Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Σχέδιο Ανάν : "Το μόνο και το τελευταίο" (1)
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα - Δήλωση Μπάουτσερ (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)
  • [03] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Δημοψηφίσματα - Εκπρόσωπος - Δήλωση
  • [04] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ανταμ Ιριλάι - Δημοψήφισμα - Εμπάργκο

  • [01] (Κ) Μπάουτσερ - Σχέδιο Ανάν : "Το μόνο και το τελευταίο" (1)

    Το σχέδιο Ανάν της 31ης Μαρτίου για λύση του Κυπριακού είναι το μόνο και το τελευταίο, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, προσθέτοντας ότι κατά την άποψη της Ουάσιγκτον "η διευθέτηση είναι αυτή ή καμιά".

    Ο κ. Μπάουτσερ εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πολιτικοί ηγέτες και ο κυπριακός λαός θα λάβουν πλήρως υπόψη "τις σοβαρές, ιστορικές και μη αναστρέψιμες συνέπειες από την απώλεια της ευκαιρίας αυτής για επίτευξη διευθέτησης".

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Σχέδιο Ανάν - Δημοψήφισμα - Δήλωση Μπάουτσερ (ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ)

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΠΑ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ ΡΙΤΣΑΡΝΤ ΜΠΑΟΥΤΣΕΡ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ 12 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2004

    Υποστήριξη ΗΠΑ για Δημοψήφισμα

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες επαναλαμβάνουν τη σταθερή υποστήριξή τους για τη Συνολική Διευθέτηση του Κυπριακού Προβλήματος που ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν παρουσίασε στα μέρη στις 31 Μαρτίου στην Ελβετία. Το σχέδιο εκείνο υπήρξε η κορύφωση των συνομιλιών μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων καθώς επίσης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Είναι το μόνο σχέδιο και είναι το τελικό σχέδιο. Υπήρξαν εικασίες μεταξύ των Κυπρίων ότι θα ήταν δυνατό να υπάρξουν άλλα εναλλακτικά σχέδια. Κατά την άποψή μας δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές επιλογές από το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα της 31ης Μαρτίου. Η διευθέτηση είναι αυτή ή καμιά.

    Η διευθέτηση αντιπροσωπεύει ένα συμβιβασμό μεταξύ των μερών, στον οποίο κανένα μέρος δεν πήρε όλα όσα επεζήτησε, αλλά ο οποίος προσέφερε σαφή κέρδη και για τις δύο πλευρές. Οι Κύπριοι τώρα έχουν μια ιστορική απόφαση ενώπιόν τους: στις 24 Απριλίου θα έχουν την ευκαιρία να υποστηρίξουν το σχέδιο διευθέτησης. Κατά την άποψή μας, ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια την οποία οι Κύπριοι αξίζουν είναι μέσω αυτού του σχεδίου διευθέτησης. Το σχέδιο αυτό θα οδηγήσει στην αποχώρηση μεγάλου αριθμού Τούρκων στρατιωτών που βρίσκονται στο νησί, την επιστροφή υπό την επιτήρηση των Ηνωμένων Εθνών εδάφους πίσω στους Ελληνοκυπρίους, και την αποκατάσταση ή και την αποζημίωση περιουσίας στους πρώην ιδιοκτήτες της. Περισσότεροι από 120.000 Ελληνοκύπριοι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα πρώην σπίτια τους. Οι Τουρκοκύπριοι επίσης θα επωφεληθούν με σαφείς τρόπους, που περιλαμβάνουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου ταυτόχρονα με τους Ελληνοκυπρίους, και τη δυνατότητα να αποφασίζουν μόνοι τους για την τεράστια πλειοψηφία των θεμάτων που τους επηρεάζουν.

    [03] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Δημοψηφίσματα - Εκπρόσωπος - Δήλωση

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών προχωρεί με τη διεξαγωγή των χωριστών δημοψηφισμάτων στην Κύπρο στις 24 Απριλίου, δήλωσε απόψε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών η Εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού Μαρί Οκάμπε.

    Η Εκπρόσωπος είπε ότι ο ΟΗΕ έχει ενημερωθεί από το ΑΚΕΛ σχετικά με τη θέση της Κεντρικής του Επιτροπής υπέρ της αναβολής των δημοψηφισμάτων.

    Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτή και άλλες εξελίξεις, πρόσθεσε η κ. Οκάμπε.

    Οπως σημείωσε, στις 13 Φεβρουαρίου συμφωνήθηκε ότι τα δημοψηφίσματα πρέπει να διεξαχθούν πριν από την 1η Μαϊου. Η ημέρα των δημοψηφισμάτων ορίστηκε από το Γενικό Γραμματέα στις 31 Μαρτίου στην Ελβετία κατόπιν διαβουλεύσεων με τα μέρη της συμφωνίας της 13ης Φεβρουαρίου, συνέχισε.

    [04] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ανταμ Ιριλάι - Δημοψήφισμα - Εμπάργκο

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών διέψευσε απόψε δημοσιεύματα, αποδιδόμενα σε αξιωματούχο του Υπουργείου που δεν κατονομάζεται, σύμφωνα με τα οποία το εμπάργκο σε βάρος των κατεχομένων θα αρθεί σε περίπτωση που οι Τουρκοκύπριοι ψηφίσουν υπέρ του σχεδίου Ανάν και οι Ελληνοκύπριοι εναντίον στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου.

    Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι δεν πιστεύει πως ειπώθηκε κάτι τέτοιο από τον ανώνυμο αξιωματούχο του Υπουργείου του.

    "Αυτό το οποίο προσπαθούσε να πει ήταν ότι εάν το δημοψήφισμα αποτύχει και εάν η Κύπρος εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου διαιρεμένη, τότε θα υπάρξει, νομίζω, βαρύ οικονομικό πλήγμα στο βορρά, και αυτό θα ήταν ατυχές".

    Αλλά, πρόσθεσε, δεν υπήρξε εισήγηση ή δέσμευση για άρση των κυρώσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΘΘ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 12 April 2004 - 19:49:05 UTC