Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - 11η συνάντηση
  • [02] (K) Ερντογάν - Συνέντευξη στο BBC - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) ΕΕ - Τρόικα - Αγκυρα - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελληνική κυβέρνηση - Συνομιλίες (1)
  • [09] (Κ) Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - Συνομιλίες - Αφάλεια
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκλογές στην Ελλάδα
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Ζαμβίας - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Οζγκιούρ - Εκλογές - Ελλάδα
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελλάδα - Εκλογές - Καραμανλής
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [16] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες (1)
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [18] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Επαφές - Αίγυπτος
  • [19] (Κ) Ερντογάν - Εκλογές στην Ελλάδα - Εθνοσυνέλευση
  • [20] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - Κυπριακό (2)
  • [21] (Κ) Κυπριανού - Σρέγιερ - ECOFIN
  • [22] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Τρόικα
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο - Δημοψηφίσματα
  • [24] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακό - ΕΕ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - 11η συνάντηση

    Την 11η συνάντησή τους θα έχουν σήμερα στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    [02] (K) Ερντογάν - Συνέντευξη στο BBC - Κυπριακό

    Eπίσημη επίσκεψη στην Aθήνα θα πραγματοποιήσει ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Pετζέπ Tαγίπ Eρντογάν μετά τις δημοτικές εκλογές στη χώρα του (28 Mαρτίου), όπως ανέφερε στο BBC.

    Μιλώντας στον ανταποκριτή της Eλληνικής Yπηρεσίας του BBC στην Κωνσταντινούπολη Aρη Xατζηστεφάνου, ο κ. Eρντογάν έκανε γνωστή την πρόθεσή του να επισκεφθεί την Aθήνα και να γίνει έτσι ο πρώτος πρωθυπουργός της χώρας του μετά τον Tουργκούτ Oζάλ που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Eλλάδα.

    Σε συνέντευξή του προς την Eλληνική Yπηρεσία του BBC, ο Tούρκος Πρωθυπουργός δηλώνει έτοιμος να συνεργασθεί με την κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 7ης Mαρτίου, όπως συνεργάσθηκε και με την απερχόμενη, ενώ σημειώνει πως προσβλέπει στη συνεργασία της νέας κυβέρνησης, ώστε να υπάρξει πρόοδος στη διαδικασία επίλυσης του Kυπριακού και στις ελληνοτουρκικές συνομιλίες σχετικά με τα ζητήματα

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία

    
    
    Την πορεία τους προς τον τίτλο, χωρίς απώλειες βαθμών, συνέχισαν Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ στην 21η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες, η Αναγέννηση ηττήθηκε στη Δερύνεια από την ΑΕΛ με 2 – 0 και ο Ολυμπιακός συνέτριψε στο ΓΣΠ τη Δόξα Κατωκοπιάς με 5 – 0.
    
    Το Σάββατο η Ομόνοια επικράτησε με 1 – 0 του Απόλλωνα στο Τσίρειο, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε στο ΓΣΠ το Διγενή με 1 - 0, η Ανόρθωση κέρδισε στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' την Πάφο με 2 - 0, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου νίκησε στο Παραλίμνι τον Ονήσιλο με 2 - 0, ενώ ο Εθνικός Αχνας εξήλθε ισόπαλος 2 – 2 στο Δασάκι με την ΑΕΚ.
    
    Βαθμολογία
    ------------
    
    1. Ομόνοια       54
    2. ΑΠΟΕΛ         53
    3. Απόλλων       42
    4. ΑΕΛ           40
    5. Ανόρθωση      38
    6. Παραλίμνι     31
    7. Ολυμπιακός    29
    8. Εθνικός Αχνας 28
    9. Πάφος         25
    10. Διγενής      24
    11. ΑΕΚ          23
    12. Αναγέννηση   13
    13. Ονήσιλος     11
    

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών στην Ελλάδα, η νίκη του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και η αναμενόμενη μετάβαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα για διαβουλεύσεις με τη νέα ελλαδική κυβέρνηση επί του Κυπριακού είναι το κύριο θέμα σε όλα τα σημερινά πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και οι δηλώσεις του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ότι θα εντείνει τις προσπάθειές του τις αμέσως επόμενες εβδομάδες για την επίτευξη συμφωνίας, τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τα δημοψηφίσματα και η αναγγελθείσα μετάβαση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα μετά τις 28 Μαρτίου είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Καθαρή νίκη της ΝΔ στην Ελλάδα'' ότι η Νέα Δημοκρατία, της οποίας προεδρεύει ο Κώστας Καραμανλής, είναι από χθες το νέο κυβερνών κόμμα στην Ελλάδα, μετά της μεγάλη επιτυχία της στις εκλογές που κέρδισε με 6% περίπου διαφορά έναντι του ΠΑΣΟΚ. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος -όπως αναφέρει η εφημερίδα- είχε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία τόσο με τον κ. Καραμανλή όσο και με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Σε άλλο θέμα γράφει πως κρίσιμη είναι αυτή η εβδομάδα για τις συνομιλίες προς επίλυση του Κυπριακού, καθώς θα διαφανεί εάν θα υπάρξει κάποια πρόοδος ή εάν θα αφεθούν τα πράγματα να οδηγηθούν είτε σε τετραμερή είτε στον επιδιαιτητικό ρόλο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Το Θάρρος'' με τον τίτλο ''Θρίαμβος Καραμανλή'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η Νέα Δημοκρατία πέτυχε σημαντική νίκη στις χθεσινές εκλογές στην Ελλάδα με διαφορά 6% από το ΠΑΣΟΚ που ήταν το δεύτερο κόμμα και που εξασφάλισε ποσοστό 40,3%. Σε δηλώσεις του λίγο πριν τα μεσάνυκτα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι θα αγωνισθεί για ένα καλύτερο μέλλον για όλους, ενώ για το Κυπριακό ανέφερε πως θα εργασθεί για μια δίκαιη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση. Αλλού γράφει ότι, από τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έγιναν για τη στάση των Ε/Κ στο δημοψήφισμα για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, φαίνεται ότι το 53% μέχρι 62% των πολιτών θα απαντούσε αρνητικά, ενώ το 24% θα ψήφιζε ''Ναι''. Πέραν του 70% του λαού, γράφει η εφημερίδα, δεν γνωρίζει τις πρόνοιες του σχεδίου Ανάν.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Θρίαμβος Καραμανλή'' γράφει ότι ριζική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού σημειώθηκε στην Ελλάδα με τις χθεσινές εκλογές και την άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία που εξασφαλίζει η Νέα Δημοκρατία και ο Κώστας Καραμανλής με τη νίκη τους με ποσοστό 47%. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε συνέντευξή του στον ''Π'' , αναφέρει ότι θα επισκεφθεί την Αθήνα μετά τις Δημοτικές Εκλογές της Τουρκίας που θα γίνουν στις 28 Μαρτίου, προκειμένου να συζητήσει με τη νέα ελληνική κυβέρνηση -μεταξύ άλλων- και το Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τετ α τετ Καραμανλή Τάσσου'' γράφει πως χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, τον οποίο και συνεχάρη για τη νίκη του. Η εφημερίδα προσθέτει πως πιθανότατα, περί το τέλος της εβδομάδας, οι δύο αξιωματούχοι θα έχουν την πρώτη τους συνάντηση στην Αθήνα. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στη δήλωση του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου, ο οποίος είπε πως ''προ της 22ας Μαρτίου η Σύνοδος ενδέχεται να καλέσει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να αποχωρήσει από τις συνομιλίες, καθώς επίσης το λαό να πει ευθαρσώς όχι στο σχέδιο Ανάν''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Ξεκίνημα με το Κυπριακό'' γράφει πως ο νέος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής βρίσκεται από την πρώτη ημέρα της νίκης του μπροστά στις εν εξελίξει προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Οπως προσθέτει η εφημερίδα ο κ. Καραμανλής θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, καθώς σε δύο εβδομάδες η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία της τετραμερούς συνάντησης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει πως ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο θα επιταχύνει τις συζητήσεις στο πλαίσιο των συνομιλιών με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - 11η συνάντηση
    ------------------------------------------------
    Την 11η συνάντησή τους θα έχουν σήμερα στις 10 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.
    
    Η συνάντηση θα γίνει στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος την Παρασκευή πραγματοποίησε μονοήμερη επίσκεψη στην Αγκυρα όπου είχε επαφές με αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνηση επί όλων των θεμάτων που συζητούνται στο Κυπριακό.
    
    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσκεψη στην Ελλάδα
    --------------------------------------------------------
    Επίσκεψη στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.
    
    Ο χρόνος της επίσκεψης, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομίδη, δεν έχει ακόμα καθοριστεί αλλά ούτε και έχει επιβεβαιωθεί επίσημα.
    
    Ο κ. Χρυσοστομίδης δήλωσε επίσης ότι προκαλεί ανησυχία η στάση που τηρεί η Τουρκία, η οποία δεν φαίνεται, όπως είπε, να επιδεικνύει καμιά πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επεσήμανε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, έχει ήδη τονίσει ότι οι προτάσεις που καταθέτει η τουρκική πλευρά στο τραπέζι των συνομιλιών είναι εντελώς εκτός του πλαισίου Ανάν.
    
    Το γενικό κλίμα που επικρατεί αυτές τις μέρες είναι αρνητικό λόγω ακριβώς αυτού του γεγονότος, πρόσθεσε.
    
    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε ότι θα πρέπει να δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία και νηφαλιότητα αναμένοντας όπως είπε το τέλος των διαπραγματεύσεων για να μπορέσουμε να αξιολογήσουμε την κατάσταση.
    
    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος και γενικά η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή και αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και ολόκληρο τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδος.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
    --------------------------
    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε πως
    φαίνεται ότι υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες θέλουν να στηρίξουν περισσότερο την Τουρκία, κάτι που, όπως είπε, θλίβει την ε/κ πλευρά.
    
    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι «ο κυπριακός λαός, υπό το κράτος των απειλών», δεν θα αποφασίσει «όπως αυτοί θα ήθελαν».
    
    Ο Πρόεδρος της Βουλής υπογράμμισε πως μέσα στις δεκαπέντε μέρες που απομένουν για να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, όλοι όσοι ενδιαφέρονται για λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους προς την κατεύθυνση εκείνων που είναι η αιτία να οδηγούμαστε σε αδιέξοδο, όπως είπε.
    
    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο εκδήλωσης επαναπροσέγγισης που διοργάνωσαν το ΑΚΕΛ και το τ/κ Κόμμα Ενωμένης Κύπρου, στον υδατοφράκτη Κιτίου, ο Πρόεδρος της Βουλής αναφερόμενος στο μήνυμα τέτοιων εκδηλώσεων είπε πως «ο απλός άνθρωπος, είτε Ε/Κ, είτε Τ/Κ, έχει μπουχτίσει από τη διχοτόμηση της πατρίδας μας και από την κατοχή και επιζητά, με όλα τα ειρηνικά μέσα, το συναπάντημα και την επανένωση».
    
    Αθήνα- Εκλογές 2004 - Αποτελέσματα - Δηλώσεις Αρχηγών
    -----------------------------------------------------
    Ανετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία κερδίζει η Νέα Δημοκρατία στη νέα Βουλή και ο Κώστας Καραμανλής αναδεικνύεται ο νεώτερος σε ηλικία (47 ετών) πρωθυπουργός της χώρας, ο οποίος θα διαδεχθεί τον Κώστα Σημίτη, που σήμερα θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
    
    Με βάση τα ποσοστά, η ΝΔ καταλαμβάνει 165 έδρες, το ΠΑΣΟΚ 117 και το ΚΚΕ 12 και ο ΣΥΝ έξι έδρες.
    
    Εκτός Βουλής παραμένουν το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη και το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα.
    
    Ο νέος Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής σε δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ στο Ζάππειο Μέγαρο και απευθυνόμενος στις Ελληνίδες και τους Ελληνες τόνισε ότι με την ψήφο τους επισφραγίστηκε η καθολική αξίωση για πολιτική αλλαγή.
    
    Ο κ. Καραμανλής έκανε λόγο για σαφή εντολή ώστε «να προχωρήσουμε όλοι μαζί μπροστά» και τόνισε ότι «η νέα διακυβέρνηση θα ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που της έδειξαν οι πολίτες».
    
    Επίσης έκανε λόγο για «μεγάλη τιμή αλλά και μεγάλο χρέος», σημειώνοντας «βρίσκομαι στην πολιτική για να προσφέρω και τώρα που η βούληση των πολιτών εκφράστηκε δεσμεύομαι ότι θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ανταποκριθώ στην εμπιστοσύνη τους και να τηρήσω την συμφωνία που έχουμε συνυπογράψει».
    
    Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «θα εργαστεί για μια δίκαιη, λειτουργική και ευρωπαϊκή λύση στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου» και δεσμεύτηκε ότι «θα δώσει τον καλύτερό του εαυτό για να τελέσει η χώρα μας τους καλύτερους και ασφαλέστερους Ολυμπιακούς Αγώνες».
    
    Ο νέος Πρωθυπουργός μίλησε για εφαρμογή του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι θα δώσει προτεραιότητα στην Παιδεία, τον Πολιτισμό, σε μια νέα οικονομική πολιτική για ανάπτυξη, ευημερία και περισσότερες δουλειές για όλους, σε μια νέα αγροτική πολιτική ώστε να γίνει ο Ελληνας αγρότης ανταγωνιστικός, σε ένα κράτος με ανθρώπινο πρόσωπο που θα λειτουργεί μια διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, θα είναι κοινωνικό στο πλευρό του πολίτη και με υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου.
    
    Ο κ. Καραμανλής είπε ότι δεν είναι η ώρα για θριαμβολογίες και δεσμεύτηκε ότι θα κυβερνήσει με σεμνότητα, μετριοφροσύνη, ταπεινότητα και τόλμη.
    
    Ο νέος Πρωθυπουργός είπε ότι στη συνομιλία που είχε με τον Γιώργο Παπανδρέου αλλά και με άλλους αρχηγούς της αντιπολίτευσης τους ζήτησε να συνεργαστούν στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο. ''Κανένας δεν περισσεύει και όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά για να κάνουμε πραγματικότητα την εμπιστοσύνη, τα όνειρα,τις προσδοκίες και τις φιλοδοξίες των πολιτών. Μαζί ανοίγουμε μια νέα σελίδα για ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους Ελληνες και όλες τις Ελληνίδες'', κατέληξε ο κ. Καραμανλής.
    
    Γιώργος Παπανδρέου
    ---------------------
    Αποδεχόμενος την εκλογική ήττα του ΠΑΣΟΚ (πριν ακόμη ανακοινωθούν τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα) ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου διεμήνυσε χθες το βράδυ από το Ζάππειο ότι στηρίζει την κυβέρνηση της ΝΔ στα μεγάλα εθνικά θέματα, την αναπτυξιακή πορεία και τη σταθερή οικονομία, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο πως θα εναντιωθεί σε κάθε προσπάθεια κατάργησης των κοινωνικών κεκτημένων, κατάλυσης του κοινωνικού κράτους, ρεβανσισμού και αυταρχισμού.
    
    Ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι για το ΠΑΣΟΚ το Κυπριακό είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας, το οποίο μπαίνει σε μία πολύ δύσκολη φάση. «Το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να υπάρξει μία δίκαιη και βιώσιμη λύση. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τη μεγάλη υπόθεση των Ολυμπιακών Αγώνων, θα είναι μία μεγάλη στιγμή και μία στιγμή που θα μείνει ανεξίτηλη στη συνείδηση όλων των πολιτών της υφηλίου», σημείωσε.
    
    Παράλληλα δεσμεύθηκε ότι θα ενισχύσει την προσπάθεια για τη διατήρηση του υψηλού κύρους της χώρας στη διεθνή σκηνή, όπως επίσης και την αναπτυξιακή πορεία της αλλά και την οικονομία.
    
    Επίσης ξεκαθάρισε πως «θα σταθούμε ενάντια σε κάθε προσπάθεια κατάργησης των κοινωνικών κεκτημένων, προσπάθειας κατάλυσης του κοινωνικού κράτους, κατά ρεβανσισμού, λειτουργίας κομματικού κράτους, αυταρχισμού». Εμείς κατοχυρώσαμε την ισονομία, την ισοπολιτικά, επισήμανε.
    
    Θεώρησε πάντως ότι ο χρόνος από την αλλαγή της ηγεσίας μέχρι τις εκλογές ήταν λίγος για να πεισθεί ο ελληνικός λαός για την αξιοπιστία της νέας πρότασης. Δήλωσε βέβαιος ότι τελικά ο ελληνικός λαός θα πεισθεί και ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξαναδιεκδικήσει και πάλι με αξιοπιστία την κυβέρνηση.
    
    Κώστας Σημίτης
    ------------
    Ο απερχόμενος Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης στο δικό του μήνυμα ευχήθηκε στη ΝΔ «να ανταποκριθεί εποικοδομητικά στην εντολή που έλαβε και να εργαστεί με γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας».
    
    Από την άλλη, είπε πως «οι δημοκρατικές και προοδευτικές δυνάμεις, το ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Γιώργο Παπανδρέου θα συνεχίσουμε υπό τις νέες συνθήκες να διασφαλίζουμε με την προσπάθειά μας, όσα κατακτήθηκαν τα τελευταία χρόνια, να συνεχιστεί η πρόοδος και η μεταρρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας».
    
    «Ο ελληνικός λαός στη σημερινή αναμέτρηση έκρινε ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα, μια εναλλαγή που θα επιτρέψει στο λαό να κρίνει και τη συντηρητική παράταξη στην άσκηση της εξουσίας», πρόσθεσε ο κ. Σημίτης.
    
    Αλέκα Παπαρήγα
    ------------
    Την ικανοποίηση του ΚΚΕ για την αύξηση των ψήφων του κυρίως στην Αθήνα και τον Πειραιά εξέφρασε η Γενική Γραμματέας του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα σε δήλωσή της για το εκλογικό αποτέλεσμα.
    
    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «και σε αυτές τις εκλογές αναδείχθηκε το ισχυρό μπλοκ του δικομματισμού που σηματοδοτείται από την αλλαγή 'τιμονιέρη' της συντηρητικής πολιτικής με τη νίκη της ΝΔ».
    
    «Το δυσάρεστο'', πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα, ''είναι ότι η δυσαρέσκεια του εκλογικού σώματος εκφράστηκε με τη μετακίνηση προς τη ΝΔ με αποτέλεσμα να μην επιτευχθεί η μείωση των δυνάμεων του δικομματισμού».
    
    «Το ΚΚΕ θα δουλέψει για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, γιατί μόνο με όρους κινήματος ο λαός θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στον εαυτό του ώστε να απεγκλωβιστεί από τον δικομματισμό», είπε η κ. Παπαρήγα.
    
    Οπως είπε η κ. Παπαρήγα τα όργανα του κόμματος θα αναλύσουν το εκλογικό αποτέλεσμα ενόψει των ευρωεκλογών.
    
    Νίκος Κωνσταντόπουλος
    ---------------------------
    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΝ) Νίκος Κωνσταντόπουλος σε δηλώσεις που έκανε τις πρώτες πρωινές ώρες από το Ζάππειο Μέγαρο επεσήμανε πως «ο ΣΥΝ παρά τις εξαιρετικά πολωτικές συνθήκες και παρά τις αντίθετες προβλέψεις πολλών, πέτυχε να εξασφαλίσει την είσοδο στη Βουλή και να σταθεροποιήσει τη θέση του στην πολιτική ζωή».
    
    Ο κ. Κωνσταντόπουλος τόνισε πως «το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα αποκαλύπτει την έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια προς την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ».
    
    «Ο ΣΥΝ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ενότητα στο χώρο της Αριστεράς και τη δημιουργία μιας μεγάλης αριστερής παράταξης που θα μπορεί από καλύτερες θέσεις να αντιμετωπίζει τον δικομματισμό» κατέληξε ο κ. Κωνσταντόπουλος.
    
    Δημήτρης Τσοβόλας
    --------------------
    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σε δηλώσεις του αφού συνεχάρη για τη νίκη του τον νέο Πρωθυπουργό είπε πως «χάθηκε η εκλογική μάχη, αλλά κερδίσαμε την αξιοπρέπεια και την αξιοπιστία μας και συνεχίσαμε τον αγώνα συνείδησης και καθήκοντος».
    
    «Με αρχές και αξίες τις οποίες δεν απεμπολήσαμε στο βωμό της οποιασδήποτε καρέκλας σε μια περίοδο που είδαμε, ότι δυστυχώς γίνονταν ποδοσφαιρικές μεταγραφές στα δυο κόμματα», δήλωσε ο κ. Τσοβόλας.
    
    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι στις ευρωεκλογές το κόμμα του θα πάει πολύ καλά διότι «τα κριτήρια των πολιτών είναι τελείως διαφορετικά» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι πολύ σύντομα οι πολίτες «που σύνθλιψε το δικομματικό σύστημα θα επιστρέψουν στις προοδευτικές τους ρίζες και θα επιστρέψουν κοντά στο ΔΗΚΚΙ.
    
    Γιώργος Καρατζαφέρης
    --------------------
    Είμαστε στο σωστό δρόμο, δήλωσε για το αποτέλεσμα των εκλογών ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
    
    Αναφερόμενος στο ποσοστό του κόμματός του, είπε ότι ''θα μπορούσε
    να χαρακτηριστεί μεγάλη επιτυχία για νεοείσακτο κόμμα'', προσθέτοντας ότι σε 90 ημέρες έχουμε ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν σε εντελώς νέο πλαίσιο ''χωρίς ψευτοδιλήμματα, ενώ με βατήρα τους 200 χιλιάδες ψηφοφόρους μας θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πολλά περισσότερα''.
    
    Τέλος, έδωσε στους νικητές ''θερμά συγχαρητήρια''.
    
    Aθήνα - Εκλογές 2004- Σουφλιάς-Σχηματισμός κυβέρνησης
    -----------------------------------------------------
    Αύριο αναμένεται να ορκιστεί η νέα κυβέρνηση της ΝΔ. Σύμφωνα
    με το γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Γιώργο Σουφλιά, όσο ταχύτερα ανακοινωθεί και ορκιστεί η νέα κυβέρνηση «τόσο το καλύτερο''.
    
    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι έχουν γίνει αρκετές συζητήσεις για τη σύνθεση της κυβέρνησης, ωστόσο, η τελική απόφαση είναι του μέλλοντος πρωθυπουργού.
    
    Επισήμανε ότι η ΝΔ θα φανεί άξια της εμπιστοσύνης με την οποία την περιέβαλε ο κόσμος στη χθεσινή εκλογή, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο Κώστας Καραμανλής -τον οποίο έσπευσε να συγχαρεί- θα είναι ένας πολύ καλός πρωθυπουργός.
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Βαθμολογία
    ------------------------------------
    Την πορεία τους προς τον τίτλο, χωρίς απώλειες βαθμών, συνέχισαν Ομόνοια και ΑΠΟΕΛ στην 21η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας.
    
    Στους αγώνες που διεξήχθησαν χθες, η Αναγέννηση ηττήθηκε στη Δερύνεια από την ΑΕΛ με 2 – 0 και ο Ολυμπιακός συνέτριψε στο ΓΣΠ τη Δόξα Κατωκοπιάς με 5 – 0.
    
    Το Σάββατο η Ομόνοια επικράτησε με 1 – 0 του Απόλλωνα στο Τσίρειο, ο ΑΠΟΕΛ νίκησε στο ΓΣΠ το Διγενή με 1 - 0, η Ανόρθωση κέρδισε στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' την Πάφο με 2 - 0, η Ενωση Νέων Παραλιμνίου νίκησε στο Παραλίμνι τον Ονήσιλο με 2 - 0, ενώ ο Εθνικός Αχνας εξήλθε ισόπαλος 2 – 2 στο Δασάκι με την ΑΕΚ.
    
    Βαθμολογία
    ------------
    
    1. Ομόνοια       54
    2. ΑΠΟΕΛ         53
    3. Απόλλων       42
    4. ΑΕΛ           40
    5. Ανόρθωση      38
    6. Παραλίμνι     31
    7. Ολυμπιακός    29
    8. Εθνικός Αχνας 28
    9. Πάφος         25
    10. Διγενής      24
    11. ΑΕΚ          23
    12. Αναγέννηση   13
    13. Ονήσιλος     11
    

    [07] (Κ) ΕΕ - Τρόικα - Αγκυρα - Κυπριακό

    Διαβουλεύσεις με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, που θα καλύψουν και τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, πραγματοποιεί σήμερα στην Αγκυρα η τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας ηγείται ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας Μπράιαν Κάουεν.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ελληνική κυβέρνηση - Συνομιλίες (1)

    Βεβαιότητα για την πλήρη συμπαράσταση της νέας ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα του κυπριακού ελληνισμού εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου για να μεταβεί στο χώρο όπου διεξάγονται οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα των ΗΕ.

    Ερωτηθείς αν θα συζητηθούν σήμερα στις συνομιλίες τα θέματα ασφάλειας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά θα επιδιώξει να πει τις θέσεις της σήμερα σε αυτό το θέμα.

    [09] (Κ) Παπαδόπουλος - Ντενκτάς - Συνομιλίες - Αφάλεια

    Το θέμα της ασφάλειας συζητήθηκε σήμερα στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στο πλαίσιο των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας στο Προεδρικό Μέγαρο από τη συνάντηση, το θέμα της ασφάλειας είναι πάρα πολύ σοβαρό.

    "Για μας το θέμα της ασφάλειας δεν είναι μόνο ο αριθμός των στρατευμάτων που θα μείνουν, δηλαδή τα αγήματα ή ο οπλισμός τους. Πάρα πολλά άλλα θέμα άπτονται του θέματος της ασφάλειας", πρόσθεσε.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκλογές στην Ελλάδα

    Η κυπριακή Κυβέρνηση προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία με τη νέα Κυβέρνηση της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επικοινώνησε τηλεφωνικά τόσο με τον νεοεκλεγέντα Πρωθυπουργό, Πρόεδρο της ΝΔ Κώστα Καραμανλή για να του εκφράσει τα συγχαρητήριά του όσο και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου και τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τους οποίους ευχαρίστησε για τη συνεργασία που είχαν.

    ''Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε ήδη από χθες με τον αρχηγό της ΝΔ και νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή. Του εξέφρασε τα θερμότατα συγχαρητήρια της Κυβέρνησης, του λαού της Κύπρου και του ιδίου προσωπικά για τη μεγάλη νίκη στις χθεσινές εκλογές'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ανέφερε πως σε επιστολή του προς τον κ. Καραμανλή, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει πως είναι απόλυτα βέβαιος ότι '' στενή και αρμονικότατη συνεργασία που είχαμε στο παρελθόν, θα συνεχισθεί και να ενισχυθεί, με πρώτιστο στόχο την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης ευρωπαϊκής λύσης στο εθνικό μας θέμα, που σήμερα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη και καθοριστική περίοδό του''.

    ''Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας και προσβλέπω να συναντηθούμε σύντομα'', καταλήγει στην επιστολή του προς το νέο Ελληνα Πρωθυπουργό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, επικοινώνησε ήδη από χθες και αποστέλλει και επιστολή προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου ευχαριστώντας τον θερμά για την εποικοδομητική και πολύμορφη συνεργασία που είχαν στο παρελθόν, υπό την ιδιότητά του ως Υπουργού Εξωτερικών και στη συνέχεια ως Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης στην επιστολή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρει ότι προσβλέπει ''στη συνέχιση της συνεργασίας μας από τη θέση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την επίτευξη του κοινού στόχου της εξεύρεσης μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα''.

    ''Εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης, του λαού της Κύπρου και εμού προσωπικά, εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας'', καταλήγει στην επιστολή του προς τον κ. Παπανδρέου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικοινώνησε και με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη εκφράζοντας και προς εκείνο τις θερμότατες ευχαριστίες της Κυβέρνησης, του λαού και του ιδίου προσωπικά για τις άοκνες προσπάθειές του για την προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και για την επίτευξη λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα.

    ''Θα ήθελα, για μια ακόμη φορά να εκφράσω, εκ μέρους της κυπριακής Κυβέρνησης, του κυπριακού λαού και εμού προσωπικά, τις θερμότατες ευχαριστίες μας για τη σημαντικότατη συμβολή σας στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και για τις άοκνες προσπάθειές σας για την επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα'', αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Σημίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σημειώνει επίσης ότι είναι απόλυτα βέβαιος ότι το ζωηρό και έντονο ενδιαφέρον του κ. Σημίτη για την Κύπρο θα συνεχίζεται και έμπρακτα και θα εκδηλώνεται πάντοτε και καταλήγει ευχόμενος κάθε καλό στον κ. Σημίτη.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''ο ελληνικός λαός έχει δώσει την ετυμηγορία του'' και υπογράμμισε πως ''η κυπριακή Κυβέρνηση προσβλέπει σε μια στενή συνεργασία με τη νέα Κυβέρνηση της Ελλάδας''.

    Πρόσθεσε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν πάντοτε σε επαφή και με την Κυβέρνηση και με την αξιωματική αντιπολίτευση (στην Ελλάδα) για θέματα τα οποία αναφέρονται και στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού''.

    Ερωτηθείς πότε θα πάει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην Αθήνα, ο Εκπρόσωπος είπε πως ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συζητήσει με το νέο Πρωθυπουργό το θέμα της επίσκεψής του στην Αθήνα, όμως δεν έχει καθοριστεί ακόμη ημερομηνία, λόγω και των δεσμεύσεων του Προέδρου για τις συνεχιζόμενες συνομιλίες''.

    Πρόσθεσε πως η επίσκεψη θα γίνει, όμως αναμένεται να καθοριστεί η ημερομηνία.

    [11] (Κ) Πρόεδρος Ζαμβίας - Κυπριακό

    [12] (Κ) Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Οζγκιούρ - Εκλογές - Ελλάδα

    Μετά την επίσημη ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον νέο Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου μαζί του, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ(ΚΣ ΕΔΕΚ) Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου, ερωτηθείς ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του τ/κ κόμματος Ενωμένη Κύπρος για το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, είπε πως ''ο κυπριακός ελληνισμός προσβλέπει στη στενή συνεργασία και συμπαράταξη της νέας ελληνικής κυβέρνησης στον αγώνα του για μια δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, ιδιαίτερα σε αυτή τη καθοριστική περίοδο για το μέλλον του, όπου η ελληνική κυβέρνηση θα έχει να διαδραματίσει ένα εξαιρετικά ζωτικό ρόλο''.

    ''Είναι γι΄ αυτό που πιστεύω ότι μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας και επίσημα, όπως προβλέπεται από το σύνταγμα, από τον νέο Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή θα ήταν χρήσιμη μια συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό όπως συνέβη το 1995 όταν το Εθνικό Συμβούλιο είχε μια παρόμοια συνάντηση με τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ομήρου είπε πως επειδή οι στιγμές για το μέλλον της Κύπρου είναι κρίσιμες, την ευθύνη για τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα πρέπει να τις επωμιστεί ολόκληρος ο ελληνισμός.

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ελλάδα - Εκλογές - Καραμανλής

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συνεχάρη σήμερα τον νέο Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, για την ''καθαρή νίκη'' του στις χθεσινές εκλογές, χαιρετίζοντας ταυτόχρονα το γεγονός ότι ο κ. Καραμανλής στην πρώτη του δήλωση έθεσε το Κυπριακό στις προτεραιότητες της πολιτικής της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

    ''Θα συνεργαστούμε στενά για το καλό της Κύπρου για το καλό της κοινής μας υπόθεσης'', ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως ''αυτό που χρειάζεται είναι η στενότατη συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων και ο συντονισμός''.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,58  (-0,88)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    736.769
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    329.501    378,01  (-0,80)
    FTSE Med 100 **                             6.450,43  (-0,16)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    268.654    109,52  (-1,04)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     10.708     75,13  (-0,40)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.301     17,40  (-0,57)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     15.836     57,13  (-0,56)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      3.535     59,63  (-0,93)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     23.494     23,73  (-1,17)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      1.749     71,21  (-0,48)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.831      3,16  (-1,56)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     12.238     10,77  ( 0,09)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     10,97  ( 1,57)
    Ξενοδοχεία                    £     19.258     35,87  (-1,83)
    Αλλες Εταιρείες               £    341.005     71,04  (-0,38)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/3/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7017            1,7119
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1055            2,1181
    Λίρα Αγγλίας                     1,1356            1,1424
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     235,6596        237,5448
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7754          2,7976
    Δολάριο Καναδά                     2,7877          2,8100
    Κορώνα Δανίας                     12,6634         12,7647
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,6892         14,8067
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6008         15,7256
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6895          2,7110
    
    

    [16] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες (1)

    Τον ισχυρισμό ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προτείνει πάρα πολλές αλλαγές στο σχέδιο Ανάν που στόχο έχουν να τροποποιήσουν σχεδόν όλες τις πτυχές του σχεδίου, προέβαλε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς σε δηλώσεις του μετά τη λήξη της σημερινής συνάντησης στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Στο επίπεδο των 87 μονάδων επέστρεψε σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, η οποία διατηρήθηκε σε αρνητικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης, με την αξία των συναλλαγών να παραμένει κάτω από το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,9%, κλείνοντας στις 87,58 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 736 χιλιάδες λίρες.

    [18] (Κ) Γενικός Διευθυντής ΥΠΕΞ - Επαφές - Αίγυπτος

    Οι εξαίρετες σχέσεις Κύπρου Αιγύπτου επαναβεβαιώθηκαν ακόμα στη συνάντηση που είχε σήμερα στο Κάιρο ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Δημοκρατίας Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Αχμεντ Μάχερ.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ζακχαίος ενημέρωσε τον κ. Μάχερ για τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού και συζήτησε το θέμα της ανταλλαγής επισκέψεων των Προέδρων και των Υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών.

    [19] (Κ) Ερντογάν - Εκλογές στην Ελλάδα - Εθνοσυνέλευση

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η Αγκυρα και η νεοεκλεγείσα κυβέρνηση στην Ελλάδα θα ολοκληρώσουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού με ''θετική συμβολή και χωρίς οποιαδήποτε κενά στις διαπραγματεύσεις.''

    [20] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - Συνομιλίες - Κυπριακό (2)

    Αύριο θα απαντήσει η τουρκοκυπριακή πλευρά σε 40-σέλιδο έγγραφο της ε/κ πλευράς, που αφορά το θέμα της ασφάλειας, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προσθέτοντας πως από πλευρά του έχει καταθέσει όλα τα έγγραφα που ήθελε επί των υπό συζήτηση θεμάτων.

    [21] (Κ) Κυπριανού - Σρέγιερ - ECOFIN

    Συνάντηση γνωριμίας αλλά και ουσίας με την Γερμανίδα Επίτροπο, Αρμόδια για θέματα Προϋπολογισμού Μικαέλε Σρέγιερ, με την οποία θα συνεργασθεί έως τη λήξη της θητείας της παρούσας Επιτροπής (31 Οκτωβρίου), είχε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Οικονομικών και Επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από την 1η Μαίου Μάρκος Κυπριανού.

    Ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με την κ. Σρέγιερ «ζεστή και εγκάρδια», στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν διάφορα πρακτικά θέματα της συνεργασίας που θα έχουν τους επόμενους μήνες.

    [22] (Κ) ΕΕ - Τουρκία - Τρόικα

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση διαβεβαίωσε την Αγκυρα ότι παραμένει δεσμευμένη στην απόφαση που λήφθηκε το Δεκέμβριο 2002 για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση όταν η Τουρκία ικανοποιήσει τα κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αλβαρο ντε Σότο - Δημοψηφίσματα

    [24] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακό - ΕΕ

    Διαβεβαιώσεις ότι η οποιαδήποτε συμφωνία επιτευχθεί στο Κυπριακό δεν θα υπόκειται σε αλλαγές στο μέλλον ζήτησε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά από συνομιλίες με την τρόικα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 8 March 2004 - 18:49:25 UTC