Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Μνημόσυνο Περικλέους
  • [02] (Κ) Βουλή των Κοινοτήτων - Κυπριακό - Βρετανική πολιτική - Ερευνα
  • [03] (Κ) Βρετανία - Βουλή Κοινοτήτων - ΜΟΕ - Προσχέδιο ψηφίσματος
  • [04] (K) ΥΠΕΞ - Βρυξέλλες - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [07] (Κ) ΥΠΑΜ - Κυπριακό - Μνημόσυνο Ανδρέα Μιχαηλίδη
  • [08] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Εθνικό Μνημόσυνο - Κυπριακό

  • [01] (K) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Μνημόσυνο Περικλέους

    Το Κυπριακό μετά τα δημοψηφίσματα ''βρίσκεται σε στασιμότητα και αδιέξοδο'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι στη φάση αυτή χρειάζεται ''με πολλή σύνεση και προσοχή να εγκύψουμε στα δεδομένα και να εργαστούμε ώστε να αναληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα μας οδηγήσουν στην υλοποίηση του βασικού μας στόχου που είναι η λύση και η επανένωση''.

    [02] (Κ) Βουλή των Κοινοτήτων - Κυπριακό - Βρετανική πολιτική - Ερευνα

    Ερευνα για τη βρετανική πολιτική έναντι της Κύπρου, υπό το φως των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν, πρόκειται να διενεργήσει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.

    [03] (Κ) Βρετανία - Βουλή Κοινοτήτων - ΜΟΕ - Προσχέδιο ψηφίσματος

    Προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων, χαιρετίζει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε πρόσφατα η κυπριακή κυβέρνηση και εκφράζει την άποψη ότι ''αυτά προσφέρουν την αναγκαία βάση για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και συμβάλλουν στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού''.

    [04] (K) ΥΠΕΞ - Βρυξέλλες - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Σημαντική, αλλά όχι και μοναδική για το Κυπριακό, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τη χρονική περίοδο περί τα τέλη του χρόνου κατά την οποία η Τουρκία αναμένει να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, σημειώνοντας πως πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αφού η κάθε εποχή δημιουργεί τα δικά της.

    Αναφερόμενος στο θέμα της επικείμενης εξέτασης από πλευράς ΗΠΑ ύπαρξης κάποιων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Εθνική Φρουρά, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως το θέμα δεν είναι χθεσινό, αλλά επανήλθε τώρα ενόψει της υποβολής έκθεσης από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στο Κογκρέσο, στην οποία θα αναφέρεται ποιοι παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο, ο οποίος απαγορεύει την εξαγωγή κάποιων όπλων και οπλικών συστημάτων, εάν αυτά είναι αγορασμένα από μία ημερομηνία και μετά, κάτι για το οποίο δυνατό το Κογκρέσο να επιβάλει και κάποιες κυρώσεις.

    Ο ισχυρισμός που προβάλλεται από πλευράς ΗΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, είναι ότι τα όπλα τα οποία έχει η ΕΦ και που τα προμηθεύθηκε από την Ελλάδα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και για αυτό δεν θα πρέπει να βρίσκονται εδώ, ενώ τα τουρκικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, αφού δεν εμπίπτουν στα χρονικά πλαίσια που καθορίζει ο αμερικανικός νόμος.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνεχιζόμενη ενίσχυση του κατοχικού στρατού στα κατεχόμενα, οι κινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου αναφορικά με το Κυπριακό και τις αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν και ο "συμβιβασμός'' που φαίνεται να έχει επιτευχθεί με το ΑΚΕΛ ως προς τα μελλοντικά βήματα, οι επαφές της Αμερικανίδας Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών χθες με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και η ματαίωση δικοινοτικής εκδήλωσης στα κατεχόμενα Ε/Κ και Τ/Κ ακτιβιστών εξαιτίας της στάσης του ψευδοκράτους είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'', με κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Συμβιβασμός'', γράφει ότι συμβιβασμός έχει επέλθει μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ αναφορικά με τα μελλοντικά βήματα στο Κυπριακό και κατόπιν τούτου, ούτε οποιαδήποτε σοβαρή πρωτοβουλία εκ μέρους της ε/κ πλευράς επί της ουσίας της λύσης δεν πρέπει να αναμένεται στο εγγύς μέλλον αλλά ούτε και οποιαδήποτε σοβαρή άσκηση πίεσης επί του Προέδρου Παπαδόπουλου από το ΑΚΕΛ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας δήλωσε ότι η θέση των ΗΠΑ αναφορικά με την ύπαρξη αμερικανικών οπλικών συστημάτων στα κατεχόμενα δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης του κατοχικού στρατού στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Η ''Μάχη'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Προβλήματα πειθαρχίας στην ΕΦ'', γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας παραδέχθηκε χθες, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή, ότι μετά το δημοψήφισμα παρατηρείται πρόβλημα πειθαρχίας στην Εθνική Φρουρά και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν περίοδοι έντασης, θέτοντας ως ορόσημο τον μήνα Δεκέμβριο. Αλλού γράφει ότι ριζικές τομές στη λειτουργία των καταστημάτων λιανικής πώλησης, κυρίως όσον αφορά το ποιος δικαιούται να πωλεί τι, αλλά και τα ωράρια και τις διασφαλίσεις των εργαζομένων, επέρχονται στο τέλος του χρόνου, ενώ ο Υπουργός Εργασίας Χρίστος Ταλιαδώρος εμφανίζεται αποφασισμένος να αναχρονίσει την απηρχαιωμένη νομοθεσία του 1960.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''5+1 μέτωπα τον Σεπτέμβριο'' γράφει ότι πέντε ανοικτά μέτωπα θα έχει να αντιμετωπίσει τον Σεπτέμβριο η Λευκωσία, που είναι τα μέτρα της ΕΕ για τους Τ/Κ, η απόφαση του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την έκθεση Ανάν, η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις προσφυγές Ε/Κ και οι κινήσεις αναβάθμισης των Τ/Κ στον χώρο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αλλού γράφει ότι σε πλήρη διάσταση με τη διεθνή κοινότητα βρίσκεται ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, καθώς τα περιθώρια για μια νέα πρωτοβουλία εξαντλούνται και η περίοδος περισυλλογής θα πρέπει να θεωρείται πια πως έχει περάσει και ο διεθνής παράγοντας θέλει να γνωρίζει τι επακριβώς ζητεί η ε/κ πλευρά.

    Η ''Σημερινή'', στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κατοχικά όπλα'', γράφει ότι από τον Μάιο του 2002 μέχρι σήμερα έχουν έρθει στην Κύπρο άλλοι 11.750 Τούρκοι στρατιώτες, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τους στις 49.250, ενώ από τον περασμένο Απρίλιο μέχρι και σήμερα αποβιβάστηκαν στο κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου 6.250 Τούρκοι στρατιώτες. Με αυτά τα δεδομένα, γράφει η εφημερίδα, θα είναι ''εκ των πραγμάτων φιάσκο'' η αποχώρηση 5.000 ή 6.000 Τούρκων στρατιωτών το Φθινόπωρο. Αλλού γράφει ότι η βουλευτής του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδου και ένθερμος υποστηρικτής του σχεδίου Ανάν, υποστηρίζει ότι οι έποικοι πρέπει να αντιμετωπίζονται ανθρώπινα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Εδωσα έγγραφα και προτάσεις'', δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην οποία δήλωσε ότι έχει δώσει εγγράφως τις αλλαγές που επιδιώκει η ε/κ πλευρά επί του σχεδίου Ανάν ''εκεί όπου πρέπει'', αποφεύγοντας επιμελώς να αναφερθεί στις πρωτοβουλίες για την Αμμόχωστο. Αλλού η εφημερίδα δημοσιεύει συνέντευξη του Τόμας Γουέστον, ο οποίος, αποχωρώντας από τη θέση του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, καλεί τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να συνεννοηθεί με τον Κόφι Ανάν για να παραπεμφθούν οι ανησυχίες της ε/κ πλευράς για το θέμα των εγγυήσεων και της εφαρμογής της λύσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Η ''Χαραυγή'', με τίτλο ''Απαράδεκτη πρόκληση'', γράφει ότι εξαγνίζει τα όπλα του κατακτητή το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών και με νομικίστικα τερτίπια θεωρεί ότι δεν εγείρεται ζήτημα παραβίασης της αμερικανικής νομοθεσίας από την παρουσία του Αττίλα στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι σε δηλώσεις του στη ''Χαραυγή'' ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου είπε ότι διεθνής και όχι τοπικός πρέπει να είναι ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός που θα προκηρυχθεί για την ανέγερση νέου αρχαιολογικού μουσείου, ενώ η Τεχνική Επιτροπή που ετοιμάζει το κτιριολογικό πρόγραμμα για την ανέγερση του μουσείου ''βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο''.

    [06] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό ------------------------ Το Κυπριακό μετά τα δημοψηφίσματα ''βρίσκεται σε στασιμότητα και αδιέξοδο'', δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι στη φάση αυτή χρειάζεται ''με πολλή σύνεση και προσοχή να εγκύψουμε στα δεδομένα και να εργαστούμε ώστε να αναληφθούν εκείνες οι πρωτοβουλίες που θα μας οδηγήσουν στην υλοποίηση του βασικού μας στόχου που είναι η λύση και η επανένωση''.

    ''Χρειάζεται βέβαια η ετοιμότητα όχι μόνο της δικής μας πλευράς αλλά και της Τουρκίας και της τ/κ ηγεσίας για να διαρρηχθεί το αδιέξοδο και να αρχίσει διάλογος στη βάση του Σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ'', είπε ο κ. Χριστόφιας σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα της αντίστασης κατά του πραξικοπήματος Περικλή Περικλέους που τελέστηκε στο χωριό Σαλαμιού, του οποίου ακολούθησε τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου του ήρωα.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι κυριαρχεί η εκτίμηση ότι ''σε αυτό το στάδιο και στους αμέσως επόμενους μήνες η τουρκική κυβέρνηση και η τ/κ ηγεσία έχουν ως προτεραιότητα την εκμετάλλευση του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων, με τη βοήθεια των γνωστών κύκλων του διεθνούς παράγοντα, παρά την έναρξη του διαλόγου για λύση του προβλήματος''.

    Επανέλαβε ότι ''η απόρριψη της προτεινόμενης λύσης στο δημοψήφισμα από τους Ε/Κ δεν σημαίνει την άρνηση της λύσης του Κυπριακού'', επαναβεβαιώνοντας ότι ''θέλουμε βιώσιμη και λειτουργική λύση και για αυτήν με συνέπεια και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, παραμένοντας συνεπείς και σταθεροί στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας''.

    ''Εχουμε την πεποίθηση'', συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, ''ότι η προοπτική της επίλυσης του Κυπριακού είναι ανοικτή και η συγκυρία, που έφερε το πρόβλημα για πρώτη φορά από το 1974 τόσο κοντά σε λύση, εξακολουθεί να υπάρχει''.

    Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους στο μνημόσυνο, είπε ότι ''κάθε μνημόσυνο στους ήρωές μας είναι ανανέωση της δέσμευσης και του χρέους που έχουμε ως πολιτεία και ως κοινωνία έναντί τους''.

    ΥΠΕΞ - Βρυξέλλες - Αναχώρηση - Δηλώσεις ----------------------------------------- Σημαντική, αλλά όχι και μοναδική για το Κυπριακό, χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου τη χρονική περίοδο περί τα τέλη του χρόνου κατά την οποία η Τουρκία αναμένει να πάρει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, σημειώνοντας πως πάντοτε υπάρχουν περιθώρια για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, αφού η κάθε εποχή δημιουργεί τα δικά της.

    Αναφερόμενος στο θέμα της επικείμενης εξέτασης από πλευράς ΗΠΑ ύπαρξης κάποιων αμερικανικών οπλικών συστημάτων στην Εθνική Φρουρά, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως το θέμα δεν είναι χθεσινό, αλλά επανήλθε τώρα ενόψει της υποβολής έκθεσης από το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών στο Κογκρέσο, στην οποία θα αναφέρεται ποιοι παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο, ο οποίος απαγορεύει την εξαγωγή κάποιων όπλων και οπλικών συστημάτων, εάν αυτά είναι αγορασμένα από μία ημερομηνία και μετά, κάτι για το οποίο δυνατό το Κογκρέσο να επιβάλει και κάποιες κυρώσεις.

    Ο ισχυρισμός που προβάλλεται από πλευράς ΗΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Ιακώβου, είναι ότι τα όπλα τα οποία έχει η ΕΦ και που τα προμηθεύθηκε από την Ελλάδα ανήκουν σε αυτή την κατηγορία και για αυτό δεν θα πρέπει να βρίσκονται εδώ, ενώ τα τουρκικά οπλικά συστήματα που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο δεν εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία, αφού δεν εμπίπτουν στα χρονικά πλαίσια που καθορίζει ο αμερικανικός νόμος.

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου θα συμμετάσχει στο έκτατο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, κύριο θέμα του οποίου θα είναι ο καθορισμός της πολιτικής της ΕΕ πάνω σε θέματα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ιακώβου, ''η περίοδος αυτή για εμάς ιδιαίτερα είναι ενδιαφέρουσα, γιατί η απόφαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων για αναβολή της συζήτησης των δύο προσχεδίων κανονισμών μας δίνει ένα παράθυρο ευκαιρίας να διαβουλευθούμε με άλλες χώρες μέλη για εξεύρεση μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα των κανονισμών''.

    ΥΠΑΜ - Δήλωση αμερικανικού ΥΠΕΞ ------------------------------- Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας χαρακτήρισε την προχθεσινή δήλωση του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία νομιμοποιεί την παρουσία αμερικανικών οπλικών συστημάτων στον τουρκικό κατοχικό στρατό, ως ''απαράδεκτη'' και πρόσθεσε ότι τέτοιες δηλώσεις συμβάλλουν στην επιδείνωση της κατάστασης στην Κύπρο.

    Ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι η κυβέρνηση ήδη μελετά τα διαβήματα στα οποία θα προβεί για το όλο θέμα.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Αμυνας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που φέρουν τον τουρκικό στρατό να προχωρεί σε ενίσχυση τόσο από πλευράς στρατιωτών όσο και από πλευράς υλικού, προσθέτοντας ότι το φαινόμενο αυτό δεν έχει σχέση με αντικατάσταση.

    ''Θεωρούμε τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαράδεκτη, και σε χρονική στιγμή όχι κατάλληλη'', ανέφερε ο κ. Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι η δήλωση είναι ''προκλητική διότι δίνει τη δυνατότητα αναγνώρισης και παρουσίας του κατοχικού στρατού στα εδάφη της Δημοκρατίας''.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας, ''πιστεύουμε ότι αυτή η δήλωση, όχι μόνο δεν χρειαζόταν, αλλά έρχεται σε μία περίοδο όπου η κυβέρνηση λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν τη μείωση της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης και πολύ δε περισσότερο που φαίνεται ότι ο κατοχικός στρατός προβαίνει σε αναβάθμιση και βελτίωση της δικής του δύναμης''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Μάρκος Κυπριανού ---------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επαναπρότεινε τον Μάρκο Κυπριανού για τη θέση του Επιτρόπου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Επίσης, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος όρισε τον τέως Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία για τη θέση του μέλους του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου (European Court of Auditors).

    Βρετανία - Βουλή Κοινοτήτων - ΜΟΕ - Προσχέδιο ψηφίσματος ----------------------------------------------- Προσχέδιο ψηφίσματος, το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Κοινοτήτων, χαιρετίζει τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε πρόσφατα η κυπριακή κυβέρνηση και εκφράζει την άποψη ότι ''αυτά προσφέρουν την αναγκαία βάση για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ και συμβάλλουν στις προσπάθειες για την επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού''.

    Το προσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε την περασμένη Τετάρτη, παραμονή της διακοπής των εργασιών του νομοθετικού σώματος από τους εργατικούς βουλευτές Τομ Κοξ και Εντι Ο Χάρα, καλεί επίσης ''την τ/κ ηγεσία, την τουρκική κυβέρνηση, τη βρετανική κυβέρνηση, την ΕΕ και τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ανταποκριθούν θετικά σε αυτά τα μέτρα εμπιστοσύνης και να τα επεκτείνουν''.

    Εξάλλου, σε γραπτές απαντήσεις της σε μέλη της Βουλής των Λόρδων, που συνήθως υποστηρίζουν θέσεις ταυτόσημες ή παραπλήσιες με εκείνες του κατοχικού καθεστώτος, η Βαρόνη Σίμονς τάσσεται και πάλιν υπέρ του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα.

    ''Πιστεύουμε ότι το απευθείας εμπόριο και οι συγκοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ της βόρειας Κύπρου και της ΕΕ διαδραματίζουν κεντρικής σημασίας ρόλο για τον τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ. Τώρα μελετούμε τη δυνατότητα των απευθείας πτήσεων'', αναφέρει.

    Βουλή των Κοινοτήτων - Κυπριακό - Βρετανική πολιτική - Ερευνα ---------------------------------------- Ερευνα για τη βρετανική πολιτική έναντι της Κύπρου, υπό το φως των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν, πρόκειται να διενεργήσει η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής, ανάμεσα στις πτυχές που θα εξεταστούν είναι το κατά πόσον το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να εξακολουθήσει να υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν, τις πιθανές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ενωση από την ένταξη μιας διαιρεμένης χώρας και ποιο ρόλο πρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να παίξει στη συνεχιζόμενη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Η Επιτροπή θα εξετάσει, επίσης, τις πιθανές συνέπειες για τα κατεχόμενα από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα, αν η βρετανική κυβέρνηση θα πρέπει να επιδιώξει αλλαγή στη σχέση της με το ''βόρειο μέρος της νήσου'' και, αν ναι, με ποιο τρόπο, καθώς και τις πιθανές συνέπειες για τη σχέση ΕΕ με την Τουρκία.

    Αρχαιολογικό πρόγραμμα - Πύλα Κουτσοπέτρια - Αποκαλύψεις -------------------------------------------------------- Τμήματα μιας εντυπωσιακής βασιλικής των πρώτων χριστιανικών χρόνων μέσα σε ένα εύπορο παράκτιο οικισμό, τοποθετημένο κάπου 700 μέτρα στα δυτικά ενός σημείου της ακτής που πιθανολογείται να ήταν αρχαίο λιμάνι, απεκάλυψαν οι ανασκαφές που έγιναν στο πλαίσιο του Αρχαιολογικού Προγράμματος Πύλα Κουτσοπέτρια, το οποίο συμπλήρωσε τον μήνα Ιούλιο την ερευνητική περίοδο του 2004 υπό τη διεύθυνση του Δρα R. Scott Moore του Πανεπιστημίου της Indiana, Pennsylvania.

    Το πρόγραμμα προσπάθησε με εντατική επιφανειακή επισκόπηση να εντοπίσει αρχαιολογικά κατάλοιπα αυτού του παράκτιου οικισμού με στόχο να χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα αυτά για να κατανοηθούν τόσο η ίδια η θέση όσο και οι σχέσεις της με άλλες θέσεις στη νότια ακτή της Κύπρου.

    [07] (Κ) ΥΠΑΜ - Κυπριακό - Μνημόσυνο Ανδρέα Μιχαηλίδη

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας είπε σήμερα ότι ως ε/κ πλευρά ''θεωρούμε απαραίτητες αλλαγές επί του Σχεδίου Ανάν για την επιδίωξη λύσης'' και πως το Σχέδιο Ανάν ''παραμένει βάση για οποιανδήποτε μελλοντική διαδικασία που θα στοχεύει σε λύση δημοκρατική, βιώσιμη και λειτουργική''.

    [08] (Κ) Υπουργός Εργασίας - Εθνικό Μνημόσυνο - Κυπριακό

    Με ένα βελτιωμένο σχέδιο λύσης του Κυπριακού, το οποίο να λαμβάνει υπόψη τις αγωνίες και τις ανησυχίες της ε/κ πλευράς και να διασφαλίζει ταυτόχρονα την εφαρμογή των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο νησί, είναι βέβαιο ότι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της ειρήνης και της επανένωσης της Κύπρου, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 25 July 2004 - 17:49:10 UTC