Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Μπλερ - Δημοψηφίσματα
  • [02] (K) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Σχέδιο δήλωσης
  • [03] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Πάουελ
  • [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Μπλερ - Δημοψηφίσματα (Επανάληψη)
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση
  • [08] (K) Ποδοσφαιρικό Κύπελλο Κύπρου - Κλήρωση ημιτελικών
  • [09] (Κ) Ποδοσφαιρικό Κύπελλο Κύπρου - Κλήρωση ημιτελικών (2)
  • [10] (K) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Δημοψήφισμα
  • [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΝΕΟ - Σχέδιο Ανάν
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωθυπουργός Ελλάδας
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Προπαρασκευαστική Διάσκεψη Δωρητών
  • [15] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Δηλώσεις - Άγκυρα
  • [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Αναστασιάδης - Συνέδριο ΔΗΣΥ - Απόφαση - Δηλώσεις
  • [18] (Κ) "Κερύνεια - Ελευθερία'' - Αθήνα 2004 - Απόπλους αύριο
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2004
  • [20] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Επιστροφή από Αγκυρα
  • [21] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Μάρτιος - Κύπρος
  • [22] (Κ) ΕΕ - ΑΕΠ - Κύπρος - Δ' τρίμηνο 2003
  • [23] (Κ) Μολυβιάτης - Φερχόιγκεν - Συνομιλία

  • [01] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Μπλερ - Δημοψηφίσματα

    Η τακτική που θα ακολουθηθεί μέχρι τα δημοψηφίσματα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στην κατοικία του Βρετανού μονίμου αντιπροσώπου στη Νέα Υόρκη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Το Κυπριακό ήταν ένα από τα βασικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με πρώτο το Ιράκ.

    Ο κ. Μπλερ εξέφρασε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Κόφι Ανάν και των συνεργατών του, ενώ ο ΓΓ εγκωμίασε τη στάση των Βρετανών να πιεστεί η ΕΕ να ταχθεί πλήρως υπέρ του σχεδίου και της διαδικασίας. Συμφωνήθηκε επίσης να κρατηθεί στενή η επαφή μεταξύ τους και τις ΗΠΑ.

    Σε δηλώσεις του, ο Τόνι Μπλερ εξήρε το έργο και τις προσπάθειες του ΓΓ και των αντιπροσώπων του, χάρη στις οποίες «υπάρχει η καλύτερη ευκαιρία για μιας γενιάς πρόοδο στο Κυπριακό».

    Ο Κόφι Ανάν ευχαρίστησε το Βρετανό Πρωθυπουργό για την ισχυρή υποστήριξη από τη Βρετανία και την ΕΕ.

    [02] (K) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Σχέδιο δήλωσης

    ΗΠΑ και Βρετανία ασκούν πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υιοθέτηση προεδρικής δήλωσης από το σώμα για την Κύπρο, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές του Συμβουλίου.

    Χθες, οι δύο χώρες κάλεσαν τα άλλα μόνιμα μέλη σε διαβουλεύσεις πάνω σε σχέδιο δήλωσης που ετοίμασε η Βρετανία. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας δήλωσε κώλυμα, αλλά οι διαβουλεύσεις έγιναν στην απουσία του.

    Τελικά, διευθετήθηκε συνάντηση των μονίμων μελών σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για σήμερα στις 4.30 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια αναμένεται να κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το βρετανικό σχέδιο δήλωσης, με την προοπτική να υιοθετηθεί πριν τις 8.00 το βράδυ.

    Οπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές του Συμβουλίου Ασφαλείας, το σχέδιο της προεδρικής ανακοίνωσης αναφέρει ότι οι Κύπριοι ''βρίσκονται μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά για λύση του προβλήματος''. Αναφέρεται επίσης ότι από τις δύο πλευρές εξαρτάται το μέλλον τους.

    Στο σχέδιο δήλωσης προστίθεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι έτοιμο, αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, να υποστηρίξει ταχεία και πλήρη εφαρμογή του από όλα τα μέρη, και δεσμεύεται να βοηθήσει στη διασφάλιση ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν πλήρως ''τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία''.

    Στο σχέδιο δήλωσης υπάρχει και δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα λάβει τις αποφάσεις που το αφορούν με βάση το σχέδιο Ανάν, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της νέας ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

    Διπλωμάτες χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μιλούσαν για ''ασφυκτικές πιέσεις'' από μέρους των Αμερικανών και των Βρετανών.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επικοινώνησε με τους ομολόγους του των περισσότερων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας την ανάγκη όπως το Συμβούλιο εγκαταλείψει την ουδέτερη στάση που τηρεί και δώσει διαβεβαιώσεις στα μέρη στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ζητήσει τέτοιες διαβεβαιώσεις από το σώμα.

    Προχθές, ο Γερμανός πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Γκούντερ Πλόιγκερ είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας του σώματος να προκαταλάβει ή να επηρεάσει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια προσπάθεια θα προκαλούσε τις αντιδράσεις των Κυπρίων.

    [03] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Πάουελ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ κάλεσε ξανά τις δύο πλευρές να ταχθούν υπέρ του ''ναι'' στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου αξιοποιώντας τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρεται για λύση στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα από το σχέδιο Ανάν.

    '''Εως τώρα, παραμένουμε επικεντρωμένοι στο στόχο να γίνει κατανοητό στις δύο κοινότητες ότι είναι προς το συμφέρον τους, προς το πολύ μεγάλο συμφέρον τους, να ψηφίσουν 'ναι' στο δημοψήφισμα'', δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

    ''Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν μια πολύ μεγάλη

    [04] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Μπλερ - Δημοψηφίσματα (Επανάληψη)

    Η τακτική που θα ακολουθηθεί μέχρι τα δημοψηφίσματα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στην κατοικία του Βρετανού μονίμου αντιπροσώπου στη Νέα Υόρκη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Το Κυπριακό ήταν ένα από τα βασικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με πρώτο το Ιράκ.

    Ο κ. Μπλερ εξέφρασε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Κόφι Ανάν και των συνεργατών του, ενώ ο ΓΓ εγκωμίασε τη στάση των Βρετανών να πιεστεί η ΕΕ να ταχθεί πλήρως υπέρ του σχεδίου και της διαδικασίας. Συμφωνήθηκε επίσης να κρατηθεί στενή η επαφή μεταξύ τους και τις ΗΠΑ.

    Σε δηλώσεις του, ο Τόνι Μπλερ εξήρε το έργο και τις προσπάθειες του ΓΓ και των αντιπροσώπων του, λέγοντας ότι χάρη στις προσπάθειές τους «υπάρχει η καλύτερη ευκαιρία για μια γενιά, για πρόοδο στο Κυπριακό».

    Ο Κόφι Ανάν ευχαρίστησε το Βρετανό Πρωθυπουργό για την ισχυρή υποστήριξη από τη Βρετανία και την ΕΕ.

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η απόφαση του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του ΔΗΣΥ με την οποία το κόμμα τάσσεται υπέρ του ''Ναι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν και οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή μετά τη σύσκεψη των Ελλαδιτών πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Ελλάδας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Τα αποτελέσματα της προπαρασκευαστικής διάσκεψης δωρητών για την Κύπρο, η απόφαση του Συντονιστή Εναρμόνισης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση Τάκη Χατζηδημητρίου να παραιτηθεί από τη θέση του μετά την 1η Μαΐου 2004 και η ανάληψη από την Εθνική Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα Καρκίνου και η επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον καρκίνο είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ηχηρό 'Ναι' (78%) εθνικής ευθύνης'' ότι το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ αποφάσισε χθες βράδυ να τοποθετηθεί υπέρ του ''Ναι'' στο επικείμενο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Η συγκλονιστική τοποθέτηση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη και η παντελής έλλειψη εναλλακτικής πρότασης από τους υποστηρικτές του ''Οχι'', αναφέρει η εφημερίδα, οδήγησαν το συνέδριο στο ''Ναι''. Σε άλλο θέμα γράφει πως τόσο η Ευρωπαϊκή Ενωση όσο και ισλαμικές χώρες δείχνουν με δραματικό τρόπο τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την ε/κ πλευρά.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Συνέδριο για κλάματα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ ''για τη λήψη της πιο ιστορικής απόφασης για τον τόπο'' υπήρξε ένα ''συνέδριο παρωδία''. Η εφημερίδα επισημαίνει ότι, ενώ ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 4:30 το απόγευμα, το συνέδριο άρχισε στις 6:15 και ότι ενώ είχαν δικαίωμα ψήφου 2.800 σύνεδροι, παρευρέθησαν 1.900 και ''ψήφισαν (;) 874 - 122 κουβαλητοί'' και ''πολλοί από τους υποστηρικτές του 'Οχι' αποχώρησαν αγανακτισμένοι από το συνέδριο''. Αλλη είδηση είναι η ανάληψη από την Εθνική Συμβουλευτική Επιστημονική Ομάδα Καρκίνου και η επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τον καρκίνο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ναι στην επανένωση'' γράφει πως ο ΔΗΣΥ ''προσπέρασε χθες βράδυ το πιθανό πολιτικό κόστος και απάντησε Ναι στην επανένωση της Κύπρου''. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέσα σε ένα έντονα φορτισμένο κλίμα από το οποίο δεν απουσίασαν και οι συγκρουσιακές καταστάσεις, πήρε τη μεγάλη απόφαση με συντριπτική πλειοψηφία. Ποσοστό 77,6% τάχθηκε υπέρ του ''Ναι'' έναντι 21,3% που υποστήριξε το ''Οχι''. Αλλού γράφει πως ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε στο συνέδριο ότι ένα ''Οχι'' στο δημοψήφισμα θα σημάνει τον ενταφιασμό της πατρώας γης και πως ο ίδιος, στα 85 του χρόνια, προτιμά να αποδημήσει εις Κύριον προτού να δει τις τραγικές συνέπειες που θα προκύψουν από μια ενδεχόμενη απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο '''Ναι' του ΔΗΣΥ με 77,6%'' γράφει στο κύριο θέμα ότι το συνέδριο του ΔΗΣΥ αποφάσισε ''Ναι'' στο σχέδιο Ανάν με 686 ψήφους ή ποσοστό 77,6% υπέρ, ενώ υπέρ του ''Οχι'' τάχθηκαν 188 σύνεδροι ή ποσοστό 21,3%, ενώ υπήρξαν και 10 αποχές. Στη διάρκεια του συνεδρίου, αναφέρει η εφημερίδα, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις, επειδή δεν έγινε η ψηφοφορία με τη μέθοδο της κάλπης, αλλά διά ανατάσεως της χειρός. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση Τάκης Χατζηδημητρίου αποφάσισε να αποχωρήσει από τη θέση του και ότι θα υποβάλει την παραίτησή του μετά την επίσημη ένταξη της Κύπρου που θα γίνει την 1η Μαΐου 2004.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Καθαρό 'Ναι' από το ΔΗΣΥ'' γράφει στο κύριο θέμα πως σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων έγινε το έκτακτο συνέδριο του ΔΗΣΥ, όπου τελικώς υιοθετήθηκε η θέση της ηγεσίας που ξεκαθάρισε ότι σέβεται και την άλλη άποψη. Αλλού γράφει πως στην ομιλία του στο συνέδριο ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης εξαπέλυσε επίθεση κατά των κυρίων Κληρίδη και Αναστασιάδη από το βήμα του συνεδρίου και κάλεσε τους συνέδρους να μη λάβουν υπόψη όσους ωραιοποιούν τη λύση που προτείνεται και να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σεβαστή η λαϊκή βούληση'' ότι με δηλώσεις του ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, μετά τη χθεσινή σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στην Ελλάδα με τον Πρόεδρο της χώρας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τάχθηκε εμμέσως πλην σαφώς υπέρ του σχεδίου Ανάν, υπογραμμίζοντας ταυτοχρόνως ότι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα θα είναι αταλάντευτα στο πλευρό της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Βουλευτής Φρανκ Παλόνε θεωρεί πως το σχέδιο Ανάν είναι ετεροβαρές υπέρ της τουρκικής πλευράς, εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για τη λύση του Κυπριακού που προβλέπει και δηλώνει πως είναι απαράδεκτη η εσαεί παρουσία τουρκικού στρατού στο νησί.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ λέει 'Ναι' στο σχέδιο Ανάν'' γράφει στο κύριο θέμα της πως το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα της Κύπρου, ο ΔΗΣΥ, χθες βράδυ αποφάσισε να υποστηρίξει το ''Ναι'' κατά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Απριλίου. Αλλού γράφει πως το Αζερμπαϊτζάν, ένας στενός σύμμαχος της Τουρκίας, είπε χθες ότι θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, εάν οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν ''Οχι'' στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'' με τον τίτλο ''Ο Καραμανλής σπάει τη σιωπή του'' γράφει στο κύριο θέμα πως η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Ελλάδας με προσοχή εξέφρασε χθες την υποστήριξή της στο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο στοχεύει στην επανένωση του νησιού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαΐου 2004. Αλλη είδηση είναι ότι οι ΗΠΑ, στην προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών για την Κύπρο, υποσχέθηκαν να συμβάλουν με 400 εκατομμύρια δολάρια στην κάλυψη της δαπάνης που συνεπάγεται η λύση του Κυπριακού με το σχέδιο Ανάν και η οποία εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει συνολικά τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια κατά τα πρώτα πέντε έτη από την ημερομηνία της επίτευξης συμφωνίας.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΔΗΣΥ - Εκτακτο Συνέδριο - Σχέδιο Ανάν - ''Ναι'' --------------------------------------------- ''Ναι'' στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αποφάσισε χθες βράδυ ο ΔΗΣΥ με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας κατά το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της παράταξης για το σχέδιο Ανάν.

    Συνολικά 686 σύνεδροι ή ποσοστό 77,6% ψήφισαν υπέρ του ''ναι'' και 188 σύνεδροι ή ποσοστό 21,3% ψήφισαν υπέρ του ''όχι'', ενώ υπήρξαν 10 αποχές.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε ότι έχει ήσυχη τη συνείδησή του ότι ως υπεύθυνη παράταξη, ο ΔΗΣΥ πήρε εκείνη την απόφαση που επιβαλλόταν ιστορικά.

    Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα όπως οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις κάνουν δεύτερες σκέψεις και οι πολίτες θα συνειδητοποιήσουν τη σημασία των στιγμών.

    Οπως είπε, ''αρχίσαμε ήδη να δεχόμαστε ισχυρά μηνύματα των συνεπειών του όχι'' και είπε ότι εκείνοι που σήμερα φωνάζουν υπέρ του όχι ίσως κάποτε συνειδητοποιήσουν πως είχαν λάθος.

    ''Εύχομαι και απεύχομαι αυτοί που σήμερα φωνάζουν, και με το δίκαιο τους γιατί νομίζουν ότι αδικούνται, είτε γιατί δεν γνωρίζουν τις διατάξεις, είτε γιατί έχουν φορτιστεί κατά τρόπον που να μην επιδέχονται πλέον τις όποιες συμβουλές ή επιχειρήματα, να μην καταριόνται μετά όσους τους παρέσυραν να πουν το όχι'', είπε.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Παγκύπριο Συνέδριο - ''Ναι'' - Σχέδιο Ανάν ---------------------------------------------------------- Θετική ψήφο στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου εισηγήθηκε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης από το βήμα του Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος που πραγματοποιήθηκε χθες στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία για τη θέση που θα τηρήσει η παράταξη έναντι του σχεδίου Ανάν.

    ''Η εισήγησή μου στο συνέδριο είναι να ληφθεί η απόφαση για να δώσουμε θετική ψήφο στις 24 του μηνός με απόλυτο σεβασμό στην αντίθετη άποψη'', είπε σε ομιλία του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι ''τούτη είναι η ώρα που η ιστορία κτυπά την πόρτα μας και εγώ δεν θα την αγνοήσω για αυτό και σας παρακαλώ να μετατρέψουμε αυτή την ευκαιρία σε μια συλλογική επιλογή που με το 'ναι' στο δημοψήφισμα ανοίγει το δρόμο για επανένωση της Κύπρου''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την έκπληξή του για τα όσα λέχθηκαν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του προς τον κυπριακό λαό για το σχέδιο Ανάν.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απαρίθμησε πρόνοιες του σχεδίου Ανάν προβάλλοντας το ερώτημα κατά πόσον είναι αρνητικές ή θετικές αφού μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία ''έχει μια και μόνη κυριαρχία, μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, μια και μόνη υπηκοότητα και πως η ομοσπονδία είναι αδιάλυτος, αφού απαγορεύεται η όποια μορφή απόσχισης, ή διχοτόμησης, η ένωση του μέρους ή του όλου με οποιαδήποτε άλλη χώρα''.

    Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης επεσήμανε στους συμμετέχοντες στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του ΔΗΣΥ τα θετικά σημεία του σχεδίου Ανάν, προειδοποιώντας ταυτοχρόνως για τον κίνδυνο οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου με αναγνώριση του ψευδοκράτους σε περίπτωση απόρριψης του σχεδίου Ανάν από τους Ελληνοκυπρίους.

    Σε μια τέτοια περίπτωση, είπε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, «θα περνούν τα χρόνια, οι πρόσφυγες δεν θα επιστρέφουν και η διχοτόμηση θα είναι το αποτέλεσμα της άρνησής μας να δεχθούμε το σχέδιο Ανάν».

    «Κινδυνεύουμε να μείνουμε στην Ευρωπαϊκή Ενωση με εξωτερικά σύνορα τις διαχωριστικές γραμμές», προειδοποίησε ο κ. Κληρίδης, δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι «εάν δεν λυθεί το Κυπριακό, η Ενωμένη Ευρώπη θα κάνει διαβουλεύσεις με την τ/κ πλευρά και θα δώσει και οικονομική αλλά και πολιτική υπόσταση».

    Υπάρχουν επίσης κίνδυνοι, είπε ο κ. Κληρίδης, εάν δεν επιτευχθεί τώρα λύση του Κυπριακού, να αποχωρήσουν οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΟΗΕ, ενώ ταυτόχρονα θα επέλθει «εμπέδωση των τετελεσμένων και τελεσίδικα πλέον η αναγνώριση δύο κρατών».

    «Προτιμώ να αποδημήσω εις Κύριον», δήλωσε ο κ. Κληρίδης, «παρά να δω αυτό το τέλος των αγώνων του κυπριακού Ελληνισμού».

    Ο πρώην Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης τάχθηκε από το βήμα του Εκτάκτου Συνεδρίου του κόμματος κατά του σχεδίου Ανάν, σημειώνοντας πως στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου ο Κυπριακός Ελληνισμός καλείται να αποφασίσει ''αν θα παραδοθεί ουσιαστικά στα ξένα συμφέροντα και στον τουρκικό επεκτατισμό ή αν θα σταθεί όρθιος''.

    Ο κ. Μάτσης ανέφερε ότι ''εάν υποταχθούμε στους εκβιασμούς εντός και εκτός Κύπρου θα διαπράξουμε μέγιστο ιστορικό σφάλμα και τα αποτελέσματα θα είναι τελεσίδικα αφανιστικά για το μέλλον μας''.

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Σχέδιο δήλωσης ------------------------------------------------- ΗΠΑ και Βρετανία ασκούν πιέσεις στα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για την υιοθέτηση προεδρικής δήλωσης από το σώμα για την Κύπρο, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές του Συμβουλίου.

    Χθες, οι δύο χώρες κάλεσαν τα άλλα μόνιμα μέλη σε διαβουλεύσεις πάνω σε σχέδιο δήλωσης που ετοίμασε η Βρετανία. Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας δήλωσε κώλυμα, αλλά οι διαβουλεύσεις έγιναν στην απουσία του.

    Τελικά, διευθετήθηκε συνάντηση των μονίμων μελών σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων, για σήμερα στις 4.30 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) και στη συνέχεια αναμένεται να κοινοποιηθεί σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας το βρετανικό σχέδιο δήλωσης, με την προοπτική να υιοθετηθεί πριν τις 8.00 το βράδυ.

    Οπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές του Συμβουλίου Ασφαλείας, το σχέδιο της προεδρικής ανακοίνωσης αναφέρει ότι οι Κύπριοι ''βρίσκονται μπροστά σε μία μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά σε κάθε γενιά για λύση του προβλήματος''. Αναφέρεται επίσης ότι από τις δύο πλευρές εξαρτάται το μέλλον τους.

    Στο σχέδιο δήλωσης προστίθεται ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι έτοιμο, αν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, να υποστηρίξει ταχεία και πλήρη εφαρμογή του από όλα τα μέρη, και δεσμεύεται να βοηθήσει στη διασφάλιση ότι όλα τα μέρη θα τηρήσουν πλήρως ''τις δεσμεύσεις τους που απορρέουν από τη συμφωνία''.

    Στο σχέδιο δήλωσης υπάρχει και δέσμευση του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι θα λάβει τις αποφάσεις που το αφορούν με βάση το σχέδιο Ανάν, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας της νέας ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.

    Διπλωμάτες χωρών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας μιλούσαν για ''ασφυκτικές πιέσεις'' από μέρους των Αμερικανών και των Βρετανών.

    Ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ επικοινώνησε με τους ομολόγους του των περισσότερων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζοντας την ανάγκη όπως το Συμβούλιο εγκαταλείψει την ουδέτερη στάση που τηρεί και δώσει διαβεβαιώσεις στα μέρη στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι και οι Ελληνοκύπριοι έχουν ζητήσει τέτοιες διαβεβαιώσεις από το σώμα.

    Προχθές, ο Γερμανός πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας Γκούντερ Πλόιγκερ είχε ταχθεί εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας του σώματος να προκαταλάβει ή να επηρεάσει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων, προειδοποιώντας ότι μια τέτοια προσπάθεια θα προκαλούσε τις αντιδράσεις των Κυπρίων.

    Στο μεταξύ, παραμένει αβέβαιο αν η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα δοθεί σήμερα ή τη Δευτέρα.

    ΓΓ ΟΗΕ - Μπλερ - Δημοψηφίσματα ----------------------------- Η τακτική που θα ακολουθηθεί μέχρι τα δημοψηφίσματα συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν χθες βράδυ στην κατοικία του Βρετανού μονίμου αντιπροσώπου στη Νέα Υόρκη, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Το Κυπριακό ήταν ένα από τα βασικότερα θέματα της ημερήσιας διάταξης, με πρώτο το Ιράκ.

    Ο κ. Μπλερ εξέφρασε εμπιστοσύνη στους χειρισμούς του Κόφι Ανάν και των συνεργατών του, ενώ ο ΓΓ εγκωμίασε τη στάση των Βρετανών να πιεστεί η ΕΕ να ταχθεί πλήρως υπέρ του σχεδίου και της διαδικασίας. Συμφωνήθηκε επίσης να κρατηθεί στενή η επαφή μεταξύ τους και τις ΗΠΑ.

    Σε δηλώσεις του, ο Τόνι Μπλερ εξήρε το έργο και τις προσπάθειες του ΓΓ και των αντιπροσώπων του, λέγοντας ότι χάρη στις προσπάθειές τους «υπάρχει η καλύτερη ευκαιρία για μια γενιά, για πρόοδο στο Κυπριακό».

    Ο Κόφι Ανάν ευχαρίστησε το Βρετανό Πρωθυπουργό για την ισχυρή υποστήριξη από τη Βρετανία και την ΕΕ.

    «Το θέμα είναι τώρα στα χέρια του λαού και ελπίζω ότι θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία να επανενώσουν τη χώρα τους και να εισέλθουν μαζί στην ΕΕ», συμπλήρωσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο κ. Μπλερ θα έχει σήμερα συνομιλίες στο Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    ΗΠΑ - Κυπριακό - Πάουελ ---------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Κόλιν Πάουελ κάλεσε ξανά τις δύο πλευρές να ταχθούν υπέρ του ''ναι'' στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου αξιοποιώντας τη μεγάλη ευκαιρία που προσφέρεται για λύση στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο στον ορίζοντα από το σχέδιο Ανάν.

    '''Εως τώρα, παραμένουμε επικεντρωμένοι στο στόχο να γίνει κατανοητό στις δύο κοινότητες ότι είναι προς το συμφέρον τους, προς το πολύ μεγάλο συμφέρον τους, να ψηφίσουν 'ναι' στο δημοψήφισμα'', δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών.

    ''Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι έχουν μια πολύ μεγάλη ευκαιρία προκειμένου να επιλύσουν τη μακρόχρονη διαφορά τους'', είπε ο Κόλιν Πάουελ και πρόσθεσε: ''Δεν υπάρχει σχέδιο Β. Δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα για να αντικαταστήσει αυτό το σχέδιο''.

    Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Πάουελ είπε ότι κράτησε αρκετό καιρό να αναπτυχθεί και είναι πολύ λεπτομερές. Ολοι, είπε, εντοπίζουν κάποια προβλήματα. ''Το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να είναι πλήρως ικανοποιητικό και για τις δύο πλευρές, αλλά είναι το καλύτερο που έχουμε'', ανέφερε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι Κύπριοι, η Ελλάδα και η Τουρκία θα εξετάσουν πολύ προσεκτικά τη σημασία για τις οικογένειές τους και το μέλλον του νησιού, καθώς και ότι θα υπάρξει η αναγκαία στήριξη για το ''ναι'' στα δημοψηφίμσματα.

    Μπάουτσερ - Καραμανλής - Δημοψηφίσματα ------------------------------------------ Οι ΗΠΑ επικρότησαν τη δήλωση του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή ότι υπάρχουν θετικά στοιχεία στο σχέδιο Ανάν.

    Παράλληλα, ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, ερωτηθείς αν η χώρα του θα αναγνώριζε το ψευδοκράτος στην περίπτωση που οι Ε/Κ πουν όχι στο σχέδιο Ανάν στα δημοψηφίσματα και οι Τ/Κ ναι, απάντησε ότι αν και δεν είναι σε θέση να κάνει προβλέψεις στο παρόν στάδιο, σίγουρα οι ΗΠΑ θα λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος και δεν θα αφήσουν τους Τ/Κ ''στα κρύα του λουτρού''.

    Στην τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι υπάρχει μια «ξεκάθαρη διεθνής υποστήριξη για ένα θετικό αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα και για μια έγκαιρη εφαρμογή της λύσης στη συνέχεια. Θα ήθελα να καταστήσω ξεκάθαρο ότι δεν πιστεύουμε ότι μια αναβολή του δημοψηφίσματος θα ήταν δυνατή», είπε.

    Οπως είπε ο κ. Μπάουτσερ, ο Ελληνας Πρωθυπουργός υποστήριξε τη διαδικασία του ΟΗΕ στις δηλώσεις του σήμερα. «Αυτό το επικροτούμε. Είπε ότι σε σχέση με την ΕΕ, το σχέδιο έχει περισσότερα θετικά στοιχεία παρά αρνητικά. Ολοι είπαμε ότι θα πρέπει να γίνουν συμβιβασμοί για να επιτευχθεί το ιδανικό αλλά το σχέδιο περιέχει συγκεκριμένα και σαφή ωφελήματα για τους Ε/Κ και τους Τ/Κ, καθώς και τις χώρες της περιοχής και την ΕΕ και είναι μια ευκαιρία για μια ενωμένη Κύπρο να καταστεί μέλος».

    Είπε ότι οι ΗΠΑ επικροτούν «το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση στάθηκε και υποστήριξε το σχέδιο και δήλωσε ότι υπάρχουν περισσότερα θετικά παρά αρνητικά στοιχεία».

    Σε παρατήρηση ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός δεν κάλεσε ευθαρσώς το λαό να ψηφίσει ναι στο δημοψήφισμα, ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι «εάν εξέφρασε υποστήριξη για λύση, τότε σίγουρα εξέφρασε υποστήριξη προς το λαό να ψηφίσει ναι για λύση».

    Αναφερόμενος στην προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες, ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν 400 εκ. δολάρια, σημειώνοντας ότι η «εισφορά μας εξαρτάται από τη λύση και θα χρειαστεί την έγκριση του Κογκρέσου».

    Ο κ. Μπάουτσερ είπε ότι η διάσκεψη έδειξε ξεκάθαρα ότι η διεθνής κοινότητα θα προσφέρει τις δυνατότητες προς υποστήριξη μιας λύσης.

    ΗΠΑ - Φρανκ Παλόνε - Σχέδιο Ανάν ------------------------------ Το τελικό σχέδιο Ανάν είναι άδικα ετεροβαρές υπέρ της τουρκικής πλευράς, εκτιμά ο Αμερικανός βουλευτής Φρανκ Παλόνε, ο οποίος εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το σχέδιο Ανάν αφού, όπως τόνισε, αναγκάζει τον κυπριακό λαό να εμπιστευθεί σε μεγάλο βαθμό την τουρκική κυβέρνηση.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Παλόνε χαρακτήρισε την εσαεί παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο ''απλά απαράδεκτη'' ενώ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για ενέργειες των τουρκικών στρατευμάτων στην απουσία ειρηνευτικής δύναμης, που σε κάποιο στάδιο θα αποχωρήσει από το νησί.

    Στη δήλωσή του ο Αμερικανός βουλευτής υπογραμμίζει ότι ο κυπριακός λαός θα πρέπει να αφεθεί να πάρει τις αποφάσεις του χωρίς έξωθεν απειλές ή προσπάθειες εκφοβισμού.

    ''Δυστυχώς το τελικό σχέδιο είναι άδικα ετεροβαρές υπέρ της τουρκικής πλευράς και δεν επιτυγχάνει το στόχο της πραγματικής επανένωσης του νησιού'', είπε.

    Καραμανλής - Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Κυπριακό --------------------------------------------------- «Τα θετικά στοιχεία του σχεδίου Ανάν είναι υπέρτερα των αρνητικών στοιχείων και η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου μπορεί να βελτιώσει τις όποιες δυσκολίες, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής για να προσθέσει ότι σε κάθε περίπτωση η ελληνική πλευρά θα σεβαστεί την απόφαση του κυπριακού λαού.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Πολιτικού Συμβουλίου Αρχηγών, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο ορίζοντας της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος δεν εξαντλείται στις 24 Απριλίου με τα δημοψηφίσματα, αλλά εκτείνεται πέρα από την 1η Μαΐου, ημερομηνία επίσημης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής ότι « οι ώρες για την Κύπρο είναι κρίσιμες. Σταθμίζοντας την κρισιμότητα των περιστάσεων η κυβέρνηση αποφάσισε να τοποθετηθεί με σύνεση και σεβασμό προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κυβέρνηση και πολίτες της. Στις ημέρες που μεσολάβησαν από την κατάθεση του 5ου σχεδίου Ανάν μέχρι σήμερα αποδείχθηκε περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένος ο σεβασμός στην πάγια αρχή της εθνικής πολιτικής η Κύπρος αποφασίζει η Ελλάδα συμπαρίσταται».

    «Στην παρούσα συγκυρία αυτό σημαίνει ότι η επίσημη Ελλάδα δεν ήταν επιτρεπτό να πάρει θέση πριν δοθεί στους ηγέτες και τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου ο απαιτούμενος χρόνος προκειμένου να διαβουλευθούν, να τοποθετηθούν υπεύθυνα προβαίνοντας σε μία ούτως ή άλλως δύσκολη επιλογή» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Στη συνέχεια εξήγησε πως «ο βαθύτερος λόγος για τη επιβεβλημένη αύτη στάση αφορούσε την προστασία της εθνικής σύμπνοιας και ομοψυχίας ανεξαρτήτων αποτελέσματος δημοψηφίσματος καθώς δεν θα ήταν ανεκτή μια στάση που θα δημιουργούσε ρήγματα μεταξύ του Ελλαδικού και Κυπριακού ελληνισμού ή αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό για ένα εθνικό θέμα».

    «Στη σημερινή συγκυρία επιβάλλεται όλοι να ενεργήσουμε με ενότητα σύνεση και διορατικότητα. Το σχέδιο Ανάν έχει θετικά στοιχεία και δυσκολίες. Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να δούμε πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα θετικά του σχεδίου Ανάν στο πλαίσιο της ΕΕ Πιστεύω στη δύναμη της Ευρωπαϊκής πραγματικότητας να αμβλύνει της όποιες δυσκολίες. Θεωρώ ότι μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προοπτικής τα θετικά σημεία μπορούν να αποδειχθούν υπέρτερα των αρνητικών» είπε ο κ. Καραμανλής.

    Επανέλαβε πως την τελική ευθύνη για το μέλλον της πατρίδας τους την έχουν οι Κύπριοι και ότι η επόμενη ημέρα θα βρει την Ελλάδα στο πλευρό της Κύπρου.

    «Σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν θα εξυπηρετούσε η άσκηση πίεσης για επηρεασμό της κρίσης τους προέχει η διαφύλαξη η ενότητα του ελληνισμού και η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού για αυτό πρέπει αποφευχθούν οι κινδυνολογίες. Η κοινή μας προσπάθεια δεν σταματά με το δημοψήφισμα όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα» διευκρίνισε

    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι ''ναι'', η Ελλάδα θα σταθεί δίπλα στο νέο κράτος, αλλά σημείωσε πως αν το αποτέλεσμα είναι όχι, δεν πρέπει να χαθεί η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για γεφύρωση του χάσματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελλάδα - Δημοψήφισμα ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τους πολιτικούς αρχηγούς στην Ελλάδα, καθώς και τον ελληνικό λαό, για την ενεργή στήριξή τους στις αποφάσεις του κυπριακού λαού.

    ''Ο σεβασμός και η ενεργός και πλήρης στήριξή τους στις αποφάσεις του κυπριακού λαού, όπως κατηγορηματικά εκφράστηκε σήμερα, είναι ιδιαίτερα σημαντική για μας'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Επισημαίνοντας ότι στις 24 Απριλίου ο κυπριακός λαός ελεύθερα και δημοκρατικά θα εκφράσει την ετυμηγορία του για το σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι ''όπως δήλωσε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, την τελική ευθύνη έχει ο κυπριακός λαός, η απόφαση του οποίου θα γίνει απολύτως σεβαστή και θα στηριχθεί, ενώ η κοινή μας προσπάθεια δεν σταματά στο δημοψήφισμα, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμά του''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα Πρωθυπουργό μετά από τη δήλωση στην οποία ο κ. Καραμανλής προέβη στην Αθήνα και πριν από τη δική του στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''η άριστη συνεργασία με τις ελληνικές κυβερνήσεις και η στήριξη του ελληνικού λαού οδήγησαν στο να είναι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία ενεργό και ισότιμο μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και γι' αυτό η ευγνωμοσύνη μας είναι μεγάλη και θα είναι παντοτινή''.

    Η ίδια συνεργασία, πρόσθεσε, και η ίδια στήριξη ''θα οδηγήσουν και στην υλοποίηση του μεγάλου στρατηγικού μας στόχου: την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, που θα επανενώνει την Κύπρο και το λαό μας, στα πλαίσια της ενωμένης Ευρώπης. Παραμένουμε αταλάντευτα προσηλωμένοι στο στόχο αυτό. Το στόχο της λύσης''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε περαιτέρω πως αυτό που σήμερα προέχει είναι να συνεχιστεί ένας δημοκρατικός, δημιουργικός και νηφάλιος διάλογος και να διαφυλαχθεί η ενότητα του λαού.

    ''Με βάθρο την ενότητα αυτή, ανεξάρτητα από διαφορετικές προσεγγίσεις και εκτιμήσεις, που είναι και φυσιολογικές και θεμιτές, θα προχωρήσουμε την επομένη του δημοψηφίσματος. Με απόλυτο σεβασμό στην κρίση του κυπριακού λαού. Με γνώμονα την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας και προκοπής'', δήλωσε τέλος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Παπανδρέου - Κυπριακό -------------------------- Ευρύτερη συμφωνία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων υπέρ του «ναι» στο σχέδιο Ανάν για το οποίο το ΠΑΣΟΚ είχε εκφράσει έγκαιρα- διαπίστωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με δήλωσή του μετά το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

    «Το ΠΑΣΟΚ πήρε θέση έγκαιρα και στο σωστό χρόνο με γνώμονα το εθνικό συμφέρον'', είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «παθητική ουδετερότητα» και για την απροθυμία της να τοποθετηθεί επί του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών το διάστημα κατά το οποίο τα κόμματα στην Κύπρο διαμόρφωναν τις θέσεις τους και όχι «κατόπιν εορτής».

    Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ολιγωρία και καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας» και είπε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί θα έπρεπε να είχαν συζητήσει και πριν τις διαπραγματεύσεις της Λουκέρνης. Πρόσθεσε ότι «χάθηκε πολύτιμος χρόνος από τη Λουκέρνη μέχρι σήμερα».

    Παπαρήγα - Κυπριακό ------------------ Τη θέση του ΚΚΕ κατά του σχεδίου Ανάν ως λύση για το Κυπριακό, εξέφρασε η ΓΓ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε αμέσως μετά τη σύσκεψη, η κ. Παπαρήγα είπε πως «η καλύτερη συμπαράστασή μας στον κυπριακό λαό, είναι με το 'όχι' στο σχέδιο Ανάν. Υποστηρίζουμε το 'όχι' γιατί το σχέδιο Ανάν δεν συγκροτεί μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, αλλά αντίθετα, συγκροτεί ένα διεθνές προτεκτοράτο στο δρόμο του πετρελαίου προς τη Μέση Ανατολή, κατά τη γνώμη μας χειρότερο του Κοσόβου και της Βοσνίας».

    «Η Κύπρος του σχεδίου Ανάν, θα είναι ένα 'μη-κράτος': Τριχοτομημένη ανάμεσα στα δύο συνιστώντα κράτη και τις βρετανικές βάσεις που κατοχυρώνονται και ενισχύονται, μετατρεπόμενη έτσι σε ένα αβύθιστο αεροπλανοφόρο που θα μπορούν να χρησιμοποιούν και οι ΗΠΑ. Κατοχυρώνεται το καθεστώς των εγγυήσεων, με δικαίωμα μονομερούς στρατιωτικής επέμβασης από την Τουρκία και με τη συμμετοχή ξένων δικαστών στο Ανώτατο Δικαστήριο», πρόσθεσε.

    Κωνσταντόπουλος- Κυπριακό ---------------------------- Την πλήρη υποστήριξη του Συνασπισμού στη θέση του ΑΚΕΛ για επιδίωξη αναβολής λίγων μηνών στα δημοψηφίσματα στην Κύπρο επί του σχεδίου Ανάν εξέφρασε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κωνσταντόπουλος σε δήλωσή του μετά το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της αναβολής.

    Ο κ. Κωνσταντόπουλος χαρακτήρισε ''θετική και χρήσιμη'' τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι «έγινε συζήτηση ουσιαστική, διάλογος, έκθεση απόψεων εκτιμήσεων αλλά και κριτικές παρατηρήσεις τόσο για το χθες όσο και για τη σημερινή κατάσταση αλλά και για την επόμενη μέρα. Ολοι έχουμε επίγνωση ότι η σημερινή κατάσταση δεν είναι η επιθυμητή, ότι υπάρχει ένταση, ότι υπάρχει κίνδυνος αντιπαραθέσεων και πλευρές δυσαρμονίας τόσο σε θέσεις όσο και σε χειρισμούς».

    Φερχόιγκεν - Διάσκεψη Δωρητών ----------------------------- Εάν δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού μέχρι το τέλος Απριλίου, τότε δεν θα υπάρξει λύση για πάρα πολύ καιρό, δήλωσε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, σημειώνοντας ότι η προπαρασκευαστική διεθνής διάσκεψη δωρητών, που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες για κάλυψη του κόστους της εφαρμογής μιας λύσης, κάλεσε τις δύο πλευρές στο νησί να πουν «Ναι» στα δημοψηφίσματα επί του σχεδίου Ανάν.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά την υψηλού επιπέδου συνάντηση, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι υπήρξε μια πρώτη εκτίμηση των αναγκών, που δείχνει ότι η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να συνεισφέρει δύο δισεκατομμύρια ευρώ σε περίοδο πέντε χρόνων, προσθέτοντας ότι η ΕΕ έχει ήδη προνοήσει για χορηγία 250 εκατομμυρίων ευρώ κατά τα επόμενα χρόνια.

    Ανακοίνωσε, επίσης, ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα θα συγκαλέσει μιαν επίσημη διάσκεψη δωρητών στις αρχές του Φθινοπώρου φέτος.

    Σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά απορρίψει το σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι η ΕΕ θα έχει την ευθύνη να φροντίσει ώστε να μην τιμωρηθούν για αυτό οι Τ/Κ, και προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις για την πλευρά που θα πει «Οχι», καθώς η κατάσταση στο νησί θα αλλάξει, όχι προς το καλύτερο για τον λαό.

    Ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι «έχουμε ολοκληρώσει την προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών και ήταν μια πολύ επιτυχής συνάντηση», προσθέτοντας ότι «δόθηκαν σήμερα το πρωί δύο πολύ σημαντικά μηνύματα».

    Το πρώτο μήνυμα, είπε, είναι ότι «ολόκληρη η διεθνής κοινότητα υποστηρίζει πλήρως το σχέδιο του ΟΗΕ για συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και ολόκληρη η διεθνής κοινότητα καλεί έντονα τις δύο κοινότητες στο νησί να αδράξουν τη μοναδική ευκαιρία και να ψηφίσουν Ναι στα δημοψηφίσματα που προβλέπονται για τις 24 Απριλίου».

    Ο Ιρλανδός Υπουργός για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντικ Ροσέ, ο οποίος εκπροσώπησε την ιρλανδική προεδρία της ΕΕ, είπε πως «η συνάντηση σήμερα ήταν πολύ θετική και υπάρχει η καθολική άποψη ότι το σχέδιο Ανάν είναι ένα σχέδιο που μπορεί να προταθεί στον λαό της Κύπρου».

    Ο εκπρόσωπος της τ/κ πλευράς Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τη διεθνή κοινότητα «για τα ενθαρρυντικά μηνύματα που έδωσαν σήμερα».

    «Τώρα εναπόκειται στους Κύπριους να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Απομένουν μόνο εννέα μέρες μέχρι τα ταυτόχρονα δημοψηφίσματα», είπε και επεσήμανε ότι η τ/κ πλευρά «υιοθέτησε σήμερα τον νόμο και οριστικοποίησε τις απαραίτητες ενέργειες» για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Φερχόιγκεν - Διάσκεψη δωρητών - Ομιλία ----------------------------------------- Εκκληση προς τους Κυπρίους όπως αξιολογήσουν προσεκτικά και αντικειμενικά την κατάσταση στο νησί και αποφασίσουν χωρίς προκαταλήψεις και συναισθηματισμούς, απηύθυνε χθες ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, σε ομιλία του στη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διάσκεψης δωρητών που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος υπογράμμισε πως στις 24 Απριλίου δεν τίθεται το ερώτημα ''είτε αυτή η λύση είτε κάποια άλλη'', αλλά το ερώτημα ''είτε αυτή η λύση είτε καμία άλλη για μεγάλο χρονικό διάστημα''.

    Είπε επίσης ότι η έλλειψη λύσης θα είναι επιζήμιο γεγονός για όλους.

    ''Όχι μόνο θα καταστρέψει τις ελπίδες πολλών Κυπρίων, αλλά θα εμβαθύνει την υφιστάμενη κατάσταση στο νησί και την διαίρεσή του και η διαχωριστική γραμμή θα καταστεί ντε φάκτο εξωτερικό σύνορο της ΕΕ'', είπε ο κ. Φερχόιγκεν.

    Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση μη λύσης, θα υπάρξει κανονισμός που θα καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους θα εφαρμόζονται οι κοινοτικοί νόμοι στη διαχωριστική γραμμή.

    Υπογράμμισε επίσης ότι το σχέδιο Ανάν βρίσκεται σε συμφωνία με τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η ΕΕ και ότι η βιωσιμότητά του έχει ενδυναμωθεί.

    Γουέστον - Διάσκεψη δωρητών - Προειδοποίηση προς Ε/Κ ---------------------------------------------------- Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε χθες ότι στην προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών, που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, οι συμμετέχοντες υπέδειξαν ότι οι πόροι για κάλυψη των άμεσων αναγκών μιας λύσης θα είναι διαθέσιμοι στον κυπριακό λαό, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές εγκρίνουν το σχέδιο Ανάν στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη το απόγευμα στις Βρυξέλλες, ο κ. Γουέστον σημείωσε ότι εάν το σχέδιο Ανάν γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό, τότε η διεθνής κοινότητα θα θέσει τους πόρους στη διάθεσή του, αλλά επεσήμανε πως εάν γίνει αποδεκτό από την τ/κ πλευρά και απορριφθεί από την ε/κ πλευρά, τότε οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να αμβλύνουν τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει μια τέτοια εξέλιξη στους Τ/Κ.

    Ο κ. Γουέστον είπε ότι «είχαμε ένα πολύ καλό πρωινό», σημειώνοντας ότι αυτό που του έκανε εντύπωση είναι το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα και τα κράτη μέλη της ΕΕ που πήραν το λόγο στην προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών ήταν «ξεκάθαροι στην άποψή τους ότι αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία για λύση, που συνάδει και με τη δική μας άποψη ότι είτε υπάρχει αυτή η λύση είτε δεν υπάρχει λύση».

    «Ηταν ομόφωνη η άποψη ότι είναι πολύ σημαντικό να αδράξουν αυτή την ευκαιρία τώρα και να βρεθεί μια λύση, που φυσικά ήταν υπέρ της θετικής ψήφου από τις δύο πλευρές στα δημοψηφίσματα», επεσήμανε.

    Ο κ. Γουέστον ανέφερε ότι «υπήρξαν αρκετές παρεμβάσεις από την Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Διεθνή Τράπεζα, που ήταν σύμφωνοι στην εκτίμησή τους ότι η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, όπως προνοείται στο τελικό σχέδιο, θα λειτουργούσε καλά στην ΕΕ».

    Πρόσθεσε ότι υπήρξε και η εκτίμηση ότι το σχέδιο Ανάν ήταν «οικονομικά λειτουργικό».

    ΗΠΑ - ΕΕ - Κυπριακό - Διάσκεψη δωρητών ------------------------------------- Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να διαθέσουν 400 εκατομμύρια δολάρια, που αντιστοιχεί στο 40% του ποσού που υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί για εφαρμογή του σχεδίου Ανάν, δήλωσε χθες ο Αντριου Νάτσιος, υπεύθυνος της αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης.

    Οπως εξήγησε, 100 εκατ. θα δοθούν αμέσως ενώ το υπόλοιπο ποσό των 300 εκατ. θα δοθεί σταδιακά, δεδομένου ότι το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων θα είναι θετικό.

    Ο κ. Νάτσιος σημείωσε ότι είναι πολύ ασύνηθες για την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης να διαθέτει ένα τόσο μεγάλο ποσό σε αναλογία έναντι του κόστους εφαρμογής του σχεδίου Ανάν.

    Σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της προπαρασκευαστικής διάσκεψης δωρητών αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού που πραγματοποιείται σήμερα στις Βρυξέλλες, ο κ. Νάτσιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα ΗΕ δεν θα συγκατανεύσουν σε αναβολή των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου.

    Βρετανία - ΕΕ - Διάσκεψη δωρητών - Κύπρος ------------------------------------------- Ο Βρετανός Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Τζον Πρέσκοτ ανακοίνωσε την πρόθεση της χώρας του να διαθέσει το ποσό των 31 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο της διάσκεψης δωρητών για εφαρμογή της λύσης του Κυπριακού, διπλωματικές πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ.

    Ο πρόθεση του Λονδίνου διατυπώθηκε από τον κ. Πρέσκοτ κατά τη διάρκεια της προπαρασκευαστικής διάσκεψης δωρητών σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Αλβαρο ντε Σότο - ΕΕ - Διάσκεψη δωρητών - Ομιλία ------------------------------------------------ Η προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών θα διαδραματίσει ένα καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη διευθέτησης του Κυπριακού δήλωσε από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται η διάσκεψη, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Πρόσθεσε ότι η υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι βρίσκεται στο πλευρό των Κυπρίων για πραγματοποίηση της επιθυμίας τους για μια βιώσιμη και διαρκή ειρήνη.

    Σε χαιρετισμό του στην προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών, ο κ. ντε Σότο απευθυνόμενος στους συμμετέχοντες είπε ότι ''σε αυτό το κρίσιμο σταυροδρόμι, η παρουσία σας εδώ μπορεί να διαδραματίσει ένα αποφασιστικό ρόλο στην επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού''.

    Πρόσθεσε ότι ''η έκφραση της υποστήριξής σας θα στείλει στο λαό της Κύπρου ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η διεθνής κοινότητα δωρητών βρίσκεται στο πλευρό τους για την πραγματοποίηση της επιθυμίας τους για μια βιώσιμη και διαρκή ειρήνη''.

    Ο Περουβιανός διπλωμάτης προέβη σε μια εκτενή αναφορά στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών που οδήγησαν στο τελικό κείμενο του σχεδίου Ανάν και το οποίο θα τεθεί σε δύο ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα ανάμεσα στην ε/κ και τ/κ κοινότητα.

    Πανίκος Πούρος - Διάσκεψη δωρητών - ΕΕ - Κύπρος ----------------------------------------------- Με τη λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου θα ανέρχονται στα 6,5 με 8 δις λίρες Κύπρου, δήλωσε χθες στο πλαίσιο της προπαρασκευαστικής διάσκεψης δωρητών στις Βρυξέλλες ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Πανίκος Πούρος.

    Αναλύοντας στους συμμετέχοντες στη διάσκεψη την οικονομική πτυχή της λύσης και το όραμα της Κύπρου για το οικονομικό της μέλλον, ο κ. Πούρος είπε ότι με το σχέδιο Ανάν οι οικονομικές ανάγκες θα είναι απέραντες και οι κίνδυνοι για την οικονομική σταθερότητα θα είναι ορατοί.

    ''Οι συνολικές χρηματοδοτικές ανάγκες υπολογίζονται στα 6,5 με 8 δις λίρες Κύπρου ή 11,0 με 13,5 δις Ευρώ που αντιστοιχεί στο 85% με 105% του ΑΕΠ ολόκληρης της Κύπρου'', είπε ο κ. Πούρος και σημείωσε πως μια γενναιόδωρη δέσμευση για οικονομική βοήθεια εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας θα βοηθούσε στη δημιουργία συνθηκών για μακροοικονομική σταθερότητα και πραγματοποίηση του οράματος για την μελλοντική Κύπρο.

    Πρόσθεσε πως οι οικονομικές ανάγκες θα απορρέουν μεταξύ άλλων από το κόστος μετεγκατάστασης όσων διαμένουν σε περιοχές υπό αναπροσαρμογή, από την επανεγκατάσταση στην πόλη της Αμμοχώστου και τη δημιουργία εκεί μιας σωστής υποδομής, από τις πρόνοιες για οικονομικά κίνητρα επιστροφής Τούρκων εποίκων στην Τουρκία, από την οικοδόμηση των ομοσπονδιακών κτιρίων, τα έξοδα για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και την αποζημίωση περιουσιών.

    Ελληνας ΥΦΕΞ - ΕΕ- Διάσκεψη δωρητών - Κύπρος -------------------------------------------- Εάν ορισμένα κεντρικά σημεία σε κάποιες πτυχές του σχεδίου Ανάν λαμβάνονταν υπόψη, δεν θα υπήρχε σήμερα αυτή η κατάσταση ανάμεσα στους Ε/Κ, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους απορρίπτουν το σχέδιο Ανάν.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ευριπίδης Στυλιανίδης σε παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η Ελλάδα στηρίζει τους στόχους της διάσκεψης δωρητών, λέγοντας ότι είναι έτοιμη να συμβάλει στις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας να αντιμετωπίσει τις οικονομικές ανάγκες για μια επιτυχή εφαρμογή της συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

    Αμπντουλατίφ Σενέρ - ΕΕ - Διάσκεψη δωρητών - Κύπρος ---------------------------------------------------- Η Τουρκία είναι έτοιμη να τιμήσει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν για αυτήν από το σχέδιο Ανάν, σε περίπτωση που το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων της 24ης Απριλίου είναι θετικό και στις δύο κοινότητες, δήλωσε χθες ο Τούρκος Αντιπρόεδρος και Υπουργός Επικρατείας Αμπντουλατίφ Σενέρ.

    Σε ομιλία του στην προπαρασκευαστική διάσκεψη δωρητών στις Βρυξέλλες, ο κ. Σενέρ είπε ότι η εφαρμογή του σχεδίου Ανάν χρήζει της οικονομικής δέσμευσης της διεθνούς κοινότητας, σημειώνοντας πως το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής βοήθειας θα δοθεί για σκοπούς της μετεγκατάστασης Τ/Κ.

    ''Γύρω στις 50.000 Τ/Κ επηρεάζονται από τις εδαφικές αναπροσαρμογές και επιπρόσθετα περίπου 25.000 Τ/Κ θα μετακινηθούν σύμφωνα με τις εδαφικές πρόνοιες του σχεδίου. Δηλαδή περίπου το ένα τρίτο των Τ/Κ'', είπε ο κ. Σενέρ.

    Είπε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να εργαστεί μαζί με την ΕΕ, την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλους διεθνείς οργανισμούς, όπως και την Ελλάδα, τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, για να προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεται για σκοπούς μετεγκατάστασης.

    Ραούφ Ντενκτάς - Τουρκική Εθνοσυνέλευση ---------------------------------------- Το ''όχι'' στο σχέδιο Ανάν διατύπωσε εκ νέου ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, αυτή τη φορά ενώπιον της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.

    Κατά την πολυσυζητημένη ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο ο Ραούφ Ντενκτάς εξέφρασε βεβαιότητα πως η τ/κ πλευρά θα εκφράσει τη διαφωνία και όχι τη συμφωνία της στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Ο Τ/Κ ηγέτης ευχαρίστησε τους Τούρκους βουλευτές που του παρείχαν την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του για το Κυπριακό κατά την κρίσιμη αυτή περίοδο, λέγοντας πως στις 24 Απριλίου θα διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα που θα κρίνει τη μοίρα του ψευδοκράτους.

    Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα επηρεαστεί από την έμπνευση του τουρκικού Τύπου, κατά την έκφρασή του, ενώ πρόσθεσε ότι μετά από αυτή την ημερομηνία ενδεχομένως το ψευδοκράτος του να εξαφανιστεί. Για αυτό, είπε, ''είμαι εδώ για να μην επιτρέψω να συμβεί κάτι τέτοιο''.

    Εξάλλου πριν από την αναχώρησή του για την Αγκυρα ο Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει το ''νομοσχέδιο'' για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου για το Σχέδιο Ανάν, το οποίο υπέγραψε τελικά η λεγόμενη πρόεδρος της βουλής των κατεχομένων Φατμά Εκένολγου.

    Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν - Αναγνώριση ψευδοκράτους ----------------------------------------------- Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ δήλωσε χθες ότι εάν το δημοψήφισμα στην Κύπρο στις 24 Απριλίου έχει αρνητική έκβαση στην ελληνική κυπριακή πλευρά, τότε η χώρα του ''θα είναι από τις πρώτες που θα αναγνωρίσουν'' το ψευδοκράτος.

    Οπως αναφέρει στην ηλεκτρονική της έκδοση η τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ», ο Αζερμπαϊτζανός Πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται στην Αγκυρα για επίσημη επίσκεψη, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους σήμερα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο είπε ότι ''εάν στο δημοψήφισμα που θα γίνει στις 24 Απριλίου στην Κύπρο η ε/κ πλευρά πει όχι, ενώ η τ/κ πλευρά πει ναι, τότε η χώρα μου θα είναι από τις πρώτες που θα αναγνωρίσουν'' το ψευδοκράτος.

    Σε ερώτηση για τη στάση της χώρας του εάν στο δημοψήφισμα το ψευδοκράτος πει ναι και η ε/κ πλευρά πει όχι, ο κ. Αλίγιεφ απάντησε ότι η στάση της χώρας του εξαρτάται από τη στάση της «αδελφής χώρας» Τουρκίας.

    Ιακώβου - Πρωθυπουργός Ελλάδας - Πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν ------------------------------------------------------ Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μέσα από τη χθεσινή του δήλωση για τη στάση την ελληνικής κυβέρνησης, έναντι του σχεδίου Ανάν, προσπάθησε να ερμηνεύσει το ίδιο το σχέδιο, μέσα στις δυνατότητες που δυνατό να προσφέρει η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ένα συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ στην Αγκυρα περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους σε περίπτωση που η ε/κ πλευρά πει όχι στο δημοψήφισμα, ο κ. Ιακώβου διευκρίνισε πως ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν στη δήλωσή του είπε πως εάν οι Ε/Κ πουν όχι στο δημοψήφισμα, η χώρα του θα είναι από τις πρώτες που θα αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και όχι η πρώτη, προσθέτοντας πως δεν θα πρέπει να παίρνουμε τέτοιου είδους δηλώσεις τοις μετρητοίς.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, πριν την αναχώρησή του για το Δουβλίνο για την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε πως εκεί «θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για διμερείς επαφές, ενώ «μετά το Δουβλίνο» θα μεταβεί στη Μόσχα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ρώσο ομόλογό του.

    ''Η Ρωσία είναι ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ασκεί σημαντική επιρροή σε όσα γίνονται εκεί για αυτό θέλουμε να ανταλλάξουμε απόψεις μαζί τους'', είπε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως πολλά ακούγονται, όπως ότι θα γίνει μια έκτακτη συνεδρία, άποψη με την οποία κάποιοι άλλοι διαφωνούν. Μάλλον, πρόσθεσε, ''δεν θα υπάρξει μέχρι την 28η Απριλίου νέα συνεδρία».

    Γκιουλ - Αναγνώριση ψευδοκράτους ------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι το ψευδοκράτος πρέπει να αναγνωριστεί διεθνώς σε περίπτωση που οι Τ/Κ ψηφίσουν ''ναι'' και οι Ε/Κ ''όχι'' στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου για το σχέδιο Ανάν.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγιεφ ότι σε τέτοια περίπτωση η χώρα του είναι έτοιμη να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, ο κ. Γκιουλ είπε ότι ''τότε η Τουρκία θα κάμει ό,τι μπορεί για την αναγνώριση, αρχίζοντας από τις φιλικές μας χώρες''.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι σε τέτοια περίπτωση, πρέπει επίσης ''να αρθούν όλα τα εμπάργκο και τα εμπόδια''.

    Ραούφ Ντενκτάς - Δηλώσεις Αλίγιεφ ------------------------------------- Η δήλωση στην Αγκυρα του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγιεφ, ότι η χώρα θα αναγνωρίσει το ψευδοκράτος στην περίπτωση που υπάρξει αρνητική απάντηση των Ε/Κ και θετική απάντηση των Τ/Κ στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, μπορεί να θεωρηθεί ως πίεση στους Ε/Κ, δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του για την Αγκυρα, όπου το απόγευμα θα προσφωνήσει την τουρκική εθνοσυνέλευση, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι αν τα ''αδελφά έθνη'' αναγνώριζαν το ψευδοκράτος, ''τότε αυτό θα μπορούσε να φέρει μια πιο ισοζυγισμένη συμφωνία με τους Ε/Κ''.

    Ο κ. Ντενκτάς επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι όσο η διεθνής κοινότητα θεωρεί τους Ε/Κ ως τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, ''οι Ε/Κ θα μπορούν να καταλάβουν όλη την Κύπρο'' και υποστήριξε πως οι Ε/Κ υπέβαλαν αίτηση ένταξης στην ΕΕ για αυτό ακριβώς το λόγο.

    Πρόεδρος Φιλιππινών - Κυπριακό - Διαπιστευτήρια ------------------------------------------------------ Η Πρόεδρος των Φιλιππίνων Gloria Macapacal-Arroyo δεχόμενη τα διαπιστευτήριά του νέου Πρεσβευτή της Κύπρου στις Φιλιππίνες με έδρα το Πεκίνο Πέτρου Κέστορα ευχήθηκε επίτευξη βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι οι Φιλιππίνες ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις.

    Ο κ. Κέστορας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για τη σταθερή υποστήριξη των Φιλιππίνων για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

    Υπουργείο Συγκοινωνιών - Τελετή Παράδοσης - Δηλώσεις ------------------------------------------------------------ Σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο κλίμα ο απερχόμενος Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας παρέδωσε το Υπουργείο, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής, στον Γιώργο Λιλλήκα που παραμένει ταυτόχρονα και Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Στις δηλώσεις ενώπιον του δημοσιογράφων και του προσωπικού του Υπουργείου, ο κ. Καζαμίας είπε ότι όλες οι εκκρεμότητες του Υπουργείου σε σχέση με το εναρμονιστικό έργο έχουν τακτοποιηθεί και επανέλαβε το σεβασμό του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, το Υπουργικό Συμβούλιο και τους συνεργάτες του Προέδρου γενικότερα.

    Ο κ. Λιλλήκας με βουρκωμένα μάτια είπε ευελπιστεί να φανεί αντάξιος του προκατόχου του, προσθέτοντας ότι η φιλία που τον συνδέει με τον κ. Καζαμία θα συνεχιστεί.

    Μιλώντας στην τελετή παράδοσης, ο κ. Καζαμίας είπε πως νοιώθει συγκινημένος από τη στιγμή αυτή, προσθέτοντας ότι ''είμαι υποχρεωμένος να μη συνεχίσω από τη θέση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων''.

    ΕΕ - Διεύρυνση - Παραδοσιακά ποτά ----------------------------------- Η τιμή της ζιβανίας θα αυξηθεί μεταξύ 60% και 70% μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω της αναπροσαρμογής προς τα πάνω της έμμεσης φορολογίας.

    Την επισήμανση αυτή κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες σχετικά με τις συνέπειες της διεύρυνσης στις τιμές διαφόρων παραδοσιακών.

    Οπως τονίζεται η τιμής της ζιβανίας θα αυξηθεί λόγω της νέας έμμεσης φορολογίας που θα επιφέρει η ένταξη.

    Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος ------------------------------------- Με θετικό πρόσημο έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις έντονες ενδοσυνεδριακές πιέσεις που δέχθηκε και οι οποίες οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη πλησίον των 79,33 μονάδων, τιμή που αποτελεί τη χαμηλότερη της αγοράς κατά τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Ο Γενικός Δείκτης, ως αποτέλεσμα των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στους τραπεζικούς τίτλους στην τελευταία μια ώρα της συνάντησης, κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,13%, κλείνοντας στις 81,35 μονάδες. Σημαντική αύξηση σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία ανήλθε στο 1,4 εκατομμύριο λίρες.

    Μικρά κέρδη της τάξης του 0,34% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 348,5 μονάδες.

    Κύπελλο - Πρόκριση ΑΠΟΕΛ - Αποκλεισμός Ανόρθωσης -------------------------------------------------- Ο ΑΠΟΕΛ συμπλήρωσε την τετράδα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο μετά την ισοπαλία 1-1 που έφερε χθες βράδυ στο ΓΣΠ.

    Στον πρώτο αγώνα στο στάδιο Αντώνης Παπαδόπουλος η λευκωσιάτικη ομάδα είχε κερδίσει την Ανόρθωση με 1-0.

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση

    [08] (K) Ποδοσφαιρικό Κύπελλο Κύπρου - Κλήρωση ημιτελικών

    Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, και η ΑΕΛ τον ΑΠΟΕΛ στους ημιτελικούς του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    [09] (Κ) Ποδοσφαιρικό Κύπελλο Κύπρου - Κλήρωση ημιτελικών (2)

    Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό, και η ΑΕΛ τον ΑΠΟΕΛ στους ημιτελικούς του ποδοσφαιρικού Κυπέλλου Κύπρου.

    Η κλήρωση έγινε πριν από λίγο στο ΓΣΠ, στη Λευκωσία.

    Λόγω του δημοψηφίσματος στις 24 Απριλίου, η διεξαγωγή των ημιτελικών επαναπρογραμματίστηκε ώστε οι πρώτοι αγώνες να γίνουν στις 4/5 Μαϊου και οι επαναληπτικοί στις 8/9 Μαϊου. Οι αγώνες θα είναι νυχτερινοί.

    [10] (K) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Δημοψήφισμα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι στις 24 Απριλίου ''θα πάρουμε μια απόφαση που θα καθορίσει και το ρουν της ιστορίας της πατρίδας μας'' για αυτό τόνισε την ανάγκη για ''ηρεμία και νηφαλιότητα στην αντιπαράθεση απόψεων''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''όλος ο πολιτισμένος κόσμος πιστεύει στη δημοκρατική αρχή, έχουν γίνει δημοψηφίσματα και σε άλλες χώρες, φυσικά υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αυτή είναι η πεμπτουσία της Δημοκρατίας''.

    Ομως, πρόσθεσε, η απόφαση της πλειοψηφίας, είναι εκείνη που ακολουθείται χωρίς εξοστρακισμό της μειοψηφίας: ''Απεναντίας ενσωμάτωσή της γιατί μετά τις 24 Απριλίου ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα θα χρειαστούμε όλοι, όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του. Κοινός αγώνας, για την περαιτέρω πορεία και την αντιμετώπιση των όποιων αντίξοων συνεπειών θα υπάρξουν είτε με το ναι είτε με το όχι''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε σε δύο κανόνες που πρέπει να τονιστούν: ''ηρεμία και νηφαλιότητα στην αντιπαράθεση απόψεων πριν το δημοψήφισμα και άμεση ετοιμότητα για ήρεμη κοινή πορεία μετά τις 24 Απριλίου''.

    [11] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7015            1,7117
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0342            2,0462
    Λίρα Αγγλίας                     1,1365            1,1432
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     220,4100        222,1729
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7435          2,7647
    Δολάριο Καναδά                     2,7345          2,7563
    Κορώνα Δανίας                     12,6582         12,7551
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0845         14,1844
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6250         15,7480
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6399          2,6610
    
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΝΕΟ - Σχέδιο Ανάν

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι είναι ''εντελώς αβάσιμα, απαράδεκτα και ασύστολα ψεύδη'' τα όσα αφήνονται να διαρρεύσουν για τα όσα συζητήθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο και ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήθεν θυσίασε την Καρπασία και ότι απέφυγε να διαπραγματευθεί το συγκεκριμένο θέμα, προκειμένου να απορρίψει το σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις του σήμερα μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, τον οποίο επισκέφθηκε στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο για να του ευχηθεί ''Χρόνια Πολλά'' και για να ανταλλάξουν απόψεις πάνω στις τρέχουσες εξελίξεις, ο κ. Κουτσού επέκρινε όσους προβαίνουν σε τέτοιες διαδόσεις, κινδυνολογώντας ταυτοχρόνως για τις συνέπειες που θα έχει εις βάρος των Ελληνοκυπρίων τυχόν απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωθυπουργός Ελλάδας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε ότι οι διαφορετικές απόψεις Αθήνας και Λευκωσίας σε σχέση με το σχέδιο Ανάν δεν σημαίνουν ρήξη, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει συμπόρευση μετά το δημοκρατικό ναι ή όχι των Κυπρίων πολιτών.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Προπαρασκευαστική Διάσκεψη Δωρητών

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε εκτίμηση προς τα κράτη και τους οργανισμούς που έχουν δηλώσει πρόθεση να συνδράμουν οικονομικά στη λύση του Κυπριακού.

    [15] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Δηλώσεις - Άγκυρα

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, υποστήριξε σήμερα ότι όλοι επιθυμούν όπως η "τ/κ κοινότητα τιμωρηθεί για τα προβλήματα που υπάρχουν εδώ και 40 χρόνια στην Κύπρο".

    Ο κατοχικός ηγέτης προέβη σε δηλώσεις κατά την αναχώρηση του από την Άγκυρα όπου χθες προσφώνησε την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    Στις δηλώσεις, ο κ. Ντενκτάς αναφέρθηκε στον τέως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και στην απόφαση του να υπερασπίσει το σχέδιο Ανάν και δήλωσε: «Ενώ ο κ. Κληρίδης είπε το ναι εγώ ως πρόεδρος σας, σας λέω να με ακούσετε και να ψηφίσετε όχι».

    [16] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,92  (-0,53)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    589.212
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    189.040    346,70  (-0,52)
    FTSE Med 100 **                             6.448,81  ( 0,52)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    142.493    100,52  (-0,68)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.106     71,84  ( 0,35)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        505     15,81  (-1,06)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     32.036     54,18  (-0,31)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.888     53,78  (-2,27)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.594     22,59  ( 1,12)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.941     67,33  (-1,04)
    Ετ. Πληροφορικής              £      1.579      2,70  ( 0,75)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     12.299      9,31  (-0,32)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     11,73  (-0,34)
    Ξενοδοχεία                    £     21.564     31,71  (-1,28)
    Αλλες Εταιρείες               £     37.079     66,67  (-0,30)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Αναστασιάδης - Συνέδριο ΔΗΣΥ - Απόφαση - Δηλώσεις

    Με τη χθεσινή απόφαση για θετική ψήφο στο δημοψήφισμα ο ΔΗΣΥ επέλεξε ''ένα δύσκολο αλλά εθνικά υπαγορευόμενο δρόμο'' δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο δρόμος αυτός στις ''ιστορικές αυτές ώρες θα διαδραματίσει σημαντικά στις ορθές αποφάσεις που ο λαός καλείται να πάρει αλλά και θα βοηθήσει ώστε να φθάσουμε ακόμη πιο κοντά στην επανένωση της πατρίδας μας''.

    [18] (Κ) "Κερύνεια - Ελευθερία'' - Αθήνα 2004 - Απόπλους αύριο

    Εν μέσω των κρίσιμων εξελίξεων που σημειώνονται στο Κυπριακό, αποπλέει αύριο από το λιμάνι της Αρχαίας Αμαθούντας στη Λεμεσό το 2ο πιστό αντίγραφο του πλοίου ''Κερύνεια ΙΙ'', το ''Κερύνεια - Ελευθερία'' το οποίο θα μεταφέρει στην ελληνική πρωτεύουσα συμβολικά δώρα από τις έξι πόλεις της Κύπρου με την ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004.

    Το ''Κερύνεια - Ελευθερία'' θα σκίζει τα γαλανά νερά του Αιγαίου ως πλωτός πρεσβευτής της ειρήνης φορτωμένο λάδι από το Δήμαρχο Κερύνειας, αμύγδαλα από το Δήμαρχο Λευκωσίας, σιτάρι από το Δήμαρχο Αμμοχώστου, πορφύρα από το Δήμαρχο Λάρνακας, κρασί από το Δήμαρχο Λεμεσού, ελιές από το Δήμαρχο Πάφου ενώ το Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Τύχωνα στο οποίο υπάγεται η Αρχαία Αμαθούντα θα δωρίσει στην ολυμπιακή πόλη χαρούπια.

    Αναζητώντας τα παλιά γνώριμα αχνάρια της καταγωγής του, το ''Κερύνεια - Ελευθερία'' αφού περάσει την Κυριακή 18 Απριλίου από την Πάφο θα συνεχίσει το ταξίδι του προς Ρόδο, Σύμη, Κω, Κάλυμνο, Λέρο, Λειψούς, Πάτμο, Χίο, Τήνο και Σύρο για να φτάσει στις 14 Μαΐου στο λιμάνι του Πειραιά μετά από ταξίδι 715 ναυτικών μιλίων.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2004

    Νέο χαμηλότερο επίπεδο για το 2004 κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δίνοντας συνέχεια στο ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα των τελευταίων συναντήσεων. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή πτώση της τάξης του 0,53%, κλείνοντας στις 80,92 μονάδες. Το ιδιαίτερα περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον διατήρησε την αξία των συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 589 χιλιάδων λιρών.

    [20] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Επιστροφή από Αγκυρα

    Την πάγια θέση του ότι το σχέδιο Ανάν θα καταργήσει το ψευδοκράτος και θα τερματίσει τη λεγόμενη κυριαρχία του, επανέλαβε σε δηλώσεις και την επιστροφή του από την Αγκυρα ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Ισχυρίστηκε ότι όλα τα δικαιώματα που φαίνεται ότι παραχωρούνται στην τουρκική πλευρά θα καταστούν άκυρα με την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και υποστήριξε πως η Τουρκία δεν θα μπορεί να επέμβει στην Κύπρο, όταν το νησί ενταχθεί στην ΕΕ, εάν οι Ε/Κ συμπεριφερθούν όπως συμπεριφέρθηκαν το 1963.

    [21] (Κ) ΕΕ - Πληθωρισμός - Μάρτιος - Κύπρος

    Νέα θεαματική πτώση σημείωσε ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός στην Κύπρο το Μάρτιο, όπου κυμάνθηκε στο 0,1% έναντι 1,4% που ήταν το Φεβρουάριο. Η επίδοση της Κύπρου ήταν η τρίτη καλύτερη μεταξύ των 15 κρατών μελών και των 10 προσχωρουσών χωρών μετά τη Φιλανδία και τη Λιθουανία.

    [22] (Κ) ΕΕ - ΑΕΠ - Κύπρος - Δ' τρίμηνο 2003

    Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της Κύπρου αυξήθηκε κατά 2,5% το τέταρτο τρίμηνο του 2003 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2002. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για την εξέλιξη του ΑΕΠ στις προσχωρούσες χώρες, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

    [23] (Κ) Μολυβιάτης - Φερχόιγκεν - Συνομιλία


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 16 April 2004 - 17:49:24 UTC