Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [02] (Κ) Παπαντωνίου - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Δήμος Μόρφου - Αντικατοχική πορεία
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μόρφου - Αντικατοχική εκδήλωση
  • [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο Παναγιώτη Κασπή
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μνημείο Ηρώων Παραλιμνίου
  • [09] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πατ Κοξ - Ασκήσεις - Ισλαμική Διάσκεψη - ''Εκλογές''

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [02] (Κ) Παπαντωνίου - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά

    Η Ελλάδα θα στηρίξει την προοπτική της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν η Αγκυρα μέσα στο 2004 συμβάλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και άρει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον σε σχέση με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και οι δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ για την πλήρωση των τεσσάρων από τις έξι θέσεις ευρωβουλευτών που αναλογούν στην Κύπρο, καθώς επίσης η δήλωση του Ελληνα Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χρήστου Πρωτόπαπα για το θέμα της ακύρωσης των στρατιωτικών ασκήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Αλλα θέματα είναι η έκκληση του αρχηγού του τ/κ κόμματος ''Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση'' Αλί Ερέλ προς την ε/κ πλευρά να υποστηρίξει την τ/κ "αντιπολίτευση" στις ψευδοεκλογές και η δημοσκόπηση για την άποψη των Κυπρίων ψηφοφόρων για τα πολιτικά κόμματα.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Βοήθεια για λύση μας ζητούν οι Τ/Κ'' προβάλει συνέντευξη στην εφημερίδα του αρχηγού του τ/κ κόμματος ''Λύση και Ευρωπαϊκή Ενωση'' και Προέδρου του τ/κ Επιμελητηρίου Αλί Ερέλ, ο οποίος απευθύνει ''αγωνιώδη έκκληση'' προς την ε/κ πλευρά να υποστηρίξει την προσπάθεια της τ/κ "αντιπολίτευσης" για παραμερισμό του Ραούφ Ντενκτάς ώστε να καταστεί επιτέλους δυνατή η λύση του Κυπριακού και η ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η ΕΕ χαιρέτισαν χθες τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας.

    ''Η Μάχη'' στο βασικό θέμα με τίτλο ''Κυβέρνηση χωρίς...ΜΟΤ'' γράφει ότι μεγάλος αριθμός κυβερνητικών οχημάτων, τα οποία ανήκουν στην Εθνική Φρουρά, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και ασθενοφόρα, κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς να περάσουν από μηχανολογικό έλεγχο (ΜΟΤ) όπως προβλέπεται βάσει της νομοθεσίας για τα ιδιωτικά οχήματα, τα οποία είναι πέρα των πέντε ετών. Αλλού γράφει ότι συστηματικά και μεθοδευμένα οργανώνεται ο ΔΗΣΥ ενόψει των ευρωεκλογών, παρόλο που το σκηνικό κυρίως λόγω της ''παρατεταμένης καθυστέρησης'' της κυβέρνησης να επιληφθεί του θέματος παραμένει ομιχλώδες.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Χωράει ακόμα ένα κόμμα'' προβάλει δημοσκόπηση που διεξήγαγε η εταιρεία RAI CONSULTANΤS και γράφει ότι σχεδόν τα 2/5 των Κυπρίων ψηφοφόρων δηλώνουν δυσαρεστημένοι από τα υφιστάμενα κόμματα και 39% δηλώνουν διατεθειμένοι να ψηφίσουν ένα νέο κόμμα ή Κίνηση. Ποσοστό 60% των ερωτηθέντων είναι ''πολύ ή αρκετά ικανοποιημένοι'' από τα κόμματα που ψηφίζουν, ενώ η εικόνα της κυβέρνησης είναι ''οριακά θετική'' και η εικόνα της αντιπολίτευσης είναι ''σαφέστατα αρνητική''. Αλλού προβάλει δηλώσεις του Ειδικού Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τόμας Γουέστον και γράφει ότι οι Αμερικανοί διαπραγματευτές και οι βοηθοί του ΓΓ του ΟΗΕ προετοιμάζουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στα κατεχόμενα.

    ''Η Σημερινή'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Φορολογείται η εκκλησία'' γράφει ότι ανοίγει ο δρόμος για τη φορολόγηση των κεφαλαιουχικών κερδών της εκκλησίας, αφού είναι πλέον κοινό μυστικό ότι το κράτος χάνει εκατομμύρια λίρες από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της Αρχιεπισκοπής και των Μητροπόλεων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι μεγάλες παραθαλάσσιες εκτάσεις στα κατεχόμενα που ανήκουν σε Ε/Κ, ξεπουλούσαν οι Τ/Κ σε διεθνή έκθεση επιχειρηματιών ανάπτυξης γης που έγινε πρόσφατα στο Λονδίνο. Παραθαλάσσια κλεμμένα κτήματα στην περιοχή μεταξύ Κερύνειας και Αγίου Αμβροσίου διετίθεντο προς πώληση έναντι 17.000 λιρών τη σκάλα.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αλλάζει άρδην το πεδίο της δικαιοσύνης'' γράφει ότι η κυβέρνηση κάνει το άλμα διαφοροποιώντας σε μεγάλο βαθμό το τοπίο απονομής της δικαιοσύνης στην Κύπρο και ανοίγει το δρόμο για πάταξη των σκανδάλων, όπως αυτό του Χρηματιστηρίου. Με νομοσχέδιο που κατατίθεται εντός των ημερών στη Βουλή τροποποιεί το δίκαιο της απόδειξης, αποδεχόμενη την εξ ακοής μαρτυρία για ποινικές και πολιτικές υποθέσεις. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πατ Κοξ τάσσεται υπέρ της πλήρωσης των τεσσάρων από τις έξι θέσεις ευρωβουλευτών που αναλογούν στην Κύπρο.

    Η ''Χαραυγή'' στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο ''Επιχείρηση αναστήλωσης'' γράφει ότι απλόχερη είναι η βοήθεια που προσφέρει η κυβέρνηση στους Τ/Κ επιβεβαιώνοντας και έμπρακτα την πολιτική της πως αντιμετωπίζει τους Τ/Κ ως ισότιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση έχει ήδη καταρτίσει ολοκληρωμένο πρόγραμμα για καταγραφή και επιδιόρθωση όλων των τ/κ υποστατικών που βρίσκονται στις ελεύθερες περιοχές. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι είναι η επιμονή ορισμένων στο εσωτερικό μέτωπο πως είναι δύσκολο μέχρι και ακατόρθωτο να γίνουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και η κριτική κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε σχέση με πόσες και ποιες αλλαγές είναι ''άδικη και επιζήμια''.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χρήστος Πρωτόπαπας ------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δέχθηκε χθες το πρωί τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο της Ελλάδας και Υπουργό Τύπου και ΜΜΕ Χρήστο Πρωτόπαπα, με τον οποίο συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις και θέματα κοινού ενδιαφέροντος Ελλάδας και Κύπρου σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Πρωτόπαπας - Χρυσοστομίδης - Στρατιωτικές ασκήσεις -------------------------------------------------------- Οι χειρισμοί ματαίωσης των στρατιωτικών ασκήσεων Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας έγιναν μέσα σε ένα ''αυστηρά συμφωνημένο και καθορισμένο πλαίσιο'' μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας και Υπουργός Τύπου και ΜΜΕ Χρήστος Πρωτόπαπας, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι θέλει να ξεκαθαρίσει ''προς όλες τις κατευθύνσεις'' ότι η ταυτόχρονη ματαίωση των ασκήσεων είναι ''τελική απόφαση τριών χωρών (Τουρκίας, Ελλάδας, Κύπρου)'', προσθέτοντας ότι σε αυτό το θέμα ''υπήρξε στενότατη συνεργασία και συνεχής επαφή μεταξύ της ελληνικής και κυπριακής κυβέρνησης''.

    ''Το σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο έγιναν οι χειρισμοί όλοι ήταν απόλυτα συμφωνημένο μεταξύ της ελληνικής και της κυπριακής κυβέρνησης'', είπε ο κ. Πρωτόπαπας. Ανέφερε ότι είχαν προηγηθεί επαφές μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας ''και βεβαίως υπήρχε συνεχής ενημέρωση (της Λευκωσίας) από τον Υπουργό Εξωτερικών'' της Ελλάδας Γιώργο Παπανδρέου για το θέμα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κύπρου Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος συνόδευε τον κ. Πρωτόπαπα, είπε ότι ''ακόμη και την ημέρα της επίτευξης της συμφωνίας υπήρχε συνεχής επαφή μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και του Προέδρου της Δημοκρατίας μέχρι τη στιγμή της ανακοίνωσης''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι η ανακοίνωση της ματαίωσης των ασκήσεων έγινε ταυτόχρονα στην Αττάλεια της Τουρκίας και στη Λευκωσία ''με διαφορά ίσως μισής ώρας, λόγω του γεγονότος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινίαζε έργα στη Λεμεσό και καθυστέρησε να δοθεί το πράσινο φως για την έκδοση της ανακοίνωσης που ήταν ήδη έτοιμη, τη στιγμή που ανακοίνωνε τη ματαίωση των ασκήσεων ο Υπουργός Εξωτερικών στην Αττάλεια''.

    Πρόεδρος Βουλής - Λονδίνο - Ομιλία - Κυπριακό -------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε χθες πως ''το κλειδί της λύσης του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας'' και κάλεσε το διεθνή παράγοντα'' και ιδιαίτερα εκείνες τις ισχυρές δυνάμεις που ασκούν επιρροή στην Τουρκία, να μην επενδύουν όλες τους τις ελπίδες μόνο στο αποτέλεσμα των ''εκλογών'' στα κατεχόμενα, αλλά να στραφούν και προς την πλευρά της Αγκυρας, ασκώντας πιέσεις για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της και να συναινέσει σε λύση του Κυπριακού''.

    Σε ομιλία του στο Λονδίνο, σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ενωση Κυπρίων Αγγλίας προς τιμή της Ημέρας της Ανεξαρτησίας της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε πως ''τα μηνύματα που φτάνουν από την Τουρκία αναφορικά με το Κυπριακό είναι αλλοπρόσαλλα, πράγμα που οφείλεται στη διαπάλη που υπάρχει μεταξύ του κατεστημένου και των λεγόμενων ευρωπαϊστών σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας''.

    Η κυβέρνηση Ερντογάν, είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''παρουσιάστηκε στην αρχή θεωρητικά με διαλλακτικό πρόσωπο και έτοιμη να διαπραγματευτεί το σχέδιο Ανάν, στην πράξη όμως, δηλώνει την πλήρη υποστήριξή της στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και την πολιτική του''.

    Πέραν όμως από την κυβέρνηση, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, ''υπάρχει το στρατιωτικό και διπλωματικό κατεστημένο που με κάθε ευκαιρία δηλώνει την υποστήριξή του στον κατοχικό ηγέτη'', ενώ οι αποφάσεις στα εθνικά θέματα της Τουρκίας στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το Κυπριακό λαμβάνονται από το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ''στο οποίο ο λόγος των στρατιωτικών έχει βαρύνουσα σημασία''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε και στο ναυάγιο των συνομιλιών στη Χάγη για το οποίο φέρει αποκλειστική ευθύνη η τουρκική πλευρά, για να σημειώσει ότι ''ο διεθνής παράγοντας και ο ίδιος ο ΓΓ του ΟΗΕ, αποθαρρυμένοι από τη στάση και ιδιαίτερα από την εμμονή του κατοχικού ηγέτη για λύση δύο κυρίαρχων κρατών στην Κύπρο, δεν έχουν αναλάβει καμιά άλλη πρωτοβουλία για έξοδο από το τέλμα στο οποίο έχει περιέλθει το Κυπριακό μετά τη Χάγη''.

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στην πιθανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών για λύση του Κυπριακού μετά τη διεξαγωγή των λεγόμενων 'εκλογών' στα κατεχόμενα, λέγοντας πως ο διεθνής παράγοντας δείχνει να ευελπιστεί ότι οι δυνάμεις που αντιπολιτεύονται τον κ. Ντενκτάς θα κερδίσουν και θα θέσουν τον κατοχικό ηγέτη στο περιθώριο.

    ''Δεν χωρά καμιά αμφιβολία ότι ενόσω ο κ. Ντενκτάς είναι ο συνομιλητής της τ/κ κοινότητας, λύση δεν πρόκειται να υπάρξει'', τόνισε, προσθέτοντας ότι ''ενδεχόμενη νίκη των δυνάμεων που στοχεύουν στην απομάκρυνση του κατοχικού ηγέτη από τη θέση του συνομιλητή αναμφίβολα θα βοηθούσε στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης, φτάνει βέβαια αυτές να είναι έτοιμες για ουσιαστική διαπραγμάτευση επί του σχεδίου Ανάν''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προσέλθει σε συνομιλίες όποτε το ζητήσει ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, με τις θέσεις της να είναι σαφείς και ξεκάθαρες ότι δηλαδή ''η λύση του Κυπριακού πρέπει να βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου του 77 και 79, των αρχών του διεθνούς δικαίου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου''.

    Παπαντωνίου - Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά ------------------------------------------------ Η Ελλάδα θα στηρίξει την προοπτική της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν η Αγκυρα μέσα στο 2004 συμβάλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και άρει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο, δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Γιάννος Παπαντωνίου.

    Σε συνέντευξη Τύπου στη Νέα Υόρκη, ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στις συναντήσεις που είχε στο πλαίσιο της συνόδου των Υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ στο Κολοράντο και τις επαφές του στην Ουάσιγκτον και εξέφρασε την εκτίμηση ότι τόσο στο Κυπριακό όσο και στο θέμα του Αιγαίου η Τουρκία θα συνεχίσει την αδιάλλακτη στάση της.

    Αναφερόμενος ιδιαίτερα στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, είπε ότι η ελληνική πολιτική απέναντι στην Τουρκία έχει τοποθετηθεί σε μία νέα τροχιά μετά το Ελσίνκι.

    «Στο Ελσίνκι, το 99 η Ελλάδα έκανε μία πρόταση στην Τουρκία: θα σε στηρίξουμε, είπαμε στην Τουρκία, για να ενταχθείς στην Ε.Ε., εφόσον ανταποκριθείς θετικά στα μεγάλα εθνικά ζητήματα τα οποία μας απασχολούν και τα οποία σε μεγάλο βαθμό μας χωρίζουν. Είναι η συμβολή της Τουρκίας στην επίτευξη μίας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο Κυπριακό και στο να τερματιστεί η τραγωδία του διχασμού της Κύπρου, στο πλαίσιο πάντοτε του σχεδίου Ανάν,'' ανέφερε ο Υπουργός.

    Το δεύτερο, είπε, είναι η άρση των μονομερών διεκδικήσεων της Τουρκίας απέναντι στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο, με κεντρικό σημείο αιχμής την παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Ο κ. Παπαντωνίου ανέπτυξε την αντίφαση που υπάρχει σ όλο αυτό το διάστημα στην τουρκική στάση, από τη μια μία σταθερή και ουσιαστική βελτίωση κλίματος και σχέσεων κι από την άλλη «καμία ουσιαστική πρόοδος στην αντιμετώπιση των βασικών προβλημάτων που μας χωρίζουν με την Τουρκία στο Κυπριακό και το Αιγαίο».

    Σχετικά με το Κυπριακό, είπε ότι βλέπει «μία συνέχιση της αδιάλλακτης τουρκικής στάσης» αλλά και στο Αιγαίο βλέπει «επιμονή στην αμφισβήτηση των δικών μας εθνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως εκδηλώνεται και με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου από τα αεροσκάφη της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας αλλά και από άλλες εκδηλώσεις έντασης και αμφισβήτησης».

    Ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας υπογράμμισε ότι η ελληνική στάση απέναντι στην Τουρκία «προσδιορίζεται από σταθερότητα και αποφασιστικότητα. Η Ελλάδα έχει μία σταθερή πορεία στα θέματα ασφάλειας και άμυνας της χώρας. Διεξάγει ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων, ενισχύει την αξιοπιστία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με την Κύπρο, προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας, ιδιαίτερα τα θαλάσσια και εναέρια σύνορα στο Αιγαίο, και διατηρεί τις Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας, ακριβώς για την αντιμετώπιση κάθε ενδεχομένου».

    Ο κ. Παπαντωνίου αναφέρθηκε στην πρόσφατη ανακοίνωση της ταυτόχρονης ακύρωσης των ασκήσεων, λέγοντας ότι «η αποφασιστικότητα αποδίδει».

    «Η Ελλάδα είχε δηλώσει, στηριζόμενη σε πληροφορίες που είχαμε και στο Υπουργείο Εξωτερικών και στο Υπουργείο Αμυνας, μέχρι πριν από 10 μέρες περίπου, ότι θα προχωρήσει στην κανονική διεξαγωγή των ασκήσεων στην Κύπρο. Γιατί οι πληροφορίες που είχαμε τότε, και στα δύο υπουργεία, υποδήλωναν ότι δεν υπήρχε διάθεση της Τουρκίας να μην προχωρήσει στις δικές της ασκήσεις,'' ανέφερε.

    Ομως πριν από δέκα μέρες, η Τουρκία ξαφνικά εξεδήλωσε την πρόθεση να ματαιώσει τη δική της άσκηση και η Ελλάδα βεβαιότατα ανταποκρίθηκε, και αυτή θα παραμένει η πολιτική μας και στο μέλλον, εξήγησε ο Υπουργός.

    ''Εμείς είμαστε σταθεροί στην πορεία μας: και ασκήσεις διεξάγουμε και τις παραβιάσεις αναχαιτίζουμε και το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα στηρίζουμε και τις Ενοπλες Δυνάμεις διατηρούμε σε υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας αλλά όταν η Τουρκία πραγματοποιεί με δική της βούληση κινήσεις καλής θέλησης, στο πλαίσιο και το πνεύμα του Ελσίνκι, ασφαλώς ανταποκρινόμαστε,'' πρόσθεσε.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι και σε πιο ουσιαστικό πεδίο, εάν η Τουρκία, στους επόμενους μήνες, μέσα στο 2004, στα δύο μεγάλα ζητήματα, στο Κυπριακό και στο Αιγαίο, δείξει έμπρακτα μία άλλη πολιτική, μία νέα αντίληψη, μία αντίληψη σεβασμού του διεθνούς δικαίου, αποδοχής των κανόνων και των αρχών του διεθνούς δικαίου, αν συμβάλει ουσιαστικά και εποικοδομητικά στη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού και άρει τις διεκδικήσεις στα δικαιώματά μας στο Αιγαίο, τότε ασφαλώς, ''εμείς θα ανταποκριθούμε, στηρίζοντας την προοπτική της να ενταχθεί στην Ευρώπη, και ασφαλώς συμβάλλοντας στη συμφιλίωση των δύο χωρών στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχουμε», είπε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων επί του θέματος, είπε ότι «η Ελλάδα δεν είχε καμία πρόθεση ποτέ, μονομερώς, να ακυρώσει καμία άσκηση αλλά ανταποκρίθηκε στη βούληση της Τουρκίας. Αυτή είναι η κατάσταση σήμερα, τις τελευταίες δέκα ημέρες. Πριν από δέκα ημέρες δεν υπήρχε αυτή η κατάσταση. Δεν υπήρχε διάθεση της Τουρκίας να ακυρώσει τη δική της άσκηση. Αρα εμείς προχωρούσαμε σταθερά στην πολιτική που έχουμε διαμορφώσει, η οποία περιλαμβάνει και τη διεξαγωγή των ασκήσεων. Και την ίδια πολιτική θα έχουμε και του χρόνου, αλλά και σε κάθε θέμα το οποίο προκύπτει σε ότι αφορά στην πολιτική ασφάλειας και άμυνας της Ελλάδας», κατέληξε ο κ. Παπαντωνίου.

    Ομογένεια - Κυπριακό - Βράβευση ------------------------------------- Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπενόν Σεβάν, ο βουλευτής Νέας Ιερσέης Ντόναλντ Πέιν κι ο πρόεδρος της Ιnterbank Γιάννης Ρακκού τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο Κυπριακό, τον αγώνα τους για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και την κοινωνική τους προσφορά γενικότερα, από την Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής στη διάρκεια επίσημου δείπνου.

    Σε χαιρετισμό του στο δείπνο ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης συνέστησε προσοχή αναφορικά με τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα και είπε ότι θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια ώστε να πεισθούν οι φίλοι της Κύπρου πως αυτό που επείγει είναι η άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία με στόχο την αλλαγή της τουρκικής πολιτικής στο Κυπριακό.

    Παρουσιάζοντας τα τιμώμενα πρόσωπα, ο βουλευτής Παλόν είπε πως εξ αιτίας της ''εκλογικής'' διαδικασίας στα κατεχόμενα ίσως βρισκόμαστε μπροστά σε σημαντικές εξελίξεις που θα μας οδηγήσουν αναπόφευκτα στο δρόμο της επανένωσης της Κύπρου.

    «Το πιστεύω γιατί πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, όμως υπάρχουν κι αυτοί που καιροφυλακτούν για να σταματήσουν τη διαδικασία,» είπε.

    Παραλαμβάνοντας το βραβείο του, ο κ. Πέιν υποσχέθηκε ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τη δικαιοσύνη, όπου κι αν δοκιμάζεται.

    «Οταν με ρώτησαν γιατί ως Αφροαμερικανός ενδιαφέρομαι τόσο πολύ για την Κύπρο, τους υπενθύμισα τα λόγια του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ότι όταν σε κάποιο μέρος αρνούνται τη δικαιοσύνη, την αρνούνται παντού. Κανείς δεν είναι ελεύθερος αν δεν επικρατήσει δικαιοσύνη κι ελευθερία σ ολόκληρο τον κόσμο», είπε.

    Σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις, εκτίμησε ότι τα περιθώρια πιέσεων από μέρους των ΗΠΑ προς την Τουρκία περιορίζονται, μετά την απόφαση της Αγκυρας να στείλει 16.000 στρατιώτες στο Ιράκ.

    Καταλήγοντας, είπε ότι υπάρχει συνεχής πρόοδος στο Κυπριακό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τα πράγματα θα εξελιχθούν καλά.

    Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο αρμενικής καταγωγής Κύπριος αξιωματούχος του ΟΗΕ Μπενόν Σεβάν είπε ότι ''με την ένταξη στην Ε.Ε. έχουμε φτάσει σε μία λεπτή κατάσταση και πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί στο στόχο μας, για μια ενωμένη Κύπρο, όπου όλοι οι κάτοικοι κι όλες οι κοινότητες θα ζούν μαζί ως Κύπριοι.''

    Ο κ. Σεβάν εκδήλωσε υπερηφάνεια γιατί είναι Κύπριος και εξέφρασε την ελπίδα και η υπόλοιπη Κύπρος που σήμερα είναι κατεχόμενη να ενταχθεί στην ενωμένη Κύπρο κι όλοι, όχι απλά όπως σήμερα να επισκέπτονται τα κατεχόμενα αλλά να μπορούν να ζήσουν στα μέρη που γεννήθηκαν.

    Ο πρόεδρος της Interbank Γιάννης Ρακκού εξέφρασε απογοήτευση γιατί παρά τα πολυάριθμα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τις υποσχέσεις πολιτικών, τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και διπλωματών και τον αδιάκοπο αγώνα της Ομογένειας το Κυπριακό παραμένει άλυτο. Παρόλα αυτά, χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις αλλαγές που σημειώνονται στα κατεχόμενα και την διαρκώς αυξανόμενη επιθυμία των Τουρκοκυπρίων να πάψουν να ζουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, επιζητώντας την αλλαγή τώρα και την ένταξη στην Ε.Ε.

    Ο κ. Ρακκού κάλεσε όλους τους Ομογενείς να αρχίσουν τις παρεμβάσεις προς τους πολιτικούς τους και την αμερικανική κυβέρνηση, ζητώντας να τηρήσουν μία δικαιότερη στάση έναντι της Κύπρου, παρόμοια με αυτή που τηρήθηκε στη Βοσνία, το Κόσοβο και το Ιράκ, βοηθώντας στην απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής από την Κύπρο και αποκατάσταση των ατομικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών του ολόκληρου του κυπριακού λαού.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής Πανίκος Παπανικολάου αναφέρθηκε στην ιστορία και τους σκοπούς ίδρυσης της οργάνωσης, τονίζοντας ότι μετά το 1974 πρωταρχικός σκοπός της είναι η προώθηση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό. Είπε ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν έχει ακόμα τελειώσει και ότι είναι αναγκαία με την υποστήριξη όλων η συνέχιση του αγώνα μέχρι την οριστική απαλλαγή από την τουρκική κατοχή.

    Ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ εξήρε το έργο των τιμωμένων υπογραμμίζοντας ότι και οι τρεις είναι συμπαραστάτες της Κύπρου στο αγώνα της. Σημείωσε ότι η Κύπρος βρίσκεται πολύ κοντά στην επίλυση του Κυπριακού, υπογραμμίζοντας ότι καμία λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή εάν δεν διασφαλίζει τα νόμιμα δικαιώματα του κυπριακού ελληνισμού.

    Είπε ότι οι Κύπριοι δεν είναι δυνατό να είναι Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να μην μπορούν να διακινηθούν ή να αποκτήσουν περιουσία όπου θέλουν μέσα στην ίδια τους την πατρίδα. Τέτοια σχέδια-είπε- δεν μπορεί να είναι βιώσιμα εκτός και αν είναι βασισμένα στα ανθρώπινα δικαιώματα και στις αρχές που όλοι υπερασπίζονται στις ΗΠΑ.

    Ο Ελληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης συνεχάρη τους βραβευθέντες και την Κυπριακή Ομοσπονδία για την προσφορά της στην ομογένεια. Διεβίβασε θερμότατους χαιρετισμούς του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και ανέγνωσε χαιρετισμό του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, στον οποίον επισημαίνεται ότι «στην παρούσα συγκυρία που το Κυπριακό βαίνει προς επίλυση με την υποστήριξη του ΟΗΕ, ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις βοηθούν στη διατήρηση της κινητικότητας και της διεθνούς προβολής του».

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης διαβίβασε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κυπριακού λαού και συγχαρητήρια για τις ακούραστες προσπάθειες των τιμωμένων στην προώθηση της δικαιοσύνης στην Κύπρο και για το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στα πολιτικά και πολιτιστικά δρώμενα των ΗΠΑ. Αναφέρθηκε στο έργο τους και αφού τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους, τους συνεχάρη για την άξια βράβευσή τους.

    Αναφερόμενος στις εξελίξεις ο Πρέσβης τόνισε ότι παρά τις προσπάθειες της ε/κ πλευράς η αδιαλλαξία της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τορπίλισε και τη μεγαλύτερη ίσως πρωτοβουλία των ΗΕ για λύση του προβλήματος. Τόνισε ότι η ε/κ πλευρά παραμένει έτοιμη για διαπραγματεύσεις στη βάση του σχεδίου Ανάν, των ψηφισμάτων και του κοινοτικού κεκτημένου.

    Αναφέρθηκε στις ''εκλογές'' στα κατεχόμενα στο τέλος του χρόνου, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να προσπαθήσουμε να πείσουμε τους φίλους μας ότι αυτό που επείγει να γίνει είναι να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία ώστε να υπάρξει θεμελιώδης αλλαγή στην τουρκική πολιτική στο Κυπριακό.

    Χαιρετισμούς έστειλαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστής Σταφανόπουλος, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, κυπριακά πολιτικά κόμματα, ο Δήμαρχος Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ, ο Κυβερνήτης Τζορτζ Πατάκι και πλήθος βουλευτών και γερουσιαστών.

    Ποδόσφαιρο - Κύπρος - Σλοβενία ----------------------------------- Η Εθνική Κύπρου Ανδρών στο ποδόσφαιρο εξήλθε ισόπαλη 2 2 χθες βράδυ στο Τσίρειο στάδιο με την Εθνική Σλοβενίας, στο τελευταίο της παιχνίδι για την προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004.

    Με το αποτέλεσμα αυτό η Εθνική Κύπρου κατέλαβε τελικά την τέταρτη θέση στον 1ον Ομιλο.

    Αντίθετα η Εθνική Ελπίδων της Κύπρου σύντριψε με 4 0 χθες το απόγευμα την αντίστοιχη ομάδα της Σλοβενίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004.

    Η Εθνική Ελπίδων της Κύπρου, παρά το γεγονός ότι κατέλαβε τη δεύτερη θέση στον όμιλό της, δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2004.

    [05] (Κ) Δήμος Μόρφου - Αντικατοχική πορεία

    Στη διαχωριστική γραμμή στον ακριτικό Αστρομερίτη συγκεντρώθηκαν σήμερα, για μια ακόμη φορά, οι εκτοπισμένοι του διαμερίσματος Μόρφου και ατενίζοντας την κατεχόμενη κωμόπολή τους διατράνωσαν τη θέλησή τους για αγώνα μέχρι την απελευθέρωση όλης της Κύπρου και την επιστροφή των προσφύγων στη γενέθλια γη.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μόρφου - Αντικατοχική εκδήλωση

    Η από μέρους της ε/κ πλευράς αποδοχή του σχεδίου Ανάν ως βάση για διαπραγμάτευση και αναζήτηση συνολικής λύσης στο Κυπριακό δηλώνει ''την ειλικρινή πρόθεσή μας να καταλήξουμε σε ένα έντιμο και αξιοπρεπή συμβιβασμό για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση'', τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του στην 23η αντικατοχική πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου.

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Μνημόσυνο Παναγιώτη Κασπή

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μνημείο Ηρώων Παραλιμνίου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπογράμμισε σήμερα πως η αποτίναξη της κατοχής και η απαλλαγή της Κύπρου από τον κατοχικό στρατό θα παραμένει ανεξόφλητο χρέος για όσο καιρό η πατρίδα μας θα είναι μοιρασμένη, για όσο καιρό οι εκτοπισμένοι θα είναι διωγμένοι από τα σπίτια και τις προγονικές εστίες, για όσο καιρό η κατεχόμενη γη μας θα στενάζει κάτω από τη μπότα του Αττίλα και θα αλλοιώνεται δημογραφικά από την παρουσία των εποίκων.

    [09] (Κ) Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ

    Στο σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ίδρυση του Μεσογειακού Κοινοβουλευτικού Φόρουμ της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) στην επίτευξη συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στην ευαίσθητη περιοχή της Μεσογείου, αναφέρθηκαν σε ομιλίες τους οι βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου και Αριστος Χρυσοστόμου, οι οποίοι συμμετέχουν στις εργασίες του 1ου Μεσογειακού Φόρουμ της ΚΣ ΟΑΣΕ.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πατ Κοξ - Ασκήσεις - Ισλαμική Διάσκεψη - ''Εκλογές''

    Τα δικαιώματα της Κύπρου σε ό,τι αφορά τις εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν καθοριστεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας και μόνο ένα νέο Συμβούλιο μπορεί να διαφοροποιήσει αυτά τα δικαιώματα, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 12 October 2003 - 17:49:10 UTC