Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Βρετανία - Κύπρος
  • [02] (Κ) Ρωσία - Κύπρος - ΜΟΕ
  • [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βατικανό - Συνομιλίες
  • [04] (Κ) Νέα Υόρκη - Εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής
  • [05] (Κ) Λόρα Κένεντι - Κύπρος - Αγκυρα - Επαφές
  • [06] (Κ) Λονδίνο - Εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Προεδρία ΕΕ
  • [09] (K) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ρομάνο Πρόντι - Ευρωσύνταγμα
  • [10] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κύπριοι ευρωβουλευτές - Επιτροπές
  • [11] (K) Ευρωκοινοβούλιο - Μπαλκενέντε - Ολλανδική προεδρία ΕΕ
  • [12] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Συνομιλίες Μολυβιάτη - Στρο στο Λονδίνο
  • [13] (Κ) Γιώργος Κουμουτσάκος - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κένεντι - Κυπριακό
  • [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [18] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - Τ/Κ - Εμπόριο
  • [19] (Κ) Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου - Μπαρόζο - Δήλωση
  • [20] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Πρόεδροι πολιτικών ομάδων - Τουρκία - ΕΕ
  • [21] (Κ) Κύπριοι ευρωβουλευτές - Συντονισμός προσπαθειών
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Βρετανία - Κύπρος

    Εγκαταλείπονται για την ώρα λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος από τα υπόλοιπα μέρη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΣΑ) οι προσπάθειες της Βρετανίας για ψήφισμα που θα τοποθετείται πάνω στην έκθεση Ανάν για τις καλές υπηρεσίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους. Αυτό δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικοί κύκλοι, που ωστόσο δεν απέκλειαν οι βρετανικές προσπάθειες να επαναληφθούν, είτε αργότερα το καλοκαίρι, ή το Σεπτέμβριο.

    Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας προέρχονταν από τη Γαλλία και τη Ρωσία, ενώ οι ΗΠΑ, παρότι συνηγορούσαν, μετά τη σκληρή δημόσια τοποθέτησή τους στη συνεδρία του ΣΑ, θεώρησαν ότι ο στόχος τους επετεύχθη και μετέθεσαν το βάρος στην από μέρους τους προώθηση μέτρων.

    Η συζήτηση στο ΣΑ για την ειρηνευτική δύναμη μάλλον θα μετατεθεί για τον Οκτώβριο, καθώς τότε ο ΓΓ εκτιμά ότι θα είναι έτοιμος, καθώς θα έχει μεγαλύτερη δυνατότητα διαβουλεύσεων με όλους τους εμπλεκόμενους, στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης.

    [02] (Κ) Ρωσία - Κύπρος - ΜΟΕ

    Η Ρωσία χαιρετίζει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση στις 16 Ιουλίου και εκφράζει την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν νέες συμφωνημένες, εποικοδομητικές και πολύπλευρες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για λύση του Κυπριακού.

    [03] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βατικανό - Συνομιλίες

    [04] (Κ) Νέα Υόρκη - Εκδήλωση καταδίκης της τουρκικής εισβολής

    Μεγάλη συγκέντρωση για καταδίκη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο διοργανώθηκε χθες το βράδυ από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, την ΠΣΕΚΑ και άλλες ομογενειακές οργανώσεις, στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας.

    [05] (Κ) Λόρα Κένεντι - Κύπρος - Αγκυρα - Επαφές

    Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Λόρα Κένεντι, ειδική συντονίστρια για την Κύπρο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φθάνει γύρω στις 8.30 απόψε στο νησί για διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, η κ. Κένεντι, η οποία διαδέχεται τον Πρέσβη Τόμας Γουέστον, θα παραμείνει στο νησί για 3 - 4 ημέρες και ''θα έχει συζητήσεις για το Κυπριακό και σχετικά διμερή θέματα με την κυβέρνηση της Κύπρου''.

    [06] (Κ) Λονδίνο - Εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής

    Με την πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία, ολοκληρώθηκαν χθες στο Λονδίνο οι εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εκδήλωση - Εισβολή ------------------------------------------------- Η μη λύση του Κυπριακού δεν είναι λύση, αλλά μια μη βιώσιμη λύση δεν μπορεί με κανένα τρόπο να είναι η επιλογή της ε/κ πλευράς, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι αν η μη λύση υποθάλπει τον κίνδυνο της αβεβαιότητας, η κάκιστη λύση εκτρέφει και διασφαλίζει τη βεβαιότητα του ολέθρου.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση Μνήμης και Αγώνα ''Κύπρος 1974-2004'' χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν απολογούμαστε σε κανένα'' για το ''Οχι'' στο δημοψήφισμα και σημείωσε πως ''ορθή ήταν η απάντησή μας και σωστή η θέση μας''.

    Στη συνέχεια, είπε πως ''εμείς επειγόμαστε και ειλικρινά εργαζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της, για σύντομη λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής και λειτουργικής ομοσπονδίας, που μπορεί να προσφέρει το Σχέδιο Ανάν, αν γίνουν σε αυτό οι κατάλληλες βελτιώσεις''.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο σκοπός και το νόημα της χθεσινοβραδυνής εκδήλωσης είναι ''η αναγνώριση του εθνικού και του ατομικού μας χρέους να εκφράσουμε τον πόνο και την οδύνη που μας διακατέχει, αλλά και να διαδηλώσουμε την ελπίδα και την πεποίθηση πως θα φανούμε αντάξιοι του χρέους μας και πως καλύτερες μέρες θα ανατείλουν'', είπε.

    ''Μπορεί μερικοί στο εξωτερικό να θέλουν να ξεχάσουμε ακόμα και εμείς την εισβολή και την κατοχή των εδαφών μας και είναι και άλλοι, στην Κύπρο, που βολεύονται να ξεχνούμε το προδοτικό πραξικόπημα που άνοιξε τις κερκόπορτες της Κύπρου στην τουρκική εισβολή'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως ''κανένας, όμως, δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρέσει από μας το δικαίωμα να μην ξεχνούμε και να μην συμφιλιωνόμαστε με την αδικία, κανένας δεν μπορεί να απαιτεί από μας να ξεχάσουμε και να ξεγράψουμε δίκαια και δικαιώματα, που συναρτώνται άμεσα και καθοριστικά με την εθνική και φυσική επιβίωσή μας''.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι ''πρέπει να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους ότι η λύτρωση από την τουρκική κατοχή και τις συνέπειές της μπορεί να προέλθει μόνο ως αποτέλεσμα μιας συμφωνημένης λύσης και ότι η συμφωνημένη λύση που σήμερα είναι πιθανή είναι στη βάση του Σχεδίου Ανάν''.

    Πρόσθεσε ότι ''όταν μερικοί ξένοι μιλούν για 'πρωτοβουλίες' και όταν, δυστυχώς, μερικοί στην Κύπρο σεκοντάρουν αυτές τις παραινέσεις, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι μόνη 'πρωτοβουλία' που αυτή την ώρα προσφέρεται σε μας είναι η αποδοχή του Σχεδίου Ανάν ως έχει, ίσως με κάποιες διακοσμητικές λεκτικές διευθετήσεις όσον αφορά τα θέματα της ασφάλειας και της διασφάλισης ότι η μικρή έκταση των εδαφών που θα επιστραφούν, όντως θα επιστραφεί''.

    ''Θέλω να τονίσω κατηγορηματικά ότι έχουμε προτάσεις και για τις δυο πτυχές. Ξέρουν αυτές τις προτάσεις, τόσο η ΕΕ όσο και άλλοι παράγοντες που ελπίζουμε ότι μπορούν να προωθήσουν τις δικές μας πρωτοβουλίες. Ομως, μόνο αυτές οι δυο αλλαγές, ακόμα και αν επιτευχθούν, δεν είναι αρκετές ούτε ικανοποιητικές γιατί αυτές από μόνες τους δεν διασφαλίζουν ούτε τη λειτουργικότητα και άρα ούτε τη βιωσιμότητα του Σχεδίου Ανάν 5'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε: ''Δεν έχω ούτε ψευδαισθήσεις για τις πραγματικές διαστάσεις των περιθωρίων μας για αλλαγές ούτε αυταπάτες για τα αντικειμενικά όρια των προοπτικών μας, αλλά αρνούμαι να δεχθώ τη θέση μερικών ότι είμαστε εκ των πραγμάτων υποχρεωμένοι και καταδικασμένοι να υιοθετήσουμε μια δοτή λύση στο εθνικό μας θέμα, αδιαφορώντας για τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητά της''.

    Είπε ότι ''σίγουρα η μη λύση δεν είναι λύση, αλλά και μια κακή και μη βιώσιμη λύση δεν μπορεί με κανένα τρόπο να είναι η επιλογή μας'', σημειώνοντας ότι ''αν η μη λύση υποθάλπει τον κίνδυνο της αβεβαιότητας, η κάκιστη λύση εκτρέφει και διασφαλίζει τη βεβαιότητα του ολέθρου''.

    ''Η εντολή που ο λαός έδωσε σε εμένα και η δέσμευση που εγώ ανέλαβα απέναντι στον λαό είναι να μοχθήσω και να αγωνιστώ για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, στη βάση μιας δικοινοτικής διζωνικής λειτουργικής ομοσπονδίας. Δεν πρόκειται να παραβώ αυτή την εντολή ούτε και να αθετήσω αυτή τη δέσμευση που επίσημα και με κοινή συμφωνία διακηρύχθηκε στο Προεκλογικό Πρόγραμμα'', διαβεβαίωσε.

    Ανέφερε ότι ''όσες δυσκολίες κι' αν υπάρξουν, όσα εμπόδια κι αν παρεμβληθούν, όσες πιέσεις και αν ασκηθούν δεν θα προδώσω ποτέ την εντολή και εμπιστοσύνη του λαού και δεν θα υπαναχωρήσω από την ορθή, λογική και δίκαιη απαίτηση για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση που θα επανενώνει τον λαό και τη χώρα μας, που θα διασφαλίζει τις θεμελιώδεις ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματά μας με βάση το ευρωπαϊκό κεκτημένο και που θα κατοχυρώνει την ασφάλεια και το καλύτερο μέλλον της πατρίδας μας''.

    ''Οταν, πριν τρεις ακριβώς μήνες, καλούσα τον λαό να πει 'Οχι' στο δημοψήφισμα, η έκκλησή μου δεν ήταν για απόρριψη λύσης του Κυπριακού. Ηταν για απόρριψη εκείνου του συγκεκριμένου σχεδίου λύσης που δεν λαμβάνει υπόψη ούτε ικανοποιεί τις βάσιμες ανησυχίες της ε/κ πλευράς. Ενός σχεδίου που δεν είναι ισορροπημένο και δεν διασφάλιζε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, ούτε παρείχε τα εχέγγυα και τις διασφαλίσεις για την εφαρμογή του σε βάθος 18 ή 21 χρόνων'', επεσήμανε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''δεν μετανιώνουμε για το 'Οχι' μας και δεν απολογούμαστε σε κανένα για τη θέση που πήραμε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου'', σημειώνοντας ότι ''ορθή ήταν η απάντησή μας και σωστή η θέση μας''.

    Ακολούθως, είπε πως ''εμείς επειγόμαστε και ειλικρινά εργαζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της, για σύντομη λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής και λειτουργικής ομοσπονδίας, που μπορεί να προσφέρει το Σχέδιο Ανάν, αν γίνουν σε αυτό οι κατάλληλες βελτιώσεις''.

    Πρόσθεσε ότι ''αυτοί που υποστηρίζουν πως δεν θέλουμε λύση, είναι οι υποστηρικτές της οποιασδήποτε λύσης, αυτοί που διατείνονται πως δεν ξέρουμε τι θέλουμε, το μόνο που οι ίδιοι ξέρουν και θέλουν είναι να υπακούσουμε στα κελεύσματα τρίτων που τάχατες ξέρουν και θέλουν το καλό μας''.

    ''Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε και αγωνιζόμαστε να πετύχουμε αυτό που θέλουμε. Και όταν η τεράστια πλειοψηφία του λαού απέρριπτε, στις 24 Απριλίου, το γνωστό Σχέδιο Ανάν, ήταν γιατί αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο ως είχε δεν ανταποκρινόταν στα βασικά και στοιχειώδη αιτήματα του λαού. Ηξερε τι ήθελε ο λαός όταν έλεγε το 'Οχι' του σε αυτό ειδικά το σχέδιο. Και ξέρουν και οι ξένοι τι θέλουμε'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''η αποψινή εκδήλωση μνήμης και αγώνα διαστέλλεται σε διαδήλωση πίστης στην τελική δικαίωση της βασανισμένης πατρίδας μας'', προσθέτοντας ότι ''κανένας και τίποτα δεν μπορεί να κλονίσει αυτή την πίστη''.

    ''Με σύνεση, με ενότητα και υπευθυνότητα θα προχωρήσουμε. Και με την ομόθυμη συμπαράσταση της Ελλάδος και ολόκληρου του Ελληνισμού, θα πορευθούμε, μέχρι την ώρα που ο ήλιος της ελευθερίας και της δικαιοσύνης θα ανατείλει στον ουρανό της πατρίδας μας. Και σίγουρα θα ανατείλει αυτός ο ήλιος. Τριάντα χρόνια αδικίας είναι πολλά. Τόσα πολλά, που φωνάζουν για ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο μας. Και αυτό είναι που διαδηλώνουμε με την αποψινή εκδήλωση'', κατέληξε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΜΟΕ - Λύση ------------------------------------- Μέχρι την επίτευξη λύσης του Κυπριακού επιβάλλεται όπως λαμβάνονται κάποια μέτρα, υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η ε/κ πλευρά επιθυμεί επειγόντως την εξεύρεση λύσης.

    ''Ωσπου να βρεθεί η λύση, χρειάζεται να γίνουν κάποια μέτρα. Δεν είναι έτσι;'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος χαρακτήρισε ως ''παράξενο'' το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός στόχος στην Κύπρο θα πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του μετά το επίσημο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στην Εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι όταν ο κυπριακός λαός αποφάσισε ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι αποδεκτό, δεν τάχθηκε κατά της λύσης.

    ''Αντίθετα θέλουμε και επειγόντως να βρούμε λύση'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ότι όταν ο κ. Ταλάτ είπε ότι ''φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης'', δεν υπήρξε καμμία κριτική για τις δηλώσεις του αυτές. ''Ο,τι πει ο κ. Ταλάτ είναι θέσφατο'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Κυπριακό ----------------------------------------- Η ώρα της τιμωρίας του κυπριακού λαού για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά το επίσημο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στην Εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής.

    ''Θα γίνει τελικά σεβαστή η ετυμηγορία του κυπριακού λαού και των Ε/Κ και των Τ/Κ, και θα ακολουθήσουν και κάποιες πρωτοβουλίες εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα και βεβαίως, συν Αθηνά και χείρα κίνει, και από δικής μας πλευράς, ώστε να επανέλθουμε στο τραπέζι των συνομιλιών με θέσεις που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες και των Ε/Κ που είπαν 'όχι' και των Τ/Κ που είπαν 'ναι' για να καταλήξουμε σε μια λύση'', επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.

    Οπως είπε, η Τουρκία προσβλέπει να ενταχθεί στην ΕΕ σε ένα χώρο όπου η Κύπρος είναι μέλος, προσθέτοντας ότι ''είναι καιρός για συνδιαλλαγή που θα λαμβάνει σοβαρά υπόψη όχι τα εγωιστικά συμφέροντα της Τουρκίας αλλά και τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στο σύνολό του''.

    Κληθείς να σχολιάσει την παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''οι παράνομες επισκέψεις την μέρα της εισβολής δυστυχώς έχουν γίνει και αυτές παράδοση''.

    Εξέφρασε την ευχή όπως το νέο πρόσωπο που προσπαθεί να δείξει η τουρκική κυβέρνηση, να μην είναι απλά επικοινωνιακής φύσης.

    ''Εύχομαι και ελπίζω η Τουρκία να κατανοήσει ότι δεν χρειάζονται τόσες χιλιάδες στρατεύματα για να διασφαλίζουν, όπως λεν, την ασφάλεια των Τ/Κ και πολύ περισσότερο δεν χρειάζεται η κατοχή'', είπε.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι οι Ε/Κ και οι Τ/Κ θα συνεχίσουν από κοινού τον αγώνα για μια δίκαιη λύση, ''μια λύση υποφερτή επιτέλους, διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα απαλλάσσει την Κύπρο και το λαό της από την κατοχή και θα αποκαθιστά βασικά δικαιώματα και ελευθερίες''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Εθνικής Παιδείας Ελλάδας - ΜΟΕ ----------------------------------------------------------------- Το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα επικρότησε με χθεσινές της δηλώσεις η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η κ. Γιαννάκου είπε πως τα ΜΟΕ ''είναι ο σωστότερος και ο καλύτερος δρόμος για να υπάρξει πραγματικά συνεννόηση σε επίπεδο λαών και πολιτών που μπορεί να δώσει τελικά την πραγματική και σωστή λύση για την Κύπρο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Κληθείσα από δημοσιογράφο να σχολιάσει τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς έναντι των ΜΟΕ, είπε πως ''η Τουρκία έχει τις επιδιώξεις της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    ''Νομίζουμε ότι πρέπει να προσαρμόσει τις παλιές της απαιτήσεις στις σημερινές επιδιώξεις, αν θέλει πραγματικά να είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος που να μπορεί να έχει μέλλον και προοπτική στην Ευρώπη, κάτι για το οποίο εμείς δεν έχουμε αντίρρηση. Τα πάντα εξαρτώνται από αυτήν'', πρόσθεσε η Ελληνίδα Υπουργός.

    Η κ. Γιαννάκου είπε πως η Κύπρος ''παρά το γεγονός ότι οι μνήμες είναι επώδυνες και η πραγματικότητα η τότε έρχεται σήμερα στο νου μας, έχει κάνει εξαιρετική πρόοδο και είναι σήμερα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Η συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου και της κ. Γιαννάκου διακόπηκε στις 12 το μεσημέρι, όταν στο Προεδρικό Μέγαρο πραγματοποιήθηκε με την ήχηση της σειρήνας τρίλεπτη στάση εργασίας και τήρηση σιγής στη μνήμη αυτών που θυσιάστηκαν κατά τη τουρκική εισβολή του 1974. Μετά το σιγή συνεχίστηκε η συνάντηση για περίπου μισή ώρα.

    Πρόεδρος Βουλής - Ελληνίδα Υπουργός Παιδείας - Συνάντηση ----------------------------------------------------------- Τη θέση ότι είναι ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος για να διαρρηχθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό πρόβλημα ώστε ο κυπριακός λαός να φτάσει σε μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μετά από συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέτα Γιαννακού.

    Από την πλευρά της, η κ. Γιαννάκου αναφέρθηκε στη χθεσινή επέτειο της τουρκικής εισβολής, λέγοντας πως ''τριάντα χρόνια μετά πρέπει να εξακολουθούμε να θυμόμαστε τα λάθη και τις παραλήψεις παραγόντων της Ελλάδας, της τότε δικτατορίας, αλλά και αυτό να μας κάνει να ενδυναμώνουμε τη θέληση μας, ώστε να βρεθεί μια πραγματικά σωστή δίκαιη και λειτουργική λύση''.

    ''Πρέπει'', ανέφερε, ''να ενδυναμώνουμε τη θέληση μας να βρεθεί μια πραγματικά σωστή δίκαιη και λειτουργική λύση, ώστε το σύνολο της Κύπρου και της Κυπριακής Δημοκρατίας με όλες τις προϋποθέσεις που συνιστά η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να μπορεί να προχωρήσει, να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο και να κατακτήσει και νέους στόχους''.

    Οπως ανέφερε η κ. Γιαννακού ''η ελληνική κυβέρνηση συμπαρίσταται απολύτως στις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης και του συνόλου του πολιτικού κόσμου, της Βουλής των Αντιπροσώπων και του κυπριακού λαού, προκειμένου το συντομότερο δυνατόν να ξαναρθεί στο προσκήνιο και στο επίκεντρο η ανάγκη για μια πραγματικά σωστή λύση''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''είναι ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος να διαρρηχθεί το αδιέξοδο και να φτάσουμε σε μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, ώστε στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ε/Κ και Τ/Κ να δημιουργήσουν''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε την Ελληνίδα Υπουργό Παιδείας για τη συμπαράσταση της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού λαού ευρύτερα.

    ΗΠΑ - Κύπρος - Λόρα Κένεντι --------------------------- Η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Λόρα Κένεντι, ειδική συντονίστρια για την Κύπρο στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, φθάνει γύρω στις 8.30 απόψε στο νησί για διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο της αμερικανικής πρεσβείας στην Κύπρο, η κ. Κένεντι, η οποία διαδέχεται τον Πρέσβη Τόμας Γουέστον, θα παραμείνει στο νησί για 3 - 4 ημέρες και ''θα έχει συζητήσεις για το Κυπριακό και σχετικά διμερή θέματα με την κυβέρνηση της Κύπρου''.

    Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η Αμερικανίδα επίσημος θα συναντηθεί με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μεθαύριο Παρασκευή και επίκεντρο της συζήτησης θα είναι το θέμα της οικονομικής στήριξης της Ουάσιγκτον προς τους Τ/Κ.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', χθες η κ. Κένεντι συναντήθηκε στην Αγκυρα με τον Αναπληρωτή Υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ali Tuygan.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, η κ. Κένεντι ανέφερε ότι στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν θέματα που αφορούν το Ιράκ, το Κυπριακό, τον Καύκασο και την κεντρική Ασία, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσει να συνεργάζεται με Τούρκους αξιωματούχους σε σημαντικά για την Τουρκία θέματα.

    Σύμφωνα με το Ανατολή, ''μετά την Αγκυρα, η κ. Κένεντι θα επισκεφθεί την Αθήνα (Τετάρτη) και στη συνέχεια την Κύπρο''.

    Στα κατεχόμενα, προσθέτει το πρακτορείο, η κ. Κένεντι θα συζητήσει την οικονομική βοήθεια ύψους 30,5 εκατ. δολαρίων για την ανάπτυξη των Τ/Κ, όπως είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση Μπους.

    Βρετανία - ΥΠΕΞ - ΜΟΕ --------------------- ''Η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει σαν θέμα αρχής, οποιοδήποτε μέτρο από οποιαδήποτε πλευρά στην Κύπρο, που έχει ως σκοπό να συμβάλει σε ένα κλίμα αυξανόμενης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων'', δήλωσε χθες εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Κληθείς να σχολιάσει τη σειρά Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προς τους Τ/Κ, που εξήγγειλε την περασμένη εβδομάδα η κυπριακή κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ είπε ότι ''σε περιπτώσεις που τέτοια μέτρα πρέπει να συμφωνηθούν και από τις δύο πλευρές, είναι σαφές ότι πρέπει να είναι ισοζυγισμένα και ρεαλιστικά''.

    Ρωσία - ΜΟΕ ----------- Η Ρωσία χαιρετίζει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση στις 16 Ιουλίου και εκφράζει την ελπίδα ότι θα ακολουθήσουν νέες συμφωνημένες, εποικοδομητικές και πολύπλευρες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές για λύση του Κυπριακού.

    Ανακοίνωση του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει πως ''στη Ρωσία εκτιμήθηκε θετικά η συγκεκριμένη πρωτοβουλία'' της κυπριακής κυβέρνησης.

    Σημειώνει πως η υλοποίησή τους θα υποβοηθούσε στην ενίσχυση του κλίματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης, ως βάσης για επίτευξη, στη συνέχεια, μιας ολοκληρωμένης λύσης.

    ''Ελπίζουμε ότι η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας θα εξεταστεί με προσοχή από όλες τις εμπλεκόμενες στη διένεξη πλευρές και ότι μετά από τα πρώτα βήματα θα ακολουθήσουν νέες συμφωνημένες, εποικοδομητικές και πολύπλευρες προσπάθειες και από τις δύο πλευρές της 'πράσινης γραμμής''', προσθέτει.

    Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνέχιση της συνεργασίας τόσο με τις δύο πλευρές στην Κύπρο όσο και με άλλες ενδιαφερόμενες χώρες με στόχο μια ολοκληρωμένη, βιώσιμη και δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος στη βάση των αντίστοιχων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Μήνυμα - Εισβολή ------------------------------------------ Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο μήνυμα του για την 30η επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο επισημαίνει ότι «σήμερα είναι χρέος όλων να συμβάλουμε στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος», ενώ χαρακτηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ γεγονός-καταλύτη για ένα καλύτερο μέλλον του νησιού.

    Συγκεκριμένα ο κ. Καραμανλής τονίζει πως «η συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, είναι αφορμή για περίσκεψη και σχεδιασμό της δράσης μας για το μέλλον.

    «Η κυπριακή τραγωδία χαράχτηκε στις μνήμες και στις ψυχές. Η μνήμη όμως πρέπει να διδάσκει και όχι να εμποδίζει την προσπάθεια για άρση των συνεπειών της μεγάλης αδικίας που συντελέσθηκε πριν τριάντα χρόνια στην Κύπρο», είπε.

    Προσθέτει δε πως «η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι μια ιστορική εξέλιξη που το επιβεβαιώνει» και υπογραμμίζει ότι «είναι ένα γεγονός-καταλύτης για ένα καλύτερο μέλλον. Μέλλον ασφάλειας και ευημερίας προς όφελος Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός καταλήγει στο μήνυμα ότι «σήμερα είναι χρέος όλων να συμβάλουμε στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος. Να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας νέας αισιόδοξης προοπτικής για την Κύπρο, με την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στη βάση του Σχεδίου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, επ' ωφελεία των δύο κοινοτήτων, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου».

    Μολυβιάτης - Δήλωση - Εισβολή -------------------------------- «Η συμπλήρωση φέτος τριάντα χρόνων από την παράνομη τουρκική εισβολή και κατοχή του ενός τρίτου και πλέον του εδάφους της Κύπρου, που έχουν καταδικαστεί από τη διεθνή κοινότητα, επαναφέρει στη μνήμη τραγικές στιγμές για τον κυπριακό ελληνισμό, ανέφερε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    Σε δήλωσή του για την 30ή επέτειο από την τουρκική εισβολή, ο κ. Μολυβιάτης σημείωσε ότι «ταυτόχρονα, η θλιβερή αυτή επέτειος γίνεται και αφορμή για θετικότερες σκέψεις. Η σύγκριση της σημερινής πραγματικότητας με εκείνες τις ώρες του βίαιου διχασμού, δείχνει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία, παρά την πληγή που παραμένει ανοικτή, είναι μια ισχυρή δημοκρατία με ευημερούσα οικονομία και αναπόσπαστο, πλέον, μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας».

    Το ιστορικό αυτό γεγονός, συνέχισε, «δημιουργεί νέα δυναμική για την επίτευξη του μεγάλου και σταθερού στόχου της επανένωσης του νησιού, με λύση δίκαιη λειτουργική και βιώσιμη, στη βάση του Σχεδίου Annan και συμβατή με τις αρχές της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης».

    Μια τέτοια λύση θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Μόνον τότε όλοι οι Κύπριοι πολίτες, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, θα μπορούν να απολαύσουν τα αγαθά της συμμετοχής στην Ευρωπαϊκή ΄Ενωση», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Μαύρη επέτειος τουρκικής εισβολής - Τρίλεπτη στάση ----------------------------------------------------- Οι σειρήνες ήχησαν, οι καμπάνες κτύπησαν πένθιμα, η κυκλοφορία πάγωσε και οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν σιωπηρά. Η Κύπρος καταδίκασε χθες, τριάντα χρόνια μετά το έγκλημα της τουρκικής εισβολής, ανανεώνοντας την υπόσχεση για διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και για σταθερή διεκδίκηση του δικαίου.

    Με βάση την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής στις 12 το μεσημέρι ήχησαν οι σειρήνες με το σύνθημα έναρξης συναγερμού και τρία λεπτά αργότερα ήχησαν και πάλι με το σύνθημα της λήξης του συναγερμού.

    Σε αυτά τα τρία λεπτά, οι Κύπριοι πολίτες βγήκαν από τους χώρους εργασίας και τα σπίτια τους και στάθηκαν στα πεζοδρόμια για να δώσουν με τη σιωπηρή διαμαρτυρία το διπλό μήνυμα: ''Oχι στην κατοχή - Ναι στην επανένωση της πατρίδας μας''.

    Τύμβος Μακεδονίτισσας - Τιμή στους πεσόντες - Επιμνημόσυνη δέηση ------------------------------------------------------------------- Με αισθήματα κατάνυξης και ευγνωμοσύνης η Κύπρος τίμησε χθες τους προασπιστές της κυπριακής γης που έπεσαν μαχόμενοι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

    Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και η υπόλοιπη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας, εκπρόσωποι συνδέσμων πολεμιστών κατά την τουρκική εισβολή και συγγενείς πεσόντων.

    Η τελετή, όπως ανέφερε σε δηλώσεις μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''είναι ελάχιστη έκφραση τιμής και εκτίμησης σε αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για την προάσπιση της πατρικής γης''.

    Η εκδήλωση άρχισε με την άφιξη του Προέδρου Παπαδόπουλου, στον οποίο στρατιωτικό άγημα και η φιλαρμονική ορχήστρα της Αστυνομίας απέδωσαν τιμές.

    Η τελετή συνεχίστηκε με επιμνημόσυνη δέηση, την οποία ακολούθησε προσκλητήριο πεσόντων και κατάθεση στεφάνων.

    Βουλή - Χριστόφιας - Επέτειος εισβολής - Δέσμευση ---------------------------------------------------- Τιμώντας όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας και της εδαφικής της ακεραιότητας από την εισβολή της Τουρκίας το 1974, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και τα μέλη του νομοθετικού σώματος ανανέωσαν χθες τη δέσμευσή τους για συνέχιση του αγώνα προς επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

    Σε ομιλία του στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και πριν την ημερήσια διάταξη, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι 30 χρόνια μετά την 20ή Ιουλίου 2004, ''ο λαός μας, με τις εκδηλώσεις του, καταδικάζει με όλη τη δύναμη της ψυχής του το απεχθές έγκλημα που διεπράχθη σε βάρος του''.

    ''Παράλληλα'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''στέλλει προς όλους το μήνυμα ότι δεν ξεχνά και ότι συνεχίζει να αγωνίζεται για λύση του Κυπριακού. Μια λύση που πρώτα απ όλα θα απαλλάσσει το λαό μας από τη βασική αιτία της κακοδαιμονίας του, την κατοχή και τη διαίρεση''.

    Η σημερινή ημέρα, όπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, είναι ημέρα αγώνα για απαλλαγή της Κύπρου από τα κατοχικά δεδομένα και ημέρα αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας.

    ''Η Τουρκία αποκαλεί την εισβολή ειρηνευτική επιχείρηση και επικαλείται τη Συνθήκη Εγγυήσεως για την άνομη πράξη της'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, προσθέτοντας πως ''καμμιά συνθήκη, όμως, και καμιά συμφωνία δεν δίνει στην Τουρκία τέτοιο δικαίωμα''.

    ''Η Τουρκία'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ''με την εισβολή τον Ιούλιο του 1974 παραβίασε κάθε κανόνα και κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου, παρανόμησε και συνεχίζει να παρανομεί με την κατοχή του 37% σχεδόν του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    ''Σήμερα'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''ανανεώνουμε τη δέσμευσή μας για αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση''.

    ''Ανανεώνουμε τη βούλησή μας'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ''να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για επανένωση της πατρίδας και του λαού μας το συντομότερο δυνατό, κάτω από την ομπρέλα μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας, όπου Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι θα απολαμβάνουν των αγαθών της ειρήνης και της προόδου, σε συνθήκες ασφάλειας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών''.

    Εκπρόσωπος - Ετήσιο μνημόσυνο - Εισβολή ---------------------------------------- Την πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επανέλθουν στο Κυπριακό ''με αμερόληπτη στάση'', εξέφρασε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά ζητά ασφαλιστικές δικλείδες και βελτιώσεις που να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα της λύσης.

    ''Πιστεύουμε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επανέλθουν με αμερόληπτη στάση, παρά τους υπερβολικούς επαίνους και άλλα που περιέχονται στην τελευταία έκθεση του ΓΓ, που ετοίμασαν οι συντάκτες του σχεδίου και που δυστυχώς τώρα ενισχύουν χωριστικές τάσεις, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης σε ομιλία του στο μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής.

    Ανέφερε ότι πολλές από τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, που η ε/κ πλευρά είναι πρόθυμη να δεχθεί, πλήττουν το δίκαιο και την ιστορία, προσθέτοντας ωστόσο ότι ''όμως συμβιβαζόμαστε για να οικοδομήσουμε το μέλλον''.

    ''Ζητούμε ασφαλιστικές δικλείδες και βελτιώσεις που να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα της λύσης. Ενας σωστός και λειτουργικός συμβιβασμός θα είναι και πατριωτικός'', σημείωσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Αναφερόμενος στη Συνθήκη Εγγύησης είπε ότι αυτή λειτούργησε μέσω του πραξικοπήματος όχι για να προστατεύσει, αλλά για να ακρωτηριάσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Ομως οι αρχές και οι νόμοι δεν την εμπόδισαν και αυτό το άνομο δικαίωμα επιμένει η Τουρκία ότι διατηρεί και σήμερα και ήθελε να το διατηρήσει με σαφέστερο τρόπο εσαεί μέσα από το σχέδιο Ανάν, ως μόνιμη δαμόκλειο σπάθη επί των κεφαλών μας'', σημείωσε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η τουρκική εισβολή αποτελεί βαθιά πρόκληση προς κάθε αρχή δικαίου, σαρωτική εθνοκάθαρση και μαζική παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Κύπρου.

    ''Κι ας μας είπαν κάποιοι διπλωμάτες, που τάχθηκαν να εξεύρουν δίκαιη λύση, ότι δεν υπάρχουν πρόσφυγες στην Κύπρο'', συνέχισε.

    Πρόσθεσε ότι και ''κάποιοι άλλοι 'φίλοι', οι οποίοι μοιράζονται γη της Κύπρου, τους δεσμεύουν εγγυητικές υποχρεώσεις και που συνήθισαν στην πολιτική του 'διαίρει και βασίλευε', προσπαθούν να διαιωνίσουν το διαχωρισμό''.

    Αναφερόμενος στους Τ/Κ, είπε ότι πρέπει να δείξουν με την ίδια ευθύτητα ότι το δικό τους ''ναι'' σήμαινε πραγματική επιθυμία για επανένωση και όχι μόνο ''τον προσπορισμό πλεονεκτημάτων και την καιροσκοπική εκμετάλλευση των πρόσκαιρων τεχνητών επιτυχιών και εντυπώσεων''.

    ''Δηλώσεις όμως της ηγεσίας τους των τελευταίων καιρών δείχνουν δικές τους επιδιώξεις και τις επιδιώξεις της Τουρκίας, που υπαγορεύει ακόμη πολιτική'', συνέχισε.

    Ευρωκοινοβούλιο - Κύπριοι ευρωβουλευτές - Αιμιλίου ------------------------------------------------------ Ικανοποίηση αλλά και χαρά για την εγκαθίδρυση των πρώτων εκλελεγμένων Κύπριων ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ανέλαβαν επίσημα από χθες τα καθήκοντα τους, εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Νίκος Αιμιλίου.

    Σε δηλώσεις του χαρακτήρισε ως σημαντική αυτή την ημέρα και για τον ίδιο αφού, όπως είπε, «είναι η πρώτη φορά που ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Δημοκρατίας επισκέπτεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

    Ανέφερε ότι το Κοινοβούλιο ασχολήθηκε και στο παρελθόν ενεργά με θέματα που άπτονται των ενδιαφερόντων της Κύπρου. «Φυσικά οι ευρωβουλευτές μας θα αποτελέσουν», σημείωσε, «την εμπροσθοφυλακή για την επεξήγηση και προώθηση των θέσεων και συμφερόντων της Δημοκρατίας».

    Πρόσθεσε ότι η πρώτη αυτή Σύνοδος του Ευρωκοινοβουλίου έχει περισσότερο τελετουργικό χαρακτήρα αλλά σημείωσε ότι στο μέλλον, ίσως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο, αναμένεται να συζητηθούν θέματα που είναι πολύ σημαντικά για την Κύπρο.

    Εδωσε ως παράδειγμα την παροχή γνώμης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις δύο προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη χρηματοδότηση των Τ/Κ και το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    Ο κ. Αιμιλίου χαιρέτισε επίσης την παρουσία μελών και φίλων της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου, οι οποίοι πραγματοποιούν διαφωτιστική εκδήλωση έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για σύνδεση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, με την απόδοση της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της.

    Ελπίζω, είπε, η παρουσία τους εδώ, οι προσπάθειες και διαμαρτυρίες τους να αποτελέσουν ένα θετικό βήμα για την επιστροφή των κατοίκων της Αμμοχώστου στην πόλη τους.

    Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Αμμοχωστιανοί --------------------------------------------------- «Μπορείτε να υπολογίζετε σε μένα», ήταν η απάντηση που έδωσε ο νεοκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιόζεπ Μπορέλ, σε εκπροσώπους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου όταν του επέδωσαν σχετικό ψήφισμα για την σύνδεση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, με την απόδοση της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου στους κατοίκους της.

    Αρχικά αντιπροσωπεία της Κίνησης που βρίσκεται στο Στρασβούργο, είχε επισκεφθεί τον τέως Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ, ο οποίος αφού τους άκουσε με μεγάλη προσοχή, τους παρέπεμψε στον κ. Μπορέλ.

    ''Μπορείτε να υπολογίζετε σε μένα. Εχω συγκινηθεί βαθειά'', είπε στην συνάντηση που είχε με τους Αμμοχωστιανούς.

    ΥΠΕΞ - Βατικανό ---------------- Την παρούσα φάση του Κυπριακού και τις περαιτέρω προοπτικές επίλυσης του συζήτησαν χθες στο Βατικανό, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Υπουργός Εξωτερικών της Αγίας Εδρας, Αρχιεπίσκοπος Giovanni Lajolo.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου ανέλυσε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών με τον ομόλογό του την εξέλιξη των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού και εξήγησε τους παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση και έκβασή της.

    Εξήγησε επίσης και τις θέσεις της ε/κ πλευράς έναντι των προνοιών του Σχεδίου Ανάν.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Lajolo αφού συγχάρηκε τον κ. Ιακώβου για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε πλήρη κατανόηση στις κυπριακές θέσεις.

    Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τον ομόλογο του και για τα μέτρα στήριξης προς τους Τουρκοκύπριους, καθώς και για τα πρόσφατα εξαγγελθέντα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Εθεσε επίσης το θέμα των αγνοουμένων τονίζοντας την καθαρά ανθρωπιστική του διάσταση.

    Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν, τέλος, τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και άλλα διεθνή και περιφερειακά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών επέστρεψε αργά χθες το βράδυ στην Κύπρο.

    Βουλή - Νέοι Βουλευτές --------------------- Εδωσαν χθες τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και των μελών του νομοθετικού σώματος και ανέλαβαν αμέσως μετά τα καθήκοντά τους οι τρεις νέες Βουλευτίνες που αντικαθιστούν τους τέως συναδέλφους τους οι οποίοι έχουν εκλεγεί ως Ευρωβουλευτές.

    Στη χθεσινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και πριν την έναρξη του νομοθετικού της έργου σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τις ανακηρυχθείσες Βουλευτίνες Στέλλα Δημητρίου - Μισιαούλη του ΑΚΕΛ, Καίτη Κληρίδου του ΔΗΣΥ και Αθηνά Κυριακίδου του ΔΗΚΟ να εγερθούν και να δώσουν τη ''διαβεβαίωση ότι θα επιδεικνύουν πίστη και σεβασμό στο σύνταγμα και στους νόμους που συνάδουν με αυτό, καθώς και στη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Οι κυρίες Δημητρίου - Μισιαούλη, Κληρίδου και Κυριακίδου καταλαμβάνουν τις θέσεις των -και επισήμως από σήμερα- Ευρωβουλευτών Αδάμου Αδάμου (ΑΚΕΛ), Παναγιώτη Δημητρίου (ΔΗΣΥ) και Μάριου Ματσάκη (ΔΗΚΟ).

    Ελένη Θεοχάρους - Τυφλίδα - Χειρουργικές επεμβάσεις ------------------------------------------------------ Σειρά χειρουργικών επεμβάσεων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Τυφλίδας στη Γεωργία θα πραγματοποιήσει επιστημονική ιατρική ομάδα, με επικεφαλής τη βουλευτή του Δημοκρατικού Συναγερμού Ελένη Θεοχάρους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της κ. Θεοχάρους, η ιατρική ομάδα αναχώρησε χθες για την Τυφλίδα και θα πραγματοποιήσει σειρά χειρουργικών επεμβάσεων σε 42 παιδιά που πάσχουν από συγγενείς ανωμαλίες του ουροποιητικού και γεννητικού συστήματος.

    Λονδίνο - Εκδήλωση ------------------ Με την πικετοφορία διαμαρτυρίας έξω από την τουρκική πρεσβεία, ολοκληρώθηκαν χθες στο Λονδίνο οι εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία παρευρέθηκαν Κύπριοι ομογενείς από διάφορα σημεία του Λονδίνου.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ακούγονταν αγωνιστικά τραγούδια και συνθήματα, όπως ''Εξω από την Κύπρο τα τουρκικά στρατεύματα''.

    Στην εκδήλωση, η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στα μεσάνυκτα, παρευρέθηκε και ο εργατικός βουλευτής Rudi Vis.

    Στο μεταξύ, η βρετανική αστυνομία επέτρεψε για τέταρτη χρονιά σε Τ/Κ και σε Τούρκους να πραγματοποιήσουν αντιδιαδήλωση, σε διπλανό χώρο από το χώρο συγκέντρωσης των Ε/Κ. Η συμμετοχή των Τούρκων στην αντιδιαδήλωση ήταν πολύ περιορισμένη σε σύγκριση με άλλες χρονιές.

    Εξάλλου, από τις 5.30 το απόγευμα, ώρα Κύπρου, μέχρι τις 8 το βράδυ πραγματοποιήθηκε σε χώρο έναντι της Downing Street, πικετοφορία την οποία διοργάνωσε ο Οργανισμός ''Lobby for Cyprus''.

    Αντιπροσωπεία του Οργανισμού επέδωσε στο γραφείο του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ επιστολή με την οποία ο Οργανισμός ζητεί λύση του Κυπριακού που να διέπεται από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Νέα Υόρκη - Εκδήλωση -------------------- Μεγάλη συγκέντρωση για καταδίκη της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο διοργανώθηκε χθες το βράδυ από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, την ΠΣΕΚΑ και άλλες ομογενειακές οργανώσεις, στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας.

    Η εκδήλωση περιλάμβανε σύντομους χαιρετισμούς εκπροσώπων των διαφόρων οργανισμών και των προξενικών αρχών της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και εκπροσώπων Αμερικανών πολιτικών, καθώς και επετειακό πολιτιστικό πρόγραμμα.

    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανίκος Παπανικολάου είπε ότι οι ισχυροί της γης δεν μπορούν να συγχωρήσουν στο μικρό λαό της Κύπρο το ισχυρό ''όχι'' που είπε στα σχέδιά τους, με την ψήφο του στο δημοψήφισμα. Δήλωσε ότι οι Κύπριοι της Αμερικής δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μέχρι την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ ανέφερε πως παρόλα τα 30 χρόνια που περάσαν από την εισβολή, η Ομογένεια δεν σταμάτησε τον αγώνα για το ιερό σκοπό μας, ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τα ιδανικά της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αρχές που αποτελούν και αμερικανικά ιδανικά. ''Ολοι εμείς που πιστεύουμε σ αυτά τα ιδανικά'', τόνισε, ''έχουμε υποχρέωση να μην υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα. Πρέπει'', είπε, ''να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρις ότου η Κύπρος επανενωθεί και γίνει και πάλι ελεύθερη''.

    Χαιρετισμό του Προέδρου του ΣΑΕ Αντριου Αθενς μετέφερε στους συγκεντρωμένους το μέλος του περιφερειακού συμβουλίου Αντρέας Κωμοδρόμος.

    «Η υποστήριξη του Ελληνισμού της διασποράς είναι μεγαλύτερη παρά ποτέ. Ο απανταχού Ελληνισμός στέκεται στο πλευρό της Κύπρου. Δεν θα αφήσουμε να εφαρμοστεί το δίκαιο του ισχυροτέρου και θα αποδείξουμε ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός δεν σκύβει το κεφάλι», είπε.

    Ο Γενική Πρόξενος Μάρθα Μαυρομμάτη είπε ότι οι Κύπριοι συνεχίζουν τον αγώνα με τη συμπαράσταση του απανταχού Ελληνισμού για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. ''Συνεχίζουμε τον αγώνα γιατί δεν υπάρχουν χαμένες πατρίδες για τους λαούς που ξέρουν να αγωνίζονται», είπε.

    Το Κυπριακό είναι ένα έγκλημα διαρκές που κρατά 30 χρόνια και έχει νεκρούς, αγνοούμενους και εκτοπισμένους, είπε ο Πρόξενος της Ελλάδας Γιώργος Αλεξόπουλος. Η Κύπρος, συνέχισε, απέδειξε ότι μπορεί και στέκεται στα πόδια της και χάρη στον αγώνα της κατόρθωσε να ενταχθεί στην ΕΕ. Είναι τώρα η ώρα να πράξει και η ΕΕ το καθήκον της και να βοηθήσει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, πρόσθεσε.

    Διακηρύξεις για την 30η επέτειο διάβασαν εκπρόσωποι του Κυβερνήτη Πατάκι, της βουλευτού Κάρολιν Μαλόνι και του Πολιτειακού Βουλευτή Μιχάλη Γιάνναρη. Παρευρέθηκε επίσης ο δημοτικός σύμβουλος Χιράμ Μονσεράτ.

    Σήμερα πρόκειται να λάβει χώρα εκδήλωση για την Κύπρο στο Δημοτικό Συμβούλιο Νέας Υόρκης.

    Χρηματιστήριο - Νέες μικρές απώλειες ----------------------------------------- Νέες μικρές απώλειες κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παραμένοντας, ωστόσο, εντός του επιπέδου των 73 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,43%, κλείνοντας στις 73,15 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για άλλη μια συνάντηση διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 240 χιλιάδων.

    [08] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Προεδρία ΕΕ

    Το σύνθημα της Ιρλανδικής Προεδρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2004 ήταν «Ευρωπαίοι δουλεύουμε μαζί» και το εφαρμόσαμε, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    [09] (K) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ρομάνο Πρόντι - Ευρωσύνταγμα

    Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι μιλώντας σήμερα ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είπε ότι το ευρωπαϊκό Σύνταγμα θα επιτρέψει στη διευρημένη Ενωση να εργαστεί πιο αποτελεσματικά προς όφελος των λαών.

    [10] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κύπριοι ευρωβουλευτές - Επιτροπές

    Η σύσταση των Επιτροπών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο.

    Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές αναμένεται να κατανεμηθούν ως εξής:

    Επιτροπή Εξωτερικών και Περιφερειακής Πολιτικής: Ιωάννης Κασουλίδης, Γιαννάκης Μάτσης, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης

    Επιτροπή Δημόσιας Υγείας και Περιβάλλοντος: Αδάμος Αδάμου, Μάριος Ματσάκης

    [11] (K) Ευρωκοινοβούλιο - Μπαλκενέντε - Ολλανδική προεδρία ΕΕ

    Η ενσωμάτωση των δέκα νέων κρατών μελών και η συμμετοχή τους στις διαδικασίες της Ενωσης είναι μια ευθύνη που θα έχει η ολλανδική προεδρία ανέφερε στη δήλωσή του ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου, ο Πρωθυπουργός της Ολλανδίας Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

    Μιλώντας για το πρόγραμμα εργασίας της ολλανδικής προεδρίας το δεύτερο εξάμηνο του 2004, ο κ. Μπαλκενέντε αναφέρθηκε και σε μελλοντικές διευρύνσεις που θα περιλάβουν τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Κροατία.

    Σημείωσε ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει αν η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία.

    [12] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Συνομιλίες Μολυβιάτη - Στρο στο Λονδίνο

    [13] (Κ) Γιώργος Κουμουτσάκος - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Κένεντι - Κυπριακό

    [15] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 21/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5807      0,5841            1,7120        1,7221
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4719      0,4747            2,1066        2,1191
    Λίρα Αγγλίας   0,8701      0,8753            1,1425        1,1493
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 21/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 21/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4325*    0.4359*    229.4104    231,2139
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3412     0.3439       2.9078      2,9308
    Δολάριο Καναδά      0.3575     0.3603       2.7755      2,7972
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0683     0.0688      14.5349     14,6413
    Κορώνα Σουηδίας     0.0632     0.0637      15.6986     15,8228
    Φράγκο Ελβετίας     0.3782     0.3812       2.6233      2,6441
    
    ---------------------------------------------------------------------
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            74,42  ( 1,74)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    369.612
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    287.411    330,06  ( 2,11)
    FTSE Med 100 **                             6.267,15  ( 0,11)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    202.983     95,96  ( 2,72)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     15.093     73,41  ( 1,40)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.598     12,29  ( 1,74)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     19.369     46,81  ( 0,34)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.225     44,33  ( 2,36)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     26.743     20,69  ( 0,73)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.828     62,05  ( 0,26)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.149      2,29  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      3.895      6,87  (-0,43)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,14  ( 0,18)
    Ξενοδοχεία                    £      8.386     27,11  ( 0,48)
    Αλλες Εταιρείες               £     75.315     60,70  ( 1,42)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Σημαντική ανάκαμψη παρουσίασαν σήμερα οι τραπεζικές μετοχές, οδηγώντας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) στο επίπεδο των 74 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης, ύστερα από τρεις ημέρες πτωτική πορεία, κατέγραψε σημαντική άνοδο της τάξης του 1,74%, κλείνοντας στις 74,42 μονάδες. Αύξηση, λόγω του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στις 369 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - Τ/Κ - Εμπόριο

    Το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα θα μειώσει την οικονομική ανισότητα μεταξύ των ελεύθερων περιοχών και των κατεχομένων και θα βοηθήσει στην εναρμόνιση των Τ/Κ με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντένις Μακσέιν.

    Απαντώντας προχθές στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Αντριου Ντίσμορ για το πώς θα συμβάλει το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι, ''περιορίζοντας τη διαφορά μεταξύ του βορρά και του νότου, θα εξουδετερωθεί ένα μεγάλο εμπόδιο σε μια μελλοντική διευθέτηση του Κυπριακού''.

    [19] (Κ) Ολομέλεια Ευρωκοινοβουλίου - Μπαρόζο - Δήλωση

    Η ΕΕ να επιδείξει στους πολίτες της ότι μπορεί να δώσει ό,τι υπόσχεται, δήλωσε ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωκοινοβουλίου ο υποψήφιος για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο.

    [20] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Πρόεδροι πολιτικών ομάδων - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γερμανός Χανς Γκερτ Πέτεριγκ, σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου επανέλαβε την θέση του κόμματος ότι θα ήταν καλύτερα να υπάρξει μια ειδική σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και όχι ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Για την Τουρκία μίλησε θετικά ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Γερμανός Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος είπε ότι για την Τουρκία πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη και ότι θα ήταν λάθος να διαλυθούν οι προσδοκίες που διατηρεί ένας λαός εδώ και 40 χρόνια για την ένταξή του στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Βρετανός Γκράχαμ Γουάτσον μίλησε σε χαμηλούς τόνους για το θέμα, αναφέροντας μόνο ότι πρέπει να υπάρξει μελέτη της έκθεσης της Επιτροπής για την Τουρκία, τον Δεκέμβριο.

    Η Συμπρόεδρος των Πρασίνων Ιταλίδα Μόνικα Φρασόνι αναφέρθηκε στην πρόοδο που έκανε η Τουρκία σε επίπεδο μεταρρυθμίσεων.

    [21] (Κ) Κύπριοι ευρωβουλευτές - Συντονισμός προσπαθειών

    Συντονισμό των προσπαθειών τους για την προώθηση των θέσεων της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό και για το γενικότερο εθνικό συμφέρον αποφάσισαν σήμερα οι έξι Κύπριοι ευρωβουλευτές, Ιωάννης Κασουλίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Αδάμος Αδάμου, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, Μάριος Ματσάκης και Γιαννάκης Μάτσης.

    Η απόφαση λήφθηκε στο πλαίσιο γεύματος που είχαν οι έξι ευρωβουλευτές στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωκοινοβουλίου.

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Εγκαίνια έκθεσης σύγχρονης τέχνης καλλιτεχνών

    Στις 4 Ιουλίου 2004 πραγματοποιήθηκαν στη γερμανική πόλη Ντούισμπουργκ, στο Μουσείο Kuppersmuhle, τα εγκαίνια της έκθεσης σύγχρονης τέχνης Welcome the new Ten.

    Δύο καλλιτέχνες από κάθε χώρα στον τομέα των εικαστικών τεχνών, εκπρόσωποι της σύγχρονης πολιτιστικής ζωής των κάθε χώρας εκθέτουν έργα τους στην ομαδική έκθεση που, όπως αναφέρει ο Διευθυντής του Μουσείου Walter Smerling, είναι πολύπλευρη και γεμάτη αντιθέσεις, όπως η ίδια η Ευρώπη.

    Την Κύπρο εκπροσώπησε η Μαρία Λοϊζίδου με το έργο της Lets get lost και ο Θεόδουλος Γρηγορίου με την εγκατάσταση βίντεο A roof for homo sapiens.

    Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 2004 και στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη Βιέννη, 28 Οκτωβρίου 2004 μέχρι 16 Ιανουαρίου 2005. Μέσα Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στη γερμανική πόλη Μάνχαϊμ και αργότερα στο Βέλγιο.

    Συνάντηση των Δημάρχων Αμμοχώστου, Κερύνειας-Μόρφου

    Με πρωτοβουλία του φιλοκύπριου Εργατικού Βουλευτή κ. Tom Cox, πραγματοποιήθηκε προχθές σε αίθουσα της Βουλής των Κοινοτήτων, συνάντηση των Δημάρχων Αμμοχώστου, Κερύνειας και Μόρφου, κ.κ. Σκορδή, Ρολογά και Πήττα με Βρετανούς Βουλευτές και μέλη της Βουλής των Λόρδων. Σκοπός της συνάντησης ήταν οι Δήμαρχοι των κατεχομένων πόλεων της Κύπρου να εξηγήσουν στους Βρετανούς πολιτικούς, 30 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τις θέσεις τους αναφορικά με την έντονη επιθυμία των δημοτών των πόλεών τους να επιστρέψουν στις κατεχόμενες πόλεις τους. Να αναπτύξουν επίσης τις θέσεις τους αναφορικά με το σχέδιο Ανάν και την καταψήφιση του από την ελληνοκυπριακή πλευρά, στο δημοψήφισμα της 24/4.

    Οι τρεις Δήμαρχοι επισκέφθηκαν το Λονδίνο για να πάρουν μέρος στις διάφορες εκδηλώσεις που διοργάνωσε κατά τις τελευταίες μέρες η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας για την 30ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Στη συνάντηση στη Βουλή των Κοινοτήτων τους τρεις Δημάρχους συνόδευε ο Πρόεδρος της Εθνικής Ομοσπονδίας κ. Χάρης Σοφοκλείδης και άλλα μέλη της.

    Υστερα από σύντομη εισαγωγή του κ. Cox, οι τρεις Δήμαρχοι σε χωριστές ομιλίες/σχόλια τους ευχαρίστησαν τους Βρετανούς πολιτικούς για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για την Κύπρο και τους ζήτησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για προώθηση λύσης, γιατί το Κυπριακό, 30 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, εξακολουθεί να υπάρχει και να διαιρεί την Κύπρο και τους κατοίκους της. Και οι τρεις εξήγησαν ότι η πλειοψηφία των κατοίκων των πόλεων τους καταψήφισε το σχέδιο Ανάν, γιατί αυτό δεν προνοούσε την πλήρη κατοχύρωση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, ούτε και την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων από την Κύπρο. Αυτό, υπογράμμισαν, δεν σημαίνει ότι θα πάψουμε να εργαζόμαστε, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση που θα επανενώνει το λαό της Κύπρου, σε συνθήκες ειρήνης και ασφάλειας. Αντίθετα, τόνισαν, θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, γιατί γνωρίζουμε ότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ μας. Και οι τρεις Δήμαρχοι τόνισαν το πόσο σημαντικό ήταν γι αυτούς τα θέματα των εγγυήσεων και ασφάλειας που δεν ικανοποιούντο επαρκώς στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν. Με τη δική σας βοήθεια, υπέδειξαν, όπως και με την κατάλληλη πίεση πάνω στη δική σας Κυβέρνηση, για υιοθέτηση μιας πλέον ακριβοδίκαιης στάσης, ελπίζουμε σύντομα να φθάσουμε στο ποθούμενο αποτέλεσμα.

    Αργότερα και οι τρεις Δήμαρχοι απάντησαν σε διάφορες ερωτήσεις που τους υπέβαλαν οι παρευρισκόμενοι Βουλευτές.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 21 July 2004 - 17:49:22 UTC