Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Απόδημοι Κύπριοι - 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο - Εναρξη
  • [02] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ και Τ/Κ
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Κύπριοι αθλητές
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόσφυγες - Περιουσίες
  • [08] (Κ) 13ο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Εναρξη - Χαιρετισμοί
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Επαναπατρισμός έργου τέχνης
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - 13ο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων
  • [13] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Χαιρετισμοί κυπριακών κομμάτων
  • [14] (Κ) ΥΠΕΣ - ΥΦΕΞ Ελλάδας
  • [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο άλμα Γενικού Δείκτη και όγκου συναλλαγών
  • [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Ενημέρωση αποδήμων - Κυπριακό - ΕΕ
  • [17] (Κ) ΑΗΚ - Αδεια Λειτουργίας Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου
  • [18] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΦΕΞ Ελλάδος
  • [20] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Απολογισμοί

  • [01] (Κ) Απόδημοι Κύπριοι - 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο - Εναρξη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα κηρύξει σήμερα το πρωί, με ομιλία του στο ξενοδοχείο ''Χίλτον Παρκ'' της Λευκωσίας, την έναρξη των εργασιών του 13 Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ενώ το βράδυ το προεδρικό ζεύγος Τάσσου και Φωτεινής Παπαδοπούλου θα παραθέσει δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

    [02] (Κ) Διακίνηση - Ε/Κ και Τ/Κ

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι αναμενόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό, το Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων που ξεκινά σήμερα στη Λευκωσία, η στάση της πολιτικής ηγεσίας σε ό,τι αφορά τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα και το δημοσιονομικό έλλειμμα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Σημαντικές κινήσεις για Κυπριακό'' γράφει πως σειρά σημαντικών κινήσεων αναμένονται στο Κυπριακό μέσα στο προσεχές τετράμηνο, οι οποίες θα έχουν σε μεγάλο βαθμό το επίκεντρό τους στην τουρκική πλευρά, με την Αγκυρα να παρουσιάζεται αποφασισμένη να διατηρήσει τον πρώτο λόγο στις ενέργειες αυτές. Αλλού γράφει πως αρχίζει σήμερα στη Λευκωσία το 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων. Την έναρξη των εργασιών θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    ''Το Θάρρος'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Νέοι πονοκέφαλοι για την κυβέρνηση'' πως νέους πονοκεφάλους προκαλεί στην κυβέρνηση η επιστολή ομάδας προσφύγων προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο που ζητούν να παγώσουν τα δάνεια που έλαβαν από το Φορέα Ισης Κατανομής Βαρών. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών έρχεται να συμβουλεύσει την κυβέρνηση πώς θα αποναρκοθετήσει τις περιοχές πλησίον και εντός της νεκρής ζώνης.

    Ο ''Πολίτης'' με κύριο τίτλο ''Αρον άρον διορισμοί'' γράφει πως μέσα σε δυο μέρες οι λειτουργοί του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών θα πρέπει να αποφασίσουν εάν επιθυμούν να μετατεθούν στις πρεσβείες της Κύπρου στο εξωτερικό. Αν δεν το πράξουν, θα το κάνει η διεύθυνση του ΓΤΠ, η οποία με εγκύκλιό της ημερομηνίας 22 Αυγούστου ζητεί όπως γίνουν γραπτές αιτήσεις μέχρι τις 26 Αυγούστου. Αλλού γράφει πως προβληματισμός άρχισε να υπάρχει μέσα στην πολιτική ηγεσία σχετικά με το ενδεχόμενο σημαντικών εξελίξεων στο Κυπριακό εάν στα κατεχόμενα κερδίσει τις ''εκλογές'' η ''αντιπολίτευση''.

    ''Η Σημερινή'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Μαύρο χρήματα στα καζίνο'' πως σε άνδρο παρανομίας, πορνείας, ναρκωτικών και ξεπλύματος βρόμικου χρήματος έχουν μετατραπεί τα κατεχόμενα. Η τουρκική μαφία έχει μετακομίσει στα 18 καζίνα, τα οποία λειτουργούν σήμερα στο ψευδοκράτος. Αλλού γράφει πως πρόσφυγας, που ισχυρίζεται ότι ενεργεί εκ μέρους άλλων 200 ατόμων, απειλεί την κυβέρνηση ότι αν δεν παγοποιήσει τα δάνεια του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, τότε θα προσφύγουν στον Ντενκτάς για ''αποζημιώσεις''.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Γνωματεύσεις για 'εμπάργκο' '' αναφέρει πως η Αγκυρα έχει παραδώσει το κείμενο της συμφωνίας ''τελωνειακής ένωσης'' Τουρκίας - ψευδοκράτους σε ξένους διεθνολόγους και πανεπιστημιακούς για να στηρίξουν με επιχειρήματα έναντι της ΕΕ την ενέργειά τους αυτή. Αλλού γράφει πως εκτός των επιθυμητών ορίων διαμορφώνεται το δημοσιονομικό έλλειμμα με βάση τον προκαταρκτικό κρατικό προϋπολογισμό για το 2004, παρά τις σοβαρές και επίμονες προσπάθειες που κατέβαλε το Υπουργείο Οικονομικών για περιορισμό των δημόσιων δαπανών.

    [04] (Κ) Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Κύπριοι αθλητές

    Μετά την αποτυχία της Ανδρούλα Σιάλου στα 400 μέτρα μετ' εμποδίων, η οποία για ένα μόλις εκατοστό του δευτερολέπτου δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά του αγωνίσματος κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, που διεξάγεται από προχθές στο Παρίσι, απέτυχε χθες το απόγευμα και ο Πρόδρομος Κατσαντώνης να περάσει στα ημιτελικά του δρόμου των 100 μέτρων και αποκλείστηκε.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Απόδημοι Κύπριοι - 13ο Παγκόσμιο Συνέδριο - Εναρξη -------------------------------------------------------- Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα κηρύξει σήμερα το πρωί, με ομιλία του στο ξενοδοχείο ''Χίλτον Παρκ'' της Λευκωσίας, την έναρξη των εργασιών του 13 Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ενώ το βράδυ το προεδρικό ζεύγος Τάσσου και Φωτεινής Παπαδοπούλου θα παραθέσει δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Στο συνέδριο συμμετέχουν 180 περίπου εκπρόσωποι αποδήμων από τις ομογενειακές οργανώσεις Κυπρίων σε όλο τον κόσμο και η έναρξή του θα γίνει με την παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου, της κυβέρνησης, της Βουλής και των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας, καθώς και κοινοβουλευτικών εκπροσώπων της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

    Το συνέδριο οργανώνεται από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) με υποστήριξη της Διεύθυνσης Αποδήμων του Υπουργείου Εξωτερικών. Την Τετάρτη και Πέμπτη θα συνεδριάσει η Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ).

    Οι εργασίες του Συνεδρίου θα κλείσουν με την έγκριση ψηφισμάτων το βράδυ της Πέμπτης 28 Αυγούστου, ενώ την επομένη, στις 10:00 το πρωί, θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

    Θέματα του Συνεδρίου θα είναι η παροικιακή Παιδεία, τα πολιτιστικά και η διατήρηση της ταυτότητας των αποδήμων, η επικοινωνία με τις παροικίες, η λειτουργία της ΠΟΜΑΚ, οι διεθνείς σχέσεις, η συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις και θέματα σχέσεων των αποδήμων και παλιννοστούντων με τις κρατικές υπηρεσίες.

    Στο Συνέδριο της ΠΣΕΚΑ θα συζητηθούν οι στόχοι και το σχέδιο δράσης για τη νέα περίοδο, η αξιοποίηση των φίλων της Κύπρου στις διάφορες ηπείρους, ο συντονισμός των προσπαθειών ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ και ΣΑΕ, οι επαφές και η συνεργασία με τουρκοκυπριακές οργανώσεις και η κατάσταση στην Κύπρο μετά την υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης.

    Ανδρούλα Βασιλείου - ΕΕ - Ιση μεταχείριση των φύλων ------------------------------------------------------ Το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών έχει προχωρήσει στη σύσταση σκιώδους οδηγίας για την κατάργηση των κοινωνικών και οικονομικών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών ώστε να ενισχυθεί η Ελληνίδα Επίτροπος για την Απασχόληση και τις Κοινωνικές Υποθέσεις Αννα Διαμαντοπούλου στην προσπάθεια που καταβάλλει για έκδοση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδηγίας για ίση μεταχείριση των δύο φύλων.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η βουλευτής των ΕΔΗ και συνδεδεμένο μέλος του Ευρωπαϊκού Λόμπι Γυναικών Ανδρούλα Βασιλείου το Λόμπι ενημερώνει τις γυναικείες οργανώσεις για την κινητοποίηση και τη σκιώδη οδηγία και καλεί όλες τις οργανώσεις να την υποστηρίξουν.

    Η κ. Βασιλείου ήταν επιφυλακτική ως προς την έκβαση της προσπάθειας της Επιτρόπου και εξέφρασε λύπη επειδή καμία ε/κ γυναικεία οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να καταστεί συνδεδεμένο μέλος με το Ευρωπαϊκό Λόμπι Γυναικών σε αντίθεση με τ/κ γυναικείες οργανώσεις που είναι συνδεδεμένα μέλη.

    Οπως ανέφερε η βουλευτής των ΕΔΗ, η Ελληνίδα Επίτροπος θα καταβάλει προσπάθεια για κατάργηση των διακρίσεων με βάση το φύλο στα αγαθά και τις υπηρεσίες, στη φορολογία, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τη διαφήμιση και στην εκπαίδευση.

    Διακίνηση - Ε/Κ και Τ/Κ -------------------------- Μέχρι τα μεσάνυχτα χθες 7.715 Ε/Κ πέρασαν στα κατεχόμενα και 5.188 Τ/Κ στις ελεύθερες περιοχές.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση σε 21 πρόσωπα από τα κατεχόμενα δεν επετράπη η είσοδος στις ελεύθερες περιοχές, αφού δεν προσκόμισαν οποιαδήποτε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι αυτοί είναι κυπριακής καταγωγής.

    Ποδόσφαιρο - Αποτελέσματα - Βαθμολογία ------------------------------------------ Με τρία τέρματα που επέτυχε ο Γεωργιανός ποδοσφαιριστής Γκόριντζε, ο Ονήσιλος Σωτήρας νίκησε χθες βράδυ στο γήπεδο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' τη Δόξα Κατωκοπιάς με 3 - 2, πανηγυρίζοντας έτσι την πρώτη της νίκη στην έναρξη του ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος Α΄ κατηγορίας ανδρών.

    Στο άλλο παιχνίδι που διεξήχθη χθες βράδυ στο ''Μακάρειο'' Λευκωσίας και με το οποίο ολοκληρώθηκε η πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος, η ΑΕΛ νίκησε το γηπεδούχο Διγενή Μόρφου με 3 - 1.

    Στους προχθεσινούς αγώνες η Ομόνοια είχε κερδίσει στο ΓΣΠ την Αθλητική Ενωση Πάφος με 3-1 ενώ με το ίδιο αποτέλεσμα ο ΑΠΟΕΛ κέρδισε στο ΓΣΖ τον Εθνικό Αχνας.

    Η Ανόρθωση κέρδισε με 1-0 στο ουδέτερο ''Μακάρειο'' την Αναγέννηση Δερύνειας και ο Απόλλωνας, στο ''Τσίρειο'' Λεμεσού τον Ολυμπιακό με 4-1.

    Με νίκη ξεκίνησε το πρωτάθλημα και η ΑΕΚ, η οποία κατέβαλε με 3-1 στο Παραλίμνι την τοπική Ενωση.

    Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Κύπριοι αθλητές ------------------------------------------------ Μετά την αποτυχία της Ανδρούλα Σιάλου στα 400 μέτρα μετ' εμποδίων, η οποία για ένα μόλις εκατοστό του δευτερολέπτου δεν κατάφερε να προκριθεί στα ημιτελικά του αγωνίσματος κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, που διεξάγεται από προχθές στο Παρίσι, απέτυχε χθες το απόγευμα και ο Πρόδρομος Κατσαντώνης να περάσει στα ημιτελικά του δρόμου των 100 μέτρων και αποκλείστηκε.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Στίβου του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού Αντώνης Γιωργαλλίδης, ο Κατσαντώνης, αγωνιζόμενος στην 7η σειρά των προκριματικών, τερμάτισε τέταρτος με χρόνο 10,46 δευτερόλεπτα, χρόνος που είναι μικρότερος κατά 27 εκατοστά του δευτερολέπτου από την εφετινή ατομική του επίδοση των 10,19 δευτερολέπτων. (ΚΥΠΕ/ΔΝ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Την ελπίδα οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της τ/κ κοινότητας να βοηθήσει την Τουρκία να ακολουθήσει άλλη πολιτική από αυτή που ακολουθεί μέχρι σήμερα, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''πάντοτε συνομιλητής μας ουσιαστικά είναι η Αγκυρα''.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόσφυγες - Περιουσίες

    [08] (Κ) 13ο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Εναρξη - Χαιρετισμοί

    Τη διαβεβαίωση πως οι απόδημοι Κύπριοι θα συνεχίσουν με πιο συντονισμένες προσπάθειες μαζί με την κυβέρνηση της Κύπρου τον κοινό αγώνα για το εθνικό θέμα της νήσου, εξέφρασαν όσοι απηύθυναν σήμερα χαιρετισμό κατά την έναρξη του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία με τη συμμετοχή της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) και της Νεολαίας της, της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) καθώς και του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).

    Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ παρόντες ήταν μεταξύ άλλων μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κυπριακών κομμάτων, ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος εκ μέρους της Εκκλησίας της Κύπρου, καθώς και ηγετικά στελέχη της κυπριακής και ελλαδικής ομογένειας.

    Απευθύνοντας χαιρετισμό στο συνέδριο ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ανακοίνωσε πως στα πλαίσια της πολιτικής της κυβέρνησης Παπαδόπουλου για καλύτερη συνεργασία της κυπριακής πολιτείας με τους απόδημους, θα αναβαθμιστεί και θα στελεχωθεί η υπηρεσία αποδήμων και θα θεσμοθετηθεί ο διάλογος με φορείς των αποδήμων μέσω ενός συμβουλευτικού σώματος σε μια προσπάθεια επίλυσης όσο το δυνατό περισσότερων προβλημάτων που απασχολούν τις παροικίες.

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/8/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7053            1,7155
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8608            1,8719
    Λίρα Αγγλίας                     1,1798            1,1868
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     218,2947        220,0410
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8492          2,8719
    Δολάριο Καναδά                     2,6060          2,6268
    Κορώνα Δανίας                     12,6658         12,7671
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1506         14,2638
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7613         15,8873
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6258          2,6468
    

    [10] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Επαναπατρισμός έργου τέχνης

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            94,30  ( 2,78)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  2.267.862
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £  1.336.906    393,06  ( 4,02)
    FTSE Med 100 **                             5.969,70  ( 1,05)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £  1.037.534    112,73  ( 3,76)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    110.104     82,09  ( 2,10)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £     19.376     15,71  ( 2,81)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     31.553     59,32  ( 0,49)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     27.039     89,76  ( 1,54)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     34.280     21,42  ( 0,66)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     11.177     71,88  ( 0,41)
    Ετ. Πληροφορικής              £     79.843      3,83  ( 2,96)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £    162.477     14,94  ( 6,18)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     11,62  (-4,44)
    Ξενοδοχεία                    £     63.070     44,59  ( 2,44)
    Αλλες Εταιρείες               £    277.420     85,89  ( 2,67)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - 13ο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    Οι βελτιώσεις που επιθυμεί η ελληνοκυπριακή πλευρά στο σχέδιο Ανάν θα επιτρέπουν όχι μόνο την τυπική συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και την ουσιαστική συμμετοχή της Κύπρου στη λήψη αποφάσεων στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επαναλαμβάνοντας την ''αμετακίνητη δέσμευσή'' του ότι θα αναλώσει όλες τις δυνάμεις του για μια σωστή λύση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων με βάση το Σχέδιο Ανάν, για το καλύτερο μέλλον της Κύπρου.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Απόδημων Κυπρίων στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως η Κύπρος θέλει να είναι ενεργός και εποικοδομητικός εταίρος στην ΕΕ ''και όχι ενοχλητικό μέλος ή υποβαθμισμένος εταίρος σε ρόλο σιωπηρού και απέχοντος παριστάμενου''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε τους απόδημους Κύπριους πως η σημερινή κυβέρνηση επενδύει σοβαρά στην αποτελεσματική αξιοποίησή τους και επεσήμανε πως οι δυνατότητες του απόδημου Ελληνισμού είναι πολύ περισσότερες από όσες έχουν μέχρι τώρα εκδηλωθεί.

    [13] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Χαιρετισμοί κυπριακών κομμάτων

    Την εκτίμηση ότι τώρα είναι η ώρα της λύσης του κυπριακού προβλήματος και πως πρέπει να εκμεταλλευθούμε όλες τις προσπάθειες που θα καταβληθούν μέχρι και τον Μάιο του 2004 για λύση του πολιτικού προβλήματος, εξέφρασαν σήμερα αρχηγοί ή εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων της Κύπρου σε χαιρετισμούς τους κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 13ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων που άρχισε στη Λευκωσία.

    [14] (Κ) ΥΠΕΣ - ΥΦΕΞ Ελλάδας

    Ελλάδα και Κύπρος βαδίζουν μαζί και μπροστά τους έχουν μόνο επιτυχίες, δήλωσε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ιωάννης Μαγκριώτης τονίζοντας την αποφασιστικότητα της Ελλάδας για επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στο κυπριακό.

    [15] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέο άλμα Γενικού Δείκτη και όγκου συναλλαγών

    Την έντονη ανοδική πορεία που καταγράφει τις τελευταίες εβδομάδες συνέχισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας, της οποία κύριο χαρακτηριστικό ήταν η νέα θεαματική αύξηση του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα 2,2 εκατομμύρια λίρες και η άνοδος του Γενικού Δείκτη πέρα των 90 μονάδων. Με τους τραπεζικούς τίτλους να δίνουν και σήμερα στην αγορά ξέφρενους ανοδικούς ρυθμούς με ''πρωταγωνιστή'' τα ΔΑΜ της Τράπεζας Κύπρου, ο Γενικός Δείκτη σημείωσε νέα κέρδη σε ποσοστό 2,78%, κλείνοντας στις 94,3 μονάδες.

    [16] (Κ) ΥΠΕΞ - Ενημέρωση αποδήμων - Κυπριακό - ΕΕ

    Την εκτίμηση ότι ''οι διεθνείς μεσολαβητές έχουν χάσει τον ενθουσιασμό τους για έναρξη προσπαθειών λύσης του Κυπριακού το Φθινόπωρο και έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για κινητικότητα στις λεγόμενες ''βουλευτικές εκλογές'' του Δεκεμβρίου στα κατεχόμενα'' αφού πιστεύουν ότι ο Ραούφ Ντενκτάς πρέπει να φύγει από μεσολαβητής, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [17] (Κ) ΑΗΚ - Αδεια Λειτουργίας Τηλεπικοινωνιακού Δικτύου

    Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) γίνεται από σήμερα η δεύτερη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο χώρο της σταθερής τηλεπικοινωνίας στην Κύπρο.

    [18] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [19] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΦΕΞ Ελλάδος

    Αθήνα και Λευκωσία δεν θα αποκλίνουν από τους κοινούς τους στόχους της πλήρους ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και της λύσης του Κυπριακού, όσα τεχνάσματα και αν κάνει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς και όσες αντιφάσεις και αν επιδείξει η Αγκυρα στην πολιτική της, διαβεβαίωσε σήμερα το απόγευμα ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ελλάδος Ιωάννης Μαγκριώτης.

    [20] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων - Απολογισμοί

    Η διαφώτιση της κοινής γνώμης στις χώρες όπου διαμένουν για το κυπριακό πρόβλημα, αλλά και η απελευθέρωση της Κύπρου από τον τουρκικό ζυγό, παραμένουν οι κύριοι άξονες του αγώνα των Ομοσπονδιών Αποδήμων Κυπρίων ανά το παγκόσμιο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 25 August 2003 - 17:49:17 UTC