Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΝΕΟ - Παγκύπριο Συνέδριο - Δημοψήφισμα
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Κίνηση Πολιτών - Σχέδιο Ανάν - Συλλαλητήριο
  • [05] (Κ) ΗΠΑ - Πάουελ - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα

  • [01] (Κ) ΝΕΟ - Παγκύπριο Συνέδριο - Δημοψήφισμα

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα ----------------------- Μια πανεθνική διάσκεψη για τη στάση της ε/κ πλευράς στο δημοψήφισμα δεν θα βοηθούσε και θα έβαζε την Ελλάδα σε πολύ μεγάλες δυσκολίες, οι οποίες πρέπει να αποφευχθούν, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι θα έχει σειρά επαφών με την ελληνική κυβέρνηση προτού ανακοινώσει στον λαό τις εκτιμήσεις του για το τελικό σχέδιο Ανάν.

    ''Γιατί δηλαδή τις δικές μας ευθύνες να τις μετακυλήσουμε στην Ελλάδα που είναι δυνατόν να προκαλέσει άλλες επιπτώσεις'', διερωτήθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ερωτηθείς μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αν μια πανεθνική διάσκεψη θα ήταν βοηθητική.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέδωσε σε ''ευσεβοποθισμούς μερικών'' τις φήμες που μεταδόθηκαν στα ελληνικά ΜΜΕ περί παραίτησής του, και ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα για επαφές.

    Σε ερώτηση αν εκτιμά ότι το ρεύμα αρνητισμού που φαίνεται να υπάρχει στη κοινή γνώμη για το σχέδιο Ανάν θα εξισορροπηθεί όσο πλησιάζει η μέρα του δημοψηφίσματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν μπορεί να προβεί σε εκτιμήσεις, σημειώνοντας ότι ''αυτό το σχέδιο είναι γνωστό σε όλο τον κόσμο''.

    ''Δεν πιστεύω στην ιστορία της Κύπρου ποτέ άλλο πολιτικό έγγραφο να έχει αναλυθεί σε τέτοια έκταση, να έχει μεταφραστεί, να κυκλοφορήσει. Αυτοί οι οποίοι ενδιαφέρονται δεν έχουν δικαιολογία ότι δεν το γνωρίζουν, το γνωρίζουν πάρα πολύ καλά'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Παραδέχτηκε ωστόσο ότι υπάρχουν ''κομμάτια βεβαίως του σχεδίου που δεν είναι εύκολα κατανοητά από τον κοινό πολίτη'', προσθέτοντας ότι ''αυτό όμως δεν μπορούμε να το αναγάγουμε και να λέμε ο πολίτης είναι συγχυσμένος, ο πολίτης δεν είναι ενημερωμένος''.

    ''Αυτά'', συνέχισε, ''είναι προσχήματα, ο πολίτης ποτέ δεν είχε υπόψη του ένα έγγραφο σε τόση έκταση, σε τόσο λεπτομερή ανάλυση και δεν είναι ποτέ τόσο καλά ενημερωμένος''.

    Σε ερώτηση αν ο πολίτης πρέπει να έχει καθαρά συναισθηματικό κριτήριο ή να κοιτάξει την επόμενη ημέρα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''όλοι βλέπουμε την επόμενη μέρα''.

    ''Αλίμονο, θα είμαστε άσοφοι όλοι και εμείς ως ηγεσία και οι πολίτες αν δεν εκτιμούμε την επόμενη ημέρα με τις πιθανές επιπτώσεις'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''πρέπει να σταθμιστούν σωστά και οι συνέπειες ενός ναι όπως και οι συνέπειες ενός όχι''

    Σημείωσε ωστόσο ότι ''εκείνο που γίνεται κάποτε είναι να λεν ότι δεν πρέπει να πανικοβαλλόμαστε αλλά με το να επισείουν τους κινδύνους ουσιαστικά προκαλούν πανικό στον κόσμο και πιστεύω αυτό δεν είναι σωστό'' και κάλεσε εκ νέου τον λαό ''με ψυχραιμία, με σωφροσύνη, με αυτοσυγκράτηση να μελετήσει το σχέδιο και να αποφασίσει''.

    Σε ερώτηση αν νοιώθει πίεση από τον διεθνή παράγοντα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά και εξήγησε πως ''ο διεθνής παράγοντας έχει τη σαφή προτίμηση να βρεθεί η λύση του Κυπριακού με το σχέδιο Ανάν'', κάτι που, όπως είπε, ''είναι γνωστό και δεν είναι τίποτε το μυστικό''.

    ''Και εμείς θα αποφασίσουμε, όπως σας είπα, κρίνοντας όλες τις συνθήκες, όλα τα δεδομένα και σίγουρα συνυπολογίζοντας και τις συνέπειες τόσο ενός 'Ναι' όσο και ενός 'Οχι'''.

    Ερωτηθείς αν νοιώθει απογοητευμένος από την τελική έκβαση των συνομιλιών, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αυτό που είπε είναι ότι ''το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Μπούργκενστοκ έχει δώσει πάρα πολλά στην τ/κ πλευρά, σε σύγκριση με τις δικές μας αλλαγές που πετύχαμε'', προσθέτοντας ότι συγκριτικά οι αλλαγές που πήρε η τ/κ πλευρά είναι ''πολύ πιο σημαντικές αυτές που πήρε η ε/κ πλευρά''.

    Σχολιάζοντας την προχθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η αρχική πρόταση ήταν να γίνει μια ενημέρωση του Σώματος για τις συνομιλίες.

    ''Μετά η πρόσθεση ήταν, αν όχι να πάρουν επικύρωση του σχεδίου, τουλάχιστον να βγει ένας χαρακτηρισμός του σχεδίου αν είναι ισορροπημένο και δίκαιο ή όχι'', είπε.

    Ανέφερε ακόμη πως ''από την αρχή αρκετά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας είπαν ότι δεν είναι δουλειά του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφού δεν μετείχε στις διαπραγματεύσεις''.

    ''Πώς μπορούσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επικυρώσει αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων για τις οποίες δεν γνώριζαν ή δεν είχαν πάρει μέρος;'' διερωτήθηκε.

    Πρόσθεσε ότι ''όσον αφορά τους χαρακτηρισμούς βγήκε η απόφαση που γνωρίζετε, ότι είναι θέμα των Κυπρίων''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Διάγγελμα ------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι θα απευθύνει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό όταν ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις του με τα κυπριακά και ελληνικά κόμματα, καθώς και με την ελληνική κυβέρνηση, σχετικά με το τελικό σχέδιο Ανάν.

    Σε δηλώσεις πριν τη συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως θα μιλήσει και θα πει την άποψή του στον λαό και εναπόκειται στον λαό αν θα ακούσει τι θα του πει ή εάν θα έχει δική του άποψη.

    Σε ερώτηση αν αυτό θα γίνει σύντομα, καθώς ο λαός ανυπομονεί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ''Βεβαίως. Και εγώ (ανυπομονώ) περισσότερο από τον κόσμο''.

    ''Εχω άλλωστε και μεγαλύτερη ευθύνη. Αλλά πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μου και με τα (κυπριακά) κόμματα, και με τα πολιτικά κόμματα της Ελλάδας και με την κυβέρνηση της Ελλάδας'', ανέφερε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Θα εξηγήσω το 'Ναι', γιατί το θεμελιώνω, αν το θεμελιώσω, ή το 'Οχι' αν επιλέξω εκείνο το πράγμα. Μέχρι την ώρα όμως δεν έχω αποφασίσει''.

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι από τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων φάνηκαν οι τάσεις του ελληνικού έθνους πάνω στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος ανέφερε πως δεν συμφωνεί ότι φάνηκε κάποια τάση. ''Δεν συμφωνώ ότι φάνηκε κάποια τάση. Εγώ είμαι εξηγημένος και με την αντιπολίτευση και με την κυβέρνηση'', είπε.

    Ερωτηθείς για τις πιέσεις του ξένου παράγοντα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διερωτήθηκε ποιες πιέσεις ασκούνται.

    ''Συνεχώς μιλάτε για πιέσεις. Ποιες πιέσεις; Είναι γνωστή η θέση του διεθνούς παράγοντα. Θέλει λύση του Κυπριακού βάσει του σχεδίου Ανάν. Επομένως αυτοί εκφράζουν τις απόψεις τους όπως και εμείς τις δικές μας'', πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για την τοποθέτηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν για τον κυπριακό τουρισμό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, αφού ανέφερε τη δήλωση του κ. Φερχόιγκεν ότι η Κύπρος πρέπει να έχει καλή εικόνα και καλή θέληση μέσα στην ΕΕ, ιδιαίτερα για μια χώρα που εξαρτάται τόσο από τον τουρισμό, διερωτήθηκε αν αυτή η δήλωση μπορεί να θεωρηθεί απειλή.

    Σε ερώτηση για τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως γνώριζε από την αρχή ότι ήταν μια ενημερωτική συνάντηση.

    Αρχικά, είπε, υπήρχε η σκέψη να ζητηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας επικύρωση του εγγράφου του κ. Ανάν και πρόσθεσε ότι ''σωστά επέδειξαν πολλά μέλη ότι από τη στιγμή που δεν μετείχαν στις συνομιλίες πώς θα το επικύρωναν''.

    Σε ερώτηση γιατί τα δύο μεγάλα κόμματα θα αποφασίσουν το ένα στις 14 και το άλλο στις 15 Απριλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως το κάθε κόμμα έχει τις εσωτερικές του διεργασίες.

    Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Δημοψηφίσματα ------------- Η κυβέρνηση διά του εκπροσώπου της, Κύπρου Χρυσοστομίδη, διαβεβαίωσε χθες ότι θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για την ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που συγκλήθηκε με αποκλειστικό θέμα τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι το πέμπτο σχέδιο Ανάν μεταφράζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και στη συνέχεια θα εκδοθεί σε βιβλιαράκι έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν πρόσβαση για μελέτη του σχεδίου.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως αρχηγός της ε/κ κοινότητας, αναλαμβάνει την οργάνωση και διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, έτσι ώστε στις 24 του μηνός να διεξαχθεί εγκύρως το δημοψήφισμα'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Κυπριακό - Δηλώσεις ---------------------- Υπάρχουν πιέσεις προς την ε/κ πλευρά για την αποδοχή του σχεδίου Ανάν, αλλά ''είναι καιρός να μας αφήσουν ήσυχους να αποφασίσουμε'', δήλωσε χθες από τη Λεμεσό ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας υπογραφής των συμβολαίων για τα νέα γραφεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ο κ. Καζαμίας έστειλε το δικό του μήνυμα προς όσους συνεχίζουν να πιέζουν την ε/κ πλευρά για αποδοχή του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    ''Το μήνυμα που στέλλομε είναι να μας αφήσουν ήσυχους να αποφασίσουμε, λαμβάνοντας όλα τα δεδομένα και όλες τις προοπτικές υπόψη μας'', είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Δημοψήφισμα --------- Η συμβολή της Ελλάδας στην απόφαση της ε/κ πλευράς για το δημοψήφισμα θα ήταν σημαντική, γιατί η στιγμή αυτή είναι η πιο κρίσιμη όχι μόνο για τους Ε/Κ αλλά και για τον Ελληνισμό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    ''Πιστεύω ότι θα ήταν σημαντική η συμβολή του Ελληνισμού, πέραν από τη συμπαράσταση, να συμμεριστεί, αφού αξιολογήσει και τις τυχόν θετικές ή αρνητικές επιπτώσεις από μία θετική ή αρνητική απάντηση στο δημοψήφισμα'', ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχει το δόγμα η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν είναι λάθος το δόγμα αυτό, προσθέτοντας ωστόσο ότι ''τώρα βρισκόμαστε στην ώρα της αλήθειας, της πιο κρίσιμης αλήθειας, της πιο κρίσιμης στιγμής, όχι μόνο για τον κυπριακό αλλά και τον ελλαδικό ελληνισμό''.

    ΔΗΣΥ - Μητσόπουλος - Συνεδρία Πολιτικού Γραφείου ------------------- Ολοήμερη συνεδρίαση αναμένεται να πραγματοποιήσει την προσεχή Μεγάλη Τέταρτη το Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού, κατά την οποία πρόκειται να γίνει αναλυτικότερη τοποθέτηση των μελών επί του τελικού σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος είπε πως η προχθεσινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου ''είχε ως βασικό της στόχο την ενημέρωση του σώματος από τον Πρόεδρό του, αναφορικά με τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην Ελβετία''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μητσόπουλος, ''δόθηκε μια αναλυτική ενημέρωση όσον αφορά την όλη διαδικασία, αλλά και όσον αφορά τα σημεία εκείνα τα οποία η δική μας πλευρά διεκδικούσε και ικανοποιήθηκαν και τα σημεία εκείνα τα αντίστοιχα τα οποία διεκδικούσε η άλλη πλευρά και τα οποία ικανοποιήθηκαν''.

    Σε ό,τι αφορά το Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, ο κ. Μητσόπουλος ανέφερε πως αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου, προκειμένου να λάβει την τελική απόφαση.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοψήφισμα -------------- Για προσπάθεια τρομοκρατίας του κυπριακού λαού, προκειμένου να του αφαιρέσουν το δικαίωμα να αποφασίσει δημοκρατικά στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου, έκανε χθες λόγο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, καλώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να τοποθετηθεί σε σχέση με το δημοψήφισμα ''το ταχύτερο''.

    ''Σε ένα λαό που κάποιοι προσπαθούν αυτή την ώρα να τον τρομοκρατήσουν και να του αφαιρέσουν την ελεύθερη σκέψη να αποφασίσει δημοκρατικά και ουσιαστικά, ζητούν τυπικά την επικύρωση ενός 'Ναι' από τον λαό. Ναι ήρθε η ώρα για χάρη της δημοκρατίας, για χάρη της λαϊκής κυριαρχίας να τον αφήσουμε να σκέφτεται και να συλλογιέται ελεύθερα γιατί δεν είναι μόνο το μέλλον του τόπου μας, είναι και το μέλλον και των επόμενων γενεών για τις οποίες αποφασίζουμε και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει ασφάλεια, ότι υπάρχει προοπτική για το μέλλον'', ανέφερε ο κ. Κλεάνθους, απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε και στις φήμες περί παραίτησης του Προέδρου Παπαδόπουλου, σημειώνοντας ότι ''όχι μόνο δεν υπάρχει περίπτωση να παραιτηθεί, αλλά θα πρέπει κατά την άποψή μας πολύ σύντομα αυτός ο εκλελεγμένος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να απευθυνθεί ξεκάθαρα στον λαό για να δώσει το σωστό μήνυμα για τη σωστή απόφαση''.

    ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Συνεδρία -------- Οι απόψεις, οι οποίες αντηλλάγησαν χθες κατά τη διάρκεια κοινής συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΔΗΚΟ, κατέδειξαν την καθολικότητα των συλλογισμών, των εκτιμήσεων, αλλά και του τρόπου με τον οποίο θα πρέπει να απευθυνθεί το κόμμα στον λαό, ώστε να γνωρίζει και την υπευθυνότητα της απόφασης του κόμματος, αλλά και την καθαρότητα των τοποθετήσεων και των επιχειρημάτων.

    Αυτό δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους μετά από την ολοκλήρωση της συνεδρίας, στην οποία έλαβε μέρος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς πότε το ΔΗΚΟ θα πάρει την απόφασή του, ο κ Κλεάνθους είπε: ''Δεν θα σας αποκρύψω, φυσικό είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας -επιβάλλεται και θα το πράξει- να απευθυνθεί με διάγγελμα στον κυπριακό λαό''.

    Λυσσαρίδης - Σχέδιο Ανάν - Δημοψηφίσματα ---------- Την εκτίμηση ότι το τελικό σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είναι χειρότερο από το προηγούμενο επανέλαβε χθες ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι νοιώθει τη διανοητική του ικανότητα ''να πλήττεται όταν προτάσσονται οι τρομακτικές επιπτώσεις που θα έχουμε από ένα 'Οχι'''.

    Απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι η απόφαση των δύο μεγάλων κομμάτων για το δημοψήφισμα δεν θα αφήσει περιθώριο για ενημέρωση του λαού, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι το περιθώριο για ενημέρωση του λαού για το σχέδιο Ανάν δεν θα ήταν αρκετό ακόμη και αν τα κόμματα αποφάσιζαν σήμερα.

    Εκπρόσωπος Τύπου ΚΣ ΕΔΕΚ - Παραίτηση --------------------- Ο Βασίλης Πρωτοπαπάς παραιτήθηκε προχθές από Εκπρόσωπος Τύπου και Γραμματέας Επικοινωνίας και Πολιτικού Σχεδιασμού του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (ΚΣ ΕΔΕΚ).

    ''Λόγοι πολιτικής δεοντολογίας επέβαλαν την παραίτησή μου από τη θέση του Εκπροσώπου Τύπου και του Γραμματέα Επικοινωνίας και Πολιτικού Σχεδιασμού του Κινήματος'', αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο κ. Πρωτοπαπάς.

    Κίνημα Οικολόγων - 5ο Σχέδιο Ανάν - Απόρριψη ----------- Η Παγκύπρια Επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με μεγάλη πλειοψηφία αποφάσισε όπως εισηγηθεί στο Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο, που πραγματοποιείται σήμερα στη Λευκωσία, την απόρριψη του 5ου σχεδίου Ανάν και τη συνέχιση των προσπαθειών για δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό.

    Το Κίνημα Οικολόγων ευελπιστεί ότι ''ο κυπριακός λαός δεν θα επιτρέψει τη νομιμοποίηση της διχοτόμησης και τη μονιμοποίηση του εγκλήματος του εποικισμού, τη μετατροπή της Κύπρου σε αβύθιστο αεροπλανοφόρο για τους αυριανούς πολέμους της νέας παγκόσμιας τάξης''.

    ΝΕΟ - Παγκύπριο Συνέδριο - Δημοψήφισμα --------------- Οχι στο σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αποφάσισαν οι Νέοι Ορίζοντες κατά τη διάρκεια του Εκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου του κόμματος.

    Μιλώντας στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ Νίκος Κουτσού είπε ότι το σχέδιο είναι ρατσιστικό, παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και έρχεται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αρχές.

    Ο κ. Κουτσού επεσήμανε την ανάγκη για ένα συντριπτικό ''Οχι'' που θα ενισχύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και απηύθυνε έκκληση για ενότητα γιατί θα ακολουθήσουν αγώνες για μια λύση ευρωπαϊκή.

    Αθήνα - Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό ------ Εντονος προβληματισμός για τις εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ αναπτύχθηκε από τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ στις εργασίες της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επανέλαβε ότι ''είμαστε η δύναμη που μπορέσαμε με την στρατηγική μας να αλλάξουμε τους όρους συζήτησης και επίλυσης του Κυπριακού''.

    Αναφερόμενος σε σημερινά δημοσιεύματα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ''σήμερα οι εφημερίδες μιλούν για συναίνεση και βεβαίως είναι πολύ θετικό ότι υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση για το κυπριακό πρόβλημα''.

    Ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοϊδης είπε ότι ''επειδή αυτές τις ημέρες, τις κρίσιμες ημέρες της διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, πραγματικά δημιουργείται ένα αίσθημα στον λαό ότι για μια ακόμη φορά η υπερήφανη και ισχυρή Ελλάδα που δημιούργησε και έχτισε το ΠΑΣΟΚ τα τελευταία χρόνια κινδυνεύει, βλέπουμε έναν Πρωθυπουργό ο οποίος είναι φοβικός, έναν Πρωθυπουργό ο οποίος εμφανίζεται δίπλα στον αντίπαλό του τον Τούρκο Πρωθυπουργό ηττοπαθής και στη συνέχεια να αναδιπλώνεται στη Βουλή''.

    Εξάλλου, ο Κώστας Σκανδαλίδης είπε ότι ''άρνηση στο σχέδιο Ανάν σημαίνει διχοτόμηση, σημαίνει αλλαγή στρατηγικής για τον Ελληνισμό, αν και το τελικό σχέδιο δεν κατοχυρώνει τη λειτουργικότητα και πλήρως τα δικαιώματα των Ε/Κ'', προσθέτοντας ότι ''μια απόρριψη θα ανατρέπει τα δεδομένα μιας ολόκληρης εποχής''.

    Ο Ακης Τσοχατζόπουλος, αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως ''σε καμμία περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να απαντήσει πρώτο στα διλήμματα που έχουν πολλές πτυχές, αλλά να μιλήσει πρώτα με τα κυπριακά κόμματα με τα οποία το ΠΑΣΟΚ συμπορεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια, διαμορφώνοντας μια κοινή στάση''.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος χαρακτήρισε τις ευρωεκλογές και το Κυπριακό ως τις μεγάλες προκλήσεις που δίνουν ευκαιρία να δοθούν δείγματα γραφής εξαιρετικής αντιπολίτευσης.

    Τ/Κ ηγέτης - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - Δηλώσεις ----------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι λέει ''Οχι'' στο τελικό σχέδιο Ανάν, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές του πτυχές, και πρόσθεσε ότι θα εξηγήσει αργότερα στους Τ/Κ τους λόγους που αντιτίθεται στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε τηλεοπτικό πρόγραμμα, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι είχε υποσχεθεί να προστατεύσει ''το κράτος και την κυριαρχία'', σημειώνοντας ότι έχει ευθύνη να καθοδηγήσει τον κόσμο.

    Πρόσθεσε ότι δεν έχει καμμία υποχρέωση να πει στους Τ/Κ ότι πρέπει να αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν και ισχυρίστηκε ότι το σχέδιο έχει στόχο να πάρει την Κύπρο από την Τουρκία.

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Ανοικτή συζήτηση 28 Απριλίου --------- Ανοικτή συζήτηση για το Κυπριακό μετά τα χωριστά δημοψηφίσματα στην Κύπρο για το Σχέδιο Ανάν θα πραγματοποιήσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών στις 28 Απριλίου, ανακοίνωσε ο προεδρεύων του σώματος, Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Γερμανίας Γκούντερ Πλόιγκερ.

    ΑΚΕΛ - Κόμματα Ευρωπαϊκής Αριστεράς - Συνάντηση --------------------------- Τη Δευτέρα, 5 Απριλίου, θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο ''Holiday Inn'' στη Λευκωσία συνάντηση κομμάτων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, στη συνάντηση θα συζητηθούν ευρωπαϊκά ζητήματα και θα επιδιωχθεί η ετοιμασία κοινής πλατφόρμας για τις επικείμενες εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Στα πλαίσια της συνάντησης θα γίνει ενημέρωση των εκπροσώπων των κομμάτων του εξωτερικού για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    ΑΚΕΛ - Καβάζογλου - Μισιαούλης - Εκδηλώσεις ------- Το ΑΚΕΛ πραγματοποιεί σήμερα εκδηλώσεις μνήμης και τιμής των Ντερβίς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, που δολοφονήθηκαν από πράκτορες της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ.

    Στις 09:45 έγινε κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Κώστα Μισιαούλη στο κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στη Λευκωσία.

    Στη συνέχεια οι εκδηλώσεις μεταφέρθηκαν στο Δάλι, όπου κατέληξε πορεία νεολαίας που ξεκίνησε στις 10:00 από το Πέρα Χωριό.

    Στις 10:45 πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση έξω από το οίκημα των Λαϊκών Οργανώσεων Δαλιού με ομιλητή τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Τ/Κ πολιτικός Οζκιέρ Οζκιούρ.

    Υστερα από καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με τη συμμετοχή της Δικοινοτικής Χορωδίας, έγινε πορεία προς το τουρκικό κοιμητήριο του Δαλιού, όπου έγινε κατάθεση στεφάνων στον τάφο του Ντερβίς Αλί Καβάζογλου.

    Ποδόσφαιρο - 24η αγωνιστική - Αποτελέσματα -------------- Σε τροχιά τίτλου βρίσκεται από χθες ο ΑΠΟΕΛ, ο οποίος νίκησε την Αναγέννηση Δερύνειας με 1-0, αυξάνοντας στους τέσσερεις βαθμούς τη διαφορά του από την Ομόνοια, η οποία υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1 από την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    Στο ντέρμπι της Λεμεσού, η ΑΕΛ κατέβαλε τον Απόλλωνα με 2-0 και ισοβαθμεί πλέον μαζί του στην τρίτη θέση, ενώ η Ανόρθωση πέτυχε το μεγαλύτερο σκορ της αγωνιστικής, ''διαλύοντας'' τη Δόξα Κατωκοπιάς με 10-1 στο Μακάρειο.

    Η ΑΕΚ κατέβαλε στο ΓΣΖ τον Ονήσιλλο με 3-1, ενώ στην Πάφο η τοπική Αθλητική Ενωση νίκησε τον Διγενή Μόρφου με 1-0.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το προσεχές διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για τοποθέτηση στο τελικό σχέδιο Ανάν και οι διεργασίες των πολιτικών κομμάτων για την τελική τοποθέτησή τους στο 5ο σχέδιο λύσης του Κυπριακού είναι τα κύρια θέματα που δεσπόζουν σήμερα τα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σπεύδει να προκαταλάβει το ΑΚΕΛ'', γράφει ότι λίγο προτού συνέλθει το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, το οποίο θα αποφασίσει την πρόταση που θα υποβάλει στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ώστε να υιοθετηθεί και να προωθηθεί στην έκτακτη συνδιάσκεψη της 14ης Απριλίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα σπεύσει να γνωστοποιήσει με το διάγγελμά του στον κυπριακό λαό τη θέση του, ανακοινώνοντας το ''όχι'' του στο δημοψήφισμα. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απέρριψε τις επικρίσεις εναντίον του Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν για τις συνέπειες από ένα ενδεχόμενο ''όχι'' των Ε/Κ στο δημοψήφισμα.

    ''Η Μάχη'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Στο τραπέζι και αναβολή'' γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης κατέθεσε χθες στο Εθνικό Συμβούλιο πρόταση να αναβληθούν τα δημοψηφίσματα και, παρόλο που η πρόταση δεν βρήκε ενήκοον ους, εντούτοις εκτιμάται ότι τις επόμενες μέρες θα αποτελέσει κύριο θέμα συζήτησης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι λεει ''όχι'' στο τελικό σχέδιο Ανάν, λαμβάνοντας υπόψη τις αρνητικές του πτυχές, και πρόσθεσε ότι θα εξηγήσει αργότερα στους Τ/Κ τους λόγους που αντιτίθεται στο σχέδιο λύσης του Κυπριακού.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Βαρόμετρο ο Χριστόφιας'', γράφει ότι αύριο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δεχθεί στο Προεδρικό Μέγαρο το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ, το οποίο λέγεται ότι θα προσπαθήσει να τον πείσει να μην τοποθετηθεί πριν από την απόφαση του κόμματος στις 14 Απριλίου ή τουλάχιστον πριν από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, η οποία θα συνέλθει τη Μεγάλη Παρασκευή. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως το Συμβούλιο Ασφαλείας αρνήθηκε να ακολουθήσει τη συμβουλή του Αλβαρο ντε Σότο για άσκηση πιέσεων επί των ηγετών της Κύπρου, ώστε να υπερψηφιστεί στα δημοψηφίσματα το σχέδιο Ανάν, ενώ αντίθετα όρισε ανοικτή συνεδρίαση στις 28 Απριλίου, τέσσερεις ημέρες μετά τα δημοψηφίσματα.

    ''Η Σημερινή'', στο κύριο θέμα με τίτλο ''Στο έλεος των εποίκων'', γράφει ότι η Κύπρος θα μείνει χωρίς δική της ασφάλεια σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν. Η εφημερίδα προσθέτει πως η Κύπρος θα συνεχίσει να είναι όμηρος της Τουρκίας και θα τεθεί στο έλεος των εποίκων αξιωματικών του Αττίλα που θα είναι πλέον νόμιμα πολιτογραφημένοι πολίτες του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου. Αλλού γράφει ότι τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ αποφάσισαν ότι το κόμμα θα δημοσιοποιήσει τις οριστικές τους αποφάσεις επί του σχεδίου Ανάν αμέσως μετά το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο τοποθετείται χρονικά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ανοίγει πρώτος τα χαρτιά του'', γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για πολλούς λόγους θέλει να ανοίξει πρώτος την άποψή του επί του 5ου σχεδίου, προτού τα μεγάλα κόμματα καταλήξουν σε αποφάσεις, σε μιαν προσπάθεια να διαμορφώσει το σκηνικό, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές περιβάλλον. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιθανόν να βρίσκεται στα κατεχόμενα την ημέρα που θα διοργανωθεί το μεγάλο συλλαλητήριο για το ''ναι'' στο δημοψήφισμα, όπως έγραψαν χθες δύο τ/κ εφημερίδες.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον πρωτοσέλιδο τίτλο ''Οχι στον πανικό'', αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε χθες τον λαό να μελετήσει το τελικό σχέδιο Ανάν με ψυχραιμία, σωφροσύνη και αυτοσυγκράτηση και μετά να αποφασίσει για το ''ναι'' ή το ''όχι''. Σημείωσε, ωστόσο, πως με το να επισημαίνονται οι κίνδυνοι για τυχόν απόρριψή του, προκαλείται πανικός. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως αρχηγός της ε/κ κοινότητας, αναλαμβάνει την οργάνωση και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ώστε να διεξαχθεί εγκύρως στις 24 Απριλίου.

    [04] (Κ) Κίνηση Πολιτών - Σχέδιο Ανάν - Συλλαλητήριο

    "Μας ζητούν να αυτοκτονήσουμε για να αποφύγουμε μελλοντικές ασθένειες", δήλωσε ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, αναφερόμενος στο τελικό σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού που θα τεθεί σε δημοψήφισμα στις 24 Απριλίου.

    Στην απαίτηση αυτή, ο Βάσος Λυσσαρίδης απάντησε: "Είμαστε εδώ για να παραμείνουμε", προσθέτοντας ότι "αυτή η πατρίδα δεν είναι προς πώληση, αυτά τα χώματα είναι δικά μας, όλων των Κυπρίων, και κανείς δεν θα μας τα πάρει".

    Χιλιάδες Ε/Κ από ολόκληρη την Κύπρο που αντιτάσσονται στο τελικό σχέδιο Ανάν μαζεύτηκαν χθες το βράδυ στην Πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία, για να συμμετάσχουν σε συλλαλητήριο που διοργάνωσε η Παγκύπρια Κίνηση Πολιτών για ένα "Οχι" στο δημοψήφισμα.

    Κύριος ομιλητής στο συλλαλητήριο ήταν ο κ. Λυσσαρίδης. Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Ενωσης Πολιτών Αντης Χριστοφίδης.

    Στην εξέδρα που στήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας βρίσκονταν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, αρχηγοί και βουλευτές κομμάτων, αξιωματούχοι της κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Κερύνειας Κωνσταντίνος Ωρολογάς, ο Δήμαρχος Καραβά Γιάννης Παπαϊωάννου, πρώην υπουργοί, πρώην βουλευτές, μέλη της ομογένειας και η Ελένη Φωκά.

    Στην Πλατεία ήταν αναρτημένα πλακάτ με συνθήματα όπως "Θέλω λύση όχι διάλυση", "Οχι στο σχέδιο Ανάν", "Λογαριάσατε λάθος", "Οχι στην ταπείνωση" και "Οχι στο σχέδιο του αίσχους", καθώς και πανό με τα λόγια "Πρόεδρε μας. Σας εμπιστευόμαστε. Ο Θεός και ο λαός είναι μαζί σας. Η σημαία μας κυματίζει στην ΕΕ. Ερχεται η Ανάσταση και η ένταξη μας".

    Στο συλλαλητήριο ακούστηκαν διάφορα συνθήματα, μεταξύ των οποίων "το σχέδιο Ανάν είναι προδοσία, είναι το ξεπούλημα της Κύπρου στην Τουρκία".

    [05] (Κ) ΗΠΑ - Πάουελ - Κυπριακό - Δημοψηφίσματα

    Οι ΗΠΑ θα εργαστούν εντατικά κατά την περίοδο μέχρι τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου επί του τελικού σχεδίου Ανάν, ώστε να ενθαρρύνουν τους Κύπριους να κατανοήσουν αυτή τη συμφωνία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 4 April 2004 - 17:49:12 UTC