Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Τ/Κ - Μέτρα
  • [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) ΕΕ - Δουβλίνο - Τελετή για τη Διεύρυνση - Πρόγραμμα
  • [05] (Κ) Κλεάνθους - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΚ
  • [06] (Κ) Ταλάτ - Βρυξέλλες - Ουάσινγκτον - ''Εμπάργκο''
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [08] (Κ) Ρουσόπουλος - Κυπριακό - Δηλώσεις
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Ιακώβου - ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Αθήνα
  • [14] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Εξωτερικών - Σχέδιο δήλωσης για Κυπριακό
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αρνητικό κλίμα
  • [16] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Δημοψήφισμα - Αντίδραση
  • [17] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [18] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο ΥΠΕΞ - Συμπεράσματα
  • [19] (Κ) ΕΕ - Κυπριακό - Πέτρος Μολυβιάτης
  • [20] (Κ) Φερχόιγκεν - Διάσκεψη Τύπου - Δημοψήφισμα - Μέτρα - Τ/Κ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ - Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων - Τ/Κ - Μέτρα

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο μέτρα της κυπριακής κυβέρνησης υπέρ των Τ/Κ.

    [02] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι σχεδιασμοί για τις κινήσεις της κυπριακής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ''όχι'' των Ε/Κ στο σχέδιο Ανάν, το σημερινό Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και η στάση που θα τηρήσουν σε αυτό Κύπρος και Ελλάδα, τα όσα δήλωσε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στη διάσκεψη Τύπου που έδωσε για τα ξένα ΜΜΕ και οι πληροφορίες για σχεδιασμούς για πρόωρες προεδρικές εκλογές είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν τις σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια '' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αερολογίες μπροστά στο αδιέξοδο'' πως σε κουβέντες κενού περιερχομένου περιορίζει η κυπριακή κυβέρνηση την αντιμετώπιση του αδιεξόδου στο οποίο έχει βρεθεί από προχθές η ε/κ πλευρά, μετά το ''όχι'' στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει πως τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού εξέφρασε η Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Αννα Μπενάκη Ψαρούδα, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο.

    ''Το Θάρρος'' με κύριο τίτλο ''Η διαχείριση του 'όχι''' αναφέρει πως νέο σκηνικό, όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και σε όλο το πλέγμα των σχέσεων με την ΕΕ και την Τουρκία δημιουργεί το συντριπτικό ''όχι'' στο σχέδιο Ανάν από το 75,83% των Ελληνοκυπρίων, καθώς υποχρεώνει Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα να χαράξουν νέα στρατηγική. Αλλού σημειώνει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε πως το σχέδιο Ανάν δεν θα πρέπει να χαθεί και ότι επιθυμεί να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις πάνω σε ένα περιορισμένο αριθμό θεμάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να αφαιρούν δικαιώματα από τους Τ/Κ.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σχέδια δεύτερου δημοψηφίσματος'' πως τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος στην ε/κ πλευρά για το σχέδιο Ανάν εξετάζει ο διεθνής παράγοντας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τη διαφοροποίηση του Δημήτρη Χριστόφια από τον Τάσσο Παπαδόπουλο. Οι μεσολαβητές προτείνουν στον κ. Χριστόφια να περάσει το αίτημα για νέο δημοψήφισμα μέσα από τη Βουλή, της οποίας προεδρεύει, και στη συνέχεια να ζητήσει την πολιτική συνδρομή της ΕΕ. Αλλού αναφέρει πως, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν αρκετές προτάσεις όπως δοθεί θεσμικό καθεστώς στην παρουσία των Τ/Κ που παρακολουθούν τις εργασίες του Συμβουλίου της Ευρώπης, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του οποίου αποφάσισε χθες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος να συζητήσει το Κυπριακό στην ολομέλειά της.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Σκληρό πόκερ για 'εμπάργκο''' γράφει πως η πολιτική που θα ακολουθήσουν Κύπρος και Ελλάδα στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ είναι η εξής: η Κυπριακή Δημοκρατία δεν έχει καμία ένσταση να δοθεί οποιαδήποτε βοήθεια οικονομική ή άλλη στους Τ/Κ ή να γίνουν ακόμη και εμπορικές συναλλαγές φτάνει να μην παραβιάζεται το κοινοτικό κεκτημένο και να μην υπάρχει υπόνοια αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει πως "εσωκομματικούς κλυδωνισμούς" προκαλεί στο ΔΗΣΥ το αποτέλεσμα του προχθεσινού δημοψηφίσματος. Βάσει των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος επτά στους δέκα συναγερμικούς ψήφισαν ''όχι''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σκληρό πόκερ και αντίποινα'' πως οι πρώτες αντιδράσεις στο εξωτερικό για το συντριπτικό ''όχι'' των Ελληνοκυπρίων στο σχέδιο Ανάν καταγράφουν τις προθέσεις κυβερνήσεων και οργανισμών, πλην όμως η Λευκωσία θεωρεί πως στις επόμενες ημέρες θα διαμορφωθεί μια πλήρης εικόνα για το πώς θα κινηθούν. Η προσοχή της κυπριακής κυβέρνησης στρέφεται στην Ουάσιγκτον, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες και τη Νέα Υόρκη. Αλλού αναφέρεται σε σχεδιασμούς που αφορούν την προώθηση πρόωρων προεδρικών εκλογών προκειμένου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να λειτουργήσει με λυμένα χέρια από εδώ και πέρα, χωρίς να υπολογίζει κομματικές ισορροπίες και συνεργασίες.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου -------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανακοίνωσε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προτίθεται σήμερα να ανακοινώσει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο μέτρα για να μπορέσουν οι Τ/Κ να επωφεληθούν των ωφελημάτων που θα προκύψουν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Προεδρικό Μέγαρο για τα ξένα μέσα ενημέρωσης που κάλυψαν το δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι τα μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να απευθύνονται στους Τ/Κ και δεν θα πρέπει να τίθεται οποιοδήποτε θέμα αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αν και δεν πιστεύει ότι θα επαναρχίσουν συνομιλίες εντός των επόμενων εβδομάδων γιατί θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για μια εξέταση και ανάλυση της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί, εντούτοις είπε ότι εκτιμά πως θα υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία, η οποία θα πρέπει να είναι κάτω από την αιγίδα του ΟΗΕ.

    Είπε ότι επιθυμεί να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις σε ένα περιορισμένο αριθμό θεμάτων τα οποία δεν θα πρέπει να αφαιρούν δικαιώματα από τους Τ/Κ, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν δεν θα πρέπει να αφεθεί να χαθεί.

    Κάλεσε τα ε/κ κόμματα να περιλάβουν Τ/Κ στον κατάλογο υποψηφίων τους για τις Ευρωεκλογές.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι προτίθεται να εργαστεί πολύ, πολύ σκληρά για να εξηγήσει το ε/κ όχι σε άλλες χώρες, σημειώνοντας ότι δεν ήταν αυθαίρετο ή αδικαιολόγητο. Είπε ότι θα στείλει ειδικούς απεσταλμένους σε διάφορες πρωτεύουσες για να εξηγήσουν τις θέσεις της Κύπρου.

    Σε ερώτηση αν πιστεύει ότι θα υπάρξει δεύτερο δημοψήφισμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι όλες οι χώρες θέλουν λύση το συντομότερο. «Εμείς θέλουμε λύση ακόμη και χθες, όχι οποιαδήποτε λύση, αλλά μια βιώσιμη λύση», τόνισε.

    Σημείωσε ότι οι αλλαγές που ζήτησε πάνω στο σχέδιο Ανάν είναι όλες μέσα στις παραμέτρους του σχεδίου και δεν στοχεύουν στην υποβάθμιση του σχεδίου ή στο να ακυρώσουν τις κύριες πτυχές ή τη φιλοσοφία του.

    ''Επιθυμώ αλλαγές που θα καταστήσουν το κράτος λειτουργικό και επομένως βιώσιμο. Θέλουμε μια λύση για να επιβιώσουμε, όχι απλώς να κλείσουμε το Κυπριακό», υπογράμμισε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι αλλαγές τις οποίες πρότεινε η ε/κ πλευρά δεν έλαβαν τη δέουσα προσοχή ούτε και υιοθετήθηκαν. Ευελπιστούμε, συνέχισε, ''ότι οι Τ/Κ θα αντιληφθούν ότι είναι προς όφελός τους οι δύο κοινότητες να πουν ναι για να υπάρξει μία βιώσιμη λύση. Το ναι τους δεν τους δίνει όλα αυτά που αξίζουν και χρειάζονται», συνέχισε.

    Σε ερώτηση ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που προτίθεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν θέλουμε να προχωρήσουμε μόνοι μας προς την ΕΕ. Θα προσπαθήσουμε οι Τ/Κ συμπατριώτες μας να πάρουν όσα δικαιώματα μπορούν με την ένταξη, ως εάν υπήρχε λύση, να πάρουν οικονομική βοήθεια και να βοηθήσουμε την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

    Σημείωσε ότι αυτό αποτελεί «σωστή πολιτική για το μέλλον και το παρόν».

    Απαντώντας σε ερώτηση για το λεγόμενο εμπάργκο, είπε ότι υπάρχουν ορισμένοι περιορισμοί που συνάδουν με το κοινοτικό κεκτημένο και σχετίζονται με το εμπόριο ορισμένων προϊόντων, που θα πρέπει να είναι στα αναμενόμενα επίπεδα της ΕΕ.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διάσκεψη Τύπου - Δήλωση ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου προς ξένα μέσα ενημέρωσης, είπε ότι οι Ε/Κ δεν απέρριψαν μια λύση του Κυπριακού αλλά αυτή τη συγκεκριμένη λύση, τονίζοντας πως δεν γυρίζουν την πλάτη προς τους Τ/Κ συμπατριώτες τους.

    Αντίθετα, είπε, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για λύση η οποία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των δύο κοινοτήτων.

    Οπως ανέφερε, τον τελευταίο χρόνο είχε καταστήσει ξεκάθαρο ότι ήταν έτοιμος να διαπραγματευθεί με βάση το σχέδιο Ανάν με στόχο την εξεύρεση μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με βάση τις παραμέτρους των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και με πλήρη σεβασμό ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Σε αυτό το πλαίσιο, συνέχισε, συμφώνησε στη Νέα Υόρκη όπως αρχίσει η παρούσα διαδικασία για μια συνολική διευθέτηση η οποία θα ετίθετο σε χωριστά και ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι στο πνεύμα αυτό υπέβαλε τις εισηγήσεις και τις βελτιώσεις για το σχέδιο Ανάν που επεδίωκε και τα Ηνωμένα Εθνη επιβεβαίωσαν ότι δεν ξέφευγαν από τις παραμέτρους του σχεδίου, ούτε και αφαιρούσαν δικαιώματα από τους Τ/Κ.

    «Αυτό που ανησυχεί, ωστόσο, είναι το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν υπέδειξαν ποτέ στην τουρκική πλευρά ότι οι προτάσεις και οι απαιτήσεις της ήταν εκτός του συμφωνημένου πλαισίου των διαπραγματεύσεων'' είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι κανείς δεν έλαβε σοβαρά τις διαπραγματεύσεις στην Ελβετία αλλά απλώς ροκάνισαν το χρόνο μέχρι που έφθασαν στην τελική ευθεία.

    Είπε επίσης ότι δεν έγινε οποιαδήποτε πραγματική διαπραγμάτευση αλλά αναλώθηκε ο χρόνος με την υποβολή εισηγήσεων, οι οποίες δεν ήταν στο πλαίσιο των παραμέτρων του σχεδίου.

    ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Φερχόιγκεν - Πρωτοβουλίες ----------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου εξέφρασε χθες την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν νέες πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού, και ''μάλιστα πολύ σύντομα'', σημειώνοντας παράλληλα πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις τυχόν δημιουργηθούν μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα.

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τις προχθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο κ. Ιακώβου είπε ότι αυτές αντικατοπτρίζουν την απογοήτευση της ΕΕ, γιατί δεν έγινε εφικτή η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Ιακώβου προέβη στις δηλώσεις αυτές στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Λουξεμβούργο, όπου θα παραστεί στο τακτικό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων, το οποίο θα συζητήσει και το Κυπριακό, και ιδιαίτερα το καθεστώς της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς πού βασίζει τις εκτιμήσεις του ότι θα υπάρξει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό, είπε ότι η διεθνής κοινότητα δεν θέλει να παγιοποιούνται προβλήματα αλλά να επιλύονται.

    ''Δεν μπορούμε να αποκλείουμε ότι μια πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού μπορεί να εκδηλωθεί και μάλιστα σύντομα'', είπε και ανέφερε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο είχε δηλώσει πριν από τις συναντήσεις στη Χάγη ότι, εάν το σχέδιο Ανάν δεν γίνει αποδεκτό, τότε θα είναι η τελευταία ευκαιρία και το σχέδιο Ανάν δεν θα υπάρχει, αλλά στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν και άλλες συνομιλίες.

    Κληθείς να αναφέρει πώς η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει τους κινδύνους που εγκυμονούν, είπε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όσο και ο ίδιος έχουν επαφή με Πρεσβευτές, με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών και τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για συντονισμό θέσεων.

    Ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη και τον Πρωθυπουργό Καραμανλή για το θέμα.

    Ο κ. Ιακώβου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Φερχόιγκεν ότι μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία γίνονται χωρίς λόγο περισσότερο περίπλοκες.

    ''Ο κ. Φερχόιγκεν γνωρίζει ότι πράγματι θα προκύψουν διάφορα προβλήματα διότι η Τουρκία ήδη με τη σημερινή εταιρική σχέση που έχει οφείλει να πράξει κάποια πράγματα που δεν έπραξε'', είπε ο κ. Ιακώβου και αναφέρθηκε στην απαγόρευση εκ μέρους της Τουρκίας ελλιμενισμού κυπριακών πλοίων και στις πτήσεις κυπριακών αεροπλάνων πάνω από τη χώρα.

    Πέτρος Μολυβιάτης - Επαφές - Λουξεμβούργο ----------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης θα έχει κύκλο επαφών στο Λουξεμβούργο με Ευρωπαίους αξιωματούχους ενόψει του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αρχίζει σήμερα και της αναμενόμενης συζήτησης για το Κυπριακό.

    Σήμερα θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν και αργότερα συναντηθεί με τον Επίτροπο για τις Εξωτερικές Σχέσεις Κρις Πάτεν.

    Ερντογάν - Δημοψήφισμα - Δηλώσεις ------------------------------- Μια νέα εποχή διπλωματικών ενεργειών στο Κυπριακό αρχίζει για την Τουρκία μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στο νησί, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως η εποχή αυτή θα εγκαινιαστεί με την άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των κατεχομένων.

    Ο κ. Ερντογάν, μιλώντας χθες ενώπιον βουλευτών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ευημερίας για τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων, ανέφερε πως η Τουρκία δέχθηκε την είδηση με δημοκρατική ωριμότητα.

    ''Θέλαμε και οι δύο πλευρές να αποδεχθούν το σχέδιο και να πουν 'Ναι' στο δημοψήφισμα'', είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Σχολιάζοντας το ''Οχι'' της ε/κ κοινότητας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι ''με τη νέα τάξη πραγμάτων δεν δίνεται ευκαιρία σε κανένα να κατηγορήσει τους Τ/Κ'' για αδιαλλαξία.

    ''Η νέα εποχή που αρχίζει τώρα θα μας οδηγήσει σε νέες διπλωματικές ενέργειες που θα βοηθήσουν τους Τ/Κ να βελτιώσουν τη θέση τους στον έξω κόσμο'', είπε ο κ. Ερντογάν.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε χαρακτηριστικά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ήταν ''ό,τι καλύτερο έγινε από διπλωματικής άποψης τα τελευταία 50 χρόνια''.

    Τουρκία - ΣΕΑ - Κυπριακό - Εκτακτη συνεδρία ------------------------------------------------- Τις εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν θα συζητήσει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, το οποίο συνέρχεται εκτάκτως σήμερα.

    Οπως μετέδωσε χθες το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', η έκτακτη συνεδρία του ΣΕΑ θα γίνει στο προεδρικό μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο Σεζέρ, και θα αρχίσει στις 2.00 το απόγευμα.

    ''Οι εξελίξεις στην Κύπρο μετά τα χθεσινά δημοψηφίσματα θα αξιολογηθούν στη συνεδρία του ΣΕΑ'', αναφέρει το πρακτορείο, το οποίο προσθέτει ότι η πραγματοποίηση της αυριανής συνεδρίας είχε αποφασιστεί στην τελευταία συνεδρία του σώματος, στις 1 και 5 Απριλίου.

    Πατ Κοξ - Δημοψήφισμα - Λύπη ----------------------------- Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ εξέφρασε λύπη για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ κοινότητα που απέρριψε το σχέδιο Ανάν, ενώ καλωσόρισε την αποδοχή του σχεδίου λύσης από την τ/κ κοινότητα.

    Σε δήλωσή του, ο κ. Κοξ σημειώνει ότι ''η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης την 1η Μαϊου προσφέρει μια δραματική ευκαιρία για ουσιαστική αλλαγή και είναι λυπηρό που το δημοψήφισμα δεν επέφερε μιαν ανάλογη αλλαγή και στα αισθήματα, παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα δεν είναι αυτό που ήταν πριν από τριάντα χρόνια''.

    Την ίδια ώρα, ο κ. Κοξ καλωσόρισε θερμά την υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν από την τ/κ κοινότητα και ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Ειδικό του Σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο για ''τις ακούραστες προσπάθειές τους να φέρουν συμφιλίωση στο νησί της Κύπρου''.

    ΓΓ ΣτΕ - Δημοψήφισμα - Απογοήτευση -------------------------------------- Απογοήτευση εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ε/κ κοινότητα, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν αποθαρρύνεται και πως θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσα επιτεύχθηκαν τους τελευταίους μήνες.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, ο κ. Σβίμερ είπε ακόμη πως το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην τ/κ πλευρά τουλάχιστον πέτυχε το τέλος της ''ηθικής απομόνωσης των Τ/Κ'', εκφράζοντας την πεποίθηση πως η διεθνής κοινότητα θα συμβάλει ώστε να μην υποφέρουν από τις συνέπειες μιας απόρριψης που συνέβη παρά την επιθυμία τους.

    Ο κ. Σβίμερ εξέφρασε επίσης την ετοιμότητα του ΣτΕ να συμβάλει στη διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως ''οι προσπάθειες θα πρέπει να επαναρχίσουν πολύ σύντομα για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και να εξευρεθεί λύση''.

    Φερχόιγκεν - Δημοψήφισμα - Δηλώσεις στη γερμανική τηλεόραση ------------------------------------------------------------- Η πολιτική ζημιά από την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους είναι μεγάλη, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, προσθέτοντας ότι ''τώρα πλανάται μια σκιά πάνω από την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση''.

    Μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των χωριστών δημοψηφισμάτων στην Κύπρο, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι ''η απόρριψη της επανένωσης της Κύπρου από τους Ελληνοκυπρίους καθιστά τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία χωρίς λόγο περισσότερο περίπλοκες, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί ένα αρνητικό και ανεπιθύμητο μήνυμα για την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή''.

    Ο Γερμανός κοινοτικός επίτροπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει σύντομα άλλη πρωτοβουλία για επανένωση της Κύπρου.

    Φιλορί - Δημοψήφισμα - Τ/Κ ----------------------- O Ζαν Κριστόφ Φιλορί, Εκπρόσωπος του Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, δήλωσε ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνέρχονται τη Δευτέρα ''δεν θα ήθελαν να αφήσουν τους Τ/Κ απομονωμένους ύστερα από την αποδοχή του σχεδίου των ΗΕ'', όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερς.

    ''Δεν μιλούμε για τιμωρία ή αμοιβή'', είπε, σημειώνοντας πως ''δεν θέλουμε να αφήσουμε την τουρκική κοινότητα στο κρύο ύστερα απ΄ ότι έχει συμβεί''.

    ''Σίγουρα θα είναι άδικο να τους αφήσουμε έξω''.

    Δημοψήφισμα - Μέχτιλντ Ρότε - Δήλωση ------------------------------------- Μια μεγάλη ιστορική ευκαιρία χάθηκε αλλά πρέπει να σεβαστούμε την δημοκρατική απόφαση των Ελληνοκυπρίων, δήλωσε η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Κύπρου, Ευρωβουλευτής Μέχτιλντ Ρότε, εκφράζοντας την απογοήτευση της για τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων.

    Σε ανακοίνωσή της, η κ. Ρότε αναφέρει ότι η τραγική διαίρεση του νησιού για σχεδόν τριάντα χρόνια δεν μπόρεσε να ξεπεραστεί και συνεπώς η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου χωρίς να είναι επανενωμένη με πολλά προβλήματα να παραμένουν άλυτα.

    ''Σοκαρίστηκα από την πολύ ξεκάθαρη απόρριψη'', είπε, σημειώνοντας ότι ''προφανώς οι ανησυχίες των Ε/Κ ήταν πολύ μεγαλύτερες από την επιθυμία τους να ξεπεράσουν τη διαίρεση'' του νησιού.

    Σημειώνει επίσης ότι κατά την άποψή της χρειαζόταν πολύ μεγαλύτερος χρόνος για την αντιμετώπιση αυτών των φόβων κι ότι η σύντομη χρονική περίοδος που δόθηκε πριν από το δημοψήφισμα δεν χρησιμοποιήθηκε ικανοποιητικά ώστε να ενημερωθούν οι Κύπριοι για τα πλεονεκτήματα του σχεδίου.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Δημοψήφισμα ------------------------------ Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες πως ο λαός σε καμιά περίπτωση δεν απέρριψε τη λύση.

    Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο λαός απέρριψε ένα σχέδιο που του δημιουργούσε ανασφάλειες, αδικίες και δυσλειτουργίες.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου ''ο λαός απέρριψε ένα σχέδιο που αναγόρευε την Τουρκία σε εσαεί κηδεμόνα και επικυρίαρχο της Κύπρου'', προσθέτοντας ότι ''ο λαός απέρριψε επίσης τις υποδείξεις, τις νουθεσίες και τα εκβιαστικά διλήμματα από το εσωτερικό και το εξωτερικό''.

    Επιπλέον, κατέστησε σαφές ότι όσοι ψήφισαν ''όχι'' και όσοι ψήφισαν ''ναι'' επιθυμούν διακαώς την εξεύρεση λύσης το συντομότερο δυνατό, για να προσθέσει πως η λύση αυτή θα πρέπει να αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τους φόβους, τις ανησυχίες αλλά και τα λογικά και δίκαια αιτήματα του κυπριακού ελληνισμού.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ ανέφερε ότι ''είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφώσουμε τη στρατηγική μας στη βάση των νέων δεδομένων''.

    Πρόσθεσε πως οι εγγυήσεις που παρέχονται μέσα στο σχέδιο Ανάν δεν είναι ικανές να διασφαλίσουν τη λειτουργικότητα της λύσης, ενώ κρίνεται απαραίτητο σε αυτό να επέλθουν αλλαγές.

    Βασιλείου - Επόμενη ημέρα - Νέο δημοψήφισμα ------------------------------------------ Η μόνη επιλογή της ε/κ πλευράς μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από τους Ε/Κ στο δημοψήφισμα, είναι η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος μόνο στην ε/κ κοινότητα για το ίδιο σχέδιο, αφού δοθούν οι εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου.

    Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να συγκληθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Βασιλείου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος χρησιμοποίησε το Εθνικό Συμβούλιο ''εκεί που τον βόλευε''.

    Πρόσθεσε ότι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πήρε όλες τις βασικές αποφάσεις μόνος του χωρίς να ρωτήσει κανένα και για μένα το σώμα δεν προσφέρει τίποτε''.

    Είπε ακόμη ότι η βελτίωση του σχεδίου Ανάν δεν είναι ρεαλιστικός στόχος και πρόσθεσε ότι ''η μόνη μας επιλογή είναι η διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος μόνο στην ε/κ κοινότητα για το ίδιο σχέδιο, αφού το έχει αποδεχτεί η τ/κ κοινότητα, και να ζητήσουμε κάποιες εγγυήσεις για την εφαρμογή της λύσης''.

    ''Εάν δεν γίνει αυτό, τότε θα έχουμε μπει οριστικώς στον δρόμο της διχοτόμησης του νησιού'', είπε και πρόσθεσε ότι ''δεν έχουμε πολύ χρόνο μπροστά μας, στην καλύτερη περίπτωση, το περιθώριο που έχουμε είναι μέχρι το τέλος του χρόνου''.

    Οικολόγοι - Περδίκης - Δημοψήφισμα - Ευρωεκλογές -------------------------------------------------- Συνήλθε χθες το απόγευμα η Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών για να εκτιμήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν και για να εξετάσει την από τούδε και στο εξής διαχείριση του αποτελέσματος αυτού, καθώς και το θέμα των επερχόμενων ευρωεκλογών.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Γραμματέας και Βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Πολιτικής Επιτροπής, η απόφαση των οργάνων του Κινήματος είναι όπως οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές κατέλθουν αυτόνομα στις εκλογές του προσεχούς Ιουνίου για την ανάδειξη των νέων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στην απόφαση αυτή προβλέπεται και η συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στο ψηφοδέλτιο που θα έχει καταρτισθεί μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες.

    ''Η Πολιτική Επιτροπή'', είπε ο κ. Περδίκης, ''συνεδριάζει για να εκτιμήσει το αποτέλεσμα, τις ευθύνες που προκύπτουν για το Κίνημα στη διαχείριση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος και θα εξετάσει και το θέμα των ευρωεκλογών''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον το Κίνημα θα συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του και Τουρκοκυπρίους ως υποψηφίους και εάν θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές ή σε συνεργασία με άλλες πολιτικές ομάδες ή κόμματα, ο κ. Περδίκης είπε πως ''ισχύει η απόφαση των καθοριστικών σωμάτων του Κινήματος''.

    Πρόεδρος Βουλής των Ελλήνων - Δημοψηφίσματα -------------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του κυπριακού λαού, εξέφρασε η Πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη Ψαρούδα, σχολιάζοντας τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο.

    ''Σεβόμαστε την απόφαση των αδελφών μας Κυπρίων και είναι βέβαιο ότι θα εξακολουθήσουμε να είμαστε στο πλευρό τους, όπως πάντα'', είπε η κ. Μπενάκη και σημείωσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν γιατί ο τελικός στόχος είναι μια βιώσιμη και δίκαιη λύση μέσα από την οποία περνούν και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Η κ. Μπενάκη τόνισε ότι το μήνυμα που πρέπει να υπάρξει είναι πως οι λαοί της Μεσογείου και της ΝΑ Ευρώπης είναι αποφασισμένοι να ακολουθήσουν και να εγγυηθούν μια πορεία ειρήνης, ασφάλειας, ευημερίας, μια πορεία δημοκρατίας και συνεργασίας.

    Σε αυτή την πορεία, είπε, θέλουμε να δούμε να βαδίζει μαζί μας και η Τουρκία.

    Αλλά αυτό, ανέφερε η κ. Μπενάκη δεν εξαρτάται από εμάς, αλλά εξαρτάται από τη δική της βούληση να συμμορφωθεί πλήρως με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου.

    Ελλάδα - Υπουργός Παιδείας - Δημοψήφισμα ----------------------------------------- Η Υπουργός Παιδείας της Ελλάδας Μαριέττα Γιαννάκου, κληθείσα να σχολιάσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο, είπε πως ''όπως και ο Πρωθυπουργός είχε πει και το επαναλαμβάνω και εγώ το ζήτημα για την κυβέρνηση είναι η επόμενη ημέρα''.

    ''Για μας η δουλειά αρχίζει την 1η Μαΐου του 2004. Πρέπει να στηρίξουμε την Κύπρο ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα και το είπαμε από την πρώτη στιγμή, πρέπει να αισθάνονται οι αδελφοί μας στην Κύπρο ότι ψήφισαν με απόλυτη ελευθερία και μετά λόγου γνώσεως'', είπε.

    Η κ. Γιαννάκου ανέφερε πως ''πολλές φορές συμφωνίες που φαίνονται δυσμενείς όταν υπηρετηθούν με προσοχή και συστηματικότητα μπορούν να αποβούν υπέρ''.

    Νέα Δημοκρατία - Ευάγγελος Μεϊμαράκης - Δημοψήφισμα ------------------------------------------------------ Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελος Μεϊμαράκης, αναχωρώντας για το Στρασβούργο προκειμένου να λάβει μέρος στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη διαχείριση της επόμενης ημέρας του δημοψηφίσματος στην Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πως «με την υπεύθυνη στάση της η ελληνική κυβέρνηση προστατεύει και ενδυναμώνει την εθνική ομοψυχία και σύμπνοια που απαιτούνται αυτές τις ώρες και έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μια εθνικά ωφέλιμη διαχείριση της επόμενης ημέρας».

    Επίσης τόνισε ότι «το μεγάλο αυτό εθνικό θέμα δεν προσφέρεται για αντιπολιτευτική εκμετάλλευση. Οι υψηλοί τόνοι δεν ωφελούν. Και γι αυτό παρά τις διαφορετικές απόψεις που διατυπώθηκαν, εμείς λειτουργήσαμε με όρους σύνθεσης και συναίνεσης με τους οποίους και θα συνεχίσουμε».

    Ελλάδα - Δημήτριος Τσάτσος - Δημοψήφισμα - Κυπριακό ------------------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι θα υπάρξουν και άλλες ευκαιρίες για την επίλυση του Κυπριακού, αρκεί να αναπτυχθεί νέα στρατηγική για την προσέγγιση του θέματος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), διατυπώνει ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Τσάτσος, καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου.

    Ο ίδιος τονίζει ότι μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, θα πρέπει να ξεκινήσει διάλογος με τους Τουρκοκυπρίους και να οργανωθεί εκστρατεία ενημέρωσης των Ευρωπαίων εταίρων και του διεθνούς περιβάλλοντος, κυρίως δε του ΟΗΕ, για τους λόγους απόρριψης του σχεδίου Ανάν. Επίσης, θα πρέπει να διαφυλαχθεί η ενότητα και η εθνική ομοψυχία του κυπριακού Ελληνισμού.

    Σε συνέντευξή του στην ελλαδική εφημερίδα ''Αγγελιοφόρος της Κυριακής'', ο κ. Τσάτσος επισημαίνει ότι το σύνθετο και περίπλοκο σχέδιο Ανάν είχε σαφείς αδυναμίες και ελαττώματα. Ωστόσο, όπως αναφέρει, η λύση του Κυπριακού δεν ματαιώθηκε οριστικά.

    Ελλάδα - Πρόεδρος Πολιτικής Ανοιξης - Δημοψήφισμα ----------------------------------------------------- Διπλά κερδισμένοι βγαίνουν οι Ελληνοκύπριοι από τα δημοψηφίσματα, παρ' όλες τις δυσκολίες, δηλώνει ο Πρόεδρος του ελλαδικού κόμματος ''Πολιτική Ανοιξη'' (ΠΟΛΑΝ) Αντώνης Σαμαράς.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της ΠΟΛΑΝ, ο κ. Σαμαράς εκτιμά ότι με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, οι Ελληνοκύπριοι ''διέσωσαν τη διεθνή τους εκπροσώπηση και τη δημοκρατία τους'' και ''αποδυναμώθηκε ο Ντενκτάς μέσα στα ίδιο το ψευδοκράτος του''.

    ''Το αποφασιστικό ''Οχι'' του κυπριακού Ελληνισμού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το Σχέδιο Ανάν και μάλιστα με το συντριπτικό ποσοστό του 76% επιτρέπει τα εξής συμπεράσματα'', λέει ο κ. Σαμαράς παραθέτοντας τα ακόλουθα:

    Αυστραλία - Ομογένεια - Δημοψήφισμα ------------------------------------- Εκκληση στην κυπριακή ομογένεια και τον ελληνισμό για ''κοινό αγώνα με βάση την ενότητα και την ομοψυχία'' έκανε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας Πανίκος Μηνάς, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

    ''Επιβάλλεται να δείξουμε σεβασμό στη βούληση του κυπριακού λαού αλλά να μην θεωρηθεί ότι αυτοί που ψήφισαν 'Ναι' είναι λιγότερο πατριώτες'', ανέφερε ο κ Μηνάς, ο οποίος κάλεσε τον απόδημο ελληνισμό της Αυστραλίας να συμβάλει έτσι ώστε η αυστραλιανή κυβέρνηση να συνεχίσει τη σταθερή της στάση απέναντι στο κυπριακό πρόβλημα και να συνεχίσει τους αγώνες μέχρι την τελική δικαίωση.

    Βρυξέλλες - Κυπριακός πολιτισμός - Εκθεση -------------------------------------- Στα πλαίσια προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για γνωριμία με τα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων διοργανώνει στις Βρυξέλλες με τη συνεργασία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την έκθεση ''Κύπρος, στις ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού'', η οποία ανοίγει τις πύλες της σήμερα.

    Σκοπός της έκθεσης, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ''είναι η προβολή της ιστορίας και του πολιτισμού της Κύπρου και η ενημέρωση για την οικονομία και την κοινωνική πολιτική της''.

    [04] (Κ) ΕΕ - Δουβλίνο - Τελετή για τη Διεύρυνση - Πρόγραμμα

    Με ένα φαντασμαγορικό υπερθέαμα από τη ρίψη πυροτεχνημάτων αρχίζουν στο Δουβλίνο την Παρασκευή, 30 Απριλίου, οι εκδηλώσεις για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες θα κορυφωθούν το απόγευμα του Σαββάτου με την επίσημη τελετή που διοργανώνει η Ιρλανδική Προεδρία με τη συμμετοχή των ηγετών των 25 κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

    Το σόου των πυροτεχνημάτων θα αρχίσει στις 21.00 (23.00 ώρα Κύπρου) της Παρασκευής στο πάρκο Sandymount Strand του Δουβλίνου.

    Το Σάββατο, 1η Μαϊου, η ημέρα της διεύρυνσης αρχίζει με κοινή για όλα τα χριστιανικά δόγματα λειτουργία στο Κάστρο του Δουβλίνου, στην οποία παραστούν ο Προεδρεύων της ΕΕ Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ.

    Στις 11.30 (13.30 ώρα Κύπρου) οι Αχερν, Πρόντι και Κοξ θα δώσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Κάστρο του Δουβλίνου.

    Από το μεσημέρι και μέχρι τις 20.00 (14.00 - 22.00 ώρα Κύπρου) διοργανώνεται μεγάλο ''ευρωπαϊκό πανηγύρι'' στην όμορφη πλατεία Merrion του Δουβλίνου, με περίπτερα και καλλιτεχνικές παραστάσεις από τα 25 κράτη μέλη και τα τρία υποψήφια για ένταξη κράτη. Το πανηγύρι κλείνει με μεγάλη συναυλία με τραγουδιστές και συγκροτήματα από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

    Από τις 14.45 έως τις 16.45 (16.45 έως 18.45 ώρα Κύπρου) ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός θα υποδέχεται στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία Farmleigh House τους ηγέτες των 25 κρατών μελών της ΕΕ, περιλαμβανομένων των δέκα νέων μελών. Μόλις ολοκληρωθούν οι αφίξεις των ηγετών, θα γίνει η καθιερωμένη φωτογράφηση.

    Στις 17.20 (19.20 ώρα Κύπρου) οι ηγέτες μεταβαίνουν στο παρακείμενο πάρκο Phoenix για την επίσημη τελετή για τη Διεύρυνση, που αρχίζει με την έπαρση των σημαιών.

    [05] (Κ) Κλεάνθους - Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων ΕΚ

    Το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ΕΕ μετά την απόρριψη του 5ου σχεδίου Ανάν για τη λύση του Κυπριακού από την ε/κ κοινότητα στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, θα αναστραφεί με τη σωστή συμπεριφορά, τη σωστή επεξήγηση των θέσεων της ε/κ πλευράς και τη διάθεση για απαύλυνση των προβλημάτων των Τ/Κ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    [06] (Κ) Ταλάτ - Βρυξέλλες - Ουάσινγκτον - ''Εμπάργκο''

    Η τουρκική πλευρά θα αρχίσει διπλωματική εκστρατεία για άρση των ''εμπάργκο'' που έχουν επιβληθεί στο ψευδοκράτος και προς το σκοπό μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος αύριο θα συναντηθεί με τον Επίτροπο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Σύμφωνα εξάλλου με δημοσιεύματα του τ/κ Τύπου, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ ετοιμάζεται να καλέσει το λεγόμενο πρωθυπουργό των κατεχομένων στην Ουάσινγκτον με τον οποίο σύμφωνα με την ''Κίπρις'' θα συζητήσουν τη δέσμη μέτρων που αφορούν την άρση του ''εμπάργκο'' και ετοίμασαν οι ΗΠΑ.

    Υπό τον τίτλο ''Να αρθούν τα εμπάργκο'' η εφημερίδα γράφει ότι ο κ. Ταλάτ θα παραστεί επίσης σε συνεδριάσεις των Επιτροπών Εξωτερικών, Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αμυνας και Ασφάλειας του Ευρωκοινοβουλίου.

    Ο κ. Ταλάτ θα επιδώσει στους κοινοτικούς αξιωματούχους δυο επιστολές, στη μια θα εκφράζει την αντίθεσή του στην ένταξη των Ε/Κ στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι είπαν ''όχι'' στο δημοψήφισμα και στην άλλη τη δυσαρέσκειά του για την ''τιμωρία'' των Τ/Κ παρά το δικό τους ''ναι''.

    Ακολούθως ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θα μεταβεί στην Αγκυρα όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον οποίο είχε και χθες τηλεφωνική επικοινωνία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [08] (Κ) Ρουσόπουλος - Κυπριακό - Δηλώσεις

    Ο Ελληνας Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε σήμερα ότι ''είναι κοντά στις επιδιώξεις μας το προσχέδιο του κανονισμού για το καθεστώς της πράσινης γραμμής που συζητήθηκε στη συνάντηση του COREPER 2''.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο

    Αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είχε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7001            1,7103
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0113            2,0231
    Λίρα Αγγλίας                     1,1298            1,1365
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,8184        220,5558
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7420          2,7632
    Δολάριο Καναδά                     2,7203          2,7420
    Κορώνα Δανίας                     12,6422         12,7389
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0056         14,1044
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4560         15,5763
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6434          2,6645
    
    

    [11] (Κ) Ιακώβου - ΥΠΕΞ Λουξεμβούργου

    Τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων και οι επιπτώσεις τους ήταν το βασικό θέμα της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τη Λουξεμβούργια ομόλογό του Λίντια Πόλφερ, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, στο περιθώριο της συνεδρίασης του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,31  (-0,91)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    472.881
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    415.737    339,47  (-1,37)
    FTSE Med 100 **                             6.622,45  ( 0,43)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    390.350     98,28  (-0,83)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      9.123     71,15  (-0,70)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      1.087     15,76  ( 0,51)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.188     53,52  (-0,58)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.856     53,73  (-1,65)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.001     22,54  (-0,18)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      7.454     64,41  (-1,62)
    Ετ. Πληροφορικής              £        892      2,70  ( 0,37)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      6.076      9,03  (-3,11)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,26  ( 1,16)
    Ξενοδοχεία                    £      2.162     31,20  (-0,35)
    Αλλες Εταιρείες               £     20.682     65,64  (-1,38)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά την επίσκεψή του στην Αθήνα, για συντονισμό των επόμενων βημάτων μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ κοινότητα.

    [14] (Κ) ΕΕ - Υπουργοί Εξωτερικών - Σχέδιο δήλωσης για Κυπριακό

    Το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να εκφράσει σήμερα στο Λουξεμβούργο τη λύπη του για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, εκφράζοντας όμως και την ελπίδα ότι σύντομα θα βρεθεί λύση που θα επιτρέψει στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να πετύχουν το κοινό πεπρωμένο τους ως πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό επισημαίνεται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο σχέδιο της δήλωσης για το Κυπριακό που έχει προετοιμάσει η Ιρλανδική Προεδρία και το οποίο θα εξετασθεί από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στο σχέδιο της δήλωσης εκφράζεται η βαθύτατη εκτίμηση της ΕΕ στις συνεχείς προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών για την εξεύρεση μιας συνολικής λύσης, ενώ χαιρετίζεται η συνεισφορά της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Αρνητικό κλίμα

    Ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα επικράτησε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση, δύο ημέρες μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου υποχώρησε στο επίπεδο των 79 μονάδων, δεχόμενο έντονες πιέσεις κυρίως από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Γενικός Δείκτης, εν αναμονή της αντίδρασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο ''όχι'' των Ε/Κ, κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 0,91%, κλείνοντας στις 79,31 μονάδες, σημείο που κοντεύει το χαμηλότερο της τελευταίας εξαετίας.

    [16] (Κ) Ρώσος ΥΠΕΞ - Δημοψήφισμα - Αντίδραση

    Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ εξέφρασε τη λύπη της Μόσχας που το σχέδιο Ανάν ετοιμάστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των δύο κοινοτήτων.

    "Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε και αντανακλούσε την έκφραση του κυπριακού λαού. Επομένως, το σχέδιο Ανάν δεν πέρασε, έστω και αν το αρχικό ψήφισμα προνοούσε όπως ληφθούν υπόψη οι γνώμες των δύο πλευρών", είπε ο κ. Λαβρόφ.

    [17] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Δήλωση - Κυπριακό - Συμβούλιο Ασφαλείας

    ''Επι του παρόντος λήξαν'' θεωρεί το έργο των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος απαντώντας σε ερώτηση του CNN εξέφρασε απογοήτευση που οι προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου δεν πέτυχαν.

    [18] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο ΥΠΕΞ - Συμπεράσματα

    Το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκφράζει λύση που δεν θα ενταχθεί στην Ενωση επανενωμένη η Κύπρος και διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί ώστε ο κυπριακός λαός σύντομα να έχει κοινό μέλλον μέσα σε μιαν ενωμένη Κύπρο, μέλος της ΕΕ.

    Στα συμπεράσματά του, το Συμβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει προτάσεις για την οικονομική ανάπτυξη των κατεχομένων και προτείνει όπως τα 259 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονταν για τις κατεχόμενες περιοχές σε περίπτωση διευθέτησης χρησιμοποιηθούν τώρα προς αυτό το σκοπό.

    Επίσης, καλεί την COREPER να επισπεύσει τη συζήτηση για τον Κανονισμό περί καθεστώτος υπό το Αρθρο 2 του Πρωτοκόλλου 10 της Πράξης Προσχώρησης με στόχο την υιοθέτησή του πριν την 1η Μαϊου, λαμβάνοντας υπόψη την επιθυμία του Συμβουλίου να στείλει ένα μήνυμα ενθάρρυνσης στην τ/κ κοινότητα ότι το μέλλον της βρίσκεται σε μιαν ενωμένη Κύπρο μέσα στην ΕΕ.

    Το Συμβούλιο σημειώνει τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στην Κύπρο και εκφράζει ''τη βαθειά λύπη ότι η ένταξη στην ΕΕ μιας επανενωμένης Κύπρου την 1η Μαϊου δεν είναι πλέον δυνατή''.

    Επίσης, εκφράζει ''βαθειά εκτίμηση για τις αποφασιστικές και συνεχείς προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και των συναδέλφων του στην αναζήτηση μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού'' και χαιρετίζει ''τη συμβολή της Ελλάδας και της Τουρκίας''.

    Το Συμβούλιο εκφράζει την αποφασιστικότητά του ''να διασφαλίσει ότι ο κυπριακός λαός σύντομα θα πετύχει το κοινό του μέλλον ως πολίτες μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ''.

    ''Η τ/κ κοινότητα έχει εκφράσει την ξεκάθαρη επιθυμία της για ένα μέλλον μέσα στην ΕΕ. Το Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να θέσει τέρμα στην απομόνωση της τ/κ κοινότητας και να διευκολύνει την επανένωση της Κύπρου με το να ενθαρρύνει την οικονομική ανάπτυξη της τ/κ κοινότητας'', αναφέρει.

    Επίσης, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ''να υποβάλει συνολικές προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση, με ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική ενσωμάτωση του νησιού και τη βελτίωση της επαφής μεταξύ των δύο κοινοτήτων και με την ΕΕ''.

    Το Συμβούλιο προτείνει, εξάλλου, όπως ''τα 259 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται ήδη για το βόρειο τμήμα της Κύπρου σε περίπτωση διευθέτησης χρησιμοποιηθούν τώρα προς αυτό τον σκοπό''.

    [19] (Κ) ΕΕ - Κυπριακό - Πέτρος Μολυβιάτης

    [20] (Κ) Φερχόιγκεν - Διάσκεψη Τύπου - Δημοψήφισμα - Μέτρα - Τ/Κ

    «Δεν είναι το τέλος του δρόμου» για την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, σε διάσκεψη Τύπου για τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην Κύπρο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 26 April 2004 - 17:49:25 UTC