Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί - Υψος Ανδρών - Κυριάκου - Αποκλεισμός
  • [02] (Κ) Κύπρια 2004 - ''Χαμάθεν'' - Χρήστος Πήττας
  • [03] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Μετάλλια
  • [04] (Κ) Ολυμπιακοί - 400 μετ' εμποδίων - Πρόκριση Σιάλου στους ημιτελικούς
  • [05] (Κ) Ολυμπιακοί - 400 μετ' εμποδίων - Πρόκριση Σιάλου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Ολυμπιακοί - Κατσαντώνης - Προκριματικοί - 100μ.
  • [08] (Κ) Ολυμπιακοί - 100 Ανδρών - Αποκλεισμός Κατσαντώνη
  • [09] (Κ) Ολυμπιακοί - 400 εμπόδια - Ημιτελικοί - Σιάλου
  • [10] (Κ) Ολυμπιακοί - Σκοποβολή - Σκητ Ανδρών - 1η ημέρα Αχιλλέως - Νικολαϊδης
  • [11] (Κ) Ολυμπιακοί - 9η ημέρα - Κύπρος - Συμμετοχές

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί - Υψος Ανδρών - Κυριάκου - Αποκλεισμός

    [02] (Κ) Κύπρια 2004 - ''Χαμάθεν'' - Χρήστος Πήττας

    Το χρώμα της αισιοδοξίας που γέννησε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1961 ''κόβεται'' από το μαύρο της τουρκικής εισβολής που κρύβει τον ήλιο και τον γαλάζιο κυπριακό ουρανό προκαλώντας στον Κύπριο συνθέτη Χρήστο Πήττα ένα μεγάλο σοκ το οποίο βρήκε έκφραση μέσα από τους στίχους του Ρόη Παπαγγέλου οι οποίοι αποτέλεσαν αφορμή για τη σύνθεση της ποιητικής συμφωνίας ''Χαμάθεν'' βγαλμένης από τη γη της Κύπρου, όπως ο Χρήστος Πήττας τη θυμάται φεύγοντας το 1961 και όπως τη βρήκε επανερχόμενος το 1975.

    Με την ευκαιρία της παγκόσμιας πρώτης παρουσίασης της ποιητικής συμφωνίας στις 4 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004'', ο κ. Πήττας δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι το έργο ''Χαμάθεν'' έχει για τον ίδιο ιδιαίτερη αξία μιας και μέσα του υπάρχει ''ένα έντονο συναισθηματικό, επικό και λυρικό στοιχείο το οποίο βγαίνει εκ των πραγμάτων αφού σημείο αναφοράς της συμφωνίας είναι ο τόπος μου και τα παιδικά μου χρόνια''.

    [03] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Μετάλλια

    Στη 17η θέση του πίνακα συγκομιδής μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκεται σήμερα το πρωί η Ελλάδα, μετά την ολοκλήρωση των αγωνισμάτων και της χθεσινής ημέρας, έχοντας συνολικά δύο χρυσά και ένα χάλκινο.

    [04] (Κ) Ολυμπιακοί - 400 μετ' εμποδίων - Πρόκριση Σιάλου στους ημιτελικούς

    Η Κύπρια αθλήτρια στίβου Ανδρούλα Σιάλου προκρίθηκε σήμερα στους ημιτελικούς Ολυμπιακούς Αγώνες των 400 μέτρων μετ' εμποδίων, όπου θα τρέξει αύριο στις 9:20 το βράδυ.

    [05] (Κ) Ολυμπιακοί - 400 μετ' εμποδίων - Πρόκριση Σιάλου

    Στις 16 καλύτερες αθλήτριες του κόσμου πέρασε σήμερα η Κύπρια σπρίντερ Ανδρούλα Σιάλου. Η Σιάλου τερμάτισε στην 4η θέση της 5ης προκριματικής σειράς των 400 μέτρων μετ εμποδίων, αλλά κατάφερε να προκριθεί με έναν από τους καλύτερους χρόνους.

    Η Σιάλου σημείωσε χρόνο 55,02, χρόνος που την κατέταξε στην 12η θέση από 33 αθλήτριες, που την οδηγεί στα ημιτελικά που θα πραγματοποιηθούν αύριο στο Ολυμπιακό Στάδιο στις 21.20 το βράδυ.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία - ΕΕ -----------------

    Την άποψη ότι αναπόφευκτα και σταδιακά η Αγκυρα θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που μεταδίδει το CNN Turk, σύμφωνα με τις οποίες η Αγκυρα κατόπιν συμβουλής διεθνών νομικών προτίθεται να υιοθετήσει τη φόρμουλα της λεγόμενης λειτουργικής αναγνώρισης, βάσει της οποίας θα αναγνωρίζει της Κυπριακή Δημοκρατία μόνο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της με την ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλούσε χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Φρανκφούρτη, όπου βρισκόταν μαζί με τη σύζυγό του για ιδιωτική επίσκεψη, ύστερα από επίσκεψη στην Αθήνα όπου παρέστη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι η Αγκυρα φαίνεται τις τελευταίες ημέρες να αναμένει από την ΕΕ την υλοποίηση υποσχέσεων που όπως υποστηρίζει της έχουν δοθεί από την ΕΕ, ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε ότι αυτή η ιστορία της λεγόμενης ανταμοιβής είναι γνωστή, όπως γνωστή είναι και η προσπάθεια της ΕΕ που σχετίζεται με το εμπόριο στην πράσινη γραμμή, με το απευθείας εμπόριο με την τ/κ κοινότητα, αλλά και τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

    Για το ίδιο θέμα, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή όπως η τ/κ κοινότητα έχει σύντομα τη δυνατότητα να εμπορεύεται και με την ΕΕ, μέσω όμως των νομίμων διαδικασιών.

    Κληθείς να σχολιάσει την χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας το οποίο βρήκε ένοχο Ε/Κ που ταξίδεψε εκτός Κύπρου μέσω παράνομης εξόδου-εισόδου και συγκεκριμένα μέσω του παράνομου αεροδρομίου ''Ερτζιάν'' στην κατεχόμενη Τύμπου, αλλά το Δικαστήριο δεν του επέβαλε ποινή, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την άποψη πως «ο δικαστής ήθελε να τονίσει από τη μια το γεγονός ότι οι πτήσεις από παράνομο αεροδρόμιο είναι παρανομία, αλλά από την άλλη έχοντας υπόψη τις τρέχουσες εξελίξεις και το πάρε-δώσε Ε/Κ και Τ/Κ, πήρε αυτήν την απόφαση».

    «Είναι πάντοτε σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων», συμπλήρωσε ο κ. Χριστόφιας.

    Κληθείς να εκφράσει τη θέση του ΑΚΕΛ, αναφορικά με το θέμα της επαναλειτουργίας του ναού του Αγίου Μάμαντος στην κατεχόμενη Μόρφου και τη μετάβαση Ε/Κ εκεί ανήμερα της εορτής του Αγίου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε πως «εάν θα γίνει λειτουργία και οι ΑΚΕΛιστές και οι όποιοι πιστοί έχουν κάθε δυνατότητα και κάθε δικαίωμα να παραστούν και αυτό», το θεωρεί, όπως είπε «φυσιολογικό, αφού όπως περνά ο κόσμος καθημερινά και μάλιστα περνά πολλές φορές και για λόγους πολύ λιγότερο σημαντικούς, θα μπορούσε να περάσει και για τη λειτουργία, όποιος ήθελε να περάσει για τη λειτουργία».

    Ερωτηθείς εάν ο ίδιος προτίθεται να περάσει για το σκοπό αυτό στα κατεχόμενα, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι η ερώτηση αυτή δεν αφορά το ίδιο, αλλά αφορά γενικότερα το κόσμο.

    «Εγώ όταν θα περάσω στα κατεχόμενα, θα περάσω για πολιτικούς λόγους περισσότερο», είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχει σκεφτεί κάτι τέτοιο.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως σύντομα η Τουρκία, πάψει να είναι κατοχική δύναμη, αλλά να καταστεί «μια υποψήφια χώρα για να γίνει μέλος της ΕΕ και η Κύπρος να την αντιμετωπίσει ως τέτοια, αλλά και αυτή να αντιμετωπίζει μια επανενωμένη Κύπρο ισότιμα όπως τις άλλες χώρες της ΕΕ, αλλά και του κόσμου».

    Αναφερόμενος στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Πρόεδρος της Βουλής τη χαρακτήρισε «εξαιρετική και θαυμάσια», σημειώνοντας πως «τιμά τους οργανωτές και την Ελλάδα».

    Δικαστήριο -Απόφαση - Παράνομα αεροδρόμια και λιμάνια

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας έκρινε ένοχο χθες τον Ελληνοκύπριο Νεόφυτο Κωνσταντίνου από την Εγκωμη, ο οποίος στις 13 Αυγούστου 2004 είχε εξέλθει του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από το κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου και εισήλθε και πάλιν παράνομα στις 16 του ίδιου μήνα από το ίδιο αεροδρόμιο αλλά αποφάσισε να μην επιβάλει ποινή.

    Όπως αναφέρει η απόφαση του Δικαστηρίου, παρά το ότι τα συγκεκριμένα αδικήματα διεπράχθησαν κατά παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών και μετανάστευσης που προβλέπει ότι ''κανένα πρόσωπο δεν θα εισέρχεται ή εγκαταλείπει τη Δημοκρατία, εκτός διαμέσου εγκεκριμένου λιμανιού, όρος ο οποίος περιλαμβάνει και τον αερολιμένα'', το Δικαστήριο αποφάσισε να μην επιβάλει ποινή, επικαλούμενο ''λόγους ισοπολιτείας''.

    Αγνοούμενοι - ΔΕΑ - Γεωργιάδης - Τατάρ ---------------------- Ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) Ηλίας Γεωργιάδης επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι έχουν γίνει διαβουλεύσεις για την επαναδραστηριοποίηση της ΔΕΑ.

    Ο κ. Γεωργιάδης κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του εκπροσώπου της τ/κ πλευράς Ρουστέμ Τατάρ, που μεταξύ άλλων μίλησε για την επιθυμία της τουρκικής πλευράς όπως συνέλθει άμεσα η ΔΕΑ καθώς και για την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε εκταφές.

    Οπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, ''δεν έχει βολιδοσκοπηθεί για οποιαδήποτε συνάντηση της ΔΕΑ την ερχόμενη Δευτέρα, όπως φέρεται να έχει δηλώσει ο κ. Τατάρ'', προσθέτοντας πως ενδεχομένως , ο Τ/Κ εκπρόσωπος να εννοούσε συνάντηση με το προσωρινό μέλος Πιέρ Κουπεράν.

    Αναφερόμενος στις προσπάθειες που έχουν γίνει για την επανέναρξη των εργασιών της ΔΕΑ, είπε ότι αυτές θα πρέπει να γίνουν ''κατά τρόπο που να αποφεύγονται οι ατέρμονες συζητήσεις του παρελθόντος πάνω σε διαδικαστικά θέματα και προφάσεις ή δικαιολογίες για αναβολή και καθυστέρηση του πραγματικού έργου που πρέπει να ολοκληρωθεί''.

    Εξάλλου ο κ. Γεωργιάδης επιβεβαίωσε ότι μέλη της οικογένειας τ/κ ζεύγους που αγνοείται από το Μάιο του 1964 επισκέφθηκαν το γραφείο του και ενημερώθηκαν για τα αποτελέσματα των ερευνών που διεξήχθησαν και οι οποίες κατέληξαν και στην εντόπιση του τόπου ταφής του ζεύγους.

    Η κόρη του ζεύγους Σεβιλάι Μπερκ με επιστολή προς το ΓΓ των ΗΕ απευθύνει έκκληση να βοηθήσει στην ανεύρεση των οστών των γονιών της ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στην ταφή τους.

    Οπως αναφέρει στην επιστολή της, τον περασμένο Μάιο εργολάβος που άρχισε να κτίζει επαύλεις σε περιοχή κοντά σε ένα πηγάδι όπου πιστεύει ότι είναι θαμμένοι οι γονείς της, αφαίρεσε, σύμφωνα με την Σεβιλάι, κάποια οστά και τα παρέδωσε στις αρχές του ψευδοκράτους. Παρ'όλες τις προσπάθειές της προς την τ/κ επιτροπή αγνοουμένων και προς τη ΔΕΑ δεν έγινε κατορθωτό μέχρι σήμερα να μάθει οτιδήποτε.

    ΕΕ - Πράσινη Γραμμή - Κανόνες - Ισχύ ----------------- Οι ειδικοί κανόνες που ενέκρινε τον Ιούλιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τη διακίνηση προϊόντων δια μέσου της Πράσινης Γραμμής θα τεθούν σε ισχύ στις 23 Αυγούστου.

    Ανακοίνωση της αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο αναφέρει ότι οι κανόνες προνοούν για το εμπόριο διαμέσου της Πράσινης Γραμμής εξ' ολοκλήρου παραγομένων προϊόντων, όσο και μεταποιημένων προϊόντων προερχομένων από το βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Τα προϊόντα πρέπει να συνάδουν με τα πρότυπα της ΕΕ όσον αφορά την υγεία των φυτών, την ασφάλεια των τροφίμων και άλλες απαιτήσεις ως προς την ασφάλεια.

    Επιπρόσθετα γίνονται διευθετήσεις για τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο και εκπόνηση σχετικών εκθέσεων.

    Το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο έχει εξουσιοδοτηθεί για την έκδοση των σχετικών συνοδευτικών εγγράφων.

    Ολυμπιακοί - 400 μετ' εμποδίων - Πρόκριση Σιάλου στους ημιτελικούς --------------- Η Κύπρια αθλήτρια στίβου Ανδρούλα Σιάλου προκρίθηκε σήμερα στους ημιτελικούς Ολυμπιακούς Αγώνες των 400 μέτρων μετ' εμποδίων, όπου θα τρέξει αύριο στις 9:20 το βράδυ.

    Η Σιάλου αγωνίσθηκε σήμερα στην 5η προκριματική σειρά, όπου τερμάτισε τέταρτη με χρόνο 55 δευτερόλεπτα και δύο εκατοστά, ωστόσο προκρίθηκε στον επόμενο γύρο λόγω της χρονικής επίδοσης που εξασφάλισε.

    Ολυμπιακοί - 8η ημέρα - Κυπριακή συμμετοχή ----------------- Την πολυπληθέστερη συμμετοχή Κυπρίων αθλητών παρουσιάζει η σημερινή, 8η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Συγκεκριμένα, σήμερα διαγωνίζονται επτά αθλητές μας σε στίβο, σκοποβολή και ιστιοπλοΐα. Στον στίβο, αγωνίζονται ο Πρόδρομος Κατσαντώνης στα 100 μέτρα ελεύθερο, η Ανδρούλα Σιάλου αγωνίστηκε στα 400 μέτρα εμπόδια και η Αννα Φοιτίδου στα άλμα επί κοντώ.

    Στην σκόπευση και στο σκητ ανδρών αγωνίζονται οι Αντώνης Νικολαϊδης και ο Γιώργος Αχιλλέως.

    Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθούν ιστιοδρομίες στα Μιστράλ Ανδρών και Γυναικών, όπου συμμετέχουν οι Ανδρέας Καριόλου και η Γαβριέλλα Χατζηδαμιανού.

    Ολυμπιακοί - Υψος Ανδρών - Κυριάκου - Αποκλεισμός ------------------- Υστερα από μια αξιόλογη παρουσία, ο Κύπριος άλτης Κυριάκος Ιωάννου αποκλείστηκε χθες βράδυ από τα προκριματικά του ύψους ανδρών, τερματίζοντας στην 18η θέση από 36 αθλητές.

    Ο Κυριάκος δεν κατάφερε να περάσει το όριο των 2,28 που θα του εξασφάλιζε μια θέση στον τελικό, ανάμεσα στους καλύτερους αθλητές του κόσμου. Το 2,28 ήταν και το προσωπικό ρεκόρ του νεαρού Ιωάννου, ο οποίος εντούτοις κόντεψε τόσο πολύ στην πρόκριση. Τερματίζοντας στην 18η θέση, ο 20χρονος άλτης όμως άφησε πίσω του ονόματα του παγκοσμίου στερεώματος όπως αυτό του Νοτιοαφρικανού Ζάκ Φράιταγκ και του Σουηδού Στάφαν Στράντ.

    Ο Κυριάκος κατάφερε να περάσει με την πρώτη προσπάθεια το 2,10, το 2,15, το 2,20, ενώ χρειάστηκε δεύτερη προσπάθεια να περάσει το 2,25. Ο Ιωάννου παραλίγο μάλιστα να περάσει το 2,28. Αυτό έγινε στην 2η του προσπάθεια, όταν έριξε τον πήχη αγγίζοντάς τον ελαφρά με την φτέρνα του, ενώ τον είχε στην ουσία περάσει.

    Όπως ανέφερε, μπήκε στον αγώνα και ήθελε να διασκεδάσει την εμπειρία, την πρώτη του παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες, δίπλα στα «ιερά τέρατα» του αθλήματος.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκδήλωση προς τιμή Δώρου Λοΐζου ------------------- Η απουσία προοπτικών για άμεσες εξελίξεις στο Κυπριακό δεν πρέπει να είναι αποτρεπτική του δικού μας καθήκοντος για εντατική και ολόπλευρη δραστηριοποίηση στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο που να στοχεύει στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που προσεχώς θα υποβοηθήσει την εκδήλωση ενδιαφέροντος και πρωτοβουλιών με στόχο τη λύση, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση προς τιμή του ήρωα της Δημοκρατίας Δώρου Λοΐζου στην Πάφο, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως μια καλή οργανωμένη εκστρατεία με ευθύνη της κυβέρνησης και συμμετοχή των πολιτικών κομμάτων είναι απολύτως αναγκαίο να αναληφθεί.

    ''Ηλθε η ώρα να περάσουμε από μια αμυντική και εν πολλοίς απολογητική στάση σε μια επιθετική πολιτική και διπλωματική προσπάθεια'', σημείωσε.

    Ο Ομήρου αναφερόμενος στην εκδήλωση είπε πως ''τιμούμε απόψε τον Δώρο της Αντίστασης και του αγώνα, τον Δώρο της ποίησης και του οράματος''.

    ''Μετατρέπουμε τα μηνύματα και τις υποθήκες που πηγάζουν από τη θυσία του σε αγωνιστικό βίωμα και ανανεώνουμε την υπόσχεση για συνέχιση και καταξίωση ενός αγώνα που δεν έχει ακόμα δικαιωθεί'', κατέληξε.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΓΓ Σοσιαλιστικής Διεθνούς - Συνάντηση ---------------------- Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου και ο Γενικός Γραμματέας της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λούις Αγιάλα επεσήμαναν την ανάγκη επίτευξης λύσης στο Κυπριακό το συντομότερο δυνατό και αφού υπάρξουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο σχέδιο Ανάν που θα το καταστήσουν δίκαιο, λειτουργικό και βιώσιμο.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ ο κ. Ομήρου συναντήθηκε στην Αθήνα με τον κ. Αγιάλα όπου μετέβησαν για να παρακολουθήσουν τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από πρόσκληση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου

    Η ΕΔΕΚ προσθέτει ότι κατά τη συνάντηση ο κ. Αγιάλα έδειξε πλήρη κατανόηση στις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Ομήρου και ανακοινώνει ότι ο ΓΓ της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αποδέχθηκε πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Ομήρου να παραστεί και να μιλήσει στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΕΔΕΚ που θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία στις 31 Οκτωβρίου.

    Χρήστος Πουργουρίδης - Δημοσίευμα ''Αφρίκα'' - Διάψευση ------------------- Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ διαψεύδει χθεσινή είδηση της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' ότι πέρασε το κατοχικό οδόφραγμα αφού προηγουμένως είχε στείλει στις ''αρμόδιες αρχές'' των κατεχομένων φωτοτυπία της ταυτότητας του.

    ''Δεν έστειλα σε καμιά τ/κ αρχή φωτοτυπία της ταυτότητας μου'', είπε.

    ''Θεωρώ τις ενέργειες του κ. Ραούφ Ντενκτάς και όσων έχουν επικρίνει τον κ. Ταλάτ σαν σπασμωδικές κινήσεις απελπισμένων ανθρώπων που δεν αντιλαμβάνονται πως δεν μπορούν να κρατούν τους Ε/Κ και τους Τ/Κ χωρισμένους με διαχωριστικές γραμμές που επιβάλλουν με τη βία'', πρόσθεσε ο κ. Πουργουρίδης.

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ επιχείρησε στις 18 Αυγούστου να μεταβεί στα κατεχόμενα χωρίς την επίδειξη ταυτότητας, γεγονός που δεν έγινε αρχικά αποδεκτό από το κατοχικό καθεστώς, αλλά ύστερα από προσωπική παρέμβαση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Πουργουρίδης εισήλθε στα κατεχόμενα χωρίς οποιαδήποτε διατύπωση.

    Κατεχόμενα - Ταλάτ - Περιουσίες - ΕΔΑΔ -------------------- Την εκτίμηση ότι το θέμα των περιουσιών θα συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) διατύπωσε χθες ήμερα ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ισχυριζόμενος πως το Δικαστήριο μπορεί να πάρει εναλλακτική από ό,τι στην περίπτωση Λοϊζίδου απόφαση.

    Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι οι πολιτικές και οικονομικές πτυχές του Κυπριακού θα αξιολογηθούν από τον κόσμο στην επικείμενη χρονική περίοδο και ότι οι εμπορικοί κανονισμοί θα εκτιμηθούν από την Ευρωπαϊκή Ενωση, τα θέματα περιουσιών από το ΕΔΑΔ, η εκπροσώπηση των Τουρκοκυπρίων στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το καθεστώς της Ειρηνευτικής Δύναμης από τον ΟΗΕ.

    Το σημαντικό τώρα, είπε ο κ. Ταλάτ, είναι ο τερματισμός της ''απομόνωσης'' και αυτό, πρόσθεσε, θα είναι το πλέον σημαντικό για την οικονομία.

    Κατεχόμενα - Οδόφραγμα - Ζώδια - Οδός Λήδρας ----------------------- Ο λεγόμενος υπουργός εσωτερικών Οζκάν Μουράτ ανέφερε ότι το οδόφραγμα Ζώδιας θα ανοίξει σύντομα.

    Όπως δήλωσε μετά από συνάντηση σήμερα, έγιναν διάφορες συναντήσεις με τις ελεύθερες περιοχές και τα Ηνωμένα Εθνη και διαπιστώθηκαν προβλήματα ασφάλειας στη διάνοιξη του οδοφράγματος. Ανέφερε ότι οι προσπάθειες για αποναρκοθέτηση της περιοχής συνεχίζονται.

    Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι γίνονται νέες διευθετήσεις στα οδοφράγματα για να γίνεται η διέλευση με περισσότερη ευκολία.

    [07] (Κ) Ολυμπιακοί - Κατσαντώνης - Προκριματικοί - 100μ.

    Ο Κύπριος σπρίντερ Πρόδρομος Κατσαντώνης τερμάτισε σήμερα πέμπτος στην 8η προκριματική σειρά των 100 μέτρων ανδρών.

    [08] (Κ) Ολυμπιακοί - 100 Ανδρών - Αποκλεισμός Κατσαντώνη

    [09] (Κ) Ολυμπιακοί - 400 εμπόδια - Ημιτελικοί - Σιάλου

    Στη μάχη για μια θέση στον τελικό των 400 μέτρων μετ' εμποδίων, ρίχνεται αύριο η Κύπρια σπρίντερ Ανδρούλα Σιάλου.

    [10] (Κ) Ολυμπιακοί - Σκοποβολή - Σκητ Ανδρών - 1η ημέρα Αχιλλέως - Νικολαϊδης

    Βάσιμες ελπίδες για πρόκριση στον τελικό του Σκητ Ανδρών έχει ο Κύπριος σκοπευτής Γιώργος Αχιλλέως, ο οποίος πέτυχε 73 δίσκους από τους 75 της σημερινής πρώτης ημέρας και κατέλαβε την 9η θέση της κατάταξης από 41 σκοπευτές.

    [11] (Κ) Ολυμπιακοί - 9η ημέρα - Κύπρος - Συμμετοχές

    Σημαντικές μάχες για τα κυπριακά χρώματα, δίνονται σε στίβο και σκοποβολή αύριο, 9η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 21 August 2004 - 17:49:13 UTC