Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 27 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Επαφές
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Θύματα Μαδρίτης - Τρίλεπτη σιγή
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στεφανόπουλος - Συνάντηση
  • [07] (Κ) ΥΠΕΣ - Μαδρίτη - Θύματα - ΕΕ - Τρίλεπτη σιγή
  • [08] (Κ) ΥΠΕΣ - Δημοψηφίσματα - Ευρωεκλογές
  • [09] (Κ) ΥΠΕΣ - Κόστος λύσης
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελεύθεροι Πολίτες - Χαιρετισμός
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνομιλίες (1)
  • [12] (Κ) Ελεύθεροι Πολίτες - Παγκύπρια Ιδρυτική Συνδιάσκεψη
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνομιλίες (2)
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΚΚΕ
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΣΥΝ
  • [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Μνημόσυνο Παλληκαρίδη - Κυπριακό
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Την εκτίμηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν διαπιστώσει πως με τον τρόπο που διεξάγονται μέχρι τώρα οι συνομιλίες δεν οδηγούν πουθενά, αφού εκτός από κάποια ανταλλαγή εγγράφων και εξήγηση των εκατέρωθεν θέσεων δεν γίνεται ουσιαστική διαπραγμάτευση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως κάποιες φορές έχει την εντύπωση ότι, εκτός από τον ίδιο, κανένας άλλος δεν παίρνει στα σοβαρά αυτή την τόσο σημαντική φάση της διαπραγμάτευσης.

    Είπε, επίσης, ότι αν και έξω από την αίθουσα των συνομιλιών η τουρκική πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχει θέληση για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου, μέσα στην αίθουσα των συνομιλιών είναι φανερό ότι η λύση που επιδιώκει είναι εκτός των πλαισίων του σχεδίου Ανάν αφού, όπως εξήγησε, πρόκειται για μιαν επανάληψη των παλαιών αδιάλλακτων θέσεών της, σε βαθμό που να μην δημιουργούν προσδοκίες για επίτευξη λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Επαφές

    Η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό που διεξάγονται στη Λευκωσία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει σήμερα στην Αθήνα με τη νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Θύματα Μαδρίτης - Τρίλεπτη σιγή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανταποκρίθηκε θετικά σε εισήγηση του Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ Μπέρτι Αχερν όπως σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τηρηθεί τρίλεπτη σιγή, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ισπανίας και εις μνήμην των θυμάτων της πρόσφατης αποτρόπαιας τρομοκρατικής ενέργειας στη Μαδρίτη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες προς τον Υπουργό Εσωτερικών όπως κυκλοφορήσει συναφής εγκύκλιος σε ολόκληρη τη Δημόσια Υπηρεσία, με την οποία θα καλούνται όλα τα μέλη της στις 15 Μαρτίου 2004, ημέρα Δευτέρα, ώρα 13:00, να τηρήσουν τρίλεπτη σιγή.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στην Αθήνα με κύριο θέμα τις τουρκικές μεθοδεύσεις για αλλαγή της Συνθήκης Προσχώρησης, το οικονομικό κόστος της λύσης του Κυπριακού και η συνδιάσκεψη δωρητών για την Κύπρο που προετοιμάζει η ΕΕ, το έργο που επιτελούν οι τρεις τεχνικές επιτροπές επί του σχεδίου Ανάν, καθώς και έρευνα ανάμεσα στον λαό για το κυβερνητικό έργο, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Σκληρό παζάρι στην τετραμερή'' γράφει σήμερα ότι οι ξένοι μεσολαβητές αναμένουν ότι κατά την τετραμερή συνάντηση της Ελβετίας αναμένεται να κριθεί οριστικά το Κυπριακό, ενώ επισημαίνουν ότι η ε/κ πλευρά επιθυμεί περισσότερο συμφωνία στο παρόν στάδιο, ενώ η τ/κ πλευρά επιδιώκει να οδηγηθούν τα πράγματα στην τετραμερή. Αλλού η ''Α'' γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής θα επικεντρωθούν κατά τη σημερινή τους συνάντηση στην Αθήνα στο θέμα που προκύπτει με τις τουρκικές μεθοδεύσεις εντός της ΕΕ για σπάσιμο της Συνθήκης Προσχώρησης της Κύπρου με την ΕΕ και υπογραφή νέας Συνθήκης.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Πάρε-δώσε ιεράρχη'' γράφει ότι δυσφορία και αγανάκτηση επικρατεί στα ανώτατα δώματα της Εκκλησίας με αφορμή την πρόσφατη συμπεριφορά ιεράρχη, ο οποίος, αφού παρουσίασε το διαβατήριό του στις κατοχικές αρχές, μετέβη στην κατεχόμενη Κύπρο και είχε συνάντηση με τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους, με κύριο θέμα συζήτησης το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργεί η Μητρόπολή του μετά τη λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ποσό της τάξης των 60 εκ. ευρώ θα επωφεληθεί η Κύπρος από το πρόγραμμα της ΕΕ στόχος ΙΙ, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη των αστικών και αγροτικών περιοχών.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Αδυνατώ να το στηρίξω'' γράφει ότι αυτή ήταν η απάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου προς τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο οποίος απηύθυνε δραματική έκκληση εκ μέρους του Κόφι Ανάν προς τους δύο ηγέτες για υποστήριξη του σχεδίου Ανάν. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τού ανέφερε ότι με τα σημερινά δεδομένα αδυνατεί να στηρίξει το σχέδιο Ανάν. Αλλού γράφει ότι η συνδιάσκεψη δωρητών που προετοιμάζει η ΕΕ στις 15 Απριλίου αναμένεται να καταλήξει στο ποσό του ενός δις ευρώ για την Κύπρο.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Βρετανική τρικλοποδιά'' γράφει ότι η Βρετανία διατύπωσε στη Λευκωσία τη θέση ότι δεν χρειάζεται η επικύρωση των συνθηκών εγγυήσεως και συμμαχίας από το ελληνικό κοινοβούλιο και την τουρκική εθνοσυνέλευση πριν τα δημοψηφίσματα, ''αφήνοντας έτσι μετέωρο το διεθνές καθεστώς της Κύπρου''. Αλλού γράφει ότι στο κόστος της λύσης που υπολογίστηκε στα 16 δις λίρες, δεν έχουν συμπεριληφθεί τα 500 εκ. λίρες που θα χρειαστούν ως έξοδα για τις αποστρατεύσεις στελεχών της Εθνικής Φρουράς.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Οι δύο πληγές της κοινωνίας'' γράφει ότι, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε ένα χρόνο μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη διακυβέρνηση Παπαδόπουλου, οι πολίτες είναι ικανοποιημένοι μεν από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αλλά όχι από την κυβέρνηση, και θεωρούν ως σημαντικά προβλήματα στον τόπο τα οικονομικά και τα ναρκωτικά. Αλλού γράφει ότι από τη Δευτέρα ο Αλβαρο ντε Σότο αρχίζει τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες του με τις δύο πλευρές, επιχειρώντας να εξασφαλίσει τη συναίνεση των δύο πλευρών για να προχωρήσει σε αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, έχοντας στο μυαλό του τις προτεραιότητες της κάθε πλευράς, που είναι για την ε/κ η λειτουργικότητα και την τ/κ η ενίσχυση της διζωνικότητας.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Διεθνής εκστρατεία'' γράφει ότι μετά από εντολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί της κυβέρνησης ''οργώνουν την Ευρώπη'' και προσπαθούν να περάσουν τα επιχειρήματα της ε/κ πλευράς σχετικά με την ανάγκη βιωσιμότητας και λειτουργικότητας της οποιασδήποτε λύσης του Κυπριακού, καθώς και για τα προβλήματα εντός της ΕΕ που θα προκύψουν, εάν η λύση δεν έχει τα στοιχεία αυτά. Αλλού προβάλλει συνέντευξη στο ΚΥΠΕ του Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου, ο οποίος είπε ότι η επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης Προσχώρησης στην ΕΕ είναι εκτός λογικής και θα σήμαινε πολιτική αυτοκτονία για την Κύπρο.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αναχώρηση - Δηλώσεις -------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν διαπιστώσει πως με τον τρόπο που διεξάγονται μέχρι τώρα οι συνομιλίες δεν οδηγούν πουθενά, αφού εκτός από κάποια ανταλλαγή εγγράφων και εξήγηση των εκατέρωθεν θέσεων δεν γίνεται ουσιαστική διαπραγμάτευση, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως κάποιες φορές έχει την εντύπωση ότι, εκτός από τον ίδιο, κανένας άλλος δεν παίρνει στα σοβαρά αυτή την τόσο σημαντική φάση της διαπραγμάτευσης.

    Είπε, επίσης, ότι αν και έξω από την αίθουσα των συνομιλιών η τουρκική πλευρά προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι έχει θέληση για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου, μέσα στην αίθουσα των συνομιλιών είναι φανερό ότι η λύση που επιδιώκει είναι εκτός των πλαισίων του σχεδίου Ανάν αφού, όπως εξήγησε, πρόκειται για μιαν επανάληψη των παλαιών αδιάλλακτων θέσεών της, σε βαθμό που να μην δημιουργούν προσδοκίες για επίτευξη λύσης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας χθες το βράδυ πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, είπε πως θεωρεί αυτή την επίσκεψη ''πολύ σημαντική'', αφού ''είναι η πρώτη επίσκεψη μετά από τις εκλογές στην Ελλάδα''.

    Η επίσκεψη αυτή, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''είναι αναγκαία για να γίνει μια ανασκόπηση της προόδου ή της μη προόδου των συνομιλιών'', να εκτιμηθούν τα δεδομένα και να προγραμματιστεί ''η θέση και η στρατηγική μας, ενόψει της δεύτερης φάσης των συνομιλιών, που υπολογίζεται να αρχίσει στις 22 ή 23 αυτού του μήνα''.

    Αναφερόμενος στη μέχρι τώρα στάση της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες, είπε πως ''έξω από την αίθουσα των συνομιλιών προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι προσπαθεί για διαλλακτικότητα, καλή θέληση και επιθυμία για λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου, αλλά μέσα στην αίθουσα των συνομιλιών είναι φανερό ότι η λύση που επιδιώκει είναι εκτός των πλαισίων του σχεδίου Ανάν, είναι επανάληψη των παλαιών αδιάλλακτων θέσεων της τουρκικής πλευράς, και μάλιστα αναβαθμισμένες σε βαθμό που να μην δημιουργούν προσδοκίες για σύντομη επίτευξη λύσης''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Επαφές ------------------------------------------ Η πορεία των συνομιλιών για το Κυπριακό που διεξάγονται στη Λευκωσία θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει σήμερα στην Αθήνα με τη νεοεκλεγείσα ελληνική κυβέρνηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την έκβαση των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, φτάνοντας χθες στις 22:00 στην Αθήνα, σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος χαρακτήρισε ''πολύ σημαντική αυτή την πρώτη επίσκεψη μετά τις εκλογές στην Ελλάδα''.

    Είπε, επίσης, ότι δεν προβλέπει αλλαγή της πολιτικής της νέας κυβέρνησης στο Κυπριακό, καθώς ''όλη αυτή την περίοδο υπήρχε ενημέρωση τόσο της κυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης και υπήρχε σύμπτωση απόψεων μεταξύ των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ''η θερμή υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης θα συνεχιστεί''.

    Ερωτηθείς αν είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Με βάση τα σημερινά δεδομένα, όχι δεν είμαι πολύ αισιόδοξος''.

    Στις 10:25 σήμερα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο, στις 11:00 με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στις 16:00 με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 17:00 με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 17:30 με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συνοδεύουν στην Αθήνα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου Τάσος Τζωνής, ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Ελληνας Πρεσβευτής στη Λευκωσία Χρίστος Παναγόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επιστρέψει στην Κύπρο σήμερα το βράδυ.

    Κυπριακό - ΟΗΕ - Τεχνικές επιτροπές - Εργο ------------------------------------------ Οι τεχνικές επιτροπές που συστάθηκαν για να υποβοηθήσουν το έργο των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, έχουν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό για την τελική μορφή που θα λάβουν 50 από τους 118 νόμους που θα ισχύουν σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Αυτό αναφέρθηκε χθες στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης που έδωσαν οι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών που προίστανται των επιτροπών.

    Οπως είπε ο Ρόμπερτ Ντάν, συνεργάτης του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, όλες οι επιτροπές εργάζονται εποικοδομητικά μέσα σε ένα φιλικό κλίμα και σύμφωνα με προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο, ούτως ώστε να έχουν έγκαιρα ολοκληρώσει τις εργασίες τους.

    ''Ολες οι επιτροπές εργάζονται στη βάση του σχεδίου Ανάν με στόχο τη συμπλήρωση των κενών, την εξέταση διαφόρων πτυχών του σχεδίου από τεχνικής σκοπιάς, κάνοντας εισηγήσεις και βοηθώντας στην προετοιμασία της εφαρμογής. Οτιδήποτε συμφωνήσουν οι επιτροπές ή οποιαδήποτε εισήγηση κάνουν, θα πρέπει μετά να εγκριθεί από τους δύο ηγέτες'', διευκρίνισε ο κ. Νταν.

    Οπως είπε, τα Ηνωμένα Εθνη προεδρεύουν των επιτροπών και στηρίζουν το έργο τους, ενώ έχουν διορίσει πέραν των 30 εμπειρογνωμόνων τους για τον σκοπό αυτό.

    Οι συναντήσεις των επιτροπών γίνονται επί καθημερινής βάσεως, συμπεριλαμβανομένων και των Σαββατοκύριακων, και έχουν μέχρι στιγμής συμφωνήσει στην προσωρινή οριστικοποίηση πέραν των 50 νόμων εκ των 118 που έχουν ενώπιόν τους.

    Ο κ. Νταν είπε επίσης ότι τα Ηνωμένα Εθνη έχουν αλλάξει το όνομα της ιστοσελίδας τους στην οποία υπάρχουν πληροφορίες για το σχέδιο Ανάν. Η νέα διεύθυνση είναι www.annanplan.org και εκεί, εκτός του σχεδίου Ανάν, το οποίο είναι μεταφρασμένο στα ελληνικά, τα τουρκικά και τα αγγλικά, υπάρχουν και άλλες πληροφορίες καθώς και διαγράμματα.

    Ο Πρόεδρος των τεχνικών επιτροπών για τη νομοθεσία και τις συνθήκες, Satya Tripathi, είπε ότι το έργο που έχουν να επιτελέσουν οι επιτροπές είναι πολύ μεγάλο, καθώς περιλαμβάνει την ολοκλήρωση 118 νόμων και τριών συμφωνιών συνεργασίας, καθώς και την αναθεώρηση 2.000 συνθηκών.

    Οι επιτροπές για τη νομοθεσία και τις συνθήκες εργάστηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2003, και επανάρχισαν στις 19 Φεβρουαρίου αυτού του έτους.

    Την εργασία των επιτροπών αυτών υποβοηθούν 20 νομικοί των Ηνωμένων Εθνών, αφού υπάρχουν νόμοι οι οποίοι περιλαμβάνουν μέχρι και 1.000 σελίδες.

    Οι νόμοι αφορούν, μεταξύ άλλων, θέματα συντάγματος, δημόσιας διοίκησης, υπηκοότητας, αστυνομίας, εξωτερικών υποθέσεων, μετανάστευσης και ασύλου, προϋπολογισμού, φορολογίας, τελωνείων, ναυτιλίας, επικοινωνιών, φυσικών πόρων, αρχαιοτήτων, κυβερνητικών και νομοθετικών διαδικασιών, ΕΕ, καθώς και τραπεζικά και οικονομικά θέματα.

    ''Κάθε μέρα περίπου 100 εμπειρογνώμονες και από τις δύο κοινότητες, χωρίζονται σε οκτώ διαφορετικές ομάδες και, με τη βοήθεια εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών, εργάζονται με στενά χρονικά περιθώρια'', είπε ο κ. Tripathi, προσθέτοντας πως σημειώνεται σταθερή πρόοδος.

    Στο μέχρι τώρα έργο της τεχνικής επιτροπής για οικονομικά θέματα αναφέρθηκε η αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών Λίζα Τζόουνς, η οποία είπε ότι η Επιτροπή αυτή συστάθηκε ύστερα από αίτημα των ηγετών των δύο κοινοτήτων τον περασμένο μήνα και είχε την πρώτη της συνάντηση στις 25 Φεβρουαρίου.

    Η επιτροπή αυτή υποδιαιρείται σε τέσσερεις υποεπιτροπές που με τη σειρά τους χωρίζονται σε διάφορες ομάδες εργασίας για θέματα Κεντρικής Τράπεζας, δημοσίων οικονομικών και προϋπολογισμού, περιουσιών, συνεργασίας, συντονισμού και εναρμόνισης.

    Σκοπός της επιτροπής αυτής είναι η κατάθεση εισηγήσεων για πιθανές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, σε θέματα που άπτονται της εφαρμογής των οικονομικών πτυχών του σχεδίου.

    Το έργο της επιτροπής στηρίζουν 17 εμπειρογνώμονες, στους οποίους περιλαμβάνονται άτομα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Γερμανική Ομόσπονδη Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα.

    Ο Πρόεδρος των επιτροπών για θέματα σημαίας και ύμνου, Πέτερ Σμιτ, είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη έλαβαν 1.506 προτεινόμενα σχέδια από την Κύπρο και 41 άλλες χώρες, σχετικά με τη μελλοντική σημαία της Ενωμένης Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ για τον ύμνο λήφθηκαν 111 συνθέσεις ή και στίχοι.

    Οπως είπε, στις αρχές αυτής της εβδομάδας δημιουργήθηκαν δύο επιτροπές για να αξιολογήσουν τις αιτήσεις για τη σημαία και τον ύμνο. Οι επιτροπές αποτελούνται από τρεις πεπειραμένους μουσικούς και τρεις πεπειραμένους σχεδιαστές από κάθε κοινότητα, τους οποίους όρισαν οι δύο ηγέτες.

    Ο κ. Σμιτ είπε ότι για να εξασφαλιστεί η αντικειμενική αξιολόγηση, δεν αποκαλύφθηκαν στα μέλη των επιτροπών τα ονόματα των διαγωνιζομένων.

    Αναφορικά με τη σημαία, είπε ότι η αρμόδια επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα για το σχέδιο και το μεταβίβασε στους ηγέτες, από τους οποίους αναμένεται έγκριση ή απόρριψη.

    Η επιτροπή για τη σημαία πραγματοποίησε πέντε συναντήσεις προτού λάβει την τελική της απόφαση.

    Η επιτροπή για τον ύμνο θα συναντηθεί ξανά την ερχόμενη Τρίτη.

    Ο κ. Σμιτ, ο οποίος προϊσταται και των υποεπιτροπών για θέματα εγκαταστάσεων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης καθώς και αναγκών της σε προσωπικό, είπε ότι άρχισαν την εργασία τους την περασμένη Τετάρτη, ύστερα από αίτημα των δύο ηγετών.

    Υπουργός Εμπορίου - Noelle Lenoir - Κυπριακό -------------------------------------------- Η διαδικασία που συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη στις 13 Φεβρουαρίου για επανέναρξη των συνομιλιών δημιουργεί μεγάλες ελπίδες για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, δήλωσε η Γαλλίδα Υπουργός Εντεταλμένη για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Noelle Lenoir.

    Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, στο Παρίσι, Υπουργό Εμπορίου Γιώργο Λιλλήκα, ύστερα από συνάντησή τους, η κ. Lenoir εξέφρασε εμπιστοσύνη στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών, σημειώνοντας ότι η ΕΕ στο σύνολό της υποστηρίζει τη διαδικασία.

    Αφού αναφέρθηκε στις τεχνικές επιτροπές που λειτουργούν στο πλαίσιο των συνομιλιών, είπε ότι η λύση θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι αποτελεί καθήκον της Κύπρου να ενημερώνει τους Ευρωπαίους εταίρους της αναφορικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, ούτως ώστε να είναι πλήρως ενημερωμένοι για τη λειτουργικότητα και τη βιωσιμότητα της ''νέας κατάστασης πραγμάτων'' που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση εξεύρεσης λύσης, καθώς και για την τακτική της τουρκικής πλευράς.

    Ανέφερε, επίσης, ότι οι προτάσεις της τουρκικής πλευράς έχουν ως στόχο τον εθνικό και γεωγραφικό διαχωρισμό των δύο κοινοτήτων και βρίσκονται εκτός των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν.

    Αντίθετα, επεσήμανε ο κ. Λιλλήκας, οι προτάσεις της ε/κ πλευράς εντάσσονται στο πλαίσιο και τη φιλοσοφία του Σχεδίου Ανάν και αποσκοπούν στο να βελτιώσουν και να καταστήσουν βιώσιμο και λειτουργικό το σχέδιο προς όφελος των δύο κοινοτήτων.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στο τ/κ συνιστών κράτος είναι ουσιαστικής σημασίας για την ε/κ πλευρά και μετά την εξεύρεση λύσης.

    Αναφέρθηκε και στις σχετικές προτάσεις του ΟΗΕ, τις οποίες η ε/κ πλευρά έχει αποδεχθεί, δεδομένου ότι οι μεταβατικές περίοδοι θα είναι σύντομες και θα καθοριστεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, σε αντίθεση με την τ/κ πλευρά η οποία απέρριψε τις προτάσεις, προτείνοντας αντί αυτού μόνιμη αναστολή της εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στο τ/κ συνιστών κράτος.

    Ο Υπουργός, πριν τη συνάντησή του με την Γαλλίδα Υπουργό, συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Γραφείου του Υπουργού Εξωτερικών Πρέσβη Pierre Vimont, στον οποίο παρέδωσε επιστολή και μνημόνιο που απηύθυνε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προς τον Γάλλο ομόλογό του Ζακ Σιράκ

    Συναντήθηκε, επίσης, με τον Διπλωματικό Σύμβουλο του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Fries, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Γαλλικής Γερουσίας Andre Dulait και μέλη της Εθνοσυνέλευσης.

    Τ/Κ ηγέτης - Σύνταγμα - Δίλημμα ------------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με την παρουσίαση στα Ηνωμένα Εθνη του προσχεδίου συντάγματος του τ/κ συνιστώντος κράτους.

    Σε δηλώσεις του, είπε ότι ο λεγόμενος γενικός εισαγγελέας ανέφερε πως το προσχέδιο δεν μπορεί να σταλεί στη λεγόμενη βουλή των κατεχομένων για έγκριση.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε πως θα συναντηθεί με τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων και μετά θα αποφασίσει τι θα πράξει.

    Είπε, επίσης, ότι υπάρχουν κάποιες δυσκολίες που αφορούν τον νόμο και πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε δίλημμα σχετικά με την παρουσίαση στα Ηνωμένα Εθνη του προσχεδίου συντάγματος.

    ''Το σχέδιο Ανάν μας ζητούσε να ετοιμάσουμε ένα σύνταγμα για το συνιστών κράτος που θα δημιουργηθεί, αλλά δεν είναι πραγματικά κράτος. Αυτό το προσχέδιο δεν αποτελεί σύνταγμα διότι θα αποτελέσει προσθήκη στο δημοψήφισμα και, εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, αυτό θα είναι το σύνταγμα για το μέλλον'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, ότι η τ/κ πλευρά εξακολουθεί να καταβάλλει προσπάθειες να πετύχει αλλαγές και ότι θα φανεί στο τέλος των συνομιλιών εάν θα αποβούν καρποφόρες οι προσπάθειες.

    Αναφέρθηκε, εξάλλου, σε δήλωση του λεγόμενου γενικού εισαγγελέα ότι ''το προσχέδιο, το οποίο αποσκοπεί στην καταστροφή του κράτους και τη διάλυση της βουλής'', δεν μπορεί να σταλεί στη λεγόμενη βουλή για έγκριση.

    ''Το να σταλεί αυτό το προσχέδιο στη βουλή χωρίς να ληφθεί η άποψη του λαού θα σημαίνει την αποδοχή της καταστροφής του κράτους και της διάλυσης της βουλής. Δεν έχω αυτή την εξουσία. Για τον λόγο αυτό, πιθανόν η βουλή να μην συζητήσει νομικά το προσχέδιο, αλλά θα πρέπει να μου πει εάν μου δίδει την εξουσία να καταστρέψω το κράτος και να το μετατρέψω σε έναν συνεταιρισμό που ονομάζεται συνιστών κράτος και να μην υπάρχει κυριαρχία'', είπε ο Τ/Κ ηγέτης.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε πως οι δικηγόροι του ανέφεραν πως δεν έχει την εξουσία να δώσει το προσχέδιο στα Ηνωμένα Εθνη και ότι, εάν το δώσει, τότε η πράξη του θα αποτελεί ''παραβίαση του συντάγματος''.

    Τ/κ Τύπος - Σύνταγμα - Τ/κ συνιστών κράτος ------------------------------------------ Αριθμός τ/κ φύλλων δημοσιεύει το πλήρες κείμενο του συντάγματος του τ/κ συνιστώντος κράτους, το οποίο αποτελείται από οκτώ κεφάλαια και 166 άρθρα.

    Τα κεφάλαια είναι: γενικές διατάξεις, θεμελιώδη δικαιώματα, ελευθερίες και υποχρεώσεις, νομοθεσία, εκτέλεση, δικαιοσύνη, διάφορες διατάξεις, προσωρινές διατάξεις, τελικές διατάξεις.

    Σύμφωνα με τις πρόνοιες του προσχεδίου, η βουλή δεν θα διαφέρει σε δομή από τη σημερινή λεγόμενη βουλή των κατεχομένων και θα απαρτίζεται από 50 βουλευτές.

    Η βουλή θα είναι αρμόδια για τη νομοθεσία του τ/κ συνιστώντος κράτους, για την επικύρωση των συμφωνιών που θα έχουν συναφθεί με τους Ε/Κ, θα ελέγχει το υπουργικό κτλ.

    Τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα εκλέγουν οι 50 βουλευτές. Υποψήφιοι του προεδρικού θώκου μπορεί να είναι βουλευτές και εξωκοινοβουλευτικοί.

    Εγινε προσπάθεια το σύνταγμα να είναι εναρμονισμένο με την ΕΕ και να μην περιέχει άρθρα που δεν συνάδουν με τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν, όπως γράφουν τα τ/κ φύλλα.

    Στο σύνταγμα, μεταξύ άλλων, αναγνωρίζεται η ισότητα των δύο φύλων και καταργείται η θανατική ποινή.

    Ο λεγόμενος πρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε ότι το προσχέδιο συντάγματος του τ/κ συνιστώντος κράτους ήταν έτοιμο χθες, αλλά δεν επιδόθηκε στα Ηνωμένα Εθνη επειδή ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ήθελε να το μελετήσει λεπτομερώς.

    Εξάλλου, εντελώς διαφορετικές είναι οι απόψεις των Ταλάτ - Ντενκτάς όσον αφορά το σύνταγμα του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου.

    Ενώ ο Τ/Κ ηγέτης ισχυρίζεται ότι το σύνταγμα προτού υποβληθεί στα ΗΕ θα πρέπει να εγκριθεί από τη λεγόμενη βουλή, ο κ. Ταλάτ δηλώνει ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.

    Τις θέσεις του κ. Ταλάτ συμμερίζεται και ο Σαμπίτ Σόγιερ, επικεφαλής της επιτροπής που επεξεργάστηκε το σύνταγμα.

    Εξάλλου, ο σύνδεσμος Τ/Κ αγωνιστών επέκρινε το καθεστώς που προχώρησε στη σύνταξη συντάγματος ''και μάλιστα με τόσο ιλιγγιώδη ταχύτητα'', όπως αναφέρει, ενώ χαρακτήρισε την πράξη αυτή ιστορικό λάθος.

    Οι αγωνιστές καλούν τον κ. Ντενκτάς να μην λάβει υπόψη το σύνταγμα αυτό αφού δεν έχει την έγκριση της λεγόμενης βουλής.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Θύματα Μαδρίτης - Τρίλεπτη σιγή ------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ανταποκρίθηκε θετικά σε εισήγηση του Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας και Προεδρεύοντα του Συμβουλίου της ΕΕ Μπέρτι Αχερν όπως σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ τηρηθεί τρίλεπτη σιγή, ως ένδειξη αλληλεγγύης προς την κυβέρνηση και τον λαό της Ισπανίας και εις μνήμην των θυμάτων της πρόσφατης αποτρόπαιας τρομοκρατικής ενέργειας στη Μαδρίτη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ήδη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες προς τον Υπουργό Εσωτερικών όπως κυκλοφορήσει συναφής εγκύκλιος σε ολόκληρη τη Δημόσια Υπηρεσία, με την οποία θα καλούνται όλα τα μέλη της στις 15 Μαρτίου 2004, ημέρα Δευτέρα, ώρα 13:00, να τηρήσουν τρίλεπτη σιγή.

    Καλείται ολόκληρος ο κυπριακός λαός να συμμετάσχει στην εκδήλωση μνήμης και αλληλεγγύης προς τον ισπανικό λαό, διατρανώνοντας την αμετάκλητη δέσμευσή του να αγωνιστεί εναντίον κάθε μορφής τρομοκρατίας.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Σώμα Κυπρίων Οδηγών ------------------------------------------ Η κυβέρνηση, μέσω διαφόρων υπηρεσιών σε μια σειρά από Υπουργεία, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την πρόληψη της νεανικής παραβατικότητας, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Σε χαιρετισμό του στο Συνέδριο του Σώματος Κυπρίων Οδηγών με θέμα ''Ο πολιτισμός και η εκπαίδευση σαν μέσα αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων και της νεανικής παραβατικότητας'', ο κ. Θεοδώρου είπε πως η εκδήλωση αυτή αποτελεί την καλύτερη απόδειξη για το πόσο σημαντική μπορεί να είναι η συνεισφορά της κοινωνίας των πολιτών στην ανάδειξη και συζήτηση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων που αφορούν τη νεολαία και απασχολούν σοβαρά τόσο την πολιτεία όσο και την ευρύτερη κυπριακή κοινωνία.

    Ανέφερε πως ''μπορεί ως κοινωνία, συγκρινόμενη με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, να μην έχουμε σήμερα υψηλά ποσοστά νεανικής εγκληματικότητας και παραβατικότητας γενικότερα, αυτό όμως δεν μπορεί να αποτελεί αιτία εφησυχασμού και επανάπαυσης, γιατί τα προβλήματα υπάρχουν και κτυπούν καθημερινά την πόρτα μας με τάσεις αυξητικές''.

    Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες - Ιδρυτική Συνδιάσκεψη ----------------------------------------------- Το Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες πραγματοποιεί σήμερα σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας την Παγκύπρια Ιδρυτική του Συνδιάσκεψη.

    Ο Πρόεδρος της Κίνησης ''Ανανεωτική Πρωτοβουλία'' Τίμης Ευθυμίου, ανακοινώνοντας τη μετεξέλιξη της Κίνησης σε Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες, είπε πως ''ιδρύουμε ένα Κίνημα που να ανταποκρίνεται, πληρέστερα και αποτελεσματικότερα, στις ανάγκες της κοινωνίας και τις επιταγές της νέας εποχής''.

    Πρόσθεσε ότι το νέο Κίνημα ''θα εκπροσωπεί όλους τους Κύπριους πέραν από οποιεσδήποτε ιδεολογικές ταυτότητες και πολιτικές προκαταλήψεις του παρελθόντος ή κομματικά στερεότυπα''.

    24ο Συνέδριο ΠΕΟ - Επανεκλογή Κυρίτση ------------------------------------- Το Γενικό Συμβούλιο της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ) που εκλέχθηκε προχθές στο πλαίσιο των εργασιών του 24ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας, στην πρώτη του συνεδρία χθες το πρωί επανεξέλεξε τον Πάμπη Κυρίτση Γενικό Γραμματέα της ΠΕΟ.

    Σε ανακοίνωση της ΠΕΟ αναφέρεται ότι η ψηφοφορία για την εκλογή του Γενικού Γραμματέα ήταν μυστική.

    Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ --------------------------------- Συνολικά 6.922 Τ/Κ και 2.435 Ε/Κ διακινήθηκαν προχθές από και προς τα κατεχόμενα.

    Ποδόσφαιρο - 22η αγωνιστική --------------------------- Η αυλαία της 22ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας πέφτει σήμερα με τους αγώνες Ομόνοιας - Ονήσιλλου στο ΓΣΠ και Δόξας - Αναγέννησης στο Μακάρειο. Οι δύο αγώνες θα αρχίσουν στις 15:30.

    Στο χθεσινοβραδινό λευκωσιάτικο ντέρμπι ο ΑΠΟΕΛ νίκησε τον Ολυμπιακό με 3-1.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στεφανόπουλος - Συνάντηση

    Αρχισε στις 10:30 σήμερα στην Αθήνα η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    Πριν τη συνάντηση, ο κ. Στεφανόπουλος είπε πως "είναι οι ημέρες κουραστικές και αγωνιώδεις".

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου Τάσος Τζιωνής, ο Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Ανδρέας Μαυρογιάννης και Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ελλάδα Λεωνίδας Παντελίδης.

    [07] (Κ) ΥΠΕΣ - Μαδρίτη - Θύματα - ΕΕ - Τρίλεπτη σιγή

    Ως ένδειξη συμπαράστασης προς τον ισπανικό λαό και έκφραση καταδίκης της τρομοκρατίας, η κυπριακή κυβέρνηση προτείνει στον κυπριακό λαό να τηρήσει αύριο τρίλεπτη σιγή εις μνήμη των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων στη Μαδρίτη.

    [08] (Κ) ΥΠΕΣ - Δημοψηφίσματα - Ευρωεκλογές

    Το Υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει όλες τις πρακτικές διευθετήσεις που πρέπει να γίνουν, ούτως ώστε να είναι έτοιμο για το δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί για αποδοχή ή όχι της λύσης του Κυπριακού.

    [09] (Κ) ΥΠΕΣ - Κόστος λύσης

    Εάν εξευρεθεί πολιτική λύση στο Κυπριακό που να είναι αποδεκτή από τον κυπριακό λαό, τότε τα άλλα ζητήματα, όπως το οικονομικό κόστος, μπορούν να επιλυθούν, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελεύθεροι Πολίτες - Χαιρετισμός

    Αμετάκλητη επιδίωξη και μόνιμη έγνοια του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου κατά τις συνομιλίες στο Κυπριακό είναι η δημιουργία ενός σταθερού, ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος που να προάγει την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική πρόοδο, να διασφαλίζει το κράτος δικαίου και να διευρύνει το κοινωνικό κράτος για ολόκληρο τον κυπριακό λαό, χωρίς προκαταλήψεις και διακρίσεις.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνομιλίες (1)

    Ταύτιση απόψεων Αθήνας και Λευκωσίας διαπιστώθηκε στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή, σε συνομιλίες στην ελληνική πρωτεύουσα που διήρκεσαν περίπου δύο ώρες.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καραμανλής είπε πως συμφώνησαν στους περαιτέρω χειρισμούς του Κυπριακού, ούτως έστω μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ και όλοι οι Ε/Κ και Τ/Κ να απολαύσουν τα αγαθά μιας ευρωπαϊκής πραγματικότητας.

    Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται στη Λευκωσία, παρά τις όποιες δυσκολίες, συνεχίζονται.

    Επίσης, χαρακτήρισε φιλική και ουσιαστική τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, σημειώνοντας ότι υπήρξε σύμπτωση απόψεων.

    ''Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για λύση ευρωπαϊκή, λειτουργική βιώσιμη στη βάση του σχεδίου Ανάν'', δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''είναι πολύ ενισχυτικό να ξέρουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση μας ενισχύει στον δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε''.

    ''Είχαμε πολύ χρήσιμες συνομιλίες. Χαίρομαι για την ολόψυχη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα του κυπριακού λαού για βιώσιμη λύση μέχρι την 1η Μαϊου'', πρόσθεσε.

    [12] (Κ) Ελεύθεροι Πολίτες - Παγκύπρια Ιδρυτική Συνδιάσκεψη

    Στην παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, αρχηγών ή εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριου Καρογιάν, Υπουργών και πλήθους πολιτών, πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία η Παγκύπρια Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του Κινήματος ''Ελεύθεροι Πολίτες''.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Καραμανλής - Συνομιλίες (2)

    Την στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης στις προσπάθειες που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση για λύση του Κυπριακού επανέλαβε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια της δίωρης συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Επίσης, συμφωνήθηκαν οι περαιτέρω χειρισμοί που θα ακολουθήσουν οι δύο κυβερνήσεις στην τρίτη φάση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    Σε κοινές δηλώσεις που έκαναν μετά τη συνάντησή τους, οι Καραμανλής και Παπαδόπουλος εκτίμησαν ότι οι συνομιλίες, παρά τις όποιες διαπραγματευτικές δυσκολίες, θα συνεχιστούν.

    Ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επεσήμανε πως η συνάντηση με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο έγινε σε φιλικό κλίμα.

    "Ηταν πολύ ουσιαστική συζήτηση στην οποία επιβεβαιώσαμε τη σύμπτωση των απόψεών μας. Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου κ. Παπαδόπουλου για μια λύση ευρωπαϊκή, λειτουργική και βιώσιμη, λύση στη βάση του σχεδίου Ανάν, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και με το κοινοτικό κεκτημένο και συμφωνήσαμε επίσης για τους περαιτέρω χειρισμούς", είπε.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε πως "σταθερός και αταλάντευτος στόχος μας είναι η ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, έτσι ώστε Ε/Κ και Τ/Κ να απολαύσουν με ασφάλεια και ειρήνη τα αγαθά της νέας ευρωπαϊκής πραγματικότητας που ξεκινά και τυπικά την 1η Μαΐου".

    "Οι συνομιλίες, παρά τις όποιες διαπραγματευτικές δυσκολίες, συνεχίζονται και θα ακολουθήσει το επόμενο διαδικαστικό στάδιο όπως καθορίζεται στη συμφωνία της Νέας Υόρκης της 13ης Φεβρουαρίου που είναι δεσμευτική", είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: "Ελπίζουμε ότι η εποικοδομητική στάση και η μετριοπάθεια που έχει επιδείξει η Κυπριακή Δημοκρατία θα βρει έστω και σε αυτό το στάδιο των προσπαθειών ανταπόκριση από την άλλη πλευρά. Πιστεύω ότι, παρά τις γνωστές δυσχέρειες που υπάρχουν, οι συνομιλίες αυτή τη φορά πρέπει να καταλήξουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα προς όφελος όλων των Κυπρίων".

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι "για τον κυπριακό ελληνισμό και για μένα προσωπικά είναι πάντοτε πολύ ενισχυτικό να ξέρουμε ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στο πλευρό μας και μας ενισχύει στον δύσκολο αγώνα που διεξάγουμε".

    Επίσης, χαρακτήρισε πολύ χρήσιμη τη συνομιλία που είχε με τον κ. Καραμανλή και πρόσθεσε πως "είναι με ιδιαίτερη χαρά που θέλω να αναφέρω την ολόψυχη και θερμή υποστήριξη του κ. Πρωθυπουργού και της ελληνικής κυβέρνησης για τον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός ελληνισμός, παραμένοντες σταθερά προσηλωμένοι στον στόχο μας να επιτύχουμε μια συμφωνημένη λύση, μια βιώσιμη και λειτουργική λύση μέχρι την 1η Μαϊου, όπως ήταν και ο αρχικό μας στόχος".

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως "υπάρχουν δυσκολίες στις διαπραγματεύσεις, αλλά ελπίζουμε, έστω και τη δωδέκατη, να εκτιμηθεί η δική μας μετριοπαθής και διαλλακτική στάση και να βρούμε ανταπόκριση από την άλλη πλευρά".

    Σε ερώτηση κατά πόσον εξακολουθεί να ισχύει το δόγμα ότι η Κύπρος αποφασίζει και η Ελλάδα συμπαρίσταται και, εάν ναι, στην περίπτωση που η Κύπρος αποφασίσει όχι, η Ελλάδα θα στηρίξει την Κύπρο, ο Ελληνας Πρωθυπουργός απάντησε: "Είναι ξεκάθαρο ότι εμείς είμαστε στο πλάι της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου κ. Παπαδόπουλου, της κυπριακής ηγεσίας και θα είμαστε πλάι μέχρι τέλους. Είναι σαφές, είναι πάγια θέση μας, δεν πρόκειται να αλλάξει, να αμφισβητηθεί".

    Ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο θα εκπροσωπηθεί η ελληνική κυβέρνηση στις τετραμερείς συνομιλίες, ο κ. Καραμανλής είπε πως "ακόμα είναι υπό συζήτηση και δεν υπάρχει οριστική απόφαση".

    Σε ερώτηση αν γίνεται αποδεκτή η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων χωρίς την επικύρωση από την τουρκική εθνοσυνέλευση της λύσης, ο κ. Καραμανλής απάντησε: "Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα από τα σημεία που πρέπει να αλλάξει, αλλά δεν νομίζω ότι αυτή τη στιγμή είναι η ώρα να μπούμε σε λεπτομερειακή ανάλυση όλων των σημείων".

    "Γνωρίζετε ότι υπάρχει μία διαπραγμάτευση. Εμείς επιμένουμε ότι η όποια λύση και η εφαρμογή αυτής της λύσης πρέπει να συνάδει απόλυτα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο. Αυτή είναι η γενική μας κατεύθυνση. Δεν πρόκειται να μετακινηθούμε", πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής.

    Σε ερώτηση αν θεωρεί βαρόμετρο για τις εξελίξεις τις αναμενόμενες συνομιλίες για την ασφάλεια μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο κ. Καραμανλής είπε πως δεν γνωρίζει αν είναι βαρόμετρο. "Σίγουρα όμως είναι μια πολύ σοβαρή διάσταση του θέματος και του αποδίδω τη σημασία που του πρέπει. Εχουν πάρα πολύ μεγάλη αξία, αυτό είναι δεδομένο", είπε.

    Ερωτηθείς αν ο ΟΗΕ και η ΕΕ αντιλαμβάνονται ότι η αδιαλλαξία βαρύνει την τ/κ πλευρά, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε πως "η μετριοπάθεια και η καλή προαίρεση από την πλευρά της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι προφανής".

    "Από κει και πέρα πρέπει κάποια στιγμή να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε αυτή η εικόνα να ενισχύεται και να μην διασαλευτεί ποτέ", πρόσθεσε.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως "οι διαβεβαιώσεις που έχω εγώ είναι ότι γίνεται κατανοητή η δική μας στάση".

    "Τα Ηνωμένα Εθνη, εφόσον συνεχίζουν τον ρόλο του μεσολαβητή, αν θέλετε διαιτητή, θα είναι δύσκολο να αρχίσουν να αποδίδουν ευθύνες ενόσω συνεχίζεται η διαδικασία. Και γι' αυτό δεν αναφέρονται επί του παρόντος ούτε ασχολούνται με την απόδοση ευθυνών", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση γιατί υπάρχει από την ε/κ πλευρά "αδιαφάνεια", από την στιγμή που ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και η Αγκυρα γνωρίζουν τις θέσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως "την ώρα που πρέπει θα ενημερωθεί πλήρως ο κυπριακός λαός".

    "Ο κ. Ντενκτάς έχει ίσως άλλες επιδιώξεις, αποκαλύπτοντας το τι διαμείβεται. Εγώ δεν πιστεύω ότι μπορεί να γίνει σοβαρή διαπραγμάτευση μέσω του Τύπου", είπε και πρόσθεσε: "Εγώ αποδίδω σοβαρότητα σε αυτή τη διαδικασία και την θεωρώ ως την πιο κρίσιμη από τις τρεις φάσεις που έχει καθορίσει ο Γενικός Γραμματέας. Ο κ. Ντενκτάς πιθανώς έχει άλλες εκτιμήσεις".

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ

    Την στήριξη του ΠΑΣΟΚ σε κάθε πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού επανέλαβε ο Πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, προσθέτοντας ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αντιλαμβάνεται την ανάγκη να γίνουν αλλαγές στο σχέδιό του.

    [15] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΚΚΕ

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία έγινε απόψε δεκτή στην Αθήνα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, επανέλαβε τη θέση του κόμματός της ότι πρέπει να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΣΥΝ

    Την αλληλεγγύη του Συνασπισμού στους χειρισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση του Κυπριακού εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, κατά τη συνάντηση που είχαν απόψε στην Αθήνα.

    [17] (Κ) Εκπρόσωπος - Μνημόσυνο Παλληκαρίδη - Κυπριακό

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επεσήμανε σήμερα πως οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ένα πράγμα αποδεικνύουν μέχρι σήμερα, ότι οι προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν οδηγούν παρά μόνο σε αδιέξοδα και δεν επιτρέπουν διαπραγμάτευση.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή - Δηλώσεις (1)

    Ικανοποιημένος επέστρεψε απόψε από την Αθήνα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δηλώνοντας πως "η ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώνει την πλήρη υποστήριξή της προς την πολιτική μας και τον κυπριακό λαό και διαδηλώνει για μια ακόμη φορά πως θα βρίσκεται στο πλευρό μας στις δύσκολες μέρες που αναμένονται".

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι έγινε στην Αθήνα ανασκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων και ότι ενημέρωσε πλήρως τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας και την ελληνική κυβέρνηση, και "έχουν αποφασιστεί από κοινού οι περαιτέρω χειρισμοί".

    Οι θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας "πιστεύω παραμένουν οι ίδιες", είπε και σημείωσε ότι "η υποστήριξη της Ελλάδας, όπως πάντα, είναι πλήρης και ανεπιφύλακτη".

    Οσον αφορά την στάση της τ/κ πλευράς στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παραμένει σταθερός στην αδιαλλαξία του και στην αντίθεσή του στο σχέδιο Ανάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 14 March 2004 - 18:49:18 UTC