Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) ΕΕ - Προσχωρούσες χώρες - Κύπρος - Δημοσκόπηση
  • [02] (K) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ψηφοφορία - Κατεχόμενα
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Φραγκφούρτη
  • [05] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός 2004 - Συζήτηση - Δεύτερη ημέρα
  • [06] (Κ) Επίσκεψη Γουέστον - Πρόγραμμα επαφών
  • [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [08] (Κ) Ντενκτάς - Ερογλου - Συνάντηση - Σχέδιο Ανάν
  • [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [12] (Κ) ΣτΕ - Σβίμερ - ''Εκλογές''
  • [13] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - SN Brussels - Συμφωνία
  • [14] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τάνοκ - ''Εκλογές''
  • [15] (Κ) Επιτροπή Νομικών ΚΣΣΕ - Πουργουργίδης - Νόμος και Διαδίκτυο
  • [16] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2004 - Οικολόγοι
  • [17] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2004 - ΕΔΗ - ΕΜΠΑΡΓΚΟ
  • [18] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2004 - ΝΕΟ - ΕΜΠΑΡΓΚΟ
  • [19] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2004 - ΑΔΗΚ

  • [01] (K) ΕΕ - Προσχωρούσες χώρες - Κύπρος - Δημοσκόπηση

    Ενθερμοι υποστηρικτές μιας Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Κοινής Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίζονται οι Κύπριοι στην τελευταία δημοσκόπηση «ευρωβαρόμετρο» που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις δέκα προσχωρούσες και τις τρεις υποψήφιες χώρες.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην Κύπρο το 87% των ερωτηθέντων υποστηρίζει μια Κοινή Πολιτική Αμυνας και το 81% μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική. Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν στην έρευνα στις 13 χώρες. Στην Τουρκία την κοινή άμυνα υποστηρίζει το 58% και την κοινή εξωτερική πολιτική το 57%.

    Υπέρ του ευρωπαϊκού συντάγματος τάσσεται το 73% των Κυπρίων, ενώ ο μέσος όρος υποστήριξης στις 13 χώρες είναι 67%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η διαδικασία της διεύρυνσης εξελίσσεται ταχύτατα.

    [02] (K) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ψηφοφορία - Κατεχόμενα

    Τη θέση ότι το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης Τύπου.

    Συγκεκριμένα ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε «στην ψηφοφορία τους την Κυριακή οι Τουρκοκύπριοι εξέφρασαν την επιθυμία τους για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα τους δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν στην ΕΕ την 1η Μαϊου δίπλα στους Ελληνοκύπριους.''

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα παρεπόμενα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών στο ψευδοκράτος, οι εξελίξεις στο Κυπριακό σε σχέση με τα διαδραματιζόμενα στα κατεχόμενα και οι πληροφορίες για επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των συνομιλιών είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των περισσότερων εφημερίδων της Λευκωσίας.

    Η απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να δώσει τη λεγόμενη ''εντολή'' για σχηματισμό ψευδοκυβέρνησης στον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, η έναρξη χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2004, η χθεσινή συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού με το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλο Χριστοδούλου και η αναμενόμενη για αύριο εξαγγελία από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη της πολιτικής του κίνησης είναι μερικά από τα υπόλοιπα θέματα του κυπριακού Τύπου.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Χωρίς σαφές 'ναι' ο Ανάν δεν προχωρεί'' ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Ελλάδα θεωρούν ότι οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν στις λεγόμενες βουλευτικές εκλογές υπέρ ου σχεδίου Ανάν. Τα αποτελέσματα, σύμφωνα με την εφημερίδα, κρίνονται από παντού ως σαφής τοποθέτηση των Τ/Κ υπέρ της λύσης του Κυπριακού και ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, παρά το ότι οι πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται στην πολιτική Ντενκτάς δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τον αριθμό των ''εδρών' που θα τους επέτρεπε να σχηματίσουν ψευδοκυβέρνηση. Αλλη είδηση είναι ότι αυξάνει ο φόρος κατανάλωσης της αλκοόλης από μεθαύριο και ότι η ζιβανία ακριβαίνει σημαντικά εξαιτίας της αύξησης αυτής.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Απόλυτος κυρίαρχος ο Ντενκτάς'' γράφει στο κύριο θέμα ότι στα κατεχόμενα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και πάλιν ο Ραούφ Ντενκτάς, παρά την οριακή νίκη των δυνάμεων που αντιτίθενται στην πολιτική του. Ο κ. Ντενκτάς, αναφέρει η εφημερίδα, με μεθοδεύσεις και ελιγμούς, είναι βέβαιο ότι θα ελέγξει την κατάσταση υπέρ της πολιτικής του. Αλλού γράφει ότι ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, μετά από ένα κύκλο επαφών που είχε στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου με στελέχη από όλους τους πολιτικούς χώρους, αλλά και με αρχηγούς κομμάτων, θα ανακοινώσει αύριο την ίδρυση της πολιτικής του κίνησης.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Γκρίζα σενάρια στα κατεχόμενα'' γράφει πως η Αγκυρα κινεί τα νήματα και προωθεί το σχηματισμό ''κυβέρνησης συνασπισμού'' στα κατεχόμενα από το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (Μεχμέτ Αλί Ταλάτ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (Σερντάρ Ντενκτάς), ενώ δεν αποκλείεται στο σχήμα αυτό να κληθεί να λάβει μέρος και ο ηγέτης του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας Μουσταφά Ακιντζί. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα χέρια του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα βρίσκεται τα επόμενα 24ωρα η επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για την επανέναρξη των συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Απόρρητο έγγραφο φωτιά'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η Αγκυρα είχε προβλέψει και γνώριζε για το αποτέλεσμα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών. Είχε μάλιστα προ ημερών κατά νουν, σύμφωνα με την εφημερίδα, την άρση του αδιεξόδου με το σχηματισμό ''κυβέρνησης συνασπισμού'' ''και τη διατήρηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην εξουσία, για να έχει καθοριστικό λόγο στη λύση του Κυπριακού''. Αλλού γράφει ότι χωρίς εκπλήξεις, αλλά με διαφορετικές απόψεις και αναμενόμενες αντιπαραθέσεις, κύλησε χθες η πρώτη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2004.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Παρεμβαίνει η Τουρκία'' γράφει στο κύριο θέμα πως το πολιτικό αδιέξοδο, που προέκυψε από το αποτέλεσμα των λεγόμενων βουλευτικών εκλογών με την ισοπαλία στην κατανομή των ''εδρών'' στην ψευδοβουλή, προκαλεί παρέμβαση της Αγκυρας, η οποία από το βράδυ της Κυριακής προωθεί συμβιβαστικά σενάρια. Αλλη είδηση είναι ότι ο κ. Ντενκτάς θα δώσει τη λεγόμενη εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης του ψευδοκράτους στον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και ότι θα απευθύνει παράλληλα έκκληση για σχηματισμό ''κυβέρνησης εθνικής ενότητας'' με τα τέσσερα μεγαλύτερα κόμματα.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ειρήνη και λύση'' ότι οι Τουρκοκύπριοι, με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για ανάδειξη της ψευδοβουλής, έστειλαν μήνυμα αποδοκιμασίας της πολιτικής Ντενκτάς και εξέφρασαν τη βούλησή τους για επικράτηση της ειρήνης και για την επανένωση της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι συναντήθηκαν χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού και ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου και ότι κατά τη συζήτηση που είχαν διαπίστωσαν ότι η κυπριακή λίρα ήταν, είναι και παραμένει ισχυρή έναντι τόσο του ευρώ όσο και άλλων διεθνών νομισμάτων. Για το θέμα της μερικής άρσης του τραπεζικού απορρήτου συμφώνησαν ότι αυτή δεν θα επηρεάσει ούτε τις ξένες καταθέσεις, αλλά ούτε και τις καταθέσεις εταιρειών διεθνών δραστηριοτήτων που βρίσκονται στην Κύπρο.

    [04] (Κ) Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Φραγκφούρτη

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου αναχωρεί αύριο για τη Φραγκφούρτη, όπου θα μετάσχει στην 25η συνεδρία του Γενικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Πέμπτη.

    [05] (Κ) Βουλή - Κρατικός Προϋπολογισμός 2004 - Συζήτηση - Δεύτερη ημέρα

    [06] (Κ) Επίσκεψη Γουέστον - Πρόγραμμα επαφών

    [07] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ''Εκλογές'' ----------------------------------- Την άποψη ότι είναι πρόωρο να μπορέσουμε, να εκτιμήσουμε ποιο μήνυμα θα πάρει η Τουρκία από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''εμείς το μόνο που μπορούμε, είναι να συγχαρούμε τους Τ/Κ συμπατριώτες μας και τα τ/κ κόμματα, που έδωσαν με αυτή την ψηφοφορία ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην τακτική της τουρκικής πλευράς και ιδίως του κ. Ντενκτάς''.

    Εκπρόσωπος - ''Εκλογές'' ------------------------- Η κυπριακή Κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, εξέφρασε την ικανοποίησή της για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στις κατεχόμενες περιοχές που, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''είναι εν πάση περιπτώσει διεθνώς μια παράνομη και αποσχιστική ενέργεια''.

    ''Αποτελεί όμως αποδοκιμασία της μέχρι σήμερα πολιτικής της τουρκικής πλευράς και ιδίως του κ. (Ραούφ) Ντενκτάς στο Κυπριακό'', είπε ο Εκπρόσωπος και εξέφρασε την ελπίδα ''το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και οι διεργασίες που θα ακολουθήσουν να δημιουργήσουν συνθήκες που θα επιτρέψουν σύντομα την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, οι οποίες να οδηγήσουν σε λύση έγκαιρα'' ώστε η Κύπρος να εισέλθει την 1η Μαϊου 2004 στην ΕΕ ενωμένη.

    Ανέφερε επίσης πως οι δηλώσεις του κ. Ντενκτάς ''δείχνουν ότι δεν έχει αλλάξει στάση'' και επανέλαβε την πολιτική βούληση της ε/κ πλευράς για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του σχεδίου Ανάν για λύση του Κυπριακού, σημειώνοντας πως ''αυτή ήταν και παραμένει η θέση μας και δεν διαφοροποιείται από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας''.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως ''θα γίνουν επαφές με το ΓΓ ούτως ώστε να επιδιωχθεί επανεμπλοκή του στη διαδικασία'' ενώ ερωτηθείς αν έχει αλλάξει η απόφαση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας θα απευθυνθεί προς το ΓΓ με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών, είπε πως δεν έχει αλλάξει καθόλου η τοποθέτηση αυτή του Προέδρου.

    ΕΕ - Φιλορί - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' ------------------------------------- H Eυρωπαϊκή Επιτροπή επικαλούμενη το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα καλεί τους Τ/Κ να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της χθεσινής τοποθέτησης του εκπροσώπου του αρμόδιου για τη διεύρυνση Γερμανού Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν, κατά τη διάρκεια της καθημερινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στις Βρυξέλλες.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - ''Εκλογές'' -------------------------------- Με την ''αντιπολίτευση'' να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων κατά τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα αποδεικνύεται ότι ''κάποιοι στα κατεχόμενα θέλουν να υπάρξει μια λύση του Κυπριακού'', δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση στο Λονδίνο με τον Βρετανό ομόλογο του Τόνι Μπλερ, ο κ. Σημίτης είπε πως η πλειοψηφία των Τ/Κ θέλει να εφαρμοστεί το σχέδιο Ανάν και δεν αποδέχεται τη μέχρι τώρα πολιτική.

    ''Πιστεύω ότι είναι μια θετική εξέλιξη, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συνέχεια. Ποια συνέχεια θα υπάρξει, εναπόκειται βέβαια στους ίδιους, αλλά παίζει ρόλο και η Τουρκία, η οποία κυριαρχεί με τις θέσεις στην κατεχόμενη Κύπρο, με τις απόψεις της, με την πολιτική της. Θέλω να θυμίσω ότι το Σάββατο στις Βρυξέλλες συμφωνήσαμε ότι λύση του Κυπριακού θα επηρεάσει τα μέγιστα την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας'', είπε.

    Ερωτηθείς αν διέκρινε αποφασιστικότητα εκ μέρους του κ. Μπλερ να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, είπε πως ''διέκρινα τη θέληση του κ. Μπλερ να πιέσει για τη λύση του προβλήματος''.

    ΟΗΕ - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Ανακοίνωση ------------------------------------------- Επιφυλακτικά φαίνεται να αντιδρούν τα Ηνωμένα Εθνη στο αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα.

    Ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Φρεντ Εκχαρτ, από το ΚΥΠΕ, στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των δημοσιογράφων, αν από αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και το ποσοστό της ''αντιπολίτευσης'' τα Ηνωμένα Εθνη βγάζουν κάποια συμπεράσματα, είπε: ''Η διαφορά είναι πολύ μικρή, δεν θέλω να πω τίποτε περισσότερο».

    Λίγο νωρίτερα, ο κ. Εκχαρτ διάβασε ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «ο ΓΓ είδε τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Τ/Κ. Φαίνεται ότι θα χρειαστεί κάποιος καιρός για τη δημιουργία κάποιας διακυβέρνησης.''

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ψηφοφορία - Κατεχόμενα ------------------------------------------ Τη θέση ότι το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα αποδεικνύει ότι η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων υποστηρίζει την επίλυση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου.

    Συγκεκριμένα ο κ. Μπάουτσερ ανέφερε «στην ψηφοφορία τους την Κυριακή οι Τουρκοκύπριοι εξέφρασαν την επιθυμία τους για μια συνολική επίλυση του Κυπριακού, η οποία θα τους δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν στην ΕΕ την 1η Μαϊου δίπλα στους Ελληνοκύπριους.''

    Είπε ακόμα πως ''το κόμμα που είναι υπέρ της λύσης πήρε το μεγαλύτερο αριθμό των ψήφων και πάνω από τους μισούς ψηφοφόρους υποστήριξαν υποψηφίους που είναι υπέρ του να υπάρξει λύση που θα εγκριθεί από τους Κυπρίους σε δημοψηφίσματα πριν από το Μάιο.'

    Βρετανός ΥΠΕΞ - Κατεχόμενα - Ψηφοφορία --------------------------------------- Ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο εκτιμά ότι το αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα δείχνει ότι οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν λύση του Κυπριακού και ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Στρο κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν τη θέλησή τους να ανταποκριθούν στα κριτήρια του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων χωρίς καθυστέρηση.

    ΗΕ - Ρόμπερντ Νταν - Κυπριακό - NTV ----------------------------------- Το σχέδιο Ανάν συνεχίζει να βρίσκεται στο τραπέζι των συνομιλιών και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δεν προτίθεται να αναλάβει μια νέα πρωτοβουλία χωρίς μια ξεκάθαρη ένδειξη βούλησης από τους ηγέτες των δύο πλευρών, δήλωσε ο Ρόμπερντ Νταν, πρώην μέλος της ομάδας του Αλβαρο ντε Σότο για το Κυπριακό και τώρα στο γραφείο του κ. Ανάν στη Νέα Υόρκη.

    Σε παρέμβασή του σε τηλεοπτική εκπομπή του τουρκικού καναλιού NTV, ο κ. Νταν τόνισε πως η βούληση των ηγετών των δύο πλευρών θα πρέπει να έχει την πλήρη και αποφασιστική στήριξη των δυο μητέρων πατρίδων στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Είπε επίσης ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει για να δεσμευτούν να ολοκληρώσουν το σχέδιο και να το θέσουν σε χωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

    Επίσκεψη Γουέστον ---------------- Φθάνει αύριο στην Κύπρο γύρω στις 1330 από την Αθήνα ο ειδικός συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον για επαφές και με τις δύο πλευρές στο νησί.

    Το απόγευμα της Τετάρτης ο Αμερικανός διπλωμάτης θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και αργότερα θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλο.

    Την Πέμπτη θα έχει χωριστές συναντήσεις στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και Τ/Κ πολιτικούς αρχηγούς.

    Το απόγευμα της ίδιας ημέρας προτίθεται να δώσει διάσκεψη Τύπου. Ο κ. Γουέστον αναχωρεί από την Κύπρο το πρωί της Παρασκευής.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης επισκέφθηκε ήδη την Αγκυρα και σήμερα στις 7 το απόγευμα θα συναντηθεί στην Αθήνα με τον ΥΠΕΞ Γιώργο Παπανδρέου.

    Υπουργός Εσωτερικών - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' --------------------------------------------- Την εκτίμηση πως τα αποτελέσματα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα δεν μπορούν να υποτιμηθούν ανεξάρτητα αν η τ/κ ''αντιπολίτευση'' δεν έχει κερδίσει την καθαρή πλειοψηφία σε ό,τι αφορά τις ''έδρες'', εξέφρασε ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ Μάικλ Κλόσον, ο κ. Χρίστου εξέφρασε την πεποίθηση πως τα αποτελέσματα ''δίνουν τη δυνατότητα για νέους αγώνες εις τους Τ/Κ συμπατριώτες μας, για μια νέα προσπάθεια με στόχο την επίλυση του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Κυρίως'', είπε, ''θέτουν υπό σοβαρή αμφισβήτηση όλη τη θεωρία πάνω στην οποία ο κ. Ντενκτάς έκτισε τον τελευταίο καιρό την επιχειρηματολογία του, ότι δηλαδή η πλειοψηφία των Τ/Κ είναι ενάντια στο σχέδιο Ανάν και ότι η πλειοψηφία των Τ/Κ είναι δύσπιστη απέναντι στη συνεργασία με τους Ε/Κ''.

    Ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ δήλωσε ότι αυτό που βγαίνει ξεκάθαρα από τις «εκλογές» στα κατεχόμενα είναι «ότι με διαφορά στη λαϊκή ετυμηγορία, οι Τ/Κ εξέφρασαν την επιθυμία τους για μια συνολική διευθέτηση η οποία θα τους δώσει το δικαίωμα να ενταχθούν στην ΕΕ το Μάιο του 2004 μαζί με τους Ε/Κ».

    Ο κ. Κλόσον εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''το αποτέλεσμα στέλλει ένα πολύ σημαντικό πολιτικό μήνυμα ότι οι Τ/Κ προσβλέπουν προς το μέλλον με ελπίδα παρά με φόβο''.

    ΑΚΕΛ - ''Εκλογές'' -------------------- Είναι η σειρά της διεθνούς κοινότητας που έχει τοποθετηθεί υπέρ της λύσης στο Κυπριακό και υπέρ των δυνάμεων της τ/κ κοινότητας που αγωνίζονται για λύση με βάση το σχέδιο Ανάν, να απευθυνθεί στην Αγκυρα, όπου βρίσκεται και το κλειδί λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας παραθέτοντας την πρώτη εκτίμηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για την ψηφοφορία που διεξήχθη στα κατεχόμενα.

    Μετά από συνεδρία του σώματος ο κ. Χριστόφια σημείωσε ότι οι λεγόμενες εκλογές διενεργήθηκαν σε ένα καλούμενο κράτος που δεν αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα και επικαλέστηκε το ψήφισμα 541 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θεωρεί ως μη γενόμενη την ανακήρυξη του ψευδοκράτους. Παρατήρησε ότι η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αμπτουλάχ Γκιουλ ''κάνει ξεκάθαρο ότι τον τελευταίο λόγο τον έχει η Αγκυρα''.

    ΔΗΚΟ - ''Εκλογές'' ------------------ Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα επιβεβαιώνει και διευρύνει την επιθυμία των Τ/Κ μαζών να τεθεί ένα τέρμα στην αδιάλλακτη πολιτική του Ραούφ Ντενκτάς, αναφέρει το ΔΗΚΟ.

    ''Το αποτέλεσμα δίνει αισιόδοξα μηνύματα σε ότι αφορά τη στάση, τη συμπεριφορά και την επιθυμία των Τ/Κ για ειρήνη και λύση'', σημειώνει σε ανακοίνωση το ΔΗΚΟ, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι ''την τουρκική πολιτική στο κυπριακό διαμορφώνει η Αγκυρα, που δεν έχει δώσει οποιεσδήποτε ενδείξεις για εγκατάλειψη της μέχρι σήμερα αδιαλλαξίας της''.

    ΚΣ ΕΔΕΚ - ''Εκλογές'' --------------------- Την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, εκφράζει σε ανακοίνωση του το Πολιτικό Γραφείο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ.

    ''Σημειώνοντας την παρανομία που συνιστά η εκλογική διαδικασία, τις συνθήκες κατοχής, συμμετοχής των εποίκων, ανελευθερίας και πιέσεων υπό τις οποίες διεξήχθη η ψηφοφορία και τις απροκάλυπτες επεμβάσεις της Τουρκίας, εκτιμούμε το αποτέλεσμα σαν μια ήττα της πολιτικής του Ντενκτάς και του κατεστημένου της Τουρκίας σε ότι αφορά τη γραμμή για λύση του κυπριακού προβλήματος'', αναφέρει το Κίνημα.

    ΝΕΟ - ''Εκλογές'' ----------------- Οι Νέοι Ορίζοντες εκτιμούν πως από τα πρώτα αποτελέσματα των ''εκλογών'', ο μεγάλος νικητής στα κατεχόμενα είναι η Τουρκία, ο ρυθμιστής είναι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι Τ/Κ.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι ΝΕΟ αναφέρουν πως ''η διαδικασία της καταμέτρησης της πολιτικής βούλησης των Τ/Κ με την ψηφοφορία χθες στα κατεχόμενα κατέληξε σε μια διαδικασία πολιτικής νομιμοποίησης των εποίκων, οι οποίοι ρυθμίζουν πλέον τις πολιτικές εξελίξεις στα κατεχόμενα''.

    ΕΔΗ - ''Εκλογές'' ---------------- Το πλειοψηφικό ρεύμα υπέρ της λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν και την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, επιβεβαίωσαν οι ''εκλογές'' στα κατεχόμενα, αναφέρουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας είναι μια μεγάλη ήττα για τις δυνάμεις του στάτους κβο και την πολιτική Ντενκτάς.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι ΕΔΗ σημειώνουν ότι ''κάτω από αντίξοες συνθήκες, με δεδομένη τη νοθεία στους εκλογικούς καταλόγους, με το τουρκικό κατεστημένο να στηρίζει το καθεστώς Ντενκτάς, οι δυνάμεις της ειρήνης και της λύσης σημείωσαν μια μεγάλη ανατροπή στους μέχρι σήμερα συσχετισμούς''.

    ΚΕΑ - "Εκλογές" -------------- Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ''κανένας δεν μπορεί να είναι ευτυχής από το αποτέλεσμα των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα καθώς οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να επιτύχουν μια καθαρή νίκη, η οποία θα ανάγκαζε τον Ντενκτάς να εγκαταλείψει το ρόλο του διαπραγματευτή κι έτσι να ανοίξει ο δρόμος των διαπραγματεύσεων για λύση πριν από την 1η Μαϊου''.

    ''Παρά το μη καθαρό αποτέλεσμα, το ΚΕΑ θεωρεί ότι η χθεσινή ψηφοφορία αποτελεί την αρχή του τέλους της πολιτικής Ντενκτάς αλλά θα χρειαστεί ακόμη χρόνος για πλήρη ανατροπή και δημιουργία συνθηκών σοβαρού διαλόγου για επίλυση του κυπριακού'', προστίθεται.

    Επαλξη - ''Εκλογές'' ------------------- Το γεγονός ότι δεν αποτυπώθηκε μια σαφής νίκη των δυνάμεων της ''αντιπολίτευσης'' στις ''εκλογές'' του ψευδοκράτους, δεν πρέπει να μειώνει το σαφές μήνυμα που έστειλαν οι Τ/Κ για την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, αναφέρει η Επαλξη Ανασυγκρότησης του Κέντρου.

    Σε ανακοίνωση της η Επαλξη καλεί ''όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεχίσουν τη στήριξη των προσπαθειών όλου πλέον του κυπριακού λαού για την εξεύρεση μιας μόνιμης βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος, ώστε να επιτραπεί σε όλους τους Κύπριους να απολαύσουν τα θετικά αποτελέσματα της ένταξης της Κύπρο στην ΕΕ κατά τον χρόνο που έρχεται''.

    Ντενκτάς - ''Εκλογές'' ---------------------- Χωριστές συναντήσεις θα πραγματοποιήσει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με τους αρχηγούς του Κινήματος Εθνικής Ενότητας, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, του Κινήματος Ειρήνης και Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Κόμματος, χωρίς ακόμη να έχει αποφασίσει σε ποιον θα δώσει ''εντολή σχηματισμού κυβέρνησης''.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Ντενκτάς σημείωσε πως αυτό που έχει σημασία στον σχηματισμό ''κυβέρνησης'' είναι οι σκέψεις των κομμάτων και όχι οι δικές του. ''Τα κόμματα θα αποφασίσουν'', είπε.

    Ο κ. Ντενκτάς είπε πως τα αποτελέσματα των ''εκλογών'' έδειξαν τη δημοκρατία στο ψευδοκράτος, καθώς και το ότι όλοι οι Τ/Κ, περιλαμβανομένου του εαυτού του, επιθυμούν τη συμφιλίωση και δεν τάσσονται εναντίον της ΕΕ.

    Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - ''Εντολή'' ----------------------------- Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα πρέπει να δώσει στο Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα την ''εντολή'' για σχηματισμό ''κυβέρνησης'' αφού κατετάγη πρώτο στη προχθεσινή ψηφοφορία, δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Ο κ. Ταλάτ ο οποίος μιλούσε πριν από τη συνάντηση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος για αξιολόγηση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας, ανέφερε πως το γεγονός ότι τα κόμματα της ''αντιπολίτευσης'' με τα κόμματα της λεγόμενης συμπολίτευσης έχουν ίδιο αριθμό ''βουλευτών'' είναι απότοκο ''προπαγάνδας και ψεμάτων''.

    Σερντάρ Ντενκτάς - ''Κυβέρνηση συνασπισμού'' -------------------------------------------- Ετοιμος για σχηματισμό ''κυβέρνησης συνασπισμού'' με όλα τα κόμματα, δηλώνει ο ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς, προσθέτοντας ότι έχει κάποιους όρους και ότι δεν πρόκειται να δεχθεί την μετακίνηση του πατέρα του, Ραούφ Ντενκτάς από τη θέση του διαπραγματευτή της τ/κ κοινότητας.

    Ωστόσο, σε δηλώσεις στα γραφεία του κόμματος του στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι καταλαβαίνει ότι το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα δεν θέλουν να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού με το κόμμα του και με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας, προσθέτοντας ότι σ' αυτή την περίπτωση, οι πρόωρες εκλογές αποτελούν την πιο ''δυνατή πιθανότητα''.

    Ακιντζί - ''Εκλογές'' - Αξιολόγηση ---------------------------------- Το Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας πραγματοποίησε χθες συνεδρία για να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των ''εκλογών'' και να αποφασίσει πώς να ενεργήσει από εδώ και μπρος.

    Οπως δήλωσε ο αρχηγός του Κινήματος Μουσταφά Ακιντζί, υπάρχει μεγάλη διαφορά στο ''εκλογικό αποτέλεσμα'' μεταξύ των περιοχών όπου διαμένουν Τ/Κ και των περιοχών που κατοικούνται από Τούρκους.

    ''Είναι ξεκάθαρο ότι κάποιες ομάδες δεν άφησαν αυτούς τους ανθρώπους μόνους τους και επηρέασαν την απόφασή τους'', είπε.

    Ολομέλεια - Κρατικός Προϋπολογισμός 2004 ----------------------------------------- Συνεχίζεται σήμερα για δεύτερη ημέρα η συζήτηση που άρχισε χθες το απόγευμα στην Ολομέλεια της Βουλής για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2004. Η τριήμερη συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ με ψηφοφορία.

    Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2004, όπως είχε εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και όπως κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει συνολικές δαπάνες 3,4 δισεκατομμυρίων λιρών και συνολικά έσοδα 2,8 δισεκατομμύρια λίρες.

    Οι αναπτυξιακές δαπάνες για το 2004 ανέρχονται σε 360,9 εκατομμύρια λίρες σε σύγκριση με τις αναθεωρημένες δαπάνες ύψους 278,1 εκατομμυρίων λιρών για το 2003.

    Βουλή - ΑΚΕΛ - Προϋπολογισμός ------------------------------ Την προσπάθεια της κυβέρνησης για ''νοικοκύρεμα'' φέρει ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2004, δήλωσε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, προσθέτοντας ότι το κόμμα του θα δώσει τη θετική ψήφο, καταψηφίζοντας μόνο μερικές επιμέρους πρόνοιες του προϋπολογισμού.

    ''Υπερψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί αυτή η κυβέρνηση στα πρώτα της βήματα αποδεικνύει έμπρακτα ότι προτίθεται να υλοποιήσει το πρόγραμμα στη βάση του οποίου εκλέγηκε και ότι είναι έτοιμη να συναντήσει τις έγνοιες, τις ανησυχίες αλλά και τα οράματα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού'', ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης, μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, για συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004.

    Ο κ. Κατσουρίδης αναφέρθηκε και στη χθεσινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα, για να σημειώσει πως το αποτέλεσμα της αποτελεί ''έκφραση καταδίκης της διχοτομικής πολιτικής Ντενκτάς και της επεκτατικής φιλοσοφίας και πολιτικής της Αγκυρας''.

    Βουλή - ΔΗΣΥ - Προϋπολογισμός ---------------------------- Σε ''κρίσιμο σταυροδρόμι'' βρίσκεται η οικονομία, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επέκρινε τους χειρισμούς της κυβέρνησης σε ότι αφορά την οικονομία.

    Μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία συζητεί τον κρατικό προϋπολογισμό του 2004, ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ως ''αναχρονιστική'' και τον προϋπολογισμό ως ''άτολμο'', ξεκαθαρίζοντας, ωστόσο, ότι ο ΔΗΣΥ θα εγκρίνει τον νέο προϋπολογισμό, αφού σταθμίζει την ιστορική σημασία της συγκεκριμένης χρονικής συγκυρίας.

    Στην ομιλία του, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε και στη χθεσινή ψηφοφορία στα κατεχόμενα, το αποτέλεσμα των οποίων, όπως είπε, προσέλαβε το χαρακτήρα του δημοψηφίσματος, παρά τις απροσχημάτιστες παρεμβάσεις της Αγκυρας και του τουρκικού κατεστημένου, παρά τη μαζική εγγραφή εποίκων στους καταλόγους και την εξόφθαλμη παρέμβαση για αλλοίωση του αποτελέσματος.

    Βουλή - ΔΗΚΟ - Προϋπολογισμός ----------------------------- Το κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της κυπριακής οικονομίας έκρουσε από το βήμα της Βουλής Αντιπροσώπων ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, τονίζοντας ότι επιβάλλονται έργα και όχι ευχολόγια.

    ''Η οικονομία της Κύπρου δεν βαίνει καλώς. Και δυστυχώς δεν έχουν περάσει ακόμη τα χειρότερα. Ο κυπριακός λαός πρέπει να το γνωρίζει'', ανέφερε ο κ. Κλεάνθους στην Ολομέλεια του Σώματος η οποία συζητεί τον κρατικό προϋπολογισμό του 2004, προσθέτοντας ότι ''οι ευσεβοποθισμοί και τα ευχολόγια, δεν έχουν θέση στην σημερινή εποχή, την εποχή των σκληρών πραγματικοτήτων''.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και ειδικότερα στις ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, καθώς και στις επαφές του με τη διεθνή κοινότητα, προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία επίλυσης του προβλήματος.

    Βουλή - ΚΣ ΕΔΕΚ - Προϋπολογισμός -------------------------------- ''Οσοι ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού δεν μπορούν να περιορίζονται σε ευχολόγια και θεωρητικού χαρακτήρα εκκλήσεις'' διαμήνυσε στην ομιλία του για τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2004 ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου τονίζοντας ότι έχουν καθήκον την άσκηση ''αποφασιστικών και αποτελεσματικών πιέσεων στην κατοχική δύναμη''.

    Ο κ. Ομήρου αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της προχθεσινής ψηφοφορίας στα κατεχόμενα είπε ότι αυτό αποτελεί ''νίκη όσων στην τουρκοκυπριακή κοινότητα επιθυμούν λύση, τερματισμό της κατοχής επανένωση της πατρίδας μας και συμμετοχή και των τουρκοκυπρίων στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Πρόσθεσε ότι παρά τον αυτονόητα παράνομο χαρακτήρα «των εκλογών», την εκτεταμένη νόθευση της αληθινής θέλησης των τουρκοκυπρίων και παρά τις παρεμβάσεις και επεμβάσεις της Τουρκίας το αποτέλεσμα είναι νίκη των δυνάμεων της τουρκοκυπριακής αντιπολίτευσης και αποδοκιμασία της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς και του κατεστημένου της Τουρκίας και τόνισε ότι ''το μήνυμα και το σαφές αυτό αίτημα της τουρκοκυπριακής κοινότητας θα πρέπει να ακουστεί καλά στην Αγκυρα''.

    ΕΕ - Προσχωρούσες χώρες - Κύπρος - Δημοσκόπηση ---------------------------------------------- Ενθερμοι υποστηρικτές μιας Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Κοινής Πολιτικής Αμυνας της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίζονται οι Κύπριοι στην τελευταία δημοσκόπηση «ευρωβαρόμετρο» που έγινε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις δέκα προσχωρούσες και τις τρεις υποψήφιες χώρες.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην Κύπρο το 87% των ερωτηθέντων υποστηρίζει μια Κοινή Πολιτική Αμυνας και το 81% μια Κοινή Εξωτερική Πολιτική. Πρόκειται για τα υψηλότερα ποσοστά που καταγράφηκαν στην έρευνα στις 13 χώρες. Στην Τουρκία την κοινή άμυνα υποστηρίζει το 58% και την κοινή εξωτερική πολιτική το 57%.

    Υπέρ του ευρωπαϊκού συντάγματος τάσσεται το 73% των Κυπρίων, ενώ ο μέσος όρος υποστήριξης στις 13 χώρες είναι 67%, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η διαδικασία της διεύρυνσης εξελίσσεται ταχύτατα.

    Το 58% των ερωτηθέντων στην Κύπρο υποστηρίζει το ενιαίο νόμισμα, το ευρώ, ενώ το 33% τάσσεται κατά. Γενικά υπέρ του ευρώ τάσσεται η πλειοψηφία της κοινής γνώμης των 10 προσχωρουσών χωρών.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέα πτώση ------------------------------ Αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,02% παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το αγοραστικό ενδιαφέρον να συντηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 81,72 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 302 χιλιάδων λιρών με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν το 60% περίπου του τζίρου.

    [08] (Κ) Ντενκτάς - Ερογλου - Συνάντηση - Σχέδιο Ανάν

    [09] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            80,09  (-1,99)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    414.899
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    235.395    320,46  (-3,33)
    FTSE Med 100 **                             5.797,93  ( 0,09)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    212.650     91,35  (-2,83)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     96.795     69,43  (-2,24)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        421     15,06  (-1,05)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     17.170     56,83  (-0,94)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.537     66,83  (-2,48)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     18.470     20,26  (-2,36)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      3.814     70,44  ( 0,34)
    Ετ. Πληροφορικής              £      3.193      3,24  (-1,82)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      7.371     10,88  (-2,33)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,77  ( 0,60)
    Ξενοδοχεία                    £      7.512     37,67  (-0,34)
    Αλλες Εταιρείες               £     25.576     73,60  (-2,02)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 16/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7066            1,7168
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,1081            2,1207
    Λίρα Αγγλίας                     1,2061            1,2133
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,4415        228,2530
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8273          2,8499
    Δολάριο Καναδά                     2,7714          2,7935
    Κορώνα Δανίας                     12,6876         12,7891
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0435         14,1558
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4102         15,5334
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6500          2,6712
    

    [11] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Εντονες πιέσεις δέχθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω των σημαντικών απωλειών σε ποσοστό 2,8% που κατέγραψαν οι τραπεζικοί τίτλοι, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει στο επίπεδο των 80 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,99%, κλείνοντας στις 80,09 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών αν και αυξημένη σε σύγκριση με χθες, παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 414 χιλιάδων λιρών.

    [12] (Κ) ΣτΕ - Σβίμερ - ''Εκλογές''

    Ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Βάλτερ Σβίμερ, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα των «εκλογών» στα κατεχόμενα απέδειξε την υποστήριξη των Τουρκοκυπρίων για λύση του Κυπριακού πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ τον ερχόμενο Μάιο.

    [13] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - SN Brussels - Συμφωνία

    [14] (Κ) Ευρωκοινοβούλιο - Τάνοκ - ''Εκλογές''

    [15] (Κ) Επιτροπή Νομικών ΚΣΣΕ - Πουργουργίδης - Νόμος και Διαδίκτυο

    [16] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2004 - Οικολόγοι

    Η ανάγκη για μείωση των τακτικών δαπανών με καλύτερη διαχείριση του δημόσιου χρήματος κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς είναι καθοριστική για την πορεία της Κύπρου στην Ευρώπη, τόνισε σήμερα ο βουλευτής και ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης μιλώντας από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία ξεκίνησε από χθες τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2004.

    [17] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2004 - ΕΔΗ - ΕΜΠΑΡΓΚΟ

    Εμπάργκο - Να μην μεταδοθεί πριν την ανάγνωση στη Βουλή

    Την ελπίδα πως θα δοθεί η δυνατότητα να επικρατήσει μεγαλύτερη διαφάνεια αλλά και πιο ορθολογιστική εξέταση των διαφόρων κονδυλίων, με βάση το νέο ενοποιημένο σύστημα προετοιμασίας και παρουσίασης των προϋπολογισμών (FIMAS), εξέφρασε η βουλευτής των Ενωμένων Δημοκρατών Ανδρούλα Βασιλείου.

    [18] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2004 - ΝΕΟ - ΕΜΠΑΡΓΚΟ

    Εμπάργκο - Να μην μεταδοθεί πριν την ανάγνωση στη Βουλή

    Οι προϋπολογισμοί του κράτους για το 2004 δεν ανταποκρίνονται πλήρως στις προσδοκίες του κυπριακού λαού, δήλωσε ο βουλευτής των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) Χρίστος Κληρίδης, προσθέτοντας ότι οι ΝΕΟ δεν θα υπερψηφίσουν τους προϋπολογισμούς, όπως δεν το έπραξαν τα τελευταία 2 χρόνια, επειδή πιστεύουν ότι η κυβέρνηση ''πρέπει να προχωρήσει με περισσότερη τόλμη''.

    [19] (Κ) Βουλή - Προϋπολογισμός 2004 - ΑΔΗΚ

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα διαπιστώνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμό του 2004 ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σημερινής εποχής, η οποία σηματοδοτείται από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 16 December 2003 - 18:49:18 UTC