Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος
  • [02] (Κ) Προϋπολογισμός 2005 ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κατεχόμενα
  • [03] (Κ) Δήμος Δερύνειας - Αγία Μαρίνα
  • [04] (Κ) ΟΗΕ - Κυπριακό - Μέτρα εμπιστοσύνης
  • [05] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Τουρκία -Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών- Μέτρα εμπιστοσύνης
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Λονδίνο - Προετοιμασίες για πορεία και συλλαλητήριο
  • [09] (Κ) ΑΚΕΛ - Κυπριανού - ΜΟΕ
  • [10] (Κ) Αγία Μαρίνα - Δερύνεια - Ξωκλήσι - Θεία Λειτουργία
  • [11] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Ταλάτ - Συνάντηση
  • [12] (Κ) Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - ΜΟΕ
  • [13] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΜΟΕ - Αντιδράσεις
  • [15] (Κ) Ομήρου - ΜΟΕ

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος

    Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν οποιαδήποτε αμοιβαία συμφωνηθέντα βήματα που μπορούν να μειώσουν τις στρατιωτικές εντάσεις στην Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε χθες η κυπριακή Κυβέρνηση.

    [02] (Κ) Προϋπολογισμός 2005 ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Κατεχόμενα

    Το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ υιοθέτησε χθες, με μια πρώτη ανάγνωση, το σχέδιο του κοινοτικού προϋπολογισμού για το 2005. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

    Μεταξύ άλλων στον προϋπολογισμό έχουν προβλεφθεί και 6 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο του πρώτου έτους εφαρμογής του χρηματοδοτικού κανονισμού για την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει ομόφωνη απόφαση στο Συμβούλιο Υπουργών για την υιοθέτηση του κανονισμού.

    [03] (Κ) Δήμος Δερύνειας - Αγία Μαρίνα

    Αδεια από τα ΗΕ, για τη λειτουργία του ξωκλησιού της Αγίας Μαρίνας που βρίσκεται μέσα στη νεκρή ζώνη, εξασφάλισε και φέτος ο Δήμος Δερύνειας, προκειμένου να μεταβούν οι πιστοί και να τιμήσουν σήμερα την 17η Ιουλίου, μέρα μνήμης της Αγίας Μαρίνας.

    Ανακοίνωση του Δήμου Δερύνειας ανέφερε πως η μετάβαση στο ξωκλήσι θα εγίνετο όπως και κατά τα προηγούμενα χρόνια, κάτω από αυστηρούς όρους που θέτουν τα ΗΕ.

    [04] (Κ) ΟΗΕ - Κυπριακό - Μέτρα εμπιστοσύνης

    Θετική υπήρξε η πρώτη αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών στην εξαγγελία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης χθες από την κυπριακή Κυβέρνηση.

    [05] (K) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή εξαγγελία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από την κυπριακή Κυβέρνηση και οι αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά φύλλα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πομφόλυγας με ΜΟΕ από το παρελθόν'' γράφει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έσπευσε χθες να εξαγγείλει Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ''χωρίς προοπτική, ενόψει του πρωτοφανούς αδιεξόδου στο οποίο έχει οδηγήσει το Κυπριακό, κάτω από το καθεστώς διεθνούς απομόνωσης στην οποία για πρώτη φορά βρίσκεται η ελληνική πλευρά''. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του εκπροσώπου του αρμόδιου για τη Διεύρυνση της ΕΕ Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, Ζαν - Κριστόφ Φιλορί, ο οποίος είπε πως οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να εμπεδώσει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ είναι καλοδεχούμενο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ανάσα στην ε/κ πλευρά'' γράφει πως η ε/κ πλευρά πήρε ανάσα μετά τη χθεσινή εξαγγελία της Κυβέρνησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προς τους Τ/Κ. Η εφημερίδα προσθέτει πως μετά από το στενό ''μαρκάρισμα'' της ΕΕ και της διεθνούς κοινότητας, που ήταν συνέπεια του ηχηρού ''όχι'' των Ε/Κ στο δημοψήφισμα και μετά το λανθασμένο μήνυμα που πέρασε, ότι η πλευρά μας δεν θέλει τη λύση, η εξαγγελία των μέτρων αυτών έκλεισε πολλά στόματα και ικανοποίησε την ΕΕ. Αλλού γράφει πως σε απεργία πείνας θα κατέλθουν οι μάνες και οι συγγενείς αγνοουμένων στο Λήδρα Πάλας από την Κυριακή μέχρι και την Τρίτη, με στόχο να τονίσουν την αποφασιστικότητα τους για διακρίβωση της τύχης των αγαπημένων τους.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Για ολιγαρχία μιλά ο Μόρφου '' γράφει στο κύριο του θέμα πως ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος ζητά όπως τεθεί τέρμα ''στη συναλλαγή της Εκκλησίας με άτομα ή εταιρείες που ενέχονται σε δόλιες ενέργειες ή έτυχαν χαριστικής μεταχείρισης'' από το αρχιεπισκοπικό κατεστημένο, ενώ διατυπώνει και σειρά εισηγήσεων για εξυγίανση των οικονομικών της Εκκλησίας. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ απέρριψε κατηγορηματικά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που εξήγγειλε χθες η κυπριακή Κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε τις προτάσεις πρωτοφανή απόπειρα να εξέλθει η ε/κ πλευρά από τη δύσκολη θέση που βρέθηκε μετά το ''όχι'' στο δημοψήφισμα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Κλειδί το Βαρώσι Ανοίγει η πόρτα για κοινό εμπόριο'' γράφει πως στο επίκεντρο των χθεσινών ΜΟΕ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση βρέθηκε και η Αμμόχωστος. Οπως γράφει η εφημερίδα η Κυπριακή Δημοκρατία εισηγείται τη συνδιαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ κάτω από την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ θέτει ως όρο την επιστροφή της περιφραγμένης πόλης υπό τη διοίκηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία δύο αποστρατικοποιημένων ζωνών που θα δημιουργήσουν συνθήκες αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εμπορίου. Αλλού γράφει πως ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης θα έχει συνάντηση με το Βρετανό ομόλογο του Τζακ Στρο την ερχόμενη Πέμπτη στο Λονδίνο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον κύριο τίτλο ''Ανοίγει παράθυρο για Βαρώσι'' αναφέρει πως παράθυρο για την Αμμόχωστο ανοίγουν τα μέτρα που κατέθεσε η Κυβέρνηση σε συνδυασμό με την εισήγηση που έχει υποβληθεί για τη Λευκωσία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως επί του παρόντος καταγράφονται αντιδράσεις τόσο θετικές (ΟΗΕ ΕΕ) όσο και αρνητικές (Ταλάτ). Σε άλλη είδηση ο ''Φ'' αναφέρεται στην έκκληση που απευθύνουν μέσω του διαδικτύου συγγενείς και φίλοι 33χρονης μητέρας, η οποία πάσχει από οξεία λευχαιμία, για εξεύρεση ιστοσυμβατού δότη μυελού των οστών. Η 33χρόνη πρέπει να υποβληθεί σε μεταμόσχευση το συντομότερο δυνατόν.

    Η ''Χαραυγή'' στο θέμα της πρώτης σελίδας υπό τον τίτλο ''Πρωτοβουλία με ΜΟΕ'' αναφέρεται στα όσα περιλαμβάνουν τα ΜΟΕ που εξήγγειλε χθες η Κυβέρνηση και συγκεκριμένα στα οκτώ νέα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, στην απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων από την εντός των τειχών Λευκωσία και την ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου, στην αμοιβαία άρση των ναρκοπεδίων, στην επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής Αμμοχώστου στην ε/κ πλευρά με κοινή διαχείριση του λιμανιού της πόλης από Ε/Κ και Τ/Κ καθώς και στον περιορισμό των στρατιωτικών ασκήσεων. Αλλού αναφέρει πως για 84 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας αλλοδαποί εργάτες εισπράττουν εξευτελιστικούς μισθούς πείνας. Εργάζονται ως ναύτες, προσθέτει η εφημερίδα, σε σκάφη αναψυχής στην περιοχή Αμμοχώστου και η αμοιβή τους είναι 150 λίρες το μήνα για 12 ώρες εργασίας την ημέρα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο "Μείωση των στρατευμάτων κατά μήκος της πράσινης γραμμής" αναφέρεται στην εξαγγελία των ΜΟΕ από την κυπριακή Κυβέρνηση και παρουσιάζει τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, ο οποίος είπε ότι πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δημιουργούν την αναγκαία βάση για διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ε/Κ και Τ/Κ. Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι μια τέτοια εξέλιξη και ένα τέτοιο κλίμα συμβάλλουν στις προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση και ταυτόχρονα αποτελεί επένδυση για την ενίσχυση της προοπτικής και της βιωσιμότητας της λύσης που θα επιτευχθεί. Γράφει επίσης πως ο ναυτικός στόλος της Αστυνομίας έχει ενισχυθεί από χθες με δύο νέες ακάτους το ''ΘΗΣΕΑ'' και τον ''ΟΝΗΣΙΛΟ''.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Αντίλογος'' υπό τον τίτλο ''Εξευτελίζουν την Εκκλησία'' αναφέρεται στην αντιπαράθεση μεταξύ Μητροπολιτών που προκαλεί, όπως γράφει, σοβαρά ερωτηματικά στο χριστεπώνυμο πλήρωμα της Κύπρου για το τι άλλο να περιμένει στο άμεσο μέλλον. Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Ανανεωτικής Κίνησης Αλέκος Μαρκίδης επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό σημειώνοντας πως "η Κυβέρνηση δεν έχει στρατηγική αντιμετώπισης του ΟΧΙ και περιορίζεται σε άμυνα".

    [06] (Κ) Τουρκία -Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών- Μέτρα εμπιστοσύνης

    Αρνητική υπήρξε η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στα ΜΟΕ που εξήγγειλε χθες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κυβέρνηση - Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνη - Εξαγγελία ------------------------------------------------------ Οκτώ νέα σημεία διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα, απαγκίστρωση στρατιωτικών δυνάμεων από την εντός των τειχών Λευκωσίας και την ευρύτερη περιοχή Αμμοχώστου, αμοιβαία άρση των ναρκοπεδίων, την επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου στην ε/κ πλευρά με κοινή διαχείριση του λιμανιού της πόλης από Ε/Κ και Τ/Κ, καθώς και περιορισμό στρατιωτικών ασκήσεων, περιλαμβάνουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που εξήγγειλε χθες η κυπριακή Κυβέρνηση προς τους Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τη εξαγγελία των μέτρων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι ''πεποίθηση της κυβέρνησης είναι ότι οι πρωτοβουλίες αυτές δημιουργούν την αναγκαία βάση για διαμόρφωση συνθηκών ασφάλειας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ε/Κ και Τ/Κ'', προσθέτοντας ότι ''μια τέτοια εξέλιξη και ένα τέτοιο κλίμα συμβάλλει στις προσπάθειες για μια πολιτική διευθέτηση και ταυτόχρονα αποτελεί επένδυση για την ενίσχυση της προοπτικής και της βιωσιμότητας της λύσης που θα επιτευχθεί''.

    ''Οι προτάσεις αυτές είναι η λυδία λίθος για την προσήλωση της κάθε πλευράς στην επανένωση της Κύπρου και παρέχουν τη δυνατότητα και στις δύο πλευρές, ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή να προχωρήσουν σε αμοιβαία βήματα μέσω των οποίων θα επαναβεβαιώσουν την κοινή τους βούληση και προσήλωση στις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, που να οδηγούν στην επανένωση της Κύπρου'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Εξάλλου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής σημείωσε ότι τα μέτρα εξαγγέλλονται στη βάση της αμοιβαιότητας, ενώ ο Υπαρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Φοίβος Κλόκκαρης διαβεβαίωσε ότι τα στρατιωτικής φύσεως προτεινόμενα μέτρα δεν θα επηρεάσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Δύναμης.

    Στα μέτρα, τα οποία παρουσίασε ο Σύμβουλος επί στρατιωτικών θεμάτων, Αντισυνταγματάρχης Αντώνης Μαρκαντώνης περιλαμβάνεται η διάνοιξη τεσσάρων νέων σημείων διέλευσης σε όλη την Κύπρο με προτεραιότητα Α', τα οποία θα διανοιχτούν σε πρώτο στάδιο.

    Το πρώτο είναι το σημείο Κάτω Πύργος - Καραβοστάσι. Το προτεινόμενο σημείο διέλευσης βρίσκεται στο δυτικότερο άκρο της Κύπρου βόρεια του χωριού Κάτω Πύργου και εξυπηρετείται από καλής βατότητας δρομολόγιο, το οποίο χρειάζεται μικρής έκτασης επιδιορθώσεις.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκαντώνη, στο δρόμο αυτό εφάπτονται πέντε ναρκοπέδια των τουρκικών δυνάμεων κατοχής και ένα της Εθνικής Φρουράς στη νεκρή ζώνη, τα οποία πρέπει να εκκαθαρισθούν για δημιουργία ασφαλών συνθηκών διέλευσης των πολιτών.

    Για το σημείο αυτό, η κυβέρνηση προτείνει όπως το σημείο αυτό χρησιμοποιείται για διέλευση προσώπων, οχημάτων και αγαθών και εκτιμά ότι θα εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό όλους τους κατοίκους και από τις δύο πλευρές της νεκρής ζώνης.

    Το δεύτερο σημείο είναι αυτού του Αστρομερίτη - Ζώδιας - Μόρφου, το οποίο βρίσκεται έξω από το χωριό Αστρομερίτης και εξυπηρετείται από καλής βατότητας δρομολόγιο, το οποίο χρειάζεται μικρής έκτασης επιδιορθώσεις και θα χρησιμοποιείται για διέλευση προσώπων, οχημάτων και αγαθών.

    Ο κ. Μαρκαντώνης είπε ότι εκατέρωθεν του δρομολογίου υπάρχουν τρία ναρκοπέδια μέσα από το κατεχόμενο από τις τουρκικές δυνάμεις έδαφος, τα οποία πρέπει να εκκαθαρισθούν για τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών διέλευσης των πολιτών.

    Ο κ. Μαρκαντώνης είπε ότι το σημείο αυτό ''θα εξυπηρετεί και θα διευκολύνει τη διακίνηση μεγάλου αριθμού πολιτών και από τις δύο πλευρές και θα διευκολύνει τη διεξαγωγή του εμπορίου και την ανάπτυξη της περιοχής Μόρφου''.

    Το τρίτο προτεινόμενο σημείο είναι αυτό του Δαλίου - Λουρουτζίνας, που θα βρίσκεται έξω από το χωριό Δάλι και εξυπηρετείται από ένα καλά συντηρημένο δρομολόγιο καλής βατότητας, με στόχο τη διέλευση οχημάτων, προσώπων καθώς και αγαθών.

    Οπως είπε ο κ. Μαρκαντώνης, εκατέρωθεν του δρομολογίου βρίσκονται δύο ναρκοπέδια της Εθνικής Φρουράς και ένα των τουρκικών δυνάμεων, τα οποία πρέπει να εκκαθαρισθούν για τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών διέλευσης των πολιτών.

    Το τέταρτο σημείο διέλευσης της πρώτης προτεραιότητας είναι αυτό της Δερύνειας - Αμμοχώστου. Οπως είπε ο κ. Μαρκαντώνης, το προτεινόμενο σημείο διέλευσης βρίσκεται παρά το οδόφραγμα Δερύνειας και εξυπηρετείται από καλής βατότητας δρομολόγιο.

    Πρόσθεσε ότι πλησίον του δρόμου βρίσκεται ναρκοπέδιο των τουρκικών δυνάμεων εντός της νεκρής ζώνης το οποίο πρέπει να εκκαθαρισθεί.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκαντώνη, το σημείο Δερύνειας - Αμμοχώστου θα εξυπηρετεί όλους τους κατοίκους της περιοχής, Ε/Κ και Τ/Κ και ιδιαίτερα τους Τ/Κ για την μεταφορά των αγαθών τους στις ελεύθερες περιοχές και για τη χρήση των νομίμων αεροδρομίων και λιμανιών της Δημοκρατίας.

    Ο κ. Μαρκαντώνης είπε ακόμη ότι προτείνεται η διάνοιξη άλλων τεσσάρων σημείων διέλευσης σε κατοπινό στάδιο με προτεραιότητα β'. Πρόκειται για αυτό της περιοχής Πωμός - Παχύαμμος - Κάτω Πύργος, η οδός Λήδρας, αυτό της Λεωφόρου Αθηνάς - Αγίου Κασιανού και της περιοχής Λεωφόρου Καντάρας - Μιας Μηλιάς.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκαντώνη, το σημείο Πωμός - Παχύαμμος - Κάτω Πύργος, αφορά τον παραλιακό δρόμο που συνδέει το χωριό Πωμός με το χωριό Κάτω Πύργο, το οποίο διέρχεται από τον θύλακα των Κοκκίνων και δεν επηρεάζεται από ναρκοπέδια.

    Το σημείο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μαρκαντώνη, θα χρησιμοποιείται για διέλευση οχημάτων και αγαθών χωρίς στάση λόγω της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στο θύλακα Κοκκίνων και θα εξυπηρετεί κατοίκους των χωριών της περιοχής Τυλληρίας.

    Ο κ. Μαρκαντώνης παρατήρησε ότι λόγω της απαγόρευσης της διακίνησης, η οποία επιβάλλεται από τις τουρκικές δυνάμεις, οι κάτοικοι των χωριών Πωμού και Πύργου για να κινηθούν προς τα χωριά τους αντίστοιχα αναγκάζονται να διανύουν εξαπλάσια απόσταση σε ορεινό και πολύ επικίνδυνο δρομολόγιο ήτοι να διανύουν απόσταση 18 χλμ αντί 3 περίπου.

    ''Η διάνοιξη αυτού του δρομολογίου σε συνδυασμό με την διάνοιξη του δρομολογίου Κάτω Πύργος - Καραβοστάσι που προτάθηκε'', είπε ο κ. Μαρκαντώνης, ''θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τη διακίνηση τόσο των Ε/Κ όσο και των Ε/Κ, οι οποίοι επιθυμούν να μετακινηθούν προς την Πόλη της Χρυσοχούς ή προς την Πάφο''.

    Στην β' προτεραιότητα περιλαμβάνεται επίσης και η διάνοιξη σημείου διέλευσης στην οδό Λήδρας, το οποίο θα χρησιμοποιείται για διέλευση πεζών και ποδηλάτων.

    Ωστόσο, ο κ. Μαρκαντώνης είπε ότι για τη διάνοιξη αυτού του σημείου ''απαραίτητη προϋπόθεση είναι η μετακίνηση - απόσυρση των οδοφραγμάτων και εμποδίων τα οποία βρίσκονται στην περιοχή'', σημειώνοντας ότι ''ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί προ της διάνοιξής του, στην ύποπτη για νάρκες και παγίδες περιοχή της οδού Ερμού, η οποία γειτνιάζει της οδού Λήδρας''.

    Σύμφωνα με το κ. Μαρκατνώνη, το σημείο αυτό ''θα εξυπηρετεί τη διακίνηση προσώπων και από τις δύο πλευρές και θα βοηθήσει στη ανάπτυξη - αναβάθμιση και αναζωογόνηση της περιοχής, την οικονομική ενίσχυση των καταστηματαρχών, Ε/Κ και Τ/Κ και τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών''.

    Ο κ. Μαρκαντώνης επεσήμανε ακόμη πως στην πρόταση προβλέπεται, εάν η άλλη πλευρά το επιθυμεί, να τοποθετηθεί ''η διάνοιξη του σημείου διέλευσης Λήδρας στην πρώτη προτεραιότητα''.

    Το σημείο της Λεωφόρου Αθηνάς - Αγίου Κασιανού θα βρίσκεται στον παρακαμπτήριο δρόμο, ο οποίος διέρχεται εξωτερικά της περιοχής Αγίου Κασιανού, οδεύει προς την περιοχή Καϊμακλίου και από εκεί οδεύει προς την κατεχόμενη Κερύνεια και Αμμόχωστο και θα χρησιμοποιείται μόνο για τη διέλευση οχημάτων και προσώπων.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκαντώνη, το σημείο αυτό δεν επηρεάζεται από ναρκοπέδια της Εθνικής Φρουράς και των τουρκικών δυνάμεων και εξυπηρετείται από δρομολόγιο καλής βατότητας, το οποίο σε ορισμένα σημεία είναι στενό.

    Τέλος, το σημείο της Λεωφόρου Καντάρας - Μιας Μηλιάς θα περνά από την περιοχή ''Μερσεντές'' στην Παλλουριώτισσα και θα αναπτύσσεται στον ''ικανής βατότητας και καλής κατάστασης'' δρόμο που διασχίζει την πεδιάδα της Μεσαορίας και συνδέει τη Λευκωσία με την Αμμόχωστο.

    Οπως είπε ο κ. Μαρκαντώνης, το σημείο αυτό, το οποίο με μικρής έκτασης χωματουργικές εργασίες μπορεί άμεσα να λειτουργήσει και θα χρησιμοποιείται για τη διέλευση οχημάτων, προσώπων και αγαθών και θα να αποφορτίσει το σημείο διέλευσης Αγίου Δομετίου.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι το δρομολόγιο επηρεάζεται από ένα μόνο ναρκοπέδιο των δυνάμεων κατοχής το οποίο πρέπει να εκκαθαριστεί για τη δημιουργία ασφαλών συνθηκών διέλευσης των πολιτών.

    Για την αποναρκοθέτηση, ο κ. Μαρκαντώνης είπε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει την εκκαθάριση εννέα ναρκοπεδίων τα οποία βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης, για τη ''διασφάλιση της ασφάλειας των πολιτών που διακινούνται και την αξιοποίηση της γης εντός της νεκρής ζώνης''.

    Υπενθύμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση η οποία έχει επικυρώσει την Συνθήκη της Οττάβας για καταστροφή των αποθηκευμένων ναρκών και των ναρκών κατά προσωπικού, υπέβαλε το 2002 πρόταση στα Ηνωμένα Εθνη για εκκαθάριση άρσης ναρκοπεδίων που βρίσκονται εντός της νεκρής ζώνης, προσθέτοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταστρέψει μέχρι σήμερα 4.000 νάρκες κατά προσωπικού.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι η Τουρκία, η οποία επικύρωσε την Συνθήκη της Οτάβας με ισχύ για αυτή την 1η Μαρτίου το 2004 δεν έχει εκδηλώσει οποιαδήποτε ενέργεια για την εκκαθάριση των ναρκών προσωπικού που έστρωσε ο στρατός της στην Κύπρο.

    Ο κ. Μαρκαντώνης επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι τουρκικές δυνάμεις διαθέτουν εντός της νεκρής ζώνης 27 ναρκοπέδια.

    Οπως είπε, η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει ακόμη την μερική επέκταση της αποναρκοθέτησης, δηλαδή όπως οι δύο πλευρές προχωρήσουν στην άρση ναρκών από τα ναρκοπέδια τα οποία παρεμποδίζουν την ασφαλή διακίνηση των πολιτών.

    ''Θα ήταν ευχής έργο αν η Τουρκία προχωρούσε και αυτή στην εκκαθάριση των δικών της ναρκοπεδίων που έστρωσε ο κατοχικός στρατός στη νεκρή ζώνη, καθώς επίσης θέση μας είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει και μάλιστα χωρίς καθυστέρηση στην εφαρμογή της Συνθήκης της Οτάβα'', είπε ο κ. Μαρκαντώνης, σημειώνοντας ότι ''για λόγους ασφαλείας η αποναρκοθέτηση θα πρέπει να καλύπτει απόσταση 300 μέτρων εκατέρωθεν των δρομολογίων''.

    Στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυβέρνηση περιλαμβάνεται και πρόταση Απαγκίστρωσης Στρατιωτικών Δυνάμεων από τις ''ευαίσθητες περιοχές''.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκαντώνη, προτείνεται η απαγκίστρωση δυνάμεων, η οποία να περιλαμβάνει τη μη επάνδρωση φυλακίων, τη διακοπή περιπόλων και την απομάκρυνση του στρατιωτικού προσωπικού, εξοπλισμού, όπλων και πυρομαχικών από υφιστάμενες θέσεις της ΕΦ και των δυνάμεων περιοχής για τη περιοχή της εντός των τειχών Λευκωσίας, από την περιοχή Αμμοχώστου - Δερύνειας και ειδικότερα για τις τουρκικές δυνάμεις, της περιοχής νοτίως της οδού Στροβίλια - λιμάνι Αμμοχώστου.

    Οπως είπε ο κ. Μαρκαντώνης, η πρόταση αυτή εντάσσεται ''στα πλαίσια ανάληψης πρωτοβουλιών από πλευράς της κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και της προσπάθειάς της για μείωση της έντασης στα γραμμή αντιπαράθεσης''.

    Για την περιοχή εντός των τειχών Λευκωσίας, η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει όπως τόσο η ΕΦ όσο και οι τουρκικές δυνάμεις απαγκιστρώσουν αμοιβαία τις στρατιωτικές δυνάμεις τους.

    Ο κ. Μαρκαντώνης είπε ακόμη ότι στην πρόταση περιλαμβάνεται ότι η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ ''θα ελέγχει την τήρηση της συμφωνίας στις απαγκιστρωμένες περιοχές, ενώ τα σημεία διέλευσης θα ελέγχονται από την Αστυνομία της Δημοκρατίας για την απαγόρευση πρόσβασης στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, λαθρομεταναστών, εποίκων και άλλων μη εχόντων δικαίωμα διέλευσης προσώπου''.

    Είπε ακόμη ότι ''όπου απαιτείται στα σημεία των δρομολογίων από τα οποία θα αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις, θα υπάρχει έλεγχος από άλλες αρχές της Δημοκρατίας''.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκαντώνη, η Κυπριακή Δημοκρατία προτείνει την απαγκίστρωση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων από την περιοχή Αμμοχώστου - Δερύνειας και ειδικότερα για τις τουρκικές δυνάμεις, της περιοχής νοτίως της οδού Στροβίλια - λιμάνι Αμμοχώστου και της περιοχής Στροβιλιών, ενώ για την Εθνική Φρουρά προνοείται η απαγκίστρωση από την περιοχή βορείως της οδού Αγίου Γεωργίου - Φρενάρους και βορείως των χωριών Φρέναρος - Σωτήρα - Παραλίμνι μέχρι την περιοχή Αγία Τριάδα - Ακτή.

    ''Η απαγκίστρωση αυτή σε συνδυασμό με τη διάνοιξη νέου σημείου διέλευσης στην περιοχή της Δερύνειας και αναβάθμισης του υφιστάμενου σημείου διέλευσης Στροβιλιών θα δώσει την ευκαιρία ανάπτυξης της περιοχής, την οικονομική ενίσχυση των κατοίκων, Ε/Κ και Τ/Κ, την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των πολιτών και του αισθήματος ασφάλειας'', εξήγησε ο κ. Μαρκαντώνης.

    Παρατήρησε ακόμη ότι ''με την αποδοχή αυτής της πρότασης δίνεται η ευκαιρία στην τουρκική πλευρά να συμμορφωθεί για επαναφορά του προτεραίου καθεστώτος στα Στροβίλια, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διευθέτησης''.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαρκαντώνη, για τη ενίσχυση και διατήρηση του αισθήματος ασφάλειας, στην πρόταση προνοείται ότι η Ειρηνευτική Δύναμη θα ελέγχει την τήρηση της συμφωνίας στις απαγκιστρωμένες περιοχές, όπως και στην περιοχή Λευκωσίας.

    Πρόσθεσε πως το νέο σημείο διέλευσης της Δερύνειας θα ελέγχεται από την Αστυνομία της Δημοκρατίας για την απαγόρευση πρόσβασης στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, λαθρομεταναστών, εποίκων και άλλων μη εχόντων δικαίωμα διέλευσης προσώπων, ενώ η γραμμή από την οποία θα αποσυρθούν οι στρατιωτικές δυνάμεις θα επιτηρείται.

    Ο κ. Μαρκαντώνης είπε ότι προτείνεται επίσης η απαγκίστρωση των στρατιωτικών δυνάμεων σε μικρή απόσταση εκατέρωθεν των σημείων διέλευσης τόσων των υφισταμένων όσο και των προτεινόμενων ''για την ασφαλή διέλευση των πολιτών'', προσθέτοντας ότι οι αρμοδιότητες επιτήρησης θα αναληφθούν από μη στρατιωτικές αρχές.

    Υπό την κατηγορία ''Λοιπά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης'', η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει απαγόρευση διεξαγωγής στρατιωτικών ασκήσεων επιπέδου Μηχανοκινήτου (13 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού) και Ιλης Μέσων Αρμάτων (13 άρματα μάχης) και άνω εγγύτερα της απόστασης δύο χιλιομέτρων από τις δύο γραμμές κατάπαυσης του πυρός.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Μαρκαντώνη, προτείνει την άμεση λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου για σκοπούς απευθείας εμπορίου κατ' εφαρμογή κανονισμού υπό την εποπτεία της ΕΕ, σύμφωνα με όρους που θα συμφωνηθούν και τη συμμετοχή Ε/Κ και Τ/Κ στη διαχείριση του λιμανιού, μια πρόταση, την οποία, όπως είπε, υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον Ευρωπαίο Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Η πρόταση αυτή, συνέχισε ο κ. Μαρκαντώνης, ''γίνεται υπό τον όρο ότι η τ/κ πλευρά θα επιστρέψει υπό τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης την μη κατοικημένη περιοχή Αμμοχώστου που περιλαμβάνει την περιφραγμένη περιοχή της Αμμοχώστου καθώς και την προέκτασή της προς την νεκρή ζώνη με όρια τη ακτογραμμή και τον δρόμο Δερύνειας - Αμμοχώστου, ο οποίος θα περιλαμβάνεται στην επιστροφή που θα επιστραφεί''.

    ''Θεωρούμε το μέτρο αυτό ως μείζον για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ε/Κ και τους Τ/Κ αλλά και μεγάλης οικονομικής σημασίας, λαμβάνοντας κυρίως υπόψη τη δυναμική που θα δημιουργηθεί με την έναρξη της ανοικοδόμησης της Αμμοχώστου και την ελεύθερη επικοινωνία μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ στην ευρύτερη περιοχή και τη συνεπακόλουθη ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων'', κατέληξε ο κ. Μαρκαντώνης.

    Σε ερώτηση αν τα προτεινόμενα μέτρα θα επηρεάσουν την επιχειρησιακή δυνατότητα της ΕΦ, ο Υπαρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Φοίβος Κλόκκαρης διαβεβαίωσε πως ''με τις προτάσεις που έχει κάνει η δική μας πλευρά δεν επηρεάζονται σοβαρά τα σχέδια της ΕΦ, η οποία με βάση αυτές τις προτάσεις έχει μελετήσει και την αναπροσαρμογή των σχεδίων της''.

    Σε παρατήρηση ότι υφίσταται ακόμη η κατοχή, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι τα μέτρα απαγκίστρωσης δεν σημαίνει ότι αίρουν την παρανομία της κατοχής και πρόσθεσε: ''Απεναντίας στοχεύουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Σε παρατήρηση ότι το σημείο διέλευσης του Περγάμου, μετατρέπεται σε περιοριστικό, ο κ. Τζιωνής είπε ότι ''ο λόγος που γίνεται αυτό είναι για να αποτρέψουμε τη δημιουργία τελωνειακών σημείων έξω από τις βάσεις που ούτε οι Βρετανοί, ούτε και εμείς θα το θέλαμε''.

    Είπε ακόμη ότι ''είναι πολύ σημαντικό για μας να ανοίξει το σημείο διέλευσης στη Δερύνεια, που σημαίνει ότι θα μπορεί χωρίς κανένα πρόβλημα να μη λειτουργεί για σκοπούς διακίνησης αγαθών το σημείο διέλευσης στα Στροβίλια, το οποίο είναι πολλαπλώς προβληματικό''.

    Εξήγησε πως ''το σημείο διέλευσης στο Πέργαμος οδηγεί μέσα στο έδαφος των βρετανικών βάσεων, ακολούθως στη νεκρή ζώνη και στη συνέχεια στις ελεύθερες περιοχές'', προσθέτοντας ότι το πλησιέστερο σημείο είναι εκείνο της Λουρουτζίνας - Δαλίου.

    ''Πιστεύουμε ότι με την πρόταση αυτή θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι Τ/Κ κατά τον ίδιο τρόπο'', είπε ο κ. Τζιωνής, διευκρινίζοντας ότι ''μιλούμε για προτάσεις, μιλούμε για συζήτηση κατά συνέπεια μέσω των ΗΕ ή μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οπότε αν υπάρχει επιθυμία από την άλλη πλευρά, μπορούμε να βρούμε συμβιβαστικές φόρμουλες''.

    Ερωτηθείς αν υπάρχουν ενδείξεις για την αντίδραση της τ/κ πλευράς για το θέμα των οδοφραγμάτων, ο κ. Τζιωνής είπε ότι ανεπισήμως η κυπριακή κυβέρνηση έχει πληροφορηθεί ότι ενδεχομένως η άλλη πλευρά να αποδεχόταν τη διάνοιξη του σημείου Αστρομερίτη - Ζώδιας και σε κατοπινότερο στάδιο της οδού Λήδρας.

    Ο κ. Τζιωνής τόνισε όμως ότι ''εμείς έχουμε βάλει κάποιες προτεραιότητες και θα θέλαμε να μας δοθεί η ευκαιρία να γίνει συζήτηση'', προσθέτοντας ότι ''δεν θα θέλαμε από τα οκτώ σημεία διέλευσης που έχουμε προτείνει απλώς να διαλέγει η άλλη πλευρά και να παίρνει αυτό που τη βολεύει''.

    ''Θα πρέπει να δούμε'', είπε, ''τι είναι αυτό που βολεύει και τους Τ/Κ και τους Ε/Κ και εμείς πιστεύουμε ότι ναι, ως θέμα προτεραιότητας, ο Αστρομερίτης - Ζώδια είναι ένα καλό σημείο διέλευσης να ξεκινήσουμε'', είπε ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση ποια μορφή θα πάρει ο διάλογος για τα μέτρα, ο κ. Τζιωνής εξήγησε ότι ''σε ό,τι αφορά τα σημεία διέλευσης υπάρχουν δύο ενδιαφερόμενοι τρίτοι: Τα ΗΕ λόγω του ότι παρεμβάλλεται η νεκρή ζώνη και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι στον ούτω καλούμενο κανονισμό για την πράσινη γραμμή η διάνοιξη σημείων διέλευσης γίνεται σε συμφωνία με την Κυπριακή Κυβέρνηση, δηλαδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνομιλεί μαζί μας, συμφωνούμε και αποφασίζεται η διάνοιξη''.

    Πρόσθεσε όμως ότι ''αντιλαμβανόμαστε ότι οι εκ των πραγμάτων οι στρατιωτικές αρχές στην άλλη πλευρά θα πρέπει να ερωτηθούν και να συμφωνήσουν, καθότι όπως γνωρίζετε η περιοχή βορείως της γραμμής καταπαύσεως του πυρός των τουρκικών δυνάμεων είναι όλη στρατιωτική περιοχή''.

    Ερωτηθείς αν η τ/κ πλευρά δεχθεί να τα συζητήσει θα γίνει μια διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο πλευρών, ο κ. Τζιωνής είπε ότι ''από το 1974 μέχρι και αυτή τη στιγμή που μιλάμε τα ΗΕ βρίσκονται ανάμεσά μας, συνομιλούν μαζί μας, συνομιλούν με την άλλη πλευρά και έχουν γίνει άπειρες συμφωνίες, πρακτικές διευθετήσεις επί του εδάφους χωρίς να υπάρξει η ανάγκη ώστε να γίνουν απευθείας συναντήσεις''.

    Παρατήρησε ότι σε ό,τι αφορά τα μέτρα στρατιωτικής φύσεως ''η άλλη πλευρά είναι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις'', προσθέτοντας ότι αυτό δεν το λέει μόνο η ε/κ πλευρά αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις εκθέσεις του.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση έκανε αξιολόγηση των μέτρων που είχαν εξαγγελθεί πέρσι και αν διορίστηκε ο Επίτροπος για παρακολούθησή τους ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι τα μέτρα που είχαν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση παρακολουθούνται από την κυβέρνηση σε τακτική βάση, προσθέτοντας ότι αν υπάρχει ανάγκη το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσει και στο διορισμό του Επιτρόπου παρακολούθησης των μέτρων που έχει αναφερθεί τότε.

    Απαντώντας στο ίδιο ερώτημα, ο κ. Τζιωνής είπε ότι ''τα μέτρα για τους Τ/Κ που εξήγγειλε πέρσι η κυβέρνηση, νομίζω ότι υποβαθμίζονται πολύ από τους τρίτους'', επισημαίνοντας πως οι εκτιμήσεις μέχρι το τέλος του 2003 ήταν ότι τα μέτρα αυτά στοίχισαν σχεδόν διπλάσια από ότι θα στοίχιζε το πακέτο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των 12 εκ ευρώ, αν αυτό τείθεντο σε εφαρμογή.

    Επεσήμανε ακόμη ότι ''μέχρι τις αρχές του 2004 δεν είχε δαπανηθεί ούτε και ένα ευρώ, ενώ σε αντίθεση τα μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης είχαν στοιχίσει αρκετά λεφτά από τον φορολογούμενο, αλλά κρίναμε ότι έπρεπε να γίνει αυτό το πράγμα στο πλαίσιο του ανοίγματος για τους Τ/Κ''.

    Σε ερώτηση Τ/Κ δημοσιογράφου, αν η πρόταση της κυβέρνησης για επιστροφή της Αμμοχώστου συνδέεται με τις πληροφορίες που θέλουν τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να κάνει κίνηση για διάνοιξη της περιοχής τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η πρόταση του κ. Ερντογάν, εάν υπάρχει, δεν έχει τεθεί ενώπιον οποιουδήποτε οργάνου.

    ''Οι σημερινές προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης είναι ανεξάρτητες από οποιαδήποτε άλλη διεργασία και δεν υπάρχει οποιαδήποτε πληροφόρηση αν θα γίνουν αποδεκτές από την άλλη πλευρά'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι οι προτάσεις ''υποβάλλονται προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σκοπούς διευκόλυνσης των μέτρων τα οποία προτίθεται να προτείνει η Επιτροπή προς το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ''.

    Σε ερώτηση αν πέραν της αποναρκοθέτησης, υπάρχουν μέτρα, τα οποία η κυβέρνηση θα έθετε σε εφαρμογή μονομερώς στην περίπτωση που απορριφθούν από την άλλη πλευρά, ο κ. Τζιωνής απάντησε αρνητικά.

    ''Ολα τα μέτρα τα οποία έχουμε παρουσιάσει σήμερα είναι με βάση τον όρο της αμοιβαιότητας. Ο σκοπός είναι δημιουργήσουμε συνθήκες περισσότερης ασφάλειας, δεν είναι για να δημιουργήσουμε συνθήκες ανασφάλειας'', είπε ο κ. Τζιωνής.

    Σε ερώτηση αν πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να περιλάβει και οικονομικά μέτρα, ο κ. Χρυστομίδης είπε ότι για τις αποφάσεις που θα έχουν σχέση με οικονομικά μέτρα θα υπάρξει ξεχωριστή ενημέρωση, προσθέτοντας ότι όλα αυτά βρίσκονται σε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Σε ότι αφορά τα οικονομικά μέτρα, ο κ. Τζιωνής είπε ότι έχουν ήδη γίνει οι προτάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι μετά την 1η Μαΐου όλα αυτά θα πρέπει να συμφωνούνται στο πλαίσιο της ΕΕ.

    ''Θα υπάρξει ενημέρωση για αυτά τα μέτρα τα οποία κρίνουμε ότι είναι πολύ υποβοηθητικά της ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων, της ανάπτυξης του εμπορίου και της οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στους Ε/Κ και τους Τ/Κ''.

    ΟΗΕ - Κυπριακό - Μέτρα εμπιστοσύνης ----------------------------------- Τα ΗΕ καλωσόρισαν την εξαγγελία ΜΟΕ από την κυπριακή Κυβέρνηση Θετική υπήρξε η πρώτη αντίδραση των Ηνωμένων Εθνών στην εξαγγελία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης χθες από την κυπριακή Κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ''Ρόιτερς'' εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού ανέφερε πως ''τα Ηνωμένα Εθνη καλωσορίζουν την εξαγγελία και παραμένουν όπως πάντα δεσμευμένα στη διευκόλυνση όλων των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης''.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κύπρος - ΜΟΕ ---------------------------------- Οι ΗΠΑ καλωσορίζουν οποιαδήποτε αμοιβαία συμφωνηθέντα βήματα που μπορούν να μειώσουν τις στρατιωτικές εντάσεις στην Κύπρο, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, κληθείς να σχολιάσει τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε χθες η κυπριακή Κυβέρνηση.

    Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Στέητ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν αποτελούν υποκατάστατο μιας ολοκληρωμένης επίλυσης του Κυπριακού, όπως το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Οπως είπε τα στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης δεν αντιμετωπίζουν πλήρως τις γενικές ανησυχίες για την ασφάλεια που έχουν εκφράσει οι Ελληνοκύπριοι, ούτε αντιμετωπίζουν τις οικονομικές προσδοκίες, οι οποίες είναι τόσο σημαντικές για τους Τουρκοκύπριους.

    ''Θα καλωσορίζαμε οποιαδήποτε και όλα τα αμοιβαία συμφωνηθέντα βήματα που μπορούν να μειώσουν τις στρατιωτικές εντάσεις στην Κύπρο'', ανέφερε ο κ. Μπάουτσερ, προσθέτοντας πως ''έχουμε παροτρύνει, όπως και στο παρελθόν, όπως όλα τα μέρη αποφύγουν τις στρατιωτικές ασκήσεις αυτό το φθινόπωρο, ακυρώσουν τις ασκήσεις που συνήθως γίνονται δυο φορές το χρόνο, όπως έχουν κάνει για αρκετά χρόνια κατά σειρά''.

    Ο κ. Μπάουτσερ επεσήμανε επίσης ότι, στην πρόσφατη έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας ο ΓΓ του ΟΗΕ κατέγραψε μια πορεία προς τη λύση, η οποία αντιμετωπίζει όλα αυτά τα θέματα, ώστε οι Ε/Κ να αρθρώσουν με σαφήνεια και τελειωτικά τις ανησυχίες τους σχετικά με την ασφάλεια και την εφαρμογή μιας λύσης ώστε τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ανέφερε πως ''η παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στο νησί είναι ένα από τα πράγματα που αντιμετωπίζεται με τη συμφωνία που υποστηρίζουμε και νομίζουμε πως όλα τα μέρη πρέπει να υποστηρίξουν''.

    Ερωτηθείς αν οι ΗΠΑ θα είχαν αντίρρηση για μονομερή εφαρμογή των μέτρων από την κυπριακή Κυβέρνηση, ο κ. Μπάουτερ ανέφερε: ''Υποθέτω πως όχι. Δεν είμαι σίγουρος ότι θεωρούμε ότι θα γίνει αυτό χωρίς αμοιβαία συμφωνία, αλλά νομίζουμε πως είναι χρήσιμο για τις πλευρές να συμφωνήσουν σε μέτρα μείωσης των εντάσεων''.

    Ερωτηθείς για την αποστολή της Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Λόρα Κένεντι στην Κύπρο δήλωσε ότι δεν γνωρίζει κάτι για αυτό το θέμα.

    Παρόλα αυτά την Κύπρο, όπως επίσης την Αθήνα και την Άγκυρα, πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα η κ. Κένεντι, η οποία αντικατέστησε στη θέση που έχει καταλάβει τον Λιν Πάσκο.

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Φιλορί - ΜΟΕ ----------------------------------- Οποιαδήποτε μέτρο μπορεί να εμπεδώσει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι καλοδεχούμενο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τον Ζαν-Κριστόφ Φιλορί, εκπρόσωπο του αρμόδιου για τη Διεύρυνση της Κοινότητας, Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που εξήγγειλε χθες η κυπριακή Κυβέρνηση, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει λεπτομερώς τα μέτρα.

    Ομως, συνέχισε, ως πρώτη αντίδραση η Επιτροπή «θεωρεί καλοδεχούμενο ότι μπορεί να εμπεδώσει κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ».

    Ιακώβου - Λονδίνο - ΜΟΕ - Ταλάτ -------------------------------- Αρνητικός ήταν ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο θέμα διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης που πρότεινε η κυβέρνηση στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τα οποία έχουν ήδη παρουσιαστεί στους Τουρκοκύπριους από τα Ηνωμένα Εθνη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Ιακώβου.

    Πρόσθεσε πως τα άλλα θέματα του πακέτου ΜΟΕ που εξήγγειλε χθες η κυβέρνηση, είναι θέματα τα οποία χειρίζεται βασικά η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός και δεν έχουν σχολιαστεί ακόμη από την άλλη πλευρά.

    Ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε εξάλλου πως σ' αυτό το σημείο κρίνεται η καλή πίστη και των Τ/Κ, αλλά και της Τουρκίας, από τους οποίους, ωστόσο, δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι στιγμής καμία θετική ένδειξη, παρά το γεγονός ότι αυτά τα μέτρα θα ήταν σαφώς υπέρ των Τ/Κ.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη στις δηλώσεις αυτές πριν την αναχώρησή του για το Λονδίνο, όπου θα μιλήσει σε παροικιακές εκδηλώσεις με αφορμή τις μαύρες επετείους του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής.

    Ο κ. Ιακώβου θα μεταβεί τη Δευτέρα στη Ρώμη για διμερείς επαφές με τον Ιταλό ΥΠΕΞ, τον Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής της Ιταλίας, ενώ αμέσως μετά πρόκειται να έχει επαφές στο Βατικανό, με τον Πρωθυπουργό του Βατικανού που, όπως είπε, «επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα κυπριακά θέματα και ειδικότερα για ανθρωπιστικά θέματα».

    Ερωτηθείς εάν θα εκμεταλλευθεί τη μετάβασή του στο Λονδίνο για να συζητήσει το θέμα προώθησης από πλευράς της Βρετανίας, ψηφίσματος από το ΣΑ, αναφορικά με την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ, ο κ. Ιακώβου είπε πως «είναι μια επίσκεψη για το Σαββατοκύριακό και δεν είναι σύνηθες, αφού είναι γνωστό ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ διαθέτει εκεί και ειδική κατοικία για τα Σαββατοκύριακα».

    Αλλωστε, όπως πρόσθεσε, έχει συναντήσει τον Βρετανό ΥΠΕΞ και τον Βρετανό Υπουργό για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν στις Βρυξέλλες την περασμένη Δευτέρα, ενώ συναντήθηκε και με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή Λιν Πάρκερ.

    «Νομίζω ότι έχουμε ικανοποιητική κάλυψη όσον αφορά επαφές με το Ηνωμένο Βασίλειο και γνωρίζουν και εκείνοι πάρα πολύ καλά και τις θέσεις μας και τις αντιδράσεις μας, σε οτιδήποτε προσπαθούν να κάνουν στα ΗΕ ή και αλλού», είπε ο κ. Ιακώβου.

    Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι τελικά θα προωθήσουν αυτό το ψήφισμα, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «ο ΓΓ των ΗΕ, Κόφι Ανάν, παρουσίασε την έκθεσή του πριν πολλές εβδομάδες και όλες αυτές τις εβδομάδες προσπάθησαν αυτοί και άλλοι, να προωθήσουν κάποιου είδους ψήφισμα και πρέπει να διερωτηθούμε, γιατί δεν προσπάθησαν να το παρουσιάσουν αυτό το ψήφισμα».

    Ο λόγος, συνέχισε, «είναι ξεκάθαρος, και η Κύπρος έχει φίλους στο ΣΑ των ΗΕ χώρες που έχουν θέσεις πάνω σε θέματα αρχής και γι' αυτό έχουν εναντιωθεί σε όλες αυτές τις προσπάθειες που καταβάλλονται από κάποιους στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

    Ερωτηθείς ποια νομίζει ότι θα είναι η θέση της τ/κ πλευράς, αναφορικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλε η κυβέρνηση, ο ΥΠΕΞ είπε πως «είναι μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, είναι μέτρα εξομάλυνσης της κατάστασης και πιο συγκεκριμένα σε κάποιες περιοχές», ενώ πρόσθεσε πως «αυτά τα μέτρα έχουν προταθεί στα ΗΕ, εδώ και τέσσερις βδομάδες» και «τα ΗΕ τα έχουν παρουσιάσει στους Τ/Κ».

    Ωστόσο, «ο κ. Ταλάτ ασχολήθηκε μόνο με το θέμα της διάνοιξης νέων σημείων διέλευσης και ήταν αρνητικός», είπε ο κ. Ιακώβου, σημειώνοντας πως «τα άλλα τα θέματα, είναι θέματα τα οποία βασικά χειρίζεται η Τουρκία και ο τουρκικός στρατός και αυτοί δεν έχουν σχολιάσει αυτή την εισήγηση της Κυπριακής κυβέρνησης».

    «Κρίνεται βασικά η καλή πίστη και των Τ/Κ, αλλά και της Τουρκίας, διότι εδώ καταβάλλεται μια προσπάθεια για βελτίωση της ευρύτερης κατάστασης, της εμπέδωσης του αισθήματος ασφάλειας και των δύο κοινοτήτων και φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν είχαμε καμιά θετική ένδειξη, παρά το γεγονός ότι αυτά θα ήταν σαφώς τουλάχιστον και υπέρ των Τ/Κ», είπε.

    Αναφορικά με το θέμα της πόλης της Αμμοχώστου, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι «πρόκειται για την γνωστή πρόταση που υπέβαλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στον Ευρωπαίο Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση, Γκούντερ Φερχόιγκεν, στη συνάντηση που είχε μαζί του στις Βρυξέλλες στις 30 Ιουνίου».

    Οπως ανέφερε, ο κ. Φερχόιγκεν «κάπως την αντέστρεψε, παρουσιάζοντάς την σαν πρόταση για το λιμάνι της Αμμοχώστου, ενώ είναι πρόταση για την Αμμόχωστο, η οποία μπορεί να συνδυαστεί με τη λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου, κάτω από έναν ανεξάρτητο φορέα, ο οποίος θα δημιουργηθεί στο μέλλον, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής».

    Τουρκία -Εκπρόσωπος Υπουργείου Εξωτερικών- Μέτρα εμπιστοσύνης ------------------------------------------------------------ Αρνητική υπήρξε η αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης στα ΜΟΕ που εξήγγειλε χθες η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [08] (Κ) Λονδίνο - Προετοιμασίες για πορεία και συλλαλητήριο

    [09] (Κ) ΑΚΕΛ - Κυπριανού - ΜΟΕ

    Την ευαρέσκεια του ΑΚΕΛ για τη χθεσινή εξαγγελία των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης από την Κυβέρνηση, εξέφρασε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτό είναι ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση πως ''η εξαγγελία των μέτρων αυτών δεν πρόκειται να οδηγήσει σε επίλυση στο Κυπριακό, αλλά εάν και εφόσον γίνονταν αποδεκτά από την τ/κ πλευρά και την Τουρκία (τα μέτρα αυτά) θα μπορούσαν να συμβάλουν τα μέγιστα στη βελτίωση του κλίματος''.

    [10] (Κ) Αγία Μαρίνα - Δερύνεια - Ξωκλήσι - Θεία Λειτουργία

    Θεία Λειτουργία, με την ευκαιρία της σημερινής εορτής της Αγίας Μαρίνας, τελέστηκε και φέτος στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, που βρίσκεται μέσα στη νεκρή ζώνη, στην περιοχή Δερύνειας.

    [11] (Κ) Ιωάννης Κασουλίδης - Ταλάτ - Συνάντηση

    Η επιστροφή της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου στην ε/κ πλευρά και η συνδιαχείρηση του λιμανιού της πόλης από Ε/Κ και Τ/Κ, καθώς και η επίλυση του θέματος των αγνοουμένων ήταν τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Ευρωβουλευτή και τέως Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    [12] (Κ) Ευρωπαϊκή Δημοκρατία - ΜΟΕ

    Την πεποίθηση πως ήταν καιρός να ανακοινώσει η κυβέρνηση Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης προς τους Τ/Κ εκφράζει με ανακοίνωση της η "Ευρωπαϊκή Δημοκρατία".

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση ''ως θετικά στοιχεία πρέπει να καταγραφούν

    [13] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Εθνικής ημέρα Γαλλίας - Αλεξάνδρεια ------------------------------------- Με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της Γαλλίας, δόθηκε την Τετάρτη 14 Ιουλίου δεξίωση στο Γαλλικό Προξενείο στην Αλεξάνδρεια. Τη δεξίωση τίμησε με την παρουσία του ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ συνοδευόμενος από τον Επίσκοπο Νειλουπόλεως Γεώργιο.

    Ο Πρόξενος της Γαλλίας Louis Blin, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους του στο Προξενείο στην αραβική και στην γαλλική και αναφέρθηκε στην εθνική εορτή.

    Κατά τη διάρκεια της δεξίωσης ο Πατριάρχης συνομίλησε με την Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, το Λατίνο Επίσκοπο, εκπροσώπους άλλων δογμάτων, με διπλωμάτες, με αξιωματούχους της Αιγυπτιακής πολιτείας καθώς και με ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων που παραβρέθηκαν στην δεξίωση.

    Προσκυνητές - Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας -------------------------------------- Το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής επισκέφθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου, ο Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος με ομάδα πενήντα προσκυνητών.

    Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Πέτρος Ζ΄ δέχθηκε το Σεβασμιότατο και τους προσκυνητές στον Ιερό Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Σάββα. Αφού τους καλωσόρισε, έκανε σύντομη αναφορά στην ιστορία του Πατριαρχείου και στο σημαντικό και πολύπλευρο ιεραποστολικό έργο που επιτελείται στην αχανή ήπειρο, δίνοντας και τις διαστάσεις των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ιεραπόστολοι στις διάφορες χώρες τις Αφρικής οι οποίες μαστίζονται από τις διάφορες ασθένειες και ιδιαίτερα το AIDS, την φτώχεια την πείνα και τους εμφυλίους πολέμους.

    Στην συνέχεια ο Μητροπολίτης Άρτης Ιγνάτιος, αφού ευχαρίστησε τον Μακαριότατο για την φιλοξενία και του μετέφερε τις ευχές των πιστών της Μητροπόλεως του, εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για το έργο της ιεραποστολής και για την ανακαίνιση των ιερών ναών και των εκκλησιαστικών κτιρίων στην Αίγυπτο και του προσέφερε ένα ασημένιο δίσκο.

    Ο Μακαριότατος χάρισε ως ευλογία στον Σεβασμιότατο ασημένια εικόνα του Αγίου Αθανασίου Πατριάρχου Αλεξανδρείας.

    National Day of France - Alexandria --------------------------------- On the occasion of the National Day of France a reception was hosted on 14 July 2004 at the French Consulate in Alexandria. Petros VII, Patriarch of Alexandria and All Africa attended the reception accompanied by George, Bishop of Nilopolis.

    The Consul of France, Louis Blin, welcomed his guests to the Consulate in French and in Arabic and spoke of the National anniversary.

    During the reception, the Patriarchate had discussions with the Consul General of Greece Konstantina Athanasiadou, the Roman Bishop, representatives of other faiths, diplomats, officials of the Egyptian State as well as with people from the arts and letters who were present at the reception.

    Pilgrims - Patriarchate of Alexandria ------------------------------------- On Thursday 16 July 2004, Ignatios, Metropolitan of Arta and fifty pilgrims visited the Patriarchate of Alexandria and All Africa.

    Petros VII, Patriarch of Alexandria and All Africa received Ignatios and the pilgrims at the Holy Patriarchal Church of St Savvas. After welcoming them, he made a brief reference to the history of the Patriarchate and to the important and multifaceted missionary work which is being done on the vast continent, making mention also of the enormity of the difficulties which the missionaries face in the various countries of Africa, which are plagued by various illnesses, especially AIDS, poverty, hunger and civil strife.

    Ignatios, Metropolitan of Arta, then thanked Petros for his hospitality and passed on the prayers of the faithful of his Metropolitanate, and expressed his enthusiasm for the work of the missions and the renovations of the holy churches and church buildings in Egypt and gave him a silver tray.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - ΜΟΕ - Αντιδράσεις

    Την ικανοποίησή του για τις πρώτες θετικές αντιδράσεις εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε σήμερα με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος παράλληλα επέκρινε δηλώσεις αντιπολιτευόμενων πολιτικών προσώπων και δημοσιεύματα εφημερίδων, που ''υπονομεύουν'', όπως είπε, τις ειλικρινείς προσπάθειες της ε/κ πλευράς για επανένωση της χώρας και προκαλούν ''αρνητικές επιπτώσεις γενικά στην πορεία του Κυπριακού''.

    [15] (Κ) Ομήρου - ΜΟΕ

    Τα μέτρα που έχουν προταθεί από την κυπριακή Κυβέρνηση κινούνται σε μια σωστή κατεύθυνση και προσφέρουν μια ορθή βάση που μπορεί να διευκολύνει την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 17 July 2004 - 17:49:16 UTC