Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-04-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μπους - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Γερμανία - Δήλωση Σρέντερ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ντε Σότο - Κυπριακό - Ενημέρωση
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ''Αφρίκα'' - Εποικοι
  • [07] (Κ) Πρωθυπουργός Βρετανίας - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Υπηρεσία Εκλογών - Ευρωεκλογές - Τελευταία ημέρα για αιτήσεις
  • [09] (Κ) Βουλή των Ελλήνων - Καραμανλής - Πλήρες κείμενο
  • [10] (Κ) Βουλή Ελλήνων - Καραμανλής - Κυπριακό 2
  • [11] (Κ) Αθήνα- Βουλή- Παπανδρέου-Κυπριακό
  • [12] (Κ) ΕΕ - Αχερν - Κυπριακό
  • [13] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνέρχεται αύριο - Δημοψήφισμα
  • [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [15] (Κ) Αθήνα - Βουλή - Παπαρήγα - Κυπριακό
  • [16] (Κ) Αθήνα - Βουλή - Κωνσταντόπουλος - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Αυστραλός ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Αθήνα - Βουλή - Καραμανλής - Δευτερολογία - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς ουσιαστική μεταβολή
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Δημοψήφισμα
  • [22] (Κ) Αθήνα - Μπακογιάννη - Κυπριακό
  • [23] (Κ) Αθήνα - Αρσένης - Κυπριακό
  • [24] (Κ) Παπανδρέου - Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Ρουάντα - Κυπριακό
  • [26] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κυπριακό
  • [27] (Κ) Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - Μάρτιος 2004
  • [28] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [29] (Κ) Σημίτης - Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Μπους - Κυπριακό

    Εκτενείς αναφορές στις εξελίξεις του Κυπριακού έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα στο Λευκό Οίκο, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον ακροατηρίου Ελλήνων και Κυπρίων ομογενών, αναφέρθηκε όχι μόνο μία, αλλά αρκετές φορές στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η πολιτική του στο θέμα της επίλυσης βασίζεται στα ιδεώδη τα οποία πρεσβεύει ως Αμερικανός πολίτης και Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    [02] (Κ) Γερμανία - Δήλωση Σρέντερ - Κυπριακό

    Ο Καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ κάλεσε τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να υπερψηφίσουν το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, το οποίο χαρακτηρίζει στο σύνολο του ''δίκαιο και εξισορροπημένο''.

    [03] (Κ) ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ντε Σότο - Κυπριακό - Ενημέρωση

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο ενημερώνει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της επίδοσης του τελικού σχεδίου στις εμπλεκόμενες πλευρές από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιστροφή χθες βράδυ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της ε/κ αντιπροσωπείας από το Μπούργκενστοκ της Ελβετίας και οι δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας για το τελικό σχέδιο Ανάν, καθώς και οι προειδοποιήσεις και παραινέσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για να ψηφίσει ''Ναι'' ο λαός στο δημοψήφισμα είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η απόφαση του Προέδρου Παπαδόπουλου να συγκαλέσει σε συνεδρία το Εθνικό Συμβούλιο για αύριο το πρωί, η έγκριση κατά πλειοψηφία χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης Οοστλάντερ για την πορεία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ, οι χθεσινές εκδηλώσεις για την επέτειο της 1ης Απριλίου, οι αποδοκιμασίες και τα υβριστικά συνθήματα χθες στη Λεμεσό κατά του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Χρήστου Πουργουρίδη και η εφαρμογή από χθες της νέας νομοθεσίας για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Φερχόιγκεν: 'Ναι' ή 'όχι', τώρα'' πως για πρώτη φορά ο Επίτροπος της ΕΕ εμφανίστηκε τόσο θυμωμένος στους δημοσιογράφους, και αυστηρός όσο ποτέ άλλοτε δήλωσε σε συνέντευξή του στο Στρασβούργο: ''Για την Κύπρο η απόφαση πρέπει να παρθεί τώρα και θα είναι 'ναι ή όχι' ''. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χρήστος Πουργουρίδης αποδοκιμάστηκε χθες στο χώρο του κρησφυγέτου του στρατηγού Γεώργιου Γρίβα - Διγενή στη Λεμεσό από άτομα που φώναζαν συνθήματα εναντίον του, χαρακτηρίζοντάς τον ''προδότη''.

    ''Η Μάχη'' κυκλοφορεί σήμερα με την πρώτη της σελίδα ολόμαυρη με ένα τεράστιο ''Οχι'' στη μέση και από κάτω τη φωτογραφία του ήρωα Γρηγόρη Αυξεντίου και επιγραφή ''... καλά, εσύ σκοτώθηκες νωρίς''. Στο κύριό της θέμα με τον τίτλο ''Προλειαίνει το 'ΟΧΙ' '', γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ετοιμάζει διάγγελμα προς τον κυπριακό λαό -όπως δήλωσε χθες βράδυ από το αεροδρόμιο Λάρνακας- και αυτό θα γίνει κατά τις αμέσως προσεχείς ημέρες, οπόταν θα θέσει τις απόψεις του και τη θέση του ενώπιον του λαού, αφού προηγουμένως αξιολογήσει το τελικό κείμενο του σχεδίου Ανάν. Αλλη είδηση είναι ότι από χθες τέθηκε σε εφαρμογή η νέα νομοθεσία για τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών και από σήμερα αρχίζει ο επανέλεγχός τους από λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Ανέβαλε το Οχι'' γράφει πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έδωσε χθες με τις δηλώσεις του δείγμα των προθέσεών του και ζήτησε περίσκεψη από όλους, αλλά και πίστωση χρόνου για τον ίδιο από το λαό, προκειμένου να τοποθετηθεί δεσμευτικά ως προς το τελικό σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι έφθασε για τα πολιτικά κόμματα η πιο μεγάλη ώρα και ότι, μετά την παραπομπή του σχεδίου Ανάν σε δημοψηφίσματα, οι πολιτικές δυνάμεις καλούνται να λάβουν βαρυσήμαντες αποφάσεις για το μέλλον του τόπου και να καθοδηγήσουν τους ψηφοφόρους τους. ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ, αναφέρει η εφημερίδα, κρατούν το κλειδί για το πώς θα τοποθετηθούν τελικώς οι Ελληνοκύπριοι στις 24 Απριλίου.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Μήνυμα Οχι από Τάσσο'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, με τις δηλώσεις του στο αεροδρόμιο, έστειλε χθες βράδυ μήνυμα για ''Οχι στο σχέδιο Ανάν'', επισημαίνοντας πως, παρά την προσπάθεια του ιδίου και του Εθνικού Συμβουλίου στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία για λύση του Κυπριακού και έτσι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν άσκησε το δικαίωμά του για επιδιαιτησία και συμπεριέλαβε στο σχέδιό του τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Αλλού γράφει για τις πανηγυρικές δοξολογίες, τη συγκέντρωση στο κλειστό στάδιο ''Ελευθερία'' και άλλες ενδοσωματειακές εκδηλώσεις, με τις οποίες ο κυπριακός Ελληνισμός τίμησε χθες την επέτειο της έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ την 1η Απριλίου 1955.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Αλλαγές από το παράθυρο'' γράφει στο κύριο θέμα πως τα Ηνωμένα Εθνη συμπεριέλαβαν στο τελικό σχέδιο Ανάν μια σημαντική προσθήκη μετά από παρέμβαση της Αγκυρας την τελευταία στιγμή και μετά την ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για τις αλλαγές. Η προσθήκη αυτή αφορά την προσαρμογή της λύσης στο Πρωτογενές Δίκαιο της ΕΕ, κάτι που ανοίγει το δρόμο για νέο πρωτόκολλο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ. Αλλη είδηση είναι η αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου με θέμα την οργάνωση του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθεί στις 24 Απριλίου για την έγκριση ή απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο '''Τήρησα τη δέσμευσή μου''' ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε χθες βράδυ τον κυπριακό λαό ότι στο Μπούργκενστοκ τήρησε τη δέσμευσή του να μη θυσιάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού στη διάρκεια των συνομιλιών. Ο Πρόεδρος πρόσθεσε πως το Εθνικό Συμβούλιο και ο ίδιος, με πλήρη συναίσθηση του χρέους τους έναντι της ιστορίας και του λαού κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να επιτύχουν λύση που θα διασφάλιζε την ειρήνη και την ασφάλεια, καθώς και τα οφέλη της ένταξης στην ΕΕ για ολόκληρο τον κυπριακό λαό. Αλλη είδηση είναι η έγκριση κατά πλειοψηφία χθες από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου της έκθεσης Οοστλάντερ για την πορεία προσχώρησης της Τουρκίας στην ΕΕ. Στην έκθεση αναφέρεται ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την πρόοδο της πορείας αυτής.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''Είναι λάθος άλλων και όχι δικό μου'' γράφει στο κύριο θέμα της πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιρρίπτει το φταίξιμο για την αποτυχία των συνομιλιών του Μπούργκενστοκ στις τουρκικές απαιτήσεις και στις έξωθεν πιέσεις, ενώ στις δηλώσεις του χθες βράδυ στο αεροδρόμιο είπε ότι ο ίδιος τήρησε τις δεσμεύσεις του έναντι του κυπριακού λαού. Αλλού γράφει ότι ενόψει και της περιόδου των εορτών της Ανάστασης το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων διευρύνεται και έτσι παρέχονται ακόμα περισσότερες ώρες στους καταναλωτές για τις αγορές τους.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αφιξη - Δηλώσεις ---------------------------------------- Η ε/κ πλευρά μετέβη στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας με καλή διάθεση για να βρεθεί ένας αξιοπρεπής συμβιβασμός στο Κυπριακό, αλλά προσέκρουσε στη στάση της τουρκικής πλευράς, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι στις συνομιλίες τέθηκαν επιπρόσθετες τουρκικές απαιτήσεις, οι οποίες συμπεριλήφθηκαν εν μέρει ή ολόκληρες στο τελικό σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από την Ελβετία, συνοδευόμενος από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και άλλους επισήμους, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το τελικό σχέδιο θα τεθεί τώρα σε ταυτόχρονα ξεχωριστά δημοψηφίσματα, όπως προνοεί η συμφωνία της Νέας Υόρκης, αφού πρώτα η κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία μελετήσουν το σχέδιο και τοποθετηθούν επί αυτού.

    Διαβεβαίωσε τον κυπριακό λαό ότι τήρησε τη δέσμευσή του να μην θυσιάσει στην Ελβετία τα δικαιώματα του κυπριακού λαού στο βωμό οποιωνδήποτε πιέσεων ή χάριν οποιωνδήποτε χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζονται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων των ξένων, σημειώνοντας ότι με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης, το Εθνικό Συμβούλιο και ο ίδιος κατέβαλαν κάθε προσπάθεια για να επιτευχθεί μια λύση που θα επέτρεπε σε Ε/Κ και Τ/Κ να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, και να μερίζονται τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη στην ΕΕ.

    ''Γνωρίζω και συμμερίζομαι την αγωνία και τα αισθήματα που διακατέχουν τον κυπριακό λαό που για τόσες ημέρες παρακολουθούσε με ελπίδες, αλλά και με ανησυχία τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία. Δικαιολογημένη και η αγωνία και ανησυχία γιατί οι εξελίξεις αφορούν όχι μόνο την ίδια την ύπαρξη και επιβίωση της Δημοκρατίας της Κύπρου, αλλά και το μέλλον της πατρίδας μας και των επερχόμενων γενεών'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''πήγαμε στην Ελβετία με όλη την καλή διάθεση, με την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε ένα συμβιβασμό, έστω οδυνηρό, έναν ιστορικό αλλά αξιοπρεπή συμβιβασμό''.

    ''Πήγαμε στην Ελβετία με προτάσεις συναίνεσης που θεμελιώνουν αλλά και διασφαλίζουν μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, που διασφαλίζει την ειρήνη, τον τερματισμό της εισβολής και που θα θεμελιώνει την ευημερία και τα οφέλη τόσο για τους Ε/Κ όσο και για τους Τ/Κ'', σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''επιδιώξαμε με ειλικρίνεια, εντιμότητα και σταθερότητα το ελάχιστο αλλά πολύ σημαντικό, δηλαδή την επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της''.

    ''Ομως, παρά την καλή διάθεση και την πολιτική βούληση που επιδείξαμε, δεν κατέστη δυνατό να καταλήξουμε σε συμφωνία με αποτέλεσμα ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ να καταφύγει στην προβλεπόμενη διαδικασία να διαμορφώσει ο ίδιος ως επιδιαιτητής το τελικό κείμενο του σχεδίου λύσης που μας παρέδωσε ψες, λίγο πριν τα μεσάνυκτα'', πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι ''σύμφωνα με τη δέσμευση που έχουμε αναλάβει στη Νέα Υόρκη, τώρα το τελικό σχέδιο λύσης θα τεθεί ενώπιον του λαού σε ταυτόχρονα και χωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου''.

    Είπε, επίσης, ότι κατά την αναχώρησή του για το Μπούργκενστοκ, ''είχα αναλάβει μια δέσμευση, ότι δεν πρόκειται να θυσιάσω τα δικαιώματα του λαού μας στο βωμό οποιωνδήποτε πιέσεων ή χάριν οποιωνδήποτε χρονοδιαγραμμάτων που καθορίζονται για εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων των ξένων''.

    ''Μπορώ σήμερα να διαβεβαιώσω το λαό μας ότι έχω τηρήσει τη δέσμευση που είχα αναλάβει. Με πλήρη συναίσθηση της ευθύνης αλλά και του χρέους μας έναντι της ιστορίας και του λαού μας, το Εθνικό Συμβούλιο και εγώ καταβάλαμε κάθε προσπάθεια και εξαντλήσαμε όλα τα επιτρεπτά περιθώρια συναινετικής στάσης για να πετύχουμε μια λύση που θα επέτρεπε σε Ε/Κ και Τ/Κ να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, και να μερίζονται τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''δυστυχώς η προσπάθειά μας δεν απέδωσε'', σημειώνοντας ότι ''όχι μόνο η αρνητική στάση και οι αδιάλλακτες θέσεις της τ/κ πλευράς συνεχίστηκαν σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, αλλά προστέθηκαν 11 νέες πρόσθετες απαιτήσεις από την Τουρκία, που κύριο σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν κατά κύριο λόγο συμφέροντα και επιδιώξεις της Τουρκίας μέσω της Κύπρου, που μέσα από την επιδιαιτησία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ βρήκαν ανταπόκριση είτε ολικά είτε σε κάποιο βαθμό''.

    Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι ''δεν είναι η ώρα ούτε θα ήταν σωστό να προβώ αυτή την ώρα σε ανάλυση των βασικών προνοιών του σχεδίου και σε συγκριτική εκτίμηση των θετικών και αρνητικών αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία''.

    ''Αυτό θα γίνει στις λίγες προσεχείς ημέρες και οι θέσεις και οι απόψεις μου θα τεθούν ενώπιον του λαού'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι, ''όπως είναι φυσικό αλλά και αναγκαίο, τα πολιτικά κόμματα όπως και εγώ θα αξιολογήσουμε με προσοχή και αίσθημα ευθύνης το συνολικό κείμενο και θα τοποθετηθούμε''.

    ''Εγώ προσωπικά, όπως πιστεύω και όλα τα κόμματα, κινήσεις και οργανωμένα σύνολα, θα κοινοποιήσω τις αποφάσεις μου με δημόσια δήλωση μπροστά στο λαό, με σαφήνεια και ειλικρίνεια'', επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σημείωσε ότι ''τώρα είναι η ώρα της περίσκεψης, της νηφαλιότητας και της σωφροσύνης'', προσθέτοντας ότι ''οι ιστορικές στιγμές που περνούμε και η σοβαρότητα των συνεπειών της όποιας απόφασης επιβάλλουν σοβαρό προβληματισμό και αποφυγή έντασης και αντιπαράθεσης''.

    Είπε, επίσης, ότι ''ακραίες τοποθετήσεις και χαρακτηρισμοί δεν έχουν τη θέση τους αυτή την ώρα, δεν βοηθούν τον εποικοδομητικό διάλογο και υποβαθμίζουν ακόμα και αυτή τη σοβαρότητα του θέματος''.

    ''Αυτή την κρίσιμη ώρα καλώ όλο το λαό, τις πολιτικές ηγεσίες, τον Τύπο και τα ΜΜΕ να υιοθετήσουν αυτούς τους όρους και κανόνες προβληματισμού και έκφρασης απόψεως για να αποδείξουμε όλοι μαζί τον πολιτικό πολιτισμό μας'', είπε.

    Ακολούθως, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε ''δημόσιες ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, τον Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Γιάννη Βαληνάκη για τη συνεχή, θερμή και στενή συνεργασία και υποστήριξη που επεκράτησε στις επαφές και συνεννοήσεις μας, όπως και στους υπηρεσιακούς παράγοντες και εμπειρογνώμονες της ελληνικής αντιπροσωπείας για τη βοήθεια που μας πρόσφεραν''.

    Επίσης, ευχαρίστησε ''όλα τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, αγαπητούς φίλους και εκτιμούμενους συνεργάτες, για την πολύτιμη συνδρομή τους στο δύσκολο έργο που συλλογικά είχαμε αναλάβει''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε και ''τους υπηρεσιακούς παράγοντες και εμπειρογνώμονες της δικής μας αποστολής που για ώρες πολλές, ατελείωτες ώρες, εργάστηκαν εντατικά και αποδοτικά για την υπόθεση της Κύπρου''.

    Τέλος, ευχαρίστησε ''την κυβέρνηση της Ελβετίας για τη φιλοξενία και τις εξυπηρετήσεις που πρόσφερε προς όλες τις αντιπροσωπείες''.

    ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ντε Σότο - Κυπριακό - Ενημέρωση ----------------------------------------------------------- Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο ενημερώνει σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της επίδοσης του τελικού σχεδίου στις εμπλεκόμενες πλευρές από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αρχίσει στις 11.30 απόψε, ώρα Κύπρου.

    Ντενκτάς - Σχέδιο Ανάν 5 ------------------------ Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είπε πως υπάρχουν αλλαγές υπέρ της τ/κ πλευράς στο σχέδιο Ανάν 5 αλλά σημείωσε ότι θα καθορίσει ποια θα είναι η στάση του στο δημοψήφισμα αύριο, ύστερα από αξιολόγηση του σχεδίου και συνάντηση με την τ/κ ομάδα που πήρε μέρος στις διαπραγματεύσεις του Μπούργκενστοκ.

    ''Θα αποφασίσουμε μετά την αξιολόγηση αλλά τώρα δεν βλέπω οτιδήποτε για να πω 'ναι'. Δεν είναι σημαντικό αν θα πω 'ναι' ή 'όχι'. Ο κόσμος πρέπει να πει 'ναι' ή 'όχι'. Ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει τα πάντα ώστε να είναι σε θέση να πει 'ναι' ή 'όχι''', είπε ο κ. Ντενκτάς μιλώντας το πρωί σε ομάδα Τ/Κ δημοσιογράφων.

    Ανέφερε ότι είχε συνομιλία με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας ούτε μεταξύ της τ/κ και της ε/κ πλευράς.

    Μπους - Κυπριακό ----------------- Εκτενείς αναφορές στις εξελίξεις του Κυπριακού έκανε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζορτζ Μπους στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα στο Λευκό Οίκο, με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας ενώπιον ακροατηρίου Ελλήνων και Κυπρίων ομογενών, αναφέρθηκε όχι μόνο μία, αλλά αρκετές φορές στο Κυπριακό, τονίζοντας ότι η πολιτική του στο θέμα της επίλυσης βασίζεται στα ιδεώδη τα οποία πρεσβεύει ως Αμερικανός πολίτης και Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δηλαδή τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Είπε ότι στόχος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι να σταθούν κοντά και να βοηθήσουν στην επίλυση του προβλήματος χωρίς να επιβάλουν λύση της αρεσκείας τους. Οπως είπε, ο λαός της Κύπρου θα αποφασίσει αυτό το οποίο τον ενδιαφέρει, αυτό το οποίο πιστεύει ότι είναι καλύτερο γι αυτόν και την Κύπρο.

    Μπους - Ερντογάν - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν ----------------------------------------- Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους συνεχάρη χθες τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις δραστηριότητες και τη συμβολή του στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, όπου διεξήχθησαν οι διευρυμένες συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Μπους είπε ότι το τελικό κείμενο που υποβλήθηκε στα μέρη μετά τις συνομιλίες αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για μόνιμη και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με τον τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο κ. Μπους είπε πως η αμερικανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει και να συμβάλλει αποφασιστικά στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού.

    Ο κ. Ερντογάν ευχαρίστησε τον Αμερικανό Πρόεδρο και σημείωσε πως οι ΗΠΑ συνέβαλαν τα μέγιστα στη διαδικασία των συνομιλιών.

    Αμερικανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν ------------------------------------------ Επαφίεται στον κυπριακό λαό να αποφασίσει το μέλλον του στα δημοψηφίσματα επί του τελικού σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ανταμ Ιριλάι, ο οποίος σημείωσε ότι το σχέδιο Ανάν είναι ένας δίκαιος συμβιβασμός που ικανοποιεί τα κύρια συμφέροντα όλων των Κυπρίων και τους παρέχει ένα ασφαλές πλαίσιο για ένα κοινό μέλλον.

    Ο κ. Ιριλάι είπε ότι ο κυπριακός λαός έχει μιαν ιστορική ευκαιρία να καθορίσει το μέλλον του και επεσήμανε τη δέσμευση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πλήρη εφαρμογή του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιριλάι είπε ότι ''εναπόκειται στους ψηφοφόρους στην Κύπρο να αποφασίσουν για το μέλλον τους'' και πρόσθεσε ότι το σχέδιο Ανάν θα τεθεί σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου και ''ο κυπριακός λαός θα έχει μιαν ιστορική ευκαιρία να καθορίσει ποιο θα είναι το μέλλον του''.

    Φερχόιγκεν - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κυπριακό - ΕΕ -------------------------------------------------- Ο Επίτροπος της ΕΕ για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν δήλωσε ότι υπάρχει συμφωνία ότι η προσαρμογή της λύσης με το κοινοτικό κεκτημένο θα πρέπει να γίνει χωρίς μόνιμες παρεκκλίσεις, σημειώνοντας ότι κοινός στόχος όλων των θεσμικών οργάνων της ΕΕ είναι να μην επιτρέπονται μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο. ''Αυτό το πετύχαμε'', συμπλήρωσε.

    Μιλώντας χθες ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση της έκθεσης Οσλάντερ για την πρόοδο στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στη διαδικασία των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού που ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί στην Ελβετία, σημειώνοντας ότι αυτή ''δεν απέτυχε''.

    Ο κ. Φερχόιγκεν παρέστη κατά την τελετή παράδοσης στις τέσσερις πλευρές του τελικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    Είπε ότι στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Φεβρουάριο, είχαν προβλεφθεί δύο εναλλακτικές λύσεις: είτε η υπογραφή συμφωνίας στην Ελβετία είτε η υποβολή τελικού σχεδίου λύσης από το ΓΓ του ΟΗΕ το οποίο να τεθεί ενώπιον των δύο κοινοτήτων σε δημοκρατικό δημοψήφισμα τον Απρίλιο.

    Καλώντας τις ηγεσίες των δύο κοινοτήτων να επιδείξουν πολιτική βούληση για λύση, για να εγκριθεί στα δημοψηφίσματα, προειδοποίησε ότι ''εναλλακτική λύση δεν είναι αυτό το σχέδιο ή κάποιο άλλο, είναι ή αυτό το σχέδιο ή καμία λύση''.

    Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Συνέντευξη Τύπου ----------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν έφυγε από το Μπούργκενστοκ με άδεια χέρια, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, καλώντας τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να υπερψηφισθεί το σχέδιο Ανάν στα χωριστά δημοψηφίσματα.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Στρασβούργο, αφού επανέλαβε ότι η διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού δεν έχει ναυαγήσει, όπως αναφέρεται σε δημοσιεύματα, είπε ότι δεν είναι σίγουρο ότι η τ/κ κοινότητα θα ψηφίσει υπέρ του σχεδίου Ανάν.

    Οπως είπε, ο Ραούφ Ντενκτάς - του οποίου απέφυγε να πει το όνομα λέγοντας ότι τον αγνοεί πλήρως - ''μπορεί να παρέμβει στη διαδικασία και δεν είμαι σίγουρος ότι οι Τ/Κ θα δεχθούν στο δημοψήφισμα το σχέδιο Ανάν''.

    Ο κ. Φερχόιγκεν τόνισε ότι σύμφωνα με τη δική του ανάλυση για το τελικό σχέδιο Ανάν, πληρούνται όλα τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις ώστε η Κύπρος να λειτουργεί πλήρως εντός της ΕΕ.

    Ο Γερμανός Επίτροπος επανέλαβε ότι ''η επιλογή στα δημοψηφίσματα είναι μεταξύ λύσης ή τίποτα και κανένας δεν προβλέπει αυτή τη στιγμή ότι θα υπάρξει άλλη ευκαιρία''.

    Σε περίπτωση μη λύσης, ο Γερμανός Επίτροπος εξήγησε ότι η Συνθήκη Προσχώρησης της Κύπρου θα ισχύσει χωρίς προσαρμογή και όπως έχει υπογραφεί.

    Σολάνα - Κυπριακό - Γραπτή δήλωση --------------------------------- Το μέλλον της Κύπρου βρίσκεται τώρα στα χέρια του λαού της, δήλωσε ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ Χαβιέρ Σολάνα, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Μπούργκενστοκ για το Κυπριακό, και κάλεσε όλους τους Κύπριους να φανούν αντάξιοι της πρόκλησης.

    Οπως επισημαίνει ο κ. Σολάνα σε γραπτή του δήλωση, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αποφάσισε χθες το βράδυ να υποβάλει το σχέδιο που διαπραγματεύθηκαν τα μέρη για μια λύση του Κυπριακού σε δημοψηφίσματα στις 24 Απριλίου, και συγχαίρει τον κ. Ανάν και τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ''για το εντυπωσιακό έργο τους''.

    ''Τα δημοψηφίσματα θα παράσχουν την ευκαιρία να γραφτεί μια νέα σελίδα στην ιστορία ενός νησιού που έμεινε διχασμένο για παρά πολύ καιρό. Το μέλλον τώρα βρίσκεται στα χέρια του ίδιου του λαού της Κύπρου και των ηγετών του'', αναφέρει ο κ. Σολάνα.

    Προσθέτει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθύμισε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση μπορεί να επιτευχθεί μέχρι την 1η Μαϊου.

    Καταλήγοντας, ο Υπατος Εκπρόσωπος καλεί όλους τους Κύπριους ''να φανούν αντάξιοι της πρόκλησης''.

    Τζακ Στρο - Κυπριακό - Δήλωση ------------------------------ Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο προτρέπει όλους τους εμπλεκόμενους στο Κυπριακό να αδράξουν την ευκαιρία που παρουσιάζεται για επίλυση του προβλήματος και να θέσουν τέρμα σε 30 χρόνια διαίρεσης.

    Στο Μπούργκενστοκ, ''όλες οι πλευρές εργάσθηκαν ακούραστα υπό την αιγίδα του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και έστω και χωρίς πλήρη συμφωνία έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος'', σημειώνει σε δήλωσή του ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

    Προσθέτει ότι ''είναι ιστορική στιγμή και μια διευθέτηση του Κυπριακού θα ήταν μια νίκη για όλο το λαό της Κύπρου''.

    ΓΓ ΣτΕ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν - Δήλωση ---------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ εξέφρασε την υποστήριξή του στο τελικό σχέδιο Ανάν για συνολική λύση του Κυπριακού και στην έκκληση προς τις δύο πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία για ειρήνη στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου.

    Σε δήλωση από το Βελιγράδι, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, ο κ. Σβίμερ είπε ότι ''αυτό το σχέδιο δεν αποτελεί νίκη της μιας πλευράς επί της άλλης'', προσθέτοντας ότι ''οποιαδήποτε εκδήλωση προς αυτή την κατεύθυνση θα έθετε σε κίνδυνο το θετικό αποτέλεσμα της διαδικασίας, στο οποίο στοχεύουμε όλοι''.

    ''Το δημοψήφισμα παρέχει σε όλους τους Κύπριους τη μοναδική ευκαιρία να οικοδομήσουν διαρκή λύση μέσω της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Σβίμερ σημείωσε ότι ''από σήμερα και στο εξής εναπόκειται στη διεθνή κοινότητα, τους πολιτικούς ηγέτες των ενδιαφερόμενων χωρών και ιδιαίτερα όλους τους Κύπριους πολιτικούς αρχηγούς να τονίσουν ότι το σχέδιο Ανάν ανοίγει την πόρτα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Κύπριους''.

    Πρόεδρος ΚΣΣΕ - Κυπριακό ------------------------ Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Πίτερ Σίντερ κάλεσε χθες τους Κύπριους να αδράξουν την ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται με τα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου ώστε να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού πριν από την 1η Μαϊου και την ένταξη στην ΕΕ.

    Ο κ. Σίντερ κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, καθώς και τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, να επιδείξουν υπευθυνότητα και να καλέσουν του Κύπριους να στηρίξουν το αναθεωρημένο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο Πρόεδρος της ΚΣΣΕ δήλωσε ότι στηρίζει ανεπιφύλακτα τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Είναι ένα παράδειγμα του σημαντικού ρόλου που μπορούν να διαδραματίσουν τα Ηνωμένα Εθνη στην επίλυση κρίσεων, καταλήγει η γραπτή δήλωση του κ. Σίντερ.

    Ευρωκοινοβούλιο - Τουρκία - Εκθεση Οοστλάντερ --------------------------------------------- Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 211 ψήφους υπέρ, 84 κατά και 46 αποχές ενέκρινε την έκθεση του Αρι Οοστλάντερ για την πρόοδο της Τουρκίας όσον αφορά την πορεία της προς την ΕΕ.

    Ευρωβουλευτές, κατά την τοποθέτησή τους, είχαν αναφέρει ότι θα καταψηφίσουν την έκθεση επειδή διαφωνούν με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Οι τροπολογίες που κατέθεσαν ο συμπρόεδρος της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας Joost Lagendijk εξ ονόματος της ομάδας ΠΡΣ/ΕΕΣ, και ο Ευρωβουλευτής Andrew Duff εκ μέρους της ομάδας των Φιλελευθέρων, με τις οποίες ζητούσαν να καλείται η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ''να επιδείξει ειλικρινή στάση έναντι του σχεδίου Ανάν'', αντί για τη φράση ''να διατηρήσει την ειλικρινή της στάση έναντι του σχεδίου Ανάν'', απορρίφθηκαν.

    Αντίθετα, υπερψηφίσθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο οι τροπολογίες που κατέθεσαν βουλευτές της ομάδας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Hannes Swoboda, Jacques Poos και Γιώργος Κατηφόρης, ο Ευρωβουλευτής Markus Ferber με άλλους βουλευτές της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ώστε να καλείται η Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο, ακολουθώντας συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

    Ο κ. Οοστλάντερ στην έκθεσή του επισημαίνει ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την πρόοδο που θα σημειωθεί στην πορεία προσχώρησης της Τουρκίας.

    Φερχόιγκεν - Κυπριακό - Εκθεση Οοστλάντερ ----------------------------------------- Εάν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό με την υιοθέτηση του σχεδίου Ανάν, όλα τα θέματα που αναφέρονται στην έκθεση Οοστλάντερ για την ευθύνη της Τουρκίας στην Κύπρο θα λυθούν, είπε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν κατά τη δευτερολογία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και απαντώντας σε τοποθετήσεις Βουλευτών επί της έκθεσης του Αρι Οοστλάντερ για την πρόοδο της Τουρκίας στην πορεία της προς την ΕΕ.

    Ο Επίτροπος απηύθυνε έκκληση προς την ηγεσία της ε/κ πλευράς να επιδείξει πολιτική βούληση ώστε να πείσει την ε/κ κοινότητα να αποδεχθεί στο σχέδιο και να το υπερψηφίσει στο δημοψήφισμα. Είπε επίσης ότι ''το σχέδιο αυτό δεν αλλάζει πλέον''.

    ''Εξαρτώνται πάρα πολλά από την επιτυχία της προσπάθειας να πείσουμε την ε/κ κοινότητα ότι το υπάρχον σχέδιο είναι και προς το δικό της συμφέρον'', είπε και σημείωσε ότι ''δεν θα υπάρξει άλλο σχέδιο''.

    Αθήνα - Καραμανλής - Στεφανόπουλος - Συνάντηση ---------------------------------------------- Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής ενημέρωσε χθες το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο Πρωθυπουργός είπε πως ''στη Λουκέρνη, σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιδιώξαμε την κατά το δυνατό βελτίωση των στοιχείων του σχεδίου Ανάν''.

    ''Η τελική κρίση ανήκει στον κυπριακό λαό'', κατέληξε.

    Ο κ. Καραμανλής είχε, εξάλλου, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος εξέφρασε στον Ελληνα Πρωθυπουργό το ενδιαφέρον του για το Κυπριακό.

    ΠΑΣΟΚ - Γιώργος Παπανδρέου - Κυπριακό -------------------------------------- Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις συνομιλίες της Ελβετίας ήταν το αντικείμενο τρίωρης σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη υπό την προεδρία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου.

    «Το ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει υπεύθυνη εθνική στάση στο Κυπριακό, η οποία υπερβαίνει τις κομματικές γραμμές», δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, αμέσως μετά τη σύσκεψη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι «είναι ώρα σημαντικής ευθύνης για όλους και ότι πρέπει με νηφαλιότητα να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε για την επόμενη μέρα μετά τη λήξη των διαπραγματεύσεων στη Λουκέρνη».

    Αθήνα - Μητσοτάκης - Κυπριακό ----------------------------- Ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέφερε πως ''η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση σημαίνει ότι θα πρέπει να δούμε με άλλο φως την πρόταση Ανάν''.

    ''Δηλαδή, ακόμα και αν δεν μας ικανοποιεί πλήρως, μέσα στα πλαίσια της Ευρώπης, το σχέδιο που προτείνεται θα είναι πολύ πιο ευνοϊκό για την Κύπρο από ό,τι θα ήταν εάν δεν έμπαινε στην Ευρώπη'', πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, σε δηλώσεις του στο περιθώριο εκδήλωσης για την επανέκδοση του βιβλίου του Νίκου Γκατζογιάννη ''Ελένη''.

    ''Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη σοβαρότητα που αρμόζει'', είπε.

    Παπαρήγα - Κυπριακό ------------------- Αναμενόμενη χαρακτήρισε την κατάληξη της διάσκεψης της Λουκέρνης για το Κυπριακό, η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν δεν είναι βάση συμφωνίας.

    Στο περιθώριο συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστόδουλο και αναφερόμενη στο Κυπριακό, η κ. Παπαρήγα παρατήρησε ότι η διάσκεψη δεν άρχισε ούτε τελειώνει στη Λουκέρνη και τη Νέα Υόρκη. ''Πρέπει να πάμε πίσω στη Σύνοδο των Οκτώ, στη Συμφωνία του Ελσίνκι'', είπε.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Δηλώσεις ----------------------------------- Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως δεν είναι η ώρα της αποτίμησης των αποτελεσμάτων των διαπραγματεύσεων του Μπούργκενστοκ της Ελβετίας και κάλεσε τον κυπριακό λαό, πέρα και μακριά από φανατισμούς και από χαρακτηρισμούς αλλά με νηφαλιότητα και ψυχραιμία, να δει τι ακριβώς έχει μπροστά του.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή της ε/κ αντιπροσωπείας από την Ελβετία, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ''στη Λουκέρνη με συλλογικότητα αντιμετωπίσαμε το νέο κύκλο των συνομιλιών''.

    ''Μπροστά μας έχουμε ένα σχέδιο ολοκληρωμένο πια. Οι επόμενες μέρες οπωσδήποτε θα βοηθήσουν ώστε να βγάλουμε ασφαλεί συμπεράσματα και να τοποθετηθούμε ξεκάθαρα σε αυτό το οποίο έχουμε μπροστά μας'', πρόσθεσε.

    Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - Δηλώσεις ---------------------------------------- Τώρα θα πρέπει όλοι μας να εκτιμήσουμε σωστά, συλλογικά και με νηφαλιότητα όλα τα δεδομένα που υπάρχουν μπροστά μας, αλλά και όλες τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η μια ή άλλη απόφαση, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, σημειώνοντας πως τώρα είναι η ώρα του λαού για να αποφασίσει.

    Οι δηλώσεις του κ. Κλεάνθους έγιναν χθες βράδυ στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή της ε/κ αντιπροσωπείας που με επικεφαλής τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είχε μεταβεί στο Μπούργκενστοκ της Ελβατίας για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Δηλώσεις -------------------------------------- Το αποτέλεσμα της Λουκέρνης δεν μπορεί να ικανοποιεί κανένα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι με ψυχραιμία και νηφαλιότητα, αλλά και αποφασιστικότητα για την υπεράσπιση των βασικών αρχών λύσης του κυπριακού προβλήματος θα μελετήσουμε αυτό το σχέδιο όπως τελικά έχει διαμορφωθεί και θα τοποθετηθούμε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο μέλλον του λαού και τόπου.

    ''Ο ΓΓ με την άσκηση του επιδιαιτητικού του ρόλου δεν έχει επιτύχει να ισορροπήσει το σχέδιο, το οποίο είχε αρχικά καταθέσει. Εχω την άποψη ότι σοβαρές πτυχές αυτού του σχεδίου, εξακολουθούν να εγείρουν ερωτήματα λειτουργικότητας, βιωσιμότητας και ασυμβατότητας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο'', είπε ο κ. Ομήρου.

    Πρόεδρος ΝΕΟ - Κυπριακό - Δηλώσεις ---------------------------------- Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού δήλωσε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου είναι δεσμευμένες να πουν μαζί με τους πολίτες ένα μεγάλο όχι στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου, λέγοντας ότι ''έχουμε μπροστά μας ένα σχέδιο κατά πολύ χειρότερο του προηγουμένου, για το οποίο το Εθνικό Συμβούλιο είχε συμφωνήσει ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό ως λύση, αλλά ως βάση για διαπραγμάτευση''.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή της ε/κ αντιπροσωπείας από την Ελβετία ο κ. Κουτσού είπε πως δεν έγινε ουσιαστική διαπραγμάτευση στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας, ''άρα τώρα είναι η ώρα του πολίτη, τώρα είναι η ώρα του καθενός μας να αποφασίσουμε για την τύχη μας και το μέλλον μας».

    Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Κυπριακό - Δηλώσεις ----------------------------------- Την άποψη ότι θα πρέπει να ζητηθεί από το ΓΓ των ΗΕ να αναβάλει για την ώρα τα δημοψηφίσματα, μέχρις ότου μπορέσει και εξευρεθεί μια πιο ανεκτή λύση για την ε/κ πλευρά, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή της ε/κ αντιπροσωπείας από την Ελβετία, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως «σίγουρα το αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο, ούτε μπορεί να επιχαίρει κανείς, ούτε να ζητωκραυγάζει, αλλά είναι μια στιγμή περισυλλογής, περίσκεψης, ευθύνης που πρέπει να μας απασχολεί τις επόμενες μέρες, ώστε εάν είναι δυνατό να ληφθεί μια ομόφωνη απόφαση».

    ΓΓ Οικολόγων - Κυπριακό - Δηλώσεις ----------------------------------- Την ευχή, όπως μετά από ένα δυνατό, ενωμένο και αποφασιστικό όχι στο δημοψήφισμα, ο kυπριακός λαός θα μπορέσει να έχει καλύτερη πορεία στην επίλυση του Κυπριακού, προκειμένου να επιτευχθεί σύντομα και μια λύση με καλύτερους όρους από αυτούς που υπήρξαν στην Ελβετία, εξέφρασε ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    [06] (Κ) ''Αφρίκα'' - Εποικοι

    Ο αρθρογράφος της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σαλίχ Τσελεμπίογλου αδυνατεί να αντιληφθεί, όπως γράφει, πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για επιτυχία και νίκη όταν η ε/κ πλευρά είναι αδύνατο να εγκρίνει το σχέδιο Ανάν.

    Διερωτάται ακόμη πώς είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για νίκη όταν νομιμοποιούνται οι έποικοι.

    [07] (Κ) Πρωθυπουργός Βρετανίας - Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ καλωσόρισε τις εξελίξεις στο Κυπριακό που, όπως είπε, θα επιτρέψουν την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Στην εναρκτήρια του δήλωση κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Μπλερ συνεχάρη όλους τους εμπλεκόμενους στη διαδικασία της Ελβετίας και ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και τον Ειδικό του Σύμβουλο Αλβαρο ντε Σότο.

    ''Θέλω να καλωσορίσω από καρδιάς την ιστορική απόφαση που λήθηκε στην Ελβετία προκειμένου μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', είπε ο κ. Μπλερ.

    [08] (Κ) Υπηρεσία Εκλογών - Ευρωεκλογές - Τελευταία ημέρα για αιτήσεις

    Συνεχίζεται και σήμερα, τελευταία ημέρα εγγραφής ψηφοφόρων στον εκλογικό κατάλογο για σκοπούς ευρωεκλογών, η υποβολή αιτήσεων από Ε/Κ, Τ/Κ, και πολίτες άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκης Ενωσης που θέλουν να ψηφίσουν Κύπριους ευρωβουλευτές.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διοικητικός Λειτουργός στην Υπηρεσία Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου, δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην υποβολή αιτήσεων.

    Μέχρι και χθες είχαν εγγραφεί 5.200 νέοι Ε/Κ εκλογείς, 470 Τ/Κ και 1.547 πολίτες άλλων χωρών μελών της ΕΕ.

    Ο κ. Δημητρίου τόνισε ότι βάσει της νομοθεσίας, η ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.

    [09] (Κ) Βουλή των Ελλήνων - Καραμανλής - Πλήρες κείμενο

    ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ κ. ΚΩΣΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    "Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Ζήτησα τη σημερινή συζήτηση, με τη διαδικασία του άρθρου 142α κατά τον Κανονισμό της Βουλής, για να σας ενημερώσω πάνω στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού.

    Θεωρώ υποχρέωσή μου αυτήν την ενημέρωση, ώστε η Εθνική Αντιπροσωπεία να γνωρίζει τα βασικά σημεία των πρόσφατων διαβουλεύσεων στη Λουκέρνη της Ελβετίας.

    Ηδη οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν, από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έγιναν μέσω του Υπουργού Εξωτερικών, πώς έχουν τα πράγματα. Κάθε κόμμα, με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, έχει από νωρίς χθες στη διάθεση του το τελικό κείμενο του σχεδίου Ανάν. Ενα κείμενο που χρήζει ενδελεχούς μελέτης, ώστε εν τέλει και ο ελληνικός λαός να πληροφορηθεί επακριβώς τις προβλέψεις αυτού του σχεδίου.

    Θεωρώ ιδιαιτέρα σημαντική αυτήν τη διαδικασία, αφού σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα πρέπει κανείς να τοποθετείται μόνο εάν έχει πλήρη γνώση όλων των δεδομένων. Η Κυβέρνηση και εγώ προσωπικά είμαι στη διάθεση των αρχηγών των κομμάτων, όχι μόνο σήμερα, αλλά και στο εγγύς μέλλον, έως ότου γίνουν τα δημοψηφίσματα στην Κύπρο για οποιαδήποτε περαιτέρω ανάλυση και πληροφορία.

    Κυρίες και κύριοι,

    Είναι αταλάντευτη θέση και δέσμευσή μου η διαμόρφωση και εφαρμογή εθνικής στρατηγικής στις μεγάλες εθνικές υποθέσεις μας. Αυτήν την πολιτική ακολουθήσαμε σταθερά από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και αυτήν την πολιτική θέλουμε να υπηρετήσουμε έμπρακτα, με συνέπεια και αποτελεσματικότητα στη Νέα Διακυβέρνηση.

    Προϋπόθεση και βάση για μια εθνική στρατηγική είναι η ενημέρωση, ο διάλογος, η συνεννόηση, η σύνθεση απόψεων και ιδεών. Στόχος μας είναι - και κατά την άποψή μου πρέπει μόνιμα να είναι - η συνένωση των δυνάμεών μας, η συνένωση των προσπαθειών όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κοινούς σκοπούς.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Το Κυπριακό πρόβλημα είναι μείζονος σημασίας εθνική υπόθεση. Είναι υπόθεση που αγκαλιάζουμε όλοι οι Έλληνες, όλες οι πολιτικές δυνάμεις του Τόπου. Ολοι γνωρίζετε σε ποια κρίσιμη φάση βρισκόταν η πορεία του προβλήματος τη στιγμή που αναλαμβάναμε την ευθύνη για τη διακυβέρνηση του Τόπου. Περίπου ένα μήνα πρωτύτερα, από τις 13 Φεβρουαρίου, η ελληνική και η τουρκική πλευρά - η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή ηγεσία, η ελληνική και η τουρκική κυβέρνηση - ύστερα από πρόταση του Γ. Γ. του ΟΗΕ, είχαν καταλήξει σε μια δεσμευτική συμφωνία για τη διαδικασία που θα ακολουθείτο. Η συμφωνία αυτή, η ονομαζόμενη της Νέας Υόρκης, της 13ης Φεβρουαρίου, προέβλεπε συγκεκριμένα: Πρώτον: Να επαναρχίσουν στη Λευκωσία και να συνεχιστούν, ως τις 22 Μαρτίου, οι συνομιλίες μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Δεύτερον: Εφόσον οι συνομιλίες αυτές δεν κατέληγαν σε συμφωνία, να πραγματοποιηθεί νέος κύκλος διαβουλεύσεων στη Λουκέρνη, ως τις 31 Μαρτίου. Στη φάση αυτή, όπως προβλέπει πάντα η συμφωνία της Νέας Υόρκης, να είναι παρούσες οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να προσφέρουν τη συνεργασία τους στην προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας. Εάν και σε αυτές τις συνομιλίες δεν επιτυγχανόταν συμφωνία, ο Γ.Γ. του ΟΗΕ εξουσιοδοτείτο από τα μέρη (από την ίδια συμφωνία της Νέας Υόρκης) να συμπληρώσει τα κενά και να διατυπώσει ο ίδιος οριστικά τα σημεία διαφωνιών, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα τελικό κείμενο. Τρίτον: Το κείμενο της Λουκέρνης - είτε όπως θα διαμορφωνόταν με συμφωνία των μερών, είτε όπως θα συμπληρωνόταν και θα οριστικοποιείτο από το Γ.Γ. του ΟΗΕ - να τεθεί σε ταυτόχρονα χωριστά δημοψηφίσματα, έτσι ώστε να δοθεί ο τελικός λόγος στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους. Αυτή ήταν η δεσμευτική για όλους συμφωνία της Νέας Υόρκης. Και σε αυτή τη συμφωνία έπρεπε να ανταποκριθούμε.

    Αμέσως μετά το σχηματισμό της Κυβέρνησης είχα αναλυτική και ουσιαστική συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων και τις διαγραφόμενες προοπτικές με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Τάσσο Παπαδόπουλο. Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης υπογράμμισα, ρητά και κατηγορηματικά, ότι στηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας τις προσπάθειες του Προέδρου, της πολιτικής ηγεσίας και του Κυπριακού Ελληνισμού για μια λύση λειτουργική και βιώσιμη. Είπα ξεκάθαρα το στόχο μας: Την επιδίωξη ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε., ώστε όλοι οι κάτοικοι του νησιού, (Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι), να απολαμβάνουν, σε συνθήκες σταθερότητας και ασφάλειας, τα αγαθά της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας. Οι Έλληνες θέλαμε και θέλουμε, περισσότερο από κάθε άλλον, την ταχύτερη δυνατή επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Αυτή ήταν και αυτή παραμένει η σταθερή και αταλάντευτη θέση της Κυβέρνησης.

    Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,

    Μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου των συνομιλιών των συνομιλιών της Λευκωσίας, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν μου απηύθυνε προσωπική πρόσκληση να παρευρεθώ στην τελική φάση των διαβουλεύσεων στη Λουκέρνη. Στην πρόσκληση αυτή ανταποκρίθηκα άμεσα γιατί βασικός στόχος ήταν να συμβάλουμε στην επίτευξη λύσης. Αλλά και διότι θεωρώ χρέος μου, αμετακίνητο χρέος μου, να τηρώ με ευλάβεια τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Χώρα, όπως προέκυπταν από τη Συμφωνία της Νέας Υόρκης.

    Καθόλη τη διάρκεια της παρουσίας μας στο Μπούργκενστοκ είχαμε διαρκή και στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων, που τον συνόδευαν. Αναπτύξαμε μακρά σειρά πρωτοβουλιών, κινήσεων και δραστηριοτήτων. Είχα σειρά χωριστών συναντήσεων με το Γ.Γ. του ΟΗΕ κ. Κόφι Ανάν και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας κ. Ερντογάν. Παράλληλα, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης είχε διαδοχικές συναντήσεις με τον κοινοτικό Επίτροπο, τον αρμόδιο για θέματα διεύρυνσης, κ. Φερχόϊγκεν και τον Τούρκο ομόλογό του κ. Γκιούλ. Είχε επίσης επανειλημμένες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

    Σε όλες αυτές τις συναντήσεις, υπογραμμίσαμε με σαφήνεια και καθαρότητα την ανάγκη να υπάρξουν βελτιώσεις στο τελικό σχέδιο, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες εξεύρεσης συμφωνημένης λύσης. Η προσπάθειά μας επικεντρώθηκε Ψκαι το είπαμε δημόσια- κυρίως στα θέματα της ασφάλειας και του κοινοτικού κεκτημένου, στην ανάγκη σεβασμού των θεμελιωδών αρχών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ολες οι κινήσεις, όλες οι προσπάθειές μας είχαν στόχο την επίτευξη συμφωνίας για τη λύση του προβλήματος. Λύση, όμως, η οποία να είναι λειτουργική και βιώσιμη. Λύση η οποία να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές της Ε.Ε. Λύση με το βλέμμα στο κοινό αύριο όλων των κατοίκων του νησιού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

    Στη διάρκεια της προσπάθειας αυτής θέλαμε να υπάρχει η πληρέστερη δυνατή ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων. Αποστείλαμε, χωρίς καμία καθυστέρηση, το σχέδιο που μας υποβλήθηκε σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και το αρχικό, αλλά και το τελικό.

    Παράλληλα, λίγο πριν από το μεσημέρι της 31ης Μαρτίου, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κων/νο Στεφανόπουλο και τους αρχηγούς των κομμάτων, τον κ. Παπανδρέου, την κ. Παπαρήγα και τον κ. Κωνσταντόπουλο, όπως επίσης και με τους πρώην Πρωθυπουργούς κ. Σημίτη και κ. Μητσοτάκη και τους ενημέρωσε για τις εξελίξεις που σημειώνονταν, έως την ώρα εκείνη.

    Στο τέταρτο σχέδιο, που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ζητήθηκε από όλες τις πλευρές να καταθέσουν τους σχολιασμούς τους. Εμείς το κάναμε αυτό, αφού προηγήθηκε συνάντηση, συνεννόηση με την ελληνοκυπριακή πλευρά.

    Θέλω να καταθέσω στα πρακτικά της Βουλής δύο κείμενα που περιέχουν τις προτάσεις μας πάνω στα θέματα της ασφάλειας και της συμβατότητας του σχεδίου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σε κάθε περίπτωση φάνηκε ότι δεν διανοιγόταν προοπτική σύγκλισης απόψεων μεταξύ των μερών για συμφωνημένη λύση.

    Τελικώς, τη νύχτα της 31ης Μαρτίου παρεδόθη το τελικό κείμενο του σχεδίου Ανάν, το οποίο και θα τεθεί προς κρίση στα δημοψηφίσματα. Το κείμενο αυτό είναι τώρα αντικείμενο λεπτομερούς μελέτης και αξιολόγησης από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πάντως, κατά βάση, είναι το αρχικό σχέδιο στο οποίο έχουν επέλθει τροποποιήσεις. Είναι προφανές ότι το κείμενο αυτό είναι προϊόν συμβιβασμού. Και ως τέτοιο περιέχει θετικά και δύσκολα σημεία για όλες τις πλευρές.

    Η τελική απόφαση βρίσκεται τώρα στην κρίση του Κυπριακού λαού. Οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, με χωριστά δημοψηφίσματα, που θα γίνουν στις 24 Απριλίου, θα κάνουν την επιλογή τους. Πιστεύω απόλυτα ότι αυτό θα γίνει με ώριμη στάθμιση όλων των δεδομένων, με σύνεση και διορατικότητα για το μέλλον.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Είναι ώρα περίσκεψης και ευθύνης για όλους. Η Κυβέρνηση, συνεκτιμώντας όλους τους παράγοντες θα πάρει και θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της στον κατάλληλο χρόνο. Θεωρώ ότι το ζήτημα αυτό είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπισθεί με το μέγιστο βαθμό εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας. Γι΄ αυτό προτίθεμαι να προτείνω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό την προεδρία του.

    Θέλω ακόμα να υπογραμμίσω ότι, κατά την παραμονή μας στο Μπούργκενστοκ, συναντήθηκα επανειλημμένα με τον Τούρκο ομόλογό μου, τον κ. Ερντογάν. Στη διάρκεια αυτών των συνομιλιών επιβεβαιώσαμε την ειλικρινή διάθεσή μας να εργαζόμαστε την βελτίωση και να ενίσχυση των διμερών μας σχέσεων.

    Ολες οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες πιστεύουμε στις ίδιες αρχές και αξίες. Έχουμε κοινούς στόχους σε ό,τι αφορά τα μεγάλα εθνικά ζητήματά μας. Μόλις πρόσφατα, στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, υπογράμμιζα ότι επιδιώκουμε τη συνεργασία με όλους τους γειτονικούς λαούς. Ότι εργαζόμαστε για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με την πεποίθηση ότι θα αποβεί προς όφελος και των δύο λαών.

    Οτι υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Ότι θέλουμε μια πραγματικά ευρωπαϊκή Τουρκία, με σεβασμό στη διεθνή νομιμότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τις θέσεις αυτές επανέλαβα και προς τον Τούρκο Πρωθυπουργό κ. Ερντογάν κατά τις πρόσφατες συναντήσεις μου.

    Τις θέσεις αυτές επαναλαμβάνω και σήμερα. Είναι βασικοί πυλώνες και πλοηγοί της πολιτικής μας σΤ ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Είναι ουσιώδες κεφάλαιο της εθνικής στρατηγικής μας.

    Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

    Θέλω ακόμη να υπογραμμίσω ότι, σε καμία περίπτωση, δεν υπάρχει χώρος κινδυνολογίας και δεν ωφελούν οι εξάρσεις και οι συναισθηματισμοί. Τόσο η πορεία του Κυπριακού, όσο και η πορεία των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, απαιτούν διαρκή προσπάθεια. Απαιτούν ωριμότητα και σύνεση. Απαιτούν να είναι τα βλέμματά μας στραμμένα στο αύριο. Απαιτούν, πάνω από όλα, εθνική ομοψυχία. Να συνθέσουμε τις απόψεις μας, να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Το είπα πολλές φορές έως τώρα και είναι η πιο κατάλληλη ώρα να το επαναλάβω: Όλοι μαζί οι Έλληνες μπορούμε καλύτερα. Όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε πιο αποτελεσματικά για τη βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, για την αποκατάσταση της διμερούς εμπιστοσύνης, για την ανάπτυξη ειλικρινούς συνεργασίας, για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Οι εθνικές υποθέσεις απαιτούν εθνική στρατηγική. Η πρόκληση είναι διαρκής. Και στην πρόκληση αυτή έχουμε και πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας". (ΚΥΠΕ/ΧΡΝ/ΘΘ)

    [10] (Κ) Βουλή Ελλήνων - Καραμανλής - Κυπριακό 2

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στην ομιλία του στη Βουλή, ανέφερε περαιτέρω ότι το τελικό κείμενο του Σχεδίου Ανάν που επιδόθηκε στα μέρη στο Μπούργκενστοκ ''είναι κατά βάση το αρχικό σχέδιο στο οποίο έχουν επέλθει τροποποιήσεις''.

    [11] (Κ) Αθήνα- Βουλή- Παπανδρέου-Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, κατά την τοποθέτησή του σήμερα στην έκτακτη συνεδρία της Βουλής των Ελλήνων για το Κυπριακό, είπε ότι ''για πρώτη φορά είμαστε τόσο κοντά σε μια λύση και στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι δυνατόν να διευρυνθούν τα θετικά σημεία του σχεδίου''.

    Ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε την πρόταση του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και σημείωσε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση θα τοποθετηθεί με ψυχραιμία επί του τελικού σχεδίου Ανάν.

    [12] (Κ) ΕΕ - Αχερν - Κυπριακό

    Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιρλανδός Πρωθυπουργός Μπέρτι Αχερν επαίνεσε το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν για τις ''ακούραστες προσπάθειές'' του στην αναζήτηση διευθέτησης του Κυπριακού.

    [13] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Συνέρχεται αύριο - Δημοψήφισμα

    Ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα προεδρεύσει αύριο Σάββατο, στις 10 το πρωί, συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

    [14] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 2/4/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7008            1,7110
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0937            2,1062
    Λίρα Αγγλίας                     1,1337            1,1405
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,3526        220,0994
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7316          2,7534
    Δολάριο Καναδά                     2,7312          2,7530
    Κορώνα Δανίας                     12,6446         12,7457
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,2825         14,3967
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6765         15,8019
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6558          2,6770
    
    

    [15] (Κ) Αθήνα - Βουλή - Παπαρήγα - Κυπριακό

    ''Αδικη και επικίνδυνη'', χαρακτήρισε τη λύση που προτείνει το σχέδιο Ανάν η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην τοποθέτηση της κατά την ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Πρόσθεσε ότι ''δεν έχει σημασία αν θα είναι βιώσιμη''.

    [16] (Κ) Αθήνα - Βουλή - Κωνσταντόπουλος - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος σε τοποθέτηση στη Βουλή των Ελλήνων κατά την ενημέρωση από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό είπε πως «πρέπει να γίνει μια ψύχραιμη μελέτη των υπέρ και κατά του τελικού σχεδίου Ανάν.

    [17] (Κ) Αυστραλός ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ με σημερινή ανακοίνωσή του χαιρετίζει το τελικό σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού και εκφράζει την ευχή όπως αυτό γίνει αποδεκτό από τον κυπριακό λαό.

    Ο κ. Ντάουνερ αναφέρει ότι η χώρα του είναι υποστηρικτής των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, διατηρεί απόσπασμα στην ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο και συμμετέχει με τη συνδρομή του ειδικού απεσταλμένου της Τζιμ Σορτ στις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος.

    Ο Αυστραλός ΥΠΕΞ αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι αν τα δημοψηφίσματα που θα διεξαχθούν στις δύο κοινότητες είναι επιτυχή, η Κύπρος θα ενταχθεί επανενωμένη στην ΕΕ. Αναφέρει επίσης μια τέτοια εξέλιξη θα γίνει ευπρόσδεκτη από όλη τη διεθνή κοινότητα.

    Ο κ. Ντάουνερ καλεί τους πολιτικούς ηγέτες της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να παροτρύνουν τις κοινότητες προς υποστήριξη του προτεινόμενου σχεδίου για επίτευξη μόνιμης και ειρηνικής διευθέτησης του προβλήματος, που παραμένει άλυτο για πολύ καιρό.

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            85,55  (-0,11)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    583.345
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    465.966    365,46  (-0,41)
    FTSE Med 100 **                             6.223,76  (-0,28)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    444.818    106,70  ( 0,39)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     39.237     74,01  (-0,67)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      8.531     17,21  (-0,12)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.720     56,60  (-0,30)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.217     56,53  (-1,91)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      8.813     23,85  ( 0,13)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     23.519     71,11  (-1,97)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.454      2,95  (-1,01)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      3.893      9,87  ( 0,10)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,35  ( 2,24)
    Ξενοδοχεία                    £      5.648     34,16  (-0,81)
    Αλλες Εταιρείες               £     15.706     69,45  (-0,10)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Αθήνα - Βουλή - Καραμανλής - Δευτερολογία - Κυπριακό

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής έκανε δεκτό το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Παπανδρέου για σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, αλλά και η διεξαγωγή της συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων, αποδεικνύουν την πρόθεση της κυβέρνησης για ανοιχτό και ουσιώδη διάλογο με όλα τα κόμματα.

    [20] (Κ) Χρηματιστήριο - Χωρίς ουσιαστική μεταβολή

    Χωρίς ουσιαστική μεταβολή έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην πρώτη συνάντηση μετά την επίδοση του τελικού σχεδίου Ανάν για το Κυπριακό. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε πτώση της τάξης του 0,1%, κλείνοντας στην υψηλότερη τιμή της ημέρας, τις 85,55 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 583 χιλιάδες λίρες.

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Δημοψήφισμα

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ξεκίνησε σήμερα τη συζήτηση των πρακτικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος που θα διεξαχθούν στις 24 Απριλίου, δήλωσε μετά τη συνεδρία του Σώματος ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [22] (Κ) Αθήνα - Μπακογιάννη - Κυπριακό

    Η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη, αναφερόμενη στις εξελίξεις στο Κυπριακό, εξέφρασε την ευχή "να επικρατήσει νηφαλιότητα, υπευθυνότητα και κυρίως το κριτήριο του αύριο, σε όλους, όταν πάρουν τις μεγάλες αποφάσεις για το μέλλον της Κύπρου".

    [23] (Κ) Αθήνα - Αρσένης - Κυπριακό

    Ο πρώην Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Μπούργκενστοκ για το Κυπριακό, είπε ότι "εδώ που έφθασαν τα πράγματα, μία μόνο διέξοδος υπάρχει, δηλαδή να απορρίψει ο κυπριακός λαός το Σχέδιο Κόφι Ανάν.

    [24] (Κ) Παπανδρέου - Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα της Συνόδου του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος και αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Κυπριακό, είπε πως "το Κυπριακό βρίσκεται σε μιαν ιστορική καμπή και είναι πιθανή η προοπτική επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μέσα από τις διαδικασίες του ΟΗΕ".

    [25] (Κ) Πρόεδρος Ρουάντα - Κυπριακό

    Την ευχή όπως υπάρξει λύση στο κυπριακό πρόβλημα, που να επιτρέψει την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ρουάντα Paul Kagame.

    [26] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ρωσίας - Κυπριακό

    Η ρωσική κυβέρνηση εκτιμά ότι η επίτευξη δίκαιης, σταθερής και ολοκληρωμένης λύσης του κυπριακού προβλήματος είναι δυνατή μόνο υπό την προϋπόθεση της εθελούσιας συμφωνίας των ίδιων των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ, και στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, η ρωσική θέση επαναβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας Σεγκέι Ραζόφ με τον Πρεσβευτή της Κύπρου στην Ρωσία Ανδρέα Γεωργιάδη, στην οποία έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και ειδικότερα μετά την κατάθεση του πέμπτου σχεδίου λύσης του Κυπριακού, το οποίο παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    [27] (Κ) Δείκτης Τιμών Καταναλωτή - Μάρτιος 2004

    Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή για τον μήνα Μάρτιο 2004 αυξήθηκε κατά 0,73 μονάδες ή 0,63% και έφτασε στις 116,24 μονάδες σε σύγκριση με 115,51 τον Φεβρουάριο 2004.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, αυτό οφείλεται κυρίως σε αυξήσεις στις τιμές των ειδών ένδυσης και υπόδησης λόγω της λήξης των χειμερινών εκπτώσεων, καθώς και σε αυξήσεις στις τιμές του κοτόπουλου και των ενοικίων. Μειώσεις σημειώθηκαν στις τιμές ορισμένων φρέσκων λαχανικών, φρούτων και των πατατών.

    [28] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Επιτυχής συμμετοχή της Κύπρου στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου της Λειψίας

    Η Κυπριακή Πρεσβεία και το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατίας στο Βερολίνο σε συνεργασία με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, πραγματοποίησαν μεταξύ 26 και 30 Μαρτίου με εξαιρετική επιτυχία τέσσερις εκδηλώσεις για την Κύπρο στα πλαίσια του 3ου Λογοτεχνικού Φόρουμ κατά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Λειψίας 2004, «Μικρές γλώσσες - Μεγάλες Λογοτεχνίες».

    Στο Φόρουμ συμμετείχαν η Ελλάδα, η Φινλανδία, η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Λιθουανία, η Τσεχία, η Σλοβακία, η Κροατία, η Μάλτα και η Κύπρος.

    Στόχος του κοινού λογοτεχνικού φόρουμ των χωρών αυτών είναι η κοινή παρουσίαση λογοτεχνίας από χώρες της Κεντρικής, Ανατολικής και Νότιας Ευρώπης.

    Σημειώνεται ότι η Κύπρος ανήκει στα ιδρυτικά στελέχη του Φόρουμ που δημιουργήθηκε το 2002 και συμμετείχε μέχρι στιγμής στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Λειψίας 2003 με πέντε χώρες και στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Φραγκφούρτης 2003, με άλλες με έξι χώρες. Φέτος στο λογοτεχνικό Φόρουμ ο αριθμός των χωρών που συμμετείχαν ανήλθε σε δέκα χώρες, γεγονός που υπογραμμίζει την επιτυχία του Φόρουμ.

    Την Κύπρο εκπροσώπησαν φέτος οι λογοτέχνες Χρίστος Χατζήπαπας και Νίκος Ορφανίδης.

    Οι Κύπριοι λογοτέχνες και το έργο τους παρουσιάστηκαν στα ελληνικά και γερμανικά σε δύο κοινές αναγνώσεις με τη Φινλανδία και Πολωνία εντός του εκθεσιακού χώρου στη Λειψία. (26 και 27.03.2004)

    Επίσης, με την ευκαιρία των εκδηλώσεων στη Λειψία, η Πρεσβεία της Κύπρου στο Βερολίνο διοργάνωσε στις 29.03.2004 κοινή εκδήλωση με την Πρεσβεία της Μάλτας.

    Η κοινή λογοτεχνική εκδήλωση Μάλτας και Κύπρου, των δύο νέων κρατών μελών της ΕΕ, όπως ανέφερε ο Πρέσβης της Δημοκρατίας στο Βερολίνο κ. Λεωνίδας Σ. Μαρκίδης, αποτελεί την αρχή μιας προσπάθειας σκιαγράφησης της εικόνας του πολιτισμικού πλούτου των δύο νησιών, και τόνισε ότι η λογοτεχνία είναι σε θέση και πρέπει να παίξει σημαντικό ρόλο στον κοινό μας στόχο, της αλληλοκατανόησης μεταξύ των λαών της Ευρώπης η οποία συνεχώς διευρύνεται. Στην εκδήλωση παρουσιάσθηκε το έργο του Κύπριου λογοτέχνη Χρίστου Χατζήπαπα και του Μαλτέζου λογοτέχνη Joe Friggieri.

    Τέλος στις 30 Μαρτίου παρουσιάσθηκε το έργο του Κύπριου ποιητή και λογοτέχνη Νίκου Ορφανίδη μαζί με έργα λογοτεχνών από την Κροατία, τη Μάλτα, την Ουγγαρία και την Πολωνία στο Λογοτεχνικό Εργαστήρι Βερολίνου.

    [29] (Κ) Σημίτης - Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ - Κυπριακό

    Ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, μιλώντας απόψε στη διήμερη Σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, είπε πως όλοι έχουν ευθύνη να επισημάνουν το τι μπορούν να περιμένουν αύριο τόσο ο κυπριακός όσο και ο ελληνικός λαός.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 2 April 2004 - 18:50:34 UTC