Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-02-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Καλαθόσφαιρα
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο
  • [03] (Κ) ΟΗΕ - ΗΠΑ - Σύσκεψη για το Κυπριακό
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) ΗΠΑ - Αλβαρο ντε Σότο - Στήριξη
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Αγκυρα
  • [08] (Κ) Συνδρομητές και συνεργάτες ΚΥΠΕ - ''Ολυμπιακό Δελτίο ΑΠΕ''
  • [09] (Κ) Κίνοκ - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [10] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ
  • [11] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος γερμανικού Κοινοβουλίου
  • [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις
  • [16] (Κ) Βρυξέλλες - Συνέδριο ΕΛΚ - Τουρκία - Ειδική σχέση
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [18] (Κ) Βρυξέλλες - Συνέδριο ΕΛΚ - Αναστασιάδης
  • [19] (Κ) ΟΗΕ - Σύσκεψη - Κυπριακό
  • [20] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ημερομηνία έναρξης συνομιλιών
  • [21] (Κ) Οικονόμος Χριστόφορος - Κηδεία
  • [22] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Συνομιλίες - ΕΕ
  • [23] (Κ) ΟΗΕ - Εκπρόσωπος ΓΓ - Κυπριακό
  • [24] (Κ) Αγκυρα - Σύσκεψη - Κυπριακό - Ανακοίνωση

  • [01] (K) Καλαθόσφαιρα

    Η ΑΕΛ κέρδισε με 81 - 76 εκτός έδρας τη βελγική Ντέξια Μονς και κατέλαβε την τρίτη θέση του δευτέρου ομίλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας Ανδρών, χάνοντας όμως το πλεονέκτημα της έδρας για τη φάση των 16.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Κύπελλο

    Με έξι αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η τέταρτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου.

    Πρόκειται για τους αγώνες: ΑΠΟΕΛ Ενωση Νέων Παραλιμνίου, ΑΣΙΛ Ομόνοια, Εθνικός Αχνας Αλκή, ΑΕΚ Ολυμπιακός, Αναγέννηση - ΑΕΛ και Ονήσιλος Ερμής. Οι αγώνες αρχίζουν στις 3.00 το απόγευμα.

    [03] (Κ) ΟΗΕ - ΗΠΑ - Σύσκεψη για το Κυπριακό

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις χθεσινές επαφές στην Ουάσινγκτον του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και οι δηλώσεις του ότι σύντομα θα μπορέσει να συγκαλέσει συνομιλίες για το Κυπριακό, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για το όνομα του πρώτου Κύπριου Επιτρόπου στην ΕΕ, η μεταβατική περίοδος που θα ζητήσει σήμερα η Κύπρος από την Κομισιόν για μη αύξηση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το 2012, οι αποκαλύψεις στη Βουλή χθες για ανήλικους μαθητές που πωλούν ναρκωτικά στα σχολεία, οικονομικά θέματα του ΧΑΚ, καθώς και το δράμα της οικογένειας ενός Σύρου, ο οποίος χθες εγκατέλειψε το νεκρό γιο του σε ιατρείο, από φόβο μήπως αποκαλυφθεί ότι η οικογένειά του βρίσκεται παράνομα στην Κύπρο.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Πείστηκε ο Ανάν και ετοιμάζει επιστολές'' γράφει ότι οι Αμερικανοί πέτυχαν το στόχο τους και ασκώντας πιέσεις προς το ΓΓ του ΟΗΕ τον έπεισαν να προχωρήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα εργαστούν ώστε αυτή τη φορά να υπάρξει αποτέλεσμα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ''ερωτηματικά εγείρονται από την ενέργεια του Προέδρου Παπαδόπουλου να αποκρύψει από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου'' την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Κυριακή με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ, καθώς και από το γεγονός ότι παρά την επιβεβαίωση της τηλεφωνικής συνομιλίας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η κυβέρνηση ''επιμένει να κρατεί το θέμα κρυφό''.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Στρατολογούν 12χρονα 'βαποράκια' '' γράφει ότι χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ακούστηκαν συγκλονιστικές αποκαλύψεις για ανήλικους μαθητές οι οποίοι πωλούν ναρκωτικά σε δημοτικά σχολεία χωριών της Λευκωσίας. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού θα είναι ο πρώτος Κύπριος Επίτροπος της ΕΕ, αλλά αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος αποφάσισε το όνομα του Κυπριανού, γιατί, όπως γράφει η ''Μ'', ο Υπουργός Οικονομικών "είναι μεν ο καταλληλότερος, αλλά υπέπεσε ταυτόχρονα και σε δύο σφάλματα που έπληξαν την καριέρα του".

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Ο κύβος ερρίφθη. Αποφάσισαν συνομιλίες'' γράφει ότι εντός των ημερών ο ΓΓ του ΟΗΕ πρόκειται να αποστείλει προσκλήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, οι οποίες τοποθετούνται να επαναρχίσουν την εβδομάδα 15 - 22 Φεβρουαρίου, κατά πάσαν πιθανότητα στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι φήμες για το μελλοντικό ρόλο του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δίνουν και παίρνουν ειδικά στην Τουρκία, σε μια εποχή όπου ο κ. Ντενκτάς τηρεί σιγήν ιχθύος, όταν όλες οι πληροφορίες αναφέρονται σε αποδοχή των όρων Ανάν από τον Τούρκο Πρωθυπουργό.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Πάμε για συνομιλίες'' γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θεωρεί ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές στο Κυπριακό πλην του κατοχικού ηγέτη έχουν δηλώσει ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου του. Προσθέτει ωστόσο ότι σύμφωνα με διπλωματικές πηγές από τις ΗΠΑ, ο Κόφι Ανάν δεν θα επιμένει κατά τρόπον απόλυτο στους όρους του. Αλλού γράφει για τα χθεσινά επεισόδια στο Δήμο Παραλιμνίου, όπου σε ανοικτή συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου, υποστηρικτής του Δημάρχου Παραλιμνίου έριξε καρέκλα σε δημοτικό σύμβουλο ενώ αργότερα σημειώθηκαν έντονες αψιμαχίες μεταξύ του Δημάρχου Νίκου Βλίττη και οκτώ δημοτικών συμβούλων, οι οποίοι τον καλούσαν για άλλη μια φορά να παραιτηθεί.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Συνομιλίες με ευλογίες Μπους'' γράφει ότι οι συναντήσεις του ΓΓ του ΟΗΕ στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καθόρισαν τα επόμενα βήματα και οι διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό θα επαναρχίσουν με τις ευλογίες του Προέδρου Μπους, ενδεχομένως μετά την 15η Φεβρουαρίου και πιθανότατα στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι θέμα αντιπαράθεσης αποτελεί στην Τουρκία το ενδεχόμενο εδαφικών παραχωρήσεων στο Κυπριακό, με αφορμή τις φερόμενες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού στο Χάρβαρντ (τις οποίες αναίρεσε αργότερα) ότι η Τουρκία θα προβεί σε εδαφικές παραχωρήσεις.

    Η ''Χαραυγή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Ο κύβος ερρίφθη'' αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ χθες μετά τη συνάντησή του με τους Μπους, Πάουελ και Ράις και γράφει ότι παρά τις επιφυλάξεις του για την τουρκική στάση, ο ΓΓ του ΟΗΕ ετοιμάζει προσκλήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις θα επαναρχίσουν το δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρζε, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία θα σταθεί στο πλευρό της Κύπρου για λύση και επανένωση του νησιού και είπε ότι η 1η του Μάη, θα είναι η αρχή του τέλους της διχοτόμησης.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Παράνομος μετανάστης εγκαταλείπει νεκρό γιο'' αναφέρεται στο Σύρο πατέρα, ο οποίος αναγκάστηκε χθες να εγκαταλείψει σε ιατρείο τον 4χρονο νεκρό γιο του, από φόβο μήπως αποκαλυφθεί ότι η οικογένειά του βρίσκεται στην Κύπρο εδώ και πέντε χρόνια χωρίς άδεια παραμονής. Προσθέτει ότι ο Σύρος πατέρας παρουσιάστηκε χθες τελικά στην αστυνομία, ζητώντας να θάψει το γιο του, ο οποίος κηδεύτηκε χθες το απόγευμα. Αλλού γράφει ότι οι τιμές στα καύσιμα δεν θα αυξηθούν μέχρι το 2012, αφού χθες ο Υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το αργότερο σήμερα, η κυβέρνηση θα ζητήσει μεταβατική περίοδο από την ΕΕ για μη αύξηση του φόρου στα καύσιμα για τα επόμενα οκτώ χρόνια.

    [05] (Κ) ΗΠΑ - Αλβαρο ντε Σότο - Στήριξη

    Αναγνώριση του ρόλου του ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο προσφέρει η Ουάσιγκτον, παρά την αξίωση της τουρκικής πλευράς για το διορισμό άλλου ''υψηλόβαθμου και αμερόληπτου μεσολαβητή''.

    Συγκεκριμένη αναφορά στον κ. ντε Σότο έκανε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλέλαν, μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο Πρόεδρος Μπους με το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος ΗΠΑ - Κυπριακό - Δήλωση ------------------------------------------ Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν εξέφρασε χθες την ελπίδα σύντομα να μπορέσει να συγκαλέσει συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση και το γεύμα του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην Ουάσιγκτον, ο κ. Ανάν είπε πως από τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη και τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου, και παρόλο ότι δεν έχει μιλήσει ακόμη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ''όλοι φαίνεται να είναι έτοιμοι να επαναρχίσουν'' τις συνομιλίες.

    Ο κ. Ανάν ανέφερε συγκεκριμένα στη δήλωσή του: ''Θεωρώ ότι στην τελευταία μου έκθεση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για αυτό το θέμα το έκανα ξεκάθαρο ότι θα ήμουν έτοιμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και να προσφέρω τις καλές που υπηρεσίες εάν αισθανόμουν ότι τα μέρη έχουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα να εμπλακούν περαιτέρω και να συνεχίσουν την προσπάθεια μέχρι να έχουμε μια διευθέτηση. Κατά την τελευταία εβδομάδα είχα την ευκαιρία να μιλήσω στον Τούρκο Πρωθυπουργό, τον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, δεν έχω μιλήσει ακόμη με τον κ. Ντενκτάς αλλά όλοι φαίνεται να είναι έτοιμοι να επαναρχίσουν (τις συνομιλίες). Και ελπίζω να μπορέσω να τους καλέσω σε μια συνάντηση σύντομα''.

    Ερωτηθείς τι αναμένει από τις πλευρές, ο κ. Ανάν αφού υπενθύμισε πως έχει ήδη μιλήσει με την Ελλάδα, την Τουρκία και τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πρόσθεσε πως είναι ευχαριστημένος και πως ελπίζει ότι θα στείλει σύντομα προσκλήσεις για συνομιλίες.

    Εκπρόσωπος Λευκού Οίκου - Συνάντηση Μπους-Ανάν - Κυπριακό -------------------------------------------------------- Οι ΗΠΑ προτρέπουν τα μέρη στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία να συμφωνήσουν να οριστικοποιήσουν μια διευθέτηση του Κυπριακού, να επιτρέψουν στον ΓΓ να επιλύσει τα εκκρεμούντα θέματα και να υποβάλουν τη διευθέτηση σε δημοψηφίσματα σε μια καθορισμένη ημερομηνία, δήλωσε στην Ουάσιγκτον ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλέλαν, ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το γεύμα του Προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε πως Μπους και Ανάν συζήτησαν εν συντομία κατά τη συνάντησή τους στο Οβαλ Γραφείο το Κυπριακό και πως αναμένετο να συζητήσουν περαιτέρω το Κυπριακό κατά το γεύμα τους.

    Καλωσόρισε την ειλικρινή, όπως είπε, θέληση που εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ, να υπάρξει μια διευθέτηση στο Κυπριακό στη βάση της φόρμουλας του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Ο κ. Μακλέλαν ανέφερε στη δήλωσή του για το Κυπριακό: ''Συζήτησαν για αυτό εν συντομία στην αρχική συνάντηση στο Οβαλ Γραφείο. Αναμένω πως αυτό μπορεί να είναι ένα θέμα που θα εγερθεί περαιτέρω στο γεύμα στο οποίο παρακάθονται τώρα. Θεωρώ ότι οι απόψεις μας για την Κύπρο είναι ξεκάθαρες. Καλωσορίζουμε την ειλικρινή θέληση να προωθηθεί μια διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της φόρμουλας του ΓΓ, που ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ερντογάν εξέφρασε σε εμάς κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την περασμένη εβδομάδα. Προτρέπουμε όλα τα μέρη, τους φίλους μας στην Κύπρο και την Ελλάδα και την Τουρκία να συμφωνήσουν να οριστικοποιήσουν μια διευθέτηση και να επιτρέψουν στον ΓΓ να επιλύσει τα εκκρεμούντα θέματα και να υποβάλουν τη διευθέτηση σε δημοψηφίσματα σε μια καθορισμένη ημερομηνία. Πιστεύουμε πως μια τέτοια διευθέτηση θα επιφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και ευημερία σε όλο το λαό της Κύπρου, στην Τουρκία και στην Ελλάδα καθώς εμβαθύνουν την ευρωπαϊκή τους ολοκλήρωση''.

    Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο ο Πρόεδρος Μπους είχε και νέα επικοινωνία με τα ενδιαφερόμενα μέρη για το Κυπριακό, ο κ. Μακλέλαν είπε ότι δεν είχε κάτι νεότερο να δηλώσει, τόνισε όμως ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ''ασχολείται ενεργά σε καθημερινή βάση, προς υποστήριξη των προσπαθειών του ΓΓ κ. Ανάν και του μεσολαβητή των ΗΕ (Αλβαρο) Ντε Σότο'' για την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν.

    Ρίτσαρντ Μπάουτσερ - Πάουελ - Ανάν - Κυπριακό ----------------------------------------------- Σημαντικό μέρος της χθεσινής συζήτησης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ αναλώθηκε στο Κυπριακό, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Ρίτσαρντ Μπάουτσερ.

    Ο κ. Μπάουτσερ είπε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΓΓ για το Κυπριακό και σημείωσε πως ο κ. Πάουελ θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε κατάλληλο μέσο(συνομιλίες, τηλεφωνήματα, παρεμβάσεις, επιστολές) για να ενθαρρύνει τα μέρη να προχωρήσουν προς τα μπρος προς την κατεύθυνση που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    ''Ηταν ένα σημαντικό μέρος της συζήτησης (που αναλώθηκε στο Κυπριακό). Είναι πάντοτε σημαντικό όταν εγείρεται το Κυπριακό,'' δήλωσε ο κ. Μπάουτσερ μετά τη συνάντηση Ανάν-Πάουελ, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες του ΓΓ για το Κυπριακό.

    ''Ξεκαθαρίσαμε ότι οι ΗΠΑ παραμένουν, συνεχίζουν να στηρίζουν στο ανώτατο επίπεδο την αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο και το ρόλο του ΓΓ των ΗΕ ως υποβοηθητή (facilitator) σε αυτή τη διαδικασία,'' πρόσθεσε.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως η Ουάσιγκτον έχει ενθαρρυνθεί από το γεγονός ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ κατέστησαν σαφές κατά τις επαφές τους στην Ουάσιγκτον ότι υπάρχει γνήσια θέληση εκ μέρους της Τουρκίας να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ΓΓ για επανέναρξη άμεσα των ειρηνευτικών συνομιλιών.

    ''Ο Υπουργός Εξωτερικών (Πάουελ) επεσήμανε αυτό το σημείο και στον Ελληνοκύπριο Πρόεδρο. Προτρέπουμε όλα τα μέρη να δεσμευτούν προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις του για επανέναρξη των συνομιλιών ώστε μια διευθέτηση να μπορεί να επιτευχθεί έγκαιρα και να ενταχθεί στην ΕΕ μια επανενωμένη Κύπρος την 1ην Μαϊου,'' είπε.

    Σε ερώτηση για το ρόλο που θα διαδραματίσει ο κ. Πάουελ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε πως ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είχε τακτική ανταλλαγή απόψεων με διάφορα άτομα για το θέμα εδώ και καιρό και θα συνεχίσει να εργάζεται ενεργά επί του θέματος υποστηρίζοντας την προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ.

    ''Και ήταν ξεκάθαρος σήμερα στον ΓΓ των ΗΕ για την πλήρη υποστήριξή μας στις προσπάθειές του, και είπε πως θα πράξει, θα πράξουμε οτιδήποτε μπορούμε ώστε να στηρίξουμε τις προσπάθειες του ΓΓ - συνομιλίες, τηλεφωνήματα, παρεμβάσεις, επιστολές, οτιδήποτε είναι κατάλληλο να γίνει ώστε να ενθαρρυνθούν τα μέρη να προχωρήσουν προς τα μπρος προς την κατεύθυνση που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ,'' κατέληξε ο κ. Μπάουτσερ.

    Εκπρόσωπος - Ανάν - Μπους - Παπανδρέου -------------------------------------- Οι αποφάσεις της ε/κ πλευράς για τις εξελίξεις στο Κυπριακό θα ληφθούν τη Δευτέρα από το Εθνικό Συμβούλιο, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει μιλήσει με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ προχθές βράδυ ο Εκπρόσωπος είπε ''δεν έχω τίποτε να ανακοινώσω επί του προκειμένου''.

    Ερωτηθείς ποια είναι τα βήματα που έκανε η τουρκική πλευρά και κατά πόσο υπάρχει ενημέρωση, ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι δεν ανέφερε ότι κάτι τέτοιο ήταν το περιεχόμενο της επιστολής του κ. Μπους.

    Επεσήμανε ότι πέραν τούτου, εκείνο το οποίο διαφαίνεται είναι ότι ο ίδιος ο κ. Ανάν δεν είναι βέβαιος, ούτε έχει εκφράσει άποψη όσον αφορά τα βήματα της Τουρκίας και αν αυτά τα βήματα τον ικανοποιούν.

    Ερωτηθείς αν ο ΓΓ έχει εκφράσει ικανοποίηση για τα βήματα της ε/κ πλευράς, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι όπως έχει ανακοινωθεί η συνάντηση Ανάν με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ήταν πολύ ικανοποιητική.

    Σε σχόλιο ότι ο κ. Ανάν ήταν ενθουσιασμένος και από τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Εκπρόσωπος είπε ''άρα θα διαφανεί από την τελική απόφαση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών''.

    Κακλαμάνης - Κυπριακό ---------------------- ''Είμαστε σε μια πορεία εξελίξεων στο Κυπριακό, ακόμα και για λύση'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης σε δέκα νέους Ακολούθους του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, που τον επισκέφθηκαν χθες στο γραφείο του.

    ''Εάν πορευτούμε με σταθερότητα στις αρχές που ακολουθήσαμε έως τώρα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα'', σημείωσε ο κ. Κακλαμάνης.

    Πρόσθεσε ότι η ε/κ πλευρά έχει επιδείξει σεβασμό στους διεθνείς κανόνες και θετική στάση έναντι των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ, σε αντίθεση με την τ/κ, η οποία αυτοπαγιδεύθηκε εμμένοντας στην αρνητική στάση της, μετά και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ.

    Πρωτόπαπας - Κυπριακό --------------------- Την ετοιμότητα Αθήνας και Λευκωσίας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, επανέλαβε χθες ο Υπουργός Τύπου της Ελλάδας Χρήστος Πρωτόπαπας.

    Συγκεκριμένα απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «εν αναμονή της σημερινής συνάντησης του Προέδρου Μπους με το ΓΓ του ΟΗΕ κ. Ανάν βλέπει κοντά επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό», είπε «υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα στο Κυπριακό».

    «Εχουμε δηλώσει ότι είμαστε έτοιμοι, όπως και ο κ. Παπαδόπουλος. Πρέπει όμως να δούμε τις πραγματικές προθέσεις της τουρκικής πλευράς αν είναι ειλικρινείς. Εύχομαι να είναι ειλικρινείς για να ξαναρχίσουμε διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν», είπε ο κ. Πρωτόπαπας.

    Εκπρόσωπος - ΕΕ - Κύπριος Επίτροπος ----------------------------------- Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί το όνομα του Κύπριου Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία στο θέμα του Επιτρόπου η Κύπρος είναι η μόνη που δεν έχει δώσει ακόμη το δικό της όνομα, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το θέμα συζητήθηκε μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ρομάνο Πρόντι.

    ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό ------------------------ Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε προφορικά στο ερωτηματολόγιο για το Κυπριακό και την ένταξη στην ΕΕ που υπέβαλε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και κατά συνέπεια δεν πρόκειται να υπάρξει και γραπτή απάντηση.

    Αυτό διευκρίνισε χθες απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση, Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    ΥΠΕΞ - Ιρλανδία -Επαφές ----------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου συναντήθηκε χθες με τον Ιρλανδό Υπουργό αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Dick Roche, με τον οποίο συζήτησε το Κυπριακό και τη Διακυβερνητική Διάσκεψη για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου είχε χθες και σειρά χωριστών συναντήσεων με τον Πρόεδρο της Ιρλανδικής Γερουσίας Rory Kiely, τον Πρόεδρο της Βουλής Rory O' Hanlon και τον Πρόεδρο της Μικτής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Gay Mitchell.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε επίσης σε ανοικτή συνεδρία της Μικτής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Κοινοβουλίου, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Michael Woods.

    Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής σχετικά με τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό και παρέθεσε τις θέσεις της ε/κ πλευράς, επισημαίνοντας ότι η Τουρκία πραγματοποιεί τη στιγμή αυτή μια εκστρατεία δημοσίων σχέσεων που στόχο έχει να κερδίσει εντυπώσεις, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει ουσιαστικά αλλάξει τις θέσεις της.

    Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Γερμανικού Κοινοβουλίου -------------------------------------------------- Τη διαβεβαίωση ότι η Γερμανία θα καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να βοηθήσει την Κύπρο στο στόχο της για λύση και επανένωση, έδωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Τίρζε, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο για επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Τίρζε δήλωσε επίσης ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την υπέρβαση της διχοτόμησης της Κύπρου και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η 1η Μαϊου, ''ίσως τελικά να αποτελέσει, εκτός από την επισημοποίηση της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και την αρχή του τέλους της διχοτόμησης''.

    Υποδεχόμενος το Γερμανό ομόλογό του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι η ε/κ πλευρά θα κάνει ό,τι είναι δυνατό ώστε μέχρι την 1η Μαίου ''εάν ανταποκριθεί και η τουρκική πλευρά και συζητήσει στη βάση του σχεδίου Ανάν με καλή θέληση'', να επιτευχθεί λύση και επανένωση της Κύπρου και του λαού της.

    Κατά την εδώ παραμονή του ο κ. Τίρζε θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Ομάδας Φιλίας Κύπρου-Γερμανίας Δημήτρη Συλλούρη και το Δήμαρχο Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Οικονομικών Σουηδίας ---------------------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας Bosse Ringholm εξέφρασε την ευχή για επιτυχή ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ, καθώς και για ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού και επανένωση της χώρας.

    Ο Σουηδός Υπουργός έγινε χθες δεκτός από τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια ο οποίος τον ενημέρωσε για τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά το Κυπριακό.

    Εκπρόσωπος - Μονή Αποστόλου Ανδρέα - UNOPS ------------------------------------------ Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι το Γραφείο Προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNOPS) έχει πληροφορήσει την Κύπρο ότι δεν θα διατεθούν κονδύλια στο πρόγραμμα αναστήλωσης της κατεχόμενης Μονής του Αποστόλου Ανδρέα γιατί δεν υπήρξαν οι απαραίτητες συγκαταθέσεις.

    Αναφορικά με το ρόλο της κυβέρνησης, ο Εκπρόσωπος εξήγησε ότι η απόφασή της αφορούσε μόνο εισήγηση για την καλύτερη δυνατή λύση, αλλά δεν ήταν αυτή που θα λάμβανε την τελική απόφαση. Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος είπε ότι συγκαταθέσεις που δεν εδόθησαν ήταν από πλευράς της διαχειριστικής επιτροπής της Μονής.

    Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση κατέβαλε κάθε προσπάθεια να διευκολύνει τα πράγματα, όμως ''για θέματα ιδιοκτησίας και δικαιώματα περιουσίας υπάρχει θέμα έκφρασης συγκατάθεσης από τους νόμιμους ιδιοκτήτες, ενώ πέραν τούτου το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα δεν είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω της κατοχής''.

    ''Ετσι ο ρόλος της κυβέρνησης περιορίστηκε απλώς στο υποβοηθητικό και επικουρικό'', εξήγησε ο Εκπρόσωπος, ενώ επανέλαβε ότι ''δυστυχώς δεν υπήρξαν οι απαραίτητες συγκαταθέσεις και ως εκ τούτου δεν θα υπάρξουν κονδύλια για την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα''.

    Υπουργοί Οικονομικών Κύπρου - Σουηδίας - Διάσκεψη Τύπου ------------------------------------------------------- Την προοπτική για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Κύπρου Σουηδίας, συζήτησε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού με το Σουηδό ομόλογό του Bosse Ringholm.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι δύο χώρες έχουν κοινή προσέγγιση σε πολλά θέματα, ιδιαίτερα στο θέμα του προϋπολογισμού της ΕΕ, ενώ ο κ. Ringholm ανέφερε ότι η Κύπρος κατέχει την πρώτη θέση ανάμεσα στα εντασσόμενα κράτη όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο, ενώ έχει όλες τις δυνατότητες να είναι μια από τις πρώτες χώρες που θα ενταχθούν στην ευρωζώνη.

    Στις δηλώσεις μετά από συνομιλίες με το Σουηδό υπουργό, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι Κύπρος και Σουηδία έχουν μια πολύ καλή συνεργασία στα πλαίσια του ECOFIN και η σημερινή (χθεσινή)συνάντηση ασχολήθηκε με διάφορα ζητήματα που αφορούν το ECOFIN και τις δύο χώρες, όπως και τα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ.

    Ανέφερε επίσης ότι συμφώνησαν να έχουν ''συνεχή και συχνή επαφή σε διμερές επίπεδο, τόσο για διμερή ζητήματα όσο και για τη διαμόρφωση κοινών τοποθετήσεων στα θέματα που εγείρονται στην ΕΕ''.

    Σημείωσε ότι αν δεν αλλάξουν τα δεδομένα της ΕΕ, η Κύπρος από το 2007 θα γίνει καθαρός εισφορέας προς την ΕΕ, γεγονός που θα τοποθετήσει τη χώρα στην ίδια ομάδα με τη Σουηδία και άλλα μέλη.

    Υπουργός Παιδείας - Υπουργός Νεολαίας και Τεχνών Μάλτας ------------------------------------------------------- Τρόπους για διεύρυνση των σχέσεων Κύπρου και Μάλτας στον τομέα του πολιτισμού και για δημιουργία μιας ενιαίας Αρχής Πολιτισμού, συζήτησαν χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης και ο Υπουργός Νεολαίας και Τεχνών της Μάλτας Jesmoud Mugliett, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για κοινά θέματα που απασχολούν τις δύο χώρες, όπως η δημιουργία με το αντίστοιχο Συμβούλιο Τεχνών της Μάλτας μιας ενιαίας Αρχής Πολιτισμού και η διμερής συνεργασία.

    Υπουργός Εμπορίου - Ομοσπονδία Εργοδοτών Φλάνδρας ------------------------------------------------- Τα πλεονεκτήματα που καθιστούν την Κύπρο ελκυστικό κέντρο επενδύσεων, παρουσίασε προχθές το βράδυ στην Ομοσπονδία Εργοδοτών της περιοχής της Φλάνδρας (ολλανδόφωνο Βέλγιο), ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λιλλήκας. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο της παρουσίασης των 10 νέων χωρών στους Φλαμανδούς εργοδότες.

    Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, στις πολιτικές εξελίξεις και στο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον όπως διαμορφώνεται από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν μια φυσική επιλογή, η οποία υπαγορεύθηκε από την κουλτούρα της, τον πολιτισμό της και την ιστορία της.

    Οπως είπε, η προσχώρηση της νήσου στην ΕΕ δημιουργεί συνθήκες από τις οποίες θα επωφεληθούν ισότιμα όλοι οι Ευρωπαίοι. Δυστυχώς όμως, επεσήμανε ο Υπουργός, ένα τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τ/Κύπριοι συμπατριώτες μας, δεν θα είναι σε θέση να επωφεληθούν, σε ισότιμη βάση, από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει επίλυση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό ------------------------- Την εκτίμηση ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά εξελίξεων, που ενδεχομένως να μας οδηγήσουν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, έκανε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ωστόσο πως ακόμα είναι νωρίς, για να είναι ο οποιοσδήποτε σίγουρος για την επίτευξη του στόχου της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως παρόλο ότι αυτές οι δηλώσεις αντιφάσκουν μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να διερωτάται κανένας τι απ' όλα να πιστέψει, ωστόσο, επικοινωνιακά, φαίνεται να κερδίζει έδαφος η τακτική και η πολιτική της Τουρκίας και γι' αυτό χρειάζονται, όπως σημείωσε, σοβαροί, προσεγμένοι και ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί με αίσθημα ευθύνης.

    Κληθείς στη συνέχεια να σχολιάσει δηλώσεις μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου με το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως δεν γνωρίζει «για τις δηλώσεις», προσθέτοντας πως ο ίδιος θέλει να πιστεύει ότι «δεν υπάρχει μια τάση να προκαταληφθεί η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου από κάποιους, διότι αυτό θα ήταν ίσως η εσχάτη πλάνη και περιφρόνηση του Εθνικού Συμβουλίου».

    Ερωτηθείς εάν εκτιμά ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την επίλυση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «βρισκόμαστε μπροστά σε μια σειρά εξελίξεων, που ενδεχόμενα θα μας οδηγήσουν πίσω στο διάλογο, αλλά για λύση είναι πολύ νωρίς για να μιλά κανένας».

    Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό ------------------------------------ Δεν αποκλείεται ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να συγκαλέσει νέο γύρο συνομιλιών χωρίς να εξασφαλίσει την εκ των προτέρων αποδοχή των όρων που έχει θέσει, εκτιμά ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    ''Δεν αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αυτό το ενδεχόμενο να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και εκεί να διαφανεί αν (ο ΓΓ του ΟΗΕ) μπορεί να πείσει και να γίνουν αποδεκτοί οι όροι του'', δήλωσε ο κ. Κλεάνθους όταν ρωτήθηκε αν είναι δυνατόν από τη συνάντηση μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους και του κ. Ανάν στην Ουάσιγκτον, ο ΓΓ να αποδεχθεί να συγκαλέσει συνομιλίες χωρίς να γίνουν αποδεκτοί οι όροι του.

    Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, ''εκεί που επικεντρώνουν περισσότερο την προσοχή τους οι Αμερικανοί είναι να επιτευχθεί πάση θυσία η λύση και πιστεύουν ότι το σχέδιο Ανάν προσφέρει αυτή τη δυνατότητα''.

    ''Εχει τεράστια σημασία για τις ΗΠΑ αναμφίβολα ότι μια επίλυση του Κυπριακού, όχι μόνο επιλύει ένα πρόβλημα, αλλά πιθανότατα δημιουργεί μια θετική επίδραση στα εκκρεμούντα άλλα ζητήματα της περιοχής και αναμφίβολα είναι κάτι το οποίο βρίσκεται μέσα στα στρατηγικά τους συμφέροντα'', είπε ο κ. Κλεάνθους, υποδεικνύοντας ότι και τα συμφέροντα της Κύπρου είναι η λύση του προβλήματος, προκειμένου το νησί να διασφαλίσει τα δικά του συμφέροντα.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό --------------------------- Η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να εκπέμπει μια εικόνα αντιφατικότητας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ότι ''δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι ότι έχει (η Τουρκία) ανταποκριθεί θετικά σε αυτό που ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν επιμένει, δηλαδή να προσέλθει σε συνομιλίες χωρίς όρους και προϋποθέσεις''.

    Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους με την οποία καλεί την ε/κ πλευρά να κάνει ανάλογα βήματα στο Κυπριακό όπως η τουρκική πλευρά, ο κ. Ομήρου είπε ότι ''εάν υπάρχουν κάποιοι προς τους οποίους θα πρέπει να στραφεί ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα αυτή είναι η Τουρκία και όχι εμείς''.

    ''Εμείς δηλώνουμε καθημερινά με τον πιο επίσημο τρόπο και με επιστολή που έχει στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο ΓΓ του ΟΗΕ, την ετοιμότητά μας να προσέλθουμε σε διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν'', είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ, προσθέτοντας ότι ''αυτή είναι η θέση και είναι ξεκάθαρη''.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ''εξακολουθούν να εκπέμπουν μία αντιφατικότητα και παλινωδίες'', προσθέτοντας ότι ο κ. Ερντογάν ενώ ''είχε δηλώσει πριν μερικές ημέρες ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παραδώσει εδάφη, να εγκαταλείψει την κατοχική της παρουσία, χθες επετέθη στα τουρκικά ΜΜΕ ισχυριζόμενος ότι ουδέποτε προέβη σε αυτή τη δήλωση''.

    Αναστασιάδης - ΕΛΚ - Συνέδριο - Ευρωεκλογές ------------------------------------------ Αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού υπό τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη αναχώρησε χθες το πρωί για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στο 16ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 4 και 5 Φεβρουαρίου, στο χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με βασικό θέμα την προετοιμασία του ΕΛΚ ενόψει των ευρωεκλογών.

    Σε δήλωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο κ. Αναστασιάδης είπε πως το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος θα καθορίσει τόσο το πρόγραμμά του για τις Ευρωεκλογές, όσο και την κοινοβουλευτική δράση του, τα επόμενα πέντε χρόνια.

    Ανεργία - Δεκέμβριος - Κύπρος - ΕΕ ---------------------------------- Στο 4,8% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Δεκέμβριο, έναντι 8% στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η Κύπρος έχει την καλύτερη επίδοση μεταξύ των προσχωρουσών χωρών και την πέμπτη καλύτερη στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία αναφορικά με την Κύπρο, το ποσοστό ανεργίας στους άνδρες ήταν 4,3% και στις γυναίκες 5,3%.

    Στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ενωσης η ανεργία κυμάνθηκε το Δεκέμβριο στο 8% του ενεργού πληθυσμού, ενώ παρέμεινε αμετάβλητη σε σχέση με το Νοέμβριο. Στις χώρες της ευρωζώνης η μέση ανεργία ήταν 8,8%.

    Υψηλά ποσοστά ανεργίας στην ΕΕ καταγράφονται μεταξύ των νέων κάτω των 25 ετών, μεταξύ των οποίων ο μέσος όρος ανεργίας φτάνει το 15,4% και στις χώρες της ευρωζώνης το 16,6%. Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στους νέους είχε η Ιταλία με 26,5%, ενώ την καλύτερη επίδοση είχε η Ολλανδία με 7,0%.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση ------------------------------- Στο επίπεδο των 84 μονάδων υποχώρησε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου λόγω των πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικοί τίτλοι, ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,01%, κλείνοντας στις 84,25 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 612 χιλιάδες λίρες ως αποτέλεσμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος για την Τράπεζα Κύπρου και των προσυμφωνημένων συναλλαγών στη μετοχή της Aristo Developers.

    [07] (Κ) Ραούφ Ντενκτάς - Ταλάτ - Σερντάρ Ντενκτάς - Αγκυρα

    O Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο ψευδοπρωθυπουργός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ο λεγόμενος υπουργός εξωτερικών του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς μεταβαίνουν σήμερα στην Αγκυρα, όπου θα συναντηθούν με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν και τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    [08] (Κ) Συνδρομητές και συνεργάτες ΚΥΠΕ - ''Ολυμπιακό Δελτίο ΑΠΕ''

    Το ΚΥΠΕ έχει εξασφαλίσει τα δικαιώματα και προσφέρει στους συνδρομητές του και άλλους ενδιαφερόμενους στην Κύπρο το ''Ολυμπιακό Δελτίο 2004'' του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Το Ο.Δ. θα προσφέρεται σε καθημερινή βάση από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2004, στα ελληνικά ή στα αγγλικά. Θα περιλαμβάνει όλες τις ειδήσεις που αφορούν τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, περιλαμβανομένης της συμμετοχής της Κύπρου, και πληθώρα άλλων πληροφοριών και ειδικών θεμάτων - όπως μυθολογία, πολιτική, οικονομία, κοινωνία, ψυχαγωγία - που συνδέονται με τη διοργάνωση των Αγώνων στην Ελλάδα, μαζί με πολλές φωτογραφίες.

    Θα διατίθεται με τη μέθοδο on-line, έναντι μηνιαίας συνδρομής 250 λιρών Κύπρου (συν ΦΠΑ) προπληρωτέας τουλάχιστον ανά μήνα. Με τη λήψη της πρώτης συνδρομής, το ΚΥΠΕ θα δώσει στο συνδρομητή του Ο.Δ. τους απαραίτητους κωδικούς πρόσβασης.

    [09] (Κ) Κίνοκ - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα στην Κύπρο για διήμερη επίσημη επίσκεψη ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Νιλ Κίνοκ.

    Αύριο το πρωί στις 9 ο κ. Κίνοκ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Μια ώρα αργότερα θα έχει συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    [10] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ

    [11] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζητήθηκαν μεταξύ άλλων σε σύσκεψη που είχε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου και το Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Χρυσοχοϊδη.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος γερμανικού Κοινοβουλίου

    Τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρώπη επιθυμούν σαφή βήματα προόδου στο Κυπριακό μέχρι την 1η Μαΐου, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του γερμανικού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Τίρζε, προσθέτοντας πως το μεγάλο ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι ΗΠΑ για το Κυπριακό, μπορεί να υπηρετήσει την επιτυχία.

    Ο κ. Τίρζε, ο οποίος είναι ο πρώτος Πρόεδρος της γερμανικής Μπουντεσταγκ που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο, είχε σήμερα μακρά συνάντηση στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια. Σημείωσε πως μια πραγματική ειρήνη επιτυγχάνεται με μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις και είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέσα σε λίγους μήνες.

    [13] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/2/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7009            1,7111
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1339            2,1467
    Λίρα Αγγλίας                     1,1612            1,1681
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     224,5680        226,3645
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7941          2,8164
    Δολάριο Καναδά                     2,8559          2,8787
    Κορώνα Δανίας                     12,6581         12,7593
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,8184         14,9369
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6056         15,7304
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6656          2,6869
    
    

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,33  ( 0,10)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.213.396
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    598.302    359,30  ( 0,33)
    FTSE Med 100 **                             6.252,99  (-0,92)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    543.613    103,13  ( 0,20)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    405.113     73,11  (-0,11)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     15.530     15,72  (-0,32)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     33.328     57,78  (-0,60)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     20.424     56,61  (-1,24)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.064     21,22  ( 0,90)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     67.894     68,16  ( 0,01)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.570      3,26  (-1,21)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     10.575     10,74  (-0,28)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     12,21  ( 2,01)
    Ξενοδοχεία                    £     21.063     36,40  ( 1,08)
    Αλλες Εταιρείες               £     44.079     71,63  (-0,28)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Σταθεροποιητικές τάσεις

    Σταθεροποιητικές τάσεις παρουσίασε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) παραμένοντας τελικά χωρίς μεταβολή με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέα κέρδη της τάξης του 0,09%, κλείνοντας στις 84,33 μονάδες. Το σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον για την Τράπεζα Κύπρου και η διακίνηση ενός μεγάλου πακέτων μετοχών για την εταιρεία Stario Investments οδήγησε την αξία των συναλλαγών στο 1,2 εκατομμύριο λίρες.

    [16] (Κ) Βρυξέλλες - Συνέδριο ΕΛΚ - Τουρκία - Ειδική σχέση

    [17] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Συνομιλίες

    [18] (Κ) Βρυξέλλες - Συνέδριο ΕΛΚ - Αναστασιάδης

    Αρχισαν το απόγευμα στις Βρυξέλλες, οι διήμερες εργασίες του Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στην έδρα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Στο Συνέδριο συμμετέχει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ενώ από ελληνικής πλευράς συμμετέχει ο Πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής.

    [19] (Κ) ΟΗΕ - Σύσκεψη - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα αποφασίσει πάρα πολύ σύντομα και θα αποστείλει τις προσκλήσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσε αξιωματούχος του διεθνούς οργανισμού που συμμετείχε σε χθεσινή τριμερή σύσκεψη για το Κυπριακό, μαζί με Βρετανούς, Αμερικανούς και άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ.

    Στη σύσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ συμμετείχαν, ο Αμερικανός συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο διευθυντής Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Υποθέσεων του Φόρειν Οφις Dominic Chilcott και σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα Αλβαρο Ντε Σότο, με τον βοηθό του Ρόμπερτ Ντάν κι άλλα μέλη της ομάδας.

    [20] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Ημερομηνία έναρξης συνομιλιών

    Εντός των προσεχών 24ώρων θα καθοριστεί η ημερομηνία για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσε απόψε ο ίδιος ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    [21] (Κ) Οικονόμος Χριστόφορος - Κηδεία

    [22] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - Συνομιλίες - ΕΕ

    [23] (Κ) ΟΗΕ - Εκπρόσωπος ΓΓ - Κυπριακό

    [24] (Κ) Αγκυρα - Σύσκεψη - Κυπριακό - Ανακοίνωση


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 4 February 2004 - 18:49:22 UTC