Read the Joint Statement of the Heads of State & Government of Southeastern European Nations (Crete, 4 November 1997) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 23 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-12-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (K) Eκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Εναρξη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [04] (Κ) Κύπρος - Αισθητή σεισμική δόνηση
  • [05] (Κ) ΕΕ - Ευρωπαϊκή άμυνα
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Ε/Κ
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - "Εκλογές" - Διακυβερνητική (1)
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Διακυβερνητική
  • [09] Κ) Εκπρόσωπος - Γουέστον - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [10] (Κ) Πατ Κοξ - Διακυβερνητική - Κύπρος (2)
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερογλου - ''Εκλογές''
  • [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ
  • [14] (Κ) Υπουργός Υγείας - Εθνικό Πρόγραμμα AIDS
  • [15] (Κ) Κύπριος Πρεσβευτής στις ΗΠΑ - Κυπριακό - Συζήτηση
  • [16] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Κύπρος
  • [17] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Κύπρος (Πλήρες κείμενο)
  • [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1)
  • [19] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ
  • [20] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Τουρκία (Πλήρες κείμενο)
  • [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Τουρκία
  • [23] (Κ) Πουργουρίδης - Σβίμερ - ΚΣΣΕ - Λοϊζίδου
  • [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (2)
  • [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος
  • [26] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος - Συμπεράσματα για τη διεύρυνση
  • [27] (Κ) Βρυξέλλες - Σιράκ - Κυπριακό
  • [28] (Κ) Μπάουτσερ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [29] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [30] (Κ) Μπερλουσκόνι - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ
  • [31] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Βρυξέλλες - Συνάντηση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, οι διεργασίες ενόψει των επικείμενων ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, η πλήρη στήριξη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην κυβερνητική πολιτική για άρση του τραπεζικού απορρήτου, η πορεία των ερευνών για την κακοδιαχείριση των οικονομικών της Αρχιεπισκοπής, καθώς και το θέμα της εφαρμογής του νόμου που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών κλινικών, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Ο ΔΗΣΥ πρώτος με 55% στις Ευρωεκλογές'' προβάλλει δημοσκόπηση της RAI Consultans, που διενεργήθηκε το Νοέμβριο για λογαριασμό του ΔΗΣΥ, σύμφωνα με την οποία αν γίνονταν σήμερα Ευρωεκλογές, το κόμμα κατατάσσεται πρώτο με 35%, με το ΑΚΕΛ δεύτερο με ποσοστό 32%, το ΔΗΚΟ τρίτο με 15% και το ΚΣ ΕΔΕΚ τέταρτο με 5%. Αλλού γράφει ότι "απροκάλυπτη αμφισβήτηση του ρόλου και των εξουσιών του Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών επιχείρησε χθες η ΑΤΗΚ με τον ισχυρισμό ότι αυτός δεν έχει το δικαίωμα να καθορίζει τις τιμές. Μια θέση η οποία απορρίπτεται από τον ίδιο το Συντονιστή Εναρμόνισης αλλά και από την ισχύουσα νομοθεσία".

    ''Η Μάχη'' κάτω από τον τίτλο ''Προθεσμία έως τον Μάιο στις κλινικές'' γράφει στο κύριο θέμα ότι ταυτόχρονα με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ οι ιδιωτικές κλινικές θα πρέπει να είναι έτοιμες να εφαρμόσουν τη σχετική νομοθεσία που θα τις διέπει και προσθέτει ότι η Βουλή θα προτείνει την εφαρμογή του σχετικού νόμου την 1η Μαϊου 2004. Αλλού γράφει ότι την άποψη ότι δεν θα υπάρχει οποιοδήποτε θέμα ασφάλειας κατά την ημέρα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Στο μικροσκόπιο και ο Καραγιώργης'' γράφει ότι "εμπλοκή" του πρώην Προέδρου της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας Ανδρέα Καραγιώργη στις υποθέσεις διασπάθισης της περιουσίας της Αρχιεπισκοπής, "φωτογράφησε εμμέσως πλην σαφώς" ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Δημητράκης Στυλιανίδης. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου, ο οποίος παρομοιάζει τις διαπραγματεύσεις που γίνονται σε σχέση με το σχέδιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος με τη συζήτηση που γίνεται σε κάποιες πτυχές του Κυπριακού.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Φτερά θα κάνουν τα λεφτά'' και γράφει ότι τα συναλλαγματικά αποθέματά της θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει η Κύπρος σε περίπτωση που υπάρξει μαζική φυγάδευση κεφαλαίων, εξαιτίας της επικείμενης ψήφισης του νομοσχεδίου για άρση του τραπεζικού απορρήτου, κάτι που θα γίνει σε μια προσπάθεια να παραμείνει σταθερή η κυπριακή λίρα. Αλλού γράφει ότι μειώσεις μέχρι και 40% στις τιμές αρκετών ξενοδοχειακών μονάδων, ανακοίνωσαν από κοινού ο Σύνδεσμος Ξενοδόχων, ο ΣΤΕΚ, ο ΚΟΤ και το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Σενάριο κρίσης από Ντενκτάς'' γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος προειδοποίησε πριν από μερικές ημέρες ότι δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, δεν δίστασε να δηλώσει ότι εάν το αποτέλεσμα δεν τον ικανοποιήσει, ο ίδιος έχει τον τρόπο να παρεμβάλει εμπόδια και πραξικοπηματικά να αγνοήσει τη βούληση των Τ/Κ. Ξεκαθάρισε επίσης ότι ακόμη και στην περίπτωση που τα τρία κόμματα της ''αντιπολίτευσης'' συγκεντρώσουν πλειοψηφία, δεν θα τους δώσει την ''εντολή'' για σχηματισμό ''κυβέρνησης''. Αλλού γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές προγραμματίζουν για την περίοδο των γιορτών 79 έκτακτες πτήσεις με αριθμό 25.450 πρόσθετων θέσεων, οι οποίες θα προστεθούν στα δρομολόγια της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ηρακλείου και Λονδίνου.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καμία υποτίμηση'' γράφει ότι την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής, εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, στέλλοντας την ίδια στιγμή μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι το νομοσχέδιο για άρση του τραπεζικού απορρήτου τυγχάνει της πλήρους στήριξής του. Αλλού γράφει ότι έτοιμο για λειτουργία από την 1η Ιανουαρίου 2004 είναι το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ), το οποίο θα διαχειρίζεται 44 εκατομμύρια ευρώ που είναι συνχρηματοδότηση της κυβέρνησης και της ΕΕ, δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ιάκωβος Κεραυνός.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η βρετανική κυβέρνηση αποκάλυψε σχέδια για το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων, σημειώνοντας ότι τα σχέδια αυτά θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν ώστε αντιμετωπιστούν οι απειλές για χρήση όπλων μαζικής καταστροφής και η διεθνής τρομοκρατία. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι έτοιμος να ανταποκριθεί σε αίτηση των δύο πλευρών για συνέχιση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, όταν οι όροι που έθεσε νωρίτερα εκπληρωθούν.

    Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη ''The Cyprus Weekly'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Πιθανή η ήττα'' αναφέρεται σε συγκρουόμενες δημοσκοπήσεις για τις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα και σημειώνει πως ακόμη και ο ίδιος ο Ραούφ Ντενκτάς παραδέχθηκε την πιθανότητα ήττας των σκληροπυρηνικών πολέμιων του σχεδίου Ανάν και της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, διακηρύττοντας ότι δεν θα ζητήσει από την ''αντιπολίτευση'' να σχηματίσει ''κυβέρνηση'' εκτός και αν η νίκη της είναι μεγάλη. Αλλού γράφει ότι ο Εισηγητής για την Κύπρο στο Συμβούλιο της Ευρώπης Ματίας Εόρσι δήλωσε στην εφημερίδα ότι το σημαντικό είναι να μην υπάρξει παρέμβαση από κανένα στις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα.

    [02] (K) Eκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρυξέλλες ---------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Οικονομικών Μάρκο Κυπριανού και υπηρεσιακούς παράγοντες έφθασε χθες το απόγευμα στις Βρυξέλλες, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Διακυβερνητικής Διάσκεψης οι οποίες θα ξεκινήσουν σήμερα το πρωί και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σάββατο.

    Ηδη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου βρίσκεται στη βελγική πρωτεύουσα για το σκοπό αυτό. Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι αρχηγοί των κρατών και κυβερνήσεων των 15 χωρών μελών της ΕΕ, καθώς και των 10 εντασσομένων κρατών αναμένεται να συζητήσουν θέματα αναφορικά με τη Διεύρυνση, την οικονομική ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, τη διαχείριση των κοινών συνόρων της ΕΕ και τον έλεγχο μεταναστευτικών κυμάτων, τις σχέσεις με την Τουρκία και το Κυπριακό.

    Στη διάρκεια του γεύματος εργασίας που θα ακολουθήσει της πρωινής συνόδου οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν θέματα που αφορούν την κατάσταση στα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, την Αφρική καθώς και τις σχέσεις της Ενωσης με τη Ρωσία.

    Πέραν του γεύματος εργασίας των αρχηγών θα πραγματοποιηθούν χωριστά γεύματα εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών και των Υπουργών Οικονομικών.

    Σήμερα το απόγευμα θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης στις οποίες θα συμμετάσχουν οι 15 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι δέκα αρχηγοί των εντασσομένων χωρών και οι τρεις των υποψηφίων για ένταξη και οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο.

    Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Κυπριακό - Τουρκία ----------------------------------------- Αναφορά στο Κυπριακό σε σχέση και με τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας, περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αναμένεται να υιοθετηθούν από τους Δεκαπέντε της ΕΕ.

    Οπως έγκυρα πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Συμβούλιο θα προχωρήσει στην υιοθέτηση των συμπερασμάτων, αφού έχει προηγηθεί το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων και Υπουργών Εξωτερικών στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, έτσι ώστε οι ηγέτες των κρατών να μπορέσουν να ασχοληθούν με τα επίμαχα ζητήματα της Διακυβερνητικής.

    Στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των 15 της Ευρωπαϊκής Ενωσης με παρατηρητές τους δέκα των εντασσομένων χωρών, βρίσκονται μεταξύ άλλων η διεύρυνση, η οικονομική ανάπτυξη, η ανταγωνιστικότητα, η απασχόληση, η ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, η διαχείριση των κοινών συνόρων της ΕΕ και ο έλεγχος των μεταναστευτικών κυμάτων, οι σχέσεις με την Τουρκία, καθώς και το Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά τη διεύρυνση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκφράσει ικανοποίηση για το γεγονός ότι η διεύρυνση θα γίνει την 1η Μαΐου και ότι οι εντασσόμενες χώρες βρίσκονται σε πολύ καλό δρόμο σε ότι αφορά την πλήρη ευθυγράμμιση με το κοινοτικό κεκτημένο.

    Ως προς την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να ενθαρρύνει τη χώρα αυτή να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα εκφράζει ικανοποίηση για την μέχρι τώρα πρόοδο που έχει επιτευχθεί αλλά παράλληλα θα επισημαίνεται και η ανάγκη περαιτέρω σοβαρής προόδου στους τομείς της δικαιοσύνης, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ρόλου του στρατού στην πολιτική ζωή της χώρας.

    Σε σχέση με το Κυπριακό, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα υπογραμμίζει τη σημασία της έκφρασης πολιτικής βούλησης από την Τουρκία για διευθέτηση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι η διευθέτηση αυτή που πρέπει να γίνει στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, θα διευκολύνει σημαντικά τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας.

    Παράλληλα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εκφράζει την προτίμηση του για ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου την 1η Μαΐου 2004 και θα καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να εργαστούν προς την επίτευξη αυτού του στόχου ώστε όλοι οι Κύπριοι να μπορέσουν να απολαύσουν τα ωφελήματα της προσχώρησης.

    ΥΠΕΞ - Κύπρος - ΕΕ ------------------- Το θέμα του εάν θα υπάρξει κατάληξη σε ό,τι αφορά το Σύνταγμα της ΕΕ κατά τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη στις Βρυξέλλες είναι ακόμη ανοικτό, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σημειώνοντας πως παρά τη μη σύγκλιση απόψεων σε κάποια θέματα ο ίδιος κρίνει πως δεν πρόκειται να αφεθεί όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια να ναυαγήσει.

    ''Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί είναι να συνεχιστεί η προσπάθεια εξεύρεσης συμβιβαστικής φόρμουλας και από την Ιρλανδική Προεδρία'', ανέφερε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε πως ''εμείς έχουμε κάποια συμφέροντα να προστατεύσουμε, έχουμε και πολλά άλλα ενδιαφέροντα, αλλά για τα ενδιαφέροντά μας δεν θα δώσουμε ασφαλώς τις μάχες που θα δώσουμε για τα συμφέροντά μας''.

    [03] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Εναρξη - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έφθασε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες όπου ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ, τον υποδέχθηκε ενόψει της έναρξης των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    [04] (Κ) Κύπρος - Αισθητή σεισμική δόνηση

    Ασθενής σεισμική δόνηση επιφανειακού μεγέθους 4,1 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ σημειώθηκε στις 2.20πμ σήμερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    [05] (Κ) ΕΕ - Ευρωπαϊκή άμυνα

    Πολύ κοντά σε συμφωνία στο θέμα της ευρωπαϊκής άμυνας βρίσκονται οι χώρες-μέλη της ΕΕ μετά τη χθεσινοβραδινή κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Μεγάλης Βρετανίας.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Κατεχόμενα - ''Εκλογές'' - Ε/Κ

    Η κυπριακή κυβέρνηση, χωρίς να θέλει να επιβάλει οποιουσδήποτε περιορισμούς στη διακίνηση ενόψει της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, προτρέπει τους Ε/Κ που θα μεταβούν στις κατεχόμενες περιοχές την ερχόμενη Κυριακή να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί από ενδεχόμενη πρόκληση αντιπαράθεσης.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - "Εκλογές" - Διακυβερνητική (1)

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών την ερχόμενη Κυριακή στα κατεχόμενα θα είναι τέτοιο που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση έτσι ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας σημείωσε ότι η συμβολή της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θα ήταν υποβοηθητική.

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Διακυβερνητική

    [09] Κ) Εκπρόσωπος - Γουέστον - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Το απόγευμα της ερχόμενης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Γουέστον, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [10] (Κ) Πατ Κοξ - Διακυβερνητική - Κύπρος (2)

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα των λεγόμενων εκλογών την ερχόμενη Κυριακή στα κατεχόμενα θα είναι τέτοιο που θα οδηγήσει στη συμφιλίωση, έτσι ώστε μια επανενωμένη Κύπρος να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας σημείωσε ότι η συμβολή της στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού θα ήταν υποβοηθητική.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Ερογλου - ''Εκλογές''

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου σε δηλώσεις του επιβεβεβαίωσε τη θέση της ε/κ πλευράς για το ποιος κυβερνά το κατοχικό καθεστώς, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Ο κ. Ερογλου, σύμφωνα με τον κ. Χρυσοστομίδη, δήλωσε κατά τη διάρκεια χθεσινής συζήτησης πολιτικών αρχηγών στον τηλεοπτικό σταθμό NTV ότι τα χρήματα και η οικονομική ενίσχυση εκ μέρους της Τουρκίας, κατατίθενται σε λογαριασμό της ''τουρκικής πρεσβείας'' και ότι δεν μπορεί να διακινηθεί ούτε ένα σεντ από τα χρήματα αυτά, εάν δεν υπογράψει ο Τούρκος ''Πρέσβης'' στην κατεχόμενη περιοχή.

    [12] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/12/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7071            1,7173
    Δολάριο ΗΠΑ                      2,0902            2,1027
    Λίρα Αγγλίας                     1,1951            1,2022
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     225,6729        227,4782
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8140          2,8365
    Δολάριο Καναδά                     2,7483          2,7702
    Κορώνα Δανίας                     12,6886         12,7901
    Κορώνα Νορβηγίας                  13,9369         14,0483
    Κορώνα Σουηδίας                   15,2931         15,4154
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6432          2,6643
    

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΓΓ ΟΗΕ

    Οι εξελίξεις που θα προκύψουν από τις "εκλογές" στα κατεχόμενα θα διαδραματίσουν ρόλο στη συγκεκριμενοποίηση των προθέσεων του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι είναι πιθανόν να χρειαστεί διαφοροποίηση των θέσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής δημοψηφισμάτων.

    [14] (Κ) Υπουργός Υγείας - Εθνικό Πρόγραμμα AIDS

    Από το 1986 μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί στην Κύπρο 414 περιστατικά HIV- λοίμωξης από τα οποία τα 130 παρακολουθούνται από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας ενώ σύμφωνα με τα κριτήρια της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας ο πραγματικός αριθμός των ατόμων με λοίμωξη HIV δεν ξεπερνά τα 500 άτομα στον ενήλικα πληθυσμό, ποσοστό δηλαδή 0,1%.

    Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα η Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνα Ακκελίδου η οποία εξήγγειλε σήμερα το νέο πενταετές στρατηγικό πρόγραμμα κατά της ασθένειας το οποίο περιλαμβάνει οκτώ άξονες δράσης οι οποίοι βασίζονται στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού, στη μείωση των ατομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της HIV - λοίμωξης και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων του Υπουργείου Υγείας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιδημία μέσα από μια πλατιά συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

    [15] (Κ) Κύπριος Πρεσβευτής στις ΗΠΑ - Κυπριακό - Συζήτηση

    Μέσα από τη λύση του Κυπριακού θα εξυπηρετηθούν και τα συμφέροντα των ΗΠΑ για σταθερότητα στην περιοχή και συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Κύπρου και του Ισραήλ, υπογράμμισε ο Πρεσβευτής της Κύπρου στην Ουάσιγκτον Ευριπίδης Ευρυβιάδης.

    [16] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Κύπρος

    Οι ηγέτες των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης επιθυμούν την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εγκρίθηκαν σήμερα στη βελγική πρωτεύουσα.

    Παράλληλα εκτιμούν ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης μέχρι την 1η Μαΐου 2004, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προτρέπουν εκ νέου όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να υποστηρίξουν σθεναρά τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών».

    Οι Ευρωπαίοι ηγέτες απηύθυναν έκκληση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στο βάση των προτάσεων του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Οπως αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η «ΕΕ επαναλαμβάνει την προθυμία της να συμπεριλάβει τους όρους μιας διευθέτησης, σύμφωνα με τις αρχές που αποτελούν τα θεμέλια της ΕΕ».

    [17] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Κύπρος (Πλήρες κείμενο)

    ''Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με τα σχετικά συμπεράσματά του, επαναλαμβάνει την προτίμησή του να ενταχθεί μια επανενωμένη Κύπρος στην ΕΕ την 1η Μαΐου 2004, ώστε να επιτραπεί σε όλους τους Κυπρίους να επωφεληθούν ενός μέλλοντος με ασφάλεια και ευημερία καθώς και των πλεονεκτημάτων της ένταξης στην ΕΕ.

    Εκτιμά ότι υπάρχουν καλές προοπτικές για την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής διευθέτησης μέχρι την 1η Μαΐου 2004, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και προτρέπει εκ νέου όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, και ιδιαίτερα την Τουρκία και την τ/κ ηγεσία να υποστηρίξουν σθεναρά τις προσπάθειες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στο πλαίσιο αυτό απευθύνει έκκληση για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών στο βάση των προτάσεών του.

    Η ΕΕ επαναλαμβάνει την προθυμία της να συμπεριλάβει τους όρους μιας διευθέτησης σύμφωνα με τις αρχές που αποτελούν τα θεμέλια της ΕΕ.

    [18] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναφορά για την Κύπρο στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά την πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου, που ασχολήθηκε με την έγκριση των πορισμάτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος δεν θα έχει κανένα λόγο να ασκήσει βέτο σε ενδεχόμενη ένταξη της Τουρκίας, εάν η γείτονας χώρα συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο και δείξει στην πράξη ότι συμπεριφέρεται σαν ευρωπαϊκή χώρα.

    Οπως ανέφερε, η αναφορά για την Κύπρο υιοθετεί την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία η ε/κ πλευρά αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση για συνομιλίες, ενώ καλεί όλες τις πλευρές να στηρίξουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις προσπάθειες του για εξεύρεση λύσης, και ιδιαίτερα την Τουρκία και την ηγεσία της τ/κ κοινότητας.

    "Αυτά είχαμε επιδιώξει και αυτά έχουν περιληφθεί στα συμπεράσματα όσον αφορά την Κύπρο", ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [19] (Κ) Πρωθυπουργός Ελλάδας - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ

    Την ελπίδα ότι οι λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα θα οδηγήσουν σε ένα πολιτικό σχήμα που θα διευκολύνει την επίλυση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004, εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης.

    Ερωτηθείς αν είχε σήμερα συζητήσεις με ομολόγους του για τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο κ. Σημίτης απάντησε αρνητικά, αλλά όπως είπε, από τις επαφές που είχε τις προηγούμενες ημέρες «υπάρχει μια αλπίδα ότι από τις λεγόμενες εκλογές θα προκύψει ένα πολιτικό σχήμα το οποίο θα διευκολύνει τη λύση πριν από την προσχώρηση της Κύπρου». Στη συνέχεια εξέφρασε την ελπίδα ότι θα «συνετισθούν οι εκπροσωπούντες την τ/κ κοινότητα και δεν θα μείνουν στις ακραίες θέσεις τους».

    Αναφερόμενος στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκαν νωρίς το μεσημέρι, ο κ. Σημίτης εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τις αποφάσεις που λήφθηκαν σχετικά με την υλοποίηση της διευρωπαϊκών δικτύων, την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, καθώς και για τις αναφορές που γίνονται για το Κυπριακό και την Τουρκία.

    Για την Τουρκία, ο Ελληνας Πρωθυπουργός θεωρεί σημαντική την παράγραφο που αναφέρεται «στη σημασία της πολιτικής βούλησης που έχει εκφρασθεί από την τουρκική κυβέρνηση για επίλυση του Κυπριακού». Είπε ακόμη ότι η Σύνοδος χαιρετίζει τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, αλλά τονίζει και την ανάγκη να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες».

    Για την αναφορά στο Κυπριακό, ο κ. Σημίτης υπογράμμισε ότι οι «25» επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις της ΕΕ για επίλυση του προβλήματος πριν από την 1η Μαϊου 2004, ενώ αναφέρθηκε και στη σύνδεση που γίνεται μεταξύ της χορήγησης της κοινοτικής βοήθειας ύψους 206 εκατ. ευρώ στα κατεχόμενα και της προηγούμενης επίλυσης του Κυπριακού.

    [20] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Τουρκία (Πλήρες κείμενο)

    «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις σημαντικές και επίμονες προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες είναι πολιτικά και νομικά σημαντικές. Τα νομοθετικά πακέτα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τούδε, τα πρώτα σημαντικά βήματα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής τους, καθώς και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση πολλών προτεραιοτήτων των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης έχουν φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ.

    Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση των οικονομικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Ωστόσο χρειάζονται περαιτέρω συνεχείς προσπάθειες, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και λειτουργίας του δικαστικού σώματος, το συνολικό πλαίσιο άσκησης των θεμελιωδών ελευθεριών (συνεταιρισμού, έκφρασης και θρησκείας), την περαιτέρω ευθυγράμμιση των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων με την ευρωπαϊκή πρακτική, την κατάσταση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και τα πολιτιστικά δικαιώματα καθώς και την υπέρβαση των υφιστάμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών και διαρθρωτικών υστερήσεων.

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της έκφρασης πολιτικής βούλησης διευθέτησης του Κυπριακού εκ μέρους της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, μία διευθέτηση του Κυπριακού, βασισμένη στις αρχές που παρατίθενται στο άρθρο 4 που ακολουθεί θα διευκόλυνε σημαντικά τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ενωσης.

    [21] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            81,74  ( 1,39)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    302.072
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    194.536    329,25  ( 1,55)
    FTSE Med 100 **                             5.798,88  ( 1,05)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    154.465     93,60  ( 1,92)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     37.222     69,99  ( 1,38)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      3.058     15,34  ( 3,51)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     11.261     57,88  ( 0,98)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      1.602     68,62  ( 0,15)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     13.735     20,88  ( 1,95)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.964     70,56  (-1,71)
    Ετ. Πληροφορικής              £        539      3,31  ( 1,53)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      9.008     11,39  ( 3,17)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,76  ( 1,82)
    Ξενοδοχεία                    £      9.259     37,78  ( 1,29)
    Αλλες Εταιρείες               £     28.368     75,42  ( 1,15)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [22] (Κ) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο - Συμπεράσματα - Τουρκία

    Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογράμμισε τη σημασία της έκφρασης πολιτικής βούλησης για διευθέτηση του Κυπριακού εκ μέρους της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι μία διευθέτηση θα διευκόλυνε σημαντικά τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ενωσης.

    Αυτό αναφέρεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Βρυξελλών το οποίο χαιρετίζει επίσης τις σημαντικές, όπως τις χαρακτηρίζει, προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων ενώ εκτιμά ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση των οικονομικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης.

    Οπως αναφέρεται, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει τις σημαντικές και επίμονες προσπάθειες της τουρκικής κυβέρνησης να επιταχύνει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, πολλές από τις οποίες είναι πολιτικά και νομικά σημαντικές. Τα νομοθετικά πακέτα που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τούδε, τα πρώτα σημαντικά βήματα που έχουν ληφθεί για τη διασφάλιση της αποτελεσματικής εφαρμογής τους, καθώς και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στην αντιμετώπιση πολλών προτεραιοτήτων των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης και της αναθεωρημένης εταιρικής σχέσης έχουν φέρει την Τουρκία πιο κοντά στην ΕΕ».

    Σημειώνει ότι η «Τουρκία έχει πραγματοποιήσει σημαντική πρόοδο στην εκπλήρωση των οικονομικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης» αλλά τονίζει ότι «χρειάζονται περαιτέρω συνεχείς προσπάθειες, ιδίως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και λειτουργίας του δικαστικού σώματος, το συνολικό πλαίσιο άσκησης των θεμελιωδών ελευθεριών (συνεταιρισμού, έκφρασης και θρησκείας), την περαιτέρω ευθυγράμμιση των πολιτικοστρατιωτικών σχέσεων με την ευρωπαϊκή πρακτική, την κατάσταση στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας και τα πολιτιστικά δικαιώματα καθώς και την υπέρβαση των υφιστάμενων μακροοικονομικών ανισορροπιών και διαρθρωτικών υστερήσεων».

    Για το Κυπριακό, το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπογραμμίζει τη σημασία της έκφρασης πολιτικής βούλησης διευθέτησης του Κυπριακού εκ μέρους της Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό, μία διευθέτηση του Κυπριακού, βασισμένη στις αρχές που παρατίθενται στο άρθρο 4 που ακολουθεί θα διευκόλυνε σημαντικά τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να καταστεί μέλος της Ενωσης», αναφέρει το τελικό κείμενο.

    [23] (Κ) Πουργουρίδης - Σβίμερ - ΚΣΣΕ - Λοϊζίδου

    Τη διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες για πλήρη συμμόρφωση της Τουρκίας με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, έδωσε στον βουλευτή Χρήστο Πουργουρίδη ο Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) Βάλτερ Σβίμερ σε κατ' ιδίαν συνάντηση που είχαν στο πλαίσιο της συνεδρίας της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιήθηκε χθες στο Παρίσι.

    [24] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την αναφορά για την Κύπρο στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης μετά την πρώτη σύνοδο του Συμβουλίου, που ασχολήθηκε με την έγκριση των πορισμάτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος δεν θα έχει κανένα λόγο να μπλοκάρει τις ευρωπαϊκές προσδοκίες της Τουρκίας εάν η γείτονας χώρα συμμορφωθεί με το κοινοτικό κεκτημένο και δείξει στην πράξη ότι συμπεριφέρεται σαν ευρωπαϊκή χώρα.

    Οπως είπε, η αναφορά για την Κύπρο υιοθετεί την πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία η ε/κ πλευρά αποδέχεται το σχέδιο Ανάν ως βάση για συνομιλίες και καλεί όλες τις πλευρές να στηρίξουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις προσπάθειες του για εξεύρεση λύσης, και ιδιαίτερα την Τουρκία και την ηγεσία της τ/κ κοινότητας.

    "Αυτά είχαμε επιδιώξει και αυτά έχουν περιληφθεί στα συμπεράσματα όσον αφορά την Κύπρο", ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς πόσο αισιόδοξος είναι ότι με τη λήξη της Διακυβερνητικής Διάσκεψης θα υπάρχει το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις.

    "Εχω ακούσει διαμετρικά διισταμένες απόψεις. Μερικοί ελπίζουν ότι θα συμπληρωθεί διότι έχουν συμπυκνωθεί τα σημεία αναφοράς, άλλοι θεωρούν, όπως ο κ. Μπερλουσκόνι, ότι μόνο με ένα θαύμα μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία, όπως είπε όμως γίνονται και θαύματα", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [25] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Με κινητήριο μοχλό ανόδου της αγοράς τους τραπεζικούς τίτλους, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,39%, κλείνοντας στις 81,74 μονάδες. Ο όγκος συναλλαγών, αν και αυξημένος σε σχέση με την προηγούμενη συνάντηση, παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 302 χιλιάδων λιρών, με τις τρεις μεγάλες τράπεζες να συγκεντρώνουν το 50% του τζίρου.

    [26] (Κ) ΕΕ - Σύνοδος - Συμπεράσματα για τη διεύρυνση

    Την ικανοποίησή της για τα πορίσματα και τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναφέρονται στην παρακολούθηση των προετοιμασιών των 10 προσχωρούντων κρατών, εκφράζει στα τελικά συμπεράσματα η Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών.

    Οπως αναφέρεται, "η Ενωση ανυπομονεί να καλωσορίσει την Τσεχική Δημοκρατία, την Εσθονία, την Κύπρο, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία ως πλήρη μέλη της την 1η Μαϊου 2004", προσθέτοντας ότι "η ενσωμάτωση των νέων κρατών μελών στην ευρωπαϊκή οικογένεια θα ικανοποιήσει τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο".

    [27] (Κ) Βρυξέλλες - Σιράκ - Κυπριακό

    Την ανάγκη επίλυσης του κυπριακού προβλήματος και επανένωσης της Κύπρου επεσήμανε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της Διακυβερνητικής Διάσκεψης, καλώντας ταυτόχρονα την Τουρκία να συμβάλει θετικά προς αυτή την κατεύθυνση.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Σιράκ χαρακτήρισε την κατάσταση στο νησί "ανώμαλη", προσθέτοντας ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για την εξομάλυνση της κατάστασης, υπερβαίνοντας τα εμπόδια που κατά τη γνώμη του είναι παράλογα.

    [28] (Κ) Μπάουτσερ - Κυπριακό - Τουρκία

    Οι ΗΠΑ "πάντα ενθάρρυναν την Τουρκία να ικανοποιήσει τα κριτήρια ένταξης στην ΕΕ επειδή πίστευαν ότι αυτό αποτελούσε ένα σημαντικό μέρος της μεταρρύθμισης της Τουρκίας, ως επίσης και του πολιτικού και οικονομικού προγράμματός της'', ανέφερε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Richard Boucher, κληθείς χθες να σχολιάσει τα εμπόδια στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και αν το Κυπριακό είναι τέτοιο εμπόδιο.

    [29] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον μίλησε σε εκδήλωση για το Κυπριακό στο Αμερικανικό Κογκρέσο

    Στα πλαίσια συζήτησης που διοργανώθηκε στις 10/12/03 από την κυπριακή πρεσβεία στην Ουάσιγκτον στο Αμερικανικό Κογκρέσο, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Ευριπίδης Λ. Ευρυβιάδης αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Βουλής και σε αυτήν παρευρέθηκαν επαγγελματικά στελέχη του Κογκρέσου, στελέχη ερευνητικών κέντρων καθώς και εκπρόσωποι ομογενειακών οργανώσεων.

    Ο κ. Ευρυβιάδης τόνισε ότι η διχοτόμηση της Κύπρου αποτελεί αναχρονισμό, ο οποίος θα πρέπει το συντομότερο να τερματιστεί και εξέφρασε την ελπίδα ότι μετά τη διαδικασία ψηφοφορίας στα κατεχόμενα θα επαναρχίσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ με στόχο την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό πριν από τον Μάιο του 2004.

    Στη συνέχεια ανέφερε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα έχει θετικές επιπτώσεις του προβλήματος θα επιφέρει σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο, θα ενισχύσει τη συνεργασία Ελλάδας Τουρκίας, θα εδραιώσει το αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό λαό και θα βοηθήσει τις ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Άγκυρας. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι μέσα από τη λύση εξυπηρετούνται άριστα τα συμφέροντα των ΗΠΑ, οι οποίες επιθυμούν σταθερότητα και συνεργασία στην περιοχή και ιδιαίτερα μεταξύ της Ελλάδας, Τουρκίας, Κύπρου και Ισραήλ.

    Αναφερόμενος στο Σχέδιο Ανάν, ο κ. Ευρυβιάδης είπε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά το αποδέχεται ως βάση για διαπραγμάτευση, σε αντίθεση με την τουρκοκυπριακή πλευρά, η οποία υποστηριζόμενη από την Τουρκία το έχει απορρίψει. Πρόσθεσε ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα πρέπει να διασφαλίζει την ενότητα και λειτουργικότητα του κεντρικού κράτους, ιδιαίτερα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Ο κ. Πρέσβης χαρακτήρισε τον Ραούφ Ντενκτάς ως ιδιαίτερα αδιάλλακτο και εξέφρασε την απογοήτευση της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη στάση της τουρκικής Κυβέρνησης, η οποία στηρίζει πλήρως τον κατοχικό ηγέτη. Τόνισε, επίσης, ότι η τελευταία παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα έδωσε το μήνυμα ότι τουρκική Κυβέρνηση και στρατός επιθυμούν παραμονή του Ντενκτάς στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα.

    Ο Πρέσβης της Κύπρου ανέφερε ακόμη ότι η Τουρκία θα πρέπει να ολοκληρώσει τις προσπάθειες για εκπλήρωση των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, κάτι το οποίο ζητεί επίμονα η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν αποφασίσει για καθορισμό ημερομηνίας ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Τόνισε ότι ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τη βάση των κριτηρίων αυτών, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι υπεύθυνη για την παραβίαση βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), διευκρίνισε, έχει καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για την παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι πριν το 1974 διαβιούσαν στην υπό τουρκική κατοχή βόρεια Κύπρο. «Εάν η Τουρκία θέλει να ελπίζει σε ένα ευρωπαϊκό μέλλον θα πρέπει να σεβαστεί και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο», σημείωσε ο κ. Ευρυβιάδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση πως έχουν αντιδράσει οι δυο κοινότητες στη μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση, ο κ Ευρυβιάδης ανέφερε ότι από τον Απρίλιο έχουν σημειωθεί πέραν των δύο εκατομμυρίων διακινήσεων από τις ελεύθερες στις κατεχόμενες περιοχές και αντίστροφα, χαρακτηρίζοντας αυτό τον αριθμό ως εκπληκτικό. Ανέφερε, μάλιστα, ότι δεν σημειώθηκε σχεδόν κανένα επεισόδιο, κάτι που έχει καταρρίψει το μύθο του Ντενκτάς και της Άγκυρας ότι οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συμβιώσουν.

    Τέλος, ο κ. Πρέσβης ευχαρίστησε το αμερικανικό Κογκρέσο για το θετικό ρόλο που διαδραματίζει στις προσπάθειες για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην Κύπρο.

    [30] (Κ) Μπερλουσκόνι - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ιταλός Πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι, απηύθυνε έκκληση προς την Αγκυρα να συμβάλει με εποικοδομητικό τρόπο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    [31] (Κ) Παπαδόπουλος - Σημίτης - Βρυξέλλες - Συνάντηση

    Αρχισε στις 20:30 ώρα Κύπρου στις Βρυξέλλες συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 12 December 2003 - 18:49:28 UTC