Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιράν
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος- Τηλεδιάσκεψη - Αναχώρηση για Αθήνα
  • [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Σκοποβολή - Κύπρος - Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο σκητ
  • [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ''Νικηφόρος 2003''
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ανα Λιντ
  • [10] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ανα Λιντ
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ντενκτάς - Οικόπεδα
  • [12] (Κ) Δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας - Αιτήσεις
  • [13] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ανα Λιντ
  • [14] (Κ) Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας - Κοινή Διακήρυξη
  • [15] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Ντενκτάς - Κυπριακό
  • [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Νέο Πρόγραμμα ΑΝΤ1 2003 - 2004
  • [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση
  • [20] (Κ) Κοινοτικά προγράμμα - Κύπρος
  • [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εθνική Ομάδα Σκοποβολής - Συγχαρητήρια
  • [22] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - Ισραήλ - Αραφάτ
  • [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Αφιξη
  • [24] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Ουάσινγκτον - Επαφές
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Αναχώρηση - Δηλώσεις (2)
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιράν - Κυπριακό

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιράν

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης, που συνέρχεται το Νοέμβριο, είναι μια σημαντική πτυχή της εξωτερικής μας πολιτικής, αφού, ένεκα και των στόχων της Τουρκίας, η συνεχής επαφή και η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με αυτές τις χώρες, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να μείνει το Κυπριακό στα σωστά πλαίσια των ΗΕ και να λυθεί στη βάση των συμφωνιών κορυφής και του σχεδίου Ανάν.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος- Τηλεδιάσκεψη - Αναχώρηση για Αθήνα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί στις 4 το απόγευμα για την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για θέματα σχετικά με το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.

    Προτού αναχωρήσει για την Ελλάδα και συγκεκριμένα στις 13:30 και 30 δευτερόλεπτα ακριβώς, θα γίνει δορυφορική ζεύξη Αθήνας - Λευκωσίας και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό Σημίτη μέσω του ελλαδικού - κυπριακού δορυφόρου ''Ελλάς Σατ'', ο οποίος αρχίζει από σήμερα τη λειτουργία του.

    [03] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία

    
    
    Απόλλων και Ομόνοια παρέμειναν μόνες στην κορυφή του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας, ύστερα από τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες η Ομόνοια νίκησε στο στάδιο ΓΣΠ την ΑΕΛ με 2 – 1, η Αθλητική Ενωση Πάφος επικράτησε της ΑΕΚ στο ουδέτερο Τσίρειο στάδιο με 3 – 2 και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου συνέτριψε στο Παραλίμνι τη Δόξα Κατωκοπιάς με 6 – 1.
    
    Στα παιχνίδια του Σαββάτου η Ανόρθωση εξήλθε ισόπαλη 1 – 1 με τον ΑΠΟΕΛ στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'', ο Απόλλων νίκησε στο Τσίρειο στάδιο τον Εθνικό Αχνας με 1 – 0, ο Διγενής Μόρφου ηττήθηκε στο Μακάρειο στάδιο με 4 – 1 από τον Ολυμπιακό και ο Ονήσιλος νίκησε στο δημοτικό στάδιο Παραλιμνίου την Αναγέννηση με 1 – 0.
    
    Βαθμολογία:
    -------
    
    Απόλλων        9
    Ομόνοια        9
    ΑΠΟΕΛ          7
    Ανόρθωση       7
    Παραλίμνι      6
    Ολυμπιακός     6
    Ονήσιλος       6
    ΑΕΚ            3
    ΑΕΛ            3
    Πάφος          3
    Δόξα           3
    Εθνικός Αχνας  0
    Διγενής        0
    

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα προκειμένου να συζητήσει τις επόμενες κινήσεις της ε/κ πλευράς στο Κυπριακό με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, οι πιέσεις που αναμένονται να ασκηθούν μετά το Δεκέμβριο για λύση του Κυπριακού πριν από τον ερχόμενο Μάιο, η παραχώρηση περιουσιών που ανήκουν σε Ε/Κ σε εποίκους από τους Ραούφ και Σερντάρ Ντενκτάς αλλά και τον Ντερβίς Ερογλου, για σκοπούς ψηφοθηρίας, καθώς και η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, η οποία αναμένεται να εξετάσει την κατάσταση στην εκκλησιαστική περιουσία, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Υποκρισία από ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ'' αναφέρεται στην επίσκεψη αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ στα κατεχόμενα, προκειμένου να εξετάσει τα προβλήματα των εγκλωβισμένων της Καρπασίας, έστω και με την επίδειξη διαβατηρίων, για να σημειώσει ότι "με αντιπροσωπείες τους, τόσο το ΑΚΕΛ όσο και το ΚΣ ΕΔΕΚ προηγήθηκαν της επίσκεψης της αποστολής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μάλιστα εκπρόσωποι μετέβησαν στα κατεχόμενα, όχι μία φορά, αλλά αρκετές''. Αλλού γράφει ότι το δίπτυχο Τουρκία - Κύπρος τοποθετούν ψηλά στην ατζέντα τους οι Κόλιν Πάουελ και Κοντολίζα Ράις για τις συνομιλίες που θα έχουν με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον.

    ''Το Θάρρος'' στεγάζει το κύριο θέμα με τίτλο ''Sorry κάναμε λάθος'' και γράφει ότι ''συγνώμη κάναμε λάθος'' ήταν η απάντηση που έδωσε ο βρετανικός στρατός για τις προκλητικές και απαράδεκτες αναφορές του σε επίσημη ιστοσελίδα του, στην οποία εμφανίζεται ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και ο Γλαύκος Κληρίδης ως ηγέτης της ε/κ κοινότητας. Προσθέτει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου χαρακτήρισε απαράδεκτη τη συγκεκριμένη αναφορά και επεσήμανε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διαμαρτυρήθηκε έντονα στη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου αποκάλυψε ότι οι Βρετανικές Βάσεις στην Κύπρο βρέθηκαν πρόσφατα στο στόχαστρο των τρομοκρατών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Ιερά λόγχη στα σκάνδαλα'', γράφει ότι αποφασισμένη ''να βάλει νυστέρι στις ατασθαλίες για την εκκλησιαστική περιουσία'', φέρεται η πλειοψηφία των ιεραρχών - μελών της Ιεράς Συνόδου, αλλά και να αποπέμψει όσους αποδειχθεί μέσα από έρευνα ότι ενέχονται σ' αυτές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι το Τελωνείο πιστεύει ότι θα κλείσει τις πόρτες για λαθρεμπόριο με τη λειτουργία του μηχανογραφικού συστήματος ''Θησέας'' το οποίο βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσής του. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο θα εξετάζει τα εμπορευματοκιβώτια που θα φτάνουν στην Κύπρο ή διακινούνται μέσω Κύπρου και ανά πάσα στιγμή ''θα κτυπά καμπανάκι'' για όλα τα ύποπτα κοντέινερ, ώστε να κινητοποιούνται οι τελωνειακοί και να τα ελέγχουν.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο θέμα κάτω τον τίτλο ''Ερχονται... πιέσεις'' και γράφει ότι κατά τις συνομιλίες που είχε στην Κύπρο ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε την άποψη ότι ο διάλογος δεν θα επαναρχίσει μέχρι το Δεκέμβριο, προσθέτοντας ότι ''μετά τις 'εκλογές' του ψευδοκράτους και περί τον Ιανουάριο, θα ασκηθούν ισχυρές πιέσεις για τη λύση του Κυπριακού πριν από το Μάιο''. Αλλού γράφει ότι θετικά αντιμετωπίζει ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού τη μετεξέλιξη του Γραφείου Εφόρου Δημοσίων Ενισχύσεων σε Τμήμα το οποίο θα αναλάβει τη διαμεσολάβηση και το συντονισμό Κύπρου - ΕΕ μετά από την ένταξη το Μάιο του 2004.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Προίκα Ντενκτάς στους έποικους'' ότι το κατοχικό καθεστώς μοιράζει την τελευταία περίοδο γη σε εποίκους, κυρίως στην περιοχή Μόρφου σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους στις ψευδοεκλογές. Σημειώνει ότι ''τόσο από πλευράς Ντενκτάς, πατέρα και γιου, όσο και από πλευράς του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου, αναπτύσσεται έντονη ψηφοθηρία και στα πλαίσια αυτά μοιράζουν περιουσίες που ανήκουν σε Ε/Κ''. Αλλού γράφει ότι κατά την επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Αθήνα, οι κυβερνήσεις Ελλάδας - Κύπρου θα προχωρήσουν σε αξιολόγηση των εξελίξεων και στον καθορισμό των πλαισίων των επόμενων κινήσεων της ελληνικής πλευράς ενόψει εξελίξεων.

    [05] (Κ) Σκοποβολή - Κύπρος - Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο σκητ

    Η Εθνική ομάδα της Κύπρου στο σκητ αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Κόσμου, ύστερα από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Παγκόσμιους Αγώνες Σκοποβολής 2003 που διεξάγονται στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στα Λατσιά με τη συμμετοχή 900 περίπου αθλητών και συνοδών από 72 χώρες.

    [06] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος- Τηλεδιάσκεψη - Αναχώρηση για Αθήνα
    -----------------------------------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί στις 4 το απόγευμα για την Αθήνα, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη για θέματα σχετικά με το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη και τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.
    
    Προτού αναχωρήσει για την Ελλάδα και συγκεκριμένα στις 13:30 και 30 δευτερόλεπτα ακριβώς, θα γίνει δορυφορική ζεύξη Αθήνας - Λευκωσίας και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα συνομιλήσει με τον Πρωθυπουργό Σημίτη μέσω του ελλαδικού - κυπριακού δορυφόρου ''Ελλάς Σατ'', ο οποίος αρχίζει από σήμερα τη λειτουργία του.
    
    Λίγο πιο ενωρίς, θα γίνει η τελετή παράδοσης αναμεταδοτών στο ελληνικό Δημόσιο και στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστα Σημίτης, ο Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Χρίστος Βερελής και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων της Κύπρου Κίκης Καζαμίας, ο οποίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα.
    
    Πρόεδρος Βουλής - Ιράν
    ----------------------
    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης, που συνέρχεται το Νοέμβριο, είναι μια σημαντική πτυχή της εξωτερικής μας πολιτικής, αφού, ένεκα και των στόχων της Τουρκίας, η συνεχής επαφή και η ανάπτυξη φιλικών σχέσεων με αυτές τις χώρες, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο για να μείνει το Κυπριακό στα σωστά πλαίσια των ΗΕ και να λυθεί στη βάση των συμφωνιών κορυφής και του σχεδίου Ανάν.
    
    Οι δηλώσεις Χριστόφια έγιναν χθες το βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρηση του Προέδρου της Βουλής για το Ιράν, επικεφαλής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας. Η επίσημη επίσκεψη στο Ιράν πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου του ιρανικού Κοινοβουλίου Mehdi Karoubi.
    
    Για την τελευταία αναζωπύρωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή, μετά και την απόφαση του Ισραήλ για απέλαση του Παλαιστίνιου ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ, ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε την ελπίδα όπως η περιοχή τελικά ειρηνεύσει, στηριγμένη στο σεβασμό των ΗΕ, ως οργανισμού που εκφράζει την κοινή βούληση των λαών για ασφάλεια και ειρήνη.
    
    Αναφερόμενος στην επίσκεψη στο Ιράν ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι οι σχέσεις Κύπρου - Ιράν ''είναι μια από τις σημαντικές πτυχές της εξωτερικής μας πολιτικής, αφού είναι και ο συνδετικός κρίκος της ΕΕ με αυτό τον κόσμο και με το Κίνημα των Αδεσμεύτων, αλλά και με τις χώρες της Ισλαμικής Διάσκεψης».
    
    ''Για μας όμως υπάρχει ιδιαίτερη σημασία'', είπε ο κ. Χριστόφιας, «αφού γνωρίζουμε για την Ισλαμική Διάσκεψη που συνέρχεται το Νοέμβριο, αλλά και για τους στόχους της Τουρκίας και έτσι η συνεχής επαφή, οι φιλικές σχέσεις με αυτές τις χώρες, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειές μας για να μείνει το Κυπριακό στα σωστά πλαίσια των ΗΕ, για να λυθεί το Κυπριακό στη βάση των συμφωνιών κορυφής και στη βάση του σχεδίου Ανάν, με συνομιλίες το συντομότερο δυνατό».
    
    Υπάρχει, όπως είπε, «ήδη σε εξέλιξη οικονομική συνεργασία και ανταλλαγές μεταξύ των δύο χωρών», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «αυτή η επίσκεψη θα συμβάλει θετικά στην παραπέρα ανάπτυξη των πολιτικών και των οικονομικών σχέσεων της Κύπρου και του Ιράν».
    
    «Θα κάνουμε την επίσκεψη με την ευχή και την ελπίδα ότι η περιοχή μας τελικά θα ειρηνεύσει και θα ειρηνεύσει στηριγμένη στο σεβασμό των ΗΕ, ως οργανισμού που εκφράζει την κοινή βούληση των λαών για ασφάλεια και ειρήνη, αλλά και στη βάση της επίλυσης των σοβαρότατων προβλημάτων της περιοχής», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.
    
    Πρεσβεία Σουηδίας - Ανα Λιντ - Βιβλίο συλλυπητηρίων
    ------------------------------------------------------------
    Βιβλίο συλλυπητηρίων θα ανοίξει σήμερα στο Γενικό Προξενείο της Σουηδίας στη Λευκωσία, για το θάνατο της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ, η οποία μαχαιρώθηκε από άγνωστο άνδρα την περασμένη εβδομάδα ενώ βρισκόταν σε εμπορικό κέντρο.
    
    Ανακοινώθηκε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στο σουηδικό προξενείο για να υπογράψει στο βιβλίο.
    
    Το βιβλίο θα είναι ανοικτό από τις 9:00 το πρωί μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, σήμερα και αύριο.
    
    Τ/κ Τύπος - Γκιούλ - Τ/Κ ηγέτης
    -------------------------------
    ''Το Κυπριακό δεν είναι υπόθεση μόνο των Τ/Κ αλλά και της Τουρκίας'', δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο.
    
    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Τούρκος ΥΠΕΞ απέδωσε σε λανθασμένη ερμηνεία δηλώσεων από τον Τύπο τις εντυπώσεις για αντιπαράθεση μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.
    
    Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι ''ο κ. Ντενκτάς είναι το σύμβολο των Τ/Κ'', προσθέτοντας ότι ''το Κυπριακό δεν είναι υπόθεση μόνο των Τ/Κ αλλά και της Τουρκίας''.
    
    Σκοποβολή - Κύπρος - Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο σκητ
    -----------------------------------------------------
    Η Εθνική ομάδα της Κύπρου στο σκητ αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Κόσμου, ύστερα από την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Παγκόσμιους Αγώνες Σκοποβολής 2003 που διεξάγονται στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο στα Λατσιά με τη συμμετοχή 900 περίπου αθλητών και συνοδών από 72 χώρες.
    
    Την Εθνική Κύπρου στο σκητ στελέχωναν ο Κυριάκος Χριστοφόρου (121/125), Αντώνης Νικολαϊδης (118/125) και ο Χρίστος Κουρτέλλας (118/125). Η κυπριακή ομάδα θα διατηρήσει τον τίτλο της Παγκόσμιας Πρωταθλήτριας Κόσμου μέχρι το 2005, αφού το 2004 δεν θα διεξαχθούν Παγκόσμιοι Αγώνες Σκοποβολής, λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
    
    Η Εθνική Κύπρου βρισκόταν στην τέταρτη θέση στο σκητ μέχρι την προτελευταία πούλα με την Κίνα να προηγείται με 9 δίσκους, την ΗΠΑ να ακολουθεί με 6 δίσκους και την Ιταλία με 1 δίσκο.
    
    Στη συνέχεια η κυπριακή ομάδα πέτυχε 73 στους 75 δίσκους, ισοβαθμώντας, έτσι στην πρώτη θέση με την Κίνα και την Ιταλία αλλά έχοντας καλύτερο αποτέλεσμα στην τελευταία πούλα κατέκτησε την πρώτη θέση και το χρυσό μετάλλιο.
    
    Ο Κύπριος διεθνής Κυριάκος Χριστοφόρου πλησίασε στην κατάκτηση ακόμη ενός μεταλλίου για την Κύπρο, αφού ισοβάθμησε στη διαδικασία του τελικού του σκητ με τους σκοπευτές από την Κίνα και την ΗΠΑ.
    
    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα - Βαθμολογία
    ----------------------------------------------------
    Απόλλων και Ομόνοια παρέμειναν μόνες στην κορυφή του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α΄ Κατηγορίας, ύστερα από τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής.
    
    Στους χθεσινούς αγώνες η Ομόνοια νίκησε στο στάδιο ΓΣΠ την ΑΕΛ με 2 – 1, η Αθλητική Ενωση Πάφος επικράτησε της ΑΕΚ στο ουδέτερο Τσίρειο στάδιο με 3 – 2 και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου συνέτριψε στο Παραλίμνι τη Δόξα Κατωκοπιάς με 6 – 1.
    
    Στα παιχνίδια του Σαββάτου η Ανόρθωση εξήλθε ισόπαλη 1 – 1 με τον ΑΠΟΕΛ στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'', ο Απόλλων νίκησε στο Τσίρειο στάδιο τον Εθνικό Αχνας με 1 – 0, ο Διγενής Μόρφου ηττήθηκε στο Μακάρειο στάδιο με 4 – 1 από τον Ολυμπιακό και ο Ονήσιλος νίκησε στο δημοτικό στάδιο Παραλιμνίου την Αναγέννηση με 1 – 0.
    
    Βαθμολογία:
    -------
    
    Απόλλων        9
    Ομόνοια        9
    ΑΠΟΕΛ          7
    Ανόρθωση       7
    Παραλίμνι      6
    Ολυμπιακός     6
    Ονήσιλος       6
    ΑΕΚ            3
    ΑΕΛ            3
    Πάφος          3
    Δόξα           3
    Εθνικός Αχνας  0
    Διγενής        0
    

    [07] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    Συνολικά 13.066 Τ/Κ και Ε/Κ διακινήθηκαν από και προς τις κατεχόμενς περιοχές χθες Κυριακή.

    [08] (Κ) Υπουργός Αμυνας - ''Νικηφόρος 2003''

    Η προετοιμασία της Εθνικής Φρουράς για την άσκηση ''Νικηφόρος 2003'' συνεχίζεται κανονικά δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν ''αυτή τη στιγμή οποιεσδήποτε πολιτικές εξελίξεις'' σε σχέση με το Κυπριακό που ''να μας αναγκάζουν να αναβάλουμε την άσκηση''.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ανα Λιντ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε σήμερα το βιβλίο συλλυπητήριων που ανοίχθηκε στο σουηδικό προξενείο στη Λευκωσία για το θάνατο της Υπουργού Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ.

    ''Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια για τον τραγικό χαμό της Ανα Λιντ. Το όραμά της και οι αξίες της θα ζουν στις καρδιές και τις σκέψεις μας'', έγραψε στα αγγλικά ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [10] (Κ) Γιώργος Ιακώβου - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ανα Λιντ

    ''Αληθινή φίλη της Κύπρου, εξαίρετη Σουηδή και εξαίρετη Ευρωπαία'' χαρακτήρισε την εκλιπούσα Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Ανα Λιντ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, υπογράφοντας σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατό της το οποίο άνοιξε στο Προξενείο της Σουηδίας στην Κύπρο.

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Ντενκτάς - Οικόπεδα

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα προβεί σε παραστάσεις προς το ΓΓ των ΗΕ Κόφι Ανάν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας καταγγέλλοντας την ενέργεια του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να παραχωρεί ''τίτλους'' οικοπέδων, ε/κ ιδιοκτησίας σε έποικους για ψηφοθηρικούς σκοπούς.

    [12] (Κ) Δεύτερη άδεια κινητής τηλεφωνίας - Αιτήσεις

    Τρεις αιτήσεις υποβλήθηκαν για εξασφάλιση δεύτερης άδειας κινητής τηλεφωνίας. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων έληξε σήμερα στις 10.00 το πρωί, όπως καθορίστηκε στο σχετικό χρονοδιάγραμμα που ανακοινώθηκε πρόσφατα.

    Οι τρεις αιτήσεις προήλθαν από τους ακόλουθους οργανισμούς:

    (1) Cosmote Telecommunications (Cyprus) Ltd (2) Scancom (Cyprus) Ltd

    [13] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Ανα Λιντ

    Το συγκλονισμό του για το θάνατο της Σουηδής Υπουργού Εξωτερικών Ανα Λιντ την οποία χαρακτήρισε ''πραγματική φίλη του ελληνισμού'' εξέφρασε σήμερα ο Πρεσβευτής της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστος Παναγόπουλος.

    [14] (Κ) Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας - Κοινή Διακήρυξη

    Οι οργανώσεις νεολαίας που αποτελούν το Δικοινοτικό Φόρουμ Νεολαίας (ΔΦΝ) καλωσορίζουν τη θετική ατμόσφαιρα που προέκυψε μετά τη μερική άρση των περιορισμών στην ελεύθερη διακίνηση από και προς τα κατεχόμενα, αλλά ταυτοχρόνως τονίζουν ότι η απαράδεκτη η απαίτηση του κατοχικού καθεστώτος για επίδειξη διαβατηρίου, πρέπει να αρθεί.

    [15] (Κ) Πρεσβευτής Ελλάδας - Ντενκτάς - Κυπριακό

    [16] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 15/09/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7087            1,7189
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9251            1,9366
    Λίρα Αγγλίας                     1,1997            1,2068
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     226,0309        227,8391
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9014          2,9246
    Δολάριο Καναδά                     2,6312          2,6522
    Κορώνα Δανίας                     12,6758         12,7772
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1200         14,2329
    Κορώνα Σουηδίας                   15,5727         15,6972
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6578          2,6790
    

    [17] (Κ) Νέο Πρόγραμμα ΑΝΤ1 2003 - 2004

    Αρχές του επόμενου μήνα ξεκινά η νέα περίοδος 2003 2004 των τηλεοπτικών προγραμμάτων της τηλεόρασης του ΑΝΤ1.

    Η παρουσίαση των νέων προγραμμάτων του καναλιού έγινε σήμερα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο ''Hilton Park'' στη Λευκωσία, παρουσία δημοσιογράφων, διαφημιστών και μελών του προσωπικού του σταθμού.

    [18] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,12  (-0,71)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    712.989
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    419.632    349,74  (-0,67)
    FTSE Med 100 **                             5.526,05  (-1,01)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    216.834     99,81  (-1,27)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £     38.731     75,41  (-0,33)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        840     15,04  (-1,51)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £    161.814     57,37  ( 0,33)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      4.796     82,90  ( 1,61)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     17.898     20,51  (-0,53)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     19.950     75,80  (-0,49)
    Ετ. Πληροφορικής              £      5.269      3,35  (-1,18)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     39.308     13,16  (-1,42)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £          0     11,27  (-8,52)
    Ξενοδοχεία                    £     21.077     42,50  (-0,05)
    Αλλες Εταιρείες               £    100.226     81,71  (-0,11)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [19] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα πτώση

    Πτωτικά κινήθηκε και σήμερα η χρηματιστηριακή αγορά, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου και κυρίως από τα Δικαιώματα Αγοράς Μετοχών της τράπεζας, τα οποία κατέγραψαν εντυπωσιακές ζημιές σε ποσοστό 27,78%. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,71%, κλείνοντας στις 87,12 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 712 χιλιάδες λίρες με τους τίτλους της Τράπεζας να συγκεντρώνουν πέρα του 1/3 του ημερήσιου τζίρου.

    [20] (Κ) Κοινοτικά προγράμμα - Κύπρος

    Ξεκινούν αύριο στην Κύπρο διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου για την έγκριση των προγραμμάτων, που θα χρηματοδοτηθούν από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Κοινότητας στη διάρκεια της τριετίας 2004-2006.

    [21] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Εθνική Ομάδα Σκοποβολής - Συγχαρητήρια

    [22] (Κ) Κυπριακή Δημοκρατία - Ισραήλ - Αραφάτ

    Η κυβέρνηση της Κύπρου κάλεσε το Ισραήλ να ανακαλέσει την απόφασή του για εκδίωξη του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αραφάτ και έκανε έκκληση στα δύο μέρη για επιστροφή το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επαναβεβαίωση της δέσμευσής τους για εφαρμογή του Οδικού Χάρτη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χαιρετίζει τη δήλωση της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ της 12ης Σεπτεμβρίου αναφορικά με την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ για εκδίωξη του Γιάσερ Αραφάτ από τα παλαιστινιακά εδάφη.

    [23] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Αφιξη

    [24] (Κ) Ελληνας ΥΠΕΞ - Ουάσινγκτον - Επαφές

    [25] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αθήνα - Αναχώρηση - Δηλώσεις (2)

    Οι διακηρύξεις του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς αναφορικά με το θέμα της κλειστής περιοχής Αμμοχώστου, δεν πείθουν κανένα, λαμβάνοντας υπόψη ότι γίνονται σε «προεκλογική» περίοδο, όσον αφορά τις κατεχόμενες περιοχές, δήλωσε σήμερα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι θα είναι ευπρόσδεκτη μια κίνηση από πλευράς του κ. Ντενκτάς για να βοηθήσει, ως έχει υποχρέωση, πείθοντας την Τουρκία να απελευθερώσει την πόλη της Αμμοχώστου για τους νόμιμους κατοίκους της.

    Κληθείς κατά την αναχώρησή του για την Αθήνα να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν την ε/κ πλευρά να επιχειρεί στην συνάντηση στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό να αξιολογήσει τις αλλαγές που επιδιώκει στο σχέδιο Ανάν, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως «η αξιολόγηση και η ιεράρχηση είναι μια συνεχής προσπάθεια η οποία άρχισε εδώ και πέντε μήνες και συνεχίζεται».

    Πρόσθεσε ότι «είναι γενικότερα παραδεκτό ότι το σχέδιο χρειάζεται αλλαγές για να γίνει πιο λειτουργικό και πιο βιώσιμο», ενώ εξέφρασε την άποψη πως «αυτή η θέση η δική μας έχει κερδίσει ευρύτερη υποστήριξη».

    [26] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιράν - Κυπριακό

    Το κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ιράν καθώς και οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις ήταν στο επίκεντρο συζήτησης του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια και του Προέδρου του Ιρανικού Κοινοβουλίου Mehdi Karroubi.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Βουλής, ο οποίος συνοδεύεται από τους βουλευτές Αντρο Κυπριανού, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, Ανδρέα Αγγελίδη και Γιώργο Βαρνάβα προσκάλεσε τον κ. Kourroubi να επισκεφθεί την Κύπρο, επικεφαλής ιρανικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 15 September 2003 - 17:49:22 UTC