Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ιριλάι - Τουρκία - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Βέλγιο - ΕΕ - ΟΗΕ - Ανάν
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [06] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [07] (Κ) Ερντογάν - Νταβός - Κυπριακό
  • [08] (K) Κατεχόμενα - ''Βουλή'' - Ψευδοκυβέρνηση
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες
  • [10] (Κ) Τσέχοι βουλευτές - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [11] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βερολίνο
  • [12] (Κ) Μπεγλίτης - Τουρκία - ΣΕΑ - Κύπρος
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΣΕΑ - Κυπριακό
  • [14] (Κ) Χριστόφιας - Σύσκεψη - ΣΕΑ - Ταλάτ
  • [15] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Προεδρικό - Σύσκεψη
  • [16] (Κ) Ελβετία - Νταβός - Ερντογάν - Πρόεδρος Ελβετίας
  • [17] (Κ) Νταβός - Ερντογάν - Ανάν - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ιριλάι - Τουρκία - Κυπριακό

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν "την υποστήριξη της Τουρκίας στην επανάληψη της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό", δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, χαρακτηρίζοντας σημαντική την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) για το Κυπριακό.

    [02] (Κ) Βέλγιο - ΕΕ - ΟΗΕ - Ανάν

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες από την προσεχή Τετάρτη μέχρι και την Παρασκευή για να

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας να ζητήσει χθες την επανέναρξη συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για λύση του προβλήματος είναι το θέμα που κυριαρχεί στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων.

    Η συνάντηση Παπανδρέου - Φίσερ για το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, η σημερινή συνάντηση των κομμάτων της συγκυβέρνησης στο Προεδρικό για θέματα συντονισμού, η επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, οι ζημιές από την κακοκαιρία που πλήττει την Κύπρο, οι αιτήσεις Ελλαδιτών πτυχιούχων για διορισμό τους σε κυπριακά σχολεία μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε προχθές αεροπλάνο της πτήσης Βερολίνο - Πάφος είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα της, υπό τον τίτλο ''Ζητούν από τον Ανάν σύγκληση συνομιλιών'', ότι η Τουρκία ζήτησε χθες και επισήμως την επανέναρξη των συνομιλιών υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για συζήτηση του σχεδίου Ανάν. Η απόφαση λήφθηκε μετά από τετράωρη περίπου συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και, σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα την καταθέσει σήμερα ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ και ότι, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Παπανδρέου, η επίλυση του Κυπριακού οδηγείται σε λύση - πακέτο με την παροχή στην Τουρκία ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    ''Η Μάχη'', με τον τίτλο ''Τρόμος στους αιθέρες'', γράφει στο κύριο θέμα ότι οι επιβάτες πτήσης της ''Μπερλίν Εαρ'', οι οποίοι ταξίδευαν την Πέμπτη το βράδυ από το Βερολίνο προς την Πάφο, έζησαν εφιαλτικές στιγμές όταν το αεροπλάνο στο οποίο επέβαιναν βρέθηκε στη δίνη σφοδρής ανεμοθύελλας πλησίον των ακτών της Κύπρου, με αποτέλεσμα να δυσκολευθεί να προσεγγίσει το αεροδρόμιο Πάφου, στο οποίο προσγειώθηκε τελικά με μεγάλη καθυστέρηση. Αλλη είδηση είναι η συνάντηση που θα έχουν σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο τα κόμματα της συγκυβέρνησης για να εξετάσουν τα προβλήματα που προέκυψαν κατά τις τελευταίες ημέρες με συγκεκριμένες αποφάσεις της κυβέρνησης όπως είναι το θέμα των αυξήσεων στα καύσιμα και για να βρεθούν τρόποι καλύτερου συντονισμού.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Φύλλο πορείας οι 'πραγματικότητες' '', γράφει πως η τουρκική κυβέρνηση Ερντογάν και οι στρατηγοί αποφάσισαν χθες να στηρίξουν λύση δύο χωριστών κρατών στην Κύπρο με βάση τις ''πραγματικότητες'' και με ''σημείο αναφοράς'' το σχέδιο Ανάν, υποβαθμίζοντας παράλληλα το πλαίσιο λύσης που εισηγείται ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Σε άλλο θέμα γράφει πως αναμένεται να πλήξει την Κύπρο νέο κύμα κακοκαιρίας κατά επόμενο διήμερο, ενώ οι πληγές από τα προχθεσινά καιρικά φαινόμενα παραμένουν ανοικτές και η καταγραφή των ζημιών συνεχίζεται.

    ''Η Σημερινή'', με τον τίτλο ''Οι Τούρκοι το χαβά τους'', γράφει στο κύριο θέμα ότι το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας σφράγισε χθες με την απόφασή του την πάγια πολιτική της χώρας επί του Κυπριακού και ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ερντογάν θα μεταβιβάσει σήμερα προσωπικώς στον ΓΓ του ΟΗΕ στο Νταβός την απόφαση αυτή για επανέναρξη των συνομιλιών με σημείο αναφοράς το σχέδιο Ανάν και στη βάση των λεγόμενων πραγματικοτήτων. Αλλη είδηση είναι ότι Ελλαδίτες πτυχιούχοι ιταλικής φιλολογίας αποτάθηκαν στην Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας ζητώντας να διοριστούν σε κυπριακά σχολεία μετά την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', κάτω από τον τίτλο ''Εντονο άρωμα στρατιωτικών'', γράφει στο κύριο θέμα πως η Αγκυρα υποβαθμίζει το σχέδιο Ανάν και εμμένει σε λύση του Κυπριακού στη βάση των ''πραγματικοτήτων'' και ότι το πανίσχυρο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας επιμένει στην πάγια πολιτική του πολιτικο-στρατιωτικού κατεστημένου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες ότι οι όποιες κινήσεις στο Κυπριακό θα γίνουν κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2004. Αλλού γράφει ότι διανομείς υγραερίου και υπεραγορές διεκδικούν αύξηση της προμήθειας που παίρνουν από τη λιανική πώληση φιαλών υγραερίου και ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Διανομέων προειδοποιεί για μη διάθεση των φιαλών αυτών από την προσεχή Τετάρτη, εάν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Οι στρατηγοί επιβλήθηκαν'', ότι η Αγκυρα, με τη χθεσινή απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας επιμένει σε λύση του Κυπριακού με βάση τις λεγόμενες πραγματικότητες και θεωρεί το σχέδιο Ανάν απλά ως ''σημείο αναφοράς'' και ότι πολιτικοί κύκλοι, σχολιάζοντας τις θέσεις αυτές, αναφέρουν ότι στόχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας είναι ''να σκοτώσει'' το σχέδιο. Αλλη είδηση είναι η επιστολή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, με την οποία εκφράζει την ανησυχία του για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Κυπριακό.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με τον τίτλο ''Η Τουρκία επιθυμεί γρήγορη λύση'', γράφει στο κύριο θέμα της πως οι πολιτικοί και στρατιωτικοί ηγέτες της Τουρκίας έριξαν χθες βράδυ το βάρος τους υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών για διευθέτηση του Κυπριακού που βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό σε τέλμα και ότι, σύμφωνα με δηλώσεις τους, στόχος τους είναι η ταχεία κατάληξη σε συμφωνία. Σε άλλο θέμα γράφει για τα τεράστια κύματα που εμφανίστηκαν στην ακτή της Πάφου χθες προσελκύοντας τουρίστες που έσπευσαν να παρακολουθήσουν από κοντά και να φωτογραφίσουν το φαινόμενο. Τα κύματα αυτά όμως, αναφέρει η εφημερίδα, προκάλεσαν και μεγάλες ζημιές στους ψαράδες της περιοχής και στις βάρκες τους.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ιριλάι - Τουρκία - Κυπριακό ----------------------------------------------- Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν ''την υποστήριξη της Τουρκίας στην επανάληψη της αποστολής καλών υπηρεσιών του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό'', δήλωσε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, χαρακτηρίζοντας σημαντική την απόφαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) για το Κυπριακό.

    Ερωτηθείς, κατά τη χθεσινή ενημέρωση Τύπου για την απόφαση του ΣΕΑ και εάν οι ΗΠΑ προτίθενται να παρέμβουν για να αρθούν οι εκατέρωθεν επιφυλάξεις, ο κ. Ιριλάι κάλεσε τα εμπλεκόμενα μέρη, το συντομότερο δυνατό, να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις επί του σχεδίου Ανάν και να συμφωνήσουν για την ολοκλήρωσή τους και την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων μέχρι μια συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία.

    ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνομιλίες ------------------------------ Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε χθες πως βρίσκεται στα χέρια των μερών που εμπλέκονται στο Κυπριακό και θα αναμένει να δει πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

    Σε ερώτηση, καθ' οδό προς τη συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας, πότε αναμένει μια διέξοδο στο Κυπριακό, ο κ. Ανάν είπε: ''Νομίζω η 'διέξοδος' είναι μεγάλη λέξη''.

    ''Βασικά, πιστεύω ότι αυτό που ρωτάτε είναι το πότε αναμένεται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών. Νομίζω είμαι στα χέρια τους και θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα'', πρόσθεσε.

    ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Συνέντευξη - ''Stuttgarter Nachrichten'' ----------------------------------------------------------- Αισιόδοξος όσον αφορά την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, εμφανίζεται ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε συνέντευξή του, που δημοσιεύτηκε χθες η γερμανική εφημερίδα ''Stuttgarter Nachrichten''.

    ''Πέρυσι δεν καταφέραμε να γεφυρώσουμε τις διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές. Στο σημείο εκείνο αποτύχαμε. Τώρα όμως ακούω και από τις δύο πλευρές αισιόδοξα μηνύματα'', δήλωσε ο κ. Ανάν.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος, ως ΓΓ του ΟΗΕ, είναι πρόθυμος να αναλάβει το ρόλο του, ''υπό την προϋπόθεση, ότι θα υπάρχει μια γνήσια επιθυμία για συμφωνία επί του Κυπριακού''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Ιακώβου - Δουβλίνο

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχε προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας και Προεδρεύοντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Μπέρτι Αχερν κατά την οποίαν ο κ. Αχερν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για θέματα που αφορούν τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και ενημερώθηκε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Στο μεταξύ, στην Ιρλανδία μεταβαίνει αρχές Φεβρουαρίου για επαφές ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος στις 2 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί στο Δουβλίνο με τον Ιρλανδό ομόλογό του Μπράιαν Κόουεν.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η τηλεφωνική συνδιάλεξη Παπαδόπουλου-Αχερν έγινε στο πλαίσιο της διαβούλευσης της ιρλανδικής προεδρίας με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τις προσχωρούσες χώρες, για θέματα της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    Μετά την ενημέρωση που έτυχε από τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέθεσε τις απόψεις της Κύπρου αναφορικά με τη συνέχιση των προσπαθειών για εξεύρεση των αναγκαίων συμβιβαστικών λύσεων στα εκκρεμούντα ζητήματα της Διακυβερνητικής.

    Με την ευκαιρία της επικοινωνίας τους, ο κ. Αχερν ζήτησε από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε εκτενώς τον Ιρλανδό Πρωθυπουργό για την παρούσα συγκυρία στο Κυπριακό καθώς και για τις θέσεις και εκτιμήσεις της πλευράς μας.

    Σημίτης - Κυπριακό ----------------- Κορυφώνεται σήμερα και ως το τέλος του 2004 η προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης σε ομιλία του χθες στη Λάρισα.

    Αναφερόμενος στα επιτεύγματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ από το 2000 και μετά, ο κ. Σημίτης είπε ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις ''έγιναν πλέον ευρωτουρκικές, ενώ η Κύπρος έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και κορυφώνεται σήμερα και ως το τέλος του 2004 η προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού''.

    Καραμανλής - Ανάν - Κυπριακό ---------------------------- Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής επικοινώνησε χθες τηλεφωνικώς με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο οποίος βρίσκεται στο Νταβός, και τον ενημέρωσε σχετικά με το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο και τις επαφές που είχε με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και τις έως τώρα επαφές του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφέρει ανακοίνωση της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής, συνεχίζει η ανακοίνωση, επιβεβαίωσε στο ΓΓ των ΗΕ τη βούληση του πολιτικού κόσμου στην Ελλάδα και την Κύπρο για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών, του κοινοτικού κεκτημένου και των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.

    Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Επίσημη επίσκεψη - Πρόγραμμα --------------------------------------------------------- Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 25 - 27 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνοδευόμενος από την αναπληρωτή Πρωθυπουργό και Υπουργό Εξωτερικών Υποθέσεων και Εξωτερικού Εμπορίου Λίντι Πόλφερ και άλλους αξιωματούχους.

    Κατά την παραμονή του στο νησί ο κ. Γιούνκερ, επικεφαλής αντιπροσωπείας θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ενώ στο πρόγραμμα του περιλαμβάνεται και επίσκεψη στην παλιά Λευκωσία και στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός με τη συνοδεία του Δήμαρχου Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα.

    Φερχόιγκεν - Αρθρο - Κυπριακό ----------------------------- Τώρα είναι η ώρα για δράση στο Κυπριακό, δήλωσε ο Επίτροπος για την Διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν, σημειώνοντας ότι το στάτους κβο θα είναι ζημιογόνο για όλους ενώ η λύση θα είναι μια νίκη για όλους.

    Σε άρθρο του στην Financial Times με τίτλο «Τελική ευκαιρία για γεφύρωση της διαίρεσης στην Κύπρο», ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι είναι πεπεισμένος ότι υπάρχει τώρα ένα παράθυρο ευκαιρίας για να υπάρξει λύση πριν από τη διεύρυνση γιατί τα σημάδια είναι ενθαρρυντικά.

    Ο κ. Φερχόιγκεν διερωτήθηκε «δεν θα είναι παράξενο να υπάρχουν ειρηνευτές των Ηνωμένων Εθνών σε μια διευρυμένη ΕΕ, όπου ένα εντασσόμενο μέλος είναι διαιρεμένο από συρματοπλέγματα και ναρκοπέδια;»

    Υπενθυμίζοντας ότι την 1η Μαΐου η ΕΕ θα υποστεί τη μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της, τραβώντας μια τελική γραμμή στον ψυχρό πόλεμο, το μίσος και τη διαίρεση που διχοτομούσαν την Ευρώπη, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι ένα σημαντικό θέμα το οποίο πρέπει να επιλυθεί, αν πρόκειται αυτό το ιστορικό κεφάλαιο (ψυχρός πόλεμος) να κλείσει οριστικά, είναι το Κυπριακό.

    Ανέφερε ότι είναι πεπεισμένος πως «υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για λύση πριν από τη διεύρυνση», σημειώνοντας ότι τα «σημάδια είναι ενθαρρυντικά» και υπενθύμισε ότι μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης στην Αθήνα τον περασμένο Απρίλιο επιτράπηκε στους Κύπριους από τις δύο πλευρές να περάσουν τη διχοτομική γραμμή για πρώτη φορά σε 30 σχεδόν χρόνια, κάτι το οποίο έγινε ρουτίνα για τις δύο κοινότητες χωρίς οποιοδήποτε επεισόδιο.

    ΣΕΑ - Κυπριακό - Ανακοίνωση --------------------------- Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, που συνήλθε σε τετράωρη συνεδρία χθες, αποφάσισε ότι θα ήταν χρήσιμο να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας ότι το σχέδιο Ανάν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς.

    ''Οπως ανακοινώνεται στο κοινό, η Τουρκία συνεχίζει να στηρίζει την αποστολή καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Η Τουρκία, παίρνοντας το σχέδιο Ανάν ως σημείο αναφοράς, επαναλαμβάνει την πολιτική της αποφασιστικότητα για ταχεία προσέγγιση μέσω διαπραγματεύσεων για λύση βασισμένη στις πραγματικότητες στο νησί'', σύμφωνα με ανακοίνωση του Συμβουλίου.

    Προσθέτει ότι ''από αυτό το σημείο, αποφασίζεται ότι με την προσέγγιση καλής θέλησης και τις εποικοδομητικές απόψεις της τουρκικής κυβέρνησης, και σε στενή διαβούλευση και συνεργασία'' με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την ψευδοκυβέρνηση, ''η επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας και η ανάληψη του θέματος με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ θα είναι χρήσιμη''.

    Υπουργός Οικονομικών - ΚΣ ΕΔΕΚ - Καύσιμα ---------------------------------------- Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε πως από τις τελευταίες αυξήσεις των καυσίμων δεν θα εισπραχθούν χρήματα από το κράτος και επομένως οποιεσδήποτε χορηγίες θα πρέπει να βγουν από το ταμείο του κράτους και να καλυφθούν με τα χρήματα του Κύπριου φορολογούμενου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΚΣ ΕΔΕΚ σχετικά με τα προβλήματα της οικονομίας, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως από χθες το Υπουργείο Οικονομικών μελετά το θέμα της περαιτέρω ενίσχυσης των καταναλωτών πετρελαίου θέρμανσης στις ορεινές περιοχές.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στην Κυπερούντα, κατά την οποία αποφασίστηκε από τις ορεινές κοινότητες να δοθεί προθεσμία στην Κυβέρνηση μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη για ικανοποίηση του αιτήματός τους για κρατική επιχορήγηση του πετρελαίου θέρμανσης, ο κ. Κυπριανού είπε πως ''είναι λογικό ότι θα χρειαστεί μελέτη και προσοχή, με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό μπορεί να γίνει αυτή η ενίσχυση''.

    Αναφερόμενος στο θέμα των επιχορηγήσεων προς άλλες ομάδες που είναι ήδη καταγραμμένες (συνταξιούχοι και λήπτες δημοσίων βοηθημάτων'', ο Υπουργός Οικονομικών είπε πως θα αρχίσει πολύ σύντομα η αποστολή των χορηγιών.

    Αντίθετα, με την περίπτωση της κρατικής χορηγίας στις ορεινές περιοχές, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ''θα υπάρξει μια πιο περίπλοκη διαδικασία, γιατί δεν υπάρχει κάπου καταγραμμένος αυτό ο κατάλογος''.

    ''Αρα'', πρόσθεσε, ''από πρακτική πλευρά αυτές οι προθεσμίες που μπαίνουνε δεν είναι πρακτικές''.

    Αναφορικά με την προθεσμία που δόθηκε στην Κυβέρνηση για καταβολή της επιχορήγησης μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, ο Υπουργός Οικονομικών δήλωσε πως ''το κράτος δεν παίρνει αποφάσεις κάτω από απειλές, εκβιασμούς ή τελεσίγραφα''.

    Ανέφερε, ωστόσο, πως ''η Κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει επανειλημμένα ότι έχει κοινωνική πολιτική, ότι ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο και ότι δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία σε ομάδες πληθυσμού που έχουν ιδιαίτερα προβλήματα, νοουμένου ότι τα αιτήματα θα υποβάλλονται με τεκμηριωμένα επιχειρήματα''.

    ΕΕ - Εκπαιδευτικό υλικό - Ενημέρωση ----------------------------------- Η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο σε συνεργασία με το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχει ετοιμάσει, στην ελληνική γλώσσα, πακέτο με εκπαιδευτικό υλικό για την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα δημοτικά σχολεία της Κύπρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της αντιπροσωπείας, ο επικεφαλής της πρέσβης Αντριαν Βαν ντε Μιρ δήλωσε ότι οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στο πακέτο για τα δημοτικά σχολεία αποτελούν μια πηγή πληροφοριών για τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές και τις οικογένειές τους για την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αποτελούν το πρώτο βήμα για την περαιτέρω ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον τρόπο εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τα χαρακτηριστικά της ευρωπαϊκής οικογένειας.

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης εξέφρασε τη μεγάλη εκτίμηση που η Kυπριακή Δημοκρατία τρέφει προς το έργο που επιτελεί η αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο και προσωπικά ο επικεφαλής της.

    Επεσήμανε επίσης τη σημασία που έχει ο ευρύτερος χώρος της παιδείας στην ομαλή ένταξη της κυπριακής κοινωνίας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.

    Λεμεσός - Υπουργός Συγκοινωνιών - Σύσκεψη - Κακοκαιρία ------------------------------------------------------ Σύσκεψη στο Δημοτικό Μέγαρο Λεμεσού υπό την προεδρία του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία και με τη συμμετοχή όλων των αρμόδιων φορέων, πραγματοποιήθηκε χθες, σε μια προσπάθεια αξιολόγησης της κατάστασης που δημιουργήθηκε από τη χθεσινή ανεμοθύελλα και συντονισμού των υπηρεσιών για την όσο το δυνατό καλύτερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν.

    Σε δηλώσεις ο Υπουργός Συγκοινωνιών κάλεσε το κοινό να είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και να χειρίζεται με φειδώ τις τηλεφωνικές κλήσεις προς τις υπηρεσίες, να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις στους δρόμους και τις υπερβολικές κλήσεις στη σταθερή και κινητή τηλεφωνία.

    Παράλληλα συνεχάρη όλες τις υπηρεσίες για τον άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τα προβλήματα που δημιούργησε η χθεσινή ανεμοθύελλα, κατά την διάρκεια της οποίας δεκάδες δέντρα σε όλη την πόλη και επαρχία Λεμεσού απεκόπησαν, στέγες και ντεπόζιτα υποχώρησαν και τζάμια και προθήκες καταστημάτων έσπασαν.

    Ο κ. Καζαμίας είπε πως όλες οι υπηρεσίες παραμένουν σε κινητοποίηση καθώς το κύμα κακοκαιρίας συνεχίζεται αν και όχι, όπως είπε, στην ίδια κλίμακα που ήταν χθες.

    Στο μεταξύ λόγω της θαλασσοταραχής παρέμεινε κλειστό κατά την διάρκεια της νύχτας τμήμα του παραλιακού δρόμου, το οποίο το πρωί παραδόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

    Ευρωπαϊκό Κύπελλο Καλαθόσφαιρας - Κεραυνός - Φάιναλ Φορ ------------------------------------------------------ Ο Κεραυνός Στροβόλου νίκησε χθες βράδυ εκτός έδρας την West Petrom Arad Ρουμανίας, με 75 59, στο δεύτερο μεταξύ τους αγώνα και προκρίθηκε στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου ΦΙΜΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια.

    Στον πρώτο αγώνα, που έγινε την περασμένη Δευτέρα στο Στρόβολο, ο Κεραυνός είχε επικρατήσει με 84 70.

    Καλαθόσφαιρα - Κύπελλο Ευρώπης ------------------------------ Ο Κεραυνός κέρδισε χθες βράδυ σε εκτός έδρας αγώνα, την Ρουμανική Ουέστ Πέτρομ Αράντ με 75 59 σε αγώνα για το φάιναλ φορ του Κυπέλλου Ευρώπης Νότιας Περιφέρειας και πήρε την πρόκριση.

    Για την ίδια διοργάνωση ο ΑΠΕΟΛ έχασε με 77-81 σε αγώνα που διεξήχθη στα Σκόπια από την Ραμποντίσκι και αποκλείσθηκε.

    Ο Απόλλωνας που έχασε από την τουρκική Τούμποργκ Πίλσενερ με 71-84 στη Λεμεσό έχασε επίσης το εισιτήριο για τους τέσσερις της διοργάνωσης.

    Τέλος σε αγώνα για το Κύπελλο Καλαθόσφαιρας Ανδρών η ΕΝΑΔ κέρδισε τον Αστέρα με 101-74 και εξασφάλισε τη συμμετοχή της στο φάιναλ φόρ του Κυπέλλου Καλαθόσφαιρας.

    Πετόσφαιρα Ανδρών - Πρωτάθλημα - 14η αγωνιστική ----------------------------------------------- Παφιακός και Νέα Σαλαμίνα κέρδισαν τις χθεσινοβραδινές αναμετρήσεις για τη 14η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών. Ο Παφιακός κατέβαλε στην έδρα του τον ΑΠΟΕΛ με 3-1 σετ. Η Νέα Σαλαμίνα νίκησε εκτός έδρας με 3-0 σετ την Ομόνοια.

    Για την ίδια αγωνιστική ο Διόνυσος κατέβαλε με 3-1 σετ την Ανόρθωση, ενώ η Αναγέννηση Δερύνειας επικράτησε της Ολυμπιάδας Νεάπολης με 3-0 σετ.

    Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - 3η Αγωνιστική ------------------------------------ Οι αγώνες Αθλητικής Ενωσης Πάφου Απόλλωνα και Ενωσης Νέων Παραλιμνίου ΑΠΟΕΛ δεσπόζουν των σημερινών αναμετρήσεων για την 3η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Κυπέλλου Κύπρου.

    Οι δύο αγώνες θα αρχίσουν στις 7.00 το βράδυ. Στις 2.30 το απόγευμα θα βρεθούν αντιμέτωποι, η Ομόνοια με τον ΑΣΙΛ Λύσης, η ΑΕΛ με την Αναγέννηση Δερύνειας, η Νέα Σαλαμίνα και η Ανόρθωση και η ΑΛΚΗ με τον Εθνικό Αχνας.

    Αύριο στις 2.30, ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί την ΑΕΚ και ο Ερμής Αραδίππου τον Ονήσιλο.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση --------------------------- Η άνοδος του αγοραστικού ενδιαφέροντος, στη χθεσινή συνάντηση, στο ένα εκατομμύριο λίρες δεν κατέστη δυνατό να βοηθήσει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, το οποίο υπαναχώρησε στο επίπεδο των 82 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,5%, κλείνοντας στις 82,63 μονάδες.

    Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο ένα εκατομμύριο λίρες, ως αποτέλεσμα τόσο του αγοραστικού ενδιαφέροντος που υπήρξε για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου όσο και των προσυμφωνημένων συναλλαγών που σημειώθηκαν για την εταιρεία Jupiter Portofolio Investments.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [06] (Κ) Πρωθυπουργός Λουξεμβούργου - Επίσκεψη στην Κύπρο

    [07] (Κ) Ερντογάν - Νταβός - Κυπριακό

    Η ανεκτικότητα που θα επιδειχθεί από το ψευδοκράτος θα είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που θα δείξει η ε/κ πλευρά στις συνομιλίες, δήλωσε σήμερα κατά την άφιξή του στο Νταβός ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την προγραμματισμένη, το απόγευμα, συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν είπε πως ''υπάρχει

    [08] (K) Κατεχόμενα - ''Βουλή'' - Ψευδοκυβέρνηση

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες

    [10] (Κ) Τσέχοι βουλευτές - Επίσκεψη στην Κύπρο

    [11] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Βερολίνο

    Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού αναχωρεί αύριο για το Βερολίνο όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη.

    [12] (Κ) Μπεγλίτης - Τουρκία - ΣΕΑ - Κύπρος

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΣΕΑ - Κυπριακό

    [14] (Κ) Χριστόφιας - Σύσκεψη - ΣΕΑ - Ταλάτ

    [15] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Προεδρικό - Σύσκεψη

    [16] (Κ) Ελβετία - Νταβός - Ερντογάν - Πρόεδρος Ελβετίας

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελβετίας Τζόζεφ Ντέις στην ελβετική πόλη Νταβός, όπου πραγματοποιείται από την περασμένη Τετάρτη το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

    [17] (Κ) Νταβός - Ερντογάν - Ανάν - Κυπριακό

    Το διορισμό διαμεσολαβητή στο Κυπριακό τον οποίο να εμπιστεύονται και οι δύο πλευρές ζήτησε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με τον οποίο είχε ιδιαίτερη συνάντηση στο Νταβός της Ελβετίας στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται εκεί από την περασμένη Τετάρτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 24 January 2004 - 18:49:18 UTC