Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Διευθυντής Επιτελείου ΥΠΑΜ - Τουρκικό Ωκεανογραφικό Πλοίο
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Εσθονίας
  • [04] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια
  • [05] (Κ) Κυβέρνηση - ΗΕ - Αποναρκοθέτηση
  • [06] (Κ) Σοσιαλιστική Διεθνής - Ψήφισμα - Κυπριακό - Τουρκική αντίδραση
  • [07] (K) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ - Εκθέσεις Προόδου
  • [08] (Κ) ΥΠΕΣ - Επιτροπή Δικαιωμάτων Γυναικών και Ισων Ευκαιριών
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συντονιστής Εναρμόνισης
  • [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρετανός ΥΠΕΞ
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Σχέδιο Ανάν - Οικονομικές Επιπτώσεις
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Εκτη στη σειρά πτώση
  • [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) ΕΕ- Εκθεση για Τουρκία - Κύπρος
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανοί Υπατοι Αρμοστές - Τσίλκοτ
  • [17] (Κ) ΕΕ - Εκθεση για Τουρκία - Ελλάδα
  • [18] (Κ) ΕΕ - Εκθεση για Τουρκία
  • [19] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Σχέδιο έκθεσης προόδου
  • [20] (Κ) Φωτεινή Παπαδοπούλου - Κύπρια Γυναίκα της Ευρώπης
  • [21] (Κ) Ράλι Τροόδους - Νάσερ Αλ-Ατίγια - Επικεφαλής
  • [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανία - Τσίλκοτ - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η μελέτη της οικονομικής πτυχής του σχεδίου Ανάν και οι αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά στις οικονομικές πρόνοιες του σχεδίου, οι διεργασίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης που προηγήθηκαν της νέας αναβολής για την εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΑΔ στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, οι εξελίξεις στη διερευνώμενη υπόθεση διαπλοκής συμφερόντων στο Δήμο Παραλιμνίου, η είσοδος τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους στα κυπριακά χωρικά ύδατα και οι πληροφορίες που φέρουν τρομοκράτες να διενεργούν τρομοκρατικά κτυπήματα εναντίον αμερικανικών, βρετανικών και ισραηλινών στόχων στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Πρώτη μεγάλη ήττα για τον Βλίττη'', γράφει ότι την πρώτη μεγάλη ήττα του δέχθηκε χθες ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Νίκος Βλίττης, αφού υποχρεώθηκε να αποδεχθεί και τους δύο όρους που του είχε θέσει η δημοτική ομάδα του ΔΗΣΥ την περασμένη βδομάδα, δηλαδή να παραιτηθεί ο γαμπρός του Αντρέας Κακουλλής από τη θέση του στο τμήμα έκδοσης αδειών οικοδομής του Δήμου και να περάσει ο έλεγχος της έκδοσης αδειών οικοδομής από τα χέρια του Δημάρχου στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε άλλη είδηση, γράφει για τη σημερινή σύσκεψη στην Κύπρο των Πρεσβευτών της Βρετανίας σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία με τη συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων του βρετανικού ΥΠΕΞ.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Στην εντατική η ιατρική δεοντολογία'' και γράφει ότι απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η συμπεριφορά ιατρού του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας απέναντι σε ασθενή, την οποία αρνήθηκε να εξετάσει, παρά το ραντεβού που είχε μαζί της, ενώ έδιωξε ''κακήν κακώς'' το σύζυγο της ασθενούς που τη συνόδευε. Αλλού αναφέρεται στη λιβανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών Scnancom η οποία με πλειοδότηση 12,75 εκ. λιρών κέρδισε τον πλειστηριασμό για τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Ποιές αλλαγές θέλει ο Τάσσος'' αναφέρεται σε μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών η οποία καθορίζει το πλαίσιο αλλαγών που θα επιδιώξει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος στην οικονομική πτυχή του σχεδίου Ανάν. Σημειώνει ότι από τη μελέτη η οποία δόθηκε στην ΕΕ ''προκύπτει ότι στο επίκεντρο της προσοχής του Προέδρου είναι η ενίσχυση των εξουσιών της κεντρικής κυβέρνησης, η διαφοροποίηση του συστήματος λήψης αποφάσεων και η εξασφάλιση της συνέχειας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του νέου κράτους που θα προκύψει από τη λύση''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι τα συμφέροντα και όχι οι αρχές υπερίσχυσαν για κάποιες χώρες - μέλη της ΕΕ στο θέμα της εφαρμογής της απόφασης του ΕΔΑΔ για την Τιτίνα Λοϊζίδου.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της κάτω από τον τίτλο ''Πλοκάμια και στην Κύπρο'' γράφει ότι η Κύπρος είναι μπλεγμένη στην πολύκροτη υπόθεση του ρωσικού πετρελαϊκού ομίλου πετρελαιοειδών Yukos. Προσθέτει ότι με απόφαση Ρωσικού Δικαστηρίου δεσμεύτηκαν μετοχές της εταιρείας, οι οποίες βρέθηκαν στην κατοχή δύο ξένων εταιρειών, που είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και στο Νησί του Ανθρώπου. Αλλού γράφει σε συναγερμό τέθηκε χθες η Αστυνομία και η Εθνική Φρουρά αφού τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος έπλεε εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων από την Αμμόχωστο με κατεύθυνση τη Σμύρνη.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Σχέδια επί χάρτου για το κόστος λύσης'' γράφει ξένοι εμπειρογνώμονες και ομάδα Κυπρίων ειδικών είχαν χθες στο Προεδρικό μακρά σύσκεψη για το κόστος της λύσης του Κυπριακού με βάση το σχέδιο Ανάν, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις οικονομικές επιπτώσεις από τη λύση και τη λειτουργικότητα των κρατιδίων και της κεντρικής κυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αρχίζει σύντομα επαφές με τα κόμματα για τη δημιουργία καζίνου στην Κύπρο, την ώρα που η όλη ιδέα φαίνεται να κερδίζει έδαφος και σε τουριστικούς και οικονομικούς κύκλους καθώς και σε μέλη της Βουλής.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δυσφορία για τις διαρροές'' γράφει ότι οι χθεσινές διαρροές από τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εγκληματικότητας προκάλεσαν τη δυσφορία του Προέδρου της Επιτροπής Κώστα Παπακώστα, ο οποίος απέστειλε στον Πρόεδρο της Βουλής επιστολή για παραίτησή του από την προεδρία της Επιτροπής, παραίτηση η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον κ. Χριστόφια. Αλλού γράφει ότι περιθώρια περαιτέρω ενίσχυσης των καλών και φιλικών σχέσεων Κύπρου και Εσθονίας στους τομείς της πολιτικής, του πολιτισμού και του Εμπορίου διαπίστωσαν χθες οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων των δύο χωρών Δημήτρης Χριστόφιας και Ενε Εργκμα.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mai'' στο κύριο θέμα γράφει ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί πως η Κύπρος έχει ένα από τα πιο ανεπτυγμένα προγράμματα εμβολιασμού ιλαράς, ερυθράς και μαγουλά. Αλλού γράφει ότι ο γνωστός Τ/Κ δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, αρχισυντάκτης της εφημερίδας Αφρίκα στα κατεχόμενα, ανακοίνωσε χθες ότι θα είναι υποψήφιος για τις Ευρωεκλογές του Ιουνίου.

    Η εβδομαδιαία ''The Cyprus weekly'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο Ιακώβου επικρίνει το ΣτΕ'' γράφει ότι υπό την ''καυστική επίθεση'' του κ. Ιακώβου βρέθηκαν χθες ευρωπαϊκές χώρες που υποστήριξαν την άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου. Σε άλλη είδηση γράφει ότι ο πρώην εισηγητής για τον εποικισμό στην Κύπρο Φιλανδός βουλευτής Γιάκο Λάακσο δήλωσε ότι στην όποια μελλοντική διαπραγμάτευση για τη λύση του Κυπριακού, πρέπει να υπάρξει συμφωνία για απογραφή πληθυσμού στα κατεχόμενα.

    [02] (Κ) Διευθυντής Επιτελείου ΥΠΑΜ - Τουρκικό Ωκεανογραφικό Πλοίο

    Με τη διαδικασία της ασφαλούς διέλευσης κινήθηκε το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο, το οποίο εντοπίστηκε χθες δώδεκα ναυτικά μίλια έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Αμυνας Στέλιος Χατζηχαραλάμπους.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Κοινοβουλίου Εσθονίας

    Κύπρος και Εσθονία θα συντονίσουν τις προσπάθειές τους για να αποτελέσουν τη γέφυρα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και τους νέους της γείτονες, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας μετά από συνάντηση με την Εσθονή ομόλογό του Ene Ergma.

    [04] (Κ) Εκπομπή για ομογένεια

    Υπουργός Εξωτερικών - Λάκσο - Εποικοι - Κατεχόμενα ---------------------------------------------------------- Ο πρώην Εισηγητής της Επιτροπής Μετανάστευσης, Προσφύγων και Δημογραφίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) για το θέμα του εποικισμού των κατεχομένων από Τούρκους έποικους, Φιλανδός βουλευτής Γιάκο Λάκσο δήλωσε χθες ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα στην ίδια τους την περιοχή και ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς χρησιμοποιεί τους Τούρκους έποικους για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επόμενων «εκλογών» στα κατεχόμενα.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο κ. Λάκσο είπε ότι βρίσκεται στην Κύπρο για να ενημερωθεί σχετικά με την κατάσταση.

    Ο κ. Λάκσο επεσήμανε ότι ενόσω ο κ. Ντενκτάς ηγείται της τ/κ κοινότητας δεν μπορεί να υπάρξουν πιθανότητες πραγματικής λύσης στο Κυπριακό.

    «Εχει παρατηρηθεί τεράστια αλλαγή η οποία δίδει θετικά μηνύματα όσον αφορά τις πιθανότητες εξεύρεσης πραγματικής λύσης στο Κυπριακό. Όσον αφορά τις κατεχόμενες περιοχές υπάρχει ακόμη μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τη δημοκρατικοποίηση τους. Οι Τουρκοκύπριοι είναι μειονότητα στην ίδια τους την περιοχή και έχω παρατηρήσει ότι δυστυχώς ο κ. Ντενκτάς χρησιμοποιεί τους Τούρκους έποικους για να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών. Αυτή βεβαίως η ενέργεια είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο», είπε ο Φιλανδός Βουλευτής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την απογραφή του πληθυσμού στα κατεχόμενα και για το κατά πόσο είναι ικανοποιημένος με την αναφορά που υπάρχει στο σχέδιο Ανάν για τους εποίκους, ο κ. Λάκσο είπε: «Το πρόβλημα των εποίκων έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο Ανάν, ταυτόχρονα όμως μια απογραφή του πληθυσμού είναι αναγκαία».

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις μελλοντικές συζητήσεις για το σχέδιο Ανάν «θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία για την απογραφή του πληθυσμού. Ολοι γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό των κατοίκων στα κατεχόμενα και στις ελεύθερες περιοχές. Νομίζω ότι θα ήταν καλό να γνωρίζουμε τις συνθήκες στις οποίες κατοικούσαν στην Τουρκία οι έποικοι και να δούμε τους λόγους για τους οποίους έχουν έρθει να κατοικήσουν στα κατεχόμενα'', πρόσθεσε.

    ΥΠΕΞ - Γερμανοί βουλευτές ------------------------------ Tην ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, εξέφρασε χθες ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας Norbert Lammert, ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ανέλυσε στην αντιπροσωπεία της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας, επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Lammert, τις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ αλλά και της αίτησης της Τουρκίας για ένταξη.

    Ο κ. Lammer, ο οποίος πραγματοποιεί τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα συνεισφέρει στη λύση του κυπριακού προβλήματος, ''στην καλύτερη περίπτωση πριν την ημερομηνία ένταξης'' στην ΕΕ, προσθέτοντας ότι εάν δεν επιτευχθεί αυτό, τότε η λύση πρέπει να επιτευχθεί το ''συντομότερο δυνατό'' μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ενωση.

    Πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Κύπρο οι Γερμανοί βουλευτές ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για να μάθουν για την εσωτερική κατάσταση μιας χώρας που στο μέλλον θα καταστεί μέλος της ΕΕ.

    ΥΠΕΞ - Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου ---------------------------------------- Οι χώρες συμπεριφέρονται όχι βάσει αρχών αλλά βάσει συμφερόντων, ήταν το σχόλιο του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου για τη νέα αναβολή που αποφασίστηκε προχθές στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης στο θέμα της εφαρμογής της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου.

    ''Πιστεύουν ότι η Τουρκία έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά, εκταμιεύοντας το πολύ υψηλό ποσό αποζημίωσης και ότι αυτή είναι μία χειρονομία της Αγκυρας'', είπε ο κ. Ιακώβου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ύστερα από συνάντηση με Γερμανούς βουλευτές.

    Ο κ. Ιακώβου ανακοίνωσε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει συνάντηση στη Μολδαβία για να συζητήσει το θέμα με τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Βάλτερ Σβίμερ, στο πλαίσιο της Συνόδου της Εξ Υπουργών Επιτροπής.

    Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο κ. Ιακώβου είπε ότι η Τουρκία είχε δεσμευθεί ότι θα πλήρωνε μέχρι την 7η Οκτωβρίου την αποζημίωση που επεδίκασε το ΕΔΑΔ, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς όρους και όταν ''ήρθε η στιγμή που έπρεπε να καταβληθεί το ποσό, η Τουρκία αρνήθηκε λέγοντας ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη στο (υπό συζήτηση) ψήφισμα οι δικές της θέσεις''.

    Πρόσθεσε ότι πάγια τακτική της Επιτροπής Υπουργών είναι να εκδίδει ένα πολύ απλό ψήφισμα σε περιπτώσεις καταδίκης χώρας μέλους του ΣτΕ, στο οποίο να αναφέρεται ότι η εναγόμενη χώρα έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή της καταβάλλοντας το ποσό, το οποίο έχει επιδικαστεί.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι οι θέσεις της Τουρκίας ''περιλαμβάνονται σε ένα μνημόνιο το οποίο περίπου λέγει ότι δεν δέχεται να θεωρηθεί η υπόθεση Λοϊζίδου ως προηγούμενο και ότι υπάρχουν εσωτερικά ένδικα στα κατεχόμενα,'' στα οποία μπορούν να απευθυνθούν Ε/Κ αιτητές.

    ''Η Τουρκία ήθελε μέσα στο ψήφισμα να αναγνωριστεί αυτή η μονομερής δήλωση'', είπε ο ΥΠΕΞ, προσθέτοντας ότι αυτό ''δεν ήταν δυνατό από τη δική μας πλευρά να γίνει δεκτό''.

    Ε/Κ - ΕΔΑΔ - Προσφυγές - ''Επιτροπή αποζημιώσεων'' ----------------------------------------------------- Η Τουρκία έχει καταθέσει τις θέσεις της ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφορικά με την απαίτησή της όπως η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, που συστάθηκε στα κατεχόμενα, θεωρηθεί ως εσωτερικό ένδικο μέσο, ενώ τις παρατηρήσεις της επί του θέματος έχει καταθέσει και η οικογένεια Σχίζα, από την Κερύνεια, η οποία έχει καταθέσει ατομική προσφυγή εναντίον της Τουρκίας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δικηγόρος της οικογένειας Σχίζα, Αχιλλέας Δημητριάδης μόνο το ΕΔΑΔ μπορεί να αποφασίσει κατά πόσο η ''επιτροπή αποζημιώσεων'' συνιστά εσωτερικό ένδικο μέσο. Ανέφερε ακόμα πως σε άλλες δύο ατομικές προσφυγές Ε/Κ εναντίον της Τουρκίας, οι αιτητές θα πρέπει να απαντήσουν στους νομικούς ισχυρισμούς της Αγκυρας μέχρι τις 26 Νοεμβρίου.

    ''Φαίνεται ότι η απαίτηση της Αγκυρας για παραπομπή υποθέσεων στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων που έχει συστήσει στα κατεχόμενα ο Ραούφ Ντενκτάς χάνει έδαφος και δεν προβάλλεται ως όρος για συμμόρφωση στην απόφαση του ΕΔΑΔ για την Τιτίνα Λοϊζίδου'', είπε ο κ. Δημητριάδης.

    Σε ότι αφορά στην ατομική προσφυγή της οικογένειας Σχίζα από την Κερύνεια, την περασμένη Δευτέρα καταχωρήθηκε η απάντηση των αιτητών στους νομικούς ισχυρισμούς που προέβαλε η Τουρκία για εγκυρότητα της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων.

    Οπως ανέφερε ο κ. Δημητριάδης ''επιβεβαιώνεται η αρχική θέση ότι μόνο το ΕΔΑΔ μπορεί να αποφασίσει κατά πόσον η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων συνιστά εσωτερικό ένδικο μέσο το οποίο οι αιτητές πρέπει να εξαντλήσουν πριν προσφύγουν στο Δικαστήριο''.

    Μόρφου - Πίττας - ΕΒΚΑΦ ----------------------------- Η Μόρφου ανήκει στους νόμιμους ιδιοκτήτες της, τονίζει ο Δήμαρχος Μόρφου Χαράλαμπος Πίττας, απαντώντας στους ισχυρισμούς του διευθυντή του ΕΒΚΑΦ Ντερβίς Τανέρ ότι το θρησκευτικό ίδρυμα των Τ/Κ είναι ιδιοκτήτης γης στη Μόρφου εκτάσεως 7.141 στρεμμάτων.

    Σε ανακοίνωσή του Δήμου Μόρφου, ο κ. Πίττας αποκαλεί ''θράσος και πρόκληση τα 6 ή 7 στρέμματα γης της Μόρφου να τα παρουσιάζεις σε 7.000 και πλέον'', προσθέτοντας ότι ''η γη της Μόρφου και η κάθε γωνιά της έχει ταυτότητα, έχει ιστορία, έχει τίτλο ιδιοκτησίας και ιδιοκτήτη και δεν αλλάζει τίποτε αν ο κ. Τανέρ κάνει τις εκκλησίες μας τζαμιά και μουσεία'', αν τη γη του Μορφίτη την μεταβιβάζει σε εποίκους.

    Ο κ. Πίττας αναφέρει ότι επιβάλλεται σήμερα όσο ποτέ προηγουμένως να σταλούν στην Τουρκία και τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς μηνύματα για συμμόρφωση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, των αρχών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο ------------------------------- Με τη διαδικασία της ασφαλούς διέλευσης κινήθηκε το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο, το οποίο εντοπίστηκε χθες δώδεκα ναυτικά μίλια έξω από τα χωρικά ύδατα της Κύπρου, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Αμυνας Στέλιος Χατζηχαραλάμπους.

    ''Η κίνηση του πλοίου έγινε με τη διαδικασία της ασφαλούς διέλευσης, δηλαδή εντός των διεθνών χωρικών υδάτων, πέραν των δώδεκα χιλιομέτρων,'' εξήγησε, προσθέτοντας πως το πλοίο έχει ήδη απομακρυνθεί από το νησί.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χατζηχαραλάμπους ασφαλής διέλευση σημαίνει πως ένα ξένο σκάφος δεν εισέρχεται στα χωρικά ύδατα άλλης χώρας και ούτε την επηρεάζει.

    ''Οταν λέμε ασφαλής διέλευση'', είπε, ''εννοούμε ότι πλοίο κινείται χωρίς να επηρεάζει τα συμφέροντα ξένης χώρας''.

    Ο κ. Χατζηχαραλάμπους είπε πως το τουρκικό σκάφος έκανε το γύρο της Κύπρου περιμετρικά με προορισμό την Τουρκία, ξεκινώντας από την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Πρόσθεσε πως το τουρκικό πλοίο εντοπίστηκε από τη Λιμενική Αστυνομία, ενώ η διέλευσή του πρακολουθείτο από την Εθνική Φρουρά.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, ο Διευθυντής του Επιτελείου του Υπουργού Αμυνας είπε πως στην περιοχή Κάππαρη Παραλιμνίου το σκάφος εντοπίστηκε σε 4 ναυτικά χιλιόμετρα.

    ''Στη συγκεκριμένη περιοχή φαίνεται ότι είχε παραβιάσει τα χωρικά ύδατα, αλλά για ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα'', κατέληξε.

    Τουρκικός Τύπος - Εκθεση Προόδου ΕΕ για την Τουρκία ------------------------------------------------------------ Η Τουρκία πραγματοποίησε σημαντικά και καθοριστικά βήματα προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης θα αναφέρεται στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα ''Hurriyet'', η οποία δημοσιεύει ανταπόκριση του Ζεϊνέλ Λουλέ από τις Βρυξέλες με τίτλο ''Ελπιδοφόρα η Εκθεση Προόδου της ΕΕ''.

    Οπως γράφει η εφημερίδα έγινε γνωστό πως στη φάση της προετοιμασίας της έκθεσης η ομάδα του Επιτρόπου αρμοδίου για τη Διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν επέμενε στο να είναι η διατύπωση αυτή διαφορετική με την επισήμανση ότι η Τουρκία ''σχεδόν εκπλήρωσε το σύνολο των πολιτικών κριτηρίων της Κοπεγχάγης''.

    Ο Πρόεδρος ωστόσο της Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι και η δική του ομάδα, αντιτάχθηκε σε αυτή την αξίωση.

    Στην ανταπόκριση αναφέρεται ότι η Εκθεση Προόδου την οποία θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Νοεμβρίου έχει έκταση 133 σελίδων και σε αυτή επαινούνται τα βήματα που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις.

    Οι 29 σελίδες της έκθεσης αφιερώνονται στα πολιτικά κριτήρια, ενώ μόνο τέσσερις παράγραφοι στο Κυπριακό και γίνεται έκκληση για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα, μέχρι την 1η Μαΐου του 2004.

    Στο τμήμα των ''ελλείψεων'' τα οποία επισημαίνονται στην Εκθεση Προόδου αναφέρεται πως η Δικαστική Εξουσία λειτουργεί αργά, ότι θα πρέπει να καταργηθούν τα Δικαστήρια Κρατικής Ασφαλείας, να εφαρμοσθούν πλήρως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ακόμη τονίσθηκε πως δεν είναι αποτελεσματικός ο αγώνας κατά των βασανιστηρίων.

    Επισημαίνεται επίσης ότι υπάρχουν προβλήματα στον τομέα της εκμάθησης της μητρικής γλώσσας καθώς και στο θέμα των θρησκευτικών μειονοτήτων ενώ εντοπίζονται και προβλήματα όσον αφορά τη δομή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ).

    Στο τμήμα των επαίνων της Έκθεσης, αναφέρεται ότι η κυβέρνηση Ερντογάν επέδειξε αποφασιστικότητα στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και πραγματοποίησε βήματα τα οποία είχαν παραμείνει σε εκκρεμότητα εδώ και 40 χρόνια.

    Ακόμη επισημάνθηκε ότι η σύσταση ''Επιτροπής Παρακολούθησης'' για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων αυτών, αποτελεί παράδειγμα της αποφασιστικότητας της κυβέρνησης.

    ΟΑΣΕ - Τ/Κ δημοσιογράφος - Επιστολή ------------------------------------ Ο Αντιπρόσωπος για την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) Φρέιμουτ Ντουβέ ζήτησε την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού του ξυλοδαρμού του Τ/Κ δημοσιογράφου Μουράτ Κανατλί, συντάκτη της εφημερίδας «Γενί Τζαγ»,και την ποινική δίωξη των υπευθύνων.

    Σε επιστολή του που απευθύνεται προς τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και τον Τούρκο ΥΠΕΞ Αμπτουλάχ Γκιούλ, ο κ. Ντουβέ σημειώνει ότι έχει υποπέσει στην αντίληψή του ότι το βράδυ της 17ης Οκτωβρίου, ο κ. Κανατλί δέχθηκε άγρια επίθεση.

    Οπως αναφέρει σύμφωνα με στοιχεία που του παραχώρησε το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου, ο κ. Κανατλί δέχθηκε επίθεση από ομάδα 20-30 ατόμων που ανήκουν στους «Γκρίζους Λύκους», μετά που κάλυψε φωτογραφικά μια πορεία διαμαρτυρίας στη Λευκωσία.

    «Υπό την ιδιότητά μου ως αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, πάντοτε απαιτώ την εγγύηση της ασφάλειας και της ακεραιότητας των δημοσιογράφων που εκτελούν τα επαγγελματικά τους καθήκοντα σε όλη την περιοχή του ΟΑΣΕ», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ντουβέ.

    «Κάνω έκκληση για πλήρη διερεύνηση αυτού του περιστατικού, την ποινική δίωξη των υπευθύνων για την υπέρμετρη άσκηση βίας καθώς και για ξεκάθαρα μέτρα ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια των δημοσιογράφων στο μέλλον», καταλήγει ο κ. Ντουβέ.

    Ολομέλεια - Σύνταγμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης - Ειδική συνεδρία ------------------------------------------------------------- Σε ειδική συνεδρία θα συνέλθει η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων την ερχόμενη Πέμπτη 6 Νοεμβρίου, προκειμένου να συζητήσει το σχέδιο Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και να εκφρασθούν οι απόψεις των κοινοβουλευτικών κομμάτων για το μέλλον της Ευρώπης.

    Οπως ανέφερε στη διάρκεια της απογευματινής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής ο Επίτιμος Πρόεδρος και Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ και προεδρεύων της Ολομέλειας Βάσος Λυσσαρίδης, η ειδική αυτή συνεδρία θα αρχίσει στις 9 το πρωί με αποκλειστικό θέμα συζήτησης το Σύνταγμα της ΕΕ.

    Η συζήτηση θα κρατήσει μέχρι τη 1 μετά το μεσημέρι, οπόταν θα πραγματοποιηθεί διάλειμμα και θα συνεχισθεί από τις 4 το απόγευμα και μετά, με συγκεκριμένο πρόγραμμα ομιλητών που συμφωνήθηκε στη σύσκεψη αρχηγών και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων.

    Υπουργός Εργασίας - Ατυπη Συνάντηση Υπουργών ΕΕ ------------------------------------------------- Σημαντικές αποφάσεις που θα συμβάλουν στην ενίσχυση της συνεργασίας των κρατών - μελών της ΕΕ και των υπό ένταξη χωρών, με σκοπό την επίτευξη των κοινών στόχων των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, και εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για την απασχόληση και οικονομική ανάπτυξη λήφθηκαν στην Ατυπη Συνάντηση των Υπουργών Παιδείας και Υπουργών Εργασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο στις 28 και 29 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε ομιλία του στη συνάντηση, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Μάκης Κεραυνός τόνισε την αναγκαιότητα για πληρέστερη σύνδεσή των συστημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης στην ανάπτυξη του ανθρώπινου κεφαλαίου με την πολιτική για την απασχόληση, την κοινωνική ένταξη και τη συνοχή, για υλοποίηση των στόχων της στρατηγικής της ΕΕ για τη δια βίου μάθηση και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

    Ο κ. Κεραυνός αναφέρθηκε επίσης στα νέα μέτρα και σχέδια κατάρτισης που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για ενίσχυση της απασχόλησης του οικονομικά αδρανούς γυναικείου δυναμικού, των ανέργων, των αποφοίτων Μέσης Εκπαίδευσης, των ηλικιωμένων και των ατόμων με αναπηρίες και για την προώθηση της κοινωνικής τους ένταξης.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Κυπριακό ---------------------------------------- Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου κάλεσε την Τουρκία να δείξει έμπρακτα ότι είναι έτοιμη να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό σύστημα αξιών, παίρνοντας την πολιτική απόφαση να τερματίσει την επιδρομή της κατά της Κύπρου και να δηλώσει την ετοιμότητά της να δεχθεί λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν.

    ''Μια τέτοια σαφής τοποθέτηση πριν τον Δεκέμβριο'', δήλωσε ο κ. Θεοδώρου σε ομιλία του για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, ''θα έχει καταλυτικές θετικές επιδράσεις στον αγώνα των Τουρκοκυπρίων να αναδείξουν το συνομιλητή που θα οδηγήσει στη λύση του Κυπριακού''.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε πως οι πρώτοι άμεσα κερδισμένοι από τη λύση θα είναι οι Τουρκοκύπριοι και μαζί ολόκληρος ο κυπριακός λαός, επισημαίνοντας ότι ''ο μεγάλος όμως κερδισμένος θα είναι μακροπρόθεσμα ο λαός της Τουρκίας''.

    Οπως εξήγησε ο Υπουργός, ο λαός της Τουρκίας αξίζει πράγματι και περισσότερη ελευθερία και περισσότερη δημοκρατία και θα μπορεί πλέον, μέσα σε συνθήκες ειρήνης και σταθερότητας, να στραφεί απερίσπαστος στον αγώνα για βελτίωση της ποιότητας της ζωής στην ίδια τη χώρα του.

    Παλέρμο - Θαλασσαιμία - Βράβευση Κυπρίων επιστημόνων ---------------------------------------------------- Σημαντική τιμή για την Κύπρο θεωρείται η βράβευση των Κυπρίων επιστημόνων Ανδρούλλας Ελευθερίου και Μιχάλη Αγκαστινιώτη στη διάρκεια του 9ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Θαλασσαιμίας και του 11ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Γονέων και Πασχόντων από Θαλασσαιμία, που έγιναν στο Παλέρμο της Ιταλίας από τις 15 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2003.

    Στα συνέδρια αυτά έχει καθιερωθεί η απονομή βραβείων σε επιστήμονες με εξέχουσα προσφορά στον τομέα της θαλασσαιμίας.

    Φέτος, στο πλαίσιο της πιο πάνω εκδήλωσης, είχε ομόφωνα αποφασισθεί από τους οργανωτές η απονομή βραβείων στους δύο Κυπρίους επιστήμονες για το έργο και την προσφορά τους στους θαλασσαιμικούς.

    Πλειστηριασμός - Κινητή τηλεφωνία - Scancom Ltd ------------------------------------------------------- Μέσα σε έξι μήνες από τη χορήγηση της άδειας κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει να ενεργοποιηθεί στην Κύπρο η εταιρεία ''Scancom (Cyprus) Ltd'' που ήταν ο νικητής του πλειστηριασμού που ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λευκωσία για την απόκτηση της δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας.

    Η εταιρεία εξασφάλισε την άδεια έναντι του ποσού των 12,75 εκατομμυρίων λιρών Κύπρου. Η άδεια έχει διάρκεια 20 χρόνια και τίθεται σε ισχύ από την ημερομηνία της επίσημης έκδοσής της.

    Η επίσημη ανακοίνωση της παραχώρησης της προσωρινής άδειας έγινε από τον Διευθυντή του Τμήματος Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Στέλιο Χειμώνα, στην παρουσία του Επιτρόπου Ρυθμίσεως Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Βάσου Πύργου και της Διευθυντικής Ομάδας της λιβανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών ''Scancom (Cyprus) Ltd''.

    Σε ερώτηση για το πότε θα αρχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες της η νέα εταιρεία στην Κύπρο, ο κ. Πύργος είπε ότι αυτή ''σε έξι μήνες βάσει των εγγράφων του διαγωνισμού θα πρέπει να ενεργοποιηθεί και σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό ο Επίτροπος μπορεί να επιβάλει κυρώσεις''.

    Ο κ. Πύργος σημείωσε ότι ''το ίδιο ποσό το οποίο έχει προσφερθεί σήμερα θα πρέπει να το καταβάλει με τους ίδιους όρους και η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) γιατί είναι θέμα ίσης μεταχείρισης''.

    Σε δηλώσεις του ο Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας ''Scancom (Cyprus) Ltd'' Jamal Ramadan εξέφρασε την μεγάλη του ικανοποίηση για το γεγονός ότι η εταιρεία του έχει εξασφαλίσει τη δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η είσοδος της εταιρείας στην αγορά θα έχει άμεσα οφέλη για τους χρήστες κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο και για το τηλεπικοινωνιακό πεδίο της Κύπρου γενικότερα.

    Είπε πως αισιοδοξεί ότι η ''Scancom (Cyprus) Ltd'' θα κατακτήσει το 33-40% της αγοράς της κινητής τηλεφωνίας στην Κύπρο.

    Χρηματιστήριο - Υποχώρησε στο επίπεδο των 84 μονάδων ----------------------------------------------------- Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου δεν μπόρεσε ούτε και χθες λόγω των νέων πιέσεων που δέχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, να ανακόψει την πτωτική πορεία που παρουσιάζει τις τελευταίες τέσσερις συναντήσεις, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει στο επίπεδο των 84 μονάδων. Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα μικρή πτώση της τάξης του 0,46%, κλείνοντας στις 84,77 μονάδες. Ελαφρώς πάνω από το ένα εκατομμύριο λίρες έκλεισε η αξία των συναλλαγών, λόγω και της ανταλλαγής ενός μεγάλου πακέτου 1.000.000 μετοχών της εταιρείας Aristo Developers.

    [05] (Κ) Κυβέρνηση - ΗΕ - Αποναρκοθέτηση

    Πολύωρες και πολύ εποικοδομητικές διαβουλεύσεις πραγματοποιεί ο εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για την απομάκρυνση ναρκών κατά προσωπικού Μάικλ Ρέιν τόσο με την κυπριακή κυβέρνηση όσο και με την τουρκική πλευρά, για τη διαδικασία αποναρκοθέτησης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Ιγκριντ Τομεκόβα.

    Κληθείσα να σχολιάσει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ''Η Κύπρος Σήμερα'' για το θέμα, είπε ότι οι διαβουλεύσεις με την κυβέρνηση για τεχνικά θέματα έχουν ήδη ολοκληρωθεί και αναμένεται να ακολουθήσουν παρόμοιες διαβουλεύσεις και με την τουρκική πλευρά.

    [06] (Κ) Σοσιαλιστική Διεθνής - Ψήφισμα - Κυπριακό - Τουρκική αντίδραση

    Η αναφορά στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, στο τελικό ψήφισμα του 22ου Παγκόσμιου Συνεδρίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προκάλεσε την έντονη αντίδραση του αρχηγού της τουρκικής αντιπροσωπείας Ντενίς Μπαϊκάλ, ο οποίος προέβαλε τον ισχυρισμό ότι το κοινοτικό κεκτημένο δεν μπορεί να τύχει εφαρμογής επειδή δήθεν αυτό δεν εφαρμόζεται στη βόρεια περιοχή της Κύπρου.

    [07] (K) Εκπρόσωπος - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ - Εκθέσεις Προόδου

    Η έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ένταξη της Κύπρου είναι καθόλα θετική, σύμφωνα με την πληροφόρηση της κυβέρνησης, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [08] (Κ) ΥΠΕΣ - Επιτροπή Δικαιωμάτων Γυναικών και Ισων Ευκαιριών

    Πρωτοφανές θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χαρακτήρισε το Κυπριακό η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Ροδή Κράτσα Τσαγγαροπούλου, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισων Ευκαιριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που επισκέπτεται την Κύπρο.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συντονιστής Εναρμόνισης

    Η περίοδος που θα ακολουθήσει την πλήρη ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ την 1η Μαϊου 2004 θα είναι ''η πιο κρίσιμη'' για την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Συντονιστής Εναρμόνισης Τάκης Χατζηδημητρίου.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον οποίο ενημέρωσε για τη συνολική έκθεση προόδου που θα εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 5 Νοεμβρίου και η οποία, όπως είπε, θα είναι ''από τις πιο θετικές'' που υπάρχουν αυτή τη στιγμή.

    [10] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 31/10/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7097            1,7199
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9898            2,0017
    Λίρα Αγγλίας                     1,1756            1,1826
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     216,7913        218,5256
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8210          2,8435
    Δολάριο Καναδά                     2,6195          2,6404
    Κορώνα Δανίας                     12,6942         12,7957
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,0105         14,1225
    Κορώνα Σουηδίας                   15,4396         15,5631
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6474          2,6685
    

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Βρετανός ΥΠΕΞ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Ηνωμένο Βασίλειο όπου θα έχει στις 3 και 4 Νοεμβρίου επαφές με Βρετανούς αξιωματούχους.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Σχέδιο Ανάν - Οικονομικές Επιπτώσεις

    Η συνολική εικόνα των οικονομικών επιπτώσεων του σχεδίου Ανάν θα δοθεί με τη συμπλήρωση, περί τα τέλη του έτους, της μελέτης που βρίσκεται υπό διαμόρφωση, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Εκτη στη σειρά πτώση

    Εκτη κατά σειρά πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αφού και στη σημερινή τελευταία συνάντηση του Οκτωβρίου ο Γενικός Δείκτης Τιμών κινήθηκε πτωτικά. Η αγορά έκλεισε στις 84,41 μονάδες με μικρή πτώση της τάξης του 0,42%, καταγράφοντας παράλληλα μηνιαίες απώλειες της τάξης του 4%. Στα μισά περίπου επίπεδα της χθεσινής συνάντησης παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στις 550 χιλιάδες λίρες.

    [14] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            84,41 (-0,42)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    550.427
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    314.798    337,61  (-0,50)
    FTSE Med 100 **                             5.610,90  (-0,40)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    240.411     96,55  (-0,22)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     59.378     72,39  (-0,43)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      2.987     16,54  (-0,12)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     16.138     58,11  (-0,87)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      5.049     71,85  (-1,01)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     11.491     20,93  (-1,92)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     41.826     73,38  ( 1,02)
    Ετ. Πληροφορικής              £     14.291      3,57  (-0,83)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     39.911     12,10  (-0,74)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        175     12,09  (-2,66)
    Ξενοδοχεία                    £     19.769     40,51  (-0,78)
    Αλλες Εταιρείες               £     82.744     77,25  (-0,64)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [15] (Κ) ΕΕ- Εκθεση για Τουρκία - Κύπρος

    [16] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανοί Υπατοι Αρμοστές - Τσίλκοτ

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας παραμένει δεσμευμένη στις προσπάθειές της για σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, παρακολουθώντας ταυτόχρονα στενά τις εξελίξεις στα κατεχόμενα και κυρίως τις επικείμενες ''βουλευτικές εκλογές'', για τις οποίες επισημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν ελεύθερα και δίκαια.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής του Τμήματος Μεσογειακής Ευρώπης της Διεύθυνσης Πολιτικής της ΕΕ του Βρετανικού ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Τσίλκοτ ύστερα από συνάντηση που είχαν το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, οι Ύπατοι Αρμοστές της Βρετανίας στη Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα, Λιν Πάρκερ, Ντέιβιντ Μάντεν και Πίτερ Γουέστμακοτ.

    [17] (Κ) ΕΕ - Εκθεση για Τουρκία - Ελλάδα

    Στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αναφέρεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο σχέδιο της τακτικής έκθεσης του 2003 για την πρόοδο της Τουρκίας προς την ένταξη.

    [18] (Κ) ΕΕ - Εκθεση για Τουρκία

    Ο δρόμος προς την εκπλήρωση των πολιτικών κριτηρίων φαίνεται ότι είναι ακόμη μακρύς για την Τουρκία, δεδομένου ότι παρά τις μεταρρυθμίσεις τα τεράστια προβλήματα εξακολουθούν να παραμένουν τόσο στο επίπεδο του εκδημοκρατισμού όσο και στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από την Αγκυρα.

    [19] (Κ) ΕΕ - Κύπρος - Σχέδιο έκθεσης προόδου

    Τον υψηλό βαθμό προσαρμογής της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένου επισημαίνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο σχέδιο της «Συνολικής έκθεσης της προετοιμασίας της Κύπρου για την ένταξη», που αναμένεται να υιοθετηθεί την προσεχή Τετάρτη 5 Νοεμβρίου από τους επιτρόπους.

    Στο σχέδιο της έκθεσης 64 σελίδων γίνεται μια τεχνοκρατική ανάλυση όσων μεσολάβησαν από την προηγούμενη έκθεση (πέρυσι το Φθινόπωρο) στον : 1) οικονομικό τομέα και 2) στην προσαρμογή της Κύπρου στο κοινοτικό κεκτημένο.

    [20] (Κ) Φωτεινή Παπαδοπούλου - Κύπρια Γυναίκα της Ευρώπης

    Σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, Φωτεινή Παπαδοπούλου, ανακηρύχθηκε από το Συμβούλιο Κύπρου της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης, Κύπρια Γυναίκα της Ευρώπης και ταυτόχρονα υποψήφια για το φετινό Βραβείο ''Γυναίκα της Ευρώπης'', που απονέμεται από το Συμβούλιο της Διεθνούς Οργάνωσης που εδρεύει στις Βρυξέλλες.

    [21] (Κ) Ράλι Τροόδους - Νάσερ Αλ-Ατίγια - Επικεφαλής

    Επικεφαλής, μετά την ολοκλήρωση του σημερινού σκέλους του Ράλι Τροόδους 2003 που διοργανώνει ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου, βρίσκεται ο Νάσερ Σάλεχ Αλ-Ατίγια από το Κατάρ (Subaru Impreza).

    [22] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Ελσίνκι - Πολιτιστική Εκδήλωση - Κύπρος -------------------------------------- Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η πολιτιστική εκδήλωση για την Κύπρο που διοργανώθηκε στο Κέντρο του Πολιτισμού στο Ελσίνκι στις 25 Οκτωβρίου από ελλαδικούς παράγοντες και συνδέσμους φιλίας Κύπρου-Φινλανδίας, σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Κύπρου.

    Η εξαιρετική παρουσίαση κυπριακών χορών και μουσικής από το συγκρότημα της ΠΑΣΥΔΥ, που πήρε μέρος στην εκδήλωση με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, προκάλεσε ενθουσιώδεις εκδηλώσεις από το κοινό και εγκωμιαστικά σχόλια.

    Στην εκδήλωση πήραν επίσης μέρος το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και το συγκρότημα του γνωστού στο Ελσίνκι Γ. Λακόπουλου, ο οποίος εκτέλεσε, μεταξύ άλλων, και κυπριακή παραδοσιακή μουσική.

    Η Πρέσβειρα της Κύπρου στο Ελσίνκι Λόρια Μαρκίδη και το προσωπικό της Πρεσβείας δέχθηκαν θερμά συγχαρητήρια για την επιτυχία της εκδήλωσης.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν πρώην πρεσβευτές της Φινλανδίας στην Κύπρο, μέλη του διπλωματικού σώματος και εκπρόσωποι πολιτιστικών ιδρυμάτων, καλλιτέχνες, φίλοι της Κύπρου και της Ελλάδας και πλήθος κόσμου.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης διανεμήθηκε διαφωτιστικό υλικό για την Κύπρο, πολιτικού και πολιτιστικού περιεχομένου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ)

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βρετανία - Τσίλκοτ - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Η κυβέρνηση της Βρετανίας παραμένει δεσμευμένη στις προσπάθειές της για σύντομη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό στη βάση του σχεδίου Ανάν, παρακολουθώντας ταυτόχρονα στενά τις εξελίξεις στα κατεχόμενα και κυρίως τις επικείμενες ''βουλευτικές εκλογές'', για τις οποίες επισημαίνει ότι πρέπει να διεξαχθούν ελεύθερα και δίκαια.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Διευθυντής του Τμήματος Μεσογειακής Ευρώπης της Διεύθυνσης Πολιτικής της ΕΕ του Βρετανικού ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Τσίλκοτ ύστερα από συνάντηση που είχαν το μεσημέρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία, Λιν Πάρκερ και οι Πρεσβευτές της Βρετανίας στην Αθήνα και Αγκυρα, Ντέιβιντ Μάντεν και Πίτερ Γουέστμακοτ αντίστοιχα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 31 October 2003 - 18:49:19 UTC