Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ολομέλεια - Κρατικός Προϋπολογισμός 2004 - Ψηφοφορία
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο - ΕΝΑΔ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ
  • [06] (Κ) Γουέστον - Κατεχόμενα - Συναντήσεις
  • [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κινέζος Αντιστράτηγος
  • [08] (Κ) Γουέστον - Ντενκτάς - Κατεχόμενα - Συνάντηση
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Κατεχόμενα - Αλί Ερέλ - Τόμας Γουέστον
  • [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Προϋπολογισμός - Οπλικά Συστήματα
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αρνητικό ρεκόρ εξαετίας
  • [14] (Κ) Ευρωβουλή - Ψήφισμα - Κύπρος
  • [15] (Κ) Τόμας Γουέστον - Διάσκεψη Τύπου (1)
  • [16] (Κ) ΕΕ - Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις - Κύπρος - Διαμαντοπούλου
  • [17] (Κ) Τόμας Γουέστον - Διάσκεψη Τύπου (2)
  • [18] (K) EE - Μνημόνιο για Κοινωνική Πολιτική - Κεραυνός
  • [19] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - "Εκλογές" - Συμβούλιο Ασφαλείας
  • [20] (Κ) Ολομέλεια - Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου
  • [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [22] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Προεδρική δήλωση

  • [01] (Κ) Ολομέλεια - Κρατικός Προϋπολογισμός 2004 - Ψηφοφορία

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Κύπελλο - ΕΝΑΔ

    Με ήττα ολοκλήρωσε η καλαθοσφαιρική ομάδα ανδρών της ΕΝΑΔ τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

    Ηττήθηκε χθες βράδυ στον Αγιο Δομέτιο από τη Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν με 70 66 σε αγώνα για τον 3ο Ομιλο της διοργάνωσης.

    Εξάλλου, για την ίδια διοργάνωση ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στις 7.00 απόψε στη Λεμεσό τη Δυναμό Βουκουρεστίου και με νίκη με διαφορά οκτώ πόντων θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση του Ομίλου του που οδηγεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣΤ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το κυπριακό, οι προσπάθειες των ΗΠΑ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η επίσκεψη στην Κύπρο του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, η υπερψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού από όλα σχεδόν τα κόμματα, οι ζυμώσεις στα κατεχόμενα για τη δημιουργία ψευδοκυβέρνησης, η αύξηση στην τιμή του νερού και τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν χθες σε ολόκληρη την Κύπρο με σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    H ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Προς τριμερή και στα κατεχόμενα'' γράφει ότι προς μια τριμερή ''κυβέρνηση'' φαίνεται να προσανατολίζονται στα κατεχόμενα με τη συμμετοχή του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, του αρχηγού του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακκιντζί και του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στα ακραία καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν χθες σε ολόκληρη την Κύπρο με σφοδρούς ανέμους και καταρρακτώδεις βροχές.

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Τους έκοψε το βήχα ο Γκιουλ'' γράφει πως σε μια πρωτοφανή του παρέμβαση σε σχέση με τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα προέβη ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλλάχ Γκιουλ δηλώνοντας ότι δεν έχει καμιά σημασία ποιο κόμμα κέρδισε αφού τις αποφάσεις για την Κύπρο τις παίρνει η Τουρκία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στις δηλώσεις του ΓΓ της ΣΕΚ Δημήτρη Κιττένη ότι η Κύπρος θα πρέπει να ρυθμίσει το σύστημα εργασιακών σχέσεων για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα που θα παρουσιαστούν από την 1η Μαϊου 2004.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Πώς πέταξαν έξι εκατομμύρια ευρώ'' αναφέρει ότι σοβαρά ερωτήματα εγείρει εσωτερική έκθεση επιτροπής για τα πεπραγμένα στις Κυπριακές Αερογραμές. Γράφει ότι η επιτροπή εντόπισε "παρατυπίες" αλλά το Υπουργείο Οικονομικών δεν ενημερώθηκε. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, ο οποίος ανακοίνωσε αύξηση της τάξης του 33% στο νερό προειδοποιώντας ότι μέχρι το τέλος του 2004 θα αποφασιστούν και άλλες αυξήσεις.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Κουμάρι αιμοδοτεί ψευδοκράτος'' γράφει ότι σημαντικός αριθμός Ε/Κ επισκέπτονται κάθε βράδυ τις κατεχόμενες περιοχές με σκοπό να επιδοθούν στην κυβεία, χάνοντας εκεί τεράστια ποσά, γεγονός για το οποίο είναι ενήμερη η Αστυνομία. Αλλού η εφημερίδα γράφει πως κοινή παραδοχή του Προέδρου Παπαδόπουλου, Υπουργών και ιδιοκτητών ιδιωτικών καναλιών είναι ότι η νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης είναι αναχρονιστική και προκαλεί προβλήματα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Ανοικτή γραμμή ΗΠΑ με Γκιουλ'' γράφει πως οι Αμερικανοί επενδύουν για μια ακόμη φορά στην τουρκική κυβέρνηση και στον Υπουργό Εξωτερικών Αμπτουλλάχ Γκιουλ με τον οποίον διατηρούν ανοικτή γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ουάσιγκτον αξιολογεί τοποθετήσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, όπως αυτές που έγιναν πρόσφατα ότι ''τον τελευταίο λόγο στο Κυπριακό έχει η Αγκυρα'' καθώς κι άλλες που δηλώνουν την ''ετοιμότητα'' της κυβέρνησής του για διαπραγματεύσεις. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι θα συνεχιστεί ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς ύστερα από απόφαση χθες του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Ομόθυμη στήριξη'' γράφει ότι για πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια, ο κρατικός προϋπολογισμός υπερψηφίστηκε από όλα σχεδόν τα κόμματα κι ότι "στο κενό έπεσε η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να μηδενίσει το έργο της κυβέρνησης". Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην επιστολή που ο Προέδρος της Δημοκρατίας προτίθεται να αποστείλει στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, όπου θα ζητεί επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Ολομέλεια - Κρατικός Προϋπολογισμός 2004 - Ψηφοφορία ----------------------------------------------------- Με 48 ψήφους υπέρ και μία εναντίον εγκρίθηκε στις 1:45 σήμερα το πρωί από την Ολομέλεια της Βουλής ο Κρατικός Προϋπολογισμός για το 2004, ο οποίος προβλέπει -όπως είχε κατατεθεί από την κυβέρνηση- δαπάνες 3,4 δισεκατομμυρίων λιρών και έσοδα 2,8 δισεκατομμυρίων λιρών.

    Τον Προϋπολογισμό του κράτους υπερψήφισαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα εκτός από τους Νέους Ορίζοντες, των οποίων ο Βουλευτής Χρίστος Κληρίδης τάχθηκε κατά.

    Προτού τεθεί σε ψηφοφορία ο Προϋπολογισμός, τροποποιήθηκε με την αποδοχή από το νομοθετικό σώμα 15 κυβερνητικών τροπολογιών, οι οποίες προσθέτουν συνολικά πρόσθετες δαπάνες άλλων 14.322.412 λιρών, μεταξύ των οποίων ποσόν 11.000.000 λιρών για την παροχή έκτακτου βοηθήματος θέρμανσης.

    Η Ολομέλεια δέχθηκε, επίσης, την προταθείσα από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών τροπολογία για κατανομή επιχορηγήσεων ύψους 200.000 λιρών στις οργανώσεις νεολαίας με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

    Μεταξύ πολλών άλλων τροπολογιών, η Βουλή ενέκρινε τη δέσμευση ποσού 392.000 λιρών που δίδεται ως χορηγία στο Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ, καθώς και το κονδύλι των 100.000 λιρών που αντιστοιχεί στη χορηγία προς το Μέλαθρο Αγωνιστών ΕΟΚΑ. Τις τροπολογίες αυτές εισηγήθηκε το ΑΚΕΛ.

    Ομόφωνα η Ολομέλεια ενέκρινε, επίσης, εισήγηση του ΑΚΕΛ για γενική μείωση σε όλα τα Υπουργεία κατά 5% των ποσών που αφορούν υπερωρίες σε όλα τα τμήματα, πλην των υπηρεσιών υγείας, όπως εισηγήθηκε την τελευταία στιγμή ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή ----------------------------------------- Η επιστολή με την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ζητεί από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν την επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, είναι έτοιμη και δεν αποκλείεται να έχει αποσταλεί χθες το βράδυ.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στην επιστολή του προς τον κ. Ανάν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα θέτει τις βασικές αρχές στο Κυπριακό, θα επαναλαμβάνει την προθυμία να συμμετάσχει σε συνομιλίες στη βάση του σχεδίου και θα καλεί τον Γενικό Γραμματέα να συγκαλέσει συνομιλίες όποτε αυτός κρίνει.

    Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι Αμερικανοί δεν έχουν καταλήξει στο χρονοδιάγραμμα για έναρξη των συνομιλιών λόγω της συγχυσμένης κατάστασης που επικρατεί στα κατεχόμενα μετά τις ''εκλογές''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γουέστον -------------------------------- Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον έγινε χθες βράδυ δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Υπουργός Εξωτερικών - Τόμας Γουέστον ------------------------------------ Τη βεβαιότητα ότι το επίπεδο ενδιαφέροντος των ΗΠΑ που παρατηρείται σήμερα για επανέναρξη του διαλόγου για επίλυση του Κυπριακού θα συνεχιστεί και κατά πάσα πιθανότητα θα εντατικοποιηθεί, διατύπωσε χθες το απόγευμα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον αμέσως μετά την ψηφοφορία στα κατεχόμενα, υποδηλοί το πολύ υψηλό ενδιαφέρον των ΗΠΑ για το Κυπριακό.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον κ. Γουέστον, ο οποίος δεν προέβη σε δηλώσεις, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''υπάρχει μεγάλη σημασία'' στην επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου, για αξιολόγηση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αμέσως μετά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    Παράλληλα, ο κ. Ιακώβου ανακοίνωσε ότι η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, με την οποία θα ζητείται η επανεμπλοκή του στο Κυπριακό, ετοιμάζεται.

    Οπως εξήγησε ο κ. Ιακώβου, για λόγους ''χρονοδιαγράμματος πτήσεων'' ο κ. Γουέστον επισκέφθηκε πρώτα την Αθήνα και τη Λευκωσία και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αγκυρα. Σημείωσε πως για τον λόγο αυτό ''οι συνομιλίες είχαν κάπως προκαταρτικό χαρακτήρα''.

    ''Υπάρχει μεγάλη σημασία στην επίσκεψη γιατί τόσο σύντομα μετά την ψηφοφορία επισκέπτεται την περιοχή ο κ. Γουέστον για να αξιολογήσει την κατάσταση η οποία έχει δημιουργηθεί'', πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Σε ερώτηση αν εξάγονται κάποια συμπεράσματα από την επίσκεψη, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η επίσκεψη είναι ''διερευνητικής φύσεως'', διότι ο κ. Γουέστον θα έχει σήμερα συναντήσεις στα κατεχόμενα μετά από πολύ καιρό και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    ''Πιστεύω'', είπε, ''ότι πρέπει ένας να περιμένει το πέρας των συναντήσεων που θα έχει εδώ και στην Αγκυρα για να βγάλει δικά του πορίσματα''.

    Ερωτηθείς πότε οι Αμερικανοί προσδιορίζουν την έναρξη των συνομιλιών, προκειμένου να προλάβουν το χρονοδιάγραμμα του Μαϊου, ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι Αμερικανοί ''ασφαλώς δεν μπορούν να προσδιορίσουν εφόσον δεν έχουν πραγματοποιήσει όλες τις συναντήσεις που θα ήθελαν''.

    ''Πάντως, σίγουρα η θέση είναι ότι πρέπει να βρεθεί λύση πριν από την 1η Μαϊου 2004'', είπε.

    Ερωτηθείς αν μετά την επίσκεψη του κ. Γουέστον στην Αγκυρα θα υπάρξουν λόγοι επιστροφής του πίσω στην Κύπρο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ο ίδιος δεν προβλέπει ότι ο κ. Γουέστον θα επιστρέψει στην Κύπρο.

    Σε ερώτηση αν τέθηκε στη συζήτηση θέμα τουρκικού σχεδίου λύσης του Κυπριακού, ο κ. Ιακώβου είπε ότι έγινε αναφορά στο θέμα αυτό, προσθέτοντας ότι ο Αμερικανός απεσταλμένος δεν του έδωσε οποιανδήποτε λεπτομέρεια. ''Δεν γνωρίζω αν πραγματικά γνωρίζει το περιεχόμενο'', είπε.

    Αφιξη Γουέστον - Δηλώσεις ------------------------- Στόχος της περιοδείας του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον είναι να τονίσει την ανάγκη για πλήρωση των κριτηρίων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κ. Γουέστον κατά την άφιξή του χθες το απόγευμα στην Κύπρο.

    Σημείωσε ότι δεν θα επικεντρωθεί στο αποτέλεσμα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, το οποίο χαρακτήρισε ''συγκεχυμένο'', αλλά στο πώς να προχωρήσει η κατάσταση ώστε να επιτευχθεί ''αυτό που προσπαθούμε να επιτύχουμε εδώ και τόσο καιρό, δηλαδή την επίλυση του Κυπριακού''.

    Ο κ. Γουέστον είπε ότι το ταξίδι του στην Κύπρο πραγματοποιείται ''σε μιαν πολύ ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή'', δεδομένων και των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα και την ''κάπως συγκεχυμένη κατάσταση που προέκυψε''.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ ''πιστεύουν ότι ο μοναδικός τρόπος για λύση του Κυπριακού είναι ένας, μέσω των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ''.

    Ο Κόφι Ανάν, είπε ο κ. Γουέστον, ''μίλησε για τα αποτελέσματα της εκλογικής διαδικασίας στον βορρά και επανέλαβε ότι συνεχίζει να περιμένει την επίδειξη της αναγκαίας πολιτικής βούλησης για να επαναρχίσει την αποστολή καλών υπηρεσιών''.

    ''Επομένως, ο πρωταρχικός στόχος εδώ, όπως έπραξα στην Αθήνα και όπως θα πράξω την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αγκυρα, είναι να τονίσω την ανάγκη για πλήρωση των κριτηρίων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών''.

    Ομάδα παρατηρητών Πανεπιστημίου Οσλο - ''Εκλογές'' -------------------------------------------------- Η ομάδα παρατηρητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Οσλο που παρακολούθησε την ''εκλογική διαδικασία'' στα κατεχόμενα, σε ανακοίνωσή της, αναφέρεται στις προκαταρκτικές παρατηρήσεις της για τις ''εκλογές'' και σημειώνει πως η αύξηση του αριθμού των ατόμων στα κατεχόμενα που έχουν το ''δικαίωμα ψήφου'' σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές δημιούργησε την υποψία για ''παραγωγή ψηφοφόρων'' προκειμένου να αυξηθεί η υποστήριξη στα ''κυβερνώντα'' κόμματα.

    Στην ανακοίνωση σημειώνεται πως ''υπήρξαν ισχυρισμοί για υπερβολικές πιέσεις σε ψηφοφόρους για υποστήριξη συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων'' και πως ''αυτό μπορεί να δημιούργησε μια ατμόσφαιρα που να μην συνάδει με μια διαδικασία ελεύθερων εκλογών''.

    Επίσης αναφέρεται πως οι διαδικασίες για τις ενστάσεις και αιτήσεις σε σχέση με τον ''εκλογικό κατάλογο'', οι οποίες βασίζονται στον ''εκλογικό νόμο'' και ακολουθούνται από τα ''επαρχιακά εκλογικά συμβούλια'' έδωσαν την ευκαιρία να εκφρασθούν ενστάσεις για άτομα που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο και δεν είχαν μόνιμη διαμονή στη ''βόρεια Κύπρο''.

    Ευρωβουλή - Φερχόιγκεν - ''Εκλογές'' ---------------------------------- ''Η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση για την Τουρκία, αλλά συνδέεται πολιτικά με την υποψηφιότητά της'', δήλωσε χθες ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, ο οποίος κάλεσε την Αγκυρα να αναλάβει πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος πριν από την 1η Μαϊου 2004.

    Η τοποθέτηση του Γερμανού Επιτρόπου έγινε μετά από κοινοβουλευτική ερώτηση που υπέβαλε η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά, η οποία ζητούσε από τον κ. Φερχόιγκεν να ενημερώσει την Ευρωβουλή για τα επόμενα βήματα της Επιτροπής, προκειμένου να ενθαρρύνει την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Επίτροπος υπενθύμισε κατ' αρχήν ότι το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται παρά μόνο από την Τουρκία και συνεπώς οι ''εκλογές'' είναι μια πολιτική διεργασία που μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, ''η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί από την τουρκική κυβέρνηση για την ύπαρξη ή το περιεχόμενο μιας συμβιβαστικής πρότασης για τη λύση του Κυπριακού''.

    Εξέφρασε στη συνέχεια την άποψη ότι ''θα ήταν ευφυής κίνηση και για δικό της όφελος η ανάληψη από την Αγκυρα πρωτοβουλίας για την επίτευξη λύσης μέχρι τον Μάιο του 2004, στη βάση του σχεδίου Ανάν''.

    Οσον αφορά τις επιπτώσεις που θα έχει στην υποψηφιότητα της Τουρκίας η μη επίλυση του προβλήματος, ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι ''η επίλυση του Κυπριακού δεν είναι νέα προϋπόθεση για την Τουρκία, αλλά συνδέεται πολιτικά με την υποψηφιότητά της''.

    Δευτερολογώντας, η κ. Ζορμπά του ζήτησε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τις οποίες ''κανείς δεν μπορεί να κλείσει τα μάτια στη θέληση του λαού'', δηλώσεις που σημαίνουν, όπως είπε, αναγνώριση της νίκης των κομμάτων της τ/κ ''αντιπολίτευσης''.

    Ο Γερμανός Επίτροπος συμφώνησε και χαρακτήρισε τις δηλώσεις αυτές ''θετικές'', προσθέτοντας ότι στις λεγόμενες εκλογές ''φάνηκε ξεκάθαρα η βούληση των πραγματικών Τ/Κ, αυτών που γεννήθηκαν στην Κύπρο και την θεωρούν πατρίδα τους''.

    Σε παρατήρηση της κ. Ζορμπά σχετικά με την ανακοίνωση ομάδας παρατηρητών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Οσλο για ''παραγωγή ψηφοφόρων'', ο κ. Φερχόιγκεν είπε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υπήρξε αλλοίωση των εκλογικών καταλόγων προς όφελος συγκεκριμένων πολιτικών κομμάτων.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Κατεχόμενα ---------------------------------- Η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση στα κατεχόμενα και είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κάθε ενδεχόμενο, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι δεν υπάρχει κάτι το ανακοινώσιμο σχετικά με επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών.

    ''Η ομάδα εργασίας συνεδρίασε χθες(προχθές). Δεν έχω όμως καμία εξουσιοδότηση να ανακοινώσω οτιδήποτε ούτε και για το θέμα της επιστολής του Προέδρου ή άλλως πως επαφής του Προέδρου με το Γενικό Γραμματέα'', είπε ο Εκπρόσωπος επαναλαμβάνοντας πως πρόκειται για αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Αναφορικά με τις διαβουλεύσεις στα κατεχόμενα μεταξύ του Τ/Κ ηγέτη και των τ/κ κομμάτων που συμμετείχαν στις ''εκλογές'', ο Εκπρόσωπος είπε ότι ''η κυβέρνηση παρακολουθεί την κατάσταση και έχει εξετάσει όλα τα σενάρια είτε υπό μορφή σχηματισμού παράνομης μεν κυβέρνησης μειοψηφίας είτε συνασπισμού διαφόρων κομμάτων είτε άλλως πως, είτε ακόμη και την περίπτωση επαναπροκήρυξης της ψηφοφορίας και είναι έτοιμη για κάθε ενδεχόμενο''.

    Ταλάτ - Γουέστον --------------- Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε χθες βράδυ ότι μόλις δημιουργηθεί μια ''κυβέρνηση'' στα κατεχόμενα και συζητηθούν διάφορα θέματα με την Αγκυρα, οι Τ/Κ και η Τουρκία θα ανακοινώσουν ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση δύο ωρών με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο κ. Ταλάτ είπε πως οι ''εκλογές'' τέλειωσαν και ότι έχει λεχθεί διεθνώς πως οι διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού θα αρχίσουν, προσθέτοντας ότι ο κ. Γουέστον προσπαθεί τώρα να καταλάβει εάν μπορεί να κάνει κάτι προς αυτή την κατεύθυνση.

    ''Οι εκλογές πέρασαν στο βορρά. Δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα διαμορφωθεί η βουλή, αλλά επιθυμούμε να συγκροτήσουμε την κυβέρνηση. Εάν διαμορφώσουμε μιαν κυβέρνηση, αυτή θα εργαστεί για μια λύση και για ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ, και θα αποδεχθεί τον Μάιο του 2004 ως ημερομηνία στόχο'', είπε ο κ. Ταλάτ.

    Πρόσθεσε ότι μόλις δημιουργηθεί μια ''κυβέρνηση'' και συζητηθούν διάφορα θέματα με την Αγκυρα, οι Τ/Κ και η Τουρκία θα ανακοινώσουν ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν με στόχο την επίτευξη λύσης του Κυπριακού.

    ''Ζητήσαμε από τον Γουέστον τρόπους αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων για να ενισχυθεί η Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία σε διεθνή βάση. Με την ιδέα ότι θα καταστεί μέλος της ΕΕ, η ελληνική πλευρά επαναπαύεται, αλλά ζητήσαμε από τον Γουέστον να συνεχίσει να δίνει έμπνευση και στήριξη, ώστε να μην ξεχάσει κανείς τα δικαιώματα των Τ/Κ'', είπε.

    Ο κ. Ταλάτ πρόσθεσε ότι συζήτησε με τον κ. Γουέστον και το αποτέλεσμα των ''εκλογών'' της περασμένης Κυριακής στα κατεχόμενα.

    Ντενκτάς - ψευδοκυβέρνηση ------------------------- Την προτίμησή του για σχηματισμό ''εθνικής κυβέρνησης'' πρόβαλε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στις επαφές του με τους τέσσερις ηγέτες τ/κ κομμάτων που πήραν ''έδρες'' στη λεγόμενη βουλή.

    Ο κ. Ντενκτάς δήλωσε μετά τις συναντήσεις ότι άκουσε τους ηγέτες και τους ενθάρρυνε να δημιουργήσουν μιαν ''εθνική κυβέρνηση''.

    ''Προτιμούμε να έχουμε μιαν εθνική κυβέρνηση με ευρεία συμμετοχή'', είπε ο κ. Ντενκτάς. Πρόσθεσε ότι τα κόμματα θα έχουν μεταξύ τους επαφές και όταν θα είναι έτοιμα θα ξανασυναντηθούν μαζί του για τελική απόφαση. ''Αν πήραν το μήνυμα από τον λαό, τότε θα συμφωνήσουν'', είπε.

    Ερωτηθείς για το θέμα του διαπραγματευτή, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι όλη του τη ζωή ήταν διαπραγματευτής αλλά δεν εμμένει στο να είναι διαπραγματευτής, αλλά ως ''πρόεδρος'' έχει το δικαίωμα να ελέγχει τις διαπραγματεύσεις.

    ''Δεν είναι ζωτικό θέμα για μας. Ο κ. (Μεχμέτ Αλί) Ταλάτ επιμένει ότι είναι δουλειά της βουλής και εγώ λεω ότι είναι δική μου δουλειά γιατί έχω εκλεγεί ως πρόεδρος, διαπραγματευτής'', ανέφερε ο Τ/Κ ηγέτης. Ωστόσο, είπε, θα ρωτήσει τον λεγόμενο γενικό εισαγγελέα για το πού βρίσκεται το θέμα.

    ''Θα αποδεχθώ ό,τι προτείνει. Είμαι στη θέση να ελέγχω τις πράξεις του οποιουδήποτε διαπραγματευτή, να τον διορθώσω ή να τον εμποδίσω από το να κάνει κακό στον λαό μου'', είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντενκτάς.

    Τέλος, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι βρίσκεται σε επαφή με την Αγκυρα και ή θα μεταβεί στην Τουρκία περί τα τέλη του μήνα ή θα επισκεφθούν τα κατεχόμενα Τούρκοι αξιωματούχοι.

    Κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία - Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο

    Κινεζική στρατιωτική αντιπροσωπεία, υπό το Βοηθό Αρχηγό Γενικού Επιτελείου, Αντιστράτηγο Li Yu, πραγματοποιεί τρίημερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, με πρόσκληση του Υπουργείου Αμυνας. Η αντιπροσωπεία έφθασε στην Κύπρο χθες βράδυ.

    Κατά την παραμονή της στην Κύπρο η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, τον Υπουργό Αμυνας Κυριάκο Μαυρονικόλα και τον Αρχηγό του ΓΕΕΦ, Αντιστράτηγο Αθανάσιο Νικολοδήμο.

    Θα επισκεφθεί διάφορες στρατιωτικές μονάδες και θα καταθέσει στεφάνια στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στα Φυλακισμένα Μνήματα. Θα μεταβεί επίσης στο παρατηρητήριο και στο φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στην οδό Λήδρας.

    Οι Κινέζοι αξιωματούχοι θα αναχωρήσουν από την Κύπρο το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου.

    Κυριάκος Χαραλαμπίδης - Βραβείο ''Ουράνη'' - Καινούριες εκδόσεις ---------------------------------------------------------------- Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει στις 30 Δεκεμβρίου με το βραβείο ''Ουράνη'' τον Κύπριο λογοτέχνη Κυριάκο Χαραλαμπίδη για τη συνολική προσφορά του στα ελληνικά γράμματα.

    Η βράβευση του Κυριάκου Χαραλαμπίδη συνέπεσε με την κυκλοφορία δύο βιβλίων του.

    Το ένα είναι επανέκδοση της ποιητικής συλλογής ''Αχαιών ακτή'' (1977) που αποτέλεσε την πρώτη ποιητική του κατάθεση μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

    Το δεύτερο είναι το έργο ''Αιγιαλούσης επίσκεψις'' που περιλαμβάνει ένα ποίημα και ένα σχόλιο, με τα οποία ο διακεκριμένος Κύπριος λογοτέχνης επιχειρεί μέσω του ποιητικού του λόγου να ξυπνήσει την πνευματικότητα των Κυπρίων, καλώντας τους να μη λησμονήσουν την ελληνική τους ταυτότητα.

    Ο κ. Χαραλαμπίδης, σε συνέντευξη στο ΚΥΠΕ με την ευκαιρία της κυκλοφορίας των δύο έργων, ανέφερε πως η ταυτόχρονη έκδοσή τους δεν είναι τυχαία.

    Εξήγησε πως η φράση ''Αχαιών Ακτή'' παραπέμπει στο σημείο μεταξύ Κερύνειας και Γιαλούσας από όπου πριν από 33 αιώνες ήρθαν οι πρώτοι Αχαιοί στην Κύπρο και μόλις πριν από 30 χρόνια τα στρατεύματα του Αττίλα.

    Καλαθόσφαιρα ------------ Με ήττα ολοκλήρωσε η καλαθοσφαιρική ομάδα ανδρών της ΕΝΑΔ τις υποχρεώσεις της στο Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

    Ηττήθηκε χθες βράδυ στον Αγιο Δομέτιο από τη Χάποελ Γκαλίλ Ελιόν με 70 66 σε αγώνα για τον 3ο Ομιλο της διοργάνωσης.

    Εξάλλου, για την ίδια διοργάνωση ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στις 7.00 απόψε στη Λεμεσό τη Δυναμό Βουκουρεστίου και με νίκη με διαφορά οκτώ πόντων θα κατακτήσει τη δεύτερη θέση του Ομίλου του που οδηγεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

    Χρηματιστήριο - Νέα πτώση ------------------------- Τρίτη κατά σειρά πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αφού και στη χθεσινή συνάντηση ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινήθηκε πτωτικά, γεγονός που οφείλεται στις πιέσεις που δέχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Η αγορά έκλεισε στις 79,44 μονάδες με απώλειες σε ποσοστό 0,81%, πλησιάζοντας επικίνδυνα στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας πενταετίας. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 475 χιλιάδων λιρών, με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν το ένα τρίτο του τζίρου.

    [05] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Τ/Κ - Ε/Κ

    [06] (Κ) Γουέστον - Κατεχόμενα - Συναντήσεις

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον μετέβη στα κατεχόμενα για να συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Στη συνέχεια ο κ. Γουέστον θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους Τ/Κ πολιτικούς ηγέτες Ντερβίς Ερογλου στις 1130, Αλί Ερέλ στις 1230 (και γεύμα), Μουσταφά Ακκιντζί στις 1400 και Σερντάρ Ντενκτάς στις 1500. Στις 1600 ο κ. Γουέστον θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στο Κέντρο Φούλμπραϊτ.

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κινέζος Αντιστράτηγος

    Στην περαιτέρω ενίσχυση των ήδη θερμών σχέσεων Κύπρου και Κίνας σε θέματα άμυνας και κυρίως σε πολιτικό επίπεδο θα βοηθήσει η επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Κίνας, Αντιστράτηγου Li Yu, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον κ. Li Yu, ο κ. Μαυρονικόλας είπε ότι με την επίσκεψη ''έχουμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις απόψεις μας σε σχέση με την ανάγκη λύσης του κυπριακού προβλήματος, ιδιαίτερα πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, και τον τρόπο με τον οποίο και η Κίνα ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ μπορεί να συμβάλει και να ενισχύσει μία προσπάθεια'' λύσης του Κυπριακού, στην οποία η συμβολή της είναι ήδη σημαντική.

    [08] (Κ) Γουέστον - Ντενκτάς - Κατεχόμενα - Συνάντηση

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον είχαν σήμερα την πρώτη τους συνάντηση στα κατεχόμενα μετά από αρκετό καιρό και δήλωσαν πως αν και η συνάντησή τους ήταν πολύ καλή ο ένας δεν κατάφερε να πείσει τον άλλο να αλλάξει τις θέσεις του.

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 18/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7046            1,7148
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1169            2,1296
    Λίρα Αγγλίας                     1,1999            1,2070
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     227,5215        229,3416
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8565          2,8793
    Δολάριο Καναδά                     2,8034          2,8258
    Κορώνα Δανίας                     12,6751         12,7765
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1967         14,3102
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4540         15,5776
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6514          2,6726
    

    [10] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            79,23  (-0,26)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    258.709
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    174.072    317,49  (-0,58)
    FTSE Med 100 **                             5.729,38  (-0,26)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    145.062     89,78  (-0,67)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      9.376     69,55  ( 0,78)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        556     15,19  (-0,07)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     32.112     57,22  ( 1,26)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.765     66,25  (-0,41)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      7.703     20,13  (-0,59)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     14.589     69,39  ( 0,36)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.042      3,16  (-1,56)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      5.081     10,61  (-1,94)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,58  (-1,03)
    Ξενοδοχεία                    £      7.825     37,16  ( 0,05)
    Αλλες Εταιρείες               £     27.078     73,44  (-0,37)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [11] (Κ) Κατεχόμενα - Αλί Ερέλ - Τόμας Γουέστον

    Γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Κόμματος Λύσης και Ευρωπαϊκής Ενωσης Αλί Ερέλ στο οποίο παρεκάθησε και ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Μουσταφά Νταμντελέν, είχε σήμερα το μεσημέρι στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, στο πλαίσιο των προσπαθειών του για επαναξιολόγηση της κατάστασης στο Κυπριακό μετά τα αποτελέσματα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στο ψευδοκράτος.

    [12] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Προϋπολογισμός - Οπλικά Συστήματα

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Αρνητικό ρεκόρ εξαετίας

    Νέο αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, υποχωρώντας κάτω από τις 79,33 μονάδες που αποτελεί το προηγούμενο χαμηλότερο επίπεδο του κατά τα τελευταία έξι σχεδόν χρόνια και το οποίο σημειώθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2002. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε μικρή πτώση της τάξης του 0,26%, κλείνοντας στις 79,23 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στις 258 χιλιάδες λίρες.

    [14] (Κ) Ευρωβουλή - Ψήφισμα - Κύπρος

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    [15] (Κ) Τόμας Γουέστον - Διάσκεψη Τύπου (1)

    Την πεποίθηση ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό μέχρι το Μάιο 2004 διατύπωσε σήμερα ο ειδικός συντονιστής του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, μετά από επαφές και με τις δύο πλευρές στο νησί.

    Τόνισε ωστόσο πως και τα τέσσερα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη στο πρόβλημα, εννοώντας προφανώς τις δύο πλευρές στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, θα πρέπει να δώσουν δείγματα γραφής στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι έχουν την πολιτική βούληση όχι μόνο να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών αλλά να καταλήξουν και να θέσουν την όποια συμφωνία, στη βάση του σχεδίου Ανάν, σε δημοψήφισμα.

    Ο κ. Γουέστον επανέλαβε ότι ρεαλιστικά ο μόνος τρόπος εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό παραμένει το σχέδιο Ανάν και σημείωσε ότι ο ίδιος και ο Τ/Κ ηγέτης δεν συμφωνούν σε όλα, αλλά αρκετοί Τ/Κ πολιτικοί ηγέτες ασπάζονται τη θέση των ΗΠΑ ότι το σχέδιο Ανάν θα πρέπει να είναι η βάση για διαπραγματεύσεις.

    [16] (Κ) ΕΕ - Κοινοτικές χρηματοδοτήσεις - Κύπρος - Διαμαντοπούλου

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Κύπρο για την κατανομή των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων την περίοδο 2004-2006.

    [17] (Κ) Τόμας Γουέστον - Διάσκεψη Τύπου (2)

    Εκκληση στα τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό να επιδείξουν την απαραίτητη πολιτική βούληση, όπως έχει ζητήσει ο ΓΓ του ΟΗΕ, έκανε σήμερα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ο οποίος είπε ότι είναι δυνατό να εξευρεθεί λύση πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1 Μαΐου, 2004.

    Σε συνέντευξη Τύπου, πριν την ολοκλήρωση των εδώ επαφών του και ενόψει των συναντήσεων που θα έχει στην Τουρκία, ο κ. Γουέστον είπε πως το σχέδιο Ανάν είναι ''το μόνο ρεαλιστικό όχημα'' που θα βοηθήσει στην επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Αναφορικά με τις επαφές του στα κατεχόμενα, αναγνώρισε πως υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ του και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αλλά σημείωσε επίσης ότι αρκετοί Τ/Κ πολιτικοί αρχηγοί συμμερίζονται τις θέσεις της Ουάσιγκτον αναφορικά με το πώς προχωρούμε για λύση.

    Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα κατεχόμενα μετά τις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές, είπε πως παραμένει πολιτικά ασταθής, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα θα πρέπει να ενθαρρύνει Τ/Κ αρχηγούς να προχωρήσουν σε συνομιλίες.

    [18] (K) EE - Μνημόνιο για Κοινωνική Πολιτική - Κεραυνός

    Μνημόνιο για την Κοινωνική Πολιτική και Ενσωμάτωση υπέγραψαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι 10 προσχωρούσες χώρες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός, ενώ συνυπέγραψε εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η αρμόδια για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων Επίτροπος, Aννα Διαμαντοπούλου.

    [19] (Κ) ΓΓ ΟΗΕ - "Εκλογές" - Συμβούλιο Ασφαλείας

    Στάση αναμονής θα συνεχίσει να τηρεί στο κυπριακό, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει η κατάσταση στα κατεχόμενα.

    Αυτό άφησε να εννοηθεί, συνομιλώντας εκτός μικροφώνου με τους δημοσιογράφους, στην έδρα του ΟΗΕ, λίγο μετά το τέλος της δημοσιογραφικής διάσκεψης που παραχώρησε με την ευκαιρία του τέλους του έτους.

    [20] (Κ) Ολομέλεια - Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου

    Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής, μετά από μακρά συζήτηση και αφού κατατέθηκαν και ψηφίστηκαν αρκετές τροπολογίες από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, υπερψήφισε το κυβερνητικό νομοσχέδιο όπως αυτό τροποποιήθηκε και το οποίο αφορά την ίδρυση και λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

    [21] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής «Εκκλησίες και Μοναστήρια της Κύπρου» στη Λισαβόνα ---------------

    Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Εκκλησίες και Μοναστήρια της Κύπρου», που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη βδομάδα στη Λισσαβόνα, αποτέλεσαν μεγάλο πολιτιστικό γεγονός της Πορτογαλικής πρωτεύουσας. Ιδιαίτερη βαρύτητα έδωσε η συμμετοχή του Δημάρχου της Λισσαβόνας στην τελετή των εγκαινίων κ. Πέδρο Σαντάνα Λόπες, ο οποίος είναι αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος, δεύτερος στην ηγεσία μετά τον Πρωθυπουργό Ντουράο Μπαρρόζο. Στα εγκαίνια της έκθεσης παρέστη και ο Δήμαρχος της Λευκωσίας κ. Μιχαλάκης Ζαμπέλας.

    Στην προσφώνηση της η Πρέσβειρα της Κύπρου Θάλεια Φρ. Πετρίδη χαιρέτισε την παρουσία των δημάρχων των δύο πρωτευουσών, Λισσαβόνας και Λευκωσίας, που δίδει, όπως ανέφερε, το στίγμα του πλούτου των πολιτιστικών δεσμών των χωρών μας και οριοθετεί το ξεκίνημα στενής συνεργασίας στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ανέφερε, επίσης, ότι οι δεσμοί της Κύπρου με την Πορτογαλία θα αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο με την ένταξη στην ΕΕ όπου και οι δύο λαοί θα έχουν την ευκαιρία να προωθούν συλλογικά τα κοινά τους συμφέροντα.

    Τόσο ο κ. Ζαμπέλας όσο και ο κ. Σαντάνα Λόπες, στις ομιλίες τους έδωσαν έμφαση στην κοινή πολιτιστική παράδοση με επίκεντρο τη θρησκευτική αρχιτεκτονική, αλλά και στα ουμανιστικά και δημοκρατικά ιδεώδη και αρχές που αποτελούν το θεμέλιο της κοινής ευρωπαϊκής μας κληρονομιάς.

    Η κ. Πετρίδη συνόδευσε επίσης το κ. Ζαμπέλα στη συνάντηση με το Δήμαρχο Λισσαβόνας. Κατά τη συνάντηση έγινε μια ενημέρωση εφ' όλης της ύλης για την κατάσταση στην Κύπρο - πολιτική, οικονομική, Κυπριακό, ένταξη και εναρμόνιση - και συμφωνήθηκε από κοινού να διαμορφωθεί ένα πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ των δύο δήμων. Ο κ. Λόπες υποσχέθηκε ότι εντός του προσεχούς έτους θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Κύπρο.

    [22] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό - Προεδρική δήλωση

    Πρόσκληση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό, στη βάση των προτάσεων του ΓΓ, απηύθυνε με δήλωσή του που συμφωνήθηκε στη διάρκεια ανεπισήμων διαβουλεύσεων, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, καλώντας «την τ/κ ηγεσία και όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να υποστηρίξουν έντονα τις προσπάθειες του ΓΓ».

    Οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις, έγιναν με επιμονή κυρίως των ΗΠΑ αλλά και της Βρετανίας, υπό το φως της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα. Έπειτα από επιμονή της κυπριακής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στη δήλωση καταγράφεται η επαναβεβαίωση του Σ.Α. στα ψηφίσματα 541 και 550, ενώ αποκλείστηκε η όποια αναφορά σε «εκλογές», ή «διακυβέρνηση» για τα κατεχόμενα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 18 December 2003 - 18:49:21 UTC