Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 2η αγωνιστική
  • [03] (Κ) Τσιζόφ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ
  • [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Υπουργός Εθνικής Αμυνας - ''Νικηφόρος''
  • [08] (Κ) Τσιζόφ - Κύπρος - Αφιξη

  • [01] (Κ) Παπανδρέου - Κυπριακό

    Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανοίγει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 2η αγωνιστική

    Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα η 2η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας με τους αγώνες Εθνικού Αχνας Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ Αθλητικής Ενωσης ''Πάφος'' και Δόξας Διγενή.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 7.30μμ.

    [03] (Κ) Τσιζόφ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Φθάνει σήμερα το μεσημέρι στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο για θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας.

    Ο κ. Τσιζόφ θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Τρίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/ΜΚ)

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Επιστροφή Αμμοχώστου -------------------------------------------- Η κυβέρνηση έγινε ''από δικές της πηγές'' αποδέκτης σεναρίου παράδοσης της Αμμοχώστου από την Τουρκία στις 14 Αυγούστου, και ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή την εξέλιξη δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, τονίζοντας ότι οι Αμμοχωστιανοί τοποθετήθηκαν και τοποθετούνται ξεκάθαρα υπέρ των κρατικών σχεδιασμών στο θέμα της επιστροφής της κατεχόμενης πόλης.

    Απαντώντας σε ερώτηση με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο που κάνουν λόγο για σχεδιασμούς για ''τουρκικό άνοιγμα'' της Αμμοχώστου, ο κ. Καζαμίας διαβεβαίωσε ότι ''σε καμιά απολύτως περίπτωση εάν συνέβαινε οτιδήποτε στις 14 Αυγούστου δεν θα ήμασταν απροετοίμαστοι όχι μόνο εμείς αλλά και άλλοι, οι οποίοι έχουν ευθύνη για την Αμμόχωστο όπως είναι το Δημοτικό της Συμβούλιο''.

    Υπογράμμισε ότι ''το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου με ξεκάθαρες τοποθετήσεις, δεν είχε καμιά αναστολή στις προσεγγίσεις του'', γεγονός το οποίο τον χαροποιεί ως Αμμοχωστιανό και ως τέως δήμαρχο, πρόσθεσε.

    Τόνισε ότι μπορεί να ισχυριστεί εκ μέρους όλων των Αμμοχωστιανών ότι ''δεν πρόκειται να πέσουν σε καμιά παγίδα του κ. Ντενκτάς σε αυτές τις πονηρές αναζητήσεις του''.

    ''Οι Αμμοχωστιανοί'', συνέχισε, ''είναι ομόθυμα συσπειρωμένοι γύρω και πίσω από τους κρατικούς σχεδιασμούς και δεν πρόκειται να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση, η οποία θα δυσκολέψει το κράτος μας''.

    Παπανδρέου - Κυπριακό --------------------- Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ ανοίγει την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Ελληνας ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου.

    Ανέφερε παράλληλα πως χρειάζονται ωστόσο συστηματικές προσπάθειες και στενή συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας, σημειώνοντας την επικείμενη επίσκεψή του στην Κύπρο.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Φορέας για ανοικοδόμηση των κατεχομένων --------------------------------------------------------------- Στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για σύσταση φορέα που θα ασχοληθεί με την ανοικοδόμηση των κατεχομένων σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, αναφέρθηκε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας, σημειώνοντας πως αυτή δίνει το πολιτικό μήνυμα ότι η Κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να συμβάλει θετικά στην αναζήτηση με γρήγορους ρυθμούς μιας μόνιμης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Καζαμίας ξεκαθάρισε ότι ''η κυβέρνηση θέλει να είναι όσο το δυνατό πιο προετοιμασμένη, να εξαντλήσει όλες τις ασκήσεις επί χάρτου'' και, όπως είπε, όταν επιτευχθεί η λύση ''εκεί και όπου χρειαστεί συμπληρωματική εργασία θα γίνει''.

    Όπως ανέφερε οι σχεδιασμοί ανοικοδόμησης θα αρχίσουν για τις περιοχές που επιστρέφονται υπό ε/κ διοίκηση με βάση το σχέδιο Ανάν.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''από τη στιγμή που το σχέδιο Ανάν στην πολιτική του πτυχή γίνεται αποδεκτό ως βάση για διαπραγμάτευση, δεν βλέπω το λόγο γιατί να μην γίνει αποδεκτό και το θέμα που αφορά το εδαφικό''.

    ''Είναι γνωστό ότι και για τη συγκεκριμένη πτυχή, ότι στη βάση ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, η ε/κ πλευρά έχει κάνει τις προτάσεις της'', είπε.

    Ταυτόχρονα ο Υπουργός Συγκοινωνιών πρόσθεσε ότι ''η έγνοια μας δεν περιορίζεται στις περιοχές για τις οποίες αναμένεται ότι θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση, αλλά εκτείνεται σε όλη την επικράτεια και όλο το γεωγραφικό χώρο της Κύπρου'' και διευκρίνισε ότι ''αυτό θα αποτελέσει ένα ξεχωριστό στάδιο που θα ακολουθήσει''.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών τόνισε την ανάγκη ευελιξίας του φορέα που θα ιδρυθεί και την υψίστη σημασία εμπλοκής των κοινωνικών συνόλων ''για να γίνονται κατανοητές οι αποφάσεις και να μη δημιουργείται αντιπαράθεση''.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι η δομή του φορέα θα αποφασιστεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μετά από ολοκληρωμένη πρόταση που θα υποβάλει η αρμόδια διυπουργική επιτροπή εντός τριών μηνών.

    Η διυπουργική επιτροπή θα ετοιμάσει την πρόταση της είπε ο κ. Καζαμίας, σε συνεργασία με τις δημοτικές και κοινοτικές αρχές, ημικρατικούς οργανισμούς, διάφορα κοινωνικά σύνολα όπως συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ΚΕΒΕ, ενώ θα βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με το ΕΤΕΚ.

    Όπως ανέφερε ο κ. Καζαμίας, ο φορέας χρειάζεται μια ικανή ομάδα υποστήριξης με καλή γνώση των κυβερνητικών διαδικασιών και ικανότητα πρόσβασης στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα και υπηρεσίες.

    Επίσης θα δημιουργηθεί συμβουλευτικό Σώμα το οποίο θα αποτελείται από τους βασικούς εμπλεκόμενους φορείς στο θέμα της επιστροφής, ενώ προτείνεται και η σύσταση ομάδας συντονισμού των έργων υποδομής.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι η διυπουργική επιτροπή μέσα στις προτάσεις που θα ετοιμάσει για να καταθέσει στο Υπουργικό Συμβούλιο θα περιλαμβάνει και την οικονομική πτυχή της σύστασης του φορέα.

    Αβέρωφ Νεοφύτου - Ανοικοδόμηση κατεχομένων ------------------------------------------ Ο ΔΗΣΥ επικροτεί την ενέργεια της κυβέρνησης να μελετά την ανοικοδόμηση των κατεχομένων στην περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο δίνουμε πολιτικό μήνυμα ότι ενδιαφερόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου ερωτηθείς χθες δήλωσε ότι η ενέργεια αυτή αποτελεί ''πολιτικό μήνυμα πως εμείς σαν κυπριακή πλευρά ενδιαφερόμαστε για τη λύση του Κυπριακού'', σημειώνοντας πως πρέπει ''να επαναλαμβάνουμε με κάθε ευκαιρία ότι το σχέδιο Ανάν είναι η βάση για διαπραγμάτευση διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος''.

    ''Το να προγραμματίζει η κυβέρνηση για την ανοικοδόμηση των υπό κατοχή σήμερα χωριών και πόλεων είναι μια σωστή ενέργεια και ένας σωστός προγραμματισμός και επικροτούμε αυτές τις ενέργειες που σκοπό έχουν η πολιτεία να είναι προετοιμασμένη σε περίπτωση λύσης να προχωρήσει'', ανέφερε ο κ. Νεοφύτου.

    Ρώσος ΥΦΕΞ - Κύπρος ------------------- Φθάνει σήμερα το μεσημέρι στην Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ο οποίος θα συναντηθεί το απόγευμα με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Αύριο θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, ενώ θα έχει συνομιλίες με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτο Ζακχαίο για θέματα που αφορούν στις διμερείς σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας.

    Ο κ. Τσιζόφ θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Τρίτη.

    Αβέρωφ Νεοφύτου - Κυπριακή οικονομία - Κυβέρνηση ----------------------------------------------- Με Πρόεδρο τον Γλαύκο Κληρίδη, με τη συνεργασία όλων και με μια δυνατή οικονομία η μικρή Κύπρος κατόρθωσε με πολλά πολιτικά προβλήματα να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή της πορεία δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Αβέρωφ Νεοφύτου απαντώντας σε όσους, όπως είπε, ''ασχολούνται μόνο με το χθες''.

    Ο κ. Νεοφύτου ανέφερε ότι η προχθεσινή του παρέμβαση για τα θέματα της οικονομίας έγινε ''σε μια προσπάθεια να υποδείξουμε ότι ο τρόπος οικονομικής σκέψης και οικονομικού προσανατολισμού που έχουν (οι κυβερνώντες) δεν θα λύσει τα προβλήματα της οικονομίας αλλά ενδεχομένως να τα διογκώσει''.

    Τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου ''έσπευσαν χθες (προχθές) να δώσουν άμεσα απαντήσεις για να επιβεβαιώσουν αυτά που εμείς πριν από λίγες ώρες είχαμε επισημάνει, ότι δηλαδή είναι μια κυβέρνηση χωρίς όραμα για την οικονομία, εγκλωβισμένη σε δογματισμούς του χθες και αποκλείοντας σύγχρονες μεθόδους''.

    ''Αρνούνται τη λογική του μικρότερου κράτους και των μετοχοποιήσεων και προτιμούν να βάζουν το χέρι στην τσέπη του Κύπριου πολίτη και της κυπριακής επιχείρησης'', είπε ο κ. Νεοφύτου, σημειώνοντας ότι ο ΔΗΣΥ προτείνει όπως ''τα έργα ανάπτυξης γίνονται με τη σύγχρονη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης και του στρατηγικού επενδυτή''.

    Ο κ. Νεοφύτου αναφέρθηκε σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών για επιβολή πιο αποτελεσματικής είσπραξης των τελών και είπε ότι ''όπως και αν ονομάσουν'' μια πιθανή αύξηση της φορολογίας ''στο τέλος της ημέρας ο Κύπριος πολίτης θα έχει μια επιπρόσθετη οικονομική επιβάρυνση και αυτό θα είναι το αποτέλεσμα''.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το ρόλο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, το οποίο διορίστηκε από την κυβέρνηση για να παρέχει συμβουλές στο κράτος για οικονομικά θέματα, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι ''στην αντίληψη του πολίτη είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί που τους διόρισαν είναι αυτοί που τους παραγνώρισαν''.

    Πρόσθεσε ωστόσο ότι ο ΔΗΣΥ θεώρησε ''ως μια προοδευτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης το να προχωρήσει στη σύσταση του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων''.

    Υπουργός Οικονομικών - Αντιπολίτευση - Οικονομία ------------------------------------------------ Ο Υπουργός Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού υπογράμμισε χθες πως το θέμα της οικονομίας είναι ιδιαίτερα σοβαρό και πως δεν πρόκειται να δεχθεί συνέχιση της συζήτησης του θέματος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με δηλώσεις και αντιδηλώσεις μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

    ''Θα ήταν ορθότερο να περιμένει ο ΔΗΣΥ την ενημέρωση που θα γίνει στην ηγεσία του Συναγερμού από το Υπουργείο Οικονομικών, από τον Υπουργό Οικονομικών, προτού αποφασίσει να ασκήσει οποιαδήποτε κριτική'', είπε ο κ. Κυπριανού, αντιδρώντας στις χθεσινές δηλώσεις επί του θέματος, στις οποίες προέβη ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε πως παρόλο που η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία στη Βουλή, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η συναίνεση όλων των πλευρών στα θέματα της οικονομίας.

    ''Εχουμε κάθε πρόθεση να λάβουμε σοβαρά υπόψη τις εισηγήσεις της αντιπολίτευσης. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται μέσα από ένα εποικοδομητικό διάλογο και όχι με αφορισμούς'', κατέληξε.

    Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - 2η αγωνιστική ---------------------------------------- Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα η 2η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας με τους αγώνες Εθνικού Αχνας Ανόρθωσης, ΑΠΟΕΛ Αθλητικής Ενωσης ''Πάφος'' και Δόξας Διγενή.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 7.30μμ.

    [05] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η επιβεβαίωση από την κυβέρνηση των πληροφοριών πως η Τουρκία σκόπευε να παραδώσει την κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου στο κατοχικό καθεστώς, οι δηλώσεις του αρχηγού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι θα είναι δύσκολη η συνεργασία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, η περιοδεία σε σημαντικές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που θα πραγματοποιήσει ο ειδικός συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, η κρίση που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της εκπαίδευσης και οι ευθύνες που καταλογίζει το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας για την υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου από τον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Λάρνακας είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Δύσκολα θα συνεργαστούμε με τον Τάσσο'', γράφει ότι ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα πως "θα είναι δύσκολο να συνεργαστούμε τον κ. Παπαδόπουλο", και σημείωσε πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει πει πως αποδεχόμενοι το σχέδιο Ανάν σημαίνει και αποδοχή των τετελεσμένων. Αλλού γράφει ότι ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου προειδοποίησε χθες ότι ''αν η κυβέρνηση εξακολουθήσει να εγκρίνει άδειες για τηλεοπτικούς σταθμούς, τα ΜΜΕ θα καταρρεύσουν ενώ σε μερικά χρόνια θα δούμε και ξένα συμφέροντα ή κάποιες δυνάμεις με σκιές να βάζουν χέρι στα ΜΜΕ, με απρόβλεπτες συνέπειες στην πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου''.

    "Η Μάχη'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Κύπριες πουλούν σεξ στην Αθήνα'' γράφει ότι ερωτικές περιπέτειες προφανώς με το αζημίωτο αναζητούν Κύπριες στην ανωνυμία που προσφέρει η Αθήνα και μια ματιά στις ροζ αγγελίες που φιλοξενούν στις σελίδες τους αθηναϊκές εφημερίδες είναι αρκετή για να επισημανθούν τέτοιες περιπτώσεις. Αλλού γράφει ότι κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού επικρατεί στα μέλη της ηγεσίας του ΚΣ ΕΔΕΚ από τα συνεχή αρνητικά μηνύματα που λαμβάνει από οπαδούς και ψηφοφόρους του κόμματος. Η βάση του κόμματος, αναφέρει η εφημερίδα, δεν φαίνεται να έχει συμφιλιωθεί με την ιδέα της συνεργασίας με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΚΟ, και της συμμετοχής του ΚΣ ΕΔΕΚ στην κυβέρνηση Παπαδόπουλου.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Τρεις κόκκινες από τις Βρυξέλλες'' γράφει ότι με κυρώσεις απειλείται η Κύπρος από την ΕΕ σε περίπτωση που δεν προχωρήσει ταχέως σε εναρμόνιση με κρίσιμα κεφάλαια του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Οπως προκύπτει από το τελικό προσχέδιο της Εκθεσης της Κομισιόν η Κύπρος παίρνει κόκκινη κάρτα σε τρεις τομείς: της ναυτιλιακής ασφάλειας, του ασύλου και των τηλεπικοινωνιών, ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν κατά την επίσκεψη του Συντονιστή Εναρμόνισης Τάκη Χατζηδημητρίου στις Βρυξέλλες εντός των προσεχών ημερών. Αλλού γράφει ότι η επίσκεψη στην Κύπρο του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου γίνεται για λόγους καλύτερου συντονισμού ενόψει της συνάντησης της Αθήνας αλλά και λόγω του ότι αυτός λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν θα βρίσκεται στην Ελλάδα αυτή την περίοδο.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Το Βαρώσι στην 'κάλπη' '' γράφει ότι μέσα στους επόμενους δυο με τρεις μήνες ''θα κλείσει το θέμα της Αμμοχώστου''. Οπως δήλωσε ο λεγόμενος ''αντιπρόεδρος'' του ψευδοκράτους Σερντάρ Ντενκτάς ''η υπόθεση της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου έπρεπε να είχε τελειώσει αν ήταν δυνατό και χθες". Πρόσθεσε ότι "πρέπει να ενεργήσουμε γρήγορα εντός των επόμενων δυο με τριών μηνών, για να προλάβουμε την επόμενη τουριστική περίοδο". Αλλού γράφει ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε τη διακοπή του διαλόγου και γενικότερα τη συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, την αποχή εκπαιδευτικών από προγραμματισμένα σεμινάρια και την ενημέρωση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής και των ηγεσιών των κομμάτων, αναφορικά με την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για ανάθεση της διδασκαλίας του μαθήματος Τεχνικού Σχεδίου και Γραφικών Τεχνών από εκπαιδευτικούς της Τεχνικής.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Κινητοποιούνται οι Αμερικανοί'' γράφει ότι ο Αμερικανός Συντονιστής στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Γουέστον αρχίζει αυτή την εβδομάδα μεγάλη περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, σε μια προσπάθεια διατήρησης της κινητικότητας στο Κυπριακό. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα αποκαλύπτει ότι θα ταξιδέψει από αύριο στην Ευρώπη και συγκεκριμένα σε πέντε σημαντικές πρωτεύουσες, το Λονδίνο, τις Βρυξέλλες, το Παρίσι το Βερολίνο και τη Ρώμη. Αλλού γράφει ότι ευθύνες σε τρία από τα εφτά μέλη του αστυνομικού σώματος καταλογίζει το πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας που διεξήγαγε ο Βοηθός Αρχηγός Διοίκησης της Αστυνομίας Γιώργος Παναγιώτου σχετικά με την κλοπή αυτοκινήτου - τεκμηρίου το οποίο βρισκόταν υπό φύλαξη στον κεντρικό αστυνομικό σταθμό Λάρνακας.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ανοικοδόμηση πριν τη λύση'' γράφει ότι "δεδομένη είναι η βούληση και ετοιμότητα της κυβέρνησης για διάλογο με στόχο την επίλυση του Κυπριακού και αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα". Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Κίκης Καζαμίας παρουσιάζοντας χθες την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση φορέα που θα ασχολείται με θέματα που θα προκύψουν από την επιστροφή προσφύγων σε κατεχόμενες περιοχές σε συνθήκες ενδεχόμενης λύσης του Κυπριακού είπε πως ο σχεδιασμός θα πρέπει να είναι βασικά επιτελικός. Αλλού γράφει ότι με απώτερο στόχο την παροχή βοήθειας προς όλα τα παιδιά και εφήβους τα οποία αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα, οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας προχώρησαν στη σύσταση διακλαδικής επιτροπής με επιστημονικά εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο από τις 8 Σεπτεμβρίου, θα προσφέρει πολλαπλές υπηρεσίες καθημερινά στο παλαιό νοσοκομείο Λεμεσού.

    [06] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ-Τ/Κ

    [07] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Υπουργός Εθνικής Αμυνας - ''Νικηφόρος''

    Η στρατιωτική άσκηση ''Νικηφόρος'' θα διεξαχθεί ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, τονίζοντας παράλληλα πως οι ετοιμασίες για την άσκηση συνεχίζονται.

    [08] (Κ) Τσιζόφ - Κύπρος - Αφιξη


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 31 August 2003 - 17:49:10 UTC