Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-08-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Κίκης Λαζαρίδης - Συνέντευξη
  • [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [05] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς μεταβολή
  • [07] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [08] (Κ) Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Καρπασία - Αναστασιάδης - Μητσόπουλος

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντικατοχική πορεία των Αμμοχωστιανών και τα μικροεπεισόδια με αποδοκιμασίες και συνθήματα κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους, η μετάβαση και Τουρκοκυπρίων πολιτικών στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και οι αυστηρές προειδοποιήσεις της Ελλάδας προς την Τουρκία για τερματισμό των παραβιάσεων του εναέριου της χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για συνάντησή του και συζήτηση του Κυπριακού με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Προβάλλονται επίσης η κατάσταση στις Κυπριακές Αερογραμμές, το σχέδιο δράσης και οι σκέψεις για σύσταση νέου κρατικού αερομεταφορέα και η συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης με το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τα 'κλεισε ο Λιλλήκας'' ότι η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου έθεσε στο περιθώριο όλη την υποδομή που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας, οικειοποιήθηκε τις ιδέες και προτάσεις της και περιορίστηκε στη συμφωνία του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργου Λιλλήκα με το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο οποίο εργοδοτείται και ο εξάδελφός του. Σε άλλο θέμα γράφει πως τελέστηκε χθες μνημόσυνο στο Παραλίμνι για τους ηρωομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού και εψάλη επιμνημόσυνη δέηση με κατάθεση στεφάνων στα μνήματά τους στο Κοιμητήριο Παραλιμνίου.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Αμαύρωσαν την εκδήλωση'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ομάδα από τους περευρεθέντες στην προχθεσινή αντικατοχική εκδήλωση, που διοργάνωσε ο Δήμος Αμμοχώστου, αποδοκίμασαν τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη όταν προσήλθε για να καταθέσει στεφάνι εκ μέρους της κυβέρνησης και με συνθήματα καλούσαν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να παραιτηθεί. Αποδοκιμασιών έγινε δέκτης και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους στην ίδια εκδήλωση. Αλλη είδηση είναι η προκλητική παρουσία δύο τουρκικών πολεμικών σκαφών στην ακτή Παχυάμμου, όπου εκείνη την ώρα ετελείτο μνημόσυνο για τους πεσόντες στις μάχες της Τηλλυρίας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Σε νέο κρατικό αερομεταφορέα'' γράφει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει το σχέδιο δράσης για εξυγίανση των Κυπριακών Αερογραμμών και εάν αυτό δεν επιτευχθεί τότε θα προχωρήσει σε ριζικές τομές και θα δημιουργήσει ένα νέο ευέλικτο κρατικό αερομεταφορέα. Αλλού δημοσιεύει καλοκαιρινή δημοσκόπηση της εφημερίδας για τον πιο ελκυστικό πολιτικό. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τις προτιμήσεις του γυναικείου φύλου συγκεντρώνει ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας. Τον τίτλο της ωραίας κυρίας της πολιτικής ζωής του τόπου εξασφαλίζει η Βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Αυστηρό μήνυμα Ελλάδας προς την Τουρκία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου και οι παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο Χώρο Ελέγχου Πτήσεων Αθηνών από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έχουν προκαλέσει την έντονη κινητοποίηση της Ελλάδας. Το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της χώρας έστειλε αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία μέσω ΝΑΤΟ, ότι, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλούς διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, θα καταρρίπτει όσα αεροπλάνα εισέρχονται στο ελληνικό εναέριο χώρο χωρίς να υποβάλλουν σχέδια πτήσεων και χωρίς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ελληνικών Αρχών. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε την πρόταση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για συνάντησή του και συζήτηση του Κυπριακού με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Τ/Κ πολιτικοί στην Ολυμπιάδα'' γράφει στο κύριο θέμα πως στην Αθήνα θα βρεθούν την προσεχή Παρασκευή παράγοντες της τ/κ κοινότητας για να παρακολουθήσουν ως επίσημοι προσκεκλημένοι την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, έχει ήδη διευθετηθεί η μετάβαση στην Αθήνα του αρχηγού του Κινήματος για Ειρήνη και Δημοκρατία Μουσταφά Ακιντζί, ενώ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών προγραμματίζει και συναντήσεις των Τ/Κ με υψηλόβαθμα στελέχη της κυβέρνησης. Αλλού, αναφερόμενη η εφημερίδα στον αιφνίδιο χθεσινό θάνατο του γνωστού Ελλαδίτη ηθοποιού Δημήτρη Παπαμιχαήλ, γράφει πως ''έφυγε ακόμα ένας μεγάλος του θεάτρου και του κινηματογράφου''.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Παραλίμνι - Δηλώσεις -------------------------------------------- Ο αγώνας του κυπριακού λαού για λύση πρέπει να είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλες ενέργειες έξω από αυτήν, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του στο περιθώριο του ετήσιου μνημοσύνου των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Παραλίμνι.

    Αναφερόμενος στο κάλεσμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε ποιος ο σκοπός μιας τέτοιας της συνάντησης, λέγοντας πως ''εάν είναι για να συζητήσουμε τα μέτρα υλοποίησης που έχει προτείνει η κυβέρνηση, αυτό γίνεται ήδη, αφού και το θέμα του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου και το θέμα των αγνοουμένων είχε συζητηθεί και μάλιστα είχε συμφωνηθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες''.

    Σχολιάζοντας τη στάση της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας αναφορικά με την υιοθέτηση της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ''η Γαλλία είχε από την αρχή σταθερή θέση ανεξάρτητα από τις δικές μας τοποθετήσεις για θέματα αρχής, τα υποστηρίζει με σταθερότητα όπως και από την πρώτη ώρα υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να υιοθετηθεί η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ διότι και ανακρίβειες περιέχει και διαστροφή των γεγονότων''.

    ''Εδώ πρέπει να αντιληφθούμε'', συνέχισε, ''ότι ο αγώνας του κυπριακού λαού πρέπει να είναι κάτω από την αιγίδα των ΗΕ και δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλες ενέργειες έξω από την αιγίδα των ΗΕ''.

    Αναφερόμενος στο κάλεσμα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ''το πρώτο που παρατηρώ είναι η αντίφαση, ότι δηλαδή από τη μια να είναι μακρά από τα φώτα της δημοσιότητας και από την άλλη να το διαφημίζουμε ως επίτευγμα''.

    Σημείωσε ότι ''αυτοί που θέλουν να παρουσιάσουν ότι είναι αναγκαίες αυτές οι επαφές για τα μέτρα, έχουν κάθε δικαίωμα αλλά δεν μπορούν να γίνονται παράλληλες διαπραγματεύσεις έστω για αυτά τα μέτρα''.

    ''Δεν είναι σαφές'', συνέχισε, ''τι πρέπει να συζητηθεί σε αυτή τη συνάντηση, δηλαδή είναι τα μέτρα ή η λύση του Κυπριακού; Εμείς ενδιαφερόμαστε για λύση του Κυπριακού''.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη πως κάποιοι μάχονται για επανένωση της Κύπρου και κάποιοι άλλοι για δημιουργία κόμματος εξουσίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν σχολιάζει τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''όλος ο λαός αγωνίζεται και μάχεται για την επανένωση'', προσθέτοντας πως ''λόγω των συνθηκών υπάρχουν αρκετά όψιμοι αγωνιστές της επανένωσης''.

    Σχολιάζοντας τις αποδοκιμασίες προς το πρόσωπο του ιδίου, αλλά και του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους που ακούστηκαν στην αντικατοχική εκδήλωση των Αμμοχωστιανών που έγινε το Σάββατο στη Δερύνεια, είπε πως οι αποδοκιμασίες αυτές ''είναι δημοκρατικό τους δικαίωμα, όμως συμβαίνει το 76% του λαού να διαφωνεί με αυτούς εκτός και εάν θέλουν να μετατρέψουν την αντικατοχική εκδήλωση μόνο σε εκδήλωση των ναινέκιδων''.

    Ερωτηθείς εάν αυτός ήταν ένας από τους λόγους που δεν παρέστη στη χθεσινή εκδήλωση απάντησε αρνητικά λέγοντας πως τον ίδιο τον προσκάλεσαν την προηγούμενη μέρα, όμως είχε δεσμεύσεις που δεν μπορούσε να ακυρώσει.

    Αναφερόμενος στους ηρωομάρτυρες Τάσο Ισαάκ και Σολωμό Σολωμού, είπε πως ''ακόμη μια χρονιά θυμόμαστε ότι η αναστροφή της κατοχής του τόπου μας χρειάζεται αγώνα, αποφασιστικότητα και οι δύο ήρωες Τάσος Ισαάκ και Σολωμός Σολωμού πλήρωσαν με τη ζωή τους την αντίσταση και την αντίδραση που είχαν στη συνεχιζόμενη κατοχή''.

    Εκπρόσωπος - Μνημόσυνο Σολωμού και Ισαάκ ---------------------------------------- Ο λαός καρτερικός και ψύχραιμος, πλαισιώνει στη μεγάλη του πλειοψηφία την ηγεσία του και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και είναι αποφασισμένος να αγωνιστεί για μια αίσια έκβαση των νέων προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο μνημόσυνο των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

    Επεσήμανε ότι ''τώρα δοκιμάζεται η σοφία όλων, η συνείδηση της ευθύνης και η ώρα της ενότητας και της ομοψυχίας'', προσθέτοντας ότι ''πολιτικά πυροτεχνήματα κάποιων χωρίς να αναμένουν, όπως οφείλουν, τη σφυρηλάτηση κοινής γραμμής δεν δικαιολογούνται, κάνουν ζημιά και δημιουργούν σύγχυση''.

    ''Είναι ένα άσκοπο κυνήγι πρόσκαιρων ευσήμων από τρίτους, όχι όμως, δυστυχώς, μεταλλίων εξαίρετης προσφοράς προς τα κοινά, προς το κοινό και συλλογικό όραμα. Ούτε είναι σεβασμός προς την αυτονόητη ανάγκη κοινής θεσμικής γραμμής'', ανέφερε.

    Επεσήμανε ακόμη ότι εφόσον ακόμη οι συνθήκες είναι άδικες οφείλουμε εμείς, που πρώτοι θέλουμε το ταχύτερο δυνατόν μια λύση κατά το δυνατόν δίκαιη, και οπωσδήποτε βιώσιμη και λειτουργική μέσα σε συνθήκες ασφάλειας ''να υποδείξουμε όλοι μαζί τα λάθη των φίλων και τα εγκλήματα των εχθρών κατά του κυπριακού λαού στο σύνολο του και να οδηγηθούμε σε λύση με απόφαση που να βγαίνει μέσα από την καρδιά μας''.

    Πρόσθεσε ότι ''η δική μας πλευρά συμφωνεί και το έχει αποδείξει στην πράξη με την πολιτική για μείωση των στρατιωτικών εντάσεων, για συνεργασία και συμπόρευση με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, με τρόπο που να στοχεύει στην οικονομική ενοποίηση της χώρας μας, να εξυπηρετεί τον τελικό στόχο της λύσης και όχι να δημιουργεί συνθήκες μονιμοποίησης της διχοτόμησης''.

    Σημειώνοντας ότι ''οι προθέσεις μας δεν πρέπει να αμφισβητούνται ούτε στο εσωτερικό ούτε διεθνώς'', ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι και ''η άλλη πλευρά πρέπει να δείξει ότι το 'ναι' σήμαινε πραγματική επιθυμία για επανένωση και όχι μόνο προσπορισμό πλεονεκτημάτων και καιροσκοπική εκμετάλλευση των πρόσκαιρων τεχνητών επιτυχιών και εντυπώσεων''.

    Είπε ακόμα ότι ''φαινόμενα των τελευταίων καιρών, δυστυχώς, δημιουργούν εντυπώσεις αλλότριων επιδιώξεων''.

    Συμβιβαζόμαστε εκεί που πρέπει, για να οικοδομήσουμε το μέλλον. Με σταθερότητα και ευελιξία, με σωφροσύνη, με διεκδικητικότητα και μετριοπάθεια θα πρέπει να θεμελιώσουμε ένα ελπιδοφόρο μέλλον, ανέφερε.

    Αναφερόμενος στη θυσία των δύο ηρωομαρτύρων είπε ότι το άλικο, αδικοχυμένο αίμα τους έχει σηματοδοτήσει την πορεία του αγώνα.

    ''Ξέρουμε πως εκείνο που έκαιγε στα στήθια σας και που όριζε τις πράξεις και τα βήματά σας ήταν η αγάπη προς την πατρίδα, η διεκδίκηση των δικαίων της'', πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο θάνατός τους αποτελεί βαριά υποθήκη και ''επιβάλλεται να τιμήσουμε το χρέος μας''.

    ΔΗΣΥ - Μετάβαση στην Καρπασία ----------------------------- Αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη μεταβαίνει σήμερα στην κατεχόμενη Καρπασία για να συναντηθεί με τους εγκλωβισμένους και να τους μεταφέρει ''μήνυμα συμπαράστασης και ελπίδας''.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, στις 10 το πρωί η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ θα βρίσκεται στην Αγία Τριάδα και στις 11 το πρωί στο Ριζοκάρπασο, όπου θα πραγματοποιήσουν προσκύνημα στον Αγιο Συνέσιο. Η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ θα επισκεφθεί επίσης το Γυμνάσιο και το Δημοτικό σχολείο Ριζοκαρπάσου.

    Ακολούθως η αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ θα μεταβεί στην Καρπασία για προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα.

    Ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι η μετάβαση της αντιπροσωπείας του κόμματος στην Καρπασία αποτελεί συνέχεια της επίσκεψης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη για επιτόπια μελέτη των προβλημάτων των αγνοουμένων και θα μεταφέρει το μήνυμα ότι μέσα από τις προσπάθειες όλων και τη σταθερή προσήλωση στην ανάγκη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού θα ανατείλουν καλύτερες ημέρες για το σύνολο του κυπριακού λαού.

    Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο πεσόντων Τηλλυρίας ---------------------------------------------- Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί νέες ελπιδοφόρες προοπτικές για τη λύση του Κυπριακού, επανέλαβε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας στον επιμνημόσυνο λόγο που εκφώνησε στο μνημόσυνο των πεσόντων της Τηλλυρίας, που τελέστηκε χθες το πρωί στην Εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ στον Παχύαμμο.

    Διαβεβαιώνοντας ότι ''θα αγωνιστούμε για λύση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου'', ο κ. Μαυρονικόλας σημείωσε ότι Κυβέρνηση, Βουλή και πολιτικές δυνάμεις οφείλουν να εργαστούν σκληρά για να μετατρέψουν την Ευρωπαϊκή Ενωση ως το μεγάλο μας σύμμαχο, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού.

    ''Για μια λύση χωρίς τη μόνιμη κηδεμονία της Τουρκίας, χωρίς τα επεμβατικά εγγυητικά δικαιώματα της Τουρκίας, χωρίς τη νομιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού, χωρίς την ορθάνοικτη πόρτα ανατροπής των πληθυσμιακών ισορροπιών από τη μαζική μετακίνηση Τούρκων, με αξιόπιστες και αποτελεσματικές εγγυήσεις για την εφαρμογή μιας λύσης λειτουργικής δημοκρατικής, βιώσιμης και ευρωπαϊκής'', είπε ο κ. Μαυρονικόλας.

    Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε πως ''μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και το περήφανο, υπεύθυνο και απόλυτα θεμελιωμένο ΟΧΙ του κυπριακού ελληνισμού, το κυπριακό πρόβλημα εξακολουθεί να βρίσκεται στο προσκήνιο του διεθνούς ενδιαφέροντος'', εκφράζοντας λύπη επειδή ''υπάρχουν ακόμη δυνάμεις που ουσιαστικά δεν μπορούν να αποδεχθούν τη λαϊκή ετυμηγορία επιχειρώντας να ενοχοποιήσουν την ελληνοκυπριακή πλευρά σε μια προσπάθεια επιβολής του σχεδίου Ανάν''.

    ΥΠΑΜ - Τουρκικά πλοία -------------------- Είναι λυπηρό ότι ο κατοχικός στρατός δεν δείχνει να είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί στο ελάχιστο, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας μετά τη λήξη του μνημοσύνου πεσόντων Τηλλυρίας.

    Ο κ. Μαυρονικόλας σχολίαζε την παρουσία δύο τουρκικών πλοίων στα ανοικτά του Παχύαμμου την ίδια ώρα που γινόταν το μνημόσυνο πεσόντων Τηλλυρίας. Τα τουρκικά πλοία είχαν προσεγγίσει τα Κόκκινα όπου εκατοντάδες Τ/Κ και Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες συμμετείχαν σε επετειακή εκδήλωση για τη μάχη των Κοκκίνων το 1964.

    Ο ΥΠΑΜ τόνισε ότι το στρατιωτικό καθεστώς της Αγκυρας εξακολουθεί να επηρεάζει με καταλυτικό τρόπο τις κινήσεις και τις αποφάσεις του κατοχικού στρατού. Οπως είπε, η Τουρκία δεν φαίνεται να προβαίνει σε οποιεσδήποτε ενέργειες οι οποίες να συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική της αλλά και με την αναγκαιότητα ορθής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Αναφορικά με την ελληνική στρατιωτική άσκηση ''Τοξότης'', που κάθε χρόνο διεξάγεται παράλληλα με την κυπριακή στρατιωτική άσκηση ''Νικηφόρος'', ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως συναποφασίζεται με το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδος και μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση περί ματαίωσής της άσκησης.

    Με βάση και τις πολιτικές εξελίξεις και τις πολιτικές ανάγκες, πρόσθεσε ο Υπουργός, τα δύο Υπουργεία λαμβάνουν από κοινού αποφάσεις.

    Για το θέμα της αποναρκοθέτησης ο Υπουργός είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ξεκινήσει τη διαδικασία μετά και τη χορηγία προς το σκοπό αυτό κονδυλίων από την ΕΕ.

    Η απόφαση αυτή, τόνισε ο Υπουργός, εξασφαλίζεται και εφαρμόζεται μονομερώς. Ευχής έργον θα ήταν, πρόσθεσε, ιδιαίτερα σε αυτήν τη χρονική στιγμή που υπάρχει και η οικονομική υποστήριξη να υπήρχε και η ανάλογη αντιμετώπιση από την πλευρά του κατοχικού στρατού.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Βομβαρδισμός Τηλλυρίας -------------------------------------------- Εκκληση στους Ελληνοκύπριους να επαγρυπνούν για τη διεκδίκηση και διασφάλιση των δικαίων τους με αγωνιστικό πνεύμα και φρόνημα και για εθνική ενότητα και ομοψυχία απηύθυνε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου σε χαιρετισμό του σε καλλιτεχνική εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες βράδυ στον Κάτω Πύργο με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας.

    Στο χαιρετισμό του που διάβασε ο Αξιωματικός παρά τω Υπουργώ, Ανώτερος Υπαστυνόμος Χριστόδουλος Λαζάρου, ο κ. Θεοδώρου κάλεσε το λαό να διατρανώσει την αποφασιστικότητα για αγώνα και να ανανεώσει τη δέσμευση για εξεύρεση δίκαιης και λειτουργικής λύσης, για ελευθερία, δικαίωση και τερματισμό της κατοχής.

    ''Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να στηρίζεται στα ψηφίσματα 541 και 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και θα πρέπει να έχει ως βάση της τη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών του κυπριακού λαού'', είπε.

    Επεσήμανε ότι η εξεύρεση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση αυτών των παραμέτρων θα αποβεί προς αμοιβαίο όφελος Ε/Κ και Τ/Κ, οι οποίοι θα καρπώνονται τα αγαθά της ειρήνης σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

    Ο κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι η καταψήφιση του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκύπριους δρομολόγησε προσπάθειες για πολιτική αναβάθμιση των κατεχομένων στη βάση των αμερικανο-βρετανικών αξιώσεων.

    Επεσήμανε ότι οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων μέσω της προώθησης απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα αποτελούν μεθοδεύσεις των Αμερικανο-Βρετανών και των συμμάχων τους.

    Επίτιμος Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Βομβαρδισμός Τυλληρίας -------------------------------------------------- Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης σε ομιλία του σε εκδήλωση με αφορμή τη συμπλήρωση 40 χρόνων από τους βομβαρδισμούς της Τηλλυρίας, που πραγματοποιήθηκε στο Κάτω Πύργο, είπε ότι αγωνισθήκαμε να ενταχθούμε στην ΕΕ και σπεύσαμε να ναρκοθετήσουμε τις προοπτικές που διανοίγονται από αυτή την εξέλιξη.

    Ο κ. Λυσσαρίδης αφού αναφέρθηκε στην πρόνοια του σχεδίου Ανάν που εκχωρεί στις Βρετανικές Βάσεις οικονομική ζώνη, εξέφρασε δυσφορία επειδή, ανέφερε, ότι ηγεσίες θεώρησαν άκαιρη ακόμα και απλή συζήτηση του θέματος.

    Υπογραμμίζοντας ότι εχθρός μας δεν είναι οι Τ/Κ αλλά η τουρκική κατοχή που στην ουσία καταδυναστεύει και τους Τ/Κ είπε ότι ''εμείς δεν αγωνιζόμαστε μόνο για τα δικά μας δικαιώματα, αλλά όλων των πολιτών σε μια πατρίδα πλήρως εναρμονισμένη με το κοινοτικό κεκτημένο''.

    Καταλήγοντας ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι ο λαός άνοιξε το δρόμο και πρόσθεσε ότι οι δυνατότητες υπάρχουν, αρκεί να διαγνωσθούν και να αξιοποιηθούν ενώ διαβεβαίωσε ότι ''δεν θα λοξοδρομήσουμε''.

    Υπουργός Εργασίας - Μνημόσυνο πεσόντων Σωτήρας ---------------------------------------------- Η ε/κ πλευρά επιθυμεί λύση που να δημιουργεί συνθήκες συμβίωσης με τους Τ/Κ, που να εγγυάται και να διασφαλίζει την εφαρμογή των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των κατοίκων του νησιού, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς εγγυητικά δικαιώματα, έποικους, εγκλωβισμένους, πρόσφυγες και αγνοούμενους, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος, διαμηνύοντας ότι ''δεν θα συγκατανεύσουμε σ΄ οποιοδήποτε σχέδιο απλά και μόνο για κλείσιμο του Κυπριακού''.

    Σε ομιλία του στο ετήσιο μνημόσυνο των πεσόντων της κοινότητας Σωτήρας Αμμοχώστου κατά την τουρκική εισβολή ο κ. Ταλιαδώρος ανέφερε πως σε καμιά περίπτωση η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τον κυπριακό ελληνισμό ''δεν μπορεί να ερμηνεύεται από τους διάφορους ξένους καλοθελητές ως απόρριψη της λύσης και ως αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής''.

    Ο κ. Ταλιαδώρος πρόσθεσε ότι ''τέτοιου είδους ισχυρισμοί και διατυπώσεις αποτελούν προσβολή για το λαό μας, που εδώ και τριάντα χρόνια έχει υποστεί τα πάνδεινα εξαιτίας της εισβολής και της κατοχής και αγωνίζεται καθημερινά με καρτερικότητα και επιμονή για την αποκατάσταση των καταπατημένων δικαιωμάτων του''.

    [03] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Κίκης Λαζαρίδης - Συνέντευξη

    Oλόκληρος ο Eλληνισμός μετρά αντίστροφα για το μεγάλο στοίχημα. Tην κορυφαία διοργάνωση του πλανήτη, τους Oλυμπιακούς Aγώνες της Aθήνας.

    Σ'αυτήν την πανανθρώπινη σύναξη με σχεδόν τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορία, η Kύπρος έχει ιδιαίτερο και ξεχωριστό ρόλο να διαδραματίσει.

    Kαι όχι μόνο με τη συμμετοχή των αθλητών μας και εκατοντάδων εθελοντών στην οργανωτική προσπάθεια. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Kυπριακής Oλυμπιακής Eπιτροπής και μέλος της Διεθνούς Oλυμπιακής Eπιτροπής Kίκη Λαζαρίδη, το ενδιαφέρον των Kυπρίων για τη διοργάνωση έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Λαζαρίδη, πέραν των 30 χιλιάδων συμπατριωτών μας θα βρεθούν στην Aθήνα κατά τη διάρκεια των Aγώνων. Eίναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι θα μπορούσε να γίνει στην ελληνική πρωτεύουσα ακόμη και Yπουργικό Σύμβούλιο αφού αρκετά μέλη της κυπριακής Kυβέρνησης έχουν διευθετήσει ήδη την επίσκεψή τους στην ελληνική πρωτεύουσα και τα ολυμπιακά γήπεδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα παραστεί στις τελετές έναρξης και λήξης των Αγώνων και θα παρακολουθήσει, μεταξύ άλλων, αγωνίσματα στίβου.

    Σε συνέντευξή του στο Kυπριακό Πρακτορείο Eιδήσεων, ο κ. Kίκης Λαζαρίδης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για το ενδιαφέρον των Kυπρίων για τους Oλυμπιακούς Aγώνες που από την πρώτη στιγμή συστρατεύθηκαν στην κοινή προσπάθεια.

    «Eίναι εκπληκτικό αυτό που συμβαίνει. Eκατοντάδες, χιλιάδες άτομα από την Kύπρο έχουν προγραμματίσει τη μετάβασή τους στην Aθήνα για τους Aγώνες. Oσο μάλιστα πλησιάζει η ενάρξη, τόσο περισσότερο και εντονότερα, εκφράζεται η επιθυμία των συμπατριωτών μας να συμμετάσχουν σ' αυτή τη μεγάλη γιορτή που ενώνει τους λαούς και αναβαθμίζει τα ολυμπιακά ιδεώδη.

    Kαθημερινά δέχομαι δεκάδες τηλεφωνήματα από ανθρώπους όλων των κοινωνικών στρωμάτων, που έστω και την τελευταία στιγμή θέλουν εισιτήρια για να παρακολουθήσουν από κοντά τους Aγώνες. Προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τους βοηθήσουμε κι όλες οι ενδείξεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι χιλιάδες συμπατριώτες μας θα βρεθούν στην Aθήνα. Aν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός των Kυπρίων που θα παρακολουθήσει τους Oλυμπιακούς Aγώνες, υπολογίζω ότι θα ξεπεράσουν τις 30 χιλιάδες.

    Kι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι θέλουν να παρακολουθήσουν τόσο τα δημοφιλή αθλήματα, όσο και αθλήματα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστά στον τόπο μας», ανέφερε ο Πρόεδρος της KOE που υποστήριξε επίσης ότι ο κυπριακός Ελληνισμός, από την πρώτη στιγμή θεωρεί τους Oλυμπιακούς Aγώνες και δική του υπόθεση:

    «Aπό τη μια οι ιστορικοί, εθνικοί και πολιτιστικοί δεσμοί της Κύπρου με την Ελλάδα, που χάνονται στο βάθος των αιώνων και από την άλλη οι δεσμοί της με τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες και με τους σύγχρονους. Eχω πει εδώ και αρκετό καιρό ότι μια πετυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων θα ενισχύσει το διεθνές κύρος και εκτόπισμα της Ελλάδας, θα δώσει διεθνώς μεγαλύτερη βαρύτητα και αποδοχή στον πολιτικό της λόγο. Και αυτό βέβαια με τη σειρά του μπορεί να έχει ευμενείς επιπτώσεις στην Κύπρο και το πρόβλημά της».

    Oπως αποκάλυψε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Tάσσος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται κοντά στην κυπριακή αποστολή. Θα παρευρεθεί στην Tελετή Eναρξης της 13ης Aυγούστου, και στη συνέχεια, θα "εγκατασταθεί" στην Aθήνα όταν «φουντώσει» το αγωνιστικό πρόγραμμα και ιδιαίτερα τα αγωνίσματα στίβου.

    Για τις 25 Aυγούστου έχει προγραμματισθεί η επίσκεψή του στο Oλυμπιακό Xωριό για ξενάγηση και γεύμα με όλα τα μέλη της Kυπριακής αποστολής. «O Πρόεδρος θα παρακολουθήσει πολλές εκδηλώσεις και αρκετά αθλήματα. Aπ' ότι αντιλαμβάνομαι έχει μια ιδιαίτερη αγάπη προς το στίβο, γι' αυτό και προτίμησε να βρίσκεται στην Aθήνα την περιόδο που θα κορυφωθεί ο κλασικός αθλητισμός, αλλά προγραμματίζει επισκέψεις και σε άλλα γήπεδα όπως του ποδοσφαίρου κι εκεί που θα αγωνίζονται κάποιοι αθλητές μας.

    Στην Aθήνα θα βρεθούν επίσης ο Yπουργός Eξωτερικών Γιώργος Iακώβου, ο Υπουργός Aμυνας Kυριάκος Mαυρονικόλας, ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος Κύπρος Xρυσοστομίδης, ενώ χάρηκα ιδιαίτερα όταν έμαθα ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Eργων Xάρης Θράσου είχε προγραμματίσει να παρακολουθήσει τους Oλυμπιακούς Aγώνες πριν ακόμη γίνει Υπουργός».

    Για τις κυπριακές συμμετοχές, ο Κίκης Λαζαρίδης εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος: «Μιλάμε για την κορυφαία αθλητική διοργάνωση. Κι είναι προφανές ότι το επίπεδο της διοργάνωσης είναι πολύ ψηλό. Το να προκριθείς στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένα κατόρθωμα. Ο αθλητής επιβεβαιώνει με την πρόκρισή του και μόνο, ότι είναι ψηλών προδιαγραφών.

    Το να φτάσεις στη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι ένας άθλος. Κι είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που διαπιστώνουμε ότι τρεις-τέσσερις αθλητές μας, μπορούν να φθάσουν στη διάκριση, στη μεγάλη διάκριση, σύμφωνα με τα δεδομένα της Κύπρου. Η ομάδα μας αποτελείται από 19 αθλητές και αθλήτριες στους Ολυμπιακούς και πέντε στους Παραολυμπιακούς.

    Το γεγονός ότι είναι λιγότεροι απ' ότι στο Σίδνεϊ (27 συνολικά ενώ 24 φέτος) ίσως να επιβεβαιώνει ότι τα κριτίρια συμμετοχής, ολοένα και γίνονται δυσκολότερα. Εχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στις ικανότητες των αθλητών μας και ελπίζουμε ότι θα ξεπεράσουν τον εαυτόν τους και θα μας χαρίσουν ξεχωριστές επιτυχίες. Ιδιαίτερα στη σκοποβολή, το στίβο και την ιστιοπλοϊά, έχουμε ενδείξεις ότι μπορούν να τα καταφέρουν.

    Τίποτα όμως δεν εξαργυρώνεται, με το συναίσθημα ότι έχεις δώσει κάθε ικμάδα των δυνάμεων σου, για τον αθλητισμό και την πατρίδα σου. Αυτή είναι η πραγματική αξία του αθλητισμού, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα και τις κατατάξεις».

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής βρίσκεται στην Αθήνα από το Σάββατο για συμμετάσχει στις εργασίες της Ετήσιας Συνόδου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) της οποίας είναι μέλος από το 2002.

    Στους... ολυμπιακούς κύκλους είναι ευρύτατα γνωστό ότι ο Κίκης Λαζαρίδης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους στενούς συνεργάτες του Προέδρου της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ. Εχει επιβεβαιωθεί κατ' επανάληψη ότι η άποψή του στα ολυμπιακά δρώμενα είναι βαρύνουσα, αλλά και ουσιαστική, αφού συμμετέχει στα κέντρα λήψεως αποφάσεων με ιδιαίτερες αρμοδιότητες στο σχεδιασμό και την Οικονομική Επιτροπή.

    Στην Αθήνα, οι αξιωματούχοι της ΔΟΕ θα ενημερωθούν για τις τελευταίες ετοιμασίες της Οργανωτικής Επιτροπής, όπως επίσης και για την προετοιμασία της Κίνας ενόψει των Αγώνων του 2008.

    «Μπήκαμε πλέον στην τελική ευθεία και δεν είναι μυστικό ότι η ΔΟΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για το επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η Αθήνα. Ο Πρόεδρος Ρογκ εκφράζεται με τα πλέον κολακευτικά λόγια για την Οργανωτική Επιτροπή και την ελληνική Πολιτεία, για όλα όσα έχουν γίνει.

    Ο τομέας της ασφάλειας, οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις, τα έργα υποδομής, το μετρό, το τραμ, θα μείνουν κληρονομιά στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που αλλάζει με αφετηρία τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ολες οι εκδηλώσεις που θα γίνουν, αυτη η γιορτή χαράς στα γήπεδα, στις πλατείες, στους δρόμους, η Αθήνα με πανηγυρικό χαρακτήρα, θα βοηθήσουν σημαντικά στην αναβάθμιση», είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λαζαρίδης.

    Δύο είναι τα σημαντικότερα θέματα που απασχολούν το Ολυμπιακό Κίνημα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΚΟΕ: «το ντόπινγκ και ο γιγαντισμός. Οσον αφορά το ντόπινγκ, στην Αθήνα θα γίνουν οι περισσότεροι έλεγχοι στην ιστορία της διοργάνωσης, με νέες σύγχρονες μεθόδους.

    Η πολιτική της ΔΟΕ είναι πλέον γνωστή για την καταπολέμηση της μεγάλης αυτής μάστιγας κι υπάρχουν ήδη σαφέστατες ενδείξεις προόδου.

    [04] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/8/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 9/8/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5777      0,5811            1,7209        1,7310
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4711      0,4739            2,1101        2,1227
    Λίρα Αγγλίας   0,8681      0,8733            1,1451        1,1519
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 9/8/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 9/08/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4256*    0.4290*    233.1002    234,9624
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3375     0.3402       2.9394      2,9630
    Δολάριο Καναδά      0.3585     0.3613       2.7678      2,7894
    Κορώνα Δανίας       0.0776     0.0782      12.7877     12,8866
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0693     0.0698      14.3266     14,4300
    Κορώνα Σουηδίας     0.0628     0.0633      15.7978     15,9236
    Φράγκο Ελβετίας     0.3751     0.3781       2.6448      2,6660
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [05] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            73,65  ( 0,00)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    258.187
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    119.372    325,62  (-0,17)
    FTSE Med 100 **                             6.008,08  (-0,78)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     90.276     94,46  (-0,27)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.134     72,36  (-0,08)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     30.025     12,05  ( 2,38)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.435     46,28  (-0,47)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        101     47,02  ( 2,04)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     67.103     20,49  ( 0,69)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.445     62,41  ( 0,37)
    Ετ. Πληροφορικής              £        747      2,39  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      5.611      6,72  (-0,44)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     10,83  (-0,18)
    Ξενοδοχεία                    £      3.030     26,63  (-0,52)
    Αλλες Εταιρείες               £     41.510     60,97  ( 0,74)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς μεταβολή

    Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσίασε στη σημερινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία διαπραγματεύτηκε καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης στις 73 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 73,65 μονάδες, παραμένοντας χωρίς μεταβολή. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στις 258 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 24,4% του τζίρου.

    [07] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Το Μεξικό τίμησε τον Πρέσβη της Δημοκρατίας κ. Α. Τουμαζή

    Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Υπουργείο Εξωτερικών του Μεξικού, η Υφυπουργός Εξωτερικών κ.Lourdes Aranda Bezaury παρασημοφόρησε τον Πρέσβη της Δημοκρατίας στο Μεξικό κ. Αντώνη Τουμαζή, εκ μέρους του Προέδρου της χώρας, με το παράσημο του Τάγματος του Αετού των Αζτέκων.

    Σε σύντομη ομιλία της η κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις Μεξικού και Κύπρου σε όλους τους τομείς και επαναβεβαίωσε τη σταθερή υποστήριξη της χώρας στα δίκαια της Κύπρου. Έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμπλήρωση 30 χρόνων από την εγκαθίδρυση διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών και τόνισε τη θέληση που υπάρχει για περαιτέρω ενδυνάμωση τους.

    Από πλευράς του, ο κ. Τουμαζής ευχαρίστησε το Μεξικό για τις θέσεις αρχής που υποστηρίζει στο πρόβλημα της Κύπρου καθώς και για τη στενή και αποδοτική συνεργασία που η Πρεσβεία είχε με το Υπουργείο Εξωτερικών.

    Τέλος, ο κ. Πρέσβης εξέφρασε την ελπίδα όπως υπάρξει στο σύντομο μέλλον μόνιμη εκπροσώπηση του Μεξικού στη Κύπρο, όπως και επίσημη επίσκεψη της κ. Υφυπουργού στη Λευκωσία. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [08] (Κ) Αντιπροσωπεία ΔΗΣΥ - Καρπασία - Αναστασιάδης - Μητσόπουλος

    Αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη, μετέβη σήμερα στην κατεχόμενη Καρπασία, όπου είχε επαφές με Ε/Κ εγκλωβισμένους, επισκέφθηκε το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και προσκύνησε στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι χρειάζεται να κτιστεί μια γέφυρα συνεννόησης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, ούτως ώστε να συνειδητοποιήσει η τ/κ κοινότητα τις ανησυχίες των Ε/Κ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 9 August 2004 - 17:49:11 UTC