Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βρετανία - Τσίλκοτ - Κύπριοι Δήμαρχοι
  • [02] (Κ) Τριάντα χρόνια εισβολής και κατοχής - Εκδηλώσεις καταδίκης
  • [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής
  • [04] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εναρξη εργασιών
  • [05] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκλογή Προέδρου
  • [06] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Τύμβος Μακεδονίτισσας - Τιμή στους πεσόντες - Επιμνημόσυνη δέηση
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΜΟΕ - Λύση
  • [11] (Κ) Μαύρη επέτειος τουρκικής εισβολής - Τρίλεπτη στάση
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση
  • [14] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκλογή Προέδρου - Μπορέλ
  • [15] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπορέλ - Βιογραφικό
  • [16] (Κ) Μνημόσυνο πεσόντων - Ιερός Ναός Φανερωμένης
  • [17] (Κ) Βουλή - Χριστόφιας - Επέτειος εισβολής - Δέσμευση
  • [18] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Νέοι Βουλευτές - Τελετή διαβεβαίωσης
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Εθνικής Παιδείας Ελλάδας - ΜΟΕ
  • [20] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κύπριοι ευρωβουλευτές - Αιμιλίου
  • [21] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Αμμοχωστιανοί - Εκδήλωση
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διακομματική αντιπροσωπεία Βουλής των Ελλήνων
  • [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Ετήσιο μνημόσυνο - Εισβολή - Ομιλία
  • [24] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [25] (Κ) Ευρωβουλευτής Δημητρίου - Πράσινοι - Τ/Κ
  • [26] (Κ) Ευρωβουλευτής Ματσάκης - Γκέρεμεκ
  • [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελληνίδα Υπουργός Παιδείας - Συνάντηση
  • [28] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Αμμοχωστιανοί
  • [29] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Μήνυμα - Εισβολή
  • [30] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες μικρές απώλειες
  • [31] (Κ) Βρετανία - ΥΠΕΞ - ΜΟΕ
  • [32] (Κ) Ελένη Θεοχάρους - Τυφλίδα - Χειρουργικές επεμβάσεις
  • [33] (Κ) Μολυβιάτης - Δήλωση - Εισβολή

  • [01] (Κ) Βρετανία - Τσίλκοτ - Κύπριοι Δήμαρχοι

    [02] (Κ) Τριάντα χρόνια εισβολής και κατοχής - Εκδηλώσεις καταδίκης

    Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη ημέρα της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου 1974.

    Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Ακολούθως στις 8.30 θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων. Θα γίνει επίσης κατάθεση στεφάνων.

    Στις 10.00 θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Θα γίνει επίσης παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων και ανεύρεση των αγνοουμένων.

    Την κυβέρνηση της Ελλάδας θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Στις 12 το μεσημέρι και για 15 λεπτά θα ηχούν πένθιμα οι καμπάνες και την ίδια ώρα ο κόσμος θα βγει στους δρόμους και θα σταματήσει για τρία λεπτά κάθε εργασία και κίνηση.

    Με την έναρξη και λήξη της εκδήλωσης θα ηχήσουν και πάλι οι σειρήνες, ενώ την ίδια ώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνέλθει σε ειδική συνεδρία.

    Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ''Μνήμης και Αγώνα, Κύπρος 1974 - 2004'' στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή τους καλλιτέχνες Γιώργο Νταλάρα και Αλκίνοο Ιωαννίδη και το φωνητικό σύνολο Διάσταση.

    [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής

    Με μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής που έγινε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, άρχισαν στη Νέα Υόρκη την Κυριακή οι εκδηλώσεις για την 30η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    [04] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εναρξη εργασιών

    Υστερα από τη λαϊκή εντολή που πήρε από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανανεωμένο πλέον, εγκαινιάζει επίσημα σήμερα Τρίτη τη νομοθετική περίοδο 2004-2009.

    Πρόκειται για μια ξεχωριστή Σύνοδο, στην οποία θα λάβουν χώρα έντονες πολιτικές διεργασίες αφού το Κοινοβούλιο όχι μόνο θα συγκροτηθεί σε Σώμα αλλά θα εκλέξει για δυόμισι χρόνια το νέο Πρόεδρό του, τους Αντιπροέδρους, τους Κοσμήτορες και θα αποφασίσει τη σύνθεση και δύναμη των κοινοβουλευτικών του Επιτροπών και των υπολοίπων αντιπροσωπειών του.

    [05] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκλογή Προέδρου

    Η διεξαγωγή ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να αρχίσει στις 11 σήμερα το πρωί, ώρα Κύπρου, στις εργασίες της πρώτης Συνόδου του Σώματος στο Στρασβούργο.

    Τη θέση του Προέδρου διεκδικούν ο Ισπανός Σοσιαλιστής Γιόζεπ Μπορέλ, ο Πολωνός Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ εκ μέρους της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και ο Γάλλος Πρόεδρος της Φρανσίς Βουρτζ, εκ μέρους της πολιτικής ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς.

    [06] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές

    Η Κύπρος, μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την εκπροσωπούν οι έξι εκλεγέντες ευρωβουλευτές, Ιωάννης Κασουλίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Αδάμος Αδάμου, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, Μάριος Ματσάκης και Γιαννάκης Μάτσης.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή επέτειος της τουρκικής εισβολής του 1974 και οι εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται στις ελεύθερες περιοχές, οι πανηγυρισμοί των Τούρκων στα κατεχόμενα, οι διαδικασίες οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων και η παραίνεση του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ προς τους Τούρκους επιχειρηματίες για να δραστηριοποιηθούν εμπορικά στην Κύπρο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης για την οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών και τη διαμάχη μεταξύ του νυν και του πρώην Διοικητικού Συμβουλίου του συγκροτήματος, αναφέρονται σε ''πόλεμο φθοράς'' κατά του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και γράφουν για την υπόθεση Ματσάκη και το παράνομο εμπόριο αρχαίων και παλαιών αντικειμένων, για την ολοκλήρωση της έρευνας για το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών καθώς και για το φόνο που έγινε την Κυριακή τα ξημερώματα στη Λευκωσία.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ο Α. Χρίστου στο στόχαστρο του Προεδρικού'' ότι "υπάρχει διαρκής πόλεμος φθοράς του Υπουργού Εσωτερικών μέσω ελεγχόμενων μέσων ενημέρωσης". Από την περίοδο του δημοψηφίσματος και μετά, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο κ. Χρίστου ''βρίσκεται στο στόχαστρο του Προεδρικού και ο πόλεμος φθοράς του συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, σε μια προσπάθεια είτε να τον υποχρεώσουν να παραιτηθεί, είτε να φθαρεί τόσο πολύ ώστε στο πλαίσιο ενός ενδεχόμενου ανασχηματισμού να αντικατασταθεί''. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Τούρκος ΥΠΕΞ προωθεί ανοικτά πλέον τη σύναψη εμπορικών σχέσεων με την Κύπρο και καλεί τους Τούρκους επιχειρηματίες να προωθήσουν τα προϊόντα τους στο νησί.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Ερωτικά κίνητρα πίσω από τη δολοφονία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι στη δολοφονία, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές τα ξημερώματα στη Λευκωσία, ήσαν ερωτικά τα κίνητρα. Η σύζυγος του θύματος και δύο αλλοδαποί οδηγήθηκαν χθες από την Αστυνομία ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, το οποίο εξέδωσε διάταγμα οκταήμερης κράτησής τους. Αλλού γράφει για τη χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, στην οποία -όπως προκύπτει από τις δηλώσεις συνοδικών που έγιναν αργότερα- επιτεύχθηκε συναίνεση των Ιεραρχών στα υπό συζήτηση θέματα και ήρθησαν οι παρεξηγήσεις που είχαν προκαλέσει αντιπαραθέσεις ως προς το έργο της διερευνητικής επιτροπής για τη διαχείριση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ξηλώνεται το κύκλωμα'' γράφει πως υπάρχει κύκλωμα, το οποίο εμπορεύεται παράνομα αρχαία και παλαιά αντικείμενα από τα κατεχόμενα και τα διοχετεύει στις ελεύθερες περιοχές και πως η Αστυνομία ''βρήκε την άκρη του νήματος'' με την ανακάλυψη αποθήκης τέτοιων αντικειμένων στη Λάρνακα και προχωρεί στο ξήλωμά του. Αλλη είδηση είναι η ολοκλήρωση της έρευνας για το ΧΑΚ από τις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ελέγχου και Οικονομικών και η δημοσιοποίηση της τελικής τους έκθεσης τον προσεχή Σεπτέμβριο. Στο πόρισμα της έκθεσης, αναφέρει η εφημερίδα, θα επιρρίπτεται ευθύνη σε όλους τους εμπλεκομένους για το σκάνδαλο του ΧΑΚ και ιδιαίτερα στην Κεντρική Τράπεζα που είχε την εποπτεία στην παραχώρηση πιστωτικών διευκολύνσεων σε επενδυτές.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Οξεία σύγκρουση'' γράφει στο κύριο θέμα ότι με αφορμή τη δεινή οικονομική κατάσταση των Κυπριακών Αερογραμμών ξέσπασε χθες νέα σύγκρουση μεταξύ του νυν και του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου του Συγκροτήματος και ότι ο Πρόεδρος του κυπριακού αερομεταφορέα παρουσίασε χθες αναλυτικά στη Βουλή, ενώπιον και των Υπουργών Οικονομικών και Συγκοινωνιών, την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Συγκρότημα Εταιρειών των Κυπριακών Αερογραμμών, επιρρίπτοντας ευθύνες στο προηγούμενο ΔΣ για τις επιλογές που έκανε στη λήψη σημαντικών αποφάσεων. Αλλού γράφει ότι συνεχίστηκε και χθες η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων που εξήγγειλε η κυβέρνηση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Μπλόκο από αγγλικό λόμπι'' γράφει στο κύριο θέμα πως πέντε κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Βρετανία, η Δανία, η Φινλανδία, η Σουηδία και η Πολωνία κατάφεραν χθες να μπλοκάρουν όλες τις αλλαγές που εισηγήθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων με την απευθείας παραχώρηση σε αυτούς 263.135.000 ευρώ. Αλλού γράφει ότι, ύστερα από οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα Σόλωνα Νικήτα οδηγήθηκαν ενώπιον δικαστηρίων τους τελευταίους τέσσερις μήνες άλλες 36 υποθέσεις που αφορούν αδικήματα σε σχέση με το Χρηματιστήριο.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Οχι στην κατοχή - Ναι στην επανένωση'' ότι αταλάντευτος στόχος του ΑΚΕΛ είναι η απαλλαγή από την κατοχή και η επανένωση της Κύπρου και ότι το κόμμα καλεί το λαό να δώσει σήμερα μαζικά το παρών του στη σημερινή εκδήλωση Μνήμης και Αγώνα που οργανώνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού στις 9:00 το βράδυ στη Λευκωσία με ομιλητή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Αλλη είδηση είναι η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει αύριο στην Κύπρο η Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι, η οποία σήμερα θα βρίσκεται στην Αγκυρα για να συζητήσει με την τουρκική κυβέρνηση το Κυπριακό και το θέμα του Ιράκ. Από εκεί θα μεταβεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στην Κύπρο.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Τριάντα χρόνια εισβολής και κατοχής - Εκδηλώσεις καταδίκης ---------------------------------------------------------- Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μαύρη ημέρα της τουρκικής εισβολής, στις 20 Ιουλίου 1974.

    Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες σε ολόκληρη την Κύπρο.

    Ακολούθως στις 8.30 έγινε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες στον Τύμβο Μακεδονίτισσας. Θα παραστούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων. Θα γίνει επίσης κατάθεση στεφάνων.

    Στις 10.00 τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης το επίσημο μνημόσυνο των πεσόντων στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου. Εγινε επίσης παράκληση για απελευθέρωση της Κύπρου, επιστροφή των προσφύγων και ανεύρεση των αγνοουμένων.

    Την κυβέρνηση της Ελλάδας εκπροσώπησε η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Στις 12 το μεσημέρι και για 15 λεπτά θα ηχούν πένθιμα οι καμπάνες και την ίδια ώρα ο κόσμος θα βγει στους δρόμους και θα σταματήσει για τρία λεπτά κάθε εργασία και κίνηση.

    Με την έναρξη και λήξη της εκδήλωσης θα ηχήσουν και πάλι οι σειρήνες, ενώ την ίδια ώρα η Βουλή των Αντιπροσώπων θα συνέλθει σε ειδική συνεδρία.

    Στις 9 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση ''Μνήμης και Αγώνα, Κύπρος 1974 - 2004'' στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία, με καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη συμμετοχή τους καλλιτέχνες Γιώργο Νταλάρα και Αλκίνοο Ιωαννίδη και το φωνητικό σύνολο Διάσταση.

    Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος θα εκφωνήσει ομιλία, καθώς και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

    Νέα Υόρκη - Εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής ------------------------------------------------------ Με μνημόσυνο για όσους έπεσαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής που έγινε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου, άρχισαν στη Νέα Υόρκη την Κυριακή οι εκδηλώσεις για την 30η επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Ομιλητές ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και η Γενική Πρόξενος της Κύπρου Μάρθα Μαυρομμάτη. Σήμερα στις 8 το βράδυ, θα λάβει χώρα εκδήλωση στην Πλατεία Αθηνών στην Αστόρια. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει χαιρετισμούς ομοσπονδιακών και πολιτειακών βουλευτών, που θα δώσουν διακηρύξεις για την 30η επέτειο της εισβολής.

    Το εθνικό μνημόσυνο της Κυριακής διοργάνωσε η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής και η ΠΣΕΚΑ σε συνεργασία με όλα τα ελληνικά σωματεία και σε αυτό παρέστησαν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα ΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, οι Γενικοί Πρόξενοι Κύπρου και Ελλάδας, Μ. Μαυρομμάτη και Γ. Αλεξόπουλος, ο Πολιτειακός Βουλευτής Μιχάλης Γιάνναρης, τα ηγετικά στελέχη των μαζικών οργάνων της ομογένειας και πολλοί ομογενείς.

    Εκπρόσωπος - Εκδήλωση για αγνοούμενους --------------------------------------- Η επίλυση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων αποτελεί για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και την Κυβέρνηση θέμα ύψιστης και πρωταρχικής σημασίας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Προέδρου Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία για τους αγνοούμενους.

    ''Η καλή θέληση της δικής μας πλευράς είναι δεδομένη και αποδεδειγμένη. Αυτή που επιβάλλεται να δώσει δείγματα καλής θέλησης και διάθεσης είναι η τουρκική πλευρά'', υπογράμμισε ο κ. Χρυσοστομίδης στην εκδήλωση, την οποία διοργάνωσαν από κοινού οι Επιτροπές Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου και Ελλάδας.

    Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων ήταν πάντοτε ένα βαθιά ανθρωπιστικό θέμα και είναι με αυτή την προσέγγιση που ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος το εγείρει συνεχώς και το ήγειρε κατά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή στο Μπούργκενστοκ της Λουκέρνης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα των αγνοουμένων μέχρις ότου εξακριβωθεί η τύχη ενός εκάστου.

    Αναφερόμενος στην παρουσία των συγγενών των Ελλαδιτών αγνοουμένων είπε ότι αυτή υπογραμμίζει τους ''ακατάλυτους αδελφικούς δεσμούς του κυπριακού και του ελληνικού λαού, της Κύπρου και της Ελλάδας, που σφυρηλατήθηκαν και μέσα στο καμίνι του αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου τις τραγικές εκείνες μέρες του Ιούλη του 1974''.

    ''Το θέμα των αγνοουμένων είναι μέρος του κυπριακού προβλήματος, είναι η πιο τραγική, η πιο συγκλονιστική του πτυχή. Για 30 χρόνια η επίλυση αυτού του ανθρωπιστικού θέματος παραμένει μετέωρη γιατί η τουρκική πλευρά αρνείται να συνεργαστεί επαναλαμβάνοντας μονότονα την απαράδεκτη θέση πως δεν γνωρίζει και δεν ευθύνεται για τα πρόσωπα που τα ίχνη τους χάθηκαν στον πόλεμο του 1974'', είπε.

    Ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου στο δικό του χαιρετισμό στην εκδήλωση είπε ότι το θέμα των αγνοουμένων ''δεν είναι θέμα εκταφών και νεκρολογίας'', αλλά θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    ''Ευθύνη έχουν όλες οι Κυβερνήσεις τόσο σε Κύπρο, όσο και σε Ελλάδα, καθώς και η διεθνής κοινότητα, καθώς υπάρχουν τόσα πολλά που θα μπορούσαν να είχαν γίνει'', είπε ο κ. Θεοδοσίου.

    Η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Μαίρη Κουρούπη εξέφρασε τη βαθιά της πίκρα και αγανάκτηση, γιατί, όπως είπε, ''οι πόρτες είναι κλειστές'' για να ακουστεί το πρόβλημα των συγγενών των αγνοουμένων.

    Εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εκτοπισθέντων, Εγκλωβισμένων και Αγνοουμένων, βουλευτής Αριστοφάνης Γεωργίου, είπε ότι υπάρχει μια επικίνδυνη στασιμότητα στο θέμα των αγνοουμένων λόγω της αρνητικής στάσης της Τουρκίας, αλλά και της αδράνειας του ΟΗΕ και της ανοχής του στο θέμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

    ''Το θέμα των αγνοουμένων είναι το πλέον κατάλληλο για να επιδείξει η τουρκική πλευρά την καλή της θέληση, που θα μας οδηγήσει και στην επίλυση του Κυπριακού'', ανέφερε ο κ. Γεωργίου.

    Οπως είπε, το θέμα των αγνοουμένων αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για τη Βουλή των Αντιπροσώπων και διαβεβαίωσε ότι προγραμματίζεται η συζήτηση του θέματος εντός του Ευρωκοινοβουλίου.

    Εκ μέρους της αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτης Μελάς, βαθιά συγκινημένος, ζήτησε από τους συγγενείς ένα συγνώμη εκ μέρους της πολιτείας γιατί δεν μπόρεσε να πράξει κάτι παραπάνω για το θέμα των αγνοουμένων.

    Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Πρεσβευτή της Ελλάδας στην Κύπρο, ο Πρόξενος Ιωάννης Τσαούσης είπε ότι πρέπει οι προσπάθειες να ενταθούν και σημείωσε ότι η φωνή της Κύπρου έχει δυναμώσει με την ένταξή της στην ΕΕ.

    Σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε εκ μέρους του ο ιερομόναχος Γρηγόριος, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, είπε ότι το θέμα των αγνοουμένων παραμένει μια ανοικτή πληγή και ότι δεν του δόθηκε η δέουσα σημασία.

    Συγγενείς αγνοουμένων - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ψήφισμα ------------------------------------------------------- Την αμετάθετη θέση τους να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι την πλήρη διακρίβωση, με πειστικά στοιχεία, της τύχης όλων των αγνοουμένων διακηρύττουν σε ψήφισμά τους προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, οι συγγενείς των Κύπριων και Ελλαδιτών αγνοουμένων.

    Στο ψήφισμα που επιδόθηκε χθες βράδυ μετά από πορεία στο Προεδρικό Μέγαρο, που έγινε ύστερα από εκδήλωση για τους αγνοούμενους στη Λευκωσία, οι συγγενείς των αγνοουμένων καταδικάζουν ''με αποτροπιασμό τους πρωταίτιους της καταστροφής και της τραγωδίας του λαού μας''.

    Εκφράζουν επίσης την πικρία και την απογοήτευσή τους ''γιατί καμιά ουσιαστική πρόοδος δεν υπήρξε στο τραγικό πρόβλημα των αγνοουμένων μας''.

    Οι συγγενείς καλούν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να ανανεώσει τις προσπάθειες του ''προς κάθε δυνατή κατεύθυνση για άμεση λύση του προβλήματος των αγνοουμένων''.

    Επίσης τον καλούν να καταστήσει σαφές ''σ' όλους πως η λύση του θέματος των αγνοούμενων είναι υψίστης σημασίας και προτεραιότητας για την Κυβέρνηση και το λαό της Κύπρου και πως δεν νοείται λύση του κυπριακού προβλήματος χωρίς τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων μας''.

    Καταλήγοντας οι συγγενείς των αγνοουμένων καλούν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ''έτσι που επιτέλους να υπάρξει ουσιαστική και αποτελεσματική διερεύνηση της κάθε περίπτωσης ξεχωριστά, όλων των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας''.

    Συγγενείς αγνοουμένων - Ελληνας Πρωθυπουργός - Ψήφισμα ------------------------------------------------------ Πικρία και απογοήτευση εκφράζουν σε ψήφισμά τους προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή οι συγγενείς Κυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων '''γιατί το πρόβλημα των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άλυτο και τα ανθρώπινα δικαιώματα των αγνοουμένων μας και των οικογενειών τους συνεχίζουν να παραβιάζονται κατάφωρα για τριάντα τώρα χρόνια''.

    Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής συγκέντρωσης στη Λευκωσία και θα επιδοθεί από κοινή αντιπροσωπεία των Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων Κύπρου και Ελλάδας.

    Στο ψήφισμα με αφορμή τη συμπλήρωση 30χρόνων από το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του ελληνισμού της Κύπρου και τη δημιουργία του πελώριου ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων, οι συγγενείς των αγνοουμένων καταγγέλλουν την τουρκική αδιαλλαξία και αρνητικότητα, καθώς και την παθητική στάση του διεθνούς παράγοντα στο θέμα.

    Διακηρύττουν επίσης την αμετάθετη θέση τους για συνέχιση του ανθρωπιστικού τους αγώνα μέχρι την πλήρη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων.

    Με το ψήφισμα καλείται ο κ. Καραμανλής να καταστήσει σαφές σε όλους πως ''η λύση του εθνικού και ανθρωπιστικού προβλήματος των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας αποτελεί θέμα υψίστης προτεραιότητας'' για την ελληνική Κυβέρνηση.

    Καλείται επίσης να ανανεώσει και να εντείνει τις προσπάθειες του προς κάθε δυνατή κατεύθυνση, ''ιδιαίτερα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να υποχρεωθεί η Τουρκία να συνεργαστεί ειλικρινά για τη διακρίβωση της τύχης όλων των αγνοουμένων μας''.

    ΑΚΕΛ - Επέτειος εισβολής ----------------------- Το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα σε μια στασιμότητα που δεν εξυπηρετεί τον αγώνα για επανένωση γιατί ο χρόνος εδραιώνει τη διαίρεση, αναφέρει το ΑΚΕΛ.

    Σε διακήρυξή του με αφορμή τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής το ΑΚΕΛ αναφέρει ότι ''η 30η επέτειος του πραξικοπήματος και της εισβολής βρίσκει τον κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ, να συνεχίζουν την πάλη για την επανένωση της πατρίδας μας''.

    ΔΗΣΥ - Επέτειος εισβολής ----------------------- Οι ευθύνες της πολιτικής ηγεσίας δεν πρέπει να περιορίζονται, ιδιαίτερα μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, στο να δικαιολογεί την απόφαση του κυπριακού λαού να απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, αλλά αυτή πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της λύσης με συγκεκριμένη και ρεαλιστική στρατηγική, αναφέρει ο ΔΗΣΥ.

    Σε διακήρυξη του με αφορμή τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής ο ΔΗΣΥ αναφέρει ότι ''η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό, γιατί οι συγκυρίες που έχουν δημιουργηθεί προς την κατεύθυνση αυτή, με την προσπάθεια που καταβάλλει η Τουρκία να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δεν θα υφίστανται επ' άπειρον, αλλά από τη στιγμή που ο στόχος της αυτός θα επιτευχθεί η διχοτόμηση θα είναι πλέον μη ανατρέψιμη''.

    ΔΗΚΟ - Επέτειος εισβολής ----------------------- Τη πεποίθηση ότι θα συνεχίσει τον αγώνα μέχρι την εξεύρεση μιας έντιμης, αξιοπρεπούς, δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, μιας λύσης που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό της και θα σέβεται και θα διασφαλίζει τα συμφέροντα και τα δικαιώματα του κυπριακού λαού στο σύνολό του και ουδενός άλλου, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ.

    Με αφορμή τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής, το κόμμα αναφέρει ότι ''όσοι ποντιοπιλατικά ένιπταν τας χείρας κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο καταβάλλουν σήμερα μια μεθοδική προσπάθεια να αποενοχοποιήσουν την Τουρκία και ουσιαστικά να εκφυλίσουν το χαρακτήρα του κυπριακού προβλήματος ως διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - Επέτειος εισβολής -------------------------- Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να επιδιώξουμε την πιο άμεση και ενεργό εμπλοκή των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (ΚΣ ΕΔΕΚ).

    Σε διακήρυξή του με αφορμή τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής, το Κίνημα καταδικάζει το έγκλημα και τιμά τη μνήμη των πεσόντων μαρτύρων της κυπριακής ελευθερίας.

    ΝΕΟ - Επέτειος εισβολής ------------------------ Μόνο με μια γνήσια ευρωπαϊκή λύση μπορούν να αρθούν τα αποτελέσματα της κατοχής και να προστατευθεί η Κυπριακή Δημοκρατία αναφέρουν σε ανακοίνωση οι ΝΕΟ με αφορμή τη σημερινή μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Οι ΝΕΟ τονίζουν ότι "θα πρέπει να επιδιώξουμε λύση λειτουργική, δημοκρατική και δίκαιη. Οποιαδήποτε παραλλαγή του σχεδίου Ανάν θα ενσωματώσει αντί να ανατρέψει τα τετελεσμένα της εισβολής'', αναφέρουν.

    ΑΔΗΚ - Επέτειος εισβολής ------------------------ Την αποφασιστικότητά του να αγωνιστεί για την άρση των αποτελεσμάτων της εισβολής και της κατοχής και για αποκατάσταση των δικαιωμάτων του κυπριακού λαού, εκφράζει το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) σε ανακοίνωση του με αφορμή τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Αναφέρει επίσης ότι κάθε μέρα, αλλά ιδιαίτερα την επέτειο της αποφράδας ημέρας της εισβολής, η μνήμη στρέφεται σε όλους εκείνους που έπεσαν μαχόμενοι για τη πατρίδα και προσθέτει ότι ''αναγνωρίζουμε και υπογραμμίζουμε το μεγαλείο της προσφοράς όλων εκείνων που αποφάσισαν να διακινδυνέψουν για να υπηρετήσουν τα ιδανικά και τις αξίες με τις οποίες όλοι μας γαλουχηθήκαμε''.

    Κίνημα Οικολόγων - Επέτειος εισβολής ----------------------------------- Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί ένα θετικό δεδομένο για μια κοινή προσπάθεια Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων με στόχο μια βιώσιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού που θα βασίζεται στο σεβασμό όλων των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων όλων των πολιτών σε μια κοινή πατρίδα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 30χρόνων από την τουρκική εισβολή, το Κίνημα αναφέρει ότι ''η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργεί νέες προοπτικές για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος η οποία μπορεί να επιτευχθεί με σύμπνοια, ενότητα, διορατικότητα και κοινούς αγώνες του κυπριακού λαού''.

    Επαλξη - Επέτειος εισβολής -------------------------- Οι πληγές της εισβολής θα επουλωθούν μόνο με την αποκατάσταση των δικαιωμάτων όλων των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω μιας λύσης που θα βασίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στον ανυπόκριτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής οικογένειας, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου.

    Καταδικάζοντας την τουρκική εισβολή, η Επαλξη καλεί ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Ε/Κ και Τ/Κ, σε συνεχή αγώνα για τερματισμό της κατοχής και αποκατάσταση του δικαίου σε ολόκληρο το νησί.

    Οδόφραγμα - Συγγενείς αγνοουμένων - Απεργία πείνας -------------------------------------------------- Οι ρυτίδες πύκνωσαν, τα μαλλιά άσπρισαν, τα χρόνια από τη μαύρη επέτειο του Ιουλίου του 1974 είναι φέτος τριάντα, οι συγγενείς όμως των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας αρχίζοντας απεργία πείνας με τις φωτογραφίες των οικείων τους που αγνοούνται στο χέρι και την απαίτηση από τους ισχυρούς της γης για διακρίβωση της τύχης τους.

    Τη χθεσινή εκδήλωση διοργάνωσε το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρός του Αρης Χατζηπαναγιώτου είπε ότι ''αυτές οι μαυροφορεμένες μανάδες περιμένουν εδώ και τριάντα χρόνια χωρίς να έχουν οποιαδήποτε θετική πληροφόρηση για τους συζύγους, τα παιδιά, τα αδέλφια τους και θέλουν να στείλουν το μήνυμα ότι τα ανθρώπινά τους δικαιώματα βάναυσα καταπατούνται''.

    Εξέφρασε τη θλίψη του για το γεγονός ότι πολλοί Ε/Κ έχουν αποδεχθεί να είναι τουρίστες στην ίδια τους την πατρίδα ενώ για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου είπε ότι η ε/κ κοινότητα είπε ''όχι'' στη νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής ενώ η τ/κ κοινότητα είπε ''ναι'' στη συνέχισή της και ''ναι'' στην εκμετάλλευση ξένης περιουσίας.

    Για το ζήτημα των αγνοουμένων ο κ. Χατζηπαναγιώτου είπε ότι από πλευράς κυβερνήσεων και πολιτικών ηγεσιών επιδείχθηκε ολιγωρία ενώ θα μπορούσαν να γίνουν πολύ περισσότερα όλα αυτά τα χρόνια τα οποία δυστυχώς δεν έγιναν.

    Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Επέτειος εισβολής ------------------------------------------------ Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη σε μήνυμά της για την επέτειο της τουρκικής εισβολής επισημαίνει ότι 30 χρόνια μετά ''για ακόμη μια χρονιά η μαύρη επέτειος της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο βρίσκει τη Μεγαλόνησο διαιρεμένη. Τα δεδομένα άλλαξαν, οι εξελίξεις τους τελευταίους μήνες ήταν ραγδαίες, όμως οι προσδοκίες των Ελληνοκυπρίων για δίκαιη λύση δεν ευοδώθηκαν''.

    ''Ο κυπριακός λαός εκλήθη να αποφασίσει επί του σχεδίου Ανάν, και η ετυμηγορία του ήταν συντριπτική. Η είσοδος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όνειρο δεκαετιών που έγινε πραγματικότητα, ανοίγει νέες προοπτικές, δημιουργεί όμως και νέες ευθύνες, προκειμένου η απόφαση του κυπριακού λαού να γίνει απολύτως σεβαστή και το κλίμα δυσαρέσκειας που γέννησε το δημοψήφισμα να αντιστραφεί, αλλά και οι προσπάθειες για δίκαιη λύση του προβλήματος να συνεχιστούν'', τονίζει η κ. Μπενάκη.

    Αθήνα - Παπανδρέου - Επέτειος τουρκικής εισβολής ------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο μήνυμά του με αφορμή την 30ή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε ''νεότερη τραγωδία του ελληνισμού'', αναφέρεται στην επιτυχία της κυβέρνησης Σημίτη να ενταχθεί η Κύπρος στην ΕΕ και στα νέα δεδομένα που προκύπτουν από το γεγονός αυτό.

    Τονίζει δε την επείγουσα ανάγκη διαμόρφωσης μιας νέας στρατηγικής προς την κατεύθυνση της δημιουργίας μιας διζωνικής και δικοινοτικής ομοσπονδίας, με σεβασμό στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που προέκυψαν από τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

    ΚΚΕ - Επέτειος πραξικοπήματος και τουρκικής εισβολής ---------------------------------------------------- Το ΚΚΕ σε μήνυμα του με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τις επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο εκφράζει την αλληλεγγύη του στον αγώνα του κυπριακού λαού και σημειώνει πως θα βρίσκεται, όπως έπραξε πάντα, στο πλευρό του.

    ''Τριάντα χρόνια από το αμερικανοΝΑΤΟϊκό-χουντικό πραξικόπημα κατά της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακάριου, που αποτέλεσε το πρόσχημα για την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων και την κατοχή μέχρι σήμερα του 38% του νησιού, τα συμπεράσματα που βγαίνουν είναι πολλά και σημαντικά'', αναφέρει στο μήνυμά του το ΚΚΕ.

    ΣΥΝ - Επέτειος εισβολής ----------------------- ''Η τουρκική στρατιωτική εισβολή στην Κύπρο, πριν 30 χρόνια, συμπλήρωσε το διπλό έγκλημα σε βάρος του νησιού, που ξεκίνησε με το χουντικό πραξικόπημα στις 20 Ιουλίου 1974'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΝ), με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται πως ''σήμερα το νησί εξακολουθεί να είναι διχοτομημένο, παρά την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση'' και προστίθεται πως ''η δικαίωση των θυσιών των πεσόντων μπορεί να έρθει μόνο με τη λύση, την άρση της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου''.

    Στρασβούργο - Αμμοχωστιανοί - Εκδήλωση -------------------------------------- Διαφωτιστική εκδήλωση έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο προγραμματίζει να πραγματοποιήσει σήμερα, ημέρα εγκαθίδρυσης των νέων Ευρωβουλευτών, ομάδα από μέλη και φίλους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κίνησης Λοϊζος Αυξεντίου είπε πως σκοπός της εκδήλωσης είναι ''η περαιτέρω προώθηση της πρωτοβουλίας της Κίνησης για σύνδεση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ, με την απόδοση της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου στους κατοίκους της''.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εναρξη εργασιών --------------------------------------- Υστερα από τη λαϊκή εντολή που πήρε από τις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανανεωμένο πλέον, εγκαινιάζει επίσημα σήμερα Τρίτη τη νομοθετική περίοδο 2004-2009.

    Πρόκειται για μια ξεχωριστή Σύνοδο, στην οποία θα λάβουν χώρα έντονες πολιτικές διεργασίες αφού το Κοινοβούλιο όχι μόνο θα συγκροτηθεί σε Σώμα αλλά θα εκλέξει για δυόμισι χρόνια το νέο Πρόεδρό του, τους Αντιπροέδρους, τους Κοσμήτορες και θα αποφασίσει τη σύνθεση και δύναμη των κοινοβουλευτικών του Επιτροπών και των υπολοίπων αντιπροσωπειών του.

    Οι εργασίες της Συνόδου αναμένονται να αρχίσουν σε ένα πανηγυρικό κλίμα, με την εγκατάσταση των 732 ευρωβουλευτών και την ανακήρυξη της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε Σώμα.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκλογή Προέδρου --------------------------------------- Η διεξαγωγή ψηφοφορίας για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένεται να αρχίσει στις 11 σήμερα το πρωί, ώρα Κύπρου, στις εργασίες της πρώτης Συνόδου του Σώματος στο Στρασβούργο.

    Τη θέση του Προέδρου διεκδικούν ο Ισπανός Σοσιαλιστής Γιόζεπ Μπορέλ, ο Πολωνός Μπρόνισλαβ Γκέρεμεκ εκ μέρους της πολιτικής ομάδας των Φιλελευθέρων και ο Γάλλος Πρόεδρος της Φρανσίς Βουρτζ, εκ μέρους της πολιτικής ομάδας της Ενωμένης Αριστεράς.

    Βέβαιη όμως θεωρείται η εκλογή του Ισπανού Σοσιαλιστή υποψηφίου Γιόζεπ Μπορέλ ως νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ---------------------------------------------------- Η Κύπρος, μετά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Την εκπροσωπούν οι έξι εκλεγέντες ευρωβουλευτές, Ιωάννης Κασουλίδης, Παναγιώτης Δημητρίου, Αδάμος Αδάμου, Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, Μάριος Ματσάκης και Γιαννάκης Μάτσης.

    Τρεις από τους Κύπριους ευρωβουλευτές, οι Ιωάννης Κασουλίδης, Παναγιώτης Δημητρίου και Γιαννάκης Μάτσης έχουν ενταχθεί στην Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ενώ οι Κυριάκος Τριανταφυλλίδης και Αδάμος Αδάμου στην Ενωμένη Αριστερά και ο Μάριος Ματσάκης στους Φιλελεύθερους.

    Ανάμεικτα είναι τα συναισθήματα των έξι ευρωβουλευτών της Κύπρου σήμερα, ημέρα της εγκαθίδρυσής τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανήμερα της μαύρης επετείου της τουρκικής εισβολής, με βαριά την ευθύνη αντιπροσώπευσης της μικρής μας πατρίδας με το εθνικό της πρόβλημα σε αυτό το χώρο.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - 732 ευρωβουλευτές ----------------------------------------- Η ακριβής σύνθεση της κάθε πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να οριστικοποιηθεί κατά την σημερινή Σύνοδο του Σώματος.

    Ωστόσο σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωκοινοβουλίου, στη νέα του σύνθεση, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα διαθέτει 268 έδρες, το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα 200, οι Φιλελεύθεροι 88, οι Πράσινοι 42, η Ενωμένη Αριστερά 41, η Ομάδα Ανεξαρτησίας-Δημοκρατίας 33 και η Ενωση για την Ευρώπη των Εθνών 27.

    Οι 732 ευρωβουλευτές που εξελέγησαν στις ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου κατανέμονται σε επτά πολιτικές ομάδες. Μόνο 33 από αυτούς δεν εντάχθηκαν σε καμία πολιτική ομάδα. Αυτοί έχουν την ιδιότητα του «μη εγγεγραμμένου».

    Εκπρόσωπος - Γκιουλ - Κύπρος ---------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σημείωσε χθες ότι ''το θέμα της επέκτασης εκ μέρους της Τουρκίας της Τελωνειακής Ενωσης στην Κύπρο δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει, παρόλα αυτά ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ θέλει οι Τούρκοι επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν την κυπριακή αγορά''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σχολίαζε δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ με τις οποίες κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες ''ενόψει του γεγονότος ότι υπάρχει τελωνειακή ένωση στα πλαίσια της ΕΕ να εκμεταλλευτούν το άνοιγμα και να προσέλθουν στην Κύπρο με τα εμπορεύματά τους γιατί η Κύπρος είναι πλούσια''.

    Μαριέττα Γιαννάκου - Κύπρος - Επίσκεψη -------------------------------------- Η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου έφθασε χθες το βράδυ στην Κύπρο για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής, που θα πραγματοποιηθούν αύριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και στην εκκλησία Φανερωμένης στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, στο πλαίσιο της παραμονής της στην Κύπρο, η κ. Γιαννάκου θα γίνει σήμερα δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Βρετανία - Τσίλκοτ - Κύπριοι Δήμαρχοι ------------------------------------ Η βρετανική πολιτική παραμένει προσηλωμένη στην αρχή της αυτονομίας του ψευδοκράτους στον τομέα του εμπορίου με χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό συμπεραίνεται από όσα είπε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας Ντομινικ Τσίλκοτ, στους τρεις Κυπρίους Δημάρχους - Γιαννάκη Σκορδή της Αμμοχώστου, Κωνσταντίνο Ωρολογά της Κερύνειας και Χαράλαμπο Πίττα της Μόρφου - κατά τη συνάντηση τους χθες το απόγευμα στο Φόρεϊν Οφις.

    Οι τρεις Δημάρχοι επεξήγησαν τις θέσεις τους στον ανώτερο λειτουργό του Φόρεϊν Οφις, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η αρνητική απάντηση των Ε/Κ στο δημοψήφισμα αφορούσε τις συγκεκριμένες προτάσεις και όχι τη λύση του Κυπριακού και ότι για να είναι αποδεκτή η λύση πρέπει να διέπεται από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας - Τίμης Ευθυμίου -------------------------------------------------------- Η μεταρρύθμιση της κοινοτικής πολιτικής για την αγροτική ανάπτυξη, η προτεινόμενη ίδρυση του νέου κοινοτικού ταμείου αλιείας και η ενίσχυση των περιοχών του δικτύου Natura 2000 ήταν τα σημαντικότερα θέματα της χθεσινής συνεδρίας στις Βρυξέλλες του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στην οποία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Ευθυμίου χαιρέτισε και υποστήριξε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο για την αγροτική ανάπτυξη, όσο και για το νέο ταμείο αλιείας. Ανέφερε πως η Κύπρος υποστηρίζει ένθερμα την προσπάθεια της Επιτροπής να ακολουθήσει διαδικασίες αποδίδοντας μεγαλύτερο βάρος στις αρχές της αναλογικότητας και της επικουρικότητας.

    ΥΠΕΞ - Ιταλία - Επαφές ---------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Ρώμη, συναντήθηκε χθες με τον Ιταλό ομόλογο του Franco Frattini.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση κατόπιν ενημέρωσης, αναφορικά με την παρούσα φάση του Κυπριακού, η ιταλική πλευρά σημείωσε την ανάγκη συνέχισης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού, τονίζοντας ταυτόχρονα την προθυμία της να συνδράμει προς τον σκοπό αυτό.

    Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες ------------------------------- Μικρές απώλειες κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης εντός του επιπέδου των 73 μονάδων. Η αγορά σημείωσε πτώση της τάξης του 0,61%, κλείνοντας στις 73,47 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 227 χιλιάδες λίρες με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν συνολικά το 60% του ημερήσιου τζίρου.

    [09] (Κ) Τύμβος Μακεδονίτισσας - Τιμή στους πεσόντες - Επιμνημόσυνη δέηση

    Με αισθήματα κατάνυξης και ευγνωμοσύνης η Κύπρος τίμησε σήμερα τους προασπιστές της κυπριακής γης που έπεσαν μαχόμενοι κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974 στην επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες αξιωματικούς και οπλίτες στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

    Παρέστησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και η υπόλοιπη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Κύπρου, η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου εκπροσωπώντας την ελληνική κυβέρνηση, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας, εκπρόσωποι συνδέσμων πολεμιστών κατά την τουρκική εισβολή και συγγενείς πεσόντων.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΜΟΕ - Λύση

    Μέχρι την επίτευξη λύσης του Κυπριακού επιβάλλεται όπως λαμβάνονται κάποια μέτρα, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως η ε/κ πλευρά επιθυμεί επειγόντως την εξεύρεση λύσης.

    ''Ωσπου να βρεθεί η λύση, χρειάζεται να γίνουν κάποια μέτρα. Δεν είναι έτσι;'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος χαρακτήρισε ως ''παράξενο'' το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι ο πραγματικός στόχος στην Κύπρο θα πρέπει να είναι η λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του μετά το επίσημο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στην Εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι όταν ο κυπριακός λαός αποφάσισε ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι αποδεκτό, δεν τάχθηκε κατά της λύσης.

    ''Αντίθετα θέλουμε και επειγόντως να βρούμε λύση'', τόνισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [11] (Κ) Μαύρη επέτειος τουρκικής εισβολής - Τρίλεπτη στάση

    Οι σειρήνες ήχησαν, οι καμπάνες κτύπησαν πένθιμα, η κυκλοφορία πάγωσε και οι πολίτες διαμαρτυρήθηκαν σιωπηρά. Η Κύπρος καταδίκασε σήμερα, τριάντα χρόνια μετά το έγκλημα της τουρκικής εισβολής, ανανεώνοντας την υπόσχεση για διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας και για σταθερή διεκδίκηση του δικαίου.

    Με βάση την απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής στις 12 το μεσημέρι ήχησαν οι σειρήνες με το σύνθημα έναρξης συναγερμού και τρία λεπτά αργότερα ήχησαν και πάλι με το σύνθημα της λήξης του συναγερμού.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Τουρκία - Κυπριακό

    Η ώρα της τιμωρίας του κυπριακού λαού για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν κάποια στιγμή θα τελειώσει και θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες για επίλυση του Κυπριακού, σημείωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά το επίσημο μνημόσυνο που πραγματοποιήθηκε στην Εκκλησία της Παναγίας Φανερωμένης για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής.

    ''Θα γίνει τελικά σεβαστή η ετυμηγορία του κυπριακού λαού και των Ε/Κ και των Τ/Κ, και θα ακολουθήσουν και κάποιες πρωτοβουλίες εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα και βεβαίως, συν Αθηνά και χείρα κίνει, και από δικής μας πλευράς, ώστε να επανέλθουμε στο τραπέζι των συνομιλιών με θέσεις που θα λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες και των Ε/Κ που είπαν 'όχι' και των Τ/Κ που είπαν 'ναι' για να καταλήξουμε σε μια λύση'', επεσήμανε ο κ. Χριστόφιας.

    [13] (Κ) Κύπρος - Ολυμπιακοί Αγώνες - Κολύμβηση

    Στη σχετικά σύντομη, σύγχρονη ιστορία της κολύμβησης στην Κύπρο, που αρχίζει ουσιαστικά με την ίδρυση της Ομοσπονδίας (το 1972), αρχίζει και το άθλημα να κάνει βήματα προόδου και η αναζήτηση εκτός συνόρων.

    H πρώτη μεγάλη έξοδος έγινε «συμβολικά και περισσότερο για χάρην της συμμετοχής...» όπως θυμάται ο πρώτος Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νίκος Μαρκουλλίδης. Αυτή δεν ήταν άλλη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, το 1980, η πρώτη των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων που έγινε σε σοσιαλιστική χώρα και σημαδεύτηκε από το μποϋκοτάζ των Αμερικανών, που τους ακολούθησαν οι Γερμανοί, οι Ιάπωνες και άλλοι...

    Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω, ο κυπριακός υγρός στίβος ήταν από τα πρώτα αθλήματα (μαζί με την ιστιοπλοϊα και το τζούντο) που εκπροσώπησαν τα κυπριακά χρώματα σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η αποστολή τότε αποτελείτο από τέσσερις αθλητές, τον Λάρη Φυλακτού (100μ. ελεύθερο και 100μ. ύπτιο), τον Λίνο Πετρίδη (100μ. πεταλούδα), την Ολγα Λοϊζου (100μ. ελεύθερο) και την Ανναμπελ Δρουσιώτου (100μ. ύπτιο). «Η διαφορά δυναμικότητας ήταν όπως η νύκτα με τη μέρα...», σημειώνει ο κ. Μαρκουλλίδης, και αυτή η πρώτη συμμετοχή μας πέρασε στην ιστορία ως ''σημαδιακή και ιστορική''.

    Το 1984 (στο Λος Αντζελες) και το 1988 (στη Σεούλ), η κολύμβηση ήταν απούσα, αφενός λόγω οικονομικού κόστους και αφετέρου ένεκα αγωνιστικών κριτηρίων καθώς η πρώτη επαφή και εμπειρία (στη Μόσχα) ήταν τραυματική. «Δεν εξυπηρετούσε σε τίποτα η συμμετοχή μας και από την άλλη το άθλημα βρισκόταν ακόμα σε νηπιακή κατάσταση...», λέει ο Νίκος Μαρκουλλίδης, ωστόσο η μεγάλη «έκρηξη» της κολύμβησης σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων επρόκειτο να σημειωθεί, τέσσερα χρόνια μετά την Ολυμπιάδα της Σεούλ.

    Το άθλημα, από το 1990 και μετά άρχισε να αναπτύσσεται με ραγδαίους ρυθμούς, αφού άρχισαν να έρχονται και οι πρώτες διεθνείς επιτυχίες, σε Μεσογειακούς και πολυεθνείς αγώνες.

    Σταύρος Μιχαηλίδης ------------------ Ο άνθρωπος που κυριολεκτικά άλλαξε το ρουν της ιστορίας, αλλά και της πορείας της κολύμβησης στην Κύπρο, δεν ήταν άλλος από τον Σταύρο Μιχαηλίδη. Τον αθλητή που δύο δεκαετίες τώρα έγινε η «σημαία» του αθλήματος, με τρεις παρουσίες σε Ολυμπιακούς Αγώνες (1992, 1996, 2000), ενώ φέτος στο «τσακ» έχασε την ευκαιρία να εξασφαλίσει το όριο και να γράψει ιστορία με μιαν τέταρτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Η αρχή έγινε στους Μεσογειακούς Αγώνες της Αθήνας, όπου ο Κύπριος πρωταθλητής ήταν δεύτερος (50μ. ελεύθερο), σε μια περίοδο που ζούσε ένα προσωπικό και οικογενειακό δράμα, με το σοβαρό τραυματισμό του αδελφού του σε ατύχημα με τη μοτοσυκλέτα του.

    Η συνέχεια δόθηκε στη Βαρκελώνη, όπου ο Σταύρος με τον απίστευτο για την εποχή χρόνο 23.34 (στα 50μ. ελεύθερο) βρέθηκε στην 20η θέση στην τελική κατάταξη (σε σύνολο 75 αθλητών). Θέση που μέχρι σήμερα είναι η καλύτερη που έχει να επιδείξει Κύπριος αθλητής σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Το κυπριακό «άλμπατρος» πήρε ακόμα μέρος στα 100μ. ελεύθερο, όπου επίσης πέτυχε νέα παγκύπρια επίδοση 52.54και βρέθηκε στην 44η θέση σε 75 συμμετοχές. Στην Ολυμπιάδα της Βαρκελώνης πήρε μέρος ένας ακόμα Κύπριος αθλήτης, ο Χαράλαμπος Παναγίδης, ο οποίος είχε μια διακριτική εμφάνιση στα 100μ. πρόσθιο με 1.06.19 και τη 42η θέση στην τελική κατάταξη, σε σύνολο 59 αθλητών.

    Αυτό ήταν κάτι που έδωσε ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στο άθλημα και πολλά νέα παιδιά ασχολήθηκαν με την κολύμβηση.

    Το άθλημα κέρδιζε διαρκώς πόντους και κοντά σ αυτά ήρθε να προστεθεί και η εμφάνιση μιας Κύπριας αθλήτριας, που αγωνιζόταν στη Γερμανία, με εξαιρετικές για τα κυπριακά δεδομένα (και όχι μόνο) επιδόσεις. Η Μαρίνα Ζαρμά (κόρη του βαρύτονου Πιερή Ζαρμά), η οποία μαζί με τον Σταύρο Μιχαηλίδη, εκπροσώπησαν την Κύπρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα.

    Για ακόμα μια φορά ο Σταύρος Μιχαηλίδης κράτησε ψηλά τη «σημαία» της κυπριακής κολύμβησης (και όχι μόνο) και όπως σήμερα λέει, «όλοι το καθήκον μας προς την πατρίδα κάναμε...». Ο Κύπριος πρωταθλητής πήρε μέρος στα 50μ. ελεύθερο και με χρόνο 23.37 (επίδοση πολύ κοντά σ αυτήν που έκανε το 1992 στη Βαρκελώνη, αλλά με τέσσερα χρόνια περισσότερα στην πλάτη του...) ήταν πάνω από τη μέση στην τελική κατάταξη, αφού «στάθηκε» στην 31η θέση σε 64 συμμετοχές.

    Στο 100άρι αν και ο χρόνος του δεν ήταν άσχημος (52.65) δεν τα πήγε τόσο καλά, «τα έδωσα όλα στο 50άρι» σχολιάζει και βρέθηκε στην 50η θέση (σε 60 συμμετοχές).

    Ακόμα πιο άσχημα ήταν τα πράγματα, για την μικρούλα Ζαρμά, που πήρε μέρος σε 200μ. και 400μ. ελεύθερο. Οι επιδόσεις της 2.10.85 (στο 200άρι) και 4.32.15 (στο 400άρι), χρόνοι που δεν της επέτρεψαν να «ξεκολλήσει» από την τελευταία θέση στην κατάταξη.

    Σίδνεϊ ------ H πολυπληθέστερη αποστολή με την οποία πήρε μέρος η Κύπρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν προ τετραετίας στο Σίδνεϊ. Ο υγρός στίβος είχε εφτά... απεσταλμένους στην Αυστραλία και σε γενικές γραμμές δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα. Το άθλημα, βλέπετε πραγματοποίησε άλματα προόδου και μπορούσε πλέον αν μη τι άλλο- να σταθεί αξιοπρεπώς σε μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Δεν μπορούσαμε (και δεν μπορούμε) βέβαια ακόμα να μιλάμε για επιτυχίες και διακρίσεις σε επίπεδο Ολυμπιακών Αγώνων, μπορούμε όμως να ζητάμε κάτι περισσότερο από το «για τις εμπειρίες» και το «τόσα μπορούσαμε...»

    Ο Σταύρος Μιχαηλίδης για ακόμα φορά ήταν «η αιχμή του δόρατος» και σ αυτή την Ολυμπιάδα, αφού με το 23.05 που πέτυχε στα 50μ. ελεύθερο ήταν 27ος σε 77 συμμετοχές. Ακολούθησε η Μαρία Παπαδοπούλου, η νέα μεγάλη ελπίδα της κολύμβησης, στα 100μ. πεταλούδα με 1.01.64 (παγκύπρια επίδοση η οποία κρατάει μέχρι και σήμερα) και η 32η θέση σε 49 συμμετοχές. Καλά τα πήγε και ο Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου, στην πρώτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, στα 100μ. ελεύθερο με το 52.82 που πέτυχε και βρέθηκε στην 57η θέση της κατάταξης σε 73 συμμετοχές.

    Οι υπόλοιποι τέσσερις, παιδιά νέα, με την Αννα Στυλιανού στα 14 της μόλις χρόνια πήρε το «βάπτισμα του πυρός» σε μια διοργάνωση όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και με το 59.08 στα 100μ.ελεύθερο ήταν 44η σε 54 συμμετοχές. Η Ναταλία Ρουμπίνα, εξάλλου, στα 200μ. πεταλούδα με 2.17.01 ήταν 30η σε 36 συμμετοχές, ο Γιώργος Δημητριάδης στα 200μ. μικτή 53ος (56) με 2.12.76 και ο Αλέξανδρος Αρέστη στα 200μ. ελεύθερο 49ος (51) με 1.57.54.

    Ετσι ολοκληρώθηκε η κυπριακή συμμετοχή και στην Ολυμπιάδα του Σίδνεϊ και η κολύμβηση, γενικά, μπορούμε να πούμε πως όλα αυτά τα χρόνια (από το 1980) ακολούθησε μιαν ανοδική και προοδευτική πορεία. Με το τέλος του περασμένου αιώνα, όλο και περισσότερα παιδιά ασχολούνταν με το άθλημα της κολύμβησης και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι χώροι προπόνησης και προετοιμασίας κρίνονται ανεπαρκείς. Με τέσσερα όλα κι όλα κολυμβητήρια παγκυπρίως, δεν μπορεί και δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν εφτά Ναυτικοί όμιλοι (Λευκωσίας, Αμμοχώστου, Λεμεσού, Λάρνακας, Πάφου, Κερύνειας, Αγλαντζιάς). Και μέσα σ όλα τ άλλα να έχουμε την υποχρέωση να εξυπηρετούμε και ξένες αποστολές που ζητούν (μέσω διακρατικών συμφωνιών) να έρθουν να προετοιμαστούν στην Κύπρο...

    Αθήνα ----- Φέτος και αφού πλέον «έκλεισαν» οι θέσεις για την «πτήση» προς την Αθήνα, η κολύμβηση θα πάρει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες με πέντε αθλητές. Τον Χρύσανθο Παπαχρυσάνθου (50μ. ελεύθερο), Αλέξανδρο Αρέστη (100μ., 200μ. ελεύθερο), Γιώργο Δημητριάδη (200μ. μικτή), Κυριάκο Δημοσθένους (100μ. πρόσθιο για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια «βρήκαμε» και πάλι, μετά τον Χαράλαμπο Παναγίδη έναν πρόσθιο με ψηλές προδιαγραφές) και από το ασθενές φύλο η μοναδική εκπρόσωπος μας θα είναι η Μαρία Παπαδοπούλου στα 100μ. πεταλούδα ή αλλιώς η μαντάμ «butterfly» όπως χαϊδευτικά αποκαλείται.

    [14] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Εκλογή Προέδρου - Μπορέλ

    Ο Ισπανός σοσιαλιστής ευρωβουλευτής και πρώην υπουργός Γιόζεπ Μπορέλ εξελέγη σήμερα Πρόεδρος του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από την πρώτη ψηφοφορία, για θητεία δυόμιση ετών.

    [15] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Μπορέλ - Βιογραφικό

    Ο Γιόζεπ Μπορέλ Φοντέλες, ο οποίος εξελέγη σήμερα Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διαθέτει σημαντική πείρα στα ευρωπαϊκά θέματα.

    Γεννημένος το 1947 από φτωχή οικογένεια φουρνάρηδων σε μικρό χωριό της Καταλωνίας στα Πυρηναία όρη, ο Μπορέλ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχολείο σε ηλικία δέκα χρόνων και ολοκλήρωσε τη γυμνασιακή του μόρφωση στα 16 μελετώντας στο σπίτι, ενώ εργαζόταν στο φούρνο του πατέρα του.

    Παρά τις οικονομικές δυσκολίες, μπόρεσε να σπουδάσει αεροναυπηγική στο Πολυτεχνείο της Μαδρίτης. Ακολούθως έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές στα εφαρμοσμένα μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ της Καλιφόρνιας και ενεργειακή οικονομία στο Γαλλικό Ινστιτούτο Πετρελαίου στο Παρίσι, ενώ πήρε διδακτορικό τίτλο στις οικονομικές επιστήμες από το Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, στο οποίο και κατέλαβε έδρα οικονομικής ανάλυσης.

    Ομιλεί ισπανικά, καταλανικά, αγγλικά και γαλλικά. Είναι διαζευγμένος και έχει δύο παιδιά.

    Ο Μπορέλ διετέλεσε υφυπουργός προϋπολογισμού στην πρώτη σοσιαλιστική κυβέρνηση του Φελίπε Γκονζάλεθ (1982-84), υπουργός Οικονομικών (1984-91), και υπουργός Δημοσίων Εργων, Μεταφορών και Περιβάλλοντος (1991-96).

    Διετέλεσε βουλευτής Βαρκελώνης από το 1986 μέχρι σήμερα και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ευρωπαϊκων Υποθέσεων από το 1999.

    Υπήρξε εκπρόσωπος της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Συνέλευση που συνέταξε το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα (2002-03).

    Εντάχθηκε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας το 1974 και υπήρξε μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματος (1997-2000), ενώ το 1998 κέρδισε τις προκριματικές εκλογές για το χρίσμα του πρωθυπουργού.

    Για δέκα χρόνια, από την ένταξη της Ισπανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση το 1986 μέχρι την παράδοση της εξουσίας από το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 1996, εκπροσώπησε την ισπανική κυβέρνηση στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ σε θέματα προϋπολογισμού, μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και περιβάλλοντος. Το 1989 και το 1995, επί Ισπανικής Προεδρίας της ΕΕ, προήδρευσε Συμβουλίων Υπουργών.

    Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου ηγήθηκε του ψηφοδελτίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Ισπανίας, που ανάδειξε 25 ευρωβουλευτές.

    [16] (Κ) Μνημόσυνο πεσόντων - Ιερός Ναός Φανερωμένης

    Τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία το ετήσιο μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [17] (Κ) Βουλή - Χριστόφιας - Επέτειος εισβολής - Δέσμευση

    Τιμώντας όλους εκείνους που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την υπεράσπιση της πατρίδας και της εδαφικής της ακεραιότητας από την εισβολή της Τουρκίας το 1974, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας και τα μέλη του νομοθετικού σώματος ανανέωσαν σήμερα τη δέσμευσή τους για συνέχιση του αγώνα προς επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

    Σε ομιλία του στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής και πριν την ημερήσια διάταξη, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι σήμερα, 30 χρόνια μετά την 20ή Ιουλίου 2004, ''ο λαός μας, με τις εκδηλώσεις του, καταδικάζει με όλη τη δύναμη της ψυχής του το απεχθές έγκλημα που διεπράχθη σε βάρος του''.

    [18] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Νέοι Βουλευτές - Τελετή διαβεβαίωσης

    Εδωσαν σήμερα τη νενομισμένη διαβεβαίωση ενώπιον του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και των μελών του νομοθετικού σώματος και ανέλαβαν αμέσως μετά τα καθήκοντά τους οι τρεις νέες Βουλευτίνες που αντικαθιστούν τους τέως συναδέλφους τους οι οποίοι έχουν εκλεγεί ως Ευρωβουλευτές.

    Στη σημερινή συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων και πριν την έναρξη του νομοθετικού της έργου σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη, ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τις ανακηρυχθείσες σήμερα Βουλευτίνες Στέλλα Δημητρίου - Μισιαούλη του ΑΚΕΛ, Καίτη Κληρίδου του ΔΗΣΥ και Αθηνά Κυριακίδου του ΔΗΚΟ να εγερθούν και να δώσουν τη ''διαβεβαίωση ότι θα επιδεικνύουν πίστη και σεβασμό στο σύνταγμα και στους νόμους που συνάδουν με αυτό, καθώς και στη διατήρηση της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Εθνικής Παιδείας Ελλάδας - ΜΟΕ

    Το πακέτο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα επικρότησε με σημερινές της δηλώσεις η Υπουργός Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η κ. Γιαννάκου είπε πως τα ΜΟΕ ''είναι ο σωστότερος και ο καλύτερος δρόμος για να υπάρξει πραγματικά συνεννόηση σε επίπεδο λαών και πολιτών που μπορεί να δώσει τελικά την πραγματική και σωστή λύση για την Κύπρο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Κληθείσα από δημοσιογράφο να σχολιάσει τις αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς έναντι των ΜΟΕ, είπε πως ''η Τουρκία έχει τις επιδιώξεις της σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    [20] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Κύπριοι ευρωβουλευτές - Αιμιλίου

    Ικανοποίηση αλλά και χαρά για την εγκαθίδρυση των πρώτων εκλελεγμένων Κύπριων ευρωβουλευτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ανέλαβαν επίσημα από σήμερα τα καθήκοντα τους, εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Νίκος Αιμιλίου.

    [21] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Αμμοχωστιανοί - Εκδήλωση

    Συνεχίζεται από το πρωί η διαφωτιστική εκδήλωση που διοργανώνει η ομάδα από μέλη και φίλους της Κίνησης Προσφύγων Αμμοχώστου έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Διακομματική αντιπροσωπεία Βουλής των Ελλήνων

    Καλωσορίζοντας τη διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων εξέφρασε για άλλη μια φορά τις ευχαριστίες του κυπριακού λαού για τη συμπαράσταση της Ελλάδας στους αγώνες της Κύπρου για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό και επανένωση του νησιού.

    [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Ετήσιο μνημόσυνο - Εισβολή - Ομιλία

    Την πεποίθηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επανέλθουν στο Κυπριακό ''με αμερόληπτη στάση'', εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η ε/κ πλευρά ζητά ασφαλιστικές δικλείδες και βελτιώσεις που να συμβάλλουν στη βιωσιμότητα της λύσης.

    ''Πιστεύουμε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επανέλθουν με αμερόληπτη στάση, παρά τους υπερβολικούς επαίνους και άλλα που περιέχονται στην τελευταία έκθεση του ΓΓ, που ετοίμασαν οι συντάκτες του σχεδίου και που δυστυχώς τώρα ενισχύουν χωριστικές τάσεις, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης σε ομιλία του στο μνημόσυνο για τους πεσόντες της τουρκικής εισβολής.

    [24] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 20/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 20/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5807      0,5841            1,7120        1,7221
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4676      0,4704            2,1259        2,1386
    Λίρα Αγγλίας   0,8698      0,8750            1,1429        1,1497
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 20/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 20/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4306*    0.4340*    230.4147    232,2341
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3412     0.3439       2.9078      2,9308
    Δολάριο Καναδά      0.3572     0.3600       2.7778      2,7996
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0684     0.0689      14.5138     14,6190
    Κορώνα Σουηδίας     0.0630     0.0635      15.7480     15,8730
    Φράγκο Ελβετίας     0.3785     0.3815       2.6212      2,6420
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [25] (Κ) Ευρωβουλευτής Δημητρίου - Πράσινοι - Τ/Κ

    Eνεργό κινητοποίηση όσον αφορά την εξαγγελθείσα πρόταση των Πρασίνων να ζητήσουν όπως δημιουργηθεί καθεστώς παρατηρητών για τους Τ/Κ, είχε στο Ευρωκοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Παναγιώτης Δημητρίου.

    Όπως ανέφερε ο ίδιος, είχε επαφές με τον Πρόεδρο της πολιτικής του Ομάδας, Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γερμανό Χανς Γκερτ Πέτεριγκ καθώς και με άλλους για το θέμα.

    [26] (Κ) Ευρωβουλευτής Ματσάκης - Γκέρεμεκ

    [27] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελληνίδα Υπουργός Παιδείας - Συνάντηση

    Τη θέση ότι είναι ανάγκη να εξευρεθεί τρόπος για να διαρρηχθεί το αδιέξοδο στο Κυπριακό πρόβλημα ώστε ο κυπριακός λαός να φτάσει σε μια λύση βιώσιμη και λειτουργική, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μετά από συνάντηση με την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας Μαριέτα Γιαννακού.

    [28] (Κ) Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Αμμοχωστιανοί

    [29] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Μήνυμα - Εισβολή

    Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο μήνυμα του για την 30η επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο επισημαίνει ότι «σήμερα είναι χρέος όλων να συμβάλουμε στην επούλωση των πληγών του παρελθόντος», ενώ χαρακτηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ γεγονός-καταλύτη για ένα καλύτερο μέλλον του νησιού.

    [30] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες μικρές απώλειες

    Νέες μικρές απώλειες κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παραμένοντας, ωστόσο, εντός του επιπέδου των 73 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,43%, κλείνοντας στις 73,15 μονάδες. Το μικρό αγοραστικό ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για άλλη μια συνάντηση διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 240 χιλιάδων.

    [31] (Κ) Βρετανία - ΥΠΕΞ - ΜΟΕ

    [32] (Κ) Ελένη Θεοχάρους - Τυφλίδα - Χειρουργικές επεμβάσεις

    [33] (Κ) Μολυβιάτης - Δήλωση - Εισβολή


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 20 July 2004 - 17:49:34 UTC