Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) 14ος Ραδιομαραθώνιος - Λήξη
  • [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλα Ευρώπης
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Λονδίνο - Δείπνο - Κυπριακό
  • [06] (Κ) Τ/Κ δημοσιογράφοι - ''Κίπρις'' - Κατοχικό καθεστώς - Διώξεις
  • [07] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή
  • [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [09] (Κ) Φερχόιγκεν - Τουρκία - Συνέντευξη
  • [10] (Κ) Αλαβάνος - Σχολεία Ριζοκαρπάσου - ΕΕ
  • [11] (K) ΕΣΚ - Κατοχικό καθεστώς - Δίωξη Τ/Κ δημοσιογράφων
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Ντενκτάς
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθέσεις - Κύπρος - Τουρκία
  • [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Πρόεδρος Μολδαβίας
  • [15] (Κ) 49ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Λάιονς - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Ιράκ - Βοήθεια
  • [17] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργός Οικονομικών - Μολδαβία
  • [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Τ/κ περιουσίες
  • [21] (Κ) Πουργουρίδης - Αναχώρηση για Λευκορωσία
  • [22] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Αναχώρηση για Ρώμη
  • [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 86 μονάδων
  • [24] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Γεωργία
  • [25] (Κ) ΧΑΚ - Δείκτης FTSE-Med 100 - Ειδική συμβουλευτική επιτροπή
  • [26] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Εκθεση Προόδου
  • [27] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Εκθεση προόδου για Τουρκία
  • [28] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [29] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Συνέντευξη
  • [30] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - ΕΕ - Εκθεση - Δηλώσεις
  • [31] (Κ) Ουάσινγκτον - Νέος Κύπριος Πρεσβευτής
  • [32] (Κ) Ντενκτάς - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [33] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Ευρωκοινοβούλιο - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [34] (Κ) Γούντερ Φερχόιγκεν - Ευρωκοινοβούλιο - Κατεχόμενα
  • [35] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκθεση Προόδου - Κύπρος - Τουρκία
  • [36] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Εκθεση Παρακολούθησης - Κύπρος
  • [37] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Εκθεση Προόδου - Κύπρος Τουρκία

  • [01] (Κ) 14ος Ραδιομαραθώνιος - Λήξη

    [02] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κύπελλα Ευρώπης

    Η ΑΕΛ έχασε από την πολωνική Ανβιλ Βλότσλαβεκ με 57 73 στο χθεσινοβραδινό αγώνα της για την Ευρωλίγκα.

    Ο αγώνας διεξήχθη στο γήπεδο ''Παύλος Γιαννακόπουλος'' στη Λεμεσό.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η ομόφωνη έγκριση και παρουσίαση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Σχεδίου Στρατηγικής για τον Τουρισμό 2003-2010 προβάλλεται σήμερα με εκτενή ρεπορτάζ στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου.

    Οι Εκθέσεις Προόδου της ΕΕ για Κύπρο και Τουρκία που θα δοθούν σήμερα στη δημοσιότητα, η αντιπαράθεση μεταξύ του Υπουργού Δικαιοσύνης και του Προέδρου του ΔΗΣΥ με αφορμή τα όσα συνέβησαν στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ομόνοιας - Απόλλωνα καθώς και πληροφορίες για τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων των κοινοβουλευτικών επιτροπών σε σχέση με τη συμπεριφορά εισηγμένων εταιρειών στο ΧΑΚ την περίοδο 1999-2000 προβάλλονται επίσης στα κύρια θέματα των εφημερίδων. Σημειώνεται ακόμη πως οι εισφορές στο Ραδιομαραθώνιο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο λίρες.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Εμεινε μόνος ο Θεοδώρου και κάνει πίσω'' ότι ''δεν κατάφερε να πείσει'' ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου για τη ''βάρβαρη αστυνομική αντίδραση'' έναντι του γυμναστή του Απόλλωνα Αντώνη Κέζου και τελικά ''υποχρεώθηκε να χαμηλώσει τους τόνους''. Αλλού γράφει ότι σημαντική αναφορά που συνδέει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με το Κυπριακό θα περιλαμβάνεται στο κείμενο πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σήμερα θα δοθούν από τις Βρυξέλλες οι εκθέσεις αξιολόγησης των 10 υπό ένταξη κρατών και οι εκθέσεις προόδου των υποψήφιων κρατών.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Εδονίτες επίδοξοι βομβιστές'' γράφει ότι "σε συναγερμό βρίσκονται φοιτητές της Πρωτοπορίας αφού στελέχη της απειλήθηκαν από φοιτητές της Προοδευτικής ότι θα τους κτυπήσουν και θα τους βάλουν βόμβα γιατί διανεμήθηκε σε εκπαιδευτικά ιδρύματα φυλάδιο, το οποίο περιείχε μέσα απόρρητες πληροφορίες της ΕΔΟΝ". Αλλού γράφει ότι στη Βουλή μεταφέρεται το θέμα της αγοράς ανταλλακτικών για τα αυτοκίνητα της Εθνικής Φρουράς από εταιρεία συγγενικού προσώπου αξιωματικού του ΓΕΕΦ.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''SOS μας έρχονται τα μεταλλαγμένα'' γράφει ότι η πόρτα για τα μεταλλαγμένα στην Κύπρο θα ανοίξει την 1η Μαϊου του 2004, με πρώτα προϊόντα στο πιάτο μας το καλαμπόκι και παράγωγα της ντομάτας και της σόγιας. Αλλού αναφέρεται σε νέα επιστολή του Τ/Κ ηγέτη προς τον Κόφι Ανάν στην οποία εξαπολύει επίθεση κατά της ε/κ πλευράς, απαντά στις τοποθετήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και εμμένει στην άρση του "εμπάργκο" με αντάλλαγμα το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής της Αμμοχώστου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Δώστε τις κασέτες'' γράφει ότι ''οξύνεται η αντιπαράθεση'' με αφορμή τα διαδραματισθέντα στον ποδοσφαιρικό αγώνα Ομόνοιας Απόλλωνα. Μετά τις δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ότι διαθέτει κασέτες ''φωτιά'', οι οποίες ''θα κάψουν πολλούς'' εάν τις παρουσιάσει, χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάλεσε τον κ. Θεοδώρου να δώσει στη δημοσιότητα τις κασέτες, ενώ ανέφερε ότι διαθέτει και ο ίδιος κασέτες που ''καίνε'' τον Υπουργό. Αλλού γράφει ότι ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο λίρες οι εισπράξεις του 14ου Ραδιομαραθώνιου Αγάπης για τα παιδιά με ειδικές ικανότητες.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Φως στο μεγάλο φαγοπότι του ΧΑΚ'' γράφει ότι αντιδεοντολογικές πρακτικές, παράτυπες μεθόδους αλλά και ενδεχομένως παράνομες συμπεριφορές εκ μέρους εισηγμένων στο Χρηματιστήριο εταιρειών που συνέτειναν στην καταδολίευση του επενδυτικού κοινού κατά την περίοδο της χρηματιστηριακής έξαψης, καταγράφουν στο πόρισμά τους οι δύο εμπειρογνώμονες συνεργάτες των Επιτροπών Ελέγχου και Οικονομικών. Αλλού γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς έχει επιστρατεύσει και κουβαλητούς "ψηφοφόρους" για να κερδίσει τις ψευδοεκλογές της 14ης Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα.

    Η ''Χαραυγή'' έχει κύριο τίτλο ''Τομές στον τουρισμό'' και γράφει ότι νέα εποχή ανατέλλει για την τουριστική βιομηχανία του τόπου μετά τη χθεσινή ομόφωνη έγκριση στο Προεδρικό Μέγαρο υπό την προεδρία του Προέδρου Παπαδόπουλου του επταετούς στρατηγικού σχεδίου για τον τουρισμό 2003-2010 και την αποφασιστικότητα που εξέφρασαν όλοι οι τουριστικοί φορείς να εργαστούν ο καθένας στον τομέα που τον αφορά για να υλοποιηθούν τα σχέδια, τα μέτρα και οι υψηλοί στόχοι. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι "για την Κύπρο η ΑΤΑ (Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή) δεν είναι κατάρα, είναι ευλογία".

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' έχει τίτλο ''Αναθεωρημένο σχέδιο για τον τουρισμό 'θα εφαρμοστεί''' και γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος παρουσίασε σχέδια για να αυξηθούν τα ετήσια έσοδα από τον τουρισμό στα 1,8 δις λίρες και οι αφίξεις στα 3,5 εκατ. μέχρι το 2010. Γράφει ότι το σχέδιο αυτό αντικαθιστά το αρχικό στρατηγικό σχέδιο 2000-2010 για το οποίο ΚΟΤ και κυβέρνηση δέχθηκαν επικρίσεις για τη μη εφαρμογή των προνοιών του τα τελευταία τρία χρόνια. Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι ο αρχισυντάκτης και δύο δημοσιογράφοι της τ/κ εφημερίδας "Κίπρις" θα παρουσιαστούν ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα αντιμετωπίζοντας κατηγορίες από το καθεστώς Ντενκτάς ότι "συκοφάντησαν" τις κατοχικές δυνάμεις και "διατάραξαν τις ειρηνικές σχέσεις" Τουρκίας - ψευδοκράτους.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [05] (Κ) ΥΠΕΞ - Λονδίνο - Δείπνο - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ευχήθηκε όπως οι κυριότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, επαναλάβουν προς την Τουρκία τη δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι είναι αδύνατο για αυτήν να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού και ότι είναι αδύνατο για ένα υποψήφιο μέλος να κατέχει έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ και να μην αναγνωρίζει νομικά την ύπαρξη ενός κράτους μέλους.

    [06] (Κ) Τ/Κ δημοσιογράφοι - ''Κίπρις'' - Κατοχικό καθεστώς - Διώξεις

    Το κατοχικό καθεστώς στοχεύει να φιμώσει μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων κατηγορώντας τους για λιβελογραφία, αναφέρουν πληροφορίες από τα κατεχόμενα.

    Η μεγαλύτερη εφημερίδα των κατεχομένων, η ''Κίπρις'', αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στη δίωξη δύο δημοσιογράφων της από το κατοχικό καθεστώς καθώς και στη νέα δίωξη του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας.

    Οπως γράφει η ''Κίπρις'', μετά τους δύο αρθρογράφους της, Μπασαράν Ντουζγικούν και Χασάν Χάστουρερ, που κατηγορήθηκαν για "προσβολή" των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας και Τούρκων αξιωματούχων, χθες ήλθε η σειρά του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Σουλεϊμάν Εργκιουτσλού.

    [07] (Κ) Τ/Κ ηγέτης - ΓΓ ΟΗΕ - Επιστολή

    Οι πάγιες αδιάλλακτες θέσεις και αξιώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό και τις διάφορες πτυχές του προβλήματος, η προσωπική του αντίληψη για την ιστορία από το 1960 μέχρι σήμερα, οι εμμονές του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αγκυρας, εκφράζονται σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η επιστολή με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου, που επιδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου στον κ. Ανάν από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα ΗΕ, στάληκε με αφορμή την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη 58η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού στις 25 Σεπτεμβρίου.

    [08] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρατηγική Τουριστικής Ανάπτυξης 2003 - 2010 ---------------------------------------- Εγκρίθηκε χθες ομόφωνα από όλους τους παράγοντες που σχετίζονται με τη βιομηχανία του τουρισμού η στρατηγική τουριστικής ανάπτυξης για το 2003 - 2010.

    Το όλο θέμα απασχόλησε πρωινή σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά τη σύσκεψη υπογράμμισε πως στόχος είναι όπως η Κύπρος επανατοποθετηθεί στον τουριστικό χάρτη ως ένας ελκυστικός προορισμός, ''ο οποίος μπορεί να προσελκύσει τουρισμό ψηλότερου οικονομικού επιπέδου ή ειδικό τουρισμό που επιδιώκει να ικανοποιήσει ειδικά ενδιαφέροντα ή άλλους λόγους τουριστικούς''.

    Ο Πρόεδρος είπε πως η νέα στρατηγική για τον τουρισμό καθορίζει τους στόχους και μια σειρά μέτρων για την επίτευξη αυτών των στόχων και πως η διαφορά του νέου από το υφιστάμενο σχέδιο στρατηγικής ''είναι η δέσμευσή μας για την υλοποίησή του''.

    Πρόσθεσε πως έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα υλοποίησης του σχεδίου σε συνεννόηση με αυτούς που θα τα εφαρμόσουν ''ώστε να είναι ρεαλιστικά και να έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα εφαρμοστούν''.

    Τόνισε πως αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι αυτήν τη στρατηγική την αποδέχονται όλοι οι παράγοντες και καθένας ανέλαβε την ευθύνη εφαρμογής του κομματιού που τον αφορά και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικό της μερίδιο σε αυτό το μεγαλεπήβολο έργο.

    ''Είναι ευχάριστο το ό,τι έχει επιτευχθεί ένα πολύ μεγάλο πεδίο συναίνεσης τόσο για τα μέτρα που θα ληφθούν όσο και για τους στόχους'', είπε.

    ''Η βασική μας αρχή είναι ότι δεν θα αποφασίζουμε εμείς για τους άλλους, χωρίς τους άλλους'', υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και σημείωσε πως θεωρεί σημαντική την απαρχή της διαμόρφωσης και εξαγγελίας προγραμμάτων και στρατηγικής της κυβέρνησης μαζί με τη συναίνεση όλων των ενδιαφερόμενων παραγόντων, που γίνεται, όπως είπε με βάση την πολιτική της κυβέρνησης για διαφάνεια, συλλογικότητα και συναντίληψη μαζί με όλους τους ενδιαφερόμενους παράγοντες.

    Οπως αναφέρεται στο σχέδιο στρατηγικής κύριος αριθμητικός του στόχος είναι η μεγιστοποίηση των εσόδων σε πραγματικούς όρους που να φθάσουν το 1,8 δισεκατομμύρια λίρες το 2010.

    Στο σχέδιο σημειώνεται πως η μεγιστοποίηση των εσόδων από τον τουρισμό θα επιτευχθεί με την αύξηση της δαπάνης των περιηγητών, τη βελτίωση της εποχικότητας, την αύξηση των αφίξεων, την αύξηση της διάρκειας παραμονής και την αύξηση του επαναλαμβανόμενου τουρισμού.

    Σε ό,τι αφορά το στόχο της αύξησης των αφίξεων, σύμφωνα με το σχέδιο τα 3,5 εκατομμύρια περιηγητές μέχρι το 2010 πρέπει να θεωρούνται ως το ανώτατο όριο ''καθώς αναγνωρίζεται πως η αύξηση των εσόδων μέσω της αύξησης των αφίξεων εξαντλεί τους διαθέσιμους πόρους και υποσκάπτει την αειφορία του προορισμού''.

    Τουρισμός Κατεχόμενα - Κυπριακό ------------------------------------ Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ερωτηθείς αν υπήρξαν επιπτώσεις από τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, είπε ότι ένα από τα θέματα που είχαν τεθεί με τη διάνοιξη της διαχωριστικής γραμμής ήταν το θέμα των διανυκτερεύσεων.

    ''Είχαμε πει εμείς ότι αποκλείεται να επιτραπούν οι διανυκτερεύσεις. Πέραν άλλων προβλημάτων ειδικά φέτος, τη χρονιά που ήδη πάσχει ο τουρισμός μας, πιστεύω από πάσης πλευράς αντιπαραγωγική απόφαση να επιτραπούν διανυκτερεύσεις ξένων στα κατεχόμενα διότι αν ο στόχος της επαναπροσέγγισης είναι η δημιουργία κλίματος κατανόησης και φιλικών αισθημάτων, αντιλαμβάνεστε ότι ενέργειες που προκαλούν πικρία από μια μεγάλη τάξη Ε/Κ, όπως είναι οι ασχολούμενοι με την τουριστική βιομηχανία, θα δημιουργούσε τα αντίθετα αποτελέσματα, ψυχολογικά, από αυτά που επιδιώκονται. Και επειδή είμαστε σταθεροί σε αυτό το θέμα δεν έχω ακούσει από κανένα ξένο αναφορά σε αυτό το θέμα που είναι ανεπιθύμητο αλλά αναγκαίο'', είπε απαντώντας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Οσον αφορά τη διακίνηση γενικότερα, είπε ότι η κυβέρνηση διεξάγει μηνιαίες αναλύσεις των διακινούμενων, δημοσκοπήσεις τόσο σε ό,τι αφορά το κόστος για τις κυβερνητικές υπηρεσίες, τα ποσά που δαπανούνται αντίστοιχα, τους λόγους για τους οποίους γίνεται η διακίνηση και τις επιπτώσεις στην οικονομία.

    ''Δεν έχουμε διαπιστώσει δυσμενείς επιπτώσεις για τη δική μας πλευρά αλλά και αν ακόμη υπήρχαν θα έπρεπε να πούμε ότι είναι ένα τίμημα που ευχαρίστως πρέπει να το καταβάλουμε μέσα στα πλαίσια της επαναπροσέγγισης'', είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Συνάντηση ΥΠΕΞ - ΓΓ Κοινοπολιτείας ------------------------------------ Με στόχο τη διατύπωση, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, της υποστήριξης της Κοινοπολιτείας προς τον κυπριακό λαό, ενόψει της Διάσκεψης Κορυφής τον ερχόμενο Δεκέμβριο στη Νιγηρία, είχαν χθες συνάντηση στο Λονδίνο ο ΓΓ της Κοινοπολιτείας Ντον Μακίνον με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου είπε ότι συζήτησαν τις δυνατότητες συμπερίληψης μιας αντιπροσωπευτικής παραγράφου για την Κύπρο στην τελική διακήρυξη της Διάσκεψης αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών-μελών της Κοινοπολιτείας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας κ. ΜαΚίνον είπε ότι ο κ. Ιακώβου προέβη σε «μια λεπτομερή ενημέρωση για την κατάσταση στο Κυπριακό». Η Κοινοπολιτεία, συνέχισε ο κ. Μακίνον, «πάντοτε υποστήριζε τον κυπριακό λαό και πάρα πολλές διακηρύξεις που υιοθέτησε το αποδεικνύουν αυτό».

    «Τώρα, συζητούμε τρόπους καλύτερης παρουσίασης του Κυπριακού στη Διάσκεψη των ηγετών της Κοινοπολιτείας που θα γίνει στην Αμπούτζα της Νιγηρίας τον ερχόμενο Δεκέμβριο και πώς καλύτερα οι ηγέτες θα εκφράσουν την υποστήριξή τους στο λαό της Κύπρου», είπε συγκεκριμένα.

    ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κυπριακό ------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ευχήθηκε όπως οι κυριότερες ευρωπαϊκές δυνάμεις, περιλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, επαναλάβουν προς την Τουρκία τη δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι είναι αδύνατο για αυτήν να ενταχθεί στην ΕΕ χωρίς την επίλυση του Κυπριακού και ότι είναι αδύνατο για ένα υποψήφιο μέλος να κατέχει έδαφος κράτους μέλους της ΕΕ και να μην αναγνωρίζει νομικά την ύπαρξη ενός κράτους μέλους.

    Μιλώντας χθες βράδυ σε δείπνο που διοργανώθηκε στο Λονδίνο από την Ελληνική Κυπριακή Αδελφότητα, με την ευκαιρία της επετείου της κυπριακής Ανεξαρτησίας, στην παρουσία Βρετανών Βουλευτών, μελών της Βουλής των Λόρδων και δημοσιογράφων, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''είναι καιρός τα ευρωπαϊκά έθνη να εκφραστούν ανοικτά και να λεχθεί ξεκάθαρα στην Τουρκία ότι θα βοηθήσει τον εαυτό της με τη λύση του Κυπριακού κατά το πρώτο εξάμηνο του 2004. Πρέπει να της λεχθεί ότι παρά το ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί μέρος των νομικών απαιτήσεων που πρέπει να εκπληρώσει η Τουρκία, είναι ένα ισχυρό πολιτικό κριτήριο που πρέπει να εκπληρωθεί'', πρόσθεσε.

    Σημείωσε πως Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφθηκε την Αγκυρα ανέφερε στον ίδιο πως κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αυτός του ανέφερε πως το Κυπριακό δεν θα λυθεί το πρώτο εξάμηνο του 2004 και πως η τουρκική κοινή γνώμη δεν είναι υπέρ μιας λύσης.

    Ο κ. Ερντογάν ανέφερε επίσης στον Ευρωπαίο ηγέτη, σύμφωνα με τον κ. Ιακώβου, πως εάν τα ευρωπαϊκά κράτη είναι έτοιμα να συμπεριφερθούν στην Τουρκία γενναιόδωρα και να της δώσουν ημερομηνία για έναρξη διαπραγματεύσεων τότε η τουρκική κοινή γνώμη θα εντυπωσιαστεί και ίσως η Τουρκία να μπορεί το 2005 να προχωρήσει με λύση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του κ. Φερχόιγκεν για την Τουρκία, ο κ. Ιακώβου είπε πως εύχεται οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις που περιλαμβάνουν και το Ηνωμένο Βασίλειο να μιμηθούν τον κ. Φερχόιγκεν και να κάνουν επίσης τέτοιες δηλώσεις.

    ''Αν το κάνουν, αισθάνομαι ότι η Τουρκία από ενδιαφέρον για την ευημερία των 70 εκατομμυρίων Τούρκων δεν θα εξακολουθήσει να υποστηρίζει το γερασμένο, πεισματάρη και αρνητικό κ. Ντενκτάς'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ιακώβου είπε πως ''θέλουμε μια Τουρκία που να ικανοποιεί τα κριτήρια της Κοπεγχάγης για δημοκρατία, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου''.

    Επανέλαβε τη δέσμευση της κυπριακής Κυβέρνησης ότι αποδέχεται πλήρως την αποστολή των καλών υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ όπως αυτή καθορίζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ.

    Θέτοντας το ερώτημα αν οι Τούρκοι το αποδέχονται αυτό, ο κ. Ιακώβου είπε: ''λαμβάνουμε στη Λευκωσία τόσο πολλά διαφορετικά μηνύματα από την Αγκυρα και την τουρκική ηγεσία που διερωτώμαι'' για αυτό.

    Ο ΥΠΕΞ επανέλαβε πως η ε/κ πλευρά αποδέχεται τη φιλοσοφία και τις βασικές παραμέτρους του σχεδίου Ανάν και είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί στη βάση του, με σκοπό την εξεύρεση λύσης, προσθέτοντας πως ''θέλουμε μια λύση πριν την 1η Μαϊου 2004''.

    Αναφέρθηκε στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων σημειώνοντας πως αυτές του δημιουργούν την αίσθηση πως αυτοί δεν έχουν απολύτως καμία πρόθεση για εξεύρεση λύσης.

    Οσον αφορά το θέμα των λεγόμενων εκλογών στα κατεχόμενα είπε πως δεν μπορεί να προβλέψει τα αποτελέσματά τους, ''ιδιαίτερα λόγω του προβλήματος των εποίκων''.

    ''Είναι δύσκολο να λεχθεί εάν η αντιπολίτευση έχει κάποια πιθανότητα'' νίκης, ανέφερε, προσθέτοντας πως ''και εάν ακόμη νικήσει η αντιπολίτευση αυτό δεν είναι αρκετό. Αυτό είναι απαραίτητο αλλά όχι επαρκές'', πρόσθεσε.

    Είπε, τέλος, πως ο κ. Ερντογάν παρά την έκφραση της πρόθεσής του για επιβολή επί των στρατιωτικών δεν κατάφερε να το πράξει αυτό.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν 55 περίπου βουλευτές, δυο μέλη της Βουλής των Λόρδων και δημοσιογράφοι.

    Ντενκτάς - Επιστολή - ΓΓ ΟΗΕ --------------------------- Οι πάγιες αδιάλλακτες θέσεις και αξιώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό και τις διάφορες πτυχές του προβλήματος, η προσωπική του αντίληψη για την ιστορία από το 1960 μέχρι σήμερα, οι εμμονές του για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Αγκυρας, εκφράζονται σε επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Η επιστολή με ημερομηνία 9 Οκτωβρίου, που επιδόθηκε στις 15 Οκτωβρίου στον κ. Ανάν από το Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στα ΗΕ, στάληκε με αφορμή την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στη 58η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του διεθνούς οργανισμού στις 25 Σεπτεμβρίου.

    Στην εξασέλιδη επιστολή, ο Τ/Κ ηγέτης επιχειρεί για άλλη μια φορά να ανατρέψει το γεγονός ότι το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής, κάνοντας λόγο για αρνητική στάση της ε/κ πλευράς στην επίλυση του προβλήματος, η οποία ''αρνείται να δεχθεί το συνεταιρισμό και την ισότητα μεταξύ των δύο κρατών''.

    Οι Τ/Κ, σημειώνει ο κατοχικός ηγέτης, είναι έτοιμοι για λύση στο Κυπριακό και ένταξη στην ΕΕ, δεδομένου ότι οι εγγυήτριες χώρες, εννοώντας την Τουρκία, θα είναι μέλη στην Ενωση.

    Κατηγορεί τη διεθνή κοινότητα για τον ''άδικο χειρισμό της ε/κ διοίκησης ως 'νόμιμης κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας' που υπήρξε ανέκαθεν η κύρια πηγή ενθάρρυνσης της ε/κ πλευράς στην απόρριψη του ισότιμου διαμοιρασμού της εξουσίας με τους Τουρκοκύπριους''.

    Αναφορά κάνει και στις προτάσεις Ντενκτάς στις 2 Απριλίου 2003 (επιστροφή προσφύγων μέχρι την οδό Δημοκρατίας στην Αμμόχωστο, και άρση του λεγόμενου ''εμπάργκο'' σε όλους τους τομείς, περιλαμβανομένου του εμπορίου, του αθλητισμού και του πολιτισμού) ''παρά την αρνητική στάση της ε/κ διοίκησης'' και γράφει ότι η ε/κ πλευρά ''τα απέρριψε την ίδια ημέρα χωρίς καν να τα μελετήσει''.

    Αναφερόμενος στην μερική άρση των περιορισμών στη διακίνηση από τις 21 Απριλίου γράφει πως ήταν ''μια ιστορική απόφαση στην οποία Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι ανταποκρίθηκαν θετικά''.

    Στην επιστολή του, ο κ. Ντενκτάς κάνει ιδιαίτερη αναφορά στο περιουσιακό που αποτελεί ''μια από τις σημαντικές πτυχές στο Κυπριακό'', αναφέροντας ότι η τ/κ πλευρά προτείνει εδώ και πολύ καιρό στην ε/κ πλευρά τη σύσταση μιας κοινής επιτροπής αποζημιώσεων σε Ε/Κ και Τ/Κ, κάτι που η ''η ε/κ πλευρά αρνείται''.

    Επιπρόσθετα αναφέρει ότι Ε/Κ αξιωματούχοι ο ένας μετά τον άλλο επικρίνουν εκείνους τους Ελληνοκύπριους που προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που συστάθηκε στα κατεχόμενα, ενώ επικαλείται δημοσιεύματα του Τύπου για να αναφέρει ότι οι Ε/Κ πολιτικοί ηγέτες πιστεύουν στη διευθέτηση των περιουσιακών θεμάτων μετά τη λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ντενκτάς δεν παραλείπει να αναφερθεί και στα λεγόμενα εμπάργκο που αρνούνται στους Τ/Κ εκπροσώπηση σε διεθνή φόρα, και τα χαρακτηρίζει ως ''απάνθρωπα''.

    Αναφέρει ότι η ε/κ πλευρά αποθαρρύνει τουρίστες να διανυκτερεύουν στα κατεχόμενα, ενώ ''απειλεί'' Ε/Κ με νομικές αγωγές και πρόστιμα. Προσθέτει ότι η ε/κ πλευρά απαγορεύει τη διακίνηση αγαθών από το ψευδοκράτος του.

    Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο κ. Ντενκτάς γράφει στην επιστολή του ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποφεύγει να κάνει αναφορά στους Τ/Κ αγνοούμενους της περιόδου 1963-1974 και προβάλλει τον ισχυρισμό ότι οι περισσότεροι αγνοούμενοι σκοτώθηκαν κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

    ''Η ε/κ διοίκηση κατάφερε να καλύψει την αλήθεια από τους Ε/Κ και τη διεθνή κοινότητα και για δεκαετίες εκμεταλλεύεται αυτό το ανθρωπιστικό θέμα για πολιτικό κέρδος σε βάρος των οικογενειών και των δύο πλευρών που έχασαν τους αγαπημένους τους'', αναφέρει ο κατοχικός ηγέτης.

    Εκφράζει την ετοιμότητα της τ/κ πλευράς ''να συνεργαστεί πλήρως'' στο πλαίσιο, όπως σημειώνει, της τριμερούς Επιτροπής των ΗΕ για τους αγνοούμενους, αναφέροντας ότι η Τουρκία δεν έχει καμία σχέση με το θέμα αυτό.

    Ο κ. Ντενκτάς αναφέρεται και στους Ε/Κ εγκλωβισμένους λέγοντας ότι ο όρος χρησιμοποιείται από τους Ε/Κ για προπαγανδιστικούς μόνο σκοπούς. ''Είναι αξιοσημείωτο ότι ο όρος αυτός χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στις σχετικές αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ για να περιγράψει τις περιοχές όπου τοποθετήθηκαν με τη βία οι Τ/Κ από τους Ε/Κ την περίοδο 1963-1974'', ισχυρίζεται ο Τ/Κ ηγέτης.

    Καταλήγοντας στην επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των ΗΕ, ο Τ/Κ ηγέτης εκφράζει την ετοιμότητα των ''στρατιωτικών αρχών'' των κατεχομένων να συζητήσουν με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ το θέμα της αποναρκοθέτησης της περιοχής Λευκωσίας.

    Υπουργός Αμυνας - Αμμόχωστος - Ε/Κ -------------------------------- Καμία ανοχή δεν πρόκειται να δείξει η Κυπριακή Δημοκρατία στο ενδεχόμενο εγκλωβισμού Ε/Κ, υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, στην περιοχή της Αμμοχώστου, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας πως το Υπουργείο είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο παράδοσης της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στους Ε/Κ κατοίκους της, υπό τη διοίκηση των ΗΕ ή της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στο θέμα της αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης, επανέλαβε την ετοιμότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει με αυτή τη διαδικασία έστω και εάν δεν υπάρχει η ανάλογη τοποθέτηση από πλευράς του τουρκικού κατοχικού στρατού, ενώ παράλληλα σημείωσε την ανάγκη να προβληθεί αυτή η προσπάθεια και στο εξωτερικό, προκειμένου ο διεθνής παράγοντας να πιέσει την Τουρκία για ανάλογες ενέργειες στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις μετά από επίσκεψη στο ΚΕΝ Λάρνακας, είπε πως το Υπουργείο Αμυνας και η ΕΦ είναι έτοιμοι «για οποιαδήποτε τέτοιου είδους εξέλιξη, αλλά υπάρχει και μια ετοιμότητα σε επίπεδο κυβέρνησης σε περίπτωση που θα δοθεί το Βαρώσι κάτω από τη διοίκηση των ΗΕ ή κάτω από τη διοίκηση της νόμιμης Κυπριακής Δημοκρατίας».

    ''Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να ανεχθούμε τον εγκλωβισμό δικών μας κατοίκων, κάτω από τουρκοκυπριακή διοίκηση και ιδιαίτερα κάτω από τη διοίκηση του κ. Ντενκτάς στο Βαρώσι,'' τόνισε ο Υπουργός.

    Στόχος μας, διευκρίνισε, είναι σε περίπτωση που επιστραφεί το Βαρώσι, να δοθεί η δυνατότητα ασφαλούς προσπέλαση του πληθυσμού στο Βαρώσι.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τις κατοχικές δυνάμεις να ετοιμάζονται για νέες ναρκοθετήσεις, τη στιγμή που η ΕΦ ετοιμάζεται για αποναρκοθέτηση, ο ΥΠΑΜ δήλωσε πως «αυτά είναι πληροφορίες» και πως κατά την άποψή του «δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε σαφείς ενδείξεις ότι γίνεται αυτό το πράγμα.»

    Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας - Κύπρος -------------------------------------- Φθάνει σήμερα το βράδυ στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, η χώρα του οποίου αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης τον προσεχή Ιανουάριο, για συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Αχερν αναμένεται με ειδική πτήση στις 1015 το βράδυ και στις 9 το πρωί της επομένης θα έχει συνομιλίες στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός, επικεφαλής 8-μελούς αντιπροσωπείας, θα αναχωρήσει από το νησί για την Μπρατισλάβα, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών.

    Μαυρογιάννης - ΟΗΕ - Ολυμπιακή Εκεχειρία ------------------------------------------ Τη σθεναρή υποστήριξη της Κύπρου προς την ιδέα της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ώστε αυτή να αποτελέσει το προβάδισμα για ένα κόσμο χωρίς μίση, πολέμους και επιδρομές, εξέφρασε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης.

    Σε ομιλία του προχθές στα Ηνωμένα Εθνη με την ευκαιρία της ψηφοφορίας επί της πρότασης που κατέθεσε η Ελλάδα για την υιοθέτηση της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, στο πλαίσιο της γενικής συζήτησης στη Γενική Συνέλευση με θέμα ''Αθλητισμός για την Ειρήνη και την Ανάπτυξη'', ο κ. Μαυρογιάννης χαιρέτισε τόσο το ψήφισμα που κατέθεσε η Ελλάδα για την Ολυμπιακή Εκεχειρία όσο και αυτό της Τυνησίας για τον αθλητισμό, την ειρήνη και την ανάπτυξη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε πως ο αθλητισμός, η ειρήνη, ο πολιτισμός, ο ανθρωπισμός και ο σεβασμός προς τις ηθικές αξίες αποτελούν την πεμπτουσία των ιδανικών του Ολυμπισμού. Υπογράμμισε ότι η Κύπρος είναι περήφανη που αποτελεί μέρος του Ολυμπιακού Ιδεώδους από τη σύλληψή του, συμμετέχοντας με Κύπριους αθλητές στους αγώνες της Ολυμπίας.

    Αφού συνεχάρη τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου και τον Πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ για τη συμβολή τους στην προώθηση της ιδέας της κατάπαυσης του πυρός κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, ο Κύπριος Αντιπρόσωπος εξέφρασε τη σθεναρή υποστήριξη της Κύπρου προς την ιδέα αυτή ώστε να αποτελέσει το προβάδισμα για ένα κόσμο χωρίς μίση, πολέμους και επιδρομές.

    Τ/Κ δημοσιογράφοι - Κατοχικό καθεστώς - Διώξεις ----------------------------------------------- Το κατοχικό καθεστώς στοχεύει να φιμώσει μεγάλο αριθμό δημοσιογράφων κατηγορώντας τους για λιβελογραφία, αναφέρουν πληροφορίες από τα κατεχόμενα.

    Η μεγαλύτερη εφημερίδα των κατεχομένων, η ''Κίπρις'', αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στη δίωξη δύο δημοσιογράφων της από το κατοχικό καθεστώς καθώς και στη νέα δίωξη του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας.

    Οπως γράφει η ''Κίπρις'', μετά τους δύο αρθρογράφους της, Μπασαράν Ντουζγικούν και Χασάν Χάστουρερ, που κατηγορήθηκαν για "προσβολή" των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας και Τούρκων αξιωματούχων, χθες ήλθε η σειρά του διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας Σουλεϊμάν Εργκιουτσλού.

    Κατηγορήθηκαν ακόμη οι Μεχμέτ Νταβουλτζού, διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας ''Ορτάμ'' και Χασάν Καφετζίογλου, αρθρογράφος της ίδιας εφημερίδας.

    Για τον κ. Εργκιουτσλού ζητείται ποινή φυλάκισης 21 χρόνων επειδή επέτρεψε και δημοσιεύτηκαν στην ''Κίπρις'' άρθρα των Ντουζκιούν και Χάστουρερ.

    Η εφημερίδα γράφει ότι ''με την προσαγωγή των δημοσιογράφων σε στρατοδικεία, το κατοχικό καθεστώς προσπαθεί να φιμώσει τον Τύπο που υπεραμύνεται της λύσης και την ΕΕ''.

    Την όλη κατάσταση καταδίκασαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις των δημοσιογράφων και οι αρχηγοί των κομμάτων της ''αντιπολίτευσης''.

    Αντίθετα εθνικιστικά σύνολα συνεχάρησαν αυτούς που θα οδηγήσουν ενώπιον της δικαιοσύνης τους δημοσιογράφους.

    ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Νεπάλ - Αστυνομικοί ------------------------------ Πέντε μέλη της αστυνομικής δύναμης του Νεπάλ έφθασαν στην Κύπρο για να αναλάβουν καθήκοντα στην αστυνομική δύναμη της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, οι πέντε αστυνομικοί αποτελούν μέρος της πρώτης ομάδας 20 αστυνομικών που αναμένεται να ενισχύσουν τη Δύναμη τις ερχόμενες εβδομάδες.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, στο μεταξύ συνεχίζονται και οι διαβουλεύσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με χώρες που ενδεχομένως να μπορέσουν επίσης να αποστείλουν μέλη τους προς ενίσχυση της Δύναμης.

    Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας - Κυπριανού ---------------------------------------------- Οι Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών της ΕΕ και των 10 υπό ένταξη χωρών πραγματοποίησαν χθες στις Βρυξέλλες την πέμπτη συνεδρίασή τους για το διάλογο οικονομικής πολιτικής. Στην συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

    Ειδικότερα, οι Υπουργοί υιοθέτησαν τις Κοινές Γνώμες για τα Προενταξιακά Προγράμματα Οικονομικά Προγράμματα του 2003 των 10 υπό ένταξη χωρών. Οπως τονίζεται στα κοινά συμπεράσματα, στο σύνολό τους τα προγράμματα αυτά περιγράφουν ένα φιλόδοξο αλλά αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο μακροοικονομικό και δημοσιονομικό πλαίσιο το οποίο ευνοεί την ισχυρή και βιώσιμη οικονομική μεγέθυνση.

    Οι Υπουργοί τόνισαν ότι τα υγιή και αξιόπιστα δημόσια οικονομικά εξακολουθούν να έχουν μεγάλη σημασία, μεταξύ άλλων για να ενισχυθεί περαιτέρω η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών τους ενόψει της γήρανσης του πληθυσμού και των περαιτέρω διαρθρωτικών μεταβολών στις υπό ένταξη χώρες. Εκφράσθηκε επίσης ικανοποίηση για την πρόοδο που εξακολουθούν να επιτελούν οι περισσότερες υπό ένταξη χώρες στον τομέα της μείωσης του πληθωρισμού.

    14ος Ραδιομαραθώνιος - Λήξη ------------------------ Ο 14ος Ραδιομαραθώνιος Αγάπης για παιδιά με ειδικές ανάγκες που διοργάνωσαν το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου και ο Ομιλος Λαϊκής έληξε τα μεσάνυχτα. Οι εισφορές που συγκεντρώθηκαν ξεπέρασαν το 1.300.000 λίρες.

    Σε δημοπρασία που διενεργήθηκε από το πρώτο τηλεοπτικό κανάλι του ΡΙΚ τα μανικετόκουμπα που πρόσφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, αγοράστηκαν από Κύπριο του Λονδίνου για 5.000 λίρες.

    Χρηματιστήριο - Αμελητέες απώλειες ---------------------------------- Αμελητέες απώλειες της τάξης του 0,03% παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με το αγοραστικό ενδιαφέρον να συντηρείται σε χαμηλά επίπεδα. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 85,74 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών παρέμεινε στα χαμηλά επίπεδα των 383 χιλιάδων λιρών, εκ των οποίων 179 χιλιάδες λίρες ή ποσοστό 46,8% αφορούσε συναλλαγές για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου.

    [09] (Κ) Φερχόιγκεν - Τουρκία - Συνέντευξη

    Η μη επίλυση του Κυπριακού θα δυσκολέψει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας, υποστηρίζει ο Γερμανός Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν. Διευκρινίζει, όμως, ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να κάνει «παζάρια» με την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων από την Αγκυρα με αντάλλαγμα τη λύση στο Κυπριακό.

    [10] (Κ) Αλαβάνος - Σχολεία Ριζοκαρπάσου - ΕΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση στην περιοχή της Καρπασίας, ιδίως όσον αφορά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων Ε/Κ και Μαρωνιτών, αναφέρει σε απάντησή προς τον Ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Αλέκο Αλαβάνο ο Γενικός Διευθυντής της Νομικής Υπηρεσίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης Jean Claude Piris.

    [11] (K) ΕΣΚ - Κατοχικό καθεστώς - Δίωξη Τ/Κ δημοσιογράφων

    Η Ενωση Συντακτών Κύπρου (ΕΣΚ) προβαίνει σε διαβήματα προς τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, την ΕΕ, και τα Ηνωμένα Εθνη για τη δίωξη Τ/Κ δημοσιογράφων από το κατοχικό καθεστώς με την ''κατηγορία'' της λιβελογραφίας.

    ''Εμείς προβαίνουμε ήδη σε διαβήματα στη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων, την Ευρωπαϊκή, το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, στην ΕΕ, στα Ηνωμένα Εθνη και καταγγέλλουμε τη νέα φιμωτική ενέργεια του κατοχικού καθεστώτος σε βάρος δημοσιογράφων και ΜΜΕ'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της ΕΣΚ Ανδρέας Καννάουρος.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Επιστολή Ντενκτάς

    ''Ρεφρέν'' χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης την επιστολή του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αφού ''δεν περιέχει τίποτε το νέο''.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Εκθέσεις - Κύπρος - Τουρκία

    Η Κύπρος παρουσιάζεται και πάλι πρώτη μεταξύ των υπό ένταξη χωρών, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ενόψει της απογευματινής δημοσιοποίησης της έκθεσης προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για όλες τις υπό ένταξη χώρες.

    [14] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωθυπουργός Ιρλανδίας - Πρόεδρος Μολδαβίας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε μετά την συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και στην αποψινή άφιξη του Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, τον οποίο θα υποδεχθεί στο αεροδρόμιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    «Σήμερα επισκέπτεται επίσημα την Κύπρο ο Πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν. Φθάνει γύρω στις 10 το βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Θα τον υποδεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα γίνουν δηλώσεις στο αεροδρόμιο'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [15] (Κ) 49ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ Λάιονς - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Γεγονός διεθνούς ενδιαφέροντος και ιδιαίτερης σημασίας για την Κύπρο αποτελεί η διοργάνωση στη Λεμεσό του 49ου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Λάιονς, που θα πραγματοποιηθεί από τις 13 μέχρι και τις 15 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή πέραν των 1.000 συνέδρων από 40 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Ιράκ - Βοήθεια

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα την αύξηση του ποσού των 50.000 δολαρίων ΗΠΑ, που είχε εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο τον Αύγουστο σε 100.000 Ευρώ ως συνεισφορά της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2004 για αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών αναγκών του λαού του Ιράκ.

    [17] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 05/11/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7101            1,7203
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9596            1,9713
    Λίρα Αγγλίας                     1,1697            1,1767
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     214,7431        216,4610
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,7629          2,7850
    Δολάριο Καναδά                     2,6060          2,6268
    Κορώνα Δανίας                     12,7100         12,8116
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1028         14,2156
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4387         15,5622
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6761          2,6975
    

    [18] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            86,13 ( 0,45)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    466.579
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    359.414    348,71  ( 0,75)
    FTSE Med 100 **                             5.755,28  (-0,36)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    324.628     99,23  ( 0,64)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     12.383     73,25  ( 0,48)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        458     16,86  (-1,86)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     12.418     58,63  ( 0,91)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      2.820     71,92  (-0,08)
    Εμπορικές Εταιρείες           £      6.169     21,43  ( 0,28)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      6.601     74,21  ( 0,23)
    Ετ. Πληροφορικής              £     14.322      3,65  ( 0,83)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     17.889     12,44  ( 1,47)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          9     12,10  (-2,26)
    Ξενοδοχεία                    £      7.046     40,75  (-0,39)
    Αλλες Εταιρείες               £     29.349     78,83  ( 0,22)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργός Οικονομικών - Μολδαβία

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό - Τ/κ περιουσίες

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε σήμερα το Συμπληρωματικό Προϋπολογισμό του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών για το έτος 2003 με πρόσθετες πιστώσεις συνολικού ύψους £620.653, από τις οποίες ποσό 560.335 λιρών θα διατεθεί για την επιδιόρθωση, συντήρηση και καθαριότητα τουρκοκυπριακών αρχαίων μνημείων, τεμενών και κοιμητηρίων, και ποσό 60.318 λιρών για τη συνέχιση της μηχανογράφησης των πληροφοριών για τις τ/κ περιουσίες μέχρι 31.12.2003.

    [21] (Κ) Πουργουρίδης - Αναχώρηση για Λευκορωσία

    [22] (Κ) Γιαννάκης Ομήρου - Αναχώρηση για Ρώμη

    [23] (Κ) Χρηματιστήριο - Στο επίπεδο των 86 μονάδων

    Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου επανήλθε σήμερα στο επίπεδο των 86 μονάδων, ύστερα από την πάροδο οκτώ χρηματιστηριακών συναντήσεων. Ο Γενικός Δείκτης, παρά τα σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,4% που κατέγραφε στην έναρξη της συνάντησης, σημείωσε τελικά μικρή αύξηση σε ποσοστό 0,45%, κλείνοντας στις 86,13 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στις 466 χιλιάδες λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 61,7% του ημερήσιου τζίρου.

    [24] (Κ) ΕΕ - Διεύρυνση - Γεωργία

    Τις χρηματοδοτήσεις που θα λάβει κάθε χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το Γεωργικό Ταμείο της Κοινότητας κατά την περίοδο 2004-2006 ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με αφορμή την υιοθέτηση το απόγευμα των εκθέσεων για την προετοιμασία των 10 προσχωρουσών χωρών.

    Με βάση την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Οκτωβρίου, οι άμεσες πληρωμές προς τους παραγωγούς θα αρχίσουν από 25% του ποσού που δίδεται σήμερα στους παραγωγούς των 15 κρατών μελών και θα αυξάνονται σταδιακά κατά 5% ετησίως ώστε το 2013 να εξομοιωθούν πλήρως.

    [25] (Κ) ΧΑΚ - Δείκτης FTSE-Med 100 - Ειδική συμβουλευτική επιτροπή

    Ο Δείκτης FTSE-Med 100 που τέθηκε σε εφαρμογή στις 19 Ιουνίου 2003 πέτυχε κατά το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του, το στόχο για περαιτέρω εδραίωση της περιφερειακής συνεργασίας και για παροχή ενός αντιπροσωπευτικού εργαλείου για τους επενδυτές στις χώρες Τελ-Αβίβ, Αθηνών και Κύπρου, καθώς επίσης και για αποτίμηση των τάσεων και των εξελίξεων στη περιφερειακή κεφαλαιαγορά.

    [26] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Εκθεση Προόδου

    Η Κύπρος βρίσκεται στην πρώτη τριάδα ανάμεσα στις υπό ένταξη χώρες σε βαθμό προσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο, όπως προκύπτει από τις εκθέσεις παρακολούθησης της προετοιμασίας ένταξης των 10 χωρών, που ενέκρινε και έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από σχετική εισήγηση του αρμόδιου Επιτρόπου Γκούντερ Φερχόϊγκεν.

    Σύμφωνα με τα κοινοτικά στοιχεία, την καλύτερη προσαρμογή έχει η Σλοβενία με σοβαρή καθυστέρηση μόνο σε έναν τομέα, ενώ στη δεύτερη θέση ακολουθούν η Κύπρος και η Λιθουανία με δύο τομείς. Οι χώρες που έπονται είναι η Εσθονία (3), η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία (4), η Λετονία (5), η Μάλτα (6), η Πολωνία (9).

    Στην έκθεση για την Κύπρο που φέρει τον τίτλο «Παρακολούθηση των προετοιμασιών της Κύπρου για την προσχώρηση» γίνεται μια ανάλυση της προόδου που επιτεύχθηκε τους τελευταίους 12 μήνες (δηλαδή από την περασμένη έκθεση της Επιτροπής) στην εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου αλλά και τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Για το Κυπριακό γίνεται επίσης αναφορά στην οποία εκφράζεται η πεποίθηση ότι μπορεί να επιλυθεί πριν την ένταξη της Κύπρου, αλλα υπενθυμίζονται και οι πρόνοιεες που θα ισχύσουν σε περίπτωση που δεν βρεθί λύση.

    Η αξιολόγηση των επιδόσεων χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες. Στην πρώτη κατηγορία, τη μεγαλύτερη, εντάσσονται οι τομείς στους οποίους έχει ήδη επιτευχθεί πλήρης εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με την κοινοτική ή θεωρείται ότι η εναρμόνιση αυτή θα έχει ολοκληρωθεί χωρίς κανένα πρόβλημα μέχρι το 2004. Στη δεύτερη κατηγορία εντάσσονται τομείς για τους οποίους είναι απόλυτα εφικτή η επίτευξη πλήρους εναρμόνισης πριν τη 1η Μαϊου 2004, ωστόσο χρειάζεται να καταβληθούν προσπάθειες σημαντικότερες απ' ότι για τους τομείς της πρώτης κατηγορίας. Τέλος, στην τρίτη κατηγορία ανήκουν τομείς στους οποίους δεν έχει επιτευχθεί εναρμόνιση και για να καταστεί αυτό δυνατό πρέπει να καταβληθούν παρά πολύ σοβαρές προσπάθειες. Ανάλογη κατηγοριοποίηση έχει γίνει για όλες τις προσχωρούσες χώρες.

    Στην πρώτη κατηγορία για την Κύπρο έχει συμπεριληφθεί η συντριπτική πλειοψηφία των τομέων των 29 Κεφαλαίων, που αποτέλεσαν αντικείμενο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Στη δεύτερη κατηγορία για την οποία χρειάζονται να καταβληθούν προσπάθειες για την πλήρη προσαρμογή, έχουν συμπεριληφθεί για την Κύπρο οι εξής τομείς:

    -Ελεύθερη παροχή υπηρεσιών: επενδυτικές υπηρεσίες, υπηρεσίες της κοινωνίας της πληροφορίας, -Εταιρικό δίκαιο: προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, -Γεωργία: κτηνιατρικοί έλεγχοι, σπογγώδης εγκεφαλοπάθεια (ασθένεια τρελών αγελάδων), παράγωγα ζωικών προϊόντων, δημόσια υγεία, βιομηχανία τροφίμων, ορισμένες πτυχές φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας, -Μεταφορές -Κοινωνική πολιτική και πολιτική απασχόλησης: δημόσια υγεία, Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, καταπολέμηση διακρίσεων, -Ενέργεια: ασφάλεια εφοδιασμού, ανταγωνιστικότητα, εσωτερική αγορά ενέργειας -Τηλεπικοινωνίες, Ταχυδρομικές Υπηρεσίες, Οπτικοακουστικά -Περιβαλλον: προστασία της φύσης, γεννετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, -προστασία καταλωτή και υγείας:εποπτεία αγοράς και μέτρα που δεν σχετίζονται με την ασφάλεια, -Εσωτερικές Υποθέσεις, Δικαισύνη: πολιτική βίζας και ασύλου, -Εξωτερικές υποθέσεις: προσαρμογή διμερών συμφωνιών με τρίτες χώρες, -Δημόσιος εσωτερικός οικονομικός έλεγχος.

    Στην τρίτη κατηγορία, δηλαδή εκεί που υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, η Επιτροπή έχει εντάξει τομείς δύο διαπραγματευτικών Κεφαλαίων. Το πρώτο Κεφάλαιο είναι αυτό της Γεωργίας και οι σοβαρές προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν σε δύο τομέις: στη σύσταση και λειτουργία του Ταμείου Πληρωμών και στην εφαρμογή των μηχανισμών εξωτερικού εμπορίου. Το δεύτερο Κεφάλαιο είναι αυτό των μεταφορών και αφορά την ασφάλεια της ναυσιπλοϊας.

    Για την κυπριακή οικονομία, στην έκθεση επισημαίνεται ότι σημείωσε επιβράδυνση το 2002 αν και επέδειξε σημαντική αντοχή, ενώ υπήρξε επιδείνωση στα μέτωπα του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων τρεχουσών συναλλαγών και γενικής κυβέρνησης. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις συνεχίστηκαν, αλλά παραμένουν, όπως τονίζεται, ορισμένες εκκρεμότητες.

    Στο πολιτικό σκέλος του σχεδίου της έκθεσης η Επιτροπή «εκφράζει την ισχυρά πεποίθησή της ότι υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα πριν την 1η Μαϊου 2004, ώστε να καταστεί δυνατή η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου». Ωστόσο, διευκρινίζει ότι «σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση πριν από την ημερομηνία προσχώρησης το πρωτόκολλο 10 που είναι προσαρτημένο στη Συνθήκη Προσχώρησης προβλέπει την αναστολή της ισχύος του κεκτημένου στις περιοχές της χώρας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης.

    Τέλος, επισημαίνεται ακόμη ότι όλα τα εξειδικευμένα μέτρα που θα απαιτηθούν για την εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου μέχρι τη γραμμή που χωρίζει το βόρειο τμήμα από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης, θα προσδιοριστούν πριν από την προσχώρηση.

    [27] (Κ) Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Εκθεση προόδου για Τουρκία

    «Η μη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος θα μπορούσε να αποτελέσει σοβαρό εμπόδιο στις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας».

    Αυτό επισημαίνεται για την Τουρκία, στο κείμενο της στρατηγικής για τις τρεις υποψήφιες χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία), που υιοθέτησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ η ίδια επισήμανση γίνεται και στο κείμενο της ανακοίνωσης Τύπου που εκδόθηκε το απόγευμα στις Βρυξέλλες.

    Στην ανακοίνωση της Επιτροπής επισημαίνεται επίσης ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο «έχει επανειλημμένα τονίσει την έντονη προτίμησή του για την ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου».

    Η Επιτροπή κρίνει ότι «οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για να φθάσουν οι δύο κοινότητες σε μια γενική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, την 1η Μαϊου 2004».

    Προς το σκοπό αυτό «η ΕΕ θα επαναλάβει την έκκλησή της σε όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη και ιδιαίτερα την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία, να συνεχίσουν τις συνομιλίες με βάση την πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

    Τέλος, υπενθυμίζονται τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Θεσσαλονίκης, στα οποία εκφράζεται η προθυμία της ΕΕ να λάβει υπόψη τους όρους επίλυσης του προβλήματος, σύμφωνα με τις θεμελιώδεις αρχές της Ενωσης και πως η Επιτροπή είναι πρόθυμη να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας ταχείας λύσης.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η σημερινή απόφαση στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο επί της έκθεσης για την Τουρκία όσο και της έγκρισης του κειμένου της στρατηγικής, λήφθηκε ομόφωνα, δηλαδή δεν διατυπώθηκαν αντίθετες απόψεις από επιτρόπους. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες η τουρκικής κυβέρνηση εξέφρασε επανειλημμένα την αντίθεσή της σε οποιαδήποτε σύνδεση, έμμεση ή άμεση, του Κυπριακού με την ενταξιακή της πορεία.

    Τουρκικοί κύκλοι υποστήριζαν σήμερα στις Βρυξέλλες ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Φερχόιγκεν ζητώντας να απαληφθεί η διατύπωση για το Κυπριακό. Πάντως, η πληροφορία αυτή δεν επιβεβαιώθηκε από τον εκπρόσωπο του επιτρόπου.

    Μεταρρυθμίσεις -------------- Στην τακτική έκθεση για την πρόοδο της Τουρκίας το 2003 προς την προσχώρηση στην ΕΕ, αλλά και στο κείμενο της στρατηγικής που υιοθέτησε επίσης σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει ότι το προηγούμενο έτους η Τουρκία επιτάχυνε το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων, καταβάλοντας αποφασιστικές προσπάθειες και πετυχαίνοντας σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της επίτευξης των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης. Παράλληλα, συνεχίζεται, σύμφωνα με την Επιτροπή, η πρόοδος στην εφαρμογή των οικονομικών κριτηρίων.

    Οπως αναφέρεται, η Τουρκία εξακολούθησε να επιτυγχάνει προόδους προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των κριτηρίων σχετικά με το κεκτημένο, παρά το γεγονός ότι απομένουν πολλά να γίνουν και σε πολλούς τομείς.

    Η Επιτροπή θεωρεί ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας και της λειτουργίας της δικαιοσύνης, το γενικό πλαίσιο για την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων (ελευθερίες του συνεταιρίζεσθαι, της έκφρασης, και της θρησκευτικής ελευθερίας), την περαιτέρω ευθυγράμμιση των σχέσεων πολιτείας-στρατού με ευρωπαϊκές πρακτικές, την κατάσταση στα νοτιανατολικά της χώρας και τα πολιτιστικά δικαιώματα.

    Η Τουρκία καλείται από την Επιτροπή να διασφαλίσει την πλήρη και αποτελεσματική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ώστε να εξασφαλισθεί πως οι Τούρκοι πολίτες θα δύνανται να απολαύουν των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.

    Σε δηλωσή του, που υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Επιτροπής, ο κ. Φερχόιγκεν δήλωσε «ενυπωσιασμένος από την αποφασιστικότητα της τουρκικής κυβέρνησης να επιταχύνει τις μεταρρυθμίσεις με σκοπό την τήρηση των πολιτικών κριτηρίων της ΕΕ. Η έγκριση των δύο τελευταίων πακέτων μεταρρυθμίσεων έχει οδηγήσει σε ουσιαστική πρόοδο νομοθετικού χαρακτήρα».

    Επισημαίνει παράλληλα ότι όσον αφορά την υλοποίηση «εξακολουθούν να μην έχουν ακόμη προκύψει πρακτικά αποτελέσματα από αρκετές μεταρρυθμίσεις».

    Τέλος ενθαρρύνεται η Αγκυρα να συνεχίσει προς την ίδια κατεύθυνση και με τον ίδιο δυναμισμό.

    Για το Κυπριακό επισημαίνει στην ίδια ανακοίνωση ότι η Τουρκία «μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίλυσή του και πως οι προσπάθειές της θα πρέπει να είναι το ίδιο έντονες με αυτές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπενθυμίζει ότι με βάση τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Κοπεγχάγης, η Επιτροπή θα δημοσιεύεσει τον Οκτώβριο του 2004 έκθεση σχετικά με το κατά πόσον η Τουρκία πληροί τα πολιτικά κριτήρια της Κοπεγχάγης.

    [28] (Κ) Γκιουλ - Κυπριακό - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ δήλωσε σήμερα ότι η Τουρκία θα καταβάλει μια έντονη προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

    [29] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Συνέντευξη

    Την πεποίθηση όπως η Κύπρος επανενωθεί πριν από την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση την 1η Μαϊου 2004, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [30] (Κ) Συντονιστής Εναρμόνισης - ΕΕ - Εκθεση - Δηλώσεις

    Ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου χαιρέτισε σήμερα την έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο και τις υπόλοιπες εννέα υπό ένταξη χώρες, τονίζοντας ότι η προσοχή πρέπει τώρα να επικεντρωθεί στα προβλήματα που επισημαίνονται στην έκθεση, έτσι ώστε η Κύπρος να είναι πανέτοιμη να καταστεί πλήρες μέλος της Ενωσης την 1η Μαϊου 2004.

    [31] (Κ) Ουάσινγκτον - Νέος Κύπριος Πρεσβευτής

    [32] (Κ) Ντενκτάς - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

    Η ΕΕ δεν μπορεί να κρύψει την ντροπή της αναγνώρισης της ''ε/κ διοίκησης'', -όπως αποκαλεί την κυπριακή κυβέρνηση- ως τη νόμιμη κυβέρνηση με το να τιμωρεί την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    [33] (Κ) Γκούντερ Φερχόιγκεν - Ευρωκοινοβούλιο - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει ένα κράτος μέλος (της ΕΕ), η Κύπρος, το οποίο θα προστατεύεται από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν το αξίζει αυτό.

    Ο κ. Φερχόιγκεν υπογράμμισε επίσης στους ευρωβουλευτές ότι ήταν ηθελημένη η σύνδεση που έκανε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μεταξύ του Κυπριακού και των φιλοδοξιών ένταξης της Τουρκίας. Αυτό το διάβημα συνέχισε μπορεί να βοηθήσει τη σημερινή τουρκική κυβέρνηση διότι θα έχει ένα επιχείρημα γι' αυτούς, οι οποίοι επιμένουν να εμποδίζουν τις περαιτέρω εξελίξεις.

    Σύμφωνα με τον Επίτροπο, η διαδικασία προσχώρησης της Κύπρου έπρεπε να είναι καταλύτης για την υπόθεση της Κύπρου και πρέπει να χρησιμοποήσουμε όλες τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για να ξεπεράσουμε την αναχρονίστικη κατάσταση, ένα κράτος μέλος της ΕΕ να προστατεύτεται από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι δυνατόν να γίνει αυτό, δεν το αξίζει η ΕΕ, σημείωσε.

    Λιγό νωρίτερα στην ίδια παρέμβαση είχε υποστηριξει ότι η Τουρκία έχει συμφέρον να επιλυθει το Κυπριακό διότι είναι ένας από τους παράγοντες που, ενδεχομένως, μπορεί να εμποδίσει τις ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της.

    [34] (Κ) Γούντερ Φερχόιγκεν - Ευρωκοινοβούλιο - Κατεχόμενα

    Η δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εμποδίσει μια ενδεχόμενη χειραγώγηση των «εκλογών» από το κατοχικό καθεστώς, είναι πολύ περιορισμένες, υποστηρίζει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση, Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν.

    Το όλο θέμα έθεσε στην ολομέλεια της Ευρωβουλής, η Συμπρόεδρος της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ-Κύπρου, Γερμανίδα Ευρωβουλευτής Μεχτιλντ Ρότε, η οποία κατήγγειλε τη μαζική έκδοση "διαβατηρίων" από το κατοχικό καθεστώς, η οποία όπως είπε, μπορεί να εμποδίσει τη νίκη της "αντιπολίτευσης" στις "εκλογές" στα κατεχόμενα.

    [35] (Κ) ΔΗΚΟ - Εκθεση Προόδου - Κύπρος - Τουρκία

    Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για τη διαπίστωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Κύπρος κατατάσσεται στους καλύτερους ''μαθητές'' μεταξύ των δέκα υπό ένταξη κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εκφράζει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ).

    [36] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Εκθεση Παρακολούθησης - Κύπρος

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημκρατίας εκφράζει την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της τελευταίας Εκθεσης Παρακολούθησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο.

    Η Επιτροπή κρίνει θετικά το επίπεδο της ετοιμότητας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και της συμμόρφωσης με τις ανειλημμένες υποχρεώσεις μας έναντι του κοινοτικού κεκτημένου, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Στην Εκθεση, προσθέτει το ΥΠΕΞ, γίνεται μια ανασκόπηση της προόδου που σημειώθηκε γύρω από την εφαρμογή του κεκτημένου στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες και καταγράφονται οι τομείς στους οποίους έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη πρόοδος.

    Επισημαίνονται, παράλληλα, ορισμένοι τομείς όπου παρατηρούνται ακόμη μερικές ελλείψεις και υποδεικνύονται, με καλή θέληση, τα μέτρα που αναμένεται να ληφθούν από κυπριακής πλευράς για πλήρη συμμόρφωση με το κεκτημένο, σε ζητήματα όπως αυτό της δημιουργίας Οργανισμού Πληρωμών και της ναυτιλιακής ασφάλειας.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, αναφέρεται στην ανακοίνωση, αναγνωρίζει πλήρως τις υποχρεώσεις της έναντι της Ενωσης και προβαίνει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την πλήρη και έγκαιρη συμμόρφωσή της με το κοινοτικό κεκτημένο.

    ''Γι αυτό, η κυπριακή πλευρά είχε ήδη ενημερώσει την Επιτροπή για τις πολύ πρόσφατες εξελίξεις που σημειώθηκαν στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί στους τομείς αυτούς, δυστυχώς όμως, λόγω στενότητας χρόνου, αυτές δεν κατέστη δυνατό να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο της Εκθεσης'', προσθέτει.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, θετική είναι και η αναφορά της Εκθεσης ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πιστεύει ακράδαντα ότι μπορεί να εξευρεθεί λύση στο κυπριακό πρόβλημα πριν την 1η Μαΐου 2004, που θα επιτρέπει την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου και ότι σε περίπτωση που μια συνολική λύση του Κυπριακού δεν επιτευχθεί πριν την ημερομηνία ένταξης, το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης προνοεί την αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στις περιοχές της χώρας που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Κυβέρνησης.

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει, παράλληλα, την ικανοποίησή της για το περιεχόμενο του Εγγράφου Στρατηγικής που συνοδεύει τις Εκθέσεις Παρακολούθησης και τις Ετήσιες Εκθέσεις Προόδου των υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Στο Εγγραφο αυτό σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι όσον αφορά την Κύπρο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει επανειλημμένα υπογραμμίσει την έντονη επιθυμία του για ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου και υποδεικνύει ότι, δυστυχώς, οι προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα για εξεύρεση λύσης δεν έχουν ακόμη επιτύχει.

    Προστίθεται ταυτόχρονα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξακολουθεί να πιστεύει ότι υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες για τις δυο κοινότητες να επιτύχουν μια συνολική λύση πριν την 1η Μαΐου 2004 και τονίζει ότι η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου θα είναι προς όφελος όλων των Κυπρίων και θα προωθήσει την ειρήνη και τη συμφιλίωση, ως επίσης και τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Οσον αφορά τις αναφορές της Επιτροπής σχετικά με την Τουρκία, όπως περιλαμβάνονται στην Τακτική Εκθεση Προόδου της Τουρκίας και στο Εγγραφο Στρατηγικής, το Υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει ιδιαίτερα τις αναφορές στη μη - συμμόρφωση της Τουρκίας με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο θέμα της υπόθεσης Λοϊζίδου, την αναφορά στο παράνομο της ούτω καλούμενης συμφωνίας τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ψευδοκράτους και την προτροπή προς την Τουρκία να παράσχει αποφασιστική υποστήριξη στις προσπάθειες για συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Σημειώνει επίσης την υποχρέωση όπως η Τουρκία συνάψει Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου με την Κυπριακή Δημοκρατία και άρει τους περιορισμούς στα υπό κυπριακή σημαία πλοία.

    [37] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Εκθεση Προόδου - Κύπρος Τουρκία

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδη, εξέφρασε πλήρη ικανοποίηση για το περιεχόμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόσο για την Κύπρο όσο και για την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη δημοσιοποίηση των εκθέσεων της Κομισιόν για τις υπό ένταξη και τις υποψήφιες χώρες, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε ότι το περιεχόμενο των εκθέσεων αποτελεί ''απτό αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολούθησε η κυβέρνηση έναντι της ΕΕ τον τελευταίο καιρό''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε και στις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπτουλάχ Γκιουλ μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για την Τουρκία, ότι η Αγκυρα θα καταβάλει προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού πριν το Μάιο του 2004, σημειώνοντας πως ''έχει συνειδητοποιηθεί από την τουρκική πολιτική ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας περνά μέσα από το Κυπριακό''.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 5 November 2003 - 18:49:31 UTC