Check our bulletin board of Hellenic Conferences Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-10-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση - Στοιχεία
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ομπουτσμεν - Συνέδριο
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Ταγίπ Ερντογάν - Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διεθνές Συνέδριο - Ομπουτσμεν
  • [07] (Κ) Βρετανία - Σπρινγκς - Τουρκία - Κυπριακό
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ΣτΕ - Τουρκία - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κυπριακό
  • [10] (Κ) Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - Επίσκεψη
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Πρόταση για μεταφορές
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Παράνομη επίσκεψη Ερντογάν
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη - Αθήνα
  • [14] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Βουδαπέστη - Δηλώσεις
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωτόπαπας - Επίσκεψη
  • [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [17] (Κ) Υπατος Αρμοστής Ινδίας - ΚΥΠΕ - Επίσκεψη
  • [18] (Κ) Δήμος Μόρφου - Αντικατοχικές Εκδηλώσεις - ''Το Εργαστήρι της Ειρήνης''
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες ζημιές
  • [20] (Κ) Φερχόιγκεν - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό
  • [21] (Κ) Δημητρίου - Μπροκ - "Αφρίκα" - Επιστολή
  • [22] (Κ) Στρατιωτικές ασκήσεις - Ακύρωση - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας - Μπεγλίτης (1)
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρατιωτικές ασκήσεις
  • [24] (Κ) Ολομέλεια - Σύνταγμα της ΕΕ - Ειδική συνεδρία
  • [25] (Κ) Στρατιωτικές ασκήσεις - Ακύρωση - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας - Μπεγλίτης (2)
  • [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [27] (Κ) Θεοδώρου - ΣτΕ - Σόφια

  • [01] (Κ) Αστυνομία - Διέλευση - Στοιχεία

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αλυσιδωτές επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία και την κοινωνία από τη συνεχιζόμενη απεργία των οδηγών βαρέων οχημάτων και οι δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Κίκη Καζαμία για το θέμα αυτό κατά την αναχώρησή του χθες για το Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών στο Λουξεμβούργο, είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Ο κυπριακός Τύπος προβάλλει επίσης συνέντευξη του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, πληροφορίες για παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των λεγόμενων ''βουλευτικών εκλογών'', εξελίξεις στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και τα διαβήματα που ετοιμάζει η ΕΕ προς την Αγκυρα για εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΑΔ, τα πολύ χαμηλά ποσοστά που παρουσιάζει παγκοσμίως η Κύπρος σε θέματα διαφθοράς, καθώς και την πρώτη Παγκύπρια Συνδιάσκεψη Ξένων Εργαζομένων.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Η οικονομία καταρρέει, ο Υπουργός ταξιδεύει'' γράφει ότι ανεξαρτήτως ευθυνών από την απεργία των οδηγών φορτηγών, το τίμημα που πλήρωσε και θα πληρώσει η οικονομία είναι αρκετά μεγάλο, αφού οι επιπτώσεις είναι αλυσιδωτές, ενώ ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, όπως γράφει, "άφησε πίσω του το πρόβλημα" και αναχώρησε για το Λουξεμβούργο. Αλλού γράφει ότι πολύ καλά αποτελέσματα διεθνώς παρουσιάζει η Κύπρος συγκριτικά με τις πλείστες χώρες του κόσμου στον τομέα των κρουσμάτων διαφθοράς στο δημόσιο τομέα και στη διαφάνεια που διαθέτει έναντι των κρουσμάτων αυτών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση διεθνούς οργάνωσης, η οποία δημοσιεύτηκε χθες.

    ''Η Μάχη'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καταρρέουν κράτος - οικονομία'' γράφει ότι "πάγωσε η αγορά και παρέλυσε το εμπόριο, ενώ καταρρέει οικονομικά το κράτος και η οικονομία" από την απεργία των οδηγών βαρέων οχημάτων, η οποία συνεχίζεται και σήμερα για όγδοη ημέρα. Γράφει πως ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού δήλωσε ότι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν είναι πολύ σοβαρά και έχουν μειωθεί τα έσοδα του κράτους με τα οποία μπορεί να προβαίνει σε επενδύσεις. Αλλού γράφει ότι ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ''Αντέννα'' καθόρισε τα διαπραγματευτικά περιθώρια του Προέδρου Παπαδόπουλου για αλλαγές στο σχέδιο Ανάν και προειδοποίησε ότι σε περίπτωση νίκης της ''αντιπολίτευσης'' στις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα θα βρεθούμε προ τετελεσμένων γεγονότων.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Σήμα κινδύνου από την αγορά'' γράφει ότι η συνεχιζόμενη απεργία των οδηγών βαρέων οχημάτων "Α" απειλεί πλέον άμεσα την οικονομία και μάλιστα σε καιρούς χαλεπούς, ενώ στον ορίζοντα δεν διαφαίνεται προοπτική άρσης του αδιεξόδου καθώς το τελεσίγραφο που απέστειλαν χθες βράδυ οι απεργοί στον Υπουργό Συγκοινωνιών θεωρείται απίθανο να γίνει δεκτό χωρίς διαπραγμάτευση όπως αξιώνει η συνδικαλιστική τους οργάνωση. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης άρχισε τις αγορές διαφόρων ειδών για τις ανάγκες της Αστυνομίας, οι οποίες θα προκύψουν όταν υπάρξει λύση του Κυπριακού ή άλλη διευθέτηση σχετικά με την επιστροφή στην πόλη της Αμμοχώστου.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Απεργιακό χάος'' γράφει πως η οικονομία του τόπου απειλείται με κατάρρευση λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των οδηγών βαρέων οχημάτων. Αναφέρει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων κάλεσε τους απεργούς να κωδικοποιήσουν τα αιτήματά τους και να τα θέσουν ενώπιόν του κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 14 του μήνα. Αλλού γράφει πως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης ανέφερε πως η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ συνδέεται με τη συμμόρφωση της χώρας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Τιτίνας Λοιζίδου. Αναφέρει ότι η ΕΕ ετοιμάζει διάβημα προς την Αγκυρα για εκτέλεση της απόφασης του ΕΔΑΔ.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Σε περιπέτειες η οικονομία'' γράφει ότι από την απεργία των οδηγών βαρέων οχημάτων αδρανοποιείται το εσωτερικό και εξωτερικό εμπόριο, παρατηρούνται οι πρώτες ελλείψεις στην αγορά και επηρεάζονται τα δημόσια οικονομικά. Αναφέρει ότι οι εργολάβοι κάνουν λόγο για ημερήσιες ζημιές ύψους 4 εκατ. λιρών. Αλλού γράφει πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα ένα μήνα πριν τις λεγόμενες ''εκλογές'', ως μια κίνηση παρέμβασης στις διαδικασίες των ''εκλογών''. Ο κ. Ερντογάν θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου. Γράφει επίσης ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δίνει καθημερινά την ''ιθαγένεια'' του ψευδοκράτους σε 300 εποίκους και στη συνέχεια τους εγγράφει στους "εκλογικούς καταλόγους".

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ουσιαστική αναβάθμιση'' γράφει στο κύριο θέμα ότι η κυβέρνηση ενισχύει τις μόνιμες αντιπροσωπείες σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο και θα προσλάβει δεκάδες νέους διπλωμάτες στο Υπουργείο Εξωτερικών λόγω της ανάγκης που προκύπτει από την ένταξη στην ΕΕ καθώς και από την αντιμετώπιση της τουρκικής προπαγάνδας σε διπλωματικό επίπεδο. Αλλού γράφει πως ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες έχει προβεί σε παραστάσεις προς την Τουρκία για επαναλειτουργία του Γυμνασίου του Ριζοκαρπάσου. Αναφέρει επίσης ότι η κυβέρνηση θα εφοδιάσει τους εγκλωβισμένους με δύο δορυφορικά κινητά τηλέφωνα για επικοινωνία με τις ελεύθερες περιοχές σε έκτακτη ανάγκη.

    [03] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ομπουτσμεν - Συνέδριο

    Ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως ''μετά τα πρώτα καθοριστικά χρόνια της ύπαρξής του'' στην Κύπρο κατάφερε ''να εδραιωθεί ως ένας θεσμός ενίσχυσης της δημοκρατίας'' και στη συνέχεια ''καθιερώθηκε στη συνείδηση αλλά και στην καρδιά του κάθε πολίτη'' ανέφερε σε χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο Διεθνές Συνέδριο των Ομπουτσμεν της Ευρώπης που διοργανώνει στη Λευκωσία το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως της Κύπρου.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Επίσημη επίσκεψη - Λουξεμβούργο ------------------------------------------------------ Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα πραγματοποιήσει στις 15 Οκτωβρίου επίσημη επίσκεψη στο Λουξεμβούργο ύστερα από πρόσκληση του Πρωθυπουργού της χώρας Jean-Claude Juncker.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό Juncker και θα γίνει δεκτός σε ακρόαση από το Μέγα Δούκα του Λουξεμβούργου, αναφέρει επίσημη ανακοίνωση.

    Επίσης, έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου του Λουξεμβούργου καθώς και με τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας του Κοινοβουλίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναχωρήσει από την Κύπρο στις 14 Οκτωβρίου.

    Υπουργός Εξωτερικών - Βουδαπέστη - Επίσημη Επίσκεψη --------------------------------------------------- Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί σήμερα για τη Βουδαπέστη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης από τον Ούγγρο ομόλογό του Laszlo Kovacs.

    Κατά την παραμονή του στην ουγγρική πρωτεύουσα ο κ. Ιακώβου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Ferenc Madl, θα έχει συνομιλίες με τον κ. Kovacs και επαφές με αξιωματούχους - μέλη της ουγγρικής αντιπροσωπείας στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Την Κυριακή, ο κ. Ιακώβου αναχωρεί από τη Βουδαπέστη για το Λουξεμβούργο, προκειμένου να παραστεί στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ. Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, που ετοίμασε η Συντακτική Συνέλευση.

    Στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων θα γίνει και η υπογραφή της Συμφωνίας για την προσχώρηση της Κύπρου και των υπόλοιπων υπό ένταξη χωρών στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ).

    Ο κ. Ιακώβου θα παραμείνει στο Λουξεμβούργο προκειμένου να συνοδεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο στην εκεί επίσημη επίσκεψή του, ενώ στη συνέχεια θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για το άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

    Εκπρόσωπος - Υπόθεση Λοϊζίδου - ΕΕ- Τουρκία ------------------------------------------- Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε πολύ σημαντική της ανάμιξη της ΕΕ στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ενόψει και της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

    Σχολιάζοντας και χθες τις εξελίξεις στην υπόθεση Λοϊζίδου, ανέφερε ότι η συζήτηση θα γίνει εντός μιας εβδομάδας μετά από παρέμβαση της ΕΕ λόγω της υπαναχώρησης της Τουρκίας και της άρνησής της να καταβάλει την επιδικασθείσα αποζημίωση.

    Ερωτηθείς για την προειδοποίηση συμμόρφωσης που προτίθεται η Ευρωπαϊκή Ενωση να δώσει προς την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι μια αναφορά στις πιθανές συνέπειες που θα έχει η συνεχιζόμενη στάση της Τουρκίας.

    Προεδρικός Επίτροπος - Αριστοφάνης Γεωργίου - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου ------------------------------------------------------------------- Σε παραστάσεις προς την Τουρκία -τον Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον Πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν- έχει προβεί ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ) για τα ανθρώπινα δικαιώματα Αλβαρο Ζιλ Ρόμπλες για το θέμα λειτουργίας του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, δήλωσε ο Προεδρικός Επίτροπος Πολάκης Σαρρής.

    Σε δηλώσεις του χθες στη Βουλή, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι έχουν παραχωρηθεί δορυφορικά τηλέφωνα για την επικοινωνία των εγκλωβισμένων με τις ελεύθερες περιοχές, ενώ εξακολουθούν οι προσπάθειες της κυβέρνησης, με την εμπλοκή και Ευρωπαίων αξιωματούχων, για να καταστεί δυνατή η λειτουργία του Γυμνασίου στην κατεχόμενη Καρπασία και είναι όλα έτοιμα, έτσι ώστε μόλις αυτό καταστεί δυνατό να αποσταλούν βιβλία, καθηγητές και άλλο διδακτικό υλικό.

    ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών - Μάρκος Κυπριανού ------------------------------------------ Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού ζήτησε από το Συμβούλιο Υπουργών Οικονομίας της ΕΕ να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των μικρών νησιώτικων χωρών στη διαμόρφωση του σχεδιασμού των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και έρευνας, που θα υλοποιηθούν με τη διευκόλυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών ECO-FIN, που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Μάρκου Κυπριανού, τον οποίο συνόδευε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στην ΕΕ Πρέσβης Θεόφιλος Θεοφίλου, συζητήθηκε μεταξύ άλλων σημαντικών θεμάτων και η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό τονίσθηκε η ανάγκη για ενθάρρυνση των επενδύσεων σε διευρωπαϊκά δίκτυα στους τομείς μεταφορών, τηλεπικοινωνιών και έρευνας.

    Ειδικότερα, το Συμβούλιο Υπουργών εξέτασε τη διοχέτευση πάνω από 90 δις ευρώ, υπό μορφή επιδοτούμενων δανείων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μέχρι το 2010.

    Στην παρέμβασή του ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε την ανάγκη να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στις υπό ένταξη χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κύπρου και της Μάλτας.

    Ομπουτσμεν - Συνέδριο ---------------------- Ο θεσμός του Επιτρόπου Διοικήσεως ''μετά τα πρώτα καθοριστικά χρόνια της ύπαρξής του'' στην Κύπρο κατάφερε ''να εδραιωθεί ως ένας θεσμός ενίσχυσης της δημοκρατίας'' και στη συνέχεια ''καθιερώθηκε στη συνείδηση αλλά και στην καρδιά του κάθε πολίτη'' ανέφερε σε χαιρετισμό που απηύθυνε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας στο Διεθνές Συνέδριο των Ομπουτσμεν της Ευρώπης που διοργανώνει στη Λευκωσία το Γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως της Κύπρου.

    Πρόσθεσε ότι ο θεσμός ''διέρχεται σήμερα μία πολύ κρίσιμη καμπή της ιστορίας του, κατά την οποία αυτός μεταβάλλεται, αναβαθμίζεται και εκσυγχρονίζεται''.

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη σιγουριά ότι ''τα πορίσματα και οι συζητήσεις του συνεδρίου θα προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια στην προσπάθεια της σωστής ιεράρχησης και των δικών μας προτεραιοτήτων και θα ενεργήσουν ως καθοδηγητική πυξίδα στον καθορισμό της μελλοντικής πορείας πλεύσης του θεσμού στην Κύπρο''.

    Πρόσθεσε ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων ''αγκάλιασε με θέρμη από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του και υποστήριξε έμπρακτα το Γραφείο Επιτρόπου Διοικήσεως'' και ανέφερε ότι η Επίτροπος Διοικήσεως ή μέλη του προσωπικού του Γραφείου της λαμβάνουν μέρος τακτικά στις συνεδρίες των διάφορων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και εκφράζουν με παρρησία αντικειμενικές θέσεις και απόψεις που αποτελούν απαύγασμα εμπεριστατωμένων διερευνήσεων και μελετών''.

    Κύπρος - ΣτΕ - Διημερίδα για Παγκόσμια Εκπαίδευση ------------------------------------------------- Με στόχο να περάσουν προς την κυπριακή κοινωνία μέσω των εκπαιδευτικών έννοιες, όπως την παγκόσμια εκπαίδευση, το περιβάλλον, αλλά και οι λόγοι που κρύβονται πίσω από τις παγκόσμιες συγκρούσεις, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την ΟΕΛΜΕΚ και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, διοργανώνουν την ερχόμενη Παρασκευή και Σάββατο στη Λευκωσία Επιμορφωτική Διημερίδα με θέμα την ''Παγκόσμια Εκπαίδευση: Πτυχές και στρατηγικές προώθησης'' υπό την αιγίδα του Κέντρου Βορρά - Νότου του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Παγκόσμια Εκπαίδευση.

    Οπως ανακοινώθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη, στη διημερίδα θα συμμετάσχουν πέραν των 150 εκπαιδευτικών από την ελεύθερη Κύπρο, ενώ προσκλήσεις έχουν σταλεί και στις τ/κ συνδικαλιστικές οργανώσεις εκπαιδευτικών ΚΤΟΣ και ΚΤΟΕΟΣ, καθώς και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

    ΕΕ - Ευρωβουλή - Κοινοτικός Προϋπολογισμός ------------------------------------------ Στις εργασίες της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος εκπρόσωποι των εθνικών κοινοβουλίων των 25 κρατών μελών και εντασσόμενων χωρών, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές του κοινοτικού προϋπολογισμού του 2004.

    Στη συνεδρίαση την Κύπρο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων Αριστος Χρυσοστόμου.

    Ο προϋπολογισμός του 2004 είναι ιδιαίτερα σημαντικός αφού έχει συμπεριλάβει και τις 10 νέες χώρες που θα ενταχθούν την 1η Μαϊου 2004 και αμέσως θα αρχίσουν να επωφελούνται των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων.

    Στην παρέμβασή του, ο κ. Χρυσοστόμου υπενθύμισε ότι κατά την προενταξιακή περίοδο η Κύπρος θεωρήθηκε ως ικανοποιητικά ανεπτυγμένη χώρα και επωφελήθηκε λιγότερο από όλες τις υπό ένταξη χώρες. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην αξιοποίηση των διαρθρωτικών ταμείων της ΕΕ, ενώ οι προτεραιότητες, όπως είπε, είναι η γεωργία, το περιβάλλον, η ενέργεια, η έρευνα και τεχνολογία, η ανάπτυξη, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η επικοινωνία, η παιδεία, η περιφερειακή ανάπτυξη και η ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.

    Ευρωβουλή - ''Αφρίκα'' ---------------------- Στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο έφερε χθες τις απειλές κατά της ζωής των δημοσιογράφων της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ και Αλί Οσμάν από μέλη της εξτρεμιστικής οργάνωσης ''Γκρίζοι Λύκοι'', η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μυρσίνη Ζορμπά.

    Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων με επιστολή της στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή καταδικάζει τις απειλές και εκφράζει την αλληλεγγύη της στους Κύπριους δημοσιογράφους της «Αφρίκα».

    Λαμβάνοντας το λόγο στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής, η κ. Ζορμπά κατήγγειλε την προσπάθεια φίμωσης της εφημερίδας ''Αφρίκα'' ως ''σοβαρό πλήγμα κατά της ελευθεροτυπίας και έκφρασης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα''.

    Τόνισε ακόμη ότι ''υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως ενόψει των 'εκλογών' στην κατεχόμενη Κύπρο, αυτού του είδους οι επιθέσεις θα ενταθούν, προκειμένου η τρομοκρατία και ο φόβος να εμποδίσουν να ακούγονται φιλοευρωπαϊκές φωνές της τουρκοκυπριακής κοινότητας''.

    Καταλήγοντας, ζήτησε για μια ακόμη φορά την παρέμβαση του κ. Κοξ, επικαλούμενη όχι μόνο την ιδιότητά του ως Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αλλά και ως παλαίμαχου δημοσιογράφου, με ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα ελευθερίας του Τύπου.

    Κύπριοι βουλευτές - ΚΣ ΟΑΣΕ ---------------------------- Oι βουλευτές Σταύρος Ευαγόρου, Ελένη Θεοχάρους και Αριστος Χρυσοστόμου, μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ), μεταβαίνουν σήμερα στη Ρώμη για να συμμετάσχουν στη Διάσκεψη για τη ''Θρησκευτική Ελευθερία'' που φιλοξενεί το Κοινοβούλιο της Ιταλίας.

    Γιώργος Χριστοφίδης - Γενική Σύνοδος ΟΥΝΕΣΚΟ - Επαφές ----------------------------------------------------- Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Dominique de Villepin είχε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συνδέσμων, Ομίλων και Κέντρων ΟΥΝΕΣΚΟ Γιώργος Χριστοφίδης, στην παρουσία και του Γενικού Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Patrick Gallaud, στα πλαίσια της Γενικής Συνόδου της ΟΥΝΕΣΚΟ στο Παρίσι.

    Ο κ. Χριστοφίδης είχε επίσης συναντήσεις με τη Βοηθό Υπουργό των ΗΠΑ αρμόδιο για τις Εκπαιδευτικές και Πολιτιστικές Υποθέσεις Πατρίσια Χάρισον και τον Αναπληρωτή Βοηθό Υπουργό του γραφείου Εκπαιδευτικών και Πολιτιστικών Υποθέσεων Τόμας Φάρελ με τους οποίος συζήτησε το θέμα της ενεργοποίησης του κινήματος των ομίλων ΟΥΝΕΣΚΟ στις ΗΠΑ ώστε αυτό να ενταχθεί στο παγκόσμιο κίνημα των συνδέσμων, ομίλων και κέντρων ΟΥΝΕΣΚΟ.

    Χρηματιστήριο - Νέες οριακές απώλειες ------------------------------------- Διατήρησε το επίπεδο των 89 μονάδων η χρηματιστηριακή αγορά κατά τη χθεσινή συνάντηση, παρά το γεγονός ότι ο Γενικός Δείκτης άγγιξε ενδοσυνεδριακά το επίπεδο των 88 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε νέες οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,64%, κλείνοντας στις 89,33 μονάδες. Σημαντική συρρίκνωση σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις παρουσίασε η αξία των συναλλαγών, η οποία υποχώρησε στις 485 χιλιάδες λίρες.

    [05] (Κ) Ταγίπ Ερντογάν - Κατεχόμενα - Παράνομη επίσκεψη

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διεθνές Συνέδριο - Ομπουτσμεν

    Οι εισηγήσεις της ε/κ πλευράς για βελτιώσεις στο σχέδιο Ανάν λύσης δεν αποβλέπουν να ανατρέψουν το πλαίσιο, τη φιλοσοφία και τις παραμέτρους του σχεδίου, ούτε να στερήσουν δικαιώματα και προνόμια που το σχέδιο προσφέρει στους Τουρκοκύπριους, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου με θέμα "Ο μεταβαλλόμενος χαρακτήρας του θεσμού του Ομπουτσμαν στην Ευρώπη", που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία.

    "Ελπίζουμε και προσδοκούμε, μέσω διαπραγματεύσεων, που τις επιζητούμε και τις επιδιώκουμε, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να πετύχουμε βελτιώσεις που θα καταστήσουν τη λύση του Κυπριακού πιο λειτουργική και, άρα, βιώσιμη. Μια λύση που να μπορεί να αντέξει στο χρόνο, στα πλαίσια της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας", επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    "Η ουσία του Κυπριακού", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "είναι η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών για όλους τους πολίτες του κράτους, με ισότητα και χωρίς διακρίσεις".

    Αναφερόμενος στο Διεθνές Συνέδριο χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της Επιτρόπου Διοικήσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας Ηλιάνας Νικολάου για τη διοργάνωση του Συνεδρίου "αξιέπαινη και πολυσήμαντη".

    "Ο Επίτροπος Διοικήσεως, στη δεκάχρονη δημιουργική πορεία και διαδρομή του, έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως ένας θεσμός αξιόπιστου ελέγχου της δημόσιας διοίκησης αλλά και φορέας εποικοδομητικών μέτρων για βελτίωση της δράσης και της απόδοσης της δημόσιας διοίκησης", σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως η προστασία και προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η χρηστή διοίκηση καθώς και η καταστολή όλων των μορφών κακοδιοίκησης βρίσκονται στην προμετωπίδα των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης.

    Ανέφερε ακόμη πως με διαδοχικές τροποποιήσεις του ιδρυτικού περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμου, έχουν επεκταθεί οι ελεγκτικές αρμοδιότητες του κατά τρόπο που όλες οι κρατικές υπηρεσίες, ο ημικρατικός τομέας και όλοι οι Δήμοι και Κοινότητες υπάγονται πλέον στον έλεγχό του.

    "Σημαντική, επίσης, είναι η θεσμική δυνατότητα που έχει παρασχεθεί στον Επίτροπο για να διενεργεί αυτεπάγγελτες έρευνες για θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Αναφερόμενος στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για ενίσχυση του ρόλου και της αποτελεσματικότητας του Επιτρόπου Διοικήσεως, είπε ότι αυτή αφορά την πλήρη συμμόρφωση των Υπουργείων προς τα πορίσματα του Επιτρόπου Διοικήσεως και την υλοποίηση των εισηγήσεών του σε κάθε υπόθεση που εξετάζει.

    Επίσης πρόσθεσε πως κάθε Υπουργός υποβάλλει ανά τρίμηνο στην ολομέλεια του Υπουργικού Συμβουλίου πλήρη έκθεση για κάθε πόρισμα του Επιτρόπου Διοικήσεως που αφορά υπηρεσία κάτω από το Υπουργείο, σχετικά με τις ενέργειες που έχει λάβει για εφαρμογή του πορίσματος μαζί με σαφές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίησή του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ακόμη πως η έκθεση του κάθε Υπουργού πρέπει να αναφέρει τις ενέργειες που αναλήφθηκαν για εφαρμογή του πορίσματος και "όχι λόγους, δικαιολογίες ή δυσκολίες στην εφαρμογή του πορίσματος".

    Απευθυνόμενος στους συνέδρους είπε ότι οι εμπειρίες τους θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών και των οργάνων και θεσμών της ΕΕ στα θέματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    "Συμβάλλουν, επιπλέον, στην ενίσχυση των θεσμών και μηχανισμών προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και στο ευρύτερο κοινοτικό", κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/..)

    [07] (Κ) Βρετανία - Σπρινγκς - Τουρκία - Κυπριακό

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - ΣτΕ - Τουρκία - Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου

    Προειδοποίηση θα πάρει η Τουρκία από τη Μολδαβία, προεδρεύουσα της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναφορικά με την άρνησή της να επιτρέψει τη λειτουργία του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως είπε, το θέμα της μη λειτουργίας του Γυμνασίου στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο τέθηκε κατά τη συνεδρία της Επιτροπής σε συζήτηση για την εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Κυπριακό

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ότι αυξάνονται οι πιέσεις προς την Τουρκία για να συμβάλει θετικά προς την κατεύθυνση επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπός της Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Οπως σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, πέραν των προηγούμενων δηλώσεων (όπως αυτές που έκανε ο Κοινοτικός Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν), υπάρχουν και άλλες τοποθετήσεις του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αγκυρα πως η αποτυχία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού μέχρι τον Ιούνιο 2004 θα επηρεάσει αρνητικά την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    [10] (Κ) Αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - Επίσκεψη

    Ο Aντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Gerlando Genuardi φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη που θα ολοκληρωθεί το Σάββατο.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΕ - Πρόταση για μεταφορές

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Παράνομη επίσκεψη Ερντογάν

    Η εξαγγελθείσα επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα είναι παράνομη, επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τονίζοντας πως η στάση του κ. Ερντογάν έναντι της πολιτικής του Ραούφ Ντενκτάς δεν έχει διαφοροποιηθεί.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επίσκεψη - Αθήνα

    [14] (Κ) ΥΠΕΞ - Αναχώρηση για Βουδαπέστη - Δηλώσεις

    Καμία συγκεκριμένη πληροφόρηση για παράνομη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, με αφορμή την επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, δεν έχει η Κυβέρνηση παρά μόνο ότι κάποιος Τούρκος υψηλόβαθμος πρόκειται να έρθει για αυτό το σκοπό, δήλωσε ο ΥΠΕΞ Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος εξέφρασε παράλληλα την εκτίμηση ότι θα ήταν απίθανο να συνδυαστεί κάθοδος Ερντογάν στην Κύπρο με μια αλλαγή στο σημερινό καθεστώς της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου.

    Αναφερόμενος ο κ. Ιακώβου σε δημοσίευμα στο οποίο γίνεται λόγος για μη ενεργή συμμετοχή της ΕΕ στο ζήτημα της αποζημίωσης της Τιτίνας Λοϊζίδου από την Τουρκία, είπε πως πρόκειται περί κακής πληροφόρησης, αφού όπως εξήγησε θεωρεί αδιανόητο να λέει οιοσδήποτε ότι η Ευρώπη δεν έχει εμπλοκή στο θέμα, προσθέτοντας πως η Κυβέρνηση κάνει ήδη σε όλες τις πρωτεύουσες διαβήματα και επεξηγεί τις δικές μας θέσεις, ενώ έχουν κληθεί και όλοι οι Πρεσβευτές των χωρών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρωτόπαπας - Επίσκεψη

    [16] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            89,26  (-0,08)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    424.546
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    174.646    358,76  (-0,20)
    FTSE Med 100 **                             5.530,65  ( 0,63)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     97.062    102,06  (-0,39)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     67.638     76,35  (-0,22)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     18.926     17,52  ( 2,34)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     42.955     61,36  ( 1,05)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     10.282     80,26  ( 0,05)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     28.720     22,79  ( 1,42)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     42.948     75,48  ( 0,16)
    Ετ. Πληροφορικής              £     16.205      3,78  ( 0,00)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     14.601     13,02  (-0,91)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £         42     11,92  ( 1,27)
    Ξενοδοχεία                    £     24.507     43,17  (-0,44)
    Αλλες Εταιρείες               £     49.211     81,29  (-0,33)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [17] (Κ) Υπατος Αρμοστής Ινδίας - ΚΥΠΕ - Επίσκεψη

    O Υπατος Αρμοστής της Ινδίας στη Λευκωσία Πάβαν Κούμαρ Βάρμα δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα έχει καθήκον να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Σε συνέντευξή του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο ΚΥΠΕ, ο κ. Βάρμα μετέφερε την ελπίδα της χώρας του για λύση του Κυπριακού η οποία να βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις επιθυμίες του λαού της.

    Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο Ινδός διπλωμάτης ανέφερε ότι για τη χώρα του, αυτή η εξέλιξη είναι ως ''ένας από τους καλύτερους φίλους να εισέρχεται σε ένα από τα πιο σημαντικά κλαμπ'' και πρόσθεσε πως αναμένει ότι οι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών θα προωθηθούν περαιτέρω.

    Εξέφρασε μάλιστα την ευχή, η Κύπρος να καταστεί η γέφυρα για τους λαούς που βρίσκονται εκτός ΕΕ και μια ισχυρή φωνή για τις προσδοκίες, τις ανησυχίες και τους φόβους τους.

    [18] (Κ) Δήμος Μόρφου - Αντικατοχικές Εκδηλώσεις - ''Το Εργαστήρι της Ειρήνης''

    Βουλευτές και ευρωβουλευτές από την Ελλάδα και τη Βρετανία θα συμμετάσχουν σε εκδήλωση με τίτλο ''Το Εργαστήρι της Ειρήνης'' που πραγματοποιείται το Σάββατο στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, στο πλαίσιο των αντικατοχικών εκδηλώσεων ''Μέρες Μνήμης Μόρφου''.

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Αμελητέες ζημιές

    Αρνητική πορεία για τρίτη κατά σειρά συνάντηση παρουσίασε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των απωλειών που κατέγραψαν κυρίως οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέες ζημιές σε ποσοστό 0,08%, κλείνοντας στις 89,26 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 424 χιλιάδες λίρες.

    [20] (Κ) Φερχόιγκεν - ΕΕ - Τουρκία - Κυπριακό

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εξασφαλίσει ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την ένταξή της στην ΕΕ χωρίς τη λύση του Κυπριακού και διατηρώντας κατοχικά στρατεύματα στη βόρεια Κύπρο, γεγονός που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

    Ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει ότι της συμφέρει να λύσει το Κυπριακό πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, στη βάση του σχεδίου Ανάν, γιατί, όπως είπε, με το σχέδιο αυτό υπάρχει ένας πραγματικός διαμοιρασμός της εξουσίας.

    Ο κ. Φερχόιγκεν, ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις στη διάρκεια σεμιναρίου σε σχέση με τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα στις υπό ένταξη χώρες, που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες, επανέλαβε επίσης ότι και αν ακόμη δεν υπάρξει λύση του Κυπριακού, είναι ολόκληρη η Κύπρος που θα ενταχθεί στην ΕΕ.

    [21] (Κ) Δημητρίου - Μπροκ - "Αφρίκα" - Επιστολή

    Την παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ελμαρ Μπροκ, προκειμένου η Τουρκία να εγγυηθεί την ασφάλεια της ζωής του εκδότη της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' Σενέρ Λεβέντ και του δημοσιογράφου της εφημερίδας Αλί Οσμάν, οι οποίοι απειλήθηκαν πρόσφατα από την τρομοκρατική οργάνωση ''Γκρίζοι Λύκοι'', ζήτησε ο παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - βουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου.

    Συγκεκριμένα, σε επιστολή του, ημερομηνίας 7 Οκτωβρίου, ο κ. Δημητρίου καλεί τον κ. Μπροκ να κάνει ''έντονα διαβήματα προς την τουρκική Κυβέρνηση, καλώντας την Τουρκία να εγγυηθεί τη ζωή των δύο Τ/Κ δημοσιογράφων".

    [22] (Κ) Στρατιωτικές ασκήσεις - Ακύρωση - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας - Μπεγλίτης (1)

    Τη μη διεξαγωγή για φέτος των στρατιωτικών ασκήσεων Κύπρου - Ελλάδας ''Νικηφόρος'' και ''Τοξότης'' καθώς και των τουρκικών ασκήσεων ''Ταύρος'' και ''Βάρβαρος'', αποφάσισαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας Γιώργος Παπανδρέου και Αμπντουλάχ Γκιουλ, οι οποίοι συναντήθηκαν σήμερα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Στρατιωτικές ασκήσεις

    Με δεδομένη τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων ''ΤΟΞΟΤΗΣ'' και ''ΤΟΡΟΣ'' των ελληνικών και τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αντίστοιχα, η κυπριακή Κυβέρνηση αποφάσισε τη ματαίωση της άσκησης ''Νικηφόρος'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Εχω ενημερωθεί επίσημα ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας αποφάσισαν τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων 'ΤΟΞΟΤΗΣ' και 'ΤΟΡΟΣ''', σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Οπως αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ''η κυπριακή Κυβέρνηση, επιθυμώντας να συμβάλει στην προσπάθεια για αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αύξηση της έντασης, είχε λάβει τη θέση ότι θα ήταν έτοιμη να συμφωνήσει στη ματαίωση της άσκησης 'ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ', αν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας συμφωνούσαν στη ματαίωση των ασκήσεων 'ΤΟΞΟΤΗΣ' και 'ΤΟΡΟΣ'''.

    [24] (Κ) Ολομέλεια - Σύνταγμα της ΕΕ - Ειδική συνεδρία

    Σε ειδική συνεδρία θα συνέλθει εντός Νοεμβρίου η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, προκειμένου να συζητήσει το προσχέδιο Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και για να διαμορφώσει τη δική της συγκεκριμένη άποψη επί των προνοιών του.

    Η συνεδρία αυτή ορίσθηκε για την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2003 στις 10 το πρωί και, όπως ανέφερε σήμερα στους Βουλευτές στο τέλος των εργασιών της απογευματινής συνεδρίας της ολομέλειας του νομοθετικού σώματος,

    [25] (Κ) Στρατιωτικές ασκήσεις - Ακύρωση - ΥΠΕΞ Ελλάδας - Τουρκίας - Μπεγλίτης (2)

    Τη ματαίωση των στρατιωτικών ασκήσεων ''Τοξότης'', ''Νικηφόρος'' ''Ταύρος'' και ''Βάρβαρος'', ανακοίνωσαν από την Αττάλεια της Τουρκίας, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Αμπτουλάχ Γκιουλ.

    Οπως μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ''Ανατολή'', σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Γκιουλ, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή ως ''σημάδι θετικής εξέλιξης στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών''.

    Ο κ. Γκιουλ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε μια συνεννόηση στο θέμα αυτό.

    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Παπανδρέου συζητήθηκαν και άλλα θέματα, μεταξύ των οποίων και η προγραμματισμένη επίσκεψή του στην Αθήνα στις 21 Οκτωβρίου, την οποία χαρακτήρισε σημαντική.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γκιουλ είπε ότι κατά την παραμονή του στην Αθήνα, θα επισκεφθεί και Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες μπορούν να συνεργασθούν σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένης και της ασφάλειας (των Ολυμπιακών).

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για ακύρωση των ασκήσεων ''Τοξότης'' και ''Βάρβαρος'', και για μη συμμετοχή στις ασκήσεις ''Νικηφόρος'' και ''Ταύρος''.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το 2004 είναι μια σημαντική χρονιά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρόσθεσε πως η Ελλάδα θέλει την Τουρκία να συμμετάσχει σ' αυτό το ξεχωριστό γεγονός.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού ΥΠΕΞ Πάνος Μπεγλίτης είπε πως για τη ματαίωση των ασκήσεων, η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκονταν σε συνεχή επαφή, προσθέτοντας πως το θέμα αυτό συζητήθηκε σε διαβουλεύσεις μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Μπεγλίτη, η εξέλιξη αυτή είναι μια συμβολή στην απάμβλυνση της έντασης στην περιοχή της ανατολικής Μεσόγειου, αλλά και στην Κύπρο.

    [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Τηe Constantine Karamanlis Chair in Hellenic and Southeastern European Studies cordially invites you to the following events:

    1. The inaugural lecture of the second holder of the Chair:

    Dr. Georges Prevelakis

    The Balkanization of Europe Wednesday, October 8, 6:00 p.m. The Fletcher School of Law and Diplomacy Tufts University Cabot Intercultural Center 160 Packard Avenue Medford/Somerville Campus Reception to follow

    2. The first Constantine Karamanlis Debate Greece: from ''heroic'' to ''managerial'' times.

    FOR: Professor Theodore Couloumbis Theodore A. Couloumbis is Professor in International Relations at the University of Athens. The visit of Professor Couloumbis is sponsored by the Onassis Foundation USA University Seminars Program.

    AGAINST: Professor Yannis M. Ioannides Max and Herta Neubauer Professor of Economics Department of Economics, Tufts University.

    Tuesday, October 21, 5:30 p.m. The Fletcher School of Law and Diplomacy Tufts University The Edward R. Murrow Room (Goddard 210) Cabot Intercultural Center 160 Packard Avenue Medford/Somerville Campus

    Hellenic Business Network (HBN) Tel: (888) 251-5568 Fax: (888) 251-5568 http://www.hbngroup.org

    Hellenic Business Network (HBN)is an independent nonprofit, tax-exempt 501(c )(3) organiz ation whose goal is to mobilize and utilize the expertise and resources available within our community that will influe nce and advance the long-term professional interests of all He llenes and Philhellenes.

    Join us as a Member: if you have not already joined us, please visit and select a membership type from the various Membership Levels of involvement at: www.hbngroup.org/membership

    Update Your Profile: If you already have an account with us, when you update your ''My HBN'' subscription profile, you can change your e-mail address, and subscribe to receive email news for particular interest areas: www.hbngroup.org/myHBN

    Submit your Organization's Event: Please note that you can submit your Organization's event to the HBN web site by visiting: www.hbngroup.org/event s

    Unsubscribe: If you would like to be removed from this list and any future mailings, please visit: www.hbngroup.org/unsubscribe

    Copyright ? 2003 Hellenic Business Network. All rights reserved.

    [27] (Κ) Θεοδώρου - ΣτΕ - Σόφια

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου, ο οποίος μαζί με τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Σόλωνα Νικήτα μετέχει στην 25η Διάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Δικαιοσύνης που οργανώνεται στη Σόφια από το Συμβούλιο της Ευρώπης, σε παρέμβασή του τόνισε την ανάγκη πλήρους σεβασμού των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 9 October 2003 - 17:49:21 UTC