Browse through our Interesting Nodes for Greek Maritime Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Σολάνα - ΕΕ - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Αφιξη - Δηλώσεις
  • [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Ερντογάν
  • [04] (Κ) Γιούγκερ - Αρχηγοί τ/κ κομμάτων - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Κύπελλο - Ομιλοι - 3η αγωνιστική - Βαθμολογία
  • [06] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [07] (Κ) Προεδρικό - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου
  • [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [09] (Κ) Στρασβούργο - ΚΣΣΕ - Παπαδόπουλος
  • [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιούνκερ - Δηλώσεις (1)
  • [12] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό
  • [13] (K) Πρόεδρος της Βουλής - Τσεχική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία
  • [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιούνκερ - Δηλώσεις (2)
  • [15] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [16] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Διαίρεση - Δήλωση
  • [17] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Πρεσβευτής ΕΕ - Μαθητές
  • [19] (Κ) Παπανδρέου - Πρόντι - Κυπριακό
  • [20] (Κ) OKOE - ΚΙΒΕΣ - Δικοινοτική Πρωτοβουλία
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου
  • [23] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [24] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [25] (Κ) Πρόεδρος της Βουλής - Πρεσβευτής Ρωσίας
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Μεσολαβητής
  • [27] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Πρόεδρος ΔΗΣΥ
  • [28] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Παπανδρέου -Κυπριακό
  • [29] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - Ανάν - Ερντογάν.
  • [30] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου
  • [31] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Γιούνκερ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Σολάνα - ΕΕ - Κυπριακό

    [02] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Αφιξη - Δηλώσεις

    Ας μετατρέψουμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε μια σημαντική καμπή για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε κατά τη χθεσινή άφιξή στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    [03] (Κ) Νέα Υόρκη - Ερντογάν

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται από τα μεσάνυχτα στις ΗΠΑ και την Τετάρτη θα έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα κρίσιμες συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους.

    Στη Νέα Υόρκη ο κ. Ερντογάν θα μιλήσει σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και θα έχει σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και με ανώτατα στελέχη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων και Τουρκοαμερικανούς. Επίσης θα του απονεμηθεί τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Saint Johns.

    [04] (Κ) Γιούγκερ - Αρχηγοί τ/κ κομμάτων - Συνάντηση

    Με τους αρχηγούς ή εκπροσώπους τουρκοκυπριακών κομμάτων θα συναντηθεί το απόγευμα ο επισκεπτόμενος την Κύπρο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούγκερ.

    [05] (Κ) Κύπελλο - Ομιλοι - 3η αγωνιστική - Βαθμολογία

    Η ΑΕΛ, ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια και ο Ολυμπιακός κατέχουν τις πρώτες θέσεις στους ομίλους τους, μετά και το πέρας της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων για το Κύπελλο Κύπρου στο ποδόσφαιρο το Σαββατοκύριακο.

    Στους δύο χθεσινούς αγώνες, Ολυμπιακός και ΑΕΚ εξήλθαν ισόπαλοι 1-1 στο ΓΣΠ, ενώ Ερμής και Ονήσιλλος συμβιβάστηκαν στο 3-3.

    Στους αγώνες του Σαββάτου ξεχώρισε η νίκη της Ομόνοιας επί του ΑΣΙΛ Λύσης με 5-0, αλλά και η επάνοδος του Απόλλωνα στις νίκες, με τη νίκη του επί της Πάφου με 2-1 στο Παφιακό.

    Αναλυτικά, στον 1ο Ομιλο, η ΑΕΛ κέρδισε την Αναγέννηση με 2-1, ενώ η Ανόρθωση συμβιβάστηκε με τη Νέα Σαλαμίνα στη λευκή ισοπαλία.

    Στον 2ο Ομιλο η Ενωση Νέων Παραλιμνίου εξήλθε ισόπαλη με τον ΑΠΟΕΛ 2-2 στο Παραλίμνι, ενώ ο Απόλλωνας κατέβαλε στο Παφιακό την ΑΕΠ με 2-1.

    Η Ομόνοια συνέτριψε τον ΑΣΙΛ με 5-0 σε αγώνα για τον 3ο Ομιλο, ενώ ο Εθνικός κατέβαλε την Αλκή με 2-1.

    Τέλος, στον 4ο Ομιλο και οι δύο αγώνες έληξαν με ισοπαλίες. Ειδικότερα, ο Ολυμπιακός εξήλθε ισόπαλος με την ΑΕΚ, ενώ Ονήσιλλος και Ερμής έμειναν στο 3-3.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ---------- 1ος Ομιλος ---------- 1. ΑΕΛ 7 2. Ανόρθωση 5 3. Νέα Σαλαμίνα 4 4. Αναγέννηση 0

    2ος Ομιλος ---------- 1. ΑΠΟΕΛ 7 2. ΕΝΠ 5 3. Απόλλων 3 4. ΑΕ Πάφου 1

    3ος Ομιλος ---------- 1. Ομόνοια 9 2. Εθνικός 6 3. ΑΣΙΛ 3 4. Αλκή 0

    4ος Ομιλος ---------- 1. Ολυμπιακός 7 2. ΑΕΚ 5 3. Ονήσιλλος 2

    [06] (Κ) Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    [07] (Κ) Προεδρικό - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου

    Εφθασε στις 09:10 στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι αντιφατικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της ''επί διαιτησίας'' του ΓΓ του ΟΗΕ στο σχέδιο Ανάν και η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ με τον Ελληνα ομόλογό του με θέμα το Κυπριακό, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλονται πρωτοσέλιδα στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα που προβάλλονται είναι η επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου στην Κύπρο, η συνέντευξη του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, σε σχέση με τις καθυστερήσεις για εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου, το θέμα της φορολογίας της Εκκλησίας καθώς και οι συνεχιζόμενες βροχές που πιθανόν να οδηγήσουν σε υπερχείλιση των φραγμάτων.

    Η ''Αλήθεια'' με τίτλο ''Αμήχανοι θεατές'' γράφει ότι ''η κυπριακή κυβερνώσα ηγεσία ύπνωττε'' την ώρα που η Τουρκία διέγραφε τη μέχρι σήμερα πολιτική της στο Κυπριακό και κατόρθωνε μια ξεκάθαρη κίνηση να πείσει στο Νταβός τους πιο δύσπιστους συνομιλητές της για την πρόθεσή της να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου. Αλλού γράφει πως χθες ο Ελληνας ΥΠΕΞ είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το Κυπριακό με τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής Χαβιέρ Σολάνα ενόψει της σημερινής συνεδρίας του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Το ''Θάρρος'' υπό τον τίτλο ''Στρατιώτες απειλούν με ομαδική αυτοχειρία'' γράφει ότι στο ΓΕΕΦ επικρατεί αναστάτωση, καθώς στρατιώτες που υπηρετούν σε στρατόπεδο της περιοχής Λευκωσίας καταγγέλλουν απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης και απειλούν ακόμη και με "ομαδική αυτοχειρία". Αλλού γράφει ότι σε επίπεδο ρεκόρ φθάνει η ροή νερού στα φράγματα και το Υπουργείο Γεωργίας εκτιμά ότι πολύ σύντομα θα υπερχειλίσουν οι υδατοφράκτες της Κύπρου.

    Ο ''Πολίτης'' με τίτλο ''Ξεκαθάρισμα ενώπιον Μπους'' γράφει ότι το σκηνικό όσον αφορά τις αντιφατικές δηλώσεις Ερντογάν περί επί διαιτησίας ή όχι του ΓΓ του ΟΗΕ στο σχέδιο Ανάν θα ξεκαθαρίσει στην επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στην Ουάσινγκτον. Αλλού γράφει ότι ανοίγει λίαν προσεχώς το κεφάλαιο της φορολογίας της Εκκλησίας, ενώ για το θέμα αυτό ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος είπε ότι η φορολογία που θα επιβληθεί δεν πρέπει να επηρεάσει το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Φλερτ με 'πραγματικότητες''' γράφει ότι οι Τούρκοι τροχιοδρομούν το ''φάγωμα'' του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο και ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ φλερτάρει με τη λύση των "πραγματικοτήτων". Αλλού γράφει ότι άνθρωποι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών φθάνουν τις τελευταίες μέρες στις Βάσεις και από εκεί διακλαδώνονται σε ολόκληρη την Κύπρο, με αποστολή τον εντοπισμό ύποπτων Αράβων, αφού όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι Βρετανοί φοβούνται πιθανό τρομοκρατικό κτύπημα εναντίον των Βάσεών τους στην Κύπρο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Προίκα Πάουελ στον Ερντογάν'' γράφει ότι ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θεωρεί ενθαρρυντική την απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας για το Κυπριακό, η οποία στηρίζεται στη λογική της λύσης στη βάση των ''πραγματικοτήτων''. Σε άλλο δημοσίευμα γράφει ότι σε συνέντευξή του στον ''Φ'' ο επικεφαλής των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ δήλωσε ότι οι εξηγήσεις που έδωσε η Κυπρος σε σχέση με τις καθυστερήσεις όσον αφορά την υλοποίηση των εναρμονιστικών της υποχρεώσεων δεν έχουν ικανοποιήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [09] (Κ) Στρασβούργο - ΚΣΣΕ - Παπαδόπουλος

    Αρχίζουν σήμερα στο Στρασβούργο οι εργασίες της χειμερινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), την οποία θα προσφωνήσει μεθαύριο Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος στη συνέχεια αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών μελών της ΚΣΣΕ, κρίνεται ως πολύ σημαντική αφού θα προηγηθεί της συζήτησης στο Σώμα επί της έκθεσης του Ούγγρου Εισηγητή για την Κατάσταση στην Κύπρο Ματίας Εορσί, με βάση την οποία θα υιοθετηθεί ψήφισμα καθώς και Εισήγηση της Συνέλευσης προς το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για τη συμβολή του ΣτΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    [10] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Αφιξη - Δηλώσεις --------------------------------------------- Συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο έχει σήμερα στη Λευκωσία ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο για τριήμερη επίσημη επίσκεψη.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας παρότρυνε όπως μετατρέψουμε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ σε μια σημαντική καμπή για επίλυση του Κυπριακού.

    Υποδεχόμενος τον κ. Γιούνκερ στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου εξήρε τη συμβολή του Λουξεμβούργου και του ίδιου του κ. Γιούνκερ στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, ο Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός ανέφερε ότι γνωρίζει σε βάθος το κυπριακό πρόβλημα, σημειώνοντας ότι η χώρα του κατείχε την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ το Δεκέμβριο του 1997, όταν λήφθηκε η ιστορική απόφαση για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ενωση.

    Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τη χαρά του από το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο νησί και επεσήμανε ότι ο ίδιος είχε προτείνει όπως η Κύπρος συμπεριληφθεί μεταξύ των πρώτων υποψηφίων χωρών για ένταξη.

    Οπως ανέφερε, ''προκειμένου να ληφθεί εκείνη η απόφαση, έπρεπε να υπερπηδηθούν κάποιες πτυχές και αρκετές συζητήσεις με τη Γαλλία αλλά και με την Τουρκία που εμπλεκόταν στο θέμα''.

    ''Ωστόσο, η απόφαση ελήφθη και η Κύπρος βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα της ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση'', πρόσθεσε ο κ. Γιούνκερ, για να σημειώσει ότι τόσο η χώρα όσο και ο ίδιος προσωπικά υποστήριζαν ανέκαθεν με σθένος την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ακόμη και εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

    ''Αυτή η στιγμή είναι πολύ καθοριστική και αποφασιστική για την Κύπρο και για το μέλλον της ΕΕ και η Κύπρος θα καταστεί μέλος της και αυτό αποτελεί μια μεγάλη απόφαση της ΕΕ, είπε ο κ. Γιούνκερ και κατέληξε: ''Τη στιγμή αυτή της ένταξης, ας τη μετατρέψουμε σε μια σημαντική καμπή για να επιλυθεί και το Κυπριακό''.

    Στις δικές του δηλώσεις ο κ. Χρίστου χαρακτήρισε το Λουξεμβούργο ως μια ''πολύ φιλική χώρα που συνέβαλε καθοριστικά τόσο στην πορεία της Κύπρου προς την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσο και στη σωστή αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος στα διάφορα διεθνή βήματα''.

    ''Το Λουξεμβούργο δεν είναι μια χώρα που μετριέται με το μέγεθος της'', είπε ο κ. Χρίστου και συνέχισε: ''Είναι μια από τις έξι χώρες -ιδρυτικά μέλη της ΕΕ και απέδειξε ότι επηρεάζει τα ευρωπαϊκά πολιτικά θέματα''.

    Οπως πρόσθεσε ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ, ''η όλη παρουσία του Λουξεμβούργου στον ευρωπαϊκό χώρο, έχει αναδείξει το γεγονός ότι και οι μικρές χώρες μπορούν να έχουν καθοριστική συμμετοχή και να επιδρούν στην ευρωπαϊκή αλλά και στη διεθνή πολιτική''.

    Τον κ. Γιούνκερ συνοδεύουν η Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων και Εμπορίου, Λίντι Πόφλερ και πολυμελής αντιπροσωπεία.

    ΚΣΣΕ - Παπαδόπουλος -------------------- Αρχίζουν σήμερα στο Στρασβούργο οι εργασίες της χειμερινής συνόδου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), την οποία θα προσφωνήσει μεθαύριο Τετάρτη ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου, ο οποίος στη συνέχεια αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών μελών της ΚΣΣΕ, κρίνεται ως πολύ σημαντική αφού θα προηγηθεί της συζήτησης στο Σώμα επί της έκθεσης του Ούγγρου Εισηγητή για την Κατάσταση στην Κύπρο Ματίας Εορσί, με βάση την οποία θα υιοθετηθεί ψήφισμα καθώς και Εισήγηση της Συνέλευσης προς το Συμβούλιο Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για τη συμβολή του ΣτΕ στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην ΚΣΣΕ βουλευτής Χρίστος Πουργουρίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η κυπριακή αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τον κ. Εορσί πριν τη συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής του Σώματος που θα εξετάσει το τελικό κείμενο της Εκθεσης, πριν αυτή συζητηθεί στην Ολομέλεια και θα υποβάλει τις παρατηρήσεις της σε αυτόν.

    «Εάν προκύψει η ανάγκη για κάποιες τροποποιήσεις θα τις εισηγηθούμε σε πρώτη φάση ενώπιον της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης και αργότερα στην ίδια την Κοινοβουλευτική Συνέλευση», ανέφερε ο κ. Πουργουρίδης.

    Αφού σημείωσε πως το τελικό σχέδιο της έκθεσης του Εισηγητή δεν είναι ακόμα έτοιμο ώστε να μπορεί κανείς να το σχολιάσει ολοκληρωμένα, ο κ Πουργουρίδης επεσήμανε πως πρόκειται για μια έκθεση «που κατά βάση κινείται πάνω σε σωστές κατευθύνσεις γιατί έχει σαν κύριο στόχο της την υποβοήθηση των προσπαθειών που καταβάλλει ο διεθνής παράγοντας για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου».

    Επεσήμανε περαιτέρω πως «η δική μας πλευρά καλωσορίζει κάθε προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα που υποβοηθεί τις προσπάθειες της δική μας πλευράς, του Προέδρου της Δημοκρατίας για εξεύρεση λύσης στο κυπριακό πρόβλημα πριν από την 1η Μαϊου».

    Ωστόσο σημείωσε πως «αναμφίβολα υπάρχουν στην έκθεση κάποια πράγματα που αν παραμείνουν ως έχουν και μετά την επίσκεψη του Εισηγητή στην Κύπρο θα του υποδείξουμε ότι κατά την άποψή μας θα πρέπει να τροποποιηθούν».

    Πρόσθεσε πως αναφέρεται κυρίως σε παράληψή του Εισηγητή να προβάλει μέσα από την έκθεση τις προσπάθειες που έκαμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυπριακή Κυβέρνηση για να διευκολύνουν τους Τ/Κ στην άσκηση των δικαιωμάτων που έχουν ως Κύπριοι πολίτες και στην παραγνώριση του γεγονότος ότι οι «εκλογές» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου επηρεάστηκαν καθοριστικά από την παρουσία πολλών παράνομων εποίκων.

    «Θα αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η τελική έκβαση και θα δώσουμε τη μάχη αν χρειαστεί για να επιτύχουμε τροπολογίες στο ψήφισμα. Ελπίζω πως δεν θα καταστεί αναγκαίο να προβούμε σε οποιεσδήποτε τροπολογίες, γιατί μέσα από συνέντευξη που έδωσε ο Εισηγητής στην ιστοσελίδα της ΚΣΣΕ είναι πεντακάθαρο ότι έχει αντιληφθεί τις πραγματικότητες, με κύρια πραγματικότητα το ότι η δική μας πολιτική ηγεσία επείγεται για λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου σε αντίθεση με την πολιτική ηγεσία στα κατεχόμενα, που δυστυχώς ο ίδιος διαπιστώνει ότι είναι προσκολλημένη στο παρελθόν και δεν επιδιώκει λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου», ανέφερε.

    Πρόσθεσε πως «εάν αυτή η καθοριστική θέση περάσει και μέσα στο τελικό ψήφισμα από πλευράς Εισηγητή εμείς δεν θα έχουμε κανένα λόγο να υποβάλουμε τροπολογίες».

    Αναφερόμενος στην προσφώνηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της ΚΣΣΕ, ο κ. Πουργουρίδης είπε πως αυτή «είναι μια σημαντική στιγμή για την Κυπριακή Δημοκρατία αφού ο Πρόεδρος της μικρής Κύπρου θα προσφωνήσει τη σύνοδο».

    «Είμαι βέβαιος ότι η ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας θα διευκολύνει και τις εργασίες μας ενώπιον της ΚΣΣΕ σε σχέση με το ψήφισμα γιατί η συζήτηση του ψηφίσματος αυτού θα γίνει μετά την ομιλία του Προέδρου Παπαδόπουλου», είπε ο κ. Πουργουρίδης εκφράζοντας την ελπίδα ότι με την ομιλία του Προέδρου το έργο της κυπριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας θα καταστεί ευκολότερο.

    Εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την ΚΣΣΕ θα προσφωνήσει και ο νέος Πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαϊλ Σακασβίλι.

    Στο περιθώριο της συνόδου ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναμένεται να έχει διμερείς επαφές με τον κ. Σακασβίλι, τον ΥΠΕΞ της Ολλανδίας (η Ολλανδία θα προεδρεύει το δεύτερο εξάμηνο του 2004 της ΕΕ) Μπέρναρντ Ρούντολφ Μποτ, ο οποίος προεδρεύει αυτή την περίοδο της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, καθώς και με αξιωματούχους του ΣτΕ. Επίσης έχει προγραμματιστεί να δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο οποίος αναχωρεί αύριο το απόγευμα για το Στρασβούργο, θα συνοδεύουν στην έδρα του ΣτΕ ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου και ο Διευθυντής του διπλωματικού του Γραφείου Τάσος Τζιωνής.

    Αλλα θέματα στην ατζέντα της συνόδου είναι η ετήσια έκθεση για τις δραστηριότητες του Επιτρόπου του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών και οι πολιτικοί κρατούμενοι στο Αζερμπαϊζάν, η τήρηση των υποχρεώσεων και δεσμεύσεων από την Αρμενία. Επίσης είναι η ευθανασία, η βελτίωση των προοπτικών των αναπτυσσόμενων χωρών, η πρόσβαση αυτών που αναζητούν άσυλο σε βοήθεια και προστασία στα ευρωπαϊκά λιμάνια και παραθαλάσσιες περιοχές, οι οικονομικές πτυχές της διεύρυνσης της ΕΕ, οι συνέπειες για την ελευθερία διακίνησης μεταξύ των κρατών μελών του ΣτΕ από τη διεύρυνση της ΕΕ, οι υποψήφιες χώρες στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επείγοντα θέματα προς συζήτηση είναι εξάλλου η «Τρομοκρατία: απειλή για τις δημοκρατίες» και η «Συνταγματική κρίση στην Ουκρανία''.

    Ελβετία - Νταβός - ΓΓ ΟΗΕ - Μηνύματα Ερντογάν --------------------------------------------- Ενθαρρυντικά χαρακτήρισε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν τα μηνύματα που έλαβε από τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη προχθεσινή του συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας στο περιθώριο των συναντήσεων του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, την οποία χαρακτήρισε επίσης ως ''επωφελή''.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', ο κ. Ανάν είπε ότι θα μελετήσει την εισήγηση Ερντογάν για διορισμό διαμεσολαβητή στο Κυπριακό και ανέφερε πως θεωρεί χρήσιμη τη βοήθεια όλων των ενδιαφερομένων χωρών. Ωστόσο, σημείωσε πως ο δικός του εκπρόσωπος προσφέρει επί έτη θαυμάσιες υπηρεσίες.

    Οπως είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας τού ζήτησε να απευθύνει προσκλήσεις για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και του δήλωσε πως επιθυμεί να επιτευχθεί λύση μέχρι την 1η Μαϊου 2004.

    Αναφερόμενος στην πρόταση Ερντογάν για διορισμό διαμεσολαβητή είπε: ''Θα μελετήσω την πρόταση του κ. Ερντογάν, διότι ο δικός μου εκπρόσωπος προσφέρει επί έτη θαυμάσιες υπηρεσίες και τον έχουν συνδράμει εκπρόσωποι πολλών κυβερνήσεων και ειδικά οι εκπρόσωποι της Βρετανίας και των ΗΠΑ''.

    ''Θα έχουμε οπωσδήποτε την ανάγκη ενός μεσολαβητή και της βοήθειας όλων των ενδιαφερόμενων χωρών'', πρόσθεσε.

    Η συνάντηση των δύο ανδρών στο Νταβός κράτησε περίπου 45 λεπτά και σε αυτή, από τουρκικής πλευράς, συμμετείχαν επίσης ο Υπουργός Επικρατείας αρμόδιος για την οικονομία Αλί Μπαμπατζάν και ο Υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ουνακιτάν.

    Νέα Υόρκη - Ερντογάν ------------------- Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται από τα μεσάνυχτα στις ΗΠΑ και την Τετάρτη θα έχει στην αμερικανική πρωτεύουσα κρίσιμες συνομιλίες με τον πρόεδρο Μπους.

    Στη Νέα Υόρκη ο κ. Ερντογάν θα μιλήσει σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και θα έχει σειρά συναντήσεων, μεταξύ άλλων και με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο και με ανώτατα στελέχη μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων και Τουρκοαμερικανούς. Επίσης θα του απονεμηθεί τιμητικό διδακτορικό δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο Saint Johns.

    Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Κυπριακό θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συζητήσεων του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.

    Τουρκία - Ερντογάν - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν ------------------------------------------ Η τουρκική πλευρά θα βρίσκεται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά στο Κυπριακό από τους Ελληνοκυπρίους, δήλωσε προχθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο τουρκικό CNN, αναφερόμενος στα όσα διαδραματίσθηκαν στο Νταβός και στη συνάντηση που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    ''Επιθυμούμε όπως οι δύο πλευρές στο νησί πλησιάσουν η μία την άλλη και καταλήξουν σε συμβιβασμό'', είπε ο κ. Ερντογάν, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ''Ανατολή'', προσθέτοντας πως ''εάν δεν επιτευχθεί συμβιβασμός και εάν η ελληνοκυπριακή πλευρά ανακοινώσει κάποιες διατυπώσεις, μπορούμε να τις καλωσορίσουμε''.

    Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι θα τις καλωσόριζε και το ψευδοκράτος.

    Ερωτηθείς εάν με αυτά που είπε εννοεί πως, εφ' όσον η ε/κ πλευρά αποδεχθεί το σχέδιο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, το ψευδοκράτος θα το αποδεχθεί επίσης, ο Τούρκος Πρωθυπουργός απάντησε: ''Δεν θα παραμείνουμε πίσω από την ε/κ πλευρά''.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία, τότε μπορεί να διεξαχθεί ένα δημοψήφισμα μέχρι την 1η Μαΐου 2004.

    Εξάλλου, σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο Νταβός, ο κ. Ερντογάν -σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή''- κάλεσε τον κ. Ανάν να αντικαταστήσει τον Ειδικό του Σύμβουλο για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ενώ οι δηλώσεις του -όπως είπε- για το διορισμό διαμεσολαβητή ''παρεξηγήθηκαν''.

    ''Στη διάρκεια της συνάντησής μου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Ανάν'', είπε ο Ερντογάν, ''του ανέφερα ότι εμείς έχουμε υποστηρίξει την καλής θέλησης αποστολή του. Ο κ. Ανάν διόρισε κάποιους ανθρώπους για την αποστολή του, οπωσδήποτε όμως δεν μπορεί να παρακολουθήσει όλες τις λεπτομέρειες για αυτούς τους ανθρώπους''.

    Εν τω μεταξύ, ο εκ των συνεργατών του ΓΓ του ΟΗΕ Εντουαρντ Μόρτιμερ επιβεβαίωσε στο ''Ανατολή'' ότι η Τουρκία έχει ζητήσει από τον κ. Ανάν την αντικατάσταση του κ. ντε Σότο, προσθέτοντας ότι ο κ. Ανάν δεν απάντησε ούτε θετικά ούτε αρνητικά στο αίτημα αυτό, αλλά απλώς το κατέγραψε.

    Ερντογάν - Ομιλία - Νταβός -------------------------- Στα καταληκτικά σχόλια της ομιλίας του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι το θέμα αυτό ''δεν είναι ούτε προϋπόθεση για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε μέρος των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης''.

    ''Μπορώ να το προσδιορίσω ως μία ντε φάκτο κατάσταση'', είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας ότι, σύμφωνα με την άποψή του, ''κάθε προσπάθεια εγκατάλειψης της τράπεζας των διαπραγματεύσεων δεν είναι ορθή''.

    ''Το αντίθετο'', πρόσθεσε, ''εμείς συνηγορούμε υπέρ της επανέναρξης της διαδικασίας των συνομιλιών και είμαστε πολύ αποφασισμένοι ως το τέλος. Τώρα'', συνέχισε, '' κάνουμε μερικά βήματα για την ενδυνάμωση της αποφασιστικότητάς μας''.

    ΑΚΕΛ - Ερντογάν - Ανάν - Κυπριακό --------------------------------- Το ΑΚΕΛ εμμένει στην καθορισμένη διαδικασία του ΟΗΕ μέσα στο πλαίσιο της οποίας θεωρεί ότι θα πρέπει να προωθηθεί και να επιλυθεί το Κυπριακό, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού σχολιάζοντας της προχθεσινής συνάντησης του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ερντογάν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κοφι Ανάν στο Νταβός και τα όσα δήλωσαν μετά από αυτή.

    Οπως αναφέρει προχθεσινή ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού δήλωσε πως ''εφ' όσον ο ΓΓ του ΟΗΕ καλέσει τις δύο πλευρές σε συνομιλίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταφέρει τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου στις διαπραγματεύσεις που θα αρχίσουν''.

    Ολες οι εξελίξεις θα πρέπει να αντιμετωπισθούν με ψυχραιμία και να συζητηθούν όλα τα ζητήματα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, επισήμανε ο κ. Κυπριανού, δηλώνοντας ότι το κόμμα του θεωρεί πως ''δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Ερντογάν προβαίνει σε δηλώσεις, οι οποίες στη συνέχεια είτε αναθεωρούνται είτε ακυρώνονται από επόμενες δηλώσεις κατόπιν υποδείξεως των στρατιωτικών''.

    Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό - Πάουελ ----------------------------------- Η ελληνοκυπριακή πλευρά αναμένει τις πρωτοβουλίες του ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και είναι πάντα έτοιμη για συνομιλίες, δήλωσε χθες το πρωί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης μετά το 30ο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Στρατηγού Γεώργιου Γρίβα Διγενή στη Λεμεσό.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ προς τον Ελληνα ομόλογο του Γιώργο Παπανδρέου για την ανάγκη επίδειξης ''ευελιξίας'' από την ε/κ πλευρά, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε πως ''δεν νομίζω ότι είναι ωφέλιμο να σχολιάζουμε δημοσίως οτιδήποτε ακούγεται'' προσθέτοντας ότι ''είναι μια περίοδος λεπτών χειρισμών και χρειάζεται πάρα πολύ προσοχή''.

    «Είναι καλά γνωστό ότι η Αμερική έχει με πολλούς τρόπους βοηθήσει και συμβάλει είτε στο να μην αναγνωριστεί ποτέ το ψευδοκράτος είτε στο να επαναρχίσει αυτός ο διάλογος και ο οποιοσδήποτε δημόσιος σχολιασμός σε επιτυχείς ή ανεπιτυχείς πρωτοβουλίες, δηλώσεις ή οτιδήποτε άλλο, νομίζω πως μόνο ζημιά μπορεί να κάνει» είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Παράλληλα σημείωσε πως «αναμένουμε τις πρωτοβουλίες του ΓΓ και κατά πόσο τον έχει πείσει η Τουρκία με δυο μάλιστα αντιφατικές τοποθετήσεις την ίδια ώρα η μια που ουσιαστικά αμφισβητούσε το ρόλο του ΓΓ και η άλλη που καλούσε ουσιαστικά τον ΓΓ να αναλάβει ως διαμεσολαβητής».

    Ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε εξάλλου πως «τις επόμενες των ημερών θα διαφανεί κατά πόσο η Τουρκία έχει διαβιβάσει τέτοιες προτάσεις που να θεωρεί ο ΓΓ ότι συντρέχει λόγος σύγκλησης ενός νέου διαλόγου».

    Αναφορικά με τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως αυτό θα εξαρτηθεί από τις κινήσεις του ΓΓ των ΗΕ.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Πάουελ ------------------------------------ Η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας στοχεύει στην αλλοίωση της βάσης των συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σημείωσε πως στην ουσία αυτό που ζητά η Τουρκία από το ΓΓ των ΗΕ είναι να τεθεί ως βάση για την επίλυση του Κυπριακού αυτό που η Τουρκία ονομάζει οι ''πραγματικότητες'' και δεν είναι τίποτα περισσότερο από τις παρανομίες τις οποίες εδώ και 29 χρόνια διενεργεί με την εισβολή και κατοχή.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, είπε ο κ. Ομήρου, ξεπέρασε τα όρια ζητώντας από το ΓΓ των ΗΕ να αυτοκαταργηθεί και να διοριστεί τρίτος μεσολαβητής παραβιάζοντας για άλλη μια φορά τα διεθνή ψηφίσματα των ΗΕ για το Κυπριακό και πολύ σωστά ο Κόφι Ανάν απέρριψε την πρόταση.

    Εξάλλου ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε ''αχρείαστη'' την παρέμβαση του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ προς τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου να ασκήσει πιέσεις στην ε/κ πλευράς για να επιδείξει ευελιξία.

    Οπως είπε ο κ. Ομήρου ''εδώ και 29 χρόνια η δική μας πλευρά επιδεικνύει πολιτική βούληση για επίλυση του Κυπριακού κάνοντας θυσίες ενώ αγωνίζεται και σε διεθνές επίπεδο για να δείξει ότι πρέπει να υπάρξει λύση''.

    ΓΓ Οικολόγων Περιβαλλοντιστών - Κυπριακό ---------------------------------------- Ο ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης ανέφερε χθες πως αυτή που πρέπει να κάνει βήματα για διάλογο είναι η Τουρκία σημειώνοντας πως η ε/κ πλευρά ''έχει κάνει το μεγάλο βήμα και έχει δεχθεί το σχέδιο Ανάν για συζήτηση και τώρα αναμένουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από την πλευρά της Τουρκίας που ακόμα δεν έχει γίνει και κυρίως από πλευράς του διαπραγματευτή της Τουρκικής πλευράς που είναι ο κ. Ντενκτάς».

    Κληθείς να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν ο κ.Περδίκης είπε πως «η αλλοπρόσαλλη τακτική και συμπεριφορά του κ. Ερντογάν είναι γνωστή, έχει στόχο τη δημιουργία επικοινωνιακής εικόνας, θετικής για την Τουρκία και πρέπει και η δική μας πλευρά να αντιμετωπίσει επικοινωνιακά αυτό το θέμα».

    Σημείωσε επίσης πως «δηλώσεις χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο και ουσιαστικές ενέργειες από πλευράς της Τουρκίας είναι σύνηθες φαινόμενο».

    «Κατά την δική μας αντίληψη, δεν προκύπτει ζήτημα αλλαγής της στάσης μας, πολύ σωστά η ελληνική και κυπριακή πλευρά εμμένουν στη θέση ότι εμείς έχουμε αποδεχθεί το σχέδιο Ανάν προς συζήτηση, ας έρθουν να το συζητήσουμε στα πλαίσια που έχουν καθοριστεί και από τα ΗΕ», είπε ο κ. Περδίκης.

    Κύπελλο - Ομιλοι - 3η αγωνιστική - Βαθμολογία --------------------------------------------- Η ΑΕΛ, ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια και ο Ολυμπιακός κατέχουν τις πρώτες θέσεις στους ομίλους τους, μετά και το πέρας της τρίτης αγωνιστικής των ομίλων για το Κύπελλο Κύπρου στο ποδόσφαιρο το Σαββατοκύριακο.

    Στους δύο χθεσινούς αγώνες, Ολυμπιακός και ΑΕΚ εξήλθαν ισόπαλοι 1-1 στο ΓΣΠ, ενώ Ερμής και Ονήσιλλος συμβιβάστηκαν στο 3-3.

    Στους αγώνες του Σαββάτου ξεχώρισε η νίκη της Ομόνοιας επί του ΑΣΙΛ Λύσης με 5-0, αλλά και η επάνοδος του Απόλλωνα στις νίκες, με τη νίκη του επί της Πάφου με 2-1 στο Παφιακό.

    Αναλυτικά, στον 1ο Ομιλο, η ΑΕΛ κέρδισε την Αναγέννηση με 2-1, ενώ η Ανόρθωση συμβιβάστηκε με τη Νέα Σαλαμίνα στη λευκή ισοπαλία.

    Στον 2ο Ομιλο η Ενωση Νέων Παραλιμνίου εξήλθε ισόπαλη με τον ΑΠΟΕΛ 2-2 στο Παραλίμνι, ενώ ο Απόλλωνας κατέβαλε στο Παφιακό την ΑΕΠ με 2-1.

    Η Ομόνοια συνέτριψε τον ΑΣΙΛ με 5-0 σε αγώνα για τον 3ο Ομιλο, ενώ ο Εθνικός κατέβαλε την Αλκή με 2-1.

    Τέλος, στον 4ο Ομιλο και οι δύο αγώνες έληξαν με ισοπαλίες. Ειδικότερα, ο Ολυμπιακός εξήλθε ισόπαλος με την ΑΕΚ, ενώ Ονήσιλλος και Ερμής έμειναν στο 3-3.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ---------- 1ος Ομιλος ---------- 1. ΑΕΛ 7 2. Ανόρθωση 5 3. Νέα Σαλαμίνα 4 4. Αναγέννηση 0

    2ος Ομιλος ---------- 1. ΑΠΟΕΛ 7 2. ΕΝΠ 5 3. Απόλλων 3 4. ΑΕ Πάφου 1

    3ος Ομιλος ---------- 1. Ομόνοια 9 2. Εθνικός 6 3. ΑΣΙΛ 3 4. Αλκή 0

    4ος Ομιλος ---------- 1. Ολυμπιακός 7 2. ΑΕΚ 5 3. Ονήσιλλος 2

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιούνκερ - Δηλώσεις (1)

    Εκτιμήσεις για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό καθώς και για τα αντιφατικά σχόλια των δηλώσεων του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό, αντάλλαξαν σήμερα ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Είχαμε μία ενδιαφέρουσα συνάντηση. Συζητήσαμε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, για διμερή θέματα κοινού ενδιαφέροντος και ανταλλάξαμε εκτιμήσεις για τις αντιφατικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στους δημοσιογράφους μετά το πέρας των συνομιλιών.

    Ο κ. Γιούνκερ ανέφερε πως οι δηλώσεις και από τις δύο πλευρές στην Κύπρο υποδεικνύουν τη θέλησή τους για επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να επαναρχίσουν άμεσα.

    [12] (Κ) Σημίτης - Κυπριακό

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ανέφερε σήμερα ότι η τελευταία δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το Κυπριακό ήταν εξαιρετικά ασαφής.

    [13] (K) Πρόεδρος της Βουλής - Τσεχική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία

    [14] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιούνκερ - Δηλώσεις (2)

    Επίσημη ενημέρωση από τα Ηνωμένα Εθνη για τις θέσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Κυπριακό, όπως τις εξέφρασε στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ζήτησε η κυπριακή κυβέρνηση με αφορμή τις πρόσφατες αντιφατικές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ύστερα από συνομιλίες που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημες αντιπροσωπείες της Κύπρου και του Λουξεμβούργου, υπό τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Ερωτηθείς για την τηλεφωνική επικοινωνία του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ο κ. Πάουελ συνέστησε ότι δεν πρέπει να χαθεί το παράθυρο ευκαιρίας για λύση του Κυπριακού, αλλά δεν ζήτησε οτιδήποτε συγκεκριμένο.

    Από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, υπογράμμισε ότι όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θεωρούν ότι θα πρέπει να επιτευχθεί επίλυση του Κυπριακού πριν την 1η Μαϊου 2004, ενώ είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να υποκαταστήσει το ρόλο των ΗΕ στο Κυπριακό.

    [15] (Κ) Ερντογάν - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    [16] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Διαίρεση - Δήλωση

    H διαχωριστική γραμμή πρέπει να εξαφανιστεί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

    Ο κ. Γιούνκερ, μαζί με την αντιπροσωπεία που τον συνοδεύει, επισκέφθηκε σήμερα το Δημαρχείο Λευκωσίας και στη συνέχεια ξεναγήθηκε συνοδευόμενος από το Δήμαρχο της πρωτεύουσας Μιχαλάκη Ζαμπέλα στην οδό Λήδρας και είδε με τα μάτια του τη γραμμή που διαχωρίζει στα δύο τη Λευκωσία.

    [17] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 26/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7014            1,7116
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1370            2,1498
    Λίρα Αγγλίας                     1,1705            1,1775
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,5585        228,3709
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7616          2,7836
    Δολάριο Καναδά                     2,7972          2,8195
    Κορώνα Δανίας                     12,6613         12,7625
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,6306         14,7476
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5637         15,6882
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6599          2,6811
    
    

    [18] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Πρεσβευτής ΕΕ - Μαθητές

    Η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού παρέδωσαν σήμερα στους μαθητές των δημοτικών σχολειών ενημερωτικό υλικό που ετοίμασαν από κοινού για τους στόχους της ΕΕ και τα οφέλη που η Κύπρος θα αποκομίσει από την προσχώρησή της στην ενωμένη Ευρώπη.

    [19] (Κ) Παπανδρέου - Πρόντι - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό μετά τις δηλώσεις της τουρκικής κυβέρνησης ήταν το βασικό θέμα της σημερινής συνάντησης στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου και του Προέδρου της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

    [20] (Κ) OKOE - ΚΙΒΕΣ - Δικοινοτική Πρωτοβουλία

    [21] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Εθνικό Συμβούλιο

    [22] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι πανέτοιμη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, να προσέλθει σε συνομιλίες οποτεδήποτε συγκαλέσει τις δύο πλευρές ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιό του και να επιτευχθεί ''με έντιμο συμβιβασμό'' μία λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαΐου 2004.

    Υποδεχόμενος σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Υπουργό Εξωτερικών και Εξωτερικού Εμπορίου του Λουξεμβούργου Λίντιε Πόλφερ και τους συνεργάτες τους που πραγματοποιούν τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την εκτίμηση του κοινοβουλίου και του κυπριακού λαού και θερμές ευχαριστίες για τη στάση του Λουξεμβούργου και την υποστήριξη που παρείχε μέχρι τώρα και εξακολουθεί να προσφέρει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    [23] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,02  ( 0,47)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    676.816
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    541.563    349,05  ( 1,00)
    FTSE Med 100 **                             6.288,00  (-0,12)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    504.743     99,96  ( 0,87)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     21.272     72,51  ( 0,22)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      4.526     15,58  (-0,13)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      1.385     56,84  (-0,14)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.277     58,08  ( 0,40)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     39.619     20,98  ( 0,91)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      5.332     68,74  ( 0,09)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.118      3,28  (-0,91)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     18.276     10,86  ( 0,37)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,63  (-4,20)
    Ξενοδοχεία                    £      9.215     37,32  ( 0,57)
    Αλλες Εταιρείες               £     39.615     70,98  (-0,22)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [24] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Στο επίπεδο των 83 μονάδων ώθησαν σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) οι τραπεζικοί τίτλοι, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει σε θετικό έδαφος σε όλη τη διάρκεια της συνάντησης. Η αγορά κατέγραψε μικρή άνοδο της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 83,02 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 676 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το 60% του ημερήσιου τζίρου, αξίας 405.000 λιρών.

    [25] (Κ) Πρόεδρος της Βουλής - Πρεσβευτής Ρωσίας

    Ο νέος Πρεσβευτής της Ρωσίας στην Λευκωσία Αντρέι Αλεξέγιεβιτς Νιεστερένγκο δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του στηρίζει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό και τη διεξαγωγή συνομιλιών για εξεύρεση λύσης στο πλαίσιο του διεθνούς οργανισμού.

    Σε δηλώσεις μετά από δίωρη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια εξέφρασε το ενδιαφέρον της χώρας του για περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Κύπρου - Ρωσίας, ενόψει και της πλήρης ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Ρώσος Πρεσβευτής σημείωσε το ψηλό βαθμό εμπιστοσύνης που διέπει τις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας, ο οποίος όπως ανέφερε παρέχει τη δυνατότητα συζήτησης και θετικής κατάληξης σε πολλά θέματα.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Μεσολαβητής

    Η ανάμειξη των ΗΠΑ στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού είναι καλοδεχούμενη «φτάνει να οδηγεί σε βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, που θα στηρίζεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου και στο σχέδιο του Γενικού Γραμματέα», δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [27] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Πρόεδρος ΔΗΣΥ

    Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι έφθασε η ώρα, και αν ήταν δυνατόν πριν από την 1η του Μάη, να βρεθεί μια λύση τέτοια στο Κυπριακό που να συνάδει με τις ευρωπαϊκές αρχές για να μην δημιουργούνται προβλήματα στην λειτουργία της Ευρώπης, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    [28] (Κ) ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Παπανδρέου -Κυπριακό

    Ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό έκανε σήμερα στους συναδέλφους του στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου.

    Στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [29] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό - Ανάν - Ερντογάν.

    Ικανοποίηση εξέφρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα αποτελέσματα της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αννάν με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, όσο αφορά το Κυπριακό, στο Νταβός της Ελβετίας.

    [30] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου

    [31] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Γιούνκερ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε απόψε ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη για συνομιλίες στη βάση του Σχεδίου Ανάν χωρίς όρους ή προϋποθέσεις, με στόχο μια λειτουργική και βιώσιμη λύση ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 26 January 2004 - 18:49:30 UTC