Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΕΕ - Πλατεία Ελευθερίας - Εορτασμοί (2)
  • [02] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Ενταξη - Ιρλανδία

  • [01] (Κ) ΕΕ - Πλατεία Ελευθερίας - Εορτασμοί (2)

    Συνεχίζεται η κοσμοσυρροή στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιείται από νωρίς το απόγευμα καλλιτεχνικό πρόγραμμα για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ατομα κάθε ηλικίας έχουν συγκεντρωθεί στην Πλατεία Ελευθερίας, επίκεντρο των εορταστικών εκδηλώσεων, τις οποίες επιχορηγεί η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Στη Πλατεία έχει στηθεί φωτεινή πινακίδα από την οποία περνά σε ηλεκτρονική μορφή η φράση "Καλημέρα Ευρώπη" στην ελληνική, τουρκική και αγγλική γλώσσα.

    Γύρω από την Πλατεία υπάρχουν και τρία μεγάλα πανό, στα οποία αναγράφεται το σύνθημα "Η Κύπρος στην ΕΕ" στις τρεις γλώσσες.

    Επίσης, έχει αναρτηθεί ένα μεγάλο ρολόι, από το οποίο θα παρουσιαστεί η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τα μεσάνυκτα.

    Η όλη εκδήλωση πραγματοποιείται υπό το βλέμμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος βρίσκεται στην εξέδρα των επισήμων στο προαύλιο του Δημαρχείου, δίπλα από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιο Γεωργιάδη και τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Μεγάλη εξέδρα έχει στηθεί στην αρχή του πεζόδρομου της οδού Λήδρας παρά την Πλατεία Ελευθερίας, ενώ γιγαντοοθόνες έχουν τοποθετηθεί στους παρακείμενους δρόμους για μετάδοση του καλλιτεχνικού προγράμματος.

    Δεκάδες Κύπριοι καλλιτέχνες θα περάσουν από τη σκηνή για να γιορτάσουν την παραμονή της μεγάλης ημέρας με μουσική, τραγούδι και χορό.

    [02] (Κ) Κύπρος - ΕΕ - Ενταξη - Ιρλανδία

    Η Κυπριακή Δημοκρατία καθίσταται και επίσημα πλέον από τα μεσάνυκτα της Παρασκευής πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μαζί με άλλες εννέα χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.

    Η Ιρλανδία, ως προεδρεύουσα αυτό το εξάμηνο της ΕΕ, έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων για την υποδοχή των δέκα νέων μελών με επίκεντρο την τελετή της διεύρυνσης, τη μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα από τη σύσταση της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας από έξι ευρωπαϊκές χώρες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος φθάνει στην ιρλανδική πρωτεύουσα στις 11:00 (13:00) αύριο τοπική ώρα, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Διευθυντή του Διπλωματικού του Γραφείου Πρέσβη Τάσο Τζιωνή.

    Γύρω στις 13:00 τοπική ώρα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον κ. Ιακώβου, τον κ. Τζιωνή και τον Πρεσβευτή της Κύπρου στο Δουβλίνο Ανδρέα Κακουρή, θα μεταβεί στην πόλη Μπρέι, που έχει επιλεγεί να φιλοξενήσει την Κύπρο. Στην Μπρέι θα βρίσκεται και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντικ Ρος.

    Το Σάββατο στις 11:30 τοπική ώρα ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ θα δώσουν κοινή διάσκεψη Τύπου.

    Αργότερα στις 14:45 (16:45 ώρα Κύπρου) οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα μεταβούν στην κατοικία της Προέδρου της Ιρλανδίας Μέρι Μακελίς, στο Φίνιξ Παρκ. Τους αρχηγούς θα καλωσορίσει ο κ. Αχερν και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η καθιερωμένη οικογενειακή φωτογραφία.

    Η επίσημη τελετή της διεύρυνσης αρχίζει στις 17:20 τοπική ώρα, σύμφωνα με το πρόγραμμα, και στην παρουσία της Προέδρου της Ιρλανδίας και του Πρωθυπουργού της χώρας καθώς και των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, θα αναρτηθούν οι σημαίες των νέων κρατών.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ένα παιδί από κάθε χώρα θα δώσει στον ηγέτη της χώρας τη σημαία του κράτους και στην περίπτωση της Κύπρου η 11χρονη Ανδρεάνα Κακουρή θα δώσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σημαία της Κύπρου.

    Το βράδυ η ιρλανδική προεδρία θα παραθέσει δείπνο τόσο για τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων όσο και για τους ΥΠΕΞ, καθώς και για άλλους ανώτερους αξιωματούχους που βρίσκονται στο Δουβλίνο για την τελετή ένταξης της χώρας τους.

    Στην ιρλανδική πρωτεύουσα αναμένεται να φθάσει αύριο ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Οι εκδηλώσεις για τη διεύρυνση στο Δουβλίνο άρχισαν το βράδυ της Παρασκευής με μια φαντασμαγορική επίδειξη πυροτεχνημάτων στο Σαντιμάουντ, κοντά στην παραλία στο νότιο Δουβλίνο, με την επωνυμία ''Αστρα της Θάλασσας'' .

    Το Σάββατο διοργανώνεται το ''Ευρωπαϊκό Πανηγύρι'' στην πλατεία Μέριον του Δουβλίνου, που αναμένεται να επισκεφθούν πέραν των 100.000 επισκεπτών, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια γεύση από τον πολιτισμό, τη γαστρονομία, την τέχνη και την κουλτούρα των 28 χωρών, 15 μελών, 10 νέων μελών και τριών υποψηφίων για ένταξη χωρών. Η κάθε χώρα θα παρουσιάσει το δικό της περίπτερο σε ένα μεγάλο αντίσκηνο στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    Παράλληλα με το Ευρωπαϊκό Πανηγύρι, η ιρλανδική προεδρία έχει αναθέσει σε δέκα πόλεις να υποδεχθούν η καθεμιά ένα από τα δέκα νέα κράτη μέλη. Την Κύπρο θα υποδεχθεί το παραλιακό θέρετρο Μπρέι, στην επαρχία Γουίκλοου, μερικά χιλιόμετρα νοτίως του Δουβλίνου, με πολιτιστικές και άλλες εκδηλώσεις που έχουν ως κεντρικό θέμα ''τη θάλασσα, την παραλία και τις ακτές'', το κοινό στοιχείο που συνδέει την ιρλανδική πόλη με την Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 30 April 2004 - 19:49:14 UTC