Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Πρώτος Υφυπουργός Εξωτερικών Ουκρανίας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [04] (K) Εκπρόσωπος - Εκδήλωση για αντιστασιακούς
  • [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Καθεστώς Αντιπροσωπείας ΕΕ - Κάνιγκαμ
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Φιλορί - ΕΕ - Τ/Κ
  • [08] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - ΥΦΕΞ Ουκρανίας - Συνάντηση
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρώην Προέδροι της Δημοκρατίας - Κατοχικό καθεστώς
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Στις 72 μονάδες ο ΓΔ
  • [13] (Κ) Ευρωβαρόμετρο 2004 - Κύπρος
  • [14] (Κ) Λονδίνο - Παροικία - Εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μαύρες επέτειοι - Χαιρετισμός

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα μέτρα ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, η αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το δικοινοτικό πανηγύρι στη Μόρφου, τα νέα θύματα της ηρωίνης και η έκθεση για τα ναρκωτικά, η νέα υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται ο ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης καθώς και το θέμα της ασυλίας του προβάλλονται στα κύρια θέματα του σημερινού Κυπριακού Τύπου. Ο καύσωνας που φτάνει σε επίπεδα ρεκόρ, διάφορες εγκληματικές ενέργειες και η κουμπαριά Καραμανλή Ερντογάν απασχολούν επίσης τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον κύριο τίτλο ''Ετοιμοι για λύση'' γράφει ότι ξεπερνώντας κάθε προσδοκία για την επιτυχία του, το βράδυ του Σαββάτου διοργανώθηκε το Δικοινοτικό Πανηγύρι στη Μόρφου. Πέραν των πέντε χιλιάδων Ε/Κ και Τ/Κ έδωσαν το παρών τους. Αναφέρεται ακόμη στις καιρικές συνθήκες και γράφει ότι ψήθηκαν στην Κύπρο και στην Ελλάδα οι άνθρωποι από τον ανυπόφορο καύσωνα που βασανίζει τα τελευταία 24ωρα την περιοχή καθώς το θερμόμετρο ακούμπησε τους 42 βαθμούς, ενώ την ίδια ώρα έπεσαν χιόνια στη Γερμανία και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από κεραυνούς στη Ρουμανία.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Ενήμερος ο Πρόεδρος'' γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου επιβεβαίωσε χθες τις πληροφορίες που αποκάλυψε ο ''Π'' ότι ο βουλευτής ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης φέρεται να εμπλέκεται και σε "κύκλωμα λαθρεμπορίου" (κατά κύριο λόγο παλιών ξυλόγλυπτων μπαούλων, κοινώς ''σεντουκιών'', ιδιοκτησίας Ελληνοκυπρίων προσφύγων) από τα κατεχόμενα. Αλλού προβάλλει δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι έχουν προκύψει διαφωνίες μεταξύ της Νομικής Διεύθυνσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της αντίστοιχης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εκθεση σοκ για την ενδοφλέβια ηρωίνη'' γράφει πως η Υπουργός Υγείας κατέθεσε έκθεση στο Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με τα ναρκωτικά και με την οποία τονίζει πως η ενδοφλέβια ηρωίνη σαρώνει την Κύπρο, ενώ ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προειδοποιεί πως τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Η εφημερίδα αναφέρεται ακόμη στους δύο νεκρούς στην Πάφο, το τελευταίο 24ωρο, από πιθανή υπερβολική χρήση ηρωίνης. Αλλού αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ Γιώργου Ιακώβου με το Βρετανό ΥΠΕΞ Τζακ Στρο στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα συζητηθεί το Κυπριακό και ειδικότερα ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεξαγωγή απευθείας εμπορίου μεταξύ της ΕΕ και των κατεχομένων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Παρεμβάσεις προς Μόσχα'' γράφει πως προσχέδιο απόφασης για μέτρα ενίσχυσης των Τ/Κ προωθούν στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών οι Βρετανοί. Η εφημερίδα προσθέτει πως οι Βρετανοί ασκούν πιέσεις και προς τη Μόσχα για να μην αντιδράσει στην περίπτωση που το προσχέδιο κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για υιοθέτηση. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη σημερινή συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία συνέρχεται σήμερα το πρωί για να συζητήσει το πόρισμα της Τριμελούς Ερευνητικής Επιτροπής για οικονομικές ατασθαλίες στην Αρχιεπισκοπή.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Τι θα κάνουμε'' γράφει ότι στο Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται να αρχίσει αύριο η συζήτηση για όλες τις παραμέτρους του κυπριακού προβλήματος. ''Φυσιολογικά στη συνεδρία του Σώματος θα τεθεί και το ερώτημα τι θα κάνουμε απ' εδώ και πέρα για την τροχιοδρόμηση εξελίξεων που θα οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού, η οποία να λαμβάνει υπόψη και τις ανησυχίες της ελληνοκυπριακής πλευράς'', αναφέρει. Αλλού γράφει ότι Πολιτεία, Εκκλησία και λαός τίμησαν χθες με πάνδημα μνημόσυνα τη μνήμη όλων όσοι έπεσαν κατά το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Γεωργίας - Ομιλία - Μνημόσυνο για Μαύρες Επετείους

    Αποκλειστικός και αμετάθετος στόχος μας είναι η επίτευξη μιας δίκαιης, λειτουργήσιμης και βιώσιμης λύσης, για μια Κύπρο ελεύθερη, χωρίς διαχωριστικά συρματοπλέγματα, στην οποία θα υπάρχει ειρηνική συμβίωση σε μια κοινή, δημοκρατική πατρίδα, δήλωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ευθύμιος Ευθυμίου.

    Σε ομιλία του στο Μνημόσυνο για τις Μαύρες Επετείους της 15ης και 20ης Ιουλίου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου στην Πάφο, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι τις ημέρες αυτές, που η μνήμη καθηλώνεται από το μέγεθος της προδοσίας και της παραφροσύνης του πραξικοπήματος και της φρίκης του τουρκικού εγκλήματος, καταδικάζουμε με βδελυγμία το δίδυμο έγκλημα σε βάρος του λαού μας και αποτίουμε τον οφειλόμενο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στους υπερασπιστές της δημοκρατίας και ελευθερίας.

    Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι αποδεχθήκαμε το Σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση με στόχο, όμως, να υπάρξουν τέτοιες συμφωνημένες αλλαγές σ΄αυτό που να διασφαλίζουν μια σταθερή και διαρκή λύση στο Κυπριακό.

    Εμμένουμε, συνέχισε, πως το Σχέδιο ως έχει παρουσιάζει σοβαρές δομικές αδυναμίες σε ουσιώδη θέματα, όπως είναι η λειτουργικότητα της εκτελεστικής εξουσίας και κατ' επέκταση η βιωσιμότητα της λύσης, η απόκλιση πολλών από τις προτεινόμενες ρυθμίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, η νομιμοποίηση επεμβάσεων τρίτης χώρας σε κοινοτικό έδαφος, το ζήτημα των εποίκων, το θέμα των προσφύγων.

    ''Η λύση που θέλουμε, αν δεν μπορεί να είναι δίκαιη, θα πρέπει, τουλάχιστον, να είναι λειτουργική και βιώσιμη. Και, χωρίς συζήτηση, να είναι και ασφαλής, χωρίς κανένα δικαίωμα στρατιωτικής επέμβασης τρίτης χώρας. Και να είναι ευρωπαϊκή, χωρίς μόνιμες αποκλίσεις από το κεκτημένο'', είπε.

    Θέλουμε, δηλαδή, συνέχισε μια λύση στη βάση του ευρωπαϊκού πολιτικού και νομικού πολιτισμού και των αποφάσεων του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών.

    Χωρίς αυτά τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά, διευκρίνισε ο Υπουργός Γεωργίας, οποιαδήποτε άλλη λύση θα σημαίνει αδιέξοδα, θα σημαίνει εντάσεις, θα σημαίνει διχόνοιες, θα σημαίνει το τέλος της Κύπρου ως κοινωνικής και πολιτικής συγκρότησης, θα φέρει το τέλος της Κύπρου ως μέλλοντος.

    Θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε με συνέπεια εκείνες τις αλλαγές στο Σχέδιο Ανάν, είπε ο κ. Ευθυμίου, που θα φέρουν μια αειφόρο λύση η οποία θα επιτρέψει ώστε η πολιτική, οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη να μην θεμελιώνονται στην άμμο.

    Λύση, σημείωσε, που θα διανοίξει νέους ορίζοντες για το λαό μας, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμένιους, Μαρωνίτες και Λατίνους, ώστε η Κύπρος να μετατραπεί σε γη ειρηνικής και αρμονικής συνύπαρξης, ασφάλειας, πολιτικής σταθερότητας, προόδου και ευημερίας για το καλό όλων των Κυπρίων, της περιοχής, της Ευρώπης.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Ομιλία - Μνημόσυνο για Μαύρες Επετείους --------------------------------------------------------------- Οσο κι αν έχουμε την αίσθηση πως με την ένταξή μας στην ΕΕ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση προς την κατεύθυνση λύσης, έχουμε ταυτόχρονα πλήρη επίγνωση πως όχι μόνο δεν πρέπει να επαναπαυθούμε αλλά να εντείνουμε την προσπάθεια και να παρέμβουμε αποφασιστικά αξιοποιώντας τόσο τα δεδομένα της ένταξης όσο και τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η διεθνής συγκυρία, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο των πεσόντων κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 στο Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας Λεμεσού, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι κοινός στόχος Ε/Κ και Τ/Κ πρέπει να είναι η μεγαλύτερη δυνατή άμβλυνση των περιορισμών και, στο τέρμα του δρόμου, η πλήρης εφαρμογή των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η μεγαλύτερη δυνατή σμίκρυνση των μεταβατικών περιόδων και των χρονοδιαγραμμάτων εφαρμογής αυτών των δικαιωμάτων.

    Στόχος, συνέχισε, είναι η διασφάλιση συνθηκών πλήρους ασφάλειας για όλους τους νόμιμους κατοίκους αυτού του νησιού και η οριστική απαλλαγή από τα κατοχικά στρατεύματα και τις εγγυήσεις, τις ίδιες εγγυήσεις που οδήγησαν στο πραξικόπημα την εισβολή και την συνεχιζόμενη κατοχή.

    ''Στόχος είναι η επανένωση του λαού και του χώρου της πατρίδας μας και όχι η επισφράγιση και η επικύρωση της διχοτόμησης'', σημείωσε ο κ. Θεοδώρου.

    Και επειδή αυτοί οι θεμελιώδεις στόχοι, πρόσθεσε, δεν ικανοποιούντο από το σχέδιο Ανάν ο λαός μας το απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία γιατί δεν εξυπηρετούσε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Κυπρίων αλλά έγινε για να διασφαλίσει και να εξυπηρετήσει τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των ξένων, της Τουρκίας και των προστατών της.

    ''Και ο αγώνας του κυπριακού λαού συνεχίζεται, παρά τις απειλές και τις επιθετικές συμπεριφορές έξωθεν, αλλά και τον πόλεμο φθοράς και υπόσκαψης έσωθεν. Στόχος της υπόσκαψης και του πολιτικού κλεφτοπόλεμου είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', είπε, προσθέτοντας ότι η φθορά του Προέδρου θα είναι και υπόσκαψη των δυνάμεων αντίστασης του λαού μας όπως έγινε και το 1974.

    Υπουργός Εμπορίου - Μνημόσυνο για Μαύρες Επετείους - Δηλώσεις ---------------------------------------------------------------- Η απαγόρευση εισόδου στους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και Γιώργου Βασιλείου στην κατεχόμενη Μόρφου, για να παραστούν σε δικοινοτική εκδήλωση, αποτελεί μια από τις πολλές αποδείξεις που δίνει το ψευδοκράτος, ότι δεν επιθυμεί πραγματικά την επανένωση των δύο κοινοτήτων αλλά την εξασφάλιση πολιτικών πλεονεκτημάτων μέσα από τις κινήσεις κάποιων τρίτων χωρών, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε δηλώσεις του μετά το πέρας του μνημόσυνου πεσόντων κατά τις μαύρες επετείους που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννη Θεολόγου στη Λάρνακα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως ''πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι όπως εμείς δεν σταματήσαμε λεπτό να προωθούμε μέτρα και να υποβάλλουμε προτάσεις που να οδηγούν στη συνεργασία και στις συναλλαγές ανάμεσα στις δύο κοινότητες, έτσι θα πρέπει και η ηγεσία της τ/κ κοινότητας, να ανταποκριθεί προς την ίδια κατεύθυνση''.

    ''Αυτά τα μηνύματα που στέλνει το ψευδοκράτος με τέτοιες απαράδεκτες ενέργειες, όπως τη χθεσινή (προχθεσινή), θα πρέπει να τα ερμηνεύσουν εκείνοι που στο διεθνή χώρο μας εισηγούνται μέτρα που θα διαιωνίσουν και θα ενισχύσουν τέτοιες διαιρετικές τάσεις και κάθε άλλο παρά θα οδηγήσουν στη λύση του Κυπριακού και στην επανένωση της Κύπρου'', είπε.

    Ερωτηθείς τι πληροφορίες έχει η κυβέρνηση για το θέμα του ανοίγματος των λιμανιών και των αεροδρομίων στα κατεχόμενα, ο κ. Λιλλήκας σημείωσε ότι τέτοιες ενέργειες είναι αντίθετες με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο και ότι αυτή είναι και η άποψη της Νομικής Επιτροπής του Συμβουλίου της ΕΕ.

    Είπε ότι αυτές δεν είναι ενέργειες οι οποίες συμβάλλουν στη συνεργασία ανάμεσα στις δύο κοινότητες, αλλά αντίθετα τις οδηγούν στην απομόνωση ούτε και εξυπηρετούν τα καλώς νοούμενα συμφέροντα των Τ/Κ, τα οποία θα εξυπηρετηθούν μόνο μέσα από τη λύση του Κυπριακού και τη συνεργασία τους με τους Ε/Κ.

    Ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, για να ενημερώσει τις χώρες -μέλη, αλλά και τα αρμόδια σώματα στην ΕΕ για το θέμα.

    Και υπάρχουν, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, αρκετές χώρες - μέλη που έχουν υιοθετήσει τα δικά μας επιχειρήματα και έχουν πεισθεί ότι οι προτάσεις που προέρχονται από κάποιες χώρες προς αυτή την κατεύθυνση, κάθε άλλο παρά είναι προτάσεις που οδηγούν στη λύση και έχουν πολιτικό περιεχόμενο και όχι οικονομικό.

    ''Εμείς επιμένουμε στη θέση μας ότι η συνεργασία πρέπει να γίνεται μέσα από τις νόμιμες οδούς'', σημείωσε ο Υπουργός Εμπορίου, προσθέτοντας ότι η πλευρά μας έχει όλη τη καλή θέληση και είναι διατεθειμένη να παρακάμψει πολλά πρακτικά εμπόδια αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθεί είτε την παράκαμψη την Κυπριακής Δημοκρατίας είτε την προώθηση μέτρων που οδηγούν στην διαίρεση της Κύπρου.

    ''Εάν παρ' ελπίδα περάσουν αυτά τα μέτρα, τότε θα ασκήσουμε όλα τα νόμιμα δικαιώματα που έχουμε στην διάθεσή μας για να το παρεμποδίσουμε'', πρόσθεσε.

    [03] (Κ) Πρώτος Υφυπουργός Εξωτερικών Ουκρανίας - Κύπρος - Επίσκεψη

    [04] (K) Εκπρόσωπος - Εκδήλωση για αντιστασιακούς

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα πως στις 15 Ιουλίου στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο Προεδρικό Μέγαρο εκδήλωση προς τιμή των μαχητών της αντίστασης κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και των προασπιστών της Δημοκρατίας και του εκλελεγμένου Προέδρου της Δημοκρατίας, Αριχεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

    [05] (Κ) Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Υπάρχουν πληροφορίες για προσπάθεια να υιοθετηθεί ψήφισμα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ερωτηθείς αν υπάρχουν πληροφορίες για προσχέδιο απόφασης για μέτρα ενίσχυσης των Τ/Κ που προωθούν οι Βρετανοί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [06] (Κ) Καθεστώς Αντιπροσωπείας ΕΕ - Κάνιγκαμ

    Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία, παρά την αλλαγή του καθεστώτος της λόγω της ένταξης της Κύπρου, εξακολουθεί να διατηρεί σχέσεις με τα Υπουργεία της Δημοκρατίας για την προώθηση διαφόρων θεμάτων που βρίσκονται εν εξελίξει.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Φιλορί - ΕΕ - Τ/Κ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε σήμερα πως οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, Ζαν-Κριστόφ Φιλορί την περασμένη Παρασκευή στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης ότι ο όρος οικονομικός αποκλεισμός των Τ/Κ δεν οφείλεται στη δική μας πλευρά αλλά στην κατοχή, κάτι που τονίζει και η απόφαση του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων του 1994, όπως είπε.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''οι απόψεις όσον αφορά τις νομικές πτυχές των προτεινόμενων μέτρων είναι δεδομένες, έχουν εκτεθεί και από τη δική μας πλευρά'', προσθέτοντας πως ''φαίνεται ότι υιοθετούνται από τη Νομική Επιτροπή του Συμβουλίου σε ένα μεγάλο βαθμό''.

    [08] (Κ) ΓΔ ΥΠΕΞ - ΥΦΕΞ Ουκρανίας - Συνάντηση

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Γελτσένκο, ο οποίος

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 12/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5801      0,5835            1,7138        1,7238
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4666      0,4693            2,1308        2,1432
    Λίρα Αγγλίας   0,8699      0,8751            1,1427        1,1496
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 12/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 12/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4317*    0.4351*    229.8322    231,6423
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3388     0.3315       2.9283      2,9516
    Δολάριο Καναδά      0.3540     0.3568       2.8027      2,8249
    Κορώνα Δανίας       0.0779     0.0785      12.7389     12,8370
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0684     0.0689      14.5138     14,6190
    Κορώνα Σουηδίας     0.0630     0.0635      15.7480     15,8730
    Φράγκο Ελβετίας     0.3814     0.3844       2.6015      2,6219
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            72,59  (-1,09)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    309.729
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    202.416    318,19  (-1,92)
    FTSE Med 100 **                             6.325,06  ( 0,24)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    155.699     92,49  (-2,00)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     41.632     72,83  ( 0,44)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      6.086     11,56  ( 2,94)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.179     46,91  ( 0,21)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.099     46,20  ( 1,18)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     18.226     20,51  (-0,05)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     22.796     61,33  (-0,45)
    Ετ. Πληροφορικής              £        468      2,33  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     15.896      6,90  (-0,43)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,54  ( 1,14)
    Ξενοδοχεία                    £      3.578     25,40  (-1,05)
    Αλλες Εταιρείες               £     29.989     60,00  (-0,32)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρώην Προέδροι της Δημοκρατίας - Κατοχικό καθεστώς

    Απαράδεκτο χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης το γεγονός πως οι κατοχικές αρχές δεν επέτρεψαν το περασμένο Σάββατο στους δυο πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Βασιλείου να περάσουν στα κατεχόμενα, από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, για να συμμετάσχουν στη δικοινοτική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το απόγευμα στην κατεχόμενη Μόρφου.

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Στις 72 μονάδες ο ΓΔ

    Ακόμη ένα επίπεδο, αυτό των 73 μονάδων, απώλεσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), καταγράφοντας παράλληλα νέα χαμηλότερη τιμή για την τελευταία οκταετία. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε πτώση της τάξης του 1,09% και υποχώρησε στις 72,56 μονάδες, με τους τραπεζικούς τίτλους να πρωτοστατούν στην πτώση της αγοράς. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 309 χιλιάδες λίρες.

    [13] (Κ) Ευρωβαρόμετρο 2004 - Κύπρος

    Την εγκληματικότητα και την αύξηση των τιμών ξεχώρισαν οι Κύπριοι ως τα δύο κυριότερα προβλήματα της κοινωνίας τους, κατά την περίοδο που προηγήθηκε της ένταξης ενώ στην πλειοψηφία τους παραδέχθηκαν ότι δεν ήταν ικανοποιητικά πληροφορημένοι για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με την πρώτη εθνική έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο η πλειοψηφία των Κυπρίων κατά την ευαίσθητη περίοδο Φεβρουαρίου Μαρτίου 2004 έβλεπε αναλλοίωτη την μελλοντική οικονομική κατάσταση (42%) και τις συνθήκες εργοδότησης (52%), αλλά ατένιζε με αισιοδοξία το μέλλον σε ατομικό επίπεδο.

    [14] (Κ) Λονδίνο - Παροικία - Εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους

    Αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν μία εβδομάδα οι εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους του προδοτικού πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανάμεσα στην κυπριακή παροικία στο Λονδίνο.

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Μαύρες επέτειοι - Χαιρετισμός

    Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ''θα πρέπει να επιδιώξουμε την πιο άμεση και ενεργό εμπλοκή των Ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού προβλήματος'', δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 12 July 2004 - 17:49:14 UTC