Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Ημιτελικοί
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλευτές - Επίτροποι - Διαπίστευση
  • [04] (Κ) Ταλάτ - ΗΠΑ - Επαφές - Δηλώσεις
  • [05] (Κ) Τ/κ Τύπος - Τουρκικά φορτηγά - Χώρες ΕΕ - Απαγόρευση
  • [06] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Πατ Κοξ - Αποχώρηση
  • [07] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Διαπιστευτήρια Κυπρίων βουλευτών
  • [08] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Νέοι Επίτροποι - Επικύρωση
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές ζημιές
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Διαχωριστική γραμμή - Ανακοίνωση
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Ανασχηματισμός - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [14] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Διαχωριστική γραμμή - Φιλορί
  • [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκικά φορτηγά - Ταλάτ
  • [16] (Κ) Συνέδριο -Economist- Μολυβιάτης
  • [17] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία
  • [18] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Νίκη ΑΕΚ
  • [19] (Κ) Ομογενείς - Συντηρητικό Κόμμα - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Τσεχίας - Επίσημη επίσκεψη - Αφιξη στην Κύπρο
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνικό - Δήλωση

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Ημιτελικοί

    Αρχίζει σήμερα η ημιτελική φάση του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου με τη διεξαγωγή των πρώτων αγώνων μεταξύ των τεσσάρων επικρατέστερων στους μέχρι τώρα αγώνες του Κυπέλλου, της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ που αποτελούν το ένα ζευγάρι και της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού που έχουν κληρωθεί ως το δεύτερο ζευγάρι των ημιτελικών.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο -------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα για να συζητήσει το Κυπριακό και την περαιτέρω πορεία του.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναμένει τις θέσεις, συμβουλές και τοποθετήσεις από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ερωτηθείς εάν το Εθνικό Συμβούλιο προτίθεται να επιχειρήσει να καταλήξει σε συναντίληψη στα σημεία τα οποία χρήζουν αλλαγής στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Χρυσοστομίδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι κατά την αυριανή συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο ''θα αποφασίσει τι δέον γενέσθαι ανάλογα με τις συζητήσεις, τις ανταλλαγές απόψεων κατά την αυριανή του συνεδρία''.

    ΥΠΕΞ - Διαχωριστική γραμμή - Υπουργική σύσκεψη ------------------------------------------------- Οι διάφορες προτάσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε σχέση με το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής μελετήθηκαν χθες στη διάρκεια υπουργικής σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών, και σήμερα θα ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ληφθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

    Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στον κανονισμό που ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, για το νομικό καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής, υπάρχουν νομικές ασάφειες και πρακτικά προβλήματα.

    ''Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι επιλογές, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμη. Ολα αυτά μελετούνται. Κάποιες επιλογές έχουν και κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόστος και αυτό θα σταθμιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι ''με απόλυτη βούληση θα συνεργαστούμε με την Επιτροπή για εξεύρεση λύσεων''.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι σύμφωνα με τον κανονισμό, η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εξεύρει τρόπους να ικανοποιήσει τις νόμιμες ανησυχίες της όσον αφορά το νέο καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής.

    Από την άλλη όμως, πρόσθεσε, ''από την ένταξη της Κύπρου απορρέει δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών για ελεύθερη διακίνηση σε όλη την επικράτεια της Δημοκρατίας''.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ελεύθερης διακίνησης Ευρωπαίων πολιτών σε όλη την επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, είπε ότι αναγνωρίζεται από την ΕΕ ότι η κυβέρνηση έχει νόμιμες ανησυχίες, ιδιαίτερα στο θέμα της μεταχείρισης Ευρωπαίων πολιτών που έχουν εισέλθει από παράνομα λιμάνια και αεροδρόμια.

    Οπως εξήγησε, η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να επιβάλει ποινή φυλάκισης, αλλά έχει δικαίωμα να επιβάλει διοικητικό πρόστιμο ή εξώδικο.

    Ο ΥΠΕΞ διευκρίνισε ότι ο Ευρωπαίος που θα έχει εισέλθει παράνομα στην Κύπρο θα μπορεί μεν να περάσει στις ελεύθερες περιοχές, αλλά μπορεί να του επιβληθεί ένα λογικό πρόστιμο.

    ''Το αδίκημά του δεν θα είναι ότι θα έχει περάσει τη διαχωριστική γραμμή, αλλά ότι θα έχει εισέλθει από μη νόμιμο λιμάνι'', είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον ο όρος κλεπταποδόχος ισχύει ακόμη, ο κ. Ιακώβου απάντησε πως ''αυτό δεν αλλάζει, εκεί όπου υπάρχουν είτε ποινικά παραπτώματα είτε αστικά θα εξετάσει πχ ο ιδιοκτήτης κατά πόσον θα προσφύγει σε δικαστήριο διότι καταπατείται η περιουσία του''.

    Πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν χάνει το δικαίωμα να προσάψει κατηγορία εναντίον κάποιου, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ''υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψη της η Κυπριακή Δημοκρατία ασκώντας αυτό το κυρίαρχο δικαίωμά της''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να οδηγήσει στο δικαστήριο έναν Ευρωπαίο πολίτη που διανυκτέρευσε σε ξενοδοχείο Ε/Κ στα κατεχόμενα, είπε ότι κατά τη σύσκεψη υπήρχε και το επιχείρημα ότι μπορεί να γίνει αυτό και το επιχείρημα ότι δεν μπορεί να γίνει.

    ''Αυτή την αρμοδιότητα δεν την έχουν οι Υπουργοί. Αλλα είναι τα όργανα του κράτους που μπορούν να προσάψουν κατηγορίες. Οι Υπουργοί λαμβάνουν μόνο πολιτικές αποφάσεις'', είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξαν προβλήματα στη διαχωριστική γραμμή από την πρώτη Μαΐου, ο κ. Ιακώβου είπε ότι τα προβλήματα είναι πολύ σποραδικά και σημείωσε ότι ενόψει του γεγονότος ότι δεν υπήρχε χρόνος προετοιμασίας όσον αφορά το θέμα της διακίνησης πολιτών, η κυβέρνηση δείχνει μια ευελιξία.

    Σε ερώτηση κατά πόσον από την πρακτική εφαρμογή αυτού του κανονισμού υπάρχει κίνδυνος έμμεσης αναγνώρισης των κατοχικών αρχών, ο κ. Ιακώβου ήταν κατηγορηματικός λέγοντας ότι ''όχι δεν υπάρχει''.

    Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Διαχωριστική γραμμή -------------------------------------------- Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την επίσκεψη και τις επαφές του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ''πάρα πολλοί πρόσφατα έχουν πει ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους'' και ως εκ τούτου ερμηνεύει ''και την επίσκεψη του κ. Ταλάτ στις ΗΠΑ υπό την μορφή εκπροσώπου της τ/κ κοινότητας''.

    Επεσήμανε ότι ήδη το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση ότι δέχεται τον κ. Ταλάτ ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας, ενώ πρόσθεσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν μπορεί να δεχθεί τον κ. Ταλάτ υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα υπό το φως των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Για τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών για το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι αφορά την ανάλυση των προνοιών του Κανονισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη διευκρίνιση θεμάτων τα οποία προκύπτουν από τον Κανονισμό και το λεκτικό του Κανονισμού και τον καθορισμό συγκεκριμένης ερμηνείας η οποία να ακολουθείται γενικά από όλα τα κυβερνητικά τμήματα.

    Ερωτηθείς εάν πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ζητήσει από τους Ευρωπαίους τουρίστες που θα επισκέπτονται την Κύπρο να μην χρησιμοποιούν τα ξενοδοχεία τα οποία διαχειρίζονται παράνομα οι Τ/Κ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''πλην της παραίνεσης, η κυβέρνηση δεν έχει έλεγχο επί των όσων συμβαίνουν στην κατεχόμενη περιοχή''.

    Ομως, πρόσθεσε, ''οι νόμιμοι ιδιοκτήτες, οι οποίοι διατηρούν τον τίτλο ιδιοκτησίας, σύμφωνα και με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν στη διάθεσή τους αν επιθυμούν νόμιμα μέτρα''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για χρήση λιμανιών και αεροδρομίων από αμερικανικά και άλλα αεροσκάφη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν υπάρχει πληροφορία άλλη για το θέμα αυτό πλην των δημοσιογραφικών.

    Ιρλανδός Υπουργός - Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος ------------------------------------------------- Ο Ιρλανδός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντικ Ρος δήλωσε χθες πως η ΕΕ παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στο να δώσει απτές διαβεβαιώσεις στην τ/κ κοινότητα ότι το μέλλον της βρίσκεται ακόμη σε μιαν ενωμένη Κύπρο μέσα στην ΕΕ.

    Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Ρος, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, είπε ότι ''δεν είναι μυστικό πως η ξεκάθαρη προτίμηση της ΕΕ ήταν η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου την 1η Μαϊου'', σημειώνοντας ότι ''λυπούμαστε βαθύτατα που, μετά το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο στις 24 Απριλίου, δεν κατέστη δυνατό να πετύχουμε αυτόν το στόχο''.

    Ο κ. Ρος πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων είναι ''αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο λαός της Κύπρου σύντομα θα πετύχει την κοινή του μοίρα ως πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ''.

    Αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα, ο κ. Ρος είπε ότι η τ/κ κοινότητα εξέφρασε ''την καθαρή επιθυμία της για ένα μέλλον μέσα στην ΕΕ'' και σημείωσε πως το Συμβούλιο είναι ''αποφασισμένο να τερματίσει την απομόνωσή τους (των Τ/Κ) και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου με το να ενθαρρύνει την οικονομική τους ανάπτυξη''.

    Ο κ. Ρος αναφέρθηκε, επίσης, στην υιοθέτηση από το Συμβούλιο στις 29 Απριλίου του κανονισμού που αφορά τη διαχωριστική γραμμή στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι ''ο κανονισμός ήταν απαραίτητος για μιαν ομαλή διαδικασία ένταξης''.

    ''Παρέχει τους όρους υπό τους οποίους οι σχετικές πρόνοιες του δικαίου της ΕΕ εφαρμόζονται στη γραμμή μεταξύ του βόρειου τμήματος της Κύπρου, όπου η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου έχει αναβληθεί, και των περιοχών όπου η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''οι όροι του κανονισμού θα διευκολύνουν το εμπόριο και άλλους δεσμούς στη γραμμή, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζουν ότι διατηρούνται τα κατάλληλα επίπεδα προστασίας''.

    ''Πιστεύω ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε σε αυτόν τον κανονισμό αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα την επιθυμία του Συμβουλίου να στείλει ένα σήμα ενθάρρυνσης στην τ/κ κοινότητα ότι το μέλλον της βρίσκεται σε μιαν ενωμένη Κύπρο μέσα στην ΕΕ'', είπε.

    Ο κ. Ρος ανέφερε πως ''το επόμενο βήμα θα είναι η παρουσίαση από την Επιτροπή των συνολικών προτάσεων που ζήτησε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων'', σημειώνοντας ότι '' αυτές θα πρέπει να δίδουν ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ενσωμάτωση του νησιού και στη βελτίωση της επαφής μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την ΕΕ''.

    ''Το Συμβούλιο έχει εισηγηθεί ότι τα 259 εκατομμύρια ευρώ, που προορίζονταν για το βόρειο τμήμα της Κύπρου στην περίπτωση λύσης, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν τώρα για αυτόν τον σκοπό. Καλωσορίζω την πρόθεση της Επιτροπής να υποβάλει τις συνολικές της προτάσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος Βουλής - Επιστροφή -------------------------- Δεν υπάρχει προς το παρόν οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να καταλαγιάσουν λίγο τα πράγματα.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από το Στρασβούργο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα ανάμεσα στους ευρωβουλευτές για το γεγονός ότι δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι κάποιοι απλά αναφέρθηκαν στην ανάγκη να επανενωθεί η Κύπρος.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι στο Στρασβούργο έλαβε μέρος σε μιαν πανηγυρική εκδήλωση υποδοχής των νέων κρατών μελών της ΕΕ και των προέδρων των εθνικών κοινοβουλίων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    ''Η όλη τελετή ήταν και λιτή και εντυπωσιακή. Επιστρέφουμε με πολύ θετικές εντυπώσεις'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν υπήρχε οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετώπισης των Κυπρίων βουλευτών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''μπορεί κάποιος ευρωβουλευτής να εγείρει θέμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει πρόβλημα''.

    ''Για παράδειγμα, χθες κάποιοι είχαν αναφερθεί στην ανάγκη να επανενωθεί η Κύπρος, ως ευχή. Πιστεύω ότι και σήμερα, στη διάρκεια της διαπίστευσης, κάποιοι άλλοι βουλευτές να πουν ορισμένα πράγματα, αλλά δεν είναι δυνατόν μέσα από τους κανονισμούς του Ευρωκοινοβουλίου και τον τρόπο λειτουργίας της ΕΕ να εμποδιστεί η διαπίστευση'', είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χριστόφιας είπε πως δεν υπάρχει προς το παρόν οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού. ''Θα πρέπει να καταλαγιάσουν και λίγο τα πράγματα'', σημείωσε.

    Ερωτηθείς πότε διαβλέπει ανάληψη πρωτοβουλίας για λύση του Κυπριακού, ο κ. Χριστόφιας είπε: ''Ελπίζω πριν τον Δεκέμβρη και ελπίζω να έχουμε και λύση πριν τον Δεκέμβρη''.

    Σχολιάζοντας τη βομβιστική επίθεση εναντίον της οικίας του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι άκουσε ''με θλίψη'' το περιστατικό, σημειώνοντας ότι ''είναι κάτι που προκαλεί οργή και πολλά ερωτηματικά για το πού βαίνουμε''.

    ''Τέτοιες ενέργειες είναι βόμβες στα θεμέλια της δημοκρατίας και είναι απόλυτα καταδικαστέες'', πρόσθεσε.

    Πρόεδρος ιταλικού κοινοβουλίου - Τουρκία - Κυπριακό ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του ιταλικού κοινοβουλίου Πιερφερντινάντο Κασίνι, ο οποίος βρίσκεται στην Τουρκία ως επίσημος προσκεκλημένος του Τούρκου ομολόγου του Μπουλέντ Αρίντς, χαρακτήρισε αξιοσημείωτες τις προσπάθειες της Τουρκίας για επίλυση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις του σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον κ. Αριντς, ο κ. Κασίνι είπε πως η Τουρκία τήρησε μια εξαιρετικά θαραλλέα στάση στο Κυπριακό και ακολούθησε ένα ''τέλειο δρόμο''.

    Ο κ. Κασίνι είπε επίσης πως η Τουρκία θα πρέπει να γίνει μέλος της ΕΕ.

    «Η ΕΕ χρειάζεται την Τουρκία και η Τουρκία την ΕΕ. Πρόκειται για μια μακρά διαδικασία και θα πρέπει να γίνουν πολλά βήματα. Ωστόσο θα πρέπει και η ΕΕ να δώσει στην Τουρκία συγκεκριμένη ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων», ανέφερε.

    Ο κ. Κασίνι επεσήμανε πως οι διακυβερνητικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ιταλίας βρίσκονται στο ψηλότερο επίπεδο και πως ο ίδιος και ο κ. Αρίντς πρέπει να εργαστούν για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των κοινοβουλίων και των βουλευτών των δυο χωρών.

    Ο Πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ανέφερε πως κατά τη συνάντησή τους συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το Κυπριακό.

    Αναφέρθηκε στα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο σημειώνοντας πως ''η ΕΕ και οι ΗΠΑ και γενικά όλος ο κόσμος πρέπει να σώσουν τους Τ/Κ, οι οποίοι θέλουν τη λύση, από την απομόνωση από εδώ και μπρος'' και ζήτησε από τον κ. Κασίνι να καταβάλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Συνάντηση Πάουελ - Ταλάτ -------------------------- Ημίωρη συνάντηση είχαν χθες βράδυ στη Νέα Υόρκη ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Η συνάντηση έγινε σε αίθουσα στην έδρα του ΟΗΕ.

    Ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι όπως και προχθές στη συνάντησή του με τον ΓΓ έτσι και χθες ανέπτυξε στη συνάντησή του με τον κ. Πάουελ το ζήτημα της απομόνωσης των Τ/Κ και υποστήριξε ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είδε με συμπάθεια την υπόθεση των Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις του προς Τούρκους δημοσιογράφους ο κ. Ταλάτ είπε ότι οι Αμερικανοί θα δουν πρώτα κάποιες νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες και στη συνέχεια θα εξαγγείλουν συγκεκριμένα μέτρα.

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε πως το κλίμα κατά τη συνάντηση ήταν πάρα πολύ θετικό και ότι η όποια απόφαση για μέτρα ελάφρυνσης της απομόνωσης των Τ/Κ θα ληφθούν σε πολιτικό επίπεδο.

    Αρχικά η Μόνιμη Αντιπροσωπεία των ΗΠΑ στα ΗΕ είχε ανακοινώσει τη συνάντηση Πάουελ - Ταλάτ προσδίδοντας στον κ. Ταλάτ τον τίτλο του ''Τ/Κ Πρωθυπουργού'' (τίτλος που βρισκόταν εκτός εισαγωγικών στην ανακοίνωσή της).

    Κατόπιν παρεμβάσεων των Μόνιμων Αντιπροσωπειών της Ελλάδας και της Κύπρου στα ΗΕ η ανακοίνωση άλλαξε και σε αυτή αναφερόταν ο κ. Ταλάτ ως ηγέτης της τ/κ κοινότητας.

    ΔΗΣΥ - Διαγραφές βουλευτών -------------------------- Το Πολιτικό Γραφείο (ΠΓ) του ΔΗΣΥ αποφάσισε χθες βράδυ τη διαγραφή από το κόμμα των βουλευτών Πρόδρομου Προδρόμου και Ρίκκου Ερωτοκρίτου.

    ''Εκτίμηση του ΠΓ είναι ότι μέσα από αυτή την απόφαση είναι δυνατόν ο ΔΗΣΥ να κινηθεί με μεγαλύτερη ευελιξία, αποφασιστικότητα και τόλμη προκειμένου να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των μελών και ψηφοφόρων του αλλά και στις ανάγκες της εποχής μας'', δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Τάσος Μητσόπουλος μετά την υπό την προεδρία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη συνεδρία του ΠΓ, η οποία διήρκεσε 3,5 περίπου ώρες.

    Ανέφερε ότι η απόφαση του Πολιτικού Γραφείου, η οποία ελήφθη μετά από ψηφοφορία, είναι ότι ''με τις πράξεις τους και τις συμπεριφορές τους (οι Προδρόμου και Ερωτοκρίτου) έχουν θέσει εκτός κόμματος τους εαυτούς τους και ως εκ τούτου διαγράφονται''.

    Ο κ. Μητσόπουλος είπε πως στη διάρκεια της ψηφοφορίας για τη διαγραφή του κ. Προδρόμου ψήφισαν 28 από τα παριστάμενα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και υπήρξαν πέντε αποχές.

    Για τη διαγραφή του κ. Ερωτοκρίτου, πρόσθεσε, ψήφισαν 20 μέλη του Πολιτικού Γραφείου, υπήρξαν δέκα αποχές και δυο ψήφισαν εναντίον της διαγραφής.

    Αναφορικά με τις περιπτώσεις των βουλευτών Δημήτρη Συλλούρη και Σωτήρη Σαμψών, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως ''για την περίπτωση του κ. Συλλούρη έγινε σαφές ότι δεν στοιχειοθετείται οποιαδήποτε κατηγορία ως εκ τούτου κρίθηκε ότι δεν υφίσταται οποιοδήποτε θέμα''.

    Σε ότι αφορά τον κ. Σαμψών, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως ο κ. Σαμψών, ο μοναδικός από τους τέσσερις βουλευτές που παρέστη στην αποψινή συνεδρία, ανέγνωσε μια επιστολή προς τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και το Πολιτικό Γραφείο με την οποία διαχωρίζει τη στάση του ''από αντικομματικές ενέργειες και συμπεριφορές που τείνουν στη διάσπαση του κόμματος αλλά και από δημοσιεύματα και αναφορές της εφημερίδας ΜΑΧΗ με τις οποίες δεν έχει προφανώς καμία απολύτως σχέση''.

    Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι στην αρχή της συνεδρίας ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Δεοντολογίας του ΔΗΣΥ Μανώλης Χριστοφίδης έκανε μια μακροσκελή τοποθέτηση με επίκληση συγκεκριμένων αναφορών και δηλώσεων που έγιναν σε διάφορα ραδιοτηλεοπτικά μέσα αλλά και σε εφημερίδες από τους τέσσερις αυτούς βουλευτές, καθώς και επίκληση επιστολών, εγγράφων και τοποθετήσεων.

    Ανέφερε ακόμη ότι μέρος των αναφορών του κ. Χριστοφίδη στηρίχθηκε και σε επιστολές που απέστειλαν προς τα μέλη του ΠΓ οι κύριοι Προδρόμου και Ερωτοκρίτου.

    Πρόσθεσε ότι μετά την αναφορά του κ. Χριστοφίδη, ακολούθησε διεξοδική συζήτηση, στη διάρκεια της οποίας ακούστηκαν διάφορες απόψεις ''σε πνεύμα συγκατάβασης, συναίνεσης και διάθεσης συνδιαλλαγής''.

    Οπως είπε, στο τέλος της συζήτησης έγινε σαφές ότι έπρεπε να διαχωριστεί η θέση των Προδρόμου και Ερωτοκρίτου από τη θέση των Συλλούρη και Σαμψών.

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον θα ζητηθεί οι κύριοι Προδρόμου και Ερωτοκρίτου να εγκαταλείψουν τις βουλευτικές τους έδρες, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως δεν υπήρξε συζήτηση για ένα τέτοιο θέμα.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε συζήτηση περί της έκκλησης του πρώην Προέδρου του κόμματος Γιαννάκη Μάτση να μην ληφθούν αποφάσεις αλλά να υπάρξει έκτακτο συνέδριο, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι η επιστολή Μάτση διανεμήθηκε σε όλα τα μέλη του ΠΓ αλλά δεν ηγέρθη θέμα περί της επιστολής.

    Ανέφερε επίσης ότι τα κόμματα λειτουργούν στη βάση κάποιων αρχών και καταστατικών, τα οποία σε όλα τα δημοκρατικά κόμματα προβλέπουν και τη λήψη πειθαρχικών μέτρων.

    ''Συνεπώς όταν κάποιες καταστάσεις οδηγούνται σε κάποια αδιέξοδα είναι προφανές ότι χρειάζεται να επέλθει μια κάθαρση'', είπε.

    Στο μεταξύ, όπως ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, κατά την έναρξη της συνεδρίας, το ΠΓ καταδίκασε ''έντονα, ομόφωνα και απερίφραστα'' τη σημερινή βομβιστική ενέργεια κατά της οικίας του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί πλήγμα για την ομαλή λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος και της πολυφωνικής δημοκρατίας.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βομβιστική ενέργεια - Καταδίκη --------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καταδικάζει απερίφραστα τη βομβιστική ενέργεια που σημειώθηκε νωρίς χθες το πρωί εναντίον της οικίας του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη.

    ''Καταδικάζω απερίφραστα και με όλη τη δύναμη της ψυχής μου τη βομβιστική ενέργεια εναντίον της οικίας του Προέδρου του Νίκου Αναστασιάδη'', αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε γραπτή του δήλωση στην οποία προσθέτει ότι ''φαινόμενα αυτού του είδους αποτελούν βαρύτατο πλήγμα στη Δημοκρατία και τους θεσμούς του Κράτους''.

    ''Είναι αντίθετα με κάθε έννοια ηθικής και δυναμιτίζουν την ομαλή λειτουργία της πολιτικής ζωής στον τόπο μας και είμαι βέβαιος ότι ολόκληρος ο κυπριακός λαός τα καταδικάζει με βδελυγμία'', σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στη γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρεται στο γεγονός ότι ''η Κύπρος υπέφερε πολλά στο παρελθόν από πράξεις και φαινόμενα παρανομίας και δεν πρέπει να ξεχνούμε την πρόσφατη ιστορία μας''.

    ''Ουδείς έχει το δικαίωμα με απεχθείς πράξεις όπως η βομβιστική αυτή ενέργεια να αμαυρώνει τον πολιτικό μας πολιτισμό, τη δημοκρατική και ελεύθερη λειτουργία του κράτους ιδίως σε στιγμές ιστορικές όπως η τωρινή της επίσημης ένταξης μας στην ΕΕ'', τονίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι έχει ήδη δώσει ''σαφείς οδηγίες στις Αρχές της Δημοκρατίας να μην φεισθούν προσπαθειών για να πατάξουν αμείλικτα αυτού του είδους τις επαίσχυντες πράξεις και, στην Αστυνομία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα και να πράξει παν το δυνατό για τη διαλεύκανση του εγκλήματος αυτού και την προσαγωγή των ενόχων στη δικαιοσύνη''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί όλους ''σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση για να θεμελιωθεί η τόσο αναγκαία ενότητα πολιτών και πολιτικών δυνάμεων που χρειάζεται ιδίως αυτή την εποχή για την προώθηση και επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της πατρίδας μας''.

    Εκφράζει τέλος τη βαθιά του συμπάθεια προς τον κ. Αναστασιάδη, με τον οποίο έχει ήδη επικοινωνήσει τηλεφωνικά.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίθεση --------------------------------------- Η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη καταδίκασε απερίφραστα και με βδελυγμία τη βομβιστική επίθεση εναντίον της οικίας του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε χθες το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη.

    ''Η κυβέρνηση καλεί σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και εκφράζει τη συμπάθειά της προς τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και την οικογένειά του για την ταλαιπωρία και το σοκ που ασφαλώς έχουν υποστεί λόγω αυτού του γεγονότος'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Αυτού του είδους τα φαινόμενα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αποτελούν πλήγμα εναντίον της Δημοκρατίας, αμαυρώνουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τον πολιτισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θυμίζουν παρωχημένες εποχές.

    ''Πρέπει όλοι να έχουμε υπόψη τι ακριβώς συνέβη με παρόμοια φαινόμενα στο παρελθόν'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως οι Αρχές της Δημοκρατίας θα πατάξουν αμείλικτα αυτού του είδους τις ενέργειες.

    Ολα τα κόμματα εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδικάζοντας με βδελυγμία τη βοβιστική επίθεση κατά της οικίας του κ. Αναστασιάδη.

    Πρόεδρος Τσεχίας - Επίσημη επίσκεψη - Πρόγραμμα -------------------------------------------------- Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία.

    Κατά τη διάρκεια της τριήμερης παραμονής του στην Κύπρο, ο κ. Κλάους θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο κ. Κλάους φθάνει σήμερα στις 17:30 με ειδική πτήση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, όπου θα τον υποδεχθεί ο Υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προτού ο κ. Κλάους και η συνοδεία του αναχωρήσουν για τη Λευκωσία στις 17:45.

    Στις 20:30 θα δοθεί προς τιμή του κ. Κλάους και της συζύγου του δείπνο από την Επίτιμη Πρόξενο της Δημοκρατίας της Τσεχίας στην Κύπρο κα Ρολάνδη-Στρατή.

    Την Πέμπτη, θα γίνει στις 09:00 η επίσημη υποδοχή του κ. Κλάους στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα υποδεχθεί τον κ. Κλάους και στη συνέχεια θα γίνει ανάκρουση των εθνικών ύμνων Κύπρου και Τσεχίας.

    Ακολούθως, ο κ. Κλάους θα επιθεωρήσει άγημα της Εθνικής Φρουράς, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, και θα καταθέσει στεφάνι στο άγαλμα του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Στη συνέχεια οι δύο Πρόεδροι θα συστήσουν τις αντιπροσωπείες τους ο ένας στον άλλο και θα εισέλθουν στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου στις 09:10 θα πραγματοποιηθεί σύντομη συνάντησή τους.

    Σε αυτήν θα παρίστανται από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Χρίστου και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής και από πλευράς της Τσεχίας ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου της Τσεχίας Jiri Weigl και ο Πρεσβευτής της Τσεχίας στην Κύπρο Martin Vavra.

    Στις 09:20 θα αρχίσουν επίσημες συνομιλίες μεταξύ των δύο Προέδρων και των αντιπροσωπειών τους και στις 10:20 θα γίνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

    Στις επίσημες συνομιλίες θα συμμετάσχουν από πλευράς Τσεχίας ο Υφυπουργός Εξωτερικών Petr Kolar, ο Πρεσβευτής της Τσεχίας στην Κύπρο Martin Vavra, ο επικεφαλής του Γραφείου του Προέδρου Jiri Weigl, ο Διευθυντής της Γραμματείας του Προέδρου Ladislav Jakl, η Αναπληρωτής Διευθυντής του Πολιτικού Τμήματος του Γραφείου του Προέδρου Pavlina Kostkova και ο Σύμβουλος της Πρεσβείας της Τσεχίας στην Κύπρο Pavel Svitl.

    Από κυπριακής πλευράς θα μετέχουν ο Υπουργός Εσωτερικών και Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ανδρέας Χρίστου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου Τάσος Τζιωνής, ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δημοκρατία της Τσεχίας Χριστόφορος Γιάγκου και εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών η Ρέα Γιορδαμλή.

    Θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο στις 10:20.

    Εξάλλου, στις 10:40 ο κ. Κλάους θα μεταβεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου θα πραγματοποιηθεί συνάντησή του με τον Πρόεδρο του σώματος Δημήτρη Χριστόφια και θα γίνουν δηλώσεις.

    Στις 11:45 ο κ. Κλάους θα επισκεφθεί το Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα στο Δημοτικό Μέγαρο και στις 12:00 θα περιηγηθεί της παλιάς πόλης της πρωτεύουσας, συνοδευόμενος από το Δήμαρχο.

    Το απόγευμα, ο κ. Κλάους θα επισκεφθεί το Αρχαιολογικό Μουσείο, τη Λαϊκή Γειτονιά και την Αρχιεπισκοπή.

    Στις 21:00, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και η σύζυγός του θα παραθέσουν προς τιμή του Τσέχου ομολόγου του και της συζύγου του επίσημο δείπνο στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Την Παρασκευή, ο κ. Κλάους θα επισκεφθεί τις Πλάτρες, το αρχαίο Κούριο και την Πέτρα του Ρωμιού.

    Στις 12:40 θα φθάσει στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού, όπου θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πόλης Δημήτρη Κοντίδη, ο οποίος θα παραθέσει γεύμα προς τιμή του Τσέχου Προέδρου και της συζύγου του.

    Ακολούθως, στις 14:30, ο κ. Κλάους θα συναντηθεί στο ξενοδοχείο Αμαθούς με μέλη της τσεχικής κοινότητας στην Κύπρο και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Λευκωσία.

    Στις 15:50, ο κ. Κλάους θα φθάσει στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου θα έχει σύντομη συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, στην παρουσία των συζύγων των δυο Προέδρων.

    Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί η επίσημη αποχαιρετιστήρια τελετή, με την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δυο χωρών και την επιθεώρηση αγήματος από τον Τσέχο Πρόεδρο.

    Ο κ. Κλάους και η συνοδεία του θα αναχωρήσουν από το Προεδρικό για το Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 16:15 και στις 17:00 θα αναχωρήσουν από την Κύπρο με ειδική πτήση.

    Κύπρος - Πλήρες μέλος Συνδυασμένων Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας ---------------------------------------------------------------- Η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος των Συνδυασμένων Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι γνωστές ως JAA (Joint Aviation Authorities) στις 30 Απριλίου 2004.

    Οι Αρχές αυτές έχουν ως μέλη όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και άλλα ευρωπαϊκά κράτη και στόχος τους είναι η εναρμόνιση των κρατών μελών με τις αυστηρές διαδικασίες και κανονισμούς τους με σκοπό τη διασφάλιση και βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας των πτήσεων.

    Η εισδοχή της Κύπρου ως πλήρους μέλους των JAA ήταν προϋπόθεση που έθεσε η Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στα πλαίσια της εναρμόνισης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση.

    Ειδικοί των JAA επιθεώρησαν τόσο το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας όσο και τους Κυπριακούς Αερομεταφορείς και αφού ικανοποιήθηκαν για τα ψηλά επίπεδα ασφάλειας που τηρούνται στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και τις Κυπριακές Αεροπορικές Εταιρείες εισηγήθηκαν στο Συμβούλιο των JAA την αποδοχή της Κύπρου ως πλήρους Μέλους.

    Eurocontrol - Χώρες EMAC - Συμφωνία ------------------------------------------- Συμφωνία συνεργασίας επιτεύχθηκε μεταξύ του Eurocontrol και χωρών-μελών της περιφερειακής συνεργασίας Ευρώπης-Μέσης Ανατολής (EMAC).

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στις 28 και 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας) και αντιπροσωπειών των χωρών Κύπρου, Αιγύπτου, Ιορδανίας, Λιβάνου και Συρίας που είναι μέλη της περιφερειακής συνεργασίας ΕυρώπηςΜέσης Ανατολής σε θέματα Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας (European Middle East Air Traffic Management Coordination -EMAC) με στόχο τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ τους.

    Η EMAC δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της Κύπρου το Φεβρουάριο του 2003 και στόχο έχει τη στενή συνεργασία μεταξύ των χωρών μελών της EMAC για την ασφαλή και ομαλή ροή της κυκλοφορίας στην περιοχή.

    Η Κύπρος, συνεχίζει η ανακοίνωση, ως πλήρες μέλος του EUROCONTROL αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης καλείται να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή ενεργώντας ως γέφυρα μεταξύ των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Ευρώπης. Το συντονιστικό γραφείο της EMAC θα εδρεύει στην Κύπρο.

    Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μονογραφήθηκε Συμφωνία Συνεργασίας στον τομέα Διαχείρισης Εναέριας Κυκλοφορίας (Air Traffic Management) μεταξύ Eurocontrol και των χωρών μελών της EMAC η οποία στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία σε θέματα πολιτικής Αεροπορίας προς αμοιβαίο όφελος και ειδικότερα στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών εκ μέρους του Eurocontrol προς τις χώρες μέλη του EMAC για την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας στη διαχείριση της εναέριας κυκλοφορίας στην περιοχή.

    Η Συμφωνία καλύπτει ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως την οργάνωση του εναέριου χώρου και του συστήματος αεροδιαδρόμων, τη συνεργασία σε θέματα επικοινωνιών και πλοήγησης, στη διαχείριση της ροής εναέριας κυκλοφορίας, στην ασφάλεια της αεροναυτιλίας και σε θέματα εκπαίδευσης. Η Συμφωνία αυτή θα υπογραφεί μόλις εγκριθεί από τις αντίστοιχες κυβερνήσεις των χωρών μελών της EMAC και από το Eurcontrol.

    Aνεργία - Mάρτιος - Κύπρος - ΕΕ ----------------------------------- Στο 4,7% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Μάρτιο έναντι 8,8% που ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Με το ποσοστό αυτό η Κύπρος είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 10 νέων μελών της ΕΕ και την τέταρτη καλύτερη στην ΕΕ των «25».

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), στην Κύπρο το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 4,2% και στις γυναίκες 5,4%.

    Για την Ελλάδα, τα στοιχεία της Eurostat αφορούν το Δεκέμβριο του 2003, όπου το ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε έφτασε στο 9,3% του ενεργού πληθυσμού.

    Υψηλά ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών, όπου ο μέσος όρος ανεργίας φτάνει το 18%. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους είχαν η Ελλάδα και η Ιταλία με 27,1% ενώ την καλύτερη επίδοση είχε η Αυστρία με 7,3%.

    Στην Κύπρο η ανεργία μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών ήταν 10,2%, μια επίδοση που κατατάσσεται μέσα στις πέντε καλύτερες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη ----------------------------- Κέρδη σε ποσοστό 0,11% κατέγραψε για δεύτερη συνεχή ημέρα η χρηματαγορά. Ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας ανοδική πορεία ως αποτέλεσμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος κυρίως για τραπεζικούς τίτλους, ανήλθε στις 83,78 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 809 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 61% του τζίρου.

    Αύξηση σε ποσοστό 0,66% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 371,21 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο Κύπρου - Ημιτελικοί ------------------------------------------- Αρχίζει σήμερα η ημιτελική φάση του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου με τη διεξαγωγή των πρώτων αγώνων μεταξύ των τεσσάρων επικρατέστερων στους μέχρι τώρα αγώνες του Κυπέλλου, της ΑΕΛ και του ΑΠΟΕΛ που αποτελούν το ένα ζευγάρι και της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού που έχουν κληρωθεί ως το δεύτερο ζευγάρι των ημιτελικών.

    [03] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Ευρωβουλευτές - Επίτροποι - Διαπίστευση

    Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα εγκρίνει σήμερα τη διαπίστευση των 162 Ευρωβουλευτών, καθώς και των δέκα Επιτρόπων, που προέρχονται από τα νέα κράτη μέλη της Ενωσης.

    Εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας θα γίνει η διαπίστευση των βουλευτών Δώρου Χριστοδουλίδη και Ελένης Μαύρου (ΑΚΕΛ), Παναγιώτη Δημητρίου και Λευτέρη Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ), Μάριου Ματσάκη (ΔΗΚΟ) και Γιώργου Βαρνάβα (ΚΣ ΕΔΕΚ), καθώς και του Επιτρόπου Μάρκου Κυπριανού.

    [04] (Κ) Ταλάτ - ΗΠΑ - Επαφές - Δηλώσεις

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ μετέβη από τη Νέα Υόρκη στη Ουάσιγκτον, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής βουλής Χένρι Χάντι, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''.

    Επίσης ο κ. Ταλάτ θα παραστεί κατά την παραμονή του στην Ουάσιγκτον σε δυο εκδηλώσεις, η μια στο Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Μελετών και η άλλη στο Ιδρυμα Κληρονομιάς.

    [05] (Κ) Τ/κ Τύπος - Τουρκικά φορτηγά - Χώρες ΕΕ - Απαγόρευση

    Σε 1.500 τουρκικά φορτηγά μεταφοράς εμποροκιβωτίων απαγορεύτηκε η είσοδος σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης επειδή στα ασφαλιστικά έγγραφα, στη γνωστή πράσινη κάρτα, έχει διαγραφεί η Κυπριακή Δημοκρατία ως μη αναγνωρισμένη από την Τουρκία, γράφει η τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις''.

    Σύμφωνα με την ''Κίπρις'', με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ παρουσιάστηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα στη διακίνηση των τουρκικών εμπορευμάτων στην ευρωπαϊκή αγορά.

    [06] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Πατ Κοξ - Αποχώρηση

    [07] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Διαπιστευτήρια Κυπρίων βουλευτών

    [08] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Νέοι Επίτροποι - Επικύρωση

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 5/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7001            1,7103
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0665            2,0786
    Λίρα Αγγλίας                     1,1501            1,1569
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     225,2252        227,0148
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8217          2,8441
    Δολάριο Καναδά                     2,8321          2,8547
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9082         14,0056
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5521         15,6740
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6295          2,6504
    
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,57  (-1,44)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    402.003
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    298.070    364,73  (-1,75)
    FTSE Med 100 **                             6.572,38  ( 0,21)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    267.091    105,57  (-1,77)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     15.107     72,24  (-0,77)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.841     16,02  (-1,54)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      3.456     53,54  (-0,56)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        797     52,36  (-1,97)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     14.958     23,23  (-1,15)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     22.205     66,01  (-0,89)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.848      2,76  (-2,82)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.841      8,95  (-1,65)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,24  ( 0,08)
    Ξενοδοχεία                    £      4.826     30,86  (-1,56)
    Αλλες Εταιρείες               £     36.136     66,05  (-1,09)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικές ζημιές

    Ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα επικράτησε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, λόγω των έντονων πιέσεων που δέχθηκε η αγορά από το σύνολο σχεδόν των εισηγμένων τίτλων. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υποχώρησε, ύστερα από δύο ημέρες συνεχούς ανόδου, στο επίπεδο των 82 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,44%, κλείνοντας στις 82,57 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 402 χιλιάδες λίρες, εκ των οποίων οι 213 χιλιάδες λίρες αφορούσαν την Τράπεζα Κύπρου.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Διαχωριστική γραμμή - Ανακοίνωση

    Επίσημη ανακοίνωση όσον αφορά τον κανονισμό της ΕΕ για την διαχωριστική γραμμή εκδόθηκε σήμερα με την σαφή θέση και ερμηνεία της κυβέρνησης.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέγνωσε αποσπάσματα από την ανακοίνωση, λέγοντας ότι ''βάσει του ευρωπαϊκού κανονισμού, όλοι οι πολίτες της ΕΕ μπορούν να διέρχονται τη γραμμή χωρίς οποιοδήποτε κώλυμα, ενώ κάθε Κύπριος ή άλλος πολίτης της Ενωσης που διέρχεται τη γραμμή, έχοντας αφιχθεί στην Κύπρο από μη νόμιμο σημείο εισόδου, παραβαίνει το νόμο''.

    Οπως είπε, η Κυπριακή Δημοκρατία θα δικαιούται, ως θέμα εσωτερικού δικαίου, να επιβάλει διοικητικές ή άλλες κυρώσεις στους πολίτες της ΕΕ που έχουν αφιχθεί από μη νόμιμο λιμένα.

    Αναφορικά με πολίτες τρίτων χωρών, είπε ότι σε αυτούς θα επιτρέπεται η διακίνηση από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές καθώς και η επιστροφή τους, ''εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που υπάρχουν στον κανονισμό, δηλαδή να διαθέτουν άδεια παραμονής που να εκδίδεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, ή να έχουν έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο''.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Ανασχηματισμός - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Διαχωριστική γραμμή - Φιλορί

    Η Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύεται απόλυτα με τον κανονισμό του Συμβουλίου Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε σχέση με το νομικό καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του για το Δουβλίνο όπου θα παραστεί στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη ο κ. Ιακώβου είπε πως ''αυτό το οποίο διασφαλίζει η ΕΕ (με τον κανονισμό) είναι την ελευθέρα διακίνηση των Ευρωπαίων πολιτών και την ελεύθερη διακίνηση των εμπορευμάτων, τα οποία παράγονται εξ ολοκλήρου στην τ/κ κοινότητα και υπό κάποιους όρους της Ευρώπης όσον αφορά θέματα υγείας αλλά και άλλα αρκετά πολύπλοκα θέματα''.

    [15] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκικά φορτηγά - Ταλάτ

    Το πρώτο βήμα αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας έκανε χθες η Τουρκία, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την οποία αποδέχεται την πράσινη κάρτα στην οποία αναφέρεται και η Κυπριακή Δημοκρατία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [16] (Κ) Συνέδριο -Economist- Μολυβιάτης

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Πέτρος Μολυβιάτης, σε ομιλία του στην «8η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση, που διοργανώνεται από το Economist, με θέμα : «Αρχές και προτεραιότητες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής» αναφέρθηκε εκτενώς στο Κυπριακό και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Ο κ. Μολυβιάτης ξεκαθάρισε ότι ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διαχωρίσει το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά.

    Πρόσθεσε ωστόσο «δεν θέλουμε με την ευκαιρία του αποτελέσματος ενός δημοψηφίσματος να σταθεί αυτό εμπόδιο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Τη θέση αυτή υποστηρίζει με θέρμη και η Κυπριακή Κυβέρνηση».

    Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο είπε ότι είναι υποχρέωση όλων να το σεβαστούν λέγοντας «κανένας δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν λαό γιατί ψήφισε είτε θετικά είτε αρνητικά».

    [17] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνεδρία

    [18] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Νίκη ΑΕΚ

    [19] (Κ) Ομογενείς - Συντηρητικό Κόμμα - Κυπριακό

    Το Συντηρητικό Κόμμα θεωρεί ότι οι προσπάθειες για λύση του Κυπριακού θα πρέπει να συνεχισθούν στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών και βάσει του σχεδίου Ανάν, δήλωσαν ο Σκιώδης Υπουργός Εξωτερικών Μάικλ Ακραμ και ο Σκιώδης Υπουργός για θέματα Ευρώπης Ρίτσαρντ Σπρινγκ, σε διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με αντιπροσωπεία της ομογένειας.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Τσεχίας - Επίσημη επίσκεψη - Αφιξη στην Κύπρο

    H λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιβληθεί από τα έξω αλλά από τον Κυπριακό λαό, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους ο οποίος έφθασε στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Κλάους είπε ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του στην Κύπρο, η οποία πραγματοποιείται σε μια ιστορική στιγμή με την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ.

    Εξαίροντας την φιλία μεταξύ των δύο χωρών, ο Πρόεδρος της Τσεχίας είπε ότι η Κύπρος και η χώρα του ως μέλη της ΕΕ θα έχουν τώρα πολλές ευκαιρίες για συνεργασία και να λάβουν αποφάσεις που θα επηρεάσουν το μέλλον της Ευρώπης.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνικό - Δήλωση

    Προτεραιότητα της ε/κ πλευράς είναι να δικαιολογήσει το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και η απάμβλυνση της απογοήτευσης που υπάρχει σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης για τη μη λύση του Κυπριακού, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 5 May 2004 - 17:49:20 UTC