Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Τσιάμπιονς Λινγκ: ΑΠΟΕΛ - Σπάρτα Πράγας
  • [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αμερικανικά όπλα στα κατεχόμενα - Συμφωνίες
  • [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αμερικανικά όπλα στα κατεχόμενα (Ορθή επανάληψη)
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Κύπρος - ΗΠΑ - Συνομιλίες - Οπλα μαζικής καταστροφής
  • [07] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Στέιτ Ντιπάρντμεντ - Οπλα - Κατεχόμενα
  • [08] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΗΠΑ - Οπλα μαζικής καταστροφής
  • [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κατεχόμενα - Αμερικανικά όπλα
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή πτωτικής πορείας
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ταλάτ
  • [14] (Κ) Γκρόσμαν - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

  • [01] (Κ) Τσιάμπιονς Λινγκ: ΑΠΟΕΛ - Σπάρτα Πράγας

    [02] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αμερικανικά όπλα στα κατεχόμενα - Συμφωνίες

    Η χρήση αμερικανικών όπλων στα κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου διέπεται από νομικές συμφωνίες οι οποίες τηρούνται δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, ο οποίος παρέπεμψε στην αποδοχή και εφαρμογή του σχεδίου Ανάν το θέμα που έχει προκύψει με την παρουσία αμερικανικού οπλισμού στα κατεχόμενα.

    [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αμερικανικά όπλα στα κατεχόμενα (Ορθή επανάληψη)

    Η χρήση αμερικανικών όπλων από τον τουρκικό στρατό διέπεται από νομικές συμφωνίες οι οποίες τηρούνται δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, ο οποίος παρέπεμψε στην αποδοχή και εφαρμογή του σχεδίου Ανάν το θέμα που έχει προκύψει με την παρουσία αμερικανικού οπλισμού στα κατεχόμενα.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης αναφορικά με τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν τις οποίες γραπτώς κατέθεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος δήλωσε, το διάβημα της κυπριακής κυβέρνησης προς τις ΗΠΑ για την τοποθέτησή τους ότι νόμιμα βρίσκεται στα κατεχόμενα αμερικανικής προέλευσης οπλισμός είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες οι οποίες αναφέρονται επίσης στην υγρασία που αναμένεται να πλήξει το 98% της ατμόσφαιρας αύριο στην Κύπρο και στην εξάσκηση του επαγγέλματος του φυσιοθεραπευτή από μη προσοντούχους.

    Η ''Αλήθεια'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Χρυσώνουν έξι επιχειρηματίες με τα γήπεδα γκολφ'' γράφει ότι η κυβέρνηση "προικοδοτεί με δεκάδες εκατ. λίρες πολύ μικρό αριθμό επιχειρηματιών", προκειμένου οι τελευταίοι να προχωρήσουν στη δημιουργία γηπέδων γκολφ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ''την πάτησαν οι Οικολόγοι'' και αναφέρεται στις δηλώσεις του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργου Περδίκη ο οποίος είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν τήρησε την προεκλογική του δέσμευση για ίδρυση του Ανεξάρτητου Φορέα Περιβάλλοντος.

    Η ''Μάχη'' με τίτλο ''Τηλεφώνημα θανάτου'' γράφει ότι κατά τη διαδικασία ανανέωσης του διατάγματος κράτησης των υπόπτων για το φόνο του Παύλου Χριστοδούλου ο ανακριτής "αποκάλυψε ότι η ίδια η σύζυγος του θύματος είναι που παγίδευσε το θύμα κλείνοντάς του το μοιραίο ραντεβού με τους δολοφόνους του". Αλλού γράφει ότι ενώπιον του ΕΔΑΔ βρίσκονται οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, της Τουρκίας και της Ε/Κ, Μ. Ξενίδη -Αρέστη, πρόσφυγα από την Αμμόχωστο αναφορικά με το καθεστώς της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα με στόχο να παραπέμπονται προσφυγές Ε/Κ εκεί αντί στο ΕΔΑΔ.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Αύριο μείνετε στα σπίτια σας'' γράφει ότι σύμφωνα με πρόγνωση του Αστεροσκοπείου Αθηνών, αύριο το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυκτα της Πέμπτης, μεγάλη υγρασία θα πνίξει κυρίως τη Λευκωσία και τη Λάρνακα αφού θα φθάσει μέχρι και 98%. Η εφημερίδα απευθύνει μέσω πνευμονολόγου, προειδοποίηση κυρίως προς τους καρδιοπαθείς και τα άτομα με άσθμα να μείνουν στα σπίτια τους εκείνες τις ώρες. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι το ψευδοκράτος επιδιώκει να βάλει φρένο στην ανεξέλεγκτη κάθοδο Τούρκων εργατών στα κατεχόμενα, τροποποιώντας το λεγόμενο νόμο περί μετανάστευσης.

    Η ''Σημερινή'' με τίτλο ''Βγήκαν μαχαίρια'' γράφει ότι σε οξεία φάση πέρασε χθες η σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης με αφορμή τις αλλαγές στο σχέδιο Ανάν τις οποίες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έθεσε ενώπιον ξένων. Αλλού γράφει ότι σε διάβημα προς τον Αμερικανό Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον προέβη χθες η κυπριακή κυβέρνηση με αφορμή δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι ο αμερικανικής προέλευσης οπλισμός που κατέχει ο κατοχικός στρατός είναι νόμιμος και όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου το διάβημα εξηγεί τη θέση της κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υπεραπλουστεύσουν το θέμα το οποίο δημιουργεί πολλές ανησυχίες στον κυπριακό λαό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πρώτο βιολί οι Αμερικανοί'' γράφει ότι χείρα βοηθείας από τις ΗΠΑ ζήτησε χθες η Βρετανία με στόχο την εξασφάλιση της στήριξης κρατών - μελών της ΕΕ για το απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ από τα κατεχόμενα λιμάνια της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι σε χθεσινή του δήλωση ανακοίνωσε την υποστήριξή των ΗΠΑ για την πλήρη αποστρατικοποίηση της Κύπρου προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν προβλέπει αποστρατικοποίηση ''και αν γινόταν αποδεκτό θα επιτυγχάναμε αυτό το στόχο''.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Τα σταφύλια της 'οργής''' γράφει ότι 50 εκατ. κιλά σταφύλια από τα 100 εκατ. που υπολογίζεται να είναι η φετινή παραγωγή, κινδυνεύουν να μείνουν ατρύγητα με δραματικές επιπτώσεις στο εισόδημα των αμπελουργών. Προσθέτει ότι ήδη οι αμπελουργοί, κυρίως της Πάφου, διακατέχονται από έντονη ανησυχία, καθώς σε μια εβδομάδα αρχίζει ο τρυγητός και κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τη φετινή σοδειά σταφυλιών. Αλλού γράφει ότι το θέμα της διεξαγωγής πρόωρων λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, θα ξεκαθαριστεί αύριο όπως δήλωσε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Τσαρλατάνοι φυσιοθεραπευτές, κίνδυνος για την υγεία'', γράφει ότι ο Σύνδεσμος Φυσιοθεραπευτών προειδοποιεί ότι φυσιοθεραπευτές που δεν έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος, θέτουν την υγεία του κόσμου σε κίνδυνο, ιδιαίτερα μετά που 21χρονος έμεινε παράλυτος ύστερα από φυσιοθεραπεία που του έκανε άτομο μη προσοντούχο. Αλλού γράφει ότι η Τουρκία αντέδρασε με ανησυχία και απογοήτευση στην απόφαση της ΕΕ να μην αρχίσει ακόμη απευθείας εμπορικές συναλλαγές με το ψευδοκράτος, παρά τις υποσχέσεις που δόθηκαν στην Τουρκία μετά που υποστήριξε το σχέδιο Ανάν.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Αμερικανικά όπλα στα κατεχόμενα ------------------------------------------ Η χρήση αμερικανικών όπλων από τον τουρκικό στρατό διέπεται από νομικές συμφωνίες οι οποίες τηρούνται δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, ο οποίος παρέπεμψε στην αποδοχή και εφαρμογή του σχεδίου Ανάν το θέμα που έχει προκύψει με την παρουσία αμερικανικού οπλισμού στα κατεχόμενα.

    Ερωτηθείς για το θέμα που έχει προκαλέσει και διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης προς την αμερικανική κυβέρνηση, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε πως η ξεκάθαρη άποψη της Ουάσιγκτον είναι πως το νησί πρέπει να αποστρατικοποιηθεί.

    ''Για μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε εργασθεί και προωθούμε την αποστρατικοποίηση του νησιού. Το σχέδιο Ανάν προέβλεπε για αυτό και πιστεύουμε ότι το σχέδιο Ανάν, εάν υιοθετηθεί, θα επιτύχει στο να πραγματοποιήσει αυτό το στόχο. Χωρίς να μιλάμε στη μια ή την άλλη πλευρά, πιστεύουμε ότι ολόκληρο το νησί πρέπει να αποστρατικοποιηθεί», είπε ο κ. Ιριλάι.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την πρόσφατη δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ αναφορικά με τα αμερικανικά όπλα στα κατεχόμενα η οποία προκάλεσε τα διαβήματα της κυπριακής κυβέρνησης, ο κ. Ιριλάι ανέφερε ότι η ερώτηση ήταν πολύ συγκεκριμένη και το ίδιο ήταν και η απάντηση.

    Οπως είπε, η ερώτηση αφορούσε τη χρήση αμερικανικών όπλων από τα τουρκικά στρατεύματα, η οποία διέπεται ''από νομικούς περιορισμούς και νομικές συμφωνίες, οι οποίες τηρήθηκαν''.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το σχέδιο Ανάν δεν υποστηρίζει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου, προνοώντας για την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως το σχέδιο Ανάν ασχολήθηκε με το συγκεκριμένο θέμα κατά τρόπο που ευνοούσε την εξομάλυνση της έντασης και μακροπρόθεσμα ήταν προς το συμφέρον του λαού της Κύπρου.

    ΥΠΕΞ - Αμερικανικά όπλα - Διαβήματα ------------------------ Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος προέβη χθες το μεσημέρι σε διάβημα προς τον Αμερικανό Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον αναφορικά με τη δήλωση εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι ο αμερικανικής προέλευσης οπλισμός που κατέχει ο κατοχικός στρατός είναι νόμιμος.

    Οπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, το διάβημα βασικά εξηγά τη θέση της κυβέρνησης ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υπεραπλουστεύουν το θέμα, το οποίο δημιουργεί πολλές ανησυχίες στον κυπριακό λαό και προκαλεί το λαϊκό αίσθημα στην Κύπρο.

    ''Είχα δώσει εντολές στον Πρέσβη μας στην Ουάσινγκτον να προβεί σε διάβημα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επίσης στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών να καλέσει τον Αμερικανό Πρέσβη και να προβεί σε διάβημα. Το έκανε ο Γενικός Διευθυντής διότι δεν πρόβλεπα ότι θα είχα γυρίσει από τις Βρυξέλλες'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''το διάβημα βασικά εξηγά τη θέση μας ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υπεραπλουστεύουν το θέμα, ένα θέμα το οποίο δημιουργεί πολλές ανησυχίες στον κυπριακό λαό και προκαλεί πραγματικά το λαϊκό αίσθημα στην Κύπρο, έστω και αν η θέση που εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αφορούσε αποκλειστικά την ερμηνεία του για τις πρόνοιες του αμερικανικού νόμου όσον αφορά τη μεταφορά οπλισμού κάποιας ηλικίας, που είναι το 1988''.

    ''Εμείς στην πραγματικότητα διαφωνούμε και πάνω στη νομική ερμηνεία που δίδεται και παλαιότερα είχαμε ξανά διαμαρτυρηθεί ότι με βάση τον αμερικανικό νόμο ο τουρκικός οπλισμός που βρίσκεται εδώ με τα κατοχικά στρατεύματα είναι παράνομος'', είπε.

    Σημείωσε ότι ''υπάρχουν και πρόνοιες του διεθνούς δικαίου που πασιφανώς δείχνουν ότι ο οπλισμός που έχουν τα τουρκικά στρατεύματα είναι παράνομος αφού η κατοχή είναι εντελώς παράνομη, και αυτές οι ευαισθησίες μας έχουν μεταφερθεί στην αμερικανική κυβέρνηση''.

    ''Μάλιστα σε αυτή την πολύ ευαίσθητη περίοδο όπου οι Τούρκοι μεταφέρουν και οπλισμό και επιπρόσθετα στρατεύματα, είναι μια πρόκληση στο λαϊκό αίσθημα στην Κύπρο. Αυτό είναι το νόημα του διαβήματος που έγινε και στην Ουάσινγκτον και εδώ'', πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του πρώην Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου ότι δεν υπάρχει ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων και ότι τα όσα λέγονται από την κυβέρνηση είναι για σκοπούς πολιτικής, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''έχουμε αρκετά καλή πληροφόρηση για τις κινήσεις του Αττίλα, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πληροφόρησή μας είναι υψηλής πιστότητας και την εμπιστευόμαστε''.

    Αμερικανοί βουλευτές - Καταδίκη τουρκικής εισβολής ----------------------------------- Αμερικανοί βουλευτές στα πλαίσια ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε ενώπιον της ολομέλειας της αμερικανικής Βουλής στις 22 Ιουλίου για την 30η τραγική επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο καταδίκασαν την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή της βόρειας Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα και απαίτησαν την επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου, όπου θα μπορούν να ζήσουν ειρηνικά Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι.

    Ο βουλευτής Patrick Kennedy (δημοκρατικός Rhode Island) δήλωσε ότι η παράνομη κατοχή του ενός τρίτου των εδαφών της Κύπρου αποτελεί παραβίαση πάμπολλων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου τόνισε ότι όλοι πρέπει να κατανοήσουν το μήνυμα που έδωσαν οι Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να υποστηρίξουν το προτεινόμενο σχέδιο Ανάν. Πρόσθεσε ότι το 76% των Ελληνοκυπρίων ψηφοφόρων εναντιώθηκε στο σχέδιο Ανάν λόγω προβλημάτων ζωτικής σημασίας όπως η ασφάλεια, η επιστροφή περιουσιών και άλλα.

    Ο βουλευτής Gregory Meeks (δημοκρατικός Νέα Υόρκη) ανέφερε ότι η πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας επιθυμεί μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία υπό ένα σχέδιο το οποίο θα προωθεί τη γνήσια επανένωση των Κυπρίων.

    Ο βουλευτής Lincoln Diaz-Balart (ρεπουμπλικάνος Florida) τόνισε ότι ο στόχος της επανένωσης της Κύπρου είναι πολύ σημαντικός για να εγκαταλειφθεί. Πιστεύω ειλικρινά, πρόσθεσε, ότι μετά την παρέλευση 30 χρόνων από τη διαίρεση της Κύπρου, οι Κύπριοι μπορούν να επανενωθούν και να ζήσουν ειρηνικά και ελεύθερα.

    Ο βουλευτής Mark Kirk (ρεπουμπλικάνος Illinois) είπε ότι οι βασικές αρχές στις οποίες στηρίζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών, πρέπει να αποτελέσουν τη βάση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κανονισμοί - Δηλώσεις ----------------------- Ο χρηματοδοτικός κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων και ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα θα υπόκεινται στη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και σε αντίθετη περίπτωση θα μπορούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει βέτο και στους δύο κανονισμούς, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας ότι υπάρχει μεγάλο χάσμα μέχρι να μπορέσει η κυβέρνηση να δώσει τη συγκατάθεσή της.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως η κυβέρνηση έχει αναφέρει στην ΕΕ κάποιες νέες προτάσεις, μερικές από τις οποίες θα εφαρμοστούν μονομερώς, σημειώνοντας πως αυτές θα επιδοθούν επίσημα στην ΕΕ και θα ανακοινωθούν μόλις εκπονηθούν κάποιες λεπτομέρειες.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για τη Συνεργασία της Λιβύης Mohamed El-Taher Siyala, ο κ. Ιακώβου είπε ότι επέστρεψε το πρωί από τις Βρυξέλλες, όπου έδωσε συνέντευξη Τύπου σε ξένα μέσα ενημέρωσης, στα οποία ανακεφαλαίωσε και ανακοίνωσε ''νέα μέτρα για το εμπόριο τ/κ προϊόντων προς την περιοχή που ελέγχει το κυπριακό κράτος, αλλά και για σκοπούς εξαγωγής''.

    ''Εγώ βλέπω την ανάπαυλα του Αυγούστου ως ένα παράθυρο ευκαιρίας για να συνεννοηθούμε με τους εταίρους μας στην ΕΕ για το τι πρέπει να γίνει'' αναφορικά με το χρηματοδοτικό κανονισμό και τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, είπε ο κ. Ιακώβου.

    Σημείωσε ότι ''έχει αναγνωριστεί πια ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο δεν μπορεί να βασίζεται πάνω στο άρθρο 133 της Συνθήκης για την ΕΕ, ότι θα πρέπει να βασιστεί στην παράγραφο 2 του πρωτοκόλλου 10 (της Συνθήκης Προσχώρησης) που απαιτεί ομοφωνία''.

    Για το λόγο αυτό, ο κ. Ιακώβου συναντήθηκε χθες με τον Πρεσβευτή της Ολλανδίας στην Κύπρο, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο.

    Οπως είπε ο κ. Ιακώβου, ''θα συνέλθει η Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων στις 3 Σεπτεμβρίου και στο μεταξύ θα συμπληρώσουμε έναν ευρύ κύκλο επαφών, θα ανακοινώσουμε σε λεπτομέρεια την πρόταση ανοίγματος της Αμμοχώστου και του τρόπου λειτουργίας του λιμανιού της Αμμοχώστου, μία εναλλακτική πρόταση για τη χρησιμοποίηση του λιμανιού της Λάρνακας από Τ/Κ επιχειρηματίες και ελπίζω ότι θα υπάρξουν συναινετικές λύσεις μέχρι την 13η Σεπτεμβρίου όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων''.

    Σε ερώτηση εάν αυτές οι προτάσεις θα εφαρμοστούν μονομερώς, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''όσες μπορούν να εφαρμοστούν μονομερώς θα εφαρμοστούν μονομερώς'' και έφερε ως παράδειγμα την αποναρκοθέτηση.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως οι συγκεκριμένες προτάσεις θα ανακοινωθούν δημόσια ''μόλις εκπονηθούν κάποιες λεπτομέρειες''.

    Αναφερόμενος σε μερικά από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''φορτηγά αυτοκίνητα μπορούν να μεταφέρουν προϊόντα τα οποία παράγει ο ιδιοκτήτης τους, φορτηγά αυτοκίνητα που ανήκουν σε εταιρείες ή άλλα άτομα μπορούν να μεταφέρουν εμπορεύματα με αμοιβή, τουριστικά λεωφορεία θα μπορούν να μεταφέρουν τουρίστες ή Τ/Κ στις περιοχές που ελέγχει το κράτος, και ταξί που ανήκουν σε Τ/Κ θα μπορούν να φέρνουν επιβάτες από την περιοχή που δεν ελέγχει η κυβέρνηση στην περιοχή που ελέγχει η κυβέρνηση''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''εμείς βρίσκουμε ότι οι έλεγχοι που επιβάλλει η ΕΕ είναι πάρα πολύ αυστηροί, δύσκαμπτοι και δεν διευκολύνουν την εμπορική δραστηριότητα'', προσθέτοντας ότι ''πρέπει να βρεθούν απλουστευμένοι τρόποι''.

    Οσον αφορά τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''αυτό το θέμα έχει λυθεί διά της μελλοντικής παρουσίας λειτουργών της ΕΕ, οι οποίοι θα πιστοποιούν ότι τα προϊόντα που παράγονται πληρούν όλους τους κανόνες της υγιεινής των φυτικών προϊόντων''.

    ''Για προϊόντα ζώων δεν μπορούν να ξεπεραστούν τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν και για αυτόν το λόγο δεν μπορεί να γίνει εμπορία ζωικών προϊόντων είτε προς την περιοχή που ελέγχει το κυπριακό κράτος είτε προς το εξωτερικό'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση πως η ολλανδική προεδρία της ΕΕ έχει αντιληφθεί ότι ''δεν μπορεί ο κανονισμός αυτός να βασιστεί πάνω στο άρθρο 133 της Συνθήκης της ΕΕ που αφορά εμπορία προϊόντων με τρίτες χώρες''.

    ''Πρέπει να βασιστεί πάνω στη Συνθήκη Προσχώρησης, στο Πρωτόκολλο 10. Αυτό φυσικά χρειάζεται ομοφωνία και η απόκλιση όλων εκείνων των χωρών που έλαβαν το λόγο στην τελευταία συνεδρία είναι ότι πρέπει να αναζητηθεί μια καινούργια νομική βάση'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''και ο χρηματοδοτικός κανονισμός και ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο θα υπόκεινται στη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας ή θα μπορούσε τότε η Κυπριακή Δημοκρατία να ασκήσει βέτο και στο χρηματοδοτικό κανονισμό και στον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο''.

    ''Γι' αυτό γίνονται διεργασίες και υποθέτω ότι δεν θα γραφτεί σαν κανονισμός εκτός εάν συμφωνηθεί το περιεχόμενό του και συμφωνηθεί και από την Κυπριακή Δημοκρατία'', είπε.

    Σημείωσε ωστόσο ότι ''έχουμε πολύ μεγάλη απόσταση στο να μπορέσουμε να συγκατατεθούμε είτε για τον ένα κανονισμό είτε για τον άλλο''.

    Σε ερώτηση εάν οι προτάσεις της κυβέρνησης έχουν υποβληθεί επίσημα στην ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι συναντήθηκε με τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Κύπρο Αντριαν βαν ντερ Μιρ, στον οποίο ανέφερε τα μέτρα, αλλά ''η επίσημη επίδοση αυτών των προτάσεων θα γίνει όταν εκπονηθούν όλες οι λεπτομέρειες''.

    Σχολιάζοντας δήλωση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ δεν αξιοποίησαν τη χθεσινή ευκαιρία για να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει στους Τ/Κ, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''δεν ήξεραν προφανώς την ημερήσια διάταξη του χθεσινού Συμβουλίου, ότι αυτό το θέμα δεν ήταν στην ημερήσια διάταξη, ότι η απόφαση που λήφθηκε είναι ότι τα θέματα αναβάλλονται για το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη''.

    ''Προφανώς δεν γνώριζαν αυτές τις λεπτομέρειες'', κατέληξε.

    Μητροπολίτης Κυρηνείας - Μονή Αγίου Παντελεήμονα - Καταγγελία ----------------------------------------- Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος καταγγέλλει το παράνομο καθεστώς του Ντενκτάς γιατί το ιστορικό Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στην κατεχόμενη Μύρτου, το οποίο ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Κυρηνείας, λόγω της μετατροπής του από τα τουρκικά στρατεύματα σε στρατιωτικό χώρο για τριάντα συνεχή χρόνια, κινδυνεύει με ολοσχερή κατάρρευση.

    Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας απέστειλε επιστολή καταγγελίας προς τους Πρεσβευτές των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το ΓΓ του ΟΗΕ, τους ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΟΥΝΕΣΚΟ και τον Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

    Στην επιστολή του ο Κυρηνείας Παύλος αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Πολίτης'' για το κατεχόμενο μοναστήρι και υποδεικνύει ότι η επέμβαση του παράνομου καθεστώτος στους ιερούς χώρους λατρείας ''συνιστά πρόκληση και σκόπιμη πράξη για καταστροφή της θρησκευτικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα εδάφη'', τονίζοντας ότι όλες οι θρησκείες πρέπει να τυγχάνουν προστασίας γιατί συνιστούν μέρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Υπενθυμίζει επίσης στην επιστολή του ότι όλα αυτά συμβαίνουν εξαιτίας της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, καλώντας τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να λάβουν τα δέοντα μέτρα για να εξαναγκασθεί η Τουρκία να σέβεται όλους τους ιερούς ναούς και τα χριστιανικά μνημεία.

    ΕΔΑΔ - Προσφυγές - Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων -------------------------------- Ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) βρίσκονται οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, της Τουρκίας και της Ελληνοκύπριας Μ. Ξενίδη-Αρέστη, πρόσφυγα από την Αμμόχωστο, αναφορικά με το καθεστώς της λεγόμενης επιτροπής περιουσιών που έχει συσταθεί στο ψευδοκράτος με στόχο να παραπέμπονται προσφυγές Ελληνοκυπρίων σε αυτήν αντί στο ΕΔΑΔ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Στέλλα Ιωαννίδου, η Νομική Υπηρεσία ετοιμάζει τώρα την απάντησή της στις θέσεις που διατύπωσε η Τουρκία επί του θέματος, που θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 21 Αυγούστου, 11 μόνο ημέρες πριν την προφορική ακρόαση ενώπιον του ΕΔΑΔ που αναμένεται να εκδώσει απόφαση για το κατά πόσο η λεγόμενη επιτροπή αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο.

    Από την πλευρά του, ο δικηγόρος της Ε/Κ αιτήτριας Αχιλλέας Δημητριάδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι η έκβαση αυτής της πιλοτικής υπόθεσης θα επηρεάσει τις πλείστες των υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του ΕΔΑΔ, πλην 33 που έχουν ήδη κηρυχθεί παραδεκτές από το Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας την αναμενόμενη απόφαση στις 2 Σεπτεμβρίου ''θεμελιώδους σημασίας''.

    Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι το ΕΔΑΔ θα αποδεχθεί τα επιχειρήματα της αιτήτριας και της κυβέρνησης και θα απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας.

    Η Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Στέλλα Ιωαννίδου είπε πως οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης έχουν ήδη κατατεθεί εντός της προθεσμίας που έθεσε το ΕΔΑΔ και τώρα ετοιμάζονται οι τοποθετήσεις έναντι των επιχειρημάτων που πρόβαλε η Αγκυρα, οι οποίες θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι τις 21 Αυγούστου.

    Οπως εξήγησε, στη συγκεκριμένη υπόθεση υπάρχουν τρία εμπλεκόμενα μέρη (η Ε/Κ πρόσφυγας από την Αμμόχωστο - η αιτήτρια-, η Γενική Εισαγγελία ως παρεμβαίνον κράτος, και η Τουρκία).

    ''Ολοι έπρεπε να υποβάλουν τις θέσεις τους μέχρι τις 30 Ιουνίου και θα έπρεπε να περιοριστούν μόνο στα τρία ερωτήματα που έθεσε το ΕΔΑΔ'', είπε η κ. Ιωαννίδου, προσθέτοντας πως όλα τα μέρη κατέθεσαν τις απόψεις τους εντός της προθεσμίας που ετέθη.

    Υπάρχει τώρα η νέα προθεσμία μέχρι τις 21 Αυγούστου για να απαντήσει η κυπριακή κυβέρνηση και η αιτήτρια στα επιχειρήματα της Τουρκίας και η Τουρκία στα επιχειρήματα των δύο μερών, ενώ στις 2 Σεπτεμβρίου έχει καθοριστεί η προφορική ακρόαση στο Στρασβούργο.

    Τα ερωτήματα που έθεσε το ΕΔΑΔ στα ενδιαφερόμενα μέρη στην επιστολή του με ημερομηνία 14 Μαϊου είναι τα ακόλουθα: ποιο είναι το καθεστώς της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, αποθαρρύνονται οι αιτητές από τις αρχές ή άλλους από το να προσφεύγουν στην ''επιτροπή αποζημιώσεων που συστάθηκε από την ΤΔΒΚ'' και εάν ναι με ποιο τρόπο και τέλος ποιες είναι, εάν υπάρχουν, οι νομικές επιπτώσεις της αποτυχίας του σχεδίου Ανάν για εκκρεμούσες υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου.

    Η θέση της κυβέρνησης είναι ότι η λεγόμενη επιτροπή είναι παράνομη, συστάθηκε από παράνομο καθεστώς, που σύμφωνα με απόφαση του ΕΔΑΔ αποτελεί υποτελή τοπική διοίκηση στην Τουρκία. Επίσης η Λευκωσία θεωρεί ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν δεν έχει καμία σχέση με τις ατομικές προσφυγές.

    Η Τουρκία απεναντίας στηρίζει τις θέσεις της σε ισχυρισμούς που ήδη έχει απορρίψει το ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου. Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι υπάρχει και λειτουργεί κράτος στα κατεχόμενα και ως εκ τούτου η ''επιτροπή'' είναι νόμιμη και αποτελεί αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο. Οι δικηγόροι της τουρκικής κυβέρνησης (δύο Βρετανοί και ένας Τούρκος) υποστηρίζουν ότι μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση, υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε περιουσίες, έχει συσταθεί η λεγόμενη επιτροπή στην οποία θα πρέπει οι Ε/Κ να απευθύνονται για αποζημίωση για τις περιουσίες τους.

    Η πολυσέλιδη απάντηση της Τουρκίας στα τρία ερωτήματα του ΕΔΑΔ περιλαμβάνει εκτενή αναφορά σε διατάξεις του σχεδίου Ανάν, δημοσιεύματα του Τύπου, δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτικών και πληθώρα θέσεων, απόψεων και επιχειρημάτων.

    Η κ. Ιωαννίδου είπε πως η Γενική Εισαγγελία ανέλυσε σε βάθος τις θέσεις και απόψεις της για το τι είναι η λεγόμενη επιτροπή τον περασμένο Φεβρουάριου, σε υπόμνημά της προς το ΕΔΑΔ.

    Το θέμα της υποβολής αιτήσεων στην ''επιτροπή'' που συστάθηκε από το καθεστώς Ραούφ Ντενκτάς αφορά 47 υποθέσεις εναντίον της Τουρκίας, εκ των οποίων οι 33 έχουν κριθεί παραδεκτές και οι υπόλοιπες 14 μη παραδεκτές.

    Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του ΕΔΑΔ, η πιλοτική υπόθεση αφορά προσφυγή της Ελληνοκύπριας Ξενίδη-Αρέστη, από την Αμμόχωστο για παραβίαση του δικαιώματος απόλαυσης της κατεχόμενης περιουσίας της και η ακρόαση της προσφυγής είναι προγραμματισμένη ενώπιον του Τρίτου Τμήματος του ΕΔΑΔ, που αποτελείται από 10 δικαστές, με πρόεδρο τον Γερμανό Georg Ress και με ένα Τούρκο δικαστή ο οποίος ενδεχομένως να επιλεγεί ανάμεσα στους 10 για την ακρόαση της 2 Σεπτεμβρίου.

    Οπως εξήγησε ο δικηγόρος της κ. Ξενίδη-Αρέστη, Αχιλλέας Δημητριάδης, το ΕΔΑΔ η υπόθεση αυτή που είναι πιλοτική αφορά σε προσφυγές που δεν έχουν γίνει παραδεκτές από το Δικαστήριο (33 υποθέσεις έχουν κηρυχθεί παραδεκτές και θα εκδικαστούν από το ΕΔΑΔ).

    Υπάρχουν 300 περίπου υποθέσεις Ε/Κ που κατατέθηκαν πριν την έγκριση από τη λεγόμενη βουλή του ''νόμου'' για σύσταση της ούτω καλούμενης επιτροπής αποζημιώσεων στις 30 Ιουνίου 2003 και άλλες 400 που κατατέθηκαν μετά την ημερομηνία αυτή, οι οποίες δεν έχουν κηρυχθεί παραδεκτές.

    ''Ολες οι υποθέσεις, εκτός από τις 33 που είναι παραδεκτές, θα επηρεαστούν από την απόφαση της 2 Σεπτεμβρίου'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας πως η συγκεκριμένη υπόθεση κατατέθηκε πριν την έγκριση του λεγόμενου νόμου για ''την επιτροπή αποζημιώσεων''.

    ''Πιστεύω ότι οι θέσεις μας είναι πιο ισχυρές και ελπίζω ότι το ΕΔΑΔ δεν θα απομακρυνθεί από τη νομική προσέγγιση που έχει υιοθετήσει μέχρι σήμερα σε υποθέσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Ευελπιστώ ότι το Δικαστήριο θα απορρίψει το αίτημα της Τουρκίας να θεωρηθεί η επιτροπή αποζημιώσεων αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο,'' είπε, προσθέτοντας πως υπάρχει και το δικαίωμα στα εμπλεκόμενα μέρη να ζητήσουν επανεξέταση του θέματος.

    Η προτεινόμενη θεραπεία που προσφέρει η ''επιτροπή'' του κατοχικού καθεστώτος δεν επιτρέπει την αποκατάσταση της ιδιοκτησίας της περιουσίας έστω και εάν δίδει αποζημίωση, εξήγησε, για να διευκρινίσει ότι όσοι ιδιοκτήτες απευθυνθούν στη λεγόμενη επιτροπή θα θεωρούνται ότι έχουν απεμπολήσει το δικαίωμα ιδιοκτησίας στην περιουσία τους.

    Στο ερώτημα του ΕΔΑΔ για ενδεχόμενες επιπτώσεις από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν, ο κ. Δημητριάδης είπε πως το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων έχει καταστήσει το σχέδιο άκυρο ενώ η Τουρκία ισχυρίζεται ότι η απόρριψη από τους Ε/Κ έχει σε κάποιο βαθμό αναβαθμίσει το ψευδοκράτος ως ''κράτος'', θέση που σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, δεν στηρίζεται σε νομικά επιχειρήματα αφού αποτελεί πολιτική ανάλυση της παρούσας κατάστασης.

    Χρηματιστήριο - Νέα οριακή πτώση -------------------------- Εντός του επιπέδου των 73 μονάδων παρέμεινε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), κλείνοντας με αρνητικό πρόσημο, για τρίτη κατά σειρά συνάντηση, παρά τις ανοδικές τάσεις που επικράτησαν στα αρχικά στάδια της διαδικασίας. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,16% και έκλεισε στις 73,43 μονάδες. Αγοραστική άπνοια επικράτησε και στη χθεσινή συνάντηση με αποτέλεσμα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών να συρρικνωθεί στις 246 χιλιάδες λίρες, με μόλις τρεις μετοχικοί τίτλοι να πραγματοποιούν συναλλαγές αξίας, πέρα των 16.000 λιρών.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,16% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 325,58 μονάδες.

    Τσιάμπιονς Λινγκ: ΑΠΟΕΛ - Σπάρτα Πράγας ----------------------

    [06] (Κ) Κύπρος - ΗΠΑ - Συνομιλίες - Οπλα μαζικής καταστροφής

    Συνομιλίες διεξάγονται στο Υπουργείο Εξωτερικών στη Λευκωσία μεταξύ αντιπροσωπειών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ για σύναψη διακρατικής συμφωνίας σχετικά με τη συνεργασία για την καταστολή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

    [07] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Στέιτ Ντιπάρντμεντ - Οπλα - Κατεχόμενα

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τις νέες χθεσινές δηλώσεις του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τα αμερικανικής κατασκευής όπλα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός στα κατεχόμενα, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος.

    ''Η απάντηση του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, δεν μας ικανοποιεί και για το λόγο αυτό επανέλαβα σήμερα προφορικώς τα διαβήματά μας προς τον Αμερικανό Πρεσβευτή στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον'', υπογράμμισε ο κ. Ζακχαίος.

    Ο ΓΔ του ΥΠΕΞ προέβη στο προφορικό αυτό διάβημα στη διάρκεια συνομιλιών που διεξήχθηκαν σήμερα στο Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας για συνεργασία των δύο χωρών στην καταστολή της διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

    Οπως είπε ο κ. Ζακχαίος, ο κ. Κλόσον επανέλαβε ότι πάγια θέση της αμερικανικής κυβέρνησης είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου, χωρίς να κάνει αναφορά σε οποιοδήποτε ''νομικό πλαίσιο'' που να διέπει τα αμερικανικής προέλευσης όπλα που διαθέτει ο τουρκικός στρατός.

    Ο ΓΔ του Υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη κάνει τα διαβήματά της και εξήγησε τις θέσεις της, ότι δηλαδή το πρόβλημα στην Κύπρο έγκειται στην παράνομη τουρκική κατοχή και παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων.

    Ο κ. Ζακχαίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ότι οι ΗΠΑ έχουν υποχρέωση να υποδείξουν στην Τουρκία ότι πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της.

    [08] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΗΠΑ - Οπλα μαζικής καταστροφής

    Η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ πρόκειται να συνεργαστούν για την καταστολή της διάδοσης Οπλων Μαζικής Καταστροφής (ΟΜΚ) και για το σκοπό αυτό πραγματοποιήθηκαν σήμερα και θα συνεχιστούν αύριο συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο χωρών για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας.

    Επικεφαλής των δύο αντιπροσωπειών ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος και ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    [09] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κατεχόμενα - Αμερικανικά όπλα

    Τα αμερικανικά οπλικά συστήματα και ο τουρκικός κατοχικός στρατός βρίσκονται παρανόμως στα κατεχόμενα, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος είπε πως αυτό δεν πηγάζει από υποκειμενικές απόψεις, αλλά από μελέτη του όλου νομικού συστήματος της αμερικανικής πολιτείας σε σχέση με την παρουσία των οπλικών συστημάτων στα κατεχόμενα.

    Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Αναπληρωτή Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι για τα αμερικανικά όπλα στα κατεχόμενα, ο κ. Μαυρονικόλας είπε πως το Υπουργείο Αμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών θα επεξηγήσουν σε ποια στοιχεία βασίζουν τη θέση τους αναφορικά με την παρουσία αμερικανικών οπλικών συστημάτων στα κατεχόμενα.

    Είπε πως οι απόψεις της Κυπριακής Δημοκρατίας επί του θέματος ''είναι στοιχειοθετημένες, με βάση τους νόμους που υπάρχουν στην ίδια την αμερικανική κοινότητα''.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 28/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5793      0,5827            1,7161        1,7262
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4816      0,4844            2,0644        2,0764
    Λίρα Αγγλίας   0,8754      0,8806            1,1356        1,1423
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 28/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 28/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4320*    0.4354*    229.6739    231,4815
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3349     0.3375       2.9630      2,9860
    Δολάριο Καναδά      0.3605     0.3633       2.7525      2,7739
    Κορώνα Δανίας       0.0779     0.0785      12.7389     12,8370
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0684     0.0689      14.5138     14,6199
    Κορώνα Σουηδίας     0.0628     0.0633      15.7978     15,9236
    Φράγκο Ελβετίας     0.3768     0.3798       2.6330      2,6539
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,03  ( 0,82)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    291.068
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    205.674    328,56  ( 0,92)
    FTSE Med 100 **                             6.248,43  ( 1,09)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    159.117     95,54  ( 1,42)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      2.544     72,42  ( 0,47)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        230     11,98  ( 1,87)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     10.094     47,41  ( 0,98)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.627     44,57  ( 0,70)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     51.722     20,50  ( 0,10)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.755     59,68  (-2,86)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.773      2,32  ( 1,31)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      2.083      6,81  ( 0,15)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,51  ( 0,17)
    Ξενοδοχεία                    £     11.841     27,09  ( 1,42)
    Αλλες Εταιρείες               £     41.348     60,78  ( 0,73)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή πτωτικής πορείας

    Στο επίπεδο των 74 μονάδων ανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αναστρέφοντας, λόγω των κερδών που παρουσίασαν οι τραπεζικές μετοχές, την πτωτική πορεία που παρουσίασε κατά τις τρεις τελευταίες συναντήσεις. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,82%, κλείνοντας στις 74,03 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 291 χιλιάδες λίρες με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν το 50% του συνολικού αγοραστικού ενδιαφέροντος.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ταλάτ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά ''είναι πάντοτε υπέρ της πλήρους αποστρατιωτικοποίησης της χώρας μας συμπεριλαμβανομένων όλων των κατοχικών στρατευμάτων'', δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [14] (Κ) Γκρόσμαν - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο Ανάν κατά την άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν ακριβοδίκαιο και αποτελούσε μία καλή βάση για την οριστική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Μιλώντας σήμερα στη συνάντηση των αρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της 37ης κληρικολαϊκής συνέλευτης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, ο κ. Γκρόσμαν είπε ότι η ετυμηγορία της ε/κ κοινότητας για το σχέδιο Ανάν, όπως εκφράστηκε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, είναι σεβαστή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 28 July 2004 - 17:49:16 UTC