Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Τουρκία - Κύπρος - ΟΗΕ - Ντενκτάς
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες - Αποτελέσματα
  • [03] (Κ) Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης - Εναρξη
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αποφάσεις Τουρκίας
  • [08] (Κ) Αγκυρα - Σύσκεψη για Κυπριακό - Ερντογάν - Γκιουλ
  • [09] (Κ) Κατσουρίδης - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια - Διαδήλωση - Σχέδιο Ανάν

  • [01] (K) Τουρκία - Κύπρος - ΟΗΕ - Ντενκτάς

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε σήμερα την έκκλησή του προς τον T/K ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να αναθεωρήσει την απόφασή του να μποϊκοτάρει τις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου.

    "Ο κ. Ντενκτάς έχει πολύ μεγάλη πείρα πάνω στο ζήτημα αυτό. Υποστηρίζουμε τη συνέχιση και την οριστικοποίηση αυτής της

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες - Αποτελέσματα

    Με τους αγώνες ΑΠΟΕΛ Ενωση Νέων Παραλιμνίου και Αναγέννηση Ολυμπιακός που θα αρχίσουν στις 15.30 ολοκληρώνεται σήμερα η 23η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας.

    Στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες ο Διγενής πέτυχε μεγάλη νίκη με 3 0 στο Μακάρειο επί της Ομόνοιας, δίνοντας την ευκαιρία στον ΑΠΟΕΛ να περάσει στην πρώτη θέση σε περίπτωση που νικήσει σήμερα την ΕΝ Παραλιμνίου.

    [03] (Κ) Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης - Εναρξη

    Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η σημερινή τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Μαθητικού Πρωταθλήματος Πετοσφαίρισης το οποίο διοργανώνεται στη Λάρνακα. Η τελετή θα αρχίσει στις 7.30 μμ στο Αθλητικό Κέντρο Κίτιον και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Την έναρξη των αγώνων θα κηρύξει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Πληροφορίες που φέρουν τον Γενικό Γραμματέα των ΗΕ να αναζητεί φόρμουλα για συνέχιση των συνομιλιών μέχρι τον Δεκέμβριο, η επαναβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι η πλευρά μας θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και οι δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι δεν έχουν νόημα οι όποιες συνομιλίες εάν η τ/κ πλευρά δεν μεταβεί στην Ελβετία με εξουσιοδοτημένο αντιπρόσωπο είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Προσπερνούν το Κυπριακό'' γράφει ότι το γεγονός πως για πρώτη φορά ο αρμόδιος της ΕΕ για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν έκανε λόγο για τον καθορισμό συγκεκριμένης ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας χωρίς να το συνάδει με το Κυπριακό, έχει προκαλέσει ανησυχίες στην ελληνική πλευρά αφού αφήνεται σαφώς να νοηθεί ότι το πρόβλημα κινδυνεύει να προσπεραστεί χωρίς να υπολογιστεί. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είπε χθες η ε/κ πλευρά θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της σημειώνοντας ότι ''αναμένουμε και από την τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί και αυτή στις υποχρεώσεις της''.

    Η ''Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Αμαρτίες για ημετέρους'' γράφει ότι ο δικηγόρος Γιώργος Καραπατάκης επικαλούμενος πληροφορίες από αξιόπιστη πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι το ''short list'' των υποψηφίων για προαγωγή στο βαθμό του Λοχία, του Υπαστυνόμου και του Ανώτερου Υπαστυνόμου αλλοιώθηκε παράνομα από αξιωματούχους του Σώματος με αυξομειώσεις στις βαθμολογίες των υποψηφίων με στόχο και αποτέλεσμα να προαχθούν φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα. Αλλού γράφει ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος σε δηλώσεις του στην ''Μ'' είπε ότι η ΕΕ θεωρεί ότι η 1η Μαΐου δεν είναι το τελευταίο ραντεβού για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Επιστροφή χωρίς ασφάλεια'' γράφει ότι το Κυπριακό βρίσκεται μια ανάσα πριν από την τετραμερή όμως το αίτημα του Προέδρου Παπαδόπουλου όπως η περιοχή που θα δοθεί υπό ε/κ διοίκηση βρεθεί αμέσως μετά τη συμφωνία κάτω από τον έλεγχο των ΗΕ αντί των τουρκικών στρατευμάτων όπως το σχέδιο Ανάν προβλέπει για τη μεταβατική περίοδο των τριών ετών, πέφτει στο κενό. Αλλού γράφει ότι θέματα παιδείας συζήτησαν προχθές στην παρουσία των ΗΕ, κατόπιν εισήγησης του Αλβαρο ντε Σότο αντιπροσωπεία του Υπουργείου Παιδείας υπό το Γενικό Διευθυντή Πέτρο Καρεκλά και εκπρόσωποι του ψευδοκράτους.

    O ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Συναπόφαση ή αναβολή'' γράφει ότι στις διευρυμένες συνομιλίες της Ελβετίας και στην παρουσία Καραμανλή - Ερντογάν - Παπαδόπουλου - Ταλάτ θα καταβληθεί προσπάθεια για το τελικό ξεκαθάρισμα του πάρε - δώσε, με στόχο να μην υπάρξει επιδιαιτησία από τον Κόφι Ανάν ενώ σύμφωνα με έγκυρη πηγή σε περίπτωση αδιεξόδου σε αυτό το επίπεδο υπάρχουν αμφιβολίες κατά πόσον ο Κόφι Ανάν θα προχωρήσει σε επιδιαιτησία ή θα αναζητηθεί φόρμουλα για συνέχιση των συνομιλιών έως το Δεκέμβρη. Αλλού δημοσιεύει δημοσκόπηση της ''AC NIELCEN'' σύμφωνα με την οποία το 70% των ερωτηθέντων συμφωνεί με τους χειρισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου στις συνομιλίες ενώ 68% δηλώνει ότι δεν επιστρέφει σε πόλεις και χωρία υπό τ/κ διοίκηση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Μάχη για πρωτιά από ΑΚΕΛ - ΔΗΣΥ'' γράφει ότι στη δημοσκόπηση που διενήργησε η RAI για λογαριασμό της ΓΝΩΡΑ τα δυο μεγάλα κόμματα παρουσιάζονται ισοδύναμα στις Ευρωεκλογές στις οποίες το εκλογικό σώμα φαίνεται να ψηφίζει πιο χαλαρά. Εξάλλου στην πρόθεση ψήφου για τις βουλευτικές εκλογές το ΑΚΕΛ διατηρεί την πρώτη θέση με ποσοστό 27% και ο ΔΗΣΥ τη δεύτερη με ποσοστό 26%. Αλλού γράφει ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι τα ΗΕ επεξεργάζονται διαφοροποιημένο σχέδιο σε σχέση με την αντιμετώπιση του προβλήματος των περιουσιών.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Θέλουμε λύση'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διατύπωσε χθες τη θέση ότι δεν έχουν νόημα οι όποιες συνομιλίες αν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν θα έχει απέναντι του συνομιλητή που να εκπροσωπεί και να δεσμεύει την τ/κ κοινότητα και να είναι σε θέση να λάβει αποφάσεις. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν παρουσιάζεται να καταβάλλει έντονες προσπάθειες ώστε να ανακαλέσει την απόφασή του ο Ραούφ Ντενκτάς ο οποίος επαναλαμβάνει εαυτόν θυμίζοντας τα σενάρια της Κοπεγχάγης την ίδια ώρα που διπλωματικοί κύκλοι σημειώνουν πάντως τη σιγή που επικρατεί στα άλλα κέντρα εξουσίας στην Αγκυρα, προεδρία και στρατό.

    [05] (Κ) Αλβαρο ντε Σότο - Αγκυρα - Κυπριακό

    Στην Αγκυρα μετέβη σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για να ανταλλάξει απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση αναφορικά με το Κυπριακό.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' ο κ. ντε Σότο σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην τουρκική πρωτεύουσα είπε ότι βρίσκεται εκεί ''για να ανταλλάξει απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση για το Κυπριακό''.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δηλώσεις --------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως ε/κ πλευρά αναμένει να βρει έγκυρο συνομιλητή στις διευρυμένες συνομιλίες στο Μπούργκενστοκ της Ελβετίας.

    Ερωτηθείς εάν τελικά θα εξουσιοδοτηθεί ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να παρακαθίσει στις διευρυμένες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''το ανακοινωθέν του Εθνικού Συμβουλίου το λεει καθαρά. Εμείς αναμένουμε να βρούμε έγκυρο συνομιλητή''.

    ''Είναι θέμα της τ/κ πλευράς'', είπε, ''να καθορίσει τον έγκυρο συνομιλητή''.

    Σε δηλώσεις του μετά από την επίσημη τελετή αναχώρησης του Προέδρου της Ουγγαρίας Φερεντς Μαντλ και ερωτηθείς αν η ε/κ πλευρά αναμένει ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα εξουσιοδοτήσει τον κ. Ταλάτ τελικά, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως δεν επιθυμεί να μπει σε λεπτομέρειες, διότι αυτό είναι πρόβλημα της τ/κ πλευράς.

    ''Δεν θέλώ να μπω σε λεπτομέρειες διότι είναι πρόβλημα δικό τους. Δεν είναι δικό μας πρόβλημα'' τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε πως ''εμείς ανταποκρινόμαστε πλήρως στις υποχρεώσεις που αναλάβαμε έναντι του ΓΓ του ΟΗΕ και αναμένουμε και η τουρκική πλευρά να κάνει το ίδιο''.

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε παρεξήγηση σχετικά με τη συμμετοχή του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στις διευρυμένες συνομιλίες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''δεν έγινε καμιά παρεξήγηση''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος η ελληνική κυβέρνηση τον ενημέρωσε «έγκαιρα ότι ενόψει των νέων εξελίξεων έκρινε ότι έπρεπε να πάει''.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Εθνη έπρεπε να πάρουν θέση για την κίνηση του κ. Ντενκτάς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: ''Δεν ξέρω αν δεν πήραν. Υποθέτω πήραν''.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο --------------------------------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πρωί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του αεροδρομίου Λευκωσίας στην παρουσία του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η ώρα της συνάντησης δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί.

    Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 25 και 26 Μαρτίου.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο θα συνοδεύει ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι μετά τη λήξη της Συνόδους Κορυφής της ΕΕ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στην Λουκέρνη της Ελβετίας για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Ντε Σότο Αγκυρα ------------- Στην Αγκυρα μετέβη σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο για να ανταλλάξει απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση αναφορικά με το Κυπριακό.

    Οπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' ο κ. ντε Σότο σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην τουρκική πρωτεύουσα είπε ότι βρίσκεται εκεί ''για να ανταλλάξει απόψεις με την τουρκική κυβέρνηση για το Κυπριακό''.

    Ο κ. ντε Σότο θα συναντηθεί με τον Υφυπουργό Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ, σύμφωνα με το ''Ανατολή''.

    Ντενκτάς - Κυπριακό - Συνομιλίες - Ελβετία ----------------------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στις 9 το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με το τουρκικό Πρακτορείο ''Ανατολή'', ο κ. Ντενκτάς είπε ότι θα αναφέρει στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ότι η λεγόμενη κυβέρνηση των κατεχομένων θα μεταβεί στην Ελβετία για τις διευρυμένες συνομιλίες για το Κυπριακό με ''πλήρη εξουσία να αντιπροσωπεύσει'' τους Τ/Κ, ''γνωρίζει τι θα κάνει εκεί και να μην έχει κανείς αμφιβολία γι΄ αυτό''.

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι δεν θα μεταβεί στην Ελβετία για να δώσει το ''αναγκαίο μήνυμα'' στους Τ/Κ, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά θα είναι παρών στις διαπραγματεύσεις και δεν αλλάζει τίποτα από τη μη συμμετοχή του στις διευρυμένες συνομιλίες στην Ελβετία.

    Τουρκία - Κύπρος - ΟΗΕ - Ντενκτάς -------------------------------------- Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε χθες την έκκλησή του προς τον T/K ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να αναθεωρήσει την απόφασή του να μποϊκοτάρει τις διαπραγματεύσεις που πρόκειται να διεξαχθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Ελβετία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου.

    ''Ο κ. Ντενκτάς έχει πολύ μεγάλη πείρα πάνω στο ζήτημα αυτό. Υποστηρίζουμε τη συνέχιση και την οριστικοποίηση αυτής της διαδικασίας μαζί μ' αυτόν'', δήλωσε ο κ. Ερντογάν απαντώντας σε ερωτήσεις του τηλεοπτικού δικτύου NTV.

    Η αποχώρηση από τις συνομιλίες ''δεν μπορεί να είναι λύση'', δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός αναφερόμενος στις κατηγορίες του Ντενκτάς περί έλλειψης καλής θέλησης από τους Ελληνοκυπρίους.

    Πρόεδρος Βουλής - ΕΚΑ - Κυπριακό -------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες πως η ελληνοκυπριακή πλευρά -κατά τις διευρυμένες συνομιλίες που θα πραγματοποιηθούν στην Ελβετία- θα συμπεριφερθεί και πάλι υπεύθυνα και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού, Ε/Κ και Τ/Κ.

    Μιλώντας στο 12ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ) ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θα ακολουθήσει τον Ντενκτάς στους ακροβατισμούς του''.

    Αναφερόμενος στους χειρισμούς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σχετικά με τη δεύτερη φάση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Χριστοφιάς είπε πως ''ο κ. Ντενκτάς μηχανεύεται τρόπους για να τορπιλίσει κάθε δυνατότητα επίτευξης προόδου''.

    ''Τα παιχνίδια του κ. Ντενκτάς'', πρόσθεσε, ''δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνονται ανεκτά από τον ΟΗΕ και τους ξένους που δραστηριοποιούνται στο Κυπριακό''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, έχοντας την υποστήριξη του Εθνικού Συμβουλίου κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών προτάσεις για αλλαγές σε ένα περιορισμένο αριθμό θεμάτων''.

    Αμερικανοί βουλευτές - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό ---------------------------------------- Αμερικανοί βουλευτές δήλωσαν ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν τάχθηκε υπέρ της πλήρους αποχώρησης όλων των ξένων στρατευμάτων στην Κύπρο και εξέφρασε παράλληλα αισιοδοξία ότι όλα θα συμφωνηθούν μεταξύ των δυο πλευρών προτού κληθεί να συμπληρώσει τα κενά και το σχέδιό του τεθεί σε δημοψήφισμα ενώπιον Ε/Κ και Τ/Κ.

    Ο Κόφι Ανάν διατύπωσε τις θέσεις αυτές κατά τη διάρκεια συνάντησής του με μέλη του Κογκρέσου από τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ιερσέη, που ανήκουν στην ομάδα φίλων της Ελλάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με δηλώσεις τους στο ΚΥΠΕ μετά την ημίωρη συνάντησή τους με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    Οι βουλευτές μετέφεραν στον Κόφι Ανάν τις ανησυχίες τους και τις απόψεις τους αναφορικά με αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν στο Σχέδιο Ανάν ώστε η λύση που θα προκύψει στο Κυπριακό να είναι βιώσιμη και λειτουργική.

    Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η βουλευτής Carolyn Maloney είπε ότι ο ΓΓ των ΗΕ ανέφερε ότι η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004 και πως ο ίδιος είναι αισιόδοξος ότι όλα θα συμφωνηθούν προτού φθάσουν στο δημοψήφισμα της 20ης Απριλίου και προτού κληθεί να συμπληρώσει τα κενά στο σχέδιό του.

    Ο βουλευτής Frank Pallone τόνισε πως το σημαντικότερο που προέκυψε από τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ είναι πως ο ίδιος ''έκανε ξεκάθαρο πως επιθυμεί όλα τα ξένα στρατεύματα να αποχωρήσουν από την Κύπρο''.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο βουλευτής Rob Andrews είπε πως δόθηκε στον Κόφι Ανάν το μήνυμα ότι ''δεν θέλουμε απλώς μια συμφωνία, αλλά μια δίκαιη συμφωνία'' η οποία θα εμπερικλείει ίσα δικαιώματα περιουσιών για όλους τους ανθρώπους και αποστρατικοποίηση της νήσου ώστε οι άνθρωποι να μπορέσουν να ζήσουν χωρίς τουρκικά στρατεύματα στη χώρα.

    Εξάλλου ο Donald Payne εξέφρασε την εκτίμηση πως τα ζητήματα περιουσιών, επιστροφής και αγοράς ακίνητης περιουσίας σίγουρα θα ξεκαθαριστούν στην Ελβετία.

    Πρόεδρος Ουγγαρίας - Δήμαρχος Λευκωσίας --------------------------------------- Την ευχή όπως η Κύπρος επανενωθεί καθώς και την εκτίμηση του για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επανένωση του νησιού εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Ουγγαρίας Φέρενς Μαντλ μετά την υπογραφή του βιβλίου επισκεπτών στο παρατηρητήριο στο τέρμα της οδού Λήδρας.

    Ο κ. Μαντλ, ο οποίος συνοδευόταν από τον Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα, είπε ότι ο σκοπός της επίσκεψης του στην Κύπρο είναι να εκφράσει την υποστήριξη του στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για επανένωση του νησιού.

    Προηγουμένως, υποδεχόμενος τον Ούγγρο Πρόεδρο στο Δημαρχείο Λευκωσίας, ο κ. Ζαμπέλας, αφού σημείωσε ότι σύντομα οι δύο χώρες θα είναι μέλη της ΕΕ, είπε ότι η ένταξη στην ΕΕ έχει ''ιδιαίτερη σημασία'' για την Κύπρο επειδή μας κάνει βέβαιους ότι ως αποτέλεσμα της ένταξης στην ΕΕ ''η χώρα μας και η Λευκωσία θα επανενωθούν''.

    Τον Πρόεδρο της Ουγγαρίας αποχαιρέτησε χθες σε επίσημη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Κατά την τελετή η φιλαρμονική της Αστυνομίας παιάνιζε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές.

    Ο κ. Μαντλ ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Κύπρο χθες αναχώρησε από την Κύπρο.

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό ------------------------------------ Στην καθοριστική φάση που διέρχονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με τις διευρυμένες συνομιλίες της Ελβετίας δεν μπορούμε να αποδεχθούμε μια διαδικασία ''δώσε, δώσε, δώσε και η άλλη πλευρά να ακούει, να ξέρει και να έχει το πάνω χέρι σε σχέση με τη στάση της την τελική'', δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Νίκος Κλεάνθους.

    Ερωτηθείς στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης με ποιον θα πάει να συνομιλήσει η ε/κ πλευρά στην Ελβετία με δεδομένη την εξαγγελία του Τ/Κ ηγέτη ότι δεν θα συμμετάσχει στις διευρυμένες συνομιλίες ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''δεν μπορούμε εμείς να πάμε σε μια διαδικασία συνομιλιών του πάρε - δώσε και να είναι τελείως φανερό ότι είναι δώσε, δώσε, δώσε και όχι πάρε''.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι η δεύτερη αυτή φάση των συνομιλιών οδεύει προς κατάρρευση, ''διότι δεν έχει νόημα να συζητά η Ελλάδα και η Τουρκία και οι εκπρόσωποι (των δυο πλευρών) να μην συνομιλούν''.

    Σε σχόλιο ότι ενδεχομένως πάμε στην Ελβετία άδικα είπε ότι εμείς οφείλουμε να ανταποκριθούμε και να αναμένουμε ποια θα είναι η στάση της άλλης πλευράς για να μην δώσουμε σε οποιουσδήποτε καλοθελητές εντός και εκτός ότι βρήκαμε πρόφαση για να μην προσέλθουμε στις συνομιλίες.

    Μονή Κύκκου - Παράκληση - Κυπριακός λαός - Δοκιμασία ---------------------------------------------------- Παράκληση στην Παναγία του Κύκκου για ειρήνη στην Κύπρο και συντόμευση της δοκιμασίας του κυπριακού λαού απηύθυναν σήμερα εκατοντάδες πιστοί που προσήλθαν στο Μοναστήρι του Κύκκου μετά από πρόσκληση της αδελφότητας της Μονής.

    Συναισθανόμενη τη δυσκολία των καιρών και την ιστορικότητα των αποφάσεων για το εθνικό πρόβλημα της Κύπρου, με ανακοίνωσή της η αδελφότητα της Μονής Κύκκου καλούσε το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου να κάμψει το γόνυ της ψυχής του μπροστά στη σεβάσμια εικόνα της Παναγίας της Κυκκώτισσας και να εκζητήσει το έλεος και τη βοήθειά της.

    Μετά το τέλος της θείας λειτουργίας ψάληκε ειδικός παρακλητικός κανόνας και αναπεύθηκε ειδική ευχή για την αίσια έκβαση του κυπριακού προβλήματος. Της παρακλήσεως ακολούθησε λιτάνευση της θαυματουργικής εικόνας της Ελεούσας του Κύκκου.

    Παγκόσμιο Μαθητικό Πρωτάθλημα Πετοσφαίρισης - Εναρξη ---------------------------------------------------- Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η σημερινή τελετή έναρξης του Παγκοσμίου Μαθητικού Πρωταθλήματος Πετοσφαίρισης το οποίο διοργανώνεται στη Λάρνακα. Η τελετή θα αρχίσει στις 7.30 μμ στο Αθλητικό Κέντρο Κίτιον και η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Την έναρξη των αγώνων θα κηρύξει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Στη διάρκεια τελετής θα γίνει αναπαράσταση της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Οι διοργανωτές επιθυμούν να μεταλαμπαδεύσουν στη διοργάνωση το Φως της Αρχαίας Ολυμπίας θυμίζοντας ταυτόχρονα στους μαθητές που θα λάβουν μέρος τις αρχές και τα ιδεώδη του Ολυμπισμού.

    Στη συνέχεια σε μια προσπάθεια προβολής στοιχείων της ιστορίας και της πολιτιστικής κουλτούρας της Κύπρου θα παρουσιασθεί με μια εντυπωσιακή μοντέρνα χορογραφία ο μύθος ''Γέννηση της Αφροδίτης''. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με κυπριακούς παραδοσιακούς χορούς.

    Στο καλλιτεχνικό μέρος της τελετής έναρξης συμμετέχουν μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Αγίου Γεωργίου Λακατάμειας, του Λυκείου Παλλουριώτισσας, του Λυκείου Βεργίνας, του Γυμνασίου Παλλουριώτισσας και του Γυμνασίου Αγλαντζιάς, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής Μαρίας Θεοδότου. Συνεργάσθηκαν, οι καθηγήτριες Φυσικής Αγωγής Μαρία Δημητρίου, Ελίζα Τζωρτζή και Σπυρούλα Μεσαρίτου.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες - Αποτελέσματα ------------------------------------------------ Με τους αγώνες ΑΠΟΕΛ Ενωση Νέων Παραλιμνίου και Αναγέννηση Ολυμπιακός που θα αρχίσουν στις 15.30 ολοκληρώνεται σήμερα η 23η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας.

    Στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες ο Διγενής πέτυχε μεγάλη νίκη με 3 0 στο Μακάρειο επί της Ομόνοιας, δίνοντας την ευκαιρία στον ΑΠΟΕΛ να περάσει στην πρώτη θέση σε περίπτωση που νικήσει σήμερα την ΕΝ Παραλιμνίου.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Αποφάσεις Τουρκίας

    Την άποψη ότι ''δεν παρουσιάζονται καλές'' οι προοπτικές προόδου του Κυπριακού στο πλαίσιο των συνομιλιών στην Λουκέρνη, ''ενόψει της άτεγκτης στάσης που υιοθετείται από την τουρκική πλευρά'', εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ύστερα από ενημέρωση για το Κυπριακό των ξένων αντιπροσώπων που μετέχουν στο 12ο Παγκύπριο Συνέδριο της Ενωσης Κυπρίων Αγροτών (ΕΚΑ).

    Σε ερώτηση πως διαβλέπει τις προοπτικές των συνομιλιών μετά τις χθεσινές αποφάσεις της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσία της Τουρκίας για το Κυπριακό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''έχει σκληρυνθεί ακόμη περισσότερο η στάση της τουρκικής πλευράς'', προσθέτοντας ότι ''προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις άτεγκτες απαιτήσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς''.

    [08] (Κ) Αγκυρα - Σύσκεψη για Κυπριακό - Ερντογάν - Γκιουλ

    Τρεις ώρες διήρκεσε η χθεσινοβραδινή σύσκεψη στην Αγκυρα κατά την οποία έγινε μια αξιολόγηση της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Τουρκία στις διευρυμένες συνομιλίες της Ελβετίας.

    Σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα ''Κίπρις'' στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγός Χιλμί Οζκιόκ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ουγούρ Ζιγιάλ και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτική εκπομπή χθες βράδυ ο κ. Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα επιθυμούσε τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό με τη συμμετοχή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    [09] (Κ) Κατσουρίδης - Κυπριακό

    Επιδεικνύεται μια ''αδικαιολόγητη ανοχή'' απέναντι στη συμπεριφορά της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, προσθέτοντας ότι εάν αυτή τη συμπεριφορά την είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''τόσο τρίτοι καλοθελητές όσο και ορισμένοι ντόπιοι καλοθελητές θα ζητούσαν να τον κρεμάσουν στην Πλατεία Ελευθερίας''.

    [10] (Κ) Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια - Διαδήλωση - Σχέδιο Ανάν

    Όχι στο σχέδιο Ανάν βροντοφώναξαν σήμερα περισσότερα από χίλια άτομα που έδωσαν το παρόν τους στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργάνωσε το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια στο κλειστό στάδιο Ολύμπια στη Λεμεσό.

    Με σημαίες της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρώπης οι παρευρισκόμενοι φώναξαν συνθήματα κατά του σχεδίου Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 21 March 2004 - 18:49:36 UTC