Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 04-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ευρωβουλή - Πόος - Σχέδιο Εκθεσης - Κύπρος
  • [02] (Κ) Ομογένεια - Λευκός Οίκος - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Φίσερ - Κυπριακό - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας
  • [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση ΓΓ του ΟΗΕ
  • [08] (K) EE - Aπασχόληση - Κύπρος
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) ΚΣΣΕ - Εορσί - Κυπριακό
  • [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Παπανδρέου - Μπλερ - Συνάντηση
  • [13] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό - Φίσερ
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [15] (Κ) Τουρκία - Επίσκεψη Φίσερ - Γερμανία - Αντιδράσεις
  • [16] (Κ) ΕΘΝΟΠΑΔ - Φυλακές - Υπερπληθυσμός - Προβλήματα
  • [17] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βαν ντερ Μιρ - Αγρότες - Πατατοκαλλιεργητές
  • [18] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - Ελλάδας - Κυπριακό
  • [19] (Κ) Ολομέλεια - ΕΕ - Εναρμονιστικά νομοθετήματα

  • [01] (Κ) Ευρωβουλή - Πόος - Σχέδιο Εκθεσης - Κύπρος

    Η απουσία συμφωνίας στο Κυπριακό θα μπορούσε να αποτελέσει μείζον εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αναφέρει στο σχέδιο της έκθεσής του για την Κύπρο, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λουξεμβούργιος Ευρωβουλευτής Ζακ Πόος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τουρκικές αρχές κατανοούν τη σημασία του προβλήματος.

    [02] (Κ) Ομογένεια - Λευκός Οίκος - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό

    Συναντήσεις, με δική τους πρωτοβουλία, στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν χθες ηγετικά στελέχη της ομογένειας με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Γερμανία ότι οι καλές του υπηρεσίες στο Κυπριακό είναι διαθέσιμες εάν τα μέρη δείξουν ετοιμότητα να λύσουν τις διαφορές τους, οι εξελίξεις που αναμένονται σε σχέση με τη επανέναρξη των συνομιλιών, ενόψει και της αυριανής σύσκεψης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, η 15νθήμερη προθεσμία που έδωσαν οι πατατοπαραγωγοί στην κυβέρνηση για να εξετάσει τα αιτήματά τους και η ολοκλήρωση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου της έκθεσης των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών για το Χρηματιστήριο την περίοδο 1999-2000, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εφταήμερο κρίσιμων αποφάσεων'' γράφει ότι η Αγκυρα εισέρχεται σε μια περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται η πιο δύσκολη και η πιο στριμωγμένη των τελευταίων εποχών όσον αφορά το Κυπριακό, γεγονός που αποδεικνύεται και από την αυριανή συνεδρία του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας, με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο σε σχέση με τη στρατηγική και τους χειρισμούς στο Κυπριακό.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''15νθήμερη προθεσμία για το σχέδιο'' και γράφει ότι σε ψεσινή τους σύσκεψη οι πατατοπαραγωγοί και οι αγροτικές οργανώσεις, που δεν θεωρούν ικανοποιητικό το σχέδιο της κυβέρνησης για στήριξη της πατατοκαλλιέργειας, δίνουν 15νθήμερη προθεσμία για ικανοποίηση των αιτημάτων τους. Αλλού αναφέρεται στην επίσκεψη που πραγματοποίησε στο μικτό χωριό Πύλα, προτού αναχωρήσει από την Κύπρο, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε ότι το μικτό χωριό δίνει το καλό παράδειγμα συμβίωσης σε μια επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καμπάνα Χριστόφια προς Υπουργό'' ότι σε μια κίνηση με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας ''τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια'' του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρου Θεοδώρου, επικρίνοντας τον δημοσίως για τις δηλώσεις του για τους ασύλληπτους εμπόρους ναρκωτικών, αλλά και για τα προβλήματα εντός της Αστυνομίας. Αλλού προβάλει δηλώσεις του Γερμανού ΥΠΕΞ Γιόσκα Φίσερ σε τουρκική εφημερίδα ότι η ΕΕ θα πρέπει να δεχθεί την Τουρκία ως πλήρες μέλος της για να ενισχύσει την ασφάλειά της στον 21ο αιώνα.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Τελεσίγραφο από αγρότες'' και αναφέρεται στη χθεσινή σύσκεψη πατατοπαραγωγών και σιτοπαραγωγών, οι οποίοι αποφάσισαν να δώσουν ''υπόμνημα - τελεσίγραφο'' 15 ημερών στην κυβέρνηση, προκειμένου να ικανοποιήσει τα αιτήματα που έθεσαν. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση έδωσε τελεσίγραφο μέχρι την 1η Ιουλίου για την αποπεράτωση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας δήλωσε ότι αν το Νοσοκομείο δεν παραδοθεί στην ημερομηνία αυτή, η κατασκευάστρια εταιρεία θα πληρώνει πρόστιμο 15.000 λιρών ημερησίως.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σπεύδουν όλοι στην Τουρκία'' γράφει ότι με επίκεντρο τις διεργασίες στην Αγκυρα, ΗΠΑ και ΕΕ αναπτύσσουν έντονο παρασκήνιο με στόχο την επανάληψη των συνομιλιών και λύση του Κυπριακού μέχρι την 1η Μαϊου 2004. Αλλού γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης αναμένεται να καλέσει στο Στρασβούργο τον ψευδοπρωθυπουργό Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μετά τις 28 Ιανουαρίου, οπόταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αν Ανάν'' γράφει ότι έτοιμος να επαναρχίσει συνομιλίες για το Κυπριακό, εάν οι δύο πλευρές δείξουν ετοιμότητα για να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές, δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, λίγες μόνο ημέρες πριν από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Σε άλλη είδηση προβάλλει δήλωση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια ότι η ε/κ πλευρά είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες για το Κυπριακό, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία δεν είναι πότε θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες, αλλά το περιεχόμενό τους.

    [05] (Κ) Φίσερ - Κυπριακό - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ υποσχέθηκε πως η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πνεύματος και των αρχών των ΗΕ.

    [06] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό - Καλές υπηρεσίες -------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει θέσει τις καλές του υπηρεσίες στη διάθεση των εμπλεκομένων στο Κυπριακό μερών για επανέναρξη των συνομιλιών και επίλυση του προβλήματος και αναμένει οι πλευρές να επιδείξουν ετοιμότητα και βούληση να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με το Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, ο κ. Ανάν είπε ότι συζήτησαν το Κυπριακό και ''το θέμα της επανένωσης του νησιού''.

    ''Κατέστησα σαφές στον καλό μου φίλο τον ΥΠΕΞ ότι οι καλές μου υπηρεσίες είναι ακόμα διαθέσιμες, δεδομένου ότι τα μέρη θα δείξουν την ετοιμότητα και τη βούλησή τους να προχωρήσουν προς τα εμπρός και να διευθετήσουν τις διαφορές τους'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''είχαμε κάνει προτάσεις στις πλευρές πέρσι'' και ότι ''εκείνη η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι και λαμβάνω ενδείξεις από όλους τους ενδιαφερόμενους ότι ίσως να επιθυμούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο στάδιο όπου θα εμπλεκόμουν''.

    ''Εχω ακούσει από τη μία πλευρά και αναμένω να δω τι θα ακούσω από τις άλλες, και θα έχω την ευκαιρία επίσης να συζητήσω το θέμα με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν κατά τις επόμενες μέρες'', κατέληξε ο κ. Ανάν.

    Η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ έχει ως ακολούθως:

    ''Πράγματι συζητήσαμε το Κυπριακό. Συζητήσαμε το θέμα της επανένωσης του νησιού. Κατέστησα σαφές στον καλό μου φίλο τον Υπουργό Εξωτερικών ότι οι καλές μου υπηρεσίες είναι ακόμα διαθέσιμες, δεδομένου ότι τα μέρη θα δείξουν την ετοιμότητα και τη βούλησή τους να προχωρήσουν προς τα εμπρός και να διευθετήσουν τις διαφορές τους. Οπως γνωρίζετε, είχαμε κάνει προτάσεις στις πλευρές πέρσι. Εκείνη η πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι και λαμβάνω ενδείξεις από όλους τους ενδιαφερόμενους ότι ίσως να επιθυμούν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά δεν έχουμε φθάσει ακόμη στο στάδιο όπου θα εμπλεκόμουν εγώ. Εχω ακούσει από το ένα από τα μέρη και αναμένω να δω τι θα ακούσω από τα άλλα και θα έχω την ευκαιρία επίσης να συζητήσω το θέμα με τον Πρωθυπουργό Ερντογάν κατά τις επόμενες μέρες''.

    Γιώργος Παπανδρέου - Λονδίνο - Βερολίνο --------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου συναντάται σήμερα στις 1.30 (ώρα Κύπρου) με το Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Στη συνέχεια θα φιλοξενηθεί σε γεύμα εργασίας από το Βρετανό ομόλογό του Τζάκ Στρο, στην επίσημη κατοικία του.

    Στις 3.30 ώρα Κύπρου οι δύο Υπουργοί θα δεχθούν τους δημοσιογράφους σε αίθουσα του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Κατά τις δύο συναντήσεις, το Κυπριακό, οι ελληνοβρετανικές σχέσεις και θέματα Ευρώπης θα είναι στο επίκεντρο της ημερήσιας διάταξης.

    Μετά το Λονδίνο ο κ. Παπανδρέου θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με το Γερμανό ομόλογό του Γιόσκα Φίσερ, ο οποίος επιστρέφει στη Γερμανία ύστερα από επίσκεψη στην Τουρκία. Φίσερ - Τουρκία --------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ υποσχέθηκε πως η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού μέσα στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πνεύματος και των αρχών των ΗΕ.

    Ο κ. Φίσερ είπε επίσης πως η χώρα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει την πορεία της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ.

    Σε κοινή συνέντευξη Τύπου χθες στην Αγκυρα με τον Τούρκο ομόλογό του Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο κ. Φίσερ εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσκεψή του στην Τουρκία και είπε πως υπάρχει μια στενή φιλία μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας.

    Είπε επίσης πως ο Γερμανός Καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ θα επισκεφθεί σύντομα την Τουρκία και υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης αυτής.

    Ο κ. Φίσερ είπε πως η επίσκεψη του ιδίου στην Τουρκία γίνεται για προετοιμασία της επίσκεψης του κ. Σρέντερ.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'' οι κύριοι Φίσερ και Γκιουλ συζήτησαν τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ και αξιολόγησαν τις προσπάθειες της Τουρκίας για συμμόρφωση με τα κριτήρια της Κοπεγχάγης. Ακόμη συζήτησαν περιφερειακά θέματα που αφορούν τις δυο χώρες.

    Ο κ. Φίσερ ανέφερε επίσης πως παρόλο που η Τουρκία έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, πρέπει ακόμη να σημειώσει στην πράξη και άλλη πρόοδο και υπέδειξε τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Κυπριακό ως παραδείγματα στα οποία πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις.

    Υπογράμμισε επίσης πως η συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Τουρκίας θα είναι σημαντική τις επόμενες ημέρες.

    Σημείωσε το γεγονός πως πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία είχε την ευκαιρία να συναντήσει το ΓΓ του ΟΗΕ και να συζητήσει μαζί του το Κυπριακό.

    Ευρωβουλή - Πόος - Σχέδιο Εκθεσης - Κύπρος -------------------------------------------------- Η απουσία συμφωνίας στο Κυπριακό θα μπορούσε να αποτελέσει μείζον εμπόδιο στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, αναφέρει στο σχέδιο της έκθεσής του για την Κύπρο, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Λουξεμβούργιος Ευρωβουλευτής Ζακ Πόος, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι τουρκικές αρχές κατανοούν τη σημασία του προβλήματος.

    Ο κ. Πόος παρουσίασε χθες στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα βασικά σημεία της έκθεσής του για την προετοιμασία προσχώρησης της Κύπρου. Η έκθεση, που είναι πολύ πιθανό να υποστεί τροποποιήσεις στην εν λόγω Επιτροπή και στην Ολομέλεια του Σώματος, συνοδεύεται από πρόταση ψηφίσματος.

    Ανάλογες εκθέσεις προετοιμάζονται για όλες τις προσχωρούσες χώρες με γενικό εισηγητή τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Γερμανό Χριστιανοδημοκράτη Ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ. Με τις εκθέσεις αυτές η Ευρωβουλή θα τοποθετηθεί επί της αξιολόγησης που είχε κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο Νοέμβριο ως προς το βαθμό προπαρασκευής των προσχωρουσών χωρών.

    Στο σχέδιο πρότασης ψηφίσματος υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για κάθε μια από τις 10 προσχωρούσες χώρες. Το σχέδιο της πρότασης ψηφίσματος για την Κύπρο αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο:

    1. Λαμβάνει υπόψη τη σημείωση ότι, σύμφωνα με την υπογραφείσα στην Αθήνα στις 16 Απριλίου 2003 Συνθήκη Ενταξης, από 1ης Μαϊου 2004 όλη μεν η Νήσος θα γίνει μέλος της Ενωσης, όμως η εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου θα παραμείνει σε αναστολή σε ό,τι αφορά το βόρειο τμήμα για όσο διάστημα δεν έχει εξευρεθεί πολιτική λύση.

    2. Επαναβεβαιώνει ότι ο στόχος της ΕΕ είναι διασφαλίσει την ένταξη ολόκληρης της Νήσου.

    3. Τονίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών κατονόμασε τον Ιούλιο του 2003 τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ντενκτάς ως υπεύθυνο της αποτυχίας των διεξαγόμενων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνομιλιών. Την αδιάλλακτη στάση του κ. Ντενκτάς συμμερίζονται και ορισμένοι τουρκικοι κύκλοι, ενώ άλλοι έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν ως διαπραγματευτική βάση.

    4. Καλεί τον Τ/Κ ηγέτη να αποδεχθεί το σχέδιο του ΟΗΕ που υπεβλήθηκε από το ΓΓ κ. Ανάν ως διαπραγματευτική βάση με σκοπό την επίτευξη οριστικής λύσης στο κυπριακό ζήτημα, πριν την ένταξη στην ΕΕ.

    5. Τονίζει ότι τη στάση του κ. Ντενκτάς δεν συμμερίζεται ένα μεγάλο μέρος της τ/κ κοινής γνώμης που έχει εκφρασθεί υπέρ της ένταξης μιας επανενωμένης Κύπρου. Εκτιμά ότι η πλειοψηφία κατά τις «εκλογές» της 14ης Δεκεμβρίου 2003 ετάχθη υπέρ των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έστω κι αν η νίκη αυτή δεν απέφερε πλειοψηφία των εδρών εξαιτίας του εκλογικού συστήματος. Καλεή την Τουρκία να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να ταχθεί πλήρως υπέρ της επίτευξης συμφωνίας πριν από την ένταξη.

    6. Εκφράζει την ανησυχία του στις πληροφορίες περί εκφοβισμού του Τύπου στο βόρειο τμήμα και καλεί τις αρμόδιες αρχές να προστατεύσουν τη σωματική ακεραιότητα των δημοσιογράφων.

    7. Συμμερίζεται πλήρως την πολιτική εκτίμηση της Επιτροπής ότι η απουσία συμφωνίας σχετικά με την Κύπρο θα μπορούσε να εποτελέσει μείζον εμπόδιο στις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας. Τονίζει ότι χωρίς να αποτελεί όρο για την ένταξη της Τουρκίας, το κυπριακό ζήτημα εμφανίζεται σαν ένα σοβαρό εμπόδιο στο δρόμο της και αποτελεί πολιτικό τεστ για την ευρωπαϊκή βούληση της Τουρκίας. Ελπίζει ότι οι τουρκικες πολιτικές αρχές κατανοούν όλη τη σημασία του θέματος. Είναι όντως δύσκολο να φαντασθούμε ότι θα μπορούσε η Τουρκία να ενταχθεί σε μια Ενωση, μη αναγνωρίζοντας ένα από τα κράτη μέλη της, κατέχοντας στρατιωτικά ένα μέρος της επικράτειάς του, ασκώντας μποϋκοτάζ στα πλοία του και απαγορεύοντας του τον εναέριο χώρο της.

    8. Καλεί την Κυβέρνηση και τη Βουλή των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας να δώσουν άμεση προσοχή σε δύο προβλήματα στον τομέα της γεωργίας: στη δημιουργία του Οργανισμού Πληρωμών και στη δημιουργία μηχανισμού εφαρμογής των συναλλαγών. Σε ό,τι αφορά τον Οργανισμό Πληρωμών είναι απολύτως προς το συμφέρον της Κύπρου να έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα που θα καταβάλει πληρωμές στους αγρότες κατά τη στιγμή της ένταξης.

    9. Ζητεί από την Κύπρο να συνεχίσει τις προσπάθειες στον τομέα των μεταφορών σε ό,τι αφορά την επιτήρηση της θαλάσσιας ασφάλειας.

    10. Σημειώνει με ικανοποίηση ότι η Επιτροπή βεβαιώνει πως: «η Κύπρος έχει φθάσει σε υψηλό επίπεδο ευθυγράμμισης με το κοινοτικό κεκτημένο στους περισσότερους τομείς» και επιθυμεί να ενθαρρύνει τις αρμόδιες αρχές να μην χαλαρώσουν τις προσπάθειες προπαρασκευής ενόψει της ένταξης.

    ΕΕ - Κύπρος - Ευρωβουλή --------------------------- Η επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται λιγότερο από την πολιτική κατάσταση στα κατεχόμενα και πολύ περισσότερο από τις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ανέφερε χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Κύπρο Ζακ Ποος, προσθέτοντας ότι το καθοριστικό ρόλο στην Αγκυρα εξακολουθεί να έχει ο στρατός.

    Στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και στο πλαίσιο της εξέτασης των προτάσεων-ψηφισμάτων για τις προσχωρούσες χώρες, ο Λουξεμβούργιος Ευρωβουλευτής ενημέρωσε τους συναδέλφους του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο κ. Ποος ανέφερε ότι έγιναν «εκλογές» στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, το αποτέλεσμα των οποίων δεν μπορεί να θεωρηθεί ικανοποιητικό για το λόγο ότι υπήρξε μία ισοψηφία μεταξύ των οπαδών του status quo και αυτών που επιθυμούν λύση και ένταξη. Βεβαίως, οι οπαδοί της λύσης στη βάση του σχεδίου Ανάν, είπε, πέτυχαν μια πλειοψηφία σε ψήφους, όχι όμως σε ''έδρες''. Θα πρέπει, συνέχισε ο κ. Ποος, να γνωρίζουμε ότι το καθεστώς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς νόθευσε τους λεγόμενους εκλογικούς καταλόγους προσθέτοντας έποικους και μετανάστες.

    Μετά τις «εκλογές» (στα κατεχόμενα), συνέχισε, σχηματίστηκε μία ''ολίγον παρά φύση κυβέρνηση με τον κ. Ταλάτ (αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος) και τον υιό Ντενκτάς, ο οποίος, στη διάρκεια της εκλογικής εκστρατείας, υποστήριζε το status quo κρατώντας ωστόσο μία στάση πιο προσεχτική σε σχέση με τον πατέρα Ντενκτάς''. Αυτή η νέα κυβέρνηση, είπε ο κ. Ποος, υιοθέτησε ένα διφορούμενο πρόγραμμα, ισχυριζόμενη ότι επιθυμεί επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν χωρίς ωστόσο να δίνει διευκρινίσεις για το θέμα.

    Βεβαίως, σημείωσε, η επίλυση του Κυπριακού εξαρτάται λιγότερο από την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και πολύ περισσότερο από την πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, γι' αυτό θα πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψη μία ημερομηνία, 23 Ιανουαρίου, όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για να συζητήσει το Κυπριακό.

    Αυτό δείχνει ότι στην Τουρκία το ανώτατο όργανο που αποφασίζει δεν είναι ούτε η κυβέρνηση, ούτε η Βουλή αλλά το ΣΕΑ, στο οποίο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει ο στρατός, σημείωσε ο κ. Ποος. Στις 24 Ιανουαρίου, συνέχισε, προβλέπεται μία, σε εισαγωγικά, συνάντηση κορυφής στην Τουρκία, στην οποία θα συμμετέχουν και οι κκ Ταλάτ και Ντενκτάς (υιός) κατά την οποίαν θα συζητηθούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου.

    Σε σχέση με το Κυπριακό, είπε, υπάρχει μία ταύτιση απόψεων μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ και αναφέρθηκε στα πήγαινε-έλα του Τόμας Γουέστον, ο οποίος προσπαθεί να συμβουλεύσει τους προστάτες, όπως τους χαρακτήρισε, του βορείου τμήματος της Κύπρου να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ομως, οι στρατιωτικοί δεν φαίνεται να είναι της ίδιας γνώμης και θεωρούν ότι στο σχέδιο Ανάν υπάρχουν απαράδεκτες παραχωρήσεις. Εγώ προσωπικά, είπε ο κ. Ποος, εκτιμώ ότι η επανέναρξη των συνομιλιών είναι εφικτή εφόσον ο ΓΓ του ΟΗΕ δώσει το πράσινο φως.

    Χαβιέρ Σολάνα - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό ------------------------------------------ Ο Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα εξέφρασε την εκτίμηση πως οι δύο πλευρές στην Κύπρο θα πρέπει να αποδεχθούν το σχέδιο Ανάν και να το εφαρμόσουν, προσθέτοντας πως αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι να αρχίσουν συνομιλίες το συντομότερο, να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν και στη συνέχεια να τεθεί σε δημοψήφισμα.

    Σε δηλώσεις του για το Κυπριακό στην τουρκική εφημερίδα ''Ζαμάν'', ο κ. Σολάνα ανέφερε επίσης πως ''αυτό που επιβάλλεται τώρα είναι να παρακαθήσουν το συντομότερο δυνατό οι πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να ολοκληρώσουν τη διαπραγμάτευση του σχεδίου Aνάν και να το υποβάλλουν σε δημοψήφισμα''.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι ''η επιλογή αυτή είναι προς όφελος της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του τουρκικού λαού''.

    Βρετανός ΥΦΕΞ - Κυπριακό - Ψευδοκυβέρνηση - Τουρκία ------------------------------------------------------- Ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Ντένις Μακσέιν δήλωσε πως όλες οι πλευρές στην Κύπρο πρέπει να δεσμευτούν για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση των προτάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Απαντώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων σε ερωτήσεις του Βουλευτή Αντριου Ντίσμορ, ο κ. Μακσέιν είπε πως ''ο σχηματισμός στη βόρεια Κύπρο μιας νέας κυβέρνησης υπό την ηγεσία του πολιτικού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος είναι υπέρ της λύσης αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη'' και καλωσόρισε το γεγονός ότι ''μια κυβέρνηση συνασπισμού έχει τώρα σχηματιστεί στη βόρεια Κύπρο και ο δεδηλωμένος σκοπός του συνασπισμού είναι να εργαστεί για διευθέτηση στο Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν μέχρι την 1η Μαΐου''.

    ''Αυτό είναι για το οποίο ο τ/κ πληθυσμός ψήφισε στις 14 Δεκεμβρίου του 2003. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι προτάσεις του ΓΓ του ΟΗΕ προσφέρουν τη μόνη ρεαλιστική βάση για μια δίκαιη, συνολική και διαρκή διευθέτηση'', είπε ο κ. Μακσέιν.

    ''Ο σχηματισμός στη βόρεια Κύπρο μιας νέας 'κυβέρνησης' υπό την αρχηγία του πολιτικού Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο οποίος είναι υπέρ της λύσης αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη. Ως επίσης και η δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα'', ανέφερε ο κ. Μακσέιν προσθέτοντας πως εντυπωσιάστηκε κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα την περασμένη εβδομάδα ''με τη νέα θετική γραμμή της τουρκικής κυβέρνησης που υποστηρίζει το σχέδιο Ανάν''.

    ''Υπογράμμισα στις συνομιλίες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ κ. Γκιουλ την ανάγκη η Τουρκία να υποστηρίξει και να εργαστεί για ταχεία αποδοχή του σχεδίου Ανάν με σκοπό την εξεύρεση διευθέτησης που θα επιτρέπει σε μια ενωμένη Κύπρο να ενταχθεί στην ΕΕ την 1 Μαΐου αυτού του χρόνου. Είναι προς το συμφέρον όλων που έχουν μερίδιο στην Κύπρο να εργαστούν για διευθέτηση μέχρι την 1η Μαΐου'', ανέφερε ο κ. Μακσέιν.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τα διαβήματα που σκοπεύει να κάνει ο Βρετανός ΥΠΕΞ στη νέα ''κυβέρνηση'' στα κατεχόμενα και στην Τουρκία για την ανάγκη διεξαγωγής απογραφής του πληθυσμού στη βόρεια Κύπρο, ο κ. Μακσέιν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι προτάσεις του ΓΓ των ΗΕ λαμβάνουν υπόψη τα θέματα που υπογραμμίζουν τις εκκλήσεις για απογραφή''.

    ''Είναι δύσκολο να δει κανείς τη χρησιμότητα του σκοπού που θα εξυπηρετούσε μια απογραφή αυτή τη στιγμή, ούτε πώς η απαραίτητη καθυστέρηση στη διοργάνωσή του θα προωθούσε τα θέματα'', πρόσθεσε.

    Ομογένεια - Λευκός Οίκος - Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Κυπριακό -----------------------------------------------------------Συναντήσεις, με δική τους πρωτοβουλία, στο Λευκό Οίκο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν προχθές ηγετικά στελέχη της ομογένειας με θέμα τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η αντιπροσωπεία των ομογενών, με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, επεδίωξε τις συναντήσεις λόγω των σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι ομογενείς συναντήθηκαν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Αρμόδιο για Πολιτικές Υποθέσεις Μαρκ Γκρόσμαν και στο Λευκό Οίκο με τον Αναπληρωτή Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Στιβ Χάντλεϊ.

    Στις συναντήσεις πέρασαν για λίγα λεπτά, αντίστοιχα, ο Υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και η Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Αμερικανού Προέδρου Κοντολίζα Ράις.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις τους οι ομογενείς, παρά το γεγονός ότι συμφωνούν με τη θέση για άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων με βάση το σχέδιο Ανάν, επεδίωξαν αυτές τις επαφές ως Αμερικανοί πολίτες για να καταστήσουν σαφή την ανησυχία τους προς την κυβέρνηση όσο αφορά την πιθανότητα άσκησης πίεσης προς την ελληνοκυπριακή πλευρά να αποδεχθεί τη διενέργεια δημοψηφίσματος επί του σχεδίου Ανάν χωρίς να έχουν επέλθει σε αυτό οι απαραίτητες αλλαγές, οι οποίες θα αποτρέπουν τη μελλοντική κατάρρευση της οποιασδήποτε συμφωνίας, όπως είχε γίνει και στο παρελθόν με τις συμφωνίες της Ζυρίχης.

    Ενα άλλο θέμα για το οποίο εξέφρασαν ανησυχία οι ομογενείς ήταν η εξασφάλιση των δικαιωμάτων όσο αφορά τις περιουσίες των Αμερικανών πολιτών στα κατεχόμενα.

    Επίσης εξέφρασαν την άποψη ότι οι προσπάθειες για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού δεν θα πρέπει να αποτελέσουν θυσία στο βωμό της επίτευξης του στόχου να κερδίσει η Τουρκία μια ημερομηνία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Βελγική Γερουσία - Κύπρος - Εκθεση - Χατζηδημητρίου ------------------------------------------------------- Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της βελγικής Γερουσίας Φρανσουά Ρουλάνς ντι Βιβιέ δήλωσε ότι ο λόγος που δεν υπάρχει πρόοδος στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι ο Ραούφ Ντενκτάς. Οπως είπε, τώρα είναι καιρός να ληφθούν αποφάσεις, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια πολιτική αλλαγή στην τ/κ πλευρά.

    Ο κ. Βιβιέ προήδρευε προχθές συνεδρίας της Επιτροπής η οποία συζήτησε το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, με κύριο ομιλητή το Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου.

    Ο Βέλγος Γερουσιαστής είπε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί λύση στο Κυπριακό πριν από την 1η Μαϊου 2004 προβάλλοντας την άποψη πολλών παρατηρητών, σύμφωνα με την οποία αν δεν υπάρξει λύση τώρα τότε θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την επίλυση του προβλήματος.

    Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας, ο οποίος έχει οριστεί εισηγητής για το Κυπριακό, ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο στις 28 και 29 Ιανουαρίου προκειμένου να συνεχίσει τις επαφές του με ενδιαφερόμενους παράγοντες ενόψει της σύνταξης της σχετικής έκθεσης που θα υποβληθεί στην Επιτροπή έως το τέλος του επόμενου μήνα.

    Η προχθεσινή συζήτηση εντάσσεται στο πλαίσιο των ακροάσεων που διοργανώνει η Επιτροπή αυτή της βελγικής Γερουσίας, η οποία θα συντάξει έκθεση για το Κυπριακό και θα τη θέσει στη διάθεση της βελγικής κυβέρνησης.

    Στην ομιλία του ο κ. Χατζηδημητρίου αφού έκανε μια σύντομη αναδρομή της ιστορίας της νήσου, αναφέρθηκε στη συνέχεια στην οικονομική της ανάπτυξης και την ενταξιακή πορεία κλείνοντας με το Κυπριακό.

    Για το Κυπριακό ο Συντονιστής Εναρμόνισης αναφέρθηκε αρχικά στην τουρκική εισβολή και στην κατοχή για να καταλήξει στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος και στο σχέδιο Ανάν. Σημείωσε ότι, παρά το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά έχει αποδεχθεί το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ ως βάση διαπραγματεύσεων, ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς το έχει χαρακτηρίσει νεκρό και θαμένο.

    Τόνισε ότι η ΕΕ έχει στείλει ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι η συνέχιση του κυπριακού προβλήματος αποτελεί ένα σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές της προσδοκίες.

    Καταλήγοντας ο κ. Χατζηδημητρίου υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στα χέρια της Αγκυρας και ειδικότερα στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, το οποίο θα έχει την επόμενη συνάντησή του στις 23 Ιανουαρίου για να χαραχθεί η νέα πολιτική για το Κυπριακό της τουρκικής πλευράς.

    Υπουργός Εσωτερικών - Δουβλίνο - Αναχώρηση ---------------------------------------------- Την εκτίμηση ότι έχουν διαμορφωθεί όλες οι προϋποθέσεις για να υπάρξει κατάληξη μέσα σε αυτό το εξάμηνο, σε επίπεδο ΕΕ, για τα θέματα του ασύλου και της διακίνησης παράνομων μεταναστών, εξέφρασε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρησή του για το Δουβλίνο, όπου θα συμμετάσχει στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Χρίστου διευκρίνισε πως για το θέμα του ασύλου το Υπουργείο Εσωτερικών εργάζεται πυρετωδώς, προκειμένου να ολοκληρωθούν οι δομές και για την αρχική και τη δευτεροβάθμια εξέταση αιτήσεων, ενώ γίνεται σκληρή δουλειά και εκπαίδευση των λειτουργών του Υπουργείου του, ώστε να εγκαθιδρυθούν και όλες οι δομές που απαιτούν οι νέες συνθήκες.

    Για το ίδιο Ατυπο Συμβούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 22 και 23 Ιανουαρίου, αναχώρησε νωρίτερα σήμερα για το Δουβλίνο και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου.

    Πρόεδρος ΝΔ - Επίσκεψη στην Πύλα ---------------------------------- Η Πύλα δίνει το καλό παράδειγμα συμβίωσης σε μία επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια χθεσινής επίσκεψής του στο μικτό χωριό.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Καραμανλής είπε ότι ''εδώ στην Πύλα καθημερινά Ε/Κ και Τ/Κ φέρνουν το όραμα μιας επανενωμένης και ελεύθερης Κύπρου πιο κοντά στην υλοποίησή του'' και σημείωσε ότι ''από σήμερα είμαι πιο αισιόδοξος ότι δουλεύουμε για έναν εφικτό στόχο''.

    ''Ο κόσμος αλλάζει. Η γειτονιά μας αλλάζει. Η Κύπρος δεν μπορεί να μείνει πίσω. Υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί στην ασφάλεια, την ευημερία, υπάρχει ένας δρόμος που οδηγεί στη δικαιοσύνη και την ισονομία. Είναι ο δρόμος της Ευρώπης'', είπε.

    Στον τελευταίο σταθμό της διήμερης επίσκεψής του, ο κ. Καραμανλής πήγε πρώτα στην εκκλησία Αγίου Γεωργίου, όπου ο Πάτερ Απόστολος του χάρισε την εικόνα του Αγίου Γεωργίου.

    Εξάλλου, πλήθος παιδιών του Δημοτικού Σχολείου του χωριού με το Διευθυντή τους Γιώργο Δημοσθένους καλωσόρισαν τον κ. Καραμανλή.

    Ακολούθως, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε το τ/κ καφενείο συνοδευόμενος από τον Τ/Κ κοινοτάρχη Αχμέτ Σιακαλλή και τον Ε/Κ κοινοτάρχη Χριστάκη Αντωνίου, με τους οποίους ήπιε καφέ και συζήτησε για το χωριό και το πώς Ε/Κ και Τ/Κ ζουν μαζί.

    ''Περνάτε καλά και δίνετε το καλό παράδειγμα'', είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Σιακαλλής ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να βοηθήσει η Ελλάδα για να έρθει η ειρήνη στην Κύπρο.

    Νωρίτερα, ο κ. Καραμανλής επισκέφθηκε τη διοίκηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Πύλα, όπου τον καλωσόρισε ο υπαστυνόμος Τρέισι Αλμπερτ.

    Στη συνέχεια, έκανε σταθμό στα σωματεία πύλας ''Μακεδονία'', όπου ο Πρόεδρος της Τοπικής Επιτροπής ΔΗΣΥ Κυριάκος Σπύρου, σε ομιλία του, εξέφρασε την ευχή η επίσκεψη του κ. Καραμανλή στην Πύλα να συμβάλει σε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού και να τον καλωσορίσουν και πάλι στο χωριό ως Πρωθυπουργό της Ελλάδας.

    Ο κ. Καραμανλής ακολούθως επισκέφθηκε το ανακαινισμένο τζαμί του χωριού και πήγε στο Λαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο όπου, ύστερα από μια σύντομη περιήγηση, φύτεψε ελιά και δήλωσε ότι ευελπιστεί το παράδειγμα της Πύλας να το ακολουθήσουν όλοι.

    Μητροπολίτης Κυρηνείας - Κατοχικό καθεστώς - Καταγγελία ---------------------------------------------------------- Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος καταγγέλλει διεθνώς το παράνομο καθεστώς Ντενκτάς για τη μετατροπή της εκκλησίας του Αγίου Χαραλάμπους στο κατεχόμενο χωριό Τριμίθι της επαρχίας Κερύνειας σε κατάστημα.

    Ο Μητροπολίτης Παύλος απέστειλε επιστολές προς τους Πρεσβευτές των χωρών μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τους Γενικούς Γραμματείς του Συμβουλίου της Ευρώπης και της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Πρεσβευτή της ΕΕ στην Κύπρο και το Διευθυντή της οργάνωσης UNOPS.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Μητρόπολης Κυρηνείας, ο Πανιερώτατος στην επιστολή του αφού εκφράζει την αγανάκτησή του και την εντονότατη διαμαρτυρία του για τη νέα αυτή αποτρόπαιη πράξη των Τούρκων αναφέρει ότι ''το υποτελές στην Τουρκία καθεστώς του Ντενκτάς αφού ξεγύμνωσε τις εκκλησίες μας από τα ιερά κειμήλια και τις ιερές εικόνες συνεχίζει το βέβηλο έργο του, μετατρέποντας τώρα τους ναούς μας σε καταστήματα''.

    Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας αφού επισημαίνει ότι τέτοιες πράξεις συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθιστά τους παραλήπτες της επιστολής υπεύθυνους για τη μη λήψη οποιασδήποτε ενέργειας για να αποκαταστήσουν το διεθνή νόμο σε ολόκληρη τη νήσο και να προσφέρουν προστασία στα μνημεία μας όπως πράττει η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα τεμένη των μουσουλμάνων και τους χώρους λατρείας άλλων θρησκειών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

    EE - Πληθωρισμός - Δεκέμβριος - Κύπρος ------------------------------------------ Ο ετήσιος εναρμονισμένος πληθωρισμός διαμορφώθηκε το Δεκέμβριο στην Κύπρο στο 2,2, σημειώνοντας δραστική υποχώρηση σε σχέση με το Νοέμβριο (3,8%), σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας.

    Το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των προσχωρουσών χωρών καταγράφηκε στη Σλοβακία, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν η Σλοβενία και η Ουγγαρία. Στην τριάδα των χωρών με το χαμηλότερο ποσοστό πληθωρισμού βρέθηκαν η Λιθουανία, στην οποία σημειώθηκε αποπληθωρισμός, η Τσεχία, η Εσθονία και η Πολωνία.

    Χρηματιστήριο - Σημαντική άνοδος ----------------------------------- Στην υψηλότερη τιμή της ημέρας και με σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,09% έκλεισε η χρηματαγορά στη χθεσινή τέταρτη συνάντηση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης ακολουθώντας ανοδική πορεία, ως αποτέλεσμα του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τραπεζικούς τίτλους, ελέω Τράπεζας Κύπρου ανήλθε στις 82,65 μονάδες. Μεγάλη σε σύγκριση με προχθές ήταν και η άνοδος του όγκου συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στο επίπεδο τους ενός εκατομμυρίου λιρών.

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση ΓΓ του ΟΗΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της, χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναφέρεται θετικά στην ελληνοκυπριακή πλευρά που πρώτη ζήτησε από τον κ. Ανάν την επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ο Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την άποψη ότι θα διαφανεί στην πορεία κατά πόσο ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχίζει να εμμένει στους όρους που ο ίδιος έχει θέσει για επανέναρξη των συνομιλιών, ιδιαίτερα στον όρο για δέσμευση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

    [08] (K) EE - Aπασχόληση - Κύπρος

    Η Κύπρος έχει την έκτη καλύτερη επίδοση μεταξύ των 25 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στον τομέα της απασχόλησης, ενώ ουσιαστικά πληροί από τώρα τους στόχους που τέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας για το 2010.

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/01/2004
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6994            1,7095
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1635            2,1764
    Λίρα Αγγλίας                     1,1722            1,1792
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     229,9753        231,8151
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7886          2,8109
    Δολάριο Καναδά                     2,7998          2,8221
    Κορώνα Δανίας                     12,6478         12,7489
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,5511         14,6675
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4906         15,6145
    Φράγκο Ελβετίας                    2,66636         2,6849
    
    

    [10] (K) ΚΣΣΕ - Εορσί - Κυπριακό

    Ο Εισηγητής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για την κατάσταση στην Κύπρο, Ούγγρος Βουλευτής, Ματίας Εορσί δήλωσε πως κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο απεκόμισε την εντύπωση πως οι πολιτικοί ηγέτες στα κατεχόμενα ανησυχούν περισσότερο για τα προβλήματα του παρελθόντος παρά για το μέλλον της χώρας.

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΚΣΣΕ, ο κ. Εορσί σημειώνει ωστόσο ότι η Αγκυρα κρατά το κλειδί για λύση του Κυπριακού ''καθώς οι Τούρκοι είναι σε θέση να ασκήσουν πίεση στους ηγέτες στη βόρεια Κύπρο''.

    [11] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            83,04  ( 0,47)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.449.402
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.282.288    347,37  ( 0,83)
    FTSE Med 100 **                             6.315,55  ( 0,46)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.224.493     99,91  ( 1,01)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     21.051     72,01  (-0,01)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     10.178     15,45  (-1,09)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     13.663     56,74  (-0,70)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.806     57,32  (-0,95)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     19.663     20,86  ( 0,82)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      8.107     68,78  (-0,06)
    Ετ. Πληροφορικής              £     14.928      3,27  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     17.794     10,91  ( 0,00)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        364     11,77  (-0,17)
    Ξενοδοχεία                    £      9.349     37,32  ( 0,13)
    Αλλες Εταιρείες               £     33.736     71,70  ( 0,27)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Παπανδρέου - Μπλερ - Συνάντηση

    Είναι σημαντικό να αξιοποιηθεί η νέα δυναμική που έχει δημιουργηθεί στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές, ιδιαίτερα από την τουρκική πλευρά.

    Μιλώντας ύστερα από σύντομη συνάντηση στο Λονδίνο με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν οι εξελίξεις στο Κυπριακό, ιδιαίτερα μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα.

    [13] (Κ) Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό - Φίσερ

    Η Τουρκία θα είναι περισσότερο από απογοητευμένη αν η Ευρωπαϊκή Ενωση αρνηθεί το Δεκέμβριο να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ωστόσο ''θα συνεχίσει'' να ακολουθεί ''την οδό των μεταρρυθμίσεων'', δήλωσε σήμερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό Υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ.

    Στο τέλος της συνάντησης ο Φίσερ δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ότι η προσέγγιση της Τουρκίας με την ΕΕ μπορεί να είναι πολύ γρήγορη αν διατηρηθεί η δυναμική των μεταρρυθμίσεων, ''αν πραγματοποιηθεί πρόοδος σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα και σημειωθούν πρόοδος στον τομέα της εφαρμογής'' των φιλοευρωπαϊκών προσπαθειών της

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Νέα άνοδο παρουσίασε στην σημερινή συνάντηση η χρηματαγορά, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ξεπερνά το ένα εκατομμύριο λίρες. Ο Γενικός Δείκτης με κινητήριο μοχλό τους τραπεζικούς τίτλους ελέω Τράπεζας Κύπρου έκλεισε στις 83,04 μονάδες, καταγράφοντας κέρδη σε ποσοστό 0,47%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,4 εκατομμύριο λίρες, με την Τράπεζα Κύπρου να απορροφά τα 2/3 σχεδόν του τζίρου.

    [15] (Κ) Τουρκία - Επίσκεψη Φίσερ - Γερμανία - Αντιδράσεις

    Την ''αποφασιστική συμβολή'' της Τουρκίας στην επίλυση του Κυπριακού ζήτησε ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία.

    Η λύση στο πρόβλημα πρέπει να βρεθεί πριν την 1η Μαΐου ανέφερε ο Γερμανός ΥΠΕΞ μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν, ενώ υπογράμμισε πως η λύση θα ενισχύσει τις ενταξιακές προσπάθειες της Τουρκίας.

    [16] (Κ) ΕΘΝΟΠΑΔ - Φυλακές - Υπερπληθυσμός - Προβλήματα

    Ο υπερπληθυσμός των φυλακών αποτελεί τη βάση από την οποία απορρέουν όλα τα προβλήματα των Κεντρικών Φυλακών, στερώντας από τη Διεύθυνση του Σωφρονιστικού Ιδρύματος της Κυπριακής Δημοκρατίας να πληροί τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.

    Στην παραδοχή αυτή, κατέληξαν τόσο ο Γενικός Διευθυντής των Φυλακών Πανίκος Κυριάκου όσο και η Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΘΝΟΠΑΔ) Λήδα Κουρσουμπά, η οποία επισκέφθηκε το σωφρονιστικό ίδρυμα και είχε και συνομιλία με 60 περίπου κρατούμενους, οι οποίοι τους εξέθεσαν τα προβλήματά τους. Η επίσκεψη καλύφθηκε για πρώτη φορά από τα ΜΜΕ.

    [17] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Βαν ντερ Μιρ - Αγρότες - Πατατοκαλλιεργητές

    Ποσό 150 εκατ. ευρώ, θα διατεθεί στον αγροτικό κόσμο της Κύπρου για την περίοδο 2004 - 2006, που θα προέρχεται τόσο από εθνική όσο και από κοινοτική επιδότηση.

    [18] (Κ) ΥΠΕΞ Βρετανίας - Ελλάδας - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο δήλωσε σήμερα ότι όλες οι πλευρές επιθυμούν λύση του Κυπριακού πριν την πρώτη του Μάη 2004, σημειώνοντας πως το σημαντικό είναι υπό ποίους όρους θα εξευρεθεί η λύση.

    ''Το καθήκον και ο ρόλος μας είναι να βοηθήσουμε στη διευθέτηση του κυπριακού. Ολες οι πλευρές επιθυμούν λύση πριν την πρώτη του Μάη, αλλά το ερώτημα είναι υπό ποίους όρους θα γίνει αυτή η διευθέτηση'', είπε ο κ. Στρο ύστερα από γεύμα εργασίας που είχε σήμερα με τον Ελληνα ομόλογό του Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ήδη αναχώρησε για το Βερολίνο, όπου θα συναντηθεί με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Γιόσκα Φίσερ.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα, η Βρετανία καθώς και όλη η ΕΕ, έχουν την άποψη ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί μεν προϋπόθεση για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά είπε ότι είναι ένα ''κρίσιμο, πολιτικό ερώτημα όσον αφορά την προοπτική της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ''.

    [19] (Κ) Ολομέλεια - ΕΕ - Εναρμονιστικά νομοθετήματα


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 22 January 2004 - 18:49:17 UTC