Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - 14η Συνάντηση
  • [02] (Κ) Μπάουτσερ - Κυπριακό - Κογκρέσο
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (1)
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχηγοί κομμάτων - Ενημέρωση
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (2)
  • [08] (Κ) Ιρλανδική Προεδρία - Κύπρος - ΕΕ
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λήξη συνάντησης (1)
  • [11] (Κ) Κογκρέσο - Σχέδιο Ανάν - Επιστολή στον Πάουελ
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λήξη συνάντησης - Δηλώσεις (2)
  • [15] (Κ) ΟΗΕ - Συνομιλίες - Εντατικές χωριστές διαβουλεύσεις
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Δήλωση στο ΑΠΕ
  • [18] (Κ) Μολυβιάτης - Μίλερ - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [20] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Ευρωπαϊκή Επιτροπή
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μήνυμα - Βασιλιάς Ισπανίας
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μήνυμα - Ισπανός Πρωθυπουργός
  • [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μήνυμα - Ισπανός ΥΠΕΞ
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα επίσκεψης
  • [25] (Κ) Υπουργός Εμπορίου Ταταρστάν - Επίσκεψη
  • [26] (Κ) Τσιμπανούλης - ΧΑΚ - Νομοσχέδιο - Αρμόδιοι φορείς - Συμφωνία

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες - 14η Συνάντηση

    [02] (Κ) Μπάουτσερ - Κυπριακό - Κογκρέσο

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι το σχέδιο Ανάν είναι λειτουργικό, προσφέρει μια καλή και δίκαιη λύση σε όλο το λαό της Κύπρου και πιστεύουν ότι όλοι πρέπει να το αντιμετωπίσουν όσο σοβαρά το αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η πορεία των συνομιλιών, η επιμονή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα της ιθαγένειας, οι αμερικανικές πιέσεις ενόψει των διευρυμένων συνομιλιών για το Κυπριακό, η νέα φόρμουλα που ετοιμάζουν οι Βρετανοί σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ''οι απειλές αλλά και τα δώρα'' των μεσολαβητών, οι συναντήσεις ε/κ και τ/κ κομμάτων και τα όσα διαδραματίστηκαν χθες στο 24ο Συνέδριο της ΠΕΟ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι οι πληροφορίες ότι η τετραμερής θα διεξαχθεί στην απομονωμένη ελβετική πόλη Λουκέρνη και όχι στη Ζυρίχη, η συνάντηση του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο με το νέο Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη, η χθεσινή αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για τις κρίσεις στην Εθνική Φρουρά και οι επιστολές Αμερικανών βουλευτών προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και προς τον Αμερικανό Υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ για την διαμόρφωση του σχεδίου Ανάν.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Δεν πιάνουν τόπο τα παράπονα'' γράφει ότι τα παράπονα της ε/κ και της τουρκικής πλευράς για την πορεία των συνομιλιών προς το διεθνή παράγοντα δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο, καθώς η αντίληψη των ξένων είναι εντελώς διαφορετική επισημαίνοντας ότι η διαδικασία που ακολουθείται είναι τέτοια που θα οδηγήσει σε αποτέλεσμα. Αλλού γράφει ότι δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις που οδηγούν στα δημοψηφίσματα και ούτε υπάρχει σχέδιο Β' στην περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες, τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο, ο Αλβαρο ντε Σότο, αμέσως μετά την ''ικανοποιητική'' συνάντηση που είχε χθες με το νέο Ελληνα ΥΠΕΞ.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Επιμένει στην ιθαγένεια ο Ντενκτάς'' ότι ο Τ/Κ ηγέτης προωθεί την παραχώρηση της εσωτερικής ιθαγένειας από τα συνιστώντα κράτη με πρόνοιες που στηρίζονται με το θρησκευτικό και το φυλετικό στοιχείο. Το θέμα αυτό, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της ''Μ'', εγκυμονεί κινδύνους αφού έτσι θα δίνεται το δικαίωμα σε πολλούς, οι οποίοι θα χαρακτηριστούν ως Τ/Κ ''πολίτες'' να εγκατασταθούν στο τ/κ κρατίδιο και να αποκτήσουν την ιθαγένειά του. Αλλού αναφέρει ότι μπροστά στις επικρίσεις και τις καταγγελίες για αναξιοκρατικές προαγωγές και αφυπηρετήσεις στελεχών της ΕΦ, ο Υπουργός Αμυνας δήλωσε χθες την ετοιμότητά του να παραιτηθεί αν αποδειχθεί ότι επικράτησαν αναξιοκρατικά κριτήρια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ακολουθήθηκαν αντικειμενικά κριτήρια.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Οι Πρωθυπουργοί στο φινάλε'' γράφει στο κύριο θέμα ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του ''Π'' τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και οι Αμερικανοί επιμένουν ότι Ελλάδα και Τουρκία θα πρέπει να αντιπροσωπευθούν στην τετραμερή σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, ενώ το φινάλε θα δοθεί στην παρουσία των Πρωθυπουργών των δύο χωρών. Ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε ήδη θετικά και οι πιέσεις στρέφονται τώρα προς τον Κώστα Καραμανλή. Σε άλλη είδηση αναφέρει ότι ''μη λειτουργικό'' χαρακτηρίζουν το σχέδιο Κόφι Ανάν, Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι με σκληρές, σε περιεχόμενο, επιστολές προς τον Κόλιν Πάουελ και το ΓΓ του ΟΗΕ, απαιτούν να αλλάξει το κείμενο, διαφορετικά θα απορριφθεί στα δημοψηφίσματα.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ετοιμάζουν κόλπο οι Βρετανοί'' γράφει ότι ετοιμάζουν νέα φόρμουλα οι Βρετανοί για να ικανοποιήσουν την αξίωση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας για την επικύρωση εκ μέρους της ΕΕ των μόνιμων αποκλίσεων από το κοινοτικό κεκτημένο σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού. Η φόρμουλα, η οποία είναι γνωστή στη Λευκωσία, έχει συζητηθεί με την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση και αναμένεται να τεθεί ενώπιον και της νέας ελληνικής κυβέρνησης κατά τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Βύρων Κρανιδιώτης εκτίμησε ότι απώλεια ανταγωνιστικότητας και δημοσιονομικό σοκ θα υποστεί η κυπριακή οικονομία σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Με δώρα και με απειλές'' ότι οι μεσολαβητές ανησυχούν για το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στην ε/κ πλευρά και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και δρομολογούν διάφορα σενάρια για ανατροπή της εικόνας αυτής. Σύμφωνα με πληροφορίες ένα βασικό ζήτημα που φαίνεται να προτάσσουν στην παρούσα φάση είναι η οργάνωση της διάσκεψης δωρητών πριν τα δημοψηφίσματα, για να γνωρίζουν οι πολίτες ότι δεν θα φορτωθούν το κόστος λύσης. Την ίδια ώρα οι μεσολαβητές εκτοξεύουν απειλές, κυρίως για το πολιτικό κόστος που θα υπάρξει από πιθανή απόρριψη του σχεδίου στα δημοψηφίσματα. Αλλού αναφέρει ότι στην απομονωμένη ελβετική πόλη Λουκέρνη και όχι στη Ζυρίχη που αρχικά αποφάσισαν θα πραγματοποιήσουν τα Ηνωμένα Εθνη την τετραμερή.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Στην πρωτοπορία'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η αποφασιστικότητα της ΠΕΟ να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και να συνεχίσει τον αγώνα για τη δικαίωση των πόθων και των οραματισμών των εργαζομένων της Κύπρου διατρανώθηκε χθες από το βήμα του 24ου Συνεδρίου της Ομοσπονδίας του οποίου η αυλαία άνοιξε πανηγυρικά. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, σύμφωνη με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το Κοινοτικό Κεκτημένο, επανέλαβε στον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο με τον οποία συναντήθηκε χθες, ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Οι Ε/Κ και Τ/Κ αρχηγοί ζητούν σύντομη λύση'' γράφει ότι ε/κ και τ/κ πολιτικά κόμματα ζήτησαν χθες την εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος στο πρώτο στάδιο των συνομιλιών. Αλλού γράφει ότι δεν μπορούν να κατανεμηθούν ευθύνες εναντίον οποιουδήποτε αναφορικά με τη διαδικασία διεξαγωγής των εξετάσεων υποψήφιων για πρόσληψη στην Αστυνομία το 2001, επειδή τα πρωτότυπα γραπτά έχουν καταστραφεί, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    [04] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (1)

    ''Εμείς θα επιδιώξουμε ενίσχυση της λειτουργικότητας''.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Παπαδόπουλος - Ντενκτάς ------------------------ ''Εμείς θα επιδιώξουμε ενίσχυση της λειτουργικότητας''.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρώντας από το Προεδρικό Μέγαρο για τη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού στην παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο.

    Κυπριακό - Συνομιλίες - Τουρκική στάση -------------------------------------------- Οι απευθείας συνομιλίες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό αναμένεται να εισέλθουν σε μια εντατική διαδικασία, νοουμένου ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις για τα υπό συζήτηση θέματα, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές.

    Μέχρι τώρα, ανέφεραν οι πηγές αυτές στο ΚΥΠΕ, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς παρουσιάζεται με θέσεις που είναι εντελώς έξω από το πλαίσιο του σχεδίου Ανάν.

    Τα Ηνωμένα Εθνη, σημείωσαν οι ίδιες πηγές, έχοντας κύριο μέλημα τη συνέχιση της διαδικασίας των συνομιλιών, επί του παρόντος περιορίζονται στο να παρακολουθούν όσα εκτυλίσσονται στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων, χωρίς να επιθυμούν σε αυτό το στάδιο να διαταράξουν το ρυθμό ή τη μέθοδο που ακολουθείται.

    Οι τοποθετήσεις Ντενκτάς, προσθέτουν, δεν θα πρέπει να τίθενται στο τραπέζι των συνομιλιών, πράγμα που κατ' επανάληψη έχει επισημάνει η ε/κ πλευρά, αφού βρίσκονται εκτός της φιλοσοφίας του σχεδίου του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ενα από τα θέματα που προωθεί ο κ. Ντενκτάς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφορά την παραχώρηση της εσωτερικής ιθαγένειας από τα συνιστώντα κράτη με πρόνοιες που στηρίζονται στο θρησκευτικό και το φυλετικό στοιχείο και που ουσιαστικά θα δίδουν το δικαίωμα σε πολλούς που χαρακτηρίζει ως Τ/Κ ''πολίτες'' να εγκατασταθούν στο τ/κ κρατίδιο και να αποκτήσουν την ιθαγένειά του.

    Με αυτές τις πρόνοιες, είναι δυνατό να δούμε μια ροή ανθρώπων που δεν είναι γηγενής πληθυσμός, ανέφεραν οι ενημερωμένες πηγές.

    Στο θέμα των περιουσιών, ο κατοχικός ηγέτης χαρακτήρισε τις προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς ''προσβλητικές'' και αρνήθηκε να τις συζητήσει, ενώ ανέφερε στους συνομιλητές του πως ο ίδιος θα αποφασίσει πότε θα υποβάλει τις δικές του προτάσεις.

    Ο κ. Ντενκτάς απέρριψε επίσης τις προτάσεις της ε/κ πλευράς που αφορούν θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης, ζητώντας μόνιμες παρεκκλίσεις, ανέφεραν στο ΚΥΠΕ οι ίδιες πηγές.

    Οπως εκτιμάται, η τουρκική πλευρά - με τη συνεργασία κάποιων συμμάχων της - προσπαθεί ουσιαστικά να επιτύχει δύο στόχους που σχετίζονται με καίρια θέματα των συνομιλιών:

    Από τη μια καταβάλλει προσπάθεια να αναγνωριστούν οι παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο ως μόνιμες, και από την άλλη επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευση της συνθήκης προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ και σύναψη μιας καινούργιας συνθήκης που θα χρειαστεί να επικυρωθεί εκ νέου από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ.

    Τις θέσεις αυτές προωθεί η τουρκική κυβέρνηση σε όλες τις επαφές που έχει με Ευρωπαίους, αλλά και άλλους, αξιωματούχους. Μια τέτοια ευκαιρία έδωσε η επίσκεψη την περασμένη εβδομάδα στην Αγκυρα της τρόικα της ΕΕ, που είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

    Οι επιδιώξεις και η στάση της τουρκικής πλευράς βρίσκονται στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων που διεξάγονται αυτές τις ημέρες σχετικά με την πορεία των συνομιλιών.

    Ηδη, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο πραγματοποιεί επίσκεψη αστραπή στην Αθήνα, όπου μεταβαίνει το βράδυ του Σαββάτου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος για συνομιλίες με το νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ενώ δύο μέλη της τ/κ διαπραγματευτικής ομάδας, οι Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και Σερντάρ Ντενκτάς, βρίσκονται στην Αγκυρα για επαφές με την τουρκική κυβέρνηση.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρεσβευτής Σουηδίας - Διαπιστευτήρια --------------------------------------------------------------- Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι προσηλωμένη στις αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, χωρίς μόνιμες εκπτώσεις, ενώ οποιεσδήποτε μεταβατικές διευθετήσεις θα πρέπει να είναι περιορισμένες σε αριθμό και διάρκεια, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του Πρεσβευτή της Σουηδίας στην Κύπρο με έδρα τη Στοκχόλμη Ingemar Lindahl.

    Κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ακόμη πως η Κυπριακή Κυβέρνηση εκτιμά πολύ την υποστήριξη που παρέχεται από την Κυβέρνηση της Σουηδίας στη δύσκολη πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του ο κ. Lindahl είπε πως ''από την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων πριν 20 ημέρες, στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα για συνολική διευθέτηση, υπάρχει τώρα μια πραγματική ευκαιρία για εξεύρεση λύσης του τραγικού αυτού προβλήματος, η οποία έχει τόσο καθυστερήσει''.

    Σε ό,τι αφορά το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών , ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''η δική μας πλευρά επανειλημμένα διακήρυξε τη δέσμευσή της να εμπλακεί σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου, ώστε να επιτευχθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση ευθυγραμμισμένη με τα σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο''.

    Οι προτάσεις μας, είπε, ''για βελτιώσεις του Σχεδίου Ανάν έχουν πολύ προσεκτικά διαμορφωθεί, ώστε να είναι εντός των παραμέτρων και της φιλοσοφίας του σχεδίου και να στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας του Σχεδίου, διασφαλίζοντας συνεπώς τη βιωσιμότητά του''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''οι εσωτερικές συνταγματικές διευθετήσεις πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να διασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία μας εντός της Ενωσης και όχι να δημιουργούν προβλήματα στην ευρωπαϊκή διαδικασία''.

    Πρόσθεσε ότι ''ως αποτέλεσμα της θετικής μας προσέγγισης στη Νέα Υόρκη, ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων έχει αρχίσει από τις 19 Φεβρουαρίου 2004''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναέφερε ακόμα πως ''η πλευρά μας συμμετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις με όλη την απαιτούμενη πολιτική βούληση και θετική συμπεριφορά για επίτευξη μιας βιώσιμης λύσης πριν την 1η Μαΐου 2004''.

    Επανέλαβε ότι ''όλες οι προτάσεις που έχουμε υποβάλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι εντός των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν και σκοπεύουν στο να κάνουν τη διευθέτηση πιο λειτουργική και βιώσιμη''.

    Σχετικά με τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''συνεχίζουμε να προσεγγίζουμε τις διαπραγματεύσεις εποικοδομητικά, αναζητώντας να εμπλουτίσουμε το Σχέδιο με τις απαραίτητες βελτιώσεις που θα επιτρέψουν την έγκρισή του από το λαό μας''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό --------------------------------- Είναι ακόμη πρόωρο και παρακινδυνευμένο να εξαχθούν τελικά και ασφαλή συμπεράσματα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, παρόλο που οι περισσότερες θέσεις που προβάλλονται από την τουρκική πλευρά βρίσκονται εκτός της φιλοσοφίας και των παραμέτρων του Σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε χαιρετισμό του στην εναρκτήρια σύνοδο του 24ου Συνεδρίου της ΠΕΟ, που διάβασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι εκείνο που μπορεί να επαναλάβει σε αυτή τη λεπτή και σημαντική χρονική συγκυρία είναι πως η ε/κ πλευρά παραμένει προσηλωμένη στη δέσμευσή της να συνεχίσει να εργάζεται το ίδιο θετικά, δημιουργικά και εποικοδομητικά με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση του Σχεδίου Ανάν, για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    ''Μιας λύσης που να διασφαλίζει τα δικαιώματα των Τ/Κ και να τους επιτρέπει να απολαύσουν τα πλεονεκτήματα που αναμένουμε να αποκτήσουμε με την ένταξή μας στην ΕΕ, μέσα στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου, που θα μπορεί να εφαρμόσει αποτελεσματικά το ευρωπαϊκό κεκτημένο για όλους τους Κύπριους νόμιμους πολίτες και να μην προκαλεί προβλήματα στους θεσμούς και τα όργανα της ΕΕ'', πρόσθεσε.

    Σταθερή επιδίωξη και μόνιμη έγνοια μας ήταν, και παραμένει, συνέχισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, η δημιουργία ενός σταθερού, ειρηνικού και ασφαλούς περιβάλλοντος, αναγκαίου για την ευημερία, την πρόοδο και την προκοπή ολόκληρου του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχήθηκε κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου της ΠΕΟ και ευόδωση των στόχων της Ομοσπονδίας προς όφελος του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    Τόσο η Κυβέρνηση όσο και εγώ προσωπικά, σημείωσε, θα αναμένουμε τα τελικά ψηφίσματα και τις αποφάσεις σας, έτσι που να μπορούμε υπεύθυνα και σοβαρά να τις μελετήσουμε και να τις αξιολογήσουμε, όπως ταιριάζει σε αποφάσεις μιας συνδικαλιστικής ομοσπονδίας που είχε και έχει το τεκμήριο της συνέπειας, της αξιοπιστίας και της σοβαρότητας.

    Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Συνομιλίες -------------------------------------------------- Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν παίζει το παιγνίδι που εφαρμόζει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών, αναβαθμίζοντας τις απαιτήσεις της και υποχωρώντας σε κάποια θέματα να απαιτεί και υποχωρήσεις από την ε/κ πλευρά, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Ο κ. Καρογιάν τόνισε πως όλες οι προτάσεις που υπέβαλε η ε/κ πλευρά στόχο έχουν τη διασφάλιση της λειτουργικότητας και της αποτελεσματικής εφαρμογής της λύσης που θα επιτευχθεί, ενώ είπε ότι δεν υπάρχουν επί του παρόντος πληροφορίες για το χώρο διεξαγωγής των διευρυμένων διαπραγματεύσεων ούτε για την εκπροσώπηση των μερών που θα συμμετάσχουν.

    ''Εμείς δεν εννοούμε αυτή τη διαδικασία ως ένα πάρε-δώσε, όλες οι προτάσεις της ε/κ πλευράς προάγουν την ειρήνη και την ασφάλεια, την πρόοδο και την ανάπτυξη, στοχεύουν στη λειτουργικότητα, την αποτελεσματική εφαρμογή της λύσης και δεν αποσκοπούν στο να στερήσουν δικαιώματα στους Τ/Κ'', τόνισε ο κ. Καρογιάν.

    Η ε/κ πλευρά, συνέχισε, διερωτάται για την ακριβή έννοια του πάρε-δώσε αφού οι προτάσεις που υποβάλλει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στόχο έχουν να υποβοηθήσουν στην κατάληξη μιας λύσης που θα είναι προς όφελος ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς προβάλλει ανέφικτες προτάσεις ώστε να υποχωρήσει αργότερα και να ζητά από την ε/κ πλευρά υποχωρήσεις.

    ''Εμείς δεν παίζουμε αυτό το παιγνίδι, ο κάθε ένας θα κριθεί από την ποιότητα αλλά ταυτόχρονα και από την αποτελεσματικότητα των προτάσεων που υπέβαλε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,'' εξήγησε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε πως θα πρέπει να εξεταστεί το κατά πόσο οι προτάσεις του κατοχικού ηγέτη βρίσκονται μέσα στα πλαίσια του σχεδίου Ανάν, ενώ σημείωσε πως τα Ηνωμένα Εθνη προσπαθούν με το δικό τους τρόπο να υποβοηθήσουν αυτή τη διαδικασία και εάν είναι δυνατό και την κατάληξη των συνομιλιών.

    Σε ερώτηση κατά πόσο οι προτάσεις της ε/κ πλευράς αποτελούν το έσχατο όριο υποχώρησης, ο κ. Καρογιάν είπε πως οι προτάσεις αυτές είναι ''αποφάσεις που έχουν εγκριθεί από το Εθνικό Συμβουλίου, είναι θέσεις που αφορούν τη λειτουργικότητα'' ώστε η λύση να είναι βιώσιμη και διαρκής.

    Αναφορικά με τη λεγόμενη τετραμερή, είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οτιδήποτε το συγκεκριμένο προς ανακοίνωση αναφορικά με το χώρο διεξαγωγής των διευρυμένων διαπραγματεύσεων με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας, σημειώνοντας πως συζητείται ακόμα η διαδικασία καθώς και η εκπροσώπηση των μερών που θα συμμετάσχουν.

    Η βασική κατεύθυνση, είπε, είναι η εκπροσώπηση των εμπλεκομένων μερών να γίνει στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, κάτι που θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες.

    ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες --------------------------------- Τα μέρη στο Κυπριακό προχωρούν αργά στις συνομιλίες, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, σημειώνοντας ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα επιμείνουν στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, κατά την είσοδό του στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ανάν είπε ότι αν τα μέρη δεν καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τις 22-23 Μαρτίου, πιθανόν να αναμιχθεί στη διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι δεν γνωρίζει που θα λάβουν μέρος οι διευρυμένες διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή της Τουρκίας και της Ελλάδας.

    Σε ερώτηση για την πρόοδο των συνομιλιών και εάν σχεδιάζει να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις που θα διεξαχθούν στις 22 Μαρτίου, ο κ. Ανάν απάντησε: «Tα μέρη προχωρούν πολύ αργά. Θα επιμείνουμε στο χρονοδιάγραμμα που συμφωνήσαμε και το οποίο επίσης καθορίζει τη δική μου ανάμειξη αν τα μέρη δεν φτάσουν σε μεταξύ τους συμφωνία μέχρι τις 22,23 Μαρτίου. Επομένως είναι πιθανό, ναι, ότι θα αναμειχθώ».

    Σε ερώτηση αν οι συνομιλίες θα λάβουν χώρα στην Ελβετία, ο κ. Ανάν απάντησε: «Δεν γνωρίζω που θα διεξαχθούν, αλλά είναι πιθανόν», κατέληξε.

    Μολυβιάτης - Πάουελ - Ντε Σότο ----------------------------- Αθήνα και Αγκυρα αρχίζουν την ερχόμενη εβδομάδα συνομιλίες σε υπηρεσιακό επίπεδο για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων στην Κύπρο, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ακόμη ότι οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Αμερικανό ομόλογό του Κόλιν Πάουελ, ο οποίος τον συνεχάρη για την ανάληψη των καθηκόντων του.

    Νωρίτερα σε συνάντηση που είχε με τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο τον ενημέρωσε, όπως είπε, για την πορεία των συνομιλιών στη Λευκωσία.

    ''Ηταν χρήσιμη η συνάντησή μας με τον κ. Ντε Σότο. Τον διαβεβαίωσα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να εργάζεται για την εξεύρεση βιώσιμης, λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο'', είπε ο κ. Μολυβιάτης.

    Θα είναι μια λύση, κατέληξε, ''που θα επιτρέψει σε όλους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους να απολαύσουν τα αγαθά της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Μολυβιάτης - Ντε Σότο - Συνάντηση ------------------------------------- Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στις διαπραγματεύσεις ούτε και υπάρχει σχέδιο β', δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με το νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρο Μολυβιάτη.

    Ο κ. ντε Σότο είπε ότι τα χρονικά περιθώρια είναι στενά, αλλά σημείωσε πως όλοι οι Κύπριοι έχουν την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι οποίες έχουν δεσμευθεί με την συμφωνία της Νέας Υόρκης.

    Οπως ανέφερε είχε μια πολύ καλή πρώτη συνάντηση με τον Ελληνα ΥΠΕΞ τον οποίο ενημέρωσε ''για τις συνομιλίες στο νησί και την προσπάθεια επίτευξης συνολικής διευθέτησης μέχρι το τέλος του μήνα για να διεξαχθούν τα δημοψηφίσματα και το τελικό αποτέλεσμα να είναι μια επανενωμένη Κύπρος στην Ευρώπη την 1η Μαΐου''.

    Είπε ακόμη πως ανυπομονεί να συνεχίσει την καλή συνεργασία που ανέκαθεν είχε με την Ελλάδα και ιδιαίτερα με τον Υπουργό Εξωτερικών.

    Ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο θα γίνει η τετραμερής διάσκεψη, είπε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει ακόμη, επισημαίνοντας ότι έχει συζητήσει το θέμα με την ε/κ και την τ/κ πλευρά, την τουρκική πλευρά και χθες με τον Ελληνα ΥΠΕΞ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα σύντομα.

    ''Εργαζόμαστε σκληρά και ελπίζω να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα για να προσχωρήσει μια ενωμένη Κύπρος την 1η του Μάη στην ΕΕ'', είπε ο κ. ντε Σότο.

    Ερωτηθείς αν τα ΗΕ έχουν προβλέψει κάποιο άλλο μηχανισμό για παράταση των συνομιλιών εάν στην περίπτωση δεν μπορέσει να προχωρήσει το σχέδιο όπως συμφωνήθηκε στη Νέα Υόρκη λόγω δυσκολιών, ο κ. ντε Σότο απάντησε: ''Δεν νομίζω ότι βλέπουμε την πιθανότητα για παράταση των συνομιλιών''.

    Επισημαίνοντας ότι ''ήδη κινούμαστε σε πολύ στενά χρονοδιαγράμματα'' ο κ. ντε Σότο πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές της Κύπρου με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας έχουν δεσμευτεί να διαπραγματευτούν το σχέδιο του ΓΓ.

    ''Ο Υπουργός μου έχει επαναβεβαιώσει την συνέχιση της δέσμευσης της Ελλάδας στην προσπάθεια'', κατέληξε ο κ. ντε Σότο σημειώνοντας πως ''δεν έχουμε σχέδιο β''.

    Μπάουτσερ - Κυπριακό - Κογκρέσο ------------------------------------ Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι το σχέδιο Ανάν είναι λειτουργικό, προσφέρει μια καλή και δίκαιη λύση σε όλο το λαό της Κύπρου και πιστεύουν ότι όλοι πρέπει να το αντιμετωπίσουν όσο σοβαρά το αντιμετωπίζει η Ουάσιγκτον.

    Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ κληθείς να σχολιάσει επιστολές μελών του Κογκρέσου προς τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ και το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, στις οποίες αναφέρεται πως εάν δεν επέλθουν αλλαγές στο σχέδιο τότε δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει.

    ''Οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι το σχέδιο είναι λειτουργικό και οι διαπραγματεύσεις που γίνονται επιφέρουν βελτιώσεις που μπορούν να το κάνουν ακόμη πιο λειτουργικό. Πιστεύουμε ότι προσφέρει μια καλή και δίκαιη λύση σε όλο το λαό του νησιού. Και πιστεύουμε ότι όλοι πρέπει να το αντιμετωπίσουν όσο σοβαρά το αντιμετωπίζουμε και να προσπαθήσουν να επιτύχουν συμφωνία για να πάμε μπροστά», ανέφερε ο κ. Μπάουτσερ.

    Επεσήμανε ότι ο κ. Πάουελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του Πέτρο Μολυβιάτη για την ανάληψη των καθηκόντων του ''και αμέσως εισήλθαν στην ουσία μιλώντας για το Κυπριακό''.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε τη δήλωση του Ελληνα ομολόγου του με την οποία η ελληνική κυβέρνηση ενθαρρύνει την πρόοδο των συνομιλιών. Οπως είπε, οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να παραμείνουν σε επαφή για το θέμα καθώς προχωρά η διαδικασία.

    Γουέστον - ''Ζαμάν'' - Κυπριακό ----------------------------------- Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον δήλωσε πως ''η πλευρά η οποία θα δώσει αρνητική ψήφο στο δημοψήφισμα, θα αναλάβει βαριά ιστορική ευθύνη'', προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο γι αυτά που θα συμβούν σε περίπτωση κατά την οποία οι Ε/Κ ψηφίσουν ''Οχι'' και οι Τ/Κ ψηφίσουν ''Ναι''.

    Σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα ''Ζαμάν'', ο κ. Γουέστον αναφέρθηκε στα κυκλοφορούντα περί δημιουργίας αδιεξόδου κατά τις συνομιλίες για το Κυπριακό, λέγοντας πως δεν γνωρίζει από που προέρχονται τα σχόλια αυτά.

    ''Αυτή τη στιγμή'', είπε, ''παρακάθονται στο τραπέζι των συνομιλιών δύο πλευρές και διαπραγματεύονται. Επίσης, έχουν συσταθεί τέσσερις υποεπιτροπές οι οποίες και αυτές παράγουν έργο. Η αναφορά σε δημιουργία αδιεξόδου δεν ανταποκρίνεται επ' ουδενί στην πραγματικότητα''.

    Σε ό,τι αφορά τη διάσκεψη δωρητών, ο κ. Γουέστον είπε πως επιβάλλεται όπως αυτή λάβει χώρα οπωσδήποτε πριν από τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων, για να καταστεί δυνατό θετικό αποτέλεσμα.

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή των ΗΠΑ, ο κ. Γουέστον είπε πως οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδικασία ενεργά, ενώ αυτή τη στιγμή αναμένει πρόσκληση από την Κομισιόν της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ανέφερε ακόμα πως ''το θέμα της προστασίας των παρεκκλίσεων από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, που θα προκύψουν από τυχόν συμφωνία που θα επιτευχθεί επί του Κυπριακού, δημιουργεί, δικαιολογημένα, ανησυχίες στην τουρκική πλευρά''.

    Εξέφρασε, ωστόσο, την πεποίθηση πως το ζήτημα θα λυθεί από την ΕΕ, της οποίας αποτελεί αποκλειστικό θέμα.

    Γκιουλ - Κυπριακό -------------------- Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ δήλωσε χθες πως δεν νομίζει ότι οι εκλογές και η ανάδειξη νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα θα προκαλέσουν καθυστέρηση στην διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη στην Τουρκία του λεγόμενου πρωθυπουργού των κατεχομένων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και του λεγόμενου υπουργού εξωτερικών Σερντάρ Ντενκτάς, ο κ. Γκιουλ είπε πως είναι φυσικό να γίνονται συχνές επαφές και να ανταλλάσσονται απόψεις σε σχέση με την πρόοδο του Κυπριακού.

    Οταν ρωτήθηκε τι αναμένει από τις συνομιλίες στην Κύπρο, ο κ. Γκιουλ είπε ότι ''οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται και πρέπει να διεξαχθούν με ειλικρίνεια, με στόχο να επιτευχθεί αποτέλεσμα''.

    Ερωτηθείς εάν έχει ληφθεί απόφαση για συσκότιση στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας είπε ενδεχομένως να υπάρξουν προβλήματα εάν κοινοποιούνται όλα όσα λέγονται στις συνομιλίες.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε ακόμα πως ''οι άνθρωποι που έχουν ηγετικές ικανότητες δίνουν σημασία σε αυτό'', προσθέτοντας πως ''ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς είναι από τους ανθρώπους που το γνωρίζουν καλά''.

    Σε ό,τι αφορά την λεγόμενη τετραμερή, ο κ. Γκιουλ είπε πως το επίπεδο και ο τόπος που θα πραγματοποιηθεί δεν έχει ακόμα οριστεί.

    Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Εκθεση Μπροκ - Κύπρος -------------------------------------------------- Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε το στόχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου, ενώ εκτιμά ότι η απουσία συμφωνίας στο Κυπριακό θα μπορούσε να αποτελέσει μείζον εμπόδιο στις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας.

    Το κεφάλαιο για την Κύπρο, που ετοίμασε ο εισηγητής για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Ζακ Ποος, αποτελεί μέρος της έκθεσης του Γερμανού Ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ για την προετοιμασία των 10 προσχωρουσών χωρών, η οποία υιοθετήθηκε σήμερα από την Ολομέλεια της Ευρωβουλής με 382 ψήφους υπέρ, 17 κατά και 14 αποχές.

    Για την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει με ικανοποίηση ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν εκ νέου στις 10 Φεβρουαρίου στη Νέα Υόρκη υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και ότι ο τελευταίος έχει ορίσει και για τις δύο πλευρές αυστηρό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να καταλήξουν σε οριστική λύση πριν την 1η Μαΐου 2004.

    Παράλληλα, οι ευρωβουλευτές υπενθυμίζουν ότι τον προηγούμενο Ιούλιο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατονόμασε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ως υπεύθυνο της αποτυχίας των διεξαγόμενων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ διαπραγματεύσεων.

    Ως προς το μέλλον, η Ολομέλεια καλεί τους Ελληνοκύπριους, των οποίων η προσχώρηση στην ΕΕ επίκειται, να επιδείξουν καλή θέληση ''και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να δεσμευθεί πλήρως στις διαπραγματεύσεις επί της συμφωνημένης βάσης του σχεδίου του ΟΗΕ''.

    Τονίζει ακόμη ότι ''τη στάση του κ. Ντενκτάς δεν τη συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία του αρχικού τουρκοκυπριακού πληθυσμού'', που έχει εκφρασθεί υπέρ της ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, ενώ εκτιμά ''ότι κατά τις εκλογές της 14ης Δεκεμβρίου 2003, η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ετάχθη υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έστω κι αν η νίκη αυτών των τελευταίων δεν τους απέφερε την πλειοψηφία των εδρών εξαιτίας του εκλογικού συστήματος και της ταχείας απονομής ιθαγένειας σε εποίκους από την Τουρκία''.

    Οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία ''να ταχθεί πλήρως υπέρ της επίτευξης συμφωνίας πριν από την ένταξη'' και συμμερίζονται πλήρως την πολιτική εκτίμηση της Επιτροπής ότι η απουσία συμφωνίας σχετικά με την Κύπρο θα μπορούσε να αποτελέσει μείζον εμπόδιο στις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας.

    Εκφράζουν ακόμη ανησυχία για τις πληροφορίες περί εκφοβισμού του Τύπου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και καλούν τις αρμόδιες αρχές να εγγυηθούν τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων και να διασφαλίσουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης και το κράτος δικαίου.

    Σχετικά με την προετοιμασία της Κύπρου και την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου στον τομέα της γεωργίας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπογραμμίζει ότι η Κυβέρνηση και η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να δώσουν άμεση προσοχή σε δυο προβλήματα: στον μελλοντικό οργανισμό πληρωμών και στους μηχανισμούς εξωτερικών συναλλαγών.

    Για τον Οργανισμό Πληρωμών, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι είναι απολύτως προς το συμφέρον της Κύπρου να δημιουργήσει ένα σύστημα που θα καταβάλει πληρωμές στους αγρότες κατά τη στιγμή της ένταξης. Η Κύπρος θα πρέπει, τέλος, να συνεχίσει τις προσπάθειες της όσον αφορά την επιτήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας.

    Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της έκθεσης Μπροκ, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τις 10 προσχωρούσες χώρες να μην χαλαρώσουν μέχρι την 1η Μαΐου τις προσπάθειές τους για πλήρη υλοποίηση του κοινοτικού κεκτημένου.

    Η Ολομέλεια σημειώνει ότι μόνο στο 3% της νομοθετικής διαδικασίας έχουν εντοπιστεί σοβαρά προβλήματα, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι υπάρχουν κενά στην υλοποίηση και στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Επομένως, και μετά τη διεύρυνση η Επιτροπή θα πρέπει να συνεχίσει να παροτρύνει τα κράτη μέλη να προσαρμοστούν στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ.

    Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πρόεδρος - Αθήνα - Βρυξέλλες -------------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί το Σάββατο το βράδυ για την Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Καρογιάν.

    Την Κυριακή στις 10.00 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο και στις 11.00 με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Στις 16.00 θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, στις 17.00 με τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και στις 17.30 με τον Πρόεδρο του ΣΥΝ Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο το βράδυ της Κυριακής.

    Ο κ. Καρογιάν ανέφερε πως το Σάββατο δεν θα πραγματοποιηθεί συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συναντηθεί με αρχηγούς κομμάτων για ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων για τους χειρισμούς στην πορεία των συνομιλιών, κάτι που, όπως είπε, θα συνεχιστεί.

    Αναφορικά με τη συμμετοχή του Προέδρου Παπαδόπουλου στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο κ. Καρογιάν είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμά του, θα συμμετάσχει στη σύνοδο της ΕΕ.

    Βουλή - Ισπανία - Μονόλεπτη σιγή --------------------------------- Εκφράζοντας τη λύπη τους για τις χθεσινές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη -πρωτεύουσα της Ισπανίας- και εις ένδειξη πένθους για τα θύματα των επιθέσεων αυτών, η Ολομέλεια της Βουλής τήρησε μονόλεπτη σιγή.

    Αμέσως μετά την έναρξη της χθεσινής απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας και προτού αρχίσει το νομοθετικό της έργο, ζήτησε και πήρε το λόγο προ ημερησίας διατάξεως ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο συμβάν και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια να τηρηθεί μονόλεπτη σιγή ως ένδειξη καταδίκης των επιθέσεων και απόδοσης τιμής στους νεκρούς που προκάλεσαν οι ισχυρές εκρήξεις.

    Πρόεδρος Βουλής - Ισπανία - Συλλυπητήριο μήνυμα --------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε χθες συλλυπητήριο μήνυμα προς την Πρόεδρο της Ισπανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Luisa Fernanda Rudi και τον Πρόεδρο της Ισπανικής Γερουσίας, Juan Jose Lucas για τα θύματα των βομβιστικών επιθέσεων σε τρένα στην Μαδρίτη.

    ''Είναι με βαθιά λύπη και συγκλονισμό που πληροφορήθηκα τις φονικές βομβιστικές επιθέσεις σε τρένα στη Μαδρίτη ενωρίτερα σήμερα, επιθέσεις που σκότωσαν τόσους αθώους ανθρώπους και άφησαν εκατοντάδες πληγωμένους'', αναφέρει ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Οπως προσθέτει στο μήνυμα του ο κ. Χριστόφιας ''πρόκειται για θρασύδειλες πράξεις τρομοκρατίας που καταδικάζουμε με σφοδρότητα και ανεπιφύλακτα απ' όπου κι αν προέρχονται. Αυτοί που διέπραξαν τη μαζική τούτη δολοφονία δεν μπορούν να ονομάζονται άνθρωποι''.

    ''Εκ μέρους όλων των Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων και εμού προσωπικά, επιθυμώ να διαβιβάσω τα βαθύτατά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους σ' αυτή τη φοβερή σφαγή και τη συμπάθεια μας στους τραυματίες, καθώς και σε ολόκληρο τον Ισπανικό λαό, στου οποίου τον πόνο συμμετέχουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

    Υπουργείο Εξωτερικών - Ισπανία - Επιθέσεις - Καταδίκη -------------------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει κατάφωρα τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη που είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο αρκετών αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

    Οπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση ''εκ μέρους της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει στην Ισπανική Κυβέρνηση, στο λαό της Ισπανίας και στις οικογένειες των θυμάτων βαθιά και ειλικρινή συλλυπητήρια''.

    ''Οι επιθέσεις, οι οποίες ήταν εμφανώς προγραμματισμένες να προκαλέσουν καταστροφή στο μέγιστο βαθμό, αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις τρόμου που στοχεύουν ξεκάθαρα στη διάλυση της δημοκρατικής διαδικασίας, εκφοβίζοντας το λαό της Ισπανίας και εμποδίζοντας την έκφραση της ελεύθερής του βούλησης στις εκλογές της Κυριακής'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος σημειώνεται ότι ο λαός της Κύπρου καταδικάζει κατάφωρα τέτοιες βάρβαρες πράξεις βίας και παραμένει αφοσιωμένος μαζί με την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα στον αγώνα ενάντια σε κάθε είδους τρομοκρατία.

    Πρόεδρος ΧΑΚ - Νέες αγορές - Εξαγγελία ------------------------------------------- Τη λειτουργία των τριών νέων αγορών Κύρια, Παράλληλη και Εναλλακτική καθώς και το στρατηγικό σχέδιο του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) εξαγγέλλει το αργότερο σε μια εβδομάδα το Συμβούλιο το ΧΑΚ, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Ακης Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι απώτερος στόχος του Συμβουλίου είναι οι τρεις αγορές να αρχίσουν τη λειτουργία τους τον ερχόμενο Μάιο.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι με το στρατηγικό σχεδιασμό τίθεται σε εφαρμογή ''ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για το Χρηματιστήριο με στόχο να καταστεί το ΧΑΚ ευέλικτο και ανταγωνιστικό'' στο νέο περιβάλλον που καλείται να λειτουργήσει.

    Σημείωσε ότι σε σημερινή συνάντηση του Συμβουλίου με τους νομικούς συμβούλους του ΧΑΚ θα ξεκαθαρίσει τελεσίδικα το όλο νομοθετικό πλαίσιο.

    ''Αποσαφηνίσαμε τόσο το όραμα μας όσο και τους στρατηγικούς μας στόχους και πως θα επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι'', συνέχισε ο κ. Κλεάνθους, ενώ έχουν τοποθετηθεί και ''χρονοδιαγράμματα με βάση τις προϋποθέσεις που θα υπάρξουν με τα νέα νομοθετήματα''.

    ''Τώρα που βρισκόμαστε στο τέλος όσον αφορά τις στρατηγικές κατευθύνσεις μπορούμε να εξαγγείλουμε τα άμεσα πλέον σχέδια μας'', συμπλήρωσε ο κ. Κλεάνθους.

    Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες ----------------------------------- Το ιδιαίτερα χθες μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να παρουσιάσει στενό εύρος διακύμανσης, παραμένοντας στη μεγαλύτερη διάρκεια της χρηματιστηριακής συνάντησης σε αρνητικό έδαφος. Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έκλεισε στις 87,06 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες της τάξης του 0,2%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε μόλις στις 486 χιλιάδες λίρες, επίπεδο που αποτελεί το χαμηλότερο από τις 29 περασμένου Ιανουαρίου.

    Αντίθετα ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων κατέγραψε μικρά κέρδη της τάξης του 0,3%, κλείνοντας στις 376,84 μονάδες.

    Πρόεδρος ΚΟΠ - Κριτήρια ΟΥΕΦΑ ---------------------------------- Τον κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με την πορεία του κυπριακού ποδοσφαίρου έκρουσε για ακόμα μια φορά, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ο οποίος διαμήνυσε προς όλους τους εμπλεκόμενους, Σωματεία, ποδοσφαιριστές αλλά και οπαδούς να βοηθήσουν ο καθένας με το δικό του τρόπο στην εξυγίανση του δημοφιλέστερου αθλήματος στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο κ. Κουτσοκούμνης κάλεσε τις ομάδες να συνεχίσουν το έργο τους για να εκπληρώσουν τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΟΥΕΦΑ), τονίζοντας ότι ακόμα και η Πρωταθλήτρια, η δευτερθλήτρια και η Κυπελλούχος ομάδα δεν θα διαγωνίζονται πλέον στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις αν δεν πληρούν τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ.

    Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Κουτσουκούμνη, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΟΠ, οι οποίες μπαίνουν άμεσα σε εφαρμογή (χωρίς καταστατικές τροποποιήσεις, πλην μερικών θεμάτων που αφορούν μετεγγραφές), προνοούν σταδιακή εφαρμογή των κυρώσεων προς τα Σωματεία που δεν θα πληρούν τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ. Ως εκ τούτου, τα Σωματεία που δεν θα πληρούν τα κριτήρια της ΟΥΕΦΑ μετά το 2004 θα ξεκινήσουν την ποδοσφαιρική σεζόν 2005 - 2006, με μείον τρεις βαθμούς, μείον έξι για την επόμενη σεζόν, μείον εννιά για τη μεθεπόμενη.

    Οπως εξήγησε ο κ. Κουτσοκούμνης, το ΔΣ της ΚΟΠ αποφάσισε τη σταδιακή εφαρμογή των μέτρων αυτών διότι, όπως είπε, αν η Ομοσπονδία εφάρμοζε αμέσως τις κυρώσεις και ειδικότερα αυτή της διαβάθμισης, όπως προτείνονται από την ΟΥΕΦΑ, στην πρώτη κατηγορία ''θα απέμεναν τότε στην Α' Κατηγορία τρία ή πέντε σωματεία''.

    Ο κ. Κουτσοκούμνης είπε πως η διαδικασία εξέτασης των Σωματείων για εκπλήρωση των κριτηρίων της ΟΥΕΦΑ έχει ήδη ξεκινήσει και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Μαρτίου, χωρίς να διαφαίνεται καμία καθυστέρηση.

    Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Θέσεις 5 μέχρι 8 ------------------------------------------------ Σημαντική νίκη πέτυχε χθες βράδυ η ΕΝΑΔ που της επιτρέπει να ελπίζει στην κατάληψη της πέμπτης θέσης του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας που οδηγεί στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο της ΦΙΜΠΑ.

    Η ΕΝΑΔ κέρδισε στο στάδιο ''Ελευθερία'' την ΕΘΑ με 71 66 στο πλαίσιο των αγώνων για τις θέσεις 5 μέχρι 8 του Πρωταθλήματος και μείωσε στο ένα βαθμό τη διαφορά της από την ομάδα της Εγκωμης.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αρχηγοί κομμάτων - Ενημέρωση

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντάται στις 4.30 σήμερα το απόγευμα με τους αρχηγούς των κομμάτων για να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνομιλίες (2)

    ''Ολες οι προτάσεις μας αποβλέπουν στη βελτίωση της λειτουργικότητας και δεν ζητούμε να πάρουμε τίποτα από τους Τουρκοκύπριους'', διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως δεν διαπιστώνει καμία πρόοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    [08] (Κ) Ιρλανδική Προεδρία - Κύπρος - ΕΕ

    Η Ιρλανδική Προεδρία της ΕΕ κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο να εντείνουν τις προσπάθειές τους στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού με βάση τις προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Η προτροπή διατυπώθηκε από τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν σε συνάντησή του χθες βράδυ στο Δουβλίνο με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Κύπρο Χρυσοστομίδη, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των συνομιλιών στη Λευκωσία.

    [09] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λήξη συνάντησης (1)

    Θέματα περιουσιών και επιστροφής των προσφύγων συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο από τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο κ. Ντενκτάς ήγειρε θέμα για αυξημένη οικονομική ενίσχυση του τ/κ κρατιδίου από το ομόσπονδο κράτος, καθώς επίσης και σημαντικής αύξησης του αριθμού των αστυνομικών του τ/κ συνιστώντος κρατιδίου.

    [11] (Κ) Κογκρέσο - Σχέδιο Ανάν - Επιστολή στον Πάουελ

    Υπάρχουν πρόνοιες του σχεδίου Ανάν που μπορούν να το καταστήσουν μη λειτουργικό και πρέπει να αναθεωρηθούν, σημειώνουν μέλη του Αμερικανικού Κογκρέσου σε επιστολές τους προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν και τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ.

    Στις επιστολές, με ημερομηνία 12 Μαρτίου, οι βουλευτές Μάικλ Μπιλιράκις και Κάρολιν Μαλόνι εκφράζουν τη μεγάλη ικανοποίησή τους για την επανάληψη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, αλλά και τις ανησυχίες τους για ορισμένα βασικά υπό συζήτηση θέματα του σχεδίου Ανάν.

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/3/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7020            1,7122
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0824            2,0948
    Λίρα Αγγλίας                     1,1605            1,1674
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     231,5528        233,4052
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8445          2,8672
    Δολάριο Καναδά                     2,7519          2,7739
    Κορώνα Δανίας                     12,6706         12,7719
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,5693         14,6858
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6902         15,8157
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6665          2,6878
    
    

    [13] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,37  ( 0,36)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.006.847
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    717.458    377,11  ( 0,07)
    FTSE Med 100 **                             6.298,01  (-2,36)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    473.870    109,39  ( 0,38)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     36.317     75,26  ( 0,25)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.972     18,05  ( 4,34)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     22.206     56,44  ( 0,95)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     14.726     57,46  ( 0,90)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     24.055     23,87  ( 0,72)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     20.482     72,45  ( 1,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £     14.155      3,07  (-1,29)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.660     10,40  (-1,33)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     10,60  ( 0,00)
    Ξενοδοχεία                    £     49.478     35,36  (-1,72)
    Αλλες Εταιρείες               £    231.922     70,93  ( 0,37)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λήξη συνάντησης - Δηλώσεις (2)

    Πρόθεση της ε/κ πλευράς στις συνεχιζόμενες συνομιλίες για επίτευξη λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών είναι να υπάρξει πρόοδος, να γεφυρωθούν οι διαφορές σε σημαντικά θέματα, ώστε να είναι όσο το δυνατό πιο μικρή η συμβολή των άλλων φάσεων στην οριστικοποίηση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [15] (Κ) ΟΗΕ - Συνομιλίες - Εντατικές χωριστές διαβουλεύσεις

    Χωριστές εντατικές διαβουλεύσεις με την ε/κ και την τ/κ πλευρά εγκαινιάζει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Μπράιν Κέλι.

    ''Κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. ντε Σότο ανέφερε ότι προτίθεται να ξεκινήσει μια σειρά εντατικών διαβουλεύσεων με την κάθε πλευρά χωριστά,'' δήλωσε ο κ. Κέλι στο ΚΥΠΕ.

    ''Ο κ. ντε Σότο ενημέρωσε τους ηγέτες ότι πιστεύει πως αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να υποβοηθήσει τη διαδικασία να προχωρήσει στα κύρια θέματα, δεδομένων των δυσκολιών στην απευθείας διαπραγμάτευση για να υπάρξει ένα πάρε-δώσε με στόχο τη βελτίωση του σχεδίου,'' πρόσθεσε.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος

    Τη σταθεροποιητική πορεία γύρω από τις 87 μονάδες συνέχισε και στη σημερινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, κλείνοντας τελικά με θετικό πρόσημο. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακή άνοδο της τάξης του 0,35%, κλείνοντας στις 87,37 μονάδες. Στο ένα εκατομμύριο λίρες ανήλθε η αξία των συναλλαγών, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν πέρα του 50% του ημερήσιου τζίρου.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα - Δήλωση στο ΑΠΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι κατά την πρώτη συνάντησή του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, θα τον ενημερώσει αναλυτικά για τη μέχρι σήμερα πορεία των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, θα ανταλλάξουν απόψεις για τις διαμορφούμενες εξελίξεις και θα συνεκτιμήσουν τις προοπτικές της κοινής προσπάθειας για επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    [18] (Κ) Μολυβιάτης - Μίλερ - Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρου Μολυβιάτη με τον Αμερικανό Πρεσβευτή στην Αθήνα Τόμας Μίλερ.

    [19] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν την ελπίδα ότι Ε/Κ και Τ/Κ θα αποδεχθούν λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, έγκαιρα, προκειμένου μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Σύμφωνα με είδηση του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς από τη Λευκωσία, σε δηλώσεις του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν είπε πως ''το ποτήρι είναι κάτι περισσότερο από γεμάτο'' και πρόσθεσε: ''Η πιθανότητα να έχουμε μια ενωμένη Κύπρο στην ΕΕ την 1η Μαΐου είναι μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δεχθούμε ένα χωρισμένο κράτος''.

    [20] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - Ευρωπαϊκή Επιτροπή

    Με τη συμμετοχή του Επιτρόπου της Κύπρου Μάρκου Κυπριανού, αλλά και του νέου Επιτρόπου της Ελλάδας Σταύρου Δήμα, πραγματοποιείται την Τρίτη στις Βρυξέλλες η πρώτη συνεδρίαση παλαιών και νέων Επιτρόπων, υπό την Προεδρία του Ρομάνο Πρόντι.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Μήνυμα - Βασιλιάς Ισπανίας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε χθες συλλυπητήριο μήνυμα προς τον Βασιλιά της Ισπανίας Juan Carlos με αφορμή τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.

    [22] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μήνυμα - Ισπανός Πρωθυπουργός

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε χθεσινό συλλυπητήριο μήνυμα του προς τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Jose Maria Aznar εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μαδρίτη, που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών αθώων ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων.

    ''Τέτοιες πράξεις βίας, οι οποίες δεν απευθύνονται μόνο προς τον λαό της Ισπανίας, αλλά αποτελούν βάρβαρη επίθεση στην καρδιά των δημοκρατικών αξιών και διαδικασιών, είναι σιχαμερές πράξεις τρόμου και καταδικάζονται ανεπιφύλακτα'', αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [23] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Μήνυμα - Ισπανός ΥΠΕΞ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σε συλλυπητήριο μήνυμα που απέστειλε σήμερα προς την Υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας Ana Palacio, αναφέρει ότι με έκπληξη και βαθύτατη θλίψη έμαθε τα θλιβερά νέα σχετικά με τις φρικιαστικές βομβιστικές επιθέσεις στον σιδηρόδρομο της Μαδρίτης, οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα να χαθούν αθώες ανθρώπινες ζωές.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Πρόγραμμα επίσκεψης

    Επαφές με την ελληνική κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την Κυριακή στην Αθήνα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος αναχωρεί το Σάββατο στις 20:00 για την ελληνική πρωτεύουσα, θα συναντηθεί στις 10:25 της Κυριακής με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλο.

    [25] (Κ) Υπουργός Εμπορίου Ταταρστάν - Επίσκεψη

    Σύντομη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει ο Υπουργός Εμπορίου και Εξωτερικής Οικονομικής Συνεργασίας της Δημοκρατίας του Ταταρστάν της Ρωσικής Ομοσπονδίας Χαφίζ Σαλικόφ, ο οποίος φθάνει στο νησί την προσεχή Δευτέρα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα επαφών του, το πρωί της Τρίτης θα συναντηθεί με τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    [26] (Κ) Τσιμπανούλης - ΧΑΚ - Νομοσχέδιο - Αρμόδιοι φορείς - Συμφωνία

    Ολοκληρώνει και παραδίδει την ερχόμενη εβδομάδα στο Υπουργείο Οικονομικών την τελική μορφή του νομοσχεδίου για την Εισαγωγή Κινητών Αξιών στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και τις Υποχρεώσεις των Εκδοτών, ο συνεργάτης της κυβέρνησης, Ελλαδίτης Δημήτρης Τσιμπανούλης, όπως δήλωσε ο ίδιος στο ΚΥΠΕ ύστερα από σημερινή συνάντηση, διάρκειας επτά ωρών, στη Λευκωσία με τους αρμόδιους φορείς.

    Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους, ο Γενικός Διευθυντής του ΧΑΚ Νώντας Μεταξάς, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Ακης Χατζηπιερής, εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών και ο δικηγόρος Γιώργος Κολοκασίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 12 March 2004 - 18:49:23 UTC