απόγευμα του Σαββάτου 28 Αυγούστου και θα παραμείνει για 24 με 28 ώρες. Κατά το διάστημα της παραμονής του θα συναντηθεί με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τον ομόλογο του Πέτρο Μολυβιάτη, κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή το μεσημέρι.

    Δεν αποκλείεται ο κ. Πάουελ να συναντηθεί και με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου.

    Ιριλάι - Πάουελ - Ελλάδα - Παπαδόπουλος --------------------------------------- Ο αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι δήλωσε πως δεν έχει υπόψη του να έχει διευθετηθεί συνάντηση του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στην Αθήνα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο κ. Ιριλάι επιβεβαίωσε πως ο κ. Πάουελ θα αναχωρήσει στις 28 Αυγούστου από τις ΗΠΑ για την Ελλάδα, όπου θα παραστεί στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Τουρκία - ΣΕΑ - Κυπριακό ------------------------------------------- Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας (ΣΕΑ) συνέρχεται σήμερα υπό την προεδρία του Τούρκου Προέδρου Αχμέτ Νετζέτ Σεζέρ για να συζητήσει εσωτερικές και εξωτερικές εξελίξεις. Το Κυπριακό μετά τα δημοψηφίσματα είναι ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσει το ΣΕΑ.

    Αντριάν βαν ντερ Μιρ - Κανονισμός ΕΕ - Τ/κ προϊόντα --------------------------------------------------- Oλες οι πλευρές είναι έτοιμες για την εφαρμογή των κανονισμών που ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων διαμέσου της ''Πράσινης Γραμμής'', δήλωσε χθες ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Λευκωσία Αντριάν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος είπε ότι μέχρι στιγμής 25 Τ/Κ έμποροι εκδήλωσαν ενδιαφέρον για διακίνηση εμπορευμάτων τους προς τις ελεύθερες περιοχές.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι εμπειρογνώμονες της ΕΕ θα επισκεφθούν την Κύπρο και θα διενεργήσουν ελέγχους στις εσοδείες σιταριού καθώς και στην παραγωγή πορτοκαλιών.

    Κληθείς να σχολιάσει τον ισχυρισμό του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι οι Ε/Κ ''δεν είναι ψυχολογικά έτοιμοι να αγοράζουν τ/κ προϊόντα'', ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι ο ίδιος αντιμετωπίζει την κατάσταση ''θετικά'' και ότι κατά την γνώμη του ''όλες οι πλευρές είναι έτοιμες''.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Τ/κ προϊόντα --------------------------------------- Εχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ώστε οι Τ/Κ που επιθυμούν να εξασφαλίσουν άδειες κυκλοφορίας για τα οχήματα τους να έχουν τις απαιτούμενες διευκολύνσεις και να μπορούν να μεταφέρουν τα προϊόντα τους ή επιβάτες στις ελεύθερες περιοχές και αντίθετα δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Ο κ. Θράσου εξήγησε ότι οι διευκολύνσεις θα παρέχονται για ημιφορτηγά, φορτηγά και λεωφορεία είπε σημειώνοντας ότι εναπόκειται στους Τ/Κ να αξιοποιήσουν τα μέτρα που έχουν τεθεί σε εφαρμογή.

    Ερωτηθείς εάν θα πρέπει τα οχήματα των Τ/Κ να περάσουν από τεχνικό έλεγχο, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ''οπωσδήποτε και οι Τ/Κ όπως και οι Ε/Κ είναι υποχρεωμένοι να περάσουν τα οχήματα τους από τεχνικό έλεγχο''.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι αρκετοί Τ/Κ έχουν αποταθεί στο τ/κ εμπορικό επιμελητήριο και ζήτησαν πιστοποίηση των προϊόντων τους, όρος που τίθεται για τη μεταφορά προϊόντων στις ελεύθερες περιοχές.

    ''Κίπρις'' - Καίτη Κληρίδου - Κυπριακό ------------------------------------- Η βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Καίτη Κληρίδου σε συνέντευξή της στην ''Κίπρις'' υποστήριξε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν θέλει τη λύση του κυπριακού προβλήματος, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα.

    Με τίτλο ''Ο Παπαδόπουλος δεν θέλει λύση'' η ''Κίπρις'' προέβαλε χθες αποσπάσματα από τη συνέντευξη και γράφει πως η κ. Κληρίδου αναφερόμενη στο ''όχι'' της ε/κ κοινότητας στο δημοψήφισμα υποστήριξε ότι ''την ευθύνη για μη λύση του Κυπριακού φέρουν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και το ΑΚΕΛ''.

    ''Από πολιτική σκοπιά την ευθύνη για μη λύση του Κυπριακού φέρει ο Παπαδόπουλος και το κόμμα που τον υποστηρίζει το ΑΚΕΛ'', είπε σύμφωνα με την ''Κίπρις'' η βουλευτής του ΔΗΣΥ.

    Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Καίτης Κληρίδου --------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε γραπτή του δήλωση με την οποία σχολιάζει το περιεχόμενο συνέντευξης της βουλευτή του ΔΗΣΥ Καίτης Κληρίδου στην τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'', αναφέρει πως ''είναι ατυχές το γεγονός ότι η κ. Κληρίδου επέλεξε την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις για να προβεί σε επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και πολιτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν''.

    ''Οι θέσεις της κ. Κληρίδου είναι καλώς γνωστές. Θεωρεί ότι το σχέδιο Ανάν είναι το τελειότερο σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού. Διαφώνησε μαζί της το 76 τοις εκατόν των Ελληνοκυπρίων πολιτών'', σημειώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στη γραπτή του δήλωση.

    Επισημαίνοντας πως ''ο κάθε πολιτικός έχει τις απόψεις του τις οποίες μπορεί να πρεσβεύει και να εκφράζει σε μια δημοκρατία'', ο Εκπρόσωπος προσθέτει πως ''είναι ατυχές το γεγονός ότι η κ Κληρίδου επέλεξε την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις για να προβεί σε επίθεση εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας και πολιτικών δυνάμεων που τον στηρίζουν''.

    Ολυμπιακοί - ΚΟΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γεύμα ------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί σήμερα το Ολυμπιακό Χωριό στην Αθήνα και θα παρακαθήσει στις 12:00 το μεσημέρι σε γεύμα που θα δοθεί προς τιμή του από την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος βρίσκεται στην Αθήνα, προκειμένου να παρακολουθήσει αγωνίσματα των Ολυμπιακών Αγώνων και να παραστεί στην τελετή λήξης.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα καλωσορίσει ο Δήμαρχος του Ολυμπιακού Χωριού και μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής Αθήνα 2004 Γιάννης Μάνος. Στη συνέχεια θα γίνει ξενάγηση στο Χωριό με λεωφορείο. Αργότερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί τα γραφεία των ολυμπιακών αποστολών της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Ολυμπιακοί Αγώνες - Καριόλου - Χατδημιανού ------------------------------------------ Ανδρέας Καριόλου και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού μπαίνουν σήμερα στα νερά του Σαρωνικού για την 11η διαδρομή και τελευταία των Μιστράλ Ανδρών και Γυναικών.

    Ο Καριόλου βρίσκεται στην 13η θέση της γενικής κατάταξης από 34 αθλητές, ενώ η Χατζηδαμιανού, ο βενιαμίν των Κυπρίων αθλητών (είναι 18 χρόνων), βρίσκεται στην 21η πρώτη θέση της γενικής κατάταξης από 26 αθλητές.

    Ολυμπιακοί - Μαρκουλλίδης - 200 μ. - Αποκλεισμός ------------------------------------------------ Ο Κύπριος πρωταθλητής Αννινος Μαρκουλλίδης τερμάτισε έβδομος στην έκτη προκριματική σειρά των 200 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και αποκλείστηκε από τη συνέχεια του αγωνίσματος. Ο χρόνος του ήταν 23.94.

    Οπως είπε ο ίδιος αμέσως μετά την κούρσα, έπαθε τράβηγμα στο αριστερό πόδι στη στροφή πριν από την τελική ευθεία και ελάττωσε την ταχύτητά του.

    Χρηματιστήριο - Πτωτικές τάσεις ------------------------------- Πτωτικές τάσεις επικράτησαν χθες στη χρηματιστηριακή αγορά, λόγω πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας, με το Χρηματιστήριο να επιστρέφει στο επίπεδο των 74 μονάδων, ύστερα από δύο συναντήσεις παραμονή στο επίπεδο των 75 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,65%, κλείνοντας στις 74,65 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 161 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία αναδείχθηκε πρώτη σε εμπορευσιμότητα, να συγκεντρώνει συναλλαγές, αξίας μόλις 43 χιλιάδων λιρών.

    [06] (Κ) Αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών - Κατεχόμενα - Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος

    Για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος καταγγέλλει τράπεζα στα κατεχόμενα, και συγκεκριμένα τη First Merchant Bank, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ.

    Σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό Υπουργείο κατονομάζει δυο τράπεζες, μια στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου και μια στη Λευκορωσία, ως οικονομικά ιδρύματα ''ύψιστης ανησυχίας όσον αφορά το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος''.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται επίσης πως η First Merchant Bank, που έχει γραφεία στην κατεχόμενη Λευκωσία, είναι ιδιωτική εμπορική τράπεζα με ειδικότητα στην παροχή εμπορικών και επενδυτικών τραπεζικών υπηρεσιών σε άτομα και υπεράκτιες εταιρείες.

    [07] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Εμπόριο - Κανονισμός ΕΕ

    Δύο φορτηγά Ελληνοκυπρίων και ένα φορτηγό Τουρκοκύπριου που μετέφεραν προϊόντα διακινήθηκαν χθες με βάση τον κανονισμό της ΕΕ για το εμπόριο διαμέσου της ''πράσινης γραμμής'', δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι και στα τρία φορτηγά ''επιτράπηκε η δίοδος χωρίς κανένα πρόβλημα''.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι τα δύο ε/κ φορτηγά, τα οποία πέρασαν χθες το απόγευμα στα κατεχόμενα, επέστρεψαν στις ελεύθερες περιοχές μεταφέροντας καρπούζια, ενώ το τ/κ φορτηγό που ήρθε από τα κατεχόμενα μετέφερε φαιόχωμα. Πρόσθεσε ότι διαπίστωση της κυβέρνησης είναι πως υπάρχει ενδιαφέρον τόσο από Ε/Κ όσο και από Τ/Κ.

    Από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας η όλη διαδικασία κυλά ομαλά και με βάση τον κανονισμό, είπε ο Υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ''ό,τι είναι δυνατό να διευκολύνουμε αυτές τις συναλλαγές γιατί πιστεύουμε ότι φέρνει τις κοινότητες πιο κοντά αλλά και δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον και συνθήκες που θα βοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού που είναι ο απώτερός μας στόχος''.

    Πρόσθεσε ότι ''εκείνοι που δημιουργούν αρνητικό κλίμα είναι ο (Πρόεδρος του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου) Αλί Ερέλ με την προκλητική του στάση και τις δηλώσεις του και η πολιτική Ταλάτ που θέλει να κρατήσει τους Τ/Κ απομονωμένους''.

    Σχολιάζοντας το ότι δεν επιτράπηκε χθες σε Τ/Κ να μεταφέρει ψάρια στις ελεύθερες περιοχές, παρά το γεγονός ότι είχε πιστοποιητικό προέλευσης από το τ/κ επιμελητήριο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''κακώς ο κ. Ερέλ έδωσε πιστοποιητικό προέλευσης και δεν ενημέρωσε των Τ/Κ ότι δεν επιτρέπεται η διακίνηση ψαριών με βάση τον κανονισμό''.

    Ανέφερε ότι ο κ. Ερέλ ''έκανε την καταγγελία του στον (επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία) Αντριάν βαν ντερ Μιρ, ο οποίος μετά από διερεύνηση με την ΕΕ στις Βρυξέλλες απάντησε στον κ. Ερέλ ότι δεν το επιτρέπει ο κανονισμός'' και σημείωσε ότι ''αυτό το γνώριζε ο κ. Ερέλ''.

    ''Υπάρχουν δυστυχώς σκοπιμότητες στη συμπεριφορά του κ. Ερέλ, που αντί να ενεργεί ως εμπιστευμένος από την ΕΕ με την έγκριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, πολύ συχνά με τις δηλώσεις του δημιουργεί αρνητικό κλίμα, προκαλεί την κοινή γνώμη και αποθαρρύνει το εμπόριο, ενώ συχνά με τις πολιτικές του τοποθετήσεις μετατρέπεται σε εκφραστή της πολιτικής του κ. Ταλάτ'', είπε ο Υπουργός και πρόσθεσε: ''Εξ ου και επέτρεψε να γίνει αυτή η προσπάθεια, όταν γνώριζε και ήταν πλήρως ενημερωμένος, ότι αυτό δεν επιτρέπεται στους κανονισμούς''.

    Σημείωσε ότι ''αναμέναμε και αναμένουμε από τον κ. Ερέλ να τοποθετείται όπως ακριβώς τοποθετείται το ΚΕΒΕ, δηλαδή να στηρίζει τις συναλλαγές και τις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    [08] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 25/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5758      0,5792            1,7265        1,7367
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4761      0,4789            2,0881        2,1004
    Λίρα Αγγλίας   0,8556      0,8607            1,1618        1,1688
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 25/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 25/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4308*    0.4342*    230.3086    232,1263
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3357     0.3383       2.9560      2,9789
    Δολάριο Καναδά      0.3639     0.3668       2.7263      2,7480
    Κορώνα Δανίας       0.0773     0.0779      12.8370     12,9366
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0692     0.0697      14.3472     14,4509
    Κορώνα Σουηδίας     0.0628     0.0633      15.7978     15,9236
    Φράγκο Ελβετίας     0.3734     0.3763       2.6575      2,6781
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    
    (KYΠE/ΑΧΡ)

    [09] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Κανονισμός ΕΕ - Τ/Κ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι οι κατοχικές αρχές κάνουν μια συστηματική προσπάθεια να δείξουν ότι οι Ε/Κ δεν επιθυμούν εμπορικές συναλλαγές με τους Τ/Κ ή να αγοράζουν κυπριακά προϊόντα που παράγονται στις κατεχόμενες περιοχές.

    ''Τα προβλήματα που παρουσιάζονται όπως στην περίπτωση των ψαριών, γίνεται προσπάθεια για να τύχουν πολιτικής εκμετάλλευσης. Για αυτό και μερικά λεπτά όταν δεν επετράπη η διακίνηση ψαριών, έγινε αμέσως καταγγελία στο γραφείο της ΕΕ στην Κύπρο'', σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.

    [10] (Κ) ΕΔΕΚ - Μνήμη Δώρου Λοϊζου - Διακήρυξη

    Επιβάλλεται η εντατική και ολόπλευρη δραστηριοποίηση κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων στο διεθνή και τον ευρωπαϊκό χώρο με στόχο την επεξήγηση των θέσεων της ε/κ πλευράς για τις αρνητικές πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν που οδήγησαν στη δικαιολογημένη άρνηση του Κυπριακού Ελληνισμού να το αποδεχθεί, σημειώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΣ ΕΔΕΚ σε διακήρυξη για την 30 επέτειο της δολοφονίας του Δώρου Λοϊζου και της απόπειρας κατά της ζωής του επίτιμου Πρόεδρου του Κινήματος Βάσου Λυσσαρίδη.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            75,34  ( 0,92)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    276.187
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    170.820    336,37  ( 1,46)
    FTSE Med 100 **                             5.894,28  ( 1,08)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    151.107     97,97  ( 1,61)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     23.641     72,14  ( 0,43)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        105     12,48  (-1,19)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      8.295     46,57  ( 0,47)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.735     45,67  ( 1,42)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     49.429     20,98  ( 0,33)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £          0     61,56  (-0,06)
    Ετ. Πληροφορικής              £      7.945      2,43  ( 0,83)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      5.273      6,85  ( 0,74)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,75  (-1,01)
    Ξενοδοχεία                    £      1.165     27,25  ( 0,37)
    Αλλες Εταιρείες               £     17.014     61,40  (-0,10)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη

    Η ''αφύπνιση'' των τραπεζικών τίτλων στη σημερινή συνάντηση, ύστερα από τη σταθεροποιητική πορεία που παρουσίασαν κατά τις τελευταίες ημέρες, επανέφεραν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στο επίπεδο των 75 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης, λόγω κυρίως των σημαντικών κερδών της Τράπεζας Κύπρου σε ποσοστό 2,21%, κατέγραψε άνοδο της τάξης του 0,92%, κλείνοντας στις 75,34 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε ελαφρώς υψηλότερα από τις προηγούμενες συναντήσεις επίπεδα και έκλεισε στις 276 χιλιάδες λίρες.

    [13] (K) Αθήνα-Ρουσόπουλος- Επίσκεψη Πάουελ-Κυπριακό

    [14] (Κ) Ολυμπιακό Χωριό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γεύμα

    Αυτό που έχει σημασία είναι το ευ αγωνίζεσθαι επεσήμανε στους Κύπριους αθλητές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα στο Ολυμπιακό Χωριό στην Αθήνα, την κυπριακή και την ελληνική αποστολή.

    [15] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Κατεχόμενα - Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος

    [16] (Κ) Ολυμπιακοί - Ιππασία - Κύπριος στον τελικό

    Χρώμα κυπριακό θα έχει ο τελικός της ερχόμενης Παρασκευής στο άθλημα της ιππασίας στο ατομικό ανδρών της υπερπήδησης εμποδίων των Ολυμπιακών Αγώνων.

    [17] (Κ) Ολυμπιακοί - Μιστράλ -Ολοκλήρωση - Καριόλου - Χατζηδαμιανού

    Οι Κύπριοι σέρφερ Ανδρέας Καριόλου και Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού τερμάτισαν στην 13η και 21η αντίστοιχα της γενικής κατάταξης των Μιστράλ ανδρών και γυναικών, τα οποία ολοκληρώθηκαν σήμερα με τη διεξαγωγή της 11ης και τελευταίας ιστιοδρομίας.

    [18] (Κ) Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ -Ξενοδόχοι- Αποδοχή μεσολαβητικής πρότασης


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 25 August 2004 - 17:49:18 UTC