Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ανόρθωση - ΑΠΟΕΛ - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ
  • [02] (Κ) Τουρκική εισβολή - Δεύτερη φάση - Επέτειος
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [05] (Κ) Προς συνδρομητές - ΚΥΠΕ - Αργία
  • [06] (Κ) ΗΠΑ - Εκθεση - Δικαιώματα - Κυπριακή Δημοκρατία - Κατεχόμενα
  • [07] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Διασυνοριακοί Σταθμοί Ελέγχου
  • [08] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Αυξημένη κίνηση
  • [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή άνοδος
  • [11] (K) Aστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ
  • [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Ανόρθωση - ΑΠΟΕΛ - Κύπελλο ΟΥΕΦΑ

    Ανόρθωση και ΑΠΟΕΛ αρχίζουν απόψε τις ευρωπαϊκές τους υποχρεώσεις αγωνιζόμενες στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

    Η Κυπελλούχος ομάδα της Ανόρθωσης συγκρούεται εκτός έδρας με τη Ζελέζνιτσαρ Βοσνίας, ενώ ο ΑΠΟΕΛ θα υποδεχθεί στο ΓΣΠ την Ντέρρι Σίτι Ιρλανδίας, στο πλαίσιο του πρώτου προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

    [02] (Κ) Τουρκική εισβολή - Δεύτερη φάση - Επέτειος

    Συμπληρώνονται σήμερα 29 χρόνια από τις 14 Αυγούστου 1974, ημέρα κατά την οποία οι ορδές του Αττίλα ξεκινούσαν τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής.

    Με τη δεύτερη φάση, η Τουρκία ολοκλήρωσε το έγκλημα κατά της Κύπρου και του λαού της, με τη κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας Σωτήρη Χαραλάμπους για το Δίκαιο της Απόδειξης και οι αντιδράσεις που προκάλεσαν, ο Ε/Κ που ''προσέφυγε'' στο Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ώστε να εξασφαλίσει ''αποζημιώσεις'' για τη κατεχόμενη περιουσία του και οι αντιδράσεις των συνυπογραφόντων τη σχετική επιστολή, η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τις θέσεις για τα ΑΑΕΙ στην Ελλάδα που δεν προκηρύχθηκαν και τα υπό δημιουργία κόμματα μονοπωλούν τα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων. Αλλά θέματα στον κυπριακό Τύπο είναι η απαντητική επιστολή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στη πρόθεση του ΔΗΚΟ να ενταχθεί σε αυτό και οι παρασκηνιακές κινήσεις της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για αναγνώριση των λεγομένων ''δικαστηρίων" του ψευδοκράτους.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Σε γκάφα υπέπεσε και ο Πεύκιος'' γράφει ότι ''στο κουβάρι που ο ίδιος είχε δημιουργήσει την προηγούμενη εβδομάδα βρέθηκε χθες τυλιγμένος ο Υπουργός Παιδείας ο οποίος, όπως αποδείχθηκε, ενήργησε βεβιασμένα και όπως κάποιοι υποστηρίζουν, με στόχο να κερδίσει τις εντυπώσεις, υπέπεσε σε μια νέα γκάφα και αναγκάστηκε χθες να απολογηθεί για το γεγονός ότι η ανακοίνωσή του πως οι 742 'χαμένες' θέσεις θα εδίδοντο στους υποψηφίους δεν ευσταθεί πλέον μετά και τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα''. Αλλού γράφει ότι η επιστολή Ρόμπιν Κουκ υποχρέωσε τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους να βάλει "την ουρά στα σκέλια και να αναφέρεται πλέον στην ΕΔΕΚ με άκρως διαφορετικό ύφος από το αλαζονικό που είχε χρησιμοποιήσει τον περασμένο Ιούνιο όταν είχε εγερθεί δημοσίως το θέμα".

    '' Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Αναδιάταξη πολιτικών δυνάμεων' γράφει στο κύριο θέμα της ότι από το φθινόπωρο αναμένεται να επέλθουν σοβαρές διαφοροποιήσεις στο κομματικό τοπίο, αφού κόμματα βρίσκονται υπό εκκόλαψη και άλλα υπό εξαφάνιση. Προσθέτει ότι εκτός από το ενδεχόμενο δημιουργίας κόμματος από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα Αλέκο Μαρκίδη, υπάρχει επίσημη δήλωση από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου ότι προχωρεί σε ίδρυση κόμματος τους προσεχείς μήνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες που κατέχει από τις 6 μέχρι τις 10 Οκτωβρίου κατέρχεται στην Κύπρο κλιμάκιο εμπειρογνωμόνων της ΕΕ το οποίο θα υποβάλει σε αυστηρό έλεγχο όλα τα πτηνοτροφία και πτηνοσφαγεία.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Λόμπι δικαστών στήνει η Αγκυρα'', γράφει στο κύριο θέμα ότι η Αγκυρα ενόψει της συζήτησης του περιβόητου ''νόμου'' Ντενκτάς για τις ε/κ περιουσίες στο Στρασβούργο προσπαθεί να στήσει λόμπι δικαστών. Αναφέρει ότι Λευκωσία και Αθήνα έχουν ενημερωθεί για τις τουρκικές κινήσεις και προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα τουρκικά σχέδια τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι απόφοιτοι δάσκαλοι των Πανεπιστημίων Κύπρου και Ρόδου είναι "αδικημένοι" σε σχέση με τους υπόλοιπους αποφοίτους δασκάλους γιατί καθυστερεί η διαδικασία κατάταξής τους σε καταλόγους διοριστέων. Τα δύο Πανεπιστήμια δεν εκδίδουν βεβαιώσεις αποφοίτησης τις οποίες οι απόφοιτοι καταθέτουν στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία, αλλά δίδουν τα πτυχία κατά την τελετή αποφοίτησης.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Είπα ωμά την αλήθεια'' γράφει ότι ο Βοηθός Αρχηγός Επιχειρήσεων Σωτήρης Χαραλάμπους δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για όσα ανέφερε κατά τη διάρκεια προχθεσινής διάσκεψης Τύπου σχετικά με το Δίκαιο της Απόδειξης και τις ευθύνες που έχουν οι βουλευτές για τη μη τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας. Διευκρίνισε ότι με τις ''δηλώσεις μου δεν ήθελα να θίξω το θεσμό του Κοινοβουλίου και κανένα βουλευτή''. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι 742 θέσεις ΑΑΕΙ που δεν διατέθηκαν για διάφορους λόγους στους υποψηφίους μας στις εισαγωγικές "έκαναν τελικά φτερά" μετά τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι για λόγους νομιμότητας δεν μπορούν να προσφερθούν.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Αναψαν φωτιές τα συμφέροντα'' γράφει ότι ''σε δύο θέματα ταυτίστηκαν πλήρως χθες όσοι αντέδρασαν στις δηλώσεις του Βοηθού Αρχηγού της Αστυνομίας Σωτήρη Χαραλάμπους: πρώτον, στις επικρίσεις τους κατά του κ. Χαραλάμπους και δεύτερον, στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του Δικαίου της Απόδειξης''. Ο πολιτικός προϊστάμενος του κ. Χαραλάμπους, Υπουργός Δικαιοσύνης Δώρος Θεοδώρου ανέφερε ότι στο συγκεκριμένο θέμα ο Βοηθός Αρχηγός είναι "εκτός τάξεως", ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής Παναγιώτης Δημητρίου χαρακτήρισε ''βαριά και αβάσιμη'' την καταγγελία Χαραλάμπους, προσθέτοντας πως θα τον καλέσει να δώσει εξηγήσεις. Αλλού γράφει ότι σημαντικά αυξημένο θα είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα για φέτος αφού υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί στο 5,4%.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Η μάχη θα κερδηθεί'' γράφει ότι ''παρά την τροπή που πήρε το θέμα των αποζημιώσεων για περιουσίες Ελληνοκυπρίων που βρίσκονται στα κατεχόμενα μετά την αποστολή της επιστολής Πολυκάρπου προς τον Ντενκτάς, η οποία προκάλεσε δημόσια κατακραυγή, η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη ότι η μάχη στο Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα κερδηθεί''. Αλλού γράφει ότι οι βουλευτές του ΑΚΕΛ μέλη της Επιτροπής Νομικών ζήτησαν από το Βοηθό Αρχηγό Επιχειρήσεων της Αστυνομίας Σωτήρη Χαραλάμπους να απολογηθεί δημόσια για τις κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον βουλευτών - δικηγόρων ότι ευθύνονται για τη μη τροποποίηση του Δικαίου της Απόδειξης.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πρόσφυγας: είμαι μέσα μόνο για τα χρήματα'' γράφει ότι ''πρόσφυγας από τη Μόρφου ο οποίος έστειλε επιστολή στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ζητώντας αποζημιώσεις, εκ μέρους 15 άλλων συμπολιτών του, για τις περιουσίες τους που βρίσκονται στα κατεχόμενα, υπεραμύνθηκε χθες της πράξης του, λέγοντας πως χρειαζόταν τα χρήματα από την αποζημίωση και ότι ήταν δικαίωμά του να κάνει ό,τι ήθελε με τη γη του''. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου παραδέχθηκε χθες ότι μεγάλες περιοχές του Τροόδους ενδέχεται να βυθιστούν στο σκοτάδι λόγω προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένας από τους υποσταθμούς της.

    [04] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [05] (Κ) Προς συνδρομητές - ΚΥΠΕ - Αργία

    [06] (Κ) ΗΠΑ - Εκθεση - Δικαιώματα - Κυπριακή Δημοκρατία - Κατεχόμενα

    [07] (Κ) Υπουργός Γεωργίας - Διασυνοριακοί Σταθμοί Ελέγχου

    Δύο Διασυνοριακοί Σταθμοί Ελέγχου δημιουργούνται στην Κύπρο στο πλαίσιο της εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και των ευθυνών της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της οποίας μέρος των εξωτερικών συνόρων αποτελεί και η Κύπρος.

    [08] (Κ) Κυπριακές Αερογραμμές - Αυξημένη κίνηση

    [09] (K) Tιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    --------------------------------
    
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 14/8/2003
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    ΕΥΡΩ                             1,6986            1,7087
    Δολάριο ΗΠΑ                      1,9183            1,9298
    Λίρα Αγγλίας                     1,1934            1,2005
    ----------------------------------------------------------------
    
    Δελτίο Ενδεικτικών Τιμών Συναλλάγματος
    --------------------------------------
    
    Τηλεγραφικά Εμβάσματα
    -----------------------------------------------------------------
    Πώληση          Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    
    ΓΕΝ Ιαπωνίας                     228,8090        230,6394
    Δολάριο Αυστραλίας                 2,9131          2,9364
    Δολάριο Καναδά                     2,6458          2,6669
    Κορώνα Δανίας                     12,6115         12,7123
    Κορώνα Νορβηγίας                  14,1150         14,2279
    Κορώνα Σουηδίας                   15,6549         15,7801
    Φράγκο Ελβετίας                    2,6255          2,6465
    

    [10] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα οριακή άνοδος

    Θετικά έκλεισε στην τελευταία συνάντηση πριν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, παρά τις ενδοσυνεδριακές πιέσεις που δέχθηκε, με το Γενικό Δείκτη να σκαρφαλώνει στο επίπεδο των 87 μονάδων. Η αγορά κατέγραψε κέρδη σε ποσοστό 0,51%, κλείνοντας στις 87,18 μονάδες. Μειωμένη ωστόσο παρουσιάστηκε σε σχέση με χθες η αξία των συναλλαγών, καθώς διαμορφώθηκε στις 273 χιλιάδες λίρες.

    [11] (K) Aστυνομία - Διακίνηση - Ε/Κ - Τ/Κ

    [12] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    O Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                            87,18 ( 0,51)
    
    Συνολικό Ποσό Συναλλαγών      £    273.605
    
    Δείκτης FTSE/CYSE 20          £    138.140    361,64  ( 0,95)
    FTSE Med 100 **                             5.642,55  ( 1,60)
    
    Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    Τραπεζικοί Οργανισμοί         £     95.515    104,04  ( 0,79)
    Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
    Οργανισμοί                £      1.967     75,61  (-0,11)
    Ασφαλιστικοί Οργανισμοί       £        900     14,41  ( 0,21)
    Βιομηχανικές Εταιρείες        £      9.792     55,76  ( 0,20)
    Τουριστικές Επιχειρήσεις      £      9.712     85,41  (-0,05)
    Εμπορικές Εταιρείες           £     30.258     20,18  ( 0,35)
    Ετ. Οικοδομήσιμων Υλών        £      9.368     69,94  ( 0,32)
    Ετ. Πληροφορικής              £      6.409      3,20  ( 1,59)
    Ετ. Χρηματοοικονομικών Υπηρ.  £      8.567     12,84  (-1,23)
    Ετ. Ιχθυοπαραγωγής & Εμπορίας
    ψαριών                    £        274     11,81  ( 3,42)
    Ξενοδοχεία                    £     15.181     41,17  ( 0,56)
    Αλλες Εταιρείες               £     50.130     78,43  ( 0,55)
    
    * Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 14 August 2003 - 17:49:12 UTC