Browse through our Interesting Nodes about Foreign Delegations in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Καραμανλής - Εκδήλωση αποκατάστασης της Δημοκρατίας
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τ/Κ - ''Απομόνωση''
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λόρα Κένεντι - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι - Συνάντηση
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - COREPER - Νομική θεμελίωση
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κένεντι - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Παρίσι
  • [09] (Κ) Κύπρος - Αντίκουα και Μπαρπούντα - Διπλωματικές σχέσεις
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Αεροδιάδρομοι
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΝΟΡΑΤΛΑΣ - Εκταφή
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κανονισμοί ΕΕ - COREPER
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες
  • [16] (Κ) ΚΟΚ - Εθνική Γυναικών - Ανδόρα - ''Promotion Cup''
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση με Λόρα Κένεντι - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) Τράπεζα Αναπτύξεως ΣτΕ - Κύπρος - Δάνειο
  • [19] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - 6ο Συνέδριο ΝΔ

  • [01] (Κ) Καραμανλής - Εκδήλωση αποκατάστασης της Δημοκρατίας

    Ιδιαίτερη αναφορά στην κυπριακή τραγωδία του 1974 έκανε ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε χαιρετισμό του σε εκδήλωση του Ιδρύματος ''Κωνσταντίνος Καραμανλής'' και της γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, για τα 30 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, που πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στην Πνύκα.

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Τ/Κ - ''Απομόνωση''

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν προσπάθειες ώστε ''οι άνθρωποι στην βόρεια Κύπρο'' να μην υποφέρουν και να έχουν το μικρότερο δυνατό κόστος από την αποτυχία εξεύρεσης λύσης, ενώ βλέπουν την προσπάθεια για μείωση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων ως συνεχιζόμενη διαδικασία.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι ανέφερε πως έχουν γίνει διάφορα βήματα για ''τερματισμό της απομόνωσης'', επισημαίνοντας και τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η παραπομπή για το Σεπτέμβρη του θέματος έγκρισης των δύο κανονισμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, οι επαφές στην Κύπρο της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, το θέμα των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, η χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Βρετανίας στο Λονδίνο, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι οι πληροφορίες για επιστολή του Προέδρου Παπαδόπουλου προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θέμα των αγνοουμένων και η εκ νέου συνάντηση τους το Σεπτέμβριο, η επαναλειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου και η πιθανή διεξαγωγή στην Κύπρο της Φόρμουλας 1 και η ασφάλεια του λιμένα Λεμεσού.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''4 διαφωνίες του ΑΚΕΛ με τους συγκυβερνώντες'' γράφει ότι πολύ σημαντικό πρέπει να θεωρηθεί το τελευταίο 48ωρο, καθώς χθες και προχθές το ΑΚΕΛ παρουσιάστηκε δημοσίως να διαφωνεί ή να επικρίνει το στρατόπεδο της συγκυβέρνησης, είτε αυτή είναι η κυβέρνηση είτε συγκυβερνώντα κόμματα σε τέσσερα θέματα: Των επιδιωκόμενων αλλαγών στο Σχέδιο Ανάν, των Βρετανικών Βάσεων, των πολιτογραφήσεων παιδιών μικτών γάμων Τ/Κ και εποίκων και του γυμνασίου Ριζοκαρπάσου. Αλλού γράφει ότι το Κυπριακό ήταν ένα από τα θέματα που συζήτησαν κατά τη χθεσινή τους συνάντηση οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Βρετανίας στο Λονδίνο. Τζακ Στρο και Πέτρος Μολυβιάτης επανέλαβαν τη θέση τους για επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αλωνίζουν αλλοδαποί στο λιμάνι'' γράφει ότι ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της ασφάλειας του λιμένα Λεμεσού, μετά την απόφαση της διεύθυνσης να μειώσει τα μέτρα ασφάλειας και να αποσύρει από όλες τις εισόδους τους φρουρούς ασφαλείας με τη δικαιολογία της μείωσης των κόστων λειτουργίας. Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρόβλημα που δημιουργείται είναι ακόμα μεγαλύτερο από την ανεξέλεγκτη είσοδο και έξοδο οποιουδήποτε. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί το Σεπτέμβριο με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης για ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την περαιτέρω πορεία του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Βέτο Εισαγγελίας φέρνει κομφούζιο'' ότι πρόνοιες του νόμου που ψήφισε η Βουλή στις 8 Ιουλίου για να νομιμοποιηθούν χιλιάδες παράτυπες οικοδομές κρίνονται αντισυνταγματικές από τη Γενική Εισαγγελία, η οποία ευνοεί είτε την αναφορά του νόμου στο Ανώτατο Δικαστήριο είτε την αναπομπή του στη Βουλή. Αλλού αναφέρει ότι την κατηγορηματική θέση της Αγκυρας ότι έχει ήδη πράξει ό,τι ήταν δυνατόν για την επίλυση του Κυπριακού και δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση αν η ε/κ πλευρά δεν ξεκαθαρίσει με σαφήνεια τι ακριβώς επιδιώκει, μεταφέρει σήμερα στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ψάχνουν σωσίβιο για τη Hellas Jet'' γράφει ότι πονοκέφαλος έχει καταντήσει για τον εθνικό μεταφορέα η θυγατρική εταιρεία Hellas Jet. Σύμφωνα με πληροφορίες της ''Σ'' για να κλείσουν οι οικονομικές τρύπες, εξετάζονται πολύ σοβαρά δύο ενδεχόμενα: ή η πώληση της ή η σύναψη συμφωνιών με άλλες αεροπορικές εταιρείες. Σε άλλη είδηση γράφει ότι σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέστειλε αυτή την εβδομάδα επιστολή στον κ. Ανάν στην οποία απευθύνει "πρόσκληση - πρόκληση" για άμεση επίλυση του θέματος των αγνοουμένων, στη βάση των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων κατά τις συνομιλίες που έγιναν κατά καιρούς για το Κυπριακό.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Εμειναν ανοικτοί οι λογαριασμοί'' γράφει στο κύριο θέμα ότι μικρή αναβολή εξασφάλισε η Λευκωσία για έγκριση των κανονισμών για το απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ και την οικονομική τους ενίσχυση με κοινοτικά κονδύλια, ύψους 263 εκ. 135 χιλιάδων ευρώ, παραπέμπεται για το Σεπτέμβριο. Στη χθεσινή συνεδρία της, η COREPER καθόρισε ένα αυστηρό πλαίσιο για έγκριση των δύο κανονισμών το αργότερο μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ούτως ώστε να μην συμπέσουν με τις συζητήσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ουδόλως ενθαρρυντικές μπορούν να θεωρηθούν για την Κύπρο οι τουριστικές προκρατήσεις που έγιναν στην Αγγλία το μήνα Ιούνιο για το υπόλοιπο της καλοκαιρινής περιόδου που εκτείνεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Δεν είναι ώρα'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διαμήνυσε χθες ότι δεν είναι προς το συμφέρον της Κύπρου και της υπόθεσής της να ανοίξει σήμερα μέτωπο με άμεσο στόχο την κατάργηση των Βρετανικών Βάσεων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η θέληση και η διακαής επιθυμία του λαού για κάτι τέτοιο είναι δεδομένη. Αλλού γράφει ότι το ΑΚΕΛ εκτιμά πως με την πίεση της ΕΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης υπάρχει σήμερα η δυνατότητα να λειτουργήσει το Γυμνάσιο του Ριζοκαρπάσου στα κατεχόμενα και καλεί τον Υπουργό Παιδείας να λάβει άμεσα όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Τα σχέδια για απευθείας εμπόριο μπαίνουν στο ράφι μέχρι το Φθινόπωρο'' ότι κατά τη χθεσινή σύσκεψη των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών μελών της ΕΕ στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε όπως οι συζητήσεις για απευθείας εμπόριο με τους Τ/Κ αναβληθούν μέχρι το Σεπτέμβρη. Προσθέτει ότι οι νομικές υπηρεσίες της ΕΕ παραδέχονται ότι υπάρχουν προβλήματα στο απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι πολύ πιθανόν η Κύπρος να προστεθεί στις χώρες διεξαγωγής του Ράλι της Φόρμουλας 1 αφού ένας Κύπριος αρχιτέκτονας θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα τα σχέδιά του. Αυτό, γράφει η εφημερίδα, θα αποφέρει 45 εκατ. λίρες.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Με διάθεση να ακούσει" ότι η απεσταλμένη των ΗΠΑ για το Κυπριακό Λόρα Κένεντι θα συναντηθεί σήμερα με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για να προσπαθήσει να μάθει τι ακριβώς έχει υπόψη του για να τερματιστεί η στασιμότητα στο Κυπριακό μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν. Αλλού γράφει ότι από σήμερα θα πραγματοποιούνται καινούργιες εκδρομές τουριστών από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των τουριστών προς τα κατεχόμενα, οι οποίοι μέχρι στιγμής ανέρχονται στους 600 κάθε εβδομάδα.

    [04] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Λόρα Κένεντι - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι κάθετα ενάντια στην αναγνώριση οποιουδήποτε άλλου κράτους στην Κύπρο, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαβεβαίωσε τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για να ακούσει τις θέσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς στο Κυπριακό.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λόρα Κένεντι - Συνάντηση

    "Δεν ήρθα με νέες πρωτοβουλίες", δήλωσε ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, ύστερα από συνάντηση σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Πρόσθεσε αμέσως μετά ότι "έχετε ακούσει τις δηλώσεις μου προχθές για την απογοήτευσή μας για την αποτυχία του σχεδίου (Ανάν) σε αυτή την πλευρά. Αλλά, βεβαίως, ενδιαφερόμαστε να ακούσουμε ποιες είναι οι απόψεις του Προέδρου (Παπαδόπουλου) επί του θέματος," πρόσθεσε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

    Η κ. Κένεντι είπε ότι με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συζήτησε εκτενώς για το κεντρικό θέμα του Κυπριακού, υπό το φως της αποτυχίας του σχεδίου Ανάν, στο δημοψήφισμα που έγινε στην ελληνοκυπριακή κοινότητα.

    Η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε ότι συζήτησε επίσης με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο διμερή και πολυμερή θέματα και συνεργασία στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας εναντίον της διάδοσης των όπλων "για την οποία είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι κάνουμε πρόοδο με την κυβέρνησή σας", σημείωσε.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - COREPER - Νομική θεμελίωση

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι η εξέλιξη χθες στα πλαίσια της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ για το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης των κατεχομένων, αποδεικνύει ότι η νομική θεμελίωση πολιτικών αποφάσεων είναι απαραίτητη στα πλαίσια της δραστηριότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα νομικά επιχειρήματα τα οποία πρόβαλε η κυπριακή κυβέρνηση λαμβάνονται υπόψη από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι λήφθηκαν σοβαρά υπόψη από την Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων όλα τα νομικά επιχειρήματα, δηλαδή ότι το άρθρο 133 αναφέρεται μόνο σε τρίτα κράτη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου, ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κυβέρνηση κράτους μέλους της και να δώσει εξουσιοδότηση για έκδοση πιστοποιητικών από οποιαδήποτε οργάνωση ή επιμελητήρια και τέλος ότι το θέμα λιμανιών και αεροδρομίων είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα εκάστου κράτους μέλους.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κένεντι - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι για το Κυπριακό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Παρίσι

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι ενήμερη για τις επαφές του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Παρίσι καθώς και για τις δηλώσεις του.

    [09] (Κ) Κύπρος - Αντίκουα και Μπαρπούντα - Διπλωματικές σχέσεις

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Αεροδιάδρομοι

    Η Τουρκία έχει εγκρίνει και έχει ανοίξει αεροδιάδρομους στα πλαίσια συνεργασίας για σκοπούς Ολυμπιακών Αγώνων, όμως δεν φαίνεται ότι έχει επιτραπεί η χρήση των αεροδιαδρόμων από αεροπλάνα που είναι εγγεγραμμένα στην Κύπρο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς σχετικά ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι αεροδιάδρομοι έχουν τεθεί σε ισχύ για όλες τις εταιρείες πλην των Κυπριακών.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΝΟΡΑΤΛΑΣ - Εκταφή

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κανονισμοί ΕΕ - COREPER

    Η κυβέρνηση εξέφρασε σήμερα δια του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου την ικανοποίησή της για τις θέσεις που διατύπωσε χθες η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου της ΕΕ στο θέμα του απευθείας εμπορίου των χωρών μελών της Ενωσης με τα κατεχόμενα, προσεγγίζοντας τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, ότι δηλαδή δημιουργεί προβλήματα η πιθανή υιοθέτηση του άρθρου 133 της Συνθήκης για το απευθείας εμπόριο, αφού τα κατεχόμενα δεν μπορούν να θεωρηθούν ως τρίτη χώρα.

    Ο κ. Ιακώβου ανέφερε ότι η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) για αναβολή το Σεπτέμβρη της συζήτησης επί των δύο κανονισμών που προτείνει η Κομισιόν για τους Τ/Κ (χρηματοδοτικού και απευθείας εμπορίου), δημιουργεί ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτως ώστε να αρχίσει σειρά διαβουλεύσεων με διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις για το θέμα.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 23/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 23/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5803      0,5837            1,7132        1,7232
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4761      0,4789            2,0881        2,1004
    Λίρα Αγγλίας   0,8742      0,8794            1,1371        1,1439
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 23/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 23/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4319*    0.4353*    229.7266    231,5351
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3375     0.3402       2.9394      2,9630
    Δολάριο Καναδά      0.3600     0.3628       2.7563      2,7778
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0684     0.0689      14.5138     14,6199
    Κορώνα Σουηδίας     0.0631     0.0636      15.7233     15,8479
    Φράγκο Ελβετίας     0.3792     0.3822       2.6164      2,6371
    
    ---------------------------------------------------------------------
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            73,62  (-0,08)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    182.540
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    106.706    327,07  ( 0,25)
    FTSE Med 100 **                             6.208,34  (-1,76)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     64.501     94,74  (-0,13)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     17.968     73,09  ( 1,43)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        720     11,93  (-3,17)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.854     46,59  ( 0,60)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.738     44,46  ( 0,36)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     33.301     20,54  (-0,44)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.960     61,23  (-0,24)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.719      2,34  ( 0,86)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      1.107      6,83  ( 0,15)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        371     11,10  (-0,18)
    Ξενοδοχεία                    £     14.573     26,80  (-0,96)
    Αλλες Εταιρείες               £     30.727     60,13  ( 0,35)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες

    Αμελητέες απώλειες σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να παρουσιάζει εύρος διακύμανσης μικρότερο της μισής μονάδας, ως αποτέλεσμα της απουσίας ενδιαφέροντος για χρηματιστηριακές συναλλαγές. Η αγορά κατέγραψε πτώση της τάξης του 0,08% και έκλεισε στις 73,62 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στα χαμηλά επίπεδα των 182 χιλιάδων λιρών.

    [16] (Κ) ΚΟΚ - Εθνική Γυναικών - Ανδόρα - ''Promotion Cup''

    Με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, αναχωρεί τα ξημερώματα της ερχόμενης Κυριακής για την Ανδόρα η Εθνική Γυναικών στην Καλαθόσφαιρα για να συμμετάσχει στο 8ο Promotion Cup, στο οποίο μετέχουν δέκα ομάδες, χωρισμένες σε δύο Ομίλους.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση με Λόρα Κένεντι - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ενημέρωσε τη Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο για να ακούσει τις θέσεις της ε/κ και της τ/κ πλευράς επί του Κυπριακού, ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι αποδεκτό από τους Ελληνοκυπρίους ως έχει και ότι επιδιώκονται αλλαγές για θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων για εφαρμογή της λύσης.

    [18] (Κ) Τράπεζα Αναπτύξεως ΣτΕ - Κύπρος - Δάνειο

    Συμφωνία πλαίσιο για παροχή δανείου ύψους 22 εκ. λιρών περίπου για τη χρηματοδότηση του αποχετευτικού συστήματος της Λεμεσού, υπέγραψε σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία και το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λεμεσού - Αμαθούντος με την Τράπεζα Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Τη συμφωνία πλαίσιο υπέγραψαν ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Λεμεσού και Πρόεδρος του Συμβουλίου Αποχετεύσεως Λεμεσού - Αμαθούντος Δημήτρης Κοντίδης και ο Αντιπρόεδρος της Τράπεζας Αναπτύξεως του ΣτΕ Ρουίζ Λιγκέρο.

    [19] (Κ) Αθήνα - Καραμανλής - 6ο Συνέδριο ΝΔ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 23 July 2004 - 17:49:18 UTC