Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [03] (Κ) Ηνωμένα Εθνη - Κύπρος - Επιμνημόσυνη τελετή
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ (Επανάληψη)
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χατζηδημητρίου - ΕΕ - Εναρμόνιση
  • [06] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Βρετανοί Βουλευτές
  • [07] (Κ) Ινστιτούτο Νευρολογίας - Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο
  • [08] (Κ) Ανδρος Κυπριανού - Λεγόμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων''
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Σερντάρ Ντενκτάς - ''Αιτήσεις'' - Ραούφ Ντενκτάς
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Αλί Ερέλ
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανοί Βουλευτές
  • [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος & Αλμα όγκου συναλλαγών
  • [15] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Εν. ΔΤΚ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η μετάβαση τον Σεπτέμβρη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ενόψει εξελίξεων στο Κυπριακό το φθινόπωρο, οι δηλώσεις του Σερντάρ Ντενκτάς για 35 νέες "αιτήσεις" Ε/Κ για αποζημιώσεις των κατεχόμενων περιουσιών τους, οι οποίες διαψεύδονται από τον "πρόεδρο" της λεγόμενης ''επιτροπής αποζημιώσεων'', και οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για αντιμετώπιση των τουρκικών μεθοδεύσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος. Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης την ίδρυση νέου κόμματος στα κατεχόμενα υπό τον Πρόεδρο του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου Αλί Ερέλ, την πορεία της έρευνας της Αστυνομίας για την κλοπή αυτοκινήτου από τον περιφραγμένο χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας καθώς και το νέο φόνο στην Ποταμιά.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Παρατράγουδα του ρεζιλέματος'', γράφει ότι ακόμη μεγαλύτερες από ότι φαίνονταν εκ πρώτης όψεως είναι οι προεκτάσεις της πρωτοφανούς υπόθεσης κλοπής και κατ' επέκταση καταστροφής τεκμηρίων από την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας και πως διερευνάται το ενδεχόμενο κατά πόσο οι δράστες είχαν πληροφόρηση εκ των έσω τόσο για τη φύλαξη των τεκμηρίων στο συγκεκριμένο αστυνομικό χώρο όσο και για τον τρόπο διαφυγής τους. Αλλού γράφει ότι με την έκτη συνεχόμενη άνοδο έκλεισε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου με το γενικό δείκτη να φθάνει στο επίπεδο των 90 μονάδων. Σημειώνει ότι αιτία της ανόδου είναι η θετική πορεία που διανύουν οι διεθνείς χρηματαγορές και κυρίως το Χρηματιστήριο Αθηνών.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Ηθελαν και Τ/Κ στην ΠΟΜΑΚ'' και γράφει ότι "την υστάτη αποφεύχθηκε τελικά η εκδήλωση ισχυρών τριγμών στους κόλπους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων και η απόφαση να μην συμμετάσχουν Τ/Κ στην καθιερωμένη σύνοδο (των αποδήμων) απεσώβησε τον κίνδυνο ματαίωσης της συνόδου". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι έτοιμη από τον Απρίλιο να αντιμετωπίσει με επιχειρήματα στο ΕΔΑΔ τις τουρκικές θέσεις αναφορικά με τα ψευδοδικαστήρια του κατοχικού καθεστώτος για το θέμα των περιουσιών.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Πονηρά παιχνίδια με 'αιτήσεις''' γράφει πως ο ηγέτης του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς ανέφερε πως ο ίδιος προσωπικά έστειλε στην ''επιτροπή αποζημιώσεων" του ψευδοκράτους 35 "αιτήσεις" Ε/Κ οι οποίες συνοδεύονται από τίτλους ιδιοκτησίας και τοπογραφικά, ενώ ο ''πρόεδρος'' της ''επιτροπής'' Σαλίχ Νταγίογλου διαψεύδει, δηλώνοντας ευθέως ότι ενώπιόν του δεν έχει καμία πραγματική "αίτηση". Αλλού γράφει ότι στην υπογραφή πρωτοκόλλου για ''προεκλογική και μετεκλογική" συνεργασία επικεντρώνονται πλέον όλες οι προσπάθειες των κομμάτων της ''αντιπολίτευσης'' στα κατεχόμενα μετά τη χθεσινή εξαγγελία του "Κόμματος για τη λύση και την Ευρώπη" υπό τον Αλί Ερέλ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ρεκόρ άγριων φόνων'' γράφει ότι ''αρνητικό ρεκόρ φόνων'' σημειώνεται στην Κύπρο'', αφού ''μετρούμε τρεις κατά τις τελευταίες πέντε μέρες και έντεκα από την αρχή του χρόνου''. Προσθέτει ο τελευταίος φόνος σημειώθηκε χθες στην Ποταμιά όπου 76χρονος με μια ντουφεκιά σώριασε νεκρό τον Γεώργιο Μελή 67 ετών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι μετά από ''οργιώδες παρασκήνιο'' η Γενική Εισαγγελία συγκατάνευσε και είπε το ''ναι'' για τη διάθεση των 703 θέσεων στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Κανάλι δραστών με αστυνομικούς'' και σημειώνει ότι το σοβαρότατο ενδεχόμενο οι παράνομοι να είχαν κανάλι επικοινωνίας και συνεργασίας εντός και εκτός της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, με αποτέλεσμα να χαθούν σημαντικά τεκμήρια, μετά την κλοπή αυτοκινήτου από τον περιφραγμένο χώρο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας, προκαλεί την οργή του πολιτικού προϊσταμένου της Αστυνομίας, αλλά και της ηγεσίας του Σώματος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία προετοιμάζονται ενόψει πιθανών εξελίξεων στο Κυπριακό το φθινόπωρο και για το σκοπό αυτό ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στις 16 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα για συνομιλίες με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριό της θέμα, υπό τον τίτλο ''Ανικανότητα ή διαφθορά'' αναφέρεται στην υπόθεση κλοπής αυτοκινήτου που βρισκόταν υπό τη φύλαξη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας και αναφέρει πως όπως δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου ο ίδιος συζήτησε το θέμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και έχουν αποφασίσει από κοινού τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να ριχθεί άπλετο φως στην όλη υπόθεση. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως στην τελική ευθεία βρίσκονται οι εργασίες για την ολοκλήρωση των δυο Κέντρων Ημέρας σωματικής και ψυχολογικής απεξάρτησης από παράνομες ουσίες.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'', με κύριο τίτλο ''Αναστολή της κατάπαυσης του πυρός μετά το φόνο του ηγέτη της Χαμάς από το Ισραήλ'', γράφει πως οι Ισραηλινοί σκότωσαν έναν κορυφαίο πολιτικό ηγέτη της Χαμάς με πυραυλική επίθεση χθες, δυο ημέρες μετά τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα οι ισλαμικές ένοπλες ομάδες να τερματίσουν την επτά εβδομάδων κατάπαυση του πυρός. Αλλού γράφει ότι έχουν διπλασιασθεί κατά την τελευταία δεκαετία τα περιστατικά Κύπριων κάτω των 16 ετών με ανορεξία, οι οποίοι προσέρχονται στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία για συμβουλές ή θεραπεία.

    Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Η Κύπρος σήμερα'', στο κύριο θέμα της με τίτλο "Ο Πολυκάρπου φοβάται δολοφονία του" γράφει πως ο Χριστάκης Πολυκάρπου φοβάται "ότι κάποιοι κύκλοι θα προβούν στην εξόντωσή του μετά τη δολοφονία του" και πως τον "προστατεύει τετραμελής αστυνομική δύναμη η οποία περιπολεί συνεχώς γύρω από το σπίτι της κόρης του όπου διαμένει και τον συνοδεύει όπου αυτός διακινείται". Αλλού γράφει πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ''με το σπρώξιμο'' του αμερικανικού παράγοντα επαναφέρει σιγά - σιγά και με διπλωματικό τρόπο στο προσκήνιο το Κυπριακό και ότι έχει ζητήσει να συναντηθεί τόσο με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη όσο και με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, όταν αυτοί θα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη τον επόμενο μήνα για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    [02] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [03] (Κ) Ηνωμένα Εθνη - Κύπρος - Επιμνημόσυνη τελετή

    Το τελευταίο αντίο στους συναδέλφους τους, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους από την επίθεση στο αρχηγείο του ΟΗΕ στη Βαγδάτη την περασμένη Τρίτη, είπαν σήμερα μέλη του προσωπικού των υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ (Επανάληψη)

    [05] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Χατζηδημητρίου - ΕΕ - Εναρμόνιση

    Ιδιαίτερα σημαντικό και κρίσιμο θεωρεί το χρονικό διάστημα που διανύουμε τώρα μέχρι και τον Σεπτέμβριο ο Συντονιστής Εναρμόνισης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ Τάκης Χατζηδημητρίου, ο οποίος, εκτός από το νέο κύκλο ενημερωτικών επαφών που προγραμματίζει με τις ηγεσίες των πολιτικών κομμάτων στην Κύπρο, ετοιμάζεται για δυο ταξίδια στις Βρυξέλλες και μια επίσκεψη στις αρχές του επόμενου μήνα στο Βουκουρέστι, από την 1η μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου.

    [06] (Κ) Αντρος Κυπριανού - Βρετανοί Βουλευτές

    Την ευαρέσκειά τους για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ εξέφρασαν οι Βρετανοί βουλευτές Rudi Vis, Nick Hawkins και Syd Rapson, σημειώνοντας παράλληλα την ανάγκη όπως η κυβέρνησή τους καταβάλει έντονες προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Οι τρεις Βουλευτές οι οποίοι επισκέπτονται την Κύπρο, είχαν το πρωί συνάντηση με τον Εκπρόσωπο Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρο Κυπριανού, ο οποίος

    [07] (Κ) Ινστιτούτο Νευρολογίας - Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο

    Η Κύπρος φιλοξενεί από τις 27 μέχρι και τις 30 Αυγούστου το 11ο Παγκόσμιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα την Φυλοσύνδετη Πνευματική Καθυστέρηση και το Σύνδρομο του Εύθραυστου Χ, το οποίο θα συγκεντρώσει 200 σύνεδρους από 32 χώρες, οι οποίοι θα μιλήσουν για ζητήματα κλινικής ιατρικής, πληθυσμιακές έρευνες, θέματα γενετικής καθοδήγησης, μελέτες ψυχολογίας και μοριακή γενετική έρευνα.

    [08] (Κ) Ανδρος Κυπριανού - Λεγόμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων''

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/8/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,7048            1,7150
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,8622            1,8733
    Λίρα Αγγλίας                     1,1798            1,1868
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     219,5281        221,2843
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,8618          2,8846
    Δολάριο Καναδά                     2,6224          2,6433
    Κορώνα Δανίας                     12,6674         12,7687
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1670         14,2803
    Κορώνα Σουηδίας                   15,7107         15,8363
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6301          2,6511
    

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Σερντάρ Ντενκτάς - ''Αιτήσεις'' - Ραούφ Ντενκτάς

    Την πεποίθηση ότι δεν θα υπάρξει Ε/Κ που θα προσφύγει στη λεγόμενη ''επιτροπή αποζημιώσεων'' που έχει συστήσει ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς στα κατεχόμενα, εξέφρασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, τονίζοντας πως και αν υπάρξουν τέτοιες ''αιτήσεις'' η κυβέρνηση είναι έτοιμη να τις αντιμετωπίσει, όταν το θέμα θα εξετασθεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).

    Ο Εκπρόσωπος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως το ΕΔΑΔ "θα απορρίψει και αυτές τις μεθοδεύσεις του κ. Ντενκτάς, οι οποίες αντιστρατεύονται και το γράμμα και το πνεύμα της Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων''.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Αλί Ερέλ

    Την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για επανέναρξη διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού πριν από την 1η Μαϊου 2004, επανάλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του νεοσυσταθένοτας τ/κ κόμματος ''Λύση και ΕΕ'' Αλί Ερέλ.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης, ο οποίος κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του κ. Ερέλ ότι μετά τις λεγόμενες ''εκλογές'' στα κατεχόμενα θα προκαλέσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να αποδεχθεί το σχέδιο του Κόφι Ανάν και ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ, ανέφερε πως ''η πρόκληση για διαπραγματεύσεις για μας δεν είναι τίποτα άλλο παρά αποδοχή της θέσης ότι ναι επιθυμούμε διαπραγματεύσεις''.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Βρετανοί Βουλευτές

    Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί πριν η Τουρκία λάβει ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων για ένταξη της στην ΕΕ, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός Εργατικός βουλευτής Σιντ Ράπσον, προσθέτοντας πως θα ήταν σοφότερο για την Τουρκία να αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως εξωτερικό και όχι ως εσωτερικό πρόβλημα.

    [13] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            91,75  ( 1,88)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £  1.633.865
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    910.559    377,87  ( 1,49)
    FTSE Med 100 **                             5.907,46  ( 1,52)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £    763.101    108,65  ( 1,85)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £    167.648     80,40  ( 2,47)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £      7.869     15,28  ( 2,76)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £     27.553     59,03  ( 1,71)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £     23.622     88,40  ( 2,09)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     37.830     21,28  ( 1,82)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £     38.688     71,59  ( 1,39)
    Ετ. Πληροφορικής              £     40.063      3,72  ( 4,20)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £     87.646     14,07  ( 2,70)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        000     12,16  (-1,30)
    Ξενοδοχεία                    £     20.684     43,53  ( 1,14)
    Αλλες Εταιρείες               £    165.599     83,66  ( 2,05)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος & Αλμα όγκου συναλλαγών

    Την έντονη ανοδική πορεία που καταγράφει τις τελευταίες δύο εβδομάδες συνέχισε το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου στη σημερινή συνάντηση, της οποίας κύριο χαρακτηριστικό ήταν η ''απογείωση'' του αγοραστικού ενδιαφέροντος στο 1,6 εκατομμύρια λίρες και η άνοδος του Γενικού Δείκτη πέρα των 90 μονάδων. Με τους τραπεζικούς τίτλους να δίνουν και στην αγορά έντονους ανοδικούς ρυθμούς, ο Γενικός Δείκτη σημείωσε νέα κέρδη σε ποσοστό 1,88%, κλείνοντας στις 91,75 μονάδες.

    [15] (Κ) Στατιστική Υπηρεσία - Εν. ΔΤΚ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 22 August 2003 - 17:49:39 UTC