Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-05-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνάντηση Πάουελ - Ταλάτ
  • [02] (Κ) Μπους - Ερντογάν - Κυπριακό
  • [03] (K) ΕΕ - Ενταξη - Εκδηλώσεις στη Λεμεσό
  • [04] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Εορταστικές εκδηλώσεις
  • [05] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Διεύρυνση - Ιστορικό
  • [06] (Κ) Πρωτομαγιά - Κύπρος - Εκδηλώσεις
  • [07] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δουβλίνο - Αναχώρηση (2)
  • [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [10] (K) ΥΠΕΞ - Πρεσβευτής ΗΠΑ - ΑΧΕΠΑ
  • [11] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [12] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κοξ - ''Εμπάργκο'' - Τ/Κ
  • [13] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Εργατική Πρωτομαγιά - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [15] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμ. Φιλελευθέρων - Επανεκλογή
  • [16] (Κ) ΠΕΟ - Πρωμαγιά - Εκδήλωση
  • [17] (Κ) Λευκωσία - ΕΕ - Εορτασμοί - Παιδιά
  • [18] (Κ) Πρόντι - Αχερν - Κοξ - Δημοσιογραφική (1)
  • [19] (Κ) ΣΕΚ - Υπουργός Εργασίας - Κιττένης - Πρωτομαγιά - Ενταξη
  • [20] (Κ) Ενταξη - Εκδηλώσεις - Πάφος - Ζακ Πόος
  • [21] (Κ) Πρόντι - Αχερν - Κοξ - Κυπριακό - Τουρκία (2)
  • [22] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιρλανδία - Αφιξη
  • [23] (Κ) Πρόντι - Αχερν - Κοξ - Κυπριακό - Τουρκία (3)
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεδρική Κατοικία - Υποδοχή
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μπρέι
  • [26] (Κ) Διεύρυνση ΕΕ - Επίσημη τελετή - Εναρξη

  • [01] (Κ) Συνάντηση Πάουελ - Ταλάτ

    Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ πως ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ θα συναντηθεί την Τρίτη στη Νέα Υόρκη με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο ίδιος αξιωματούχους ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στις σχέσεις των ΗΠΑ με το ψευδοκράτος.

    [02] (Κ) Μπους - Ερντογάν - Κυπριακό

    O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επικοινώνησε χθες το πρωί τηλεφωνικώς με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ''καλωσόρισε τον ισχυρό ηγετικό ρόλο που αυτός επέδειξε ώστε να βοηθήσει στη διασφάλιση της αποδοχής από τους Τουρκοκυπρίους του δίκαιου και ισορροπημένου σχεδίου'' λύσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν.

    [03] (K) ΕΕ - Ενταξη - Εκδηλώσεις στη Λεμεσό

    Η Λεμεσός γιόρτασε χθες βράδυ την είσοδο της Κύπρου στην ΕΕ σε εκδήλωση που οργάνωσε η κοινοτική Αρχή Αγίου Τύχωνα επί της Λεωφόρου Αμαθούντας.

    Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στις 10 το βράδυ, για να παρακολουθήσει το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα και να γιορτάσει την ένταξη της Κύπρου στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο κοινοτάρχης Πάμπος Ιωάννου ενώ στις 12 τα μεσάνυχτα ο ουρανός της Λεμεσού φωτίστηκε από δεκάδες πυροτεχνήματα.

    Ο Δήμος Λεμεσού θα γιορτάσει σήμερα Σάββατο την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην παραλιακή επίχωση, κοντά στο παλιό λιμάνι.

    Το πρόγραμμα που θα αρχίσει στις 6 το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί στις 10 το βράδυ, θα περιλαμβάνει πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    Η έναρξη της εκδήλωσης θα γίνει με το Λαογραφικό Όμιλο Λεμεσού. Θα ακολουθήσει το φωνητικό συγκρότημα «Μελωδία» και η μικτή χορωδία της Πολιτιστικής Κίνησης «Επιλογή».

    Παράλληλα στο χώρο της επίχωσης τα μικρά παιδιά θα μπορούν να παίξουν και να ζωγραφίσουν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος θα φιλοξενήσει και αγορά έργων τέχνης και χειροτεχνίας.

    Στις 8 το βράδυ θα τραγουδήσει η Χορωδία «Άρη» Λεμεσού, υπό τη διεύθυνση του Μαρίνου Μιτέλλα. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και το Δήμαρχο Λεμεσού Δημήτρη Κοντίδη.

    Στις 8.30 όλα τα μουσικά σχήματα θα τραγουδήσουν τον ύμνο της Ευρώπης. Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί με χορούς από τον πολιτιστικό χορευτικό όμιλο «Διόνυσος».

    [04] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Εορταστικές εκδηλώσεις

    Συνεχίζονται σήμερα στην ελεύθερη Κύπρο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επίσημη ένταξη του νησιού στην ΕΕ μαζί με άλλες εννέα χώρες.

    Επίκεντρο των επίσημων εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η Πλατεία Ελευθερίας όπου χθες έδωσε συναυλία η Κύπρια τραγουδίστρια Αννα Βίσση, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και πλήθους κόσμου.

    Το πρωινό είναι σήμερα αφιερωμένο στα παιδιά, αφού στην Πλατεία Ελευθερίας και στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου θα στήσουν το δικό τους πανηγύρι με χορό και τραγούδι παιδιά από δημοτικά σχολεία της Κύπρου.

    Επίσης, 200 παιδιά διάφορων εθνικοτήτων θα ζωγραφίσουν σε ένα μεγάλο πανί το οποίο θα καλύπτει τον πεζόδρομο της οδού Λήδρας, τα δικά τους συναισθήματα για την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ.

    Στη μία μετά το μεσημέρι τα παιδιά θα πετάξουν στην Πλατεία Ελευθερίας λευκά μπαλόνια.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ''Θέαμα Δρόμου'', γνωστό ως ''Street Festival'', που θα παρουσιαστεί το απόγευμα και το οποίο αποτελείται από δρώμενα εμπνευσμένα από την ιστορία της Κύπρου.

    Το θέαμα θα εκτυλιχθεί στις οδούς Λήδρας και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ενώ το φινάλε θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας.

    Στις 3 το απόγευμα, και πάλι στην Πλατεία Ελευθερίας, διοργανώνεται συναυλία χορωδιών.

    Επίσης την 1η Μαΐου, χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν στην Πλατεία Κωνσταντίνου Σπυριδάκη στη Λευκωσία δείγματα της δικής τους κουλτούρας.

    Στις 7 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ''BODYWORKS'' στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών.

    Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από Μάλτα, Τσεχία, Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία, Δανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Φιλανδία, Σλοβενία, Εσθονία, Ισπανία και Κύπρο.

    Στις 9.30 το βράδυ, η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Maciej Zoltowski δίνει το δικό της παρών με μια συναυλία στην Πλατεία Ελευθερίας στην οποία συμμετέχουν σολίστ που ζουν στην Κύπρο και το εξωτερικό.

    Η Κρατική Ορχήστρα θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από δημοφιλείς άριες, έργα της κυπριακής μουσικής δημιουργίας, και τα δύο έργα που γράφτηκαν ειδικά για αυτή την ημέρα από τους Κύπριους συνθέτες Φάνο Δυμιώτη και Σοφία Σέργη.

    [05] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Διεύρυνση - Ιστορικό

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση υλοποιεί σήμερα την πέμπτη και μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της, υποδεχόμενη δέκα νέα μέλη, την Κύπρο, τη Μάλτα, την Εσθονία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία.

    Η προηγούμενη διεύρυνση έγινε το 1995 όταν εντάχθηκαν στην κοινότητα η Αυστρία, η Σουηδία και η Φινλανδία.

    Οι σχέσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα και ακολούθως με την Ευρωπαϊκή Ενωση, άρχισαν το 1972 και εξελίχθηκαν σταδιακά, με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενωσης το 1987, παρά τις δύσκολες συνθήκες που δημιουργήθηκαν μετά την τουρκική εισβολή του 1974.

    Η αίτηση της Κύπρου για πλήρη ένταξη στην ΕΕ έγινε στις 4 Ιουλίου τοy 1990, στη διάρκεια της ιταλικής προεδρίας, ενώ τρία χρόνια αργότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε γνωμοδότησή της στις 30 Ιουνίου 1993, έκρινε θετικά την αίτηση της Κύπρου.

    Στη γνωμοδότησή της η Επιτροπή ανέφερε ότι ''η γεωγραφική θέση της Κύπρου, οι βαθιοί δεσμοί οι οποίοι, για δυο χιλιάδες χρόνια, τοποθετούν το νησί στην ίδια την πηγή της ευρωπαϊκής κουλτούρας και πολιτισμού, η έντονη ευρωπαϊκή επίδραση που είναι εμφανής στις αξίες που έχει ο λαός της Κύπρου και στην πολιτιστική, πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών της, ο πλούτος των ποικίλων επαφών της με την Κοινότητα, όλα αυτά προσδίδουν στην Κύπρο, πέραν πάσης αμφιβολίας, την ευρωπαϊκή της ταυτότητα και χαρακτήρα και επιβεβαιώνουν τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό''.

    Ακολούθως, στις 17 Οκτωβρίου του 1993, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της Επιτροπής. Η απόφαση του Συμβουλίου για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο επιβεβαιώθηκε και στα Ευρωπαϊκά Συμβούλια της Κέρκυρας τον Ιούνιο του 1994 και του Εσσεν το Δεκέμβριο του 1994.

    Στις 6 Μαρτίου του 1995, το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο θα άρχιζαν στη βάση των προτάσεων της Επιτροπής έξι μήνες μετά την λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης του 1996.

    Ακολούθησε η πραγματοποίηση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου το Δεκέμβριο του 1997, το οποίο αποφάσισε να εγκαινιάσει μια συνολική διαδικασία διεύρυνσης με τις δέκα αιτήτριες χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και την Κύπρο, στις 30 Μαρτίου 1998.

    Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου υιοθέτησε την πρόταση της Επιτροπής να συγκαλέσει διμερείς διακυβερνητικές διασκέψεις την άνοιξη του 1998 για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Εσθονία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σλοβενία.

    Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - ΕΕ άρχισαν τον Απρίλιο του 1998. Διαπραγματευτής για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ ορίζεται ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου.

    Μεσολάβησε στις 12 Μαρτίου 1998 η επίσημη πρόταση προς την Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, με την οποία προσκαλούσε τους Τουρκοκυπρίους να ορίσουν εκπροσώπους ως πλήρη μέλη της ομάδας που θα διαπραγματευθεί την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Η πρόσκληση αυτή δεν έγινε αποδεκτή από τους Τ/Κ και η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε και ολοκλήρωσε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις χωρίς τη συμμετοχή των Τ/Κ.

    Το πρώτο στάδιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, που άρχισε στις 3 Απριλίου 1998, περιλάμβανε την αναλυτική εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου, το οποίο έχει χωριστεί σε 31 κεφάλαια.

    Η αναλυτική εξέταση του κεκτημένου συμπληρώθηκε τον Ιούνιο του 1999. Στο μεταξύ, οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει.

    Μεσολάβησε η ιστορική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι το Δεκέμβριο του 1999, όπου οι αρχηγοί των κυβερνήσεων των χωρών μελών της ΕΕ κατέστησαν σαφές ότι η λύση του Κυπριακού δεν θα ήταν προϋπόθεση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    ''Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει ότι μια πολιτική διευθέτηση θα διευκολύνει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αν μέχρι την συμπλήρωση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν υπάρξει μια τέτοια διευθέτηση, η απόφαση του Συμβουλίου για την ένταξη θα παρθεί χωρίς να θέσει ως προϋπόθεση τη διευθέτηση του προβλήματος. Προς αυτή την κατεύθυνση το Συμβούλιο θα λάβει υπόψη όλες τις σχετικές παραμέτρους'', αναφέρεται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το Δεκέμβριο του 2002, αναφέρει στα συμπεράσματά του ότι έχουν ολοκληρωθεί επιτυχώς οι διαπραγματεύσεις προσχώρησης της ΕΕ με την Κύπρο, την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακική Δημοκρατία και τη Σλοβενία.

    ''Η ΕΕ προσβλέπει να υποδεχθεί ως μέλη της τις χώρες αυτές την 1η Μαΐου 2004'', ανέφεραν τα συμπεράσματα της Κοπεγχάγης.

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ επισημοποιήθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στη Στοά του Αττάλου, στην Αθήνα, στις 16 Απριλίου 2003, την οποία υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [06] (Κ) Πρωτομαγιά - Κύπρος - Εκδηλώσεις

    Με διάφορες εκδηλώσεις η Κύπρος τιμά σήμερα την ημέρα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, η οποία φέτος συμπίπτει με την πέμπτη και μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ, με την ένταξη σε αυτή δέκα κρατών, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

    Στις 10 το πρωί η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) θα πραγματοποιήσει στη Λευκωσία εκδήλωση, κατά την οποία θα μιλήσει μεταξύ άλλων ο ΓΓ του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Αφανών Ηρώων της Εργατικής Τάξης στο οίκημα της ΠΕΟ και παρέλαση προς την Πλατεία Ελευθερίας, όπου θα εγκριθεί ψήφισμα - διακήρυξη.

    Οι οργανώσεις ΠΕΟ Λεμεσού, Πάφου και Λάρνακας - Αμμοχώστου τιμούν επίσης την Εργατική Πρωτομαγιά με παρελάσεις και άλλες εκδηλώσεις.

    [07] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Για την 26η και τελευταία αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ανδρών α' κατηγορίας διεξάγονται σήμερα το απόγευμα πέντε αγώνες.

    Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει το Παραλίμνι στο ΓΣΖ, η ΑΕΛ το Διγενή στο Τσίρειο, η Δερύνεια την Ανόρθωση στη Δερύνεια, η Δόξα τον Ονήσιλο στο Μακάρειο και ο Ολυμπιακός τον Απόλλωνα στο ΓΣΠ.

    Εξάλλου αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες ΑΠΟΕΛ - Εθνικού Αχνας στο ΓΣΠ και Αθλητικής Ενωσης ''Πάφος'' - Ομόνοιας στο Παφιακό, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί ποια ομάδα θα στεφθεί πρωταθλήτρια, ο ΑΠΟΕΛ ή η Ομόνοια.

    Ο ΑΠΟΕΛ προηγείται αυτή τη στιγμή στη βαθμολογία με ένα βαθμό διαφορά από τη δεύτερη Ομόνοια.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δουβλίνο - Αναχώρηση (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε σήμερα για την Ιρλανδία, όπου θα συμμετάσχει στην επίσημη τελετή που οργανώνει η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ για τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ενωσης, η οποία από σήμερα απαρτίζεται από 25 κράτη - μέλη.

    Ερωτηθείς στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του, κατά πόσον στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα έχει και επαφές με τους ηγέτες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είπε ότι ίσως να μην υπάρξει χρόνος για κάτι τέτοιο.

    ''Πρόκειται για μια συνάντηση τεσσάρων ωρών περίπου, περιλαμβανομένου και του επίσημου δείπνου. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει ο χρόνος'', απάντησε.

    Οσον αφορά την πρόθεση της Τουρκίας να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη και των εξελίξεων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ο καθορισμός ημερομηνίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα γίνει με τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν και για όλες τις άλλες χώρες, δηλαδή θα εξεταστεί κατά πόσον η Τουρκία συμμορφώνεται με τους κανόνες και τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    [09] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ένταξη της Κύπρου σήμερα μαζί με άλλες εννέα χώρες στην ΕΕ και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν χθες βράδυ στη Λευκωσία για να εορταστεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ είναι το κύριο θέμα που απασχολεί τα σημερινά φύλλα των κυπριακών εφημερίδων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Παραπλανεί το Εθνικό ο Τάσσος'' γράφει πως "διαφορετικές είναι οι θέσεις που διαβιβάστηκαν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην Αθήνα από αυτές που ο ίδιος μετέφερε στο Εθνικό Συμβούλιο κατά την προχθεσινή συνεδρία του Σώματος". Η εφημερίδα γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της τόσο ο Ελληνας Πρωθυπουργός όσο και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, αλλά και ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ξεκαθάρισαν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι δεν μπορεί να τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης του σχεδίου Ανάν, αλλά μόνο διεκδίκησης των προϋποθέσεων που θέτει η ηγεσία του ΑΚΕΛ, που δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός δήλωσε πως η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ προκαλεί αισθήματα δικαίωσης και αυτοπεποίθησης στην Ελλάδα.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Επικεφαλής του ψηφοδελτίου ο Μάτσης'' γράφει ότι η ενωμένη συναγερμική βάση του ''Οχι'' αποφάσισε οριστικά και αμετάκλητα να κατέλθει με δικό της ψηφοδέλτιο στις Ευρωεκλογές της 13ης Ιουνίου. Η εφημερίδα προσθέτει ότι η απόφαση λήφθηκε υπό το φως της ετυμηγορίας του κυπριακού λαού το περασμένο Σάββατο, αλλά και "υπό το βάρος της άρνησης της ομάδας του Νίκου Αναστασιάδη να αφομοιώσει τα μηνύματα". Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι τη μεγάλη χαρά του για την ένταξη της Κύπρου στην ενωμένη Ευρώπη αλλά και τη μεγάλη απογοήτευσή του για την ανυπαρξία λύσης στο Κυπριακό εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριό του θέμα υπό τον τίτλο ''Δια το φόβο της υποτίμησης'' γράφει πως η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής αιφνιδίασε χθες αυξάνοντας κατά 1% δανειστικά και καταθετικά επιτόκια, θέλοντας έτσι να προλάβει το ενδεχόμενο υποτίμησης της λίρας ενόψει της πλήρους κατάργησης των συναλλαγματικών περιορισμών. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα πως κατά το Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας η απόφαση αποτελεί ένα "ισχυρό" μήνυμα υποστήριξης του εγχώριου νομίσματος έναντι των "αβάσιμων και ανυπόστατων φημών" περί υποτίμησης. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως η Κομισιόν αναζητεί εναγωνίως φόρμουλα για την έναρξη απευθείας εμπορικών συναλλαγών με τα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Καλημέρα νέα Ευρώπη'' αναφέρεται στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας πως σήμερα γεννιέται μια νέα Ευρώπη, αυτή των 25 χωρών μελών, στην οποία συμμετέχει και η Κύπρος. Επιπλέον, η εφημερίδα αναφέρει πως από χθες πραγματοποιούνται στη Λευκωσία εορταστικές εκδηλώσεις για την πλήρη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ενωμένη Ευρώπη. Γράφει ακόμα πως οι εκδηλώσεις της ίδιας της ΕΕ για τη διεύρυνση κορυφώνονται σήμερα στο Δουβλίνο. Σε άλλον θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες της ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προσανατολίζεται να προχωρήσει σε ευρύτερο ανασχηματισμό, αντί στην πλήρωση των υπουργικών θέσεων στα Υπουργεία Οικονομικών και Συγκοινωνιών.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα του με τίτλο ''Και τώρα Ευρώπη'' αναφέρεται στην πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, από το 1972 που έγινε η σύναψη της συμφωνίας Τελωνειακής Ενωσης με την τότε ΕΟΚ. Οπως σημειώνει η πορεία αυτή "πέρασε μέσα από διάφορες φάσεις και δυσκολίες, και αντιμετώπισε ανυπέρβλητα εμπόδια, κυρίως λόγω της εκκρεμότητας του πολιτικού προβλήματος". Αλλού γράφει πως ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι στο μήνυμα του προς τους λαούς των νέων κρατών μελών καλωσορίζει την νέα Ευρώπη και επισημάνει πως ''κάθε ένας από εμάς στη νέα ΕΕ των 455 εκατομμυρίων πολιτών πρέπει τώρα να συνεργαστεί με όλους τους άλλους για να κτίσουμε επί των θεμελίων που όλοι βοηθήσαμε να τεθούν''.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριό της θέμα υπό τον τίτλο ''Με το βλέμμα στη λύση'' γράφει πως την ώρα που ολόκληρος ο λαός και η ηγεσία μας αγκαλιάζουμε με χαρά την είσοδο της χώρας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, την ίδια ώρα το βλέμμα μας είναι στραμμένο στη λύση. Η εφημερίδα προσθέτει πως το ΑΚΕΛ με διακήρυξη του τονίζει πως παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην υπόθεση της λύσης, ότι τα οφέλη από την ένταξη πρέπει να κατανέμονται σε ολόκληρο το λαό και υπογραμμίζει παράλληλα πως η δυναμική της λύσης που δημιουργήθηκε προ της ένταξης θα πρέπει να διατηρηθεί και στη συνέχεια. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής επιμένει στην παραίτησή του, αλλά θα συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του μέχρι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για το κυβερνητικό σχήμα.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' υπό τον τίτλο ''Καλωσoρίσατε στην Ευρώπη'' αναφέρεται στη χθεσινοβραδινή επίσημη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μαζί με άλλες 9 χώρες, σημειώνοντας πως η 1η Μαΐου σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη διεύρυνση της ΕΕ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε χθες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους Προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας Τζορτζ Μπους και Βλαντιμίρ Πούτιν, με τους οποίους συζήτησε το Κυπριακό.

    Η εβδομαδιαία σατιρική εφημερίδα ''Το Ποντίκι'' αναφέρεται στην επικείμενη ανάληψη των καθηκόντων του πρώτου Επιτρόπου της Κύπρου στην ΕΕ από τον Μάρκο Κυπριανού. Οπως γράφει η εφημερίδα ο Μάρκος Κυπριανού θα αναλάβει καθήκοντα μετά τις 5 Μαΐου. Η εφημερίδα αναφέρεται και στις δηλώσεις του κ. Κυπριανού, ο οποίος στην τελευταία συνέντευξη Τύπου που έδωσε αναφέρθηκε στα νέα του καθήκοντα, στην επιβολή ΦΠΑ στα ακίνητα και στα ανοικτά κεφάλαια της οικονομίας.

    [10] (K) ΥΠΕΞ - Πρεσβευτής ΗΠΑ - ΑΧΕΠΑ

    Ο Πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Τζακ Γιωργάλλας συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου και τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης τόσο ο κ. Γιωργάλλας όσο και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωσης Βασίλης Μοσαϊδης, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Γιωργάλλα στην επίσκεψή του στην Κύπρο, δήλωσαν πως οι συναντήσεις ήταν παραγωγικές, προσθέτοντας πως η ΑΧΕΠΑ προσφέρει τους πόρους της για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και για διερεύνηση οποιασδήποτε νέας κατεύθυνσης που μπορεί να χρειάζεται να ακολουθηθεί για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

    [11] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ενταξη Κύπρου στην ΕΕ --------------------------------------------- Τη μεγάλη χαρά του για την ένταξη της Κύπρου στην Ενωμένη Ευρώπη αλλά και τη μεγάλη απογοήτευσή για την ανυπαρξία λύσης στο εθνικό θέμα εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του με την ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες και τον αγώνα για επανένωση της Κύπρου και μια λύση λειτουργική και βιώσιμη έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να πορευθούν μαζί στη νέα πορεία που εγκαινιάζεται σήμερα, για το καλό της κοινής πατρίδας.

    ''Η απόρριψη αυτού ειδικά του Σχεδίου (Ανάν) δεν είναι το τέλος των προσπαθειών και του αγώνα. Αυτό το τέλος θα έρθει μόνο με τη λύση. Με την ορθή λύση. Για να διασφαλίζει και να εγγυάται τη μόνιμη ειρήνη, τη γενική ευημερία και το καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους πολίτες της Κύπρου'', τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στο διάγγελμά του ο Πρόεδρος απηύθυνε ευχαριστίες πρωτίστως στην Ελλάδα, τις Κυβερνήσεις και την πολιτική της ηγεσία, τις χώρες της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ενωση, για τη συμβολή τους στην ένταξη της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ως έναν κορυφαίο σταθμό στην Ιστορία της Κύπρου, ''το δεύτερο κορυφαίο σταθμό, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πριν σαραντατέσσερα χρόνια''.

    ''Πριν ένα μόλις λεπτό, ήμασταν Κύπριοι πολίτες. Από τώρα και για πάντα, είμαστε επισήμως και Ευρωπαίοι πολίτες. Χωρίς να χάνουμε την εθνική μας ταυτότητα'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως δικαιολογημένα ο λαός πανηγυρίζει για το μέγα αυτό γεγονός ''γιατί βλέπει να δικαιώνονται οι θυσίες του και να υλοποιούνται οι οραματισμοί του. Γιατί βλέπει να εκπληρώνεται ο στόχος του και να πραγματοποιείται το όνειρό του''.

    Ωστόσο, είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''τη μεγάλη χαρά για την ένταξή μας στην Ενωμένη Ευρώπη, επισκιάζουν η λύπη μας γιατί δεν μπορέσαμε να συνεορτάσουμε αυτή την ιστορική στιγμή μαζί και από κοινού με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας και η μεγάλη απογοήτευση της ανυπαρξίας λύσης στο εθνικό μας θέμα''.

    ''Δεν θέλουμε να απολαμβάνουμε μόνοι τη χαρά και τα αγαθά της ένταξης. Θέλουμε να τα μοιραστούμε με τους Τουρκοκύπριους. Δικαιούνται και οι Τουρκοκύπριοι αυτών των αγαθών και αυτής της χαράς, ως νόμιμοι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τους περιμένουμε. Η θέση τους είναι μαζί μας. Για να πορευθούμε μαζί τη νέα πορεία που εγκαινιάζεται σήμερα, για το καλό όλων μας, για το καλό της κοινής πατρίδας μας. Μιας επανενωμένης πατρίδας μας'', είπε.

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δουβλίνο - Αναχώρηση ------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχώρησε σήμερα για την Ιρλανδία, όπου θα συμμετάσχει στην επίσημη τελετή που οργανώνει η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ για τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Ενωσης, η οποία από σήμερα απαρτίζεται από 25 κράτη - μέλη.

    Ερωτηθείς στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του, κατά πόσον στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα έχει και επαφές με τους ηγέτες των άλλων ευρωπαϊκών κρατών, είπε ότι ίσως να μην υπάρξει χρόνος για κάτι τέτοιο.

    ''Πρόκειται για μια συνάντηση τεσσάρων ωρών περίπου, περιλαμβανομένου και του επίσημου δείπνου. Δεν ξέρω αν θα υπάρξει ο χρόνος'', απάντησε.

    Οσον αφορά την πρόθεση της Τουρκίας να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, λαμβανομένων υπόψη και των εξελίξεων στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι ο καθορισμός ημερομηνίας για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας θα γίνει με τα ίδια κριτήρια που ίσχυαν και για όλες τις άλλες χώρες, δηλαδή θα εξεταστεί κατά πόσον η Τουρκία συμμορφώνεται με τους κανόνες και τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    Ανέφερε πως αν και η επίλυση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ωστόσο αυτό είναι ένα στοιχείο που θα συνυπολογιστεί, ''ασφαλώς τώρα σε μικρότερο βαθμό από ότι προηγουμένως''.

    Εξάλλου ερωτηθείς αν εκτιμά πως οι συναντήσεις την ερχόμενη εβδομάδα του ψευδοπρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στις ΗΠΑ με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, εντάσσονται στα πλαίσια των προσπαθειών που καταβάλλει η τ/κ πλευρά για αλλαγή του στάτους του ψευδοκράτους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''μερικές χώρες θέλουν είτε να μας τιμωρήσουν είτε να δείξουν ότι πρέπει να έχουμε συνέπειες επειδή ο λαός άσκησε το κυριαρχικό του δικαίωμα όπως δικαιούτο, να απορρίψει αυτό ειδικά το σχέδιο Ανάν''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον σε αυτές τις χώρες συμπεριλαμβάνονται και οι ΗΠΑ απάντησε: ''Δεν ξέρω. Δεν καθορίζω χώρες. Ολες που προσπαθούν να δώσουν αναβάθμιση στο καθεστώς πιστεύω ότι αυτοί είναι οι σκοποί τους''.

    Πρόσθεσε ότι οι θέσεις, οι σχέσεις και το επίπεδο των κατοχικών αρχών είναι καθορισμένα από το διεθνές δίκαιο και από άλλες αποφάσεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει θέμα λεγόμενου εμπάργκο έναντι των κατεχομένων και διευκρίνισε ότι υπάρχουν ''αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που περιορίζουν το εμπόριο με χώρες της ΕΕ''.

    ''Υπάρχουν και οι κανονισμοί της Ευρώπης για το εμπόριο όπως για βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα. Ολα αυτά τα θέματα έχουν διευθετηθεί με τον κανονισμό που έχει εγκρίνει η ΕΕ στο Συμβούλιο Υπουργών'', ανέφερε.

    Ερωτηθείς σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι επαφές του με το ΑΚΕΛ αναφορικά με τα σημεία επαναδιαπραγμάτευσης συγκεκριμένων στοιχείων του σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αν και δεν έχει καθορισμένες επαφές, συναντάται πολύ συχνά με εκπροσώπους του ΑΚΕΛ, για να προσθέσει πως ''δεν είναι τίποτε το μεθοδευμένο''.

    Μετά το Δουβλίνο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στο Λονδίνο, όπου θα εγκαινιάσει στο Hellenic Centre έκθεση μεσαιωνικών πινάκων για την Κύπρο που διοργανώνεται από το ίδρυμα Λεβέντη.

    Κύπρος - ΕΕ - Εορταστικές εκδηλώσεις ------------------------------------ Συνεχίζονται σήμερα στην ελεύθερη Κύπρο οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επίσημη ένταξη του νησιού στην ΕΕ μαζί με άλλες εννέα χώρες.

    Επίκεντρο των επίσημων εκδηλώσεων τις οποίες διοργανώνει η Κυπριακή Δημοκρατία είναι η Πλατεία Ελευθερίας όπου χθες έδωσε συναυλία η Κύπρια τραγουδίστρια Αννα Βίσση, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και πλήθους κόσμου.

    Το πρωινό είναι σήμερα αφιερωμένο στα παιδιά, αφού στην Πλατεία Ελευθερίας και στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου θα στήσουν το δικό τους πανηγύρι με χορό και τραγούδι παιδιά από δημοτικά σχολεία της Κύπρου.

    Επίσης, 200 παιδιά διάφορων εθνικοτήτων θα ζωγραφίσουν σε ένα μεγάλο πανί το οποίο θα καλύπτει τον πεζόδρομο της οδού Λήδρας, τα δικά τους συναισθήματα για την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ.

    Στη μία μετά το μεσημέρι τα παιδιά θα πετάξουν στην Πλατεία Ελευθερίας λευκά μπαλόνια.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ''Θέαμα Δρόμου'', γνωστό ως ''Street Festival'', που θα παρουσιαστεί το απόγευμα και το οποίο αποτελείται από δρώμενα εμπνευσμένα από την ιστορία της Κύπρου.

    Το θέαμα θα εκτυλιχθεί στις οδούς Λήδρας και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ενώ το φινάλε θα γίνει στην Πλατεία Ελευθερίας.

    Στις 3 το απόγευμα, και πάλι στην Πλατεία Ελευθερίας, διοργανώνεται συναυλία χορωδιών.

    Επίσης την 1η Μαΐου, χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν στην Πλατεία Κωνσταντίνου Σπυριδάκη στη Λευκωσία δείγματα της δικής τους κουλτούρας.

    Στις 7 θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης ''BODYWORKS'' στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών.

    Στην έκθεση συμμετέχουν καλλιτέχνες από Μάλτα, Τσεχία, Βρετανία, Γαλλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Πολωνία, Δανία, Ουγγαρία, Ολλανδία, Φιλανδία, Σλοβενία, Εσθονία, Ισπανία και Κύπρο.

    Στις 9.30 το βράδυ, η Κρατική Ορχήστρα Κύπρου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Maciej Zoltowski δίνει το δικό της παρών με μια συναυλία στην Πλατεία Ελευθερίας στην οποία συμμετέχουν σολίστ που ζουν στην Κύπρο και το εξωτερικό.

    Η Κρατική Ορχήστρα θα ερμηνεύσει αποσπάσματα από δημοφιλείς άριες, έργα της κυπριακής μουσικής δημιουργίας, και τα δύο έργα που γράφτηκαν ειδικά για αυτή την ημέρα από τους Κύπριους συνθέτες Φάνο Δυμιώτη και Σοφία Σέργη.

    Εκδηλώσεις για να εορταστεί η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πραγματοποιούνται σήμερα και σε άλλες πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

    ΕΕ - Πλατεία Ελευθερίας - Εορτασμοί ----------------------------------- Χιλιάδες Κύπριοι γιόρτασαν χθες βράδυ την ένταξη της χώρας τους στην ενωμένη Ευρώπη, τραγουδώντας και χορεύοντας στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, τη μόνη μοιρασμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    Η Πλατεία Ελευθερίας γέμισε με σημαίες της Κυπριακής Δημοκρατίας και της ΕΕ και πολλοί ήσαν οι επίσημοι που συνέρευσαν εκεί για να συγχαρούν τους Κύπριους πολίτες για το μεγάλο επίτευγμά τους και να γιορτάσουν μαζί τους την ιστορική ημέρα της διεύρυνσης. Στην Πλατεία κυμάτιζαν, επίσης, οι σημαίες των 25 χωρών μελών.

    Η φαντασμαγορική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε υπό το βλέμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος βρέθηκε στην πλατεία για να γιορτάσει το ιστορικό αυτό γεγονός. Το παρών τους έδωσαν επίσης ο Δήμαρχος της πρωτεύουσας Μιχαλάκης Ζαμπέλας, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ, ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Κύπρο Τζον Σουίφτ, καθώς και εκπρόσωποι του διπλωματικού σώματος και άλλοι επίσημοι.

    Η μεγάλη εκδήλωση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ άρχισε στις 16:00 με την εκδήλωση ''Η Κύπρος της παράδοσης'' στην οποία συμμετείχαν φολκλορικά συγκροτήματα από όλες τις κοινότητες και θρησκευτικές ομάδες της Κύπρου.

    Ακούστηκαν τραγούδια στην κυπριακή διάλεκτο με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων, ενώ χορευτικά συγκροτήματα έδωσαν ξεχωριστό χρώμα με την παρουσία τους.

    Συμμετείχαν ο Μιχάλης Τερλικκάς και η Μουσική Παρέα ''Μούσα'', ο Πολιτιστικός Χορευτικός Ομιλος ''Διόνυσος'', το Μουσικό Σχήμα ''Οι Λας'', το Χορευτικό Συγκρότημα Κυπριακού Λαογραφικού Ομίλου ''Ηρακλής'', οι Κώστας Χαραλαμπίδης και Σάββας Σάββα, το Αρμενικό Χορευτικό Συγκρότημα ''Μελκονιάν'', ο Τώνης Σολωμού με μαρωνίτικα τραγούδια και το Χορευτικό Συγκρότημα ''Λαογραφικός Ομιλος Λεμεσού''.

    Εμφανίστηκαν επίσης οι ποιητάρηδες Πιερής Πιερέττης και Αρτεμής Καϊλής, ο Λαογραφικός Χορευτικός Ομιλος ''Σούστα'' και ο Βάσος Κωνσταντίνου, το Μουσικό Σχήμα ''Μεσόγειος'' με την Κυριακού Πελαγία και το Μουσικό Σχήμα ''Μεσόγειος'' με τον Χρίστο Σίκκη.

    Στις 20:00 ξεκίνησε το πρώτο μέρος μεγάλης ανοικτής συναυλίας στην οποία εμφανίστηκαν γνωστοί Ε/Κ και Τ/Κ καλλιτέχνες, όπως οι Μιχάλης Βιολάρης, Κούλης Θεοδώρου, Μαριέτα Μιτσίδου, Δημήτρης Φανής, Μιχάλης Τερλικκάς, Umut Albayrak, Zelis Senol και Ersen Sururi, τους οποίους θα συνοδεύει η παιδική χορωδία ''Εμμέλεια'', ο Πολιτιστικός Ομιλος ''Βασιλιτζιά'' και δεκαμελής ορχήστρα υπό τη διεύθυνση του συνθέτη Γιώργου Κάρβελλου.

    Τους ρυθμούς ανέβασε με την είσοδό της στη σκηνή η Κύπρια τραγουδίστρια Αννα Βίσση.

    Με τη ορχήστρα της και τη χρήση υπερσύγχρονων συστημάτων ήχου και φωτός, η Αννα Βίσση ενθουσίασε το κοινό, κάνοντας μιαν αναδρομή στην πολύχρονη καριέρα της, αλλά και τραγουδώντας τραγούδια στην κυπριακή διάλεκτο από το άλμπουμ ''Ω Κύπρος'', με τη συμμετοχή του Λαογραφικού Ομίλου ''Βασιλιτζιά'' και του Κύπριου τραγουδιστή Χρίστου Σίκκη.

    Μαζί με την Αννα Βίσση εμφανίστηκε ο Κύπριος τραγουδιστής και συνθέτης Κωνσταντίνος Χριστοφόρου, ο οποίος παρουσίασε δικά του τραγούδια που σημείωσαν επιτυχία.

    Τα μεσάνυχτα η συναυλία διακόπηκε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απηύθυνε το διάγγελμά του στον κυπριακό λαό. Επίσης, οι άλλοι επίσημοι που παρευρέθηκαν στη γιορτή της διεύρυνσης απηύθυναν χαιρετισμούς. Στη συνέχεια, έγινε η έπαρση της σημαίας της ΕΕ δίπλα από τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Δεκάδες πολύχρωμα πυροτεχνήματα φώτισαν τον ουρανό της πρωτεύουσας, προκαλώντας τον ενθουσιασμό στις χιλιάδες κόσμου που με παρατεταμένο χειροκρότημα υποδέχθηκαν τη νέα εποχή που σηματοδοτεί για την Κύπρο η ένταξη στην ΕΕ. Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση του Υμνου της Ευρώπης.

    Αντριαν βαν ντερ Μιρ - EE - Πλατεία Ελευθερίας ---------------------------------------------- Τα Ηνωμένα Εθνη, με την υποστήριξη της ΕΕ, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια για να επανενώσουν το νησί, δυστυχώς όμως αυτό δεν πραγματοποιήθηκε, δήλωσε ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, Πρέσβης Αντριαν βαν ντερ Μιρ.

    Σε χαιρετισμό του στη μεγάλη εκδήλωση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, κ. βαν ντερ Μιρ, απευθυνόμενος στην τ/κ κοινότητα, είπε ότι ''θα χρησιμοποιήσουμε κάθε μέσο για να την φέρουμε πιο κοντά στην ΕΕ και να βρούμε τρόπους να προωθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη''.

    ''Μπορούν (οι Τ/Κ) να βασίζονται στην υποστήριξή μας και σημαντικά βήματα έχουν ήδη ληφθεί αυτή την εβδομάδα για την οικονομική βοήθεια και την προώθηση του εμπορίου, όπως και άλλα μέτρα, με στόχο την έξοδο των Τ/Κ από την απομόνωσή τους'', πρόσθεσε.

    Ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι ''η ΕΕ αποτελεί μιαν ειρηνευτική διαδικασία η οποία στοχεύει στο να ακολουθεί κανονισμούς και επίπεδα που σχετίζονται με την ανοχή, την αμοιβαία κατανόηση, τον πολυπολιτισμό, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία''.

    Αναφερόμενος ειδικά στην ένταξη της Κύπρου, ο κ. βαν ντερ Μιρ είπε ότι αποτελεί ''το τέλος μιας μακράς διαδικασίας, σκληρής δουλειάς και διεξοδικής προετοιμασίας''.

    Σημείωσε ότι ''η συνολική σημασία της ένταξης της Κύπρου είναι πολύπλευρη διότι φέρνει την ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο''.

    Με την ευκαιρία αυτή, ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ''αλλά πάνω από όλους όλα τα άτομα που θυσίασαν και μέρος της προσωπικής τους ζωής ώστε να πετύχουν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ''.

    Ιρλανδός Πρεσβευτής - ΕΕ - Πλατεία Ελευθερίας --------------------------------------------- Η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κράτη μέλη, οι θεσμοί της και η Ιρλανδική Προεδρία έχουν την πεποίθηση ότι η επανένωση της Κύπρου είναι προς το συμφέρον τόσο των δύο κοινοτήτων όσο και της ΕΕ, δήλωσε ο Πρεσβευτής της Ιρλανδίας στην Κύπρο Τζον Σουίφτ.

    Σε χαιρετισμό του στην Πλατεία Ελευθερίας κατά τις πανηγυρικές εκδηλώσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Σουίφτ εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση της Ιρλανδικής Προεδρίας ότι η πλειοψηφία των Κυπρίων και στις δύο κοινότητες επιθυμούν να γίνουν πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο Ιρλανδός Πρεσβευτής, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ αυτό το εξάμηνο, συνεχάρη τον λαό της Κύπρου για την ένταξη στην ΕΕ και διαβεβαίωσε ότι η χώρα του θα παράσχει στήριξη στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

    Επισημαίνοντας την προτίμηση της Ιρλανδικής Προεδρίας για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Σουίφτ σημείωσε τη λύπη της κυβέρνησης της χώρας του για το γεγονός ότι αυτό δεν κατέστη δυνατό.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι η διευθέτηση που θα καταστήσει δυνατή την επανένωση της Κύπρου δεν θα καθυστερήσει για πολύ.

    Δήμαρχος Λευκωσίας - ΕΕ - Πλατεία Ελευθερίας -------------------------------------------- Την ιστορική αυτή ημέρα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ ''πρέπει να γυρίσουμε σελίδα, να αναδείξουμε την αισιοδοξία που η 1η Μαΐου συμβολίζει, να εμπεδώσουμε την ενότητα που αυτή η μέρα εκφράζει και να ασχοληθούμε με το μέλλον που αντιπροσωπεύει'', δήλωσε χθες βράδυ ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας στη μεγάλη εκδήλωση για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία.

    Ως Δήμαρχος της μοιρασμένης πρωτεύουσας ο κ. Ζαμπέλας αναφέρθηκε στο ζητούμενο της ημέρας που είναι η ενότητα, η κοινή προσπάθεια, η αναζήτηση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει την πατρίδα μας και που θα τιμά την Ευρώπη και τις αξίες που αντιπροσωπεύει.

    Σημειώνοντας ότι η 1η Μαΐου είναι ιστορική ημέρα για την Κύπρο, ο Δήμαρχος Λευκωσίας είπε ότι σήμερα η Κύπρος ολοκληρώνει ένα μεγάλο στόχο της και ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα ''επειδή προσπαθήσαμε μαζί ενωμένοι''.

    ''Από σήμερα μπαίνουμε στον φυσικό μας χώρο, την Ευρώπη'', ανέφερε ο κ. Ζαμπέλας, εκφράζοντας την εκτίμηση πως μέσα στην Ευρώπη ''θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε όλες μας τις ικανότητες, τη δημιουργικότητά μας, τον δυναμισμό μας''.

    Εκπρόσωπος - Ενταξη Κύπρου στην ΕΕ ---------------------------------- Η 1η Μαΐου είναι μια πολύ ιστορική και σημαντική ημέρα, η οποία πρέπει να χαιρετιστεί, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στη σημερινή ένταξη της Κύπρου μαζί με άλλες εννέα χώρες στην ΕΕ.

    Είναι, πρόσθεσε, ''πράγματι μια πολύ ιστορική ημέρα, πολύ σημαντική ημέρα, η οποία θα πρέπει να χαιρετιστεί''.

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε και πάλι θερμές ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές της διαδικασίας ένταξης, από το 1990 που άρχισε η προσπάθεια για ένταξη στην ΕΕ μέχρι σήμερα, στις ελληνικές κυβερνήσεις, τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας και όλους τους άλλους συντελεστές.

    ΑΚΕΛ - ΕΕ - Ενταξη Κύπρου -------------------------- Παρά την πικρία που δημιουργεί η μη ευόδωση των προσπαθειών μας για λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη αισιοδοξούμε ότι και με την ιδιότητα του κράτους - μέλους θα μπορέσουμε στο σύντομο μέλλον να δώσουμε ξανά την ελπίδα στον κυπριακό λαό, αναφέρει το ΑΚΕΛ σε διακήρυξή του με την ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Το ΑΚΕΛ διαβεβαιώνει ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένο στην υπόθεση της λύσης τονίζοντας πως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ''ουδόλως υποκαθιστά τον στρατηγικό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την ειρηνική επανένωση του τόπου και του λαού μας στα πλαίσια μιας διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας''.

    ''Θα εργαστούμε ώστε η επίλυση του Κυπριακού και η εφαρμογή της λύσης μέσα στα νέα δεδομένα της ΕΕ να καταστήσει πιο ασφαλές το μέλλον Ε/Κ και Τ/Κ'', προσθέτει.

    Σημειώνει επίσης στη διακήρυξή του ότι η συμμετοχή στην ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να αξιοποιείται ως καταλύτης για τη λύση του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι τα οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ ''στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό ένεκα της συνέχισης της διαίρεσης θα πρέπει να κατανέμονται σε ολόκληρο το λαό''.

    ΔΗΣΥ - ΕΕ - Ενταξη Κύπρου ------------------------- Με την ευκαιρία της σημερινής ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο ΔΗΣΥ καλεί τον κυπριακό λαό, Ελληνες και Τούρκους, να εργασθούν για να θεμελιώσουν ένα κοινό ευρωπαϊκό μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο και σε μια ενωμένη Ευρώπη.

    ''Η 1η Μαΐου 2004'', αναφέρει ο ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του, αποτελεί μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου'' και ''σημαδεύει το πιο σοβαρό επίτευγμα από την ίδρυσή της''.

    ''Την ημέρα αυτή'' δηλώνει ο ΔΗΣΥ, ''η Κυπριακή Δημοκρατία ενσωματώνεται στην ΕΕ ως ισότιμο μέλος μιας μεγάλης οικογένειας είκοσι πέντε ευρωπαϊκών κρατών''.

    Κλεάνθους - ΔΗΚΟ - Ενταξη στην ΕΕ --------------------------------- ''Μετά από κόπους και θυσίες του λαού μας ένα κοινό όραμα όλων μας, η ένταξη της Κύπρου μας στην ενωμένη Ευρώπη είναι πια μια πραγματικότητα'', δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους σε μήνυμά του με την ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε πως δίκαια ο κυπριακός λαός μπορεί να πανηγυρίζει την ημέρα αυτή και σημείωσε ότι ο στόχος επιτεύχθηκε με ενωμένες όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου.

    Ωστόσο ανέφερε ότι ο δεύτερος μεγάλος στρατηγικός στόχος της Κύπρου παραμένει ανεκπλήρωτος και μίλησε για την ανάγκη ύπαρξης περισσότερης ενότητας των πολιτικών δυνάμεων μέχρι να επιτευχθεί η επανένωση της Κύπρου.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - ΕΕ - Κυπριακό -------------------------------- Με την επίσημη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το Κυπριακό καθίσταται ένα κατ΄ εξοχήν ευρωπαϊκό πρόβλημα και η ΕΕ θα έχει κάθε λόγο να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον για την όσο πιο σύντομη λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Ομήρου είπε πως ''η πεποίθησή μας πάντοτε ήταν ότι η ΕΕ μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει επικουρικά στις προσπάθειες και πρωτοβουλίες για λύση του κυπριακού προβλήματος κι όχι ως υπό αντικατάσταση του ΟΗΕ''.

    ''Μια καινούργια σελίδα ανοίγει για την Κύπρο και το λαό μας και για πρώτη φορά στην κυπριακή ιστορία μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα μέλλον με ασφάλεια, με ευημερία, με ανάπτυξη, κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή'', σημείωσε, προσθέτοντας ότι ''μια νέα εποχή ανατέλλει για το λαό μας''.

    Νέοι Ορίζοντες - Ενταξη - Κυπριακό ---------------------------------- Εχοντας απορρίψει το σχέδιο Ανάν, η Κυπριακή Δημοκρατία εισέρχεται στην ΕΕ αλώβητη και περήφανη και ο κυπριακός λαός αποκτά την ιδιότητα του ευρωπαίου πολίτη με αξιοπρέπεια και χωρίς να έχει υποκύψει στις απαιτήσεις των Τούρκων και τις πιέσεις των ξένων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το κόμμα των Νέων Οριζόντων.

    Προσθέτει πως οι ικανοποιητικές για την πλευρά μας εξελίξεις στην ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης διαψεύδουν τους κινδυνολόγους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν, οι οποίοι προέβλεπαν μύρια δεινά αν λέγαμε ''όχι'' στο δημοψήφισμα.

    Οι ΝΕΟ στην ανακοίνωσή τους σημειώνουν ότι ως μέλος πια της ΕΕ ''το κράτος μας θα ενισχύεται συνεχώς και η Τουρκία προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει στην ευρωπαϊκή της πορεία θα υποχρεωθεί όχι μόνο σε αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά σταδιακά και σε άρση του εμποδίου της κατοχής, των εποίκων και του άλυτου κυπριακού προβλήματος''.

    Ολα αυτά θα αποτελούν παράγοντες που θα υποβοηθήσουν στην εξεύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης για όλους τους κατοίκους του νησιού Ε/Κ, Τ/Κ Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, προσθέτουν.

    Οι ΝΕΟ τονίζουν τέλος πως οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουμε στο κοινωνικοοικονομικό επίπεδο θα είναι πολλές και θα πρέπει να τις αξιοποιήσουμε προκειμένου να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη, να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για κοινωνική αλληλεγγύη και να βελτιώσουμε την οικονομία μας.

    ΕΔΗ - ΕΕ - Ενταξη Κύπρου ------------------------ Οι Ενωμένοι Δημοκράτες συγχαίρουν όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την ''ιστορική'', - όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους- επιτυχία της Κύπρου να ενταχθεί ως πλήρες και ισότιμο μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Αναφερόμενοι στην ''ευκαιρία της Κύπρου να συμπορευτεί με τα πιο προηγμένα κράτη του κόσμου στο δρόμο της ανάπτυξης, της διεύρυνσης, της δημοκρατίας και του εκσυγχρονισμού'', οι ΕΔΗ επισημαίνουν ότι ''αυτό είναι το επιστέγασμα των πολύχρονων προσπαθειών των κυβερνήσεων, των δημόσιων υπαλλήλων, της πολιτικής ηγεσίας, αλλά και της κοινωνίας των πολιτών''.

    ''Είναι αποτέλεσμα'', προσθέτουν, ''της αμέριστης συμπαράστασης, αλλά και της ορθής στρατηγικής Ελλάδας και Κύπρου, με ιστορικό σταθμό τις αποφάσεις του Ελσίνκι''.

    Πρόεδρος ΑΔΗΚ - ΕΕ - Ενταξη Κύπρου ----------------------------------- Ο κυπριακός λαός δικαιούται σήμερα να αισθάνεται πιο αισιόδοξος, δηλώνει ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης χαιρετίζοντας με σημερινή του ανακοίνωση την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) στην οποία - όπως αναφέρει - θα μπορεί η Κύπρος, ως κράτος - μέλος, να συμμετέχει στη λήψη αποφάσεων σε πνεύμα συνεργασίας, ενισχύοντας έτσι τη θέση της σε ένα ευρύτερο περιβάλλον.

    ''Η ενταξιακή μας πορεία αποδείχθηκε ήδη κινητήριος μοχλός για τη λύση του εθνικού μας προβλήματος και την επανένωση της πατρίδας μας, αφού η προοπτική της ένταξης συνέβαλε τα μέγιστα στις κινητοποιήσεις για την επίτευξη της πολυπόθητης λύσης του Κυπριακού'', αναφέρει ο κ. Μιχαηλίδης.

    Ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ επισημαίνει ότι ''ήρθε η ώρα να συμβάλουμε ενεργά, με αίσθημα ευθύνης και σε πνεύμα ομοψυχίας, στην προσπάθεια για επανένωση της πατρίδας μας, έτσι ώστε όλοι μαζί, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, ως ισότιμοι πολίτες στην ΕΕ, να μετέχουμε στη διαμόρφωση του ευρωπαϊκού μας μέλλοντος''.

    ''Ήρθε η ώρα'', προσθέτει, ''να συμβάλουμε αποφασιστικά στη δυνατότητα να μπορούμε να αναφερόμαστε στη μετά-ένταξη περίοδο και στο ρόλο της Κύπρου σε αυτή''.

    Οικολόγοι - ΕΕ - Κυπριακό ------------------------ Για μια νέα διαπραγμάτευση προς αναζήτηση λύσης του Κυπριακού κάνει λόγο το Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, η οποία - όπως δήλωσε χθες ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης - πρέπει να στηριχθεί σε δεδομένα που δημιούργησε το δημοψήφισμα και η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με σεβασμό των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Περδίκης χαρακτήρισε ως τη ''μεγαλύτερη πολιτική νίκη'' του κυπριακού λαού την ολοκλήρωση της πορείας της ένταξης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Μαΐου.

    ''Η ένταξη της ενιαίας Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί το αποτέλεσμα της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν με τη μεγάλη πλειοψηφία του 76%'', είπε ο κ. Περδίκης, επισημαίνοντας πως ''το σενάριο 'πρώτα λύση και μετά ένταξη' έχει ξεπεραστεί''.

    ''Τώρα'', πρόσθεσε, ''μπορεί να λειτουργήσει η προοπτική 'πρώτα ένταξη και μετά λύση', με την έννοια ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να αναζητηθεί μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ''.

    Επαλξη - Ενταξη - ΕΕ -------------------- Νέο κεφάλαιο στην ιστορία της Κύπρου ανοίγει η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου, προσθέτοντας ότι η μεγάλη αυτή γιορτή σκιάζεται από το ότι δεν κατέστη δυνατόν να ενταχθεί η Κύπρος επανενωμένη στην ενωμένη Ευρώπη.

    Σε ανακοίνωσή της με ευκαιρία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, η Επαλξη αναφέρει ότι ''η είσοδος της Κύπρου στην ΕΕ ανοίγει ένα νέο μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορική πορεία του τόπου και του λαού μας, προσφέροντας πλέον σημαντικές ευκαιρίες για ανάπτυξη, πρόοδο και ευημερία στους κατοίκους το νησιού μας μέσα σε ένα πολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από το σεβασμό στην απαρέγκλιτη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων ανεξαίρετα των ατόμων πολιτών κρατών-μελών της Ενωσης''.

    ''Η μεγάλη αυτή γιορτή σκιάζεται από το γεγονός ότι δεν κατέστη δυνατόν να ενταχθεί η Κύπρος στην ενωμένη Ευρώπη επανενωμένη και απαλλαγμένη από διαχωριστικές γραμμές που κρατούν σε απόσταση στερώντας το δικαίωμα στο κοινό αύριο τόσο στους Ε/Κ κατοίκους του νησιού μας όσο και στους Τ/Κ'', προσθέτει η ανακοίνωση.

    Ανανεωτική Κίνηση - ΕΕ - Ενταξη Κύπρου -------------------------------------- Ως την πιο σημαντική μέρα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει την 1η Μαΐου η Ανανεωτική Κίνηση, προσθέτοντας όμως ότι η χαρά της ένταξης επισκιάζεται από τη συνέχιση της κατοχής της Κύπρου και της καταπάτησης των δικαιωμάτων του λαού της.

    Σε ανακοίνωσή της, η Κίνηση σημειώνει ότι ''η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ αποτελεί ιστορικό επίτευγμα που θα σφραγίσει ανεξίτηλα την τύχη της μαρτυρικής ιδιαίτερης πατρίδας μας και το μέλλον του κυπριακού ελληνισμού, ταυτόχρονα με το μέλλον των συμπατριωτών μας Τουρκοκυπρίων''.

    Η Ανανεωτική Κίνηση προσθέτει ότι ''δικαιολογημένα πανηγυρίζουμε για αυτό το επίτευγμα, προσβλέποντας σε καλύτερες μέρες'', σημειώνοντας ωστόσο ότι ''τη χαρά μας επισκιάζει η συνέχιση της κατοχής της ιδιαίτερης πατρίδας μας και της καταπάτησης των δικαιωμάτων του λαού μας''.

    Μπους - Ερντογάν - Κυπριακό -------------------------- O Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους επικοινώνησε χθες το πρωί τηλεφωνικώς με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ''καλωσόρισε τον ισχυρό ηγετικό ρόλο που αυτός επέδειξε ώστε να βοηθήσει στη διασφάλιση της αποδοχής από τους Τουρκοκυπρίους του δίκαιου και ισορροπημένου σχεδίου'' λύσης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν.

    Ο κ. Μακλίλαν ανέφερε πως οι ''δυο ηγέτες αναγνώρισαν το κυρίαρχο δικαίωμα των Ελληνοκυπρίων να απορρίψουν τη διευθέτηση, αλλά συμμερίζονται την απογοήτευση για την ιστορική ευκαιρία που χάθηκε έτσι ώστε μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου''.

    Οι δυο ηγέτες, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, εξέφρασαν επίσης την ελπίδα για μελλοντική επανένωση της Κύπρου, όπως αυτή περιγράφεται στο σχέδιο Ανάν.

    Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Μακλίλαν, οι δυο ηγέτες επεσήμαναν την υποστήριξη τους στις προσπάθειες της ΕΕ και άλλων ''να μειώσουν την οικονομική απομόνωση των Τουρκοκυπρίων με το να ενδυναμώσουν τις οικονομικές σχέσεις τους με τους Ελληνοκύπριους και τον έξω κόσμο''

    Συνάντηση Πάουελ - Ταλάτ ------------------------- Ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ πως ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ θα συναντηθεί την Τρίτη στη Νέα Υόρκη με το λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο ίδιος αξιωματούχους ανέφερε πως αυτό είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στις σχέσεις των ΗΠΑ με το ψευδοκράτος.

    Η συνάντηση σύμφωνα με τον αξιωματούχο καταδεικνύει ''την επιθυμία μας να οικοδομήσουμε σχέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αναγνωρίζοντας ότι (οι Τουρκοκύπριοι) ψήφισαν υπέρ του σχεδίου του ΟΗΕ για την επανένωση του νησιού και ότι ο κ. Ταλάτ έπαιξε ένα σημαντικό και θετικό ρόλο σε αυτό το θέμα».

    Εκπρόσωπος - Διανυκτέρευση τουριστών στα κατεχόμενα - Εποικοι ------------------------------------------------------------- Ολόκληρο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τμήμα του ευρωπαϊκού εδάφους και οι πολίτες της Ευρώπης με βάση τις αρχές που ισχύουν στην ΕΕ διακινούνται ελεύθερα σε όλο το έδαφος των κρατών μελών της ΕΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς αν η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις σε ό,τι αφορά το θέμα της διανυκτέρευσης τουριστών στα κατεχόμενα.

    ''Ολόκληρη η επικράτεια, όλο το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι τμήμα πλέον του ευρωπαϊκού εδάφους. Οι πολίτες της Ευρώπης με βάση τις αρχές που ισχύουν στην ΕΕ διακινούνται ελεύθερα σε όλο το έδαφος των κρατών μελών της ΕΕ. Τούτο ασφαλώς θα ισχύσει και στη δική μας περίπτωση. Οι λεπτομέρειες των διευθετήσεων συζητούνται ακόμη με την ΕΕ. Ομως η αρχή είναι αυτή'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    ''Προβλήματα σίγουρα θα υπάρξουν'', πρόσθεσε και υπενθύμισε δήλωση του Ζαν Κριστόφ Φιλορί, εκπροσώπου του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, ότι δεν υπάρχει πρόθεση παράκαμψης της κυπριακής κυβέρνησης και των εύλογων ανησυχιών της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εκπρόσωπος - Επιπτώσεις από δημοψήφισμα --------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι με συντονισμένες προσπάθειες της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις αναμένονταν ότι θα υπήρχαν μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Παράλληλα τόνισε πως η κυβέρνηση δεν εφησυχάζει και θα αντιμετωπίσει με τον καλύτερο τρόπο τα προβλήματα που παρουσιάζονται, συνεχίζοντας τις προσπάθειες για τη λύση του Κυπριακού και την επανένωση της Κύπρου.

    ''Χαίρομαι να παρατηρήσω, χωρίς να σημαίνει εφησυχασμό, ότι οι συντονισμένες και επίμονες προσπάθειες όλων των κλάδων της Κυπριακής Δημοκρατίας - της εκτελεστικής εξουσίας, της νομοθετικής εξουσίας κυρίως - έχουν μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις αναμενόταν ότι θα υπήρχαν μετά την 24η Απριλίου και το δημοκρατικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    ΥΠΕΞ - Πρεσβευτής ΗΠΑ - ΑΧΕΠΑ ------------------------------ Ο Πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Τζακ Γιωργάλλας συναντήθηκε χθες με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου και τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Μάικλ Κλόσον.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης τόσο ο κ. Γιωργάλλας όσο και ο Εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωσης Βασίλης Μοσαϊδης, ο οποίος συνοδεύει τον κ. Γιωργάλλα στην επίσκεψή του στην Κύπρο, δήλωσαν πως οι συναντήσεις ήταν παραγωγικές, προσθέτοντας πως η ΑΧΕΠΑ προσφέρει τους πόρους της για αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων και για διερεύνηση οποιασδήποτε νέας κατεύθυνσης που μπορεί να χρειάζεται να ακολουθηθεί για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

    Ο κ. Γιωργάλλας δήλωσε επίσης ότι κατά τις συναντήσεις εκφράστηκε η συνεχιζόμενη και αμέριστη υποστήριξη της ΑΧΕΠΑ προς τον κυπριακό λαό.

    Επιπρόσθετα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΑΧΕΠΑ, ο Πρόεδρος της Οργάνωσης συγχάρηκε την κυπριακή κυβέρνηση, τις προηγούμενες κυβερνήσεις καθώς και τον κυπριακό λαό για τη σκληρή τους δουλειά προς την υλοποίηση του στόχου της ένταξης στην ΕΕ.

    ''Χαιρετίζω επίσης την εκφρασθείσα επιθυμία του Προέδρου Παπαδόπουλου να μοιραστεί τα οφέλη από την ένταξη στην ΕΕ χέρι με χέρι, όπως είπε, με τους Τ/Κ συμπατριώτες του'', είπε ο κ. Γιωργάλλας.

    Πρόσθεσε ακόμη πως κατανοεί ότι η μέρα της ένταξης στην ΕΕ είναι γλυκόπικρη για τους Κύπριους, καθώς δεν συνοδεύεται από τη λύση του Κυπριακού.

    Στην Κύπρο βρίσκονται επίσης ο Πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ Καναδά Λάζαρος Καλιπολίδης καθώς και το μέλος της Επιτροπής ΑΧΕΠΑ κυπροελλαδικών σχέσεων Τάκεϊ Κριστ, οι οποίοι μαζί με τα άλλα μέλη της αντιπροσωπείας της ΑΧΕΠΑ παρευρέθηκαν στους εορτασμούς για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Κυπριακή Δημοκρατία - Συρία - Τρομοκρατική επίθεση - Καταδίκη ------------------------------------------------------------- H κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας καταδίκασε έντονα τη βομβιστική επίθεση που έγινε στη Δαμασκό στις 27 Απριλίου και είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερα άτομα.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι η κυβέρνηση εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των ατόμων που έχασαν τη ζωή τους, στους τραυματίες και στις οικογένειές τους, στη συριακή κυβέρνηση και το λαό της χώρας.

    Τονίζει επίσης ότι τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες δεν επιτυγχάνουν οτιδήποτε και απειλούν να διαταράξουν την ηρεμία και την ειρήνη σε μία φίλη και γειτονική χώρα όπως η Συρία.

    Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Αύξηση βασικών επιτοκίων ------------------------------------------------------- Αύξηση των βασικών επιτοκίων κατά μια εκατοστιαία μονάδα, ανακοίνωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου αποστέλλοντας έτσι, όπως είπε ο ίδιος, ένα ισχυρό μήνυμα στήριξης της κυπριακής λίρας έναντι ''των αβάσιμων και ανυπόστατων φημών'' περί δήθεν επικείμενης υποτίμησης της.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Χριστοδούλου είπε πως με την απόφαση αυτή στέλλεται ένα ''ισχυρό μήνυμα στήριξης της Κυπριακής λίρας έναντι των αβάσιμων και ανυπόστατων φημών περί δήθεν επικείμενης υποτίμησης της''.

    Η Επιτροπή είπε διαπίστωσε ότι ''η Κυπριακή λίρα παραμένει ισχυρή και διατηρεί αναλλοίωτη την αξία της και επιβεβαιώνει την γενική εκτίμηση ότι αυτή στηρίζεται πάνω σε υγιή θεμελιακά οικονομικά δεδομένα''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σαρρής - Υποβολή παραίτησης --------------------------------------------------- Ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής δήλωσε ότι υπέβαλε την παραίτησή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ο οποίος του ζήτησε να παραμείνει στη θέση του μέχρι ο Πρόεδρος πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για το κυβερνητικό σχήμα.

    Σε γραπτή δήλωσή του την οποία ανέγνωσε στον Τύπο, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι συζήτησε χθες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, το θέμα της υποβολής της παραίτησής του από το αξίωμα του Προεδρικού Επιτρόπου.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδειξε πλήρη κατανόηση για τους προσωπικούς λόγους που με ώθησαν να υποβάλω την παραίτηση μου και μου ζήτησε να συνεχίσω να προσφέρω τις υπηρεσίες μου μέχρις ότου πάρει τις οριστικές του αποφάσεις για το κυβερνητικό σχήμα'', πρόσθεσε ο κ. Σαρρής, σημειώνοντας πως ο ίδιος παρεκάλεσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο όπως θεωρήσει ότι η υποβολή της παραίτησης του «παραμένει''.

    ''Από τον Πρόεδρο εξαρτάται αν θα την αποδεχθεί ή όχι'', κατέληξε ο κ. Σαρρής.

    Εκπρόσωπος - Ανασχηματισμός - Πολάκης Σαρρής -------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως δεν γνωρίζει αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να κάμει ευρύτερο ανασχηματισμό και όχι μόνο να πληρώσει τις κενωθείσες θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''ο ανασχηματισμός είναι αποκλειστικό δικαίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας''.

    Πρόσθεσε πως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πει ''ότι θα αντικαταστήσει ή θα πληρώσει τις κενές θέσεις στο Υπουργικό Συμβούλιο''.

    ''Δεν γνωρίζω αν ο Πρόεδρος προτίθεται να κάμει ευρύτερο ανασχηματισμό'', ανέφερε.

    Μάρκος Κυπριανού - Υπ. Οικονομικών - Τελετή αποχαιρετισμού ---------------------------------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού αποχαιρέτησε χθες το προσωπικό του Υπουργείου Οικονομικών κατά τη διάρκεια σεμνής τελετής που διοργανώθηκε με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του ως Επίτροπος στην ΕΕ.

    Αποχαιρετώντας το προσωπικό του Υπουργείου, ο κ. Κυπριανού υποσχέθηκε ότι οποιοδήποτε αξίωμα και αν κατέχει στην ΕΕ, η Κύπρος και το Υπουργείο Οικονομικών θα έχουν τη στήριξη και την υποστήριξή του.

    Χαρακτηρίζοντας το Υπουργείο Οικονομικών, το Γραφείο Προγραμματισμού και το Γενικό Λογιστήριο ως ''την καρδιά της Κυπριακής Δημοκρατίας'', ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν το μετάνιωσε ούτε για μια στιγμή που ανέλαβε το Υπουργείο Οικονομικών, παρά το ότι είναι δύσκολο Υπουργείο και ''έχει πολλές δυσκολίες, δύσκολες αποφάσεις, άδικες αντιδράσεις''.

    Πρόσθεσε ότι η δουλειά των υπαλλήλων του Υπουργείου καθώς και η στήριξη που είχε από το προσωπικό τον βοήθησαν να ανεβάσει σε ένα χρόνο την εικόνα του Υπουργού Οικονομικών στην κυπριακή κοινωνία.

    Χρηματιστήριο - Πτώση --------------------- Αρνητικά έκλεισε η αγορά στην τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, θέτοντας τέρμα στην ανοδική πορεία που παρουσίασε κατά τις τρεις τελευταίες ημέρες. Ο Γενικός Δείκτης λίγες ώρες πριν την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατέγραψε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,48%, κλείνοντας στις 82,4 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 561 χιλιάδες λίρες.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,41% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 361,39 μονάδες.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες --------------------------------- Για την 26η και τελευταία αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος ανδρών α' κατηγορίας διεξάγονται σήμερα το απόγευμα πέντε αγώνες.

    Η ΑΕΚ αντιμετωπίζει το Παραλίμνι στο ΓΣΖ, η ΑΕΛ το Διγενή στο Τσίρειο, η Δερύνεια την Ανόρθωση στη Δερύνεια, η Δόξα τον Ονήσιλο στο Μακάρειο και ο Ολυμπιακός τον Απόλλωνα στο ΓΣΠ.

    Εξάλλου αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες ΑΠΟΕΛ - Εθνικού Αχνας στο ΓΣΠ και Αθλητικής Ενωσης ''Πάφος'' - Ομόνοιας στο Παφιακό, από το αποτέλεσμα των οποίων θα κριθεί ποια ομάδα θα στεφθεί πρωταθλήτρια, ο ΑΠΟΕΛ ή η Ομόνοια.

    Ο ΑΠΟΕΛ προηγείται αυτή τη στιγμή στη βαθμολογία με ένα βαθμό διαφορά από τη δεύτερη Ομόνοια.

    [12] (Κ) Τ/κ Τύπος - Κοξ - ''Εμπάργκο'' - Τ/Κ

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ δήλωσε στην τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" ότι η απομόνωση των Τ/Κ με τα λεγόμενα ''εμπάργκο'' θα πρέπει να τερματιστεί.

    [13] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Εργατική Πρωτομαγιά - Κυπριακό

    Η φετινή Πρωτομαγιά συμπίπτει με ένα ιστορικό γεγονός για την Κύπρο που είναι η πλήρης ένταξή της στην ΕΕ γεγονός που σηματοδοτεί μια νέα αρχή και αποτελεί αφετηρία για νέους αγώνες για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, για την ανάπτυξη της κοινωνίας μας και την επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, στην εκδήλωση της ΠΕΟ στη Λευκωσία για την Εργατική Πρωτομαγιά, τονίζοντας πως το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να διεκδικεί όλα όσα δικαιούται ο λαός μας.

    Για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος είπε ότι απαιτεί νηφαλιότητα, σύμπνοια και ενότητα για αντιμετώπιση των όποιων απειλών και εκβιασμών εκτοξεύονται κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Επιβάλλεται σοβαρή δραστηριοποίηση για αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων που θα υπάρξουν μα πάνω από όλα επιβάλλεται ξεκαθάρισμα των στόχων και διαμόρφωση μιας τέτοιας πολιτικής που θα μας επιτρέπει να παρέμβουμε αποφασιστικά στις εξελίξεις που θα ανοίγουν την προοπτική μιας σύντομης λύσης'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Απευθυνόμενος προς τους Τ/Κ έστειλε το μήνυμα ότι ο πόθος και το πάθος μας για λύση και επανένωση δεν έχουν μειωθεί ούτε στο ελάχιστο.

    ''Θα συνεχίσουμε με περισσή θέληση και αμείωτη ένταση να αγωνιζόμαστε και είμαστε αισιόδοξοι ότι σύντομα θα ανατείλει η μέρα που Ε/Κ και Τ/Κ θα δώσουν ξανά χέρια σε μια επανενωμένη πατρίδα'', ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    [14] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [15] (Κ) Ανδρούλα Βασιλείου - Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμ. Φιλελευθέρων - Επανεκλογή

    Η βουλευτής των ΕΔΗ Ανδρούλα Βασιλείου επανεξελέγη στη θέση του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Φιλελευθέρων, στις εκλογές που διεξήχθησαν στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Κόμματος στις 29 και 30 Απριλίου.

    [16] (Κ) ΠΕΟ - Πρωμαγιά - Εκδήλωση

    Μήνυμα αγωνιστικότητας προς τους Ε/Κ και τους Τ/Κ ότι θα συνεχίσει τον αγώνα για την επανένωση της Κύπρου και για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Κύπριων εργαζομένων, έστειλε σήμερα η ΠΕΟ κατά τη διάρκεια εκδήλωσής της στη Λευκωσία για την Πρωτομαγιά με τίτλο ''Μία πατρίδα, ένας λαός''.

    Η ΠΕΟ γιόρτασε τη μεγάλη αυτή εργατική γιορτή με εκδήλωση στο οίκημά της, στην οποία παρέστησαν Ε/Κ και Τ/Κ εργαζόμενοι, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, οι Υπουργοί Εργασίας, Εμπορίου και Υγείας, καθώς και βουλευτές.

    [17] (Κ) Λευκωσία - ΕΕ - Εορτασμοί - Παιδιά

    Με χορό, τραγούδι και ζωγραφιές γιόρτασαν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση τα παιδιά που συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και στη Λεωφόρο Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' στη Λευκωσία.

    Ο πεζόδρομος της οδού Λήδρας καλύφθηκε από ένα μεγάλο πανί στο οποίο 200 περίπου παιδιά διάφορων εθνικοτήτων αποτύπωσαν με μεράκι, ευαισθησία και φαντασία το δικό τους μήνυμα για τη σημερινή μέρα που δεν ήταν άλλο από την επιθυμία για ειρήνη και ενότητα στην Κύπρο και τον ολόκληρο κόσμο.

    [18] (Κ) Πρόντι - Αχερν - Κοξ - Δημοσιογραφική (1)

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο έδειξε ότι ο μεγάλος στόχος της ΕΕ για μια ευρείας βάσεως ευρωπαϊκή ενοποίηση μπορεί ακόμη να υπονομευθεί από ανεπίλυτα περιφερειακά προβλήματα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι σε ομιλία του που ανέγνωσε στο πλαίσιο κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψής του στο Δουβλίνο με τον Προεδρεύων της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο Ιρλανδό Πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν και τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πάτ Κοξ.

    Ο κ. Πρόντι είπε πως "έχουμε ακόμη ασυμπλήρωτο έργο να επιτελέσουμε'', προσθέτοντας πως ''το απογοητευτικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της περασμένης εβδομάδας στην Κύπρο, επιδεικνύει ότι η επίτευξη του μεγάλου στόχου για μια ευρωπαϊκή ενοποίηση ευρείας βάσεως μπορεί ακόμη να υπονομευθεί από ανεπίλυτα περιφερειακά προβλήματα''.

    Ο κ. Πρόντι είπε ακόμη ότι υπάρχουν ορισμένες υποψήφιες για ένταξη χώρες, οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες των οποίων θα πρέπει να εξεταστούν εκ νέου.

    ''Οι διαπραγματεύσεις με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία συνεχίζονται και η απόφαση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία θα ληφθεί πριν το τέλος αυτού του χρόνου'', είπε.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ως ιστορική και χαρούμενη.

    Ο κ. Αχερν είπε ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα ελπίδας και ευκαιριών και πρόσθεσε ότι το πρώτο μεγάλο καθήκον της νέας ΕΕ θα είναι η συμφωνία πάνω στη νέα συνταγματική συνθήκη της Ενωσης.

    Ανέφερε ότι με την απαραίτητη πολιτική θέληση θα επιτευχθεί ο στόχος αυτός.

    ''Προσμένουμε στη μοναδική συμβολή που θα δώσουν στην ΕΕ τα νέα κράτη μέλη'', είπε ο κ. Αχερν.

    Ο κ. Κοξ είπε ότι η δυναμική των νέων κοινωνιών πολλών κρατών μελών, θα βοηθήσει στην ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ προς τα νέα γείτονα κράτη στο νότο και την ανατολή.

    [19] (Κ) ΣΕΚ - Υπουργός Εργασίας - Κιττένης - Πρωτομαγιά - Ενταξη

    Την διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση ανεξάρτητα από το πρόσφατο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά, δεν θα πάψει ποτέ να αγωνίζεται για τη λύση του πολιτικού προβλήματος, ώστε μια πραγματικά ενωμένη και ασφαλής Κύπρος να ενταχθεί στη διευρυμένη ευρωπαϊκή οικογένεια, έδωσε σήμερα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός.

    Μιλώντας στην ειδική συγκέντρωση των στελεχών της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων Κύπρου για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, ο κ. Κεραυνός είπε πως ''το Οχι στο σχέδιο του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν αφορά το συγκεκριμένο σχέδιο και όχι τη λύση που όλοι επιθυμούμε''.

    [20] (Κ) Ενταξη - Εκδηλώσεις - Πάφος - Ζακ Πόος

    Ιστορική ημέρα όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση χαρακτήρισε ο Ευρωβουλευτής Ζακ Πόος, ο οποίος διετέλεσε εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕο Ζακ Πόος την 1η του Μάη 2004.

    Ο κ. Ποος στον χαιρετισμό που απηύθυνε στο πλαίσιο της εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Δήμος Πάφου για την ένταξη της Κύπρου στην στην ΕΕ δήλωσε ότι η στιγμή αυτή σηματοδοτεί το τέλος των διαιρέσεων της μεταπολεμικής Ευρώπης, και αποδεικνύει ότι οι πολίτες της Ενωσης μπορούν να συμβιώσουν μαζί στην βάση κοινών κανόνων και αρχών.

    [21] (Κ) Πρόντι - Αχερν - Κοξ - Κυπριακό - Τουρκία (2)

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο θα πρέπει να γίνει σεβαστό και η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να κάνει ότι είναι σωστό για τους Τ/Κ, δήλωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, μαζί με τον Πρόεδρο της Ευρωβουλής Πατ Κοξ και τον Προεδρεύων του Συμβουλίου, Ιρλανδό Πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν.

    [22] (K) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ιρλανδία - Αφιξη

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στην ιρλανδική πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Πρέσβη Τάσο Τζιωνή, για να εκπροσωπήσουν την Κύπρο στην τελετή για τη διεύρυνση της ΕΕ που διοργανώνει η ιρλανδική Προεδρία.

    [23] (Κ) Πρόντι - Αχερν - Κοξ - Κυπριακό - Τουρκία (3)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση υπέδειξε σήμερα την ανάγκη να γίνει σεβαστό το αποτέλεσμα της δημοκρατικής διαδικασίας στην Κύπρο αναφορικά με τα δημοψηφίσματα του περασμένου Σαββάτου και πως η Ενωση θα φροντίσει ώστε η οικονομική βοήθεια προς τους Τ/Κ να δοθεί.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ και ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν ανέφεραν ακόμη ότι δημοψήφισμα της Κύπρου δεν επηρεάζει άμεσα τα συμφέροντα της Τουρκίας.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Προεδρική Κατοικία - Υποδοχή

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε γύρω στις 3.15 το απόγευμα (τοπική ώρα) στην Προεδρική Κατοικία στο Δουβλίνο όπου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη τελετή της ένταξης των 10 νέων χωρών της ΕΕ.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν.

    Θα ακολουθήσει η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία των ηγετών των 25 χωρών μελών της ΕΕ. (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΚΝ)

    [25] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μπρέι

    Η Κύπρος θα είναι ένας εποικοδομητικός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η πόλη Μπρέι, στην οποία είχε ανατεθεί να φιλοξενήσει την Κύπρο στα πλαίσια του προγράμματος ''Ημέρα καλωσορίσματος''.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε την πόλη για το καλωσόρισμα της Κύπρου και αναφέρθηκε στα κοινά στοιχεία Κύπρου-Ιρλανδίας.

    [26] (Κ) Διεύρυνση ΕΕ - Επίσημη τελετή - Εναρξη

    Αρχίζει σε λίγο η επίσημη τελετή ένταξης των δέκα νέων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσωπεί ο Πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος μαζί με τους άλλους 24 εταίρους του βρίσκονται στο Φάρμλι Χάους, εντός του Πάρκου Φίνιξ, βοριοδυτικά της ιρλανδικής πρωτεύουσας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 1 May 2004 - 17:49:27 UTC