Browse through our Interesting Nodes on Politics in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα
  • [02] (K) ΟΗΕ - Διαβουλεύσεις - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου - Σχέδιο Ανάν - ΗΠΑ
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βαυαροί βουλευτές
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Γλαύκος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό
  • [08] (K) Πέτρος Καρεκλάς - Ανεπίσημη συνάντηση Υπουργών Παιδείας
  • [09] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Υπουργός Δικαιοσύνης - Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ
  • [10] (Κ) Ευρωεκλογές - Κύπρος - Προετοιμασίες - Στοιχεία
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αλβαρο ντε Σότο
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη
  • [15] (Κ) Τουρκία - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Συνάντηση Καραμανλή - Μολυβιάτη - Δηλώσεις - Ρουσόπουλος
  • [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ιταλός Υφυπουργός Εμπορίου - Συνεργασία
  • [18] (Κ) Φερχόιγκεν - Κατεχόμενα - Γραφείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Αναχώρηση για Αθήνα (1)
  • [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μέτρα προς Τ/Κ
  • [21] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Ραούφ Ντενκτάς
  • [22] (Κ) Φερχόιγκεν - Συνέντευξη - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Ερντογάν - Σρέντερ - Υποψηφιότητα Τουρκίας
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εφθασε στην Αθήνα
  • [25] (K) Βρυξέλλες - Συνεδρίαση - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Αναχώρηση για Αθήνα (2)
  • [27] (Κ) Αθήνα - Άφιξη Προέδρου Παπαδόπουλου
  • [28] (Κ) Ερντογάν - Σρέντερ - Κυπριακό
  • [29] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Αναχώρηση για Αθήνα (2) ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [30] (Κ) Ιακώβου - Βρυξέλλες - Σύσκεψη
  • [31] (Κ) ΥΠΕΞ Αυστραλίας - Δημοψηφίσματα - Δήλωση
  • [32] (Κ) Ολομέλεια ΚΣΣΕ - Κυπριακό - Συζήτηση
  • [33] (Κ) Βαυαροί Βουλευτές - Ιωνάς Νικολάου - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εκτιμηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τα δημοψηφίσματα αλλά και ενόψει την ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου.

    [02] (K) ΟΗΕ - Διαβουλεύσεις - Κυπριακό

    Να διεξαχθεί κανονικά η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) ζήτησε η Βρετανία, προτείνοντας παράλληλα την έκδοση προεδρικής δήλωσης.

    Στις χθεσινοβραδινές ανεπίσημες διαβουλεύσεις, ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος ζήτησε το λόγο και τοποθετήθηκε πάνω στο Κυπριακό, στο κεφάλαιο «διάφορα θέματα» της ημερήσιας διάταξης. Στη σύντομη ομιλία του εξέφρασε λύπη για την απόρριψη από την ελληνοκυπριακή πλευρά του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα και είπε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να δει τι θα κάνει στο μέλλον.

    Καθώς ήδη ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση για την Τετάρτη, θα υπάρξει κάποια σύντομη ενημέρωση από τον Κόφι Ανάν ή εκπρόσωπό του και θα τοποθετηθούν τα μέλη. Οσο για την ολοκληρωμένη έκθεση, θα υποβληθεί μετά την επιστροφή του Αλβαρο ντε Σότο, το αργότερο μέχρι τις 15 Μαϊου.

    Ανεπίσημες διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών του σώματος για το σχέδιο της δήλωσης θα γίνουν πιθανότατα σήμερα.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι εξαγγελίες μέτρων υπέρ των Τουρκοκυπρίων, καθώς και οι συζητήσεις για την πορεία επίλυσης του Κυπριακού μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η μετάβαση σήμερα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Ελλάδα, η σημερινή συνάντηση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και το ενδεχόμενο επανάληψης του δημοψηφίσματος, η εξακολούθηση λειτουργίας της πλατφόρμας κομμάτων και πολιτικών ομάδων που είχαν ταχθεί υπέρ του ''Ναι'' στο δημοψήφισμα, οι ενδοκομματικές αντιπαραθέσεις στο ΔΗΣΥ και η πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση της εταιρείας είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Δύο ευρω-πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση'' ότι παραμένουν ανοικτά τα δύο σημαντικά κεφάλαια που αφορούν την Κύπρο και την ΕΕ, δηλαδή η μετατροπή της διαχωριστικής γραμμής σε ''σκληρά'' σύνορα της ΕΕ και οι απευθείας επαφές των Βρυξελλών με τις τ/κ αρχές. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του περασμένου Σαββάτου.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Λαθροβιούν μέσω πλατφόρμας'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης και η ομάδα που τον περιστοιχίζει, μαζί με τους Γιώργο Βασιλείου, Μιχάλη Παπαπέτρου και ακρο-αριστερές οργανώσεις αποφάσισαν να διατηρήσουν την πλατφόρμα των υποστηρικτών του ''Ναι'' και μετά το δημοψήφισμα. Αλλη είδηση είναι η πρόθεση του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών να προχωρήσουν σε πλήρη αναδιάρθρωση της εταιρείας και η αναμενόμενη απόφασή του για ανάθεση σχετικής μελέτης σε έναν από τρεις ξένους οίκους τους οποίους μελετούν αυτήν τη στιγμή.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Γραφείο της ΕΕ στα κατεχόμενα'' γράφει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει από τώρα και στο εξής απευθείας επαφές με τις ''αρχές'' του ψευδοκράτους, μετά τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων για διάθεση της βοήθειας ύψους 259 εκατομμυρίων ευρώ στους Τουρκοκυπρίους, ανεξαρτήτως της μη επίτευξης λύσης στο Κυπριακό. Αλλού γράφει πως ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο θα έχει συνάντηση σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και ότι ο κ. ντε Σότο θα αφήσει ''ανοικτό παράθυρο σε ένα νέο δημοψήφισμα'', με την προϋπόθεση ο κ. Χριστόφιας να κινηθεί μέσω της Βουλής τώρα ζητώντας όπως δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στους Ελληνοκυπρίους.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Τους κάλμαραν τα μέτρα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι τα μέτρα υπέρ των Τ/Κ που εισηγήθηκε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ κάλμαραν τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίες είχαν προκληθεί από το ''Οχι'' των Ε/Κ στο δημοψήφισμα, ενώ ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους και πως η απόφαση των Ε/Κ είναι σεβαστή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Μανούβρες των Αγγλων'' γράφει στο κύριο θέμα πως ''στον αέρα'' βρίσκεται το καθεστώς της πράσινης γραμμής μετά από παρέμβαση στην ΕΕ και ότι στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ αναπτύχθηκε χθες έντονο παρασκήνιο με πρωταγωνιστές τους Βρετανούς και με στόχο να παρακαμφθεί η Κυπριακή Δημοκρατία και να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο σχέσεων με τους Τ/Κ που βαθμηδόν θα οδηγήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αλλού αναφέρεται σε αντικρουόμενες δηλώσεις στελεχών του Δημοκρατικού Συναγερμού και γράφει ότι οι δύο αντίπαλες πλευρές στο ΔΗΣΥ ''τεντώνουν επικίνδυνα το σχοινί'' με κίνδυνο να σπάσει η ενότητα του κόμματος.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Θετικά μηνύματα από την ΕΕ'' ότι υπήρξε ικανοποίηση της ΕΕ από τα μέτρα στήριξης των Τ/Κ που εξήγγειλε η κυπριακή κυβέρνηση και ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους σύμφωνα με διαβεβαιώσεις που δόθηκαν από τα κράτη - μέλη της ΕΕ. Αλλη είδηση είναι η παραμονή του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου στην κυβέρνηση και η διάψευση από τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού των φημών περί αντικατάστασής του, επειδή διαφώνησε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στην τοποθέτησή του έναντι του σχεδίου Ανάν.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου - Σχέδιο Ανάν - ΗΠΑ

    Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις προσπάθειές του για επανένωση της Κύπρου προς όφελος του λαού της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, τονίζει ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Τζιν Ρωσσίδης.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Βαυαροί βουλευτές

    Ομάδα μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Βαυαρίας έγινε δεκτή σήμερα το πρωί από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα --------------------------------- Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μεταβαίνει σήμερα το απόγευμα στην Αθήνα για επαφές με την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να εκτιμηθούν οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τα δημοψηφίσματα αλλά και ενόψει την ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μετά την επιστροφή του από την Αθήνα, θα συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για συντονισμό των επόμενων βημάτων μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα.

    ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό ----------------- ''Επί του παρόντος λήξαν'' θεωρεί το έργο των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του CNN εξέφρασε απογοήτευση που οι προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου δεν πέτυχαν.

    Ομως, συνέχισε, ''ελπίζω πως αφού έχουν την ευκαιρία να σκεφτούν, θα πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η επανένωση είναι προς το καλύτερο συμφέρον όλων στην Κύπρο και ίσως να επιθυμούν να περιμαζέψουν τι έμεινε και να δουν που πηγαίνουμε απ εδώ και στο εξής».

    Ο Κόφι Ανάν προέτρεψε σε βάθος μελέτη της κατάστασης από τους Κυπρίους.

    «Γνωρίζω ότι εμείς στα Ηνωμένα Εθνη δεν είμαστε οι μοναδικοί που απογοητευθήκαμε. Η Ευρωπαϊκή Ενωση, άλλα κράτη και η Ουάσιγκτον, είμαστε όλοι απογοητευμένοι και πιστεύω και πολλοί στην περιοχή, γιατί η ένωση (του νησιού) είχε πολλά να προσφέρει σε όλους τους Κυπρίους και τους λαούς στην περιοχή», πρόσθεσε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι «τώρα που ξύπνησαν και είδαν τι συνέβη, θα σκεφτούν και θα αναλάβουν τα απαραίτητα βήματα για να επιστρέψουν στο τραπέζι» των συνομιλιών.

    Σε ερώτηση κατά πόσο το έργο των ΗΕ έχει ολοκληρωθεί, ο ΓΓ του ΟΗΕ είπε πως επί του παρόντος θεωρεί πως το έργο του διεθνούς οργανισμού έχει λήξει.

    Οπως ανέφεραν κύκλοι των Ηνωμένων Εθνών, η προγραμματισμένη για την Τετάρτη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Αλβαρο Ντε Σότο θα αναβληθεί για λίγες μέρες, λόγω της απουσίας του στην Κύπρο.

    Από μέρους της Γραμματείας σχεδιάζεται η υποβολή της έκθεσης γύρω στις 15 Μαϊου, ωστόσο διπλωματικοί κύκλοι δεν αποκλείουν κάποια μόνιμα μέλη να κινηθούν στο ΣΑ προ της 1ης Μαϊου.

    ΟΗΕ - Διαβουλεύσεις - Κυπριακό --------------------------------- Να διεξαχθεί κανονικά η προγραμματισμένη για την Τετάρτη συζήτηση του Κυπριακού στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) ζήτησε η Βρετανία, προτείνοντας παράλληλα την έκδοση προεδρικής δήλωσης.

    Στις χθεσινοβραδινές ανεπίσημες διαβουλεύσεις, ο Βρετανός μόνιμος αντιπρόσωπος ζήτησε το λόγο και τοποθετήθηκε πάνω στο Κυπριακό, στο κεφάλαιο «διάφορα θέματα» της ημερήσιας διάταξης. Στη σύντομη ομιλία του εξέφρασε λύπη για την απόρριψη από την ελληνοκυπριακή πλευρά του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα και είπε ότι το Συμβούλιο θα πρέπει να δει τι θα κάνει στο μέλλον.

    Καθώς ήδη ήταν προγραμματισμένη συνεδρίαση για την Τετάρτη, θα υπάρξει κάποια σύντομη ενημέρωση από τον Κόφι Ανάν ή εκπρόσωπό του και θα τοποθετηθούν τα μέλη. Οσο για την ολοκληρωμένη έκθεση, θα υποβληθεί μετά την επιστροφή του Αλβαρο ντε Σότο, το αργότερο μέχρι τις 15 Μαϊου.

    Ανεπίσημες διαβουλεύσεις των πέντε μονίμων μελών του σώματος για το σχέδιο της δήλωσης θα γίνουν πιθανότατα σήμερα.

    Χθες αξιωματούχοι της Γραμματείας των ΗΕ έβλεπαν αναβολή της συνεδρίας του ΣΑ για τις αρχές Μαϊου.

    ΥΠΕΞ ΕΕ - Κύπρος --------------- Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκφράζει λύπη που δεν θα ενταχθεί στην Ενωση επανενωμένη η Κύπρος και διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί ώστε ο κυπριακός λαός σύντομα να έχει κοινό μέλλον μέσα σε μιαν ενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ.

    Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων και προτείνει όπως τα 259 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τις κατεχόμενες περιοχές σε περίπτωση διευθέτησης χρησιμοποιηθούν τώρα προς αυτό το σκοπό.

    Επίσης, καλεί την COREPER να επισπεύσει τη συζήτηση για τον Κανονισμό περί καθεστώτος υπό το Αρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 10 της Πράξης Προσχώρησης με στόχο την υιοθέτησή του πριν την 1η Μαϊου, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία του Συμβουλίου να στείλει ένα μήνυμα ενθάρρυνσης στην τ/κ κοινότητα ότι το μέλλον της βρίσκεται σε μιαν ενωμένη Κύπρο μέσα στην ΕΕ.

    Το Συμβούλιο σημειώνει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο και εκφράζει ''τη βαθειά λύπη ότι η ένταξη στην ΕΕ μιας επανενωμένης Κύπρου την 1η Μαϊου δεν είναι πλέον δυνατή''.

    Επίσης, εκφράζει ''βαθειά εκτίμηση για τις αποφασιστικές και συνεχείς προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και των συναδέλφων του στην αναζήτηση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού'' και χαιρετίζει ''τη συμβολή της Ελλάδας και της Τουρκίας''.

    Το Συμβούλιο εκφράζει την αποφασιστικότητά του ''να διασφαλίσει ότι ο κυπριακός λαός σύντομα θα πετύχει το κοινό του μέλλον ως πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ''.

    ''Η τ/κ κοινότητα έχει εκφράσει την ξεκάθαρη επιθυμία της για ένα μέλλον μέσα στην ΕΕ. Το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να θέσει τέρμα στην απομόνωση της τ/κ κοινότητας και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου με το να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας'', αναφέρει.

    Επίσης, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ''να υποβάλει συνολικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ενσωμάτωση του νησιού και τη βελτίωση της επαφής μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την ΕΕ''.

    Το Συμβούλιο προτείνει, εξάλλου, όπως ''τα 259 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται ήδη για το βόρειο τμήμα της Κύπρου σε περίπτωση διευθέτησης χρησιμοποιηθούν τώρα προς αυτό τον σκοπό''.

    Εξάλλου, το Συμβούλιο καλεί την COREPER ''να επισπεύσει τη συζήτηση για τον Κανονισμό περί καθεστώτος υπό το Αρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 10 της Πράξης Προσχώρησης με στόχο την υιοθέτησή του πριν την 1η Μαϊου, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία του Συμβουλίου να στείλει ένα σήμα ενθάρρυνσης στην τ/κ κοινότητα ότι το μέλλον του βρίσκεται σε μιαν ενωμένη Κύπρο μέσα στην ΕΕ''.

    ΕΕ - Φερχόιγκεν - Ιακώβου - Κυπριακό ------------------------------------ Θετικά σχόλια απέσπασε από την Ιρλανδική Προεδρία και τον Επίτροπο αρμόδιο για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης που παρουσίασε χθες στους συναδέλφους του στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Η πρόταση αυτή αναφέρεται σε μέτρα εμπορικού χαρακτήρα, καθώς και σε οικονομική ενίσχυση της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    Ο Προεδρεύων του Συμβουλίου, Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπράιαν Κάουεν, καλωσόρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, την προσφορά της κυπριακής κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε γενναιόδωρη.

    Ο κ. Φερχόιγκεν, απαντώντας σε ερωτήσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χαρακτήρισε ''πάρα πολύ θετικές'' τις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

    Οπως δήλωσε ο κ. Ιακώβου, τα μέτρα που πρότεινε αφορούν κυρίως το εμπόριο εντός της νήσου, αλλά και τις εξαγωγές.

    Αφορά προϊόντα που παράγονται, όπως διευκρίνισε, εξ ολοκλήρου στην Κύπρο, δηλαδή γεωργικά προϊόντα, ορυκτά, ψάρια κλπ. Οπως είπε, πρέπει να μην έχουν πρώτες ύλες που εισάγονται κατευθείαν στα κατεχόμενα από το εξωτερικό διότι θα προέκυπταν διαφορά προβλήματα.

    Για βιομηχανικά προϊόντα, υπάρχει συμφωνία με το τ/κ επιμελητήριο να αποστέλλονται οι πρώτες ύλες από τις ελεύθερες περιοχές σε τ/κ εργοστάσια και να επιστρέφουν ως ολοκληρωμένα αγαθά, ώστε να ξεπεραστούν τα προβλήματα των πιστοποιητικών προέλευσης.

    Η κυπριακή κυβέρνηση πρότεινε τη διάθεση στα κατεχόμενα 259 εκ. ευρώ, που είχαν προβλεφθεί για την περίοδο 2004-2006 στην περίπτωση λύσης. Σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών, τα χρήματα αυτά μπορούν να δοθούν ανεξάρτητα αν δεν επιτεύχθηκε λύση.

    Αναφορικά με το κείμενο των συμπερασμάτων, ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι παρότι υπήρξε ένα σχέδιο της Προεδρίας που θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό, εντούτοις στην πορεία ενέκυψαν προβλήματα από μία χώρα μέλος, που ζητά να προστεθούν διάφορες τροπολογίες. Το όλο θέμα χειρίζεται η Ιρλανδική Προεδρία, η οποία θα επιδιώξει εντός της ημέρας την υιοθέτηση του κειμένου.

    Οσον αφορά τον κοινοτικό κανονισμό που αφορά τις διευθετήσεις στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός μετά την 1η Μαϊου και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ένα κράτος μέλος ζήτησε να μην υιοθετηθεί σήμερα, αλλά να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Μονίμων Αντιπροσώπων που θα συνεδριάσει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και στη συνέχεια να υιοθετηθεί την επόμενη ημέρα ως σημείο Α (χωρίς συζήτηση) στο Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων.

    Αναφορικά με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τα κράτη μέλη είπαν ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους και αναφέρθηκαν στην ανάγκη επίλυσης του προβλήματος.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συμβούλιο Υπουργών - COREPER --------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ανέλυσε στη συνεδρία του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, τις θέσεις και προτάσεις της δικής μας πλευράς όσον αφορά τα οικονομικά θέματα και τις εμπορικές πράξεις με τους Τ/Κ.

    Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους χθες βράδυ, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι οι θέσεις του κ. Ιακώβου αφορούσαν το εμπόριο προϊόντων που παράγονται εξ ολοκλήρου στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου.

    Αυτά, όπως διευκρίνισε, συμπεριλαμβάνουν μεταλλευτικά προϊόντα, προϊόντα αλιείας, αγροτικά και βιομηχανικά που παράγονται από τ/κ επιχειρήσεις με επιτόπιο υλικό, το οποίο αν χρειαστεί, σημείωσε, θα προμηθεύεται από την περιοχή που ελέγχει η κυβέρνηση.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Ιακώβου συζήτησε επίσης και την αύξηση των σημείων διέλευσης από και προς τα κατεχόμενα.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ιακώβου, το πρωί ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας καλωσόρισε τη θέση της κυπριακής κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε γενναιόδωρη, προσθέτοντας ότι και ο Κοινοτικός Επίτροπος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν είχε πει ότι είναι πολύ θετικές οι προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είχε παρουσιαστεί ένα πρώτο κείμενο προσχεδίου συμπερασμάτων του Συμβουλίου το οποίο αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης και το οποίο αργότερα κατά τη διάρκεια και του γεύματος, ύστερα από παρέμβαση μιας χώρας, επανεξετάστηκε και παρουσιάζεται τώρα στην τελική του μορφή.

    Το κείμενο, είπε, αναφέρει ότι το Συμβούλιο σημείωσε τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο στις 24 Απριλίου 2004 και εξέφρασε τη βαθιά του λύπη ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση της ενωμένης Κύπρου δεν καθίσταται τώρα δυνατή την 1η Μαΐου.

    Επίσης, συνέχισε, αναφέρει ότι είναι αποφασισμένο να τερματίσει την απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας με οικονομικές παροχές και να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξή της.

    Προσκάλεσε την Κομισιόν να θέσει συνολικές προτάσεις για το σκοπό αυτό, ιδίως για την παροχή των 259 εκατομμυρίων ευρώ που ήδη προορίζονταν για το βόρειο τμήμα της Κύπρου σε περίπτωση διευθέτησης.

    Ζητά επίσης να επισπεύσει τη συζήτηση η COREPER για το καθεστώς κάτω από το άρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 10 της Πράξης Προσχώρησης με υιοθέτηση κανονισμού για το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το προσχέδιο των συμπερασμάτων αποτελεί το αποτέλεσμα, όπως συνήθως συμβαίνει στην ΕΕ, συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου.

    ''Οπως είναι γνωστό η Κύπρος ακόμη παρίσταται μεν αλλά δεν έχει δικαίωμα ψήφου μέχρι την 1η Μαΐου'', σημείωσε.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε και στις θέσεις που εκφράστηκαν αργότερα σε συνέντευξη Τύπου από τον κ. Φερχόϊγκεν.

    Είπε ότι ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε ενθαρρυμένος γιατί το Συμβούλιο θα προτείνει κανονισμό, ο οποίος θα έχει ως κύριο στόχο την εξεύρεση τρόπων έτσι ώστε να έλθουν οι δυο πλευρές πιο κοντά.

    Οσον αφορά το λεγόμενο εμπάργκο στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ο κ. Φερχόιγκεν σημείωσε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων πρέπει να είναι σεβαστή, τονίζοντας ωστόσο την ανάγκη να βγουν οι Τ/Κ από την οικονομική απομόνωση.

    Ο κ. Φερχόιγκεν εξέφρασε λύπη που οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το εμπόριο πέρσι απέτυχαν, αφού όπως υποστήριξε, και οι δυο πλευρές επέδειξαν έλλειψη συνεργασίας και καλής θέλησης.

    Ο κ. Φερχόιγκεν διευκρίνισε, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ότι η συνεργασία με το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν σημαίνει αναγνώριση και ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σέβεται απόλυτα το διεθνές δίκαιο.

    Ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι ο κανονισμός όσον αφορά τη διαχωριστική γραμμή είχε συζητηθεί στο παρελθόν και θα ψηφιζόταν από το Συμβούλιο γιατί μόνο αυτό μπορεί να ψηφίσει τον κανονισμό στην περίπτωση που δεν θα είχε επιτευχθεί λύση του κυπριακού προβλήματος πριν την 1η Μαΐου 2004.

    Αυτό, είπε, είναι θέμα το οποίο θα συζητηθεί στην COREPER την Τετάρτη, υπογραμμίζοντας ότι η αναφορά του κ. Φερχόιγκεν στο διεθνές δίκαιο που συμπεριλαμβάνει και τις αρχές του κοινοτικού κεκτημένου θα ληφθεί υπόψη.

    ''Η όλη κατάσταση παρακολουθείται από την κυβέρνηση και αναμένεται το τελικό κείμενο του κανονισμού όσον αφορά τη διαχωριστική γραμμή'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε επίσης και σε δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος είπε πως ελπίζει τώρα ότι οι Κύπριοι θα ξανασκεφτούν και θα πάρουν όλα τα αναγκαία μέτρα, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ''προς το παρόν έχουμε τελειώσει''.

    Ερωτηθείς για την εφαρμογή της συνθήκης του Σιένγκεν κι κατά πόσο μπορεί η κυβέρνηση να ζητήσει από την ΕΕ να μην μετατρέψει τη διαχωριστική γραμμή σε ένα σκληρό σύνορο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''ο στόχος ακριβώς είναι να μην μετατραπεί σε σκληρό σύνορο η γραμμή αντιπαράθεσης γιατί άλλως πως δεν θα υπάρχουν και οι ευκαιρίες ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων, των εμπορικών, των βιομηχανικών και ακόμη και κοινών επιχειρήσεων τα οποία βρίσκονται μέσα στα σχέδια της κυβέρνησης για προώθηση''.

    ''Ο κανονισμός'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''προέβλεπε ακριβώς ότι θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές διευθετήσεις ώστε να μην θεωρηθεί σκληρό σύνορο η διαχωριστική γραμμή, κάτι που θα ήταν αντίθετο και προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο και προς το διεθνές δίκαιο γιατί η διαχωριστική γραμμή είναι γραμμή κατάπαυσης του πυρός μετά από στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κύπρου''.

    Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του κ. Φερχόιγκεν ότι η ΕΕ θα συνομιλεί με τις τουρκοκυπριακές ''αρχές'', ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως εκείνο το οποίο βλέπει στο προσχέδιο είναι ότι το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να θέσει τέρμα στην απομόνωση της τουρκοκυπριακής κοινότητας και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου με την ενθάρρυνση της οικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

    ''Εκείνο το οποίο εμείς αναγνωρίζουμε ότι υπάρχει είναι η τ/κ κοινότητα και την τουρκοκυπριακή κοινότητα ενδιαφερόμαστε και εμείς και να πλησιάσουμε και να ενισχύσουμε οικονομικά'', σημείωσε.

    Εάν οι επαφές, συνέχισε, γίνονται με την τ/κ κοινότητα δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα.

    ΕΕ - Κυπριακό - Συζήτηση ------------------------ Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας και της Γερμανίας εμφανίσθηκαν ως οι περισσότερο επικριτικοί για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ελληνοκυπριακή πλευρά στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Κατά τη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, μια άλλη ομάδα χωρών μπορεί να εξέφρασε απογοήτευση για το αποτέλεσμα, αλλά υποστήριξε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί ο στόχος της επίλυσης του Κυπριακού και της επανένωσης της Κύπρου.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ υποστήριξε ότι αν η ε/κ πλευρά απέρριψε το σχέδιο Ανάν πιστεύοντας ότι θα πετύχει καλύτερη λύση, τότε κάνει μεγάλο λάθος, διότι καλύτερο σχέδιο δεν θα υπάρξει.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο επέρριψε ευθύνη στην κυπριακή κυβέρνηση για το αποτέλεσμα, επικρίνοντας τον τρόπο που διαχειρίσθηκε το θέμα πριν από το δημοψήφισμα. Πάντως, ο Τζακ Στρο στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του κατοχικού καθεστώτος.

    Αντίθετα, πολύ θετική για το Κυπριακό ήταν η στάση των Υπουργών Εξωτερικών της Γαλλίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου.

    Ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Μισελ Μπαρνιέ είπε ότι η ΕΕ πρέπει να βοηθήσει τους Τ/Κ όχι για να γίνουν ανεξάρτητο κράτος, αλλά για να μάθουν να λειτουργούν από κοινού με τους Ε/Κ και να επιτευχθεί ο στόχος της επανενωσης.

    Ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπεν Μποτ υποστήριξε ότι είμαστε εδώ για να προωθήσουμε την επανένωση της Κύπρου και ότι αποφασίσουμε δεν πρέπει να έχει στόχο την απομάκρυνση των δύο κοινοτήτων στο νησί.

    Ο Βέλγος Υπουργός Εξωτερικών Λουί Μισέλ, αφού υπογράμμισε ότι απογοητεύθηκε από το αποτέλεσμα, πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να εγκαταλειφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου.

    Ιακώβου - ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου ------------------------------ Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων και οι επιπτώσεις τους ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τη Λουξεμβούργια ομόλογό του Λίντια Πόλφερ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

    Μετά τη συνάντηση, η κ. Πόλφερ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η ημέρα του Σαββάτου δεν ήταν ένα ευτυχές γεγονός, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ εργάστηκε για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου. Τώρα, συνέχισε, θα πρέπει να αποδεχτούμε τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων και θα πρέπει να συζητήσουμε και να αντιμετωπίσουμε μαζί, μεταξύ φίλων, τη νέα κατάσταση.

    Ο κ. Ιακώβου, αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση ιδιαίτερα χρήσιμη, ανέφερε ότι το δημοψήφισμα του Σαββάτου είναι ένας ενδιάμεσος σταθμός (stop-over) αλλά δεν θα σταματήσει τη διαδικασία για την επανένωση της Κύπρου.

    Υπάρχουν αρκετοί λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι και να μπορούμε να προσβλέπουμε σε ένα κοινό επιτυχές μέλλον. Τώρα, συνέχισε ο κ. Ιακώβου, είναι ώρα για συλλογισμό και θα ήταν λάθος να ληφθούν βεβιασμένες αποφάσεις που θα περιόριζαν τις δυνατότητες για δράση προς την κατεύθυνση επανένωσης της Κύπρου.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεργαστεί με όλους και ιδιαίτερα με τους κοινοτικούς Εταίρους και ανέφερε ότι θα ανακοινώσει προς το Συμβούλιο σειρά μέτρων ενίσχυσης των Τουρκοκυπρίων και ενθάρρυνσης διοχέτευσης πόρων της ΕΕ προς την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σύμφωνα με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Πάουελ - Μέλερ - Κυπριακό ------------------------- Χάθηκε μια σημαντική και ιστορική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ μετά από συνάντηση με το Δανό ομόλογό του Περ Στιγκ Μέλερ, προσθέτοντας ωστόσο ότι ο κυπριακός λαός μίλησε και θα πρέπει να γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μέλερ αναγνωρίζοντας την ανάγκη να γίνει σεβαστή η απόφαση του λαού στην Κύπρο, είπε πως θα πρέπει να εξεταστούν τρόποι που να βοηθήσουν στην εδραίωση μιας καλής σχέσης μεταξύ ΕΕ και Τ/Κ, που όπως επεσήμανε, εξέφρασαν την επιθυμία τους να ενταχθούν στην Ενωση με την υπερψήφιση του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού.

    Είναι προφανές ότι απογοητευτήκαμε. Πιστεύουμε ότι χάθηκε μια σημαντική και ιστορική ευκαιρία. Ωστόσο, οι πολίτες αποφάνθηκαν και πρέπει να ακούμε τη βούληση των ανθρώπων, όταν την εκφράζουν είτε μέσω δημοψηφισμάτων είτε μέσω άλλων μέσων'', είπε ο κ. Πάουελ σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

    Σημείωσε ότι η ΕΕ έχει αναφερθεί στον τρόπο με τον οποίον θα συνεχίσει να παρέχει αρωγή προς τους Τ/Κ και πρόσθεσε ''εμείς επανεξετάζουμε τη θέση μας και θα εξετάσουμε επίσης τις ενέργειες της ΕΕ, ώστε να υπάρξει κοινή αντιμετώπιση, κατά τρόπο που να είναι συνεπής με τη δράση των Ευρωπαίων συναδέλφων μας''.

    Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Μέλερ συμφώνησε με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ λέγοντας πως Τ/Κ και Ε/Κ έπρεπε να εκμεταλλευθούν αυτήν την ευκαιρία.

    ''Ωστόσο, βλέπουμε ότι ο τουρκικός λαός στην Κύπρο επιθυμεί να ενταχθεί στην ΕΕ, γεγονός που μας ευαρεστεί και για αυτό βεβαίως πρέπει να έχουμε καλές σχέσεις μαζί τους και προσβλέπουμε στο να εξετάσουμε με ποιο τρόπο θα το πράξουμε'', πρόσθεσε.

    Είπε ακόμα ότι το νησί παραμένει διαιρεμένο ενώ υπήρχε η ελπίδα ότι η διαίρεση αυτή θα τερματίζετο.

    ''Στηρίξαμε το σχέδιο του ΟΗΕ, τον Κόφι Ανάν και εργαστήκαμε για αυτό. Ομως, όπως είπε και ο Κόλιν Πάουελ, πρέπει να σεβαστούμε την απόφαση του λαού, αλλά και να συνειδητοποιήσουμε επίσης ότι οι Τ/Κ θέλησαν να ενταχθούν στην ΕΕ, κάτι που πρέπει να δούμε θετικά'' κατέληξε.

    Μπάουτσερ - Κυπριακό -------------------- Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ επανέλαβε τη θέση της Ουάσιγκτον ότι δεν θα υπάρξει καλύτερη λύση του Κυπριακού από αυτήν που προσφέρει το σχέδιο Ανάν. Ταυτοχρόνως παρουσιάστηκε πολύ επικριτικός για τη στάση της ε/κ ηγεσίας έναντι του σχεδίου Ανάν και της χειραγώγησης, όπως υποστήριξε, της κοινής γνώμης της ε/κ πλευράς.

    Κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου, ο κ. Μπάουτσερ κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, παρέπεμψε στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ είναι απογοητευμένες από το αποτέλεσμα, διότι η αρνητική ψήφος των Ε/Κ στη διευθέτηση ''αποτελεί απώλεια μιας μοναδικής και ιστορικής ευκαιρίας''.

    ''Ηταν μια δίκαιη διευθέτηση, που έγινε αποδεκτή από τους Τ/Κ και δεν θα υπάρξει καλύτερη. Δεν υπάρχει άλλη ούτε καλύτερη συμφωνία και ελπίζουμε ότι οι Ε/Κ θα το αντιληφθούν αυτό εν ευθέτω χρόνο'', υπογράμμισε ο κ. Μπάουτσερ, επαινώντας τους Τ/Κ και τους Ε/Κ που ψήφισαν υπέρ της διευθέτησης, το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αννάν, τον ειδικό του σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο και το επιτελείο τους και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας για την υποστήριξή τους στη διευθέτηση.

    Ερωτηθείς στη συνέχεια αν οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εμπλέκονται στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης μετά την 1η Μαΐου, ο κ. Μπάουτσερ, αφού υπενθύμισε την εμπλοκή των ΗΠΑ, σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόθεση για επαναδιαπραγμάτευση, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει άλλη, καλύτερη, διευθέτηση ή σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά είναι σημαντικό, είπε, για τον κυπριακό λαό στο νησί να επιτευχθεί μια συμφωνία.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ προτίθενται να προωθήσουν την ένταξη των Τ/Κ στην ΕΕ, ο κ. Μπάουτσερ παρέπεμψε στις δηλώσεις των Πάουελ - Μέλερ (ΥΠΕΞ Δανίας) για τη σημαντική αρωγή της ΕΕ υπέρ των Τ/Κ, επισημαίνοντας ότι οι ΗΠΑ επανεξετάζουν την πολιτική τους υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, ώστε να συντονιστούν με την ΕΕ.

    Ερωτηθείς σε τι υπολογίζουν πλέον οι ΗΠΑ και αν υπάρχει άλλος μηχανισμός για επανάληψη της ψηφοφορίας, δεδομένου ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο, ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ εμφανίστηκε αβέβαιος κατά πόσο υπάρχει τέτοια δυνατότητα.

    Σημείωσε ότι δεν έχει κάτι να προσθέσει για την απόφαση των ψηφοφόρων, εκτός του ότι ''υπήρξαν πολλά κρούσματα χειραγώγησης εκ μέρους των Ε/Κ ηγετών που τάχθηκαν κατά της διευθέτησης και ότι το αποτέλεσμα, υπό τέτοιες συνθήκες, ήταν θλιβερό, όχι όμως απροσδόκητο. Την άποψη αυτή κατέστησαν σαφή και οι Ευρωπαίοι, με δηλώσεις του Επιτρόπου Εξωτερικών Σχέσεων Κρις Πάτεν, του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ και του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν'', πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα μπορούσε να έχει καταστήσει σαφέστερη την υποστήριξή της στο σχέδιο, ο κ. Μπάουτσερ εξέφρασε την εκτίμησή του για την υποστήριξη που παρείχαν η Ελλάδα και η Τουρκία σε αυτήν την προσπάθεια.

    Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να προσκαλέσουν το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην Ουάσιγκτον με βάση τα νέα δεδομένα ή αν εξετάζουν την παροχή κάποιου είδους αναγνώρισης στο ψευδοκράτος, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρντμεντ, ως προς την πρώτη ερώτηση, είπε ότι υπάρχουν νέα δεδομένα, αλλά δεν έχει κάτι να προσθέσει επί του παρόντος, ενώ ως προς τη δεύτερη δήλωσε ότι δεν θέλει να εικοτολογεί για το αποτέλεσμα της επανεξέτασης της πολιτικής που επιχειρούν οι ΗΠΑ.

    Οι ΗΠΑ, είπε, θα συνομιλήσουν με την ΕΕ και θα αποφασίσουν αναλόγως τι θα πράξουν διότι επιθυμούν να είναι συνεπείς και να δράσουν με τον κατάλληλο τρόπο, δεδομένου του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

    Απαντώντας στη συνέχεια σε ερώτηση αν μέρος της βοήθειας που υποσχέθηκαν οι ΗΠΑ θα κατευθυνθεί προς τους Τ/Κ, ο κ. Μπάουτσερ αρνήθηκε να προβεί σε εικασίες, ενώ σε επόμενη ερώτηση για το ποιες είναι οι υφιστάμενες κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στο κατοχικό καθεστώς, δήλωσε ότι δεν είναι έτοιμος να απαντήσει.

    Σε ερώτηση αν οι ΗΠΑ, δεδομένου ότι ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει καλύτερο σχέδιο για την επίλυση του Κυπριακού, σκοπεύουν να αντιταχτούν σε οποιαδήποτε άλλη πρωτοβουλία ή σχέδιο υπάρξει στο μέλλον, απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει εκτιμήσεις για το τι θα γίνει στο απώτερο μέλλον, σε δύο δεκαετίες.

    ''Δεδομένου ότι δεν υπάρχει προσπάθεια, δεν υπάρχει υπόσχεση για επανάληψη διαπραγματεύσεων ή υπόσχεση για βελτίωση του σχεδίου, ούτε και υπόσχεση για νέο γύρο συνομιλιών στη Γενεύη ή νέες αποφάσεις, δεν αναμένω ότι θα υπάρξει (άλλη πρωτοβουλία) στο εγγύς μέλλον'', είπε.

    Σε άλλη ερώτηση αν πέρα από τη δεδηλωμένη υποστήριξη των Τ/Κ οι ΗΠΑ σκοπεύουν να προβούν σε αντίμετρα για τη ''χειραγώγηση'' της ε/κ κοινής γνώμης από τους Ε/Κ πολιτικούς που οδήγησε στην αρνητική τους ψήφο στο δημοψήφισμα, απάντησε ότι δεν έχει αποφασιστεί τίποτε ακόμη επί αυτού του ζητήματος, όμως ανέφερε ότι ''όντως υπήρξε χειραγώγηση της ε/κ κοινής γνώμης'' που συνίστατο στους περιορισμούς που επιβλήθηκαν στο Τύπο, όπως η περιορισμένη κάλυψη των δηλώσεων ξένων παραγόντων υπέρ του σχεδίου Ανάν.

    Ρώσος ΥΠΕΞ - Δημοψήφισμα - Αντίδραση ---------------------------------------- Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ εξέφρασε τη λύπη της Μόσχας που το σχέδιο Ανάν ετοιμάστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των δύο κοινοτήτων.

    ''Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε και αντανακλούσε την έκφραση του κυπριακού λαού. Επομένως, το σχέδιο Ανάν δεν πέρασε, έστω και αν το αρχικό ψήφισμα προνοούσε όπως ληφθούν υπόψη οι γνώμες των δύο πλευρών'', είπε ο κ. Λαβρόφ.

    Για τον λόγο αυτό χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις προσπάθειες να εγκριθεί το σχέδιο από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    ''Δεν εγκαταλείπουμε την ελπίδα ότι τα θετικά σημεία του σχεδίου θα διατηρήσουν τη δύναμή τους και η αποστολή καλών υπηρεσιών που έχει ανατεθεί στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα συνεχιστεί. Είναι σημαντικό να προσεγγίσουμε νέες αποφάσεις οι οποίες θα υποστηριχθούν και από τις δύο πλευρές'', κατέληξε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο --------------------------------------------- Αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είχε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    Σε ερώτηση μετά τη συνάντηση, που διήρκησε πέραν της μίας ώρας, για τη δική του εκτίμηση της παρούσας κατάστασης μετά το δημοψήφισμα, ο κ. Ντε Σότο είπε «δεν πρόκειται να πω οτιδήποτε. Ηταν μια αποχαιρετιστήρια συνάντηση».

    Σε παρατήρηση ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς τον επέκρινε ότι παραπλάνησε το ΓΓ του ΟΗΕ λέγοντάς του ότι οι δύο πλευρές βρίσκονταν σχεδόν σε συμφωνία όταν οι διαφορές τους είχαν απόσταση 180 μοιρών, ο κ. Ντε Σότο είπε ότι «δεν έχω οποιοδήποτε σχόλιο περί αυτού».

    Ερωτηθείς ποιος θα είναι ο επόμενος ρόλος των Ηνωμένων Εθνών και αν έχει αποφασιστεί τι θα πράξει ο ΟΗΕ στο μέλλον, ο κ. ντε Σότο είπε «δεν μιλούμε για το εγγύς μέλλον, όχι τις επόμενες δύο εβδομάδες».

    Πρόσθεσε ''θα κάνουμε μια ανάπαυλα και θα επανεκτιμήσουμε το τι έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

    Σε ερώτηση αν θα υπάρξει μια δεύτερη ευκαιρία για δημοψήφισμα, ο κ. ντε Σότο είπε «θα το σκεφτούμε, όπως θα σκεφτούμε και άλλα πράγματα».

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Αθήνα ---------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, για συντονισμό των επόμενων βημάτων μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα.

    Οπως ανέφερε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα καταβάλει προσπάθειες να δημιουργηθεί κλίμα ενότητας και σύμπνοιας, ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού οι όποιες δυσμενείς συνέπειες του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκαλεί εντός των ημερών Εθνικό Συμβούλιο για συζήτηση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και της περαιτέρω πορείας, γιατί το δημοψήφισμα δεν σημαίνει αποκλεισμό της λύσης, αλλά προώθηση των προσπαθειών για λύση στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας'', είπε.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το σχέδιο Ανάν είναι ακόμη ζωντανό, είπε ότι και ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε δηλώσει ότι ''το σχέδιο δεν φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον τα επόμενα βήματα θα καθοριστούν κατά την επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''ίσως γίνει μια αναταλλαγή απόψεων χωρίς να ληφθούν αποφάσεις, αυτό όμως δεν το γνωρίζω''.

    Εξήγησε πως στο Εθνικό Συμβούλιο θα συζητηθούν ''οι μικρές αποχρώσεις μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων και θα αναζητηθεί η σύνθεση των απόψεων για να καθοριστεί η στρατηγική και η περαιτέρω πολιτική μας''.

    Ρουσόπουλος - Κυπριακό - Δηλώσεις ------------------------------------ Ο Ελληνας Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε χθες ότι ''είναι κοντά στις επιδιώξεις μας το προσχέδιο του κανονισμού για το καθεστώς της πράσινης γραμμής που συζητήθηκε στη συνάντηση του COREPER 2''.

    Ο κ. Ρουσόπουλος δεν θέλησε να μπει σε λεπτομέρειες επί του προσχεδίου, λέγοντας ότι οι προτάσεις οριοθετούνται από την ε/κ πλευρά και άρα αυτή είναι αρμόδια να απαντήσει.

    Σε ερώτηση εάν η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να συγκαλέσει πανεθνικό συμβούλιο των κομμάτων Ελλάδας και Κύπρου, είπε ότι αυτό που προέχει είναι ο συντονισμός των δύο κυβερνήσεων.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση έδωσε δείγματα συνεννόσης, υπενθυμίζοντας ότι στη Λουκέρνη ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε με το Εθνικό Συμβούλιο, ενημέρωσε τη Βουλή των Ελλήνων και συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

    ''Η εθνική συνεννόηση είναι ένας από τους στόχους μας που κάνουμε πραγματικότητα'', είπε ο κ. Ρουσόπουλος, προσθέτοντας ωστόσο ότι από κανένα κόμμα δεν έχει γίνει επισήμως πρόταση, απαντώντας έτσι και σε σχετική πρόταση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Ο κ. Ρουσόπουλος είπε, επίσης, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι προσδιορίζεται γύρω στις 6 με 7 Μαϊου.

    Κλεάνθους - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΚ ------------------------------------------------ Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ μετά την απόρριψη του 5ου σχεδίου Ανάν για τη λύση του Κυπριακού από την ε/κ κοινότητα στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, θα αναστραφεί με τη σωστή συμπεριφορά, τη σωστή επεξήγηση των θέσεων της ε/κ πλευράς και τη διάθεση για απαύλυνση των προβλημάτων των Τ/Κ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Ο κ. Κλεάνθους αναχώρησε χθες για τις Βρυξέλλες για να παραστεί ως Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου στη συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία θα παραστούν ο Επίτροπος Αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν και ο Τ/Κ πολιτικός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και θα συζητηθεί το Κυπριακό όπως διαμορφώνεται μετά τα δημοψηφίσματα.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο κ. Κλεάνθους είπε ότι μετά από επισήμανσή του προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ ''ότι θα ήταν λάθος να μην προσκληθεί και η πλευρά της Βουλής των Αντιπροσώπων στη συνεδρία της Επιτροπής, αφού είναι το ένα μέρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου ΕΕ'' πήρε πρόσκληση από τον κ. Μπροκ.

    ''Ουσιαστικά το αναγνώρισαν και μου απηύθυναν την πρόσκληση'', ανέφερε, προσθέτοντας ότι τόνισαν ότι θα παραστεί στη συνεδρία ως Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου.

    Ο κ. Κλεάνθους πρόσθεσε ότι στην Επιτροπή του Κοινοβουλίου θα γίνει συζήτηση του Κυπριακού όπως διαμορφώνεται μετά τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων και είπε ότι ''είναι αντιληπτό ποιο θα είναι το αντικείμενο και ποια θα είναι η δική μας προσπάθεια''.

    Ανέφερε ότι ο κ. Μπροκ στην πρόσκληση προς τον ίδιο αναφέρει ότι προσκλήθηκε και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά, συνέχισε ''δεν τον προσφωνεί με καμιά ιδιότητα ούτε καν με την ιδιότητα του αρχηγού ενός τ/κ κόμματος''.

    Αμερικανοί γερουσιαστές, βουλευτές - Κυπριακό - Μπους --------------------------------------------------------- Η Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων (CEH) εκφράζει τις ευχαριστίες της προς τους Αμερικανούς Γερουσιαστές και μέλη του Κογκρέσου, οι οποίοι τις τελευταίες εβδομάδες πριν τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο, καλούσαν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζόρτζ Μπους και την αμερικανική κυβέρνηση να σεβαστούν το αποτέλεσμα του κυπριακού λαού στα δημοψηφίσματα.

    Οι Γερουσιαστές Olympia Snowe και Tim Johnson, καθώς και οι βουλευτές Ileanaa Ros - Lehtinen, Frank Pallone, Rob Andrews, Michael Bilirakis και Carolyn Maloney, σε επιστολές τους προς τον Πρόεδρο Μπους τόνιζαν την ανάγκη, όπως οι ΗΠΑ συνεχίσουν να εργάζονται για το Κυπριακό ακόμη και εάν απορριφθεί το σχέδιο Ανάν.

    Σε ανακοίνωσή της, η Εθνική Συντονιστική Προσπάθεια Ελλήνων ''ευχαριστεί τους Γερουσιαστές και τα μέλη του Κογκρέσου που στη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, ενεθάρρυναν τον Πρόεδρο Μπους και τη διοίκησή του, να επιτρέψουν στους Κυπρίους να αποφασίσουν για το δικό τους μέλλον, χωρίς πιέσεις και να σεβαστούν την τελική τους απόφαση''.

    Στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Μπους, ο Γερουσιαστής Johnson τόνιζε πως ''ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, σας καλώ να συνεχίσετε να εργάζεστε για μια διαρκή και δίκαιη επανένωση''.

    Στη δική της επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπους πριν τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, η Γερουσιαστής Snowe τόνιζε πως ''είναι σημαντικό όπως οι ΗΠΑ επιτρέψουν στους Κυπρίους να πάρουν αυτή την απόφαση μόνοι τους, χωρίς ανάρμοστη πίεση''.

    Οι βουλευτές Bilirakis και Maloney μιλώντας ενώπιον της αμερικανικής Βουλής υπογράμμισαν την αντίθεσή τους προς το σχέδιο Ανάν, λέγοντας ότι οι Ε/Κ έχουν ανησυχίες για ορισμένες πρόνοιες του σχεδίου και πρόσθεσαν πως έπρεπε να αποφασίσουν χωρίς πιέσεις.

    Εξάλλου, οι βουλευτές Ros - Lehtinen, Pallone και Andrews σε επιστολές τους προς τον Πρόεδρο Μπους καλούσαν την αμερικανική κυβέρνηση να αποδεχθεί την απόφαση του κυπριακού λαού και σε περίπτωση που απορριφθεί το σχέδιο, να συνεχίσουν τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Ρωσσίδης - ΗΠΑ --------------- Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να υποστηρίξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις προσπάθειές του για επανένωση της Κύπρου προς όφελος του λαού της Κύπρου, Ε/Κ και Τ/Κ, τονίζει ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου Τζιν Ρωσσίδης.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ρωσσίδης αναφέρει ότι με την ψηφοφορία των Ε/Κ επί του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, ''η Κύπρος έχει καταστεί η συνείδηση της Δύσης για τους κανόνες δικαίου'' αφού όπως σημειώνει, ένα από τα βασικά ελαττώματα του σχεδίου Ανάν είναι η παραβίαση των κανόνων δικαίου.

    Προσθέτει ότι το σχέδιο Ανάν παραβιάζει ακόμη αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούν τα κράτη να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και απαιτεί τον τερματισμό της εισβολής.

    Ο κ. Ρωσσίδης αναφέρει ότι η παραμονή αριθμού τουρκικών στρατευμάτων με το δικαίωμα επέμβασης και η κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη δημιουργία δύο κρατών βάσει του σχεδίου Ανάν αποτελεί παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

    Κάνει αναφορά επίσης στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου πως οι Ε/Κ, με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου, δεν έχουν απορρίψει τη λύση του Κυπριακού ούτε και έχουν γυρίσει τις πλάτες τους προς τους Τ/Κ συμπατριώτες του και υποδεικνύει ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να επιλύσει το Κυπριακό.

    ΕΕ - Δουβλίνο - Τελετή για τη Διεύρυνση - Πρόγραμμα -------------------------------------------------------- Με ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα από τη ρίψη πυροτεχνημάτων αρχίζουν στο Δουβλίνο την Παρασκευή, 30 Απριλίου, οι εκδηλώσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες θα κορυφωθούν το απόγευμα του Σαββάτου με την επίσημη τελετή που διοργανώνει η Ιρλανδική Προεδρία με τη συμμετοχή των ηγετών των 25 κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

    Το σόου των πυροτεχνημάτων θα αρχίσει στις 21.00 (23.00 ώρα Κύπρου) της Παρασκευής στο πάρκο Sandymount Strand του Δουβλίνου.

    Το Σάββατο, 1η Μαϊου, η ημέρα της διεύρυνσης αρχίζει με κοινή για όλα τα χριστιανικά δόγματα λειτουργία στο Κάστρο του Δουβλίνου, στην οποία παραστούν ο Προεδρεύων της ΕΕ Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Στις 11.30 (13.30 ώρα Κύπρου) οι Αχερν, Πρόντι και Κοξ θα δώσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Κάστρο του Δουβλίνου.

    Από το μεσημέρι και μέχρι τις 20.00 (14.00 - 22.00 ώρα Κύπρου) διοργανώνεται μεγάλο ''ευρωπαϊκό πανηγύρι'' στην όμορφη πλατεία Merrion του Δουβλίνου, με περίπτερα και καλλιτεχνικές παραστάσεις από τα 25 κράτη μέλη και τα τρία υποψήφια για ένταξη κράτη. Το πανηγύρι κλείνει με μεγάλη συναυλία με τραγουδιστές και συγκροτήματα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

    Από τις 14.45 έως τις 16.45 (16.45 έως 18.45 ώρα Κύπρου) ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός θα υποδέχεται στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία Farmleigh House τους ηγέτες των 25 κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένων των δέκα νέων μελών. Μόλις ολοκληρωθούν οι αφίξεις των ηγετών, θα γίνει η καθιερωμένη φωτογράφηση.

    Στις 17.20 (19.20 ώρα Κύπρου) οι ηγέτες μεταβαίνουν στο παρακείμενο πάρκο Phoenix για την επίσημη τελετή για τη Διεύρυνση, που αρχίζει με την έπαρση των σημαιών.

    Στις 18.45 (20.45 ώρα Κύπρου) οι ηγέτες της ΕΕ επιστρέφουν στην πρωθυπουργική κατοικία.

    Χρηματιστήριο - Αρνητικό κλίμα --------------------------------- Ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα επικράτησε στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση, δύο ημέρες μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υποχώρησε στο επίπεδο των 79 μονάδων, δεχόμενο έντονες πιέσεις κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Γενικός Δείκτης, εν αναμονή της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ''όχι'' των Ε/Κ, κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,91%, κλείνοντας στις 79,31 μονάδες, σημείο που κοντεύει το χαμηλότερο της τελευταίας εξαετίας.

    [07] (Κ) Γλαύκος Κληρίδης - Αλβαρο ντε Σότο - Κυπριακό

    Την εκτίμηση πως δεν πρέπει να γίνονται δηλώσεις για την επόμενη ημέρα του δημοψηφίσματος, εξέφρασε σήμερα ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Εξέφρασε επίσης την άποψη πως ''πρέπει να περιμένουμε με υπομονή να δούμε πώς θα διαμορφωθούν οι καταστάσεις''.

    [08] (K) Πέτρος Καρεκλάς - Ανεπίσημη συνάντηση Υπουργών Παιδείας

    [09] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Υπουργός Δικαιοσύνης - Συμβούλιο Υπουργών ΕΕ

    [10] (Κ) Ευρωεκλογές - Κύπρος - Προετοιμασίες - Στοιχεία

    Συνολικά 503 Τουρκοκύπριοι και 2.053 υπήκοοι των άλλων 24 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαμένουν στην Κύπρο έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο ενόψει των εκλογών για την ανάδειξη των πρώτων Κυπρίων ευρωβουλευτών που θα γίνουν στις 13 Ιουνίου.

    Από τους μη Κυπρίους πολίτες, πέραν των μισών και συγκεκριμένα 1.150 είναι Ελληνες υπήκοοι, ενώ 796 είναι Βρετανοί υπήκοοι, η πλειοψηφία των οποίων είναι κυπριακής καταγωγής.

    Οι ουσιαστικές προετοιμασίες για τη διενέργεια των εκλογών, με βάση τον ειδικό νόμο που ψήφισε η Βουλή τον περασμένο Ιανουάριο, άρχισαν σήμερα, μετά από κάποια καθυστέρηση που οφείλεται στην υποχρέωση της διενέργειας του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δημήτρης Δημητρίου, διοικητικός λειτουργός στην Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, οι Τουρκοκύπριοι εκλογείς που ζουν στις ελεύθερες περιοχές θα κατανεμηθούν στα εκλογικά κέντρα του τόπου διαμονής τους, ενώ εκείνοι που διαμένουν στα κατεχόμενα θα κατανεμηθούν σε εκλογικά κέντρα στις ελεύθερες περιοχές που βρίσκονται κοντά στα σημεία διέλευσης.

    Οι Κύπριοι που ζουν στο εξωτερικό και επιθυμούν να συμμετάσχουν στην ανάδειξη των Κυπρίων ευρωβουλευτών θα πρέπει να έρθουν στην Κύπρο για να ψηφίσουν, νοουμένου ότι έχουν εγγραφεί στον εκλογικό κατάλογο.

    Οι Κύπριοι που ζουν σε άλλες χώρες μέλη της ΕΕ έχουν δικαίωμα να επιλέξουν να ψηφίσουν για την ανάδειξη των ευρωβουλευτών των χωρών στις οποίες είναι εγκατεστημένοι.

    Οι ευρωεκλογές θα γίνουν σε διαφορετικές ημερομηνίες, σε μια περίοδο τεσσάρων ημερών, στις 25 χώρες μέλη της ΕΕ. Η εκλογική διαδικασία αρχίζει στις 10 Ιουνίου στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία. Στις 11 Ιουνίου γίνεται η ψηφοφορία στην Ιρλανδία, ενώ στην Τσεχία η ψηφοφορία θα γίνει στις 11 και 12 του μηνός. Στις 12 Ιουνίου διεξάγονται ευρωεκλογές στη Λετονία και τη Μάλτα, ενώ στις 13 Ιουνίου ολοκληρώνεται η διαδικασία με την ψηφοφορία στις άλλες 19 χώρες, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

    Τα αποτελέσματα, αυτή τη φορά, δεν πρόκειται να ανακοινωθούν τόσο νωρίς, αφού η σχετική κοινοτική νομοθεσία προβλέπει ότι τα αποτελέσματα δημοσιοποιούνται αφού ολοκληρωθεί η ψηφοφορία σε όλες τις χώρες, δηλαδή στις 11.00 το βράδυ, ώρα Κύπρου, στις 13 Ιουνίου.

    Οπως εξήγησε ο κ. Δημητρίου, αν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ επικυρώσουν προσεχώς την τροποποίηση που έγινε από το Συμβούλιο της Ενωσης το 2002 στην ''Πράξη περί εκλογής μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με άμεση και καθολική ψηφοφορία'', η καταμέτρηση μπορεί να αρχίσει αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας και η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στην Κύπρο επιτρέπεται να γίνει μετά τις 11.00 το βράδυ.

    Αν δεν υπάρξει καθολική αποδοχή της τροποποίησης στην κοινοτική εκλογική Πράξη, η έναρξη της καταμέτρησης θα πρέπει να περιμένει μέχρι τις 11.00 το βράδυ, ώρα Κύπρου.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 27/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7001            1,7103
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0210            2,0329
    Λίρα Αγγλίας                     1,1279            1,1346
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,4586        222,2222
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7495          2,7709
    Δολάριο Καναδά                     2,7248          2,7465
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0056         14,1044
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4799         15,6006
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6288          2,6497
    
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αλβαρο ντε Σότο

    Την εκτίμηση ότι ''είναι αδύνατον να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του σχεδίου Ανάν'', διότι πρέπει πρώτα να συναινέσει η τ/κ πλευρά, η οποία έχει δεχθεί το σχέδιο, διατύπωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν αποκλείουν τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά, εφόσον ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της για την διασφάλιση της εφαρμογής της λύσης.

    Παράλληλα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να αναλύσουν με ποιοτικές, επιστημονικές και ποσοτικές έρευνες, τους λόγους που οδήγησαν το λαό να πει το ''Οχι'' στο σχέδιο Ανάν και αν διαπιστωθεί ότι η αρνητική στάση της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού ήταν λόγω του αισθήματος ανασφάλειας, τότε ''θα πρέπει να δούμε πως μπορεί να βελτιώσουμε ή να ικανοποιήσουμε αυτή την ανησυχία, ώστε να μην υπάρχει κανένας κίνδυνος ως προς την εφαρμογή του σχεδίου''.

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,77  ( 1,84)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    336.050
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    270.236    347,78  ( 2,45)
    FTSE Med 100 **                             6.630,73  ( 0,13)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    245.076    101,21  ( 2,98)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      8.204     72,60  ( 2,04)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        442     15,93  ( 1,08)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      7.150     53,19  (-0,62)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.081     53,85  ( 0,22)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     13.191     22,68  ( 0,62)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.669     64,72  ( 0,48)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.901      2,75  ( 1,85)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.303      9,23  ( 2,21)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,38  ( 0,98)
    Ξενοδοχεία                    £      3.142     31,42  ( 0,71)
    Αλλες Εταιρείες               £     27.770     66,46  ( 1,25)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Στην υψηλότερη τιμή της σήμερα έκλεισε η χρηματαγορά, η οποία διαπραγματεύτηκε εν μέσω των πρώτων διεθνών αντιδράσεων για τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Ο Γενικός Δείκτης με κινητήριο μοχλό τους τραπεζικούς τίτλους κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 1,84%, κλείνοντας στις 80,77 μονάδες. Παρά την άνοδο της αγοράς, η αξία των συναλλαγών δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 336 χιλιάδες λίρες.

    [15] (Κ) Τουρκία - Πρεσβευτής ΗΠΑ - Κυπριακό

    Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Ερικ Εντελμαν δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία έχει αποδείξει στην ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο την καλή της βούληση όσον αφορά το Κυπριακό και για το λόγο αυτό θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην αφεθούν οι Τ/Κ ''έξω στο κρύο''.

    Μιλώντας σε συνέδριο βιομηχάνων και επιχειρηματιών στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Εντελμαν είπε ότι μια ισχυρή Τουρκία θα αποτελούσε μια σημαντική ευκαιρία για ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη στην περιοχή.

    Είπε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και σημείωσε ότι η χώρα θα μπορούσε να προσελκύσει ξένους επενδυτές αν και υπάρχουν ακόμη μερικά προβλήματα να ξεπεραστούν.

    [16] (Κ) Συνάντηση Καραμανλή - Μολυβιάτη - Δηλώσεις - Ρουσόπουλος

    Συνάντηση με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή είχε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση για το ταξίδι του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα καθώς και η προετοιμασία του ταξιδιού του Ελληνα Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν η ελληνική Κυβέρνηση θεωρεί νεκρό το σχέδιο Ανάν, ο κ. Ρουσόπουλος είπε ότι μπορεί το σχέδιο να επανέλθει, αλλά αυτό είναι ένα θέμα το οποίο θα συζητηθεί αύριο μεταξύ του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    «Κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει τελειώσει'', μετά τις χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Ειδικού Συμβούλου του Αλβαρο ντε Σότο, ανέφερε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [17] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Ιταλός Υφυπουργός Εμπορίου - Συνεργασία

    Κύπρος και Ιταλία προτίθενται να αναπτύξουν κοινά προγράμματα για προσέλκυση επενδύσεων αλλά και για δημιουργία κοινοπραξιών, δήλωσαν σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υφυπουργός Εμπορίου της Ιταλίας Αδόλφο Ούρσο.

    [18] (Κ) Φερχόιγκεν - Κατεχόμενα - Γραφείο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

    Την ίδρυση γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στα κατεχόμενα ζήτησε σήμερα ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει αναγνώριση της περιοχής αυτής από την Κοινότητα.

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Αναχώρηση για Αθήνα (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος καταδίκασε έντονα τις «προσβλητικές δηλώσεις του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ'' που, όπως είπε, ''μίλησε για σημεία και τέρατα τάχατές στο δημοψήφισμα».

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρηση του για την Αθήνα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την ελληνική πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε "με πολλή θλίψη'' ότι εκείνο που αντιμετωπίζει αυτήν την ώρα είναι ''πως θα διασκεδαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις που δυστυχώς, με αφετηρία την Κύπρο έχουν δημιουργηθεί στο εξωτερικό, ότι δήθεν στην Κύπρο επικράτησε στο δημοψήφισμα εκβιασμός, απειλές, καταπίεση, διασυρμός, παραπλάνηση».

    Επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι μετά το δημοψήφισμα, και τόνισε ότι αυτοί που χθες ήταν αντίπαλοι του «όχι» και του «ναι» ''σήμερα θέλω να ελπίζω και προσβλέπω θα είναι υπερασπιστές της Κυπριακής Δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του κυπριακού ελληνισμού.

    [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Μέτρα προς Τ/Κ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε σήμερα ότι τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για στήριξη των Τ/Κ, θα συζητηθούν από τις τεχνικές επιτροπές της ΕΕ και τους Κύπριους τεχνοκράτες και θα είναι στη βάση του κοινοτικού κεκτημένου.

    Ο κ. Λιλλήκας επικαλέστηκε χθεσινή δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση από μέρους της ΕΕ για άμεση ή έμμεση αναγνώριση του ψευδοκράτους ούτε και παράκαμψη της νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ανέφερε ακόμη ότι η ίδια η Κυβέρνηση εισηγήθηκε στην ΕΕ όπως τελικά δοθεί στους Τ/Κ η οικονομική βοήθεια που θα ελάμβαναν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    [21] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Ραούφ Ντενκτάς

    Αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είχε σήμερα στα κατεχόμενα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος φεύγει από την Κύπρο αύριο.

    ''Δεν ήθελα να φύγω χωρίς να έλθω και να υποβάλω τα σέβη μου και να πω αντίο στον κ. Ραούφ Ντενκτάς με τον οποίο είχαμε μια μακρά συνεργασία αρκετών ετών'', είπε ο κ. ντε Σότο μετά από την ημίωρη συνάντηση, προσθέτοντας πως αυτή ήταν μια φιλική αποχαιρετιστήρια συνάντηση.

    [22] (Κ) Φερχόιγκεν - Συνέντευξη - Κυπριακό

    Ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ΗΕ δεν πρόκειται να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες για το Κυπριακό και ανέφερε πως διακυβεύεται πλέον το προσωπικό κύρος του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Εχω την εντύπωση ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν σκέφτονται να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες και δεν πιστεύω επίσης ότι μπορεί να εξευρεθεί καλύτερο σχέδιο'', είπε χθες σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

    Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι η πραγματοποίηση ενός δεύτερου δημοψηφίσματος είναι ακόμη δυνατή είπε ότι ''τα Ηνωμένα Εθνη έχουν βαρεθεί το πήγαινε - έλα. Ο Κόφι Ανάν αναμείχθηκε τρεις φορές κατά πολύ προσωπικό τρόπο, έτσι που τώρα το προσωπικό του κύρος διακυβεύεται'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως οι απαιτήσεις που θέτουν οι Ε/Κ ξεπερνούν κατά πολύ την δυνατότητα συμβιβασμού των Τούρκων.

    [23] (Κ) Ερντογάν - Σρέντερ - Υποψηφιότητα Τουρκίας

    Ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ υποσχέθηκε σήμερα στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η Γερμανία θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Μπορείτε να υπολογίζετε στη διάθεση της Γερμανίας να κρατήσει το λόγο της'', είπε ο κ. Σρέντερ σε ομιλία του με την ευκαιρία των εγκαινίων τουρκογερμανικού εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εφθασε στην Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε γύρω στις 6 το απόγευμα στην Αθήνα, όπου αύριο θα έχει επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και αρχηγούς ελληνικών κομμάτων.

    Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    [25] (K) Βρυξέλλες - Συνεδρίαση - Κυπριακό

    Στόχος πρέπει να παραμείνει η επανένωση της Κύπρου, δήλωσε σήμερα στην κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ -Κύπρου ο Γερμανός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος άσκησε παράλληλα κριτική στους χειρισμούς της κυπριακή Κυβέρνησης, ενώ τάχθηκε και κατά της στάσης της Εκκλησίας της Κύπρου.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Αναχώρηση για Αθήνα (2)

    Στην Αθήνα μετέβη σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος για μια ανασκόπηση και αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης του Κυπριακού μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καθώς και για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω πορεία και σχεδιασμό στρατηγικής και τακτικής.

    [27] (Κ) Αθήνα - Άφιξη Προέδρου Παπαδόπουλου

    Ο συντονισμός Αθήνας και Λευκωσίας, μετά το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, θα είναι στο επίκεντρο της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, όπως ο ίδιος δήλωσε μετά την άφιξή του, λίγο πριν τις 6 το απόγευμα, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

    Ειδικότερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως «μετά το δημοψήφισμα στην Κύπρο είναι φυσικό να έρθω στην Ελλάδα για να συναντηθώ με τον Πρόεδρο Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό κ. Καραμανλή και τους πολιτικούς αρχηγούς» για «να κάνουμε μια πρώτη ανασκόπηση του αποτελέσματος και να καθορίσουμε το συντονισμό της στρατηγικής μας».

    Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι στο μέλλον μπορεί να υπάρξει νέο σχέδιο για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε πως «δεν εξαρτάται από εμάς».

    [28] (Κ) Ερντογάν - Σρέντερ - Κυπριακό

    Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ δήλωσε ότι οι Τ/Κ δεν πρέπει να τιμωρηθούν επειδή οι Ε/Κ δεν έκαναν αποδεκτό το σχέδιο Ανάν και χαρακτήρισε σωστή την πρόθεση της ΕΕ να δώσει στους Τ/Κ οικονομική βοήθεια ύψους 259 εκατ. ευρώ.

    Σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Σρέντερ αναφέρθηκε εμμέσως και στο Κυπριακό απονέμοντας εύσημα στην εποικοδομητική, όπως είπε, στάση της τουρκικής κυβέρνησης, προσθέτοντας ότι η αποτυχία εξεύρεσης λύσης δεν οφείλεται επουδενί στην τουρκοκυπριακή πλευρά ή στη στάση της Αγκυρας, αλλά στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

    [29] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δηλώσεις - Αναχώρηση για Αθήνα (2) ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Στην Αθήνα μετέβη σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος για μια ανασκόπηση και αξιολόγηση της σημερινής κατάστασης του Κυπριακού μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος καθώς και για μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω πορεία και σχεδιασμό στρατηγικής και τακτικής.

    [30] (Κ) Ιακώβου - Βρυξέλλες - Σύσκεψη

    Σύσκεψη υπό την προεδρία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τη συμμετοχή των Μονίμων Αντιπροσώπων της Ελλάδας και της Κύπρου στην ΕΕ και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Λουξεμβούργο, αμέσως μετά το πέρας των διήμερων εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών.

    [31] (Κ) ΥΠΕΞ Αυστραλίας - Δημοψηφίσματα - Δήλωση

    Την απογοήτευση της Αυστραλίας για το γεγονός ότι η Κύπρος δεν θα επανενωθεί έγκαιρα για την ένταξή της στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, εκφράζει ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    [32] (Κ) Ολομέλεια ΚΣΣΕ - Κυπριακό - Συζήτηση

    Η ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) θα συζητήσει την ερχόμενη Πέμπτη το θέμα της κατάστασης στην Κύπρο, όπως αποφασίστηκε χθες κατά την έναρξη των εργασιών του Δεύτερου Μέρους της Συνόδου 2004.

    [33] (Κ) Βαυαροί Βουλευτές - Ιωνάς Νικολάου - Κυπριακό

    Η απόφαση των Ε/Κ σε σχέση με το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου είναι σεβαστή καθότι συνιστά την έκφραση της βούλησης του κυριάρχου λαού, δήλωσε σήμερα ο Franz Shindler Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συνταγματικών, Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων της Βουλής της Βαυαρίας και επικεφαλής αντιπροσωπείας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Γερμανικού ομόσπονδου κρατιδίου της Βαυαρίας που επισκέπτεται την Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 27 April 2004 - 17:49:31 UTC