Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-07-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Λεμεσός - Oλυμπιακή Φλόγα - Εκδηλώσεις
  • [02] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Σήμερα στην Κύπρο
  • [03] (K) Ολυμπιακή Φλόγα - Κύπρος - Αφιξη
  • [04] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Χρίστος Παναγόπουλος
  • [05] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Πρόεδρος ΚΟΕ
  • [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [07] (K) Ολυμπιακή Φλόγα - Κάστρο Πάφου - Υποδοχή
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Κουμουτσάκος-Πρόταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση Τ/Κ
  • [10] (K) Εκπρόσωπος - Μέτρα για Τ/Κ - Αμμόχωστος
  • [11] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Αρχαίο Στάδιο Κουρίου
  • [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κανονισμοί ΕΕ - Τ/Κ
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Δήμος Λεμεσού
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή πτωτικής πορείας
  • [18] (Κ) Μαύρες επέτειοι - Εκδηλώσεις καταδίκης
  • [19] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [20] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - 15 Ιουλίου - Ημέρα Μνήμης και Τιμής
  • [21] (Κ) Μπενάκη - Κοινοβουλευτική Επιτροπής Άμυνας Κύπρου
  • [22] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Κατευθύνεται προς Λευκωσία
  • [23] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Αφιξη στη Λευκωσία
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Μέτρα στήριξης Τ/Κ
  • [25] (K) Ολυμπιακή Φλόγα - Προεδρικό Μέγαρο
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολυμπιακή Φλόγα
  • [27] (Κ) Λευκωσία - Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας - Ζαμπέλας
  • [28] (Κ) Αυστρία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη
  • [29] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας - Εκδήλωση
  • [30] (Κ) Βουλή - Ολυμπιακή Φλόγα
  • [31] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Επόμενες συνεδρίες

  • [01] (Κ) Λεμεσός - Oλυμπιακή Φλόγα - Εκδηλώσεις

    Πανέτοιμος δηλώνει ο Δήμος Λεμεσού για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας και καλεί όλους τους δημότες να δώσουν μαζικά το παρών τους στην εορταστική εκδήλωση που θα αρχίσει στη 13.45, στο δυτικό άκρο της παραλιακής επίχωσης.

    [02] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Σήμερα στην Κύπρο

    Με τιμές αρχηγού κράτους ετοιμάζεται να υποδεχθεί η Κύπρος την Ολυμπιακή Φλόγα, η οποία φθάνει σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Πάφου μετά το μεγάλο της ταξίδι ανά την υφήλιο.

    Τη Φλόγα θα υποδεχθεί στις 08:30 το πρωί ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Τίτος Χριστοφίδης και ο Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας.

    [03] (K) Ολυμπιακή Φλόγα - Κύπρος - Αφιξη

    Προσγειώθηκε το αεροσκάφος ''Δίας'' που μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Κύπρο, τελευταίο σταθμό στο ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς του Αθήνα 2004.

    Στο αεροδρόμιο Πάφου, η Ολυμπιακή Φλόγα θα γίνει δεκτή με τιμές αρχηγού κράτους.

    Τη Φλόγα θα υποδεχθεί ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Χρίστος Παναγόπουλος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και Μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Τίτος Χριστοφίδης και ο Δήμαρχος Πάφου Φειδίας Σαρίκας.

    [04] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Χρίστος Παναγόπουλος

    Μια ξεχωριστή ιστορική στιγμή έχει την ευκαιρία να ζήσει σήμερα ο κυπριακός ελληνισμός με την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο, δήλωσε από το αεροδρόμιο της Πάφου όπου έφθασε η Ολυμπιακή Φλόγα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος.

    Ο κ. Παναγόπουλος είπε ότι αυτές οι στιγμές μας κάνουν περήφανους που είμαστε Ελληνες.

    Ο παφιακός λαός αλλά και σύσσωμος ο ευπριακός ελληνισμός θα δώσει ηχηρά το παρών του στις εκδηλώσεις που θα γίνουν για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας, πρόσθεσε.

    [05] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Πρόεδρος ΚΟΕ

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα από τον Σπύρο Λαμπρίδη, διπλωματικό αντιπρόσωπο του Αθήνα 2004.

    Στην τελετή υποδοχής της Φλόγας στο αεροδρόμιο Πάφου παρόντες ήταν επίσης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Δήμαρχος της Πάφου Φειδίας Σαρίκας και Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Τίτος Χριστοφίδης.

    [06] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για έναρξη απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα είναι το κύριο θέμα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες ασχολούνται ακόμη με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα στην υπόθεση Μάριου Ματσάκη και τις αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων στο θέμα αυτό, την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας, τις ψηλές θρμοκρασίες που πλήττουν τις τελευταίες ημέρες την Κύπρο και την εφαρμογή κρυφών κάμερων από την αστυνομία για εντοπισμό αδικημάτων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ευρωκόλαφος'' γράφει ότι παρόλο που μόλις την προηγούμενη η κυβέρνηση έδινε διαβεβαιώσεις ότι με έντονη προσπάθεια και χωρίς τυμπανοκρουσίες είχε πετύχει να βελτιώσει το περιεχόμενο των μέτρων που η ΕΕ είναι πρόθυμη να λάβει για την οικονομική στήριξη των Τ/Κ, εντούτοις η χθεσινή ανακοίνωση της Κομισιόν τους έδειξε αφενός μεν τις διαθέσεις των Ευρωπαίων και αφετέρου το γεγονός ότι η Λευκωσία τελεί εν αγνοία. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως οι ευθύνες του Προέδρου Παπαδόπουλου για την απόκρυψη της υπόθεσης Ματσάκη είναι ασήκωτες, με αποτέλεσμα η Κύπρος να αντιμετωπίζει σήμερα τις δυσμενείς καταστάσεις στην ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Μαφιόζικα πλοκάμια'' γράφει πως η υπόθεση με το κύκλωμα ιταλικής μαφίας, που δρούσε παράνομα σε Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο ταλανίζει ακόμα τις Αρχές των τριών χωρών για περισσότερο από ένα μήνα. Η εφημερίδα προσθέτει πως το κύκλωμα της Μαφίας δρούσε μέσω διαδικτύου, υποκλέπτοντας απόρρητα στοιχεία εταιρειών καθώς επίσης και σημαντικό κύκλο εργασιών τους στο εξωτερικό. Αλλού γράφει πως οι αρμόδιες αρχές του κράτους βρίσκονται σε ετοιμότητα για τον καύσωνα, ο οποίος μαστίζει αυτές τις μέρες την Κύπρο και με ανακοινώσεις τους τα Υπουργεία Εργασίας και Υγείας προειδοποιούν τους πολίτες και ειδικά τους εργαζόμενους για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Σκιές προς Τάσσο για Ματσάκη'' γράφει ότι μετά από τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα και τις νέες διαστάσεις που προσέλαβε η υπόθεση Ματσάκη, τα πυρά μεγάλης μερίδας του πολιτικού κόσμου στρέφονται πλέον και προς τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο ''Π'' αναφέρει πως ακόμα και τα κόμματα της συμπολίτευσης ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ κάνουν λόγο για λανθασμένους και καθυστερημένους χειρισμούς. Σε άλλη είδηση αναφέρει πως με τιμές αρχηγού κράτους η Κύπρος υποδέχεται σήμερα την Ολυμπιακή Φλόγα στον τελευταίο σταθμό του παγκόσμιου ταξιδιού της πριν επιστρέψει στην Ελλάδα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ξέσπασε θύελλα για το Μάριο Ματσάκη'' αναφέρεται στην υπόθεση Ματσάκη και προβάλλει την απόφαση του ΔΗΚΟ να θέσει εκτός συλλογικών οργάνων το βουλευτή του κόμματος, ενώ σημειώνει και την επίθση του ΔΗΣΥ εναντίον της κυβέρνησης επί του θέματος, η οποία αντεπετέθη. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Αντώνης Καράς κατήγγειλε πως η κυβέρνηση έδωσε την έγκριση για την είσοδο αξιωματικών της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς για καταγραφή των αμερικανικών όπλων της ΕΦ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Γύρισαν την πλάτη στη Λευκωσία'' αναφέρει πως Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακάμπτοντας τη Λευκωσία προχωρεί σε απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα. Η εφημερίδα προσθέτει πως η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζοντας τη διαφωνία της με την ουσία των μέτρων άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να προσφύγει στο Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, ενώ παράλληλα θα εξαντλήσει όλα τα χρονικά περιθώρια για να μην υιοθετηθούν οι κανονισμοί που αποφάσισε η Κομισιόν. Αλλού γράφει πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει σε πειραματικό στάδιο την εφαρμογή του προγράμματος ελέγχου της τροχαίας με κρυφές κάμερες, ενώ τον επόμενο χρόνο αρχίζει η εγκατάστασή τους σε διάφορες πόλεις.

    Η ''Χαραυγή'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Αμφισβητείται'' γράφει πως με τη διαφωνία της Κύπρου, της Ελλάδας και ενός εκ των δύο Επιτρόπων της Γαλλίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε χθες στην εξαγγελία της προώθησης απευθείας εμπορίου των Τ/Κ με την ΕΕ. Στο μεταξύ, οι Επίτροποι Κύπρου και Ελλάδας (Κυπριανού και Δήμας) τάχθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής κατά της πρότασης του Γκούντερ Φερχόιγκεν για την προώθηση του απευθείας εμπορίου των Τ/Κ με την ΕΕ, αμφισβητώντας νομικά και πολιτικά την πρόταση. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και γράφει πως το θέμα για τον Πρόεδρο του Συγκροτήματος των Κυπριακών Αερογραμμών παραμένει ανοικτό, ενώ η οριστική απόφαση θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρία.

    [07] (K) Ολυμπιακή Φλόγα - Κάστρο Πάφου - Υποδοχή

    Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην περιοχή του Κάστρου της Πάφου όπου έφθασε το πλοιάριο που μετέφερε την Ολυμπιακή Φλόγα για την επίσημη τελετή υποδοχής της.

    Η τελετή υποδοχής άρχισε με το μήνυμα της τοπικής αρχής από το Δήμαρχο της Πάφου Φειδία Σαρίκα, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιου Γεωργιάδη, του Πρεσβευτή της Ελλάδας Χρίστου Παναγόπουλου, του Προέδρου της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και μέλους της ΔΟΕ Κίκης Λαζαρίδης και παραγόντων του διεθνούς Ολυμπιακού κινήματος από την Κύπρο, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος της Πάφου Φειδίας Σαρίκας είπε ότι η Πάφος, πρώτη πόλη της Κύπρου που δέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα, με τη μακρόχρονη ιστορία έχει το υπόβαθρο να κατανοήσει τα μηνύματα των Ολυμπιακών Αγώνων και γιορτάζει την επιστροφή των Αγώνων στην Αθήνα.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Επίτροπος Φερχόιγκεν - Μέτρα ΕΕ - Τ/Κ -------------------------------------------- Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν τόνισε χθες ότι το συνολικό πακέτο μέτρων που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οικονομική στήριξη των Τουρκοκυπρίων δεν αποτελεί με κανένα τρόπο οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ανακοινώνοντας τα μέτρα της Επιτροπής, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι αυτά έχουν μια περιορισμένη οικονομική σημασία ενώ αντίθετα μια ''πολύ ισχυρή πολιτική σημασία'', καθώς συμβάλλουν στην επίλυση του Κυπριακού και την επανένωση της χώρας.

    ''Προϋπόθεση για λύση του Κυπριακού είναι η οικονομική ισότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες'', σημείωσε ο κ. Φερχόιγκεν, προσθέτοντας ότι το πακέτο της Επιτροπής θα βοηθήσει να απαλειφθούν οι ανησυχίες που εξέφρασε η πλειονότητα των Ε/Κ για το κόστος της λύσης του Κυπριακού.

    Οπως είπε, τα μέτρα αυτά θα διευκολύνουν τις εμπορικές συναλλαγές με το βόρειο τμήμα της νήσου και θα ενισχύσουν την οικονομική της ενοποίηση με χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 259 εκατ. ευρώ, με τη θέσπιση εμπορικού καθεστώτος για προϊόντα προερχόμενα από το βόρειο τμήμα της Κύπρου καθώς και με τον καθορισμό ειδικών κανόνων για προϊόντα που διέρχονται την πράσινη γραμμή, μεταξύ της ε/κ και της τ/κ κοινότητας.

    ''Εάν η οικονομική ανισότητα συνεχιστεί, τότε πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι πιθανόν η πλειονότητα των Τ/Κ να εγκαταλείψει το νησί και στο τέλος θα έχουμε μόνο Τούρκους έποικους εκεί'', παρατήρησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

    Ο κ. Φερχόιγκεν αναφέρθηκε επίσης και σε πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για συνεργασία των δύο κοινοτήτων στο θέμα της λειτουργίας του κατεχόμενου λιμανιού της Αμμοχώστου, την οποία χαρακτήρισε ''ενδιαφέρουσα''.

    ''Η από κοινού λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου είναι κάτι που προτάθηκε και ως μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης από τον ΟΗΕ και έχει την πλήρη υποστήριξή μου. Η Επιτροπή θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τις δύο κοινότητες'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''το απευθείας εμπόριο δίνει στις δύο κοινότητες την ευκαιρία να συνεργαστούν και θα υποστηρίξουμε τις πρωτοβουλίες για ενδυνάμωση της συνεργασίας όπου είναι δυνατό''.

    Οπως είπε, η ΕΕ αναγνωρίζει τη θετική στάση των Τ/Κ στο δημοψήφισμα, αλλά δεν αναγνωρίζει με κανένα τρόπο μια ''κρατική οντότητα'' στο βορρά.

    ''Δεν έχουμε το παραμικρό ενδιαφέρον να δούμε ένα μικρό τουρκικό κράτος στην ανατολική Μεσόγειο. Αυτό θα έκανε τα πράγματα πιο πολύπλοκα'', είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσο η πρόταση της Επιτροπής περιλαμβάνει και το άνοιγμα όλων των λιμένων στα κατεχόμενα, είπε ''ελεύθερο εμπόριο, ναι όλα''.

    Σημείωσε ότι με το πακέτο μέτρων, η ΕΕ θέλει να ενισχύσει τις δυνάμεις εκείνες στα κατεχόμενα που υποστηρίζουν την ΕΕ, λέγοντας ότι αυτό ''το αξίζουν''.

    ''Το πακέτο δεν συνιστά πολιτική αναγνώριση, αλλά σκοπός είναι να ενθαρρυνθούν οι Τ/Κ και για να τους πούμε ότι το μέλλον της Κύπρου πρέπει να είναι το μέλλον μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ'', είπε.

    Ο Επίτροπος είπε ότι ''το κοινοτικό κεκτημένο δεν ισχύει στο βόρειο μέρος του νησιού, και ως εκ τούτου πρέπει (η ΕΕ) να το μεταχειριστεί ως μια τρίτη χώρα και αυτή είναι η συνήθης πολιτική της για το εμπόριο'', προσθέτοντας ότι ''για αυτό το λόγο η Επιτροπή διάλεξε το άρθρο 133''.

    Πρόσθεσε ότι σε μεταγενέστερο στάδιο, θα αναμιχθεί και η Κυπριακή Δημοκρατία στη διαδικασία.

    Η Επιτροπή πρότεινε την έκδοση κανονισμού για τον καθορισμό χρηματοδοτικής συνδρομής υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης της τ/κ κοινότητας και της βελτίωσης των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Η συνολική προβλεπόμενη χρηματοδότηση ανέρχεται σε 259 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2004-2006. Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην εναρμόνιση με τη νομοθεσία και τις πολιτικές της ΕΕ, στα μέτρα συμφιλίωσης και οικοδόμησης εμπιστοσύνης, στην κοινωνική και την οικονομική ανάπτυξη, στην ανάπτυξη των υποδομών (ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες) και στις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Οπως είπε ο κ. Φερχόιγκεν, ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να υιοθετηθεί με ομοφωνία από το Συμβούλιο, μετά τη γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Η Επιτροπή πρότεινε επίσης την έκδοση κανονισμού για τη διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών που γίνονται απευθείας με το βόρειο τμήμα της Κύπρου χάρη στην εισαγωγή προτιμησιακού καθεστώτος για τα προϊόντα προέλευσης από τα κατεχόμενα που εισέρχονται στην Κοινότητα.

    Ο κανονισμός θεσπίζει κανόνες όσον αφορά, μεταξύ άλλων, τα έγγραφα που πιστοποιούν την προέλευση των προϊόντων, τα οποία εκδίδονται από το τουρκοκυπριακό Εμπορικό Επιμελητήριο ή άλλο δεόντως εξουσιοδοτημένο φορέα, τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, τη φορολογία και τις παρατυπίες ή την απάτη.

    Προτείνεται το προτιμησιακό καθεστώς να λάβει τη μορφή συστήματος δασμολογικών ποσοστώσεων με στόχο να προαγάγει την οικονομική ανάπτυξη, αποτρέποντας τη δημιουργία τεχνητών εμπορικών ρευμάτων ή την ενθάρρυνση της απάτης.

    Ο κανονισμός αυτός θα πρέπει να υιοθετηθεί από το Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία.

    Ερωτηθείς για το θέμα των απευθείας πτήσεων από τα κατεχόμενα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι ''αυτό δεν είναι θέμα της Επιτροπής. Εμείς δεν χειριζόμαστε το θέμα των μεταφορών, αλλά του εμπορίου''.

    ''Αποτελεί ευθύνη των εμπορικών εταίρων να διασφαλίσουν τις προϋποθέσεις για τις μεταφορές, όπως είναι η ασφάλεια στη ναυτιλία ή οι κανόνες για την αεροπορία. Αυτό είναι θέμα των χωρών μελών και όχι της Επιτροπής'', είπε.

    Οπως είπε ο κ. Φερχόιγκεν, το θέμα του εμπορίου μέσω της πράσινης γραμμής και το θέμα του απευθείας εμπορίου πρέπει να εφαρμοστούν στη νομική βάση του άρθρου 133 της Συνθήκης Προσχώρησης.

    Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μια διαφορετική άποψη, ωστόσο η Επιτροπή βασίστηκε στη νομική της υπηρεσία.

    Αναφερόμενος στο τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο που θα εκδίδει πιστοποιητικά εξαγωγών για τ/κ προϊόντα, είπε ότι αυτό δεν γίνεται χωρίς προηγούμενο και πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο είναι σε θέση να εκδίδει αυτά τα έγγραφα.

    ''Αυτό το πράξαμε ήδη πολύ συχνά με άλλες περιοχές του κόσμου. Η εξουσιοδότηση θα έρθει από την Επιτροπή και αυτό είναι πολύ σημαντικό'', είπε.

    Αναφορικά με τον τρόπο ελέγχου εφαρμογής των μέτρων αυτών, είπε ότι η Επιτροπή σκέφτεται διάφορες λύσεις.

    Σημείωσε ότι τα μέτρα της Επιτροπής θα τεθούν σε ισχύ μόλις υιοθετηθούν και μόλις δημοσιευθεί η υιοθέτησή τους στην επίσημη εφημερίδα, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

    Ερωτηθείς γιατί η Επιτροπή δεν έδωσε περισσότερο χρόνο στην εφαρμογή του κανονισμού για την πράσινη γραμμή, προτού προχωρήσει σε κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, είπε ότι αυτά τα δύο, είναι διαφορετικοί μηχανισμοί με διαφορετικούς στόχους.

    Εξήγησε επίσης ότι τα μέτρα αυτά έχουν ετοιμαστεί ύστερα από απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ στις 26 Απριλίου, το οποίο κάλεσε την Επιτροπή να υποβάλει σχετικές συνολικές προτάσεις, δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ενοποίηση της νήσου και στη βελτίωση των επαφών μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την ΕΕ.

    ΕΕ - Ανακοίνωση Κομισιόν για μέτρα για Τ/Κ ---------------------------------------------------- Πακέτο μέτρων για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων εισηγήθηκε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σημειώνοντας πως αυτό στοχεύει στο να τεθεί τέρμα στην απομόνωση της τ/κ κοινότητας και να διευκολυνθεί η επανένωση της Κύπρου.

    Σε ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται πως εισηγήθηκε ένα κανονισμό για τον καθορισμό χρηματοδοτικής συνδρομής υπέρ της οικονομικής ανάπτυξης της τ/κ κοινότητας και για βελτίωση των επαφών μεταξύ των δυο κοινοτήτων. Πρότεινε επίσης κανονισμό που θα διευκολύνει το απευθείας εμπόριο από το βόρειο μέρος της Κύπρου.

    Ο κανονισμός για την οικονομική ανάπτυξη των Τ/Κ πρέπει να υιοθετηθεί με ομοφωνία από το Συμβούλιο ενώ ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με ενισχυμένη πλειοψηφία.

    Η Επιτροπή υιοθέτησε επίσης έναν κανονισμό που καθορίζει τους ειδικούς κανόνες σχετικά με το εσωτερικό εμπόριο και αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο να εκδίδει τα απαραίτητα έγγραφα που θα συνοδεύουν τα αγαθά που θα περνούν από την Πράσινη Γραμμή.

    Σε σχέση με το απευθείας εμπόριο, στην ανακοίνωση σημειώνεται πως η σχετική πρόταση προσφέρει ένα προνομιακό καθεστώς για τα προϊόντα που προέρχονται από το βορρά και τα οποία εισέρχονται στην τελωνειακή επικράτεια της ΕΕ.

    Επίσης θέτει κανονισμούς πάνω: στα έγγραφα πιστοποίησης της προέλευσης των αγαθών, που θα εκδίδονται από το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο ή άλλο εξουσιοδοτημένο σώμα, τους φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, την ασφάλεια τροφίμων και προϊόντων, τη φορολογία, τις υποχρεώσεις επικοινωνίας, τα μέτρα διασφάλισης σε περίπτωση αναποτελεματικής συνεργασίας, παρατυπίας ή απάτης.

    Γίνεται εξάλλου εισήγηση όπως το προνομιακό καθεστώς πρέπει να πάρει τη μορφή ενός συστήματος δασμολογικών ποσοστώσεων (tariff quota) με στόχο να προαγάγει την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα αποφεύγεται η δημιουργία τεχνητών εμπορικών προτύπων ή η διευκόλυνση απάτης.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται πως ''ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση του Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα πρότεινε ένα συνολικό πακέτο μέτρων για βοήθεια και εμπόριο που στοχεύει να θέσει τέρμα στην απομόνωση της τ/κ κοινότητας και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου''.

    ''Αυτά τα μέτρα θα διευκολύνουν το εμπόριο από το βόρειο μέρος του νησιού και θα ενδυναμώσουν την οικονομική ολοκλήρωση, μέσω οικονομικής βοήθειας 259 εκατομμυρίων ευρώ'', προστίθεται.

    Επίσης, αναφέρεται πως τα μέτρα αυτά θέτουν ειδικούς κανόνες για τη διακίνηση αγαθών μέσω της πράσινης γραμμής που χωρίζει την ε/κ και την τ/κ κοινότητα.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Τ/Κ - Μέτρα - Αντίδραση -------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της, Κύπρου Χρυσοστομίδη, τόνισε ότι τα μέτρα οικονομικής στήριξης και οικονομικής αναβάθμισης των Τ/Κ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθώς και οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν επί του θέματος περιέχουν θετικά στοιχεία προς την επανένωση της Κύπρου, όμως περιέχουν και στοιχεία που υποδεικνύουν χωριστικές τάσεις και καλλιεργούν χωριστικές τάσεις.

    Σε δηλώσεις του χθες βράδυ στους δημοσιογράφους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι προτάσεις θα συζητηθούν στην COREPER και στο Συμβούλιο της ΕΕ όπου η κυπριακή κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για αποτροπή μέτρων τα οποία ενισχύουν χωριστικές τάσεις και τη μονιμοποίηση του διαχωρισμού.

    ''Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας συμφωνεί με μέτρα οικονομικής στήριξης και οικονομικής αναβάθμισης της τ/κ κοινότητας. Μέτρα όμως τα οποία να στοχεύουν στην οικονομική ενοποίηση των δύο κοινοτήτων και να εξυπηρετούν τον τελικό στόχο της επανένωσης'', είπε.

    ''Τα μέτρα που φαίνεται να προτείνει η Επιτροπή και οι δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν περιέχουν θετικά στοιχεία προς αυτήν την κατεύθυνση, όμως περιέχουν και στοιχεία που υποδεικνύουν χωριστικές τάσεις και καλλιεργούν χωριστικές τάσεις'', σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

    ''Σημειώνουμε τις δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν ότι τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν στοχεύουν στην έμμεση ή άμεση αναγνώριση του καθεστώτος, ούτε και εγκυμονούν τέτοιους κινδύνους'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    ''Ομως'', πρόσθεσε, ''η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν συμφωνεί με τη στήριξη των προτάσεων της Επιτροπής στο άρθρο 133 της Συνθήκης των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων. Το άρθρο αυτό μιλά για τρίτα κράτη, τα οποία δεν είναι μέλη της ΕΕ και όπως είναι γνωστό με τη Συνθήκη Προσχώρησης στην ΕΕ η Κύπρος με όλη της την επικράτεια έχει ήδη ενταχθεί στην ΕΕ'', τόνισε.

    Σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν θεωρεί ότι εφαρμόζεται το άρθρο 133.

    Πέραν τούτου, συνέχισε, ''τα παραδείγματα τα οποία αναφέρονται στην πρόταση της Επιτροπής δεν είναι ανάλογα, ούτε μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην περίπτωση της Κύπρου''.

    Επιπρόσθετα, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, ''η ΕΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει τα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να καθορίσει λιμάνια ή αεροδρόμια ή σημεία εισόδου και εξόδου στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς τη συναίνεση της νόμιμης κυβέρνησης της Δημοκρατίας''.

    ''Οι προτάσεις θα συζητηθούν στην COREPER και αργότερα στο Συμβούλιο της ΕΕ όπου η κυπριακή κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια, θα χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για αποτροπή μέτρων τα οποία ενισχύουν χωριστικές τάσεις και τη μονιμοποίηση του διαχωρισμού'', επεσήμανε ο κ. Χρυσοστομίδης, για να προσθέσει ότι ''θα ζητηθεί η παραπομπή των μέτρων στη νομική επιτροπή της ΕΕ, και επίσης θα ζητηθεί αναβολή''.

    Είπε επίσης ότι ''στη διάθεση της κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται και οι διαδικασίες του Δικαστηρίου του Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων στο Λουξεμβούργο και σε τέτοια περίπτωση θα συζητηθούν ενώπιον του Δικαστηρίου όλες οι λεπτομέρειες των προτεινόμενων μέτρων από την Επιτροπή, εάν τελικώς υιοθετηθούν από το Συμβούλιο''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η αναφορά του κ. Φερχόιγκεν στην πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για κοινή διαχείριση του λιμανιού της Αμμοχώστου, «συνδεόταν με άλλες προτάσεις του Προέδρου, και κυρίως της απόδοσης της πόλης της Αμμοχώστου στην ε/κ πλευρά».

    Σε παρατήρηση ότι σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν επιλέγηκε το άρθρο 133 γιατί το κοινοτικό κεκτημένο, όπως υποστήριξε ο Επίτροπος, δεν ισχύει στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε: «νομίζω ότι ήταν λύση η οποία δεν θεμελιώνεται ούτε πολιτικά ούτε νομικά, και εκείνο το οποίο πρέπει να σημειώσω είναι ότι το κοινοτικό κεκτημένο με τη Συνθήκη Προσχώρησης, έχει ανασταλεί στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου και μόνο με ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ μπορεί να αρθεί αυτή η αναστολή. Αρα, από μόνη της Επιτροπή ή από μόνο του το Συμβούλιο δεν μπορεί, παρά με ομοφωνία, να άρει την αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου».

    Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Μέτρα για Τ/Κ - Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων -------------------------------------------------------------------- Η δέσμη προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τερματισμό της απομόνωσης των Τ/Κ παρουσιάστηκε χθες από την Κομισιόν στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει μια ειδική επιτροπή που θα αναλάβει την επεξεργασία των προτάσεων, κυρίως από νομικής πλευράς.

    ΕΕ - Κυπριανού - Δήμας - Πρόταση για Τ/Κ - Παρεμβάσεις ------------------------------------------------------------ Οι Επίτροποι της Κύπρου Μάρκος Κυπριανού και της Ελλάδας Σταύρος Δήμας τάχθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά της πρότασης του Γκούντερ Φερχόιγκεν για την προώθηση του απευθείας εμπορίου των Τουρκοκυπρίων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι δύο Επίτροποι στις παρεμβάσεις τους αμφισβήτησαν νομικά και πολιτικά την πρόταση του κ. Φερχόιγκεν. Οπως τόνισαν η πρόταση δεν μπορεί να στηρίζεται στο άρθρο 133 της Συνθήκης που αφορά το εξωτερικό εμπόριο με τρίτες χώρες, διότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τη συμφωνία προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και το Πρωτόκολλο 10. Πολιτικά επισημάνθηκε ότι η πρόταση για το απευθείας εμπόριο απομακρύνει τις δύο κοινότητες αντί να τις ενώνει, που υποτίθεται ότι είναι και ο στόχος.

    Μετά από παρεμβάσεις των Επιτρόπων της Ελλάδας και της Κύπρου, καταγράφηκε ως θέση στα πρακτικά ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεσμεύεται να αποφύγει οποιαδήποτε πρακτική που θα ερμηνευόταν ως αναγνώριση κρατικής οντότητας στο βόρειο τμήμα του νησιού. Τονίζεται παράλληλα ότι θα δοθούν και σχετικές εντολές στις κοινοτικές υπηρεσίες.

    Οπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, την πρόταση του κ. Φερχόιγκεν υποστήριξε ο Βρετανός Επίτροπος Κρις Πάτεν και κατά δεύτερο λόγο ο Γάλλος συνάδελφός του Πασκάλ Λαμί. Από την άλλη πλευρά, τις παρεμβάσεις των Επιτρόπων της Κύπρου και της Ελλάδας στήριξε ο δεύτερος Γάλλος Επίτροπος Ζακ Μπαρό. Κανένα άλλο μέλος της Επιτροπής δεν πήρε το λόγο στη διάρκεια της συζήτησης.

    ΕΕ - Μέτρα για Τ/Κ - Ταλάτ ------------------------------------ Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ χαιρέτισε το πακέτο μέτρων για τερματισμό της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων που εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητώντας παράλληλα την έναρξη απευθείας πτήσεων από και προς τα κατεχόμενα.

    ''Πρέπει να μελετήσω τις προτάσεις, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αποτελούν ένα άνοιγμα'', σημείωσε ο κ. Ταλάτ, μιλώντας στο περιθώριο επίσκεψής του στην Κωνσταντινούπολη.

    ''Σημαίνει ότι ο περιορισμός στο εμπόριο θα αρθεί, κάτι το οποίο ήταν και προσδοκία μας. Αυτό θα πρέπει να το δούμε ως ένα βήμα προς τα μπρος'', πρόσθεσε.

    Ολυμπιακή Φλόγα - Κύπρος - Αφιξη ---------------------------------------- Προσγειώθηκε σήμερα το πρωί στο αεροδρόμιο Πάφου το αεροσκάφος ''Δίας'' που μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στην Κύπρο, τελευταίο σταθμό στο ταξίδι της επιστροφής στην Αθήνα για τους Ολυμπιακούς 2004.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης παρέλαβε τη Φλόγα από τον Σπύρο Λαμπρίδη, διπλωματικό αντιπρόσωπο του 2004.

    Στην τελετή υποδοχής στο αεροδρόμιο Πάφου παρέστη επίσης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο δήμαρχος της Πάφου Φειδίας Σαρίκας και Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Τίτος Χριστοφίδης.

    Στη συνέχεια η Φλόγα μεταφέρθηκε με ειδικό όχημα προς το σκάφος που θα την μεταφέρει μέσω θαλάσσης στο Κάστρο της πόλης για την επίσημη τελετή υποδοχής.

    Ξεκινώντας από την Πάφο, η Φλόγα θα μεταφερθεί από συνολικά από 145 Λαμπαδηδρόμους που επιλέγηκαν από ανθρώπους του αθλητισμού, του πολιτισμού και των γραμμάτων, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο Τ/Κ καθηγητής του Πανεπιστημίου Κύπρου Νιαζί Γκιζίλγκιουρεκ.

    Στην Πάφο η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρθηκε με πλοιάριο στο Κάστρο της πόλης όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή υποδοχής ενώ στις 11:00 άρχισε η λαμπαδηδρομία η οποία θα περάσει από το κέντρο της Πάφου για να καταλήξει στη Λεωφόρο Δημοκραατίας.

    Ακολούθως η Φλόγα θα μεταφερθεί στην Πέτρα του Ρωμιού, στο Ναό του Απόλλωνα Υλάτη και ακολούθως στο Αρχαίο Στάδιο Κουρίου όπου και θα πραγματοποιηθεί τελετουργικό.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα γύρω στη μία το μεσημέρι θα ξεκινήσει την πορεία της για τη στη Λεμεσό και σύμφωνα με το πρόγραμμα γύρω στις 14:30 θα γίνει η τελετή υποδοχής της με την έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας και τον χαιρετισμό του Δημάρχου Δημήτρη Κοντίδη.

    Στις 14:45 θα ξεκινήσει η λαμπαδηδρομία η οποία θα διέλθει του παραλιακού δρόμου και άλλων κεντρικών αρτηριών για να καταλήξει στον Αρχαιολογικό χώρο Αμαθούντας.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα μεταφέρεται στην πρωτεύουσα και μέσω των Λεωφόρων Λεμεσού, Αρμενίας, Ιφιγενείας, Ακροπόλεως, Αθαλάσσας και Δημοσθένη Σεβέρη θα φθάσει στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα πραγματοποιηθεί τελετουργικό, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Με λαμπαδηδρόμο τη σύζυγο του Προέδρου της Δημοκρατίας Φωτεινή Παπαδοπούλου η Φλόγα θα μεταφερθεί στο Δημαρχείο Λευκωσίας όπου θα πραγματοποιηθεί σύντομο τελετουργικό - ωδή προς τους Ολυμπιονίκες για να ακολουθήσει χαιρετισμός από το Δήμαρχο Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Με λαμπαδηδρόμο τον Λέλλο Δημητριάδη η Φλόγα θα περάσει από το Καϊμακλί και την Αγλαντζιά και θα κάνει στάση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Τελευταίος λαμπαδηδρόμος ο Αννινος Μαρκουλλίδης ο οποίος θα μεταφέρει τη Φλόγα στην Τάφρο ντ' Αβίλα όπου μετά από σύντομο τελετουργικό θα ανάψει ο βωμός, στην παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου.

    Ακολουθεί μεγάλη συναυλία με τον Κύπριο συνθέτη Μάριο Τόκα και τη συμμετοχή Ελλήνων και Κυπρίων καλλιτεχνών.

    Αύριο η Ολυμπιακή Φλόγα θα βρεθεί στο Παραλίμνι όπου στην Πλατεία Αγίου Γεωργίου θα γίνει η τελετή υποδοχής της από τις τοπικές αρχές.

    Ακολούθως η Φλόγα θα μεταφερθεί στον τελευταίο της προορισμό στην Κύπρο, την πόλη της Λάρνακας.

    Η λαμπαδηδρομία θα ξεκινήσει από το Μοναστήρι Αγίου Γεωργίου του Κοντού ενώ η τελετή υποδοχής της Φλόγας θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Κίμωνος.

    Στις 14:20 αύριο η Φλόγα αναχωρεί από το Αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Λεμεσός - Oλυμπιακή Φλόγα - Εκδηλώσεις ---------------------------------------------- Πανέτοιμος δηλώνει ο Δήμος Λεμεσού για την υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας και καλεί όλους τους δημότες να δώσουν μαζικά το παρών τους στην εορταστική εκδήλωση που θα αρχίσει στη 13.45, στο δυτικό άκρο της παραλιακής επίχωσης.

    Η εκδήλωση θα αρχίσει με τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού και το τελετουργικό χοροθέαμα «Φλόγα» από τον Πολιτιστικό Σύνδεσμο «Φίλοι του Χορού».

    Την ώρα της άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας, γύρω στις 14.30, θα γίνει έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας και η Χορωδία του Αρη Λεμεσού θα τραγουδήσει τον Ολυμπιακό Υμνο.

    Τη φλόγα θα παραλάβει ο Δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κοντίδης και θα την παραδώσει μετά από ένα σύντομο χαιρετισμό του στον πρώτο από τους 24 Λεμεσιανούς δρομείς, το βετεράνο αθλητή του στίβου Χάρη Αηβαλιώτη.

    Στο χώρο θα βρίσκονται παράλληλα ελληνικά και κυπριακά συγκροτήματα με τοπικές ενδυμασίες καθώς και αθλητικοί φορείς της Λεμεσού.

    Η φλόγα θα μεταφερθεί από τους λαμπαδηδρόμους μέχρι την περιοχή της αρχαίας Αμαθούντας, διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο και συγκεκριμένα τις Λεωφόρους Σπύρου Αραούζου, Χριστόδουλου Χατζηπαύλου, 28ης Οκτωβρίου και Βασιλέως Γεωργίου.

    Πριν την άφιξή της στη Λεμεσό, η Ολυμπιακή Φλόγα θα περάσει από το αρχαίο στάδιο Κουρίου, όπου ο Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Ολύμπια» (Γ.Σ.Ο.), οργανώνει τη δική του εορταστική τελετή.

    Η τελετή υποδοχής της Ολυμπιακής φλόγας θα αρχίσει στη 13.25 με χαιρετισμό του Προέδρου του Γ.Σ.Ο. Νεοκλή Θωμά, ενώ θα ακολουθήσει ο Ολυμπιακός Υμνος από τη σοπράνο Ειρήνη Κακογιάννη.

    Θα ακολουθήσουν χορογραφίες με μαντίλες, ένα μουσικό στεφάνωμα, δώρο τιμής για όσους αθλητές μας συμμετείχαν μέχρι σήμερα στους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ η τελετή θα ολοκληρωθεί με αναπαράσταση αρχαίων αγωνισμάτων.

    Την Ολυμπιακή Φλόγα θα μεταφέρει στο αρχαίο στάδιο Κουρίου ο πιανίστας Μαρτίνος Τυρίμος και θα την παραλάβει για τα επόμενα 300 μέτρα, η Ολγα Σοφοκλέους, εθελόντρια της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Εξάλλου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την άφιξη της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο, ο Σύλλογος Ελλαδιτών Λεμεσού διοργανώνει απόψε στις 20.30, σε συνεργασία με το Δήμο Κάτω Πολεμιδιών, εορταστική εκδήλωση.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο υπαίθριο θέατρο του Δήμου Κάτω Πολεμιδιών, με κύριο ομιλητή το φιλόλογο και συγγραφέα Ανδρέα Μακρίδη, ενώ θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    Ολυμπιακή Φλόγα - Κύπρος - Μπόλος - Λαζαρίδης --------------------------------------------------- Οι Τ/Κ ήταν αυτοί που απέρριψαν την πρόταση της Επιτροπής του Αθήνα 2004 για διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από τα κατεχόμενα, δήλωσε χθες στη Λευκωσία ο Εκπρόσωπος της Οργανωτικής Επιτροπής Γιώργος Μπόλος.

    Η Φλόγα, η οποία έφτασε σήμερα στην Κύπρο, τον τελευταίο της σταθμό πριν φθάσει στην Ελλάδα, θα περιοδεύσει σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου, αλλά δεν θα περάσει από τα κατεχόμενα διότι, όπως δήλωσε ο κ. Μπόλος, οι Τ/Κ απέρριψαν την πρόταση του Αθήνα 2004.

    Σε δηλώσεις σε κοινή διάσκεψη Τύπου με τον κ. Μπόλο χθες, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ) Κίκης Λαζαρίδης είπε πως αποτελεί μεγάλη τιμή ότι η Κύπρος θα είναι ο τελευταίος σταθμός της Ολυμπιακής Σκυταλοδρομίας πριν η Φλόγα μεταβεί στην Ελλάδα και κάλεσε τον κόσμο να συμμετέχει στις εκδηλώσεις.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μπόλος, η Επιτροπή είχε αποδεχθεί αίτημα της ΚΟΕ για διέλευση της Φλόγας από τα κατεχόμενα και πρότεινε στους Τ/Κ ένα πρόγραμμα μήκους 3,5 χιλιομέτρων με 10 Τ/Κ λαμπαδηδρόμους.

    ''Η πρότασή μας δεν έγινε αποδεκτή από τους Τ/Κ και έτσι όπως αντιλαμβάνεστε είναι αργά να υπάρξει κάποια αλλαγή στο πρόγραμμα το οποίο ήταν ήδη πολύ πιεσμένο και προφανώς δεν θα πάμε στην τ/κ πλευρά με τη φλόγα'', πρόσθεσε ο κ. Μπόλος.

    ''Οι Τ/Κ δεν δέχθηκαν να περάσει η Φλόγα από την άλλη πλευρά με τους όρους που τους θέσαμε'', είπε ο Εκπρόσωπος του Αθήνα 2004, ο οποίος παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, αρνήθηκε να αποκαλύψει τις προϋποθέσεις που τέθηκαν στους Τ/Κ.

    ''Εμείς δεν θέσαμε τίποτα περισσότερο απ' ότι θέταμε σε οποιαδήποτε άλλη πόλη πηγαίναμε'', είπε ο κ. Μπόλος.

    Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα - Διάσκεψη Τύπου ---------------------------------------------------- Η περιφορά της Ολυμπιακής Φλόγας στα κατεχόμενα δεν έχει καταστεί δυνατή γιατί οι εκδηλώσεις και η διοργάνωση για τη διέλευση της Φλόγας δεν είναι οι ίδιες όπως αυτές που έχουν διευθετηθεί στις ελεύθερες περιοχές, υποστήριξαν σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Κουτλάι Ερκ και ο ούτω καλούμενος υπουργός νεολαίας και αθλητισμού Οζκάν Γιοργκαντσούογκλου.

    Ο ''υπουργός'' είπε πως είχαν συμφωνηθεί κάποια θέματα για τη διέλευση της Φλόγας αλλά εκ των υστέρων, σύμφωνα πάντα τα όσα ανέφερε, ζητήθηκε από τους Τ/Κ να αποσύρουν μερικά από τα συμφωνηθέντα.

    Πρόσθεσε πως είναι αδύνατο να αποποιηθούν των σημείων που είχαν συμφωνηθεί γιατί, όπως είπε, ''αυτό είναι άδικο για την τ/κ κοινότητα'' και εξέφρασε την ετοιμότητα των Τ/Κ να διοργανώσουν εκδηλώσεις κατά τον ίδιο τρόπο που διοργανώνουν οι Ε/Κ.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ολλανδού ΥΠΕΞ ----------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης κληθείς χθες να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Bernard Bot, είπε ότι αποδεικνύουν ότι δεν είναι πλήρως ενήμερος με τις συνθήκες που επικράτησαν στην Κύπρο, ούτε και ανταποκρίνονται στις δηλώσεις όλων των κυβερνήσεων μελών της ΕΕ και της ίδιας της ΕΕ ότι το δημοκρατικό δικαίωμα του κυπριακού λαού να αποφασίσει όπως αποφάσισε στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου πρέπει να γίνει σεβαστό.

    Μιλώντας μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η αναφορά του κ. Bot σε αδιαλλαξία της δικής μας πλευράς παραγνωρίζει το γεγονός ότι για 30 χρόνια ήταν σε όλους γνωστό ότι η τουρκική πλευρά ήταν η αδιάλλακτη πλευρά που εμπόδιζε τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Ομως προς πίστη του Πρωθυπουργού της Ολλανδίας, φαίνεται ότι οι δηλώσεις του αργότερα δεν ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με εκείνες του Υπουργού Εξωτερικών'', σημείωσε.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Μαρωνίτες - Περιουσίες ----------------------------------------------------- Οι Μαρωνίτες ανήκουν κατ΄επιλογή στην ε/κ κοινότητα κι εκείνο που απαιτείται είναι η αναγνώριση του δικαιώματος ιδιοκτησίας από την κατοχική δύναμη και η απόδοση των περιουσιών στους κατόχους της, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου δημοσιεύματα στον τ/κ Τύπο που αναφέρονται στην επιστροφή από τις τ/κ ''αρχές'' περιουσιών που ανήκουν στους Μαρωνίτες, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''το δικαίωμα ιδιοκτησίας δεν επηρεάζεται από την κατοχή, το δικαίωμα ιδιοκτησίας εξακολουθεί να ανήκει στον κάθε Ε/Κ εκτοπισμένο''.

    Χρυσοστόμου - ΚΣ ΟΑΣΕ - Σχέδιο Ανάν ------------------------------------------ Οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων όσον αφορά την οικονομική βιωσιμότητα της λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν δεν αποτέλεσαν τον πρώτιστο λόγο απόρριψης του σχεδίου, δήλωσε ο βουλευτής Αριστος Χρυσοστόμου, σε ομιλία του στο πλαίσιο 13ης ετήσιας συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (Κ.Σ. ΟΑΣΕ) που πραγματοποιείται στο Εδιμβούργο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι οι διαχωριστικές πρόνοιες που εμπεριέχονταν στο σχέδιο Ανάν, οι οποίες άπτονταν και οικονομικών πτυχών, δεν θα μπορούσαν σίγουρα να οδηγήσουν στην ενοποίηση της κυπριακής οικονομίας.

    ''Η ενθάρρυνση διαχωριστικών τάσεων, οι οποίες αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, οπωσδήποτε δεν συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση'', υπέδειξε ο κ. Χρυσοστόμου.

    Αναφέρθηκε επίσης και στα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων που εξήγγειλε και εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση, καθώς και αυτά που θα ακολουθήσουν, τα οποία έχουν στόχο, όπως ανέφερε, την αύξηση των επαφών και την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Υπουργός Εργασίας - Μάαστριχτ - ΕΕ ----------------------------------------- Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Xρίστος Ταλιαδώρος αναχωρεί σήμερα για το Μάαστριχτ, όπου θα συμμετάσχει στη Συνάντηση του Ατυπου Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, που θα πραγματοποιηθεί στις 9 10 Ιουλίου 2004.

    Οι εργασίες του Συμβουλίου θα επικεντρωθούν στο θέμα της προσαρμογής των αγορών εργασίας, του εκσυγχρονισμού της κοινωνικής προστασίας, της ποικιλότητας διαχείρισης και της επένδυσης σε ανθρώπινο δυναμικό.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα γίνει συζήτηση για τα θέματα προτεραιότητας που πρέπει να περιληφθούν στη νέα Ευρωπαϊκή Ατζέντα Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία θα συνταχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2005.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών --------------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου αναχωρεί σήμερα για το Αμστερνταμ, όπου θα παραστεί στο Ατυπο Συμβούλιο Ευρωπαίων Υπουργών Μεταφορών που θα πραγματοποιηθεί από 9-10 Ιουλίου.

    Η συνάντηση αυτή των Υπουργών Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποτελεί την πρώτη διοργάνωση της Ολλανδικής Προεδρίας, η οποία ανέλαβε από την 1.7.2004.

    Στα πλαίσια των εργασιών του Συμβουλίου, θα συζητηθούν βασικά θέματα που αφορούν: «Το Μέλλον του τομέα των αερομεταφορών στην Ευρώπη» και τις «Θαλάσσιες Μεταφορές μικρών αποστάσεων».

    Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας - Συνάντηση με Σπηλιωτόπουλο --------------------------------------------------------------- Θέματα αμυντικής συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας, με έμφαση στο Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, και το Κυπριακό ήταν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας υπό τον Πρόεδρό της Γιαννάκη Ομήρου με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Σπήλιο Σπηλιωτόπουλο.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει πως στη συνάντηση υπήρξε απόλυτη συναντίληψη για την ανάγκη διατήρησης και επαύξησης των αμυντικών δυνατοτήτων Ελλάδας και Κύπρου, κατά τρόπο που να ενισχύονται οι πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για ειρηνική και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Θεατρική Ομάδα ''Η Κύπρος μας'' - Παράσταση - ''9η Ιουλίου''

    Δραματοποιημένη αφήγηση της ''9ης Ιουλίου'' του Κύπριου ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη παρουσιάζει στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου η θεατρική ομάδα της τηλεοπτικής εκπομπής ''Η Κύπρος μας'' Νέας Υόρκης, ανήμερα της επετείου από τη σύλληψη και τον απαγχονισμό του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού και των άλλων Μητροπολιτών και προκρίτων της Κύπρου το 1821.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ιδρυτής θεατρικής ομάδας και σκηνοθέτης της παράστασης Πέτρος Πετρίδης ''είναι μεγάλη τιμή να βρισκόμαστε στην Κύπρο για να παρουσιάσουμε τα δυο εξαιρετικά έργα του εθνικού μας ποιητή Βασίλη Μιχαηλίδη'' τα οποία έχουν παρουσιαστεί και στη Νέα Υόρκη τον περασμένο Ιούλιο.

    Εκτός από την ''9η Ιουλίου'' στη μεθαυριανή παράσταση στη Λευκωσία θα παρουσιαστεί και ένα δεύτερο ποίημα του Βασίλη Μιχαηλίδη, η ''Χιώτισσα''.

    Στην παράσταση λαμβάνουν μέρος οι ομογενείς ηθοποιοί Ανδρέας Χατζηιωάννου, Ισμήνη Μιχαηλίδου, Μελής Γεωργίου, Κώστας Μιχαήλ, Ριάνα Αθανασίου, Σωτήρης Χαραλάμπους, Καίρη Βασιλειάδη, Χαράλαμπος Χαραλάμπους και Πέτρος Πετρίδης.

    [09] (Κ) Κουμουτσάκος-Πρόταση Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση Τ/Κ

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε σήμερα ότι στο σχέδιο κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση των Τ/Κ υπάρχουν αρνητικές διαστάσεις, οι οποίες σε συντονισμό με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αντιμετωπιστούν.

    Ειδικότερα ο κ. Κουμουτσάκος, ερωτηθείς πώς σχολιάζει η ελληνική κυβέρνηση την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ενίσχυση των Τ/Κ, απάντησε πως «σύμφωνα με τη δήλωση του αρμόδιου επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν δεν συνιστούν κανενός είδους έμμεσης ή άμεσης αναγνώρισης του βορείου τμήματος» της Κύπρου.

    [10] (K) Εκπρόσωπος - Μέτρα για Τ/Κ - Αμμόχωστος

    Στην κυρίως πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την Αμμόχωστο, που είναι η απόδοση της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, αναφέρθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, απαντώντας στη χθεσινή αναφορά του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκούντερ Φερχόιγκεν για το θέμα της διαχείρισης του κατεχόμενου λιμανιού.

    [11] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Αρχαίο Στάδιο Κουρίου

    Ενα σταθμό πριν την άφιξή της στη Λεμεσό, η Ολυμπιακή Φλόγα πέρασε λίγο μετά τις 13.30 από το αρχαίο στάδιο Κουρίου, όπου ο Γυμναστικός Σύλλογος «Τα Ολύμπια» (Γ.Σ.Ο.), οργάνωσε εορταστική τελετή υποδοχής.

    Την Ολυμπιακή Φλόγα μετέφερε στο αρχαίο στάδιο Κουρίου ο πιανίστας Μαρτίνος Τυρίμος και την παράλαβε για τα επόμενα 300 μέτρα, η Ολγα Σοφοκλέους, εθελόντρια της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Η εκδήλωση άρχισε με χαιρετισμό του Προέδρου του Γ.Σ.Ο. Νεοκλή Θωμά, ενώ στη συνέχεια η σοπράνο Ειρήνη Κακογιάννη τραγούδησε τον Ολυμπιακό Υμνο.

    [12] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κανονισμοί ΕΕ - Τ/Κ

    Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα ''αποδεικνύει ότι το κίνητρο είναι καθαρά πολιτικό'', δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι και ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν αποδέχθηκε αυτό το γεγονός.

    ''Το γεγονός ότι αποφάσισαν να προτείνουν και κανονισμό για το απευθείας εμπόριο αποδεικνύει ότι το κίνητρο καθαρά είναι πολιτικό. Εξάλλου το αποδέχθηκε αυτό ο κ. Φερχόιγκεν επειδή (όπως είπε ο Επίτροπος) δεν είναι πολύ μεγάλης οικονομικής σημασίας τα μέτρα τα οποία έχουν προταθεί'', είπε ο ΥΠΕΞ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά την εναρκτήρια ομιλία του σε σεμινάριο για τους Επίτιμους Προξένους στην Κύπρο, σημείωσε ότι ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα ''είναι μια ικανοποίηση τουρκικών αιτημάτων για καθαρά πολιτικούς λόγους''.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            73,30  ( 0,47)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    225.887
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    150.332    324,35  ( 0,79)
    FTSE Med 100 **                             6.238,90  (-0,17)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    133.261     94,36  ( 0,81)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     31.022     71,91  (-0,50)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.010     11,29  (-1,91)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      1.473     46,80  ( 0,99)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.726     46,06  ( 2,17)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     15.611     20,57  ( 0,00)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      2.869     62,15  ( 0,31)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.012      2,33  ( 1,30)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.008      6,94  (-1,28)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,20  ( 0,54)
    Ξενοδοχεία                    £      4.236     24,95  (-2,54)
    Αλλες Εταιρείες               £     19.693     60,21  ( 1,04)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/7/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 7/7/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING ΑΓΟΡΑ-BUYING
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΥΡΩ           0,5802      0,5836            1,7135        1,7235
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4693      0,4721            2,1182        2,1308
    Λίρα Αγγλίας   0,8684      0,8736            1,1447        1,1515
    
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 8/7/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 8/7/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4297*    0.4331*    230.8936    232,7205
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3365     0.3391       2.9490      2,9718
    Δολάριο Καναδά      0.3535     0.3563       2.8066      2,8289
    Κορώνα Δανίας       0.0779     0.0785      12.7389     12,8370
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0686     0.0691      14.4718     14,5773
    Κορώνα Σουηδίας     0.0632     0.0637      15.6986     15,8228
    Φράγκο Ελβετίας     0.3813     0.3843       2.6021      2,6226
    
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [15] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Δήμος Λεμεσού

    Με έπαρση της Ολυμπιακής σημαίας και την Χορωδία του Αρη Λεμεσού να τραγουδά τον Ολυμπιακό Υμνο, ο Δήμος Λεμεσού υποδέχθηκε με κάθε λαμπρότητα την Ολυμπιακή Φλόγα στην πόλη του.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Ολυμπιακή Φλόγα - Κατεχόμενα

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Αναστροφή πτωτικής πορείας

    Αναστροφή της πτωτικής πορείας των τελευταίων έξι συναντήσεων σημειώθηκε σήμερα στη χρηματαγορά, παρά τη διατήρηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,47%, κλείνοντας στις 73,3 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στο χαμηλό ποσό των 225 χιλιάδων λιρών, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν το 60% του τζίρου.

    [18] (Κ) Μαύρες επέτειοι - Εκδηλώσεις καταδίκης

    [19] (Κ) Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν δήλωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο για να διαπιστώσει τι μπορεί να κάνει η Βρετανία για να προχωρήσει προς τα μπρος η διαδικασία στο Κυπριακό.

    Ο κ. Μακσέιν μιλούσε κατά τη διάρκεια συζήτησης για το Κυπριακό στη Βουλή των Κοινοτήτων αυτήν την εβδομάδα, στην οποία συμμετείχαν Εργατικοί και Συντηρητικοί βουλευτές καθώς και βουλευτής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών.

    [20] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - 15 Ιουλίου - Ημέρα Μνήμης και Τιμής

    [21] (Κ) Μπενάκη - Κοινοβουλευτική Επιτροπής Άμυνας Κύπρου

    Η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Άννα Ψαρούδα Μπενάκη συναντήθηκε το μεσημέρι με την Επιτροπή Άμυνας της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου υπό τον Πρόεδρο της Γιαννάκη Ομήρου.

    [22] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Κατευθύνεται προς Λευκωσία

    [23] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Αφιξη στη Λευκωσία

    [24] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Μέτρα στήριξης Τ/Κ

    Δυσαρέσκεια και λύπη, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας για τα μέτρα οικονομικής στήριξης των Τ/Κ που εξήγγειλε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επικρίνοντας ταυτόχρονα τον αμερικανικοβρετανικό παράγοντα για αυτή την εξέλιξη.

    [25] (K) Ολυμπιακή Φλόγα - Προεδρικό Μέγαρο

    Η Ολυμπιακή Φλόγα έλαμψε και στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου την υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής Κίκης Λαζαρίδης, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Η λαμπαδηδρόμος πρώην αθλήτρια Ηρώ Μιτσίδου, έφθασε στις 6 μμ στο Προεδρικό Μέγαρο όπου καταχειροκροτήθηκε από το πλήθος που μαζεύτηκε μια ώρα πριν για να θαυμάσει και να τιμήσει το Ολυμπιακό πνεύμα.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ολυμπιακή Φλόγα

    Συγκινητική στιγμή για τον κυπριακό ελληνισμό, χαρακτήρισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από την Κύπρο, ως τελευταίο σταθμό της πριν την επιστροφή της στην κοιτίδα της Ελλάδα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρει το μήνυμα της ειρήνης, της συναίνεσης, του μέτρου και της αρετής και σημείωσε τον συμβολισμό που προσδίδεται από το γεγονός ότι η Κύπρος είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας της Φλόγας στις πέντε ηπείρους.

    [27] (Κ) Λευκωσία - Υποδοχή Ολυμπιακής Φλόγας - Ζαμπέλας

    Ηχηρό μήνυμα ειρήνης και προόδου στέλνει η παρουσία της Ολυμπιακής Φλόγας στην Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, καλώντας όλους να ανάψουν στο νησί μια άσβεστη φλόγα ειρήνης.

    [28] (Κ) Αυστρία - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνέντευξη

    Τη διαπίστωση πως υπήρξαν εντελώς αβάσιμες οι αρνητικές προβλέψεις και η καταστροφολογία για δήθεν απομόνωση της Κύπρου και εχθρική αντιμετώπισή της από την Ευρώπη μετά το ''όχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το Σχέδιο Ανάν, αναφέρει μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στον ανταποκριτή του ΑΠΕ για την Κεντρική Ευρώπη, με την ευκαιρία της πρόσφατης επίσκεψής του στη Βιέννη.

    Οπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος στη συνέντευξή του, πριν το

    [29] (Κ) Ολυμπιακή Φλόγα - Δημοτικό Μέγαρο Λευκωσίας - Εκδήλωση

    Μέσα σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα και υπό τον ήχο του Υμνου των Ολυμπιακών Αγώνων, οι δημότες της πρωτεύουσας καλωσόρισαν την Ολυμπιακή Φλόγα.

    [30] (Κ) Βουλή - Ολυμπιακή Φλόγα

    Η Βουλή διέκοψε τη συνεδρία της Ολομέλειας του Σώματος στις 7.30 το απόγευμα για να υποδεχθεί την Ολυμπιακή Φλόγα που πέρασε μπροστά από το κτίριο της Βουλής.

    Ο Πρόεδρος του σώματος Δημήτρης Χριστόφιας υποδέχθηκε το λαμπαδηδρόμο Γιώργο Κυριακίδη ο οποίος μεταλαμπάδευσε τη φλόγα στη λαμπαδηδρόμο Στέλλα Κυριακίδου.

    [31] (Κ) Βουλή - Ολομέλεια - Επόμενες συνεδρίες

    Η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συνέλθει σε συνεδρία στις 15 Ιουλίου για τη καταδίκη του πραξικοπήματος του 1974.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 8 July 2004 - 17:49:27 UTC