Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-06-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (1)
  • [04] (Κ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Ρώσος ΥΠΕΞ
  • [05] (Κ) Βουλή - Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου (1)
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (2)
  • [07] (Κ) Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου - Βιογραφικό
  • [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [09] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Νέο ΔΣ Αρχής Ραδιοτηλεόρασης
  • [10] (K) Αχερν - Επιστολή προς τους ''24''
  • [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Αφιξη
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ρώσσοι Κοσμοναύτες
  • [15] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Στρατηγικό σχέδιο ΧΑΚ 2004 - 2006
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση
  • [17] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο - Ημερήσια Διάταξη
  • [18] (Κ) Ρώσοι κοσμοναύτες - Κύπρος - ΚΟΤ
  • [19] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη - ΥΠΕΞ Αιγύπτου - Κύπρος
  • [20] (Κ) ΕΕ - Σχέδιο Συμπερασμάτων - Τουρκία - Κύπρος
  • [21] (Κ) ΚΕΠΕ - Παραολυμπιακούς Αγώνες ''Αθήνα 2004'' - Αθλητές
  • [22] (Κ) Κουμουτσάκος - Ισλαμική Διάσκεψη - Αναγνώριση ψευδοκράτους
  • [23] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη - Τελική Διακήρυξη - Κύπρος
  • [24] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Κύπρος - Στοιχεία
  • [25] (K) Ισλαμική Διάσκεψη - Γκιουλ - Αναβάθμιση Τ/Κ
  • [26] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Ισλαμική Διάσκεψη - Ικανοποίηση
  • [27] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη - Σερντάρ Ντενκτάς - Τ/Κ
  • [28] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Πρόντι
  • [29] (K) Ισλαμική Διάσκεψη - Κοινό ανακοινωθέν - Ψευδοκράτος

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις μεταξύ στελεχών του ΑΚΕΛ καθώς και του ΔΗΣΥ, οι προσπάθειες της κυβέρνησης για να αποτραπούν αποφάσεις στη Σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης, στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες επιδρούν δυσμενώς στην Κυπριακή Δημοκρατία και η αναχώρηση σήμερα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τις Βρυξέλλες όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ είναι τα θέματα που προβάλλονται σήμερα από τις κυπριακές εφημερίδες.

    Προβάλλονται επίσης η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου ότι η Τουρκία δεν είναι πρόθυμη να επεκτείνει την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ για να περιλάβει και την Κύπρο, η εξαγγελία του βουλευτή Πρόδρομου Προδρόμου για συγκρότηση στις επόμενες ημέρες του συνασπισμού ''Για την Ευρώπη'' σε πολιτικό κίνημα και η αποκάλυψη του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου για ύπαρξη σχεδίων δολοφονίας αστυνομικών της Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ).

    Η ''Αλήθεια'' στην κύρια είδηση με τίτλο ''Ισχυροί τριγμοί και στο ΑΚΕΛ'' γράφει ότι οι τριγμοί στο εσωτερικό του ΑΚΕΛ που προκλήθηκαν από τη μείωση κατά 7% των ποσοστών του στις ευρωεκλογές γίνονται ολοένα και μεγαλύτεροι, αφού χθες κατεγράφη για πρώτη ίσως φορά δια ζώσης σύγκρουση από ραδιοφώνου μεταξύ πρωτοκλασάτων στελεχών του. Αλλού γράφει ότι Προδρόμου και Ερωτοκρίτου δημοσιοποίησαν τελικώς χθες την απόφασή τους να προχωρήσουν στη δημιουργία δικού τους πολιτικού κινήματος, "αγνοώντας πλήρως τον Γιαννάκη Μάτση".

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εκράγηκε το ηφαίστειο του ΑΚΕΛ'' γράφει ότι ''προμηνύματα έκρηξης του ακελικού καζανιού που κοχλάζει'', ήταν η αντιπαράθεση από τα μικρόφωνα του ''ΑΣΤΡΑ'' μεταξύ των βουλευτών του κόμματος Αντρου Κυπριανού και Δώρου Χριστοδουλίδη που προκάλεσε την παρέμβαση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι δεν υπάρχει επίσημη πληροφόρηση που να επιβεβαιώνει ότι 2.000 αλλοδαποί που διαμένουν μόνιμα στις ελεύθερες περιοχές έχουν αγοράσει ακίνητη περιουσία στα κατεχόμενα.

    Ο ''Πολίτης'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Σε τροχιά σύγκρουσης'' γράφει ότι ''σε τροχιά σύγκρουσης'' εισήλθε πλέον το ΑΚΕΛ "μετά τη χθεσινή πρωτοφανή για τα ιστορικά του κόμματος δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στους Αντρο Κυπριανού και Δώρο Χριστοδουλίδη που αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη της εσωκομματικής σύγκρουσης με στόχαστρο το ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα το πρωί για τις Βρυξέλλες όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πυρ και μανία'' ότι η βουλευτής Ελένη Θεοχάρους καταγγέλλει τον κομματικό μηχανισμό και ηγετικά στελέχη του ΔΗΣΥ ότι προώθησαν την υποψηφιότητα Παναγιώτη Δημητρίου στις ευρωεκλογές. Ο Παναγιώτης Δημητρίου δεν σχολιάζει, ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης τηρεί ίσες αποστάσεις. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου επιβεβαίωσε χθες την ύπαρξη σχεδίων δολοφονίας αστυνομικών της ΥΚΑΝ και αποκάλυψε πως λαμβάνονται μέτρα προστασίας των αστυνομικών αρχών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ξεκαθάρισμα λογαριασμών'' γράφει ότι ''τα Ρίχτερ'' κτύπησαν τα κόμματα σε ψηλή κλίμακα το δεύτερο 24ωρο μετά τις ευρωεκλογές την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προβληματισμοί για τα εκλογικά αποτελέσματα, οι σχεδιασμοί για τον τρίτο δρόμο που θα μπει ως σφήνα μεταξύ των δύο πόλων και η εδραίωση μιας νέας πολιτικής δύναμης στον κομματικό χάρτη. Αλλού γράφει ότι η σύνοδος των ΥΠΕΞ του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης που ολοκληρώνεται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη προχωρεί στην αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, εισάγοντας τη διατύπωση ''τ/κ συνιστών κράτος της Ενωμένης Δημοκρατίας της Κύπρου'', επικαλούμενη το σχέδιο Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Κινήσεις αποτροπής'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση προβαίνει σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, ώστε να αποτραπούν αποφάσεις στη Σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης, στην Κωνσταντινούπολη, οι οποίες επιδρούν δυσμενώς στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε άλλη είδηση γράφει ότι με προτεραιότητα το Κυπριακό αναχωρούν για τις Βρυξέλλες οι έξι ευρωβουλευτές της Κύπρου όπου, από αυτή την εβδομάδα, αρχίζουν διαβουλεύσεις με τις πολιτικές ομάδες στις οποίες ανήκουν, ενώ στις 20 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επίσημη συνεδρία του νέου διευρυμένου Ευρωκοινοβουλίου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στην κύρια είδηση με θέμα ''Οι ΗΠΑ χτυπά την Κύπρο σε σχέση με το εμπόριο σάρκας'' γράφει ότι, σύμφωνα με έκθεση που καλύπτει 140 χώρες, οι ΗΠΑ έχουν τοποθετήσει την Κύπρο στη ''λίστα παρακολούθησης'' για έλλειψη προσπαθειών προς καταπολέμηση του εμπορίου ανθρώπων. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι η Τουρκία δεν είναι πρόθυμη να εκπληρώσει τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση της με την ΕΕ για να περιλάβει και την Κύπρο.

    [02] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συμβούλιο Κορυφής - Βρυξέλλες ----------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί σήμερα στις 10.15 το πρωί για τις Βρυξέλλες όπου θα λάβει μέρος στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ.

    Οπως ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στην Κύπρο στις 18 ή 19 Ιουνίου.

    Ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε επίσης ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στις 21 Ιουνίου στην Ισπανία όπου θα συναντηθεί με τον Ισπανό Πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο και ακολούθως θα μεταβεί στην Πορτογαλία για συνομιλίες με τον Πορτογάλο Πρωθυπουργό Χοσέ Μπαρόζο.

    Ισλαμική Διάσκεψη - Προσχέδιο ψηφίσματος - Κύπρος ------------------------------------------ Με συναίνεση των κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που συνέρχονται εδώ σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών, υιοθετήθηκε προχθές από την πολιτική επιτροπή του ΟΙΔ ως έχει το προσχέδιο του ψηφίσματος για την κατάσταση στην Κύπρο, επιβεβαίωσε χθες στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η υιοθέτηση του προσχεδίου που ενέκριναν οι ανώτεροι αξιωματούχοι των χωρών της ΟΙΔ τον περασμένο Μάιο στην Τζέντα δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα και αναμένεται αύριο οι υπουργοί εξωτερικών ή οι επικεφαλής των αντιπροσωπειών των 57 μελών του Οργανισμού να ψηφίσουν το σχετικό κείμενο χωρίς οποιαδήποτε αντίρρηση.

    Οπως είπε ο εκπρόσωπος η σύνοδος των ΥΠΕΞ του ΟΙΔ έχει κάθε πρόθεση να αναβαθμίσει την αναφορά στους Τ/Κ, ενδεχομένως στην τελική διακήρυξη που θα εγκριθεί αύριο, με λεκτικό που θα θεωρείται αποδεκτό και που, σύμφωνα με τον ΟΙΔ, θα συνάδει με την αναφορά που γίνεται στο σχέδιο Ανάν.

    Η Τουρκία ως γνωστό προτείνει τη φράση «τουρκοκυπριακό κράτος», θεωρώντας ότι αυτή περιλαμβάνεται στο σχέδιο Ανάν, το οποίο ωστόσο αναφέρεται σε «τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Εκπρόσωπος - Ισλαμική Διάσκεψη - Τ/Κ ------------------------------------- Το προσχέδιο ψηφίσματος για τους Τ/Κ που έχει ενώπιον της η σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών της Ισλαμικής Διάσκεψης αναβαθμίζει τους Τ/Κ αλλά δεν συνιστά έμμεση ή άμεση αναγνώριση του καθεστώτος των κατεχομένων, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έχει προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες για να αποφευχθούν αποφάσεις οι οποίες θα επιδρούν δυσμενώς στην Κυπριακή Δημοκρατία από τη σύνοδο της Ισλαμικής Διάσκεψης.

    Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στην Ισλαμική Διάσκεψη μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε: ''Δεν θεωρώ ότι είναι θετικό, δεν θεωρώ όμως ότι είναι και υπερβαλλόντως επικίνδυνο νοουμένου ότι και τα Ηνωμένα Εθνη και τη ΕΕ ακολουθούν πολιτική στήριξης μεν των Τ/Κ χωρίς παραβίαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ''.

    Είπε ότι δεν πρέπει να υπερεκτιμούνται οι μέχρι σήμερα εισηγήσεις του Συμβουλίου Υπουργών για καταγραφή της μουσουλμανικής κοινότητας της Κύπρου που ήταν μέχρι τώρα παρατηρητής στην Ισλαμική Διάσκεψη, ως τουρκοκυπριακό συνιστών κράτος.

    Κωνσταντινούπολη - ΓΓ ΣτΕ - Ισλαμική Διάσκεψη - Τ/Κ -------------------------------------------------------- Το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) ήδη εργάζεται για τον τερματισμό της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, διαβεβαίωσε χθες τα κράτη μέλη του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ) ο Γενικός Γραμματέας του ΣτΕ Βάλτερ Σβίμερ.

    Σε χαιρετισμό του στην 31η σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΟΙΔ, ο κ. Σβίμερ είπε επίσης ότι θα πρέπει να γίνει σεβαστεί η ετυμηγορία της ελληνοκυπριακής κοινότητας αναφορικά με το σχέδιο Ανάν και επανέλαβε την υποστήριξή του για τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό.

    «Οι προσδοκίες για λύση του Κυπριακού δυστυχώς ήταν απογοητευτικές. Υποστήριξα ένθερμα τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ», είπε.

    «Ενώ είναι σεβαστή η επιλογή που έκανε η ε/κ κοινότητα, πρέπει τώρα να τερματιστεί η απομόνωση της τ/κ κοινότητας. Ηδη εργαζόμαστε για αυτό», πρόσθεσε, στην αναφορά του για την Κύπρο, στο κεφάλαιο της ομιλίας του για διενέξεις που συζητούνται από τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΟΙΔ.

    Ο κ. Σβίμερ αναφέρθηκε στο «εντυπωσιακό ρεκόρ πολιτικών μεταρρυθμίσεων», όπως είπε, που υιοθέτησε η Τουρκία στην πορεία της προς την Ευρώπη και πρόσθεσε πως «σημαντικές αποφάσεις αναφορικά με την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ θα ληφθούν στο τέλος αυτού του χρόνου».

    Αθήνα - Μολυβιάτης - Μίλερ - Κυπριακό ------------------------------------- Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η προετοιμασία της Ελλάδας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης δήλωσε πως στη συνάντηση υπήρξε μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση.

    Κύπριοι Ευρωβουλευτές - Κόμφορντ - Προτεραιότητες ------------------------------------------------- Με στόχο ενωμένοι να υποστηρίξουν το εθνικό θέμα της Κύπρου εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), οι έξι πρώτοι Ευρωβουλευτές στην ιστορία της Δημοκρατίας, έδωσαν χθες κοινή συνέντευξη Τύπου, την οποία οργάνωσε το Γραφείο Πληροφοριών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Λευκωσία.

    Το λόγο έλαβε αρχικά ο επικεφαλής του Γραφείου, Αντονι Κόμφορντ ο οποίος συγχάρηκε το Υπουργείο Εσωτερικών για την πολύ επιτυχή όπως είπε, οργάνωση των ευρωεκλογών στην Κύπρο. Ανέφερε ακόμη ότι το ποσοστό αποχής που παρατηρήθηκε στην Κύπρο, μπορεί μεν να είναι ψηλό για τα δεδομένα του τόπου, αλλά πολύ χαμηλό σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στοιχεία των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών.

    Η πρώτη συνεδρία του νέου διευρυμένου ΕΚ, θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου, κατά την οποία οι 732 ευρωβουλευτές θα εκλέξουν το προεδρείο του σώματος, ενώ οι κανονικές εργασίες θα αρχίσουν το Σεπτέμβρη.

    Ο κ. Αδάμου, αφού ευχαρίστησε όσους τον τίμησαν με τη ψήφο τους, είπε ότι προτεραιότητα όλων των Κύπριων Ευρωβουλευτών είναι το Κυπριακό, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ''δεν τρέφουμε απατηλές ελπίδες για το τι είναι το ΕΚ''.

    Ο κ. Δημητρίου αφού είπε ότι έχει πλήρη συναίσθηση των υποχρεώσεων, καθώς και των περιορισμένων δυνατοτήτων που έχει η Κύπρος ως μικρή ομάδα, επεσήμανε ότι θα χρειαστεί πάρα πολλή δουλειά για ευόδωση των προσπαθειών και των αγώνων της Κύπρου.

    Ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε ως καλύτερο όπλο που θα έχει στη διάθεσή της η κυπριακή ομάδα, την αναγνώριση που θα τύχει μεταξύ των συναδέλφων Ευρωβουλευτών.

    Ο κ. Ματσάκης εξέφρασε την προσδοκία ότι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα εργαστούν με πλήρη συνεργασία και ομοθυμία και θα αποδείξουν ''ότι θα είμαστε η καλύτερη εθνική ομάδα στο ΕΚ''.

    Ο κ. Μάτσης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι οι έξι Κύπριοι Ευρωβουλευτές θα αποδειχθούν η πιο δραστήρια ομάδα στο σύνολό της, ''διότι τα προβλήματα που απασχολούν τον τόπο μας είναι πολλά από το Κυπριακό μέχρι τα επιμέρους θέματα''.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης διαβεβαίωσε τον κόσμο που τον τίμησε με τη ψήφο του ότι θα προσπαθήσει να φανεί αντάξιος της εμπιστοσύνης τους, ενώ για το Κυπριακό είπε ότι οι Κύπριοι Ευρωβουλευτές ''ενωμένοι ως εκπρόσωποι της Κύπρου θα προσπαθήσουμε μέσα από τις συζητήσεις να αναδεικνύεται το Κυπριακό ως ένα κατεξοχήν ευρωπαϊκό θέμα που θα πρέπει να λυθεί με βάση της αρχές της ΕΕ''.

    Εκπρόσωπος - Ευρωεκλογές- ''Υπερβολική η αποχή'' ----------------------------------------------- Η κυβέρνηση θεωρεί υπερβολική την αποχή των Κυπρίων πολιτών από τις προχθεσινές Ευρωεκλογές, εκφράζοντας ταυτόχρονα, δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, ικανοποίηση για τη διεξαγωγή της διαδικασίας με ομαλότητα και δημοκρατικό τρόπο.

    Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι οι Ευρωεκλογές διεξήχθησαν ''με απόλυτα δημοκρατικό τρόπο'', γεγονός που ανταποκρίνεται στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και το δημοκρατικό πολιτισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή των πολιτών στις Ευρωεκλογές, πλην της Μάλτας, ήταν κατά πολύ ψηλότερη από τις 10 νέες χώρες μέλη της ΕΕ, είπε ότι ''για τα κριτήρια της Κύπρου η αποχή ήταν υπερβολική και δεν έπρεπε να ήταν σε τόσο ποσοστό ενόψει του γεγονότος ότι συμμετείχαμε με ενθουσιασμό για πρώτη φορά στις Ευρωεκλογές''.

    Εκπρόσωπος - Υπουργικό - ΥΠΕΞ --------------------------------- Το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Εξωτερικών όπως προχωρήσει στις αναγκαίες ενέργειες για επίτευξη των Συμφωνιών για την κατάργηση θεωρήσεων Διπλωματικών και Υπηρεσιακών Διαβατηρίων μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας των Σεϋχελλών και μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Σερβίας και Μαυροβουνίου.

    Oπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά το τέλος της χθεσινής συνεδρίας του Υπουργικού, η κυβέρνηση ''θεωρεί ότι η υπογραφή των συμφωνιών αυτών θα βοηθήσει στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των χωρών αυτών και της Κύπρου και θα είναι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Ευρωεκλογές - Μάτσης - ΕΛΚ - Βρυξέλλες ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός ''δεν παίζει παίγνια'', όταν κλήθηκε να πει εάν πρόκειται να πάει τελικά το κόμμα του με τρεις Ευρωβουλευτές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Οπως είπε, ο ΔΗΣΥ υπήρξε μια δύναμη ήθους με εθνική ευθύνη, αλλά και με απόλυτο σεβασμό σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και συνεπώς τα όσα λέγονταν προεκλογικά, αποδεικνύεται τώρα ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, πως δεν θεωρεί τον ευρωβουλευτή του συνασπισμού «Για την Ευρώπη» Γιαννάκη Μάτση ως ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ, αφού, όπως εξήγησε, δεν κατήλθε με το ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ, για να μπορεί το κόμμα να οικειοποιηθεί την εκλογή του.

    Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε ο κ. Αναστασιάδης στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπου μαζί με τον Αναπληρωτή Επίτροπο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις και Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του ΔΗΣΥ Μάνθο Μαυρομάτη, θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η οποία φιλοξενεί 53 αρχηγούς κομμάτων και 11 αρχηγούς κυβερνήσεων.

    Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών της Συνόδου βρίσκονται, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, η δική του παρέμβαση όσον αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα έχει την ευκαιρία να έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με όσους των Πρωθυπουργών δεν έχει συναντήσει, αρχηγούς μεγάλων κομμάτων και άλλους σημαίνοντες Ευρωπαίους.

    Προδρόμου - Συνασπισμός ''Για την Ευρώπη'' - Κίνηση --------------------------------------------------- ''Εμείς φιλοδοξούμε να μην είμαστε ένα από τα ίδια'', δήλωσε ο βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου εξαγγέλλοντας χθες τη συγκρότηση μέσα στις επόμενες ημέρες του Συνασπισμού ''Για την Ευρώπη'' σε ''αυτόνομο και αυτοτελές πολιτικό Κίνημα''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη εκ μέρους της Κίνησης, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ''πριν το τέλος του μήνα θα γίνει η επίσημη ιδρυτική διάσκεψη και πιθανότατα η μετονομασία του Κινήματος'', στόχος του οποίου θα είναι μια λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών καθώς και ο ευρωπαϊκός εκσυγχρονισμός του κράτους και της κοινωνίας ''με την παράλληλη υπεράσπιση των συμφερόντων του κυπριακού λαού''.

    ''Η εντολή που μας έδωσε ο λαός στις ευρωεκλογές είναι ξεκάθαρη. Οι πολίτες ζητάνε να συνεχίσουμε, να προωθήσουμε την αξιοπρεπή και οφέλιμη για τον κυπριακό λαό παρουσία της Κύπρου στην ΕΕ και να επιδιώξουμε μια λύση ευρωπαϊκών προδιαγραφών για το Κυπριακό'', είπε ο κ. Προδρόμου.

    Κίνημα Οικολόγων - Περδίκης - Μη αποδοχή παραίτησης ---------------------------------------------------- Η Πολιτική Επιτροπή και Εκτελεστική Γραμματεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών δεν αποδέχθηκαν τις παραιτήσεις που κατέθεσαν ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Γιώργος Περδίκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Σάββας Φιλίππου, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο κ. Περδίκης.

    Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι μετά την απόφαση αυτή της Πολιτικής Επιτροπής και της Εκτελεστικής Γραμματείας ''θα πάμε στο όργανο που μας εξέλεξε, που είναι η Παγκύπρια Επιτροπή η οποία συνεδριάζει στις 3 Ιουλίου στη Λευκωσία και εκεί θα αποφασιστεί τι θα γίνει παραπέρα αφού εμείς επιμένουμε στις παραιτήσεις που έχουμε καταθέσει''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα επόμενα βήματα στην περίπτωση αποδοχής των παραιτήσεων, ο κ. Περδίκης είπε πως το Παγκύπριο Συνέδριο που είναι και εκλογικό είναι ήδη προγραμματισμένο για το τέλος Οκτωβρίου, είναι όμως βέβαιο ότι θα γίνει νωρίτερα.

    Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Φραγκφούρτη --------------------------------------------- Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχωρεί σήμερα για τη Φραγκφούρτη, όπου θα μετάσχει στην 27η συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 16 και 17 Ιουνίου.

    Ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας αναφέρει ότι κατά τη συνεδρία αυτή θα ανασκοπηθούν οι νομισματικές, δημοσιονομικές και λοιπές οικονομικές εξελίξεις στα Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ενωση Δήμων - Αντιπροσωπεία - Βρυξέλλες -------------------------------------------- Τριμελής αντιπροσωπεία της Ενωσης Δήμων Κύπρου, με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Ενωσης, Δήμαρχο Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη, αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες με στόχο την ανάπτυξη και επέκταση της συνεργασίας μεταξύ της Ενωσης Δήμων Κύπρου με τα σώματα και όργανα της ΕΕ.

    Ανακοίνωση της Ενωσης Δήμων αναφέρει πως ο στόχος αυτός αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες της νέας διοίκησης της Ενωσης Δήμων, ιδιαίτερα του Προέδρου της, αφού αποδίδεται ιδιαίτερα σημασία στην προσαρμογή των Τοπικών Αρχών της Κύπρου με τα ισχύοντα στην Ενωση.

    Τμήμα Δημοσίων Εργων - ΕΕ - Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών ------------------------------------------------------- Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Αντριαν Βαν ντερ Μιρ δήλωσε χθες πως η Κύπρος έχει ένα από τα μεγαλύτερα κατά κεφαλή ποσοστά σε αυτοκίνητα, αλλά και σε δυστυχήματα.

    Και γι' αυτό, είπε, το Σύστημα Διαχείρισης Πληροφοριών του Οδικού Δικτύου που έχει εγκατασταθεί στο Τμήμα Δημοσίων Εργων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα από τους Συμβούλους - μελετητές του έργου, είναι τόσο ωφέλιμο.

    Σε ομιλία του στην παρουσίαση του Συστήματος, ο κ. Βαν ντε Μιρ είπε πως σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία ο αριθμός των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν στην Κύπρο έχει διπλασιαστεί κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Ανέφερε επίσης, ότι τους πέντε πρώτους μήνες του 2004 η εγγραφή οχημάτων στην Κύπρο έχει αυξηθεί κατά 17,7% σε σύγκριση με το περασμένο μήνα, ενώ ο αριθμός των ιδιωτικών αυτοκινήτων έχει αυξηθεί κατά 26,7%, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών που επήλθε από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Υπουργός Υγείας - AIDS - Ημερίδα ------------------------------------ Στόχος της κυβέρνησης είναι η όσο το δυνατό μεγαλύτερη εμπλοκή των κοινωνικών φορέων καθώς και οργανώσεων νεολαίας και γυναικών στην υλοποίηση της στρατηγικής για αντιμετώπιση του AIDS, δήλωσε η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου.

    Σε δηλώσεις μετά τη χθεσινή ημερίδα για ενίσχυση της συνεργασίας στην αντιμετώπιση της επιδημίας του HIV/AIDS, που οργανώθηκε από κοινού από το Υπουργείο Υγείας και μη κυβερνητικές οργανώσεις νεολαίας και γυναικών, η κ. Ακκελίδου είπε ότι ''υπάρχει η νέα στρατηγική 2004-2008, η οποία στοχεύει στην έγκαιρη ενημέρωση από την παιδική ηλικία, κι έχει εργαλεία που στοχεύουν ακριβώς στην καλύτερη προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού''.

    Η κ. Ακκελίδου είπε ότι στην εκστρατεία καταπολέμησης του ιού του AIDS το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει τη συμμετοχή της νεολαίας σε όλα τα προγράμματα, όπως το πρόγραμμα αγωγής της υγείας, στο οποίο γίνεται λόγος για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

    ΣΚΟΚ - ESC - Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής 2004 ----------------------------------------------------- Διεξάγονται για πρώτη φορά στην Κύπρο οι Πανευρωπαϊκοί Αγώνες Σκοποβολής 2004, οι οποίοι αποτελούν και την τελευταία σκοπευτική διοργάνωση πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    Μιλώντας χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Κύπρου Λάκης Ψημολοφίτης εξέφρασε την πεποίθηση πως με τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων αξιωματούχων, μελών, αθλητών και συνεργατών της Ομοσπονδίας, θα μπορέσει να βγει προς τα έξω ''το καλό όνομα της αθλητικής Κύπρου''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ψημολοφίτης ''μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή στους αγώνες 41 χώρες, με 550 περίπου αθλητές και συνοδούς, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται και ξένοι δημοσιογράφοι, που θα έρθουν στο νησί, για να καλύψουν τους αγώνες''.

    Χρηματιστήριο - Αναστροφή της πτωτικής πορείας ------------------------------------------------- Τα μικρά κέρδη που κατέγραψε χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βοήθησαν στην αναστροφή της πτωτικής πορείας που παρουσίασε κατά τις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και στην οποία κατέγραψε συνολικές ζημιές της τάξης του 2,93%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο της τάξης του 0,28%, κλείνοντας στις 76,71 μονάδες. Αισθητή ήταν και σήμερα η απουσία των επενδυτών με αποτέλεσμα η αξία των συναλλαγών να διατηρηθεί στις 376 χιλιάδες λίρες, στις οποίες διαμορφώνεται τις τελευταίες ημέρες.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (1)

    Την εκτίμηση πως η παρουσία του ψευδοκράτους στην Ισλαμική Διάσκεψη με το όνομα που αναφέρεται στο σχέδιο Ανάν έχει τη σημασία της εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος του ψευδοκράτους για αναβάθμιση της συμμετοχής του στην Ισλαμική Διάσκεψη.

    [04] (Κ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Ρώσος ΥΠΕΞ

    Επαφές με επικεφαλής αποστολών κρατών μελών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης πραγματοποιεί σήμερα ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της 31ης συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού, που ολοκληρώνεται σήμερα.

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς επιβεβαίωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι θα υπάρξουν πολλές συναντήσεις του κ. Ταλάτ με Υπουργούς Εξωτερικών και άλλους αξιωματούχους, στις οποίες παρών θα είναι και ο ίδιος.

    [05] (Κ) Βουλή - Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου (1)

    Η Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου θα διαδεχθεί τον Αδάμο Αδάμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου ανακοίνωσε ότι η κ. Δημητρίου θα πάρει τη θέση του Αδάμου Αδάμου, που εξελέγη ευρωβουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση για Βρυξέλλες (2)

    Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως θέλουμε αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, όχι μόνο εξωτερικές, για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και αλλαγές στους όρους και στις πρόνοιες του σχεδίου.

    Σε δηλώσεις του πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, όπως θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σχολιάζοντας παρατήρηση δημοσιογράφου πως από τουρκικής πλευράς θεωρείται αναβάθμιση του ψευδοκράτους η παρουσία στην Ισλαμική Διάσκεψη με το όνομα που αναφέρεται για το ψευδοκράτος στο σχέδιο Ανάν, είπε πως αυτό ''ασφαλώς έχει τη σημασία του''.

    ''Ομως δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος που ήταν η αναβάθμιση της συμμετοχής του ψευδοκράτους στην Ισλαμική Διάσκεψη. Ακόμα και η αλλαγή του ονόματος ασφαλώς δεν είναι ευνοϊκή για μας εξέλιξη αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου'', σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες θα συζητηθεί μεταξύ άλλων σε Διακυβερνητική Διάσκεψη το θέμα του συντάγματος της ΕΕ και η προεδρία της Ιρλανδίας θα καταβάλει προσπάθεια, ίσως την τελευταία της προεδρίας, για να επέλθει συμφωνία πάνω στα θέματα για το Σύνταγμα της Ευρώπης.

    Στην ημερήσια διάταξη, πρόσθεσε, υπάρχουν και άλλα θέματα που αφορούν τη μεσογειακή συνεργασία, την ανάπτυξη τρίτων χωρών σε συνεργασία με την ΕΕ, θέματα ασύλου και άλλα θέματα του πυλώνα για τη δικαιοσύνη και εσωτερικές υποθέσεις και αρκετά άλλα δευτερεύοντα θέματα.

    Ερωτηθείς για το θέμα της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την Κύπρο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως ''η Τουρκία σήμερα θα δηλώσει εάν θα επεκτείνει τη συμφωνία και στην Κύπρο που είναι απαίτηση και δική μας και της ΕΕ'', είπε.

    [07] (Κ) Στέλλα Μισιαούλη Δημητρίου - Βιογραφικό

    Γεννήθηκε στο Στρόβολο το 1954. Είναι κόρη του Κώστα Μισιαούλη, του οποίου η θυσία μαζί με τον Ντερβίς Αλί Καβάζογλου έγινε σύμβολο της ελληνοτουρκικής φιλίας.

    Σπούδασε ιατρική και ειδικεύθηκε στην παιδιατρική.

    Το 1984 εντάχθηκε στο ΑΚΕΛ, διετέλεσε μέλος της Επιτροπής Πόλης-Προαστίων Λευκωσίας και είναι ενεργό μέλος της ΠΟΓΟ, στην οποία διετέλεσε μέλος του Γενικού και Επαρχιακού Συμβουλίου.

    Είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου τα τελευταία οκτώ χρόνια.

    Μαζί με άλλους συναδέλφους της έχει προωθήσει την επαφή με Τουρκοκύπριους γιατρούς με στόχο τη συνεργασία σε ιατρικά θέματα.

    Από το 1986 είναι Δημοτική Σύμβουλος στο Δήμο Στροβόλου.

    [08] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [09] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Νέο ΔΣ Αρχής Ραδιοτηλεόρασης

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου ανακοίνωσε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη χθεσινή του συνεδρία αποφάσισε το διορισμό του Δικηγόρου Νίκου Παπαϊωάννου στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

    Πρόσθεσε ότι στη θέση του Αντιπροέδρου της Αρχής διορίστηκε ο δικηγόρος Ανδρέας Ιωάννου.

    [10] (K) Αχερν - Επιστολή προς τους ''24''

    Την έντονη πεποίθηση πως έχει ωριμάσει ο καιρός για την επίτευξη μια δίκαιης και ισοζυγισμένης συμφωνίας για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Συντάγματος εκφράζει ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, σε επιστολή που απέστειλε στους υπόλοιπους 24 ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ, για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αύριο και μεθαύριο.

    [11] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/6/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 16/6/2004, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ----------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies Cyprus Pound
    *(1) *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΠΩΛΗΣΗ-SELLING  ΑΓΟΡΑ-BUYING
    ----------------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ           0,5805      0,5839            1,7126        1,7227
    Δολάριο ΗΠΑ    0,4810      0,4838            2,0670        2,0790
    Λίρα Αγγλίας   0,8787      0,8839            1,1313        1,1380
    ----------------------------------------------------------------------
    
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 16/6/2004, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 16/6/2004, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------
    Τιμές Συναλλάγματος σε      Τιμές Συναλλάγματος
    Κυπριακές Λίρες/Exchange    έναντι της Κυπριακής Λίρας
    Rates of the Cyprus Pound   Exchange Rates Against the
    against Foreign Currencies  Cyprus Pound
    *(1)                        *(2)
    
    ΑΓΟΡΑ-BUY. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΠΩΛΗΣΗ-SEL. ΑΓΟΡΑ-ΒUY.
    -----------------------------------------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας        0.4371*    0.4405*    227.0148    228,7806
    Δολάριο Αυστραλίας  0.3317     0.3343       3.9913      3,0148
    Δολάριο Καναδά      0.3505     0.3533       2.8305      2,8531
    Κορώνα Δανίας       0.0780     0.0786      12.7226     12,8205
    Κορώνα Νορβηγίας    0.0698     0.0703      14.2248     14,3266
    Κορώνα Σουηδίας     0.0635     0.0640      15.6250     15,7480
    Φράγκο Ελβετίας     0.3803     0.3833       2.6089      2,6295
    ---------------------------------------------------------------------
    
    1 τιμές με βάση το νέο τρόπο αναφοράς ισοτιμιών/rates usign the new
    exchange rate quotation method.
    
    2 ενδεικτικές τιμές συναλλάγματος με βάση τον προηγούμενο τρόπο
    αναφοράς ισοτιμιών/indicative rates using the previous exchange rate
    quotation method.
    
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες - Αφιξη

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            76,65  (-0,08)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    207.397
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    104.207    340,77  ( 0,23)
    FTSE Med 100 **                             6.429,22  ( 0,41)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     73.987     98,91  ( 0,00)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      7.973     71,46  (-0,24)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.848     12,00  (-3,38)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.745     50,13  ( 0,58)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.955     46,01  ( 0,66)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     18.061     21,10  (-1,26)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     56.326     62,43  (-0,95)
    Ετ. Πληροφορικής              £        299      2,25  (-0,44)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      1.099      7,56  ( 0,40)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,96  (-1,08)
    Ξενοδοχεία                    £      6.524     26,24  ( 0,46)
    Αλλες Εταιρείες               £     12.296     64,01  ( 0,20)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ρώσσοι Κοσμοναύτες

    [15] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Στρατηγικό σχέδιο ΧΑΚ 2004 - 2006

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή πτώση

    Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τη σταθεροποιητική πορεία των τραπεζικών τίτλων. Ο Γενικός Δείκτης, δεχόμενος ελαφρές πιέσεις από τίτλους της περιφέρειας, κατέγραψε οριακή πτώση της τάξης του 0,07%, κλείνοντας στις 76,65 μονάδες. Σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 207 χιλιάδες λίρες.

    [17] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο - Ημερήσια Διάταξη

    Αρχίζουν αύριο στις Βρυξέλλες οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το πρώτο μετά τη διεύρυνση της Ενωσης, στο οποίο αναμένεται να εγκριθεί το Ευρωπαϊκό σύνταγμα και να διοριστεί νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε διαδοχή του Ρομάνο Πρόντι.

    [18] (Κ) Ρώσοι κοσμοναύτες - Κύπρος - ΚΟΤ

    [19] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη - ΥΠΕΞ Αιγύπτου - Κύπρος

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμέντ Μάχερ Ελ Σαϊντ δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει μια ενωμένη Κύπρο, θέση η οποία όπως είπε, στηρίζεται και από τους Υπουργούς Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα εδώ μετά από τρεις ημέρες συνεχών διαβουλεύσεων.

    [20] (Κ) ΕΕ - Σχέδιο Συμπερασμάτων - Τουρκία - Κύπρος

    Στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών θα παραμείνει, όπως όλα δείχνουν, η παράγραφος 26, όπου οι 25 ηγέτες καλούν την Τουρκία να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση που έχει με την ΕΕ και προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

    [21] (Κ) ΚΕΠΕ - Παραολυμπιακούς Αγώνες ''Αθήνα 2004'' - Αθλητές

    Η Κυπριακή Εθνική Παραολυμπιακή Επιτροπή (ΚΕΠΕ) παρουσίασε σήμερα τους αθλητές που προκρίθηκαν για να εκπροσωπήσουν την Κύπρο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

    [22] (Κ) Κουμουτσάκος - Ισλαμική Διάσκεψη - Αναγνώριση ψευδοκράτους

    Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε σήμερα ότι η αναφορά που περιλαμβάνεται στο σχέδιο ψηφίσματος του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης για τους Τ/Κ «κατ' ουδένα τρόπο δεν συνιστά αναγνώριση κράτους, ούτε είδος αναγνώρισης».

    [23] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη - Τελική Διακήρυξη - Κύπρος

    Αναφορά σε ένα νέο διζωνικό συνεταιρισμό των δύο πολιτικά ίσων συνιστώντων κρατών κάνει η τελική Διακήρυξη της Κωνσταντινούπολης, που υιοθετήθηκε σήμερα από τους υπουργούς εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), οι οποίοι ολοκλήρωσαν τις εργασίες τους μετά από τρεις ημέρες διαβουλεύσεων.

    [24] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Κύπρος - Στοιχεία

    Στο 1,2% ανήλθε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Μαίο έναντι 0,1% που ήταν τον Απρίλιο. Η αύξηση αυτή οφείλεται στην ανοδική πορεια των τιμών των καυσίμων, όπως άλλωστε και στην υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου το μέσο ποσοστό πληθωρισμού ήταν διπλάσιο της Κύπρου (2,4%).

    [25] (K) Ισλαμική Διάσκεψη - Γκιουλ - Αναβάθμιση Τ/Κ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντπουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι υπήρξε αναβάθμιση των Τ/Κ στο πλαίσιο του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης (ΟΙΔ), που ολοκλήρωσε τις εργασίες της εδώ σε επίπεδο υπουργών εξωτερικών.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, μετά το πέρας της συνόδου των ΥΠΕΞ, δήλωσε ότι ο Ρώσος ομόλογός του Σεγκέι Λαβρόφ είναι αντίθετος με την απομόνωση των Τ/Κ και ότι θα συνδράμει στην προσπάθεια τερματισμού της.

    [26] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Ισλαμική Διάσκεψη - Ικανοποίηση

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε την ικανοποίηση του για την απόφαση της Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης για την αλλαγή του τίτλου του ψευδοκράτους από ''Κυπριακή Μουσουλμανική Τουρκική Κοινότητα'' σε ''Τ/κ κράτος''.

    Χαρακτήρισε την απόφαση ως ένα καλό βήμα "που ωστόσο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ΤΔΒΚ, ονομασία που θα πρέπει να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται".

    [27] (Κ) Ισλαμική Διάσκεψη - Σερντάρ Ντενκτάς - Τ/Κ

    Ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς είπε οι Ε/Κ θα πρέπει να λάβουν το μήνυμα του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης και να άρουν τους περιορισμούς έναντι των Τ/Κ.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ ο κ. Ντενκτάς είπε ότι η απόφαση του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, όπως διατυπώνεται στο κοινό ανακοινωθέν, δεν αποτελεί αναγνώριση του ψευδοκράτους αλλά ένα μήνυμα ότι οι Τ/Κ είναι οι άλλοι ισότιμοι ιδιοκτήτες της Κύπρου.

    [28] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος Κορυφής - Πρόντι

    Η διήμερη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ που αρχίζει αύριο το μεσημέρι στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, θεωρείται μια από τις δυσκολότερες και κρισιμότερες των τελευταίων ετών, δεδομένου ότι οι 25 ηγέτες καλούνται να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους και δώσουν στους Ευρωπαίους πολίτες το πρώτο ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    [29] (K) Ισλαμική Διάσκεψη - Κοινό ανακοινωθέν - Ψευδοκράτος

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης αποφάσισαν σήμερα όπως το ψευδοκράτος αντιπροσωπεύεται στον Οργανισμό ''με το όνομα που προβλέπεται στο σχέδιο Ανάν'', μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 16 June 2004 - 17:49:26 UTC