Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νέος Διοικητής
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Καραμανλής - Μήνυμα - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Σημίτης - Μήνυμα - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρεσβευτής του Ιράν - Οικονομική βοήθεια
  • [06] (Κ) Προς συνδρομητές και συνεργάτες ΚΥΠΕ
  • [07] (Κ) Εκρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Τουρκία
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Σερντάρ Ντενκτάς - Δημητρίου
  • [12] (Κ) Χριστόφιας - Σημίτης - Παπανδρέου - Μήνυμα
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Μήνυμα
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κακλαμάνης - Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

  • [01] (K) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νέος Διοικητής

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αννάν ανακοίνωσε χθες βράδυ (ώρα Κύπρου) το διορισμό του Υποστράτηγου Χέρμπερτ Τζόακιν Φιγκόλι Αλμάντος, από την Ουρουγουάη, στη θέση του Διοικητή των Ειρηνευτικών Δυνάμεων στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Κυπριακή Κυβέρνηση - Κυπριακό - Τουρκικές προτάσεις -------------------------------------------------------------- Η κυπριακή κυβέρνηση δεν σχολιάζει τις προτάσεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό, εκτός και αν αυτές κατατεθούν ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ελπίδα όπως σύντομα διαφανεί κάποια αλλαγή της τουρκικής στάσης, ώστε να προωθηθούν οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού.

    ''Η δική μας πλευρά δεν έχει να σχολιάσει οτιδήποτε γιατί δεν υπάρχει επίσημη κατάθεση οποιωνδήποτε απόψεων ενώπιον του ΓΓ του ΟΗΕ εκ μέρους της τουρκικής πλευράς'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς αν η Λευκωσία έχει να σχολιάσει τις τουρκικές προτάσεις για το Κυπριακό.

    Ο Εκπρόσωπος υπέδειξε ότι ''δεν πρέπει να παίξουμε το παιγνίδι της Αγκυρας'', προσθέτοντας ότι εκείνο που ακριβώς η Αγκυρα επιδιώκει είναι η ''μείωση των αρνητικών εντυπώσεων που έχει δημιουργήσει διεθνώς μέχρι σήμερα''.

    ''Δεν είμαι έτοιμος να κάνω οποιοδήποτε σχόλιο επί του θέματος, διότι δεν υπάρχει τίποτε το συγκεκριμένο στο τραπέζι'', τόνισε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ερωτηθείς αν το τουρκικό σχέδιο θα συζητηθεί στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε ερώτηση για τα θέματα τα οποία θα συζητηθούν στη συνεδρία του Εθνικού, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι θα γίνει μια ανασκόπηση των εξελίξεων μέχρι σήμερα καθώς και μία εξέταση των προοπτικών όσον αφορά την προώθηση των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού, υπό το φως και της επιστολής του Προέδρου Παπαδόπουλου προς τον κ. Ανάν, αλλά και της γενικής επιθυμίας, εκ μέρους όλων των πλευρών που εμπλέκονται για έναρξη διαπραγματεύσεων με στόχο την επίλυση πριν την 1η Μαϊου 2004.

    Ερωτηθείς αν οι διεργασίες στα κατεχόμενα για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης ροκανίζουν τον εναπομείναντα χρόνο για λύση του Κυπριακού μέχρι το Μάιο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν γνωρίζει ποιες είναι οι προθέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Θα διαφανεί σύντομα, ελπίζω, αν θα υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή της τουρκικής στάσης, η οποία αναμένεται για να προωθηθούν οι προσπάθειες προς επανέναρξη διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν για επίλυση του Κυπριακού'', κατέληξε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Υπουργείο Εξωτερικών Τουρκίας - Κυπριακό ----------------------------------------------- Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δηλώνει ότι συνεχίζει συστηματικά τις επιβαλλόμενες διαβουλεύσεις και αξιολογήσεις για καθορισμό της τουρκικής θέσης στις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού.

    Οπως αναφέρει χθεσινή ανακοίνωση της Διεύθυνσης Πληροφοριών του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, ''η εξεύρεση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης του Κυπριακού, μέσω συνομιλιών, αποτελεί κοινή επιθυμία και στόχο'' τόσο της Τουρκίας όσο και του ψευδοκράτους.

    Στη φάση από την οποία διέρχεται σήμερα το Κυπριακό, αναφέρει η ανακοίνωση, έχουν αναληφθεί διάφορες πρωτοβουλίες και υφίστανται προσδοκίες στη διεθνή κοινότητα για την επανέναρξη συνομιλιών.

    ''Στο πλαίσιο αυτό'', συνεχίζει, ''το Υπουργείο μας κάνει τις επιβαλλόμενες προετοιμασίες που θα βοηθήσουν στον καθορισμό της θέσης της τουρκικής πλευράς στις συνομιλίες'' και ''στο πλαίσιο αυτών των προετοιμασιών διεξάγονται, κατά συστηματικό τρόπο, οι επιβαλλόμενες διαβουλεύσεις και αξιολογήσεις ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους φορείς μας''.

    Η διαδικασία αυτή, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζεται και τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις προετοιμασίες θα τεθούν υπόψη των πολιτικών αρχών και των ανώτατων βαθμίδων του τουρκικού κράτους προς αξιολόγηση.

    Πρωθυπουργός Τουρκίας - Κυπριακό - Στρατός ------------------------------------------------ Ως ''προϊόντα φαντασίας'' χαρακτήρισε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθεσινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων που φέρουν τους Τούρκους στρατιωτικούς να είναι δυσαρεστημένοι με τις εργασίες του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας για τη διαμόρφωση διαπραγματευτικών θέσεων στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ''Ανατολή'', ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι οι εργασίες του Υπουργείου Εξωτερικών πραγματοποιούνται σε συνεννόηση με το τουρκικό Γενικό Επιτελείο.

    ''Στο σημείο αυτό δεν τίθεται θέμα κάποιας διαφορετικής προσέγγισης και σκέψης'', είπε ο κ. Ερντογάν, προσθέτοντας πως ''δεν είναι έτσι όπως αναφέρεται στον Τύπο'', αλλά ότι ''έχει εξασφαλιστεί πλήρως εθνική συναίνεση σε κάθε θέμα''.

    Οταν ένας από τους δημοσιογράφους του υπενθύμισε την προχθεσινή του συνάντηση με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων Στρατηγό Χιλμί Οζκιόκ και του έθεσε το ερώτημα εάν οι στρατιωτικοί είναι ενοχλημένοι από τις εργασίες του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών όσον αφορά το Κυπριακό, ο κ. Ερντογάν είπε πως οι πληροφορίες που δημοσιεύονται στις εφημερίδες σχετικά με το θέμα είναι προϊόντα φαντασίας.

    ''Χθες το βράδυ'', είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ''αξιολογήσαμε τις τελευταίες εξελίξεις με τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων μας'' και πρόσθεσε ότι ''δεν τίθεται θέμα διαφορετικής πολιτικής όσον αφορά το Κυπριακό, το οποίο θεωρούμε εθνική υπόθεση''.

    Ο κ. Ερντογάν, απαντώντας σε ερώτηση αν θα γίνει συνάντηση κορυφής ή έκτακτη σύνοδος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, είπε πως ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έδωσε στον Αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ την ''εντολή σχηματισμού κυβέρνησης'' και πως έχουν αρχίσει από τον κ. Ταλάτ οι σχετικές διεργασίες.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ερντογάν, στην περίπτωση που θεωρηθεί απαραίτητη η συνάντηση κορυφής για το θέμα, αυτή θα συγκληθεί.

    Βρετανικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό ----------------------------- Την ελπίδα ότι οι ενδιαφερόμενες πλευρές θα αδράξουν την ευκαιρία για δημιουργία των προϋποθέσεων που ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, εξέφρασε χθες εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τη βρετανική στάση έναντι της ενέργειας του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να δώσει εντολή σχηματισμού ''κυβέρνησης'' στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ είπε: ''Ελπίζουμε, όλοι οι ενδιαφερόμενοι να αδράξουν την ευκαιρία για να πράξουν ό,τι είναι δυνατόν για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις που ζητά ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των προτάσεών του''.

    Είπε, επίσης, ότι ''χαιρετίζουμε την απόφαση, η οποία αντικατοπτρίζει την επιθυμία των Τ/Κ για μια διευθέτηση, την οποία θα ακολουθήσει η ένταξη στην ΕΕ''.

    ΓΓ ΣτΕ - Ταλάτ - Ψευδοκυβέρνηση -------------------------------------- Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ χαιρέτισε το γεγονός ότι δόθηκε στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ η ''εντολή σχηματισμού κυβέρνησης'' στα κατεχόμενα.

    ''Θα ήθελα να ενθαρρύνω τον κ. Ταλάτ να προχωρήσει στην κατεύθυνση της στήριξης του σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για επανένωση του νησιού'', δήλωσε ο κ. Σβίμερ.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο κ. Σβίμερ εξέφρασε ετοιμότητα να καλέσει και πάλι τους ηγέτες των ε/κ και τ/κ πολιτικών κομμάτων στο Στρασβούργο για συνάντηση, υπενθυμίζοντας ότι η πρώτη τέτοια συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο φέτος.

    Υπουργικό - Εναρμόνιση - Δηλώσεις ------------------------------------ Το Υπουργικό Συμβούλιο σε χθεσινή έκτακτη συνεδρία εξέτασε την πορεία εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο και έθεσε τα χρονοδιαγράμματα για αντιμετώπιση όλων των εκκρεμοτήτων, έτσι ώστε την 1η Μαϊου 2004 η Κύπρος να είναι έτοιμη να ενταχθεί επίσημα στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου επανέλαβε ότι η καταληκτική ημερομηνία για διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων είναι η 15η Μαρτίου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι εξετάστηκαν οι νομοθεσίες που εκκρεμούν, προσθέτοντας ότι ''έχουν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα όσον αφορά τα επιμέρους θέματα, ούτως ώστε να είμαστε εγκαίρως έτοιμοι για την επίσημη ένταξη την 1η Μαϊου 2004''.

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ''επέμενε σε ένα κεντρικό σημείο, που είναι και το κεντρικό σημείο της σχέσης με την ΕΕ, και αυτό είναι η αξιοπιστία, δηλαδή να εκπληρώσουμε όλους τους όρους και τις υποχρεώσεις που αναλάβαμε με την υπογραφή μας στη Στοά του Αττάλου''.

    Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδημητρίου, οι σοβαρότερες εκκρεμότητες, όπως είχαν αναφερθεί στην έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο, σήμερα έχουν αντιμετωπιστεί σε μεγάλο βαθμό.

    Για το θέμα της εμπορικής ναυτιλίας, επισήμανε ότι οι επιθεωρήσεις των πλοίων στα κυπριακά λιμάνια από το 4% έχουν φτάσει στο 27%, κάτι που δείχνει μιαν αποτελεσματική αντιμετώπιση του θέματος.

    Παράλληλα, είπε ότι το ίδιο συμβαίνει και με τον έλεγχο των πλοίων υπό κυπριακή σημαία, αφού κατακρατούνται πολύ λιγότερα από ό,τι προηγουμένως.

    ''Υπάρχει μια πολύ βελτιωμένη εικόνα του θέματος της εμπορικής ναυτιλίας'', είπε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    Για τον Οργανισμό Αγροτικών Πληρωμών (ΟΑΠ), ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι το χρονοδιάγραμμα που τέθηκε προνοεί τη λειτουργία του Οργανισμού στις 28 Φεβρουαρίου, μιαν ημερομηνία η οποία φαίνεται να τηρείται με πολλή εργασία και επίπονη προσπάθεια.

    Σε σχέση με τα εναρμονιστικά νομοσχέδια που εκκρεμούν, ο Συντονιστής Εναρμόνισης διευκρίνισε ότι από τα 172, ένας σημαντικός αριθμός είναι ήδη έτοιμα από πλευράς νομικής επεξεργασίας, ενώ άλλα βρίσκονται στο στάδιο που χρειάζεται την τελική τοποθέτηση των Υπουργείων.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ασχολήθηκε και με το θέμα των διεθνών συμβάσεων και διμερών συμφωνιών.

    ''Αλλάζει ουσιαστικά το στάτους της Κυπριακής Δημοκρατίας'', είπε ο κ. Χατζηδημητρίου και εξήγησε ότι υπάρχουν 50 περίπου συμβάσεις της ΕΕ τις οποίες η Κύπρος πρέπει να προσυπογράψει, ενώ υπάρχει ένας αριθμός διμερών συμφωνιών που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία όλα τα προηγούμενα χρόνια, και πρέπει τώρα να εξεταστούν για να διαπιστωθεί κατά πόσον συγκρούονται με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Οπως είπε, όσες από αυτές συγκρούονται με το κοινοτικό κεκτημένο θα πρέπει να καταργηθούν.

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου διαβεβαίωσε ότι ο ΟΑΠ θα τεθεί σε λειτουργία στις 28 Φεβρουαρίου, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.

    ''Η λειτουργία του ΟΑΠ, όχι μόνο είναι σημαντική, αλλά επιβάλλεται'', είπε ο κ. Ευθυμίου, εξηγώντας ότι ο ΟΑΠ ''είναι το θεσμικό εκείνο όργανο το οποίο θα χρησιμοποιήσουμε για να εκταμιεύσουμε όλα τα κονδύλια που θα προέλθουν από την ΕΕ για τη γεωργία, για το σχέδιο Αγροτικής Ανάπτυξης και τις άμεσες ενισχύσεις από την ΕΕ''.

    ΕΕ - Ατζέντα 2004 - Καθοριστική χρονιά --------------------------------------------- Το 2004 θεωρείται χωρίς καμία αμφιβολία ως καθοριστική χρονιά για την Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού από τις αποφάσεις που θα ληφθούν θα εξαρτηθεί και η πορεία της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Στις Βρυξέλλες εκφράζεται η ελπίδα ότι τα ''αγκάθια'' που παρουσιάστηκαν το 2003, κυρίως στο θέμα του ευρωπαϊκού συντάγματος, θα παραμεριστούν και η ΕΕ θα συνεχίσει απρόσκοπτα το δρόμο της.

    Το 2004 θα είναι και ιστορική χρονιά για την ΕΕ, αφού την 1η Μαϊου, με την ένταξη της Κύπρου και των άλλων χωρών, ολοκληρώνεται η μεγαλύτερη διεύρυνση στην ιστορία της Κοινότητας. Πρόκειται για ένα ρεκόρ που εκ των πραγμάτων δεν πρόκειται να καταρριφθεί. Από την 1η Μαϊου τα 10 νέα μέλη θα έχουν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα αλλά και τις ίδιες υποχρεώσεις με τα σημερινά 15 κράτη-μέλη.

    Από αύριο Πέμπτη, στο ''τιμόνι'' της ΕΕ θα βρίσκεται η Ιρλανδία, αναλαμβάνοντας την εκ περιτροπής εξάμηνη κοινοτική προεδρία. Η αποστολή των Ιρλανδών θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι εκτός από τα σημαντικά θέματα που καλούνται να προωθήσουν, θα επιχειρήσουν και τη συνέχιση της πορείας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η οποία δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, μετά την αποτυχημένη προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για το ευρωπαϊκό σύνταγμα.

    Είναι σαφές ότι πρώτη προτεραιότητα της Ιρλανδικής Προεδρίας θα είναι η βολιδοσκόπηση των χωρών εκείνων που ''μπλοκάρισαν'' την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού συντάγματος, δηλαδή της Ισπανίας και της Πολωνίας. Από τα αποτελέσματα αυτών των επαφών θα φανεί κατά πόσο η ΕΕ μπορεί να ξεπεράσει σύντομα την κρίση του Δεκεμβρίου.

    Στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, η Προεδρία θα υποβάλει έκθεση στους Ευρωπαίους ηγέτες σχετικά με τα αποτελέσματα των προσπαθειών της για τη γεφύρωση των διαφωνιών.

    Οπως είναι γνωστό, το επίμαχο θέμα που οδήγησε στην αποτυχία των Βρυξελλών είναι ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στο Συμβούλιο. Η Πολωνία και η Ισπανία επέμειναν μέχρι τέλους στη διατήρηση του σημερινού συστήματος, με βάση τη Συνθήκη της Νίκαιας, το οποίο τις ευνοεί ιδιαίτερα αφού διαθέτουν περίπου τον ίδιο αριθμό ψήφων με τις άλλες μεγάλες χώρες και κυρίως τη Γερμανία, που έχει διπλάσιο πληθυσμό.

    Η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι και υποστηρίζεται από όλες τις άλλες χώρες προβλέπει ότι για να ληφθεί μια απόφαση, θα πρέπει να συγκεντρώνει την απλή πλειοψηφία των κρατών-μελών και την εκπροσώπηση του 60% του κοινοτικού πληθυσμού.

    Τα πρώτα μηνύματα από την Πολωνία δημιουργούν προσδοκίες για προσέγγιση. Οι ιθύνοντες της χώρας αυτής άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η συμπεριφορά τους στη Σύνοδο των Βρυξελλών ενόχλησε πολλές χώρες και αυτό θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στις σχέσεις της Πολωνίας με την Ενωση, ενόψει και των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν τα επόμενα δύο χρόνια για τη χρηματοδότηση της ΕΕ την περίοδο 2007-2013.

    Το πρόβλημα με την Ισπανία θεωρείται πιο δύσκολο αυτή τη στιγμή και σίγουρα δυσκολότερο από ό,τι ήταν στη Σύνοδο των Βρυξελλών, όπου ο Ισπανός Πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ εμφανίσθηκε κάποια στιγμή έτοιμος να συμφωνήσει αν έπαιρνε κάποια ανταλλάγματα. Τώρα είναι πιο δύσκολο διότι η Ισπανία έχει εκλογές το Μάρτιο και η σημερινή κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να δεσμευθεί κάνοντας την οποιαδήποτε παραχώρηση.

    Ενα άλλο πρόβλημα που δυσχεραίνει την αποστολή της Ιρλανδικής Προεδρίας είναι οι ευρωεκλογές του Ιουνίου, οι οποίες θα αποτελέσουν σημαντικό τεστ για πολλές κυβερνήσεις και κυρίως τη γερμανική του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Συνεπώς, ούτε οι άλλες κυβερνήσεις θα εμφανιστούν πρόθυμες για επίτευξη συμφωνίας δίνοντας ανταλλάγματα σε Πολωνούς και Ισπανούς.

    Στις Βρυξέλλες θεωρούν ως πλέον πιθανή εξέλιξη την υιοθέτηση του ευρωπαϊκού συντάγματος μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2004, δηλαδή επί Ολλανδικής Προεδρίας. Ομως, αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την προεργασία που θα κάνει η Ιρλανδική Προεδρία και για το λόγο αυτό το πρώτο εξάμηνο του 2004 θεωρείται επίσης εξαιρετικά κρίσιμο.

    H προσχώρηση των 10 νέων χωρών την 1η Μαϊου 2004 συμπίπτει με την έναρξη και της προεκλογικής περιόδου για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, τις πρώτες στις οποίες θα λάβουν ταυτόχρονα μέρος οι λαοί των 25 κρατών μελών. Η θητεία της νέας Ευρωβουλής θα είναι πενταετής, δηλαδή θα τερματισθεί τον Ιούλιο του 2009. Στις εκλογές του Ιουνίου η Κύπρος θα στείλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο 6 ευρωβουλευτές, όσους η Εσθονία και το Λουξεμβούργο, ενώ τις λιγότερες έδρες θα έχει η Μάλτα (5).

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι με βάση την ισχύουσα Συνθήκη της Νίκαιας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ρόλο από κοινού νομοθέτη με το Συμβούλιο Υπουργών σε πολλούς τομείς, αφού για την υιοθέτηση μιας νέας κοινοτικής οδηγίας χρειάζεται συναπόφαση των δύο θεσμικών οργάνων.

    Στο τέλος Νοεμβρίου του 2004 ολοκληρώνεται και η θητεία της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι 10 νέες χώρες καλούνται να προτείνουν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου τον εκπρόσωπό τους για τη θέση Επιτρόπου, ώστε ο σημερινός Πρόεδρος της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι να κάνει την τελική επιλογή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να την επικυρώσει.

    Οι επίτροποι των νέων μελών θα συμμετέχουν από την 1η Μαίου 2004 στις συνεδριάσεις της σημερινής Επιτροπής, ενώ η θητεία τους θα ολοκληρωθεί επίσης το Νοέμβριο του 2004. Θεωρείται, όμως, βέβαιο ότι η θητεία των επιτρόπων των 10 νέων μελών θα ανανεωθεί και για την πενταετία 2004-2009, εκτός και αν σε κάποιες χώρες μεσολαβήσουν εθνικές εκλογές και αλλάξουν οι πολιτικές ισορροπίες.

    Για την προσωπικότητα που θα διαδεχθεί τον Ρομάνο Πρόντι στην Προεδρία της Επιτροπής ακούγονται αρκετά ονόματα, μεταξύ των οποίων του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργο κ. Γιούγκερ και του πρώην Πρωθυπουργού της Φιλανδίας κ. Λίπονεν, ενώ μετά την πετυχημένη θητεία της Ελληνικής Προεδρίας άρχισε να ακούγεται και το όνομα του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη. Την τελική επιλογή θα κάνουν τον Ιούνιο του 2004 οι ηγέτες των 25, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι οι διεργασίες έχουν ήδη αρχίσει.

    Τέλος, το 2004 θα είναι εξαιρετικά κρίσιμο και για την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το προσεχές φθινόπωρο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δηλαδή ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν, θα υποβάλει την καθοριστική έκθεση στους 25 ηγέτες σχετικά με το αν η Τουρκία είναι έτοιμη ή όχι να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Η οριστική απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών θα ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου 2004, επί Ολλανδικής Προεδρίας.

    Οπως επισημαίνουν στην έδρα της ΕΕ, από τη συμπεριφορά της Αγκυρας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και η τελική στάση της Επιτροπής. Είναι σαφές ότι για να κριθεί η Τουρκία από την Επιτροπή έτοιμη για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να εκπληρώσει προηγουμένως τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης. Στην έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου, η Επιτροπή είχε διαπιστώσει σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτή, αλλά ταυτόχρονα τόνιζε ότι θα πρέπει να καταβληθούν από την Αγκυρα περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες σε μια σειρά τομείς, που αρχίζουν από το σεβασμό των δικαιωμάτων των μειονοτήτων και της ελευθερίας της έκφρασης και φτάνουν μέχρι το δραστικό περιορισμό του ρόλου του στρατού στις πολιτικές εξελίξεις.

    Ενας δεύτερος καθοριστικός παράγοντας, που αποτελεί όχι νομική, αλλά εκ των πραγμάτων προϋπόθεση, είναι το Κυπριακό. Ο αρμόδιος επίτροπος αλλά και οι 25 ηγέτες έχουν πει το ίδιο πράγμα αλλά με διαφορετικά λόγια. Ο κ. Φερχόιγκεν είπε μέσω της έκθεσής του ότι η μη επίλυση του Κυπριακού θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις φιλοδοξίες της Αγκυρας για ένταξη, ενώ το Δεκέμβριο, στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών, οι 25 ηγέτες είπαν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τις προσδοκίες προσχώρησης της Τουρκίας.

    Στις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι στην τελική εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθοριστικό ρόλο θα διαδραματίσουν οι εξελίξεις που θα σημειωθούν και στα δύο αυτά θέματα.

    ΑΚΕΛ - Σερντάρ Ντενκτάς - Συνάντηση ----------------------------------------- Το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του ήταν στο επίκεντρο χθεσινής συνάντησης που είχε στα γραφεία του ΑΚΕΛ αντιπροσωπεία του κόμματος, υπό το ΓΓ Δημήτρη Χριστόφια, με το τουρκοκυπριακό Δημοκρατικό Κόμμα, υπό τον αρχηγό του Σερντάρ Ντενκτάς, ο οποίος εισήλθε για πρώτη φορά μετά την τουρκική εισβολή στις ελεύθερες περιοχές.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση πολύ ειλικρινή και θερμή, ο κ. Ντενκτάς ευχαρίστησε το ΑΚΕΛ για τη φιλοξενία και εξέφρασε την άποψη πως ''συνέχιση αυτού του είδους διαπραγματεύσεων θα συμβάλει στην αλληλοκατανόηση με στόχο τη λύση''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι σχέσεις μεταξύ των δυο κομμάτων, το Κυπριακό και οι προοπτικές επίλυσής του.

    Ερωτηθείς κατά πόσο το ΑΚΕΛ θα μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση με το Δημοκρατικό Κόμμα, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι μόλις αρθούν κάποια εμπόδια τότε θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη επιθυμία του κόμματος να μεταβεί στα κατεχόμενα για συνάντηση στα γραφεία του κ. Σερντάρ Ντενκτάς.

    Ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη συνάντηση φιλική και ευχήθηκε όπως έχει καλή συνέχεια. Είπε ότι πρόκειται για την πρώτη συνάντηση του κ. Ντενκτάς στις ελεύθερες περιοχές και ευχήθηκε όπως αυτή είναι σημαδιακή.

    ''Ελπίζω να υπάρξει καλή θέληση και από τις δύο πλευρές και δεν εννοώ εμάς απλώς, αλλά και από την επίσημη ε/κ και τ/κ πλευρά, να συζητήσουν ουσιαστικά στη βάση του σχεδίου Ανάν για λύση πριν την 1η Μαϊου 2004'' υπογράμμισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

    Ευχήθηκε στον κ. Ντενκτάς και την τ/κ κοινότητα καλή χρονιά και όπως το 2004 αποβεί το έτος ειρήνης και επανένωσης του κυπριακού λαού.

    ΔΗΚΟ - Σερντάρ Ντενκτάς - Συνάντηση ----------------------------------------- Κοινή θέση των δύο Δημοκρατικών Κομμάτων της Κύπρου, του ε/κ και του τ/κ, είναι πως μόνο μέσω ειλικρινών συζητήσεων μπορεί να επιτευχθεί η λύση στο Κυπριακό και πως συναντήσεις, όπως η χθεσινη στα γραφεία του ΔΗΚΟ, επιβάλλεται να συνεχιστούν σε πιο τακτικά διαστήματα.

    Σε δηλώσεις τους ύστερα από συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες του ΔΗΚΟ και του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος στις ελεύθερες περιοχές, τόσο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, όσο και ο Σερντάρ Ντενκτάς εξέφρασαν τη θέση ότι δεν μπορεί το σχέδιο Ανάν να τεθεί σε δημοψήφισμα χωρίς προηγουμένως να έχει επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

    Ο ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος σημείωσε ότι το σχέδιο Ανάν είναι το μοναδικό συνολικό σχέδιο λύσης ενώπιον των δύο πλευρών και ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ''σημείο αναφοράς'', λέγοντας ότι ''είναι σημαντικό όπως η εξεύρεση λύσης να μην εξαρτάται από εξωτερικές πιέσεις που θα ασκηθούν πάνω στις δύο κοινότητες''.

    ''Οι δύο κοινότητες μαζί μπορούν να καθίσουν και να λύσουν τις διαφορές τους'', είπε.

    Κληθείς να διευκρινίσει εάν με τη φράση ''εξωτερικές πιέσεις'' εννοεί τον ΟΗΕ, ο κ. Ντενκτάς απάντησε ότι προς το παρόν κάνει λόγο για διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε κόμματα για να γίνουν κατανοητές οι θέσεις τους.

    ''Είχαμε έναν ειλικρινή και ανοικτό διάλογο, αποδεχόμενοι τις διαφορετικές μας απόψεις και συνειδητοποιώντας την ανάγκη συνέχισης των διαπραγματεύσεων πάνω σε αυτές τις διαφορές'', είπε ο κ. Ντενκτάς.

    Οπως είπε, το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα με κενά σημεία.

    Ανέφερε, καταλήγοντας, ότι προσμένει σε πιο συχνές συναντήσεις με το ΔΗΚΟ και ότι αναμένει αντιπροσωπεία του κόμματος ''να επισκεφθεί τον βορρά το συντομότερο δυνατό''.

    Ο κ. Κλεάνθους χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ ουσιαστική και είπε ότι αυτή διεξήχθη σε κλίμα ειλικρίνειας και σεβασμού στις απόψεις που διατηρεί η κάθε πλευρά.

    Πρόσθεσε ότι τα δύο κόμματα συμφώνησαν πως για να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό επιβάλλεται ένας ειλικρινής διάλογος.

    Οπως είπε, κοινή διαπίστωση είναι ότι Ε/Κ και Τ/Κ επιθυμούν λύση, όπως απέδειξαν μετά τη μερική άρση των περιορισμών διακίνησης.

    ''Χαίρομαι γιατί αυτές είναι κοινές διαπιστώσεις με τον Σερντάρ Ντενκτάς και τους συνεργάτες του'', συνέχισε.

    Οπως είπε, η στάση των Ε/Κ και Τ/Κ δίνει ''την υποχρέωση και την αισιοδοξία ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε σε κλίμα ειλικρίνειας για λύση που θα δώσει σε όλο τον λαό ένα ευτυχισμένο μέλλον''.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι κοινή θέση των δύο κομμάτων είναι όπως συνεχιστούν οι επαφές ούτως ώστε σε κλίμα ειλικρίνειας ''να συνδράμουμε στην αναζήτηση της λύσης που είναι επιθυμία όλου του λαού''.

    Υπουργός Παιδείας - Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας ---------------------------------------------------- Τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας για το έτος 2002 επέδωσε προχθές βράδυ, σε τελετή που έγινε στην Πύλη Αμμοχώστου, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης.

    Τα κρατικά βραβεία λογοτεχνίας για εκδόσεις του 2002 απονέμονται ύστερα από εισήγηση της Συμβουλευτικής Επιτροπής Γραμμάτων, η οποία διορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού για τριετή θητεία.

    Για το Βραβείο Ποίησης υποβλήθηκαν συνολικά 25 εκδόσεις. Ξεχώρισαν ως πιο αξιόλογα τα βιβλία των Ανδρέα Γεωργιάδη ''Φυσιοδρόμιο'', Ανδρέα Εμμανουήλ ''Επιλογές'', Φροσούλας Κολοσιάτου ''Σαν να συνέβη'', Βάκη Λοϊζίδη ''Κινητά Μνημεία'', Ανδρέα Μακρίδη ''Οι θόλοι των βυθών'' και Χρίστου Μαυρή ''Ο αγρός του αίματος''.

    Υστερα από συζήτηση όλων των υποψηφίων βιβλίων η Επιτροπή εισηγήθηκε, κατά πλειοψηφία, να μην απονεμηθεί βραβείο ποίησης.

    Για το Βραβείο Διηγήματος υποβλήθηκαν συνολικά 5 εκδόσεις. Υστερα από συζήτηση όλων των υποψηφίων βιβλίων, η Επιτροπή εισηγήθηκε ομόφωνα να μην απονεμηθεί Βραβείο Διηγήματος.

    Το βραβείο Μυθιστορήματος απονεμήθηκε στην Ευτέρπη Αραούζου για το βιβλίο της ''Τζίντζερ''. Υποβλήθηκαν συνολικά 12 εκδόσεις. Ξεχώρισαν επίσης τα βιβλία των Χριστάκη Γεωργίου ''Αρχιπέλαγος. Η παγίδα'', Φρίξου Κολώτα ''Ο Εντιμότατος Κύριος Θεοφύλακτος Γύπαρης'', Νικία Λειβαδά ''ιδού το Δέρας'', Δάφνης Λόρδου ''Σαλαμωνή'' και Κυριάκου Παπαδόπουλου ''Ο Δραγουμάνος''.

    Το Βραβείο Λογοτεχνικής Μελέτης/Δοκιμίου απονεμήθηκε στο Νίκο Ορφανίδη για το βιβλίο του ''Λόγος Παραμυθίας''.

    Υποβλήθηκαν συνολικά 7 εκδόσεις. Ξεχώρισαν επίσης τα έργα των Ρήνας Κατσελλή ''Νίκος Κρανιδιώτης'' και Ανδρέα Σοφοκλέους ''Θεμιστοκλής Θεοχαρίδης''.

    Απονεμήθηκαν επίσης δύο Βραβεία Νέου Λογοτέχνη, στη Χριστιάνα Αβρααμίδου για το βιβλίο της ''Ενας λόγος για ν΄ αγαπήσει τη νύχτα'' (ποίηση) και στον Κυριάκο Μαργαρίτη για το βιβλίο του ''Μικροί Ερωτικοί Θρήνοι'' (διηγήματα).

    Το Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στη Μυριάνθη Παναγιώτου για το βιβλίο της ''Κατέβα φεγγαράκι να παίξουμε κρυφτό''.

    Υποβλήθηκαν συνολικά 14 εκδόσεις. Ξεχώρισαν τα έργα των Αννας Καλογήρου-Παύλου, ''Η γλώσσα των ζώων'', Κώστα Χαραλαμπίδη, ''Κύπρος -Ιστορία - Πολιτισμός'' και Αθου Χατζηματθαίου, ''Ενα παραμύθι κι ένα τραγούδι''.

    Το Βραβείο Νεανικής Λογοτεχνίας απονεμήθηκε στην Ελλη Βενιζέλου για το βιβλίο της ''Ενα αστέρι στη στέγη μας''.

    Ξεχώρισαν επίσης τα βιβλία της Βασιλικής Φωτίου ''Αίεν Αριστεύειν'' και Μπάμπη Χαραλάμπους ''Τι έξυπνος που είσαι μπαμπά''.

    Το Βραβείο Εικονογράφησης Βιβλίου απονεμήθηκε στην Ελενα Πουλχερίου για την εικονογράφηση του βιβλίου της Μυριάνθης Παναγιώτου ''Κατέβα φεγγαράκι να παίξουμε κρυφτό''.

    Κύπριος λογοτέχνης - Ελλάδα - Βραβείο ------------------------------------------- Η Ακαδημία Αθηνών βράβευσε χθες βράδυ με το βραβείο ''Ουράνη'' τον Κύπριο λογοτέχνη Κυριάκο Χαραλαμπίδη για τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα, μαζί με άλλους 65 λογοτέχνες, επιστήμονες και φορείς από όλη την Ελλάδα.

    Τα βραβεία, μετάλλια και επαίνους επέδωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, στην ειδική ετήσια τελετή απονομής των βραβείων που έγινε στην Ακαδημία Αθηνών.

    Η βράβευση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη συνέπεσε με την κυκλοφορία δύο βιβλίων του.

    Το ένα είναι επανέκδοση της ποιητικής συλλογής ''Αχαιών ακτή'' (1977) που αποτέλεσε την πρώτη ποιητική του κατάθεση μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Το δεύτερο είναι το έργο ''Αιγιαλούσης επίσκεψις'' που περιλαμβάνει ένα ποίημα και ένα σχόλιο, με τα οποία ο διακεκριμένος Κύπριος λογοτέχνης επιχειρεί μέσω του ποιητικού του λόγου να ξυπνήσει την πνευματικότητα των Κυπρίων, καλώντας τους να μη λησμονήσουν την ελληνική τους ταυτότητα.

    Ο Κυριάκος Χαραλαμπίδης, γεννημένος το 1940 στο κατεχόμενο χωριό Αχνα της επαρχίας Αμμοχώστου, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της Ελλάδας το 1996 για το έργο του ''Μεθιστορία'', καθώς επίσης με το Βραβείο Μερόπης Οικονόμου της Ακαδημίας Αθηνών το 1989 για το έργο ''Θόλος''. Εχει επίσης κερδίσει τρεις φορές (1974, 1978 και 1983) το Κρατικό Βραβείο Ποίησης στην Κύπρο, ενώ το 1998 τιμήθηκε με το Διεθνές Επαθλο Καβάφη που απονέμεται από διεθνή επιτροπή ελληνιστών.

    Χρηματιστήριο - Εκλεισε σε θετικό έδαφος -------------------------------------------- Σε θετικό έδαφος έκλεισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στην προτελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση του 2003, ως αποτέλεσμα της ανοδικής πορείας των τραπεζικών μετοχών.

    Ο Γενικός Δείκτης, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από μετοχές της περιφέρειας, κατάφερε να κρατήσει κέρδη της τάξης του 0,31% και να κλείσει στις 79,77 μονάδες. Η άνοδος του ημερήσιου όγκου συναλλαγών στις 598 χιλιάδες λίρες οφείλεται στην πραγματοποίηση προσυμφωνημένων συναλλαγών που παρατηρήθηκαν σε ορισμένες εισηγμένες εταιρείες.

    Αντίθετα, σημαντική άνοδο της τάξης του 1,3% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων τίτλων, κλείνοντας στις 319,79 μονάδες, ως αποτέλεσμα των κερδών του τραπεζικού τομέα σε ποσοστό 1,5%.

    Aγορά αυτοκινήτων - Κύπρος - ΕΕ ------------------------------------ Η Κύπρος ήταν το 2002 η δεύτερη πιο ακριβή χώρα στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά τη Δανία στην αγορά καινούργιου αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της Ενωσης.

    Με μέσο όρο στην ΕΕ των 15 κρατών μελών το 100, στην Κύπρο η μέση τιμή ενός καινούργιου ιδιωτικής χρήσεως αυτοκινήτου ανήλθε το 2002 στο 153, δηλαδή ήταν κατά 53% ακριβότερη. Στη συνολική τιμή, εκτός από την εργοστασιακή αξία του αυτοκινήτου, έχουν υπολογισθεί στην έρευνα της Eurostat και οι φόροι που επιβάλλονται σε κάθε χώρα.

    Στα καινούργια αυτοκίνητα με κινητήρα βενζίνης κάτω των 1700 κυβικών εκατοστών, η μέση τιμή στην Κύπρο ήταν υψηλότερη κατά 37%. Η τιμή των καινούργιων αυτοκινήτων άνω των 1700 κυβικών εκατοστών ήταν υψηλότερη κατά 73% από τη μέση κοινοτική.

    [03] (Κ) Καραμανλής - Μήνυμα - Κυπριακό

    Η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέσα στο 2004 παρέχει τις δυνατότητες για προώθηση βιώσιμης λύσης του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου, σημειώνει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.

    ''Στη χρονιά που ξεκινά σε λίγες ώρες'', αναφέρει στο μηνυμά του ο κ. Καραμανλής, ''η Κύπρος θα ενταχθεί και τυπικά στην Ευρώπη των 25. Η νέα αυτή πραγματικότητα μας παρέχει τις δυνατότητες να προωθήσουμε μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού κεκτημένου''.

    ''Παράλληλα, και στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Αγκυρας'', συνεχίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, ''θα εργαστούμε για την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων''.

    [04] (Κ) Σημίτης - Μήνυμα - Κυπριακό

    Κρίσιμη χρονιά για τη λύση του Κυπριακού χαρακτηρίζει το 2004 ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, προσθέτοντας ότι μέσα στο νέο έτος θα φανεί αν η τουρκοκυπριακή πλευρά θα δείξει την απαιτούμενη ωριμότητα για να ζήσουν ειρηνικά οι δύο κοινότητες σε ένα ενιαίο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Το 2004'', αναφέρει στο μήνυμά του ο κ. Σημίτης, ''είναι κρίσιμη χρονιά για τα εθνικά μας θέματα. Για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Φέτος θα κριθεί αν η Τουρκία θα ακολουθήσει με συνέπεια τον ευρωπαϊκό δρόμο προς όφελος και των δύο λαών''.

    ''Είναι κρίσιμο το 2004 για τη λύση του Κυπριακού'', συνεχίζει.

    [05] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Πρεσβευτής του Ιράν - Οικονομική βοήθεια

    Επιταγή εκατόν χιλιάδων δολαρίων Αμερικής επέδωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου στον Πρεσβευτή της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν Σεγιέντ Ρεζά Χατζ-Ζαργκαρμπασί ως οικονομική βοήθεια της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου στους δοκιμαζόμενους από το φονικό σεισμό κατοίκους της πόλης Μπαμ του Ιράν.

    [06] (Κ) Προς συνδρομητές και συνεργάτες ΚΥΠΕ

    Το ΚΥΠΕ εύχεται στους συνδρομητές και συνεργάτες του υγεία, χαρά και επιτυχίες μέσα στο νέο έτος, συμμεριζόμενο την προσμονή της λύσης που θα επιτρέψει σε όλο τον κυπριακό λαό να απολαύσει τα οφέλη της ένταξης στην ενωμένη Ευρώπη.

    [07] (Κ) Εκρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Το Εθνικό Συμβούλιο, στη συνεδρία της προσεχούς Δευτέρας, θα αναλύσει τις εξελίξεις και τα δεδομένα στο Κυπριακό όπως διαμορφώθηκαν μέχρι σήμερα, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [08] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7003            1,7105
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1430            2,1558
    Λίρα Αγγλίας                     1,2028            1,2100
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,9053        230,7365
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8512          2,8740
    Δολάριο Καναδά                     2,7652          2,7873
    Κορώνα Δανίας                     12,6438         12,7449
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,2646         14,3787
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4146         15,5379
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6472          2,6683
    
    

    [09] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Τουρκία

    Η κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, αξιολογεί τις τουρκικές κινήσεις και δηλώσεις που σχετίζονται με το Κυπριακό, θεωρεί όμως σκόπιμες τις διαρροές που γίνονται από μέρους της Αγκυρας, κυρίως προς τα μέσα ενημέρωσης για τη διαμόρφωση νέων θέσεων επί του Κυπριακού και την πιθανότητα έναρξης διαπραγματεύσεων για λύση του προβλήματος.

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,58  ( 1,02)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    569.474
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    253.789    326,51  ( 2,10)
    FTSE Med 100 **                             5.862,48  ( 1,04)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    204.010     93,15  ( 1,55)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     67.682     69,77  ( 0,49)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     36.121     15,21  ( 1,27)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    135.722     57,17  (-0,16)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.756     63,99  ( 1,88)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     10.313     20,10  (-0,25)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     22.151     69,70  (-0,85)
    Ετ. Πληροφορικής              £      2.880      3,28  ( 4,46)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     41.167     10,79  ( 0,65)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        680     12,75  ( 9,54)
    Ξενοδοχεία                    £      6.301     37,09  ( 0,43)
    Αλλες Εταιρείες               £     39.467     73,32  ( 1,83)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - Σερντάρ Ντενκτάς - Δημητρίου

    Οι αποφάσεις για το Κυπριακό λαμβάνονται στην Αγκυρα, εξ' ου και όταν ληφθεί απόφαση, οι Τ/Κ πολιτικοί θα κληθούν να μεταβούν στην Τουρκία για να ενημερωθούν, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, κληθείς να αναφέρει τι αναμένει η ε/κ πλευρά να προκύψει από την νέα ψευδοκυβέρνηση στα κατεχόμενα.

    ''Οι αποφάσεις λαμβάνονται στην Αγκυρα και αυτό δεν είναι αποθάρρυνση της ''αντιπολίτευσης''. Οι ίδιοι το γνωρίζουν καλύτερα. Εξάλλου επίσημα ανακοινώθηκε ότι θα αποφασίσει πρώτα η κυβέρνηση στην Τουρκία και μετά θα κληθούν οι Τ/Κ πολιτικοί και ο Ραούφ Ντενκτάς για ενημέρωση'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [12] (Κ) Χριστόφιας - Σημίτης - Παπανδρέου - Μήνυμα

    [13] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Στεφανόπουλος - Μήνυμα

    O Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, χαρακτηρίζει το 2004 ως ''μια χρονιά ορόσημο'', τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Με άνοδο αποχαιρέτισε το 2003 το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), επανακάμπτοντας στο επίπεδο των 80 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης στην τελευταία συνάντηση του έτους κατέγραψε κέρδη της τάξης του 1,01%, κλείνοντας στις 80,58 μονάδες. Οι συνολικές απώλειες του Γενικού Δείκτη για το 2003 ανήλθαν σε ποσοστό 14,75%, κλείνοντας αρνητικά για τέταρτη συνεχή χρονιά.

    Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στις 569 χιλιάδες λίρες, λόγω της

    [15] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Κακλαμάνης - Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    Πεποίθηση και επιθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, όπως ο ίδιος δήλωσε απόψε, ευχόμενος σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό χρόνια πολλά, είναι όπως ''στο νέο χρόνο τερματιστεί η αναχρονιστική τεχνητή διαίρεση της πατρίδας μας και επέλθει η πολυπόθητη επανένωση που θα επαναφέρει το χαμόγελο της ελπίδας στο βασανισμένο λαό μας''.

    ''Για την υλοποίηση αυτού του κυρίαρχου στρατηγικού στόχου'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στο τηλεοπτικό του μήνυμα με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, ''δεν θα φεισθώ κόπων και προσπαθειών''.

    ''Ηδη'', συνέχισε, ''με επιστολή μου προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, έχω επαναβεβαιώσει τη σταθερή και αμετάκλητη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις στη βάση του Σχεδίου Ανάν, όποτε το αποφασίσει, με στόχο την επίτευξη μιας πιο λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, αν είναι δυνατόν, πριν την 1η Μαΐου 2004''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτήρισε το 2004 ως ''ένα ιστορικό χρονικό σταθμό'' για την Κύπρο και έστειλε προς τους Τ/Κ ''μήνυμα φιλίας, εκτίμησης αλλά και προσδοκίας, πως ο νέος χρόνος θα τους επιτρέψει, στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου, μαζί με τους Ελληνοκυπρίους, να μερισθούν τα ευεργετήματα και τα πλεονεκτήματα από την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Ιδιαίτερες ευχές έστειλε επίσης στους στρατευμένους νέους, στους πρόσφυγες, στους εγκλωβισμένους και στους συγγενείς των αγνοουμένων, ευχαριστώντας όλους εκείνους που, σε αυτές τις ώρες της χαράς και της προσδοκίας, θα βρίσκονται στις επάλξεις του καθήκοντος στελεχώνοντας ουσιώδεις υπηρεσίες.

    ''Εύχομαι, από τα βάθη της καρδιάς μου'', είπε ο Πρόεδρος, ''ο καινούργιος χρόνος να είναι ένας χρόνος δημιουργικός και παραγωγικός που θα ανοίξει νέους ορίζοντες ανάπτυξης, ευημερίας και προκοπής για όλους τους νόμιμους κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους''.

    ''Ενα όραμα τουλάχιστον τριών δεκαετιών εκπληρώνεται'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και προσθέτοντας πως ''η Κυπριακή Δημοκρατία από την 1η Μαΐου θα είναι και επίσημα πλέον ισότιμο και πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ)''.

    ''Αυτό το μεγαλύτερο επίτευγμα του λαού μας, μετά την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε εφησυχασμό, αυτοϊκανοποίηση και αδράνεια στις προσπάθειές μας για επίτευξη μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού'', είπε ο Πρόεδρος.

    Οπως επισήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, μέχρι σήμερα έχουν επιτευχθεί αρκετά, αλλά απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν.

    ''Με εποικοδομητική διάθεση, με συλλογική προσπάθεια και με την απαραίτητη ενότητα, στη βάση κοινών στόχων και επιδιώξεων'', συνέχισε, ''είμαι αισιόδοξος πως θα καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις προσφερόμενες ευκαιρίες αλλά και να υλοποιήσουμε τις ειλημμένες δεσμεύσεις μας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Στις προσπάθειες αυτές για επίλυση του Κυπριακού και για την ομαλή ενσωμάτωση της Κύπρου στην ΕΕ, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ''έχουμε ως κύριο, πολύτιμο και ενεργό συμπαραστάτη την ελληνική κυβέρνηση, όλες τις πολιτικές δυνάμεις και σύσσωμο τον ελληνικό λαό''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 31 December 2003 - 18:49:14 UTC