Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Εκρηξη χειροβομβίδας - Οικία Νίκου Αναστασιάδη
  • [02] (Κ) Ανάν - Ταλάτ - Συνάντηση
  • [03] (Κ) Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Σελήνη - Ολική έκλειψη
  • [06] (Κ) ''Ensemble Philharmonia'' - Ε/Κ και Τ/Κ καλλιτέχνες - ''Ημέρα της Ευρώπης''
  • [07] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Διεύρυνση - ΕΕ
  • [08] (Κ) Καραμανλής - 27η Γιορτή Βιβλίου - Τιμώμενη χώρα η Κύπρος
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίθεση
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Τσεχίας - Επίσκεψη
  • [12] (Κ) Κύπρος - Πλήρες μέλος Συνδυασμένων Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας
  • [13] (Κ) Eurocontrol - Χώρες EMAC - Συμφωνία
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Διαχωριστική γραμμή
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη
  • [19] (K) Aνεργία - Mάρτιος - Κύπρος - ΕΕ
  • [20] (Κ) Ρουσόπουλος - Αναστασιάδης - Επίθεση
  • [21] (Κ) Φιλορί - Φερχόιγκεν - Γλαύκος Κληρίδης - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Διαχωριστική γραμμή - Υπουργική σύσκεψη
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Τσεχίας - Επίσημη επίσκεψη - Πρόγραμμα
  • [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [25] (Κ) Ιρλανδός Υπουργός - Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αφιξη - Δηλώσεις

  • [01] (K) Εκρηξη χειροβομβίδας - Οικία Νίκου Αναστασιάδη

    Εκρηξη χειροβοβίδας σημειώθηκε στις 4.10 το πρωί έξω από την οικία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη, στη Λεμεσό, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές.

    Ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ απέδωσε την έκρηξη σε πολιτικά ελατήρια.

    [02] (Κ) Ανάν - Ταλάτ - Συνάντηση

    Ημίωρη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν είχε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χθες αργά το βράδυ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι ανέφερε προς τον ΓΓ ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη στάση της πλευράς του, δεν είναι δίκαιο να συνεχίζεται η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    [03] (Κ) Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την πορεία των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων, αναμένεται να συζητήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο τελευταίος στην Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι διαφωνίες στον Δημοκρατικό Συναγερμό με αφορμή την κομματική απόφαση για υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν και η σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου απασχολούν τα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερινές εφημερίδες προβάλλουν επίσης δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό καθώς και πληροφορίες για πρόθεσή του να προβεί σε ανασχηματισμό στον κυβερνητικό συνασπισμό.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Προδρόμου Ρίκκος εκτός ΔΗΣΥ'' γράφει ότι οι δύο βουλευτές του Συναγερμού εκτιμάται ότι έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός κόμματος με την αντίδραση και την συμπεριφορά που επέδειξαν χθες και προχθές. Στη σημερινή συνεδρία το ΠΓ θα εξετάσει και τις περιπτώσεις Συλλούρη Σαμψών που θα εξαρτηθούν από το κλίμα. Αλλού αναφέρεται σε ''περίεργους υπαινιγμούς Τάσσου Παπαδόπουλου'' και γράφει ότι μόνος του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις του χθες, υποστηρίζει ότι δεν αφορούσαν τον ίδιο οι καταγγελίες Φερχόιγκεν.

    ''Η Μάχη'' κυκλοφόρησε σήμερα με μαυρισμένο το πάνω ήμισυ της πρώτης σελίδας της και τη λέξη ''φίμωση'' γραμμένη πλαγίως και με κεφαλαία πάνω στο μαύρο φόντο. Στο κάτω ήμισυ της σελίδας, κάτω από τον τίτλο ''Αιδώς Αργείοι!!!'' γράφει πως ''μαύρη σελίδα στην ιστορία των δημοκρατικών θεσμών και της Ελευθερίας του Τύπου στον τόπο μας γράφτηκε χθες, με την υπογραφή του Νίκου Αναστασιάδη''. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ''σε μια άνευ προηγουμένου αντιδημοκρατική συμπεριφορά, ουσιαστικά επιχειρεί εκβιασμό των δημοσιογράφων που εργάζονται στη Μάχη χρησιμοποιώντας την απειλή για διαγραφή του βουλευτή Σωτήρη Ν. Σαμψών ο οποίος διαφώνησε με την πολιτική του 'ναι' έναντι του σχεδίου Ανάν''. Αλλού γράφει ότι στις 21 Μαϊου η Βουλή τερματίζει το νομοθετικό της έργο ενόψει των ευρωεκλογών.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Οριστικό ρήγμα στο ΔΗ.ΣΥ.'' γράφει ότι η κάθοδος του κόμματος στις ευρωεκλογές του Ιούνη με δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια είναι πλέον δρόμος χωρίς επιστροφή με τον βουλευτή Πρόδρομο Προδρόμου να εξαγγέλλει το συνδυασμό ''Ευρωπαϊκός και Πατριωτικός Συναγερμός Συναγερμός για την Ευρώπη''. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρεί σε μίνι ανασχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού και έχει ενημερώσει ήδη τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους και σήμερα αναμένεται να ενημερώσει Χριστόφια και Ομήρου.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Κάνει Πίσω ο Μάτσης'' γράφει ότι χωρίς ''πατέρα'' φαίνεται ότι μένουν οι υπό κατηγορία για αντικομματική συμπεριφορά βουλευτές του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, Δημήτρης Συλλούρης, Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Σωτήρης Σαμψών, αφού ο Γιαννάκης Μάτσης ''δείχνει απρόθυμος να βάλει το δικό του στίγμα στη διάσπαση της παράταξης''. Αλλού γράφει ότι το Σεπτέμβριο τοποθετείται από τους μεσολαβητές νέα ετυμηγορία επί του σχεδίου Ανάν. Όπως αναφέρεται ''ποντάρουν σε Χριστόφια και δίνουν εγγυήσεις''

    Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον κύριο τίτλο «Πέφτουν κεφάλια» γράφει ότι οι κραδασμοί που προκάλεσε στο ΔΗΣΥ η συνεδριακή απόφαση για υπερψήφιση του Σχεδίου Ανάν και η διαφορετική στάση που τήρησαν επώνυμα στελέχη και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος οδηγούν τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε οριστική ρήξη. Σήμερα συνέρχεται το Πολιτικό Γραφείο για να διαγράψει όσους των διαφωνούντων μετείχαν σε διασπαστικές ενέργειες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας «κίνησε γη και ουρανό» για να τερματιστεί το θέμα που ήγειραν οι Σοσιαλιστές στο Ευρωκοινοβούλιο ζητώντας χωριστή ψηφοφορία για τους έξι Κύπριους παρατηρητές που θα αποκτήσουν σήμερα το καθεστώς των ευρωβουλευτών.

    Η «Χαραυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «ΔΗΣΥ: Σείεται συθέμελα» γράφει ότι ο Πρόδρομος Προδρόμου εξήγγειλε «ευρωπαϊκό Πατριωτικό Συναγερμό» με ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές και καλεί την ηγεσία του ΔΗΣΥ να αλλάξει άρδην πολιτική. Ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου δεν πάει στο ΠΓ και μέσω επιστολής στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ δεν απολογείται ενώ την έξοδό του από το κόμμα εξήγγειλε ο Χριστόδουλος Ταραμουντάς. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στην τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τις 6-8 Μαΐου ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή κατά την οποία θα συζητηθούν η πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [05] (Κ) Σελήνη - Ολική έκλειψη

    [06] (Κ) ''Ensemble Philharmonia'' - Ε/Κ και Τ/Κ καλλιτέχνες - ''Ημέρα της Ευρώπης''

    Ε/Κ και Τ/Κ σολίστες ενώνονται για πρώτη φορά με συναδέλφους τους από κράτη μέλη της ΕΕ και συγκροτούν υπό την Καλλιτεχνική Διεύθυνση του Κύπριου μαέστρου Σπύρου Πίσυνου το ''Ensemble Philharmonia'' το νέο επαγγελματικό 20μελές μουσικό σύνολο της Κύπρου το οποίο πραγματοποιεί την παρθενική του εμφάνιση με ''Ενα κονσέρτο για την Ευρώπη του 2004'' στις 9 Μαΐου,''Ημέρα της Ευρώπης''.

    [07] (Κ) Πρόεδρος ΗΠΑ - Διεύρυνση - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους χαιρέτησε την διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την οποία καλωσόρισε στους κόλπους της δέκα ακόμη χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    [08] (Κ) Καραμανλής - 27η Γιορτή Βιβλίου - Τιμώμενη χώρα η Κύπρος

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκρηξη χειροβομβίδας - Οικία Νίκου Αναστασιάδη ------------------------------------------- Εκρηξη χειροβοβίδας σημειώθηκε στις 4.10 το πρωί έξω από την οικία του Προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκου Αναστασιάδη, στη Λεμεσό, που είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν μικρές υλικές ζημιές.

    Ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ απέδωσε την έκρηξη σε πολιτικά ελατήρια.

    Την έκρηξη καταδίκασαν οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου και Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις ---------------------------------------- Η ε/κ πλευρά, αφού παρέλθει μια μικρή περίοδος, θα συνεχίσει τη χαραγμένη της πολιτική για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από το Λονδίνο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στόχος της ε/κ πλευράς είναι να επέλθουν τέτοιες βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν, να παρασχεθούν αποτελεσματικές διασφαλίσεις για την εφαρμογή του σχεδίου και για τα θέματα ασφάλειας, ''που να καταστήσουν δυνατή την πρόοδο προς μια λύση''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, στο περιθώριο της επίσημης τελετής ένταξης των δέκα νέων κρατών μελών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στο Δουβλίνο την 1η Μαΐου, συναντήθηκε με αρχηγούς κρατών, στους οποίους εξήγησε τους λόγους για τους οποίους οι Ε/Κ καταψήφισαν το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες τού δήλωσαν πως σέβονται την απόφαση της ε/κ κοινότητας.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το κλίμα κατά τις συναντήσεις του ήταν ''πολύ θερμό''.

    ''Σίγουρα οι περισσότεροι εξέφρασαν απογοήτευση για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αλλά όλοι ανεξαιρέτως δεν παρέλειψαν να τονίσουν ότι είναι σεβαστή η απόφαση του λαού'', προσθέτοντας ότι τα όσα λέχθηκαν περί ψυχρού κλίματος δεν είχαν καμμία σχέση με την πραγματικότητα.

    Ερωτηθείς για το τι διαμείφθηκε στη σύντομη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού είπε ότι είχε και άλλες φορές συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, πρόσθεσε πως ''ήταν μια διπλωματική αβρότητα, όπως και άλλες φορές σας είπα, δεν αποδίδω καμμία σημασία σε τέτοιες συναντήσεις''.

    ''Ηταν όπως πάντα ευγενής, αλλάξαμε μια-δυο κουβέντες για το Κυπριακό, αλλά χωρίς καμμιά ιδιαίτερη πολιτική σημασία'', σημείωσε ο Πρόεδρος.

    Σε ερώτηση αν συναντήθηκε με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν και αν συζητήθηκαν τα όσα είπε ο Γερμανός Επίτροπος περί εξαπάτησής του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είχε μαζί του μια ''σχετικά μακρά συνομιλία'' στην οποία ''έχουμε διευθετήσει να συναντηθούμε προσεχώς''.

    ''Εξήγησα την κατάσταση στον κ. Φερχόιγκεν'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως ''ο ίδιος μου εξήγησε ποιο ήταν το νόημα της δήλωσής του, τονίζοντας ότι είχε σχετική ενημέρωση από την Κύπρο''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ρώτησε τον Γερμανό Επίτροπο σε ποιον αναφερόταν όταν είπε ότι εξαπατήθηκε και πρόσθεσε: ''Σας διαβεβαιώνω ότι (ο κ. Φερχόιγκεν) είπε ότι σίγουρα δεν είμαι εγώ αυτός που τον εξαπάτησε''.

    Σε ερώτηση αν διαβλέπει μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να αρχίζει μια νέα πρωτοβουλία για την επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''η γενική εντύπωση, νομίζω, είναι ότι δεν αναμένεται σύντομα καμμιά πρωτοβουλία''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι τουλάχιστον σε όσες επαφές είχε, ''όλοι δείχνουν κατανόηση και σεβασμό για την απόφαση του κυπριακού ελληνισμού, παρά την απογοήτευση που είχαν''.

    Σημείωσε ωστόσο ότι ''ο μόνος ο οποίος, κατά τη γνώμη μου, εξακολουθεί να φαίνεται ενοχλημένος, είναι ο Πατ Κοξ, ο οποίος αναφέρθηκε στις καταγγελίες για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις καταγγελίες που πήρε για τον χειρισμό της πρόσβασης στα Μέσα Ενημέρωσης, για το κλίμα τρομοκρατίας, όπως είπε, και καταπίεσης που είχε εφαρμοστεί πριν από το δημοψήφισμα''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Sky TV - Κυπριακό - ΕΕ ---------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα για να συμφωνηθεί χωρίς να διασφαλίζονται οι αναγκαίες εγγυήσεις στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Sky TV μετά την επίσημη τελετή ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε ότι για το θέμα της λύσης του πολιτικού προβλήματος του νησιού δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ένα ''πρόχειρο μπάλωμα'' που θα δημιουργούσε προβλήματα στο μέλλον. Παρατήρησε ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στις συνομιλίες ήταν αποφασισμένα να βοηθήσουν την Τουρκία χωρίς, ίσως, να λάμβαναν υπόψη την ε/κ κοινή γνώμη.

    Αναφερόμενος στο προτεινόμενο σύνταγμα της διευρυμένης Ευρώπης το χαρακτήρισε ως ένα εξαιρετικό κείμενο, επισημαίνοντας πως η Κύπρος έχει συμβάλει στη δημιουργία του.

    Ευρωκοινοβούλιο - Επαρση σημαιών νέων κρατών - Κύπρος ------------------------------------------ Σε μια σεμνή αλλά συγκινητική τελετή, πραγματοποιήθηκε χθες η έπαρση της σημαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Φανερά συγκινημένος, ο κ. Χριστόφιας παρέδωσε στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ τη σημαία της Κύπρου και δήλωσε: ''Από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τιμή και χαρά, σας παραδίδω τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευχαριστώ θερμά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εσάς προσωπικά''.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου είπε: ''Καλωσορίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο''.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Συνεδρία διευρυμένης ολομέλειας -------------------------------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλωσόρισε χθες τα 162 νέα μέλη του, ανάμεσά τους και έξι Κύπριους, μετά την τελετή έπαρσης των σημαιών των δέκα νέων κρατών μελών του Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

    Στο Ευρωκοινοβούλιο τις έξι έδρες της Κύπρου θα καταλάβουν από σήμερα μέχρι τον Ιούλιο οι βουλευτές Δώρος Χριστοδουλίδης και Ελένη Μαύρου (ΑΚΕΛ), Παναγιώτης Δημητρίου και Λευτέρης Χριστοφόρου (ΔΗΣΥ), Μάριος Ματσάκης (ΔΗΚΟ) και Γιώργος Βαρνάβα (ΚΣ ΕΔΕΚ).

    Μιλώντας στην πρώτη διευρυμένη ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ εξήρε όλους όσοι συνεισέφεραν σε αυτή τη στιγμή, Ευρωβουλευτές και βουλευτές από τα εθνικά κοινοβούλια, τις κυβερνήσεις των κρατών μελών και τις πολλές προεδρίες της ΕΕ, καθώς και την αποφασιστική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ''τη μοναδική, προσωπική ηγεσία'' του Επίτροπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    ''Οι 636 (ευρωβουλευτές) επιθυμούμε να καλωσορίσουμε θερμά τους 162 (νέους) στην οικογένειά μας'', είπε ο κ.Κοξ.

    Ανάν - Ταλάτ - Συνάντηση ------------------- Ημίωρη συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν είχε ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, χθες αργά το βράδυ στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι ανέφερε προς τον ΓΓ ότι μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και τη στάση της πλευράς του, δεν είναι δίκαιο να συνεχίζεται η απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

    «Οι Τουρκοκύπριοι δεν έχασαν το όραμά τους για λύση. Επιθυμούν να επιλυθεί το πρόβλημα το συντομότερο γιατί είναι κάτω από καταπιεστική απομόνωση» είπε ο κ. Ταλάτ.

    Εκπρόσωπος του ΟΗΕ ανέφερε ότι ο ΓΓ συνεχάρη τον κ. Ταλάτ για την ηγεσία του και το ρόλο του στο δημοψήφισμα, ενώ συζήτησαν τις εξελίξεις καθώς και μέτρα για μείωση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    Απόψε στις 10 το βράδυ ο κ. Ταλάτ θα συναντηθεί στην έδρα του ΟΗΕ, με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, για να αναχωρήσει στη συνέχεια για την Ουάσιγκτον. Λίγο πριν τη συνάντηση Ανάν Ταλάτ, ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είχε συνομιλία με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    ΥΠΕΞ - Διαχωριστική γραμμή - Κανονισμός ΕΕ -------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση θα μελετήσει τον κανονισμό που ενέκρινε η ΕΕ την περασμένη Πέμπτη για το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής και θα λάβει τις ανάλογες αποφάσεις, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    ''Ο κανονισμός πέρασε την περασμένη Πέμπτη. Τον μελετούμε και θα πάρουμε αποφάσεις'', είπε και πρόσθεσε ότι ''κάποιες προσωρινές αποφάσεις ελήφθησαν όσον αφορά τη διέλευση πολιτών της Ευρώπης από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές''.

    Ο κ. Ιακώβου κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι οι τουρίστες θα μπορούν να φθάνουν στην Κύπρο μέσω των νόμιμων λιμένων της και μετά να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα. ''Αυτό είναι σχετικά σωστό'', είπε ο κ. Ιακώβου. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ''υπάρχουν δυνατότητες να μην γίνει αυτό. Θα πρέπει να αποφασιστεί σε πολιτικό επίπεδο κατά πόσον αυτό που θα πετύχει δεν πρόκειται να κάνει άλλη ζημιά στην Κύπρο αυτή τη δεδομένη στιγμή''.

    ''Το θέμα είναι να σταθμίσουμε τις προοπτικές και τους κινδύνους και αυτό πρέπει να γίνει σε πολύ ψηλό πολιτικό επίπεδο'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ιακώβου διέψευσε πληροφορίες που θέλουν την κυπριακή κυβέρνηση να έδωσε διαβεβαιώσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πως προτίθεται να προσφέρει η ίδια 250 εκατ. ευρώ προς τους Τ/Κ, εάν το ποσό αυτό δεν εκταμιευθεί από την ΕΕ.

    ΥΠΕΞ Κύπρου - Κένυας - Συνάντηση -------------------------------- Η Κένυα συγχαίρει την Κύπρο για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας δια στόματος του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας Στίβεν Μουσιόκα ότι τώρα η Κένυα έχει έναν πολύ καλό φίλο στην ΕΕ.

    Ο κ. Μουσιόκα είχε χθες στη Λευκωσία συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Ιακώβου, με πρόσκληση του οποίου επισκέπτεται την Κύπρο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κενυάτης Υπουργός εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του προς τις προσπάθειες της Κύπρου για επίλυση του Κυπριακού και είπε ότι με την ένταξή της στην ΕΕ η χώρα, βρίσκεται στο σωστό δρόμο για επίλυση του εθνικού της προβλήματος.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο κ. Μουσιόκα είναι ο πρώτος επίσημος επισκέπτης μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και είναι ένας πολύ καλός φίλος και γνώστης της Κύπρου.

    Ο Κενυάτης Υπουργός εξέφρασε τα συγχαρητήριά του για την ένταξη στην ΕΕ και είπε ότι η Κένυα έχει τώρα ένα καλό φίλο μέσα στην Ενωση.

    Νικαράγουα - ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΕΕ --------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουα Νόρμαν Καλντέρα Καρντενάλ, σε μήνυμά του προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, διαβιβάζει τα ειλικρινή συγχαρητήρια της χώρας του για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    ''Είμαστε σίγουροι ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα συμβάλει στην ενδυνάμωση των σχέσεων της ΕΕ με τη Νικαράγουα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την ανεκτίμητη υποστήριξη στην παρούσα πολιτική και οικονομική διεργασία που πραγματοποιείται στη χώρα μας'', αναφέρει ο κ. Καρντενάλ.

    Τέλος, ο Υπουργός Εξωτερικών της Νικαράγουα αναφέρει ότι αυτό το σημαντικό ιστορικό βήμα θα βοηθήσει στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων φιλίας και συνεργασίας που υπάρχουν μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Δημοκρατίας της Νικαράγουα.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Ομιλία - Κυπριακό ------------------------------------------ Η επανένωση παραμένει για την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ''ένα όραμα και μια πολιτική προτεραιότητα σε πρώτο πλάνο'', δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε ομιλία του στο διεθνές σεμινάριο ''Η Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ: Ανάλυση και Προοπτικές'', ο κ. Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ''θα συνεχίσει τις προσπάθειες επανένωσης και για αυτόν τον σκοπό θα λάβει όλες τις δυνατές πρωτοβουλίες που θα επιτρέψουν στους Τ/Κ πολίτες να επωφεληθούν πλήρως από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ''.

    Ανέφερε ότι ''η πρόταση που κατατέθηκε από την κυπριακή κυβέρνηση στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων και που συνιστούσε στην αποδέσμευση, από τώρα, ενός ποσού της τάξης πέραν των 250 εκατομμυρίων ευρώ, που αρχικά προβλεπόταν στην περίπτωση επανένωσης, έγινε ώστε η τ/κ κοινότητα να μπορέσει να επωφεληθεί, από την ημερομηνία ένταξης''.

    Για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, είπε ότι ''δεν πρέπει να ερμηνευτεί ως η θέληση των μεν να προβούν στην επιλογή της λύσης και της επανένωσης, και των δε να επιλέξουν το αντίθετο''.

    Αθήνα - Ερντογάν - Επίσκεψη --------------------------- Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ύστερα από πρόσκληση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Οι δύο Πρωθυπουργοί θα συζητήσουν την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων, τις εξελίξεις στο Κυπριακό και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, και θα ανταλλάξουν απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

    Ο κ. Ερντογάν θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, καθώς και την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Αννα Ψαρούδα Μπενάκη.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του θα συνοδεύεται από αριθμό επιχειρηματιών και εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ενώ με την ευκαιρία της επίσκεψης του κ. Ερντογάν θα συγκληθεί στην Αθήνα το Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο.

    Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά --------------------------------- Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, την πορεία των ελληνοτουρκικών και των ευρωτουρκικών σχέσεων, αναμένεται να συζητήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει ο τελευταίος στην Αθήνα από τις 6 έως τις 8 Μαΐου.

    Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του χθες ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης οι θέσεις του κόμματος δεν αλλάζουν και πρόσθεσε ότι «εμείς ανοίξαμε τις πόρτες γι αυτές τις διαδικασίες, εμείς ισχυροποιήσαμε αυτή την πορεία, και θα τη συνεχίσουμε».

    Αθήνα - Βρετανός Πρεσβευτής για Κυπριακό ------------------------------------ Την ανάγκη οικονομικής υποστήριξης των Τουρκοκυπρίων για να επιτευχθεί άνοδος του βιοτικού τους επιπέδου τόνισε ο Βρετανός Πρεσβευτής στην Αθήνα Ντέιβιντ Μάντεν μιλώντας στην ΝΕΤ, αποκλείοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο αναγνώρισης των κατεχομένων.

    ''Η προοπτική της αναγνώρισης της βόρειας Κύπρου δεν είναι στο πρόγραμμα. Κανείς δεν ομιλεί για το θέμα με αυτούς τους όρους. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ έλαβε μέτρα για να βοηθήσει τους Τουρκοκυπρίους, ενώ φυσικά είμαστε ευτυχείς που οι Ελληνοκύπριοι είναι στην ΕΕ. Το επόμενο βήμα τώρα είναι να υπάρξει βοήθεια για τους Τουρκοκυπρίους, αλλά δεν υπάρχει θέμα αναγνώρισης τους ως κράτος'', είπε ο κ. Μάντεν.

    Υπουργός Εσωτερικών - Ευρωεκλογές ----------------------------- Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε χθες πως στις 7 Μαΐου θα προκηρύξει τις ευρωεκλογές, ενώ στις 20 Μαΐου θα πρέπει να υποβληθούν οι υποψηφιότητες.

    Ο κ. Χρίστου είπε πως το Υπουργείο έχει μπει στην ''ευθεία'' των ευρωεκλογών, προσθέτοντας πως στις 7 Μαΐου θα πρέπει να προκηρύξει τις εκλογές και θα πρέπει να ορίσει το Γενικό Εφορο Εκλογών, το Βοηθό Γενικό Εφορο Εκλογών και τους Εφόρους Εκλογών.

    Στις 20 Μαϊου, συνέχισε, πρέπει να υποβληθούν οι υποψηφιότητες και ότι μετά τις 20 του μηνός τυπικά ξεκινά η προεκλογική εκστρατεία.

    Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία για τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών τον ερχόμενο Ιούνιο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως στις επικείμενες ευρωεκλογές όλοι οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, καθώς και όλοι οι Τ/Κ και Ευρωπαίοι πολίτες, οι οποίοι έχουν εγγραφεί μέχρι τις 2 Απριλίου πρέπει να προσέλθουν για άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος με την πολιτική τους ταυτότητα.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών προέτρεψε όλους τους Κύπριους και Ευρωπαίους πολίτες όπως αποκτήσουν δελτίο ταυτότητας, εάν τυχόν δεν έχουν, προσθέτοντας πως ''χωρίς δελτίο ταυτότητας δεν θα μπορέσει κανένας να ψηφίσει έστω και αν έχει -που οι πλείστοι έχουν- εκλογικό βιβλιάριο''.

    Πρόδρομος Προδρόμου - Διάσκεψη Τύπου - Ευρωεκλογές -------------------------------------------------- Εκπροσωπώντας, όπως είπε, δεκάδες στελέχη του ΔΗΣΥ, ο βουλευτής του κόμματος Πρόδρομος Προδρόμου ανακοίνωσε την ''αληθινά συναγερμική επιλογή'' που θα έχουν οι ψηφοφόροι της παράταξης στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    Πρόκειται για τον συνδυασμό του ''Ευρωπαϊκού Πατριωτικού Συναγερμού'', ο οποίος κατέρχεται στις Ευρωεκλογές με ένα ψηφοδέλτιο που θα λεει ''ναι'' στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου και το οποίο στηρίζει την πλειοψηφία των ψηφοφόρων του κόμματος που έχουν καταψηφίσει το σχέδιο Ανάν, παρά την αντίθετη θέση που έλαβε η ηγεσία της παράταξης μετά από το Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος.

    Σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Προδρόμου είπε πως ''κάθε ψήφος στον συνδυασμό του Ευρωπαϊκού Πατριωτικού Συναγερμού, κάθε ψήφος στον Συναγερμό για την Ευρώπη θα είναι και μια κατάθεση για την αυριανή ενότητα της παράταξής μας, για ενότητα πάνω σε αρχές και σε ιδέες, πάνω στις αξίες που από την αρχή και μέχρι σήμερα εμπνέουν τον συναγερμικό κόσμο''.

    Ο κ. Προδρόμου είπε ότι ''με τις απίστευτα άστοχες και ανεξήγητα επίμονες στρεβλές επιλογές της'', η ηγεσία του ΔΗΣΥ ''ανάγκασε τους συναγερμικούς να ψηφίσουν ενάντια στη θέση του κόμματος'' με αποτέλεσμα από εκείνη τη στιγμή ''ο λαός να έχει άρει την εμπιστοσύνη του σε εκείνη την πολιτική''.

    ''Ενόσω η εγκατεστημένη ηγεσία επιμένει σε εκείνη την ίδια πολιτική, υπάρχει και συντηρείται βαθύτατη διάσπαση στο κόμμα, η χειρότερης μορφής διάσπαση ανάμεσα στην ηγεσία και στη βάση'', πρόσθεσε.

    Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα - Κατεχόμενα - Ελευθεροτυπία --------------------------------------- Σημαντική αύξηση της καταπίεσης του Τύπου στα κατεχόμενα διαπιστώνει η ετήσια έκθεση 2004 της οργάνωσης ''Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα''.

    Η καταπίεση του Τύπου ''αυξήθηκε σημαντικά'' μεταξύ των διαπραγματεύσεων για τη λύση του Κυπριακού και των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών τον Δεκέμβριο του 2003 στα κατεχόμενα, με στόχο ''δημοσιογράφους που επέκριναν τις πολιτικές'' του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και οι οποίοι είχαν σχέσεις με Ε/Κ συναδέλφους τους, καθώς και αντιπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή που ευνοούσαν την επανένωση του νησιού και την ένταξη στην ΕΕ, αναφέρεται στην έκθεση.

    Οπως γράφει το τρισέλιδο παράρτημα αποκλειστικά για την ελευθεροτυπία στα κατεχόμενα, πέντε δημοσιογράφοι αντιμετώπισαν ''ποινές μεταξύ 10 και 40 χρόνων φυλάκισης για προσβολή του στρατού και θα φυλακισθούν κατά τη δίκη τους'', όπως προνοεί η ''νομοθεσία'' των κατεχομένων.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η ένταση αυξήθηκε μεταξύ των ΜΜΕ που πρόσκειντο στην ψευδοκυβέρνηση, που δημοσίευαν άρθρα που απειλούσαν και προσέβαλλαν τους δημοσιογράφους που πρόσκειντο στη λεγόμενη αντιπολίτευση.

    Γράφει ακόμη ότι, όταν ήρθησαν μερικώς οι περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση, οι λεγόμενες αρχές των κατεχομένων έκαναν τη διακίνηση των δημοσιογράφων ακόμα πιο δύσκολη.

    ΓΕΕΦ - Τελετή έπαρσης σημαίας της ΕΕ ---------------------------------- Με τις δέουσες τιμές πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο προαύλιο του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) ενώπιον της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας η επίσημη τελετή έπαρσης της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η εορταστική εκδήλωση ξεκίνησε με την άφιξη του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα. Στρατιωτικό άγημα και η Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς απέδωσαν τιμές.

    Μόλις ο Υπουργός Αμυνας και η συνοδεία του πήραν τις θέσεις τους έγινε η έπαρση της κυπριακής και ελληνικής σημαίας με τη Φιλαρμονική να ανακρούει τον Εθνικό Υμνο. Στη συνέχεια ακολούθησε η έπαρση της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τη Φιλαρμονική να παίζει τον Υμνο της Ευρώπης.

    Σε χαιρετισμό του στην επίσημη τελετή, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι ''δεν ξεχνούμε το υπέρτατο χρέος, που είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της πατρίδας μας''.

    Καράβι '' Κερύνεια Ελευθερία'' - Σημαία ΕΕ ------------------------------------- Η σημαία της Ευρωπαϊκής Ενωσης κυματίζει από την 1η Μαΐου και στο πιστό ομοίωμα του αρχαίου καραβιού της Κερύνειας, το ''Κερύνεια Ελευθερία'', το οποίο μεταφέρει στην Αθήνα τα δώρα της Κύπρου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΑΤΗΚ, που χορηγεί το ταξίδι του καραβιού, η 1η Μαΐου βρήκε το ''Κερύνεια Ελευθερία'' στο λιμάνι της Λέρου, όπου σε μια λιτή άλλα έντονα φορτισμένη ατμόσφαιρα το πλήρωμά του χαιρέτισε την ένταξη της Κύπρου στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, υψώνοντας τη σημαία της ΕΕ στο κατάρτι υπό τον ήχο του ''Υμνου της Ευρώπης''.

    Συναυλία στο Ηρώδειο για την ένταξη της Κύπρου -------------------------------------- Μουσική εκδήλωση για τον εορτασμό της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ διοργανώνει το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο της Αθήνας με μια πρωτότυπη συναυλία στο Ηρώδειο την Κυριακή, 9 Μαΐου, ημερομηνία που συμβολίζει τον εορτασμό της Ημέρας της Ευρώπης.

    Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα των Υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη και της Κύπρου Γιώργου Ιακώβου, καθώς και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    Ελλάδα - Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης - Κυπριακές αρχαιότητες --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος τελεί σήμερα στις 20:00 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης τα εγκαίνια έκθεσης που φέρει τον τίτλο ''Κύπρος, χίλια κομμάτια μνήμης, συλλογή Θάνου Ζιντίλη''.

    Πρόκειται για πάνω από 1.500 αντικείμενα από λίθο, πηλό, χαλκό, γυαλί, χρυσό και άργυρο που αντιπροσωπεύουν ένα ευρύ φάσμα του κυπριακού πολιτισμού, στην μακραίωνη ιστορία του.

    Σελήνη - Ολική έκλειψη -------------------- Ολική έκλειψη της σελήνης θα σημειωθεί στις 8.51 απόψε (ώρα Κύπρου) και θα είναι ορατή απ' όλα τα μέρη της Κύπρου.

    Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 2.09 μετά τα μεσάνυχτα.

    Χρηματιστήριο - Κέρδη -------------------- Στην υψηλότερη τιμή της ημέρας και με σημαντικά κέρδη ύψους 1,57% έκλεισε η χρηματαγορά στη χθεσινή πρώτη συνάντηση, μετά την επίσημη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαΐου. Ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας ανοδική πορεία ως αποτέλεσμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος κυρίως για τραπεζικούς τίτλους, ανήλθε στις 83,69 μονάδες. Μειωμένη σε σύγκριση με τη προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση παρουσιάστηκε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στο επίπεδο των 543 χιλιάδων λιρών.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επίθεση

    Η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη καταδίκασε απερίφραστα και με βδελυγμία τη βομβιστική επίθεση εναντίον της οικίας του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε το πρωί τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Αναστασιάδη.

    ''Η κυβέρνηση καλεί σε ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση και εκφράζει τη συμπάθειά της προς τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού και την οικογένειά του για την ταλαιπωρία και το σοκ που ασφαλώς έχουν υποστεί λόγω αυτού του γεγονότος'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Αυτού του είδους τα φαινόμενα, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αποτελούν πλήγμα εναντίον της Δημοκρατίας, αμαυρώνουν τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και τον πολιτισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θυμίζουν παρωχημένες εποχές.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Τσεχίας - Επίσκεψη

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Προέδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάκλαβ Κλάους.

    Οπως ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τον Τσέχο Πρόεδρο θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    [12] (Κ) Κύπρος - Πλήρες μέλος Συνδυασμένων Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας

    Η Κύπρος έγινε πλήρες μέλος των Συνδυασμένων Αρχών Πολιτικής Αεροπορίας, που είναι γνωστές ως JAA (Joint Aviation Authorities) στις 30 Απριλίου 2004.

    Οι Αρχές αυτές έχουν ως μέλη όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και άλλα ευρωπαϊκά κράτη και στόχος τους είναι η εναρμόνιση των κρατών μελών με τις αυστηρές διαδικασίες και κανονισμούς τους με σκοπό τη διασφάλιση και βελτίωση των επιπέδων ασφάλειας των πτήσεων.

    [13] (Κ) Eurocontrol - Χώρες EMAC - Συμφωνία

    Συμφωνία συνεργασίας επιτεύχθηκε μεταξύ του Eurocontrol και χωρών-μελών της περιφερειακής συνεργασίας Ευρώπης-Μέσης Ανατολής (EMAC).

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι στις 28 και 29 Απριλίου πραγματοποιήθηκαν στις Βρυξέλλες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Eurocontrol (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας) και αντιπροσωπειών των χωρών Κύπρου, Αιγύπτου, Ιορδανίας, Λιβάνου και Συρίας που είναι μέλη της περιφερειακής συνεργασίας ΕυρώπηςΜέσης Ανατολής σε θέματα Διαχείρισης της Εναέριας Κυκλοφορίας (European Middle East Air Traffic Management Coordination -EMAC) με στόχο τη σύναψη συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ τους.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Ταλάτ - Διαχωριστική γραμμή

    Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μην υπάρξει οποιαδήποτε υπόνοια αναγνώρισης του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με την επίσκεψη και τις επαφές του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις ΗΠΑ, ο Εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι ''πάρα πολλοί πρόσφατα έχουν πει ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους'' και ως εκ τούτου ερμηνεύει ''και την επίσκεψη του κ. Ταλάτ στις ΗΠΑ υπό την μορφή εκπροσώπου της τ/κ κοινότητας''.

    Επεσήμανε ότι ήδη το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση ότι δέχεται τον κ. Ταλάτ ως ηγέτη της τ/κ κοινότητας, ενώ πρόσθεσε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν μπορεί να δεχθεί τον κ. Ταλάτ υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα υπό το φως των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται αύριο για να συζητήσει το Κυπριακό και την περαιτέρω πορεία του.

    [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/5/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7001            1,7103
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0509            2,0631
    Λίρα Αγγλίας                     1,1456            1,1525
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     225,6318        227,4278
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8201          2,8425
    Δολάριο Καναδά                     2,8019          2,8241
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0056         14,1044
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5280         15,6495
    Φράγκο Ελβετίας                    0 6378          2,6589
    
    

    [17] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,78  ( 0,11)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    809.472
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    651.991    371,21  ( 0,66)
    FTSE Med 100 **                             6.558,72  (-0,10)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    597.295    107,47  ( 0,14)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     34.517     72,80  (-1,71)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.364     16,27  ( 0,25)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      6.430     53,84  (-0,48)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £        682     53,41  (-0,17)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     39.278     23,50  ( 0,64)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.317     66,60  ( 0,96)
    Ετ. Πληροφορικής              £        758      2,84  ( 1,07)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     28.946      9,10  ( 0,22)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,23  ( 5,61)
    Ξενοδοχεία                    £     11.110     31,35  ( 0,16)
    Αλλες Εταιρείες               £     73.056     66,78  (-0,22)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρά κέρδη

    Κέρδη σε ποσοστό 0,11% κατέγραψε για δεύτερη συνεχή ημέρα η χρηματαγορά. Ο Γενικός Δείκτης, ακολουθώντας ανοδική πορεία ως αποτέλεσμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος κυρίως για τραπεζικούς τίτλους, ανήλθε στις 83,78 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 809 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 61% του τζίρου.

    [19] (K) Aνεργία - Mάρτιος - Κύπρος - ΕΕ

    Στο 4,7% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Μάρτιο έναντι 8,8% που ήταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Με το ποσοστό αυτό η Κύπρος είχε την καλύτερη επίδοση μεταξύ των 10 νέων μελών της ΕΕ και την τέταρτη καλύτερη στην ΕΕ των «25».

    [20] (Κ) Ρουσόπουλος - Αναστασιάδης - Επίθεση

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα Θεόδωρος Ρουσόπουλος καταδίκασε σήμερα τη βομβιστική επίθεση κατά της οικίας του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    [21] (Κ) Φιλορί - Φερχόιγκεν - Γλαύκος Κληρίδης - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι το 1999 ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης είχε παράσχει προφορικά τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή που θα στέκονταν εμπόδιο σε μια επίλυση του Κυπριακού και την προφορική αυτή διαβεβαίωση επανέλαβε και ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στον Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κ. Φερχόιγκεν, Ζαν-Κριστόφ Φιλορί.

    Απευθυνόμενος στους Ελλαδίτες δημοσιογράφους, με δική του πρωτοβουλία, μετά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, και αναφερόμενος στο κατά πόσο υπήρξε ή όχι κάποιου είδους «δέσμευση» της Κυπριακής Δημοκρατίας για την επίλυση του Κυπριακού (πριν την ένταξη), ο κ. Φιλορί δήλωσε ότι ''το 1999 στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι αποφασίσθηκε η αποσύνδεση της επίλυσης του Κυπριακού από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωσης».

    Πρόσθεσε πως στην ίδια Σύνοδο ο τότε Πρόεδρος της Κύπρου Γλαύκος Κληρίδης ''είχε παράσχει προφορικά τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ήταν η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή που θα στέκονταν εμπόδιο σε μια επίλυση του Κυπριακού. Την προφορική αυτή διαβεβαίωση επανέλαβε και ο κ. Παπαδόπουλος στον Επίτροπο Γκούντερ Φερχόιγκεν», ανέφερε ο κ. Φιλορί.

    Συνεχίζοντας είπε πως αυτά ανήκουν στο παρελθόν και ότι από εδώ και στο εξής προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων και η διατήρηση της προοπτικής επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ - Διαχωριστική γραμμή - Υπουργική σύσκεψη

    Οι διάφορες προτάσεις για την πολιτική που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση σε σχέση με το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής μελετήθηκαν σήμερα στη διάρκεια υπουργικής σύσκεψης στο Υπουργείο Εξωτερικών, και αύριο θα ενημερωθεί το Υπουργικό Συμβούλιο με στόχο μέχρι το τέλος της εβδομάδας να ληφθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις.

    Οπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στον κανονισμό που ενέκρινε την περασμένη Πέμπτη το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ, για το νομικό καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής, υπάρχουν νομικές ασάφειες και πρακτικά προβλήματα.

    ''Στη σύσκεψη εξετάστηκαν όλες οι επιλογές, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση ακόμη. Ολα αυτά μελετούνται. Κάποιες επιλογές έχουν και κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόστος και αυτό θα σταθμιστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Τσεχίας - Επίσημη επίσκεψη - Πρόγραμμα

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία.

    [24] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Εκδηλώσεις σε διάφορες πρωτεύουσες ευρωπαϊκών χωρών πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στις οποίες πήραν μέρος οι Πρεσβευτές της Κύπρου στις χώρες αυτές.

    Στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών πραγματοποιήθηκε στη Στοκχόλμη συγκέντρωση στην Ελληνική Πολιτιστική Στέγη, που διοργάνωσαν ο Κυπροσουηδικός Σύλλογος της Στοκχόλμης και η ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας και στην οποία παρέστη ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Σουηδία Κώστας Παπαδήμας.

    Μιλώντας στην εκδήλωση, ο κ. Παπαδήμας αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους ο κυπριακός ελληνισμός αναγκάστηκε να πει Οχι στο δημοψήφισμα για το Σχέδιο Ανάν.

    Εκδηλώσεις για τη διεύρυνση πραγματοποιήθηκαν επίσης στη Ρώμη, όπου το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών παρέθεσε δείπνο στους Πρεσβευτές των 25 χωρών μελών της ΕΕ.

    Στην εκδήλωση, εκ μέρους των δέκα νέων κρατών μελών μίλησε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ιταλία Αλέξανδρος Ν. Ζήνων, ο οποίος, αφού αναφέρθηκε στη σημασία και στις προσδοκίες των νέων μελών της ΕΕ, διαβεβαίωσε ότι οι νέοι εταίροι αισθάνονται ότι βρίσκονται στο ύψος του εγχειρήματος, μετά από μακροχρόνιες περιόδους προπαρασκευής, και έδωσε τη διαβεβαίωση ότι τα εντασσόμενα κράτη θα είναι ενεργά μέλη που θα συνεισφέρουν όχι μόνο στον πολυπολιτισμικό χαρακτήρα της Ενωσης αλλά και ότι το κάθε κράτος μέλος ξεχωριστά θα συνδράμει σε πιο εξειδικευμένους τομείς συλλογικών πολιτικών και δραστηριοτήτων.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Ζήνων εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξουν σύντομα εκείνες οι συνθήκες που θα επιτρέψουν και στην τουρκοκυπριακή κοινότητα να επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες που δημιουργεί η ένταξη στην ΕΕ.

    Εξάλλου, στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε μουσική εκδήλωση, στην οποία πήρε μέρος ο Κύπριος πιανίστας Νικόλας Κωνσταντίνου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στη Γαλλία Μηνάς Χατζημιχαήλ.

    Εκδήλωση για την ένταξη των δέκα νέων χωρών μελών στην ΕΕ πραγματοποιήθηκε και στο Στρασβούργο. Στην εκδήλωση, που έγινε στο κεντρικό πάρκο της πόλης, συμμετείχαν η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών στο Στρασβούργο.

    Στην εκδήλωση υπήρχε κυπριακό περίπτερο, από όπου διανεμήθηκε διαφωτιστικό υλικό για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ)

    [25] (Κ) Ιρλανδός Υπουργός - Ευρωκοινοβούλιο - Κύπρος

    Ο Ιρλανδός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντικ Ρος δήλωσε σήμερα πως η ΕΕ παραμένει σθεναρά δεσμευμένη στο να δώσει απτές διαβεβαιώσεις στην τ/κ κοινότητα ότι το μέλλον της βρίσκεται ακόμη σε μιαν ενωμένη Κύπρο μέσα στην ΕΕ.

    Μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο κ. Ρος, του οποίου η χώρα προεδρεύει αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, είπε ότι ''δεν είναι μυστικό πως η ξεκάθαρη προτίμηση της ΕΕ ήταν η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου την 1η Μαϊου'', σημειώνοντας ότι ''λυπούμαστε βαθύτατα που, μετά το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο στις 24 Απριλίου, δεν κατέστη δυνατό να πετύχουμε αυτόν το στόχο''.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Αφιξη - Δηλώσεις

    Δεν υπάρχει προς το παρόν οποιαδήποτε πρωτοβουλία για επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει πρώτα να καταλαγιάσουν λίγο τα πράγματα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 4 May 2004 - 17:49:34 UTC