Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Προενταξιακή ενίσχυση
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος- Κύπρος - Απομόνωση
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αναθεωρημένο ΠΣ - Κρατικός προϋπολογισμός

  • [01] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Προενταξιακή ενίσχυση

    Η διαχείριση της βοήθειας που χορηγείται στο πλαίσιο της προενταξιακής ενίσχυσης στην Κύπρο ανατέθηκε στους Εκτελεστικούς Φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ανακοίνωση χθες από την κυβέρνηση των προτάσεών της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα μονομερή μέτρα για ανάπτυξη επαφών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων για τα ΑΑΕΙ και η μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας στη Λευκωσία για σύλληψη παράνομων αλλοδαπών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η επιστολή καταγγελίας της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη συμμετοχή αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης στις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, η χθεσινή συνάντηση στα κατεχόμενα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη με τον ''πρωθυπουργό'' του ψευδοκράτους Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και η ορκωμοσία των νεοσύλλεκτων οπλιτών.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επιτυχία ΔΗΣΥ στη συνάντηση με Ταλάτ'' γράφει ότι άκρως αποδοτική ήταν η χθεσινή συνάντηση στα κατεχόμενα της ηγεσίας του ΔΗΣΥ με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και αντιπροσωπεία του κόμματος, με την οποία ο ΔΗΣΥ εγκαινίασε την πολυεπίπεδη πρωτοβουλία που ανέλαβε για δημιουργία κινητικότητας στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα τεθούν τα νέα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για θετική προσέγγιση από πλευράς Κομισιόν.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Νέα μέτρα από την κυβέρνηση'' γράφει ότι νέες προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μονομερή μέτρα για περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ ανακοίνωσε χθες η κυπριακή κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι την ένατη μέρα του στη φυλακή και χωρίς φαγητό, διανύει ο Αρης Μακρίδης, ο οποίος καταδικάστηκε την περασμένη εβδομάδα από το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας σε ποινή φυλάκισης 15 ημερών με την κατηγορία της επίθεσης κατά αστυνομικού οργάνου.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ομαδική υστερία Μαύρο ξημέρωμα για αλλοδαπούς'' γράφει ότι λιγότερο από δύο ώρες χρειάστηκαν για να οδηγηθούν χθες από την Αστυνομία 729 αλλοδαποί στα κρατητήρια για εξακρίβωση στοιχείων. Οπως διαπιστώθηκε οι 91 από αυτούς βρίσκονταν παράνομα στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι αυξήσεις μέχρι και ένα σεντ το λίτρο στις τιμές των καυσίμων ''έρχονται'' από Δευτέρας συνέπεια της αύξησης στη διεθνή τιμή του πετρελαίου.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Επιτέλους Σκούπα κατά παρανόμων'' γράφει ότι μετά τα τελευταία αποκαλυπτικά δημοσιεύματα της ''Σημερινής'' για το όργιο λαθρομεταναστών στην Κύπρο, η Αστυνομία πραγματοποίησε χθες το πρωί γιγαντιαία επιχείρηση ''σκούπα'' με τη συμμετοχή 200 αστυνομικών για εντοπισμό παρανόμων. Αλλού γράφει ότι χιλιάδες γονείς των νεοσύλλεκτων οπλιτών παρακολούθησαν χθες το απόγευμα τα στρατευμένα παιδιά τους να ορκίζονται πίστη στην πατρίδα. Μετά τη λήξη της τελετής οι νέοι στρατιώτες αναχώρησαν με 48ωρη άδεια ανάπαυσης, η οποία λήγει το βράδυ της Κυριακής.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Επίθεση συνεργασίας'' γράφει ότι με την ελπίδα ότι οι Τ/Κ συμπατριώτες μας θα ανταποκριθούν και ταυτόχρονα η ψευδοβουλή θα άρει τις απαγορευτικές για την εφαρμογή τους αποφάσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε χθες τις προτάσεις της προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και μονομερή μέτρα για ανάπτυξη επαφών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ. Αλλού γράφει ότι ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ κατήγγειλε με επιστολή του στον ΓΓ του ΟΗΕ τις εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή, στις οποίες συμμετείχαν αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Υποκλέπτουν κίνηση στο FIR'' γράφει ότι σοβαρό πλήγμα στο ρόλο της Περιοχής Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσίας αλλά και στα έσοδα του κράτους έχει επιφέρει συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Συρίας για τη δημιουργία δύο νέων αεροδιαδρόμων βορειοανατολικά της Κύπρου. Το πλήγμα αναμένεται να γίνει εντονότερο κατά τους επόμενους μήνες όταν η Τουρκία ανοίξει ακόμη δύο αεροδιάδρομους προς τη Συρία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των Εισαγωγικών Εξετάσεων του 2004 για τα ΑΑΕΙ.

    Η εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Σκούπα παράνομων αλλοδαπών Λευκωσίας'' γράφει ότι γύρω στους 250 άνδρες της Αστυνομίας έψαχνα χθες το πρωί στη Λευκωσία για αλλοδαπούς, οι οποίοι βρίσκονται ή εργάζονται παράνομα στην Κύπρο ή έχουν εισέλθει στη χώρα από παράνομα λιμάνια. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου δήλωσε ότι δεν υπήρξε ολιγωρία για την επίδοση στον ευρωβουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη της επιστολής σε σχέση με υπόθεση αγοραπωλησίας παλαιών αντικειμένων που έχουν κλαπεί από περιουσίες Ε/Κ στα κατεχόμενα.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος- Κύπρος - Απομόνωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε χθες ότι η Κύπρος έχει απομονωθεί διεθνώς μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κυβέρνηση - Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Μέτρα για Τ/Κ -------------------------------------------------- Οι προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περαιτέρω υποβοήθηση της ανάπτυξης οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ, καθώς και άλλα μονομερή μέτρα για την εφαρμογή του κανονισμού για τη διαχωριστική γραμμή, παρουσιάστηκαν χθες κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ανακοινώνοντας τις προτάσεις, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε την ελπίδα και την ευχή ότι η τ/κ πλευρά ''θα ανταποκριθεί στις διευκολύνσεις και τα μέτρα που εξυπηρετούν αποκλειστικά τους Τ/Κ και θα ακυρωθεί η απόφαση της ψευδοβουλής που κάθε άλλο παρά ενθαρρύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    Οπως αναφέρθηκε στη δημοσιογραφική διάσκεψη, οι πρώτες αντιδράσεις της ΕΕ στα μέτρα και τις απλοποιήσεις που εισηγείται η κυβέρνηση ήταν ενθαρρυντικές και θετικές και, εφόσον υιοθετηθούν, θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

    Ανάμεσα στις προτάσεις που ανακοίνωσε ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας περιλαμβάνεται εξαίρεση από την υποχρέωση για εγγραφή στο μητρώο ΦΠΑ με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα στους Τ/Κ να πωλούν εμπορεύματα στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν στο Μητρώο ΦΠΑ.

    Περιλαμβάνεται ακόμη σχέδιο πώλησης αγαθών από Τ/Κ απευθείας σε καταναλωτές από τις ελεύθερες περιοχές, καθώς και διακίνηση αγαθών διαμέσου της διαχωριστικής γραμμής χωρίς την επιβολή δασμών.

    Ανάμεσα στα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου περιλαμβάνεται η χορήγηση αδειών που καλύπτει φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων, λεωφορεία και ταξί, έτσι που να διευκολύνεται η διακίνηση των Τ/Κ με μηχανοκίνητα οχήματα και η μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών προς τις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές.

    Ανακοινώνοντας τις προτάσεις της κυβέρνησης ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως τα μέτρα, που σκοπό έχουν τη διευκόλυνση των συναλλαγών διαμέσου της διαχωριστικής γραμμής, ''αφορούν μόνο προϊόντα και εμπορεύματα τα οποία παράγονται στις μη ελεγχόμενες περιοχές και προϊόντα τα οποία έχουν μεταποιηθεί ή έχουν τύχει επεξεργασίας στις περιοχές αυτές''.

    Επιπρόσθετα, αφορούν προϊόντα και εμπορεύματα, ανεξάρτητα από πού προέρχονται, εφόσον τα προϊόντα και τα εμπορεύματα προορίζονται για τις μη ελεγχόμενες περιοχές και παράγονται στις ελεγχόμενες περιοχές ή εισήχθησαν νόμιμα σε αυτές.

    Αναφερόμενος στην πρόταση για εξαίρεση από την υποχρέωση για εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ, ο κ. Λιλλήκας εξήγησε πως, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο, πρόσωπα στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν υποχρέωση να εγγραφούν στο Μητρώο ΦΠΑ όταν πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες σε πρόσωπα τα οποία βρίσκονται στις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση, των οποίων η αξία υπερβαίνει τις 9.000 λίρες, κάτι που συνεπάγεται πολλαπλές υποχρεώσεις.

    Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση προτείνει προς την ΕΕ την υιοθέτηση απλοποιημένου μέτρου, με το οποίο το πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση να μην εγγράφεται στο Μητρώο ΦΠΑ, αλλά να έχει υποχρέωση για την απόδοση του φόρου ο εγγεγραμμένος στο Μητρώο ΦΠΑ αγοραστής των αγαθών ή λήπτης των υπηρεσιών, ο οποίος βρίσκεται στις ελεγχόμενες περιοχές.

    ''Με αυτό το μέτρο θα δοθεί η δυνατότητα στους Τ/Κ να πωλούν τα εμπορεύματά τους στις ελεγχόμενες περιοχές χωρίς να χρειάζεται να εγγραφούν στο Μητρώο ΦΠΑ και να τηρούν τις άλλες φορολογικές διαδικασίες'', εξήγησε ο Υπουργός Εμπορίου, προσθέτοντας πως ''το μέτρο αυτό αφορά πωλήσεις όπου ο αγοραστής είναι πρόσωπο εγγεγραμμένο στο Μητρώο ΦΠΑ''.

    Η κυβέρνηση προτείνει επίσης σχέδιο πώλησης αγαθών απευθείας σε καταναλωτές και ''αφορά πωλήσεις σε καταναλωτές που βρίσκονται στις ελεγχόμενες περιοχές από πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα στις μη ελεγχόμενες περιοχές και τα οποία διέρχονται τη γραμμή μαζί με τα εμπορεύματά τους''.

    Και σε αυτή την περίπτωση, είπε ο κ. Λιλλήκας, οι εμπορευόμενοι που πωλούν αγαθά σε καταναλωτές στις ελεγχόμενες περιοχές, έχουν την υποχρέωση για εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ και έτσι η κυβέρνηση προτείνει ειδικό σχέδιο, με βάση το οποίο οι εμπορευόμενοι αυτοί δεν θα εγγράφονται στο Μητρώο ΦΠΑ.

    Ομως, πρόσθεσε, όταν θα διέρχονται από τη διαχωριστική γραμμή προς τις περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση θα γίνεται καταγραφή των εμπορευμάτων τους ή δήλωση ως προς την ποσότητά τους, ενώ ''ανάλογη καταγραφή ή δήλωση ως προς την ποσότητά τους θα γίνεται και όταν οι ίδιοι εμπορευόμενοι διέρχονται της γραμμής κατά την επιστροφή''.

    Με αυτό το μέτρο, εξήγησε, ''θα δοθεί η δυνατότητα να πωλούνται εμπορεύματα που παράγονται εξ ολοκλήρου ή μεταποιούνται ή τυγχάνουν επεξεργασίας στις μη ελεγχόμενες περιοχές απευθείας στους καταναλωτές στις ελεγχόμενες περιοχές, χωρίς να χρειάζεται η εγγραφή στο Μητρώο ΦΠΑ και άλλες διαδικασίες που πιθανόν να δυσχεραίνουν τη διεξαγωγή του εμπορίου μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    Οσον αφορά τη διακίνηση αγαθών διαμέσου της διαχωριστικής γραμμής, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει εισηγηθεί την τροποποίηση του Κανονισμού έτσι ώστε να επιτρέπει στα προϊόντα που δικαιούνται εξαγωγικής επιστροφής και αφορούν προϊόντα εξ ολοκλήρου παραγόμενα στις μη ελεγχόμενες περιοχές, να μην υπόκεινται σε δασμούς ή επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος όταν διέρχονται της διαχωριστικής γραμμής και να θεωρούνται ως κοινοτικά.

    Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε, θα υποβοηθηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών αυτών και θα ενισχυθεί η βοήθεια προς τους Τ/Κ με το να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς να εμπορεύονται τα αγαθά αυτά σε όλο το έδαφος της Κοινότητας.

    Τέλος, η κυβέρνηση εισηγείται επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ σε εμπορεύματα που διέρχονται από τη διαχωριστική γραμμή προς τις μη ελεγχόμενες περιοχές.

    ''Με τα μέτρα αυτά θα αναπτυχθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και επαφές μεταξύ των Ε/Κ και των Τ/Κ, όπως ακριβώς είναι και ένας από τους στόχους της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Ανακοινώνοντας τις προτάσεις προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς και άλλα μονομερή μέτρα για την εφαρμογή του Κανονισμού για τη διαχωριστική γραμμή, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε πως η κυβέρνηση, στα πλαίσια της διακηρυγμένης και εφαρμοσμένης πολιτικής της στο να καταστήσει τον Κανονισμό για τη διαχωριστική γραμμή πιο αποτελεσματικό, έτσι που να διευκολύνεται η διακίνηση των Τ/Κ με μηχανοκίνητα οχήματα και η μεταφορά εμπορευμάτων και επιβατών προς τις περιοχές που ελέγχει το κράτος, αποφάσισε την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας.

    Οπως είπε, ''με αυτή την τροποποίηση επιτρέπεται η δωρεάν χορήγηση προσωρινής άδειας οδήγησης στους Τ/Κ, καθώς και προσωρινής άδειας οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) στα οχήματα, που θα ισχύει μέχρι ένα χρόνο''.

    ''Η σχετική άδεια κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων θα εξασφαλίζεται αφού προηγουμένως κριθούν κατάλληλα από τις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας'', πρόσθεσε.

    Η απόφαση της κυβέρνησης για χορήγηση κατάλληλων προσωρινών αδειών καλύπτει φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων για ίδιο λογαριασμό του ιδιοκτήτη του ή τρίτου με μίσθωση ή με αμοιβή, λεωφορεία για την εκτέλεση έκτακτων γραμμών (τουριστικά λεωφορεία), και ταξί, ''που ανήκουν σε Κυπρίους που διαμένουν νόμιμα στις περιοχές που δεν ελέγχονται από την κυβέρνηση της Δημοκρατίας, νοουμένου ότι πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το αρμόδιο Υπουργείο'', είπε.

    Ο κ. Θράσου επεσήμανε πως όλοι οι σχετικοί νόμοι, τα έντυπα και τα βιβλία με την εξεταστέα ύλη για την απόκτηση των απαραίτητων πιστοποιητικών άρχισαν να μεταφράζονται στην τουρκική γλώσσα.

    Ο Υπουργός ανέφερε πως από τον Απρίλιο του 2003, όταν άρχισε η δωρεάν μεταφορά των Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές, μέχρι τις 30 Ιουνίου 2004 μεταφέρθηκαν από τα οδοφράγματα Λήδρα Πάλας, Περγάμου και Στροβιλιών 65.464, 12.491 και 32.074 Τ/Κ, αντίστοιχα. (σύνολο 110.029). Εκδόθηκαν ή ανανεώθηκαν 839 κανονικές άδειες οδήγησης και 72.476 προσωρινές άδειες οδικής χρήσης (κυκλοφορίας) και ισάριθμες προσωρινές άδειες οδήγησης.

    Κατά την ίδια περίοδο εισήλθαν στις ελεύθερες περιοχές 232.283 τ/κ οχήματα.

    Σημείωσε τέλος ότι το μέτρο για τη μεταφορά εμπορευμάτων με τ/κ οχήματα δεν εφαρμόστηκε ακόμα.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει πρώτη αντίδραση εκ μέρους της ΕΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι οι προθέσεις της ΕΕ είναι η διευκόλυνση των σχέσεων και των συναλλαγών ανάμεσα στους Τ/Κ και τους Ε/Κ και η οικονομική στήριξη των Τ/Κ, για αυτό και εκτιμάται πως η ΕΕ, θέλοντας να προωθήσει αυτούς του στόχους, θα συμφωνήσει με την προσέγγιση της κυβέρνησης, αφού τα κενά ή οι διαδικασίες που έχουν εντοπισθεί στον σχετικό Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν οδηγούν στην επιτυχία των σκοπών που έχουν τεθεί.

    ''Υπάρχει ο προβληματισμός, διαπιστώνουν ότι είναι προς όφελος των Τ/Κ οι τροποποιήσεις που εισηγούμαστε εμείς και ότι θα συμβάλουν στην ανάπτυξη αυτών των σχέσεων συνεργασίας και συναλλαγών ανάμεσα στις δύο κοινότητες'', ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου.

    Σε ερώτηση πόσο γρήγορα μπορούν να υλοποιηθούν τα μέτρα, ο Υπουργός Εμπορίου είπε ότι με τις απλοποιήσεις που εισηγείται η κυβέρνηση, εάν και εφόσον υιοθετηθούν από την ΕΕ, θα μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν ενδείξεις για τη στάση της ΕΕ, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής επεσήμανε ότι αυτές οι προτάσεις έχουν γίνει εδώ και περισσότερο από ένα μήνα προφορικά σε διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια υποβλήθηκαν γραπτώς.

    ''Οι πρώτες αντιδράσεις ήταν ενθαρρυντικές και θετικές'', είπε ο κ. Τζιωνής, προσθέτοντας ωστόσο πως τυγχάνουν χειρισμού και μελέτης από τεχνικές διευθύνσεις της Επιτροπής.

    Σε ερώτηση αν διασφαλίζεται η προστασία των περιουσιών των Ε/Κ στα κατεχόμενα, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως δεν γίνεται λόγος για επενδύσεις σε ε/κ περιουσίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την άποψη των Τ/Κ επιχειρηματιών, ο κ. Λιλλήκας είπε: ''Από τους Τ/Κ επιχειρηματίες με τους οποίους συχνά έχουμε συναντήσεις αλλά και την ενημέρωση από το Κυπριακό Επιμελητήριο και την ΟΕΒ που έχουν συνεχή επαφή μαζί τους, η άποψη είναι ότι όπως ήταν διαμορφωμένος ο Κανονισμός και με τις πρόνοιες που περιείχε δημιουργείται μια δύσκολη διαδικασία για τους Τ/Κ''.

    ''Οσο διευκολύνουμε τη διαδικασία συναλλαγών, τόσο διευκολύνουμε τους Τ/Κ παραγωγούς ή εμπόρους στο να έρθουν σε επαφή από τη μία με Ε/Κ και να διακινήσουν τα προϊόντα τους ή να αγοράσουν προϊόντα από τις ελεύθερες περιοχές ή να εισαγάγουν προϊόντα μέσω των ελεύθερων περιοχών ή και να διακινήσουν τα δικά τους προϊόντα στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Ο κ. Τζιωνής εξέφρασε την ελπίδα ότι τα μέτρα θα χαιρετιστούν από την τ/κ πλευρά διότι συνιστούν απάντηση στις ανησυχίες των Τ/Κ και τις απαιτήσεις τους από την κυπριακή κυβέρνηση.

    Εξέφρασε βεβαιότητα πως οι Τ/Κ επιχειρηματίες, εμπορευόμενοι και παραγωγοί θα εκτιμήσουν τα μέτρα, εάν τα αφήσει η τ/κ πλευρά να εφαρμοστούν.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος- Κύπρος - Απομόνωση ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε χθες κριτική ότι η Κύπρος έχει απομονωθεί διεθνώς μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από τα εγκαίνια του Ολυμπιακού Κολυμβητηρίου στη Γεροσκήπου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κάλεσε τους δημοσιογράφους να κρίνουν από μόνοι τους αν υπάρχει αυτή η απομόνωση, λέγοντας πως τρεις αρχηγοί κρατών ήδη ήρθαν στην Κύπρο ενώ άλλοι δυο θα έρθουν προσεχώς.

    Είπε επίσης πως ο ίδιος πραγματοποίησε, από τη διεξαγωγή και μετά των δημοψηφισμάτων, πέντε επισκέψεις στο εξωτερικό.

    Δεν ξέρω, σημείωσε, τι εννοούν απομόνωση. ''Απομόνωση από τους Αμερικανούς; Πιθανόν'', κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Υπουργικό Συμβούλιο - Επίτροπος Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα ------------------------------------------------------------------ Τη δημιουργία υπηρεσίας Επιτρόπου Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα που θα στελεχωθεί με αποσπάσεις λειτουργών από άλλες υπηρεσίες της κρατικής μηχανής αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρία του χθες.

    Σε δηλώσεις του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε πως η υπηρεσία αυτή ''θα έχει και τεχνοκρατικό ρόλο συντονισμού, αλλά και πολιτικό ρόλο καθορισμού πολιτικής σε συνεργασία με τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και φυσικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Προενταξιακή ενίσχυση -------------------------------------------------------- Η διαχείριση της βοήθειας που χορηγείται στο πλαίσιο της προενταξιακής ενίσχυσης στην Κύπρο ανατέθηκε στους Εκτελεστικούς Φορείς της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε στις 15 Ιουλίου 2004 να άρει την υποχρέωση της Δημοκρατίας για εκ των προτέρων έγκριση από την Επιτροπή της προκήρυξης προσφορών και της ανάθεσης για την εκτέλεση της βοήθειας που χορηγείται στο πλαίσιο της προενταξιακής ενίσχυσης στην Κύπρο και να αναθέσει τη διαχείριση αυτής της βοήθειας σε αποκεντρωμένη βάση, σε 18 Εκτελεστικούς Φορείς οι οποίοι ασχολούνται με τα προενταξιακά σχέδια που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Επιτροπής και της Δημοκρατίας.

    ΟΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου - ΜΟΕ - Επιστολή ----------------------------------------------------- Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης ενημέρωσε με επιστολή του ημερομηνίας 23 Ιουλίου τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση στις 16 Ιουλίου, τα οποία αποσκοπούν στην ανάπτυξη συνεργασίας και ασφάλειας ανάμεσα στους Ε/Κ και τους Τ/Κ.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος αναφέρεται στην επιστολή του στα συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τη διάνοιξη επιπλέον σημείων διέλευσης, την αποναρκοθέτηση, την απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων από την εντός των τειχών πόλη της Λευκωσίας και από την ευρύτερη περιοχή Δερύνειας-Αμμοχώστου-Στροβιλιών και τον περιορισμό στρατιωτικών ασκήσεων, καθώς και στην πρόταση που αφορά την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου.

    Ο κ. Μαυρογιάννης επισημαίνει στον Γενικό Γραμματέα ότι η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα συνεισφέρει σημαντικά στην περαιτέρω αποκλιμάκωση της έντασης επί του εδάφους και στη βελτίωση των συνθηκών ώστε να επιτραπεί η ανάμιξη και η συνεργασία των μελών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    ΟΗΕ - Μόνιμος Αντιπρόσωπος Κύπρου - 30χρονα εισβολής -------------------------------------------------------- Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης κατήγγειλε στις 26 Ιουλίου με επιστολή του στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ τις ''εορταστικές'' εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για τα 30 χρόνια από την τουρκική εισβολή, στις οποίες συμμετείχαν αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης υπό την ηγεσία του Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, με την παρουσία δύο τουρκικών πλοίων και ενός υποβρυχίου που κατέπλευσαν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου.

    Στην επιστολή, η οποία κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος σημειώνει ότι είναι απογοητευτικό που η Τουρκία επιμένει στη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας γύρω από την Κύπρο, αλλά και ειρωνεία αποτελεί η προσπάθεια της Τουρκίας να παρουσιάσει μία μόνιμη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, όπως είναι η εισβολή και κατοχή, ως ένα γεγονός άξιο ενθουσιασμών και επίδειξης δυνάμεως.

    Ο Πρέσβης σημειώνει ότι αυτές οι ενέργειες, πέραν του ότι προσβάλλουν τον λαό της Κύπρου που ακόμα υποφέρει από τα δεινά της εισβολής και κατοχής, αυξάνουν τα αισθήματα ανασφάλειας και υποσκάπτουν τις προσπάθειες για συμφιλίωση και αμοιβαία εμπιστοσύνη.

    Επίτροπος ΚΟΑΠ - Σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης - Αιτήσεις ------------------------------------------------------------ Συνολικά 20.862 αιτήσεις, ύψους γύρω στα 12,5 εκατομμύρια λίρες για τα 58 προγράμματα (Μέτρα) του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχουν υποβληθεί από αγρότες στον Κυπριακό Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΚΟΑΠ) με τη λήξη της περιόδου υποβολής των αιτήσεων στις 30 Ιουλίου 2004, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος του ΚΟΑΠ Κώστας Πετρίδης.

    Ανέφερε ότι το σύνολο των επιδοτήσεων για τα προγράμματα του Σχεδίου Αγροτικής Ανάπτυξης ανέρχεται κάθε χρόνο γύρω στα 30 εκ. λίρες.

    Αναστασιάδης - Ταλάτ - Συνάντηση - Δηλώσεις ------------------------------------------------- Στην ανάγκη για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό συμφώνησαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, οι οποίοι συναντήθηκαν χθες στα γραφεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    Πρόκειται για την πρώτη οργανωμένη μετάβαση της ηγετικής πυραμίδας του ΔΗΣΥ στα κατεχόμενα για συνάντηση με τ/κ κόμματα. Κατά τη συνάντηση, όπως ανακοινώθηκε και από τους δύο πολιτικούς, συμφωνήθηκε να συσταθεί κοινή επιτροπή για το Κυπριακό και για εξέταση θεμάτων όταν και όποτε προκύπτουν.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως ήγειρε στον κ. Ταλάτ το θέμα του Κυπριακού, το θέμα των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα, το θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων και το θέμα του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου.

    Πρόσθεσε ότι για το θέμα της τύχης των αγνοουμένων θα υπάρξουν ''καλά νέα'' τις επόμενες μερικές ημέρες.

    Ο κ. Ταλάτ δεσμεύτηκε ότι το Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου θα ανοίξει με την αρχή της επόμενης σχολικής περιόδου.

    Ερωτηθείς για την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης για άνοιγμα του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου υπό κοινή διαχείριση Ε/Κ και Τ/Κ, ο κ. Ταλάτ απάντησε ότι ''οι Τ/Κ δεν χρειάζονται τέτοιου είδους μεταχείριση''.

    Είπε ότι το λιμάνι ήδη λειτουργεί και υποστήριξε ότι οι Τ/Κ ζητούν ''προνομιακές εξαγωγές'' σε ευρωπαϊκά κράτη.

    ΑΑΕΙ - Εισαγωγικές εξετάσεις - Αποτελέσματα ------------------------------------------------- Ιδιαίτερη ικανοποίηση εξέφρασε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης για την όλη διαδικασία των προεισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΑΕΙ) Κύπρου και Ελλάδας.

    Ανακοινώνοντας τα αποτελέσματα των εξετάσεων, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Παιδείας, ο κ. Γεωργιάδης έκανε ξεχωριστή αναφορά στη συμβολή του Πανεπιστημίου Κύπρου στην όλη διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων, την οποία χαρακτήρισε ''αδιάβλητη'' και ζήτησε από τον κυπριακό λαό, τους υποψηφίους και τους γονείς τους να έχουν πλήρη εμπιστοσύνη στην Υπηρεσία Εξετάσεων για την αξιοκρατική κατανομή των θέσεων φοίτησης στα ΑΑΕΙ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, στις εξετάσεις του 2004 υπέβαλαν αίτηση συμμετοχής 7.507 υποψήφιοι για να διεκδικήσουν μια από τις 6.812 θέσεις. Από αυτές διατέθηκαν 6.038 θέσεις και 774 έμειναν αδιάθετες.

    Την Πέμπτη, 5 Αυγούστου, θα εγγράψει τους νέους φοιτητές το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το οποίο, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των προεισαγωγικών εξετάσεων, καλεί τους νέους φοιτητές να ακολουθήσουν προσεκτικά τις οδηγίες για διεκπεραίωση της εγγραφής τους.

    Μέχρι την Τετάρτη, 4 Αυγούστου, αναφέρει στις οδηγίες του το Πανεπιστήμιο Κύπρου, κάθε υποψήφιος θα πρέπει να προμηθευτεί το ειδικό έντυπο εγγραφής από τα Επαρχιακά Γραφεία του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ή την Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου ή την ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου Κύπρου στη διεύθυνση http://www.ucy.ac.cy/~fmnotice.

    Το έντυπο αυτό θα πρέπει να το συμπληρώσει ο υποψήφιος και να επικολλήσει στην κατάλληλη θέση μια πρόσφατη φωτογραφία του και στη συνέχεια θα πρέπει να το καταθέσει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου την Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2004, σε καθορισμένη αίθουσα και ώρα.

    Οσοι από τους υποψηφίους οι οποίοι παρακάθησαν στις προεισαγωγικές εξετάσεις για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας (ΑΑΕΪ) εξασφαλίζουν θέση για φοίτηση στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο (ΑΤΙ) στο ακαδημαϊκό έτος 2004-2005, πρέπει να παρουσιαστούν στο ΑΤΙ οι ίδιοι ή εκπρόσωπός τους, την Τρίτη, 24 Αυγούστου 2004, μεταξύ 09:00 και 13:00 για εγγραφή.

    Οι υποψήφιοι σπουδαστές του ΑΤΙ, σύμφωνα με οδηγίες του Ιδρύματος, πρέπει να προσκομίσουν αντίγραφο του απολυτηρίου τους, δυο φωτογραφίες μεγέθους διαβατηρίου και το ποσό των 90 λιρών για να καλυφθούν η προσωπική τους ασφάλιση, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις στη βιομηχανία, η συνδρομή τους στη Φοιτητική Ενωση (ΦΕΑΤΙ), η φοιτητική τους ταυτότητα, η στολή εργαστηριακής εξάσκησης και η στολή για επίσημες εμφανίσεις του ΑΤΙ.

    Υποψήφιοι που έχουν καταταχθεί στην Εθνική Φρουρά τον Ιούλιο 2004 και έχουν εξασφαλίσει θέση για φοίτηση στο ΑΤΙ δικαιούνται να ζητήσουν αναστολή της θητείας τους για να φοιτήσουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2004-2005 και μέχρι τη συμπλήρωση των σπουδών τους στο ΑΤΙ.

    Κατά την εγγραφή τους, τα άτομα αυτά πρέπει να υποβάλουν τα στρατολογικά τους στοιχεία [ΚΕΝ/ Μονάδα, Ημερομηνία Γεννήσεως, Τόπο Γεννήσεως και Αριθμό Στρατολογικού Μητρώου (ΑΣΜ)]. Οι αναγκαίες ενέργειες για την προσωρινή απόλυσή τους από την Εθνική Φρουρά μέχρι τη συμπλήρωση των σπουδών τους θα γίνουν από τη Διεύθυνση του ΑΤΙ.

    Οσοι εξασφάλισαν θέση για φοίτηση στο ΑΤΙ και υπηρετούν στην Εθνική Φρουρά αλλά δεν επιθυμούν να τύχουν προσωρινής απόλυσης για να φοιτήσουν στο ΑΤΙ κατά το Ακαδημαϊκό Ετος 2004-2005, μπορούν να κρατήσουν τη βαθμολογία που εξασφάλισαν (όχι τη θέση), για να διεκδικήσουν με τη βαθμολογία αυτή θέση στο ΑΤΙ μετά τη συμπλήρωση της θητείας τους, νοουμένου ότι δεν θα διαφοροποιηθούν τα κριτήρια και οι κανονισμοί εισδοχής με την πιθανή λειτουργία μέχρι τότε του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

    Θα πρέπει όμως μέχρι τον Ιούνιο του έτους απόλυσής τους να δηλώσουν στη Γραμματεία του ΑΤΙ την πρόθεσή τους να διεκδικήσουν θέση για φοίτηση στο Ινστιτούτο.

    ΟΥΕΦΑ - Κληρώσεις - Κυπριακές ομάδες --------------------------------------- Η ΤΣΚΑ Σόφιας είναι η αντίπαλος της Ομόνοιας στο β' προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, σύμφωνα με την κλήρωση που έγινε χθες το απόγευμα στη Νιόν της Ελβετίας.

    Το πρώτο παιχνίδι θα διεξαχθεί στις 12 Αυγούστου στη Λευκωσία και ο επαναληπτικός στις 26 του ίδιου μήνα στη Βουλγαρία.

    Εξάλλου, η ΑΕΚ Λάρνακας κληρώθηκε να αντιμετωπίσει την ισραηλινή Μακάμπι Πέταχ Τίκβα για τον β' προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στη Λάρνακα.

    Στο μεταξύ, ο ΑΠΟΕΛ σε περίπτωση που προκριθεί στον γ' προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, θα βρεθεί αντίπαλος με την ομάδα που θα προκριθεί από το ζευγάρι Τίρανα - Φερεντσβάρος.

    Πάφος - Βρετανοί αθλητές - Προπόνηση -------------------------------------------- Οι Βρετανοί αθλητές που ανήκουν στη βρετανική Ολυμπιακή Ομάδα είναι πολύ ικανοποιημένοι από τις εγκαταστάσεις στην Κύπρο και τις γενικότερες συνθήκες άσκησής τους και της όλης προετοιμασίας τους για τους Αγώνες.

    Αυτό επισημάνθηκε ξανά χθες κατά την αναχώρηση από το αεροδρόμιο του Χήθροου 80μελούς ομάδας αθλητών μαζί με προπονητές και άλλους τεχνικούς για την Πάφο.

    Η αναχώρηση έγινε με αεροπλάνο των Κυπριακών Αερογραμμών που αποτελεί και τον επίσημο αερομεταφορέα της Βρετανικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα άνοδος ---------------------------------- Σε πορεία ανόδου διατηρήθηκε για τρίτη ημέρα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τα ενδοσυνεδριακά σκαμπανεβάσματα του Γενικού Δείκτη μεταξύ θετικού και αρνητικού εδάφους. Η αγορά, ως αποτέλεσμα των κερδών της Λαϊκής Τράπεζας, σημείωσε χθες αμελητέα άνοδο της τάξης του 0,07%, κλείνοντας στις 74,51 μονάδες. Μικρή αύξηση, λόγω του ενδιαφέροντος των επενδυτών για Κυβερνητικά Χρεώγραφα, παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 377 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Αναθεωρημένο ΠΣ - Κρατικός προϋπολογισμός

    Αναθεωρημένο Πρόγραμμα Σύγκλισης (ΠΣ) της κυπριακής οικονομίας με τα κριτήρια του Μάαστριχ, που θα καταδεικνύει πώς εξελίσσονται τα μεγέθη της οικονομίας, θα υποβάλει η κυβέρνηση εντός Νοεμβρίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 31 July 2004 - 17:49:08 UTC