Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κύπρος - Συμμετοχές
  • [02] (Κ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Επιστολή προς ΓΓ ΟΗΕ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αγκυρα - Γκιουλ - Ταλάτ - Σ. Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κεντέρης - Θάνου - Πειθαρχική ΔΟΕ
  • [07] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κύπριοι εθελοντές και επαγγελματίες
  • [08] (Κ) Ολυμπιακοί - Κολύμβηση - Δημητριάδης - Αποκλεισμός
  • [09] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κεντέρης - Θάνου Προπονητής - Πειθαρχική ΔΟΕ
  • [10] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση - Εκθεση
  • [11] (Κ) Χρίστος Πουργουρίδης - Κατεχόμενα - Ταλάτ
  • [12] (K) Υπουργός Παιδείας - ''Κύπρια 2004'' - Κυπριακή παρουσία
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Ολυμπιακοί - Κολύμβηση 50 ελεύθερο - Παπαχρυσάνθου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [16] (Κ) Ολυμπιακοί - Ιστιοσανίδες Μιστράλ - Κακλαμανάκης - Καριόλου
  • [17] (Κ) Ολυμπιακοί - Ιστιοπλοΐα - Λέιζερ - Παπαδόπουλος
  • [18] (Κ) Ολυμπιακοί - Μιστράλ Ανδρών - Νέα άνοδος για Καριόλου
  • [19] (Κ) Ταλάτ - Γκιουλ - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Eurostat - Κύπρος - Πληθωρισμός
  • [21] (Κ) Ολυμπιακοί - 6η ημέρα - Κυπριακές συμμετοχές
  • [22] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

  • [01] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κύπρος - Συμμετοχές

    Στην κολύμβηση και στην ιστιοπλοΐα επικεντρώνεται το κυπριακό ενδιαφέρον σήμερα, 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Δημητριάδης μπαίνει στην ολυμπιακή πισίνα για τα προκριματικά των 200 μέτρων μικτής ατομικής, ενώ ο Χάρης Παπαδόπουλος αγωνίζεται για την 5η και 6η διαδρομή στην ιστιοπλοΐα.

    Ο Δημητριάδης αγωνίζεται στον 3ο διάδρομο της πρώτης προκριματικής σειράς που θα πραγματοποιηθεί στις 11:10 το πρωί. Στη σειρά αυτή αγωνίζονται μόνο τρεις κολυμβητές, ο Δημητριάδης με χρόνο 2.08.60, ο Ζορζ Ολιβερ (4ο διάδρομο) από το Πόρτο Ρίκο με χρόνο 2.08.23 και ο Γευγένι Ριζκόβ (5ο διάδρομο) από το Καζακστάν με χρόνο 2.08.57.

    [02] (Κ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Επιστολή προς ΓΓ ΟΗΕ

    Επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην οποία αναφέρεται στις "ανησυχίες" του για τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η κρίση που περνά η ξενοδοχειακή βιομηχανία και οι διαβουλεύσεις για τερματισμό της, η σημερινή σύσκεψη στην Αγκυρα για τα επόμενα βήματα της Τουρκίας στο Κυπριακό, η επιστολή από τον Κύπριο Επιτετραμμένο προς τον Κόφι Ανάν για την παράνομη εκμετάλλευση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, η πρόταση του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη προς το Υπουργικό Συμβούλιο για να αναλάβει ο Ισπανός Σαντιάγκο Καλατράβα τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του νέου κτιρίου του Κυπριακού Μουσείου και το θέμα της επαναλειτουργίας της εκκλησίας του Αγίου Μάμα στην κατεχόμενη Μόρφου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Παραδοχή'' γράφει ότι στα χθεσινά δημοσιεύματα της ''Α'' τα οποία αναφέρονταν στο γεγονός ότι Υπουργείο Παιδείας και ΚΟΤ ανέθεσαν εργασίες σε ιδιωτικές εταιρείες χωρίς την προηγούμενη προκήρυξη διαγωνισμού, έσπευσαν χθες να απαντήσουν οι δύο εμπλεκόμενοι δια επιστολών τους προς την ''Α'' με τις οποίες όμως, όπως γράφει, ''γίνεται εμμέσως παραδοχή και επιβεβαίωση''. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή σύσκεψη για το Κυπριακό που θα πραγματοποιηθεί στην Αγκυρα υπό τον ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, με τη συμμετοχή και των Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς. Προσθέτει ότι η Τουρκία, με στόχο να δώσει θετικά μηνύματα προς την ΕΕ, θα προχωρήσει σε νέες σημαντικές αποφάσεις σε σχέση με το Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Μαύρα σύννεφα στην ξενοδοχειακή βιομηχανία'' γράφει ότι δεν τα βρήκαν τελικά συντεχνίες και εργοδότες στην ξενοδοχειακή βιομηχανία παρά τις χθεσινές πολύωρες μεσολαβητικές προσπάθειες του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστου Ταλιαδώρου και ο κίνδυνος απεργίας στον κρίσιμο αυτό τομέα της κυπριακής οικονομίας άρχισε να γίνεται ορατός. Αλλού γράφει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος επιβεβαίωσε την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την παρατεταμένη απουσία Προκαθήμενου στην Εκκλησία της Κύπρου. Ο Πάφου Χρυσόστομος είπε ότι επιθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι όπως διεξαχθούν αρχιεπισκοπικές εκλογές το συντομότερο δυνατό.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Στέγη Καλατράβα και στην Κύπρο'' γράφει ότι τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του νέου κτιρίου του Κυπριακού Μουσείου πολύ πιθανό να αναλάβει ο Ισπανός Σαντιάγκο Καλατράβα, ο οποίος σχεδίασε τη νέα στέγη του Ολυμπιακού Σταδίου της Αθήνας. Σχετική πρόταση προς το Υπουργικό Συμβούλιο κατέθεσε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ενώ κατά του ενδεχομένου αυτού τάσσεται το ΕΤΕΚ. Αλλού γράφει ότι το μήνυμα ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει νήσος ειρήνης στέλνει στον κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος μίλησε προχθές σε 150μελή ομάδα Κυπρίων προσκυνητών οι οποίοι επισκέφθηκαν την Κωνσταντινούπολη.

    Η ''Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Βούλιαξαν στα χρέη οι ξενοδόχοι'' γράφει ότι οι ξενοδόχοι οφείλουν ένα δισεκατομμύριο λίρες στις εμπορικές τράπεζες και στα Συνεργατικά Πιστωτικά Ιδρύματα και όπως μάλιστα δηλώνουν οι ίδιοι τα τοκοχρεολύσια ''σπάζουν κόκαλα'' και είναι άγνωστο αν οι επιχειρήσεις τους θα μπορέσουν να επιβιώσουν μέσα σε ένα αρνητικό κλίμα εξαιτίας και της μειωμένης άφιξης τουριστών το μήνα Ιούλιο. Αλλού γράφει ότι με επιστολή του προς το ΓΓ του ΟΗΕ ο Επιτετραμμένος της Κύπρου στα ΗΕ Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου καταγγέλλει την Τουρκία για την παράνομη εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών στην κατεχόμενη Κύπρο μέσω της συστηματικής οικοδόμησης σπιτιών, επαύλεων και ξενοδοχείων στην ε/κ γη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Φλερτάρουν με πρωτοβουλίες'' γράφει ότι η Ουάσινγκτον διαμηνύει συνεχώς προς τη Λευκωσία πως δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εμποδίσει τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ θεωρώντας παράλληλα πως πρέπει να γίνουν κινήσεις από την Τουρκία στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι κατά φουρνιές έρχονται παράνομοι αλλοδαποί μέσω κατεχομένων στις ελεύθερες περιοχές με σκοπό να εργασθούν ή να ζητήσουν πολιτικό άσυλο, υποβοηθούμενοι από ομοεθνείς τους που διαμένουν και ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι η Αστυνομία σε 24 ώρες εντόπισε και ξήλωσε δυο κυκλώματα που είχαν ως βάση τις ελεύθερες περιοχές.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Κτυπά κόκκινο'' γράφει ότι στα ύψη παραμένουν οι διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου παρά τη σχετική μείωση που σημειώθηκε χθες ενώ οι εταιρείες καυσίμων στην Κύπρο ετοιμάζονται για νέες αναπροσαρμογές των τιμών προς τα πάνω. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη και ούτε μπορεί να στηρίξει οικονομικά τις Κυπριακές Αερογραμμές αν δεν υπάρξουν ριζικές τομές που θα διαφοροποιούν την κατάσταση και θα δημιουργούν προϋποθέσεις για σταδιακή εξυγίανση ενώ σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός είπε ότι αν η κυβέρνηση δώσει οποιαδήποτε χρήματα στην εταιρεία και αυτή συνεχίσει να παρουσιάζει τα ίδια δεδομένα θα ισοδυναμεί ''με μια διαδικασία τοποθέτησης χρημάτων σε μαύρη τρύπα''.

    [04] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ρουσόπουλος - Αεροδρόμιο Τύμπου - ICAO -------------------------------------- Ο Ελληνας Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε πως δεν υπάρχει κανενός είδους πρωτοβουλία από το Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπλοΐας (ICAO) για αναγνώριση του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως αυτά «είναι θέματα που αφορούν τον ICAO και δεν έχουν να κάνουν με καμία κυβέρνηση, μεμονωμένη χώρα, μικρή ή μεγάλη».

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Επιστολή προς ΓΓ ΟΗΕ --------------------------------------- Επιστολή προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν απέστειλε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην οποία αναφέρεται στις ''ανησυχίες'' του για τις εξελίξεις μετά το δημοψήφισμα.

    Στην επιστολή, με ημερομηνία 13 Αυγούστου, υποστήριξε ότι η μη λήψη απόφασης από την ΕΕ και η «βραδύτητα, μαζί με την παρεμποδιστική συμπεριφορά των Ε/Κ, έχουν καταστροφικό αποτέλεσμα στο ηθικό των Τουρκοκυπρίων».

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι αν η ΕΕ ικανοποιήσει όλα τα «καπρίτσια της ε/κ πλευράς, τότε δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για να γίνει κάτι».

    «Σε μια τέτοια περίπτωση, οι προσπάθειές μου να διατηρήσω τις ελπίδες του λαού δεν θα είναι αρκετές. Η απογοήτευση και η ανία θα καταστήσουν τους Τουρκοκύπριους σκληρούς», υποστήριξε ο Τ/Κ πολιτικός.

    Τουρκία - Σύσκεψη - Κυπριακό ---------------------------- Σύσκεψη υψηλού επιπέδου πραγματοποιείται σήμερα στην Αγκυρα για το Κυπριακό υπό τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Για το σκοπό αυτό επρόκειτο να μεταβούν σήμερα το πρωί στην Αγκυρα ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς.

    Οι δύο Τ/Κ πολιτικοί θα επιστρέψουν αυθημερόν στα κατεχόμενα.

    Νεολαία ΡΤΚ - ΕΔΟΝ - ΟΝΕΔ ------------------------- Η νεολαία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) συνεχίζει τις επαφές της με οργανώσεις νεολαίας των ε/κ κομμάτων και σήμερα το πρωί θα έχει συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΕΔΟΝ.

    Ο Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ Χρίστος Χριστοφίδης σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι αντιπροσωπεία της ΕΔΟΝ θα έχει σήμερα στις 10 το πρωί στα κατεχόμενα συνάντηση με την νεολαία του ΡΤΚ, κατά την οποία θα συζητηθούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και τρόποι ενίσχυσης των δικοινοτικών δραστηριοτήτων και της επαναπροσέγγισης.

    Μητροπολίτης Πάφου - Οικουμενικός Πατριάρχης -------------------------------------------- Την ανησυχία του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την παρατεταμένη απουσία Προκαθήμενου στην Εκκλησία της Κύπρου επιβεβαίωσε με δηλώσεις ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Ο Πάφου Χρυσόστομος είπε ότι επιθυμία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι όπως τερματιστεί η ακυβερνησία που παρατηρείται στην Εκκλησία, με τη διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών το συντομότερο δυνατό.

    Επανέλαβε τη θέση ότι η Εκκλησία είναι πάνω και πέρα από πρόσωπα, προσθέτοντας ότι ο ίδιος ήταν από τους πρώτους που υποστήριξε τη διεξαγωγή εκλογών.

    Είπε επίσης ότι θα ενημερώσει σχετικά την Ιερά Σύνοδο στη συνεδρία της 10ης Σεπτεμβρίου και αποκάλυψε ότι έχει ήδη αρχίσει και η προετοιμασία εκλογικών καταλόγων. Σε περίπτωση, τόνισε, που υπάρξει συμφωνία για διεξαγωγή αρχιεπισκοπικών εκλογών μέσα σε 40 ημέρες θα γίνει ο πρώτος κύκλος των εκλογών.

    Ολυμπιακοί 2004 - 5η ημέρα - Κύπρος ----------------------------------- Στην κολύμβηση και στην ιστιοπλοΐα επικεντρώνεται το κυπριακό ενδιαφέρον σήμερα, 5η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Δημητριάδης μπαίνει στην ολυμπιακή πισίνα για τα προκριματικά των 200 μέτρων μικτής ατομικής, ενώ ο Χάρης Παπαδόπουλος αγωνίζεται για την 5η και 6η διαδρομή στην ιστιοπλοΐα.

    Ο Δημητριάδης αγωνίζεται στον 3ο διάδρομο της πρώτης προκριματικής σειράς που θα πραγματοποιηθεί στις 11:10 το πρωί. Στη σειρά αυτή αγωνίζονται μόνο τρεις κολυμβητές, ο Δημητριάδης με χρόνο 2.08.60, ο Ζορζ Ολιβερ (4ο διάδρομο) από το Πόρτο Ρίκο με χρόνο 2.08.23 και ο Γευγένι Ριζκόβ (5ο διάδρομο) από το Καζακστάν με χρόνο 2.08.57.

    Ο Χάρης Παπαδόπουλος εισέρχεται στη θάλασσα με ανεβασμένο ηθικό, αφού πέτυχε χθες την καλύτερη του επίδοση, τερματίζοντας 9ος στην 4η διαδρομή, η οποία αποτελεί μια σχετικά υψηλή επίδοση για τα κυπριακά δεδομένα. Οι δύο διαδρομές θα πραγματοποιηθούν στις 13:00 και στις 14:15.

    Ολυμπιακοί - Κολύμβηση - Αρέστη - Νέο παγκύπριο ρεκόρ ----------------------------------------------------- Ο Κύπριος κολυμβητής Αλέξανδρος Αρέστη επιβεβαίωσε χθες την εξαιρετική φόρμα στην οποία βρίσκεται, τερματίζοντας 2ος στα προκριματικά των 100 μέτρων ελεύθερο, σημειώνοντας χρόνο 51.10 που είναι νέο παγκύπριο ρεκόρ.

    Ωστόσο, ο 21χρονος Κύπριος κολυμβητής δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια θέση στους 16 του ημιτελικού, αφού τερμάτισε στην 37η θέση της γενικής κατάταξης. Ομως η θέση αυτή θεωρείται τιμητική, διότι ο Αλέξανδρος κατάφερε να ανέβει συνολικά οκτώ θέσεις, αφού ήταν 45ος στη λίστα συμμετοχών.

    Ο Αλέξανδρος δήλωσε ικανοποιημένος από την επίδοσή του. «Κατάφερα να κάνω ένα παγκύπριο ρεκόρ, αλλά στόχος μου ήταν να κατεβάσω το χρόνο μου κάτω από τα 51 δευτερόλεπτα. Εκανα όμως 51.10 και αυτό είναι καλό».

    Ολυμπιακοί αγώνες - Κύπρος - Παγδατής - Ηττα -------------------------------------------- Ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής αποκλείστηκε χθες από τον 14ο στην παγκόσμια κατάταξη Γερμανό Νίκολας Κίφερ. Οι δυο αγωνίστηκαν στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου του απλού τένις ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Ο Μάρκος, ο οποίος συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες κατόπιν πρόσκλησης από τη Διεθνή Ομοσπονδία Αντισφαίρισης και παρά το ότι βρισκόταν στην 228η θέση της κατάταξης, κέρδισε σε ένα σετ τον αντίπαλό του, αλλά ύστερα από ένα συναρπαστικό αγώνα δύο ωρών και δεκαεπτά λεπτών, έχασε με 2-1 σετ (6-2, 3-6 και 6-3).

    Πρόεδρος ΧΑΚ - Θεσμός Θεματοφύλακα ---------------------------------- Αναγκαίο εργαλείο για να πεισθούν θεσμικά κεφάλαια του εξωτερικού να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) αποτελεί η υιοθέτηση του θεσμού του Θεματοφύλακα, που βρίσκεται για έγκριση στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΧΑΚ Ακη Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο κ. Κλεάνθους αποκάλυψε ότι μεγάλα κεφάλαια του εξωτερικού ζητούν εδώ και καιρό την εφαρμογή του θεσμού των Θεματοφυλάκων για να προχωρήσουν σε επενδύσεις στο ΧΑΚ, λόγω των ασφαλιστικών δικλείδων που διαθέτει για τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Σημείωσε ότι ρόλο Θεματοφύλακα αναλαμβάνουν συνήθως οι τράπεζες αλλά και μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί.

    ''Είναι απαγορευτικό. Αν δεν εφαρμόσουμε το θεσμό του Θεματοφύλακα δεν θα επενδύσουν στο κυπριακό χρηματιστήριο τα μεγάλα κεφάλαια'', επισήμανε ο Πρόεδρος του ΧΑΚ.

    Εξηγώντας το θεσμό του Θεματοφύλακα, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι οι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού, όταν αποφασίσουν να επενδύσουν σε ένα χρηματιστήριο ζητούν από τους διαχειριστές κεφαλαίων όπως η χρηματιστηριακή συναλλαγή περνά μέσω ενός Θεματοφύλακα.

    Χρηματιστήριο - Οριακή αύξηση ----------------------------- Οριακή αύξηση παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει στο επίπεδο των 75 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,27%, κλείνοντας στις 75,56 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 207 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει συναλλαγές, αξίας 79 χιλιάδων λιρών.

    [05] (Κ) Αγκυρα - Γκιουλ - Ταλάτ - Σ. Ντενκτάς - Κυπριακό

    [06] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κεντέρης - Θάνου - Πειθαρχική ΔΟΕ

    Την απόσυρσή του από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τη λήξη της συνεργασίας του με τον προπονητή Χρήστο Τζέκο ανακοίνωσε ο Κώστας Κεντέρης μετά την απολογία του στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ, που κράτησε μια ώρα.

    «Η χώρα μου διοργανώνει μία πολύ μεγάλη γιορτή. 108 χρόνια περιμέναμε να έρθουν οι Ολυμπιακοί, με αίσθημα ευθύνης και εθνικού συμφέροντος αποσύρω τη συμμετοχή μου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε αυτό ευθύνονται φορείς και παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού», είπε ο Κώστας Κεντέρης.

    «Εύχομαι καλή επιτυχία στους Ελληνες αθλητές. Ανακοινώνω το τέλος της συνεργασίας μου με τον Χρήστο Τζέκο», είπε ο Κώστας Κεντέρης και διαβεβαίωσε ότι ουδέποτε έκανε χρήση ναρκωτικών ουσιών και ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχει υποβληθεί σε 30 ελέγχους.

    «Ηρθα να καταθέσω τα στοιχεία. Κάποιοι με κατηγορούν ότι έκανα χρήση αναβολικών ουσιών. Κάποιοι απλώς δεν με γνωρίζουν», είπε από την πλευρά της η Κατερίνα Θάνου.

    [07] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κύπριοι εθελοντές και επαγγελματίες

    Μπορεί οι αθλητές της κυπριακής ολυμπιακής αποστολής και οι επιδόσεις τους στους αγωνιστικούς χώρους να μονοπωλούν το ειδησεογραφικό ενδιαφέρον στην Κύπρο, ωστόσο πολλοί άλλοι Κύπριοι διαπρέπουν στο παρασκήνιο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, συμβάλλοντας στην επιτυχή διεξαγωγή τους.

    Εκτός από τις εκατοντάδες Κυπρίων εθελοντών, που προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους, στην Ελλάδα βρίσκονται 10 Αστυνομικοί με τους αστυνομικούς τους σκύλους, βοηθώντας τους Ελληνες συναδέλφους τους στην αστυνόμευση για μια ασφαλή και ομαλή λειτουργία του τεράστιου αυτού μηχανισμού που συνεπάγεται μια Ολυμπιάδα.

    Κύπριοι επίσης συμμετέχουν στις ομάδες Κριτών και Ελλανοδικών σε διάφορα αγωνίσματα.

    [08] (Κ) Ολυμπιακοί - Κολύμβηση - Δημητριάδης - Αποκλεισμός

    Ο Κύπριος κολυμβητής Γιώργος Δημητριάδης τερμάτισε δεύτερος στην πρώτη προκριματική σειρά των 200 μέτρων μικτής ατομικής στην κολύμβηση και αποκλείστηκε.

    [09] (Κ) Ολυμπιακοί Αγώνες - Κεντέρης - Θάνου Προπονητής - Πειθαρχική ΔΟΕ

    Ο προπονητής του Κώστα Κεντέρη και της Κατερίνας Θάνου Χρήστος Τζέκος μετά την απολογία στην Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ δήλωσε πως αναλαμβάνει τις ευθύνες του για το θέμα που προέκυψε.

    [10] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση - Εκθεση

    Στις 31 Αυγούστου θα δοθεί στη δημοσιότητα η μελέτη για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    [11] (Κ) Χρίστος Πουργουρίδης - Κατεχόμενα - Ταλάτ

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρίστος Πουργουρίδης επιχείρησε χθες να μεταβεί στα κατεχόμενα χωρίς την επίδειξη ταυτότητας, γεγονός που δεν έγινε αρχικά αποδεκτό από το κατοχικό καθεστώς, αλλά ύστερα από προσωπική παρέμβαση του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο βουλευτής εισήλθε στην κατεχόμενα χωρίς οποιαδήποτε διατύπωση.

    [12] (K) Υπουργός Παιδείας - ''Κύπρια 2004'' - Κυπριακή παρουσία

    Εντονο είναι φέτος το κυπριακό χρώμα στο Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ ''Κύπρια 2004'' και όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης πάγια πολιτική της κυβέρνησης είναι η ανάδειξη Κυπρίων καλλιτεχνών μέσα από τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ το οποίο αποτελεί κάθε χρόνο σταθμό στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 18/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5760      0,5794            1,7259        1,7361
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4671      0,4699            2,1281        2,1409
    Λίρα Αγγλίας   0,8537      0,8588            1,1644        1,1714
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 18/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 18/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4241*    0.4274*    233.9729    235,7934
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3339     0.3365       2.9718      2,9949
    Δολάριο Καναδά      0.3573     0.3601       2.7770      2,7988
    Κορώνα Δανίας       0.0774     0.0780      12.8205     12,9199
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0692     0.0697      14.3472     14,4509
    Κορώνα Σουηδίας     0.0624     0.0628      15.9236     16,0256
    Φράγκο Ελβετίας     0.3749     0.3778       2.6469      2,6674
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (Κ) Ολυμπιακοί - Κολύμβηση 50 ελεύθερο - Παπαχρυσάνθου

    Ετοιμος και με ενθουσιασμό μπαίνει αύριο στην ολυμπιακή πισίνα, ο Κύπριος κολυμβητής Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου για τους προκριματικούς των 50 μέτρων ελεύθερο. Ο Παπαχρυσάνθου ολοκληρώνει τις συμμετοχές των Κυπρίων κολυμβητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Στο επίπεδο των 74 μονάδων, λόγω πιέσεων που δέχθηκε από τους τραπεζικούς τίτλους, υποχώρησε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), ύστερα από την χθεσινή οριακή αύξηση της αγοράς εντός του επιπέδου των 75 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης, παραμένοντας σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, κατέγραψε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,11%, κλείνοντας στις 74,72 μονάδες. Το αγοραστικό ενδιαφέρον περιορίστηκε στις 205 χιλιάδες λίρες.

    [16] (Κ) Ολυμπιακοί - Ιστιοσανίδες Μιστράλ - Κακλαμανάκης - Καριόλου

    [17] (Κ) Ολυμπιακοί - Ιστιοπλοΐα - Λέιζερ - Παπαδόπουλος

    [18] (Κ) Ολυμπιακοί - Μιστράλ Ανδρών - Νέα άνοδος για Καριόλου

    Νέα άνοδο στη γενική κατάταξη σημείωσε μετά το πέρας της 3ης ιστιοδρομίας των Μιστράλ Ανδρών ο Κύπριος σέρφερ Ανδρέας Καριόλου, ο οποίος βρίσκεται τώρα στη έβδομη θέση από 26 αθλητές.

    [19] (Κ) Ταλάτ - Γκιουλ - Κυπριακό

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε σήμερα πως το Κυπριακό οδεύει προς μια κρίσιμη περίοδο και πως ο Σεπτέμβρης θα είναι ένας σημαντικός μήνας για τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στην Αγκυρα με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπντουλάχ Γκιουλ, που μεταδόθηκε σε απευθείας σύνδεση από το κανάλι NTV, ο κ. Ταλάτ υπενθύμισε πως το Σεπτέμβρη θα ληφθούν αποφάσεις από την ΕΕ για δυο κανονισμούς που έχουν να κάνουν με τους Τ/Κ και πρόσθεσε πως υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες σε σχέση με αυτούς τους κανονισμούς.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός ανέφερε πως οι Τ/Κ έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν και έδειξαν το όραμά τους για λύση. Πρόσθεσε πως ο τερματισμός της ''οικονομικής απομόνωσης'' είναι σημαντικός και πως η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα έχουν καθήκον να τερματίσουν την ''απομόνωση''.

    Ανέφερε πως οι Τ/Κ θέλουν πολιτική ισότητα, την ενσωμάτωσή τους στον υπόλοιπο κόσμο και τον τερματισμό της ''απομόνωσης''.

    Σημείωσε πως οι Τ/Κ δεν εποφθαλμιούν τα δικαιώματα των Ε/Κ και πρόσθεσε πως ο κόσμος πρέπει να δώσει δικαιώματα στους Τ/Κ.

    Ο κ. Ταλάτ είπε πως το ψευδοκράτος βρίσκεται σε αρμονία και πλήρη ομοφωνία με την Τουρκία και υπογράμμισε τη σημασία της υποστήριξης της Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση ο λεγόμενος πρωθυπουργός είπε πως πιστεύει πως η Τουρκία θα εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και επανέλαβε την εκτίμησή του πως μετά από αυτό η θέση της Τουρκίας θα αποδυναμωθεί.

    Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, προκειμένου να βρεθεί μια λύση προς όφελος των Τ/Κ, θα πρέπει να αξιοποιηθείη περίοδος μέχρι το τέλος του 2004.

    Ανέφερε πως η ''οικονομική απομόνωση'' πρέπει να τερματιστεί πριν το τέλος του χρόνου και υπογράμμισε τη σημασία επανέναρξης της διαπραγματευτικής διαδικασίας για λύση του Κυπριακού πριν το τέλος του έτους.

    [20] (Κ) Eurostat - Κύπρος - Πληθωρισμός

    [21] (Κ) Ολυμπιακοί - 6η ημέρα - Κυπριακές συμμετοχές

    Στην ιστιοπλοϊα και την κολύμβηση διαγωνίζονται αύριο, 6η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων οι Κύπριοι αθλητές.

    [22] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 18 August 2004 - 17:49:22 UTC