Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανάν - Βρυξέλλες
  • [02] (Κ) ΥΠΕΣ - Εκπρόσωπος - Ευρωεκλογές - Νομοσχέδιο
  • [03] (Κ) ΥΦΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) ΗΠΑ - Πάουελ - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Διευθυντής Eurocontrol
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ανάν - ΗΠΑ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [14] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό - Ερντογάν
  • [15] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό - Ομιλία
  • [16] (Κ) Χριστόφιας - Πλατφόρμα ''Αυτή η γη είναι δική μας'' - Κλόσον
  • [17] (Κ) Αφιξη Προέδρου στις Βρυξέλλες
  • [18] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - ΑΔΙΣΠΟ - Επίσκεψη
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Αρχισε η συνάντηση
  • [20] (Κ) Ιρλανδική Προεδρία ΕΕ - Επίσκεψη Ιακώβου στο Δουβλίνο
  • [21] (Κ) Ολομέλεια - Εγκριση νομοσχεδίου - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1)
  • [22] (Κ) Πάουελ - Γκιουλ - Κυπριακό - Δηλώσεις (2)
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Δηλώσεις (1)
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Αναχώρηση

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανάν - Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντάται σήμερα στις Βρυξέλλες με το ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    Η συνάντηση θα γίνει στις 18.00 τοπική ώρα (19.00 ώρα Κύπρου).

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μεταβαίνει στις Βρυξέλλες από το Στρασβούργο, όπου χθες προσφώνησε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και είχε σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους του Συμβουλίου της Ευρώπης και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Αύριο στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί και με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    [02] (Κ) ΥΠΕΣ - Εκπρόσωπος - Ευρωεκλογές - Νομοσχέδιο

    Ολοκληρώθηκε χθες η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις Ευρωεκλογές από την ομάδα την οποία αποτελούν εκπρόσωποι της Βουλής, της Νομικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών και κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία θα αποφασίσει αν θα το ψηφίσει την ίδια μέρα ή αν θα επιλέξει κάποια άλλη μέρα.

    [03] (Κ) ΥΦΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [05] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό υπό το φως της συνάντησης του Πρόεδρου των ΗΠΑ με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, η ενεργότερη εμπλοκή του αμερικανικού παράγοντα στο Κυπριακό, οι δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και η ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλά θέματα που απασχολούν τον Τύπο είναι η διαμάχη που ξέσπασε με την είσοδο ανταγωνιστή της ΑΤΗΚ στη σταθερή τηλεφωνία, η εξελίξεις στα θέματα της εκκλησιαστικής περιουσίας και η χθεσινή συνάντηση των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας.

    Η ''Αλήθεια'' κάτω από τον τίτλο ''Απαιτούν δείγματα από την ε/κ πλευρά'' γράφει ότι χθες η Τουρκία αποδεχόμενη τους όρους που έθεσαν οι Αμερικανοί σε σχέση με το Κυπριακό κατάφερε να οδηγήσει την Ουάσιγκτον να ζητά δημοσίως και επισήμως πλέον από την ε/κ πλευρά να συμφωνήσει σε ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και να επιτρέψει στο ΓΓ του ΟΗΕ να επιλύσει θέματα που εκκρεμούν ώστε η λύση να τεθεί σε δημοψηφίσματα σε συγκεκριμένη ημερομηνία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι επόμενες εβδομάδες είναι καθοριστικές όσον αφορά τις προσφυγές Ε/Κ στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων εναντίον της Τουρκίας. Προσθέτει ότι μετά την καταβολή αποζημιώσεων από την Τουρκία στην Τιτίνα Λοϊζίδου παρατηρείται αυξητική τάση στις προσφυγές.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Μνημονεύουμε με ξένα κόλλυβα'' γράφει στο κύριο θέμα ότι "εξωφρενική και προκλητική τακτική εγκαινίασαν εδώ και μήνες βουλευτές και άλλα στελέχη του ΑΚΕΛ εμφανίζοντας κυβερνητική εισφορά και γενικότερα βοήθεια σε κοινότητες ή άλλα σύνολα ως προερχόμενη από το κόμμα τους". Σε άλλο θέμα γράφει ότι στη χθεσινή συνάντηση των εκπροσώπων των ε/κ και τ/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας σημειώθηκε αντιπαράθεση, αιτία της οποία ήταν το λεκτικό της ανακοίνωσης που θα διάβαζε ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στη Λευκωσία Γιαν Βάρσο. Το κόμμα του Σερντάρ Ντενκτάς αντέδρασε στη συμπερίληψη των λέξεων "το σχέδιο Ανάν" στην ανακοίνωση. Επίσης τα κόμματα του Σερντάρ Ντενκτάς και του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αντέδρασαν στη συμπερίληψη στο ανακοινωθέν θεμάτων όπως μη επίδειξη διαβατηρίων από τους Ε/Κ και απομάκρυνση των ναρκών.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Αποφάσεις για δράση Πάουελ'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε χθες στον Αμερικανό Πρόεδρο την επιθυμία του για άμεση επίλυση του Κυπριακού. Προσθέτει ότι ο κ. Ερντογάν φαίνεται να έκανε το μεγάλο άλμα που διαφήμιζε με δηλώσεις τους τις τελευταίες μέρες, για αποδοχή των όρων του ΓΓ του ΟΗΕ. Η εφημερίδα σημειώνει ''ότι αυτό τουλάχιστον λένε οι Αμερικανοί μετά τη συνάντηση Μπους Ερντογάν''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Γεωργίας και εκπρόσωποι εξαγωγών διαψεύδουν ότι υπεγράφη πρωτόκολλο μεταξύ των συνδέσμων καλλιεργητών στα κατεχόμενα με αντίστοιχους συνδέσμους στις ελεύθερες περιοχές, για έναρξη εξαγωγών από τα κατεχόμενα, μέσω των ελευθέρων περιοχών.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Στήνουν νέα Κοπεγχάγη'' γράφει πως οι Αμερικανοί ζητούν από την ε/κ πλευρά δέσμευση επί των όρων που θέτει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει εάν κάτι ανάλογο έγινε δεκτό από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησής του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών εκδόθηκε χάρτης της Κύπρου στην τουρκική γλώσσα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Στο παιχνίδι και ο Πάουελ'' γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους την ανάμειξη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ στο Κυπριακό, αίτημα το οποίο ικανοποιήθηκε. Αλλού η εφημερίδα προβάλλει την ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης χθες στο Στρασβούργο όπου διακήρυξε ότι η Κύπρος χρειάζεται επειγόντως λύση. Δήλωσε επίσης την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς χωρίς όρους και προϋποθέσεις και έστειλε το μήνυμα ότι με βάση τις καλές υπηρεσίες του ο ΓΓ του ΟΗΕ διεξάγει διαπραγματεύσεις αλλά τίποτε δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Εμμένει ο Ανάν'' γράφει ότι στους όρους που έθεσε τον περασμένο Απρίλιο εμμένει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών ζητώντας δέσμευση από όλα τα μέρη, ενώ απέρριψε τις προτάσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν που επιμένει να θεωρεί το σχέδιο Ανάν απλώς ως σημείο αναφοράς. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι έντονες επικρίσεις δέχθηκε χθες ο Ρυθμιστής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βάσος Πύργος για την πρόθεσή του να προχωρήσει σε έκδοση διατάγματος που να απαγορεύει στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών να εφαρμόσει τα νέα μειωμένα τέλη σε διεθνείς κλήσεις.

    [06] (Κ) ΗΠΑ - Πάουελ - Κυπριακό

    Την προθυμία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ να εμπλακεί προσωπικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, γνωστοποίησε αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση του Προέδρoυ Μπους με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο.

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση ------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντάται στις 18.00 σήμερα το απόγευμα (19.00 ώρα Κύπρου) με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις Βρυξέλλες.

    Ο κ. Ανάν βρίσκεται από χθες στη βελγική πρωτεύουσα και σήμερα το πρωϊ θα πάει στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στις Βρυξέλλες, προκειμένου να παραλάβει το Βραβείο Ζαχάρωφ.

    Κόφι Ανάν - Ρομάνο Πρόντι - Διάσκεψη Τύπου ------------------------------------------ Ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν υποστήριξε με σαφήνεια χθες στις Βρυξέλλες ότι θα επαναρχίσει τις διαπραγματεύσεις μόνο εφ' όσον διαπιστώσει ότι όλες οι πλευρές είναι έτοιμες να επιδείξουν βούληση για την επίλυση του Κυπριακού πριν από το τέλος Μαρτίου.

    Η τοποθέτηση του κ. Ανάν έγινε στη διάρκεια κοινής δημοσιογραφικής διάσκεψης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν στην έδρα της Επιτροπής.

    Ερωτηθείς σχετικά με το αν μετά και τη συνάντηση που είχε στο Νταβός με τον Τούρκο Πρωθυπουργό θεωρεί πως πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επανέναρξη των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, αφού χαρακτήρισε «πολύ ενθαρρυντική» τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν. Οπως είπε, ο Τούρκος Πρωθυπουργός του είπε ότι η χώρα του είναι έτοιμη να επαναρχίσει διαπραγματεύσεις, ενώ του υπέβαλε και κάποιες προτάσεις τις οποίες μελετά (ο κ. Ανάν) «πολύ σοβαρά».

    Οπως είπε θα δει στη συνέχεια τον κ. Παπαδόπουλο, ενώ θα ακολουθήσει η ελληνική κυβέρνηση και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς. ''Οταν μιλήσω και με τους τρεις, θα έχω τις πληροφορίες για να αποφασίσω αν ο χρόνος είναι ώριμος να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις'', πρόσθεσε.

    Ομως, διευκρίνισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ''οι προϋποθέσεις είναι ξεκάθαρες και τα μέρη πρέπει να είναι διατεθειμένα να επιδείξουν θέληση να λύσουν αυτά τα προβλήματα ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε. Ολοι να αντιληφθούν πως πρέπει να κάνουμε το παν για ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι την 1η Μαϊου.''

    Σύμφωνα με τον κ. Ανάν, οι καλές του υπηρεσίες είναι διαθέσιμες αρκεί τα μέρη να είναι διατεθειμένα να επιδείξουν τη θέληση και αποφασιστικότητά τους για λύση. Οπως ανέφερε, ''υπάρχουν 4 μέρη: οι Ε/Κ οι Τ/Κ και οι δύο μητέρες πατρίδες που έχουν μεγάλο ρόλο να διαδραματίσουν στο να επηρεάσουν. Εχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο και στη μεταξύ τους συμφωνία για θέματα ασφάλειας που είναι επίσης μέρος της συζήτησης'', πρόσθεσε.

    Θα καταβληθεί προσπάθεια για επίτευξη λύσης πριν από τη διεύρυνση της 1ης Μαϊου, είπε ενώ αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει πολύς χρόνος. ''Το σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι προβλέπει ότι τα μέρη έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευθούν αλλαγές στο σχέδιο. Και όπου τα δύο μέρη δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν, να μπορούν να μου δώσουν την εξουσία να συμπληρώσω τα κενά'', ανέφερε ο κ. Ανάν.

    ''Θα πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε συμφωνία μέχρι το τέλος Μαρτίου για να γίνουν ταυτόχρονα δημοψηφίσματα εντός του Απριλίου, ώστε να είμαστε έτοιμοι για την ένταξη την 1η Μαϊου. Αυτό που πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους είναι ότι θέλουμε λύση και αυτό είναι το χρονοδιάγραμμα'', κατέληξε ο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πρόντι, αφού ανέφερε ότι το Κυπριακό ήταν ένα από τα σημαντικά θέματα που συζητήθηκαν στη σημερινή συνάντηση, δήλωσε ότι είναι πεπεισμένος πως υπάρχει παράθυρο ευκαιρία για λύση πριν από την 1η Μαϊου με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να παράσχει όλη την τεχνική υποστήριξη προς τα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με το ευρωπαϊκό δίκαιο ώστε η συμφωνία να συμβαδίζει με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Υπενθύμισε επίσης τη δέσμευση της ΕΕ να διοργανώσει διεθνή διάσκεψη δωρητών για την οικονομική ενίσχυση μιας ενδεχόμενης λύσης.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημοσιογραφική διάσκεψη ------------------------------------------------ ''Εάν το σχέδιο Ανάν συμπληρωθεί και υπάρξει συμφωνία επί του σχεδίου, τότε είμαι έτοιμος να το υπογράψω'', δήλωσε στο Στρασβούργο, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως αν ο ΓΓ του ΟΗΕ, τον οποίο θα συναντήσει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, ζητήσει ακόμη και αύριο την έναρξη συνομιλιών ο ίδιος θα προσέλθει στις συνομιλίες χωρίς όρους και χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς να ζητήσει από την τουρκική πλευρά να ξεκαθαρίσει τη θέση της.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ωστόσο πως έχει ζητήσει από τον ΓΓ του ΟΗΕ να τον ενημερώσει για το τι ακριβώς έχει δηλώσει ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους στο Νταβός το περασμένο Σάββατο και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι πρόσφατες κινήσεις της τουρκικής πλευράς «θα σημάνουν μια πραγματική αλλαγή και δεν θα αποδειχθούν ένα τέχνασμα δημοσίων σχέσεων».

    Είπε επίσης πως κατά τη διάρκεια των επαφών του εδώ, τις οποίες χαρακτήρισε ως πολύ σημαντικές και υποβοηθητικές, είχε την ευκαιρία να ξαναδιατυπώσει τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας «ότι είμαστε έτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή όταν ο ΓΓ μας καλέσει σε συνομιλίες στη βάση του σχεδίου του να ανταποκριθούμε και να δείξουμε την ίδια καλή θέληση που επιδεικνύουμε για πολύ καιρό».

    «Αναμέναμε για εννέα μήνες κάποια ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά και μια αλλαγή της στάσης τους που ήταν ότι το σχέδιο Ανάν είναι νεκρό και θαμένο», επεσήμανε και σημείωσε πως έχει διαβάσει τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν στον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέντ Αλί Μπιράντ και την ομιλία του χθες στη Νέα Υόρκη.

    Μετά την προσφώνηση εκ μέρους του το πρωί της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είχε χωριστές συναντήσεις με τον Επίτροπο του ΣτΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες και τον Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι.

    Μετά τη δημοσιογραφική του διάσκεψη μετέβη στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), όπου τον υποδέχθηκαν ο Πρόεδρός του Δικαστηρίου Λούζιους Βίλντχάμπερ, ο Κύπριος Δικαστής στο ΕΔΑΔ Λουκής Λουκαϊδης και ο Registrar του ΕΔΑΔ Πολ Μαχόνεϊ.

    Εκεί είχε συνάντηση με τον κ. Βίλντχάμπερ και μετά επέστρεψε στο Palais de l' Europe όπου είχε συνάντηση με τον Προεδρεύοντα της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας Μπέρναρντ Μποτ.

    Συνάντηση Μπους - Ερντογάν - Δηλώσεις - Κυπριακό ------------------------------------------------ Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του υποστηρίζει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, με σημείο αναφοράς το Σχέδιο Ανάν.

    Μιλώντας στο Λευκό Οίκο, μέσω μεταφραστή, μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο κ. Ερντογάν είπε ότι η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη για λύση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό και ότι θα είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τους «Ελληνες ομολόγους μας».

    Από την πλευρά του, ο κ. Μπους είπε ότι ο κ. Ερντογάν τον ενημέρωσε για τις συνομιλίες για το Κυπριακό, λέγοντας ότι εκτιμά την προσπάθειά του για εξεύρεση λύσης σε αυτή τη μακροχρόνια διένεξη.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ερντογάν δήλωσε: «Μιλήσαμε για το γεγονός ότι υποστηρίζουμε τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ και είμαστε έτοιμοι να επαναρχίσουμε συνομιλίες, με σημείο αναφοράς το Σχέδιο Ανάν.

    Δηλώνω ακόμη μια φορά ότι η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη για μια λύση, θα είμαστε πάντοτε ένα βήμα πιο μπροστά από τους Ελληνες ομολόγους μας και είμαστε αποφασισμένοι να το λύσουμε το συντομότερο δυνατό», κατέληξε.

    Ο κ. Μπους είπε: «Με ενημέρωσε (ο κ. Ερντογάν) για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, και εκτιμώ την προσπάθειά του να βρεθεί λύση, μια λύση σε αυτήν τη μακροχρόνια διένεξη».

    Λευκός Οίκος - Εκπρόσωπος - Κυπριακό -------------------------------------- Ο Λευκός Οίκος κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να συμφωνήσει στην ολοκλήρωση μιας λύσης και να επιτρέψει στο ΓΓ του ΟΗΕ να επιλύσει τα θέματα που εκκρεμούν, εάν χρειάζεται, ώστε να τεθεί η λύση σε δημοψήφισμα.

    Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σκοτ Μακλίλαν, κληθείς κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης να αναφερθεί στη σημασία που προσδίδει ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους στην εξεύρεση λύσης πριν από την 1η Μαΐου.

    ''Οι ΗΠΑ είναι δεσμευμένες να βοηθήσουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Γνωρίζετε ότι το περασμένο Σάββατο στο Νταβός ο Πρωθυπουργός (της Τουρκίας) επέδειξε μεγάλη θέληση να προωθήσει μια συμφωνία στο Κυπριακό με βάση το δίκαιο και ισοζυγισμένο σχέδιο Ανάν», είπε ο Εκπρόσωπος.

    «Καλούμε τους Ε/Κ φίλους μας να συμφωνήσουν στην ολοκλήρωση μιας συμφωνίας και να επιτρέψουν στον ΓΓ να επιλύσει όλα τα θέματα που εκκρεμούν, εάν αυτό είναι αναγκαίο, και να υποβάλουν τη λύση σε δημοψήφισμα μέχρι μια συγκεκριμένη ημερομηνία γιατί πιστεύουμε ότι τέτοια λύση θα φέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και ευημερία σε όλο το λαό της Κύπρου και της Τουρκίας καθώς βαθύτερα στην ενσωμάτωση με την Ευρώπη. Αυτή είναι η άποψή μας», κατέληξε.

    ΗΠΑ - Πάουελ - Κυπριακό ----------------------- Την προθυμία του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ να εμπλακεί προσωπικά στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, γνωστοποίησε αρμόδιος Αμερικανός αξιωματούχος μετά τη συνάντηση του Προέδρoυ Μπους με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στο Λευκό Οίκο.

    Κληθείς από το ΑΠΕ να αποσαφηνίσει τις παραμέτρους της παρέμβασης του κ. Πάουελ, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας είναι έτοιμος να πράξει ό,τι κρίνει αυτός απαραίτητο, συμπεριλαμβομένων τηλεφωνικών επαφών αλλά και επισκέψεων στην περιοχή.

    Ταυτόχρονα, μίλησε για αίσθηση ικανοποίησης που επικρατεί στην κυβέρνηση Μπους από τις τοποθετήσεις του κ. Ερντογάν στο Κυπριακό τις οποίες ερμήνευσε ως αποδοχή του σχεδίου Ανάν, αν και παραδέχθηκε ότι η στάση του Τούρκου Πρωθυπουργού δεν συνάδει απόλυτα με τους όρους που έχει θέσει ο Γενικός Γραμματέας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Κάλεσε, πάντως, την ελληνική πλευρά να απαντήσει σε ανάλογα θετικό πνεύμα.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ - Απαντήσεις σε βουλευτές ------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέρριψε χθες από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) τις θέσεις που εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στις ΗΠΑ για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων επί των βασικών αρχών του σχεδίου Ανάν, επισημαίνοντας πως αυτό που εισηγείται ο κ. Ερντογάν παραπέμπει στις ιδέες Γκάλι. Παράλληλα ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα πως οι διαπραγματεύσεις για λύση στο Κυπριακό θα επαναρχίσουν πολύ σύντομα.

    Ο Πρόεδρος υπογράμμισε την ετοιμότητά του να επιδείξει ευελιξία και να προβεί σε τέτοιες διευθετήσεις, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της λύσης και τόνισε πως δεν θα υπάρξουν υποχωρήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά τη δημιουργία δύο κρατών στην Κύπρο.

    Σχολιάζοντας δημόσια ομιλία του κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο οποίος απαντούσε σε ερώτηση Τούρκου Βουλευτή - επεσήμανε πως η ε/κ πλευρά αποδέχθηκε το σχέδιο Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση ενώ η τουρκική πλευρά κάνει λόγο, με βάση την απόφαση του ΣΕΑ της Τουρκίας σε ό,τι αφορά το σχέδιο Ανάν για σημείο αναφοράς, ενώ παράλληλα αναφέρεται σε λύση στη βάση των «πραγματικοτήτων'' στην Κύπρο.

    «Ο κ. Ερντογάν είπε να πάρουμε από το σχέδιο Ανάν τα μεγάλα σημαντικά θέματα που ονόμασε βασικές αρχές. Ετσι έχουμε ένα μικρότερο σχέδιο που θα τεθεί σε δημοψήφισμα πριν την 1η Μαϊου, όπως λέγει. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο από αυτό που ζητά ο κ. Ανάν. Είναι εκτός του σχεδίου Ανάν. Δεν είναι το σχέδιο Ανάν. Είναι ένα διαφορετικό σχέδιο. Ολες οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας δίνουν στον κ. Ανάν την εντολή να ενεργήσει για μια συνολική λύση που να μπορεί να εφαρμοστεί από μόνη της. Και αυτό είναι που λέει το σχέδιο Ανάν στην εισαγωγική του παράγραφο», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε πως με βάση τις καλές υπηρεσίες του ο ΓΓ διεξάγει τις διαπραγματεύσεις αλλά τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

    «Ο κ. Ερντογάν στη δημόσια ομιλία του είπε πως παίρνει τις βασικές αρχές, τους χάρτες και το σύνταγμα και ετοιμάζει ένα πλαίσιο αρχών που θα συμφωνηθεί να τεθεί σε δημοψήφισμα. Αυτό δεν είναι βήμα προς τα μπρος. Αυτό είναι βήμα προς τα πίσω. Επιστρέφομε στη δέσμη ιδεών του κ. Μπούτρος Γκάλι το 1991 μιλώντας για γενικές αρχές και όχι για ένα συνολικό σχέδιο», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα αυτές να μην είναι οι προτάσεις του κ. Ερντογάν, γιατί όπως επεσήμανε, εάν είναι τότε «αυτός δεν ανταποκρίνεται στους όρους που έθεσε ο κ. Ανάν και το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας της 1ης Απριλίου πέρσι».

    Ερωτηθείς από Ελλαδίτη Βουλευτή για τις αλλαγές που η ε/κ πλευρά θα επιδιώξει στο σχέδιο Ανάν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε πως δεν θα ήταν σοφό και παραγωγικό για αυτόν να διαπραγματεύεται δημόσια, αναφέροντας τα σημεία που η ε/κ πλευρά μπορεί να ήθελε να δει να αλλάζουν μέσω διαπραγματεύσεων.

    Σημείωσε παράλληλα πως η οικονομική πτυχή του σχεδίου Ανάν δεν έτυχε οποιασδήποτε σοβαρής μελέτης πριν την ετοιμασία του σχεδίου και πως η κυπριακή κυβέρνηση έχει κάνει μελέτες για αυτήν με διεθνώς αναγνωρισμένους οικονομολόγους και έχει κάποιες ιδέες.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΚΣΣΕ - Ομιλία ------------------------------------- Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος κάλεσε την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να στηρίξει ενεργά τον τερματισμό των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία.

    Προσφωνώντας τη Συνέλευση στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα και την επιθυμία του, οι τελευταίες δημόσιες δηλώσεις που κάνουν αναφορά σε νέα προσέγγιση της Τουρκίας για λύση του Κυπριακού να αντανακλούν την πραγματικότητα και να μην αποτελούν απλά ''εκστρατεία δημοσίων σχέσεων''.

    Εξέφρασε ακόμη την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να παρακαθήσει σε συνομιλίες οποτεδήποτε κληθεί από το Γενικό Γραμματέα, τονίζοντας πως ''η Κύπρος χρειάζεται μια λύση επειγόντως''.

    Αναφορικά με τις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού ο Πρόεδρος σημείωσε ότι από την κατάρρευση των συνομιλιών στη Χάγη το Μάρτιο του 2003, η ε/κ πλευρά υποστηρίζει την επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης πριν την 1η Μαϊου 2004, έτσι ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. ''Ωστόσο, η μακρόχρονη αρνητική στάση της τουρκικής πλευράς, εμποδίζει όλες μας τις προσπάθειες'', συμπλήρωσε.

    ''Απαντώντας στη συνεχιζόμενη εκστρατεία δημοσίων σχέσεων της Τουρκίας, θέλω να επαναλάβω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η ε/κ πλευρά και εγώ προσωπικά είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε θετικά στην όποια πρόσκληση απευθύνει ο Γενικός Γραμματέας για νέο γύρο συνομιλιών στη βάση του σχεδίου του με στόχο την επίτευξη μιας λειτουργικής και δίκαιης λύσης, που ως αποτέλεσμα θα είναι διαρκής και βιώσιμη και θα επιτρέψει στην Κύπρο να διαδραματίσει τον πλήρη ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την επίσημη ένταξή της την 1η Μαϊου 2004, ως ένας δημιουργικός εταίρος και όχι ως προβληματικό μέλος'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στις συνεχιζόμενες σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο από την Τουρκία ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι μέχρι σήμερα ''εξακολουθούμε να αναζητούμε την τύχη των αγνοουμένων προσώπων μας, Ε/Κ και Τ/Κ, που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης το 1974''.

    Στην προσφώνησή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων στα κατεχόμενα, κάνοντας αναφορά στην ''επίμονη και αδικαιολόγητη άρνηση της κατοχικής δύναμης του δικαιώματος των παιδιών για δευτεροβάθμια εκπαίδευση''.

    Επισημαίνοντας ότι οι παραβιάσεις περιλαμβάνονται στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου κατά της Τουρκίας, η εκτέλεση της οποίας βρίσκεται στα χέρια της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Πρόεδρος είπε ''εδώ και τρία χρόνια είμαστε αντιμέτωποι με την καλά γνωστή τακτική κωλυσιεργίας της εναγόμενης χώρας''.

    ''Καλώ την ενεργό στήριξη αυτής της Συνέλευσης, η οποία πάντοτε προασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με την ελπίδα του τερματισμού το συντομότερο δυνατό αυτών των παραβιάσεων που συνεχίζονται εδώ και τριάντα χρόνια '', τόνισε ο Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βάλτερ Σβίμερ - Συνάντηση ------------------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ δήλωσε χθες πως η λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, σημειώνοντας ωστόσο πως στο τέλος δεν θα μπορεί να υπάρξει άλλη οδός εκτός από τη διευθέτηση του προβλήματος.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση στο Στρασβούργο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Σβίμερ είπε πως η Τουρκία θα διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα πως η τουρκική πλευρά θα κάνει γενναία βήματα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''ο κύριος στόχος μας ήταν ανέκαθεν η εξεύρεση λύσης του Κυπριακού που θα επανενώνει την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επίσκεψή του στο Στρασβούργο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως είχε διευθετηθεί πριν από αρκετό καιρό και πρόσθεσε ότι είχε την ευκαιρία να συνομιλήσειμε τον κ. Σβίμερ για τις προοπτικές των τελευταίων εξελίξεων, και νομίζω ότι αυτή η ανταλλαγή απόψεων είναι πάντοτε πολύ χρήσιμη και πολύ ενδιαφέρουσα'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Σβίμερ είπε πως ''η Τουρκία θα διαδραματίσει έναν αποφασιστικό ρόλο'' στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και εξέφρασε την ελπίδα ότι η τουρκική πλευρά θα κάνει ''γενναία βήματα''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως ''το παράθυρο ευκαιρίας, κατά την άποψή μου, είναι ακόμη ανοικτό μέχρι την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, για χάριν όλων των πολιτών της Κύπρου''.

    ''Ελπίζω μια ενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ και μια ενωμένη Κύπρος και όλοι οι πολίτες της Κύπρου θα απολαύσουν τη διαδρομή και τις ευκαιρίες που έχουν οι πολίτες μιας χώρας μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση εάν έχουν γίνει γενναία βήματα από την τουρκική πλευρά, ο κ. Σβίμερ είπε: ''Βλέπω μιαν ετοιμότητα για γενναία βήματα''.

    ''Φυσικά, δεν μπορούμε να λάβουμε μια λύση ως δεδομένη. Πρέπει να δουλέψουμε για αυτήν. Χρειαζόμαστε γενναιότητα για μια λύση αλλά στο τέλος νομίζω ότι δεν θα υπάρξει εναλλακτική λύση'', κατέληξε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΚΣΣΕ -------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) Πέτερ Σίντερ στην έδρα του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) στο Στρασβούργο.

    Ο κ. Σίντερ ζήτησε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να υπογράψει τη ''Χρυσή Βίβλο'' (Livre d' Or) του ΣτΕ, λέγοντάς του ότι ''αυτό ζητείται να πράξουν όλοι οι μεγάλοι Πρόεδροι'', που επισκέπτονται το ΣτΕ.

    Ο κ. Σίντερ εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του Προέδρου της Κύπρου στο ΣτΕ, ο οποίος, όπως είπε, ''έχει μια μεγάλη κοινοβουλευτική εμπειρία και κατανοεί τις ανάγκες και δυνατότητές μας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Σίντερ για τα καλά του λόγια και για τη τιμή που του γίνεται να προσφωνήσει τη ΚΣΣΕ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη βούληση της ε/κ πλευράς να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις χωρίς όρους όταν κληθεί να το πράξει από το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με στόχο την επίλυση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004, ''έτσι ώστε όλοι οι Κύπριοι να ζήσουν σε ευημερία''.

    ΚΣΣΕ - Κύπρος - Ψήφισμα ----------------------- Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο να επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις χωρίς καθυστέρηση στη βάση του σχεδίου Ανάν, με καλή πίστη για επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου.

    Σε ψήφισμα για την κατάσταση στην Κύπρο, που υιοθετήθηκε ομόφωνα χθες, η ΚΣΣΕ καλεί την Ελλάδα και την Τουρκία να συμβάλουν στην επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν και καλεί την Ευρώπη να αναθεωρήσει πώς μπορεί να ενθαρρύνει τη θετική εμπλοκή της Τουρκίας στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού, με το να δώσει στις τουρκικές αρχές ξεκάθαρες εγγυήσεις για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, μόλις εκπληρωθούν τα κατάλληλα κριτήρια και αυτό επιβεβαιωθεί από την ΕΕ.

    Επίσης, ενθαρρύνει τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ξαναρχίσει τις προσπάθειές του με την πρώτη ευκαιρία και τον καλεί να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα θέματα ασφάλειας στο νησί, ''που είναι η κύρια πηγή αμοιβαίας έλλειψης εμπιστοσύνης και να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την ελαστικότητα που απαιτεί ο σκοπός''.

    Οσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων, η ΚΣΣΕ καλεί την Τουρκία ''να συνεργαστεί αποτελεσματικά στις προσπάθειες ώστε να διακριβωθεί η τύχη των αγνοουμένων στην Κύπρο και να εφαρμόσει πλήρως την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Κύπρος εναντίον Τουρκίας (2001) που αφορά το τραγικό πρόβλημα των αγνοουμένων και των οικογενειών τους''.

    Επίσης, καλεί τις τ/κ λεγόμενες αρχές ''να συνεργαστούν στις προσπάθειες διαπίστωσης της τύχης των αγνοουμένων και να ανταποκριθούν θετικά στην τελευταία έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ από τις 3 Δεκεμβρίου 2003, για την επαναδραστηριοποίηση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ), που έχει ήδη αποδεχθεί ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας με την επιστολή του το Δεκέμβριο 2003''.

    Ολες οι τροποποιήσεις που υπέβαλε ο Εισηγητής Ματίας Εορσί εκ μέρους της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων υιοθετήθηκαν, ενώ άλλες που υποβλήθηκαν από άλλα μέλη της ΚΣΣΕ αποσύρθηκαν.

    Σε σύσταση που υιοθετήθηκε ομόφωνα, η ΚΣΣΕ καλωσορίζει τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα και τις δραστηριότητες του Συμβουλίου της Ευρώπης, που στοχεύουν στη συμβολή στη συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων και στην υποβοήθηση, στο πλαίσιο των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας, μιας δίκαιης, πιο λειτουργικής, βιώσιμης και διαρκούς επίλυσης του Κυπριακού, με σεβασμό προς τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

    Το ψήφισμα εισηγείται, τέλος, στο Συμβούλιο Υπουργών να εξετάσει μιαν πιο ενεργό συμβολή εκ μέρους του Συμβουλίου της Ευρώπης στην αναζήτηση λύσης του Κυπριακού.

    Ρωσικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό - Δήλωση ------------------------------- ''Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μας επιτρέπουν να δηλώσουμε ότι δημιουργείται μια πιο ευνοϊκή ατμόσφαιρα για επανέναρξη στο εγγύς μέλλον, των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού'', αναφέρει σε δήλωσή του το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «η ετοιμότητα που επαναβεβαιώθηκε από την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνεχίσει τη διαπραγματευτική διαδικασία όπως επίσης και τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνάντησης του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Νταβός όπου ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε το θετικό κλίμα που επικρατεί στην Αγκυρα σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, είναι απόδειξη υποστήριξης αυτής της κατεύθυνσης. Θα ήταν σημαντικό να υποστηριχθεί και να αναπτυχθεί αυτή η θετική δυναμική».

    «Πιστεύουμε'', προσθέτει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, ''ότι τα σημεία που έθεσε νωρίτερα ο κ. Ανάν για συνολική λύση, διατηρούν τη θετική τους δυναμική και θα είναι η βάση για συνέχιση των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των πλευρών στην Κύπρο, υπό την αιγίδα του ΓΓ του ΟΗΕ».

    ΥΦΕΞ Βρετανίας - Κυπριακό ------------------------ Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντένις Μακσέιν επανέλαβε την έκκληση του προς όλες τις πλευρές να αδράξουν την ευκαιρία κατά τους μήνες που υπολείπονται μέχρι την 1η Μαϊου, ούτως ώστε να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ.

    Απαντώντας χθες σε ερώτηση του εργατικού βουλευτή Μπιλ Τάιναν, ο κ. Μακσέιν, αφού σημείωσε τη σημαντική πρόοδο που έκανε η Τουρκία στο Κυπριακό σε σύγκριση με πέρυσι, είπε ότι τώρα εναπόκειται στην ε/κ πλευρά να δώσει ενδείξεις ότι θα αρχίσει διαπραγματεύσεις με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας πριν την 1η Μαϊου.

    Πρόσθεσε ότι το μήνυμα της βρετανικής κυβέρνησης είναι ότι υπάρχει ανάγκη για σπουδή και επείγουσα προσέγγιση επί του θέματος.

    Ε/κ και τ/κ κόμματα - Λήδρα Πάλας - Κοινό ανακοινωθέν ----------------------------------------------------- Την ελπίδα όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καλέσει το ταχύτερο δυνατό σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, εξέφρασαν τα ε/κ και τ/κ κόμματα που είχαν χθες την τακτική τους συνάντηση στο Λήδρα Πάλας.

    Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που διάβασε ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Βάρσο, υπό την αιγίδα του οποίου πραγματοποιούνται οι συναντήσεις, τα ε/κ και τ/κ κόμματα συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν την 1η Μαρτίου 2004.

    ''Οι αρχηγοί και εκπρόσωποι ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού και εξέφρασαν την ευχή όπως ο ΓΓ του ΟΗΕ καλέσει για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατό με σκοπό την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν την 1η Μαϊου 2004'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Χαβιέρ Σολάνα - Κυπριακό ----------------------- Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι υπάρχει πραγματική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού, παρουσιάστηκε χθες ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    ''Δεν υπάρχουν εγγυήσεις, αλλά υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία τώρα'', δήλωσε ο κ. Σολάνα απαντώντας σε ερωτήσεις στη Στοκχόλμη, λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

    ΥΠΕΣ - Εκπρόσωπος - Ευρωεκλογές - Νομοσχέδιο ------------------------------------------- Ολοκληρώθηκε χθες η επεξεργασία του νομοσχεδίου για τις Ευρωεκλογές από την ομάδα την οποία αποτελούν εκπρόσωποι της Βουλής, της Νομικής Υπηρεσίας και της Υπηρεσίας Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών και κατατίθεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η οποία θα αποφασίσει αν θα το ψηφίσει την ίδια μέρα ή αν θα επιλέξει κάποια άλλη μέρα.

    Το νομοσχέδιο για τις Ευρωεκλογές ήταν το θέμα κοινής διάσκεψης Τύπου του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη κατά την οποία δόθηκε η διαβεβαίωση ότι οι Ευρωεκλογές ''θα γίνουν στις 13 Ιουνίου του 2004 με την επάρκεια και τη σοβαρότητα που πάντοτε χαρακτήριζε τις υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών».

    Παραθέτοντας τα τρία σημεία εκκίνησης που για την κυβέρνηση έχουν μεγάλη σημασία ο Υπουργός Εσωτερικών είπε πως το νομοσχέδιο, ο νόμος και οι ίδιες οι εκλογές να έχουν πλήρη συνταγματική στήριξη, να υπάρχει πλήρης προσήλωση προς τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού κεκτημένου το οποίο προνοεί ίση μεταχείριση όλων των πολιτών της Ευρώπης ανεξαρτήτως από το πού κατοικούν και από πού προέρχονται και να δοθεί μέγιστη δυνατή διευκόλυνση των Τουρκοκυπρίων.

    Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Χρίστου σχολιάζοντας δηλώσεις εκπροσώπων του Δημοκρατικού Συναγερμού, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ''έκανε ό,τι ήταν δυνατό σ αυτή την περίοδο και εξάντλησε κάθε δυνατότητα για να αναζητηθεί και να επιτευχθεί συναίνεση σε ένα σημαντικό ζήτημα όπως είναι οι Ευρωεκλογές''.

    ''Θέλω να γνωρίζετε ότι η Κυβέρνηση είναι μέσα στα γεννοφάσκια αυτού του νομοσχεδίου διότι ο συντάκτης του νομοσχεδίου είναι ο κ. Κύπρος Χρυσοστομίδης, ως νομικός σύμβουλος που αξιοποιήθηκε από τη Γενική Εισαγγελία για να ετοιμάσει το νομοσχέδιο'', είπε ο ΥΠΕΣ.

    Ο Επίτροπος Εσωτερικών του ΔΗΣΥ Ανδρέας Παπαπολυβίου κατηγόρησε χθες τον ΥΠΕΣ ότι με τις προϋποθέσεις που θέτουν για εγγραφή των Τ/Κ στους εκλογικούς καταλόγους ''αποθαρρύνει ουσιαστικά τους Τ/Κ από του να συμμετάσχουν στις Ευρωεκλογές και δικαιολογημένα δημιουργεί την εικόνα ότι εσκεμμένα η κυβέρνηση προβάλλει εμπόδια στην εγγραφή των Τ/Κ στους εκλογικούς καταλόγους''.

    Χάρτης Κύπρου - Τουρκική γλώσσα ------------------------------- Παραδόθηκαν χθες οι χάρτες της Κύπρου στην τουρκική γλώσσα, μια εργασία για την οποία είχε την πρωτοβουλία το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, προσθέτοντας πως ''δεν υπήρχαν δυστυχώς χάρτες στα τουρκικά και αυτοί οι χάρτες κρίθηκαν άκρως απαραίτητοι λόγω της μεγάλης διακίνησης των συμπατριωτών μας σε όλες τις περιοχές της Κύπρου''.

    Οπως ανέφερε, οι χάρτες ''είναι το αποτέλεσμα μιας στενής συνεργασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, του Τμήματος Κτηματολογίου και του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού''.

    Για τη δημιουργία τους χρησιμοποιήθηκαν ''και οι ελληνικές ονομασίες με λατινικούς χαρακτήρες και οι τουρκικές ονομασίες όπως τις γνώριζαν και όπως τις χρησιμοποιούν μέχρι σήμερα οι συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριοι''.

    Οι χάρτες θα δίνονται στα σημεία διέλευσης, στις Επαρχιακές Διοικήσεις, στα γραφεία του ΚΟΤ και στο Γραφείο Εξυπηρέτησης του Πολίτη στο Υπουργείο Εσωτερικών, είπε ο Υπουργός προσθέτοντας πως ''θα μπορούμε να τους αποστέλλουμε και με άλλους τρόπους σε ανθρώπους που θέλουν να τους χρησιμοποιούν».

    Χατζηδημητρίου - Συναντήσεις --------------------------------------- Ικανοποιητικά ήταν για την Κύπρο τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης του Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου με τον Διαπραγματευτή της ΕΕ Λεοπόλντ Μάουρερ και την ομάδα του. Οι κοινοτικοί εμφανίσθηκαν εντυπωσιασμένοι από την πρόοδο στο θέμα του Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών, ενώ ζητούν επιτάχυνση της προσαρμογής στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου εμφανίσθηκε εμφανώς ικανοποιημένος, αλλά όπως είπε θα πρέπει να συνεχίσουμε με εντατικούς ρυθμούς, χαρακτηρίζοντας κρισιμότατη την προσεχή συνάντηση με τους κοινοτικούς, που καθορίσθηκε για τις 10 Φεβρουαρίου και θα είναι η τελευταία πριν από την ένταξη της Κύπρου.

    Οπως είπε ο Συντονιστής Εναρμόνισης, κατά τη συνάντηση εξέτασαν αναλυτικά διάφορα ζητήματα που ενδιαφέρουν την Ενωση, όπως ο Οργανισμός Αγροτικών Πληρωμών, η εμπορική ναυτιλία και το άσυλο.

    Εκείνο που φάνηκε, όμως, από τη συζήτηση είναι ότι οι κοινοτικοί εντυπωσιάσθηκαν από την πρόοδο που επιτεύχθηκε στη δημιουργία του Οργανισμού Αγροτικών Πληρωμών, που αποτελούσε και την πρώτη προτεραιότητα για τις Βρυξέλλες, είπε.

    Προβλήματα υπάρχουν στον τομέα της εμπορικής ναυτιλίας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητάει από την Κύπρο και τη Μάλτα να προσαρμοσθούν το συντομότερο δυνατό στα θέματα της ασφάλειας.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου παρά το γεγονός ότι η Κύπρος υστερεί ακόμα στον τομέα αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί ότι έχει σημειωθεί πρόοδος.

    Βρετανία - Πανεπιστήμια - Κύπριοι - Δίδακτρα ---------------------------------------- Οι Κύπριοι που φοιτούν σε βρετανικά πανεπιστήμια θα εξοικονομούν από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος ποσό 4.000 - 5.000 λιρών κατά μέσον όρο στα δίδακτρά τους.

    Μέχρι τώρα οι Κύπριοι φοιτητές κατέβαλλαν ως δίδακτρα κατά μέσον όρο 7.000 - 8.000 λίρες, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις, όπως εκείνη της ιατρικής, που έφθαναν τις 18.000 και περισσότερα.

    Από την 1η Μαϊου οι Κύπριοι φοιτητές θα καταβάλλουν ποσό μέχρι 3.000 λίρες σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία που ενεκρίθη προχθές.

    Πέραν από αυτό, οι Κύπριοι φοιτητές όπως και εκείνοι των άλλων χωρών της διεύρυνσης που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά ως σχετικά χαμηλά εισοδήματα, θα δικαιούνται βοήθειας, όπως ακριβώς και οι Βρετανοί φοιτητές, με τη διαφορά ότι οι Βρετανοί φοιτητές θα παίρνουν τη βοήθεια αυτή υπό μορφή χορηγήματος, ενώ οι Κύπριοι και άλλοι θα την παίρνουν υπό μορφή μειωμένων διδάκτρων.

    Για τους Κύπριους που φοιτούν τώρα, ακόμα δεν διευκρινίστηκε τι θα γίνει με το ποσό που αντιστοιχεί προς την περίοδο από την 1η Μαϊου μέχρι το τέλος του ακαδημαϊκού έτους.

    Eurocontrol - Κύπρος - Περιφερειακό γραφείο ------------------------------------------- Με στόχο να συμφωνηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία στην Κύπρο περιφερειακού γραφείου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) για θέματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας συναντώνται σήμερα το πρωί στη Λευκωσία οι Γενικοί Διευθυντές Πολιτικής Αεροπορίας των χωρών Κύπρου, Ιορδανίας, Συρίας, Λιβάνου και Αιγύπτου.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Επικεφαλής Εξωτερικών και Δημοσίων Σχέσεων του Eurocontrol Χρίστος Πέτρου είπε ότι θέμα της συνάντησης είναι η επίτευξη συμφωνίας των πέντε χωρών και του Eurocontrol για τη λειτουργία του περιφερειακού γραφείου για θέματα που αφορούν διαχείριση εναέριας κυκλοφορίας με την ονομασία European Middle East Air Traffic Coordination Mechanism (EMAC).

    Ο κ. Πέτρου είπε ότι σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία τότε θα οριστεί νέα συνάντηση, αυτή τη φορά σε επίπεδο Υπουργών, για να υπογραφεί η συμφωνία προώθησης των διαδικασιών για τη δημιουργία του γραφείου.

    Η σημερινή συνάντηση είναι η δεύτερη συνάντηση της Καθοδηγητικής Επιτροπής μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας μεταξύ των χωρών Κύπρου, Ιορδανίας, Συρίας, Λιβάνου και Αιγύπτου που έγινε στις 4 Φεβρουαρίου 2003 από τους αρμόδιους Υπουργούς των χωρών.

    Χρηματιστήριο - Επιστροφή στο επίπεδο των 81 μονάδων ---------------------------------------------------- Πιέσεις δέχθηκε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη να επιστρέφει στο επίπεδο των 81 μονάδων, ως αποτέλεσμα του μικρού αγοραστικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε. Η αγορά σημείωσε πτώση της τάξης του 0,85%, κλείνοντας στις 81,95 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 386 χιλιάδων λιρών.

    [08] (Κ) Υπουργός Συγκοινωνιών - Διευθυντής Eurocontrol

    Την πεποίθηση ότι η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, εξέφρασε ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας (Eurocontrol) Γκέρχαρντ Στάμπλερ ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία.

    Ο κ. Στάμπλερ βρίσκεται στην Κύπρο με στόχο να συμφωνηθούν οι διαδικασίες για τη δημιουργία περιφερειακού γραφείου του Eurocontrοl στην Κύπρο για θέματα διαχείρισης εναέριας κυκλοφορίας και συνεργασίας στον τομέα της Πολιτικής Αεροπορίας μεταξύ Κύπρου και των γειτονικών της χωρών, Αιγύπτου, Λιβάνου, Συρίας και Ιορδανίας.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Ανάν - ΗΠΑ - Τουρκία - Κυπριακό

    Η κυβέρνηση αναμένει πως ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών κατά τη σημερινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο θα τον ενημερώσει πλήρως για τις πραγματικές θέσεις της τουρκικής πλευράς, όπως δήλωσε ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τις επαφές του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για τις πραγματικές τουρκικές προθέσεις, ούτε και οποιαδήποτε πληροφόρηση ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ επιθυμεί να εμπλακεί στη διαδικασία.

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 29/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7009            1,7111
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1279            2,1406
    Λίρα Αγγλίας                     1,1659            1,1728
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     225,4690        227,2727
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7513          2,7733
    Δολάριο Καναδά                     2,8224          2,8449
    Κορώνα Δανίας                     12,6572         12,7584
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,9088         15,0280
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5659         15,6904
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6588          2,6800
    
    

    [11] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - Διάσκεψη Τύπου - Κυπριακό

    Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν δήλωσε σήμερα ότι αν τα μέρη που μετέχουν στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού πρόκειται να προχωρήσουν και να εμπλακούν στη διαπραγματευτική διαδικασία θα πρέπει να γίνει αυτό στη βάση του σχεδίου του.

    Σε κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ στις Βρυξέλλες, ο κ. Ανάν, απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε πως η λύση θα εξευρεθεί μόνον εάν τα μέρη επιδείξουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα να εμπλακούν με σοβαρότητα στη διαδικασία, ενώ σημείωσε πως εάν η διαδικασία επαναλαμβανόταν θα ήθελε για συνεργάτη του κάποιον καλό γνώστη του Κυπριακού.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση για διαμεσολαβητή από την τουρκική πλευρά και ερωτηθείς αν θα συμφωνούσε με μια ενδεχόμενη ενεργό εμπλοκή κάποιου όπως για παράδειγμα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ, ο κ. Ανάν είπε πως ο καλός του φίλος Κόλιν Πάουελ έχει ήδη εργασία και μάλιστα αρκετή.

    Επισημαίνοντας ότι ασχολείται με το Κυπριακό εδώ και κάποιο διάστημα, ο ΓΓ του ΟΗΕ υπογράμμισε πως καθ' όλη τη διάρκεια είχε έναν πάρα πολύ καλό μεσολαβητή που γνωρίζει άριστα το θέμα, τον Αλβαρο ντε Σότο.

    ''Στην πορεία μάς βοηθούσαν αντιπρόσωποι από διάφορες φιλικές χώρες και πιστεύω πως εάν θα επαναλαμβάναμε τη διαδικασία, εξαιτίας και του χρονικού παράγοντα, θα ήθελα κάποιον υπεύθυνο που να γνωρίζει τα θέματα'', είπε συγκεκριμένα ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Πρόσθεσε πως θα αποδεχόταν τη βοήθεια καλής θέλησης από κυβερνήσεις που έχουν επιρροή και δυνατότητα να βοηθήσουν έτσι ώστε να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν.

    Ωστόσο, πρόσθεσε, ο στόχος αυτός μπορεί να επιτευχθεί μόνον ''εάν τα μέρη επιδείξουν τη θέληση και την αποφασιστικότητα να εμπλακούν με σοβαρότητα και συνέπεια στους χειρισμούς τους''.

    Σε ερώτηση για τις προτάσεις Ερντογάν και κατά πόσο θα μπορούσε να διανοηθεί συνομιλίες επί κάποιου άλλου εγγράφου, ο κ. Ανάν εξέφρασε την εκτίμηση ''πως τα μέρη που μετείχαν στις συνομιλίες γνωρίζουν ότι εάν είναι να προχωρήσουμε, αν είναι να εμπλακούμε, θα πρέπει να είναι στη βάση του σχεδίου μου''.

    Είπε ότι είχε πολύ καλή συνομιλία με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν αλλά ''δεν ανταλλάγηκαν οποιαδήποτε έγγραφα μεταξύ τους''.

    ''Αυτό που είναι σημαντικό είναι ότι η Τουρκία υπέδειξε ξεκάθαρα την επιθυμία της για επανάληψη των συνομιλιών, θα στηρίξει και θα διαδραματίσει ενεργό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι που να καταλήξουμε'', είπε ο κ. Ανάν.

    Υπογράμμισε ακόμη πως ''γνωρίζουμε πως πρέπει αυτό να γίνει πριν την 1η Μαϊου και το αποδέχονται''.

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            82,51  ( 0,68)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    429.283
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    320.817    345,46  ( 0,64)
    FTSE Med 100 **                             6.238,81  (-0,98)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    235.913     99,54  ( 0,86)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     14.129     72,58  ( 1,04)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      5.598     15,40  (-1,41)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     24.701     56,62  ( 1,36)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      8.139     56,54  ( 0,44)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     13.108     20,97  ( 1,16)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.987     67,84  ( 0,25)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.036      3,30  (-0,30)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     20.602     10,78  ( 0,19)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        533     12,05  ( 2,73)
    Ξενοδοχεία                    £      8.469     36,28  (-0,14)
    Αλλες Εταιρείες               £     63.728     70,87  ( 0,18)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Ανοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από δύο ημέρες πτώση, με το Γενικό Δείκτη να επανακάμπτει στο επίπεδο των 82 μονάδων, παρουσιάζοντας ενδοσυνεδριακά ιδιαίτερα στενό εύρος διακύμανσης. Η αγορά κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,7%, κλείνοντας στις 82,51 μονάδες. Μικρή αύξηση σε σχέση με χθες σημείωσε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 429 χιλιάδες λίρες.

    [14] (Κ) Πρωτόπαπας - Κυπριακό - Ερντογάν

    Ο Ελληνας Υπουργός Τύπου και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Πρωτόπαπας δήλωσε σήμερα πως η ελληνική κυβέρνηση ήταν, είναι και θα είναι έτοιμη να αρχίσει ο διάλογος και η διαπραγμάτευση ανά πάσα στιγμή.

    [15] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό - Ομιλία

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε σήμερα πως, από τη στιγμή που ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συγκαλέσει συνομιλίες για το Κυπριακό, αναμένεται να υπάρξει η ουσιαστική βούληση από την πλευρά των Τ/Κ και της Τουρκίας για την επίλυση του προβλήματος.

    Σε ομιλία του σήμερα στον Λαγκαδά, ο κ. Παπανδρέου σημείωσε τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Αγκυρα θέλει να λύσει το Κυπριακό και χαιρέτισε τη νέα κινητικότητα από την τουρκική πλευρά.

    [16] (Κ) Χριστόφιας - Πλατφόρμα ''Αυτή η γη είναι δική μας'' - Κλόσον

    Η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε σοβαρές συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, ''για λύση εδώ και τώρα'', υπογράμμισε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ύστερα από συνάντηση το μεσημέρι με αντιπροσωπεία της τ/κ Πλατφόρμας ''Αυτή η γη είναι δική μας''.

    [17] (Κ) Αφιξη Προέδρου στις Βρυξέλλες

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφτασε στις 15.30 τοπική ώρα (16.30 ώρα Κύπρου) στο αεροδρόμιο Ζάβεντεμ των Βρυξέλλων, προερχόμενος από το Στρασβούργο.

    [18] (Κ) Υπουργείο Αμυνας - ΑΔΙΣΠΟ - Επίσκεψη

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Αρχισε η συνάντηση

    [20] (Κ) Ιρλανδική Προεδρία ΕΕ - Επίσκεψη Ιακώβου στο Δουβλίνο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου θα συζητήσει το Κυπριακό και τις προοπτικές επίλυσής του με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπράιαν Κόουεν, σε συνάντηση που θα έχουν στο Δουβλίνο στις 2 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιρλανδικής προεδρίας της ΕΕ.

    Ο κ. Ιακώβου, προστίθεται στην ανακοίνωση, θα επισκεφθεί το Δουβλίνο για να συζητήσει τρέχοντα θέματα της ημερήσιας διάταξης της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για το σύνταγμα της ενωμένης Ευρώπης, της μελλοντικής χρηματοδότησης της ΕΕ, και της στρατηγικής της Λισαβόνας.

    Οι δύο Υπουργοί, συνεχίζει η ιρλανδική προεδρία της ΕΕ, αναμένεται να ανταλλάξουν και απόψεις για διάφορα θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος, όπως την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και τη μεταρρύθμιση του ΟΗΕ.

    Μετά τις συνομιλίες τους, οι δύο Υπουργοί θα δώσουν δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Η ανακοίνωση αναφέρει τέλος ότι κατά την παραμονή του στην Ιρλανδία στις 2 και 3 Φεβρουαρίου, ο κ. Ιακώβου θα πραγματοποιήσει φιλοφρονητική επίσκεψη στον Πρωθυπουργό Μπέρτι Αχερν και θα συναντηθεί με τους Προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς και με την Κοινή Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ιρλανδικού Εθνικού Κοινοβουλίου.

    [21] (Κ) Ολομέλεια - Εγκριση νομοσχεδίου - Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (1)

    Μετά από τρίωρη περίπου συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοθετικό σώμα ενέκρινε το νομοσχέδιο περί εκλογής αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 42 ψήφους υπέρ και ένα κατά.

    [22] (Κ) Πάουελ - Γκιουλ - Κυπριακό - Δηλώσεις (2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ δήλωσε ότι υπάρχει τώρα μια ευκαιρία για επίλυση των θεμάτων που εκκρεμούν αναφορικά με το Κυπριακό και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτό θα μπορέσει να γίνει εφικτό μέχρι την 1η Μαΐου.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση στην Ουάσινγκτον με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Πάουελ είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν και ότι ο ίδιος προσωπικά θα αναμιχθεί όπου χρειάζεται για να εργασθεί με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Δηλώσεις (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ζήτησε απόψε από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να συγκαλέσει αμέσως συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Όπως δήλωσε μετά από συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον κ. Ανάν, τόνισε στον ΓΓ ότι «η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να συμμετάσχει σε συνομιλίες για να φθάσουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η ε/κ πλευρά πιστεύει ότι είναι ώρα «να αρχίσουμε ουσιαστικές συνομιλίες, να αφήσουμε κατά μέρος τις προσπάθειες δημοσίων σχέσεων γιατί έχουμε χάσει πολύ χρόνο περιμένοντας τις εξελίξεις και δεν έχουμε χρόνο και πρέπει να έχουμε σαν στόχο το αποτέλεσμα».

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Αναχώρηση

    Ή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στις Βρυξέλλες κράτησε 40 περίπου λεπτά.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 29 January 2004 - 18:49:20 UTC