Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Βρυξέλλες - Ταλάτ - Κύπρος - ΕΕ - Μοντέλο Ταϊβάν
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα
  • [03] (Κ) Κίνα - Κυπριακό - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δηλώσεις Φερχόιγκεν
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Ευρωπαϊκή Προσκοπική Επιτροπή - Κύπριος - Αντιπρόεδρος
  • [09] (Κ) Πρωθυπουργός Καραμανλής - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (1)
  • [10] (Κ) Χριστόφιας - Αναστασιάδης - Συνάντηση (1)
  • [11] (Κ) Κύπριοι κολυμβητές - Πανελλήνιοι μαθητικοί - Μετάλλια
  • [12] (Κ) Βίλιερς - Τουίν - Κύπρος - Δημοψήφισμα
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Ρουσόπουλος για Κυπριακό - Τουρκία
  • [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [16] (Κ) Χριστόφιας - Αναστασιάδης - Συνάντηση (2)
  • [17] (Κ) Καραμανλής - Παπαδόπουλος - Κυπριακό (2)
  • [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος
  • [19] (Κ) Χριστόφιας - Αναστασιάδης - Συνάντηση (3)
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Αλγερίας - Μήνυμα
  • [21] (Κ) Καραμανλής - Παπαδόπουλος (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΚΚΕ
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΣΥΝ
  • [25] (Κ) ΟΗΕ - Σερ Κίραν - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος
  • [26] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό (1)
  • [27] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Φινλανδοί αξιωματούχοι - Κυπριακό
  • [28] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό (2)

  • [01] (Κ) Βρυξέλλες - Ταλάτ - Κύπρος - ΕΕ - Μοντέλο Ταϊβάν

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα

    O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος πραγματοποιεί σήμερα σειρά επαφών στην Αθήνα με την ελληνική κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης για τη χάραξη κοινής στρατηγικής μετά τα δημοψηφίσματα.

    [03] (Κ) Κίνα - Κυπριακό - Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ

    Η Κίνα, διά του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν πρέπει να γίνει σεβαστό.

    Οπως μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο "Νέα Κίνα", ο εκπρόσωπος Kong Quan δήλωσε πως η Κίνα σέβεται την επιλογή των Κυπρίων και θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στη διεθνή κοινότητα για μια σωστή λύση στο Κυπριακό.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος καταδίκασε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, η συζήτηση για το Κυπριακό στη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, οι αποχαιρετιστήριες επαφές του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με πολιτικούς ηγέτες και οι δηλώσεις του ΓΓ του ΡΤΚ για μονομερή εφαρμογή του σχεδίου Ανάν είναι ορισμένα από τα κύρια θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    H ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Μεσογειακή Ταϊβάν με Τ/Κ κατοίκους'' πως η ''νέα πολιτική που προωθεί η ΕΕ στην Κύπρο, συνεπεία του 'ισχυρού όχι' που επεδίωξε και πέτυχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος στο δημοψήφισμα του περασμένου Σαββάτο, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε αναγνώριση των πραγματικοτήτων στο νησί και τη μετατροπή του βορείου τμήματος σε μοντέλο Ταϊβάν''. Αλλού αναφέρει πως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας κατά τη χθεσινή συνεδρία της πολιτικής επιτροπής του ΣτΕ, ο Ούγγρος εισηγητής για το Κυπριακό Ματίας Εόρσι υπέβαλε πρόταση για αναβάθμιση της συμμετοχής των Τ/Κ στα θεσμοθετημένα όργανα του ΣτΕ και ιδιαίτερα στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση.

    ''Η Μάχη'' με κύριο τίτλο ''Τρέμουν τις δημοσκοπήσεις'' γράφει πως "σε κυνήγι των οπαδών τους που διασκορπίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις έχουν αποδυθεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας μετά την απόρριψη της πολιτικής τους από το εκλογικό σώμα". Σε άλλο θέμα αναφέρει πως την εκτίμηση πως δεν πρέπει να γίνονται δηλώσεις για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος εξέφρασε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ύστερα από συνάντησή του με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, με την ευκαιρία της αναχώρησης του αξιωματούχου του ΟΗΕ από το νησί.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο '''Θα πείσω τον Τάσσο''' πως διαβεβαιώσεις ότι ο ίδιος διατηρεί την πρόθεση να επιδιώξει την επάνοδο του σχεδίου Ανάν σε ένα δεύτερο δημοψήφισμα έδωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, στο πλαίσιο των συναντήσεων του τελευταίου πριν την αναχώρησή του από την Κύπρο. Αλλού γράφει πως τη μονομερή εφαρμογή του σχεδίου Ανάν μελετούν οι Τ/Κ σε συνεργασία με την Αγκυρα, όπως αποκάλυψε ο ΓΓ του ΡΤΚ Φερτί Σαπίτ Σογιέρ, σε συνέντευξή του στον ''Αστρα''.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Αξονες νέας στρατηγικής'' γράφει πως τους άξονες νέας στρατηγικής θα συζητήσουν σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Οι αποφάσεις των Αθηνών θα επικεντρωθούν σε πρώτη φάση στα επόμενα βήματά τους στο Κυπριακό μετά το ''όχι'' στο δημοψήφισμα του Σαββάτου, λαμβάνοντας υπόψη το αρνητικό κλίμα που επικρατεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ και την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου. Αλλού γράφει πως στην τελευταία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην Κύπρο ως Υπουργός Οικονομικών, ο Μάρκος Κυπριανού ανέφερε πως κυριότερο μέλημά του πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες είναι να υποβάλει προτάσεις και σημειώματα στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Συντονισμός και δράση'' γράφει ότι ως μια από τις σημαντικότερες κρίνεται η σημερινή συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αφού θα συζητηθεί το τι δέον γενέσθαι και θα διαμορφωθεί η στρατηγική διαχείρισης της επόμενης μέρας. Αλλού γράφει ότι ''διπλωματική μάχη'' δίνει σήμερα στις Βρυξέλλες η αντιπροσωπεία της Κύπρου στην ΕΕ σε συνεργασία με την ελληνική και υπό το συντονισμό του ΥΠΕΞ Γ. Ιακώβου για τον κοινοτικό κανονισμό που αφορά τις τεχνικές διευθετήσεις για τη διακίνηση προϊόντων από τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός αλλά και στη βοήθεια που ετοιμάζεται να προσφέρει η κυπριακή κυβέρνηση και η ΕΕ στους Τ/Κ.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει γραφείο στο βορρά'' προβάλλει στο κύριο θέμα τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν με τις οποίες εξέφρασε την πρόθεση της Κομισιόν να ανοίξει γραφείο στα κατεχόμενα για να μπορεί να διευθύνει απευθείας τα κονδύλια που θα χορηγούνται στους Τ/Κ. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν σε δηλώσεις του στη Γερμανία ανέφερε ότι εάν η Τουρκία μείνει εκτός ΕΕ αυτό θα προκαλούσε διαρκή ζημιά στις διεθνείς σχέσεις.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Αντιπροσωπεία Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Δηλώσεις Φερχόιγκεν

    Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο χαρακτηρίζει ανακριβή την πληροφορία που μεταδόθηκε στην Τουρκία ότι ο Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι ''τα τουρκικά στρατεύματα όχι μόνο θα παραμείνουν στην Κύπρο αλλά θα αυξηθούν''.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Συναντήσεις -------------

    Σειρά επαφών πραγματοποιεί σήμερα στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο στις 1030 και στις 1100 θα έχει συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Ακολούθως Καραμανλής και Παπαδόπουλος θα προβούν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και μετά θα παρακαθίσουν σε γεύμα.

    Στις 1000 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δεχθεί αντιπροσωπεία της ΟΚΟΕ.

    Το απόγευμα στις 1600 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα αρχίσει διαδοχικές συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς, με πρώτο τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, μετά στις 1700 με τη ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 1730 με τον αρχηγό του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Ο Πρόεδρος επιστρέφει στην Κύπρο απόψε.

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει την Παρασκευή το πρωί.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Αναχώρηση για Αθήνα ------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα εξέφρασε την «υποκειμενική εκτίμηση» όπως είπε, ότι οι αντιδράσεις για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος «είναι ηπιότερες, και κάθε μέρα γίνονται ηπιότερες από ότι εμείς είχαμε προβλέψει και εκτιμήσει».

    Καταδίκασε επίσης έντονα τις «προσβλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ'' που, όπως είπε, ''μίλησε για σημεία και τέρατα τάχατες στο δημοψήφισμα».

    Σημείωσε ''με πολλή θλίψη'' ότι εκείνο που αντιμετωπίζει αυτήν την ώρα είναι ''πως θα διασκεδαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις που δυστυχώς, με αφετηρία την Κύπρο έχουν δημιουργηθεί στο εξωτερικό, ότι δήθεν στην Κύπρο επικράτησε στο δημοψήφισμα εκβιασμός, απειλές, καταπίεση, διασυρμός, παραπλάνηση».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στις επαφές του στην Ελλάδα «θα γίνει μια ανασκόπηση και αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης του Κυπριακού μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω πορεία και σχεδιασμός στρατηγικής και τακτικής ώστε στην επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να μπορέσει να ενημερώσει τα μέλη για τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης και να καθοριστεί από κοινού η περαιτέρω πορεία».

    Εξέφρασε τις ειλικρινείς του «ευχαριστίες προς την Κυβέρνηση της Ελλάδας και τον πολιτικό κόσμο για την υποστήριξη που έχουν δώσει στις προσπάθειες μας για την επανένωση της Κύπρου, μια πραγματική επανένωση τόσο στον πολιτικό όσο και στον οικονομικό τομέα που δεν θα χτίζει θεσμικά ή άλλα τείχη ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Θέλω να τονίσω ότι σε όλη τη διάρκεια των πρόσφατων εξελίξεων, τόσο πριν από την Λουκέρνη όσο και μετά η συνεργασία μου και οι επαφές μου μαζί με την Κυβέρνηση της Ελλάδας τον Πρωθυπουργό κ.(Κώστα) Καραμανλή και τον ΥΠΕΞ κ. (Πέτρο) Μολυβιάτη ήταν συνεχείς, στενές εποικοδομητικές και άριστες», ανέφερε.

    Επεσήμανε ότι «δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι μετά το δημοψήφισμα» και τόνισε ότι «αυτοί που χθες ήταν αντίπαλοι του 'όχι' και του 'ναι' σήμερα θέλω να ελπίζω και προσβλέπω, θα είναι υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του κυπριακού ελληνισμού».

    Οι υποστηρικτές του «όχι» όσο και αν υπερέχουν αριθμητικά από τους υποστηρικτές του «ναι» σίγουρα δεν υπερέχουν σε πατριωτισμό γιατί όλος ο κυπριακός ελληνισμός διέπεται από τον ίδιο πατριωτισμό και την ίδια έγνοια για την πατρίδα, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    «Οι δυσκολίες που θα αντιμετωπίζαμε ήσαν γνωστές, είχαν εκτιμηθεί σωστά, είχαν συνεκτιμηθεί, τουλάχιστον από την Κυβέρνηση και μένα, στη λήψη των τοποθετήσεών μας, και τώρα το έργο είναι πως θα αντιμετωπιστούν», σημείωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ωστόσο, «θέλω να πω με πολλή θλίψη ότι εκείνο που αντιμετωπίζω αυτήν την ώρα είναι πως θα διασκεδαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις που δυστυχώς, με αφετηρία την Κύπρο έχουν δημιουργηθεί στο εξωτερικό, ότι δήθεν στην Κύπρο επικράτησε στο δημοψήφισμα εκβιασμός, απειλές, καταπίεσης, διασυρμός, παραπλάνηση».

    «Καταδικάζω με όλη τη δύναμη που έχω τις προσβλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ που μίλησε για σημεία και τέρατα τάχατες που έγιναν στο δημοψήφισμα, (ότι) νεαρός 18 ετών απειλήθηκε για τη ζωή του, εκβιάστηκε ο κόσμος, αποστερήθηκαν την πρόσβαση στα μέσα επικοινωνίας οι υποστηρικτές του ναι, περιλαμβανομένου, όπως είπαν, και του Προέδρου της Δημοκρατίας».

    «Εγώ σας λεω, και ελέγξετε το από την Αρχή Ραδιοτηλεόρασης, εγώ συνολικά είχα 2 ώρες και 45 λεπτά εκ των οποίων δύο ώρες ήταν δημοσιογραφική διάσκεψη, ενώ ο κ. (Νίκος) Αναστασιάδης, ο οποίος είναι ο καταγγέλων και αυτός που θέλει να λεει ότι ήταν ο κύριος υποστηρικτής του ναι, από τις καταγραφές που έχω υπόψη μου είχε 9,5 ώρες στην ίδια περίοδο».

    Απευθυνόμενος προς τα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: Εσείς είστε δημοσιογράφοι, έχετε υποχρέωση να πείτε αν είσαστε υποκείμενα εκβιασμού, και αν είσαστε υποκείμενα από υποδείξεις είτε της Κυβέρνησης είτε άλλων στην εκπλήρωση των καθηκόντων σας. Αν δεν αισθάνεστε προσβεβλημένοι, τότε σίγουρα η Κύπρος είναι προσβεβλημένη από αυτές τις κατηγορίες. Είναι τώρα τέσσερις ημέρες ασχολούμαι συνεχώς να απαντώ γραπτές ή τηλεφωνικές παρατηρήσεις από ξένους αν αυτά είναι αληθινά ή αν είναι αβάσιμα».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι τέτοιο που δεν επιτρέπει περιθώρια να πούμε ότι η απόφαση του κυπριακού ελληνισμού έχει εκμαιευτεί με τέτοια μέσα και είναι κρίμα, πραγματικά είναι κρίμα να διασύρεται η Κύπρος, η Κυπριακή Δημοκρατία όσον αφορά την επικράτηση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον τόπο μας. Ελπίζω με πολύ προσπάθεια και σε κάποια έκταση χρόνου, να απαμβλύνουμε τις εντυπώσεις που δυστυχώς έχουν δημιουργηθεί», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Επίτροπου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος ζήτησε να ανοίξει γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «όλοι γνωρίζετε ότι τα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είναι αυτά που έχουν υιοθετηθεί από το Συμβούλιο Υπουργών».

    Είπε ότι η κυβέρνηση χαιρετίζει «την απόφαση, εκφράζουμε ικανοποίηση γιατί έγιναν αποδεκτές οι εισηγήσεις. Ποια ερμηνεία θα έχει η εφαρμογή των μέτρων θα εξεταστεί την Τετάρτη από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και την Πέμπτη από το Συμβούλιο Υπουργών. Εμείς είμαστε ικανοποιημένοι από την απόφαση και νομίζω ότι πρέπει αυτοί που επιδίδονται σε κινδυνολογία να γνωρίζουν τα εξής: Η ΕΕ λειτουργεί με κανονισμούς, νόμους, διαδικασίες και δεν χαρακτηρίζουν τις ενέργειες της ΕΕ ούτε εκδικητικότητα, ούτε επιθυμία να τιμωρηθεί η Κύπρος''.

    ''Δεν θα τιμωρηθεί η Κύπρος. Νομίζω ότι είναι σωστή πολιτική να υποβοηθηθούν οι Τ/Κ συμπατριώτες μας σύμφωνα με την επιθυμία και πολιτική της ε/κ πλευράς και της κυβέρνησης όπως δήλωσε ο Υπουργός. Τα μέσα, οι διαδικασίες, οι τεχνικές διευθετήσεις είναι αντικείμενο συζήτησης και τώρα αλλά και μετά την 1η Μαΐου που η Κύπρος θα είναι πλήρες μέλος», ανέφερε.

    Σε ερώτηση αν θα πρέπει να υποθέσουμε ότι αυτό που ζητά ο κ. Φερχόιγκεν δεν μπορεί να γίνει, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει υπόψη του τις δηλώσεις Φερχόιγκεν και σημείωσε ότι δεν υπάρχει «τέτοια πρόταση ενώπιον της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων. Αν υπάρξει, οι αντιπρόσωποι της Κύπρου θα πουν τις απόψεις τους», είπε.

    Ερωτηθείς αν μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ το ερχόμενο Σάββατο αναμένεται ενεργότερη ανάμιξη της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, και αν ναι, τότε πως βλέπει το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι «έχουμε πάγια πολιτική ότι οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού πρέπει να είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ αλλά και πάντα υποστηρίξαμε ενεργότερη ανάμιξη της ΕΕ γιατί όπως και να το κάνουμε το θέμα αφορά την ΕΕ, τόσο γιατί η Κύπρος θα είναι μέλος, η Ελλάδα είναι μέλος, η Τουρκία είναι χώρα που διεκδικεί καθορισμό ημερομηνίας ένταξής της, άρα αναπόφευκτα η ΕΕ θα έχει ρόλο να διαδραματίσει στο θέμα».

    Σε ερώτηση αν μετά από την ένταξη η κυπριακή Κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι «θα είναι δικαίωμά μας και θα είναι υποχρέωση της Τουρκίας να το κάνει. Τώρα αν θα προχωρήσουμε, και πότε και πως, νομίζω ότι είναι πρόωρο να το συζητούμε».

    Σε παρατήρηση ότι ο ΓΓ του ΡΤΚ, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ''Άστρα'' έκανε λόγο για μονομερή εφαρμογή των πτυχών του σχεδίου Ανάν, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει υπόψη του τις δηλώσεις αυτές, «αλλά σίγουρα θα είναι ευπρόσδεκτη εξέλιξη αν γίνει γιατί και η τ/κ πλευρά δεν ικανοποιείται απλώς από το να παίρνει έμμεσα ή άμεσα έστω οικονομική βοήθεια από την ΕΕ, αλλά και αυτοί θα επιζητούν μαζί με τους Ε/Κ να απολαμβάνουν ως ισότιμοι όλα τα αγαθά της ΕΕ. Επομένως αν τέτοιες κινήσεις υποβοηθήσουν στην επανένωση της Κύπρου, σίγουρα είναι ευπρόσδεκτες», πρόσθεσε.

    Ωστόσο υπενθύμισε ότι ο αρχηγός του ΡΤΚ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, «την ίδια ώρα που τα λεει αυτά, έχει γράψει γράμμα σε όλους τους Υπουργούς που πήραν μέρος στη σύνοδο του Λουξεμβούργου, να ανασταλεί η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, πράγμα βέβαια που δεν μπορεί να γίνει, μέχρι και οι δύο κοινότητες να ενταχθούν από κοινού».

    Κληθείς να δώσει μήνυμα προς τον κυπριακό λαό για το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά το ''όχι'' των Ε/Κ, που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθεί η Κυπριακή Δημοκρατία στο στόχαστρο τόσο των ΗΠΑ, όσο και της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν συμφωνεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρέθηκε στο στόχαστρο.

    «Αν μπορώ να κάνω μια υποκειμενική εκτίμηση, οι αντιδράσεις είναι ηπιότερες, και κάθε μέρα γίνονται ηπιότερες από ότι εμείς είχαμε προβλέψει και εκτιμήσει», είπε.

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «είναι γνωστό ότι και η Αμερική και τα ΗΕ, και η ΕΕ, σχεδόν όλες οι χώρες, ήθελαν σχεδόν όσο και εμείς, αλλά εμείς περισσότερο, τη λύση του Κυπριακού, που θα διασφάλιζε την πραγματική επανένωση του νησιού, όχι κλείσιμο του Κυπριακού, αλλά επανένωση του λαού και της χώρας. Επομένως είναι φυσικό να αισθάνονται απογοήτευση».

    Ωστόσο σημείωσε ότι «η δική τους απογοήτευση δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη από τη δική μας. Η δική μας σίγουρα είναι μεγαλύτερη. Από την άλλη όμως, ετέθησαν μπροστά στο λαό δύο ερωτήματα. Εξίσου θεμιτά, και τα δύο αποδεκτά, ναι ή όχι. Και το θέμα του δημοψηφίσματος ήταν προϋπόθεση σε όλα τα σχέδια που είχαν υποβληθεί. Δεν ήταν κάτι το νέο. Όταν λοιπόν ο κυρίαρχος λαός αποφασίζει 'όχι', με τέτοιο ποσοστό, νομίζω ότι δεν δικαιολογείται ούτε αμφισβήτηση του ποσοστού, ούτε να τιμωρηθεί διότι άσκησε το κυριαρχικό του δικαίωμα και ψήφισε όπως τον κάλεσαν να ψηφίσει'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε ότι ''όλοι ανεξαίρετα, και οι ΗΠΑ, και η ΕΕ και ο κ. Φερχόιγκεν, και όλοι όσοι έχουν μιλήσει, τουλάχιστον με τα λόγια, λεν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η απόφαση του λαού της Κύπρου. Ας μην ξεκινήσουμε εμείς, διότι κάποιοι έχουν ξεκινήσει, να μας λένε ότι πρέπει να απολογηθούμε για το 'όχι' που κυριαρχικά έχει πει ο κυπριακός ελληνισμός», κατέληξε.

    Αθήνα - Αφιξη Προέδρου Παπαδόπουλου ----------------- Ο συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας, μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, θα είναι στο επίκεντρο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά την άφιξή του χθες στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Ειδικότερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως «μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο είναι φυσικό να έρθω στην Ελλάδα για να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και τους πολιτικούς αρχηγούς» για «να κάνουμε μια πρώτη ανασκόπηση του αποτελέσματος και να καθορίσουμε το συντονισμό της στρατηγικής μας».

    Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει νέο σχέδιο για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως «δεν εξαρτάται από εμάς».

    «Οι θέσεις μας είναι σαφείς, εμείς επιθυμούμε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που να είναι λειτουργική, βιώσιμη και να μπορεί να επανενώσει την πατρίδα μας χωρίς θεσμικούς διαχωρισμούς, χωρίς πρόνοιες που να οδηγούν τις δύο κοινότητες σε απόσταση αντί σε σύγκλιση και επανένωση», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    ΣΑ - Διαβουλεύσεις - Σχέδιο προεδρικής δήλωσης ------------- Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συνεδριάζει σήμερα με θέμα το Κυπριακό.

    Την ενημέρωση για το δημοψήφισμα και μία πρώτη γεύση για τις προθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα κάνει ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας των ΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ και στη συνέχεια τα μέλη θα συνεχίσουν τη συζήτηση σε κλειστές διαβουλεύσεις, μετά το τέλος των οποίων θα εκδοθεί προεδρική δήλωση.

    Αγκάθια στο βρετανικό σχέδιο δήλωσης είναι η προσπάθεια έμμεσης υιοθέτησης του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα και η αναφορά στα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων, στο ίδιο περίπου μήκος κύματος με την ανακοίνωση της ΕΕ.

    Στο σχέδιο δήλωσης εκφράζεται επίσης η λύπη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αφού το σχέδιο Ανάν απορρίφθηκε από τους Ε/Κ, καθώς και ικανοποίηση για την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν από τους Τουρκοκύπριους.

    Φερχόιγκεν - Κατεχόμενα - Γραφείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής --------------- Την ίδρυση γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κατεχόμενα ζήτησε χθες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αναγνώριση της περιοχής αυτής από την Κοινότητα.

    Μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, ο κ. Φερχόιγκεν αφού έκανε μια ιστορική αναδρομή στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου σε σχέση με το Κυπριακό, αναφέρθηκε στην τωρινή κατάσταση, όπως διαμορφώθηκε μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο και την εντολή που δόθηκε στην Κομισιόν για υποβολή προτάσεων με στόχο την ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων.

    Σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν δεν είναι δυνατόν ένα τόσο πολύπλοκο «πακέτο», όπως το χρηματοδοτικό να περάσει μέσω ΟΗΕ, όπως γινόταν στο παρελθόν, όπου και οι συνθήκες ήταν διαφορετικές, εξαιτίας της στάσης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Τώρα πρέπει να λύσουμε αυτό το πρόβλημα και αυτό θα γίνει αν κάνουμε το δικό μας γραφείο στα κατεχόμενα και έχουμε απευθείας επαφές με τους Τουρκοκύπριους'', είπε.

    Διευκρίνισε επίσης ότι τα προγράμματα που θα χρηματοδοτηθούν θα γίνουν και με τη συνεργασία της κυπριακής Κυβέρνησης, αφού με ορισμένα από αυτά θα επωφεληθούν και οι Ε/Κ.

    Εφερε για παράδειγμα το αποχετευτικό της Λευκωσίας, το οποίο θα μπορούσε να είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ, και θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, όπως είπε.

    Φερχόιγκεν - Συνέντευξη - Κυπριακό ---------------- Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ΗΕ δεν πρόκειται να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό και ανέφερε πως διακυβεύεται πλέον το προσωπικό κύρος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Εχω την εντύπωση ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν σκέφτονται να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες και δεν πιστεύω επίσης ότι μπορεί να εξευρεθεί καλύτερο σχέδιο'', είπε σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι η πραγματοποίηση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος είναι ακόμη δυνατή είπε ότι ''τα Ηνωμένα Εθνη έχουν βαρεθεί το πήγαινε - έλα. Ο Κόφι Ανάν αναμείχθηκε τρεις φορές κατά πολύ προσωπικό τρόπο, έτσι που τώρα το προσωπικό του κύρος διακυβεύεται'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως οι απαιτήσεις που θέτουν οι Ε/Κ ξεπερνούν κατά πολύ την δυνατότητα συμβιβασμού των Τούρκων.

    ''Το σχέδιο όπως έχει είναι αποτέλεσμα προσεκτικής εργασίας πολλών χρόνων και είναι ο καλύτερος συμβιβασμός που μπορεί να φανταστεί κανείς'', είπε.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι τώρα τα οφέλη από την ένταξη θα τα λάβουν μόνο οι Ε/Κ, ενώ θα τιμωρηθούν οι Τ/Κ, ο κ. Φερχόιγκεν υπογράμμισε πως ''την ευθύνη για το ότι η υπόθεση ήρθε στην ημερήσια διάταξη σε λάθος χρονική στιγμή την φέρνουν αποκλειστικά οι Τούρκοι''.

    ''Ολο και ακούω τώρα για τους 'φτωχούς τους Τούρκους'. Θα ήθελα εδώ να υποδείξω ότι για πολλά χρόνια κάναμε ότι ήταν δυνατόν να πείσουμε τους Τούρκους να συνεργαστούν για να λυθεί το Κυπριακό έγκαιρα, δηλαδή πριν τη λήξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων'', είπε.

    Ο κ. Φερχόιγκεν σημείωσε πως η ΕΕ πάντα είχε μια θέση για τους Τ/Κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η Τουρκία αρνιόνταν επί σειρά ετών.

    Σημείωσε ότι μόλις πριν από λίγους μήνες μόνο πείσθηκε η τουρκική Κυβέρνηση να αλλάξει πορεία.

    ''Ολα αυτά πρέπει να τα σημειώσει κανείς'', είπε.

    Βρυξέλλες - Συνεδρίαση - Κυπριακό ---------------- Στόχος πρέπει να παραμείνει η επανένωση της Κύπρου, δήλωσε χθες στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ -Κύπρου ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος άσκησε παράλληλα κριτική στους χειρισμούς της κυπριακή Κυβέρνησης, ενώ τάχθηκε και κατά της στάσης της Εκκλησίας της Κύπρου.

    Κατά τη συνεδρίαση δεν έλειψαν και οι διαφορετικές απόψεις, όπως αυτή του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ελμαρ Μπροκ, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα, αλλά είπε ότι ευθύνη για το αποτέλεσμα έχει και η ΕΕ η οποία δεν έπεισε τους Ε/Κ ότι η ίδια αποτελεί εγγύηση ασφάλειας για τα μέλη της.

    Στην παρέμβαση του ο κ. Φερχόιγκεν, έκανε μια ιστορική αναδρομή της ενταξιακής πορείας της Κύπρου από την ημέρα της υποψηφιότητας μέχρι και την ένταξη σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα.

    Είπε ότι το 1999 στο Ελσίνκι διαχωρίστηκε η ένταξη της Κύπρου από την επίλυση του Κυπριακού, όταν η ΕΕ αντιλήφθηκε ότι η ελληνική Βουλή δεν θα επικύρωνε ποτέ διεύρυνση της Κοινότητας χωρίς την Κύπρο. Η αλλαγή αυτή έγινε αφού η ε/κ πλευρά δεσμεύθηκε ότι θα στηρίξει την υπό το ΓΓ των ΗΕ διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε ο Επίτροπος.

    Στόχος ήταν η επίλυση του προβλήματος πριν από την 1η Μαΐου, αλλά οι προσπάθειες που αναλήφθηκαν το 2002 και τον Απρίλιο του 2003 απέτυχαν εξαιτίας της αδιαλλαξίας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, είπε.

    Από την άλλη πλευρά στους Ελληνοκύπριους μεσολάβησαν, όπως είπε, οι εκλογές και ''με δεδομένο ότι ο κ. Παπαδόπουλος ήταν επικριτικός στο σχέδιο ξέραμε ότι η θέση της Κύπρου θα μπορούσε να αλλάξει και συνεπώς το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν μας προκάλεσε έκπληξη'', ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως πριν από το δημοψήφισμα δεν κατέστη δυνατό να εξηγήσουμε το σχέδιο Ανάν στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη ''διότι τα κανάλια δεν το ήθελαν και αυτό το βρίσκω προκλητικό''.

    ''Βρίσκω μέχρις ενός σημείου κατανοητές τις ανησυχίες των Ε/Κ στα θέματα της ασφάλειας, αλλά από την άλλη πλευρά θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι και οι Τ/Κ έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας'', ανέφερε.

    Ο κ. Φερχόιγκεν χαρακτήρισε εξάλλου «ρατσιστική» την αντίδρασης της Εκκλησίας της Κύπρου. Ακουσα κάτι από ένα Μητροπολίτη που δεν θέλω καν να το αναφέρω διότι μου προκαλεί βαθύτατη θλίψη, είπε.

    Σύμφωνα με τον κ. Φερχόιγκεν, ο στόχος πρέπει να παραμείνει η επανένωση της Κύπρου. Οι δύο κοινότητες πρέπει να πλησιάσουν η μια την άλλη και αυτό που πρέπει να κάνουμε πρέπει να έχει στόχο να μην διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το πρόβλημα. Αλλά δεν πρέπει να τιμωρηθούν οι Τ/Κ για κάτι που δεν ευθύνονται, ανέφερε.

    Χαρακτήρισε επίσης μεγαλόθυμη την εντολή που πήρε από το Συμβούλιο να προετοιμάσει προτάσεις για χρηματοδότηση των Τ/Κ.

    Ο κ. Φερχόιγκεν στη δευτερολογία του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και Γιώργο Βασιλείου για τη στάση που ακολούθησαν στο σχέδιο Ανάν.

    Είπε ακόμη ότι σε επικοινωνία που είχε πριν από λίγο καιρό με τον Κόφι Αναν, ο τελευταίος του είπε ότι δεν πρόκειται να αναλάβει νέα πρωτοβουλία στο εγγύς μέλλον διότι θεωρεί ότι έχει μειωθεί το κύρος του από τις προηγούμενες αποτυχημένες προσπάθειες και δεν θα ήθελε με κανένα τρόπο μια νέα αποτυχία.

    Απαντώντας σε ερώτηση ευρωβουλευτή για το ενδεχόμενο αναβολής της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ υπογράμμισε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει με τίποτα στον κόσμο.

    Ο Συμπρόεδρος της ΜΚΕ ΕΕ - Κύπρου Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος πήρε το λόγο στη συνέχεια ανέφερε ότι οι Κύπριοι δεν ξεχνούν όσα έχει κάνει η ΕΕ για την ένταξη της Κύπρου.

    Ολες οι χώρες πανηγύρισαν την ένταξη και πανηγυρίζουν ενώ εμείς δεν έχουμε τίποτα να γιορτάσουμε, είπε.

    Σύμφωνα με τον κ. Κλεάνθους οι Ε/Κ που είναι και τα θύματα του Κυπριακού θέλουν πρώτοι απ' όλους τη διόρθωση της κατάστασης και την επανένωση του λαού της Κύπρου.

    Κατανοούμε τις αντιδράσεις, συνέχισε, αλλά θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι Κύπριοι δεν παρανόησαν.

    Ο κ. Κλεάνθους έθεσε ιδιαίτερα το θέμα της ασφάλειας που οδήγησε και στην αρνητική ψήφο των Ε/Κ και διερωτήθηκε πως είναι δυνατό το σχέδιο Ανάν να προβλέπει τη συνέχιση της παρουσίας τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο ακόμη και μετά την ένταξη της Τουρκίας.

    Στη συνέχεια ζήτησε τη βοήθεια της ΕΕ ώστε να βρεθεί λύση στον πολύ περιορισμένο αριθμό θεμάτων που υποχρέωσαν τους Ε/Κ να πουν ''όχι'', όπως είπε, ώστε να καταστεί δυνατή σε σύντομο χρονικό διάστημα η διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος που θα οδηγήσει σε ένα τρανταχτό ''ναι'', όπως είπε.

    Ακολούθησε παρέμβαση του Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες που κατέβαλε ο κ. Φερχόιγκεν και για την πολύ σημαντική συμβολή που είχε στην ένταξη της Κύπρου. Συμφώνησε απόλυτα με όλες τις αναφορές του Επιτρόπου σχετικά με το ιστορικό της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και του Κυπριακού.

    Το αποτέλεσμα στενοχώρησε όλους τους Ε/Κ διότι κανένας δεν θέλει διαιώνιση της σημερινής κατάστασης, είπε, προσθέτοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν αυτό της ασφάλειας, αλλά η απόρριψη του δημοψηφίσματος προήλθε κατά κύριο λόγο, όπως είπε, από το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος τόνισε τους κινδύνους, όπως ο ίδιος τους βλέπει, και έκανε τον κόσμο να ανησυχήσει.

    Εκείνο που έχει σημασία σήμερα, τόνισε ο κ. Βασιλείου, είναι να μην αφήσουμε τα πράγματα έτσι, αλλά τα θεσμικά όργανα της ΕΕ να βοηθήσουν ώστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να καταστεί δυνατή η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για την επανένωση της Κύπρου.

    Ο κ. Βασιλείου χαιρέτισε την «ηρωική», όπως τη χαρακτήρισε προσπάθεια του λεγόμενου πρωθυπουργού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος υπό αντίξοες συνθήκες και έχοντας να αντιμετωπίσει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πέτυχε αυτό το αποτέλεσμα.

    Ο κ. Ταλάτ, ο οποίος προσκλήθηκε στη συνεδρίαση από τον κ. Μπροκ, εξέφρασε την απογοήτευσή του που χάθηκε η ευκαιρία της ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου.

    Είπε ότι οι Τ/Κ θέλουν να έχουν απευθείας συνεννόηση με τις Βρυξέλλες, διότι όλα θα πρέπει πλέον να εξετάζονται υπό το φως της νέας κατάστασης.

    Δεν είναι δυνατόν, συνέχισε, να δεχθούν οι Τ/Κ τη συνεννόηση με τις Βρυξέλλες μέσω των Ε/Κ. Αυτό γινόταν, όπως είπε, στο παρελθόν λόγω ανάγκης. Οι Ε/Κ, ανέφερε, δεν μπορούν να χειρίζονται θέματα που αφορούν τις σχέσεις μας με την ΕΕ.

    Ο κ. Ταλάτ έκανε έκκληση στην ΕΕ να λάβει αποφάσεις που θα οδηγήσουν στην άρση του ''εμπάργκο'' σε βάρος των Τ/Κ. Ομως, σε κάθε περίπτωση η άρση του ''εμπάργκο'' δεν μπορεί να θεωρηθεί υποκατάστατο της λύσης, είπε, προσθέτοντας ότι οι Τ/Κ δεν έχασαν το όραμα της επανενωμένης Κύπρου.

    Ο εισηγητής για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ Ζακ Ποος χαιρέτισε το γεγονός ότι κανένας στην Κύπρο δεν θριαμβολόγησε για το ''όχι''.

    Αντίθετα ακούσαμε εκκλήσεις για ενότητα και αυτό είναι ενθαρρυντικό σημάδι, είπε.

    Πρόσθεσε πως η μόνη λύση είναι ένα νέο δημοψήφισμα ''και ο κ. Χριστόφιας το υποστηρίζει όσο και ο κ. Βασιλείου''.

    Σύμφωνα με τον κ. Ποος υπάρχει παράδοση επανάληψης δημοψηφισμάτων όταν το πρώτο είναι αρνητικό.

    Μετά την 1η Μαΐου πρέπει να αρχίσει μια δημοκρατική συζήτηση στην Κύπρο για την επανένωση του νησιού πριν το τέλος του χρόνου, ανέφερε.

    Ιακώβου - Βρυξέλλες - Σύσκεψη ---------------- Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τη συμμετοχή των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΕΕ και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε χθες στο Λουξεμβούργο, αμέσως μετά το πέρας των διήμερων εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών.

    Η σύσκεψη έγινε ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων σήμερα Τετάρτη στις Βρυξέλλες, η οποία θα εξετάσει την πρόταση κανονισμού που θα ρυθμίζει τα θέματα που αφορούν την πράσινη γραμμή.

    Βρυξέλλες - Ταλάτ - Κύπρος - ΕΕ - Μοντέλο Ταϊβάν ---------------- Στόχος της τουρκοκυπριακής πλευράς δεν είναι η δημιουργία καθεστώτος τύπου Ταϊβάν στις σχέσεις με την ΕΕ, αλλά η επίλυση του Κυπριακού και η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου, δήλωσε χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, ο λεγόμενος πρωθυπουργός των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος πραγματοποιεί συναντήσεις με εκπροσώπους της Ευρωβουλής στη βελγική πρωτεύουσα.

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σε Τούρκους δημοσιογράφους σε αίθουσα της Ευρωβουλής, ο κ. Ταλάτ απαντώντας σε ερώτηση αν τον ικανοποιεί η τοποθέτηση του Επιτρόπου της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος έφερε ως παράδειγμα τις σχέσεις της ΕΕ με την Ταϊβάν, όπου υπάρχουν σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών αλλά όχι διπλωματική αναγνώριση, είπε ότι «στόχος μας δεν είναι η δημιουργία ενός τέτοιου κράτους, αλλά η επίλυση του Κυπριακού και η επανένωση της Κύπρου».

    Ομως δεν απέκλεισε αυτή την πιθανότητα ως «επιμέρους και όχι μόνιμη λύση του προβλήματος».

    Τον κ. Ταλάτ παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου ο Βρετανός φιλότουρκος ευρωβουλευτής Αντριου Νίκολας Νταφ, προσφωνώντας τον ως «πρωθυπουργό της βορείου Κύπρου».

    Υπουργός Εμπορίου - Μέτρα προς Τ/Κ --------------- Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για στήριξη των Τ/Κ, θα συζητηθούν από τις τεχνικές επιτροπές της ΕΕ και τους Κύπριους τεχνοκράτες και θα είναι στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου.

    Ο κ. Λιλλήκας επικαλέστηκε χθεσινή δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από μέρους της ΕΕ για άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους ούτε και παράκαμψη της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ακόμη ότι η ίδια η Κυβέρνηση εισηγήθηκε στην ΕΕ όπως τελικά δοθεί στους Τ/Κ η οικονομική βοήθεια που θα ελάμβαναν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    Διευκρίνισε πως η βοήθεια αυτή θα στοχεύει στην οικονομική ενίσχυση των Τ/Κ και όχι στην αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Γλαύκος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό --------------- Την εκτίμηση πως δεν πρέπει να γίνονται δηλώσεις για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος, εξέφρασε χθες ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη πως ''πρέπει να περιμένουμε με υπομονή να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι καταστάσεις''.

    Οι δηλώσεις του κ. Κληρίδη έγιναν ύστερα από συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο με την ευκαιρία της αναχώρησης του αξιωματούχου του ΟΗΕ από το νησί.

    Πρόσθεσε πως την Παρασκευή θα συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο όπως είπε, θα ενημερωθεί για την κατάσταση και θα αποφασίσει τι θα κάνει.

    ΓΓ ΑΚΕΛ - Ντε Σότο - Αποχαιρετιστήρια συνάντηση --------------- Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο είχε αργά χθες το απόγευμα αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο συζήτησε την κατάσταση στο Κυπριακό μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα.

    ''Συζητήσαμε με τον κ. ντε Σότο την όλη κατάσταση, καθώς και τις θέσεις του ΑΚΕΛ. Ηταν μια καλή ευκαιρία να ανταλλάξουμε σε βάθος απόψεις ξανά για το τι συνέβη και τις προσδοκίες μας για το άμεσο μέλλον'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας μετά τη συνάντηση.

    Διαβεβαίωσε επίσης ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει να εργάζεται σκληρά, ''ώστε σύντομα να πετύχουμε λύση που να διασκεδάζει το αίσθημα ανασφάλειας των Ε/Κ και να μας δίνει την δυνατότητα μαζί με τους Τ/Κ στη βάση αυτού του σχεδίου να έχουμε την επανένωση της κοινής μας πατρίδας''.

    Ο κ. ντε Σότο είπε ότι θα αναχωρήσει από την Κύπρο αύριο και ανέφερε ότι θα μεταβεί πρώτα στην Αγκυρα και μετά στην Αθήνα, προτού μεταβεί στην Νέα Υόρκη, όπου θα υποβάλει έκθεση προς τον κ. Ανάν και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αλβαρο ντε Σότο --------------- Την εκτίμηση ότι ''είναι αδύνατον να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν'', διότι πρέπει πρώτα να συναινέσει η τ/κ πλευρά, η οποία έχει δεχθεί το σχέδιο, διατύπωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν αποκλείουν τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά, εφόσον ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της για την διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης.

    Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλύσουν με ποιοτικές, επιστημονικές και ποσοτικές έρευνες, τους λόγους που οδήγησαν το λαό να πει το ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν και αν διαπιστωθεί ότι η αρνητική στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού ήταν λόγω του αισθήματος ανασφάλειας, τότε ''θα πρέπει να δούμε πως μπορεί να βελτιώσουμε ή να ικανοποιήσουμε αυτή την ανησυχία, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος ως προς την εφαρμογή του σχεδίου''.

    Ο κ. Αναστασιάδης είχε χθες αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος αναχωρεί αύριο από την Κύπρο.

    Αλβαρο ντε Σότο - Ραούφ Ντενκτάς --------------- Αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είχε χθες στα κατεχόμενα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος φεύγει από την Κύπρο σήμερα.

    ''Δεν ήθελα να φύγω χωρίς να έλθω και να υποβάλω τα σέβη μου και να πω αντίο στον κ. Ραούφ Ντενκτάς με τον οποίο είχαμε μια μακρά συνεργασία αρκετών ετών'', είπε ο κ. ντε Σότο μετά από την ημίωρη συνάντηση, προσθέτοντας πως αυτή ήταν μια φιλική αποχαιρετιστήρια συνάντηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος, ο κ. ντε Σότο είπε ότι αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να σκεφτούν οι Ε/Κ και ότι δεν θέλει να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    ''Θα μελετήσουμε τα τεχνικά θέματα αργότερα'', είπε ο κ. ντε Σότο και επανέλαβε ότι τα ΗΕ επιθυμούν μία ανάπαυλα για επανεκτίμηση του τι έγινε.

    Είπε επίσης ότι θα ετοιμαστεί έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας. ''Ισως και αυτοί να θέλουν να το σκεφτούν'', πρόσθεσε.

    Ερντογάν - Σρέντερ - Κυπριακό ----------- Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι οι Τ/Κ δεν πρέπει να τιμωρηθούν επειδή οι Ε/Κ δεν έκαναν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν και χαρακτήρισε σωστή την πρόθεση της ΕΕ να δώσει στους Τ/Κ οικονομική βοήθεια ύψους 259 εκατ. ευρώ.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε χθες με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σρέντερ αναφέρθηκε εμμέσως και στο Κυπριακό απονέμοντας εύσημα στην εποικοδομητική, όπως είπε, στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η αποτυχία εξεύρεσης λύσης δεν οφείλεται επουδενί στην τουρκοκυπριακή πλευρά ή στη στάση της Αγκυρας, αλλά στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Γερμανία θα κρατήσει το λόγο της και θα συνεχίσει να παρέχει την υποστήριξή της στην Τουρκία στην προσπάθεια που καταβάλλει για να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Ο κ. Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η κυβέρνησή του θα συναινούσε στην επανάληψη των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, προκειμένου να δοθεί μία δεύτερη ευκαιρία στους Ελληνοκυπρίους, απέφυγε να τοποθετηθεί ευθέως, παραπέμποντας στην συγκρότηση μία επιτροπής που θα εξετάσει ''όλα τα ενδεχόμενα''.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι η Τουρκία έχει επιδείξει την καλή της θέληση μέσω του δημοψηφίσματος στην τ/κ κοινότητα.

    ''Η Τουρκία ως μια εγγυήτρια χώρα έχει επιδείξει την καλή της θέληση για την Κύπρο, με 66%'', είπε ο κ. Ερντογάν.

    Ευρωεκλογές - Κύπρος - Προετοιμασίες - Στοιχεία ----------- Συνολικά 503 Τουρκοκύπριοι και 2.053 υπήκοοι των άλλων 24 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαμένουν στην Κύπρο έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των πρώτων Κυπρίων ευρωβουλευτών που θα γίνουν στις 13 Ιουνίου.

    Από τους μη Κυπρίους πολίτες, πέραν των μισών και συγκεκριμένα 1.150 είναι Ελληνες υπήκοοι, ενώ 796 είναι Βρετανοί υπήκοοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι κυπριακής καταγωγής.

    Οι ουσιαστικές προετοιμασίες για τη διενέργεια των εκλογών, με βάση τον ειδικό νόμο που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, άρχισαν χθες, μετά από κάποια καθυστέρηση που οφείλεται στην υποχρέωση της διενέργειας του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δημήτρης Δημητρίου, διοικητικός λειτουργός στην Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς που ζουν στις ελεύθερες περιοχές θα κατανεμηθούν στα εκλογικά κέντρα του τόπου διαμονής τους, ενώ εκείνοι που διαμένουν στα κατεχόμενα θα κατανεμηθούν σε εκλογικά κέντρα στις ελεύθερες περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σημεία διέλευσης.

    Οι Κύπριοι που ζουν στο εξωτερικό και επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανάδειξη των Κυπρίων ευρωβουλευτών θα πρέπει να έρθουν στην Κύπρο για να ψηφίσουν, νοουμένου ότι έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο.

    Οι Κύπριοι που ζουν σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ έχουν δικαίωμα να επιλέξουν να ψηφίσουν για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών των χωρών στις οποίες είναι εγκατεστημένοι.

    Οι ευρωεκλογές θα γίνουν σε διαφορετικές ημερομηνίες, σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών, στις 25 χώρες μέλη της ΕΕ. Η εκλογική διαδικασία αρχίζει στις 10 Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Στις 11 Ιουνίου γίνεται η ψηφοφορία στην Ιρλανδία, ενώ στην Τσεχία η ψηφοφορία θα γίνει στις 11 και 12 του μηνός. Στις 12 Ιουνίου διεξάγονται ευρωεκλογές στη Λετονία και τη Μάλτα, ενώ στις 13 Ιουνίου ολοκληρώνεται η διαδικασία με την ψηφοφορία στις άλλες 19 χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

    Η Κύπρος, με βάση τη Συνθήκη της Νίκαιας, διαθέτει έξι έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

    Κύπρος - Ιταλία - Συμφωνία - Επενδύσεις ------------ Συμφωνία για Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Ιταλίας υπέγραψαν χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού και ο Υφυπουργός Εμπορίου και Οικονομίας της Ιταλίας Αδόλφο Ούρσο.

    Κατά τη διάρκεια τελετής στο Υπουργείο Οικονομικών όπου υπογράφηκε η συμφωνία, ο κ. Ούρσο είπε ότι αυτή αποτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για την προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και την προώθηση ιταλικών επενδύσεων στην Κύπρο.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι τρεις ημέρες πριν από την 1η Μαϊου, η Κύπρος και η Ιταλία, ως ευρωπαϊκές αλλά και ως μεσογειακές χώρες, δηλώνουν έτοιμες να διευρύνουν τη μεταξύ τους συνεργασία στον οικονομικό τομέα παράλληλα με την ήδη υπάρχουσα συνεργασία στους τομείς της ασφάλειας, πάταξης της λαθρομετανάστευσης, του οργανωμένου εγκλήματος και του λαθρεμπορίου.

    Οι σημαντικότερες πρόνοιες της συμφωνίας, περιλαμβάνουν τη διασφάλιση ισότιμης μεταχείρισης μεταξύ ξένων και Κυπρίων επενδυτών, παρέχουν εγγυήσεις για δίκαιη επίλυση διαφορών που μπορεί να προκύψουν μεταξύ των δύο επενδυτών ή μεταξύ ενός επενδυτή με ένα από τα συμβαλλόμενα μέρη, διασφαλίζουν το δικαίωμα των επενδυτών να επαναπατρίζουν τα κέρδη ή το αρχικό κεφάλαιο και απαγορεύουν την αυθαίρετη λήψη μέτρων απαλλοτρίωσης, κατάσχεσης ή εθνικοποίησης ξένων επενδύσεων.

    Υπουργός Εμπορίου - Ιταλός Υφυπουργός Εμπορίου - Συνεργασία --------- Κύπρος και Ιταλία προτίθενται να αναπτύξουν κοινά προγράμματα για προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για δημιουργία κοινοπραξιών, δήλωσαν χθες ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υφυπουργός Εμπορίου της Ιταλίας Αδόλφο Ούρσο.

    Οπως ανέφερε ο κ. Λιλλήκας, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Ούρσο, τεχνοκράτες από τα δύο Υπουργεία θα εργαστούν πάνω σε θέματα συνεργασίας των δύο χωρών, ενώ μετά ο ίδιος θα μεταβεί στην Ιταλία για να παρουσιάσει στο ιταλικό εμπορικό επιμελητήριο τις δυνατότητες και προοπτικές που παρουσιάζει η Κύπρος για τις ιταλικές εταιρείες.

    Ο κ. Ούρσο είπε ότι η συνεργασία των δύο χωρών εστιάζεται κυρίως στους τομείς του τουρισμού, των τηλεπικοινωνιών, του φυσικού αερίου, του ηλεκτρισμού και της αεροναυτικής.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη ------------- Στην υψηλότερη τιμή της έκλεισε χθες η χρηματαγορά, η οποία διαπραγματεύτηκε εν μέσω των πρώτων διεθνών αντιδράσεων για τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Ο Γενικός Δείκτης με κινητήριο μοχλό τους τραπεζικούς τίτλους κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,84%, κλείνοντας στις 80,77 μονάδες. Παρά την άνοδο της αγοράς, η αξία των συναλλαγών δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 336 χιλιάδες λίρες.

    [08] (Κ) Ευρωπαϊκή Προσκοπική Επιτροπή - Κύπριος - Αντιπρόεδρος

    Για πρώτη φορά, το Σώμα Προσκόπων Κύπρου (ΣΠΚ) ανέδειξε στέλεχός του στην Ευρωπαϊκή Προσκοπική Επιτροπή και μάλιστα στη θέση του Αντιπροέδρου της Επιτροπής.

    [09] (Κ) Πρωθυπουργός Καραμανλής - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις (1)

    Η βούληση του κυπριακού λαού θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να γίνει σεβαστή τόνισε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, προσθέτοντας ότι η Αθήνα στηρίζει με όλες τις δυνάμεις της την κυπριακή πλευρά.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τις συνομιλίες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Καραμανλής σημείωσε την ανάγκη διατήρησης του διεθνούς ενδιαφέροντος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι έχουν συμφωνηθεί οι περαιτέρω χειρισμοί Αθήνας Λευκωσίας.

    Υπογραμμίζοντας πως ''αμετάθετος στόχος παραμένει η επανένωση του νησιού'', ο κ. Καραμανλής επικρότησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τα μέτρα προς τους Τ/Κ. Ο στόχος είναι η προετοιμασία και η διευκόλυνση της επανένωσης με την ε/κ κοινότητα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε θερμές ευχαριστίες προς την ελληνική κυβέρνηση για την στήριξη που παρέχει στην Κύπρο τις δύσκολες αυτές ημέρες.

    Επεσήμανε με τη σειρά του τη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού ότι όποιες και αν είναι οι εκτιμήσεις, η απόφαση του κυπριακού λαού σε σχέση με το σχέδιο Ανάν αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμά του.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζει να υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

    [10] (Κ) Χριστόφιας - Αναστασιάδης - Συνάντηση (1)

    Συνάντηση μεταξύ του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του κ. Χριστόφια στη Βουλή. Η συνάντηση κράτησε 45 λεπτά.

    [11] (Κ) Κύπριοι κολυμβητές - Πανελλήνιοι μαθητικοί - Μετάλλια

    Τέσσερα χρυσά μετάλλια, ένα αργυρό και δύο χάλκινα είναι η συγκομιδή των Κυπρίων αθλητών που πήραν μέρος στους πανελλήνιους μαθητικούς αγώνες κολύμβησης που έγιναν στη Θεσσαλονίκη το περασμένο Σαββατοκυρίακο.

    [12] (Κ) Βίλιερς - Τουίν - Κύπρος - Δημοψήφισμα

    Μια θετικότερη προσέγγιση της ε/κ πλευράς από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη βρετανική κυβέρνηση μετά τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο ζήτησαν οι Ευρωβουλευτές Τερέζα Βίλιερς και Ιαν Τουίν.

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 28/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7001            1,7103
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0222            2,0342
    Λίρα Αγγλίας                     1,1313            1,1380
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,3614        222,1235
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7548          2,7762
    Δολάριο Καναδά                     2,7285          2,7503
    Κορώνα Δανίας                     12,6263         12,7226
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9276         14,0252
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4799         15,6006
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6254          2,6462
    
    

    [14] (Κ) Ρουσόπουλος για Κυπριακό - Τουρκία

    ''Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας'', ήταν η απάντηση του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου Θεόδωρου Ρουσόπουλου ως προς τη στάση της Αθήνας αναφορικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Τουρκίας.

    [15] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,44  ( 2,07)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.003.287
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    745.437    359,42  ( 3,35)
    FTSE Med 100 **                             6.611,15  (-0,30)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    579.863    104,05  ( 2,81)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     29.590     72,32  (-0,39)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.898     16,05  ( 0,75)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    124.704     53,87  ( 1,28)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.696     55,92  ( 3,84)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     32.165     23,45  ( 3,40)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.076     65,62  ( 1,39)
    Ετ. Πληροφορικής              £      4.345      2,83  ( 2,91)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     22.177      9,13  (-1,08)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,47  ( 0,73)
    Ξενοδοχεία                    £      7.769     31,41  (-0,03)
    Αλλες Εταιρείες               £    168.595     67,45  ( 1,49)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [16] (Κ) Χριστόφιας - Αναστασιάδης - Συνάντηση (2)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι το σχέδιο Ανάν πρέπει να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι θα πρέπει να συζητηθεί αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο και να συμφωνηθεί από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την κυβέρνηση ο τρόπος με τον οποίο θα προωθηθεί η λύση του Κυπριακού.

    [17] (Κ) Καραμανλής - Παπαδόπουλος - Κυπριακό (2)

    Την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα του κυπριακού Ελληνισμού για την επίλυση του Κυπριακού επαναβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Επίσης, συμφωνήθηκαν οι περαιτέρω χειρισμοί για τη διατήρηση του διεθνούς ενδιαφέροντος και της δυναμικής με στόχο την επανένωση της Κύπρου.

    Οπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής αμέσως μετά τη συνάντηση, ''επιβεβαιώθηκε η σύμπτωση των απόψεων σε ό,τι αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά τη δημοκρατική έκφραση της βούλησης του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα του Σαββάτου στις 24 Απριλίου''.

    Στο σημείο αυτό υπενθύμισε ότι ''η βούληση του κυπριακού λαού θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση σεβαστή όπως άλλωστε προβλέπονται και από τα κείμενα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ''.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε την εμμονή της ελληνικής κυβέρνησης ''στη στήριξη με όλες μας τις δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας'' και πρόσθεσε ότι ''συμφωνήσαμε επίσης ως προς τους περαιτέρω χειρισμούς και συγκεκριμένα στην ανάγκη διατήρησης του διεθνούς ενδιαφέροντος και της υφιστάμενης δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού''.

    ''Στόχος αμετάθετος παραμένει η επανένωση της Κύπρου'', είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: ''Επικροτούμε την απόφαση της Κύπρου να λάβει νέα μέτρα στήριξης των Τ/Κ αλλά και να πράξει ό,τι είναι δυνατό ούτως ώστε οι Τ/Κ πολίτες να λάβουν από την ΕΕ βοήθεια που θα ελάμβαναν σε περίπτωση λύσης''.

    ''Στόχος μας είναι η προετοιμασία και η διευκόλυνση της επανένωσής τους με την ε/κ κοινότητα'', πρόσθεσε.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ''παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στον κοινό μας στόχο που δεν είναι άλλος από την επίτευξη το συντομότερο δυνατό μιας συμφωνημένης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ η οποία να παρέχει στους Κυπρίους το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν είχε να προσθέσει πολλά στα όσα είπε ο κ. Καραμανλής. ''Θέλω όμως με πολλή έμφαση να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου προς τον ίδιο και στην κυβέρνηση για την στήριξη που παρέχουν η κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες για την Κυπριακή Δημοκρατία'', είπε.

    ''Η θέση που έχει τώρα αναφερθεί είναι συνεπής με τη σταθερή πολιτική ότι, άσχετα από εκτιμήσεις και τοποθετήσεις, η απόφαση όσον αφορούσε το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα είναι κυριαρχικό δικαίωμα του κυπριακού λαού και όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας η Ελλάδα, όπως πάντα, βρίσκεται στο πλευρό μας και θα μας στηρίξει'', πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σε ερώτηση αν ο κοινός στόχο παραμένει η λύση και επανένωση του νησιού μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου 2004, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Είναι αδύνατον σε τέτοια θέματα να τίθενται χρονοδιαγράμματα. Δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας βούληση και απόφαση αλλά από πολλούς άλλους αστάθμητους παράγοντες''.

    Σε ερώτηση αν το πλαίσιο ή η βάση για την επανένωση του νησιού παραμένει το σχέδιο Ανάν ή θα είναι η ΕΕ, είπε ότι ''τέτοιου είδους σχέδια βρίσκονται πάντα στο τραπέζι, δεν εξαφανίζονται, δεν πεθαίνουν''.

    ''Είναι ιστορική παράδοση, αν θέλετε, για το Κυπριακό, όλα τα προηγούμενα σχέδια το ένα διαδέχεται ή αναπαράγεται στο άλλο, επομένως δεν μπορούμε να μιλούμε ότι θα ξεχαστεί το Σχέδιο Ανάν και θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου'', πρόσθεσε.

    Διευκρίνισε ότι ''υπάρχουν οι στόχοι, οι προσπάθειες, ώστε αυτό το Σχέδιο να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό ελληνισμό, ο οποίος θα κληθεί να αποφασίσει όταν θα έρθει η ώρα''.

    ''Νομίζω είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί ένας να απαριθμεί δημόσια τι θα επιδιωχθεί σε σχέση με αυτό το Σχέδιο'', είπε.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ''δεν μπορεί να θέσει κανένας συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, στόχο νομίζω ότι θέτουμε''.

    ''Το δεύτερο είναι ότι, όπως σας είπα και στην αρχική δήλωση, βεβαίως παραμένει ως βάση το Σχέδιο Ανάν'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπισθεί ο κίνδυνος ενδεχόμενης αναγνώρισης του ψευδοκράτους, ο Ελληνας Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι ''σε επίπεδο ΕΕ, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα, η ΕΕ, παρά το ότι πολλές φορές είχαν τελείως διαφορετικές εκτιμήσεις από το τελικό αποτέλεσμα, επαναβεβαίωσε και μάλιστα επανειλημμένα ότι στόχος είναι η επανένωση του νησιού και ότι όλες οι πολιτικές εκεί πρέπει να κατατείνουν''.

    ''Μεταξύ αυτών και η πολιτική της οικονομικής ενίσχυσης των Τ/Κ'', είπε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: ''Κατά συνέπεια, τουλάχιστον σε επίπεδο ΕΕ, εμείς εκτιμούμε ότι είχαμε ήδη ένα θετικό αποτέλεσμα δύο εικοσιτετράωρα μόλις μετά την έκφραση του κυπριακού λαού''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ερωτηθείς γιατί δεν συναντήθηκε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό πριν από το διάγγελμά του, είπε ότι ''το διάγγελμα ήταν η έκφραση της δικής μου τοποθέτησης όπως ήταν δικαίωμα μου ως πολίτης και ως εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσω καθοδήγηση στον κυπριακό Ελληνισμό''.

    ''Οπως όλα τα άλλα κόμματα που εξέφρασαν τις απόψεις τους υπέρ του 'Ναι' ή του 'Οχι', είχα δικαίωμα και καθήκον να το πράξω'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για τη θέση που θα πάρει η Κύπρος ως προς το αίτημα της Τουρκίας για ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και αν θα θέσει βέτο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωσή του, προσθέτοντας ότι ''είναι προς όφελος της Κύπρου η Τουρκία είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος υπό την προϋπόθεση πως θα συμπεριφερθεί ως ευρωπαϊκή χώρα, τηρώντας όλες τις ευρωπαϊκές αρχές και το κοινοτικό κεκτημένο''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην πολύ καλή συνεργασία που έχει με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και είπε ότι είναι ελεύθερο δικαίωμα του καθενός, περιλαμβανομένων των πολιτικών κομμάτων, να εκφράζουν τις θέσεις τους.

    [18] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    Νέα σημαντική άνοδο κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), δείχνοντας να ξεπερνά γρήγορα τις όποιες ''παρενέργειες'' του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου. Με τους τραπεζικούς τίτλους να συνεχίζουν την ανοδική πορεία που παρουσίασαν χθες, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντικά κέρδη της τάξης του 2,06%, κλείνοντας στις 82,44 μονάδες. Μεγάλη αύξηση σημείωσε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να εκτινάσσεται, ύστερα από καιρό, στο ένα εκατομμύριο λίρες.

    [19] (Κ) Χριστόφιας - Αναστασιάδης - Συνάντηση (3)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα στη Βουλή ότι υπάρχει τόσο στο κόμμα του όσο και στο ΑΚΕΛ μια αποφασιστικότητα για την καταβολή περαιτέρω προσπαθειών προς αναζήτηση λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της Κύπρου.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Αλγερίας - Μήνυμα

    Προεδρικό μήνυμα στο οποίο εξηγούνται οι λόγοι για τους οποίους δεν κατέστη δυνατή η αποδοχή του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα και σημειώνεται ότι το ''Οχι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου δεν αποτελεί άρνηση στη λύση του Κυπριακού, επέδωσε τη Δευτέρα στον Υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας ο απεσταλμένος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ιταλία Αλέξανδρος Ζήνων.

    [21] (Κ) Καραμανλής - Παπαδόπουλος (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Στη συνάντηση μετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Μετά τη συνάντηση οι Καραμανλής και Παπαδόπουλος προέβησαν στις ακόλουθες δηλώσεις:

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο είχαμε, όπως πάντα, μια φιλική, αλλά και ουσιαστική, συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και των προοπτικών που διανοίγονται, μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.

    Επιβεβαιώσαμε τη σύμπτωση των απόψεών μας, όσον αφορά την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την δημοκρατική έκφραση της βούλησης του Κυπριακού λαού, στο δημοψήφισμα του παρελθόντος Σαββάτου, στις 24 Απριλίου.

    Εκκινώντας από το ότι η βούληση του Κυπριακού λαού θα πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση σεβαστή - όπως άλλωστε προβλέπεται από τα ίδια τα κείμενα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων ΕΘνών - εμμένουμε στη στήριξη, με όλες μας τις δυνάμεις, της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Συμφωνήσαμε, επίσης, ως προς τους περαιτέρω χειρισμούς και, πιο συγκεκριμένα, στην ανάγκη διατήρησης του διεθνούς ενδιαφέροντος και της υφιστάμενης δυναμικής για την επίλυση του Κυπριακού. Στόχος αμετάθετος παραμένει η επανένωση της Κύπρου.

    Επικροτούμε την πρόθεση της Κυπριακής Κυβέρνησης να λάβει νέα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων, αλλά και να πράξει ό,τι είναι δυνατόν, ούτως ώστε οι Τουρκοκύπριοι πολίτες να λάβουν από την Ε.Ε. τη βοήθεια που θα ελάμβαναν σε περίπτωση λύσης. Στόχος μας είναι η προετοιμασία και η διευκόλυνση της επανένωσής τους με την ελληνοκυπριακή κοινότητα.

    Επιβεβαιώνουμε την ολόψυχη και θερμή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και εμού προσωπικώς στον αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι, σε πλήρη συνεργασία και συντονισμό με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στον κοινό μας στόχο. Στόχος, που δεν είναι άλλος από την επίτευξη, το συντομότερο δυνατόν, μιας συμφωνημένης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του Κυπριακού, με βάση το σχέδιο του Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και η οποία να παρέχει στους Κυπρίους το απαραίτητο αίσθημα ασφάλειας.

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Δεν νομίζω ότι έχω να προσθέσω πολλά στα όσα είπε ο κ. Πρωθυπουργός. Θέλω όμως με πολλή έμφαση να εκφράσω τις θερμές ευχαριστίες μου, για τη στήριξη που παρέχουν η Κυβέρνησή του και ο ίδιος προσωπικά αυτές τις δύσκολες και κρίσιμες ώρες για την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η θέση που έχει τώρα αναπτυχθεί είναι συνεπής με την σταθερή πολιτική, ότι, άσχετα από εκτιμήσεις και τοποθετήσεις, η απόφαση, όσον αφορούσε το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα είναι κυριαρχικό δικαίωμα του κυπριακού λαού και όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα αυτής της δημοκρατικής διαδικασίας, η Ελλάδα όπως πάντα βρίσκεται στο πλευρό μας και θα μας στηρίξει. Γι΄ αυτό, ακόμη μια φορά δημόσια και επίσημα, θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου κ. Πρωθυπουργέ.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Δηλώνετε τον κοινό στόχο επίτευξης λύσης και επανένωσης το ταχύτερο δυνατόν. Έχετε συμφωνήσει για χρονικό ορίζοντα, μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου του 2004; Και, δεύτερον, αυτή η επανένωση έχετε καταλήξει με ποιο μέσο θα γίνει; Δηλαδή με το Σχέδιο Ανάν, βάσει του Σχεδίου Ανάν, με την Ευρωπαϊκή Ένωση, με στοιχεία από το Σχέδιο Ανάν; Ποιό θα είναι το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα εργασθείτε για την επανένωση;

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Πρώτα απ΄ όλα, για το χρονοδιάγραμμα, αντιλαμβάνεσθε ότι είναι αδύνατον σε τέτοια θέματα να τίθενται ανόμοια πράγματα. Δεν εξαρτάται μόνο από τη δική μας βούληση και απόφαση, αλλά από πολλούς άλλους παράγοντες, που σήμερα είναι αστάθμητοι. Τέτοιου είδους σχέδια, όπως το σχέδιο Ανάν, βρίσκονται πάντα στο τραπέζι. Δεν εξαφανίζονται, δεν πεθαίνουν. Είναι ιστορική παράδοση για το Κυπριακό. Όλα τα προηγούμενα σχέδια, το ένα διαδέχεται ή αναπαράγεται στο άλλο. Επομένως, δεν μπορούμε να μιλούμε ότι θα ξεχαστεί το Σχέδιο Ανάν και θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του όλου σχεδίου. Υπάρχουν βέβαια οι στόχοι, οι προσπάθειες, ώστε αυτό το σχέδιο να γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό ελληνισμό, που και πάλι θα κληθεί να αποφασίσει, όταν έρθει η ώρα. Αλλά νομίζω είναι κατανοητό ότι δεν μπορεί κανείς να απαριθμεί δημόσια αυτή την ώρα τι θα επιδιωχθεί σε σχέση με αυτό το σχέδιο.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Απλώς, συμπληρωματικά να σας πω ότι δεν μπορεί να θέσει κανένας συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Στόχο νομίζω ότι θέτουμε. Οπως σας είπα και στην αρχική δήλωση, βεβαίως παραμένει η βάση, το Σχέδιο Ανάν.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που είχε ειπωθεί πριν τα δημοψηφίσματα ότι θα αντιμετωπίσει η Κύπρος σε περίπτωση που ο κυπριακός ελληνισμός έλεγε ΄΄όχι΄΄ σ΄ αυτό το δημοψήφισμα, ήταν κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Έχετε συζητήσει αυτούς τους κινδύνους; Πώς βλέπετε τώρα να παρουσιάζονται πρακτικά και πως αντιμετωπίζονται;

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα σας πω την άποψή μου. Καταρχήν, να σας μιλήσω σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών, τη Δευτέρα, ίσα ίσα η Ευρωπαϊκή Ένωση, παρά το ότι πολλές φορές είχαν τελείως διαφορετικές εκτιμήσεις από το τελικό αποτέλεσμα, επαναβεβαίωσε και μάλιστα επανειλημμένα ότι στόχος είναι η επανένωση του νησιού και ότι όλες οι πολιτικές εκεί πρέπει να κατατείνουν. Μεταξύ αυτών και η πολιτική της οικονομικής ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων. Κατά συνέπεια, τουλάχιστον σε επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμείς εκτιμούμε ότι είχαμε ήδη ένα θετικό αποτέλεσμα, δυο μόλις 24ωρα μετά την έκφραση του κυπριακού λαού.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Παπαδόπουλε, ήρθατε στην Αθήνα για να χαράξετε εθνική γραμμή με τα ελληνικά πολιτικά κόμματα. Γιατί δεν κάνατε αυτή την επίσκεψη και αυτές τις συζητήσεις πριν κάνετε το διάγγελμά σας. Κύριε Καραμανλή, θα θέλατε ο κ. Παπαδόπουλος να έχει έρθει στην Αθήνα να συζητήσει μαζί σας πριν κάνει το διάγγελμα; Και, δεύτερον, μετά την 1η Μαΐου που είναι η Κύπρος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είναι στην κορυφή της ατζέντας της εξωτερικής σας πολιτικής ή όχι;

    ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: Το διάγγελμα ήταν η έκφραση της δικής μου πολιτικής τοποθέτησης, όπως είχα και δικαίωμα σαν πολίτης, αλλά καθήκον σαν εκλεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δώσω καθοδήγηση στον κυπριακό Ελληνισμό. Όπως όλα τα άλλα κόμματα εξέφρασαν τις απόψεις τους υπέρ του «ναι» ή υπέρ του «όχι», πολύ μεγαλύτερο δικαίωμα, αλλά και καθήκον, έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Ελληνική Κυβέρνηση είχε ήδη εκφράσει την άποψη, ότι οποιαδήποτε κι αν ήταν η απόφαση του κυπριακού ελληνισμού, θα την στήριζε μέχρι τέλους. Και αυτό έπραξε και πράττει.

    ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Αισθάνομαι ότι έχουμε πολύ καλή επικοινωνία με την κυπριακή κυβέρνηση. Έχουμε στενή συνεργασία και πριν, αλλά και τώρα. Όχι, δεν αισθάνομαι ότι παρέλειψε να κάνει κάτι ο κ. Παπαδόπουλος. Στο κάτω κάτω της γραφής, θα μπορούσα να σας το αντιστρέψω το ερώτημα. Θα έπρεπε να είναι ενοχλημένος ο κ. Παπαδόπουλος γιατί πήραν τα ελληνικά κόμματα θέση, μεταξύ των οποίων βεβαίως και η Kυβέρνηση; Νομίζω, ότι άλλο πράγμα είναι η στενή συνεργασία, η ειλικρινής σχέση, η συνεννόηση για να κάνουμε μαζί τις προσπάθειές μας σε διεθνές επίπεδο και άλλο πράγμα είναι το αναφαίρετο, το ελεύθερο δικαίωμα του καθενός - και πόσο μάλλον των κορυφαίων πολιτειακών οργάνων στη Μεγαλόνησο, που στο κάτω κάτω εκείνη θα είχε να ζήσει με το όποιο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος - να εκφράσει την άποψή του.

    Στο δεύτερο ερώτημά σας θα σας πω, σαφώς και ευθέως. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι η στρατηγική μας παραμένει αυτή που ήταν πάντα. Το θέμα της Κύπρου είναι κορυφαίο ζήτημα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και κορυφαία προτεραιότητα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: There are officials in Brussels that fear that come December you may veto any EU membership indication to Turkey. I know than in the past you ruled out this possibility but, given the latest course of events in Cyprus, do you stand by this promise or do you consider using your veto as a possible form of pressure, for lack of a better word, to revive the peace process?

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

    Το ΠΑΣΟΚ, άσχετα από την όποια θέση που πήρε, θα σταθεί δίπλα στον κυπριακό λαό και στο πλευρό των δυνάμεων της Κύπρου που παλεύουν για λύση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΚΚΕ

    Το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου δημιουργεί ελπίδες για μια καλύτερη λύση στο Κυπριακό από το σχέδιο Ανάν, φτάνει να μην ενοχοποιηθεί το "Οχι" του κυπριακού λαού από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) Αλέκα Παπαρήγα.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΣΥΝ

    Μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, το ερχόμενο Σάββατο αρχίζει μια νέα περίοδος για το κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    [25] (Κ) ΟΗΕ - Σερ Κίραν - Συμβούλιο Ασφαλείας - Κύπρος

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος από την ε/κ κοινότητα, το οποίο ενθαρρύνθηκε έντονα από τον ηγέτη της κοινότητας, Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Ενημερώνοντας τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρία, ο Σερ Κίραν, ασκώντας αυστηρή κριτική στην ε/κ πλευρά, είπε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, ωστόσο σημειώνει ότι μία ιστορική ευκαιρία χάθηκε για επανένωση της Κύπρου και ένταξή της ενωμένη στην ΕΕ.

    Ο Σερ Κίραν επεσήμανε το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας στις 7 Απριλίου, με το οποίο κάλεσε τους Ε/Κ να απορρίψουν το σχέδιο, με ένα ηχηρό ''Οχι''.

    Είπε ότι με το ''Οχι'' του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ένωσε τις δυνάμεις του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος επίσης έδωσε διάφορους και ακραίους λόγους, απορρίπτοντας το σχέδιο.

    Επίσης, επεσήμανε τη στάση των πρώην Προέδρων της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και Γιώργου Βασιλείου, καθώς και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    Ο Σερ Κίραν επέκρινε την ε/κ πλευρά ότι δεν έκανε διαθέσιμες στον κόσμο όλες τις πληροφορίες για το σχέδιο, δεν υπήρχε ικανοποιητική πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης προσωπικοτήτων από τον ΟΗΕ και την ΕΕ, η προβολή αστήρικτων ανησυχιών για το μέλλον των δημοσίων υπαλλήλων και άλλα.

    Είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο έθεσε τα ερωτήματα αυτά προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Ανάν, συνέχισε ο Σερ Κίραν, συγχαίρει τους Τ/Κ που ενέκριναν το σχέδιο, παρά τις ''σημαντικές θυσίες τις οποίες προνοούσε από μέρος τους'', και σημειώνει ότι έφθασαν στο αποτέλεσμα αυτό χάρη στην ηγεσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και της ενθάρρυνσης της τουρκικής κυβέρνησης.

    Επίσης, ο κ. Ανάν ευελπιστεί ότι θα εξευρεθούν τρόποι για να αμβλυνθεί η δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκονται χωρίς να έχουν οποιαδήποτε ευθύνη και καλωσορίζει τα μέτρα που πρότεινε η ΕΕ προς αυτήν την κατεύθυνση, σύμφωνα με τον Σερ Κίραν.

    Ο Σερ Κίραν είπε ότι ο κ. Ανάν παραμένει πεπεισμένος ότι το σχέδιό του αποτελεί έναν δίκαιο, βιώσιμο και προσεκτικά ισοζυγισμένο συμβιβασμό και που ικανοποιεί τις ελάχιστες απαιτήσεις όλων των ενδιαφερομένων.

    Σημείωσε ότι οι αλλαγές συνέχισαν μέχρι τις 23 Απριλίου στον βαθμό που ήταν δυνατό, πάνω στα κύρια θέματα και για τις δύο πλευρές και είναι γενικά αποδεκτό από τις δυνάμεις που υποστηρίζουν τη λύση και στις δύο πλευρές ότι το τελικό κείμενο του σχεδίου Ανάν βελτιώθηκε σημαντικά και για τις δύο πλευρές, ενώ το συνολικό ισοζύγιο διατηρήθηκε.

    ''Υπό το φως των πιο πάνω, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά, το οποίο ενθαρρύνθηκε έντονα από τον κ. Παπαδόπουλο, εγείρει σοβαρά ερωτηματικά'', είπε.

    Ωστόσο, είπε, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ευελπιστεί ότι η ε/κ κοινότητα θα φθάσει σε μια διαφορετική άποψη με το πέρας του χρόνου και μετά από μια σημαντική και σοβαρή ανάλυση της απόφασης και τις πιθανές επιπτώσεις.

    Ο Σερ Κίραν είπε, επίσης, ότι ο κ. Ανάν σκέφτεται με προσοχή τις επιπλοκές του αποτελέσματος και τι σημαίνει αυτό για το μέλλον.

    [26] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό (1)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι η ψήφος της ε/κ κοινότητας στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αποτέλεσε μεγάλη απογοήτευση, αφού σημαίνει ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ μοιρασμένη.

    Ο κ. Ανάν συνεχάρη τους Τ/Κ για τη θαρραλέα, όπως την αποκάλεσε, ψήφο τους, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να τιμωρηθούν για τη μη εξεύρεση συμφωνίας.

    "Το σχέδιό μου", είπε, "είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για την επανένωση της νήσου".

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα οι Ε/Κ θα το ξανασκεφτούν και θα κρίνουν το σχέδιο με βάση την πραγματική του αξία.

    [27] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Φινλανδοί αξιωματούχοι - Κυπριακό

    Ο κυπριακός λαός στις 24 Απριλίου ψήφισε κατά του συγκεκριμένου σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και όχι κατά της λύσης, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κατά τις διαδοχικές συναντήσεις που είχε σήμερα με Φινλανδούς αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας της Κύπρου στο Ελσίνκι, ο κ. Ιακώβου συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Mati Vanhanen, τον Υπουργό Εξωτερικών Ekl Tuomioja και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου.

    Κατά τις συναντήσεις, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως το προτεινόμενο σχέδιο, το οποίο διέφερε σημαντικά από το προηγούμενο, παρουσιαζόταν στον λαό ως δίκαιη και ισοζυγισμένη λύση.

    [28] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό (2)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν χαρακτήρισε ''μεγάλη απογοήτευση'' την απόρριψη των προτάσεών του από την ε/κ κοινότητα στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, αφού ''αυτό σημαίνει ότι η Κύπρος δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ ως ένα επανενωμένο νησί''.

    Μιλώντας στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συνεχάρη τους Τ/Κ για τη ''θαρραλέα τους ψήφο υπέρ των προτάσεων''.

    ''Θα πρέπει όλοι να κάνουμε ό,τι καλύτερο για να μην τιμωρηθούν για την κατεύθυνση που πήρε η ψηφοφορία στο άλλο μέρος του νησιού'', είπε.

    ''Παραμένω πεπεισμένος ότι το σχέδιο που υπέβαλα είναι η μόνη ρεαλιστική βάση για την επανένωση της νήσου η οποία πιστεύω είναι η ειλικρινής επιθυμία της πλειοψηφίας των Κυπρίων και από τις δύο κοινότητες'', πρόσθεσε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι ''σύντομα οι Ε/Κ θα το ξανασκεφτούν και θα κρίνουν το σχέδιο με βάση την πραγματική του αξία''.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, ο κ. Ανάν είπε ότι αναμένει ότι η παρουσία του ΟΗΕ στη νήσο θα διατηρηθεί υπό κάποια μορφή, σημειώνοντας ότι και στο σχέδιο υπήρχαν πρόνοιες για την παρουσία της ειρηνευτικής δύναμης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 28 April 2004 - 17:49:40 UTC