Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 03-08-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Γκιουλ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [03] (Κ) Πάφος - Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος
  • [04] (Κ) Τσιμπανούλης - Κληρίδης - ΧΑΚ

  • [01] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Τα λάθη που έχουν γίνει από το Υπουργικό Συμβούλιο στο θέμα του διορισμού των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών είναι το κύριο θέμα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Αλλα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός Τύπος είναι ο σάλος που ξέσπασε για το θέμα των διπλωματικών διαβατηρίων, οι διαφωνίες μεταξύ σιτοπαραγωγών και αγροτικών οργανώσεων για την απόφαση αγοράς 1.500 τόνων σιτηρών από τα κατεχόμενα και οι αποζημιώσεις ύψους 173 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητά από την κυπριακή κυβέρνηση η διεύθυνση του ΕΒΚΑΦ.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Η κυβέρνηση της γκάφας'', γράφει ότι ''πέρα από την πολιτική θύελλα και την αντίδραση πολλών κομμάτων που ξεσήκωσαν οι προχθεσινοί διορισμοί των νέων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, κατέγραψαν ταυτόχρονα και μια πρωτοφανή ασχετοσύνη εκ μέρους των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού οι διορισμοί που έγιναν είναι διάτρητοι από γκάφες, παραλείψεις και παρατυπίες''. Αλλού γράφει ότι το Αρχηγείο Αστυνομίας διεξάγει, ύστερα από διαταγές του Προέδρου Παπαδόπουλου, έρευνα για να διαπιστωθούν ποιοι τέως Υπουργοί έχουν στην κατοχή τους απόρρητα έγγραφα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    ''Η Μάχη'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Αδειασε τον Πιττοκοπίτη ο Τάσσος'', γράφει ότι ''ως ηχηρό 'όχι' σε ΔΗΚΟϊκούς εκβιασμούς χαρακτηρίζεται η επιλογή του Προέδρου Παπαδόπουλου να αποκλείσει συγκεκριμένα στελέχη από τον διαμοιρασμό των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών, προκαλώντας τριγμούς και έντονες αντιδράσεις στους κόλπους του ΔΗΚΟ''. Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ''στην ουσία είπε ένα ηχηρό 'όχι' στον Νίκο Πιττοκοπίτη που προωθούσε στελέχη του κόμματος από την επαρχία Πάφου με συνέπεια τον τελικό αποκλεισμό τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας''. Αλλού γράφει ότι οι αγροτικές οργανώσεις και οι σιτοπαραγωγοί έχουν διασπαστεί στα τρία αναφορικά με το θέμα της απόφασης της κυβέρνησης να παραλάβει από τα κατεχόμενα 1.500 τόνους σιτηρών.

    Ο ''Πολίτης'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Γκάφες και λάθη στους Ημικρατικούς'', γράφει ότι ''λάθη, παραλείψεις, διορισμοί εκτός νομικού πλαισίου, ακόμη και παραβίαση της νομοθεσίας, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τις αποφάσεις που έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, αποφάσεις που σαφώς αφήνουν εκτεθειμένη την κυβέρνηση. Η μεγαλύτερη γκάφα, και όχι η μοναδική, αφορά τον διορισμό του Προέδρου και των μελών του Ιατρικού Συμβουλίου. Το Υπουργικό αγνοούσε ότι τέσσερα μέλη του Συμβουλίου διορίζονται από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο και αυτά τα μέλη εκλέγουν τον Πρόεδρο, και όχι από το Υπουργικό Συμβούλιο όπως και έγινε''. Αλλού γράφει ότι έρευνα της Στατιστικής Υπηρεσίας αποδεικνύει ότι οι Ε/Κ ''επισκέπτες'' των κατεχόμενων περιοχών ξόδεψαν μέχρι τώρα πέραν των 5 εκ. λιρών.

    ''Η Σημερινή'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Αναταράξεις για Ημικρατικούς'', γράφει ότι ''οι τρεις 'σωματοφύλακες' του Προέδρου της Δημοκρατίας (Χριστόφιας, Κλεάνθους, Ομήρου) δηλώνουν ευχαριστημένοι από τους διορισμούς στους Ημικρατικούς Οργανισμούς, αλλά οι υπόλοιποι αρχηγοί κομμάτων νοιώθουν απογοητευμένοι''. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι ''οι διορισμοί στους Ημικρατικούς θυμίζουν διαδικασία της δεκαετίας του '60'', ενώ ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου ανέφερε πως ''λόγω ΕΕ οι υπηρεσίες των Ημικρατικών πρέπει να έχουν τεχνοκρατικό χαρακτήρα''. Ο Νίκος Κουτσού δηλώνει ότι ''οι Νέοι Ορίζοντες δεν εκπροσωπούνται με κανένα στέλεχός τους''. Αλλού γράφει ότι σάλος έχει ξεσπάσει με το θέμα των διπλωματικών διαβατηρίων, αφού η κυβέρνηση ζητά από τους μη δικαιούχους να τα παραδώσουν, ενώ αντιδρούν πολλοί πρώην αξιωματούχοι του κράτους που κατέχουν τέτοια διαβατήρια.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ''Αγριες κόντρες για Ημικρατικούς'', γράφει ότι ''η θύελλα αντιδράσεων δεν αποφεύχθηκε για τους διορισμούς των ΔΣ των Ημικρατικών Οργανισμών. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αντάλλαξαν αιχμηρές βολές, περνώντας την αντιπαράθεσή τους σε νέο στάδιο, συντηρώντας το εκρηκτικό κλίμα των τελευταίων ημερών''. Ο ΔΗΣΥ εκφράζει ''απογοήτευση για την πολιτική συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην έχει διάλογο με την αντιπολίτευση'', ενώ οι Νέοι Ορίζοντες κατηγόρησαν τον Πρόεδρο ότι "ψεύδεται όταν λεει ότι εκπροσωπείται όλο το φάσμα των πολιτικών δυνάμεων στους Ημικρατικούς, αφού κανένα μέλος του κόμματος δεν διορίστηκε στα ΔΣ''. Αλλού γράφει ότι η Γενική Εισαγγελία της Δημοκρατίας προχώρησε σε νομικά μέτρα για την ανάκτηση των κλεμμένων αρχαιοτήτων που βρίσκονται στο Μόναχο, πεντέμισι χρόνια μετά τον εντοπισμό τους.

    Η ''Χαραυγή'', στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο ''Ανυδρη απαίτηση'', γράφει ότι ''εντελώς παράλογες απαιτήσεις προβάλλει η διεύθυνση του ΕΒΚΑΦ, η οποία αξιώνει ούτε λίγο ούτε πολύ συνολικές αποζημιώσεις ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία έναντι, όπως ισχυρίζεται, της χρήσης της πηγής νερού Μπεκιρπασά, η οποία βρίσκεται σε αχρησία από τις αρχές της Αγγλοκρατίας''. Η πηγή αυτή βρίσκεται στην περιοχή Καμάρων και είναι ανάμεσα στα πηγάδια από τα οποία αντλείτο νερό το οποίο μεταφερόταν στη Λάρνακα μέσω του υδραγωγείου των Καμάρων. Η είδηση προβάλλεται από τον τ/κ Τύπο που αναφέρει ότι σε πρώτη φάση το ΕΒΚΑΦ απαιτεί αποζημιώσεις ύψους 173 εκ. δολαρίων''. Αλλού γράφει ότι στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας βρίσκεται από χθες το πόρισμα της Αστυνομίας για τα απόρρητα έγγραφα που βρέθηκαν στο Υπουργείο Παιδείας.

    Η Αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' στο κύριο θέμα της γράφει ότι οι κυπριακές τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων λιρών εάν κριθούν ένοχες ότι λειτουργούσαν μεταξύ τους παράνομο ''καρτέλ'', εξέδιδαν δηλαδή μεταξύ τους προσυνεννοημένες αποφάσεις για τα επιτόκια, οι οποίες παραβιάζουν στην ουσία τη νομοθεσία περί προστασίας του ανταγωνισμού. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού έδωσε στις Τράπεζες περιθώριο μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου προκειμένου να υποβάλουν τις ενστάσεις τους αναφορικά με την έρευνα στο όλο θέμα. Αλλού γράφει ότι μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου δήλωσε ότι δεκάδες Τ/Κ έδωσαν αίμα για εξετάσεις DNA προκειμένου να γίνει ταυτοποίηση λειψάνων τα οποία έχουν εκταφεί στις ελεύθερες περιοχές.

    [02] (Κ) Γκιουλ - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για υλοποίηση των απαιτήσεων που θέτει η ΕΕ, προκειμένου να της καθοριστεί ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    [03] (Κ) Πάφος - Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος

    Με το έργο ''Μήδεια'' του Ευριπίδη από το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας αρχίζει στις 9 απόψε στο Αρχαίο Ωδείο της Πάφου το Διεθνές Θεατρικό Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος. Το έργο ''Μήδεια'' θα παρουσιαστεί και αύριο Κυριακή.

    [04] (Κ) Τσιμπανούλης - Κληρίδης - ΧΑΚ

    Ο συνεργάτης της κυβέρνησης για το Χρηματιστήριο, Ελλαδίτης Δημήτρης Τσιμπανούλης, αποστέλλει την ερχόμενη Δευτέρα στο Υπουργείο Οικονομικών την πρότασή του, η οποία αφορά το κόστος του νέου νομοθετικού έργου στο πλαίσιο της αναδόμησης του ΧΑΚ, διάρκειας περίπου 2.000 ωρών, που έχει συμφωνηθεί με τους αρμόδιους φορείς του ΧΑΚ για να αποτελέσει την πιθανή νέα συνεργασία Τσιμπανούλη - κυβέρνησης.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 2 August 2003 - 17:49:06 UTC